Άρθρο 48 Λοιπές περιπτώσεις ανάληψης της εγγυητικής υποχρέωσης – Προσθήκη άρθρου 45Ι στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Μετά από το άρθρο 45Θ του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), προστίθεται άρθρο 45Ι ως εξής:

«Άρθρο 45Ι
Λοιπές περιπτώσεις ανάληψης της εγγυητικής υποχρέωσης
1. Η εγγυητική υποχρέωση εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου δύναται να αναλαμβάνεται και για την περίπτωση επέλευσης των καλυπτόμενων κινδύνων κατά τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) κατά τη μεταφορά προς επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών της Χώρας που ευρίσκονται στο εξωτερικό,
β) κατά τη μεταφορά προς το εξωτερικό, παραμονή εκεί και επιστροφή στην ημεδαπή πολιτιστικών αγαθών της Χώρας, προκειμένου, ιδίως, για εργασίες συντήρησης που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.
2. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται το όργανο, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, η καλυπτόμενη αξία, οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την ανάληψη εγγυητικής υποχρέωσης και την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις της παρ. 1.».