Άρθρο 29 – Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων – Διαδικασία και κριτήρια επιλογής προϊσταμένων

Τα άρθρα 84 έως 87 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υ.Κ.) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α`), καθώς και τα άρθρα 87 έως 89 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143 Α`), αντικαθίστανται ως εξής:
Άρθρο 84 Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων
1. Ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, εφόσον:
α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για ένα (1) έτος τουλάχιστον, ή
β) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης για τρία (3) τουλάχιστον έτη, ή,
γ) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, κατέχουν βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον οκτώ (8) έτη στο βαθμό αυτό, ή,
δ) κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτό.
2. Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ εφόσον:
α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης επί ένα (1) έτος τουλάχιστον, ή,
β) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ή κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον έξι (6) έτη στο βαθμό αυτό
γ) κατέχουν το βαθμό Α’ και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία (3) έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος, ή,
δ) κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτό
3. Ως προϊστάμενοι Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ, ή ΤΕ ή ΔΕ, εφόσον:
α) κατέχουν το βαθμό Α’ ή έχουν ασκήσει για τουλάχιστον ένα (1) έτος καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος.
Άρθρο 85 Κριτήρια και διαδικασία επιλογής προϊσταμένων
1. Για την επιλογή προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη τέσσερις ομάδες κριτηρίων: α) Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης, β) Μοριοδότηση βάσει εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης, γ) Μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και, δ) Μοριοδότηση βάσει συνέντευξης
2. Για την τελική μοριοδότηση ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε κατηγορίας πολλαπλασιάζεται με τον εξής συντελεστή, ανά θέση ευθύνης:
-Για τη θέση προϊσταμένου Τμήματος με συντελεστή βαρύτητας 40 % για την ομάδα κριτηρίων (α), 20% για την ομάδα κριτηρίων (β), 20% για την ομάδα κριτηρίων (γ), 20% για την ομάδα κριτηρίων (δ)
-Για τη θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης με συντελεστή βαρύτητας 35% για την ομάδα κριτηρίων (α), 20% για την ομάδα κριτηρίων (β), 20% για την ομάδα κριτηρίων (γ) και 25% για την ομάδα κριτηρίων (δ)
-Για τη θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης με συντελεστή βαρύτητας 30% για την ομάδα κριτηρίων (α), 20% για την ομάδα κριτηρίων (β), 20% για την ομάδα κριτηρίων (γ) και 30% για την ομάδα κριτηρίων (δ).
3. Η επιλογή των προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), που συγκροτείται από τον Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου, από δύο (2) μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), έναν (1) λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με βαθμό Νομικού Συμβούλου και ένα (1) μέλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) με ειδικότητα στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Το ΕΙ.Σ.Ε.Π. προεδρεύεται από το αρχαιότερο μέλος του ΑΣΕΠ. Η επιλογή των Προϊσταμένων Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας γίνεται από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) το οποίο συγκροτείται από το Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου, από έναν Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του οικείου Υπουργείου, έναν λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με βαθμό Νομικού Συμβούλου και δύο μέλη του ΑΣΕΠ. Το ΣΕΠ προεδρεύεται από το αρχαιότερο μέλος του ΑΣΕΠ. Η επιλογή των Προϊσταμένων Τμήματος, ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας καθώς και αυτοτελών γραφείων γίνεται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 159, βάσει κριτηρίων που αξιολογούνται ως ακολούθως:
α. Τα Τυπικά – Εκπαιδευτικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής:
– Ο βασικός τίτλος σπουδών του υποψηφίου με 100 μόρια
– Ο δεύτερος τίτλος σπουδών, εφόσον είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών με 30 μόρια,
– Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας με 150 μόρια και ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος με 30 μόρια,
– Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με 250 μόρια
– Το διδακτορικό δίπλωμα με 300 μόρια
– Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα προκειμένου να μοριοδοτηθούν κατά τα ανωτέρω πρέπει να είναι συναφή με τα αντικείμενα της προκηρυσσόμενης θέσης. Η συνάφεια, όπου δεν έχει ήδη κριθεί, κρίνεται με αιτιολογία από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων.
– Η πιστοποιημένη από το ΕΚΔΔΑ επιμόρφωση του υπαλλήλου μοριοδοτείται με 10 μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης με ανώτατο όριο τα 60 μόρια. Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται, λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία..
– Η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια μοριοδοτείται ως εξής:
– Η άριστη γνώση κάθε γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 20 μόρια και με ανώτατο όριο τα 60 μόρια
– Η άριστη γνώση κάθε γλώσσας άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με 10 μόρια και με ανώτατο όριο τα 20 μόρια.
– Όλα τα ανωτέρω προσόντα πρέπει να αποδεικνύονται κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 50/2001, όπως ισχύει.
– Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από τα Τυπικά – Εκπαιδευτικά προσόντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000 μόρια.

β. Η Εργασιακή – Διοικητική Εμπειρία μοριοδοτείται ως εξής:
– Ο χρόνος υπηρεσίας στο δημόσιο ή σε συναφή θέση στον ιδιωτικό τομέα, όπου προβλέπεται σε διάταξη προγενέστερου νόμου: 25 μόρια για κάθε έτος με ανώτατο όριο τα 33 έτη για το δημόσιο τομέα και 25 μόρια για κάθε έτος με ανώτατο όριο τα 7 έτη για τον ιδιωτικό τομέα. Χρόνος υπηρεσίας μεγαλύτερος του εξαμήνου λογίζεται ως πλήρες έτος.
Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την Εργασιακή – Διοικητική Εμπειρία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000 μόρια.
γ. Αξιολόγηση
Η βαθμολογία του κριτηρίου της αξιολόγησης που προβλέπεται εξάγεται με βάση τον μέσο όρο των εκθέσεων αξιολόγησης της τελευταίας τριετίας όπως προβλέπεται από του παρόντος. Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την Αξιολόγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000 μόρια.
δ. Δομημένη (Λυσιτελής) Συνέντευξη
1. Η δομημένη συνέντευξη διενεργείται από τα αρμόδια Συμβούλια των άρθρων 157, 158 και 159.
2. Σκοπός της δομημένης συνέντευξης είναι το Συμβούλιο να διαμορφώσει γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης ευθύνης για την οποία κρίνεται. Κατά το στάδιο αυτό λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου, η αίτηση υποψηφιότητας, και η δήλωση ενδιαφέροντος.
3. Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: α) Συζήτηση επί ερωτήσεων σχετικών με τη γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα σε σχέση και με τις ανάλογες δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του. β) Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου (situational interview) που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.
4. Για τη βαθμολόγηση λαμβάνονται υπόψη, επίσης, οι επικοινωνιακές και διευθυντικές δεξιότητες και εμπειρίες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.
5. Κάθε σκέλος της συνέντευξης βαθμολογείται με ανώτατο όριο βαθμολόγησης τα 500 μόρια. Το περιεχόμενο της συνέντευξης αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό του Συμβουλίου, το οποίο είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων, χωρίς την παράλειψη κρίσιμων και ουσιαστικών σημείων και η βαθμολογία για τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά αιτιολογείται συνοπτικά από το κάθε μέλος ως προς κάθε ένα από τα δύο σκέλη της.
6. Την τελική βαθμολογία του κριτηρίου της συνέντευξης αποτελεί ο μέσος όρος του βαθμού των μελών του ΕΙ.Σ.Ε.Π., του Σ.Ε.Π. και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αντίστοιχα.
7. Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης έχει την ευθύνη της οργάνωσης ερωτήσεων και θεμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν αναπτύξεις υποθετικών σεναρίων και εφαρμογών, κατά την έννοια του νόμου αυτού. Οι ερωτήσεις και τα θέματα συνοδεύονται από ενδεικτικές απαντήσεις και είναι εντοπισμένες στο αντικείμενο κάθε υπουργείου ή δημόσιας υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ενημερώνει το ΕΚΔΔΑ για τις ημέρες σύγκλησης του Συμβουλίου κατά τις οποίες θα διενεργηθούν συνεντεύξεις.
8. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από τη συνέντευξη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000 μόρια.

ε. Βαθμολόγηση
Το συνολικό αποτέλεσμα της μοριοδότησης κάθε ομάδας κριτηρίων ανά υποψήφιο πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, και εξάγεται το συνολικό άθροισμα. Η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων εξάγεται με προσέγγιση δύο δεκαδικών ψηφίων.
Άρθρο 86 Διαδικασία Επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων
1. Η κατάταξη γίνεται βάσει της τελικής μοριοδότησης, την οποία ο κάθε υποψήφιος λαμβάνει σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο και η επιλογή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας και τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων.
2. α) Η επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων γίνεται από το ΕΙ.Σ.Ε.Π. ύστερα από προκήρυξη, με κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του οικείου Υπουργού και προκειμένου για Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργού που το εποπτεύει, με την οποία προσδιορίζονται οι κενές θέσεις προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία της επιλογής.
β) Η προκήρυξη εκδίδεται πέντε (5) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες των εμπλεκόμενων Υπουργείων και του Α.Σ.Ε.Π. Εάν πρόκειται για Ν.Π.Δ.Δ. δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ.
Ο οικείος φορέας κοινοποιεί την προκήρυξη στους υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά σε αυτόν με κάθε πρόσφορο τρόπο.
γ) Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης και υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος Κώδικα ή η συμμετοχή τους προβλέπεται από ειδική διάταξη. Ειδικά για τις θέσεις ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, ο υποψήφιος από άλλη υπηρεσία πρέπει να έχει τα προσόντα που περιγράφονται στις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας που προκηρύσσει τη θέση κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης. Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που συντάσσεται με ευθύνη του υποψηφίου και το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει από τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου.
δ) Με απόφαση του ΕΙ.Σ.Ε.Π. οι υποψήφιοι που δεν πληρούν τους όρους του νόμου και της προκήρυξης αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία. Στη συνέχεια το ΕΙ.Σ.Ε.Π. μοριοδοτεί κάθε υποψήφιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 85. Για τη συνέντευξη το ΕΙ.Σ.Ε.Π. καλεί κάθε υποψήφιο χωριστά
ε) Για κάθε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης το ΕΙΣΕΠ επιλέγει τον επικρατέστερο υποψήφιο τον οποίο ο Υπουργός ή το αποφασιστικό όργανο του οικείου Ν.Π.Δ.Δ. τοποθετεί στην οικεία θέση.
στ) Αν κενωθεί θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης πριν από τη λήξη της θητείας του υπηρετούντος ή συσταθεί νέα, η θέση προκηρύσσεται το αργότερο εντός μηνός από τη κένωσή της ή από τη σύστασή της και επιλέγεται νέος προϊστάμενος για πλήρη θητείας σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις. Εως την περάτωση της διαδικασίας επιλογής, καθήκοντα Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης εκτελεί ο πρώτος επιλαχών της διαδικασίας του παρόντος άρθρου.
3. α) Η επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων αντιστοίχου ή ενδιαμέσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας, Τμημάτων και αυτοτελών γραφείων γίνεται από το οικείο Σ.Ε.Π. ή το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αντίστοιχα, το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη της θητείας τους. Για την προκήρυξη των θέσεων προϊσταμένων εκδίδεται απόφαση-προκήρυξη, με την οποία τίθεται αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών για την υποβολή αίτησης υποψηφιότητας. Προκειμένου για υπηρεσίες που έχουν περιφερειακές μονάδες, μπορεί να καθορίζεται αποκλειστική προθεσμία έως είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Η απόφαση-προκήρυξη τοιχοκολλάται με σχετικό αποδεικτικό στον πίνακα ανακοινώσεων της οικείας υπηρεσίας και κοινοποιείται και σε κάθε υπάλληλο που πληροί τις προϋποθέσεις για τις θέσεις οι οποίες προκηρύσσονται. Η υποβολή αίτησης συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα που συντάσσεται με ευθύνη του αιτούντος, το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει από τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στον φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις.
β) Αν δεν υποβληθούν αιτήσεις, ο Υπουργός ή ο διοικών το ν.π.δ.δ. τοποθετεί υπάλληλο που πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και υπηρετεί στον τόπο που θα ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου.
γ) Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μοριοδοτεί τους υποψηφίους για τις θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων, αντιστοίχου ή ενδιαμέσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας, Τμημάτων και αυτοτελών γραφείων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 85, με ανάλογη διαδικασία με αυτή του ΕΙ.Σ.Ε.Π. του παρόντος άρθρου. Στη συνέχεια καταρτίζει πίνακα με τον πενταπλάσιο αριθμό των προς πλήρωση θέσεων ο οποίος περιλαμβάνει τους υποψηφίους με την υψηλότερη βαθμολογία των ομάδων κριτηρίων όπως ορίζονται στο άρθρο 85 χωρίς το κριτήριο της συνέντευξης. Στη συνέχεια διεξάγονται οι δομημένες συνεντεύξεις από το Σ.Ε.Π. στις οποίες καλούνται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες. Ο τελικός πίνακας κατάταξης των παραπάνω υποψηφίων προκύπτει από τη στάθμιση των προβλεπομένων κριτηρίων του άρθρου 85 από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια μετά τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων.
4. Όσοι επιλέγονται από το ΕΙ.Σ.Ε.Π., τα Σ.Ε.Π. και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τοποθετούνται, με απόφαση του οικείου οργάνου, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από τη γνωστοποίηση της επιλογής τους, ως προϊστάμενοι σε αντίστοιχου επιπέδου οργανικές μονάδες για θητεία τριών (3) ετών. Αν υπάλληλος άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ. επιλεγεί ως προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, με την τοποθέτηση του αποσπάται αυτοδίκαια στην υπηρεσία για την οποία έχει επιλεγεί. Οι τοποθετούμενοι ως προϊστάμενοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους και μετά τη λήξη της θητείας τους ως την επανεπιλογή τους ή την τοποθέτηση του νέου προϊσταμένου.
5. Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά περίπτωση οικείου οργάνου κατόπιν σύμφωνης γνωμοδότησης του ΕΙ.Σ.Ε.Π., του Σ.Ε.Π. ή του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ο προϊστάμενος οργανικής μονάδας απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του πριν από τη λήξη της θητείας του, για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο που αφορά σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Ο προϊστάμενος μπορεί, επίσης, να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του με αίτηση του, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου, που συνεκτιμά τις υπηρεσιακές ανάγκες.
6. Αν κενωθεί θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης ή ενδιαμέσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας, Τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου πριν από τη λήξη της θητείας ή συσταθεί νέα, το Σ.Ε.Π. ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επιλέγει νέο προϊστάμενο για το υπόλοιπο της θητείας. Η επιλογή προϊσταμένων για τις θέσεις που κενώθηκαν ή συστάθηκαν γίνεται το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από τότε που οι θέσεις κενώθηκαν ή συστάθηκαν με τη διαδικασία της παραγράφου 3. Αν δεν υποβληθούν υποψηφιότητες, το Σ.Ε.Π. ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αναθέτει καθήκοντα σε υπάλληλο που πληροί τις προϋποθέσεις επιλογής για τη θέση που προκηρύσσεται και υπηρετεί κατά προτίμηση στον τόπο που θα ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου.
7. Όσοι προϊστάμενοι τμημάτων δεν έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν καθήκοντα προϊσταμένου μετά από την τοποθέτησή τους παρακολουθούν υποχρεωτικά σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

  • 6 Δεκεμβρίου 2015, 00:58 | ΠΜ

    Στα δημόσια νοσοκομεία (ΝΠΔΔ)οι κρίσεις για τις Διευθύνσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Τομεαρχών Τμημάτων και Προισταμένων Τμημάτων αλλά και στο σύνολο των οργανογραμμάτων έχουν σταματήσει απο το 2006 με αποτέλεσμα οιεκάστοτε Διοικητές των οργανισμών να προχωρούν με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς καμία ανακοίνωση για την πλήρωση των θέσεων σε αναθέσεις με το σκεπτικό της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων με αποτέλεσμα τραγελαφικών καταστάσεων με προσταμένους να μην γνωρίζουν πως ανοίγει ένας υπολογιστής. Η ανάθεση καθηκόντων απο τους διορισμένους Διοικητές απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις και με την συνδρομή κομματικών στελεχών είχε σαν αποτέλεσμα υπαλλήλους εγκλωβισμένους να ακολουθήσουν μια νοσηρή κατάσταση και απο την άλλη υπαλλήλους χωρίς υποστήριξη να αποκλείονται απο τις διαδικασίες κατάληψης θέσεων.
    Όσοι λοιπόν προιστάμενοι είναι με ανάθεση και όχι με κρίση να μην μοριοδοτούνται.
    Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι να μοριοδοτούνται όταν έχουν συνάφεια με το αντικείμενο και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους που παρουσιάζουν τίτλο του εξωτερικού να αποδεικνείεται απο το πρόγραμμα σπουδών που υποχρεωτικά παρακολούθησαν.
    Για την κατάληψη θέσεων ευθύνης να μετέχουν υπάλληλοι που έχουν διανύσει απο την αρχή του διορισμού τους με το αντίστοιχο τίτλο σπουδών ΠΕ και ΤΕ αλλά και των μεταταγέντων υπαλλήλων σε ανώτερη κατηγορία αλλά να λαμβάνεται ως χρόνος προυπηρεσίας απο την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου.
    Για τα πτυχία ξένων γλωσσών και των υπολογιστών να ελέγχεται η επάρκεια και η γνώση των υπαλλήλων.
    Θεωρώ πως η μοριοδότηση της συνέντευξης θα πρέπει να είναι μικρότερη σε σχέση με τα τυπικά προσόντα.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 23:13 | YYY

    ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΤΙ Η πιστοποιημένη από το ΕΚΔΔΑ επιμόρφωση του υπαλλήλου μοριοδοτείται με 10 μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης με ανώτατο όριο τα 60 μόρια. Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται,λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ ΟΨΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΡΩΣΕΙΣ Π.Χ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΚ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΡΙΝ 15-20 ΕΤΗ.ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ? ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΙΝ 20 ΕΤΗ?

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 21:19 | Βασίλης

    ΠΡΟΣΟΧΗ για έναν μεγάλο αριθμό Φορέων, όπως είναι για παράδειγμα το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου οι διευθύνσεις πολιτικών υπαλλήλων είναι πολύ λίγες, το παρόν νομοσχέδιο έχει νόημα μόνο για τις κρίσεις τμηματαρχών, καθώς όπως προβλέπεται στο επόμενο άρθρο στα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα τοποθετηθούν 3 διευθυντές με τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης. Συνεπώς οι θέσεις διευθυντών θα καλυφθούν άμεσα και χωρίς κρίσεις από τους παλιούς διευθυντές! Για τους φορείς λοιπόν με μικρό αριθμό διευθύνσεων θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε στα Υ.Σ. και μέχρι να τοποθετηθούν μετά τις κρίσεις οι προϊστάμενοι διεύθυνσης, να μην καλύπτονται πάνω από το 1/3 των θέσεων αυτών από τα μέλη των Υ.Σ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 21:45 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Είναι άδικο να ζητείται να εξομοιωθούν οι ΠΕ με τους ΤΕ.Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.Τι να πρωτοαναφέρω?Τη διάρκεια και την ποιότητα των σπουδών?Τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων?Τη δεκαετία του ΄80 οι περισσότεροι υποψήφιοι εισάγονταν στα ΤΕΙ μόνο με τη βαθμολογία των μαθημάτων-από τα τότε επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια- ενώ οι υποψήφιοι από το γενικό λύκειο κατέβαλλαν τεράστιο κόπο, μόχθο και λεφτά στα φροντιστήρια προκειμένου να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η παράλογη απαίτηση από τη πλευρά ορισμένων υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι ΤΕΙ.Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα οι Γενικοί Δ/ντές δεν είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ.Πρέπει να καταλάβουν μερικοί- όσο και αν αυτό δεν τους συμφέρει- ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο βαθμίδων είναι μεγάλες και δεν μπορούμε στη Ελλάδα να τα ισοπεδώνουμε όλα.Σας ευχαριστώ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 20:20 | Βάσια

    Εκφράζω ρητά τις αντιρρήσεις μου για το συγκεκριμένο άρθρο για τις κρίσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Ειδικά για τους ΟΤΑ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με διάφορες δικαιολογίες καταστρατηγήθηκε κάθε διάταξη για κρίσεις προϊσταμένων και Διευθυντών. Αντιθέτως τοποθετήθηκαν πολυάριθμοι προϊστάμενοι και διευθυντές απλά με απόφαση των αιρετών οργάνων(πχ απλή απόφαση δημάρχου) χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Και εννοείται χωρίς κάν τα ουσιώδη προσόντα. Έτσι ορίστηκαν διευθυντές άτομα με 5 χρόνια υπηρεσία, συγγενείς, κολλητοί και ψηφοφόροι δημάρχων, προϊστάμενοι σε τμήματα χωρίς ούτε έναν υπάλληλο και χωρίς καν αντικείμενο. Στην υπηρεσία μου οι προϊστάμενοι κοντεύουν να είναι περισσότεροι από τους υπαλλήλους. Τα επιδόματα θέσης ευθύνησς μοράζονται αφειδώς , απλά για να ικανοποιηθούν κάποιες υποσχέσεις. Κατάντησε σκανδαλώδες και επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέρμα με υποχρεωτική εφαρμογή της νομοθεσίας για κρίσεις προϊσταμενων. Τι κρίσεις όμως; Αξιοκρατικές και δίκαιες γιατί αυτό προσδοκούμε από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αν ψηφιστεί αυτό το άρθρο με αυτή τη μορφή πως είναι δυνατόν να μιλάμε για αξιοκρατία; Είναι δυνατόν διεθυντής να μπορεί να γίνει απλά κάποιος που τοποθετήθηκε ένα χρόνο με τον τρόπο που περιέγραψα παραπάνω; Ή κάποιος με βαθμό Α; Μα ποιος έχει βαθμό Α πλέον με το βαθμολόγιο που ισχύει; Μονο αν είχε ξεμείνει κανας παλιός διεθυντής με βαθμό Β που πήρε τον Α λόγω θέσης; Κι εμείς οι υπόλοιποι με τόσα χρόνια εμπειρία σε πόστα-ηλεκτρικές καρέκλες , που θυσιάζουμε χρόνο από την οικογένειά μας για να αποκτήσουμε μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες σε τι πρέπει να προσδοκούμε; Η απόλυτη απογοήτευση…Επίσης να αναφέρω ότι όλοι αυτοί οι προϊστάμενοι που τοποθετήθηκαν με τη διαδικασία της αναπλήρωσης ήταν αυτοί που ποτέ δε μας επέτρεπαν να πάμε σε σεμινάρια μήπως και πάρουμε κανα μόριο παραπάνω. Προσωπικά γνωρίζω άτομα (μεταξύ αυτών και εγώ) που αναγκαστήκαμε να παρακολουθήσουμε, με αντίτιμο φυσικά, το κατά τ’ άλλα πολύ χρήσιμο επιμορφωτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως για δημοσίους υπαλλήλους του ΕΚΠΑ το οποίο αντιστοιχεί σε 35 μέρες επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ. Που πλέον είναι άχρηστο αφού δεν προσμετράται. Η’ μήπως είναι δίκαιο να βαθμολογούνται το ίδιο όλα τα σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ ανεξαρτήτως μερών επιμόρφωσης; Συμφωνώ πάντως ότι ακόμη και σε αυτό πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο για το λόγο ότι κάποιοι πάντα επιλέγονται όταν κάνουν αίτηση έχοντας προφανώς τον τρόπο τους , ενώ άλλοι όχι. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που με νιώθουν. Γιατί βιώνουμε την αδικία καθημερινά και ξέρουν ακριβώς τι εννοώ. Περιμένω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στην αδικία και την αναξιοκρατία, περιμένω να κάνει πράξη όλα αυτά που πρέσβευε τόσα χρόνια και ήταν αυτά που άγγιξαν την καρδιά του κόσμου . Περιμένω απλά να μην σβήσει η ελπίδα…Μην αφήσετε το άρθρο 29 με αυτή τη μορφή. Αν το κάνετε μην ελπίζετε σε καμία αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, αλλά να περιμένετε πλήρη κατάρρευσή του.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 20:55 | bill

    Διαφωνώ κάθετα με το σχόλιο του χρήστη Αντρέα που υπερθεματίζει την εμπειρία σε θέση ευθύνης και απαξιώνει τους τίτλους σπουδών.Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού και ενός διδακτορικού όχι μόνο απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ κόπο αλλά συμβάλλει στην απόκτηση πολλών γνώσεων και δεξιοτήτων και δεν μπορεί να εξομοιώνεται με κάποιον που τελείωσε το λύκειο και έτυχε να αποκτήσει κάποια εμπειρία σε θέση ευθύνης και αυτή μάλιστα χωρίς να αξιολογηθεί.Γιατί κακά τα ψέματα ποιος προϊστάμενος από αυτούς που τοποθετήθηκαν στους ΟΤΑ Β’έχει αξιολογηθεί?Από το 2011 έχουν να γίνουν κρίσεις στις Περιφέρειες.Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχαν καν συσταθεί υπηρεσιακά συμβούλια, απλά οι αιρετοί τοποθετούσαν τα άτομα της αρεσκείας τους εκμεταλευόμενοι τη διάταξη της αναπλήρωσης.Είναι αυτό δίκαιο και αξιοκρατικό? Χαιρετίζω το παρόν νομοσχέδιο και εύχομαι να εφαρμοστεί άμεσα σε όλο το δημόσιο.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 20:32 | Γιάννης

    Να καταργηθούν ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ όλοι εκείνες οι περιβόητες «κείμενες οργανικές διατάξεις» των νοσοκομείων, που φτιάχτηκαν από εργασιακούς ρατσιστές ΠΕ και φτάσαμε στο σημείο ο απόφοιτος ΠΕ του Ελληνικού πολιτισμού ή της Κοινωνιολογίας να προΐσταται (θέση Διεύθυνσης) ενός πτυχιούχου ΤΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Λογιστικής με αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό στα οικονομικά, επειδή προβλέπεται στον οργανισμό για τη θέση του Διευθυντή μόνο υπάλληλος ΠΕ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 20:34 | ΦΡΑΝΤΖΗΣ

    Να δημοσιοποιειται η μοριοδοτηση ολων των υποψηφιων για θεσεις ευθυνης.
    Για την τοποθετηση υπαλληλου σε θεση ευθυνης να εχουν το δικαιωμα της ενστασης και οι υπαλληλοι που δεν ηταν υποψηφιοι για οποιαδηποτε θεση ευθυνης

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 19:48 | ΚΑΛΑΙΤΣΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

    Πάρα πολλά μεταπτυχιακά.Νομίζω ότι τα μόρια είναι πολλά

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 19:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π

    Δίκαιο είναι να μοριοδοτούνται πάνω από 2 μεταπτυχιακά.(Ακόμη και η ελάχιστη του Β μεταπτυχιακόυ ειναι ελάχιστη ….!!!!!)
    Υπάρχουν άνθρωποι με πολλα μεταπτυχιακά που έχουν κοπιάσει πολύ.Είναι μεγάλη ΑΔΙΚΙΑ να μοριοδοτούνται μόνο 2 μεταπτυχιακά, εφόσον υπάρχουν κάτοχοι περισσοτέρων μεταπτυχιακών τίτλων.
    Ισα ίσα θα πρέπει να επιβραβευονται με μοριοδότηση και όχι να αισθανόνται «βλάκες» που επενδύσαν σε γνωσεις και τελικά παίρνουν σαν ανταπόδοση ένα: ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ …!!!!!!!!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 19:34 | ΦΡΑΝΤΖΗΣ

    Να δημοσιοποιειται η μοριοδοτηση ολων των υποψηφιων για θεσεις ευθηνης

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 18:38 | Καράογλου Μαρία

    Παρακαλώ θα ήθελα να θέσω κάποιες ερωτήσεις-παρατηρήσεις Α) γιατί ως προϊστάμενοι τμήματος ´ή οργανικής μονάδας να έχουν την δυνατότητα να επιλεχθούν μόνο αυτοί που έχουν δια τελέσει ήδη για ένα έτος προϊστάμενοι ´ή έχουν τον βαθμό Α; Αποκλείονται δηλ. άτομα τα οποία δεν έχουν δια τελέσει προϊστάμενοι αλλά ειναι απλοί υπάλληλοι ´ή έχουν βαθμό Β ´ή Γ; αλλά έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά; Β) θεωρώ λάθος το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα σε έναν υπάλληλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να προΐσταται τμήματος οταν υπάρχουν τόσοι πτυχιούχοι με αυξημένα προσόντα. Γ) Λάθος να μην μοριοδοτείται η καλή και πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας δηλ. τόσοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία αδίκως προσπάθησαν να αποκτήσουν κάτι καλύτερο για την ζωή τους;Δ) γιατί δεν μοριοδοτείται η απόκτηση του ECDL; Ζ) ένα σωστό και αξιοκρατικό σύστημα θα πρέπει να αφουγκράζεται όλους τους υπαλλήλους γιατί να μην δίνεται το δικαίωμα στους υφιστάμενους να συμμετέχουν και αυτοί στην αξιολόγηση των προϊστάμενων; ζούν και βιώνουν καθημέρινα την ικανότητα ´ή όχι αυτών των ανθρώπων.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 17:03 | κ.α.

    1) διαχωρισμός κριμένων και με ανάθεση θέσης, υπαλλήλων
    2) διαχωρισμός εισαγωγής στην δημόσια διοίκηση με ΑΣΕΠ και χωρίς ΑΣΕΠ
    3) διάκριση μεταπτυχιακών μονοετούς και διετούς φοίτησης
    4) διάκριση της προϋπηρεσίας και κατανομή της στους χρόνους που υπήρχε τιτλος. ΠΧ προυπηρεσία με μεταπτυχιακό σε όλη τη διάρκειά της, ή πχ 15 χρόνια προϋπηρεσία και μόνο το τελευταίο εξάμηνο είναι κάτοχος μεταπτυχιακού.

    5) ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

    6) ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ Ο ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΝΑΝ ΚΡΙΜΕΝΟ, που πριν κατείχαν και οι δύο το ίδιο επίπεδο θέσης ευθύνης.

    7) Βοηθήστε τους Οργανισμούς που δεν είχαν ποτέ οργανόγραμμα

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 17:00 | Θωμάς Πασχάλης

    Ας σταματήσει επιτέλους η αναχρονιστική διάκριση ΤΕ και ΠΕ και ας αντικατασταθεί με μια νέα κατηγορία ΑΕ (ανώτατης εκπαίδευσης). Αυτός ο διαχωρισμός το μόνο που καταφέρνει είναι να υποβαθμίζει αναιτιολόγητα τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 17:31 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    Κύριοι, πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο Δημόσιο υπηρετούν και ΔΕ με Α’ βαθμό (όχι βέβαια οι αρεστοί που με αναθέσεις είχαν τοποθετηθεί Προϊστάμενοι Τμημάτων) οι οποίοι έχουν δουλέψει με την ψυχή τους στους φορείς που υπηρετούν και πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος και για αυτούς γιατί παράγουν και γνωρίζουν τον φορέα, την διαδρομή του και διαθέτουν μία εμπειρία που πρέπει να μεταφέρουν στους νέους. Δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν Γεν. Δ/νσεις, ή Δ/νσεις εννοείτε πως πρόκειται για υπαλλήλους που ακολουθούν τις εξελίξεις στο Δημόσιο, αλλά θα μπορούσαν να είναι προϊστάμενοι Τμημάτων. Δεν πρέπει να αχρηστευτούν.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 15:28 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

    ΑΥΤA ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΑ ΕΞΗΣ :
    OI ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΕΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
    ΜΕ MSc K PHD
    ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ,ΑΓΧΟΥΣ ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
    ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΝΤΩΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗ 1 ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ;
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 15:04 | Isis

    Δίκαιο ειναι να μοριοδοτούνται πάνω από 2 μεταπτυχιακά εφόσον υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι με πολλα μεταπτυχιακά που έχουν κοπιάσει πολύ. Είναι άδικο να μοριοδοτούνται μόνο 2 μεταπτυχιακά, εφόσον υπάρχουν κάτοχοι περισσοτέρων μεταπτυχιακών τίτλων.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 14:00 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ Δ,ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Είναι απίστευτα δύσκολο να γίνει ένα ενιαίο σύστημα το οποίο να δουλέψει σωστά στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές ωστέ να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα. Στόχος των κρίσεων δεν μπορεί να είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Δια γυμνού οφθαλμού εντοπίζονται πολλά τρωτά κυρίως στην μοριοδότηση. Αυτό που θα φέρει τα χειρότερα αποτελέσματα είναι η μοριοδότηση της εμπειρίας όχι με βάση την πραγματική εμπειρία που διαθέτουν οι υπάλληλοι αλλά από τα χρόνια θητείας τους στο Δημόσιο. Έτσι θα επιλεχθεί για Δντης κάποιος με 33 χρόνια υπηρεσίας έναντι άλλου που διαθέτει δεκαετή εμπειρία ως Δντης. Σε ένα εργοστάσιο θα επέλεγαν για Δντή κάποιον που δουλεύει στην γραμμή παραγωγής επειδή απλά έχει 33 χρόνια προυπηρεσίας έναντι συναδέλφου του που εργάζεται πέντε χρόνια σε θέση ευθύνης κι έχει μόνο δέκα έτη προυπηρεσίας; Μάλλον αυτός που θα πρότεινε κάτι τέτοιο θα απολύονταν. Όσο αφορά τον προβληματισμό αν θα πρέπει η εμπειρία αυτή να έχει αποκτηθεί μόνο μετά από κρίση Υ,Σ, είναι τελείος ανυπόστατος. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει η εμπειρία και όχι το πως αποκτήθηκε. Εξάλλου ο διαθέτων την 33ετή εμπειρία μπήκε στο δημόσιο με ΑΣΕΠ; Η πρόταση μου είναι να μην προσμετράται η απλή θητεία αλλά μόνο αυτή σε αντίστοιχη με την διεκδικούμενη θέση με 2 μόρια/μήνα.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 14:47 | Γιωργος Κ.

    υπαρχουν άνθρωποι με πάνω από 1 μεταπτυχιακά. πχ 3 μεταπτυχιακά. θα πρέπει να μοριοδοτούνται γιατί κατέβαλαν παραπάνω κόπο και χρόνο. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας που έχουν διπλώματα ιεκ με το οποία εξειδικεύτηκαν σε ένα πιο ειδικό τομέα. Επίσης δίκαιο είναι να μοριοδοτηθούν και αυτά, γιατί απότελλούν πρόσθετο προσόν.
    Είναι πολύ σοβαρά αυτά τα ζητήματα, παρακαλώ σκεφτείτε τα. Με εκτίμηση

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 14:41 | Γιώργος

    Ποιά Κυβέρνηση θα το εφαρμόσει αυτό: να ΜΗ γίνονται Προιστάμενοι άνθρωποι που δεν μπορούν να πιστοποιήσουν αξιοκρατικό τροππ διορισμου; Ατομα που δεν προερχονται απο την ΕΣΔΔ η γραπτο διαγωνισμό του Ασεπ να μην μπορουν να γινονται Προισταμενοι. Ειναι απλα αδικο. Ποτε θα σταματησετε να βλεπετε το δημοσιο ως λαφυρο? ατομα που εχουν τρυπωξει με μεςον μονο κακο θα κανουν, ειναι ανιδεοι απο διαδικασιες (δεν τις τηρησαν αλλωστε ουτε για το διορισμο τους) και ως επι το πλειστον κομπλεξικοι. Σεβαστειτε τους νομους, τους θεσμους. Προισταμενοι μονο αξιοκρατικα διορισμενοι ανθρωποι. Μονο ετσι θα προχωρησουμε.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 13:19 | Θανάσης Μ.

    Ας μου επιτραπεί να καταθέσω τον παρακάτω πίνακα μοριοδότησης των τυπικών προσόντων, της εργασιακής-διοικητικής εμπειρίας και συνέντευξης για την επιλογή προϊσταμένων, που πιστεύω ότι ικανοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα, αφού λαμβάνει υπόψη σχεδόν το σύνολο των παραμέτρων που μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια επιλογής.

    Α. Τυπικά προσόντα 40%
    Πτυχίο (Μόρια 100)
    2ο πτυχίο (Μόρια 30)
    Διδακτορικό (Μόρια 200)
    Αποφοίτηση ΕΣΔΔ (Μόρια 200)
    Μεταπτυχιακό 1 (Μόρια 150)
    Μεταπτυχιακό 2 (Μόρια 100)
    1η Ξένη γλώσσα άριστα (Μόρια 30)
    1η Ξένη γλώσσα πολύ καλά (Μόρια 20)
    1η Ξένη γλώσσα καλά (Μόρια 10)
    2η Ξένη γλώσσα άριστα (Μόρια 30)
    2η Ξένη γλώσσα πολύ καλά (Μόρια 20)
    3η Ξένη γλώσσα άριστα (Μόρια 30)
    Ξένη γλώσσα άριστα, εκτός ΕΕ (Μόρια 10)
    2η Ξένη γλώσσα άριστα, εκτός ΕΕ (Μόρια 10)
    Επιμόρφωση ΕΚΔΔ 60
    Σύνολο Μορίων Τυπικών Προσόντων 1000
    Σύνολο μορίων Τυπικών Προσόντων (με 40%) 400

    Β. Εργασιακή-Διοικητική Εμπειρία 25%
    1. Εργασιακή Εμπειρία:
    Χρόνος Υπηρεσίας, 20 μόρια/έτος, μέγιστο 30 έτη (Δημόσιο) (Μόρια 600)
    Χρόνος Υπηρεσίας, 20 μόρια/έτος, μέγιστο 5 έτη (Ιδιωτικό) (Μόρια 100)
    Σύνολο μορίων Εργασιακής Εμπειρίας 700

    2. Διοικητική Εμπειρία:
    Θέση ευθύνης Γενικής Διεύθυνσης 2,22 μόρια/μήνα, μέγιστο 5 έτη (Μόρια 133,2)
    Θέση ευθύνης Δ/νσης-Υποδ/νσης 1,67 μόρια/μήνα, μέγιστο 5 έτη (Μόρια 100,2)
    Θέση ευθύνης Τμήματος, 1,11 μόρια/μήνα, μέγιστο 5 έτη (Μόρια 66,6)
    Σύνολο μορίων Διοικητικής Εμπειρίας 300
    Σύνολο μορίων Εργασιακής-Διοικητικής Εμπειρίας 1000
    Σύνολο μορίων Εργασιακής-Διοικητικής Εμπειρίας (με 25%) 250

    Γ. Συνέντευξη 35%
    Θεματική ενότητα 1 (Μόρια 500)
    Θεματική ενότητα 2 (Μόρια 500)
    Σύνολο Μορίων Συνέντευξης 1000
    Σύνολο μορίων Συνέντευξης (με 35%) 350

    Ανώτατος αριθμός μορίων (Τυπικά Προσόντα + Εργασιακή-Διοικητική Εμπειρία + Συνέντευξη) 1000

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 13:12 | Petros

    Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ θα πρεπει να κρίνονται κατα προτεραιότητα. Μονο αν δεν υπάρχει αντίστοιχος υποψήφιος ή ειναι ακατάλληλος θα πρεπει να επιλέγονται πτυχιούχοι ΑΕΙ. Αυτό κάνει και η γαλλική ΕΝΑ.
    Επίσης, θα πρεπει να γίνει διαχωρισμός των μεταπτυχιακών ετήσιας φοίτησης απο τς διετούς φοίτησης.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 12:31 | YYY

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ μοριοδοτείται το δευτερο πτυχιο μόνο εάν είναι πτυχίο συναφές με το αντικείμενο εργασίας.Π.Χ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 20 ΕΤΗ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΙ Δ.Μ.ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 1 ΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΥΝΟΛΟ 21 ΕΤΗ ΘΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ Π.Χ ΤΟΥ ΑΠΘ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 11:14 | Π.Δ

    Δεν είδα* στον Νόμο:
    1. Θα συμμετέχουν & οι Υφιστάμενοι στην αξιολόγηση (των Προϊσταμένων)?
    2. Θα συμμετέχει το κοινό, (όπου υπάρχει επαφή), στην αξιολόγηση?
    3. Θα μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων όσοι σε δύο-τρία χρόνια συνταξιοδοτούνται?
    4. Θα μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων όσοι,δεν διαθέτουν πτυχίο (ΤΕΙ-ΑΕΙ)?

    *(δεν έχω ακόμη διαβάσει όλα τα άρθρα)

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 11:32 | Γεώργιος Κ.

    Σας παραθέτω το εξής από το Τμήμα στο οποίο εργάζομαι:
    Είμαστε 5 ΠΕ διορισμένοι το 2010 και 2011 και ένας ΔΕ με 27 χρόνια προϋπηρεσίας.
    Οι δύο ΠΕ έχουν πτυχίο και ξένη γλώσσα. Οι άλλοι δύο έχουν επιπλέον μεταπτυχιακό, ενώ ο πέμπτος έχει, 2 ξένες γλώσσες, δύο μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, σεμινάρια ΙΝΕΠ, συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες, κλπ.
    Ο ΔΕ δεν γνωρίζει να χειρίζεται υπολογιστή, δεν μπορείς να του εμπιστευτείς να κάνει ούτε τα βασικά (ούτε καν το πρωτόκολλο)και γενικά δεν είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε.

    Στο τμήμα μας λοιπόν από τα μέσα του 2016 θα έχουμε εκείνον προϊστάμενο μιας και οι υπόλοιποι θα είμαστε βαθμού Β΄.
    Καλή τύχη στο νέο νομοσχέδιο και καλή τύχη και σε μας…

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 11:02 | Demosthenes

    Α) Να γίνει σαφές ότι καταργείται το »έκτρωμα» η παρ. 5 του άρθρου 89 του ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143 Α`) και συγκεκριμένα ………Επίσης, υπάλληλος που επιλέγεται για τρίτη φορά ως προϊστάμενος Τμήματος ή αυτοτελούς Γραφείου, θεωρείται ότι καταλαμβάνει αυτοδικαίως θέση προϊσταμένου αντίστοιχου επιπέδου…….

    Β)Είναι απαραίτητη η προσθήκη της φράσης, «εφόσον προβλέπεται από τις κείμενες κατά περίπτωση οργανικές διατάξεις»
    στο Άρθρο 84 Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων – παράγραφος 3. Ως προϊστάμενοι Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ, ή ΤΕ ή ΔΕ,

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 10:18 | Π.Δ

    Σχετικά με τα λεγόμενα του Βασίλη (Bill).
    Συμφωνώ , όχι στις αναθέσεις. Όμως η εργασιακή Εμπειρία πρέπει να μετράει πολύ και μάλιστα όχι ανάλογα με τον χρόνο αλλά ανάλογα με τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία, (όπως θα κριθούν από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 21),τα οποία ωφέλησαν την Υπηρεσία , τον Φορέα και κυρίως τους Πολίτες. Και μάλιστα όχι την τελευταία τριετία, άλλα σε όλο τον εργασιακό βίο. Εκεί θα φανεί ποιος βολευόταν και ποιος δούλευε άριστα.Ποιος πραγματικά αξίζει.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 10:30 | Αντωνόπουλος Π.

    Λόγω συζύγου πτυχιούχου με μεταπτυχιακό αφοσιωμένου δημοσίου λειτουργού παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια με προσοχή τις εξελίξεις. Έχω μείνει άναυδος. Οι σταθμίσεις του είναι ακριβείς και αποτυπώνουν ξεκάθαρο όραμα για το Κράτος του αύριο. Πολύ σωστά οι συνεντεύξεις δεν γίνονται από τα συμβούλια τα υπηρεσιακά, μια υπερευχάριστη έκπληξη. Αν και συζυγος μη πτυχιούχου της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης πιστεύω ότι η τομή θα ήταν απόλυτη αν οι απόφοιτοι αυτής τοποθετούνταν με κρίσεις πρώτοι και μετά οι υπόλοιποι, αυτό είναι το νόημα της Σχολής. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει και κατά βάθος το πιστεύουν, άλλο αν δεν συμφέρει πολλούς. Αυτό που προσφέρει πιστεύω ότι δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με μόρια, αλλά αφού έγινε έτσι θα πρέπει να είναι πάνω από το διδακτορικό. Επίσης, με χαρά βλέπουμε: Καμία απευθείας ανάθεση!Οι προηγούμενοι δήθεν ευρωπαϊστές είχαν φτιάξει παντού μηχανισμούς που οργίαζαν. Επίσης. Το Εθνικό Μητρώο με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως ζω σε άλλη, προηγμένη χώρα. Μπράβο σας κε Υπουργέ. Ξεχωρίζετε από την υπόλοιπη κυβέρνηση. Περιμέναμε επί ΣΥΡΙΖΑ να γίνει χάος και όργιο των κομματικών και βλέπουμε αυτό το κόσμημα, το έξοχα δουλεμένο νομοσχέδιο. Άλαλα τα χείλη των ασεβών! Συνεχίστε και μην κάνετε πουθενά πίσω!

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 10:26 | ΥΥΥ

    Ο ΝΟΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ,Τα Τυπικά – Εκπαιδευτικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής:- Ο βασικός τίτλος σπουδών του υποψηφίου με 100 μόρια
    ΔΗΛ.ΙΔΙΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ Π.Χ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΠΡΙΟΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΣΕ ΜΙΑ Δ.Ο.Υ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΕΑΠ,ΓΥΜΝΑΣΤΗ,ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ(ΕΚΠΑ).ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠ ΟΨΗ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 10:39 | bill

    Διαφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του χρήστη Δημήτρη που υποστηρίζει ότι το σε διαβούλευση νομοσχέδιο προωθεί εξόφθαλμα τους νέους και άπειρους υπαλλήλους κατόχους «μεταπτυχιακών τίτλων» και σχεδόν αποκλείει τους έμπειρους και γνώστες του αντικειμένου.Ποιοι είναι οι έμπειροι και οι γνώστες του αντικειμένου? Αυτοί που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια με αναθέσεις χωρίς να έχουν κριθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια? Από το 2011- έναρξη ισχύος του Καλλικράτη-έχουν να γίνουν οι κρίσεις στους ΟΤΑ Β΄.Κανένας προϊστάμενος δεν αξιολογήθηκε με αξιοκρατικά κριτήρια.Με ποια κριτήρια λοιπόν κρίνεται ότι αυτοί οι προϊστάμενοι έχουν γνώση και εμπειρία? Το παρόν νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και ας ξεβολεύει ανθρώπους που τοποθετήθηκαν με αναθέσεις.Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 10:59 | Μαρια

    Περαιτερω θα πρεπει να γινει σαφης αναφορα στην περιπτωση που οι οργανικες διαταξεις προβλεπουν την καλυψη των θεσεων προισταμενων μονο από ΠΕ και/ή ΤΕ τι γινεται όταν δεν υπαρχει ικανος αριθμος υποψηφιων? Στον Ν.4024/11 προβλεποταν η τοποθετηση ΠΕ και/ή ΤΕ με μικροτερο βαθμο από τον προβλεπομενο. Εδώ τι θα συμβει?
    Θα γινει κατι αντιστοιχο (δλδ κριση ΠΕ και/η ΤΕ με μικροτερο βαθμο) ή σε αντιθεση με τις οργανικες διαταξεις θα τοποθετηθει ΔΕ με βαθμο Α?

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 10:58 | Μαρια

    Είναι παρα πολύ σημαντικο και θα πρεπει να διασαφηνιστει αμεσα το εξης. Η δυνατοτητα που δινεται στους υπαλληλους ΔΕ να διεκδικησουν θεσεις προϊσταμενων αυτοστιγμει καταργει και την ισχυ των οργανισμων των υπουργειων ή των λοιπων φορεων? Να σημειωθει πως ως μνημονιακη υποχρεωση οι οργανισμοι σχεδον στο συνολο του δημοσιου τομεα αλλαξαν. Χαρακηριστικα παρατιθενται στη συνεχεια στοιχεια από οργανισμους εφτα (7) υπουργειων που τεθηκαν σε ισχυ τον Αυγουστο του 2014 με τη δημοσιευση τους στα αντιστοιχα ΦΕΚ. Όπως προκύπτει από τους ενδεικτικους οργανισμους δεν προβλεπεται από τις οργανικες διαταξεις η τοποθετηση ΔΕ υπαλληλων σχεδον στο συνολο των θεσεων προϊσταμενων τμηματων.

    Είναι λοιπον μειζωνος σημασιας η προσθηκη της φρασης, «εφοσον προβλεπεται από τις κειμενες κατά περιπτωση οργανικες διαταξεις»
    στο Άρθρο 84 Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων – παράγραφος 3. Ως προϊστάμενοι Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ, ή ΤΕ ή ΔΕ,

    Παραθεση στοιχειων από τους νεους οργανισμους Υπουργειων

    Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
    Σε όλα τα Τμήματα του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανε− πιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαί− δευσης (ΤΕ)
    29 Αυγούστου 2014

    Οργανισμός του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Συνολικά 33 τμήματα. Σε ΚΑΝΕΝΑ από αυτά ΔΕΝ προβλέπεται να τοποθετηθεί ΔΕ προϊσταμενος
    27 Αυγούστου 2014

    Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών
    Σε όλα τα τμήματα του υπουργειο προβλέπεται η τοποθετηση προισταμενων ΠΕ ή και σε καποιες περιπτωσεις ΤΕ.
    Εξαιρεση αποτελει: το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης προΐσταται υπάλ− ληλος κατηγορίας ΔΕ ή TE.
    27 Αυγούστου 2014

    Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
    Στην συντριπτικη πλειοψηφια των τμηματων του υπουργειου (ανω των 150 τμηματα) προϊσταται ΠΕ (σε καποιες ελαχιστες περιπτωσεις ή ΤΕ) και υπαρχουν και μολις 2 εξαιρεσεις:
    Στο Τμήμα Φύλαξης και Ασφάλειας Μουσείων και Αρ− χαιολογικών Χώρων προΐσταται υπάλληλος του Κλάδου Φύλαξης− Πληροφόρησης, κατηγορίας ΔΕ
    Τμήμα Συντήρησης. Προΐσταται υπάλληλος των κλάδων/ ειδικοτήτων ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή ΤΕ Συ− ντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου/ ειδικότητος ΤΕ Εργοδηγών Συντηρητών ή του κλάδου/ ειδικότητος ΔΕ Τεχ
    27 Αυγούστου 2014

    Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας
    Από τα 81 τμήματα του υπουργειου προβλέπεται η τοποθετηση και/ή ΔΕ ως προισταμενο μονο στις ακολουθες περιπτωσεις:
    ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ−ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ή ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ή ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ή ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
    27 Αυγούστου 2014

    Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
    Σε κανενα από τα τμηματα του Υπουργειου δεν προβλεπεται η τοποθετηση ΔΕ ως προϊσταμενος
    27 Αυγούστου 2014

    Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
    Σε κανενα από τα τμηματα του Υπουργειου δεν προβλεπεται η τοποθετηση ΔΕ ως προϊσταμενος
    27 Αυγούστου 2014

    Στη συνεχεια θα πρεπει να γινει σαφης και ξεχωριστη μνεια στο αρθρο 97 του νομου Ν.3528/2007 στο οποιο γινεται λογος για το προβαδισμα των ΠΕ εναντι των ΤΕ και των ΤΕ εναντι των ΔΕ.
    Δεν υπαρχει καμια αναφορα στο παρον σχεδιο νομου για την καταργηση του. Αυτό σημαινει ότι παραμενει εν ισχυ?
    Εάν αυτό συμβαινει τοτε το θεμα διαφοροποιειται σημαντικα.

    Ακομη και ο νομος Ραγκουση προεβλεπε τη κριση ΔΕ για προισταμενους, εφοσον αυτό ηταν συμφωνο με τις εκαστοτε οργανικες διαταξεις και τηρουνταν το αρθρο 97 του νομου Ν.3528/2007.

    Ισως τελικα αναλωνομαστε στην αντιπαραθεση μεταξυ ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ και η ουσια είναι αλλου. Η ουσια λοιπον ενδεχεται να είναι στη αυξημενη μοριοδοτηση της συνεντευξης η οποια δεν είναι σαφως δομημενη και δε φαινεται να προκυπτει η αμεροληψια και η αντικειμενικοτητα καθως δεν υπαρχει καν δυνατοτητα ενστασης ή εστω καταγραφης της.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 09:59 | X.N.

    Καταλαβαίνω μεν τους συναδέλφους που επιθυμούν μεγαλύτερη μοριοδότηση για την προϋπηρεσία, ώστε οι παλαιότεροι να καταλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης, αλλά έχω να κάνω ένα ρητορικό ερώτημα. Ποιοι έφεραν τη δημόσια διοίκηση στο χάλι που είναι σήμερα; Οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι ή οι παλαιότεροι «έμπειροι»;

    Επίσης, μήπως επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει και μια αξιολόγηση στα πτυχία και τα μεταπτυχιακά; Πριν μερικά χρόνια στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ διορίζονταν συνάδελφοι με πτυχίο από την Βουλγαρία (και άλλων βαλκανικών χωρών) με βαθμό 10! Και ρωτώ: Υπάρχει σε ελληνικό πανεπιστήμιο ο βαθμός αυτός; Υπάρχει πτυχιούχος ελληνικού πανεπιστημίου με βαθμό 10;

    Το ίδιο γίνεται τώρα με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά από Βουλγαρία. Αγοράζονται κανονικά χωρίς να πας καν εκεί!

    Αυτά τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά θα μοριοδοτηθούν;;;
    Αυτοί οι άνθρωποι θα προΐστανται αύριο στο δημόσιο;;;

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 09:32 | bill

    Διαφωνώ κάθετα με το σχόλιο του χρήστη Γεράσιμου που υποστηρίζει ότι πρέπει να μοριοδοτηθεί στο 50% η προϋπηρεσία σε όσους τοποθετήθηκαν με ανάθεση.Οι αναπληρωτές έλαβαν κατά το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης το επίδομα θέσης για μια θέση που κατέλαβαν με μη αξιοκρατικό τρόπο και αυτό είναι αρκετό. Βλέπετε Πράξεις Ι Τμ. Ελ. Συν. 34/2012, 206/2011, 43/2010, 170/2009, 35, 22/2008) σύμφωνα με τις οποίες είχε κριθεί ότι η άσκηση των σχετικών καθηκόντων εκ μέρους του αναπληρωτή είναι μη νόμιμη, με συνέπεια αυτός να μην δικαιούται και το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης.Επιπλέον προτείνω να μη συμμετέχουν στη διαδικασία όσοι διετέλεσαν προϊστάμενοι με ανάθεση παρά μόνο με κρίση.Σας ευχαριστώ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 09:48 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    Αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα δείγμα γραφής της αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους δανειστές, εάν πραγματικά επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και την εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας πλέον στη δημόσια διοίκηση.
    Διότι ένα σύγχρονο δημόσιο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την εθνική οικονομία και την κοινωνία.
    Θα μπορεί κάποιος πλέον να επενδύει στην Ελλάδα σε ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον χωρίς να έχει αυτόματα συνέταιρο στην επιχείρησή του τον διεφθαρμένο εφοριακό, τελωνειακό, πολεοδόμο, υπάλληλο του ΙΚΑ, τον δημοτικό υπάλληλο, τον νομαρχιακό υπάλληλο, όσον και τον υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων.
    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
    Ένα σύγχρονο σύστημα επιλογής προϊσταμένων πρέπει να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα δυναμικά χαρακτηριστικά ενός υπαλλήλου και όχι στα στατικά, δηλαδή η βαρύτητα να είναι στα τυπικά προσόντα, στις κοινωνικές δεξιότητές του, στο ζήλο για εργασία, στο ήθος και στην προσωπικότητά του.
    Από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να εξαλειφθούν οι ακόλουθες παθογένειες, ώστε να καταστεί πραγματικά καινοτόμο:
    1) Οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Μόνο εν ελλείψει. Στη σημερινή εποχή υπάρχει αφθονία πτυχιούχων. Δεν ζούμε στην εποχή του 1960 ή 1970. Τα καθήκοντα της κατηγορίας τους είναι η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών.
    2) Το ανώτατο αξίωμα στην υπαλληλική ιεραρχία (ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ) πρέπει να καταλαμβάνουν μόνο οι ΠΕ, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη της ΕΕ.
    3) Η επιτυχής αποφοίτηση από τη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης δεν πρέπει να μοριοδοτείται με τόση διαφορά από τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων. Αυτή η διάταξη είναι αντισυνταγματική και θα καταπέσει στα διοικητικά δικαστήρια, διότι η ανωτέρω ΕΣΔΔ δεν είναι ΑΕΙ και δεν χορηγεί ακαδημαϊκούς τίτλους. Επίσης θα επικρατήσει πιο πολύ στο Υπουργείο Οικονομικών να προΐστανται πτυχιούχοι ανθρωπιστικών σπουδών των οικονομολόγων.
    4) Το δεύτερο πτυχίο για έναν ΠΕ θα μοριοδοτείται μόνο εάν είναι πτυχίο πανεπιστημίου και είναι συναφές με το αντικείμενο εργασίας. Διότι έως τώρα ένας που πέρασε αμέσως στο Πανεπιστήμιο βρισκόταν σε δυσμενής θέση από έναν που πέρασε πρώτα στα ΤΕΙ και μετά με κατατακτηρίες εξετάσεις στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
    5) Μόνο η γνώση της αγγλικής, της γερμανικής, της γαλλικής, της ιταλικής και της ισπανικής να μοριοδοτούνται. Αυτές είναι και οι σημαντικές γλώσσες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αλλιώς το δημόσιο θα γεμίσει πάλι με προϊσταμένους με βουλγάρικα και ρουμάνικα πτυχία.
    6) Ο χρόνος υπηρεσίας δεν πρέπει να μοριοδοτείται τόσο πολύ, μόνο έως 25 χρόνια να υπολογίζονται και με μικρότερο συντελεστή βαρύτητας. Αλλιώς θα έχουμε πάλι την επαναφορά της γεροντοκρατίας.
    7) Δεν θα πρέπει να προσμετρούνται τα χρόνια προϋπηρεσίας που διανύθηκαν σε διαφορετικό κλάδο και διαφορετική κατηγορία εκπαίδευσης για προαγωγή, άλλα μόνα τα χρόνια που διανύθηκαν στον κλάδο και στην κατηγορία εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι προϋπόθεση για την προαγωγή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μοριοδοτούνται μόνο τα πραγματικά χρόνια στην κατηγορία που ανήκει κάποιος κατά την υποβολή για επιλογή προϊσταμένου και όχι η συνολική προϋπηρεσία του. Διότι έχουμε το σύνηθες φαινόμενο και την διαστρέβλωση στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση κάποιος να ήτανε στην κατηγορία ΥΕ η ΔΕ 30 χρόνια και να έκανε τα τελευταία 2 χρόνια μετάταξη στην κατηγορία ΠΕ να του προσμετρούν όλα τα χρόνια λες και έχει διανύσει όλο τον επαγγελματικό του βίου στην κατηγορία ΠΕ. Με αποτέλεσμα να έχει πρόταξη των επιστημόνων που έχουν ενταχθεί εξ αρχής στην αγορά εργασίας σαν ΠΕ και ο λοχίας να προϊσταται εντέλει τον λοχαγό.
    8) Σωστά που θα προσμετρούνται πλέον για προαγωγή τα χρόνια που έχει διανύσει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα σε εξειδικευμένη εργασία. Αυτή η διάταξη είναι και αποτελεσματική και δεν επιφέρει και δημοσιονομικό κόστος.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 09:33 | δημητρα

    -Συμφωνώ με το σχόλιο του χρήστη Πάστα που υποστηρίζει πως είναι άδικο να πριμοδοτείται η εμπειρία σε θέση ευθύνης των όσων κατέλαβαν τη θέση του προϊσταμένου με ανάθεση και όχι με κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.Πράγματι οι αναπληρωτές έλαβαν κατά το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης το επίδομα θέσης για μια θέση που κατέλαβαν με μη αξιοκρατικό τρόπο και αυτό είναι αρκετό. Πολύ σωστή η υπενθύμιση από την πλευρά του ίδιου χρήστη για τις Πράξεις Ι Τμ. Ελ. Συν. 34/2012, 206/2011, 43/2010, 170/2009, 35, 22/2008) σύμφωνα με τις οποίες είχε κριθεί ότι η άσκηση των σχετικών καθηκόντων εκ μέρους του αναπληρωτή είναι μη νόμιμη, με συνέπεια αυτός να μην δικαιούται και το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης.
    -Επίσης η εμπειρία σε θέση ευθύνης επιβάλλεται να αποτελεί κριτήριο συμμετοχής μόνο όταν αυτή έχει αποκτηθεί κατόπιν κρίσεως.Έτσι λοιπόν προτείνω στις υποπαρ.1 α,β, και 2 α, γ, του παρόντος άρθρου να προστεθεί η φράση……εφόσον έχουν κριθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο.Η παρούσα πρόταση έχει γίνει και από άλλους σχολιαστές.
    -Θα πρέπει να γίνει διάκριση των μεταπτυχιακών μονοετούς και διετούς διάρκειας ως προς τη μοριοδότηση.
    -Τα πτυχία των ΠΕ να μοριοδοτούνται με περισσότερα μόρια από τα πτυχία των ΤΕ και κατά παρομοίως το απολυτήριο λυκείου να μοριοδοτείται λιγότερο.
    -Δίκαιη και αξιοκρατική η συμμετοχή υπαλλήλων με υψηλά προσόντα στην όλη διαδικασία.Πολλά μπράβο στους συντάκτες του παρόντος νομοσχεδίου.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 08:59 | sta

    Δεν πρεπει να μοριοδοτουνται τα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά , ξένες γλώσσες κ.λ.π.). Αυτα αποτελουν προϋποθέσεις για την πλήρωση μιας θέσης και αναφέρονται στην προκήρυξη.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 07:33 | Μαρία ΛΑΪΝΗ

    Η προσμέτρηση των χρόνων υπηρεσίας σε καθήκοντα προϊσταμένων θα πρέπει να γίνεται μόνο για τις περιπτώσεις που ο υπάλληλος τοποθετήθηκε σε θέση προϊσταμένου με μοριοδότηση από το υπηρεσιακό συμβούλιο και όχι κατόπιν ανάθεσης από τον εκάστοτε Υπουργό επειδή αυτού του είδους η τοποθέτηση δεν έχει αξιοκρατικά κριτήρια .

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 05:18 | Ανδρεας

    Βλεπω καποιους που ζητουν να ειναι προισταμενοι μονο και μονο επειδη εχουν μεταπτυχιακο ή ειναι της ΕΣΔΔ.
    Κανετε πλακα ετσι?
    Η θεση ευθυνης ειναι κατι παραπανω απο γνωσεις. Ειναι εμπειρια ετων σε διαφορους τομεις της διευθυνσης ωστε να μπορεις να πεις σε ενα εργαζομενο τι να κανει. Οταν δεν εχεις δουλεψει απο τα κατωτερα κλιμακια μεχρι τα ανωτερα δεν θα πρεπει να αποκτας θεση ευθυνης. Χρειαζεται χρονια να μαθεις να διοικεις.
    Καποιοι απο σας ζητατε να μπαινετε σε θεση ευθυνης μολις βγαλατε τη σχολη. Ελεος.
    Η μοριοδοτηση του μεταπτυχιακου και διαδακτορικου ειναι υψηλη. Δεν εχουμε ολοι λεφτα να κανουμε κατι τετοιο.
    Η ΕΣΔΔ πρεπει να ειναι ακομα πιο ψηλη η μοριοδοτηση μια και μπαινουν με τη αξια τους και οχι με τη τσεπη τους.
    Ειμαι αντιθετος βεβαια ολοι εσεις να παιρνετε βαθμος Γ και Β αντιστοιχα του extra τιτλου σπουδων.
    Μοριοδοτηση και σε οσους εχουν θεση ευθυνης ανεξαρτητα των ετων και το πως μπηκαν αρκει να ειναι βαση νομου, τι σχεση εχει αν ειναι με αναθεση ή υπηρεσιακο. Και στις 2 περιπτωσεις ειναι νομιμες οι διαδικασιες. Και στις 2 περιπτωσεις μπορουν να γινουν πονηριες.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 01:06 | Μερλιν Π.

    Άρθρο που δείχνει τη στόχευση ενός πραγματικά εμπνευσμένου νομοθετήματος. Επιτέλους, κάτι αλλάζει.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:41 | Στυλιανός Δεσύπρης

    Η ΕΣΔΔ μοριοδοτείται λίγο. Έπρεπε πάνω από το διδακτορικό. Διάβασα κάπου ότι «ενώ έχει πολύ επίπονη διαδικασία εισαγωγής η αποφοίτηση είναι βέβαιη και με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία». Φυσιολογικό, αφού όσοι περνάνε είναι άτομα που υπερβαίνουν τη μέση στάθμη και δεν έκαναν αυτόν τον κόπο για να μην τελειώσουν. Δεύτερον, τα μεταπτυχιακά μονοετούς διάρκειας δηλαδή που προτείνει κάποιος να εξισωθούν με την ΕΣΔΔ δεν τα τελειώνουν όλοι; Και πώς μπαίνουν σε αυτά; Με τις ίδιες εξετάσεις; Πόσες διδακτικές ώρες έχουν; Η ΕΣΔΔ πάνω από διπλάσιες ενός διετούς μεταπτυχιακού.
    Τρίτον, αυτό ισχύει και για τη Σχολή Ικάρων. Τι σημαίνει δηλαδή, ότι οι ιπτάμενοι είναι άχρηστοι επειδή τελειώνουν όλοι (με εξαίρεση όσους κόβονται για άλλους λόγους που σχετίζονται με την πτητική ικανότητα, αλλά και πάλι απορροφώνται αλλού).
    Τέταρτον, είναι παραγωγική Σχολή. Σε όλον τον κόσμο όπου υπάρχουν τέτοιες σχολές, αυτό συμβαίνει.
    Τέλος, «Επιπλέον, επιδιώκουν την εισαγωγή τους άτομα που δεν έχουν προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία με αποτέλεσμα απλά να παρατείνεται η φοιτητική ζωή για ένα χρόνο, με μισθοδοσία απο το ελληνικό δημόσιο και εξασφαλισμένη θεςη εργασίας. Το αποτέλεσμα ειναι να εισέρχονται στο δημόσιο με θεωρητική γνώση περί διοίκηςη, αλλά καθόλου εμπειρία σε επιστημονικά αντικείμενα και διοικητικά καθήκοντα.» Κατ αρχάς είναι αναληθές, ο μ.ό. υπερβαίνει τα τριάντα έτη καθώς λίγοι έχουν την ωριμότητα να ανταποκριθούν στη διαδικασία εισαγωγής. Επίσης, ακόμη κι αν ίσχυε, οι άλλοι υπάλληλοι τι ακριβώς εμπειρία είχαν; Και στο κάτω κάτω γιατί είναι κακό αυτό; Αναέωση χρειαζόμαστε και φρέσκιες ιδέες. Όσο για τη φοιτητική ζωή, τα δύο χρόνια στη Σχολή με τόσο εντατικό πρόγραμμα μόνο ανέμελα δεν είναι. Αφού είναι τόσο εύκολα και ωραία τα πράγματα, ας δώσει και ο σχολιαστής. Η Σχολή έπρεπε να έχει ακόμη πιο ισχυρή μοριοδότηση, συντριπτική, επειδή γι αυτό υπάρχει, όπως και στις άλλες χώρες. Το άρθρο και το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά. Μπράβο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Μεταρρυθμιστής Υπουργός, σπάνιο φαινόμενο. Ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:26 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ

    Για να είναι νόμιμη η μοριοδότηση πρέπει να βαθμολογείται και η άσκηση καθηκόντων σε θέση ευθύνης τουλάχιστον την τελευταία πενταετία εάν όχι δεκαετία.Εάν η άσκηση καθηκόντων έγινε με ανάθεση και όχι με κρίση από Υπηρεσιακό Συμβούλιο ας μοριοδοτείται σε ποσοστό 50% από τα μόρια που λαμβάνει κάποιος όταν ασκεί αντίστοιχα καθήκοντα μετά από κρίση Υπηρεσιακού Συμβουλίου.Άλλωστε το εν λόγω κριτήριο έχει τίτλο <> και ενώ βαθμολογεί την εργασιακή εμπειρία παραλείπει σκόπιμα (;)την διοικητική.Δεν έχουν καμία ευθύνη οι υπάλληλοι όταν ο Φορέας τους δεν κάνει κρίσεις Προϊσταμένων για διάφορους λόγους.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:44 | Σοφία

    Κατά την άποψή μου, το σχέδιο νόμου φαίνεται ότι έχει καλές προθέσεις για τη δημιουργία μίας δημόσιας διοίκησης που θα λειτουργεί και σε επιτελικό επίπεδο, μέσω της σύστασης του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Εύχομαι αυτό να γίνει πράξη και να μην είναι απλά ευχολόγια.
    Σε ό,τι αφορά στην παρούσα διαβούλευση, ευελπιστώ να ληφθούν υπόψη οι σοβαρές και τεκμηριωμένες κριτικές, οι οποίες σκοπό έχουν τη βελτίωση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και να μη δούμε ξανά να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο όπου μία διαβούλευση πραγματοποιείται μόνο «για τα μάτια του κόσμου».
    Για το παρόν άρθρο έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    • Το θετικό είναι ότι οι ρυθμίσεις του δίνουν τη δυνατότητα και σε νεότερα στελέχη με αυξημένα προσόντα να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης. Εντούτοις είναι άδικο να μη λαμβάνεται υπόψη, έστω και με μία μικρή μοριοδότηση, η προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης. Αντιλαμβάνομαι ότι η απουσία μίας τέτοιας πρόβλεψης σκοπό έχει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του συστήματος που καθιστούσε φαβορί στις κρίσεις τους υπαλλήλους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης. Όμως σε κάθε περίπτωση η πείρα έχει μεγάλη σημασία και δεν πρέπει να απαξιώνεται. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω για τους υπαλλήλους εκείνους που έχουν πάνω από τρία (3) χρόνια εμπειρία σε θέση ευθύνης να προβλέπεται μία μοριοδότηση και προκειμένου αυτή να μην καθίσταται τροχοπέδη για τους νεότερους και με αυξημένα προσόντα υπαλλήλους, προτείνω για τις κρίσεις των Γενικών Διευθυντών να προβλέπονται 50 μόρια για όσους έχουν εκτελέσει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή πάνω από 3 χρόνια. Για τις θέσεις Διευθυντών και Τμηματαρχών να προβλέπονται 40 και 30 μόρια αντίστοιχα. Τα μόρια αυτά να λαμβάνονται υπόψη μόνο κατά περίπτωση και όχι αθροιστικά.
    • Τα 60 μόρια για τα σεμινάρια είναι πολλά, σε σύγκριση με τα 20 μόνο μόρια που προβλέπονται για την άριστη γνώση της ξένης γλώσσας ή τα 30 για το δεύτερο μεταπτυχιακό. Εφόσον κρίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν στη μοριοδότηση των περισσότερων τυπικών προσόντων και όχι του συνόλου που κατέχει ένας υπάλληλος, το δίκαιο είναι να μην απαξιώνονται αυτά τα προσόντα, σε σημείο ώστε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό να έχει την ίδια βαρύτητα στις κρίσεις με 3 σεμινάρια στο ΙΝΕΠ! Επίσης δίκαιο είναι να υπάρξει πρόβλεψη μορίων και για το επίπεδο της καλής ή της πολύ καλής γνώσης μιας ξένης γλώσσας, όπως και της πιστοποιημένης γνώσης Η/Υ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την άποψή μου, το δεύτερο μεταπτυχιακό με συνάφεια θα πρέπει να λαμβάνει 100 μόρια και ανάλογα να αναμορφωθούν και οι λοιπές παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις. Επιπρόσθετα ένα απολυτήριο λυκείου δεν είναι δυνατόν να έχει τα ίδια μόρια με το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Κατά την άποψή μου για το απολυτήριο λυκείου δεν θα πρέπει να προβλέπονται μόρια, ενώ και για τα πτυχία θα πρέπει να υπάρχει μία διαβάθμιση ανάλογα με το βαθμό πτυχίου.

  • 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:58 | pasta

    1.Σκάνδαλο το ότι δεν υπάρχει καμιά διάκριση ανάμεσα σε προϊσταμένους της όποιας βαθμίδας έχουν πάρει αυτή τη θέση μέσα από κρίσεις και αυτών που έχουν γίνει με ανάθεση. Η ανάθεση ακόμα και αν δε λάβουμε υπόψη το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το μαύρο αυτό χρονικό διάστημα για την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, που δεν έχουν γίνει κρίσεις και μέσα από αναθέσεις έχει στηθεί μια ιεραρχία των προθύμων στο δημόσιο τομέα, είναι μια κακή πρακτική που θα πρέπει να αποφεύγεται αν ο στόχος μας είναι η αξιοκρατία. Όσο πριμοδοτείται μέσω της μοριοδότητσης της θα διαιωνίζεται η βιομηχανία των αναθέσεων. Οι αναπληρωτές έλαβαν κατά το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης το επίδομα θέσης για μια θέση που κατέλαβαν με μη αξιοκρατικό τρόπο και αυτό είναι αρκετό. Να σας θυμίσω τις Πράξεις Ι Τμ. Ελ. Συν. 34/2012, 206/2011, 43/2010, 170/2009, 35, 22/2008) σύμφωνα με τις οποίες είχε κριθεί ότι η άσκηση των σχετικών καθηκόντων εκ μέρους του αναπληρωτή είναι μη νόμιμη, με συνέπεια αυτός να μην δικαιούται και το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης .
    2.Επίσης δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πώς είναι δυνατόν να κριθεί κάποιος ως προϊστάμενος σε μία σύγχρονη δημόσια διοικηση το 2015 χωρίς τη γνώση Η/Υ;;;; Η πιστοποιημένη γνώση θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο και χωρίς αυτήν κανείς να μην έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για προϊστάμενος!!!!!
    3. 100 μόρια σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες;

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 23:34 | sk

    Ενα σημαντικό στοιχειο που πρεπει να εξεταστεί και μέχρι σήμερα δεν έχει συζητηθει είναι και ή αξιολόγηση ενος προϊσταμένου απο τους υφισταμένους του. Το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία έχει δόσει τη θέση της στα τυπικά προσόντα. Το διδακτορικό ειδικα στο δημόσιο έχει αξία όταν απαιτείται σε μια προκήρυξη. Όταν προσφέρεται χωρίς λογο μπορεί να είναι και ύποπτο. Τον προϊστάμενο επιλέγουν οι ανώτεροι γιατί τον αποδέχονται οι κατώτεροι. Έτσι ή συνέντευξη απο ειδικούς θα έπρεπε να έχει μεγαλυτερο βαρος.

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 23:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΤΟ 2ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΕΡΝΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΜΟΡΙΑ (ΜΟΝΟ 30) ΚΑΙ Η ΕΣΔΔ ΠΕΡΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 150 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, 75 ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, 200 Η ΕΣΔΔ ΚΑΙ 300 ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 22:41 | ΑΛΕΞΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΒΑΘΜΟ Α’!
    ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ,ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΜΕ PROFICIENCY ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟ ΓΝΩΣΗΣ Η/Υ (ECDL) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΝ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ Η/Υ Ή ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ!
    ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ!!! ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (PHD,MSC)ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Δ’ ΒΑΘΜΙΔΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 35-40 ΕΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ,ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 22:22 | ΕΦΗ

    Για μια ακόμη φορά, εκείνοι που κάποτε με αδιαφανείς διαδικασίες προσλήφθηκαν σε Δημόσιους φορείς, χωρίς πτυχία φυσικά, έρχονται πάλι στο προσκήνιο και είναι οι μόνοι που μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης. Ας τις αναλάβουν λοιπόν και πάλι, αλλά τώρα ας δουλέψει το κράτος με αυτούς και την τεμπέλικη νοοτροπία τους. Όλοι εμείς οι ΠΕ οικονομολόγοι, νομικοί κ.α. θα περιμένουμε από δω και πέρα την καθοδήγησή τους για να διαχειριστούμε τα εκάστοτε δημόσια ζητήματα. Θα βουλιάξουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Αυτό θέλει το κράτος, αυτό θέλετε μάλλον. Ας γίνει λοιπόν έτσι.
    Όσο για τη συνένευξη και τη μοριοδότησή της, τι να πει κανείς… Σίγουρα δε σας ενδιαφέρει να πάμε κάποτε μπροστά.

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 22:26 | ΦΡΑΝΤΖΗΣ

    Να καταργηθει η προφορικη εξεταση (συνετευξη ) με τον μονο αδιαβλητο τροπο την γραπτη εξεταση

  • 4 Δεκεμβρίου 2015, 22:47 | Ναταλία Παπά

    Χρειάζεται προσοχή η πριμοδότηση απο την ΕΣΔΔ και δεν πρεπει να υπερβαίνει αυτή του μονοετούς διαρκείας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Ενώ έχει πολύ επίπονη διαδικασία εισαγωγής, η αποφοίτηση ειναι βέβαιη και με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία ηωοποια δεν ανταποκρίνεται στην αντίστοιχη αξιολογική / βαθμολογική κλίμακα του ελληνικού πανεπιστημίου. Επιπλέον, επιδιώκουν την εισαγωγή τους άτομα που δεν έχουν προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία με αποτέλεσμα απλά να παρατείνεται η φοιτητική ζωή για ένα χρόνο, με μισθοδοσία απο το ελληνικό δημόσιο και εξασφαλισμένη θεςη εργασίας. Το αποτέλεσμα ειναι να εισέρχονται στο δημόσιο με θεωρητική γνώση περί διοίκηςη, αλλά καθόλου εμπειρία σε επιστημονικά αντικείμενα και διοικητικά καθήκοντα.