Άρθρο 13 Σύνθεση, διορισμός και θητεία του Συμβουλίου Κοινωνικών Εταίρων

 

1. Το Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη και τα αναπληρωματικά τους. Από τα μέλη αυτά:
α) πέντε μέλη, με τα αναπληρωματικά τους, υποδεικνύονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ),
β) ένα μέλος, με το αναπληρωματικό του, υποδεικνύεται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ),
γ) ένα μέλος, με το αναπληρωματικό του, υποδεικνύεται από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ),
δ) ένα μέλος, με το αναπληρωματικό του, υποδεικνύεται από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ),
ε) ένα μέλος, με το αναπληρωματικό του, υποδεικνύεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ),
στ) ένα μέλος, με το αναπληρωματικό του, υποδεικνύεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και
ζ) τρία μέλη, με τα αναπληρωματικά τους, ορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
2. Ο διορισμός του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τετραετή θητεία. Με την απόφαση αυτή ορίζεται και ποιο από τα μέλη που προτείνονται από την ΓΣΕΕ έχει την ευθύνη να συγκαλέσει το Συμβούλιο, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα, σύμφωνα με το άρθρο 14.

  • 4. Άρθρο 9-Σύνθεση και Διορισμός του Διοικητικού Συμβούλιου & Άρθρο 13-Σύνθεση, Διορισμός και Θητεία του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων
    Πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η συμμετοχή εκπροσώπου της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο φορέα στην προώθηση μέτρων και πολιτικών για την απασχόληση, κατάρτιση και συμβουλευτική στήριξη των ατόμων με αναπηρία (π.χ. εφαρμογή του ν.2643/1998, επιχορήγηση εργοδοτών για την παροχή εύλογων προσαρμογών σε εργαζόμενους με αναπηρία, προγράμματα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη και ανέργων με αναπηρία, λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης για Άτομα με Αναπηρία, παροχή συμβουλευτικής στήριξης μέσω των Γραφείων ΕΚΟ κ.λπ.). Αξίζει να επισημανθεί ότι το αίτημά μας για συμπερίληψη της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συνάδει: α) με την παρ. 3 του άρθρου 4 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με τον ν. 4074/2012, σύμφωνα με την οποία: «3. Κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών, για να εφαρμοστεί η παρούσα Σύμβαση και σε άλλες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν ζητήματα σχετικά με τα άτομα με αναπηρίες, τα Συμβαλλόμενα Κράτη θα συμβουλεύονται συνεχώς και θα εμπλέκουν ενεργά τα άτομα με αναπηρίες […]» β) με την παρ. 1 του άρθρου 61 του ν.4488/2017 και γ) με τις Τελικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που προαναφέραμε, καθώς στην παρ. 39 προτείνεται η συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας στον πολιτικό σχεδιασμό του Ο.Α.Ε.Δ. Δίχως τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στα όργανα διοίκησης της νυν Δ.ΥΠ.Α. είναι αδύνατον οι προαναφερθείσες απαιτήσεις και συστάσεις να τύχουν εφαρμογής δεδομένου ότι μόνο η Συνομοσπονδία διαθέτει γνώση και πολύχρονη εμπειρία στα ζητήματα αναπηρίας.

    Για τον λόγο αυτό αιτούμαστε τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α. είτε στο Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων:

    4.1.1 είτε προσθέτοντας στην παρ. 1 του άρθρου 9 μετά το σημείο ζ) νέο σημείο η) ως ακολούθως (και εκ τούτου να αναριθμηθούν τα υπόλοιπα σημεία):
    «ζ) από έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)»

    4.1.2 είτε προσθέτοντας στην παρ. 1 του άρθρου 13 μετά το σημείο στ) νέο σημείο ζ) ως ακολούθως (και ως εκ τούτου να αναριθμηθούν τα υπόλοιπα σημεία):
    «ζ) ένα μέλος, με το αναπληρωματικό του, υποδεικνύεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)»