Άρθρο 7 Συγκρότηση και θητεία Διοικητικού Συμβουλίου

 

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) εκάστου των Μουσείων είναι επταμελές και τα μέλη του διορίζονται για τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται για επιπλέον δύο (2) θητείες τριετούς διάρκειας έκαστη, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ..
2. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. παρατείνεται μέχρι τον ορισμό και τη συγκρότηση νέου Δ.Σ.. Αν για οποιονδήποτε λόγο εκλείψει μέλος του Δ.Σ., το νέο μέλος διορίζεται για το υπόλοιπο της θητείας του εκλιπόντος προκατόχου του.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 12:50 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

    Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τίθενται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διοριστεί κάποιος μέλος στο ΔΣ μεγάλου αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας, ούτε καν να είναι σχετικός με τον πολιτισμό! Τα διορισμένα μέλη του Δ.Σ. θα διαχειρίζονται το μουσειακό απόθεμα της χώρας, πρακτικά ανέλεγκτοι, και ακολουθώντας τις «οδηγίες» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Μάλιστα ο/η Υπουργός διορίζει ακόμη και τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ που μετέχουν στο ΔΣ, ενώ είναι πάγια πρακτική και στην Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνη, ΕΡΤ, ΔΕΗ κ.λπ) και στο εξωτερικό (πχ Λούβρο) τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα Διοικητικά Συμβούλια να εκλέγονται από τους εργαζόμενους!
    Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να επικαλείται ούτε το ευρωπαϊκό παράδειγμα, καθώς σε καμία περίπτωση από αυτές που επικαλείται (πχ Λούβρο) δεν υπάρχει ούτε πλειοψηφία κυβερνητικά διορισμένων στη διοίκηση των Μουσείων! Αντιθέτως, ορίζονται ex officio θέσεις, θέσεις εκλεγμένων κλπ.
    Η Υπουργός ισχυρίζεται ότι τα Μουσεία με τη “μεταρρύθμιση” θα φύγουν από τον σφικτό εναγκαλισμό του κράτους (βλ. https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3656), αλλά δεν ομολογεί ότι έτσι θα έρθουν στον ασφυκτικό εναγκαλισμό από τον/ην εκάστοτε Υπουργό.
    Οι εξαγγελίες περί «αξιοκρατίας» θα έπρεπε να πάψουν, από την πολιτική ηγεσία που μόλις πρόσφατα διόρισε τον –παραιτηθέντα λόγω ψεύτικου βιογραφικού πρώην υφυπουργό- Α. Διοματάρη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης.
    Ως Σύλλογος δηλώνουμε την αντίθεσή μας και προειδοποιούμε ότι το επιστημονικό προσωπικό των Μουσείων (τα μέλη μας) δεν θα μπορούν να συνεργαστούν με ΔΣ τέτοιων χαρακτηριστικών. Οι αρχαιολόγοι των Μουσείων, στην πλειονότητά του διδάκτορες και με υψηλά επιστημονικά προσόντα, θα κληθούν να υπηρετήσουν όχι την επιστήμη, αλλά την αντίληψη ξένων προς την αρχαιολογία “προσωπικοτήτων” εκλεκτών από την Κυβέρνηση. Η σύγκρουση και το κακό εργασιακό κλίμα θα είναι αναπόφευκτη κατάσταση. Τα μουσεία έτσι οδηγούνται προς τη διάλυση.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 12:36 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

    Το άρθρο αυτό περιγράφει την μετατροπή των δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας σε κυβερνητικά υποχείρια. Σε συνδυασμό με τις μεταβατικές διατάξεις, στις οποίες στην πρώτη θητεία το ΔΣ το ορίζει μόνος του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, για 9 χρόνια τα Μουσεία θα διοικούνται από ΔΣ και Γενικό Διευθυντή που θα ορίσει, άνευ κριτηρίων, ο/η Υπουργός! Θυμίζουμε και το παράδειγμα του ΝΠΔΔ Μουσείου Ακρόπολης που η πρώτη κρίση για Γενικό Διευθυντή πραγματοποιήθηκε 11 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του! Θυμίζουμε επίσης τις κομματικές επιλογές των κυβερνήσεων διαχρονικά για διορισμούς σε Νοσοκομεία, φορείς σύγχρονου πολιτισμού και αλλού. Έτσι, μάλιστα όπως περιγράφονται τα κριτήρια των μελών του ΔΣ φαίνεται ότι η διοίκηση των μουσείων δεν θα υπακούει στους κανόνες της αρχαιολογικής επιστήμης.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 11:17 | Παναγιώτης

    Θητεία έως εννεα χρόνια κατά την απόφαση του Υπουργού (!!!) αλλά και για όσο χρόνο χρειαστεί έως τη συγκρότηση του νέου ΔΣ. Κάποιοι σίγουρα πάνε για καριέρα!

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 01:15 | Μαρία

    άρθρ. 7 παρ. 1 Ο διορισμός ΔΣ ως αποτέλεσμα απόφασης εκάστοτε υπουργού πολιτισμού που μπορεί να φτάσει ίσως μέχρι και 9 έτη είναι τόσο πολύ εκσυγχρονισμός μουσειακής πολιτικής;

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 17:14 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7

    Διοικητικό Συμβούλιο – Σύνθεση – Θητεία

    ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡ.1 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ (1) ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ. Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ 3+3 ΕΤΗ.

    ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡ.2 Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΙ «ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ ΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 3 Η 6 ΜΗΝΕΣ Π.Χ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Δ.Σ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΜΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ.

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 14:06 | Μαρία

    Με το προτεινόμενο διοικητικό σχήμα θα αυξηθεί η γραφειοκρατία, καθώς δημιουργούνται επιπλέον βαθμίδες ιεραρχίας (υπάλληλος – πιθανότατα Τμηματάρχης – Διευθυντής – Γενικός Διευθυντής – 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο / Πρόεδρος), αντί του υφισταμένου σχήματος, στο οποίο υπάρχουν μόνο τρεις βαθμίδες (υπάλληλος – Τμηματάρχης – Διευθυντής)

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 11:07 | Χρίστος Καμέρης

    Για αποφυγή της συνήθους παράνομης παράτασης που προκύπτει με αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες εκ μέρους της εκάστοτε ηγεσίες, στο χωρίο της παρ. 2 «Η θητεία των μελών του Δ.Σ. παρατείνεται μέχρι τον ορισμό και τη συγκρότηση νέου Δ.Σ» να προστεθεί η φράση «χωρίς αποζημίωση».

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 13:32 | Έφη

    Με ποιόν τρόπο ο δοτός ορισμός μελών Δ.Σ. εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον; Ποιά είναι τα αντίστοιχα παραδείγματα καλή πρακτικής;

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 00:07 | Σ

    Δεν είναι δυνατόν στο διοικητικό συμβούλιο να μην υπάρχουν αρχαιολόγοι και ειδικοί για τέτοια θέματα. Σταματήστε το ξεπούλημα της χώρας. Τα μνημεία μας δεν είναι για τα μούτρα σας

  • 21 Ιανουαρίου 2023, 17:15 | ΚΥΡΙΑΚΉ

    7μελες Δ.Σ. , 1 Γενικός Διευθυντής, 1 Γραμματέας και ο αναπληρωτής του, 2 Νομικοί, συνεδριάζουν μια φορά το μήνα και αποζημιώνονται. Επιτροπές και ομάδες εργασίας, ειδική επιτροπή αξιολόγησης…..και ουκ έστιν αριθμός … διοικούντων και των επιτροπών τους…. ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ , ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ και κυρίως ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, αφού όλοι αυτοί θα αντικαθίστανται σε κάθε κυβερνητική αλλαγή.