Άρθρο 19 Προγράμματα έρευνας εντός ΖΕΠ.

Για την επίτευξη και διατήρηση ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας εντός των ΖΕΠ, το ΥΠΕΚΑ μέσα σε τέσσερα (4) χρόνια από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταρτίζει τα ακόλουθα ερευνητικά προγράμματα:

(A)  Εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης των ΖΕΠ

Το πρόγραμμα αφορά αρχικά στον προσδιορισμό των Επιθυμητών Τιμών Αναφοράς κάθε είδους χαρακτηρισμού ΖΕΠ της χώρας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η Ικανοποιητική Κατάσταση Διατήρησης του κάθε είδους. Οι τιμές αυτές αναφοράς θα αποτελέσουν τη βάση για την ποσοτικοποίηση των στόχων διατήρησης ανά ΖΕΠ, καθώς και για την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης των ειδών αυτών σε εθνικό επίπεδο αλλά και ανά ΖΕΠ. Επίσης, το πρόγραμμα αφορά στον εθνικό σχεδιασμό παρακολούθησης των ειδών χαρακτηρισμού και των προστατευόμενων ειδών των ΖΕΠ με συγκεκριμένο μεθοδολογικό πλαίσιο για τη συγκέντρωση και καταχώρηση των δεδομένων.

(B)  Εθνικό πρόγραμμα χαρτογράφησης κρίσιμων ενδιαιτημάτων και πυρήνων κατανομής των ειδών χαρακτηρισμού, καθώς και ζωνών ευαισθησίας.

Κατά τη χαρτογράφηση κατά προτεραιότητα καταγράφονται τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής και σε δεύτερο λόγο τα ενδιαιτήματα τροφοληψίας και διαχείμασης.  Καθορίζονται επίσης διαχειριστικές ζώνες περιμετρικά των φωλιών γύρω από ευαίσθητες φωλιές (π.χ. 600 μέτρα για φωλιές αρπακτικών) ή αποικίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιείται και χαρτογράφηση Ζωνών Ευαισθησίας εντός των ΖΕΠ, σε ότι αφορά έργα και δραστηριότητες που δύνανται να προκαλέσουν όχληση με σημαντικές επιπτώσεις στα είδη χαρακτηρισμού. Η χαρτογράφηση  ευαισθησίας  θα  δημιουργήσει  τρεις  κατηγορίες  ζωνών ευαισθησίας (υψηλή, μέτρια και χαμηλή), που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού λαμβάνονται υπόψη από  τις  αρμόδιες  υπηρεσίες  του ΥΠΕΚΑ και  των κατά τόπο αρμοδίων Περιφερειών,  κατά  την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης  έργων  και   δραστηριοτήτων   εντός ΖΕΠ.

Στο πρόγραμμα χαρτογράφησης περιλαμβάνονται και οριοθετούνται σε κατάλληλη κλίμακα όλοι οι υγρότοποι εντός των ΖΕΠ, με μέγεθος >1 στρέμματος (0,1 ha), με βάση τον  ορισμό  περί  υγροτόπου  που  περιλαμβάνεται  στη Συνθήκη  Ραμσάρ. Τα  αποτελέσματα  του προγράμματος θα αποτελούν βασικό εργαλείο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων και για τη διαχείριση – διατήρηση των ελληνικών ΖΕΠ.

(G)   Σχέδια διαχείρισης ειδών χαρακτηρισμού

Το περιεχόμενο και οι προδιαγραφές των Σχεδίων Διαχείρισης για τα είδη χαρακτηρισμού των ΖΕΠ, καθορίζονται με βάση τις προβλέψεις της παραγράφου 5.β του άρθρου 18 του Ν. 1650/1986, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν. 2742/1999. Τα Σχέδια Διαχείρισης Ειδών καταρτίζονται με βάση το πρότυπο των Διεθνών Σχεδίων Διαχείρισης που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα απειλούμενα είδη πτηνών. Τα  Σχέδια Διαχείρισης  χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος των χωρικά αρμόδιων Περιφερειών  και τις αρμόδιες δασικές αρχές για συντονισμό των  τοπικών  υπηρεσιών  και υλοποίηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 19:37 | ELMIN – ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Για το Εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης που πρόκειται να εκπονηθεί με χαρτογράφηση Ζωνών Ευαισθησίας εντός ΖΕΠ και το οποίο θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη διαχείρισή τους και την ελαχιστοποίηση επιπτώσεων έργων δεν προβλέπεται σαφής διαδικασία υλοποίησής του.
     Να συγκεκριμενοποιηθεί πως θα διεξαχθεί το πρόγραμμα, πώς ορίζονται οι 3 ζώνες ευαισθησίας (υψηλή, μέτρια και χαμηλή) και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες για τη περιβαλλοντικής αδειοδότηση. Να οριστούν τα επιτρεπόμενα εντός έκαστης ζώνης ευαισθησίας.

  • Άρθρο 19- Προγράμματα έρευνας εντός ΖΕΠ.

    Τα «Σχέδια Διαχείρισης» για τα είδη χαρακτηρισμού είναι όρος ο οποίος προκαλεί σύγχυση με τα Σχέδια Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Ο διεθνής όρος είναι «Σχέδια Δράσης» (Action Plan).

    Πρόταση: Ο όρος «Σχέδια Διαχείρισης» για τα είδη χαρακτηρισμού να αλλάξει και να γίνει «Σχέδια Δράσης».

  • 3 Νοεμβρίου 2010, 22:01 | Μαρία

    Συμφωνώ με τον Κ. Τσιμπίδη. Η χαρτογράφηση ευαισθησίας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα διότι και η βιοποικιλότητα σε ένα οικοσύστημα χαρακτηρίζεται από τους βιοτικούς και τους αβιοτικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν σε αυτό. Δεν μπορεί το καλοκαίρι να είναι «μέτρια» και την άνοιξη ή το καλοκαίρι να είναι «υψηλή». Δεν πρέπει να επιτρέπεται καμία δραστηριότητα η έργο οικισμού, τουριστικού, επιχειρισιακού, τύπου «camping», και ότι αφορά οικοδομήσιμο, κτλ. (Άρθρο 4)Πρέπει να αφήσουμε αυτές τις περιοχές στην ησυχία τους, να κάνουν το πολίτιμο έργο τους όσον αφορά τη φύση και όλα τα έμβια όντα που συγκροτούνται και εξαρτούνται από αυτά. Μην ξεχνάμε όλοι ότι ο άνθρωπος είναι ο τελευταίος καταναλωτής και ότι επιδρά στη φύση – ξανά χτυπά την πόρτα του!! Επειδή αυξήθηκαν οι περιοχές ΖΕΠ δεν εννοεί ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν ως «κέντρα αναψυχής» ή «οικοτουρισμού» – και να μειωθεί η βιομάζα ή η έκταση τους. Εμείς, οι άνθρωποι είμαστε φιλόξενοι σε αυτό το πλανήτη και πρέπει να το σεβόμαστε αλλιώς η αντίδρασή του θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε εμάς (που είδη ξεκίνησαν).
    2 ερωτήσεις: 1)Ποιος θα συλλέξει και καταγράψει τα είδη που ζουν στα ΖΕΠ (‘Αρθρο 5); 2) Επιτρέπεται να φτιαχτεί Βιολογικό Καθαρισμού και επεξεργασίς λυμάτων εντός ΖΕΠ ή στα όρια (εξωτερικά) περιοχής ΖΕΠ που συνορεύουν με τη θάλασσα;

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 12:23 | Γρηγόρης Τσιμπίδης

    «Η χαρτογράφηση ευαισθησίας θα δημιουργήσει τρεις κατηγορίες ζωνών ευαισθησίας (υψηλή, μέτρια και χαμηλή)»

    Το περιβάλλον είναι ένα και εννιαίο! Δεν χωρά διαχωρισμούς….όταν καταστρέφεις μια «γωνιά» του, τότε μοιραία η καταστροφή θα έρθει και στην διπλανή «γωνιά».
    Δεν μπορούμε και ούτε έχουμε την ποΛυτέλεια σε αυτή τη χώρα, να μιλάμε για διαχωρισμό περιοχών εντός ΖΕΠ ΚΑΙ ΝΑΤΟΥΡΑ!