Άρθρο 5 Πόροι

 

1. Πόροι εκάστου των Μουσείων είναι:
α) πρόσοδοι από το αντίτιμο επίσκεψης,
β) πρόσοδοι από εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις, προβολή οπτικοακουστικού υλικού με χρήση σύγχρονων συμβατικών ή ψηφιακών εφαρμογών και γενικά κάθε πρόσοδος από δραστηριότητες συμβατές προς τη φύση και τους σκοπούς του Μουσείου,
γ) πρόσοδοι από τη δημιουργία και διαχείριση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και πωλητηρίων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου,
δ) επιχορήγηση για τις ανάγκες του Μουσείου από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,
ε) διεθνείς, ενωσιακές και εθνικές επιχορηγήσεις και πρόσοδοι από τη συμμετοχή του Μουσείου σε αντίστοιχα προγράμματα,
στ) δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές ή έκτακτες εισφορές,
ζ) έσοδα από τη διάθεση απλών αντιγράφων των συλλογών του Μουσείου, καθώς και από τη μίσθωση δικαιωμάτων χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στους χώρους του.
2. Για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ομαδικών επισκέψεων στο Μουσείο εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας του, προκαταβάλλεται προς το Μουσείο από τους ενδιαφερόμενους διοργανωτές ποσό για την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών δαπανών του Μουσείου, καθώς και για την αποζημίωση του προσωπικού που απαιτείται να απασχοληθεί.
3. Τα έσοδα από τους πόρους των Μουσείων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών τους.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 12:46 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

    -Τα έσοδα από “εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις” κλπ είναι σαφές ότι στόχος του σχεδίου νόμου είναι, στο όνομα της “αύξησης εσόδων”, τα Μουσεία να πάψουν να προσφέρουν τις δράσεις που σήμερα προσφέρουν δωρεάν στο κοινό. Αποδυναμώνεται ο παιδευτικός ρόλος των Μουσείων και το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ημέρες, εκδηλώσεις), για να αναγκάσει τους φορολογούμενους πολίτες να πληρώσουν οι ίδιοι τις δήθεν «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης.
    -Μειώνει τα έσοδα του ΟΔΑΠ, υπονομεύοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος καθώς τα έσοδα των Μουσείων θα τα διαχειρίζεται αποκλειστικά το κυβερνητικά διορισμένο Δ.Σ. (μέχρι την έκδοση σχετικών ΚΥΑ για την απόδοση μικρού ποσοστού υπέρ του ΟΔΑΠ). Η αποκοπή των εσόδων αυτών, που σήμερα στηρίζουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, απειλεί με οριστικό λουκέτο τα μικρότερα μουσεία ανά την επικράτεια, ενώ στερεί χρήματα και από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου κατευθύνονται σήμερα οι μισές εισπράξεις του ΟΔΑΠ.
    -Τα Μουσεία δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί, σύμφωνα και με τον ορισμό του ICOM και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προσφέρουν το κοινωνικό αγαθό του πολιτισμού στους πολίτες, ελεύθερα και δωρεάν. Συνεπώς, επαληθεύονται οι αντιρρήσεις μας για το νομοσχέδιο και επιβεβαιώνεται ότι μέσα στο ίδιο το κείμενο υπάρχουν κραυγαλέες αντιφάσεις: βλ. τη σχετική αναφορά στο άρθρο 3 του παρόντος για τον ορισμό του μουσείου ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
    -Οι εξαγγελίες περί «οικονομικής αυτοτέλειας» των Μουσείων και μείωσης του προϋπολογισμού τους είναι ψεύτικες, αφού κανένα Μουσείο στον κόσμο δεν αυτοχρηματοδοτείται. Η πολιτική ηγεσία που χρηματοδοτεί σήμερα τη λειτουργία πλειάδας ιδιωτικών Μουσείων και Ιδρυμάτων από το προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ (1.900.000 ευρώ ήταν η χρηματοδότηση του Μουσειου Μπενάκη για το 2022!), ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι τα Μουσεία-ΝΠΔΔ “θα κοστίζουν λιγότερο” στον κρατικό προϋπολογισμό.
    -Όταν το ΥΠΠΟΑ μιλά μέσω του νομοσχεδίου για “πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων” εννοεί χρήση του μουσείου ως χώρου εστιάσεων, όπως έχει κάνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δηλαδή το μουσείο στο οποίο το ίδιο το Υπουργείο του παραχώρησε τη Συλλογή Στερν; βλ. https://www.kathimerini.gr/culture/562235497/prosklisi-se-deipno-me-tetsi-partheni-kai-rorri/. Ερωτάται το Υπουργείο εάν σκοπεύει να μετατρέψει τα 5 εθνικά αρχαιολογικά μουσεία σε χώρους τέτοιων εκδηλώσεων, κοινώς σε πολιτιστικά εστιατόρια για όσους και όσες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν αδρά ποσά. Μουσεία όχι δημόσια, αλλά για την οικονομική ελίτ.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 11:03 | Παναγιώτης

    Ζητώ συγγνώμη από τον νομοθέτη αλλά αδυνατώ να καταλάβω τον «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα των Μουσείων, όταν, όπως φαίνεται στο παρόν άρθρο, ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα εχουν αντίτιμο και η επιβίωση του μουσείου θα είναι ένα ανελέητο κυνήγι εσόδων όπου βέβαια δεν θα έχει και πολλή σημασία το ποιόν του «ενδιαφρερόμενου διοργανωτή».

    Τέλος εποχής λοιπόν για τα ανοιχτά σε όλους μουσεία αλλά και για την απορρόφηση των εσόδων τους από το κράτος!

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 10:55 | Χρύσα

    παρ. 1 εδαφ. β Ως σήμερα είναι δωρεάν για όλους η πρόσβαση σε ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις μόνο με το αντίτιμο του εισιτηρίου
    παρ. 2 Ο σχεδιαζόμενος νόμος οφείλει να προστατεύσει τα μουσεία από ¨πολιτιστικές» εκδηλώσεις που προσβάλλουν το χαρακτήρα τους και να θέσει περισσότερους περιορισμούς από την ανεξέλεγκτη επιθυμία του εκάστοτε Προέδρου και του ΔΣ. Οι περιορισμοί αυτοί πρέπει επίσης να επεκτείνονται στο εστιατόριό του που υπενοικιάζεται, ώστε να αποφεύγονται και εκεί εκδηλώσεις που δεν συνάδουν με το μουσείο

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 01:08 | Μαρία

    άρθρ.5 παρ. 2 εδαφ. β Ως σήμερα είναι δωρεάν η πρόσβαση σε ξεναγήσεις εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις μόνο με το αντίτιμο του εισιτηρίου

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 13:28 | Βασιλική Πλιάτσικα

    Αρ. 5, παρ. 1 – ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
    Ο καθορισμός του αντιτίμου επίσκεψης στα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας οφείλει να γίνει, όχι ανεξέλεγκτα, αλλά υπό τον συντονισμό του ΥΠΠΟΑ. Τα μεγάλα μουσεία απευθύνται σε όλους τους πολίτες και οφείλουν να παραμείνουν οικονομικά προσιτά.

    Αρ. 5, παρ. 3 – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΣΟΔΩΝ
    Τα έσοδα από τους πόρους του Μουσείου, όταν υπερπληρούν την εκπλήρωση των σκοπών αυτών, πρέπει να αποδίδονται στο Κράτος. Διαφορετικά επιτρέπεται η λειτουργία εκάστου μουσείου ως επιχείρησης που τοκίζει ή επενδύει κέρδη και διευκολύνεται η οικονομική κατάχρηση και η κακοδιαχείριση. Επιβάλλεται η οικονομική διαφάνεια σε κάθε επίπεδο η οποία δεν εξασφαλίζεται με κανέναν τρόπο στο παρόν νομοσχέδιο ούτε σε άλλα που αφορούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 11:26 | Παύλος

    Ποιος θα αποφασίζει για τις εκδηλώσεις? Μα φυσικά το Δ.Σ., στο οποίο θα μετέχουν ποιοι? Επιστήμονες? Όχι μόνο. θα μετέχουν προσωπικότητες με συμβολή στον χώρο του πολιτισμού ή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο αυτών!!! Δηλαδή θα μπορεί ένας τραγουδιστής ή μια κοσμική κυρία, χωρίς ίχνος σπουδών, να αποφασίζουν για τις εκδηλώσεις μέσα στα Μουσεία μας!!!!!!! Και τι εκδηλώσεις θα είναι αυτές? Θα συνάδουν με τον χαρακτήρα των Μουσείων? ή ο κάθε πολιτικάντης θα μπορεί να διεξάγει εκεί την πολιτική του εκδήλωση όπως γίνεται και στο Μουσείο Ακρόπολης?!!!!!!
    Και αυτό θα είναι το λιγότερο φυσικά. Γιατί όλοι αυτοί θα μπορούν να αποφασίσουν και για την τύχη των αρχαιοτήτων μας! Να σταλεί πχ η μάσκα του Αγαμέμνονα στο MET για 20 χρόνια?! Να σταλεί! Γιατί φυσικά δεν γνωρίζουν ούτε την νομοθεσία ούτε και την ιστορία όλων αυτών των αριστουργημάτων που κατέχουν τα κρατικά μουσεία. Για όλους αυτούς είναι απλά όμορφα αντικείμενα.

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 08:27 | Ασημίνα Ποριώτη

    Η απουσία οικονομοτεχνικής μελέτης, όπως ρητά σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, επιβεβαιώνει την προσχηματική προβολή του στόχου της οικονομικής «αυτοτέλειας». Μιά τέτοια τεράστια αλλαγή στη μουσειακή πολιτική της χώρας θα περίμενε κανείς να γίνει μετά από σοβαρές μελέτες σε όλα τα επίπεδα, πόσο μάλλον θα περίμενε κανείς την υποβολή στο Κοινοβούλιο μιας οικονομοτεχνικής μελέτης που θα αποδείκνυε τους ισχυρισμούς του νομοσχεδίου περι των επιδιωκόμενων σκοπών.

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 08:44 | Ασημίνα Ποριώτη

    Παράγραφος 1β. Ο νόμος προβλέπει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των επισκεπτών του Μουσείου για την συμμετοχή τους σε δράσεις, οι οποίες σήμερα προσφέρονται εντελώς δωρεάν (περιλαμβάνονται στο εισιτήριο εισόδου του Μουσείου)

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 21:21 | Μανουσάκη Γεωργία

    ποιοι διοργανωτές μπορούν να μισθώνουν το χώρο του μουσείου εκτός ωραρίου λειτουργίας και για τι είδους εκδηλώσεις;

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 13:14 | Έφη

    Έχει γίνει οικονομοτεχνική μελέτη για την εύρεση των Πόρων και επομένως για τη βιωσιμότητα των νέων ιδρυμάτων;

  • 23 Ιανουαρίου 2023, 20:13 | Γεώργιος

    Ως επισκέπτης στα Μουσεία έχω παρακολουθήσει με το αντίτιμο του εισιτηρίου τις περιοδικές εκθέσεις των μουσείων. Επίσης ο γιός μου έχει συμμετάσχει σε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα. Από τα αναφερόμενα στο άρθρο αντιλαμβάνομαι ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει και θα υπάρχει χωριστό αντίτιμο για τις περιοδικές εκθέσεις. Δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρχει αντίτιμο και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

  • 21 Ιανουαρίου 2023, 17:30 | ΚΥΡΙΑΚΉ

    Ποιοι διοργανωτές μπορούν να μισθώνουν το χώρο του μουσείου εκτός ωραρίου λειτουργίας και για τι είδους εκδηλώσεις;

  • Τροποποίηση του άρθρου 5 ως εξής:

    1. Πόροι εκάστου των Μουσείων είναι:
    α) το σύνολο των εσόδων από το αντίτιμο επίσκεψης,
    β) πρόσοδοι από εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις, προβολή οπτικοακουστικού υλικού με χρήση σύγχρονων συμβατικών ή ψηφιακών εφαρμογών και γενικά κάθε πρόσοδος από δραστηριότητες συμβατές προς τη φύση και τους σκοπούς του Μουσείου,
    γ) πρόσοδοι από τη δημιουργία και διαχείριση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και πωλητηρίων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου,
    δ) επιχορήγηση για τις ανάγκες του Μουσείου από τον κρατικό προϋπολογισμό,
    ε) διεθνείς, ενωσιακές και εθνικές επιχορηγήσεις και πρόσοδοι από τη συμμετοχή του Μουσείου σε αντίστοιχα προγράμματα,
    στ) δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές ή έκτακτες εισφορές,
    ζ) έσοδα από τη διάθεση απλών αντιγράφων των συλλογών του Μουσείου, καθώς και από τη μίσθωση δικαιωμάτων χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στους χώρους του,
    η) έσοδα από εκδόσεις βιβλίων, εντύπων, ψηφιακών δίσκων και ηλεκτρονικών αρχείων με οπτικοακουστικό ή ηλεκτρονικό αναγνωστέο και αναρτήσιμο στο διαδίκτυο υλικό, που εκδίδονται από το εκάστοτε μουσείο και διατίθενται προς πώληση,
    θ) έσοδα από την διάθεση χώρου ηλεκτρονικών διαφημίσεων σε τρίτους στην ιστοσελίδα του εκάστοτε μουσείου.
    2. Για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ομαδικών επισκέψεων στο Μουσείο εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας του, προκαταβάλλεται προς το Μουσείο από τους ενδιαφερόμενους διοργανωτές ποσό για την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών δαπανών του Μουσείου, καθώς και για την αποζημίωση του προσωπικού που απαιτείται να απασχοληθεί.
    3. Τα έσοδα από τους πόρους των Μουσείων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών τους.