Άρθρο 27: Ειδικά ραδιοδίκτυα

1. Η εγκατάσταση και λειτουργία ειδικών ραδιοδικτύων τελεί υπό καθεστώς Γενικής Άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου αλλά δεν απαιτείται υποβολή Δήλωσης Καταχώρησης στην Ε.Ε.Τ.Τ..

2. Προκειμένου περί εγκατάστασης και λειτουργίας ειδικών ραδιοδικτύων στους ελεγχόμενους από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) χώρους αερολιμένων, απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της.

3. Οι όροι λειτουργίας των ειδικών ραδιοδικτύων για επιβατηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης με μετρητή (ΤΑΞΙ) καθορίζονται από τις αρμόδιες Περιφέρειες και δεν σχετίζονται με τη διαδικασία χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.

4. Κάθε ένωση ή συνεταιρισμός επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης με μετρητή (ΤΑΞΙ) έχει δικαίωμα να ενταχθεί σε καθεστώς γενικής άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία ειδiκού ραδιοδικτύου, χωρίς περιορισμό. Η παρούσα διάταξη αφορά τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δεν θίγει διατάξεις της νομοθεσίας που διέπουν το πλαίσιο λειτουργίας των επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης με μετρητή (ΤΑΞΙ).

  • 16 Μαρτίου 2012, 11:14 | OTE A.E.

    Με βάση τους ορισμούς του Ν.3431/2006, τους ορισμούς των Οδηγιών, αλλά και τους ορισμούς του άρθρου 2 του παρόντος νομοσχεδίου, υπάρχει σχετική ασάφεια ως προς το που ακριβώς εντάσσονται τα δίκτυα TETRA. Σύμφωνα με την ITU, το TETRA είναι μία μοντέρνα ψηφιακή τεχνολογία των δικτύων PMR (professional or private mobile radio) και των PΑMR (public access mobile radio) που χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένες ομάδες χρηστών, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς και όχι από το ευρύ κοινό. Ο ελληνικός όρος για το PMR είναι το ειδικό ραδιοδίκτυο ενώ τα δικαιώματα χρήσης εκχώρησης του TETRA αντιστοιχούν στα PΑMR με αποτέλεσμα η χρήση του δικτύου TETRA του ΟΤΕ να αποκλείεται από τα ραδιοταξί.
    Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε στην 4η παράγραφο μεταξύ της 1ης και 2ης πρότασης (ή αλλού) να προστεθεί η φράση «Τα επιβατηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης με μετρητή (ΤΑΞΙ) μπορούν να χρησιμοποιούν και τα Δημόσια Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ και να λαμβάνουν το ειδικό κόμιστρο ως ραδιοταξί.»

  • 14 Μαρτίου 2012, 14:03 | Υ.Π.Α. Δ5

    H παράγραφος 2 του άρθρου 27 που αναφέρεται στα ειδικά ραδιοδίκτυα που εγκαθίστανται και λειτουργούν στους ελεγχόμενους από την ΥΠΑ χώρους, να παραμείνει όπως ήταν διατυπωμένη στην αντίστοιχη παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Ν3431/2006, καθώς τα ραδιοδίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται εντός των αεροδρομίων προς εξυπηρέτηση του αεροπορικού έργου και εποπτεύονται και επιτηρούνται από την ΥΠΑ, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για την προώθηση του σχετικού φακέλου στην ΕΕΤΤ, αφού συλλέξει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ελέγξει την πλήρωση των προϋποθέσεων λειτουργίας που απαιτούνται τόσον από την ΕΕΤΤ όσο και από την Υπηρεσία μας.