Άρθρο 21 – Όργανα διοίκησης

1. Όργανα διοίκησης του Παλλημνιακού Ταμείου είναι η Παλλημνιακή Επιτροπή και ο Πρόεδρος.
2. Η Παλλημνιακή Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από τα εξής μέλη:
α) τρία (3) μέλη, με ειδίκευση ή εμπειρία σχετική με το σκοπό του Ταμείου, τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
β) ένα (1) μέλος, το οποίο υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το Δήμο Λήμνου,
γ) ένα (1) μέλος, το οποίο υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
δ) ένα (1) μέλος Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τη Συνέλευση του Τμήματος, και
ε) ένα (1) μέλος, το οποίο υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το Πολιτιστικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων της Παλιάς Μητρόπολης».
2. Με την απόφαση της συγκρότησης της Παλλημνιακής Επιτροπής ορίζεται ένα από τα μέλη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 ως Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος συγκαλεί τις συνεδριάσεις της Παλλημνιακής Επιτροπής και προεδρεύει σε αυτές, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, υπογράφει τα πρακτικά και κάθε αλληλογραφία ή έγγραφα, μεριμνά για τη διεκπεραίωση των αποφάσεων της Επιτροπής και προΐσταται των οργανικών μονάδων και του προσωπικού του Ταμείου, το οποίο και εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως. Η Παλλημνιακή Επιτροπή είναι αρμόδια για κάθε άλλο θέμα που αφορά τη διοίκηση του Ταμείου.
4. Η θητεία των μελών και του γραμματέα της Παλλημνιακής Επιτροπής είναι τετραετής και παρατείνεται από τη λήξη της αυτοδικαίως, μέχρι τη συγκρότηση της νέας Επιτροπής, όχι όμως πέρα από ένα εξάμηνο. Σε περίπτωση αντικατάστασης μέλους κατά τη διάρκεια της θητείας του, το νέο μέλος ορίζεται για το υπόλοιπο της θητείας του προκατόχου του.
4. Δεν μπορεί να οριστεί μέλος της Παλλημνιακής Επιτροπής όποιος έχει κώλυμα διορισμού δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26). Από την ιδιότητα του μέλους της Παλλημνιακής Επιτροπής εκπίπτει εκείνος στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκπτωσης δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με το άρθρο 149 του ίδιου Κώδικα.
5. Στις συνεδριάσεις της Παλλημνιακής Επιτροπής μπορεί να καλούνται και να παρίστανται, για την παροχή διευκρινίσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων καθώς και μέλη του προσωπικού του Ταμείου.

  • 8 Οκτωβρίου 2018, 03:17 | Κορνιωτης Νικος

    Το Παλλημνιακο Ταμειο στο νεο του ξεκινημα,οπως φιλοδοξει να το προσδιορισει η υπο διαβουλευση προταση Νομου ,εχει ως πρωτιστη αναγκη, την αναζητηση της χαμενης σχεσης του με την κοινωνια του νησιου μας στο συνολο της.
    Ο διορισμος των μελων της Παλλημνιακης Επιτροπης ετσι οπως προτεινεται στο αρθρο 21, οχι μονο δεν συμβαλλει στην ανακτηση της σχεσης Ταμειου και κοινωνιας, αλλα ενδεχομενως να μεγαλωσει την επιφυλακτικοτητα η και τη καχυποψια των πολιτων και να προκαλεσει την επιπλεον αποξενωση του Ταμειου απο την τοπικη κοινωνια.
    Αν πραγματι θελουμε η ψηφιση του Νομου για το νεο καθεστως του Ταμειου να αποτελεσει Νεα και Ελπιδοφορα αρχη ,μια βασικη ,ουσιαστικη και καθοριστικη προ’υ’ποθεσει τιθεται: Τα οργανα διοικησης του Παλλημνιακου Ταμειου να διαθετουν ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ της τοπικης κοινωνιας.
    Προταση:
    Οργανα του Παλλημνιακου Ταμειου ειναι: 1.Η Συνελευση των εκλεκτορων.Οι εκλεκτορες εκλεγονται απο καθολικη ψηφοφορια κατα την ημερα διεξαγωγης των Δημοτικων κ Περιφερειακων Εκλογων.Τα ονοματα των εκλεκτορων σε καθε Δημοτικη Κοινοτητα, αναγραφονται σε ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ.Ο ψηφοφορος θα επιλεγει τους εκλεκτορες της προτιμησης του σημειωνοντας σταυρο διπλα απο το ονομα του υποψηφιου.Ο αριθμος των σταυρων προτιμησης εξαρταται απο τον αριθμο των εκλεκτορων που καθε Δημοτικη Κοινοτητα δικαιουται να εκλεξει και θα ειναι συναρτηση του πληθυσμου της κατα την τελευται απογραφη.Ετσι πχ προτεινω:
    Μεχρι πληθυσμο 200 εκλεγεται ενας(1)εκλεκτορας και ο ψηφοφορος βαζει ενα(1) σταυρο προτιμησης
    Απο 201 μεχρι 500 εκλεγονται δυο (2) εκλεκτορες και ο ψηφοφορος βαζει εν(1) σταυρο προτιμησης
    Απο 501 μεχρι 1000, εκλεγονται τρεις(3) εκλεκτορες και ο ψηφοφορος βαζει μεχρι δυο(2) σταυρους
    Απο1001 μεχρι 2000, εκλεγονται πεντε (5) εκλεκτορες και οψηφοφορος βαζει μεχρι δυο(2) σταυρους
    Απο 2001 και ανω ανα επιπλεον χιλιαδα αυξανονται κατα δυο(2) οι εκλεκτορες και ο ψηφορος βαζει μεχρι τρεις σταυρους προτιμησης.Στην τελευταια κατηγορια υπαγεται μονο η Δημοτικη Κοινοτητα Μυρινας η οποια με πληθυσμο λιγο μικροτερο των 6000,θα εκλεξει 13 εκλεκτορες.
    Μετα την ψηφοφορια και αφου νομιμοποιηθει η εκλογη των εκλεκτορων η απερχομενη Παλλημνιακη Επιτροπη ,δια του προεδρου της συγκαλει εντος δεκαπεντε ημερων απο την αποφαση νομιμοποιησης ,
    Συνελευση των εκλεκτορων με ΜΟΝΑΔΙΚΟ θεμα της ημερησιας διαταξης ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΜΝΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
    2.Η ΠΑΛΛΗΜΝΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
    Τα μελη της Παλλημνιακης Επιτροπης που εκλεγονται απο την Συνελευση των εκλεκτορων σε ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδελτιο ειναι δεκα (10) και καθε εκλεκτορας μπορει επιλεξει μεχρι δυο(2) υποψηφιους.
    Στους δεκα εκλεγμενους αποτην Συνελευση των εκλεκτορων προστιθεται και ο εκπροσωπος τον οποιον εχει επιλεξει η συνελευση του Τμηματος Επιστημης Τροφιμων και Διατροφης Λημνου του Πανεπιστημιου Αιγαιου.
    Τα ενδεκα(11) μελη οπως προεκυψαν με τις πιο πανω διαδικασιες αποτελουν την Παλλημνιακη Επιτροπη η οποια και συγκροτειται σε σωμα ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΣ τον Προεδρο και τον Αντιπροεδρο της.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τοσο η διαδικασια εκλογης των μελων της επιτροπης απο την συνελευση των εκλεκτορων οσο και η διαδικασια αναδειξης του Προεδρου και Αντιπροεδρου της επιτροπης νομιμοποιουνται με την παρουσια δικαστικου λειτουργου.

  • 1 Οκτωβρίου 2018, 22:09 | Θύμιος Παλάντζας

    διαφωνώ με τον διορισμό των διοικήσεων .
    Το πιο δημοκρατικό όμως , η πιο πλέρια δημοκρατία για μια κυβέρνηση προοδευτική και αριστερή είναι , αν θέλει να δείξει το κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να βρεί έναν τρόπο να εκλέγεται η διοίκηση του Παλλημνιακού Ταμείου από τους φορείς του νησιού .

  • 29 Σεπτεμβρίου 2018, 06:01 | Μωράκης Βαγγέλης

    ο άρθρο 21 είναι πολύ αρνητικό κατά την γνώμη μου. Δηλαδή τα όργανα του Παλλημνιακού Ταμείου να διορίζονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και όχι να εκλέγονται. Απόφαση της Χούντας του 1967 ο διορισμός που άλλαξε την τότε ισχύουσα διαδικασία εκλογής με προφανή στόχο τον πολιτικό έλεγχο. Δεν νομίζω στο βάθος των προθέσεων και του παροντος άρθρου να συναντήσουμε κάτι άλλο από τον πολίτικο έλεγχο.

    Και το ερώτημα είναι τι σχέση έχει η κυβέρνηση με όργανα τοπικής διοίκησης και διαχείρισης ή τέλος πάντων γιατί δεν έχει κανένα λόγο ο τοπικός πληθυσμός στην επιλογή προσώπων των οργάνων του Παλλημνιακού Ταμείου. Τι θετικό θα προσφέρει για το Παλλημνιακό Ταμείο ο διορισμός των οργάνων του και τι αρνητικό η εκλογή των προσώπων από τους Λημνιούς; Νομίζω η απάντηση αυτονόητη. Το άρθρο 21 είναι αρνητικό ως προς την τοποθέτηση κατάλληλων προσώπων στα όργανα του Παλλημνιακού Ταμείου.

    Ξεκινάμε με λάθος σχεδιασμό για τα συμφέροντα της Λήμνου(που είναι ο επιτυχημένη διαχείριση των υποθέσεων του ταμείου), με την υπηρεσία άλλων σκοπιμοτήτων από αυτές που δικαιολογούνται από έναν τοπικό σύλλογο.