Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:18 | Giwrgos Giamas

    Καλησπέρα σας,

    Τα πράγματα είναι απλά, δεν είναι πυρηνική φυσική.

    1. Μείωση του συντελεστή του βαθμού σπουδών και τουλάχιστον μετά από κάποιο διάστημα (λόγω υπολογιστικών συστημάτων ΑΣΕΠ) σύνδεση ΜΟ βαθμού και τυπικής απόκλισης του εκάστοτε τμήματος με τα μόρια του βαθμού.

    2. Αναγνώριση μεταπτυχιακών σπουδών (αθροιστικά μέχρι 2) ΜΟΝΟ στην περίπτωση που υπάρχει ΣΥΝΑΦΕΙΑ με το αντικείμενο της θέσης. Να λαμβάνεται υπόψη όμως και ο βαθμός, για λόγους αξιοκρατίας (αν και θιγόμενος).

    3. Μοριοδότηση μέχρι 2 ξένων γλωσσών και έξτρα μοριοδότηση μόνο για θέσεις στις οποίες χρειάζονται πολλές ξένες γλώσσες (αν και θιγόμενος).

    4. Η εμπειρία να μοριοδοτείται και μετά τα 5 χρόνια (αν και θιγόμενος).

    Νομίζω, ότι αν κάποιος θέλει αξιοκρατία και ισονομία προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί. Όλα τα άλλα καλά είναι, αλλά μόνο για να λέμε. Σίγουρα πάντως αξίζουν συγχαρητήρια γιατί εσείς τουλάχιστον κάτι κάνετε…

    Έχω περιέργεια αν θα ακούσετε τις προτάσεις του κόσμου.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:30 | Ελίνα

    Συνάδελφοι και …συνυποψήφιοι,

    Ολα αυτά για τα μόρια, τα πτυχια κλπ είναι καλά. Το θέμα όμως είναι ότι τελικά μπαίνουν στο Δημόσιο άτομα με 25 πτυχια και 35 μεταπτυχιακά, που δεν βγήκαν ποτέ έξω να εργαστούν και δεν ξέρουν στην πράξη πού αντιστοιχούν αυτά που έμαθαν. Μιλάω συγκεκριμένα για την ειδικότητά μου (Μηχανικός) που η έλλειψη όχι απλά άσκησης, αλλά κανονικής εμπειρίας σε έργο, στο πεδίο, στον επαγγελματικό χώρο καθιστά αδύνατη την προσφορά υπηρεσίας από υπάλληλο σε πολίτες, όσα σεμινάρια και αν παρακολουθηθούν. Στη συγκεκριμένη ειδικότητα των Μηχανικών (γενικότερα) πιστεύω ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται πρέπει να έχουν ως προαπαιτούμενο κριτήριο την αποδεδειγμένη εμπειρία (όχι την απλή που αποδεικνύεται με το αν είναι πληρωμένη η ασφάλιση στο Ταμείο) έτσι ώστε να είναι χρήσιμοι οι υπάλληλοι και αποδοτικοί. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και ένα είδος συνέντευξης, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα, προκείμενου να γίνεται φανερό κατά πόσο αντιστοιχούν τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά στις ανάγκες των υπηρεσιών του Δημοσίου. Εκεί όπου μερικές φορές βλέπουμε συναδέλφους να μη γνωρίζουν στοιχειώδη θέματα (πχ. Τοπογράφο για έλεγχο τοπογραφικού!) με αποτέλεσμα οι θέσεις να υπάρχουν μεν, ο υπάλληλος να πληρώνεται με όλα τα επιδόματα μάλιστα (επιβλέψεων κλπ), η υπηρεσία όμως να αδυνατεί να εξυπηρετήσει με το υπάρχον προσωπικό και οι διοικήσεις να προβαίνουν (τουλάχιστον εως πολύ πρόσφατα) σε συμβάσεις έργου σε συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες, καθεστώς που δε διαφυλάσσει τη σχέση υπαλλήλου-πολίτη, καθώς αυτό που ισχύει είναι σχέση ελεύθ. επαγγελματίας με ελεύθερο επαγγελματία. Γενικά, είναι ντροπή να υπάρχουν υπάλληλοι (κυρίως νέοι σε ηλικία) που διαθέτουν 3 ξένες γλώσσες και τουλάχιστον 2 μεταπτυχιακά οι οποίοι δεν είναι αντάξιοι των αναγκών μιας υπηρεσίας. Είναι πολύ καλοί για μιά Δημόσια Υπηρεσία. Είναι κρίμα τέτοια άτομα που θεωρητικά θα διέπρεπαν στον ιδιωτικό τομέα (εκεί πραγματικά μετράει η γνώση) να περιορίζονται στο Δημόσιο τομέα. Μακάρι να μπορούσε να διασφαλιστεί η αξιοκρατία με τη συνέντευξη που θα ξεχώριζε τον ικανό και χρήσιμο να πάρει τη θέση από έναν που έχει απλώς σπουδάσει 10-12 χρόνια. Αλλά κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό, έτσι κι αλλιώς…Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, το να αυξηθούν τα μόρια των σπουδών δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα της στελέχωσης του Δημοσίου.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΔΥΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΡΟΣΟΝ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ??? ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ? ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΛΑ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΚΑΝΟΥΣ?

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:40 | ΜΑΡΙΑ

    Θα σας παρακαλούσα πάρα πάρα πολύ αφού μπαίνετε στην διαδικασία να διευκρινίζετε – απαντάτε σε ορισμένα σχόλια, μήπως θα είχατε την καλοσύνη να μου απαντήσετε και το δικό μου σχόλιο – ερωτήση…Αν και δεν είμαι τέκνο πολύτεκνης οικογέννειας ( παρατήρησα ότι έχετε μία ευαισθησία σε αυτή την κατηγορία αν και άλλα λέγατε… )
    Γιατί ένα » παιδί » ηλικίας πάνω π.χ από 30 χρονών να θεωρείτε τέκνο πολύτεκνής οικογέννειας ??
    Γιατί 45 χρόνων παντρεμένη με 2 παιδιά να θεωρείται τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ενώ έχει κάνει δική της οικογένεια το ΞΑΝΑΤΟΝΙΖΩ!!! και να διορίζεται με αυτές τις διατάξεις ?? Αναφέρω πραγματικό γεγονός …Το » τέκνο αυτό » διορίστηκε στην Αγροτική Τράπεζα με 650 μόρια..

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:16 | ΜΑΙΡΗ

    ΕΙΠΑΤΕ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ http://WWW.PROSLIPSIS.GR ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΤΑ Κ.Α.

    ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ;

    ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΧΟΥΜΕ;

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΟΙ;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:54 | ΠΑΛΑΝΤΖΙΑΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Με τη μοριοδότηση του δεύτερου βασικού τίτλου σπουδών τι θα γίνει;
    Μέχρι τώρα ο δεύτερος βασικός τίτλος σπουδών έδινε 150 μόρια (όσα δήλαδή και τα μόρια ενός μεταπτυχιακού διπλώματος) μόνο όμως στην περίπτωση που και ο πρώτος και οδεύτερος βασικός τίτλος ανήκουν στην ίδια κατηγορία (ΠΕ η ΤΕ). Τι θα γίνει όμως με αυτούς που έχουν 2 τίτλους σπουδών σε διαφορετική κατηγορία (εναν ΤΕ και έναν ΠΕ). Είναι δυνατόν τους απόφοιτους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που εισάγονται επιτυχώς μετά απο κατατακτήριες εξετάσεις( περιττό να πω οτι ο ανταγονισμός σε αυτές τις εξετάσεις ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ απο οτι στις πανελλήνιες αν αναλογισθεί κανείς οτι πάνω απο 100 υποψήφιοι παλεύουν για 10 θέσεις το πολύ)να μην μπορουν να χρησιμοποιήσουν τον δεύτερο τίτλο τους για επιπλέον μοριοδότηση; Τότε ποιο το κίνητρο για να το κάνει κανείς; Πάντως κίνητρο δε βλέπω να είναι να δουλεύεις και να σπουδάζεις ταυτόχρονα (γιατί όπως και να το κάνουμε λίγοι είναι αυτοί που εχουν την πολυτέλεια να σπουδάζουνε χωρίς να δουλεύουνε μέχρι τα 27-28!!)
    Πιστεύω πως θα πρέπει να μοριοδοτείται σαν δευτερος τίτλος σπουδών και αυτός που δεν ειναι στην κατηγορία της οποιαδήποτε προκηρρυσομενης (υπο τον όρο βέβαια να είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης)
    π.χ. για θέσεις ΤΕ το πτυχίο ΠΕ να μοριοδοτείται σαν δεύτερος τίτλος και το αντιστροφο.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:11 | Πλάτωνας

    H εμπειρία θα πρέπει να μετράει και άνω των 5 ετών, έστω και με μικρότερο συντελεστή, είναι άδικο να πετάμε στο δρόμο χρόνια εμπειρίας που ενδεχομένως αύριο να αφορούν εμάς! Έτσι θα μετράει και θα προστατεύεται και το θέμα ηλικίας των υποψηφίων.

    Όλοι μπορεί κάποια χρονική στιγμή να χάσουμε τη δουλειά μας, δεν θα θέλαμε τότε να μας αναγνωριστεί η εμπειρία μας; Μην το βλέπουμε μόνο ως νέα γενιά τώρα χωρίς να μας νοιάζει και κανένα ενδιαφέρον και προστασία στους παλαιότερους, αύριο – μεθάυριο ΕΜΕΙΣ θα είμαστε οι παλαιότεροι και τότε θα είναι άδικο για εμάς τους ίδιους.

    Στο μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων, αν όχι στο 100% θα πρέπει να μετράει η εμπειρία. Είναι λάθος το 50-50 και κατάφορα άδικο για όλους όσους υπηρέτησαν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για ποιό λόγο ανάμεσα σε δυο υποψήφιους με παρόμοια προσόντα να παίρνει τη θέση κάποιος με μηδέν εμπειρία και να μένει έξω κάποιος που την έχει; Τί είδους λογική είναι αυτή; Τί εξυπηρετεί; Μήπως αυτός που έχει εμπειρία, είχε στο παρελθόν πιθανότητα να προσληφθεί αν δεν την είχε; Όχι βέβαια, έπρεπε να περάσει και απ’την ανεργία και απ’ότι αναγκάστηκε να περάσει (ιδιάιτερα στον ιδιωτικό) μέχρι να βρεί δουλειά και να αποκτήσει την εμπειρία αυτή. Τώρα δηλαδή τι λέμε, ότι η εμπειρία είναι άχρηστη; Τότε ο ιδιωτικός τομέας γιατί δεν απολύει τους μισούς υπαλλήλους με εμπειρία για να πάρει καινούργιους χωρίς εμπειρία που θα είναι και πιό φθηνοί; Γιατί στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορείς να βρείς δουλειά της προκοπής αν δεν έχεις εμπειρία; Ή μήπως το Δημόσιο λειτουργεί και ξέρει καλύτερα;….

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:08 | Nikos

    Lypoumai poly pou orismenoi synpolites mas epikrotoun tin anaksiokratia kai prokeimenou na ofelithoun epikrotoun tin prospatheia tou k.RAGOUSI na diapsefsei ton k. Papandreou otan leei oti thelei tous ARISTOUS KAI OXI TOUS ARESTOUS!
    H KATARGHSH TOY 2ou MASTER EINAI ANAKSIOKRATIKH.

    Lypoumai poly gia tous sympolites mou pou epithymoun na psifistei ayto to metro kai na SYNAXISOUN OI ADIKIES se oti afora stis spoudes.

    Xairontai stin adikia kai stin aksiokratia, xairontai pou douleuoume 8 wres tin imera kai meta pame spiti na diavasoume gia na paroume to 2o master gia to tipota opws mas leei o k.Ragousis, xairontai giati mas eksisonoun me to 1 metrio pia MSc pou mporei na einai stis ixthyokalliergies gia mia thesi giatrou.

    OTAN THA PATE SE GIATRO H’ STO SXOLEIO TA PAIDIA SAS NA ARNEITHEITE NA TA ANALABEI EPISTHMONAS ME 2 METAPTYXIAKA GIATI H KYVERNHSH MAS LEEI OTI EIMASTE ENA TIPOTA
    H DIA VIOU MATHISI EINAI ENA TIPOTA K. RAGOUSH???

    ΣΥΝΗΓΟΡΟS ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    http://www.synigoros.gr/contact_submit.htm

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:28 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΙΑΣ

    Να υπάρχει διαφορετική μοριοδότηση όταν ο μεταπτυχιακός τίτλος είναι συναφής με την προκηρυσσόμενη θέση. Η Διαφορά να είναι μεγάλη (πχ 200 μονάδες μεταπτυχιακό συναφούς με την θέση αντικειμένου 50 μονάδες σε άσχετο με την θέση αντικείμενο).

    Β. Μπελιάς
    τ. Τομεάρχης Διοικητικών και Οικονομικών Θεμάτων της ΔΕΗ ΑΕ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:03 | Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος

    Κύριε υπουργέ
    θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που ευνοούνται οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Ειναι πρόκληση να περνάν με γραπτό διαγωνισμό στην εφορία τριτεκνοι με βαθμό 35 και άλλα παιδιά να έχουν βαθμό 75 και να μένουν από έξω. Πρέπει να δίνετε στις ευπαθείς ομάδες επιπλεόν μόρια και όχι συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε κάθε προκήρυξη.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:37 | Παναγιώτης Παυλάκης

    1ον θέλω να σχολιάσω γιατι τα μεταπτυχιακά ενός χρόνου έχουνε την ίδια μοριοδότηση ενός μεταπτυχιακού δυο χρόνων.

    2ον γιατι ενα μεταπτυχιακό με εικοσι 30ωρα μαθήματα μπορει να εχει τα ίδια μορια με ενα με λιγότερα μαθήματα.

    3ον Γιατι να μοριοδοτείται ενα πτυχιο καποιου που τελειωσε σε ενα αγνωστο αει με καλο βαθμο πχ 8.00 το ιδιο με εναν που τελειωσε σε γνωστο αει και με βαθμο λιγο πανω απο την βαση; Θα πρεπει ο δεύτερος να κανει και μαστερ για να αποκτησει τα μόρια του πρώτου;

    4ον Γιατι στα μαστερ να μην υπάρχει μοριοδοτηση βάση βαθμού όπως στα προπτυχιακά;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:29 | Νίκος

    Καλά αυτά που λέτε για τα μεταπτυχιακά αλλά ακόμα δεν έχετε καταλαβει το νομοσχέδιο, η συνάφεια δεν έχει να κάνει με το αν καποιος π.χ γεωπόνος έχει διδακτορικό στη μουσικη για τον απλουστατο λόγο στους αποδεκτούς τίτλους στους μουσικούς δεν θα είναι το πτυχίο γεωπονικής και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό μάλλον αδυνατείτε να το καταονήσετε όπως επίσης και οτι η βιομηχανία μάστερ copy paste πρεπει να σταματησει να πριμοδοτείται άμεσα.
    Συνοψιζοντας λοιπόν θα έλεγα αποδεκτα να μείνουν ως εχει τα πτυχία:
    1 Διδακτορικό 500 μορια
    1 μαστερ 200 μορια
    5 ετη εμπειρια
    4-5 ξενες γλώσσες
    Καμια μοριοδοτηση για τεκνα πολυτεκων ειναι παρανομη
    Για όσους έχουν παραπανω προσόντα να προσμετρούνται κανονικοτατα σε θεσεις ειδικου επιστημονικου προσωπικου και σε γραπτους διαγωνισμους

    Τελος να αντιληφθείτε οτι ο υπουργος χαρασσει πολιτικες με βαση το γενικο συμφερον και οχι μικροομαδες 50 ατομων που γραφουν απο το ιντερνετ ξανα και ξανα τα ιδια πραγματα.

  • Σας ενημερώνουμε ότι ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος (www.psy.gr) υπέβαλε Υπόμνημα (έγγραφο με αρ. πρωτ. 5846/07-11-2009) προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, με θέμα: Υποβολή αιτήματος για την διάθεση στοιχείων, με σκοπό την υποβολή προτάσεων του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου για την «Καθιέρωση ενός δικαίου, αντικειμενικού, εγκύρου, αξιοπίστου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», στο οποίο παρουσιάζονται θέσεις, προτάσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικά με το σύστημα των προσλήψεων.
    Το υπόμνημα είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.psy.gr/first.php?mid=19&subid=0&ssid=0&id=14143
    και κοινοποιείται:
    Προς το Πολιτικό Γραφείο τού Πρωθυπουργού, κυρίου Γεωργίου Α. Παπανδρέου.
    Προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο.
    Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριο Ιωάννη Ραγκούση.
    Προς τα Μέλη τού Εθνικού Κοινοβουλίου.
    Προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
    Προς τον κύριο Δημήτριο Βερβεσό, Δικηγόρο Αθηνών, Νομικό Συνεργάτη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
    Προς τον κύριο Πέτρο Μηλιαράκη, Δικηγόρο Αθηνών, Νομικό Συνεργάτη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
    Προς τα Μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
    Προς Κατόχους κατά Νόμον Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
    Προς τους ακαδημαϊκούς λειτουργούς τής Ψυχολογίας.
    Ημερήσιο, Περιοδικό και Ηλεκτρονικό Τύπο, Ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:43 | kostas papadopoulos

    Αφαιρεσέ τα τα δεύτερα μεταπτυχιακά κύριε υπουργέ. Φτάσαμε σε σημείο να σπουδάζουν οι νέοι αιωνίως και να μην δουλεύουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, παραδεχτείτε την επιτέλους, εως πότε θα σας πληρώνουν οι γονείς σας;
    Μην απαξιώνετε πάντως με το νομοσχέδιο αυτό, τελείως τον βασικό τίτλο και την προυπηρεσία, είναι τελείως παράλογο. Δώστε έμφαση στην εργασία

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:24 | Σάρρης Ηλίας

    ΘΕΜΑ: «Πρόταση για το Ν/Σ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο»

    κ.Υπουργέ

    ΟΧΙ στα ποσοστά
    Πολύ θετικές οι αλλαγές για την ενίσχυση της αξιοκρατίας.
    Όμως αυτή αλλιώνεται και υπονομεύεται από την ύπαρξη των ποσοστών.
    Δείτε για παράδειγμα τα πρόσφατα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού για τις θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών (εφορίες):
    Ο τελευταίαος επιτυχών Π.Ε.της γενικής κατηγορίας έχει βαθμό 76,45 ενώ οι πολύτεκνοι,τρίτεκνοι κλπ.από εκεί και κάτω και φθάνουν να περνούν με βαθμό 32,33,34 , με άριστα το 100!!!
    Είναι δυνατόν να μιλάμε για αξιοκρατία,όταν δίνεται 20% των θέσεων στους πολύτεκνους, 10% στους τρίτεκνους ,5% εδώ, 5% εκεί ; Τι μένει για άγαμους, άτεκνους, με ένα ή δύο παιδιά,για ανθρώπους που ατύχησαν για λόγους υγείας να κάνουν 3ο ή 4ο παιδί,όπως ο υπογράφων το παρόν;
    Αν πρέπει να δοθούν κάποια μόρια, να δοθούν στην οικογένεια χωρίς να αλλοιώνεται η αξιοκρατία, μόνο,ας πούμε, σε περίπτωση ισοβαθμίας.
    Να καταργηθούν τα ποσοστά όλων των κατηγοριών με εξαίρεση μονο στα άτομα με αναπηρία.

    Σάρρρης Ηλίας
    63100 Πολύγυρος

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:26 | όσο ζω, ελπίζω…

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!!
    Είναι η πιο αξιοκρατική διαδικασία και επιτρέπει στον καθένα να ελπίζει!
    Και να προσπαθεί! Σίγουρα με βάση επιτυχίας (60%) και αν είναι δυνατό, χωρίς περαιτέρω προσαυξήσεις… (Έστω κι αν συγκρούεται με ό,τι γράφω στο προηγούμενο post για προσαύξηση της βαθμολογίας με τα ξενόγλωσσα).

    ΟΛΑ ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΑΛΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ!
    ΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ…
    Έχουν μιλήσει πολλοί πριν από μένα σχετικώς και το θέμα έχει εξαντληθεί…
    Ήδη κάνω συλλογή από αρνητικές ψήφους και περιμένω να πολλαπλασιαστούν μέχρι να λήξει η διαδικασία…

    Χίλιες φορές θα το φωνάξω!
    Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ ΛΥΣΗ! ΣΥΧΝΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ.
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΣΗ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΑ, ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ…

    Υ.Γ. – Το κόστος για την εκμάθηση των ξένων γλωσσών δε συγκρίνεται με το κόστος απόκτησης μεταπτυχιακού. Υπάρχουν εναλλακτικές, αρκεί να τις αναζητήσει κανείς και κυρίως, να το θέλει!!!!!!!!!
    Διδασκαλείο ξένων γλωσσών ΕΚΠΑ
    http://old.noc.uoa.gr/announce.php?type=5
    (το επίσημο link είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας)
    http://old.noc.uoa.gr/staff/didaskaleio_2006-2007_II.html
    (παλαιότερο link_η απόκλιση στα φετινά ποσά είναι ελάχιστη)
    – Όσον αφορά στο δεύτερο προπτυχιακό τίτλο άλλης εκπαιδευτικής βαθμίδας:
    Ναι στη μοριοδότησή του (ίσως μικρότερη, αν τα αντικείμενα δεν είναι συναφή)
    – Διόρθωση σε απόσπασμα του προηγούμενου post:
    Να ΜΗΝ υπάρχει περιορισμός στη μοριοδότηση πτυχίων ξένων γλωσσών
    (ό, τι ισχύει και σήμερα δηλαδή! Αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική να προηγούνται και να ενισχυθούν, για καθεμία επιπλέον να δίνεται προσαύξηση! Ιδιαιτέρως για τα επίπεδα πολύ καλό και άνω)
    – Ναι στο τεστ δεξιοτήτων! Ναι σε όλες τις προτάσεις σας! Ναι στην ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!

    Και πάλι ευχαριστώ!
    Περιμένω τη βροχή από τις αρνητικές σας ψήφους!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:10 | Σαββοπούλου Σ.

    Όταν γίνεται ένα σχέδιο νόμου με γνώμονα την αξιοκρατία στις προσλήψεις είναι παράλογο να καταργούνται οι μοριοδοτήσεις για δεύτερο μεταπτυχιακό, όπως επίσης και για δεύτερο πτυχίο, αλλίως οδηγούμαστε στην απαξίωση των πτυχίων.
    Για την επιλογή των άριστων για κάθε θέση που προκυρήσεται πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη απαραιτήτως η συνάφεια των τίτλων σπουδών με την προκηρυσσόμενη θέση, αλλιώς οδηγούμαστε στην απαξίωση της εξειδίκευσης.
    Ορθώς καταργείται η προσάυξηση του 50% για εμπειρία στο δημόσιο.
    Ορθώς καταργείται η συνέντευξη.
    Είναι λάθος ο μεγάλος συντελεστής βαρυτητας που δίνεται στο τεστ δεξιοτήτων.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:29 | ΘΩΜΑΣ Μ.

    ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ:
    ΑΓΑΠΗΤΕ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2008 ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 150 ΜΟΡΙΩΝ!

    ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ή ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ?

    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:21 | Πάνος

    Κύριε Υπουργέ
    Αποστέλω το παρόν μήνυμα με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού μοριοδότησης όσον αφορά τη στελέχωση υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πιστεύω ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ορθολογικοποιεί την όλη διαδικασία. Ωστόσο, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι θεωρώ λάθος τη μη πριμοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού. Στη σημερινή κοινωνία της γνώσης, είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα επιπλέον πτυχία ισοδυναμούν με περισσότερες δεξιότητες και ικανότητες. Συνήθως, ένας άνθρωπος με δύο μεταπτυχιακά αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο με μεγαλύτερη θέληση για απόκτηση γνώσεων. Όσον αφορά το αντεπιχείρημα της «μαζικής» απόκτησης τίτλων σπουδών μόνο και μόνο για το «χαρτί», νομίζω ότι αποτελούν μια μειοψηφία. Θα ήταν άδικο να ακυρωθεί ο μόχθος χιλιάδων ανθρώπων. Άλλωστε, πως μπορεί να θεωρείται προστιθέμενη αξία η δεύτερη ξένη γλώσσα αλλά όχι το δεύτερο μεταπτυχιακό. Νομίζω πως πρόκειται για μια αναντιστοιχία.
    Ευχαριστώ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:49 | ΕΛΠΙΔΑ ΤΖΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,

    εν όψει των αλλαγών που πρόκειται να πραγματοποιήσετε, πιστεύω ότι θα πρέπει να ρυθμίσετε και μία ακόμη μεγάλη αδικία¨:
    Διορίστικα ως μόνιμη υπάλληλος σε ΟΤΑ Β’ με 5 χρόνια προυπηρεσία στον Ιδιωτικό Τομέα (με υψηλά καθήκοντα και ατελείωτες ώρες δουλειάς)η οποία αναγνωρίστικε από το ΑΣΕΠ για τον διορισμό μου.ΟΧΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ.
    Υπάλληλοι με σύμβαση μίσθωσης έργου επομένως και με τις κατάλληλες γνωριμίες ( οι περισσότεροι με απολυτήριο Λυκειου και χαμηλό βαθμό)κατάφεραν να γίνουν αορίστου και να τους αναγνωριστεί αυτός ο χρόνος και μισθολογικά και ως βαθμός και να διεκδικούν τώρα με τον καινούριο νόμο θέση ευθύνης.
    Επίσης υπάλληλοι που καταφέρνουν να διοριστούν μέσω ΑΣΕΠ και είχαν συμβάσεις στο Δημόσιο μπαίνουν ΠΧ με 15ΜΚ επομένως 100 ευρώ επιπλέον ενώ εγώ που η εμπειρία μου ήταν στον Ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται μπήκα με 18!Και φυστικά η προαγωγή τους έρχεται πολύ πιο γρήγορα οπότε και διεκδικούν μία θέση ευθύνης!
    Κύριε Υπουργέ, πρόκειται για μεγάλη αδικία!!!
    Σας παρακαλώ όπως γίνει δημόσια διαβούλευση και για θέματα μισθολογίου και να βοηθούμε και εμείς που ασχολούμαστε στις Υπηρεσίες μας με αυτό το αντικείμενο προκειμένου και να παταχθούν φαινόμενα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά και να βρεθούν λύσεις για θέματα που σήμερα ενισχύουν την άνιση μεταχείριση υπαλλήλων!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:55 | armandomvb

    ΠΟΔΙ ΤΩΡΑ σε ολες τις μεταταξεις στο υπουργειο οικονομικών που εγιναν την τελευταια 10ετια.
    Αμεση προσληψη στη θεση τους όλων που έγραψαν 70+ γραπτά στον 1γ/2008.
    και σταδιακή πρόσληψη όσων έγραψαν από 70 και κάτω καλύπτοντας πιθανές μελλόντικές ανάγκες.

    Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα μηπως και σωθει η χώρα απο την κατάρρευση.

    Και δε θα κάνετε χάρη σε κανέναν.Υποχρέωση σας είναι.

    Χάρη θα κάνετε μόνο στην Ελλάδα που έχει δεινοπαθήσει εδώ και χρόνια από τις εφευρεσεις των πολιτικών για να βολευουν τους ημέτερους στο δημόσιο.
    Εξάλλου αυτοί που μπηκαν στο υπουργείο σε θέσεις ευ΄θύνης χωρίς κόπο είναι πο τα ‘παίρνουν’ και ατιμάζουν τη χώρα.

    Επίσης πόδι τώρα σε ολες τις συμβάσεις έργου και εννοείται και σε όλα τα stage (που πρεπει να πληρωθούν ωστόσο τα δεδουλευμένα).

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:49 | ΝΙΚΟΣ Π.

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΙΣΗς ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ. ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΠΤΥΧΙΑ, ΓΛΩΣΣΕΣ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:42 | Χρυσούλα

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας εκφράσω την αγανάκτισή μου σχετικά με την κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.Είμαι μια μάνα με δύο παιδιά και ανήκω στην κατηγορία της μικρομεσαίας τάξης (όχι στους πλουσίους, όπως λέγεται από μερικούς).Το μέλημά μου ήταν να φέρω στην κοινωνία δυο μορφωμένους πολίτες που θα μπορέσουν να βρούνε μια αξιοπρεπή δουλειά για να βγάζουν το ψωμί τους.Πραγματικά, δεν ήταν εύκολο!Έκανα πολλές θυσίες και πολλές δουλειές, αλλά κουράστηκαν και τα ίδια τα παιδιά για να καταφέρουν να πάρουν δυο μεταπτυχιακά και συγχρόνως να δουλεύουν όπου μπορούν.Ύστερα, λοιπόν, από αυτόν τον πολυετή αγώνα και μέσα σε λίγες μέρες όλα γκρεμίζονται.
    Ειλικρινά, λυπάμαι πολύ που η χώρα μας «κυνηγάει» τους μορφωμένους κι εργατικούς ανθρώπους.Το γεγονός ότι οι «άριστοι» απομακρύνονται από το δημόσιο, μου δημιουργεί άθελα άσχημες υποψίες.Και κάτι ακόμα, το πρόβλημα δεν είναι ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός τομέας.Το πρόβλημα είναι η υποβάθμιση της παιδείας, η απομάκρυνση των νέων από τη γνώση, η εξίσωση των πάντων.
    Παρακαλώ, λοιπόν, για το αυτονόητο.
    ΝΑΙ στη μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού με 200 μόρια.
    ΝΑΙ στη μόρφωση.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:18 | Δήμητρα

    Καλημέρα σε όλους!
    Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με το νέο Νομοσχέδιο.Η αλήθεια είναι ότι παρακολούθησα από την πρώτη στιγμή τις συζητήσεις της νέας κυβέρνησης και διάβασα προσεχτικά από το internet το αντίστοιχο νομοσχέδιο.Στα περισσότερα, εκτός ελαχίστων, με βρήκε σύμφωνη.Δυστυχώς, όμως, ενημερώνομαι χτες από δύο εφημερίδες ότι προωθείται η κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (από το νομοσχέδιο δεν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο) και πραγματικά εκπλήσσομαι αρνητικά.
    Δε θα ήθελα να αναφερθώ προσωπικά στη δική μου περίπτωση, παρά μόνο ότι είμαι μια νέα κοπέλα που αγαπάει τη μόρφωση κι επιθυμεί να προσφέρει τις γνώσεις της για το καλύτερο της χώρας μας.
    Δηλώνω κατηγορηματικά τη διαφωνία μου στην κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.Θεωρώ λανθασμένη τη διαπραγμάτευση για 60 μόρια (όπως φημολογείται), γιατί κάτι τέτοιο απαξιώνει τη μόρφωση και προσβάλλει τους κόπους πολλών ανθρώπων.
    Διερωτόμαι, λοιπόν, πώς διασφαλίζεται αυτή η περίφημη αναβάθμιση των τίτλων σπουδών έναντι της εμπειρίας; Με τη μείωση της μοριοδότησης της εμπειρίας κατά 12 μόρια, αλλά συγχρόνως με την κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού (200 μόρια); Πέρα, όμως, από όλα αυτά πρέπει να αντιληφθούνε οι υπεύθυνοι ότι είναι χρέος τους να δώσουν κίνητρα στους νέους ανθρώπους για μόρφωση κι εξειδίκευση.Πρέπει, επιτέλους, οι δημόσιες υπηρεσίες να στελεχωθούν με ικανούς και μορφωμένους ανθρώπους, αν θέλουμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο και μια ουσιώδη ανάπτυξη της χώρας μας.
    Ζητώ να μοριοδοτείται το δεύτερο μεταπτυχιακό με 200 μόρια, όσα και το πρώτο.Αντιτίθεμαι στην υποβάθμιση της μόρφωσης.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:05 | Νικος Παπαδόγιαννης

    Όσον αφορά την μοριοδότηση των, προς πρόσληψη υπαλλήλων κατά την άποψή μου πρέπει να καταργηθεί αυτή για όλες τις περιπτώσεις και να αντικατασταθεί από γραπτές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές δεν πρέπει να είναι απλές αλλά ουσιαστικές και να έχουν αντικείμενο το γνωστικό πεδίο για το οποίο προκηρύσσεται η θέση. Η θεματολογία να είναι τέτοια που να απαιτείται γνώση του επιστημονικού πεδίου αλλά και εμπειρία που αποτυπώνει την επιστημονική γνώση στην πράξη. Επομένως οποιαδήποτε μορφή επιστημονικής γνώσης (πτυχιακή, μεταπτυχιακή ή ανώτερη) αποτυπώνεται από την επιτυχία της εξέτασης.
    Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η προσέλκυση φοιτητών για αέναη απόκτηση μεταπτυχιακών σπουδών που κατά την άποψη δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες θέσεις του δημοσίου, με το δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια.. Με τις γραπτές εξετάσεις αποκλείονται επίσης και αυτοί που έχουν «μαϊμού» πτυχία ή μεταπτυχιακά με την ευρύτερη έννοια της λέξης.
    Πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι ένα μεταπτυχιακό ουσίας, που παρέχεται κατά την άποψη μου μόνο, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, κοστίζει για ένα έτος σπουδών τουλάχιστον 40.000 €. Αν τα ποσά αυτά επενδυθούν από το νέο επιστήμονα μαζί με την συνεισφορά του κράτους και της Ε.Ε. μπορεί να ξεκινήσει, επιχειρηματική δραστηριότητα ποσού τουλάχιστον 300.000 €, που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της χώρας και να δημιουργήσει, λίγες μεν, αλλά νέες θέσεις εργασίας . Είναι επίσης λάθος το κράτος να προσανατολίζει τους νέους σε μεταπτυχιακές σπουδές, που για τις περισσότερες φορές δεν απαιτούνται για τις θέσεις του δημόσιου, αντί να τους προσανατολίζει στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, με το δεδομένο άλλωστε ότι στο δημόσιο υπάρχει πληθώρα υπαλλήλων και πολλοί λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά χρειάζονται και που στο τέλος θα διοριστούν. Επίσης υπάρχει δυνατότητα μετεκπαίδευσης και σε εν ενεργεία υπαλλήλους όταν πραγματικά απαιτείται.
    Τέλος επίσης να μη μοριοδοτείται το πτυχίο ξένης γλώσσας, δεδομένου ότι οι ξένες γλώσσες διδάσκονται υποχρεωτικά σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης και επομένως πρέπει να θεωρείται δεδομένο η γνώση της ξένης γλώσσας. Επομένως όταν ζητείται και μοριοδοτείται πτυχίο ξένης γλώσσας είναι σαν να παραδέχεται το ίδιο το κράτος ότι η παρεχόμενη εκπαίδευση στον τομέα αυτό δεν έχει καμία αξία. Επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού είναι όταν ζητείται επάρκεια γλώσσας για μεταπτυχιακές σπουδές, αυτή δίνεται με ειδικές εξετάσεις (TOEFFL) κλπ. που ισχύουν μέχρι ενός χρονικού διαστήματος. Εδώ σας αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία (27 χρόνια στο Δημόσιο ως Πολ. Μηχ.).Ενώ γνώριζα γαλλικά και αγγλικά επειδή ουδέποτε μου χρειάστηκαν στο δημόσιο σχεδόν τα έχω ξεχάσει και μου έχουν απομείνει μερικά όσα μου χρειάζονται, ειδικότερα στην χρήση των υπολογιστών.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:23 | Ιωάννης

    Η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου ενός διδακτορικού διπλώματος ή ενός μεταπτυχιακού τίτλου με αυτό της προκηρυσσόμενης θέσης, είναι ουσιώδης σημασία, διότι προάγεται, επεκτείνεται και εξειδικεύεται ο σύγχρονος επιστήμονας με δεξιότητες, γνώσεις και ουσιαστικά προσόντα, που η άσκησή τους στη Δημόσια Διοίκηση, θα την καταστήσει πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και εύκαμπτη…Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης (πρόσφατα μετονομάστηκε το πρώην ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων), η απόκτηση ενός πρόσθετου π.χ. μεταπτυχιακού τίτλου (πέραν του ενός) πρέπει να ενισχύεται μοριοδοτικά (σε συνάρτηση πάντα με τη συνάφεια, όπως προαναφέρθηκε), στα πλαίσια εμπλουτισμού -όχι μόνο – του τυπικού, αλλά -κυρίως- του ουσιαστικού προσοντολογίου εκάστου πολίτη και πιθανού στελέχους της δημόσιας διοίκησης…
    Εξάλλου, αντίκειται στο πνεύμα της ισηγορίας, ισοτιμίας και αξιοκρατίας, η εξίσου βαθμονόμηση του μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού διπλώματος ενός π.χ. Μηχανικού (σε ζητήματα περιβάλλοντος, αντισεισμικού σχεδιασμού, διαχείρισης έργων κ.τ.λ.)σε σχέση με ένα συνάδελφό του, ο οποίος απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, θεολογίας κ.ά.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:57 | ΣΟΦΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΠΕΝΤΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ).ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΛΟΓΟ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΙς 5 /1/1979 (ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙς 5/1/79 )ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΠΑΙΔΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕ 300 ΜΟΡΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ? ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ?

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:43 | κωστας αποστολιδης

    Ο νέος νόμος καταργεί την εύνοια της πλουτοκρατίας. Γιατί πολλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά σημαίνουν και πολλά λεφτά. Οι περισσότεροι δεν έχουν την επιλογή να κάνουν πολλά μεταπτυχιακά αλλά εργάζονται από την πρώτη στιγμή. Όσο για την συνάφεια κακώς υπήρχε η συνάφεια, πρεπει να δινεται η ελευθερια στον καθενα να ασχοληθεί με ο,τι επιθυμεί.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:37 | Κώστας Κουτής

    Ο βαθμός βασικού πτυχίου μπορεί να θεωρείται ως μια βάση μορίων ωστόσο δεν πρέπει να είναι καταλυτική η συμβολή του καθώς έτσι αδικούνται συνάδελφοι που δεν πήραν πτυχίο από το εξωτερικό, ήταν εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους η μή εύποροι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήταν μέχρι σήμερα άριστοι στη δουλειά τους. Ο βαθμός πτυχίου, τελικά, δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης καθώς αποκτήθηκε με διαφορετικούς όρους και συνθήκες από τον καθένα μας.

    Κώστας Κουτής

    Συμβασιούχος γεωπόνος

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:05 | Μαργαρίτα Μ.

    Κατάργηση των ειδικών ομάδων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, παλιννοστούντες, μουσουλμάνοι της Θράκης) στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Υπάρχει ούτως ή άλλως κρατική μέριμνα για τις ομάδες αυτές (επιδόματα κλπ). Απέναντι στο δικαίωμα για εργασία είμαστε όλοι ίσοι.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | Γιώργος

    Θεωρώντας ότι η επιπλέον (50%) μοριοδότηση σε κάποιες περιπτώσεις είναι άδικη, παρόλο που προσωπικά μου αφαιρεί πολλά μόρια, δεν αποτελεί κριτήριο εμπειρίας σε συγκεκριμένο εργασιακό αντικείμενο; Ίσως η επιπλέον μοριοδότηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη συνάφεια της προϋπηρεσίας με την προκηρυσσόμενης θέση και όχι τόσο γενικά όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

    Ανάλογα και την κατάργηση συνάφειας πτυχίου και προκηρυσσόμενης θέσης τη θεωρώ εντελώς απαράδεκτο. Με αυτή τη λογική κάποιος που τελειώνει μια «εύκολη» σχολή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σε οποιοδήποτε αντικείμενο θα έχει τα ίδια δικαιώματα με κάποιον που έχει τελειώσει μια πολυτεχνειακή ή γενικά «δύσκολη» σχολή με αντικείμενο συναφές με την προκηρυσσόμενη θέση. Επίσης σημαντικό είναι ότι οι μέσοι όροι βαθμολογίας των πτυχίων είναι άκρως διαφορετικοί τόσο ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών, όσο και από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο ακομα και στο ίδιο αντικειμένο.

    Σχετικά με τα δεύτερα πτυχία ή μεταπτυχιακά πιστεύω ότι σωστά δεν μοριοδοτούνται. Όσοι κατέχουν έναν τέτοιο τίτλο μπορεί να μην έχουν επιπλέον μοριοδότηση αλλά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συμμέτοχής σε μεγαλύτερο εύρος προκηρύξεων. Άλλος ένα λόγος να υπάρχει συνάφεια πτυχίου και προκηρυσσόμενης θέσης.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:26 | Ειρήνη Μ

    «Με την ελπίδα αυτή τη φορά να δημοσιευτεί!!!!!»

    ΑΔΙΚΗ η κατάργηση της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών!
    Όσοι από εμάς έχουμε ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τους κόπους, τα ξενύχτια, το διάβασμα και το κόστος που αυτό έχει. Πολύ καλύτερα το γνωρίζουν και όσοι έκαναν και 2ο μεταπτυχιακό!!!!! Το 2ο μεταπτυχιακό δεν μας χαρίστηκε ούτε και το κάναμε γιατί είχαμε «Μπάρμπα στην Κορώνη»! Και ΝΑΙ το κάναμε για το λόγο αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι: Συγκέντρωση μορίων για τον ΑΣΕΠ!!!! Γιατί θέλουμε να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι!!!!!
    Επιτέλους! Πρέπει να απολογηθώ για ποιο λόγο ζητάω σήμερα να ισχύσει ξανά η μοριοδότηση του?
    Δεν υπάρχει καμία λογική στην κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης του όταν συνεχίζουν να βαθμολογούνται αθροιστικά οι ξένες γλώσσες.
    Γιατί υπάρχει λοιπόν «πλαφόν» στα μεταπτυχιακά?

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:50 | Σ. Μ.

    Διαφωνώ με τον Παναγιώτη Μ. (10:59) διότι η τοποθέτησή του είναι ελλιπής και μονόπλευρη. Αντί να απαριθμεί τα θετικά και αρνητικά του τεστ δεξιοτήτων, συγκρίνει το τεστ δεξιοτήτων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά απλά και μόνο για να κατευθύνει τον αναγνώστη προς την άποψή του.

    Καταλήγει δε σε μια άκρως άποψη, οτι το πτυχίο δεν πρέπει να μοριοδοτείται αρκετά, μόνο και μόνο επειδή δεν έχει πτυχίο ΠΕ ή ΤΕ, και απλά επιθυμεί να χαϊδέψει τα αυτιά κάποιων.

    Είναι σαφές οτι πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι των ΔΕ που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους υποψηφίους και το νομοθέτη. Και αυτό προκύπτει και από την εξής φράση του:
    «Πιστεύω πως ο βαθμός πτυχίου θα πρέπει να έχει μικρότερη βαρύτητα έτσι ώστε καμία διαφορά στο πτυχίο να μην οδηγεί σε πρόταξη από υποψήφιο ανώτερης βαθμίδας» …

    Δίχως να αναλύσω και πάλι μία-μία τις απόψεις βάση των οποίων το τεστ δεξιοτήτων είναι ακατάλληλο, αφού προκύπτει σαφώς από τα εκατοντάδες μειλ στο σχετικό άρθρο, Θεωρώ οτι είναι πλέον σαφές οτι η διάταξη αυτή δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Έγινε σαφές οτι είναι πιο πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται παρά επιλύονται. Και πρόκειται για θέματα αξιών, ισονομίας, αρχών, τα οποία πρέπει να είναι υπεράνω κάθε αμφισβήτησης.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:58 | Αντώνης Μ.

    Κύριε υπουργέ,
    έχω διαβάσει πολλά μηνύματα και έχω διαπιστώσει την οργή (δίκαιη κατά τη γνώμη μου) για το κόψιμο της μοριοδότησης του δέυτερου μεταπτυχιακού.Για δυο λόγους πρέπει να συνεχίσει να μοριοδοτείται το δεύτερο μεταπτυχικό με 200 μόρια.
    1. ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ.Δεν μπορεί να έρχεται ξαφνικά μια κυβέρνηση και να το αλλάζει εν μια νυκτι. Σκεφτείτε αυτόν το φουκαρά που πληρωσε 7000€ και ξεκινάει τώρα το 2ο μεταπυχιακό του. Σκεφτείτε την απογοήτευση – οργή αυτου που τώρα το τελειωνει και του λένε ότι πάει για τον κάλαθο των αχρήστων.
    2. Είναι τίτλος σπουδών (επιπρόσθετο προσόν). Πόσες και πόσες ιδιωτικές εταιρίες στο εξωτερικό δεν στέλνουν του υπαλλήλους τους να κάνουν μεταπτυχιακό και τους πληρώνουν και τα έξοδα?

    Πολλοί επικριτές γράφουν ότι είναι πιο σημαντική η εργασιακή εμπειρία από ένα 2ο μεταπτυχιακό και εγώ τους απαντώ καμμία αντίρρηση μήπως όμως δεν προσμετράται κύριοι και η εργασίακή εμπειρία? Προς τι λοιπόν ο χλευασμός για το δευτερο μεταπτυχιακό?

    Ενα δεύτερο θέμα – αντιρρηση μου είναι η βαρύτητα στο βαθμό πτυχίου. Πόσο αλήθεια μοχθήσαμε για να πάρουμε εκείνο το 6,5 (λειαν καλώς), το οποίο θα μας κυναγαει και σε όλη μας τη ζωή και τώρα ακούμε για πτυχία δεκάρια. Μάλλον κατά τη γνωμη θα πρέπει από 110 ο συντελεστής βαρύτητας στο πτυχίο να πάει στο 20 και όποιος σκεφτεί πως δεν τον συμφέρει εδώ μέσα αυτό γιατι έχει πτυχίο 8 να ξέρει πως σε λίγο καιρό θα κατακλυστούμε από δεκάρια από τα Σκόπια και καποιες αλλες χώρες…Προσωπικά βλέπω στρατιές να φεύγουν πλέον για Ανατολικές χώρες με σκοπό πλέον το 10 με όλα τα επακόλουθα για το κράτος…Εκτός κι αν υπάρχει η δυνατότητα να βελτιώσει κάποιος το βάθμό πτυχίο του πράγμα το οποιο φένεται ανέφικτο.

    Όπως και να έχει συγχαιρώ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με την προϋπόθεση ότι θα εισακουστούμε. Σας συγχαίρω επίσης το ότι όλα πλέον περνάνε μέσα από τον ΑΣΕΠ, πράγματι πρωτογνωρο για τη χώρα μας, τεράστιο άλμα για την αξιοκρατία.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:15 | παντελής

    κ.Υπουργέ
    Τελικά με το θέμα των πολύτεκνων τι θα γίνει?
    Γιατί να υπάρχει ποσόστοση των θέσεων απο αυτήν την κατηγορία?(ειδικά για τα τέκνα που μπορεί να είναι 30-35 χρονών).Νομίζω οτι δεν είναι καθόλου δίκαιο και δημοκρατικό.Που είναι η ισονομία?Ας δωθούν κάποια μόρια αλλά όχι όμως και τόση διάκριση!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:44 | fotis

    Μπράβο σας, επιτέλους κάτι αλλάζει…..

    Όσο για το δεύτερο μεταπτυχιακό, είμαι υπερ της άποψης οτι καλά κάνετε και δεν μοριοδοτείται….Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακά με το τσουβάλι…Δηλαδή όσοι δεν έχουν λεφτά και δε μπορεί να τους στηρίξει ο μπαμπάς δεν έχουν μέλλον, δεν έχουν τύχη….Δηλαδή αυτοί που με κόπο παίρνουν το πτυχίο τους, που με το ζόρι οι οικογένειες τους προσπαθούν να τους στηρίξουν και στη συνέχεια δε διαθέτουν 3-4-5 χιλιάδες ευρώ για να κάνουν μεταπτυχιακό και άλλα τόσα για να κάνουν και δεύτερο, είναι καταδικασμένοι????? Και υπάρχουν πολλοι τέτοιοι, ίσως και οι περισσότεροι…που αμέσως μετά το πτυχίο βγαίνουν στο επάγγελμα γιατι οι οικογένεις δε μπορούν να τους στηρίξουν πάλι…..

    Κατλάβαίνω τα παιδιά που έχουν κάνει και 2 και 3 μεταπτυχιακά και δε ξέρω και εγώ τι άλλο…Αλλά η αλήθεια είναι αυτή….το σωστό δυστυχώς είναι αυτό…Και το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και με τις ξένες γλώσσες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο..Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να κάνουν 3 και 4 ξένες γλώσσες γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν τα χρήματα….αλλά εκεί ξέρουμε, θα κλείσουν τα μισά φροντηστήρια ξένων γλωσσών….

    Για μένα προσωπικά μία είναι η λύση…Να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο πτυχίο…Ναι σε αυτό για το οποίο αφιερώνουμε τα περισσότερα χρόνια μας…Η βαρύτητα του 110 να γίνει ακόμα μεγαλύτερη…Και νομίζω οτι τότε θα αλλάξουν πολλά στα Πανεπιστήμια…όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ…

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:19 | ΕΛΕΝΗ

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΑΙ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙ 10 ΕΩΣ ΤΩΡΑ. ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΝΩ ΣΧΟΛΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΤΥΧΙΩΝ.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΧΡΙ 6.00 ΕΧΕΙ 600 ΜΟΡΙΑ ΕΝΩ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΣΧΟΛΗΣ –ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ– ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7.5 ΔΗΛΑΔΗ 750 ΜΟΡΙΑ.
    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ?

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:45 | less is more

    Ξαναποστάρω μέχρι να αναρτηθεί
    ———————————

    Τους μόνους που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο είναι τους κατόχους διδακτορικών και κανέναν άλλο.

    Πως είναι δυνατόν, ακόμη και μεταπτυχιακό να έχει κάποιος, να καλύψει την τεράστια απόσταση των 200 μορίων? Με 3 ξένες γλώσσες άριστα μόνο.

    Και επειδή οι κάτοχοι διδακτορικών έχουν ήδη μία αφού είναι προϋπόθεση για το διδακτορικό, τότε δεν θες 3 αλλά 4 ξένες γλώσσες άριστα. Διαγαλαξιακό ρεκόρ!!!

    Υπάρχουν συμπολίτες που λένε ότι πολύ καλά κάνατε και κόψατε τη μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού, μειώσατε την εμπειρία και πριμοδοτήσατε τον βαθμό πτυχίου θεωρώντας έτσι ότι θα βελτιωθούν οι ελπίδες τους.

    Μη γελιέστε, κανενός οι ελπίδες δεν αυξήθηκαν. Θα το δείτε πολύ σύντομα όλοι (πλην κατόχων διδακτορικών).

    Γιατί αν δεν έχει κάποιος μεταπτυχιακό θέλει 7 ξένες γλώσσες άριστα.

    Ρεκόρ Σύμπαντος!!!!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:33 | Καρυπίδης .Γ

    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

    Χθες γιορτάσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου ,που είναι ουσιαστικά μια μετάβαση από την χούντα στην Δημοκρατία. Το μεγάλο ερώτημα που τήθειται 35 χρόνια μετά είναι αν συνεχίζουμε σήμερα να έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ . Η Διαβούλευση τελειώνει , ο λαός μίλησε και ήρθε η ώρα να αποφασίσει η κυβέρνηση.
    Με βάση ποια λογική θα αποφασίσει σήμερα ???
    Την λογική της κοινής γνώμης ή την λογική των στενόμυαλων κομματικών μηχανισμών???
    Ο λαός αποφάσισε την αθροιστική μοριόδότηση των ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ. Δεν μιλάμε απλά για ένα αίτημα δίκαιο , αλλά για κάτι το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ …Την κατάργηση της αθροιστικής Μοριοδότησης δεν θα μπορούσε καν να υποψιαστεί και ο πιο ευφάνταστος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ,καθώς ούτε στις προεκλογικές δεσμεύσεις αναφέρθηκε , ούτε πρόταση από το ΑΣΕΠ έγινε ,ούτε κάποια στοιχειώδη λογική βάση έχει, αν θέλουμε να μιλάμε για αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων.
    Ο λαός επίσης συμφώνησε στην κατάργηση μοριοδότησης σεμιναρίων και εν μέρει στην κατάργηση της προσαύξησης.
    Αν θέλει να μετριάσει η κυβέρνηση το μεγάλο βάρος στην μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων ,υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να το κάνει και όχι να ακυρώνει ισάξια πτυχία. Επειδή ακουστικέ μια γελοία πρόταση των 60 μορίων , θα αντιπαραθέσουμε εδώ μια σοβαρή και αντικειμενική πρόταση.

    Προτίνουμε αθροιστική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών με συντελεστή στο 85% του συνόλου των μορίων. Ειδικότερα :
    1 Διδακτορικό =400 μ.
    1 Μεταπτυχιακό = 200μ.
    1Διδακτορικό + 1 Μεταπτυχιακό = (400+200)*85%=510 μ.
    2 Μεταπτυχιακά = (200+200)*85%= 340 μ.
    Ένα δίκαιο σύστημα που ικανοποιεί την πλειοψηφία των πολιτών ,δεν αδικεί κανέναν και κυρίως ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικότητας. Με την ίδια λογική θα πρέπει να μοριοδοτηθούν και οι πολλές ξένες γλώσσες.

    Αξιότιμε Κ.Υπουργέ , εφαρμόστε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε αυτήν την χώρα που την γέννησε.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:37 | Xαράλαμπος

    Κύριε Υπουργέ

    Την κατάργηση της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού την κρίνω άδικη και άνευ λόγου και ερμηνείας.Το 2ο μεταπτυχιακό δεν εμπίπτει σε ακαδημαϊκό προσόν;Γιατί να μην μοριοδοτείται!Γιατί οι δυο οι περισσότερες ξένες γλώσσες να θεωρούνται και να μοριοδοτούνται αθροιστικά με το ίδιο σκεπτικό.Πράγματι με αυτό το προσχέδιο με πείσατε ότι δεν επρόκειτο για ουσιαστική ενίσχυση των ακαδημαϊκών προσόντων. Απλά «διορθώσατε» κάποια άρθρα πχ προσαύξηση προϋπηρεσίας και «γκρεμίσατε» κάποια άλλα που ήταν σωστά πχ μοριοδότηση 2ου μεταπτυχιακού,συνάφεια.Το προσχέδιό σας μου θυμίζει διαδικασία ανακατέματος της ίδιας τράπουλας και μοίρασμα φύλου.Ουσιαστικά δεν είδα αυτό που θα περιμένα και φαντάζομαι και πολλοί άλλοι(σίγουρα οι περισσότεροι που τα παρακολουθούν και τα γνωρίζουν σε βάθος).Αν σας είναι τόσο δύσκολο να το κάνετε αυτό τότε απλά «αντιγράψτε» ένα σύστημα του εξωτερικού.Η όλη διαδικασία στην χώρα μας μου θυμίζει το «μαθαίνω παίζοντας» για τον κάθε Υπουργό.Εν κατακλείδι το σύστημά μοριοδότησης που εισηγείστε είναι «κομμένο και ραμμένο» για τα άτομα που έχουν σπουδάσει σε Βαλκανικές χώρες, Ανατολικού block και γενικά υποβαθμισμένων και υπανάπτυκτων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρών που έχουν τα ίδια όμως δικαιώματα με τους αποφοίτους των αντιστοίχων Ελληνικών Ιδρυμάτων.Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την τροποποίηση του προσχέδιου στην μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού,συνάφεια των τίτλων,μοριοδότηση ξένων γλωσσών με συντελεστή βαρύτητας (βάση της διεθνούς χρησιμοποίησής τους),μοριοδότηση τίτλου σπουδών με συντελεστή βαρύτητας (βάση διεθνούς αξιολόγησης του Ιδρύματος που τον χορηγεί πχ λίστα της Σανγκάης που αξιολογεί τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλου του κόσμου),μοριοδότηση 2ου τίτλου. Όλα αυτά μπορεί να απαιτούν παραπάνω χρόνο και δουλεία αλλά μόνον τότε θα επέλθει ουσιαστική διόρθωση και βελτίωση του συστήματος.

    Με εκτίμηση

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:38 | Νίκος

    Καλά αυτά που λέτε για τα μεταπτυχιακά αλλά ακόμα δεν έχετε μάθει να διαβάζετε το νομοσχέδιο προτού κάνετε κάποιο σχόλιο, η συνάφεια δεν έχει να κάνει με το αν καποιος π.χ γεωπόνος έχει διδακτορικό στη μουσικη για τον απλουστατο λόγο στους αποδεκτούς τίτλους στους μουσικούς δεν θα είναι το πτυχίο γεωπονικής και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό μάλλον αδυνατείτε να το καταονήσετε όπως επίσης και οτι η βιομηχανία μάστερ copy paste πρεπει να σταματησει να πριμοδοτείται άμεσα.
    Συνοψιζοντας λοιπόν θα έλεγα αποδεκτα να μείνουν ως εχει τα πτυχία:
    1 Διδακτορικό 500 μορια
    1 μαστερ 200 μορια
    5 ετη εμπειρια
    4-5 ξενες γλώσσες
    Καμια μοριοδοτηση για τεκνα πολυτεκων ειναι παρανομη
    Για όσους έχουν παραπανω προσόντα να προσμετρούνται κανονικοτατα σε θεσεις ειδικου επιστημονικου προσωπικου και σε γραπτους διαγωνισμους

    Τελος να αντιληφθείτε οτι ο υπουργος χαρασσει πολιτικες με βαση το γενικο συμφερον και οχι μικροομαδες 50 ατομων που γραφουν απο το ιντερνετ ξανα και ξανα τα ιδια πραγματα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:03 | alex

    Είμαι Α Γ Α Ν Α Κ Τ Η Σ Μ Ε Ν Η!!!!!
    ΟΧΙ στην κατάργηση του 2ου μεταπτυχιακού!
    ΟΧΙ στην απαξίωση της γνώσης!
    Όσοι υποστηρίζουν πως τα μεταπτυχιακά είναι εύκολη υπόθεση, αραλίκι και καφές στα κυλικεία τότε γιατί οι ίδιοι δεν το έκαναν???? Προσωπικά κάνω το 2ο μεταπτυχιακό μου ενώ εργάζομαι σκλήρα στον ιδιωτικό τομέα. Παρακολουθώ 20 ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως (χωρίς να προσθέσω και τις ώρες διαβάσματος και εκπόνησης εργασιών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου)και εργάζομαι 40 ώρες (σε ρυθμόυς και απαιτήσεις ιδιωτικού τομέα).
    Δεν ανέχομαι να ακούω πως το μεταπτυχιακό είναι μια δυνατότητα που δίνεται μόνο στους πλούσιους. Και τα δύο μεταπτυχιακά μου ήταν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!
    ΝΤΡΟΠΗ σε όλους αυτούς που λόγω της τεμπελιάς τους ισοπεδώνουν και απαξιώνουν τα πάντα…

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:57 | less is more

    Τους μόνους που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο είναι τους κατόχους διδακτορικών και κανέναν άλλο.

    Πως είναι δυνατόν, ακόμη και μεταπτυχιακό να έχει κάποιος, να καλύψει την τεράστια απόσταση των 200 μορίων? Με 3 ξένες γλώσσες άριστα μόνο.

    Και επειδή οι κάτοχοι διδακτορικών έχουν ήδη μία αφού είναι προϋπόθεση για το διδακτορικό, τότε δεν θες 3 αλλά 4 ξένες γλώσσες άριστα. Διαγαλαξιακό ρεκόρ!!!

    Υπάρχουν συμπολίτες που λένε ότι πολύ καλά κάνατε και κόψατε τη μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού, μειώσατε την εμπειρία και πριμοδοτήσατε τον βαθμό πτυχίου θεωρώντας έτσι ότι θα βελτιωθούν οι ελπίδες τους.

    Μη γελιέστε, κανενός οι ελπίδες δεν αυξήθηκαν. Θα το δείτε πολύ σύντομα όλοι (πλην κατόχων διδακτορικών).

    Γιατί αν δεν έχει κάποιος μεταπτυχιακό θέλει 7 ξένες γλώσσες άριστα.

    Ρεκόρ Σύμπαντος!!!!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 10:59 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ

    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ/ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ,

    Επιτέλους μετά από χρόνια δίνεται σε όλους η δυνατότητα να διεκδικήσουν όλες τις θέσεις που προκηρύσσονται από τους δημόσιους φορείς και όχι μόνο ένα ελάχιστο κλάσμα. Θα διεκδικήσουμε το 100% θέσεων και όχι ένα μικρό μέρος γύρω στο 25% που ελεγχόταν μέσω ΑΣΕΠ για τα μάτια του κόσμου.

    Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως η βαθμολόγηση είναι πολυκριτηριακή με αλληλεξαρτώμενα βάρη. Η πολιτική ηγεσία εξέφρασε ξεκάθαρα την βούληση για αξιοκρατία. Εισαγωγή πριμοδότησης για δεύτερο μεταπτυχιακό πρέπει να συνοδευτεί με αλλαγή της βαρύτητας όλων των κριτηρίων.

    Οι κάτοχοι διδακτορικού έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα δύσκολα ανατρέψιμο τουλάχιστον στις θέσεις χωρίς προϋπηρεσία. Το τεστ δεξιοτήτων και τα υπόλοιπα κριτήρια απλά θα καθορίσουν τη σειρά και το χρόνο διορισμού.

    Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού θα ακολουθήσουν στη σειρά διορισμού. Το πλεονέκτημα των 200 μονάδων είναι καταλυτικό. Σκεφτείτε ότι όλες οι θέσεις θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ από όλους τους φορείς όποτε τα μόρια εισαγωγής πιθανότατα θα μειωθούν.

    Όλοι συμφωνούμε πως κανένα κριτήριο από μόνο του δεν πρέπει να εξασφαλίζει το διορισμό. Μέχρι σήμερα η προσαύξηση προϋπηρεσίας έδινε ξεκάθαρο πλεονέκτημα.
    ( διδακτορικό και 2 συναφή μεταπτυχιακά 600 μόρια ενώ η προσαυξημένη προϋπηρεσία με ρουσφέτι 620 !!!!)
    Με το σημερινό νόμο (διδακτορικό και μεταπτυχιακό 600 , προϋπηρεσία 408). Δεν δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα στους τίτλους σπουδών;

    Είμαι ΞΕΚΑΘΑΡΑ ενάντια στη μοριοδότηση του δεύτερου/ τρίτου/ τέταρτου ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ χωρίς να αλλάξουν όλα τα κριτήρια.

    1) Ορθώς διαμαρτύρονται οι κάτοχοι δεύτερου μεταπτυχιακού γιατί έχουν επενδύσει στη γνώση και πρέπει κάθε προσπάθεια να λαμβάνεται υπόψη.

    2) Με την ίδια λογική όμως γιατί να μοριοδοτούνται μόνο 5 έτη προϋπηρεσίας;
    Κάποιοι άλλοι έχουν επενδύσει χρόνο στην εργασία…στον ιδιωτικό τομέα.
    Κάποιοι άλλοι έχουν επενδύσει σε επιμόρφωση του ΟΑΕΔ, άσχετα πως μπήκαν και πως βγήκαν!

    Πιστεύω πως ο βαθμός πτυχίου θα πρέπει να έχει μικρότερη βαρύτητα έτσι ώστε καμία διαφορά στο πτυχίο να μην οδηγεί σε πρόταξη από υποψήφιο ανώτερης βαθμίδας. Αν και εκεί υπάρχουν ενστάσεις…
    Το ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ αποτελεί το μόνο αντικειμενικό κριτήριο. Προτείνω να πολλαπλασιάζεται με 6. (Άθροισμα πτυχίου και μεταπτυχιακού) άλλωστε με απλά μαθηματικά γίνεται αντιληπτό ότι κάτοχος διδακτορικού + μεταπτυχιακού προτάσσεται έναντι όλων των υπολοίπων κατόχων μεταπτυχιακού ακόμα και χωρίς να συμμετέχει στο τεστ δεξιοτήτων. 400 ΜΟΡΙΑ ΤΟ 100/100 στο ΤΕΣΤ , 400 μόρια η κατοχή διδακτορικού. Στην πράξη η γκρίνια για το τεστ δεν έχει νόημα αφού στοχεύει στο να κατατάξει υποψηφίους της ίδια βαθμίδας και σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει τα πτυχία.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 10:53 | ΧΑΝΤΖΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Στόχος της μοριοδότησης είναι φυσικά η επιλογή όχι μόνο των καλύτερων από πλευράς προσόντων αλλά και των πιο κατάλληλων για τη θέση που προκηρύσσετε.
    Σε οποιαδήποτε εργασία γύρω μας δεν επιλέγουμε με βάση προσόντα τα οποία δεν σχετίζονται με το αντικείμενο εργασίας. Για παράδειγμα τον καλύτερο μάστορα για χτίσιμο τοίχων δεν θα τον παίρναμε για να βάψει τοίχους. Ούτε π.χ. κάποιος με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία είναι καλύτερος στη μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων από ένα οποιοδήποτε μηχανικό της κατάλληλης ειδικότητας που δεν έχει αυτό το μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Εξάλλου τα ίδια τα μεταπτυχιακά από μόνα τους αποτελούν εξειδίκευση σε συγκεκριμένο τομέα. Δεν υπάρχει γενικό μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πασπαρτού δια πάσα νόσο και μαλ……. .
    Το ίδιο πιστεύω και για την μοριοδότηση των ξένων γλωσσών. Η γνώση μιας ξένης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καλό ή πολύ καλό επίπεδο είναι απαραίτητη για λόγους επικοινωνίας αλλά η άκριτη μοριοδότηση των ξένων γλωσσών μόνο στρέβλωση δημιουργεί στη επιλογή υποψηφίων.
    Η άποψή μου είναι :
    1. Πρέπει να λαμβάνεται ισχυρά υπόψη η ΣΥΝΑΦΕΙΑ του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού στην επιλογή υποψηφίων. Η μοριοδότηση του μη συναφούς μεταπτυχιακού ή διδακτορικού να μηδενιστεί ή να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με το συναφές μεταπτυχιακό. Η διακήρυξη να αναφέρει τα γνωστικά αντικείμενα ή τα πεδία που είναι συναφή αν δεν προκύπτουν από το αντικείμενο της θέσης.
    2. Στις ξένες γλώσσες εκτός από τη μοριοδότηση της πρώτης ξένης γλώσσας οι λοιπές να μοριοδοτούνται ελάχιστα ή καθόλου.
    3. Η υφιστάμενη μοριοδότηση για μεταπτυχιακά ή διδακτορικά που ισχύει μέχρι σήμερα είναι καλή και ισορροπημένη.
    Σε περίπτωση που αφαιρεθεί η συνάφεια θα δημιουργηθούν κωμικοτραγικές καταστάσεις σπουδών χωρίς νόημα και άνισης μεταχείρισης πολιτών αφού δεν θα έχουν όλοι την οικονομική άνεση να σπουδάζουν τα παιδιά τους αιωνίως σε αδιάφορα ή άχρηστα ή πληρωμένα αντικείμενα.
    Το χειρότερο από όλα : τι νόημα θα έχει η μεταπτυχιακή εξειδίκευση από τη στιγμή που δεν θα εξετάζεται καν η εξειδίκευση κατά την επιλογή.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 10:55 | CHRISTOS

    ΕΑΝ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 50%) ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ STAGE ΕΓΩ ΤΙ ΦΤΑΙΩ?
    ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ STAGE ME AYTH TH ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.
    ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΑΣ.
    ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙΤΕ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 10:35 | κωνσταντίνα

    κύριε υπουργέ,
    δεν θα ανεχτούμε ούτε μόριο κάτω από το 200 για το 2ο μεταπτυχιακό. Πως είναι δυνατόν να συζητάτε κάτι τέτοιο όταν δίνεται 400 μόρια στο τεστ δεξιοτήτων, εξισώνοντάς το με το διδακτορικό! Όσον αφορά τη συνάφεια των τίτλων σπουδών σε σχέση με την προκηρυσσόμενη θέση, η κατάργησή της είναι εντελώς απαράδεκτη για λόγους που έχουν ήδη ειπωθεί! Τελειώνοντας για αυτούς που αμφισβητούν τον τρόπο κτήσης των μεταπτυχιακών να θυμίσω ότι η πλειοψηφία των παιδιών το έχουνε κάνει με παράλληλη εργασία γιατί σίγουρα όλοι δεν έχουν χρήματα, ενώ κάποιοι από εμάς έχουμε πάρει και κρατικές υποτροφίες με εξετάσεις!Ελπίζω να ληφθούν υπόψη τα αιτήματά μας, ευχαριστώ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 10:48 | HLIAS

    το πιο λογικο αιτημα που ακουστηκε εδω μεσα. αυξηστε τα μόρια εμπειρίας για θεσεισ με εμπειρια ωστε να μην μπαινει στον πειρασμο και φυσικα να μην ξερει τι να κανει καποιοσ που εχει 2 η 3 η 4 χρονια εμπειριασ. Δηλ να κανει τα χαρτια σε θεση με εμπειρια η χωρισ εμπειρια στην ιδια προκυρηξη.το 50-50 ειναι αδικο αφου Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ. με την ιδια λογικη κανετε θεσεισ με μεταπτυχιακό ή μη. με τεστ δεξιοτήτων ή μη κ,λ.π. ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΑΑΑΑΑΑΑ….

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 10:05 | Θανάσης

    Η ερώτηση που θα κάνω είναι η εξής:
    Τι σημαίνει δια βίου μάθηση? Έτσι ονομάζεται πλέον το πρώην υπουργείο Παιδείας. Υπουργείο Παδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Μια ζωή στη μάθηση. Δεν είναι δυνατόν να μην παίρνει μόρια το δεύτερο μεταπτυχιακό? Δεν είναι δυνατό να πάνε χαμένα τόση κούραση, διάβασμα και χρήματα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 10:37 | 2 MSc

    Δεν μπορω να καταλάβω γιατί αφαιρέσατε κ. Ραγκούση το εδάφιο για την ισότιμη μοριοδότηση των 2 μεταπτυχιάκων???

    Ο Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΡΙΝ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!! ΤΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ?? Το 2009 δεν είναι χρησιμα 2 μαστερ?? Αλλά υποστηρίζετε ότι είναι χρήσιμες 2-10 γλώσσες?

    ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

    Η’ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 2 ΜΑΣΤΕΡ,
    Η’ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ 30% ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ 2ο ΧΡΟΝΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ!!
    ΑΦΟΥ ΤΟ 1 ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ, TOTE ΑΣ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΑ!! ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ!

    Όσο για τις αντίθετες απόψεις αποτελεί αξιοπερίεργο το γεγονός ότι προέκυψαν μετά την 3η μέρα της διαβούλευσης! Ποιανού δάκτυλος είναι αυτό?