Άρθρο 45 Καλυπτόμενη αξία – Προσθήκη άρθρου 45Ζ στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Μετά το άρθρο 45ΣΤ του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), προστίθεται άρθρο 45Ζ ως εξής:

«Άρθρο 45Ζ
Καλυπτόμενη αξία
1. Η χρηματική αξία των καλυπτόμενων αγαθών προσδιορίζεται από το δανείζον μουσείο και δηλώνεται κατά την υποβολή της αίτησης της παρ. 1 του άρθρου 45Δ. Στις περιπτώσεις εκθέσεων των περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 45Α, η χρηματική αξία των καλυπτόμενων αγαθών που είναι μνημεία, καθορίζεται από την επιτροπή του πρώτου εδαφίου της περ. 11 του άρθρου 73.
2. Η ανάληψη της εγγυητικής υποχρέωσης της παρ. 1 του άρθρου 45Α μπορεί να καλύπτει όλη την αξία που δηλώνεται από το δανείζον μουσείο, ή καθορίζεται από την επιτροπή του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 ή μόνο ένα μέρος αυτής («καλυπτόμενη αξία»).
3. Η απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 45Α περί ανάληψης της εγγυητικής υποχρέωσης ορίζει το ύψος της καλυπτόμενης αξίας για την περίπτωση της ολικής απώλειας. Σε περίπτωση φθοράς, η αποζημίωση περιλαμβάνει, εντός των ορίων της καλυπτόμενης αξίας, τις εύλογες δαπάνες αποκατάστασης και την υποτίμηση που υπέστη το καλυπτόμενο αγαθό.
4. Η εγγυητική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου δεν αναλαμβάνεται για κινδύνους, διάρκεια και ζητήματα που καλύπτονται από ιδιωτική ασφάλιση των καλυπτόμενων αγαθών, εκ μέρους των ημεδαπών μουσείων της παρ. 2 του άρθρου 45Α, η δε ήδη αναληφθείσα υποχρέωση δεν παράγει αποτελέσματα.».