Άρθρο 40 Προϋποθέσεις ανάληψης εγγυητικής υποχρέωσης – Προσθήκη άρθρου 45Β στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Μετά από το άρθρο 45Α του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220) προστίθεται άρθρο 45Β ως εξής:

«Άρθρο 45Β
Προϋποθέσεις ανάληψης εγγυητικής υποχρέωσης
1. Οι εκθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 45Α αποσκοπούν στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ή έχουν ιδιαίτερη αξία για τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής, ιστορικής ή καλλιτεχνικής ζωής, ή αποβλέπουν στην εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και, πάντως, συμβάλλουν στην πολιτιστική ή επιστημονική προβολή και δράση της Χώρας. Αν η πραγματοποίηση των εκθέσεων προϋποθέτει προηγούμενη γνώμη ή έγκριση εκ μέρους του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η γνώμη ή έγκριση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την ανάληψη της υποχρέωσης της παρ. 1 του άρθρου 45Α.
2. Για την ανάληψη της εγγυητικής υποχρέωσης της παρ. 1 του άρθρου 45Α απαιτείται η καλυπτόμενη αξία του συνόλου των καλυπτόμενων αγαθών, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 45Ζ, να μην υπολείπεται του ποσού των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000,00) ευρώ και να μην υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων εκατομμυρίων (400.000.000,00) ευρώ. Αν η καλυπτόμενη αξία υπερβαίνει το ανώτατο ποσό του πρώτου εδαφίου, είναι δυνατόν να αποφασισθεί η ανάληψη εγγυητικής υποχρέωσης και για την αξία πέραν του ανώτατου ορίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκθέσεων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης της επιτροπής του άρθρου 45Γ.»