Άρθρο 07 – Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.)

1. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Λάρισας. Η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του πάρκου αυτού ανατίθεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ιδρύθηκε με το π.δ. 156/1987 (Α΄ 81). Για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του πάρκου παραχωρείται κατά χρήση, στην Εταιρεία αυτή έκταση του Πανεπιστημίου, καθώς και η έκταση του επόμενου εδαφίου, με απόφαση του Πρύτανη, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – «ΔΗΜΗΤΡΑ») μπορεί να παραχωρεί δωρεάν κατά χρήση κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη λειτουργία του ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ..
2. Στο ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ., σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, στο ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ. πραγματοποιείται:
α) στοχευμένη έρευνα, ενίσχυση, δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της αγροδιατροφής, εφαρμογή βιοτεχνολογικών εφαρμογών στην πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων, παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης με ταυτόχρονη διατήρηση, καθώς και ανάδειξη και εμπλουτισμό των φυσικών πόρων και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με πρότυπες δράσεις, εκτροφή καθαρόαιμων ζώων υψηλής γενετικής αξίας με σύγχρονες διαχειριστικές μεθόδους, πιστοποίηση της φυλής τους, συσχέτιση μοριακών και μικροβιακών δεικτών με επιθυμητά χαρακτηριστικά, συσχέτιση γενετικής ποικιλότητας και ανθεκτικότητα ή ευαισθησία σε νοσήματα παραγωγή βιολογικών προϊόντων και καταγραφή και βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος των εκτροφών,
β) εκπαίδευση σπουδαστών του ιδρύματος και της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, καθώς και επιμόρφωση και κατάρτιση, μέσω του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ή του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) του Ιδρύματος, σε θέματα όπως οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής και οι νέες τεχνολογίες βέλτιστης αγροτικής παραγωγής, η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η εφαρμογή επιστημονικών ανακαλύψεων για την παραγωγή προϊόντων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η εκτροφή παραγωγικών ζώων με εφαρμογή των πλέον καινοτόμων μεθόδων, η αναγνώριση και η αναπαραγωγή γηγενών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η παραγωγή και η ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων με ιδιαίτερα και ευεργετικά χαρακτηριστικά για την υγεία του ανθρώπου, η εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας και η ανάπτυξη τεχνικών γενετικής βελτίωσης,
γ) ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και εξοικείωσης με τον αγροδιατροφικό κλάδο και τις επιμέρους δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, στις οποίες περιλαμβάνονται και δράσεις αναψυχής, όπως θεματικές εκθέσεις και ημερίδες, οργανωμένες επισκέψεις, επιδείξεις και ξεναγήσεις στους χώρους του ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.,
δ) δημιουργία υποδομών για την αξιοποίηση των ζώων στη θεραπευτική του ανθρώπου (θεραπευτική ιππασία).
3. Στο ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ. μπορεί να δημιουργούνται δομές κατάλληλες για την επίτευξη των σκοπών της παρ. 2, όπως κέντρο ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης και παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καινοτόμες ιδιότητες στο πλαίσιο πρότυπης παραγωγής ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πρότυπο θερμοκήπιο και μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η δημιουργία των δομών αυτών αποφασίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία διαμορφώνεται κατόπιν εισήγησης της επιτροπής της παρ. 4.
4. Με απόφαση της Συγκλήτου συγκροτείται επταμελής επιτροπή από μέλη Δ.Ε.Π. α΄ βαθμίδας ή της βαθμίδας του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από συναφή Τμήματα και ορίζεται ο Πρόεδρος αυτής. Η θητεία των μελών της επιστημονικής επιτροπής είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Η επιτροπή εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για κάθε θέμα σχετικά με τη λειτουργία του ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.. Στην επιτροπή αυτή μπορεί να ανατίθεται, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο συντονισμός και η υλοποίηση των επιστημονικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.. Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ.9 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και ιδιαίτερα με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 6 του ιδίου νόμου.

  • 8 Οκτωβρίου 2018, 01:36 | Γ. Σταμπουλής

    Η ερευνητική δραστηριότητα θα διεξάγεται είτε από τα συναφή Τμήματα του ΠΘ είτε τα Ινστιτούτα του ΠΕΚ. Το Πάρκο δεν είναι Ερευνητικός Φορέας

    Να προστεθεί η δυνατότητα λειτουργίας θερμοκοιτίδας ή εκκολαπτηρίου ή επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών σε τομείς συναφείς με τα αντικείμενα του Πάρκου. Η λειτουργία της θα αποτελεί ευθύνη του αρμόδιου οργάνου ή φορέα του ΠΘ, με απόφαση της Συγκλήτου και της Διοίκησης του Πάρκου.

  • 1 Οκτωβρίου 2018, 09:31 | Καλλιόπη Αντωνάκη

    Στην πρώτη πρόταση του παρόντος άρθρου ορίζεται ότι «[…] στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Λάρισας». Γιατί αυτός ο γεωγραφικός περιορισμός; Στα Τρίκαλα υπάρχει η μεγαλύτερη (συνολικά) γαλακτοβιομηχανία στη Θεσσαλία και από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ενώ είναι η περιοχή των Τρικάλων είναι μια από τις κυριότερες παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα. Πως μπορεί να αγνοείται συνολικά αυτή η επίδοση; Επιπλέον, το νέο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορίζεται να λειτουργεί στα Τρίκαλα.

    Προτείνεται και ζητείται και για λόγους σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του ίδιου του Αβερώφειου, να οριστεί η ίδρυση και λειτουργία Παραρτήματός του στα Τρίκαλα.