Άρθρο 16: Σχέσεις της Ε.Ε.Τ.Τ. με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές άλλων κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το BEREC

1. Η Ε.Ε.Τ.Τ. συμβάλλει στην ανάπτυξη ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της συνεργασίας της με τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission), καθώς και με το Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC). Η Ε.Ε.Τ.Τ. συνεργάζεται ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το BEREC για να προσδιορίσει τα ρυθμιστικά εργαλεία και τα κανονιστικά μέτρα που είναι κατάλληλα για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Προς εκπλήρωση των ανωτέρω δικαιολογούνται στον Πρόεδρο και στους Αντιπροέδρους της Ε.Ε.Τ.Τ., κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, μέχρι εκατό (100) ημέρες κατά έτος εκτός έδρας. Σε περίπτωση που αναλάβουν θέσεις Προέδρου/Αντιπροέδρου στον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες» (Body of European Regulators of Electronic Communications – BEREC) ή/και μέλους Διοικητικού Συμβουλίου σε άλλο Διεθνή ή Ευρωπαϊκό Οργανισμό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.Τ.Τ. δικαιολογείται υπέρβαση μόνο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους του ανωτέρω ορίου. Κατ’εξαίρεση της παρ. 1 του άρθρου 6 του παρόντος σε περίπτωση που η θητεία των μελών της Ε.Ε.Τ.Τ. λήγει πριν την ολοκλήρωση της θητείας σε κάποιον από τους προαναφερόμενους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς, η θητεία όλων των μελών της Ολομέλειας της Ε.Ε.Τ.Τ. παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τη λήξη της θητείας τους στους εν λόγω φορείς.

2. Η Ε.Ε.Τ.Τ., κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος, παρέχει σε κάθε αρμόδια εθνική αρχή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις Ρυθμιστικές Αρχές άλλων Κρατών − Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροφορίες για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Η Ε.Ε.Τ.Τ. μπορεί να ζητά αιτιολογημένα από τις προαναφερόμενες αρχές και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τήρηση της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών που τους γνωστοποιεί, ιδίως όσον αφορά στο επιχειρηματικό απόρρητο. Εφόσον οι πληροφορίες απευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχαν περιέλθει στην Ε.Ε.Τ.Τ. από επιχειρήσεις, κατόπιν αιτήματός της, η Ε.Ε.Τ.Τ. ενημερώνει σχετικά τις επιχειρήσεις. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ε.Ε.Τ.Τ. και των λοιπών αρχών του Ελληνικού Κράτους πραγματοποιείται με πλήρη εξασφάλιση της αρχής της εμπιστευτικότητας.

3. Ειδικότερα, η Ε.Ε.Τ.Τ. ενημερώνει και κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , καθώς και ση Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα στοιχεία των φορέων εκμετάλλευσης που κατέχουν σημαντική ισχύ στην αγορά, τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται, τον προσδιορισμό των ειδικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και τις γεωγραφικές αγορές, τα δικαιώματα των χρηστών σχετικά με την Καθολική Υπηρεσία, καθώς και στοιχεία σχετικά με τον ανταγωνισμό και τη λεπτομερή περιγραφή της διάρθρωσης της αγοράς, την πρόσβαση και τη διασύνδεση, την παροχή υποδομής και υπηρεσιών συνδρομητικής γραμμής. Μεταβολές που επηρεάζουν τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις που θίγονται, κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • 15 Μαρτίου 2012, 20:43 | Μιχάλης Μπλέτσας

    Σε μια χώρα που ταλανίζεται από την πολυνομία και την ανομία που αυτή επιφέρει, η συνέχιση της πρακτικής των «φωτογραφικών» διατάξεων όπως είναι η κατ’ εξαίρεση παράταση της θητείας των μελών της ΕΕΤΤ (Αρθρο 16, παράγραφος 1), είναι κλασσικό δείγμα του γιατί βρισκόμαστε σαν χώρα στην κατάσταση που βρισκόμαστε.