Άρθρο 64: Κόστος και χρηματοδότηση των υποχρεώσεων Καθολικής Υπηρεσίας

1. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται ο τρόπος χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας και ο μηχανισμός αποζημίωσης καθορισμένης επιχείρησης για το καθαρό κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας, υπό διαφανείς συνθήκες, εν όλω ή εν μέρει α) είτε από δημόσια κονδύλια β) είτε από τους παρόχους δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Όταν το καθαρό τούτο κόστος επιμερίζεται μεταξύ των παρόχων δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με όμοια απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται ο μηχανισμός επιμερισμού, τον οποίο διαχειρίζεται η Ε.Ε.Τ.Τ. ή φορέας ανεξάρτητος από τους δικαιούχους, που ορίζεται και εποπτεύεται από την Ε.Ε.Τ.Τ., οι αρχές που διέπουν τον ως άνω μηχανισμό, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το καθαρό κόστος. Από την υποχρέωση συνεισφοράς μπορούν να εξαιρούνται επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει ένα εύλογο όριο, το οποίο καθορίζεται στην ίδια απόφαση.

2. Η εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ. εκδίδεται κατόπιν αιτήματος καθορισμένης επιχείρησης και εφόσον, βάσει του υπολογισμού του καθαρού κόστους, αποφανθεί η Ε.Ε.Τ.Τ. ότι η εν λόγω επιχείρηση υφίσταται αθέμιτη επιβάρυνση. Μόνο το καθαρό κόστος των υποχρεώσεων που θεσπίζονται με τα άρθρα 55 παρ. 2, 56, 57, 58, 59, 60, 61 και 62 του παρόντος μπορεί να χρηματοδοτείται.
Συγκεκριμένα, η Ε.Ε.Τ.Τ.:
α) υπολογίζει το καθαρό κόστος της υποχρέωσης καθολικής υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη το τυχόν αγοραίο όφελος που αποκομίζει μια καθορισμένη επιχείρηση, σύμφωνα με το Παράρτημα VI, Μέρος A΄, ή
β) χρησιμοποιεί το καθαρό κόστος παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, το οποίο υπολογίζεται με διαδικασία καθορισμού, σύμφωνα με το άρθρο 56 του παρόντος.

3. Ο μηχανισμός επιμερισμού τηρεί τις αρχές της διαφάνειας, της ελάχιστης δυνατής στρέβλωσης της αγοράς, της αμεροληψίας και της αναλογικότητας, σύμφωνα με τις αρχές του Παραρτήματος VI, Μέρος Β΄ του παρόντος.

4. Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. προσδιορίζεται χωριστά για κάθε επιχείρηση η επιβάρυνση που σχετίζεται με τον επιμερισμό του κόστους των υποχρεώσεων Καθολικής Υπηρεσίας. Η εν λόγω επιβάρυνση δεν επιβάλλεται σε επιχειρήσεις που δεν παρέχουν υπηρεσίες στην Ελληνική Επικράτεια.

5. Η Ε.Ε.Τ.Τ., με την επιφύλαξη του επιχειρηματικού απορρήτου, δημοσιεύει στον ιστοχώρο της ετήσια έκθεση, στην οποία αναφέρεται το υπολογιζόμενο κόστος των υποχρεώσεων Καθολικής Υπηρεσίας και προσδιορίζονται οι συνεισφορές όλων των ενδιαφερόμενων (υπόχρεων) επιχειρήσεων και το τυχόν αγοραίο όφελος που αποκομίζουν ενδεχομένως οι επιχειρήσεις που έχουν καθοριστεί για την παροχή Καθολικής Υπηρεσίας.

6. Οι λογαριασμοί ή άλλες πληροφορίες, στις οποίες βασίζεται ο υπολογισμός της παραγράφου 2, περίπτωση α΄, ελέγχονται από την Ε.Ε.Τ.Τ. ή φορέα ανεξάρτητο από τα ενδιαφερόμενα μέρη, που ορίζεται από την Ε.Ε.Τ.Τ.. Τα αποτελέσματα του υπολογισμού κόστους και τα πορίσματα του ελέγχου δημοσιεύονται σε μία ημερήσια εφημερίδα και στον ιστοχώρο της Ε.Ε.Τ.Τ..

  • 16 Μαρτίου 2012, 12:47 | OTE A.E.

    Το άρθρο αυτό θα πρέπει να διατυπωθεί σύμφωνα με το πνεύμα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οικ. 31923/1135/24.5.2007 «Καθορισμός διαδικασίας επιμερισμού του Καθαρού Κόστους Καθολικής Υπηρεσίας και αποζημίωσης του Παρόχου της Καθολικής Υπηρεσίας (καθορισμένη επιχείρηση)» (ΦΕΚ Β’ 876) και όχι να γίνεται απλή αντιγραφή του υπό κατάργηση Ν. 3431/2006, διότι με την εν λόγω Κ.Υ.Α. έχει καθοριστεί πλέον με σαφήνεια η διαδικασία τόσο για τον επιμερισμό όσον και για την αποζημίωση για το Καθαρό Κόστος Καθολικής Υπηρεσίας.
    Σε αντίθετη περίπτωση στην παράγραφο 1 εδάφιο α’:
    α) Να αντικατασταθούν οι λέξεις «Με αποφάσεις» με τις λέξεις «Με κοινή υπουργική απόφαση», για την πληρέστερη διατύπωση της διάταξης και προς αποφυγή παρερμηνειών.
    β) Να διαγραφούν οι λέξεις «α) είτε από δημόσια κονδύλια β)»