Άρθρο 43 Χρονικό και χωρικό περιεχόμενο της εγγυητικής υποχρέωσης – Προσθήκη άρθρου 45Ε στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Μετά από το άρθρο 45Δ του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), προστίθεται άρθρο 45Ε ως εξής:

«Άρθρο 45Ε
Χρονικό και χωρικό περιεχόμενο της εγγυητικής υποχρέωσης
1. Η εγγυητική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου δύναται να αναλαμβάνεται για το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της αφαίρεσης των καλυπτόμενων αγαθών από τον χώρο όπου ευρίσκονται κατά την ανάληψη της υποχρέωσης και έως την επιστροφή τους σε αυτόν, ή μόνο από την έλευσή τους σε ελληνικό έδαφος ή μόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης ή μόνο κατά τη μεταφορά τους από τον χώρο της έκθεσης προς επιστροφή στον αρχικό τους χώρο ή για άλλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την εξεταζόμενη περίπτωση. Στην περίπτωση εκθέσεων της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 45Α, οι οποίες περιοδεύουν, η εγγυητική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου δεν καλύπτει οποιαδήποτε κινητικότητα των καλυπτόμενων αγαθών σε έδαφος εκτός της χώρας προέλευσής τους και της ημεδαπής.
2. Η ανάληψη της εγγυητικής υποχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου αναλαμβάνεται για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, κατ’ ανώτατο όριο. Αν ο δανεισμός ή η παρακαταθήκη της παρ. 2 του άρθρου 45Α συμφωνείται για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα τρία (3) έτη, η εγγυητική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου δεν καλύπτει διάστημα πέραν της τριετίας.».