Άρθρο 09: Ασυμβίβαστα των μελών της Ε.Ε.Τ.Τ.

1. Στον Πρόεδρο, στους Αντιπροέδρους, στα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.Τ.Τ., καθώς και στο προσωπικό της, απαγορεύεται ο άμεσος ή έμμεσος προσπορισμός οποιουδήποτε οφέλους από υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ταχυδρομικές επιχειρήσεις ή από τρίτους, που επηρεάζονται άμεσα από τη δραστηριότητά τους.

2. Ειδικότερα εκπίπτει από την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε.Τ.Τ. όποιος, μετά το διορισμό του:
α) Καταδικαστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για αδίκημα, που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
β) Καταστεί εταίρος, μέτοχος, μέλος διοικητικού συμβουλίου, διαχειριστής, υπάλληλος, σύμβουλος, μελετητής ατομικής ή άλλης επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των ταχυδρομικών υπηρεσιών, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της πληροφορικής ή της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αν τα μέλη της Ε.Ε.Τ.Τ. αποκτήσουν εταιρικά μερίδια ή μετοχές των ανωτέρω επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της θητείας τους από κληρονομική διαδοχή, υποχρεούνται να απέχουν από την ενάσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής και ψήφου στα όργανα διοίκησης, διαχείρισης και ελέγχου των εν λόγω επιχειρήσεων, μέχρι το χρόνο λήξης της θητείας τους. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τους συζύγους και τα τέκνα τους.
γ) Προβαίνει σε πράξεις, αναλαμβάνει εργασία ή έργο ή αποκτά άλλη ιδιότητα που, κατά την κρίση της Ε.Ε.Τ.Τ., δεν συμβιβάζεται με τα καθήκοντά του ως μέλους της Ε.Ε.Τ.Τ..

3. Η έκπτωση των μελών της Ε.Ε.Τ.Τ. συνεπεία τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης, σύμφωνα με το εδάφιο α΄ της παραγράφου 2, καθώς και η αποδοχή της παραίτησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στη διαπίστωση των υπόλοιπων κωλυμάτων και ασυμβιβάστων του παρόντος άρθρου προβαίνει η Ε.Ε.Τ.Τ. χωρίς τη συμμετοχή του μέλους στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει το ασυμβίβαστο. Η Ε.Ε.Τ.Τ. αποφασίζει ύστερα από ακρόαση του εν λόγω μέλους. Τη διαδικασία κινεί ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Τ.. Την απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. μπορεί να προσβάλει ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, που προβλέπεται στο άρθρο 10, το μέλος της Ε.Ε.Τ.Τ. για το οποίο εκδόθηκε η απόφαση, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Τ..

  • 9 Μαρτίου 2012, 21:35 | ΧΑΙΜ ΚΟΕΝ

    Τα μέλη του Δ.Σ. και γενικά οι ανώτεροι υπάλληλοι φέροντες την ευθύνη α) χάραξης πολιτικής και προδιαγραφών, β) εκδίκασης προβλημάτων δεοντολογίας, γ) παραπόνων χρηστών έναντι εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δ) προστασίας του απορρήτου κτλ, ΔΕΝ πρέπει να είναι ΠΡΩΗΝ εταίροι ή ΠΡΩΗΝ μισθοδοτούμενοι εταιρειών τηλεπικοινωνιών, ντόπιων ή ξένων βιομηχανιών παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού ή εκπροσώπων αυτών και γενικά περιφερειακών κέντρων εμπορικού ενδιαφέροντος στο αντικείμενο των τηλεπικοινωνιών.
    Σε αντίθετη περίπτωση οι αποφάσεις τέτοιων στελεχών που πιθανώς «εμφυτεύθηκαν» στην Αρχή Ε.Ε.Τ.Τ., λόγω τυπικών προσόντων, ΔΕΝ θα είναι αξιόπιστες από πλευράς δεοντολογίας, αν όχι «πουλημένες» σε εξωγενή εμπορικά συμφέροντα που αναζητούν «ευλυγισία» σοβαρών αποφάσεων.
    Επίσης τα στελέχη που θα επιλέγονται θα πρέπει να υπηρετούν με ΖΗΛΟ και σε καθημερινή βάση τα συμφέροντα των καταναλωτών, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ και φθηνές υπηρεσίες είτε αυτές είναι τηλεφωνία, INTERNET, ιδιωτικοί Couriers κτλ.
    Οι καλές ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ τηλεπικοινωνίες αποτελούν την βάση μιας υγειούς ανάπτυξης, ενώ οι ¨βραχυκυκλωμένες» ακριβώς το αντίθετο.