Άρθρο 12 Ειδικές ρυθμίσεις σχετικές με την δασοπονία

Η δασοπονία ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και βάσει διαχειριστικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ. αριθ. 107017/2006 Κοινής Υπουργικής Απόφασης λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΖΕΠ και τις οικολογικές απαιτήσεις των ειδών που διαβιούν εντός αυτών. Η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ οφείλει μέσα σε ένα (1) χρόνο από την έναρξη ισχύος της παρούσης απόφασης, να εκπονήσει οδηγίες για την άσκηση της δασοπονίας εντός των ΖΕΠ.

  • Άρθρο 12- Ειδικές ρυθμίσεις σχετικές με την δασοπονία

    1. Η υπαγωγή των δασοπονικών διαχειριστικών μελετών στη διαδικασία της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης δεν έχει να προσφέρει πολλά στη βελτίωση των αναγκαίων μέτρων προσαρμογής της δασικής διαχείρισης για τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας. Το αντίθετο, με το άρθρο 12 υπάρχει κίνδυνος να στρέψει τις τοπικές κοινωνίες κατά των δασών, καθώς υπάγει ακόμα και απλές μικρής έκτασης υλοτομίες για την κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα σε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Εξάλλου στο Άρθρο 3, παράγραφος 1β της ΚΥΑ 11014/703 (Φ104/14.03.2003), που αφορά τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, προβλέπεται ότι εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 «εξαιρούνται τα σχέδια διαχείρισης και τα προγράμματα δράσης που συνδέονται άμεσα ή είναι απαραίτητα για τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών».

    Πρόταση: Προτείνεται εφ’ εξής να γίνεται αναθεώρηση και εκπόνηση των δασοπονικών διαχειριστικών μελετών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών. Το άρθρο προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής:
    «1. Η δασοπονία ασκείται μέσω δασοπονικών διαχειριστικών μελετών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Οι δασοπονικές διαχειριστικές μελέτες εκπονούνται με βάση τις οδηγίες της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου για την άσκηση της δασοπονίας και εγκρίνονται από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών.»

    2. Η προτεινόμενη διάταξη ορθώς θεσμοθετεί την υποχρέωση εκπόνησης οδηγιών για την άσκηση δασοπονίας. Η Ορνιθολογική εκτιμά ότι η ρύθμιση αυτή είναι δυνατόν να ωθήσει την συνολική αναθεώρηση των προδιαγραφών των δασοπονικών διαχειριστικών μελετών, η οποία χρονίζει. Η ΚΥΑ παρόλα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνει ως βασική κατεύθυνση για αυτή την εργασία την ορνιθολογική αξιολόγηση κάθε περιοχής και τα μέτρα προσαρμογής της δασικής διαχείρισης στις ανάγκες διατήρησης της ορνιθοπανίδας.

    Πρόταση: Προτείνεται η εξής επαναδιατύπωση:
    «2. Η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ οφείλει μέσα σε ένα (1) χρόνο από την έναρξη ισχύος της παρούσης απόφασης, να εκπονήσει οδηγίες για την άσκηση της δασοπονίας εντός των ΖΕΠ. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τις μεθόδους καταγραφής και αποτύπωσης των ορνιθολογικών δεδομένων για την περιοχή μελέτης και τις κύριες κατευθύνσεις προσαρμογής της δασικής διαχείρισης για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών, και ιδίως των ειδών χαρακτηρισμού των ΖΕΠ.»

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 21:19 | Νικόλαος Γρηγοριάδης

    Για όσους γνωρίζουν τα «πράγματα από μέσα» η αναφορά στις «κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και βάσει διαχειριστικών σχεδίων» δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αφού πρόκειται για διαχείριση οικοτόπων/ενδιαιτημάτων, και όχι για την κλασική δασική διαχείριση της Μεσευρώπης (δηλ. αειφορία των ξυλωδών καρπώσεων). Πρόκειται δηλ. για καινούριες έννοιες στην άσκηση της αειφορίας στη δασική διαχείριση (γιατί όχι και την Πιστοποίησή της) και αποτελεί σύγχρονη πρόκληση/προτεραιότητα πρώτον ο εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών σύνταξης Διαχειριστικών Μελετών στα δασικά μας οικοσυστήματα (δεκαετία ’60) και δεύτερον την ενσωμάτωση κατάλληλων εργαλείων και παραμέτρων/κριτηρίων, προκειμένου να εναρμονισθεί η δασική διαχείριση με τη διεθνή και Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία (βλ. Προστατευόνες Περιοχές του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000, κλιματική αλλαγή & συσσώρευση άνθρακα στα δάση κά).

    Αλήθεια πότε θα γίνουν όλα εκείνα που δεν έγινα τόσα χρόνια? Αμφβάλλει κανείς ότι πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε (προδιαγράψουμε) μέτρα και επιπτώσεις και έπειτα να προχωρήσουμε σε έργα? ή μήπως θα αντιγράψουμε και πάλι (από) τη Δύση? ή ακόμη χειρότερα θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί της Ειδικής Γραμματείας Δασών και του «Δούρειο ίππου»?

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 14:42 | ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    ΔΕ νομιζω ότι η δασοπονια εντός των ΖΕΠ πρε΄πει να ασκειται με τις κειμενες διάτάξεις..΄πρεπει να ορίσετε νεες προδιαγραφες τουλάχιστο για τις ζεπ…η παλιά δασοπονια ειναι προσανατολισμένη για την παρ;αγωγη ξυλου και μονο…χρειαζόμαστε κατι καινουργιο

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 12:38 | Γρηγόρης Τσιμπίδης

    Τι συζητάμε εδώ?
    Ότι κάποτε Η Ειδική Γραμματεία Δασών θα εκπονήσει οδηγίες για την άσκηση της δασοπονίας εντός των ΖΕΠ? Τη δημόσια διαβούλευση είναι αυτή? Τι να κρίνω εγώ για το θέμα αυτό? Προθέσεις, φαντασιώσεις ή μελλοντικές δράσεις αγνώστου ταυτότητας?
    Τι προχειρότητες είναι αυτές?
    Πρέπει να έρθει ένας απλός πολίτης για να σας επισημάνει πως το νομοσχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται σε τίποτε άλλο, παρά μόνο στην θέληση της κυβέρνησης για την άμεση διευκόλυνση συγκεκριμένων δράσεων μέσα στις ΖΕΠ (και τα άλλα θέματα που δεν προλαβαίνουμε να δούμε τώρα, κάποια στιγμή θα τα λύσουμε)?
    Τέτοια φαγομάρα πια? Τόσο πολύ βιάζεστε να γεμίσετε τα βουνά με ανεμογεννήτριες?
    Βάλτε πρώτα στις μη ΖΕΠ και μετά συζητάμε και για τις ΖΕΠ!
    ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ!!!!