Άρθρο 9 Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα

Για την  άσκηση της θήρας των θηρεύσιμων ειδών της ορνιθοπανίδας, εντός των ΖΕΠ, εκτός των σχετικών προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα της υπ. αριθ. 87578/703/6.3.2007 ΚΥΑ (Β’ 581/23.4.2007), καθορίζονται επιπλέον οι ακόλουθες απαιτήσεις:

1.    Η θήρα των θηρεύσιμων ειδών, επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα που αρχίζει την 20 Αυγούστου και τελειώνει την 28 Φεβρουαρίου του επομένου έτους.

2.    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, είναι δυνατόν για ορισμένα θηρεύσιμα είδη, να καθορίζεται αργότερα η έναρξη ή/και νωρίτερα η λήξη της κυνηγετικής περιόδου. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι τυχόν κλιμάκωση των ημερομηνιών λήξης της θήρας δεν εμποδίζει την πλήρη προστασία των ειδών χαρακτηρισμού που ενδέχεται να επηρεάζει η ανωτέρω κλιμάκωση. Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θήρας των αποδημητικών πτηνών και των υδροβίων θηραμάτων καθορίζεται βάσει μεθόδου η οποία εγγυάται την πλήρη προστασία των ειδών αυτών ενόσω διαρκεί η μετανάστευσή τους και η περίοδος φωλεοποιήσεως. Η μέθοδος αυτή πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία όλων των πτηνών ενός είδους και όχι μόνο σε προστασία ενός ορισμένου ποσοστού τους.

3.    Για τα υδρόβια και παρυδάτια θηρεύσιμα είδη η κυνηγετική περίοδος λήγει οπωσδήποτε στις 31 Ιανουαρίου.

4.    Από  την  έναρξη  ισχύος  της παρούσας  απόφασης  και  ειδικότερα  από  την περίοδο θήρας 2011-2012 και εντεύθεν απαγορεύεται:

α) η θήρα του είδους ασπρομέτωπη χήνα (Anser albifrons) στα ενδιαιτήματα του είδους νανόχηνα (Anser erythopus), δηλαδή στις ΖΕΠ των υγροτόπων Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης, Δέλτα Νέστου, Λίμνης Ισμαρίδας, Λίμνης Βιστονίδας – Πόρτο Λάγος και Δέλτα Έβρου για περίοδο τριών (3) ετών.

β) η θήρα του είδους πετροπέρδικα (Alectoris graeca) στις ΖΕΠ, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού, για περίοδο τριών (3) ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταρτιστεί ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης» του συγκεκριμένου είδους.

(γ) η θήρα πτηνών από πάσης φύσεως υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δομικά υλικά.

(δ) η χωροθέτηση εντός ΖΕΠ περιοχών εκγύμνασης κυνηγετικών σκυλιών καθώς και η διεξαγωγή  πάσης φύσεως αγώνων κυνηγετικών σκυλιών.

5.    Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δύναται, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, να λαμβάνει πρόσθετες περιοριστικές της θήρας ρυθμίσεις εντός ΖΕΠ, σε περίπτωση δυσμενών ή ακραίων καιρικών συνθηκών ή πυρκαγιάς.

  • 5 Νοεμβρίου 2010, 00:16 | presidenthunter

    Είδαμε την δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον Υμητό και το αποτέλεσμα αυτής παρά την λαϊκή θέληση, είδαμε τι είχατε πεί και τι κάνατε, τώρα θα δείτε σε δύο ημέρες τι θα πεί και ο λαός……που τόοοοοοοοσο σε εκτίμηση τον έχετε!!!!!
    Με κυνηγετικούς χαιρετισμούς.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 22:52 | Ν.Προμπονάς – Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων

    4 Νοεμβρίου 2010, 15:45 | Τ. Πέππας
    Περί Νανόκυκνων

    Αν διαβάσετε «τας γραφάς» στην ιστοσελίδα μας θα καταλάβετε ποιά είδη και γιατί θεωρούνται σπάνια στην χώρα μας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλά αφορά κάθε είδος που έχει λιγότερες από 50 επιβεβαιωμένες καταγραφές στην Ελλάδα, όταν μία παρατήρηση σμήνους 750 ατόμων λογίζεται -φυσικά- ως 1 (μία) καταγραφή. Και τότε θα μπορέσετε να απαντήσετε και στον Ευρωπαίο αναγνώστη που διερωτάται, αν εξακολουθείτε βέβαια να παρακολουθείτε το birdforum. Αρκεί να γίνετε και μέλος του φόρουμ αυτού για να έχετε την δυνατότητα απάντησης. Προτρέψτε τον, σας παρακαλούμε, την επόμενη φορά που θα έχει απορίες, να διαβάζει προσεκτικά και όχι αποσπασματικά τα κείμενα και αν εξακολουθήσει να έχει, τότε να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην επιτροπή.

    Πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι ο Νανόκυκνος συμπλήρωσε 50 επιβεβαιωμένες καταγραφές στην χώρα μας το έτος 2009, δηλαδή την επόμενη χρονιά της απορίας του/σας και συνεπώς δεν θεωρείται πλέον σπάνιο είδος.

    Αν τυχόν θέλετε επιπλέον διευκρινήσεις και λόγω της λήξης του χρόνου της διαβούλευσης, παρακαλούμε όπως αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην επιτροπή. Πιθανότατα θα σας γλυτώσουμε από περιπτώσεις παραπληροφόρησης.

    Νίκος Προμπονάς
    Γραμματέας

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 22:10 | Μιχάλης Κωτσάκης

    Σαρώνοντας τα σχόλια διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι κυνηγοί καταφέρονται με ανούσια σχόλια, χωρίς επιχειρηματολογία, ενάντια σε μια στοιχειώδη προσπάθεια να οριοθετηθεί σε επιστημονικά πλαίσια η δραστηριότητα του κυνηγιού, βάσει έγκυρων μελετών. Απειλές για εκλογικό μαύρισμα – αλήθεια το βασικό κριτήριο γιά την ψήφο βασίζεται στο κατά πόσο θα περιοριστεί κάπως το κυνήγι ή όχι ? – η εύκολη καραμέλα περί άγνοιας & υστεροβουλίας των οικολόγων & γενικά μιά από τα ίδια.
    Παρ ‘όλο που προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την δραστηριότητα του κυνηγιού – έχετε σκεφτεί το φωτογραφικό «κυνήγι» ? στοχεύω, αποθανατίζω την μαγεία της φύσης & της άγριας πανίδας αλλά δεν θανατώνω – μπορώ να δεχτώ ωστόσο την άσκηση της δραστηριότητας σε σωστά πλαίσια & απορώ γιατί μια προσπάθεια ρύθμισης της, δεν λειτούργησε σαν μια ευκαιρία για επικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.
    Π.χ παρ ‘όλο που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η Νανόχηνα (Anser erythropus) είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην Ευρώπη & η ομοιότητά της με την Ασπρομέτωπη είναι μεγάλη & μόνο με προσεκτική παρατήρηση μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να γίνει αυτονόητο ότι πρέπει να απαγορεύεται το κυνήγι της Ασπρομέτωπης για να προστατευτεί η Νανόχηνα.
    Τα τελευταία 2 χρόνια σε τουλάχιστον 3 χειμωνιάτικες επισκέψεις στο εθνικό πάρκο του Σχοινιά υπήρχε λαθροκυνήγι & μάλιστα στην μια από τις συναντήσεις αυτές οι κυνηγοί αρνούνταν να παραδεχτούν ότι απαγορεύεται το κυνήγι στον υγρότοπο & στον προσκείμενο λόφο.
    Δηλαδή αυτές οι καταστάσεις δεν πρέπει να τεθούν σε ένα σωστό πλαίσιο ? Οι κυνηγοί δεν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι π.χ στον Σχοινιά η στην Βραυρώνα – όπου μόνιμα υπάρχει πρόβλημα – το κυνήγι απαγορεύεται . Δεν θα πρέπει να εκπαιδεύονται πολύ αναλυτικά για τα είδη & τα οικοσυστήματα, τις προστατευόμενες περιοχές, τους τόπους & τον χρόνο που επιτρέπεται το κυνήγι ?
    Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να συγκλίνουν οι οικολογικές οργανώσεις & οι κυνηγετικές ομοσπονδίες στην κατεύθυνση που & οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι «στοχεύουν» δλδ στην προστασία & διαχείριση όπου είναι αναγκαίο της άγριας χλωρίδας & πανίδας ?
    Τέλος ότι νομοθετήματα & να προκύψουν δυστυχώς αν δεν υπάρχει & σωστή εκτέλεση – αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί – η προσπάθεια θα μείνει & πάλι στα χαρτιά & η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 21:29 | Θεοφάνης Καραμπατζάκης

    Συντάσσομαι πλήρως με την άποψη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Να αποσυρθεί πλήρως η ΚΥΑ ως περριτή. Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι επαρκής αρκεί να εφαρμοστεί. Άπό ανεφάρμοστες νομοθεσίες είμαστε πλήρεις…..
    θεοφάνης Καραμπατζάκης
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Δασολόγος
    Καθηγητής στην Δ/θμια Δημόσια Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση & Επιστημονικός Συνεργάτης Της ΚΟΜΑΘ