Άρθρο 48: Διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών αλληλεπιδραστικής ψηφιακής τηλεόρασης

1. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών αμφίδρομης ψηφιακής τηλεόρασης, οι οποίες παρέχονται από τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες αμφίδρομης τηλεόρασης και διανέμονται σε άλλο ή άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως τρόπου εκπομπής, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ανοικτή Διεπαφή Προγράμματος Εφαρμογής (API), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 40 του παρόντος.

2. Οι φορείς παροχής κάθε προηγμένου ψηφιακού τηλεοπτικού εξοπλισμού που έχει αναπτυχθεί για τη λήψη αμφίδρομων υπηρεσιών ψηφιακής τηλεόρασης που παρέχονται από τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες αμφίδρομης τηλεόρασης υποχρεούνται να τηρούν ανοικτή Διεπαφή Προγράμματος Εφαρμογής (ΑPI), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 40 του παρόντος.

3. Οι πάροχοι υπηρεσιών και εξοπλισμού ψηφιακής τηλεόρασης υποχρεούνται να συνεργάζονται στην παροχή διαλειτουργικών τηλεοπτικών υπηρεσιών για τελικούς χρήστες με αναπηρίες.

4. Με την επιφύλαξη της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του παρόντος, οι κάτοχοι δικαιωμάτων ΔιεπαφήςΠρογράμματος Εφαρμογής (API) οφείλουν να διαθέτουν, έναντι κατάλληλης αποζημίωσης, υπό δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους, όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που επιτρέπουν στους φορείς παροχής αμφίδρομων υπηρεσιών ψηφιακής τηλεόρασης την παροχή των υπηρεσιών που υποστηρίζονται από τη Διεπαφή Προγράμματος Εφαρμογής (API) κατά τρόπο πλήρως λειτουργικό.

  • 13 Μαρτίου 2012, 14:23 | Δημήτρης

    Θα πρέπει να καθοριστούν υποχρεωτικές τεχνικές προδιαγραφές των ψηφιακών δεκτών που θα διατίθενται στην ελληνική αγορά ώστε να ανταποκρίνονται στη Σύσταση 2009/848/EC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από τα αποτελέσματα της Διαβούλευσης που διενεργήθηκε για τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης του ψηφιακού μερίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    1. Απαίτηση ότι όλοι οι ψηφιακοί τηλεοπτικοί δέκτες που θα πωλούνται στην Ελληνική Αγορά να λειτουργούν με το πρότυπο συμπίεσης ψηφιακής μετάδοσης νέας γενιάς H264/MPEG-4 AVC.

    2. Καθορισμός ελαχίστων προδιαγραφών (minimum interference rejection standards) για την ικανότητα των ψηφιακών τηλεοπτικών δεκτών να ανθίστανται σε παρεμβολές (μη ευαισθησία έναντι παρεμβολών) (n+9
    channel interference).

    Κατασκευαστές εξοπλισμού και φορείς εκμετάλλευσης αντιμετωπίζουν αρκετό καιρό ήδη την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι τα τερματικά και οι τηλεοπτικοί δέκτες ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ενώ οι τεχνικές παράμετροι που διέπουν τη χρήση του μέρους της ζώνης των UHF για ασύρματες επικοινωνίες θα αποτρέπουν βλαβερές παρεμβολές στο τηλεοπτικό σήμα, η ύπαρξη ενός ελάχιστου προτύπου για την ικανότητα των δεκτών να ανθίστανται σε πιθανή παρεμβολή θα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα λήψης για τους καταναλωτές, καθώς και μείωση του κόστος ενδεχόμενων μέτρων προστασίας από παρεμβολές που μπορεί να απαιτούνται για εξοπλισμό που λειτουργεί σε παρακείμενες ζώνες συχνοτήτων.

    Πηγές:

    Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα οφέλη του ψηφιακού μερίσματος:
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52009DC0586:EN:NOT

    Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκμετάλλευση του ψηφιακού μερίσματος: http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/_document_storage/studies/digital_dividend_2009/dd_finalreport.pdf

    Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/topics/reorg/dividend/index_en.htm