Άρθρο 51 Παραγωγή απλών αντιγράφων – Αντικατάσταση άρθρου 3 και τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4761/2020 – Ερμηνευτική διάταξη επί της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4761/2020

 

1. Το άρθρο 3 του ν. 4761/2020 (Α’ 248), περί της παραγωγής και διάθεσης ακριβών αντιγράφων μνημείων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3
Παραγωγή και διάθεση ακριβών αντιγράφων
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Ο.Δ.Α.Π. είναι οι αποκλειστικά αρμόδιοι για τη δημιουργία εκμαγείων και ακριβών αντιγράφων κατά την έννοια της περ. γ` της παρ. 4Δ του άρθρου 46 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220). Τα ακριβή αντίγραφα παράγονται στα εργαστήρια του Ο.Δ.Α.Π., με ίδια μέσα ή με προσφυγή σε εξωτερικό ανάδοχο, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147) και διατίθενται από τα πωλητήρια του Ο.Δ.Α.Π. προς πώληση. Τα ακριβή αντίγραφα μπορούν να διατίθενται προς πώληση και από ιδιώτες εμπόρους, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Ο.Δ.Α.Π., ο οποίος προμηθεύει τα αντίγραφα αυτά, έναντι τιμήματος που καθορίζεται από το Δ.Σ. του Ο.Δ.Α.Π., η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Παραγωγών, Πωλήσεων και Προβολής.».

2. Η περ. θ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4761/2020, περί των πόρων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.) τροποποιείται, ώστε να διαγραφεί η αναφορά στην επιβολή τέλους για την παραγωγή και χρήση απλών αντιγράφων, και διαμορφώνεται ως εξής:

«θ) Τα έσοδα από την επιβολή τέλους για την παραγωγή και χρήση απεικονίσεων μνημείων, εκθεμάτων μουσείων και συλλογών, τέλους κινηματογράφησης ή φωτογράφησης εντός των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων και τέλους δημοσίευσης φωτογραφιών και χρήσης οπτικοακουστικού υλικού αρχαιολογικού περιεχομένου για εμπορική εκμετάλλευση, σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή.».

3. Η αληθής έννοια της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4761/2020 είναι ότι, τα είδη, υπηρεσίες ή εφαρμογές που περιγράφει η ρύθμιση, μπορεί να προκύπτουν, είτε εν όλω ή εν μέρει, από σχετική σύμβαση που συνάπτει ο Ο.Δ.Α.Π. με τρίτους εξωτερικούς παρόχους, οι οποίοι αμείβονται είτε κατ’ αποκοπή είτε με ποσοστό επί των συναλλαγών.