Άρθρο 49: Συστήματα υπό όρους πρόσβασης και λοιπές ευκολίες

1. Η υπό όρους πρόσβαση σε ψηφιακές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες που μεταδίδονται σε θεατές και ακροατές στην Ευρωπαϊκή Ένωση , ανεξάρτητα από τον τρόπο μετάδοσης, υπόκειται στις αρχές του Παραρτήματος VIII. Η Ε.Ε.Τ.Τ. εποπτεύει και ελέγχει την συμμόρφωση των τεθέντων όρων με τις αρχές του ως άνω Παραρτήματος VIII.
2. Παρά τις διατάξεις της παραγράφου 1, η Ε.Ε.Τ.Τ. δύναται να επανεξετάζει τους τεθέντες όρους, διεξάγοντας ανάλυση της αγοράς σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 43 του παρόντος, για να αποφασίσει εάν θα διατηρηθούν, θα τροποποιηθούν ή θα ανακληθούν οι ισχύοντες όροι.
Όταν, σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς, η Ε.Ε.Τ.Τ. διαπιστώσει ότι, ένας ή περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης δεν διαθέτουν σημαντική ισχύ στη συγκεκριμένη αγορά, δύναται να τροποποιήσει ή να ανακαλέσει τους όρους σε ό,τι αφορά στους εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης, με τη διαδικασία των άρθρων 16, 17 και 45 του παρόντος, μόνον εφόσον:
α) η δυνατότητα πρόσβασης των τελικών χρηστών στις συγκεκριμένες ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, τους διαύλους και υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 73 του παρόντος, δεν επηρεάζεται δυσμενώς από την εν λόγω τροποποίηση ή ανάκληση και
β) οι προοπτικές αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις αγορές των λιανικών ψηφιακών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και των συστημάτων υπό όρους πρόσβασης και άλλων συναφών ευκολιών δεν επηρεάζονται δυσμενώς από την εν λόγω τροποποίηση ή ανάκληση.
Τα μέρη που επηρεάζονται από την εν λόγω τροποποίηση ή ανάκληση όρων ενημερώνονται σχετικά σε εύλογο διάστημα πριν από την πραγματοποίηση της τροποποίησης ή της ανάκλησης των όρων .
3. Οι ισχύοντες όροι δεν περιορίζουν τη δυνατότητα της Ε.Ε.Τ.Τ. να επιβάλλει υποχρεώσεις σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασης οδηγών ηλεκτρονικών προγραμμάτων και παρόμοιων ευκολιών παρουσίασης καταχωρήσεων και πλοήγησης.

  • 16 Μαρτίου 2012, 12:05 | OTE A.E.

    Στην παρ. 2 μετά την φράση «διεξάγοντας ανάλυση της αγοράς σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 43 του παρόντος» προτείνουμε να προστεθεί η φράση «το ταχύτερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και εν συνεχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα» η οποία υπάρχει στην τροποποιημένη παρ. 1 του άρθρου 6 της Οδηγίας 2002/19/ΕΚ για την πρόσβαση και δεν έχει συμπεριληφθεί. Δηλαδή, προτείνουμε η παράγραφος να διαμορφωθεί ως εξής:
    «2. Παρά τις διατάξεις της παραγράφου 1, η Ε.Ε.Τ.Τ. δύναται να επανεξετάζει τους τεθέντες όρους, διεξάγοντας ανάλυση της αγοράς σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 43 του παρόντος το ταχύτερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και εν συνεχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποφασίσει εάν θα διατηρηθούν, θα τροποποιηθούν ή θα ανακληθούν οι ισχύοντες όροι.»