Άρθρο 21: Χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων

1. Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων επιτρέπεται στο πλαίσιο των Γενικών Αδειών. Δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνότητας χορηγούνται όπου κρίνεται αναγκαίο ώστε :

α) να αποφεύγονται οι επιβλαβείς παρεμβολές,
β) να εξασφαλίζεται η τεχνική ποιότητα των υπηρεσιών,
γ) να διαφυλάσσεται η αποτελεσματική χρήση του φάσματος, ή
δ) να πληρούνται οι λοιποί στόχοι γενικού συμφέροντος, όπως ορίζονται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. εκδίδεται κανονισμός ο οποίος περιλαμβάνει τους όρους χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων ή ζωνών ραδιοσυχνοτήτων.

2. Οι αποφάσεις με τις οποίες χορηγούνται τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων μπορούν να υπόκεινται μόνο σε όρους που αφορούν θέματα που απαριθμούνται στο Παράρτημα VII, Μέρος Β΄ και δεν επαναλαμβάνουν τους όρους της Γενικής Άδειας.

3. Οι διαδικασίες για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων είναι διαφανείς, αντικειμενικές, αμερόληπτες, αναλογικές και ανοικτές. Εξαίρεση από την υποχρέωση εφαρμογής των ως άνω διαδικασιών μπορεί να γίνεται αιτιολογημένα στις περιπτώσεις όπου η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε παρόχους υπηρεσιών περιεχομένου ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών είναι απαραίτητη για την επίτευξη στόχου δημοσίου συμφέροντος.

4. Κατά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης, η Ε.Ε.Τ.Τ. :
α) προσδιορίζει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εν λόγω δικαιώματα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν από τον κάτοχό τους σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 25 του παρόντος νόμου.

β) σε περίπτωση χορήγησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα, το εν λόγω διάστημα θα πρέπει να είναι κατάλληλο για τη σχετική υπηρεσία σύμφωνα με τον επιδιωκόμενο στόχο, λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο που είναι αναγκαία για την απόσβεση της επένδυσης.

γ) όταν η χορήγηση δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων αφορά χρονική περίοδο δέκα ετών ή μεγαλύτερη και το εν λόγω δικαίωμα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να χρονομισθωθεί μεταξύ επιχειρήσεων όπως προβλέπει το άρθρο 25 του παρόντος, η Ε.Ε.Τ.Τ. διασφαλίζει ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση του εν λόγω δικαιώματος ισχύουν και τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του δικαιώματος, ιδίως έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση του κατόχου του δικαιώματος. Εάν τα κριτήρια αυτά δεν ισχύουν πλέον, υπό την αίρεση προηγούμενης ειδοποίησης και μετά από εύλογη προθεσμία, το εν λόγω δικαίωμα μετατρέπεται σε γενική άδεια χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, ή καθίσταται ελεύθερα μεταβιβάσιμο ή δύναται να χρονομισθωθεί μεταξύ επιχειρήσεων σύμφωνα με το άρθρο 25 του παρόντος.

5. Η Ε.Ε.Τ.Τ. εξασφαλίζει την αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των ραδιοσυχνοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 περίπτωση δ και 20 παρ. 5 του παρόντος νόμου, καθώς και τη μη στρέβλωση του ανταγωνισμού από οποιαδήποτε μεταβίβαση ή συγκέντρωση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων. Για τους σκοπούς αυτούς, μπορεί να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα όπως να επιβάλλει την πώληση ή την εκμίσθωση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.

6. Με Κανονισμό της Ε.Ε.Τ.Τ. καθορίζονται οι διαδικασίες, προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης μεμονωμένων ραδιοσυχνοτήτων ή ζωνών ραδιοσυχνοτήτων, ως και της απονομής ζωνών ραδιοσυχνοτήτων για την παροχή δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι κανόνες για την αποδοτική χρήση των εν λόγω πόρων καθώς και κάθε λεπτομέρεια σχετική με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.Τ.Τ. σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Στα δίκτυα αυτά υπάγονται και οι σταθερές και κινητές ζεύξεις μεταφοράς προγράμματος. Τα δικαιώματα χρήσης μεμονωμένων ραδιοσυχνοτήτων ή ζωνών ραδιοσυχνοτήτων χορηγούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε.Τ.Τ. και της Γενικής Άδειας σύμφωνα με το άρθρο 18 του παρόντος νόμου και υπόκεινται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου 18, του άρθρου 23 και της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του παρόντος.

7. Η Ε.Ε.Τ.Τ. χορηγεί τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, το αργότερο εντός έξι εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Οι εν λόγω προθεσμίες ισχύουν με την επιφύλαξη των ισχυουσών διεθνών συμφωνιών που αφορούν στη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και στο συντονισμό των δορυφόρων.

8. Αν έχει εναρμονισθεί η χρήση ραδιοσυχνοτήτων, έχουν συμφωνηθεί όροι και διαδικασίες πρόσβασης και έχουν επιλεγεί οι δικαιούχοι στους οποίους χορηγούνται δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και κοινοτικούς κανόνες, το δικαίωμα χρήσης των εν λόγω ραδιοσυχνοτήτων χορηγείται σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών. Υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι όροι της εθνικής νομοθεσίας που συνοδεύουν το δικαίωμα χρήσης των συγκεκριμένων ραδιοσυχνοτήτων έχουν τηρηθεί, στην περίπτωση κοινής διαδικασίας επιλογής, δεν επιβάλλονται περαιτέρω όροι, πρόσθετα κριτήρια ή διαδικασίες που μπορούν να περιορίσουν, να τροποποιήσουν ή να καθυστερήσουν την εφαρμογή της από κοινού χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων αυτών.

9. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώνει στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συστήματος Επιτήρησης, πληροφορίες σχετικές με την επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. καθορίζονται οι σταθμοί που συγκροτούν το σύστημα επιτήρησης φάσματος της ΕΕΕΤ, η διασύνδεση των σταθμών αυτών, οι ακολουθούμενες διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη λειτουργία του συστήματος. Η Ε.Ε.Τ.Τ. προγραμματίζει, αναπτύσσει και λειτουργεί δίκτυο σταθερών και κινητών σταθμών επιτήρησης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται οι σταθμοί επιτήρησης και οι φορείς που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Ραδιοφάσματος.

10. Αν η εκπομπή ηλεκτρονικού ή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ή ραδιοεξοπλισμού προκαλεί παρεμβολή σε ραδιοσυχνότητες που διατίθενται για την εκπομπή ή τη λήψη μηνυμάτων ανάγκης ή κινδύνου, με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. επιβάλλεται, με κάθε πρόσφορο τρόπο, η άμεση διακοπή της λειτουργίας του εξοπλισμού αυτού.

11. Αν διαπιστώνεται παρεμβολή σε δίκτυα ραδιοεπικοινωνίας, ενσύρματα δίκτυα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή ραδιοεξοπλισμό, ο κάτοχος ή χρήστης του εξοπλισμού υποχρεούται να άρει αμέσως την παρεμβολή και κατ’ αυτού επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Στην περίπτωση υποβολής έγγραφης καταγγελίας για επιβλαβείς παρεμβολές, η Ε.Ε.Τ.Τ. υποχρεούται, το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήψη της, να προβεί σε έλεγχο. Μετά τον εντοπισμό της πηγής πρόκλησης των ως άνω παρεμβολών η Ε.Ε.Τ.Τ. οφείλει να διατάσσει την άρση αυτών, ενημερώνοντας σχετικώς τον καταγγέλλοντα. Οι καταγγελίες αξιολογούνται και ελέγχονται κατά προτεραιότητα με βάση τη σοβαρότητά τους.

12. Η Ε.Ε.Τ.Τ. δύναται, για λόγους εποπτείας φάσματος, να προβαίνει προσωρινά σε σειρά δοκιμαστικών εκπομπών σε ραδιοσυχνότητες οι οποίες δεν έχουν χορηγηθεί, ή αν έχουν χορηγηθεί, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του νόμιμου χρήστη.

13. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των Ειδικών Οδηγιών και λαμβανομένων υπόψη των σχετικών εθνικών συνθηκών, η Ε.Ε.Τ.Τ. δύναται να καθορίζει κανόνες για την αποφυγή της αποθεματοποίησης ραδιοφάσματος, οι οποίοι θεσπίζονται και εφαρμόζονται κατά αναλογικό, αμερόληπτο και διαφανή τρόπο. Ειδικότερα, η Ε.Ε.Τ.Τ. μπορεί κατά την χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων να ορίζει αυστηρές προθεσμίες για την πραγματική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων χρήσης από τον κάτοχό τους και να επιβάλλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών κυρώσεων ή και της ανάκλησης των δικαιωμάτων χρήσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προθεσμίες. Το δικαίωμα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο για δύο χρόνια από την ημερομηνία χορήγησής του δύναται να ανακληθεί από την Ε.Ε.Τ.Τ. και να είναι πλέον διαθέσιμο για χορήγηση.

14. Το απόρρητο μηνυμάτων που μεταδίδονται με ραδιοηλεκτρικό εξοπλισμό σε ανοικτή γλώσσα δεν παραβιάζεται σε περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για την απάλειψη παρεμβολών. Η επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων από τα εξουσιοδοτημένα όργανα επίσης δεν θεωρείται ως παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.
15. Στην περίπτωση που η Ε.Ε.Τ.Τ. εξετάζει εάν πρέπει να παραταθεί η διάρκεια υφισταμένων δικαιωμάτων με τρόπο διαφορετικό απ’ ότι προβλέπεται στους όρους των εν λόγω δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων:
α) αποδίδεται η δέουσα σημασία στην ανάγκη μεγιστοποίησης του οφέλους για τους χρήστες και στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ανταγωνισμού•
β) παρέχεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων και των χρηστών και των καταναλωτών, η ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με οποιονδήποτε περιορισμό, σύμφωνα με το άρθρο 17 •
γ) δημοσιεύεται οποιαδήποτε αιτιολογημένη απόφασή της που ανανεώνει τα δικαιώματα χρήσης, δηλώνοντας τους σχετικούς λόγους.

16. Η Ε.Ε.Τ.Τ. χορηγεί τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σύμφωνα με τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου και του άρθρου 23 του παρόντος νόμου.

17. Με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο εκάστοτε ανατίθενται οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκχωρείται φάσμα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής για όλη την Ελληνική Επικράτεια στην ΕΡΤ Α.Ε για την εκπλήρωση στόχων δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

  • 16 Μαρτίου 2012, 11:20 | OTE A.E.

    Στην παράγραφο 11 εδάφιο β θεωρούμε ότι είναι υπερβολική η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών, εντός των οποίων η Ε.Ε.Τ.Τ. υποχρεούται, να προβεί σε έλεγχο των επιβλαβών παρεμβολών στη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων. Για το λόγο αυτό προτείνεται η επαναφορά των δεκαπέντε (15) ημερών. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις κρίνονται απαραίτητες για την εξασφάλιση επαρκούς εποπτείας του φάσματος, ιδίως με την προτεινόμενη στο παρόν νομοσχέδιο προσθήκη νέου τέλους στο πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας του φάσματος στο άρθρο 74 παρ.1.(ε). Ακόμη, προτείνεται η διαγραφή του εδαφίου δ, ήτοι «Οι καταγγελίες αξιολογούνται και ελέγχονται κατά προτεραιότητα με βάση σοβαρότητά τους».

  • 9 Μαρτίου 2012, 16:33 | Καρυπίδης Σιμος

    Ως συνήθως μπερδεύετε τα πάντα και δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη χωρίς μια στρατιά νομικών . Το παρόν ΔΕΝ είναι απλό , ούτε σαφές . Επίσης υπάρχουν απαγορεύσεις θυμίζουν εποχές …1940 .(πχ συχνότητες που έπερεπε να έιναι ελεύθερες , CB , πολιτικό φάσμα VHF ) . Και το κυριότερο ; Θα το βρείτε μπροστά σας διότι πολλά απ τα οποία περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχεδιο θα αναιρεθούν διότι είναι ασυμβίβαστα με την ACTA την οποία κακίστως κάκιστα ψηφήσατε .