Άρθρο 55: Περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας

1. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται το περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας. Με όμοια απόφαση καθορίζεται, όποτε κρίνεται αναγκαίο, και η τεχνολογία της Καθολικής Υπηρεσίας κατά τρόπο που να ελαχιστοποιούνται οι στρεβλώσεις στην αγορά, ιδίως όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών με τιμές ή άλλους όρους και προϋποθέσεις που αποκλίνουν από τους συνήθεις εμπορικούς όρους.

2. Η παροχή Καθολικής Υπηρεσίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
α) Παροχή πρόσβασης σε σταθερές θέσεις και παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 57 του παρόντος.
β) Υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και κατάλογοι συνδρομητών σύμφωνα με το άρθρο 58 του παρόντος.
γ) Κοινόχρηστα τηλέφωνα και άλλα σημεία πρόσβασης στην κοινόχρηστη φωνητική τηλεφωνία, σύμφωνα με το άρθρο 59 του παρόντος.
δ) Ειδικές ρυθμίσεις για τελικούς χρήστες με αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 60 του παρόντος.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ., μπορεί να καθίστανται διαθέσιμες στο κοινό πρόσθετες υπηρεσίες, πέραν των υπηρεσιών που ορίζονται στο παρόν κεφάλαιο. Στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωση βαρύνει το Δημόσιο και επιβάλλεται κατά τη διαδικασία του άρθρου 64 του παρόντος.

  • 12 Μαρτίου 2012, 12:55 | Δημήτρης

    Σε συνέχεια των παρατηρήσεων του κ. Θεοτοκά θα ήθελα να προσθέσω σχετικά με τη θέσπιση νομοθετήματος για τη δωρεάν λήψη των ψηφιακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών

    Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν οι υπηρεσίες Freesat δηλαδή τα ελεύθερα εθνικά κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά) ανεβαίνουν σε δορυφόρο και διατίθενται δωρεάν ή έναντι συμβολικού τιμήματος κάρτες πρόσβασης (smartcards) ώστε οι κάτοικοι των περιοχών που δεν έχουν ή δεν πρόκειται να έχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα λήψη των ψηφιακών καναλιών να τα λαμβάνουν απρόσκοπτα χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν συνδρομή σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα. Παράδειγμα η RTV Slovenia (Σλοβένικη Κρατική Τηλεόραση) η οποία μεταδίδει από το δορυφόρο Hotbird τρία εθνικά κανάλια (TV Slovenija 1, 2, 3), ένα περιφερειακό κανάλι (TV Capodistria) και πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς προσφέροντας στους Σλοβένους πολίτες κάρτα πρόσβασης η οποία κοστίζει εφάπαξ 15 ευρώ.

    Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε πολλές ευρωπαϊκές εθνικές πλατφόρμες:
    Freeview Μεγάλης Βρετανίας http://www.freeview.co.uk , ΤΝΤ Sat Γαλλίας http://www.tntsat.tv , TDT Ισπανίας http://www.televisiondigital.es , Tivu Sat Ιταλίας http://www.tivu.tv/sat, Austria Sat-κοινοπραξία ORF Αυστρίας και ιδιωτικών καναλιών http://www.austriasat.at , Saorsat Ιρλανδίας http://en.wikipedia.org/wiki/Saorsat , στη Τουρκία μεταδίδεται το σύνολο των 400 καναλιών της (εθνικά και περιφερειακά) εντελώς δωρεάν μέσα από τους δορυφόρους Turksat

    Επίσης σε αυτό το πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας θα πρέπει το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να καταρτίσει το κατάλογο των εθνικών ή μη εθνικών εκδηλώσεων τις οποίες θεωρεί ως μείζονος σημασίας για την κοινωνία σύμφωνα με το Άρθρο 14 της Οδηγίας 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει κυρωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 109 (ΦΕΚ Α΄190/5-11-2010) ώστε να εξασφαλιστεί ότι μεγάλα αθλητικά και μη γεγονότα όπως Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Τελικοί Κυπέλλου και Τελικές Φάσεις εθνικών πρωταθλημάτων (Final Four) κοκ, δεν κλειδώσουν σε συνδρομητικές πλατφόρμες στερώντας από μια σημαντική μερίδα των πολιτών τη δυνατότητα θέασης αυτών των γεγονότων.

  • 7 Μαρτίου 2012, 22:05 | Νίκος Θεοτοκάς

    Στις υπηρεσίες που περιλαμβάνει η παροχή Καθολικής Υπηρεσίας να προστεθεί και η δωρεάν λήψη ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης, με τις εξής περίπου διατάξεις σε σχετικό άρθρο:
    1) Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ., λαμβάνονται μέτρα ώστε να παρέχεται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας η δυνατότητα δωρεάν ασύρματης ψηφιακής λήψης των ελληνικών δημόσιων και ιδιωτικών ψηφιακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.
    2) Ενόψει του καθορισμού ημερομηνίας πλήρους διακοπής των αναλογικών εκπομπών στην Ελλάδα και με στόχο την απόλυτη (100%) πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας με ψηφιακό σήμα, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η παροχή δυνατότητας δωρεάν (χωρίς μηνιαία συνδρομή) απευθείας κρυπτογραφημένης δορυφορικής λήψης των ελληνικών καναλιών εθνικής εμβέλειας από πλευράς τηλεθεατών.
    3) Οι πάροχοι δικτύου των καναλιών εθνικής εμβέλειας (ΕΡΤ και Digea) οφείλουν να διαθέτουν εμπορικά στο ευρύ κοινό τον εξοπλισμό δορυφορικής λήψης (αποκωδικοποιητής – σύστημα κρυπτογράφησης) που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για την τροφοδοσία των επίγειων ψηφιακών πομπών και αναμεταδοτών τους μέσω δορυφόρου.