Άρθρο 81: Τελικές διατάξεις

1. Με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις (όπως προδιαγραφές) που πρέπει να πληροί η μελέτη, η υλοποίηση, η λειτουργία και η επίβλεψη, Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Συστημάτων Πληροφορικής, οι κυρώσεις και λοιπές συνέπειες που συνεπάγεται η παράβαση των εν λόγω απαιτήσεων, η πιστοποίηση της εκπλήρωσης των ως άνω απαιτήσεων και ο έλεγχός τους, καθώς και κάθε άλλο συναφές με τα ανωτέρω θέμα.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση των Υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθορίζονται για τους τομείς Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Συστημάτων Πληροφορικής οι αντίστοιχες άδειες άσκησης επαγγέλματος για τις δραστηριότητες της παραγράφου 1 του παρόντος, οι απαιτήσεις (τίτλοι σπουδών και ισοτιμίες, προϋπηρεσίες, δικαιολογητικά), οι διαδικασίες χορήγησης των σχετικών αδειών άσκησης επαγγέλματος, όπου δεν υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα.

3. Με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις (όπως οι προδιαγραφές) που πρέπει να πληροί η μελέτη, η κατασκευή, η συντήρηση, η λειτουργία και η επίβλεψη ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων της Β΄ ειδικότητας), οι κυρώσεις και λοιπές συνέπειες που συνεπάγεται η παράβαση των εν λόγω απαιτήσεων, η πιστοποίηση της εκπλήρωσης των ως άνω απαιτήσεων και ο έλεγχός τους, καθώς και κάθε άλλο συναφές με τα ανωτέρω θέμα.

4. Όπου στις διατάξεις που διατηρούνται σε ισχύ μνημονεύεται ο όρος «τηλεπικοινωνίες» και τα παράγωγα αυτού, νοούνται οι «ηλεκτρονικές επικοινωνίες».

5. Μετά το άρθρο 34 του ν. 2682/1999 (ΦΕΚ 16 Α’) προ¬στίθεται άρθρο 34α ως εξής:

«Άρθρο 34α
1. Στον ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 2682/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αποδίδεται μηνιαία από τα αποδιδόμενα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL) επιπλέον ποσό ως τέλος διαδρομής που ανέρχεται σε δέκα ευρώ ανά μονάδα εξυπηρέτησης διαδρομής. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση δαπανών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) που συμβάλλουν στην τιμή μονάδας (unit rate) και στη βάση κόστους (cost base) των τελών διαδρομής ως ακολούθως:
α) Δύο ευρώ καταβάλλονται μηνιαίως στο προσωπικό της Υ.Π.Α. ως επίδομα ετοιμότητας και διαθεσιμότητας, ως κίνητρο για τη διατήρηση της υψηλής αποδοτικό¬τητας και του μέγιστου βαθμού ασφάλειας των παρε¬χόμενων υπηρεσιών αεροναυτιλίας και καθορίζονται ως εξής:
αα) Για τον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΠΕ2-ΤΕ2 επιτρέπεται να καταβληθεί ποσοστό έως 27% του συνολικού ποσού των μηνιαίων αποδόσεων.
ββ) Για τον κλάδο των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Συστημάτων Εναέριας Κυκλοφορίας ΠΕ4-ΤΕ4 επιτρέπεται να καταβληθεί ποσοστό έως 16% του συνολικού ποσού των μηνιαίων αποδόσεων.
γγ) Για τους λοιπούς κλάδους προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου χειριστών αεροσκαφών ΕΣΙΔ, επιτρέπεται να καταβληθεί ποσοστό έως 57% του συνολικού ποσού των μηνιαίων αποδόσεων.
β) Οκτώ ευρώ μηνιαίως διατίθενται για τη περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των αντίστοιχων συστημάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών αεροναυτιλίας της Υ.Π.Α.

2. Το ποσοστό που καταβάλλεται σε καθεμία από τις κατηγορίες προσωπικού της προηγούμενης παραγράφου προκύπτει από το κλάσμα των κατειλημμένων οργανικών θέσεων προς το σύνολο των οργανικών θέσεων των κλάδων.

3. Η διαδικασία διάθεσης, διαχείρισης και κάθε σχετική λεπτομέρεια χρήσης των μονάδων του παρόντος άρθρου καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Τα ποσά της παραγράφου 1 καταβάλλονται δύο φορές το χρόνο από το ποσό που επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία « AEOLOS S.A.». Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής εξαμήνου από την εταιρεία «AEOLOS S.A.» στο Ελληνικό Δημόσιο υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στα δέκα ευρώ, διαμορφώνεται ανάλογα, για το συγκεκριμένο εξάμηνο, και το ποσό, ως τέλος διαδρομής ανά μονάδα εξυπηρέτησης διαδρομής, που μεταφέρεται στο λογαριασμό της Υ.Π.Α.. Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής εξαμήνου από την εταιρεία «AEOLOS S.A.» στο Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στα δέκα ευρώ ανά μονάδα εξυπηρέτησης διαδρομής, τότε το επιπλέον ποσό του συγκεκριμένου εξαμήνου μεταφέρεται στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

5. Τυχόν υπόλοιπα της μηνιαίας ως άνω διαχείρισης των ποσών επιστρέφουν στο λογαριασμό τελών διαδρομής ως Δημόσια Έσοδα.

6. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από 1.1.2006.»

  • Με τον πρόσφατο νόμο 4053/2012 (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η) δημιουργήθηκε το υπόβαθρο για τον εκσυγχρονισμό της άσκησης του επαγγέλματος του ραδιοηλεκτρονικού και του ραδιοτεχνικού. Όλες όμως οι διατάξεις εκτελεστικού χαρακτήρα θα ρυθμιστούν με προεδρικά διατάγματα όπως προβλέπεται στο άρθρο 24.
    Γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 81 παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές από το 2000 οπότε συμπεριλήφθηκε στο ν.2867 σχετική πρόβλεψη. Παρά το γεγονός ότι επαναλήφθηκαν στο ν.3431/2006 δεν εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις διότι προφανώς το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να ρυθμιστεί. Πρέπει όμως να διαχωριστούν οι διατάξεις του άρθρου 81 από αυτές του ν.4053 καθώς τα προεδρικά διατάγματα του άρθρου 24 του ν. 4053 είναι σχεδόν έτοιμα και πρέπει να εκδοθούν το ταχύτερο.
    Προτείνουμε να προστεθεί παράγραφος 3α η οποία να έχει ως εξής:

    «Τα Προεδρικά Διατάγματα των παραγράφων 1, 2 και 3 εκδίδονται ανεξάρτητα των Προεδρικών Διαταγμάτων που προβλέπονται στο Άρθρο 24 του ν. 4053/2012».

    ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ