ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Άρθρο 1 Σκοπός

1. Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας και τη διασφάλιση της σταδιακής μετάβασης της χώρας, έως το 2050, σε κλιματική ουδετερότητα με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Οι θεσπιζόμενες πολιτικές και τα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των απορροφήσεων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές, καθώς και την ομαλή μετάβαση της οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα.
2. Προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος για κλιματική ουδετερότητα της παρ. 1, ορίζονται ως ενδιάμεσοι κλιματικοί στόχοι για τα έτη 2030 και 2040, η μείωση των καθαρών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) και ογδόντα τοις εκατό (80%), αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του έτους 1990, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.), το οποίο καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1099 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 (L 328).

  • 28 Ιανουαρίου 2022, 08:09 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

    ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟΥ
    Προτείνεται η προσθήκη άρθρου με την παρακάτω ή ισοδύναμη διατύπωση:
    Άρθρο …Καθεστώς ενίσχυσης Ανανεώσιμων Αερίων – ΣΥΘΗΑ
    Λόγω του αυξανόμενου ρόλου που αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν τα ανανεώσιμα καύσιμα αέρια στη μείωση των εκπομπών σε όλους τους τομείς της παραγωγής ενέργειας προωθείται η επέκταση του ισχύοντος καθεστώτος ενίσχυσης της ηλεκτροπαραγωγής από βιογενή καύσιμα με την τροποποίησή του ώστε η ενισχυόμενη μορφή ενεργειακού προϊόντος να είναι το βιομεθάνιο. Το νέο καθεστώς στήριξης θα διέπεται από τις εξής αρχές:
    • Ενίσχυση τιμής προϊόντος ισοδύναμη με αυτήν που δίνεται τώρα για την ηλεκτροπαραγωγή, συνεκτιμώντας την διαφοροποιημένη διαδικασία παραγωγής
    • Κλιμάκωση τιμής ανάλογη με την δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής.
    • Προσαύξηση της τιμής αναφοράς για τα (διασυνδεδεμένα και μη) νησιά, δεδομένου ότι η εκεί παραγωγή βαρύνεται με αυξημένο κόστος πρώτων υλών και διάθεσης χωνεμένου υπολείμματος.
    • Να μην υπάρχει διάκριση της ενίσχυσης ανάλογα με την προέλευση των πρώτων υλών για την παραγωγή του βιοαερίου (πλην της εξαίρεσης των εγκαταστάσεων εντός ΧΥΤΑ και ΕΕΛ)
    • Ενίσχυση ανεξάρτητη της τελικής χρήσης του βιομεθανίου.
    • Δυνατότητα μετατροπής υπαρχουσών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο σε μονάδες βιομεθανίου.
    Επίσης, θα τροποποιηθεί το καθεστώς ενίσχυσης των μονάδων ΣΗΘΥΑ με την εισαγωγή νέων κατηγοριών μονάδων όπου το κριτήριο ένταξης και αποζημίωσης θα είναι οι εκπομπές ΑτΘ, με τιμές αναφοράς συνδεδεμένες με τη σχέση των μέσων ετήσιων εκπομπών προς την τιμή των 270 grCO2eq/kWh.

  • Άρθρο 1 Παράγραφος 1
    Στο άρθρο 1 παρ. 1 θεωρούμε ότι το άρθρο αυτό θα πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «Οι θεσπιζόμενες πολιτικές και τα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των απορροφήσεων μέσω της διατήρησης και αποκατάστασης των φυσικών χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές, καθώς και την ομαλή μετάβαση της οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα.»
    Θα πρέπει στους σκοπούς του νόμου να προστεθεί η διασφάλιση των εθνικών, ενωσιακών και διεθνών στόχων για την προστασία της βιοποικιλότητας. Κρίνεται αναγκαία η αναγόρευση της διάταξης αυτής στον κλιματικό νόμο.
    Τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα λειτουργούν ως φυσικές καταβόθρες απορροφώντας παγκοσμίως (IPEBS 2019). Συνεπώς οι φυσικές καταβόθρες όπως τα δάση, τα εδάφη, οι τυρφώνες, οι υγρότοποι, τα θαλάσσια λιβάδια κ.ά., θα πρέπει να αποκατασταθούν, να διατηρηθούν και ν’ αυξηθούν ώστε να δεσμεύουν και να αποθηκεύουν ακόμα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα απ’ ότι σήμερα.
    Κρίνεται σημαντικό να καταστεί σαφές και να διαπνέει τον Κλιματικό Νόμο ότι είναι ανέφικτη η επίτευξη των κλιματικών στόχων χωρίς την ίδια στιγμή να αντιμετωπιστεί δραστικά η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων. Η παράμετρος της διατήρησης της βιοποικιλότητας πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τους στόχους του παρόντος νομοσχεδίου. Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας δρουν συνεργιστικά και είναι οι δύο μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αντιμετωπίζει την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας ως ισοδύναμο πυλώνα με τη διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
    Παράλληλα με τις ενέργειες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, η Ελλάδα λόγω της υψηλής βιοποικιλότητάς της οφείλει να πρωτοστατήσει στην υλοποίηση των στόχων της νέας Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030. Όπως αναφέρεται και στην Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στη Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες του EUMED 9 που έχει δεσμευτεί ν’ αναλάβει δράση για τη διεύρυνση και για την καλύτερη διαχείριση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της ΕΕ, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της προστασίας του 30% της ξηράς και της θάλασσας της ΕΕ έως το 2030, το ένα τρίτο εκ των οποίων υπό αυστηρή προστασία, μέσω συλλογικής δράσης από όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψιν τις εθνικές περιστάσεις.

  • 27 Ιανουαρίου 2022, 17:57 | Βαγενάς Δημήτρης

    Global Fit (επικαιροποίηση) συνέχεια…

    1) Εναλλακτικά, 50% Συνθετικά Δάση + 50% CCUS στους απορροφούμενους 16 Gtn CO2,atm.

    Παρατηρήσεις:

    2) 0,172 tn CO2/MWh πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας_(2019)* (-7,7%/-1%_ λόγω EU Fit for 55%,βλ. προηγούμενα σχόλια)=132,5 % αύξηση της τιμής της MWh πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας χωρίς να υπολογίζονται τα ισοδύναμα equivalent CO2.

    3) (90-20)€/tn CO2*0,172tn CO2/MWh πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας_(2019)* (-7,7%/-1%_ λόγω EU Fit for 55%,βλ. προηγούμενα σχόλια)=92,7 €/MWh πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας (επιπλέον).
    Χονδρεμπορική τιμή ρεύματος: 110 €/MWh H.E. (2019)

    Άρα ο Φρανς Τίμερμανς κάνει λάθος (ή ψεύδεται) όταν κάνει αναφορά για 30% συμβολή της αύξησης της τιμής του CO2 στην τιμή της MWh H.E.

  • 27 Ιανουαρίου 2022, 14:01 | ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ-ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗ, ομ. καθηγήτρια Π. Αιγαίου

    ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΤΘ
    1. 65,568/3300 Mt/yr (2019)
    2. 65,568/38000 Mt/yr (2019)
    3. Crippa, M., Guizzardi, D., Muntean, M., Schaaf, E., Solazzo, E., Monforti-Ferrario, F., Olivier, J.G.J., Vignati, E., Fossil CO2 emissions of all world countries – 2020 Report, EUR 30358 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2020, ISBN 978-92-76-21515-8, doi:10.2760/143674, JRC121460
    4. Βλ. π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τους βιώσιμους κύκλους άνθρακα» https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/qanda_21_6688

  • ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕΕΠΕ:
    Για την επίτευξη του Σκοπού και με βάση τη γενική επισκόπηση των προβλέψεων του νόμου, προκύπτει ότι δεν συνοδεύεται από την ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στην ανακάμπτουσα Ελληνική οικονομία των μέτρων που θα κληθούν να εφαρμόσουν νωρίτερα από τον λοιπό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Επομένως προτείνουμε να εκπονηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη επιπτώσεων «impact assessment» από οίκο εγνωσμένης εμπειρίας.
    Εκτιμούμε ότι είναι δυσανάλογο για την οικονομία της χώρας μας, την περίοδο που το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών που εμπλέκονται στο νομοθετικό και οικονομικό γίγνεσθαι προβληματίζεται για το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι της δέσμης μέτρων «Fit for 55», στην Ελλάδα να υιοθετούμε ακόμα δυσμενέστερους κανόνες και πιο σύντομα.

    Σχόλια ΣΕΕΠΕ σχετικά με τη μείωση των εκπομπών κατά 80% το 2040:
    Στον Κανονισμό ΕΕ 2021/1119 της 30ης Ιουνίου 2021 (και ο οποίος σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης – παρ. 5 της αιτιολογικής έκθεσης αποτελεί ευρωπαϊκό νομοθέτημα-βάση για τον Κλιματικό Νόμο), δεν προβλέπονται στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών το 2040. Ο Κανονισμός προβλέπει πως ο κλιματικός στόχος για το 2040 ορίζεται με νομοθετική πρόταση μέσα σε 6 μήνες από τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό που αναφέρεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας του Παρισιού.
    Η θέση του ΣΕΕΠΕ είναι πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσπαθεί να υπερβεί τους Ευρωπαϊκούς στόχους, καθώς έχει μεγαλύτερη διαδρομή να καλύψει, υψηλότερα κόστη και χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα. Επομένως, προτείνουμε να παραμείνουν οι στόχοι μείωσης εκπομπών όπως προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    26.01.22

    Προτάσεις της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο
    και τη Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

    Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί επιβεβλημένη την ψήφιση ενός κλιματικού νόμου, για την επίτευξη των στόχων διατήρησης της φύσης, απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τελικά της κλιματικής ουδετερότητας.
    Ο κλιματικός νόμος οφείλει να προβλέπει γενναίες πολιτικές, οι οποίες όμως για να είναι εφαρμόσιμες πρέπει να συνοδεύονται από την ανάλογη επιστημονική τεκμηρίωση.
    Από την άλλη μεριά, ο κλιματικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει την δίκαιη μετάβαση για το σύνολο της κοινωνίας.
    Το ΤΕΕ/ΤΚΜ χαιρετίζει την κατάθεση του σχεδίου νόμου, καθώς και την επαρκή περίοδο δημόσιας διαβούλευσης και καταθέτει προτάσεις για την βελτίωση του.

    Γενικά
    • Το Σ.Ν. Θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της Ε.Ε. Οδηγίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα Fit 55
    • Στο Σ.Ν δεν περιλαμβάνονται στόχοι για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, της προώθησης της ήπιας μετακίνησης, ούτε για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
    • Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και εφαρμογής γενναίων πολιτικών κυκλικότητας, εφαρμόζοντας τα κίνητρα και αντικίνητρα ως προς την ταφή.

    Άρθρο 1 Σκοπός
    Προτείνουμε να συμπληρωθεί στην πρώτη παράγραφο η «ασφάλεια δικαίου στους παραγωγούς και καταναλωτές» και η ομαλή μετάβαση της οικονομίας «και της κοινωνίας» στην κλιματική ουδετερότητα.

    Άρθρο 6 Περιφερειακά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
    Θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να γίνουν πραγματικά εργαλεία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προτείνεται η καταγραφή όλων των δεικτών τρωτότητας να αναρτηθούν σε έναν χάρτη ώστε να διευκολυνθεί και η διαδικασία ασφάλειας των υποδομών έναντι των κλιματικών κινδύνων. Παράλληλα οι δείκτες κλιματικής τρωτότητας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (άρθρο 15), για να γίνει όμως εφικτό κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναπτυχθούν εργαλεία και ειδικές βάσεις δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευτεί και η ανθρώπινη ζωή αλλά και η αξία των υποδομών.

    Άρθρο 12 Μέτρα προώθησης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών
    Α. Δημόσια συγκοινωνία
    • Ο στόχος της μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να περάσει μέσα από τη δημόσια συγκοινωνία κάτι που δεν αποτυπώνεται στον κλιματικό νόμο. Προτείνεται το 80% των δημόσιων μεταφορών να είναι χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030, δράση που θα έχει πολλαπλά οφέλη (εκπομπές, ατμοσφαιρική ρύπανση) Σχετικός στόχος θα πρέπει να ενταχθεί και στα δημοτικά σχέδια με την προώθηση της ήπιας αστικής κινητικότητας.
    • Η προώθηση της αστικής συγκοινωνίας θα πρέπει να είναι από τα πρώτα μέτρα μείωσης εκπομπών. Οι υφιστάμενοι διαγωνισμοί των 770 νέων αστικών λεωφορείων θα πρέπει να ακολουθήσουν τις επιταγές του κλιματικού νόμου και αυτά άμεσα να μετατραπούν σε ηλεκτρικά οχήματα αντί πετρελαίου . Με τον τρόπο αυτό και η πολιτεία θα μπορεί να δείξει ότι αναλαμβάνει άμεση δράση στα θέμα του κλίματος. Η παράταση του διαγωνισμού αγοράς 770 νέων αστικών λεωφορείων θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία
    • Το Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να κωδικοποιείται συστηματικά, να υπάρχει ένας κοινός ιστότοπος για την εύρεση όλων των ΦΕΚ, εγκυκλίων κτλ.
    • Η ηλεκτροκίνηση πρέπει να βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, συνεπώς οι στόχοι που τίθενται στο παρόν άρθρο πρέπει να συμβαδίζουν με την επάρκεια τροφοδότησης της ηλεκτροκίνησης από ΑΠΕ.
    Β. Εναλλακτικά καύσιμα
    • Στο Σ.Ν δε γίνεται καμία αναφορά στα εναλλακτικά καύσιμα
    Γ. Εναλλακτικά καύσιμα στις αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές
    • Στο Σ.Ν δε γίνεται καμία αναφορά στα εναλλακτικά καύσιμα των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών

    Άρθρο 13 Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών
    • Το άρθρο είναι σαφέστατα θετικό. Θεωρούμε, όμως, ότι η αξιοπιστία των ΔηΣΜΕ θα εξασφαλιστεί με την ενεργότερη συμμετοχή των Δήμων και σε άλλα στάδια του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή.
    • Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί εάν στο ΔηΣΜΕ περιλαμβάνονται τα μέτρα για την μείωση εκπομπών που παράγονται από τις δραστηριότητες του ΟΤΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ή γενικότερα από τις δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται εντός των ορίων του.

    Άρθρο 14 Μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τα κτίρια
    Παράγραφος 4
    • Η παράγραφος 21 του ν. 4067/2012 έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 100 του νόμου 4759/2020.
    • Το 30% κάλυψη δεν τεκμηριώνεται, γιατί όχι 50% ή 90% ή όσο είναι διαθέσιμο ενώ εξαιρούνται τα κτίρια κάτω των 500 τ.μ. ; Θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική η κάλυψη όλων των ελευθέρων δωμάτων Ή η περαιτέρω συμπλήρωση των ελεύθερων δωμάτων πέρα των απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ . Σε κάθε περίπτωση όμως βάσει της απαίτησης του nzeb κτιρίων η συγκεκριμένη απαίτηση καλύπτεται από τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Απαιτείται λοιπόν καλύτερη κωδικοποίηση του νόμου.
    • Η εξαίρεση των τουριστικών καταλυμάτων δεν καλύπτεται με αντίστοιχη απαίτηση σε άλλο άρθρο του Σ.Ν ενώ υπάρχει υποχρεωτικότητα μείωσης εκπομπών; Παράλληλα θα πρέπει να βοηθηθούν θεσμικά οι διαδικασίες virtual net metering για τις περιπτώσεις κτιρίων που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να κάνουν netmetering.
    • Θα πρέπει να μελετηθεί ο προτεινόμενος ενεργειακός κανονισμός της Ε.Ε και να ενσωματωθούν σε εύκολο χρονικό διάστημα οι απαιτήσεις του στον κλιματικό νόμο. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει κωδικοποίηση όλων των απαιτήσεων για τις νέες οικοδομικές άδειες.
    Παράγραφος 5
    • Η παράγραφος 12 του άρθρου 7 του ν. 4342/2015 έχει ήδη αντικατασταθεί με το Άρθρο 6 ΝΟΜΟΣ 4843/2021.
    • Για το σύνολο των κτιρίων του δημοσίου τομέα και χώρων συνάθροισης κοινού να προβλεφθούν α. Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων β. Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
    • Προτείνεται για πανεπιστημιακά κτίρια και τη πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να ζητηθούν carbon plans πεδίου εφαρμογής 1, 2 και 3 για λόγους εκπαιδευτικούς αλλά και ανταγωνισμού με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές εδώ και αρκετά έτη.
    • Για τη συγκεκριμένη απαίτηση του άρθρου δεν είναι ξεκάθαρο αν σε όλο το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό ή αποκλειστικά τα νέα κτίρια. Παράλληλα θα μπορούσε να αναφορά αρχικά κτίρια δημοσίου, τριτογενή τομέα κ.α., με εξαίρεση τις κατοικίες ή χωρίς υποχρεωτικότητα σε αυτές.
    • Σχετικά με τα κτίρια είναι σημαντικό να ενταχθεί στον κλιματικό νόμο η έννοια του εμπεριεχόμενου άνθρακα. Συγκεκριμένα είναι σημαντικό να ενταχθεί υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος από τη κατασκευή και τη λειτουργία του κτιρίου, δηλαδή τη διάρκεια ζωής του. Για τον υπολογισμό του LCA μπορούν να χρησιμοποιηθούν διεθνής μέθοδοι όπως η DGNB, LEED, BREEAM. Σχετικά με τον υπολογισμό ανθρακικού αποτυπώματος των υλικών θα πρέπει να αναπτυχθεί βάση δεδομένων υλικών ενώ είναι σημαντικό να υπάρξει και η απαίτηση για EPDs , environmental product declaration. Σχετικές βάσεις δεδομένων είναι διαθέσιμες όπως η European Sustainable Construction Database ESUCO με προτεραιότητα στις Ελληνικές παραγωγικές εταιρείες και τσιμεντοβιομηχανίες.

    Άρθρο 15 Ενδυνάμωση της διάστασης της κλιματικής αλλαγής στην περιβαλλοντική αδειοδότηση
    • Το άρθρο πρέπει να επεκτείνει την ισχύ του όχι μόνο στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, αλλά και σε όλα τα εργαλεία σχεδιασμού, όπως ΣΜΠΕ, ΕΧΣ κλπ.
    • Για παράδειγμα, το ΕΧΣ για την Ανάπλαση του παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, θα πρέπει θεσμικά να υπακούει στον κλιματικό νόμο. Αν όχι, υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν σχεδιασμοί την στιγμή των επιμέρους μελετών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων δραστηριοτήτων.

    Άρθρο 16 Μείωση εκπομπών από εγκαταστάσεις
    Παράγραφος 1
    Σχετικά με την κατ΄ελάχιστον μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2022 έχουμε να σχολιάσουμε τα παρακάτω
    • Η οριζόντια αυτή δέσμευση δεν εξετάζει αν οι επιχειρήσεις έχουν λάβει μέτρα μέχρι σήμερα και τυχόν δράσεις που ήδη έχουν ήδη υλοποιηθεί. Κατά συνέπεια το μέτρο δε μπορεί να είναι οριζόντιο ενώ το 2022 δε μπορεί να θεωρηθεί έτος βάσης
    • Παράλληλα για τις εκπομπές δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτές αφορούν σε πεδίο εφαρμογής 1, 2 ή και 3
    • Η εξαίρεση των εγκαταστάσεων που δεν ανήκουν στην κατηγορία Α του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209) αφορά σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν απλές πρακτικές για τη μείωση των εκπομπών τους. Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα σημαντικό κενό καθώς η Ελληνική οικονομία είναι δομημένη σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Nα σημειωθεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχόληση 0-9 εργαζομένων / 96,2% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 15%-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
    • Απαιτούνται ειδικά μέτρα για την ενεργοβόρα βιομηχανία (τσιμεντοβιομηχανία και χάλυβα)
    Παράγραφος 5
    • Για τους συντελεστές εκπομπών απαιτείται ετήσια δημοσιοποίηση τους από το υπουργείο, εργαλεία και μεθοδολογία.

    Άρθρο 19 Ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή
    • Η ασφάλιση κινδύνου αφορά μόνο σε νέα κτίρια ενώ ο άμεσος κίνδυνος είναι στα υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό, συνεπώς το μέτρο θα πρέπει να επανεξεταστεί.
    • Επίσης θα πρέπει να προβλέπεται στο νόμο η διαδικασία με την οποία θα εκπονηθούν συστήματα / μέθοδοι εκτίμησης και, πιθανόν, πρόληψης του κινδύνου.

    Άρθρο 24 Διαδικτυακός τόπος κλιματικού διαλόγου
    • Προτείνουμε η πρόβλεψη του διαδικτυακού φόρουμ να έχει μια συγκροτημένη μορφή. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως Σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, μπορεί να έχει διακριτό, προβλεπόμενο από το νόμο, ρόλο στην κωδικοποίηση του διαλόγου, στην τεκμηρίωση και στις ενέργειες ενημέρωσης.

    Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ
    Ο Πρόεδρος
    Γεώργιος Τσακούμης

  • 27 Ιανουαρίου 2022, 13:14 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 27/1/2022

    ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

    Η ειδική έκθεση του IPCC των Ηνωμένων Εθνών έχει σημάνει συναγερμό, τονίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποκτά χαρακτηριστικά επείγουσας ανάγκης.
    Η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τις επόμενες δεκαετίες, αποτελεί πρόκληση για όλους. Ορισμένοι τομείς και κλάδοι, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου μας, θα επηρεαστούν περισσότερο .

    Πίσω από το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που οικοδομήθηκε και αναπτύχθηκε συνδυαστικά με την Βιομηχανική Επανάσταση και εντατικοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο με τακτικό, αξιόπιστο και προσιτό τρόπο και να οικοδομηθεί σε νέα βάση, ταυτόχρονα με την ανόρθωση της παγκόσμιας οικονομίας, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την πανδημία COVID-19.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλοντας να επιτευχθεί ο στόχος του 50% του ενεργειακού εφοδιασμού έως το έτος 2030, πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση, έχοντας ως στόχο να καταστεί η πρώτη κλιματικά «ουδέτερη περιοχή» σε παγκόσμιο επίπεδο. θέλοντας να επιτύχει μηδενικές εκπομπές και πλήρη ανθρακοποίηση έως το έτος 2050, ανοίγει τον δρόμο για τον περιορισμό των υδρογονανθράκων .
    Η αύξηση χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση χρήσης φυσικού Αερίου για ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγεί σε αυξημένη αστάθεια των τιμών, καθώς η τεχνολογία «καθαρής ενέργειας» δεν έχει ακόμη κλιμακωθεί στο σημείο για να αντικαταστήσει τους υδρογονάνθρακες .
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα, να βρίσκονται στα ύψη .

    Η πορεία μετάβασης σε μια Ευρώπη και σε έναν πλανήτη απαλλαγμένο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι εύκολη.
    Τα κράτη μέλη της ΕΕ –παρά την εκφρασμένη βούλησή τους – δεν ακολουθούν κοινό βηματισμό για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη, όσον αφορά την πρόσβαση και την επάρκεια της ενέργειας αλλά και την ενεργειακή φτώχεια .
    Η υλοποίηση δε της Συμφωνίας του Παρισιού, δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους και πιέσεις , από ένα παγιωμένο παραγωγικό μοντέλο, που έχει ως προτεραιότητα τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από τον άνθρωπο.

    Η Ευρωπαϊκή πολιτική για την επίτευξη πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που θα περιλαμβάνει αλληλοενισχυόμενες μεταξύ τους οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές με βασικούς στόχους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δίκαιες ανθεκτικές και ευημερούσες οικονομίες με περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα .
    Το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» πρέπει να κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, με ταυτόχρονη διατήρηση αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διασφάλιση βιώσιμων και υγιών συνθηκών λειτουργίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και για το οικοσύστημα.

    Η προσέγγιση της ΕΕ για την υλοποίηση, από κοινού με τα κράτη μέλη της, της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η κάλυψη των αναγκών των σημερινών γενεών αλλά και η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

    Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθούν τα παρακάτω εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηριχθούν τα κράτη μέλη με δίκαιη και σωστή χρήση αλλά και με ταυτόχρονο έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που θέτουν οι μηχανισμοί στήριξης .
    • Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης (ΜΔΜ) ο οποίος αποτελεί ένα σύνολο δράσεων να στοχεύει στη σταδιακή και ΟΜΑΛΗ μετάβαση, ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, προς μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία,
    • Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) το οποίο εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δράσεων και δημόσιων πολιτικών που εστιάζουν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, να εκτελεί ως βασικός πυλώνας το σχέδιο του Μηχανισμού ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗΣ & ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗΝ ΨΑΛΙΔΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ.
    • Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) τα οποία διαχειρίζονται – από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη – περισσότερους από τους μισούς χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ, να εστιάζουν την παρέμβασή τους στην έρευνα και καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την στήριξη της οικονομίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, την βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.
    • Το Ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 (προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων) ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

    Εδώ αξίζει να σημειώσουμε το αρνητικό παράδειγμα για τον Κλάδο μας , που αφορά την Εταιρεία Energean Oil and Gas S.A.
    Η Εταιρεία Energean Oil and Gas S.A ενώ είναι αποδέκτης κρατικής Ενίσχυσης μέσω του Προσωρινού Πλαισίου της ΕΕ για την πανδημία COVID-19 , όχι μόνο δεν τήρησε – ως όφειλε – τους όρους και τις προϋποθέσεις περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, αλλά μέσω προγράμματος αναδιάρθρωσης αφενός ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις και αφετέρου τροποποίηση συμβάσεων του μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού σε εργολαβικό .

    ΔΙΚΑΙΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ και ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
    Κοινή Θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας με τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά συνδικάτα για τον κόσμο της εργασίας, είναι πως ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος, είναι παραπάνω από απαραίτητος μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών, στη βάση πως δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ενεργειακή μετάβαση χωρίς την ταυτόχρονη μετάβαση του εργατικού δυναμικού.
    Σε αυτό το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Οικονομιών, θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί χρηματοδότησης για την υλοποίηση προγραμμάτων επανειδίκευσης, ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική απασχόληση του σημερινού εργατικού δυναμικού, ειδίκευσης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και υλοποίησης εκπαιδευτικών συστημάτων προσαρμοσμένα στις νέες απαιτήσεις του κάθε κλάδου.
    Για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος μιας δίκαιης μετάβασης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιβάλλονται από ένα ασφαλές θεσμικό πλαίσιο απασχόλησης, το οποίο θα προβλέπει:
    • Σταθερή εργασία με ικανοποιητικούς μισθούς και εγγυημένα εργασιακά δικαιώματα.
    • Εκπαίδευση, κατάρτιση, εξειδίκευση και διά βίου μάθηση.
    • Αξιοπρεπείς συνταξιοδοτικές παροχές

    σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» και η Ελληνική πραγματικότητα

    Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλιματικός νόμος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Κυβέρνηση, είναι εξωπραγματικά «φιλόδοξος» και δεν διασφαλίζει την δίκαιη και ομαλή μετάβαση.

    Λαμβάνοντας υπόψη αφενός, ότι η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη υστερεί σε πόρους και υποδομές, ότι η Ενεργειακή φτώχεια της κοινωνίας αγγίζει το 34,4% (σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, ποσοστό από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά), και αφετέρου, δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ούτε το χαμηλό κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και το αντίβαρο (μέτρα στήριξης), και δεν προβλέπει ειδική μέριμνα για την ενεργειακή φτώχεια, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να ακολουθήσουν τον οδικό χάρτη, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας θα μετατραπεί σε μια άστατη και δαπανηρή διαδικασία.

    Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μισθώνουν Ομοσπονδιακές εκτάσεις για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και η νέα Γερμανική Κυβέρνηση αποφάσισε παρασκηνιακά να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό Αέριο κατά 50 % , η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζει να τρέξει ζητήματα ανθρακοποίησης της οικονομίας γρηγορότερα από τον Ευρωπαϊκό σχεδιασμό, αγνοώντας ότι για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές πρέπει να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό ταυτόχρονα και με ισορροπημένο τρόπο μέχρι την πλήρη ανθρακοποίηση.

    Ο δε ισχυρισμός της ότι η απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι δαπανηρή, ούτε θα επηρεάσει την επάρκεια της ενέργειας και την άνοδο των τιμών, είναι ψευδής και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη σήμερα, με τις υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις .
    Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν η ενεργειακή μετάβαση αργοπορήσει και δεν φθάσει η παραγωγή ηλεκτρικής πράσινης Ενέργειας στο επιθυμητό επίπεδο ;
    Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι ειλικρινής σχετικά με τις επιπτώσεις και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης το οποίο μετακυλίεται ήδη στον Έλληνα καταναλωτή.

    Οι ενέργειές της Κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την πρόθεσή της να αφεθεί ολοκληρωτικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ο ενεργειακός σχεδιασμός, η διαχείριση, η επάρκεια, η διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος και των τιμών κατανάλωσης .

    Σημαντική έλλειψη στο σχέδιο του Κλιματικού Νόμου είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για την κατασκευή καθώς και την ανακύκλωση του εξοπλισμού ( π.χ. μπαταρίες) που είναι απαραίτητος για την παραγωγή πράσινης ενέργειας στην χώρα μας, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο επενδύσεις και το άνοιγμα θέσεων εργασίας.

    Καλούμε την Κυβέρνηση :

    • Να σταματήσει να απαξιώνει το Εθνικό πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και να επισπεύσει τις έρευνες για παραγωγή φυσικού αερίου από εγχώρια κοιτάσματα. Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει άφθονη και φθηνή ενέργεια, τόσο σε τοπική κατανάλωση, όσο και για εξαγωγές, ώστε να μην εισάγουμε μέχρι την πλήρη ανθρακοποίηση.

    • Nα ακυρώσει τα σχέδια της για συντόμευση της χρήσης λιγνίτη και υδρογονανθράκων, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλίσει την επάρκεια φθηνής πράσινης ενέργειας και να βελτιώσει ταυτόχρονα την απόδοση ηλεκτροπαραγωγών μονάδων, εγκαθιστώντας συστήματα διακράτησης και διαχείρισης των εκπομπών (τεχνολογία CCUS), έτσι ώστε να καταστήσει ανταγωνιστικό το κόστος της εγχώριας παραγωγής από στερεά καύσιμα.

    Παρατηρήσεις για την έλλειψη σχεδιασμού του σ/ν

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) & Χρήση Υδρογόνου
    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να είναι χαμηλές . Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 41% που ισχύει σήμερα είναι να φτάσει το 66% το έτος 2030.
    Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη θεσμικού πλαισίου σχεδιασμού, ενεργειακών υποδομών, μηχανισμών και πρόβλεψης αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας, ο στόχος της Κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να φτάσει το 66% της ηλεκτροπαραγωγής της από ΑΠΕ το έτος 2030, από 33% που είναι σήμερα, είναι ανέφικτος .
    Η Κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση πέραν του Ευρωπαϊκού πλάνου, θα δημιουργήσει σοβαρότατο κόστος στον Έλληνα καταναλωτή και ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελληνική βιομηχανία διότι :
    Hδη χάνει έσοδα από την κατάργηση του λιγνίτη και ταυτόχρονα πληρώνει τις εισαγωγές ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την κατασκευή ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα δεν λαμβάνει υπόψη το επιπρόσθετο κόστος μετάβασης της Ελληνικής βιομηχανίας που δεν απολαμβάνει τις οικονομίες κλίμακας, αλλά ούτε και τη σχετική γεωγραφική «προστασία» της υπόλοιπης Ευρώπης .

    Η δημιουργία αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα,
    Δυστυχώς οι αναφορές του κλιματικού νόμου στη δημιουργία οικονομίας υδρογόνου είναι ελλιπείς και εστιάζουν στο πράσινο υδρογόνο.
    Το δυναμικό της χώρας σε ΑΠΕ θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα έναν φυσικό ηγέτη στο πράσινο υδρογόνο, ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης ουσιαστικής βιομηχανικής βάσης, η ανάπτυξη της αγοράς του πράσινου υδρογόνου μπορεί να βασίζεται μόνο σε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και στην κρατική υποστήριξη για πιο προηγμένες εφαρμογές υδρογόνου (δηλ. δημόσιες οδικές μεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές κλπ.)
    Επίσης, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι υπέρμαχος της περιβαλλοντικής και οικονομικής αξίας του μπλε υδρογόνου (που παράγεται από διαδικασίες Carbon Capture and Storage ή CCS).
    Δεδομένου ότι το CCS είναι η πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική απολιγνιτοποίησης των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέχει υποστήριξη σε αυτές τις τεχνολογίες αναγνωρίζοντας το μπλε υδρογόνο ως εφάμιλλο του πρασίνου.
    Άλλωστε σε μια χώρα χωρίς μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές πρασίνου υδρογόνου, ο μόνος τρόπος ανάπτυξης σημαντικών όγκων και συνεπώς υποδομών υδρογόνου σε χαμηλό κόστος είναι η υποστήριξη του μπλε υδρογόνου.
    Στο πλαίσιο για την γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ και συστημάτων υδρογόνου, θα πρέπει να δρομολογηθεί σχεδιασμός ούτως ώστε η ανθρακοποίηση να επιτευχθεί με ασφάλεια χωρίς κόστος και κραδασμούς.

    Ηλεκτροκίνηση
    Η Ευρώπη αν και πιο εξελιγμένη στο θέμα της Ηλεκτροκίνησης, (με βάση τα υπάρχοντα δίκτυα) έχει ως στόχο της την μετάβαση, με προσεκτικές κινήσεις, το έτος 2035 .
    Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων και ότι η εγκατάσταση μονάδων γρήγορης φόρτισης συναντά σοβαρά δομικά ζητήματα στην Ελλάδα, ο στόχος της Κυβέρνησης για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση το έτος 2030 είναι ουτοπικός.
    Εκτός από το κόστος που θα επιφέρει στον Έλληνα καταναλωτή, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα ενεργειακή κρίση αυτή τη φορά στα υγρά καύσιμα.
    Επίσης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ένα κύμα αγορών συμβατικών αυτοκινήτων πριν τη προθεσμία του νέου νόμου, αυξάνοντας έτσι το χρόνο και το τελικό κόστος της μετάβασης για όλη την οικονομία της χώρας .

    Μείωση αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου από την βιομηχανία
    Με τον κλιματικό νόμο, η κυβέρνηση υποχρεώνει την βιομηχανική βάση της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 30% έως το έτος 2030 σε σχέση με το έτος 2022 (με βάση τη μονάδα έργου).
    Αυτός ο στόχος δεν έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρακτικά καθιστά τις Ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο μη ανταγωνιστικές απέναντι στους μη-Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, αλλά και με σημαντικό μειονέκτημα απέναντι σε άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες.
    Σε όλη την Ευρώπη, η βιομηχανία λαμβάνει Emission Allowances για ένα μέρος των εκπομπών της με στόχο την υποστήριξη της βιομηχανίας και της αποφυγής μετεγκατάστασης βιομηχανιών σε τρίτες χώρες. Τα περιβαλλοντικά κόστη της κάθε χώρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν την πρόβλεψη της Ευρώπης και σε συνδυασμό με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για αποφυγή μετεγκατάστασης επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας .
    Συγχρόνως, ο άμεσος ανταγωνισμός της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται στα Ανατολικά και Νότια σύνορα της χώρας, δραστηριοποιείται με χαμηλότατο κόστος ενέργειας και χωρίς κανένα κόστος μετάβασης.
    Ο στόχος δεν είναι να μην κινηθούμε προς μια Net Zero κατεύθυνση αλλά να το κάνουμε ορθολογικά, σε συνδυασμό με τρίτες χώρες και την Ευρώπη, ώστε να μη χαθούν σημαντικές θέσεις εργασίας και πληγεί ανεπανόρθωτα η Ελληνική οικονομία.

    Καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης
    Η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης έως το έτος 2030 χωρίς να λαμβάνει υπόψη το απαγορευτικό κόστος για εγκατάσταση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο (και μελλοντικά υδρογόνο) σε συνδυασμό με τις υποδομές των δικτύων, οι οποίες δεν είναι ολοκληρωμένες.

    Τέλος ένα θέμα που στοιχίζει στην Ελληνική οικονομία και στο περιβάλλον είναι αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
    Εάν η κυβέρνηση ήθελε να αναζητήσει ένα θέμα που και οικονομικά αλλά και από άποψη προστασίας του περιβάλλοντος έχει νόημα, θα επικεντρωνόταν στη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, πληρώνει σημαντικά πρόστιμα στην ΕΕ και κινδυνεύει να μη πετύχει την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Η θερμική αξιοποίηση των απορριμμάτων θα ήταν μια διαδικασία που θα βοηθούσε τη χώρα να πιάσει τους στόχους ΑΠΕ, θα μείωνε σημαντικά τον όγκο σκουπιδιών που θάβονται και μολύνουν το περιβάλλον και θα έλυνε ένα χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα.

  • 27 Ιανουαρίου 2022, 11:51 | Greenpeace Greece

    Η έλλειψη σύνδεσης με το ΕΣΕΚ δημιουργεί ερωτηματικά αν το παρόν σχέδιο νόμου θα βασιστεί στο υφιστάμενο ή αναθεωρημένο ΕΣΕΚ δεδομένου ότι γίνεται αναφορά σε ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2040 τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά μετάβασης. Πρέπει να γίνεται σαφές με ποιο τρόπο οι στόχοι του κλιματικού νόμου είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τους στόχους που τίθενται στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.

    Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο σχέδιο νόμου ότι η τροποποίηση της εθνικής συνεισφοράς στους τομείς που καλύπτει το ΕΣΕΚ επιτρέπεται μόνο εφόσον η μεταγενέστερη συνεισφορά αντιπροσωπεύει πρόοδο πέρα από την προηγούμενη, και αντικατοπτρίζει την υψηλότερη δυνατή φιλοδοξία, με την έννοια της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως η τελευταία έχει κυρωθεί με τον ν. 4426/2016 (ΦΕΚ Α’ 187).

    Αναφορικά με το σκοπό του κλιματικού νόμου όπως ορίζεται στο άρθρο 1 και αιτιολογείται στο κεφάλαιο 2 της αιτιολογικής έκθεσης επισημαίνουμε ότι ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού δεν απαιτεί μόνο ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Ενεργοβόροι τομείς της οικονομίας με μεγάλη συνεισφορά στην εκπομπή άνθρακα όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν καλύπτονται επαρκώς παρα μόνο με απλή αναφορά σε “κατάλληλα μέτρα και πολιτικές” τα οποία όμως δεν προσδιορίζονται στα επόμενα άρθρα. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καλύπτονται οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν στη φθηνή και καθαρή ενέργεια (στόχος 7), μηδενική φτώχεια (στόχος 1) και λιγότερες ανισότητες (στόχος 10). Ένας συμπαγής κλιματικός νόμος δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά σε μέτρα, προβλέψεις και ρυθμίσεις που αφορούν όλους τους παραπάνω στόχους ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση προς μία κλιματική ουδετερότητα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Τέλος, ο νομοθέτης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη σημαντική συνεισφορά της βιώσιμης γεωργίας στην εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης που καλύπτει το παρόν σχέδιο νόμου αλλά και τους στόχους που προαναφέραμε.

  • 27 Ιανουαρίου 2022, 11:35 | Greenpeace Greece

    Σχόλια επί της αρχής

    Δημοκρατία και ανάκαμψη
    Η ψήφιση ενός κλιματικού νόμου αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι πραγματικές προθέσεις όμως πίσω από τον νόμο, εάν αυτός δηλαδή αντανακλά την αποφασιστικότητα της χώρας μας να αναλάβει συστηματική και ολοκληρωμένη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ή εάν αποτελεί μία κίνηση για το θεαθήναι, θα κριθεί από το περιεχόμενο του νόμου και όχι μόνο από τον τίτλο του. Οι προβλέψεις του κλιματικού νόμου, ακριβώς επειδή αποτελεί ένα εμβληματικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν μπορούν να περιορίζονται στα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνονται στο ΕΣΕΚ, αλλά οφείλουν να καλύπτουν κάθε κοινωνική, οικονομική και παραγωγική πτυχή που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από την κλιματική κρίση.
    Η κλιματική κρίση, τόσο ως προς τις επιπτώσεις της όσο και ως προς την αντιμετώπισή της, αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας, κάθε πολίτη της χώρας μας και κάθε δραστηριότητα. Προκαλεί επομένως αλγεινή εντύπωση η απουσία αναλυτικής αναφοράς στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών από τις διατάξεις του νόμου. Η ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, αποτελεί σημείο κλειδί για την επίλυσή τους. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικών και κατευθύνσεων για την επίλυση προβλημάτων, σε διαβουλεύσεις και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αυξάνει την κοινωνική στήριξή τους (παράμετρος που αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την απορρόφηση των σημαντικών και απαραίτητων αλλαγών τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών) και διασφαλίζει το μέγιστο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κλιματικός νόμος είναι πολύ πιθανό να αφήσει εκτός των προβλέψεών του μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και να παραβλέψει σημαντικούς τομείς που χρήζουν υποστήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Με αυτό τον τρόπο επιδεινώνονται ανισότητες που η ίδια η κλιματική κρίση εντείνει, διαβρώνεται η κοινωνική συνοχή, υπονομεύεται η ισότητα και ισονομία των πολιτών, η ίση και δίκαιη πρόσβαση σε πόρους και αγαθά, και τελικά η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας μας.
    Η ψήφιση του κλιματικού νόμου έρχεται σε μία συγκυρία απαιτητική για το σύνολο της κοινωνίας, καθώς η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά, ανάμεσα σε άλλα, και την οικονομική δραστηριότητα, ενώ η ανάκαμψη από αυτήν αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας. Είναι επομένως σοβαρή η απουσία συνδέσεων του κλιματικού νόμου με το ζήτημα της ανάκαμψης, και ειδικότερα με την αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης. Τα δύο αυτά ζητήματα δεν μπορούν να ιδωθούν και να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά, καθώς ο παραμερισμός του ενός μπορεί να επιδεινώσει το άλλο. Αντίθετα, η κοινή τους αντιμετώπιση μπορεί να ενισχύσει τις σχετικές εκάστοτε δράσεις αλλά και να εξοικονομήσει πόρους.
    Η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης όπως και κάθε άλλης δημόσιας χρηματοδότησης οφείλουν να έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, να βασίζονται στους άξονες της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κι αυτό πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια στον κλιματικό νόμο.
    Μεταφορές
    Οι εξαγγελίες για στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση εφόσον ικανοποιούνται οι παρακάτω συνθήκες:
    Σημαντικό και αυξανόμενο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται απο ΑΠΕ
    Η απόσυρση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων έπεται στρατηγικής (με στόχους και χρονοδιαγράμματα) για μείωση των διανυόμενων με ΙΧ οχηματοχιλιομέτρων, εκσυγχρονισμό των Μέσων Συλλογικής Μεταφοράς, επέκταση του δικτύου Μέσων Σταθερής Τροχιάς, σημαντικό μέρος των οδικών μεταφορών οδεύει προς τα μέσα σταθερής τροχιάς.
    Υπάρχει μέριμνα για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος.
    Προφανώς οι σχετικές λεπτομερείς πολιτικές δεν έχουν θέση στον Κλιματικό Νόμο, εκεί όμως πρέπει να εμπεριέχονται κατ’ ελάχιστο οι κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις στον τομέα των μεταφορών, να εξασφαλίζεται η σύνδεσή του με τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις που θα ειναι προφανώς απολύτως ευθυγραμμισμένες με τα παραπάνω, καθώς και τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα.
    Βιοποικιλότητα
    Η καταγραφόμενη κατάρρευση της βιοποικιλότητας αποτελεί μια παγκόσμια κρίση εφάμιλλη και εξίσου σημαντική με αυτή της κλιματικής. Είναι επίσης γνωστό, οτι η αντιμετώπιση της μιας εκ των δυο θα είναι αναποτελεσματική εφόσον αγνοηθεί/ παραμεληθει η άλλη. Αντιθέτως, παρουσιάζονται πολύ σημαντικές συνέργειες. Τα υγιή οικοσυστήματα αποτελούν, πέραν της τεράστιας σημασίας για τη βιοποικιλότητα, εξαιρετικά αποτελεσματικές αλλά και αποδοτικές ασπίδες απέναντι στην κλιματική κρίση. Ειδικότερα για τη θάλασσα, η οποία, πέραν του γεγονότος ότι είναι πηγή ζωής, αποτελεί τη σημαντικότερη φυσική αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην IUCN (περι δημιουργίας δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα καλύπτουν το 30% της επικράτειας και των οποίων σημαντικό μερος θα αποτελούν ζώνες απόλυτης προστασίας – no take zones) είναι επίκαιρες και στη σωστή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, ο Κλιματικός Νόμος δεν περιλαμβάνει καμιά σύνδεση με τα παραπάνω ούτε εμπεριέχει κάποια σχετική δέσμευση.
    Επιπλέον και παράλληλα με τα παραπάνω, προωθούνται επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν θέματα οπως ο αιγιαλός, η εκτός σχεδίου δόμηση και οι δασικοί χάρτες που είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση (ήτοι αντιμετωπίζουν το φυσικο περιβάλλον είτε ως φθηνό οικόπεδο είτε ως εμπόδιο στην “ανάπτυξη”). Οι αντικρουόμενες πολιτικές, εκτός από αναποτελεσματικές, δεν συμβάλλουν στην ενημερωση και εμπλοκή της κοινωνίας ενώ αντιθέτως μεταφερουν μηνύματα που προκαλούν σύγχυση.
    Βιώσιμη Γεωργία & Κτηνοτροφία
    Ενώ ο συγκεκριμένος τομέας έχει σημαντική συμβολή στην εκπομπή θερμοκηπιακών αερίων (κυρίως μεθανίου), μέχρι στιγμής απουσιάζουν σχετικά μέτρα και πολιτικές που αφορούν τόσο τον τομέα της παραγωγής όσο και την κατανάλωση. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, το γεγονός οτι ανατρέχουμε σε διεθνεις μέσους όρους είναι ενδεικτικό της απουσίας έγκυρων στοιχείων στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, ολόκληρος ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μοιάζει σχεδόν ανύπαρκτος στα σχέδια της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει πουθενά η σύνδεση της παραγωγής και κατανάλωσης τροφής με την επιδείνωση (ή την αναχαίτιση) της κλιματικής κρίσης και τη διατήρηση ή κατάρρευση της βιοποικιλότητας, μάλιστα απουσιάζει σχεδόν εντελώς από τις περιγραφές των δράσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί στα πλαίσια των εθνικών σχεδίων για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Για ξεκίνημα λοιπόν, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα κοινό σημείο εκκίνησης πάνω στο οποίο θα στηριχθούν στόχοι, μέτρα και πολιτικές.
    Καθώς η σχετική συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στην κλιματική κρίση αυξάνει, η έγκαιρη εμπλοκή παραγωγών και καταναλωτών είναι απαραίτητη.
    Τα μέτρα και οι πολιτικές τόσο για τον μετριασμό όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να εξαντλούνται σε εξαγγελίες για πιλοτικές δράσεις βιολογικής γεωργίας και σε πειραματικές καλλιέργειες υποτροπικών φυτών.
    Εν ολίγοις, μέχρι σήμερα, η αγροτική πολιτική της χώρας δείχνει να αγνοεί στην πράξη την κλιματική κρίση και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας. Αυτό είναι προβληματικό και πρέπει να σταματήσει.
    Οχι, ο Κλιματικός Νόμος δεν είναι εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής αλλά οφείλει να δώσει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες αυτή πρέπει να κινηθεί χωρίς παλινωδίες. Και αυτό δεν το κάνει. Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, ο Κλιματικός Νόμος έχει ξεχάσει να συμπεριλάβει τη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με την εντατική γεωργία και κτηνοτροφία παρόλο που σήμερα γνωρίζουμε ότι η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 19% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (9.796 Gt CO2 ετησίως), ενώ αν υπολογίσουμε την αλλαγή χρήσης γης και την αποψίλωση των δασών, το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν στο ¼ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παγκοσμίως. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναφέρουμε αντίστοιχα ποσοστά αποτυπώματος της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας καθώς δεν βρήκαμε πουθενά διαθέσιμη σχετική δημόσια μελέτη ούτε δημοσιευμένα στοιχεία από οποιοδήποτε ελληνικό υπουργείο.

    Συμμετοχή του πολίτη
    Όπως έγινε σαφές στη διάρκεια της πανδημίας, η ενεργός συμμετοχή του κοινού στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, είναι ένα απολύτως απαραίτητο στοιχείο. Τυχόν απουσία της καθιστά και τα πλέον ορθά μέτρα αναποτελεσματικά και αυξάνει το βαθμό αντίδραση/ άρνησης της κοινωνίας. Στην περίπτωση της κλιματικής κρίσης, δεδομένου ότι οι αλλαγές που οφείλουμε να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε σε ανεκτά επίπεδα τις επιπτώσεις είναι πραγματικά πολύ μεγάλες, τόσο σε παραγωγικές διαδικασίες όσο και σε καθημερινές συνήθειες, η ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας ήδη από τα πρώτα βήματα είναι απαραίτητη.
    Αυτό δεν έχει γίνει. Αντιθέτως, υπερτονίζονται οικονομικά οφέλη και επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι που αποξενώνει περαιτέρω κομμάτια της κοινωνίας που δεν ταυτίζονται δεν μπορούν να δουν δικη τους εμπλοκή, ενδιαφέρον ή οφέλη. Η συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική αντίδραση στη χωροθέτηση ΑΠΕ (κυρίως αιολικών) θα έπρεπε να λειτουργήσει ως σαφές μήνυμα. Δυστυχώς, αγνοήθηκε. Η διαδικασία του Κλιματικού Νόμου είναι μια ευκαιρία ζύμωσης με τις τοπικές κοινωνίες ώστε αφενός να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αφετέρου να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό των τοπικών μέτρων και πολιτικών. Μέχρι στιγμής, αυτή η ανάγκη δεν έχει αναδειχθεί, αυτή η ευκαιρία δεν έχει αξιοποιηθεί και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η όλη συζήτηση να αφορά ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα της κοινωνίας.
    Ορυκτά καύσιμα
    Εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν φαίνεται να προβλέπονται νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την σταδιακή απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο και να γίνεται η παραμικρή αναφορά στον τερματισμό των εξορύξεων υδρογονανθράκων, την ώρα μάλιστα που όλο και περισσότερα κράτη ανακοινώνουν σχετικά σχέδια. Η επιστήμη είναι σαφής: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέες εξορύξεις και υποδομές υδρογονανθράκων αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Επιπλέον, προτείνεται στο σχέδιο του κλιματικού νόμου να ενσωματωθεί διάταξη που θα απαγορεύει τις διαφημίσεις και χορηγίες από εταιρίες ορυκτών καυσίμων. Ως παράδειγμα αναφέρουμε τον κλιματικό νόμο που ενέκρινε το γαλλικό κοινοβούλιο που απαγορεύει τις διαφημίσεις για ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Η απαγόρευση των διαφημίσεων αναμένεται να εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2022. Το 2028 θα ακολουθήσει η απαγόρευση διαφημίσεων για τα πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα.

    Δικαιώματα
    Στο νομοσχέδιο φαίνεται να παραλείπεται κάθε αναφορά στο κομβικής σημασίας κεφάλαιο των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου στην κλιματική σταθερότητα, τη βέλτιστη διαθέσιμη επιστήμη και τη διασφάλιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου. Επίσης φαίνεται να παραλείπεται το μεγάλο και κρίσιμο κεφάλαιο της δίκαιης εργασιακής μετάβασης.

  • 26 Ιανουαρίου 2022, 21:48 | ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ-ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗ, ομ. καθηγήτρια Π. Αιγαίου

    ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
    Δεδομένης της περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής και, κυρίως, θεσμικής βαρύτητας του και της σημαντικής τομής που επιχειρεί σε ένα υπερφορτωμένο, ‘πυκνοκατοικημένο’, κατακερματισμένο και συχνά ασυντόνιστο θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον,
    το υπό διαβούλευση σχέδιο του κλιματικού νόμου (ΣΝ) χρήζει δραστικής επεξεργασίας και εξειδίκευσης, από ουσιαστική, διαδικαστική και νομοπαρασκευαστική άποψη, για να διαμορφωθεί ένας ισόρροπος, άρτια τεκμηριωμένος και εφαρμόσιμος νόμος που θα συμβάλλει στην επίτευξη της προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή καθώς και της κλιματικής ουδετερότητας στη χώρα (Άρθρο 1, εδάφ. 1).
    Η ακολουθούμενη σειρά παρουσίασης – από τη θεωρία για την κλιματική αλλαγή, την συγκεκριμένη εκδοχή της κλιματικής ουδετερότητας, τις εκτιμήσεις και μελλοντικές προβλέψεις έως τις θεσμοθετούμενες δράσεις και τα επιλεγμένα ζητήματα ορισμών και προϋποθέσεων εφαρμογής του – υπογραμμίζει ότι το νομοθέτημα πρέπει να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη και αμερόληπτη προσέγγιση, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της χώρας, η οποία θα υπαγορεύσει και θα εξειδικεύσει τις συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής και θα υποδείξει τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής εφαρμογής τους.
    Η αιτιολογική έκθεση του τελικού νομοθετήματος θα πρέπει να τεκμηριώνει ότι οι θεσμοθετούμενες επιλογές συμφωνούν με τις επιταγές της σύγχρονης επιστήμης των πολύπλοκων κοινωνικο-οικολογικών προβλημάτων, ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το Κλίμα (ΕΚΚ) με οικονομικά και περιβαλλοντικά φειδωλό τρόπο, σέβονται τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και λαμβάνουν υπόψη ότι η συμμετοχή της στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) αντιπροσωπεύει το 1.98% στην ΕΕ και το 0.17% παγκόσμια , . Συνεπώς, επειδή η ακραία περίπτωση μηδενισμού εκπομπών ΑτΘ στη χώρα δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο, το βάρος της ρύθμισης θα πρέπει να είναι στην επίτευξη του στόχου του άρθρου 1, την προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
    Τα κυριότερα σημεία στα οποία οφείλει να εστιάσει η επεξεργασία του ΣΝ συνοψίζονται παρακάτω. Ειδικά σχόλια παρέχονται σε επιμέρους άρθρα.

    ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
    Το ΣΝ κινείται μέσα στα δεσμευτικά πλαίσια του ΕΚΚ, υιοθετώντας την προσέγγιση και τη ‘θεωρία’ του για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, και επιδιώκει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.
    Το ΣΝ υιοθετεί μια επιλεκτική, αφαιρετική, περιορισμένη, αποσπασματική και χωρικά ουδέτερη και αδιαφοροποίητη προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή, σε φανερή αναντιστοιχία με τις ολιστικές προσεγγίσεις (π.χ. οικοσυστημική προσέγγιση) που ενδείκνυνται για την προσαρμοστική διακυβέρνηση των πολύπλοκων κοινωνικο-οικολογικών προβλημάτων.
    Εστιάζει σε επιλεγμένα άμεσα αίτια της, συγκεκριμένα στις ανθρωπογενείς εκπομπές ΑτΘ, ιδιαίτερα διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα και υπ’ αυτό το στενό πρίσμα, υποβιβάζει τον ρόλο των δασικών πυρκαγιών. Αγνοεί τις φυσικές πηγές ΑτΘ ο ρόλος των οποίων δεν μπορεί να αποκλεισθεί δυνητικά, τουλάχιστον, στο μέλλον.
    Παρακάμπτει τα έμμεσα/γενεσιουργά αίτια της, τις πολύ-επίπεδες κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες, οικονομικές δραστηριότητες και πολιτικές που επηρεάζουν την παραγωγή εκπομπών ΑτΘ. Ενδεικτικά, παραγωγικό οικονομικό μοντέλο, επίπεδο βιομηχανικής ανάπτυξης (και αποβιομηχάνισης), πληθυσμιακές μεταβολές, μετανάστευση, εγκατάλειψη υπαίθρου, πρότυπα κατανάλωσης και μετακινήσεων, παγκόσμιες οικονομικές, κοινωνικές και, πολύ σημαντικά, τεχνολογικές μεταβολές.
    Εστιάζει στην ατμόσφαιρα και υποβιβάζει τον σημαντικό ρόλο των άλλων δύο μεγάλων συστατικών του πλανητικού οικοσυστήματος, γη (έδαφος, φυτοκάλυψη) και θάλασσα, και τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις τους, στην γένεση, εξέλιξη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (ως πηγές και ως καταβόθρες ΑτΘ). Αυτό οφείλεται στην ανισοβαρή έμφαση στις εκπομπές έναντι των απορροφήσεων όπως σχολιάζεται παρακάτω. Αυτές οι παραλείψεις αντανακλώνται στις εκτιμήσεις και προβλέψεις των μελλοντικών συνθηκών πάνω στις οποίες βασίζεται η λήψη αποφάσεων πολιτικής.
    Έτσι, η θεσμοθετούμενη ρύθμιση περιορίζει δραματικά το εύρος των εναλλακτικών επιλογών πολιτικής με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών ΑτΘ και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε εθνικό ή/και περιφερειακό επίπεδο και εναποθέτει το βάρος σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, και με συγκεκριμένους τρόπους, αδιαφορώντας για τις διακλαδικές διασυνδέσεις και τις παγκόσμιες κοινωνικο-οικονομικές και θεσμικές επιρροές. Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, αμφίβολη οικονομική αποδοτικότητα, πλήθος παράπλευρων και, πιθανόν δύσκολο να ελεγχθούν, απρόβλεπτων επιπτώσεων και αναποτελεσματικότητα πολιτικής.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
    Η κλιματική ουδετερότητα ορίζεται επιχειρησιακά σαν το ισοζύγιο εκπομπών ΑτΘ από πηγές και απορροφήσεων από καταβόθρες. Σε αντίθεση με την ισοβαρή έμφαση του ΕΚΚ στο ρόλο των πηγών και των καταβοθρών, η συντριπτική έμφαση του ΣΝ είναι στο σκέλος των εκπομπών ΑτΘ και συγκεκριμένα διοξειδίου του άνθρακα (από στερεά και υγρά ορυκτά καύσιμα). Είναι χαρακτηριστικό ότι το Άρθρο 1 δεν αναφέρει στόχους για απορροφήσεις. Πως τεκμαίρεται ότι η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών ΑτΘ θα συμβάλλει στην κλιματική ουδετερότητα (Άρθρο 1, εδάφ. 2) όταν αναφέρονται στόχοι για εκπομπές αλλά όχι και για απορροφήσεις ΑτΘ;
    Η υπο-αντιπροσώπευση του σκέλους των απορροφήσεων αυτόματα εξασθενεί τη σημασία:
    (α) των έγγειων φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, φυτοκάλυψη) και των αντίστοιχων οικονομικών τομέων (γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία) που παίζουν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση του ρόλου των καταβοθρών (μέσω πρακτικών ορθής διαχείρισης τους). Π.χ. το άρθρο 10 (εδαφ. 1θ, 2γ), δεν μνημονεύει τη συμβολή του πρωτογενή τομέα στην αύξηση των απορροφήσεων.
    (β) των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων, και, κατ’ επέκταση, της ναυτιλίας και σχετικών οικονομικών τομέων, στην ενίσχυση των καταβοθρών
    (γ) της χωρικής διάστασης για την έγκυρη ανάλυση του φαινομένου (περιλαμβανομένων των τομεακών και συνολικών προϋπολογισμών άνθρακα) και την αντιμετώπιση του
    (δ) των αναγκαίων νομικών εργαλείων που στηρίζουν αυτό το σκοπό, ιδιαίτερα του χωροταξικού σχεδιασμού
    (ε) του ρόλου των συνεργειών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω δράσεων προστασίας των φυσικών πόρων (π.χ. προστασία βιοποικιλότητας, καταπολέμηση ερημοποίησης), παρόλο που αναφέρονται μεταξύ άλλων προτάσεων.
    (ε) του ρόλου των αντίστοιχων θεσμικών φορέων, κυρίως των υπουργείων ΥΠΑΑΤ, ΥΝΑΝΠ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ.λπ.
    Δεν είναι, επίσης, σαφές αν λαμβάνονται υπόψη οι διασυνοριακές εισαγωγές ΑτΘ και οι επιπτώσεις δράσεων επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας σε γειτονικές, και όχι μόνο, χώρες στην επίτευξη της στη χώρα.
    Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα όπου, λόγω μεγέθους και χαμηλού επιπέδου βιομηχανικής παραγωγής (ιδίως βαριάς βιομηχανίας), (α) οι εκπομπές ΑτΘ δεν είναι τόσο σημαντικές συγκριτικά με άλλες βιομηχανικές χώρες, (β) οι καταβόθρες καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση (καλλιέργειες, βοσκότοποι, δάση, θάλασσα) και συγκεντρώνουν σημαντικό όγκο επιδοτήσεων (ΚΑΠ) και (γ) η ορθή διαχείριση τους επιλύει άλλα προβλήματα πέραν της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σ’ αυτήν (π.χ. επισιτιστική ασφάλεια).
    Η ανισοβαρής εκδοχή της κλιματικής ουδετερότητας διατρέχει όλο το κείμενο και τις διατάξεις του ΣΝ, εξασθενεί τη συμβολή του στην επίτευξη του κύριου στόχου (άρθρ. 1) και επηρεάζει δυσμενώς τις αναπτυξιακές επιλογές της χώρας.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
    Μεγάλος αριθμός άρθρων (π.χ. 5, 6, 7, 13, 14, 16, 16, 18, 23, 25) θεσμοθετεί εκτιμήσεις και μελλοντικές προβλέψεις, αντί πραγματικών τιμών, περιβαλλοντικών και άλλων μεγεθών (περιλαμβανομένων των προϋπολογισμών άνθρακα) οι οποίες χρησιμοποιούνται για λήψη αποφάσεων με σημαντικό περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι προβλέψεις του Ε.Σ.Ε.Κ. ειδικότερα παίζουν κρίσιμο ρόλο σ’ αυτά τα πλαίσια και , συνεπώς, απαιτούν ενδελεχή εξέταση.
    Επειδή οι σχετικές αναφορές είναι ασαφείς, γενικόλογες (δεν είναι σαφές αν είναι διαθέσιμες αυτές οι εκτιμήσεις και προβλέψεις), στερούνται κριτηρίων αξιοπιστίας και εγκυρότητας για την εφαρμογή τους και είναι γνωστή η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις και προβλέψεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί τόσο το περιεχόμενο όσο και η διατύπωση των σχετικών αναφορών στο ΣΝ λαμβάνοντας υπόψη ουσιαστικά, μεθοδολογικά και πρακτικά ζητήματα (που αφορούν όλες τις εκτιμήσεις και προβλέψεις). Λεπτομερή σχόλια παρατίθενται στα αντίστοιχα άρθρα.
    Ουσιαστικά ζητήματα. Η επιλεκτική προσέγγιση που απομονώνει και ανάγει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή σε κατ’ εξοχήν παράγοντα πρόκλησης επιπτώσεων ενώ υποβιβάζει έως αγνοεί όλους τους άλλους περιβαλλοντικούς αλλά κυρίως ανθρωπογενείς παράγοντες, ενέχει τον κίνδυνο υπεραπλουστευμένων, μικρής αξιοπιστίας εκτιμήσεων και προβλέψεων στη βάση υποθέσεων και όχι αποδείξεων (facts).
    Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις αφορούν κυρίως στις εκπομπές ΑτΘ και όχι στις απορροφήσεις από καταβόθρες (κατάσταση αποδεκτών). Μειώνεται, έτσι, η σημασία των τελευταίων, δεν είναι σαφές αν λαμβάνεται υπόψη το CO2 που δεν δεσμεύεται όταν καταστρέφονται καταβόθρες και, γενικά, καθίσταται ανεπαρκής η εκτίμηση της κλιματικής ουδετερότητας.
    Η χρήση ποσοστών μόνο, και όχι σε συνδυασμό με απόλυτα μεγέθη, για τις μειώσεις των εκπομπών οδηγεί σε παράδοξα και μεροληπτικά αποτελέσματα (μειώσεις εκπομπών όταν είναι ήδη χαμηλές). Πέραν του ποσοστού μείωσης 55% και 80% για το 2030 και το 2040 αντίστοιχα (Άρθρο 1), υπάρχει απόλυτο μέγεθος εκπομπών ΑτΘ – φυσικών και ανθρωπογενών – που θεωρείται ασφαλές για την υγεία και το περιβάλλον; Αυτό είναι σημαντικό επειδή στόχος είναι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας (εκπομπές-απορροφήσεις) και όχι η μείωση των εκπομπών μόνο.
    Η χωρικά αδιαφοροποίητη προσέγγιση επίσης αγνοεί τις περιφερειακές διαφοροποιήσεις περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών και παράγει ομοίως μεροληπτικές (biased) αδιαφοροποίητες εκτιμήσεις και προβλέψεις.
    Η ορθότητα των παραπάνω υπολογισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθολογική επιλογή εναλλακτικών λύσεων.
    Διαδικαστικά και πρακτικά ζητήματα.
    Δεν είναι σαφές αν οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις (εκπομπών και απορροφήσεων) θα γίνουν με μεθοδολογίες και δεδομένα κατάλληλα για το εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Ιδιαίτερα οι προβλέψεις με βάση παγκόσμια κλιματικά σενάρια χρησιμοποιούν μεγέθη που είναι παγκόσμιοι μέσοι όροι (μικρών και μεγάλων παραγωγών εκπομπών) και δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες που είναι σημαντικοί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Ίδια ζητήματα εγείρονται για την αξιολόγηση των επιπτώσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με βάση παγκόσμια σταθερότυπα που δεν λαμβάνουν υπόψη τοπικές διαφοροποιήσεις.
    Πρακτικά ζητήματα. Το κύριο ζήτημα είναι η διαθεσιμότητα επαρκών, αξιόπιστων και πλήρων (για όλους τους παράγοντες ενδιαφέροντος) δεδομένων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ικανών να υποστηρίξουν τη χρήση κατάλληλων μεθοδολογιών για την παραγωγή αξιόπιστων εκτιμήσεων και προβλέψεων.
    Δεν είναι επίσης σαφές αν και πως λαμβάνονται υπόψη τυχαία/απρόβλεπτα γεγονότα που επηρεάζουν τη συλλογή των δεδομένων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται μέσοι όροι τελευταίων (π.χ. 3-5) ετών ως βάση σύγκρισης.
    Τα ζητήματα που αφορούν στο Άρθρο 15 (Ενδυνάμωση της διάστασης της κλιματικής αλλαγής στην περιβαλλοντική αδειοδότηση) σχολιάζονται στο ίδιο το άρθρο.

    ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
    Τα παραπάνω ζητήματα αποτυπώνονται στις θεσμοθετούμενες ρυθμίσεις για απαιτούμενες παρεμβάσεις και δράσεις. Πιο συγκεκριμένα,
    (α) θεσμοθετούνται μονομερείς, ομοιόμορφες και χωρικά αδιαφοροποίητες δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που εστιάζουν κυρίως σε συγκεκριμένα άμεσα αίτια μόνο (ποσοστά μείωσης ανθρωπογενών εκπομπών ΑτΘ, τομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα)
    (β) οι ομοιόμορφες μειώσεις εκπομπών, που αντίκεινται στην αρχή της οικονομικής αποδοτικότητας (γνωστό στα Περιβαλλοντικά Οικονομικά από το 1970), εφαρμόζονται άκριτα ασχέτως του πραγματικού ύψους εκπομπών ΑτΘ (που πιθανά είναι πολύ χαμηλό).
    (γ) οι θεσμοθετούμενες δράσεις είναι ασαφείς και γενικές όσον αφορά στις επιλέξιμες δραστηριότητες, πλην εκείνων που αφορούν στη μείωση των εκπομπών από συγκεκριμένες δραστηριότητες (ορυκτά καύσιμα)
    (δ) ιδιαίτερα ασαφείς είναι οι αναφορές σε δράσεις για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ένα θέμα που έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα που πλήττεται από ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει προκαλέσει. Εδώ αναδεικνύεται η πλημμελής έμφαση στη χωρική διάσταση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και της χωροταξικής διάστασης της αντιμετώπισης της με δράσεις προσαρμογής σε κρίσιμους τομείς όπως ο πρωτογενής αλλά και ο τριτογενής (παρά τις προβλέψεις για Περιφερειακά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή).
    (ε) απουσιάζουν σαφείς αναφορές στις αναδυόμενες τεχνολογικές λύσεις δέσμευσης και χρήσης άνθρακα (CCU) από διαδικασίες παραγωγής (π.χ. βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή, ανθρακοδεσμευτική γεωργία) ή απευθείας από την ατμόσφαιρα (CO2) για την βιώσιμη παραγωγή προϊόντων μη ορυκτού άνθρακα .
    (στ) δεν περιλαμβάνονται παράλληλες και ταυτόχρονες δράσεις συνεργειών που στοχεύουν στα έμμεσα αίτια όπως, π.χ. αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και διαχείριση της ζήτησης σε εθνικό ή/και περιφερειακό επίπεδο, που μπορεί να επιτύχουν μείωση εκπομπών, άμεσα ή έμμεσα, αύξηση απορροφήσεων, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και βελτίωση του επιπέδου ευημερίας
    (ζ) παρόλο ότι αναφέρονται, δεν τονίζεται η ανάγκη τόσο για περιβαλλοντική (κλιματική συγκεκριμένα) ενσωμάτωση (Environmental Policy Integration) όσο και, κυρίως, για ολοκλήρωση πολιτικών (Policy Integration).
    (η) πολλές θεσμικές ρυθμίσεις στηρίζονται σε εκτιμήσεις μελλοντικών σεναρίων χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχουν και χωρίς να υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα και τους περιορισμούς τους
    (η) συνολικά, το ΣΝ δεν προωθεί μετριοπαθείς παρεμβάσεις όπως επιτάσσει η αρχή πρόληψης (precautionary principle) της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής.
    Τέλος, μια ανάγνωση του Άρθρου 10 (Γενικά Μέτρα Πολιτικής) δείχνει ότι η πιστή εφαρμογή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και ο συντονισμός και η ολοκλήρωση της με, κατάλληλα τροποποιημένες, τομεακές και αναπτυξιακές πολιτικές, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση εκπομπών ΑτΘ και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή, δεν θα συνέτρεχε η ανάγκη εισαγωγής πρόσθετου νόμου, του κλιματικού.

    ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Η προτεινόμενη δομή λήψης αποφάσεων και κλιματικής διακυβέρνησης, το αντικείμενο των άρθρων 23-27 του Κεφαλαίου Δ, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η παρουσίαση θα έπρεπε να αρχίσει με το άρθρο 26 (Κλιματική διακυβέρνηση), να είναι πιο καθαρή και δομημένη, να συνοδεύεται από ένα Σχήμα, με διακριτή παρουσίαση των φορέων λήψης αποφάσεων και των συμβουλευτικών/γνωμοδοτικών οργάνων.
    Η προτεινόμενη δομή, παρά τις προβλέψεις για δημόσιο διάλογο και συμμετοχή, τείνει να είναι συγκεντρωτική. Η εισαγωγή νέων φορέων λήψης αποφάσεων και συμβουλευτικών/γνωμοδοτικών οργάνων σε υφιστάμενα και νέα Υπουργεία εγείρει ζητήματα πλεονασμών και επικάλυψης αρμοδιοτήτων που παράγουν αναποτελεσματική διακυβέρνηση.
    Σ’ αυτά τα πλαίσια, απαιτείται αποσαφήνιση ρόλων και αρμοδιοτήτων και λεπτομερής παρουσίαση των:
    (α) σχέσεων των προτεινόμενων διοικητικών και θεσμικών δομών, διαδικασιών, μέτρων και μηχανισμών εφαρμογής κλιματικής πολιτικής με τα αντίστοιχα των υφιστάμενων πολιτικών – περιβαλλοντικής, αναπτυξιακής, περιφερειακής, χωροταξικής, οικονομικής, μεταφορών, κ.λπ.
    (β) ειδικότερα, των σχέσεων των προτεινόμενων ρυθμίσεων με τα Εθνικά, Ειδικά και Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, τα σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, βιοποικιλότητας, κ.λπ.
    Παράλληλα, οι δείκτες του άρθρου 25 (Ετήσια Έκθεση Προόδου) θα πρέπει να συμπληρωθούν με δείκτες απορροφήσεων από καταβόθρες και δείκτες κλιματικής ουδετερότητας.
    Πρόσθετα ερωτήματα αφορούν:
    (α) στα δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων όσων συμμετέχουν στον διάλογο και στις διαβουλεύσεις
    (β) στον έλεγχο ποιότητας και λειτουργίας των προβλεπόμενων φορέων λήψης αποφάσεων και των συμβουλευτικών/γνωμοδοτικών οργάνων
    (γ) στην απαιτούμενη τεχνογνωσία των μελών τους
    (δ) στα κριτήρια και τις προδιαγραφές για την εκπόνηση των προβλεπόμενων μελετών στη βάση των οποίων θα λαμβάνονται αποφάσεις και
    (ε) στα κριτήρια και τις προδιαγραφές αξιοπιστίας και εγκυρότητας των χρησιμοποιούμενων δεδομένων και μεθοδολογιών ανάλυσης και εκτίμησης επιπτώσεων.

    ΟΡΙΣΜΟΙ (ΑΡΘΡΟ 3)
    Οι ορισμοί του Άρθρου 3 θα πρέπει να τεκμηριωθούν με βάση έγκριτες πηγές. Σημειώνεται ότι για κάθε έννοια υπάρχουν περισσότεροι του ενός έγκριτοι ορισμοί και αντίστοιχες ερμηνείες.
    Το ΣΝ πρέπει να υιοθετήσει, αν και όχι άκριτα, ορισμούς ευρείας χρήσης και, κυρίως, που επιδέχονται πρακτικών επιχειρησιακών τρόπων μέτρησης με βάση διαθέσιμα δεδομένα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Επίσης, αρκετοί άλλοι επιστημονικοί ή εξειδικευμένοι όροι πρέπει να ορισθούν. Π.χ., ανθεκτικότητα (χώρας και οικονομικών τομέων) στην κλιματική αλλαγή, τρωτότητα οικονομικών τομέων και δραστηριοτήτων, βιωσιμότητα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
    Κλιματική ουδετερότητα. Ο ορισμός (7) που παρατίθεται είναι χωρικά και χρονικά ασαφής, άρα δεν έχει πρακτική χρησιμότητα όπως θα αναμενόταν. Επίσης, παρόλη τη λογιστική προσέγγιση στην κλιματική ουδετερότητα που υιοθετήθηκε παγκόσμια (ισοζύγιο εκπομπών και απορροφήσεων), οι σχέσεις εκπομπών και απορροφήσεων δεν είναι γραμμικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της εκτίμησης της κλιματικής ουδετερότητας και τη χρήση της για λήψη αποφάσεων.
    Ο ορισμός 9 (πράσινες υποδομές) αναφέρεται άπαξ στο κείμενο του ΣΝ.
    Ο ορισμός 10 (προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή) είναι υπερβολικά απλοϊκός.
    Οι ορισμοί 11 (Προϋπολογισμός άνθρακα) και 12 (Τομεακός προϋπολογισμός άνθρακα) δεν ευσταθούν. Δεν είναι δυνατόν ο προϋπολογισμός, σαν έννοια, να ορίζεται σαν μέγιστη ποσότητα εκπομπών (στην προκείμενη περίπτωση).
    Σημειώνεται, ότι σε αρκετά σημεία του ΣΝ η χρήση ορολογίας δημιουργεί σύγχυση. Π.χ. τι σημαίνει «ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές»; Η ασφάλεια δικαίου δεν αφορά την υπόλοιπη κοινότητα;
    Στο Άρθρο 21 αναφέρονται ‘δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων’, ‘επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα’ και ‘βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες’. Στο Άρθρο 22 αναφέρονται ‘δραστηριότητες με σημαντική συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής’. Αυτές οι δραστηριότητες ούτε κατονομάζονται ούτε τεκμηριώνεται πως είναι δυνατόν εκ των προτέρων να κριθεί η αποτελεσματικότητα μιας δραστηριότητας στην επίτευξη κλιματικών στόχων όταν η αποτελεσματικότητα συναρτάται από πλήθος συστημικών και συγκυριακών παραγόντων.

    ΣΥΝΟΨΗ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Αναγκαίες ουσιαστικές, διαδικαστικές και πρακτικές δράσεις για την διαμόρφωση ενός περιεκτικού και εφαρμόσιμου νομοθετήματος περιλαμβάνουν:
    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ
    Ολιστική, συμπεριληπτική, χωρική προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή που θα διαπνέει όλο το κείμενο του Κλιματικού Νόμου.
    Κλιματική ουδετερότητα – ισοβαρής αντιμετώπιση εκπομπών και απορροφήσεων ΑτΘ από καταβόθρες. Χωρική εξειδίκευση της κλιματικής ουδετερότητας.
    Στόχοι του Κλιματικού Νόμου – προσθήκη στόχων για απορροφήσεις (όχι μόνο για εκπομπές ΑτΘ) στο άρθρο 1.
    Τροποποίηση Άρθρων 2 (αντικείμενο) και 25 – προσθήκη αναφορών στις απορροφήσεις και στους σχετικούς δείκτες παρακολούθησης.
    Σαφής αναφορά στο έδαφος, στις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία) και τις αντίστοιχες χρήσεις γης (καλλιέργειες, βοσκότοποι, δάση και δασικές εκτάσεις).
    Σαφής αναφορά και εξειδίκευση προτάσεων που αφορούν θάλασσα και ακτές και τις σχετικές οικονομικές δραστηριότητες για τον έλεγχο εκπομπών και απορροφήσεων ΑτΘ.
    Σαφής αναφορά στις αναδυόμενες τεχνολογικές λύσεις δέσμευσης και χρήσης άνθρακα (CCU).
    Έμφαση και εξειδίκευση προτάσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (συνολικά και ανά τομέα), βάσει σαφών κριτηρίων, όχι απλή μνεία του όρου.
    Έμφαση στο ρόλο του χωροταξικού σχεδιασμού (χερσαίου και θαλάσσιου), και στη σχέση του με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τους παραπάνω σκοπούς. Προτάσεις για αλλαγές στο χωρικό πρότυπο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ
    Εξειδίκευση σχέσεων και διαχείριση επικαλύψεων, συμπληρωματικότητας, αρμοδιοτήτων, κ.λπ. με τις προβλέψεις, μέτρα πολιτικής, διοικητικές δομές (Υπουργεία, υπηρεσίες), διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μηχανισμούς εφαρμογής υφιστάμενων νόμων (περιβαλλοντικών, οικονομικών, χωροταξικών, κ.λπ.),
    Εξειδίκευση σχέσεων με Σχέδια (χωροταξικά, διαχείρισης λεκανών απορροής, προστατευόμενων περιοχών, κ.λπ.)
    Νομικές ρυθμίσεις για τα θέματα που δεν έχουν καλυφθεί (καταβόθρες, απορροφήσεις, έδαφος, πρωτογενής τομέας, θάλασσα, κ.λπ.)
    Αποσαφηνίσεις προτεινόμενων θεσμοθετούμενων μέτρων
    Κριτήρια για θεσμοθετούμενες λύσεις (π.χ. προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή)
    Προδιαγραφές μελετών που προβλέπονται για λήψη αποφάσεων
    Άρθρο 15 (Ενδυνάμωση της διάσταση της κλιματικής αλλαγής στην περιβαλλοντική αδειοδότηση) – ενδελεχής επεξεργασία και έλεγχος συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (την αντίστοιχη Οδηγία).
    ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
    Για την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου πρέπει να προηγηθούν και ελεγχθούν, με συμμετοχικές διαδικασίες, μελέτες για όλες τις εκτιμήσεις που προβλέπονται (και όσες προτείνεται εδώ να προβλεφθούν) στο υπό διαβούλευση ΣΝ.
    Εξασφάλιση πλήρων και προσβάσιμων δημόσιων βάσεων δεδομένων
    Αποθετήριο μεθοδολογιών και μοντέλων προσαρμοσμένων στην χωρική κλίμακα της χώρας
    Αποσαφήνιση της προτεινόμενης δομής διακυβέρνησης, τροποποιήσεις στην κατεύθυνση της προσαρμοστικής διακυβέρνησης (adaptive governance)
    Άρθρο 28: Εξειδίκευση προδιαγραφών για μελέτες και επιτροπές, προσθήκες
    Σαφής και λιγότερο γενικόλογη γλώσσα.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Το συνοδευτικό κείμενο «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» είναι ανεπαρκές για την προκαταρκτική αποτίμηση των συνεπειών της προτεινόμενης ρύθμισης ενός τόσο σημαντικού και πολύπλοκου προβλήματος με κρίσιμες συνέπειες. Το τυπικό έντυπο είναι πρόχειρα συμπληρωμένο, με περιγραφές του περιεχομένου των άρθρων και απλουστευτικές, σύντομες ‘εκτιμήσεις’ που στερούνται τεκμηρίωσης και αιτιολόγησης, δεν στηρίζονται καν σε γνώμες ειδικών (expert opinion), ούτε παραπέμπουν στην ανάγκη ενδελεχούς ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης.
    Ένα τόσο βαρύνον νομοθέτημα απαιτεί πλήρη αιτιολογική έκθεση η οποία, με βάση έγκριτες μεθοδολογίες εκτίμησης, πρόβλεψης και αξιολόγησης επιπτώσεων πολιτικής και έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα, θα τεκμηριώνει τις θεσμοθετούμενες επιλογές και ρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, εγείρονται σοβαρά ζητήματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας του προτεινόμενου κλιματικού νόμου.

  • Κάποιες γενικές σκέψεις για ελλείψεις στον σχέδιο νόμου:

    Ο Εθνικός Κλιματικός νόμος παρέχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής μέτρων και ενεργειακούς στόχους σε συμφωνία με τους πρόσφατους αναθεωρημένους στόχους της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 (και με ενδιάμεσους στόχους την μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και κατά 80% έως το 2040 σε σχέση με το 1990). Παρά ταύτα δεν περιλαμβάνει από όσο μπόρεσα να αντιληφθώ, νομικά δεσμευτικές διαδικασίες με αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, που από την διεθνή εμπειρία αναδεικνύονται σε καθοριστικό παράγοντα επίτευξης των όποιων στόχων τίθενται. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα των δεσμεύσεων και των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, το ότι δηλαδή δεν υπάρχουν μηχανισμοί αυστηρού ελέγχου.

    Επιπλέον, η αναγκαία μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών και εν τέλει μηδενικών εκπομπών άνθρακα και σημαντικής μείωσης εκπομπών μεθανίου, απαιτεί, σε εθνικό επίπεδο, (α) την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης, με συμμετοχή των πολιτών στη λήψη σε τοπικό επίπεδο αποφάσεων που αφορούν την απανθρακοποίηση και την χρήση ΑΕΠ, και (β) εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους που θα χάσουν την εργασία τους, αλλιώς οι δημόσιες πολιτικές για ριζικές αλλαγές στην παραγωγή ενέργειας θα αντιμετωπίσουν έντονη κοινωνική αντίσταση, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας μας με τις ΑΕΠ, και τελικά θα αποτύχουν.

    Μανώλης Πλειώνης

    Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ,
    Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
    Πρόεδρος του ΤΕΣ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

  • Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζεται πλαίσιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον σταδιακό μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, έως το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, κατά 1,5°C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων που κυρώθηκε με τον ν. 4426/2016 (Α΄ 187) και του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ως το 2050.

    Συνεπώς, οι όποιες προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα -ΕΣΕΚ- (οι οποίες θα πρέπει να είναι συμβατές με τον Κλιματικό Νόμο) δεν θα πρέπει να οδηγούν στη μείωση των ποσοτικών στόχων που τίθενται από τον Κλιματικό Νόμο. Οι κλιματικοί στόχοι θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικοί ως ελάχιστοι στόχοι, ώστε να δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση την αδιαμφισβήτητη βούληση της Πολιτείας να μετασχηματίσει τη χώρα σε μία κλιματικά ουδέτερη κοινωνία και οικονομία.

    Άλλωστε, ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πιο φιλόδοξους νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (π.χ. η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ως καταληκτικό έτος για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2045 και όχι το 2050).

  • 25 Ιανουαρίου 2022, 17:01 | Πανος

    Ο προτεινόμενος εθνικός κλιματικός νόμος αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την κλιματική πολιτική της χώρας.
    Πολύ καλές οι πρωτοβουλίες που κάνετε αλλά η κλιματική πολιτική αλλαγή δεν θα βελτιωθεί βάζοντας τους καταναλωτές να πληρώνουν τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ ενώ παλιά τις προμηθευόμασταν δωρεάν ,είτε καταργώντας τα πλαστικά καλαμάκια.
    Προτείνω όλα τα δημόσια κτίρια και τα πανεπιστήμια ,σχολεία κτλ. να βάλουν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες από όπου από εκει θα προμηθεύονται ρεύμα. Το ίδιο πράγμα πρέπει να κάνουν και όλες ιδιωτικές κατοικίες με μία γενναία επιδότηση.
    Να εκμεταλλευτούμε τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες.
    Επίσης να μειωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα : α)κατασκευές αεροπλάνων πολεμικών ή πλοίων και οποιοδήποτε άλλο στρατιωτικού υλικού για όλες τις χωρες και οι στρατιωτικές ασκήσεις.
    Να επεκταθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών χαρτί πλαστικό.
    Για τα διαμερίσματα στον εσωτερικό χώρο να ανάβει το φως με φωτοκύτταρο εντοπίζοντας την κίνηση και όταν δεν υπάρχει κίνηση να σβήνει το φως.
    Το ίδιο πράγμα πρέπει να εφαρμοστεί και στους δημοσίους δρόμους ο φωτισμός να είναι είτε με ηλιακή ενέργεια ή να ενεργοποιείται ο φωτισμός εντοπίζοντας την κίνηση ενός αυτοκινήτου σε 500 μετρα που θα εντοπίζετε το αυτοκίνητο και μετά θα ξανάσβηνη όταν δεν υπάρχει κίνηση στο δρόμο.

  • 25 Ιανουαρίου 2022, 17:55 | Κώστας Φωτεινάκης

    [Η παρέμβαση που ακουλουθεί είνα της Λαϊκής Πρωτοβουλίας ΚΛΙΜΑ500 και είναι προϊόν διαβούλευσης με πολίτες και συλλογικότητες απ΄ όλη την Ελλάδα]
    01. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
    2021-05-19 04:05:42 klimadmin

    Στόχοι: Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% μέχρι το έτος 2030 σε σχέση με το έτος 1990. Μηδενικό άθροισμα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2040.
    Σχέδια Κλιματικής Ουδετερότητας: Πενταετείς κύκλοι εθνικών σχεδίων κλιματικής ουδετερότητας.
    Κλιματικός Ισολογισμός: Κατάρτιση ισολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της χώρας σε ετήσια βάση και απολογισμού σε σχέση με τους στόχους των σχεδίων κλιματικής ουδετερότητας. Υπολογισμός ανώτατων ορίων και θέση επιμέρους στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά έτος και ανά τομέα της οικονομίας.
    Ανεξάρτητη Κλιματική Αρχή: Σύσταση ανεξάρτητης κλιματικής αρχής με θεσμούς διαφάνειας σε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και με αρμοδιότητες για την εποπτεία της εφαρμογής της κλιματικής νομοθεσίας.
    Κλιματικό Παρατηρητήριο: Ίδρυση Κλιματικού Παρατηρητηρίου υπό την εποπτεία και διαχείριση της Κλιματικής Αρχής για τη μέτρηση, διατήρηση και συστηματική δημοσίευση κλιματικών δεδομένων και τη διατύπωση συστάσεων για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Καταγραφή και εντοπισμός των κλάδων της οικονομίας, των μεμονωμένων επιχειρήσεων καθώς και των κοινωνικών τάξεων (σε επίπεδο συνόλων δεδομένων) με το μεγαλύτερο αποτύπωμα σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και της πορείας του αποτυπώματος αυτού μέσα στον χρόνο.
    Δημόσια διάθεση του συνόλου των στατιστικών δεδομένων και των σχετικών εκθέσεων και αναφορών του Παρατηρητηρίου.

    02. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
    2021-05-19 05:05:10 klimadmin

    Απαγόρευση Εξόρυξης Υδρογονανθράκων:

    Απαγόρευση της χορήγησης αδειών ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων καθώς και αδειών εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική επικράτεια, στα εθνικά χωρικά ύδατα καθώς και στην ΑΟΖ.
    Ανάκληση όλων των αδειών εξόρυξης υδρογονανθράκων καθώς και των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν δοθεί λόγω έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

    Χωροθέτηση ΑΠΕ

    Κατάρτιση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ με σκοπό την προστασία του κλίματος, την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία και ανάκαμψη της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό και των τριών με συνεκτικό τρόπο. Χωροθέτηση των ΑΠΕ στο ΕΧΠ για τις ΑΠΕ με βάση την αρχή του μη βλάπτειν και με εκ των προτέρων χωροθέτηση συγκεκριμένων επενδυτικών ζωνών, με προτεραιότητα όπου υπάρχει έντονη ανθρωπογενής δραστηριότητα, όσο και των ζωνών με ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων για την κάλυψη τοπικών αναγκών, ιδίως σε περιοχές Natura 2000, καθώς και των ζωνών αποκλεισμού, ιδίως όπου υφίσταται ανάγκη για την απόλυτη προστασία της βιοποικιλότητας. Υποχρεωτικός χαρακτήρας του ΕΧΠ για τις ΑΠΕ για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.
    Κατανομή ποσοστού ΑΠΕ (ανάγκες της χώρας σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας) ανά Περιφερειακή Ενότητα με βάση τα παρακάτω κριτήρια κατά την αλληλουχία που ακολουθούν: (α) τις ενεργειακές ανάγκες της υπό εξέταση Περιφερειακής Ενότητας, και (β) τις ενεργειακές ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων με καθορισμό του πρόσθετου αυτού ποσοστού με βάση την αρχή του μη βλάπτειν και την φέρουσα ικανότητα των τοπικών οικοσυστημάτων.
    Ταυτόχρονες δημόσιες διαβουλεύσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο για την χωροθέτηση των ΑΠΕ με βάση το ποσοστό κατανομής, που καθορίζεται παραπάνω.

    Περιφερειακές Διακρατικές Σχέσεις:

    Ανάληψη πρωτοβουλίας από τη χώρα σε περιφερειακό επίπεδο για κατάρτιση διεθνούς πολυμερούς σύμβασης με τις γειτονικές χώρες για «Μεσόγειο και Βαλκάνια Ειρήνης, Κλιματικής Ουδετερότητας και Βιώσιμης Ευημερίας» με απαγόρευση εξορύξεων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου και αντικατάσταση με διακρατικές συνεργασίες σε ΑΠΕ.

    03. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    2021-05-19 05:05:32 klimadmin

    Δικαίωμα ιδιοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ χωρίς περιορισμούς με κίνητρα και κρατικές επιδοτήσεις με βάση δίκαια εισοδηματικά κριτήρια και με έμφαση στον μηδενισμό των λογαριασμών ρεύματος για ανέργους και κοινωνικά / οικονομικά αδύναμους στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
    Ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.
    Ενθάρρυνση της παραγωγής, ανταλλαγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ σε επίπεδο γειτονιάς στα αστικά κέντρα. Υποχρεωτική συμμετοχή των δήμων κατά 20% στη μετοχική σύνθεση των ιδιωτικών παραγωγών ΑΠΕ.
    Θέσπιση θεσμών κοινοτικής ενεργειακής δημοκρατίας μέσα από την δυνατότητα των τοπικών συμβουλίων / συμβουλίων γειτονιάς πολιτών για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

    04. ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
    2021-05-19 05:05:53 klimadmin

    Στόχος

    Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 35% σε σχέση με το όριο βάσης της Ενωσιακής νομοθεσίας.
    Εκπόνηση σχεδίων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε ενεργοβόρους κλάδους της οικονομίας.

    Εταιρική Διαφάνεια & Διακυβέρνηση

    Υποχρέωση μεγάλων επιχειρήσεων (α) για δημοσίευση πληροφοριών σχετικών με το κλίμα αναφορικά με τις δραστηριότητές τους, και (β) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικής αειφορίας.

    Γεωργία / Κτηνοτροφία

    Εθνική νομοθεσία «από το αγρόκτημα στο πιάτο» συμβατή με την προστασία του κλίματος.
    Νομοθεσία για κοινότητες παραγωγών και καταναλωτών με βάση την διασφάλιση της υγείας, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος των παραγωγών και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Βιομηχανία / Μεταποίηση

    Χάραξη πράσινης στρατηγικής και εθνική νομοθεσία για την κυκλική οικονομία με αποτελεσματικούς θεσμούς εφαρμογής και με προσαρμογή στην προστασία του κλίματος.
    Οικολογικός σχεδιασμός προϊόντων με βάση την επανάχρηση και το ανακυκλώσιμο αυτών με στόχο την μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών.
    Κλιματικό πιστοποιητικό προϊόντων με βάση το ενεργειακό αποτύπωμα. και ανάλογη επιβάρυνση σε φόρο κλιμακούμενου μέχρι το 2030

    Μεταφορές

    Σταδιακή μείωση αεροπορικών μεταφορών για κοντινές αποστάσεις με ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών. Μετάβαση στον εξηλεκτρισμό / χρήση πράσινου υδρογόνου στις θαλάσσιες μεταφορές.
    Προώθηση του περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις αεροπορικές μεταφορές.
    Κατάρτιση ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας για κάθε δήμο (λχ. βάδισμα, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες).
    Ενίσχυση δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και πλάνο μετάβασης στον εξηλεκτρισμό τους.

    Αρχιτεκτονική με Ουδέτερο Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

    Σε επίπεδο μεμονωμένων κτιρίων.

    Νέα κτίρια και αναβάθμιση υπαρχόντων κτιρίων με στόχο την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση, δηλαδή με χρήση βιοκλιματικών στοιχείων (στον σχεδιασμό, στη βελτίωση θερμομόνωσης και στη ρύθμιση του ηλιασμού, σκιασμού και φυσικού αερισμού), με ιδιοπαραγωγή ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά σε ταράτσες), με δραστικό περιορισμό της χρήσης λεβητών ορυκτών καυσίμων και αντικατάσταση από τεχνολογίες, όπως αντλίες θερμότητας ή / και χρήση γεωθερμίας.

    Χώρος ανάμεσα στα κτίρια.

    Μέριμνα για τον αντίκτυπο του όγκου ενός κτιρίου στο άμεσο περιβάλλον και την κατοικησιμότητα του χώρου ανάμεσα στα κτίρια. Επανεξέταση των άμεσων και έμμεσων αυξήσεων του συντελεστή δόμησης στις πρόσφατες νομοθεσίες.

    Δημόσιος Χώρος

    Βιώσιμοι δημόσιοι χώροι, που λαμβάνουν υπόψη τον αέρα, το φυσικό στοιχείο και τις ανάγκες συνύπαρξης των ανθρώπων με έμφαση στη χρήση υδατοαπορροφητικών και μη ανακλαστικών υλικών.

    Πολεοδομικός σχεδιασμός

    Επανασχεδιασμός και αναγέννηση πόλεων με βάση τις αρχές της αειφορίας και της προσβασιμότητας. Δημιουργία συνεκτικών πόλεων με περιορισμό της άναρχης εξάπλωσης και διασποράς (spread). Αναβάθμιση των κεντρικών συνοικιών με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής τους. Απεξάρτηση από τη χρήση αυτοκινήτου και απόδοση του επιπλέον χώρου στους ανθρώπους (με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομους σε κεντρικούς δρόμους, μετατροπή παρόδιων χώρων στάθμευσης σε κοινόχρηστες αστικές λειτουργίες κλπ).

    Χωροταξικός σχεδιασμός

    Περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης με απώτερο στόχο την αποκέντρωση σε περιφερειακές πόλεις και οικισμούς. Αναγνώριση της σημασίας του τοπίου (φυσικού, αγροτικού, αστικού) ως τόπου κατοίκησης και συμβίωσης ανθρώπων και ζώων αλλά και ως πολιτισμικού αγαθού.

    Δημόσιες Συμβάσεις

    Υποχρεωτική διασφάλιση της κλιματικής ουδετερότητας στον σχεδιασμό των δημόσιων συμβάσεων.
    Υποχρεωτική ενσωμάτωση ποιοτικών προδιαγραφών για την κλιματική ουδετερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος στα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.
    Αναστολή συμμετοχής σε διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων για επιχειρήσεις, ομίλους επιχειρήσεων και επιχειρήσεις που ελέγχονται από πρόσωπα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις δικαστηρίων αναφορικά με σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
    Απαγόρευση συμμετοχής σε διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων για επιχειρήσεις, ομίλους επιχειρήσεων και επιχειρήσεις που ελέγχονται από πρόσωπα, για τα οποία έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων αναφορικά με σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Απομεγέθυνση Δραστηριοτήτων με Δυσανάλογο Περιβαλλοντικό Κόστος

    Απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Ελληνική επικράτεια.
    Ρύθμιση της μηχανικής μάθησης (“machine learning”) υπό το πρίσμα της μείωσης του κλιματικού αποτυπώματος.

    05. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    2021-05-19 05:05:25 klimadmin

    Δίκαιη Μετάβαση για την Εργασία και την Κοινωνία:

    Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους κατοίκους των περιοχών και τους εργαζόμενους των τομέων, που πλήττονται από την απανθρακοποίηση της οικονομίας καθώς και την κλιματική κατάρρευση.
    Πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία, επανακατάρτιση, παροχή συμβουλών και ενθάρρυνση για συνεργατικών σχημάτων για τον κόσμο της εργασίας, που πλήττεται, με στόχο την μετάβαση σε ένα πιο πράσινο, κλιματικά ουδέτερο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο.

    Υγεία:

    Επανασχεδιασμός των πολιτικών για την υγεία λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής και οικολογικής κρίσης στην δημόσια υγεία.
    Καθολική και δωρεάν πρόσβαση του πληθυσμού σε δομές προστασίας της υγείας από ασθένειες που οφείλονται στην κλιματική κρίση.
    Άμεση ενίσχυση και προσαρμογή του δημόσιου συστήματος υγείας για τις ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.

    Κλιματικοί Πρόσφυγες:

    Αναγνώριση περιβαλλοντικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης ως λόγων χορήγησης διεθνούς προστασίας. Απαγόρευση επιστροφής / απέλασης σε χώρα ή περιοχή που η ζωή και η υγεία τίθενται σε κίνδυνο λόγω κλιματικής κρίσης. Πλήρης ενσωμάτωση των κλιματικών προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία.

    Πολιτική Προστασία:

    Ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας από κλιματικές και περιβαλλοντικές καταστροφές.
    Μετασχηματισμός του χαρακτήρα της πολιτικής προστασίας από τον σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.

    Διεθνείς Σχέσεις:

    Διεθνής αλληλεγγύη της Ελλάδας στις χώρες, που πλήττονται από την κλιματική κρίση.
    Ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ελλάδα για την ενδυνάμωση υφιστάμενων και την δημιουργία νέων διεθνών θεσμών που προωθούν την κλιματική δικαιοσύνη υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών.

    06. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
    2021-05-19 05:05:45 klimadmin

    Θεσμική Εγγύηση για την Προστασία της Βιοποικιλότητας

    Θέσπιση θεσμικής εγγύησης για την κατά προτεραιότητα προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων της, ως αυτοτελούς έννομου αγαθού με αυθύπαρκτη αξία αλλά και λόγω της ευεργετικής της λειτουργίας στη ρύθμιση του κλίματος. Ψήφιση νόμου για την προστασία του εδάφους, το οποίο φιλοξενεί μεγάλο ποσοστό της βιοποικιλότητας, σε συμφωνία με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 28/4/2021 (2021/2548(RSP).

    Δικαίωμα στην Προστασία της Βιοποικιλότητας

    Θέσπιση αγώγιμου δικαιώματος πολιτών και φορέων για την λήψη από το Ελληνικό δημόσιο κατάλληλων μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας ως όλου αλλά και κάθε στοιχείου αυτής.

    Αναπαλλοτρίωτο / Κοινοτική Χρήση των Πόρων της Βιοποικιλότητας

    Αναγνώριση του κοινόχρηστου και εκτός συναλλαγής χαρακτήρα της βιοποικιλότητας ως όλου αλλά και κάθε στοιχείου αυτής. Δικαίωμα χρήσης των φυσικών πόρων της βιοποικιλότητας είτε από φυσικά πρόσωπα και τοπικούς φορείς κοινωνικής οικονομίας είτε κατόπιν διαβούλευσης και σύμφωνης γνώμης των τοπικών συμβουλίων, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια.

    Περιβαλλοντικό Κεκτημένο

    Θέσπιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου και απαγόρευση της υποβάθμισής του με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων.

    Προστασία Περιοχών Natura 2000

    Κατάργηση διατάξεων νόμων (πχ. Κεφάλαιο Δ’ του Ν. 4685/2020), που υποβαθμίζουν την προστασία των περιοχών Natura 2000.
    Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν τους όρους προστασίας των περιοχών Natura 2000 και εκκρεμούν.

    07. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    2021-05-19 05:05:43 klimadmin

    Φορολόγηση Υδρογονανθράκων:

    Λογιστικός διαχωρισμός συναλλαγών εμπορίας ενέργειας από υδρογονάνθρακες και επιβολή φόρου σε κάθε συναλλαγή

    εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογονάνθρακες σε χονδρική βάση.

    Μη Πρόσβαση / Αναστολή Κρατικών Ενισχύσεων:

    Απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογονάνθρακες.
    Αναστολή για πέντε (5) έτη κρατικών ενισχύσεων και ανάκληση όσων ήδη έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων με συνδεδεμένες επιχειρήσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις δικαστηρίων αναφορικά με παραβίαση διάταξης νόμου, που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Κλιματική Χρηματοδότηση:

    Πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική δικαιοσύνη και τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Βιώσιμα Χρηματοοικονομικά:

    Απαγόρευση χορήγησης οποιουδήποτε είδους πίστωσης από πιστωτικά ιδρύματα σε επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογονάνθρακες.
    Υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για την αξιολόγηση της αειφορίας των υπό δανειοδότηση επενδύσεων άνω του ποσού των 10.000.000 €.
    Δείκτες αξιολόγησης και ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αξιολόγηση της αειφορίας των χορηγηθέντων δανείων άνω του ποσού των 10.000.000 € ανά πιστωτικό ίδρυμα και συνολικά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Ένταξη των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες στις αξιολογήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την πιστοληπτική ικανότητα μεγάλων επιχειρήσεων.
    Ένταξη των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες στις πολιτικές διαχείρισης κινδύνων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
    Προληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τους κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    08. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    2021-05-19 05:05:22 klimadmin

    Πρόσωπα που Αναφέρουν Παραβιάσεις της Νομοθεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος («whistleblowing»):

    Δικαίωμα του καθενός για την αναφορά στις αρχές και την δημόσια αποκάλυψη παραβιάσεων της νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος με ανώνυμο ή επώνυμο τρόπο.
    Σύσταση από το Δημόσιο ανεξάρτητου και αυτόνομου διαύλου αναφοράς και θεσμού παρακολούθησης αναφορών για παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος και ένταξη αυτών στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Θέσπιση μέτρων για την διασφάλιση της μη αποκάλυψης της ταυτότητας του αναφέροντος προσώπου, την απαγόρευση αντιποίνων και την αποτελεσματική υιοθέτηση και εφαρμογή στην πράξη μέτρων στήριξης.

    Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος:

    Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε ανεξάρτητη αρχή με διαφανείς λειτουργίες και με διορισμό του διοικητικού της συμβουλίου από την Κλιματική Συντακτική Συνέλευση.
    Ενίσχυση των υποδομών, των πόρων, του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ακαταδίωκτο του προσωπικού του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για πράξεις στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

    Δικαίωμα στην Προστασία του Κλίματος:

    Θέσπιση αγώγιμου δικαιώματος πολιτών και φορέων για την λήψη από το Ελληνικό κράτος κατάλληλων μέτρων για την προστασία του κλίματος σύμφωνα με τους στόχους του παρόντος νόμου.

    Έννομο Συμφέρον:

    Ρητή αναγνώριση του έννομου συμφέροντος του καθενός για την προσφυγή στην αστική και διοικητική δικαιοσύνη για την προστασία του περιβάλλοντος («actio popularis»).

    Συλλογικά Μέτρα Δικαστικής Προστασίας:

    Θεμελίωση δικαιώματος κάθε νομικού προσώπου με καταστατικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος για την άσκηση συλλογικών αγωγών και, γενικότερα, την προσφυγή στην αστική και διοικητική δικαιοσύνη για την προστασία του περιβάλλοντος για λογαριασμό φυσικών προσώπων, μελών του ή μη.

    Ατελής Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη:

    Απαλλαγή κάθε μέσου δικαστικής προστασίας του περιβάλλοντος από οποιοδήποτε φόρο, τέλος ή εισφορές προς τρίτους.

    Πολιτική Δικονομία:

    Δικαίωμα αιτούντος δικαστική προστασία για την προστασία του περιβάλλοντος να αιτείται από το δικαστήριο προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων στην κατοχή του αντιδίκου.
    Δικαίωμα αιτούντος δικαστική προστασία για την προστασία του περιβάλλοντος να αιτείται από το δικαστήριο προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων στην κατοχή της Διοίκησης.
    Εκδίκαση πολιτικών ένδικων μέσων για την προστασία του περιβάλλοντος με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

    Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος:

    Αυτεπάγγελτο όλων των ποινικών αδικημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος. Σύσταση Εισαγγελίας Περιβαλλοντικού Εγκλήματος.
    Θέσπιση διακεκριμένου ποινικού αδικήματος για κάθε πράξη ζημιάς του περιβάλλοντος που πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, (π.χ. δόλος, συλλογική οργάνωση, σκοπός κέρδους, έκταση ζημιάς).
    Ιδιώνυμο αδίκημα για δημοσίους υπαλλήλους αναφορικά με πράξεις ή παραλείψεις σε σχέση με την μη εκτέλεση των καθηκόντων τους δέσμιας αρμοδιότητας ή διακριτικής ευχέρειας αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
    Μη αναστολή φυλάκισης για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

    09. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    2021-05-19 05:05:30 klimadmin

    Προστασία Περιβάλλοντος από τον Σχεδιασμό:

    Θεσμοθέτηση εκτίμησης οικολογικού αντικτύπου και της ενδεχόμενης διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για κάθε σχέδιο νόμου που υποβάλλεται προς συζήτηση στη Βουλή.

    Οικολογική Δημοκρατία:

    Τοπικά συμβούλια / συμβούλια γειτονιάς πολιτών ανά δημοτική κοινότητα και δημοτικές ομοσπονδίες συμβουλίων με αποφασιστικές αρμοδιότητες για ζητήματα προστασίας τουπεριβάλλοντος και κλιματικής ουδετερότητας.
    Δικαίωμα φυσικών και ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων σε περιφερειακό επίπεδο για ζητήματα που αφορούν το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.
    Δικαίωμα ηλεκτρονικής ανάκλησης αντιπροσώπων σε επίπεδο ΟΤΑ και στο κοινοβούλιο για λόγους που αφορούν το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Κλιματική Συντακτική Συνέλευση:

    Συγκρότηση σε σώμα κλιματικής συντακτικής συνέλευσης με ποσόστωση εκπροσώπων από την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών (κοινωνικά κινήματα, περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις) και εκπροσώπων με απευθείας εκλογή με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τον λαό.
    Κατάρτιση από την Συνέλευση Κλιματικού Συντάγματος για την μετάβαση σε μια οικολογική δημοκρατία και θέση σε κοινωνική διαβούλευση τόσο ηλεκτρονική όσο και πρόσωπο με πρόσωπο κατά τόπους.
    Ολοκλήρωση και θέση Κλιματικού Συντάγματος σε δημοψήφισμα.
    Σε περίπτωση επικύρωσης του Κλιματικού Συντάγματος, εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος για την ενσωμάτωση του Κλιματικού Συντάγματος.

    Οικολογικός Φεμινισμός:

    Υποχρεωτική ποσόστωση 50% στη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων στα όργανα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας που ασκούν αρμοδιότητες από τον σχεδιασμό ως την υλοποίηση των περιβαλλοντικών πολιτικών.

    Οικολογική Εκπαίδευση:

    Υποχρεωτική συμπερίληψη της οικολογίας ως μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συστηματική ένταξη της βιωματικής σχέσης των μαθητών με την φύση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οριζόντια ένταξη της οικολογικής διάστασης σε όλους τους τομείς της μαθησιακής διαδικασίας.

    Οικολογική Καινοτομία:

    Δικαίωμα κάθε ενδιαφερόμενου για παροχή πληροφοριών από τον κάτοχο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για καινοτομία αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική ουδετερότητα.
    Δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης προστατευόμενων από διανοητική ιδιοκτησία έργων για σκοπούς καινοτομίας αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική ουδετερότητα.
    Θεσμοί δεξαμενών τεχνογνωσίας και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για καινοτομία αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική ουδετερότητα.
    Διάθεση με όρους ανοιχτής γνώσης και δεδομένων των αποτελεσμάτων κάθε έρευνας που έχει λάβει κρατική ενίσχυση από Ενωσιακούς ή εθνικούς κρατικούς πόρους.
    Υποχρεωτική αδειοδότηση με όρους ανοιχτής γνώσης και δεδομένων κάθε έργου διανοίας που ενσωματώνει αποτελέσματα έρευνας που έχει λάβει κρατική ενίσχυση από Ενωσιακούς ή εθνικούς κρατικούς πόρους.

    Έρευνα για την Κλιματική Κρίση και τον Οικολογικό Μετασχηματισμό

    Θέσπιση αυξανόμενου ποσοστού χρηματοδότησης έρευνας με βάση εκκίνησης 0,1% με στόχο 0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030. Οι ερευνητικές δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν όλα τα επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιστημών.

  • 25 Ιανουαρίου 2022, 07:11 | Ψαρρας Δημητρης

    Κύριοι
    Σας αναφέρω χαρακτηριστικά, τις σκέψεις μου ώστε να προσδιοριστεί ορθά ο σκοπός.
    Φυσικά υπάρχει η κλιματική αλλαγή και είναι ανθρωπογενής.
    Αλλα η μετάβαση σε κάτι ήπιο, η προστασία από την κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει εξίσου καταστροφικές συνέπειες εάν γίνει χωρίς διαφοροποίηση των πηγών και της σκέψης.
    Εάν δεν διαβαστεί σωστά η φύση σε όλο της το φάσμα, μπορεί να επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα.
    Σας αναφέρω ένα σενάριο για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.
    Το χειμώνα του 2031, βαρύ χιόνι και κρύο έπληξε ολόκληρη την κεντρική την βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία. Τα Φωτοβολταϊκά καλύφθηκαν με χιόνι, οι ανεμογεννήτριες αποσυνδέθηκαν λόγω καταιγίδων, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη σβησμένοι εδώ και χρόνια, η παροχή φυσικού αερίου έχει εξασθενήσει και λογω γεωπολιτικών επιλογών. Απαγορεύονται οι μηχανές εσωτερικής καύσης, οι φούρνοι, τα τζάκια, τα αλυσοπρίονα, οι φυσητήρες χιονιού κ.λπ.
    Χιλιόμετρα ηλεκτρικών οχημάτων, ακίνητα, σε αυτοκινητόδρομους που έμειναν από ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι «ηλεκτρικές» υπηρεσίες διάσωσης επηρεάζονται επίσης. Τα ακίνητα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπορούν πλέον να κινούνται μόνα τους, αλλά πρέπει να ρυμουλκούνται μεμονωμένα, κάτι που ακόμη και η Bundeswehr (Γερμανικός Στρατός) δεν μπορεί να κάνει λόγω έλλειψης λειτουργικών οχημάτων. Οι ηλεκτρικοί και τροχοφόροι εκσκαφείς δεν μπορούν πλέον να μπουν στο δίκτυο ή είναι λειτουργικοί για λίγες μόνο ώρες. Από έλλειψη ζήτησης, εδώ και πολλά χρόνια, τα διυλιστήρια δεν παράγουν βενζίνη ή ντίζελ.
    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτάσσει όλα τα κλασικά αυτοκίνητα που εξακολουθούν να λειτουργούν με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μόνο η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να προμηθεύσουν οχήματα και καύσιμα όπως αυτά, αλλά αυτό είναι αδύνατο λόγω της αντίθεσης των ΗΠΑ. Η υγειονομική περίθαλψη, τα σχολεία, η επισιτιστική βοήθεια και η βιομηχανική παραγωγή δεν λειτουργούν πλέον.
    Ευχαριστώ
    Ψαρρας Δημήτρης

  • 24 Ιανουαρίου 2022, 15:50 | Βαγενάς Δημήτρης

    Global Fit (επικαιροποίηση)

    ΤΕΛΙΚΟ Συμπέρασμα:

    Αντικατάσταση του EU Fit for 55% με το Global Fit (από Διεθνές Δικαστήριο ή την επόμενη COP) όπου ΟΛΟΣ ο πληθυσμός της γης τρέχει ετησίως με :

    μείωση -3% στην ΕΝΤΑΣΗ Ενέργειας (tn CO2/MWh πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας) από ΑΠΕ-ΕΞΕ (83/224=37%, 0,9685^31έτη=37%, 0,98/1,012=0,9684, -2% tn CO2, +1,2% ΠΚΕ, (2050): 36,4GtCO2*0,98^31έτη=19,5 GtCO2 , 36,4-19,5=16,9 GtCO2) και

    το υπόλοιπο περίπου 50% της συνολικής μείωσης γίνεται με τεχνητές καταβόθρες απορρόφησης 16 Gtn CO2 από την ατμόσφαιρα με 16000 μηχανές “συνθετικών δασών” 1 Μt CO2 εκάστης

    με την ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ότι ο Αιώνας μας είναι Ανθρωπόκαινος που είναι σαθρό (ή όχι στέρεο επιχείρημα) καθώς μεσολαβούν και Παγετώδεις Περίοδοι στο Κλίμα (πριν το 1750 μχ).

  • 24 Ιανουαρίου 2022, 15:46 | The Green Tank

    Αποσαφήνιση της σχέσης του ΕΣΕΚ με τους ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους: Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 ορίζονται συγκεκριμένοι ποσοτικοί ενδιάμεσοι κλιματικοί στόχοι για το 2030 και το 2040 «λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.)». Η διατύπωση αυτή δημιουργεί σύγχυση ως προς τον ρόλο του ΕΣΕΚ στη θέσπιση αυτών των στόχων. Για να καταστεί σαφές ότι ο κλιματικός νόμος είναι αυτός που ορίζει τους στόχους ενώ το ΕΣΕΚ τους εξειδικεύει σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας (ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανία, μεταφορές, κτίρια κλπ) και διαμορφώνει τα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξή τους, προτείνεται η παρακάτω τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 1:

    (τροποποίηση παραγράφου 2, άρθρου 1): Προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος για κλιματική ουδετερότητα της παρ. 1, ορίζονται ως ενδιάμεσοι κλιματικοί στόχοι για τα έτη 2030 και 2040, η μείωση των καθαρών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) και ογδόντα τοις εκατό (80%), αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του έτους 1990. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.), το οποίο καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1099 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 (L 328), εξειδικεύει αυτούς τους στόχους σε επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, και διαμορφώνει τα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξή τους.

  • 24 Ιανουαρίου 2022, 15:25 | The Green Tank

    Ο προτεινόμενος εθνικός κλιματικός νόμος αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την κλιματική πολιτική της χώρας.

    Περιέχει πολλά προοδευτικά στοιχεία όπως τον ορισμό φιλόδοξων κλιματικών στόχων για το 2030, το 2040 και το 2050 αλλά και τη θέσπιση διαδικασίας κατάρτισης τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα για επτά τομείς της οικονομίας. Αυτού του είδους οι προϋπολογισμοί που περιλαμβάνονται στους πιο προοδευτικούς κλιματικούς νόμους της Ευρώπης, θα συμβάλλουν στην καλύτερη παρακολούθηση της κλιματικής πορείας της χώρας αλλά κυρίως στην εμπλοκή όλων των τομέων της οικονομίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ο κλιματικός νόμος θεσπίζει επίσης αρκετούς επιμέρους φιλόδοξους στόχους όπως την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από το αντίστοιχο περιθώριο που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την υποχρεωτική κάλυψη τουλάχιστον του 30% των επιφανειών των μεγάλων κτιρίων με συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά) ή τη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κατά 80% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Επιπλέον, ενσωματώνει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ εκτός από την κατάρτιση σχεδίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο περιλαμβάνει και σειρά μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όπως τη θέσπιση Παρατηρητηρίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών σε περιοχές υψηλής τρωτότητας από το 2025 και μετά.

    Ωστόσο είναι απαραίτητη η βελτίωση του νόμου σε πολλά σημεία προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο άσκησης της εθνικής κλιματικής πολιτικής, εναρμονισμένο με τις επιταγές της επιστήμης και την επείγουσα ανάγκη για κλιματική δράση. Πιο συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο να:

    1. Αποσαφηνιστεί ότι το ο κλιματικός νόμος ορίζει τους κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2040 ενώ το ΕΣΕΚ τους εξειδικεύει, τους επιμερίζει σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας και διαμορφώνει τα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξή τους·
    2. Επισπευστεί η απολιγνιτοποίηση με καταληκτική ημερομηνία το 2025·
    3. Τεθεί χρονικό όριο τερματισμού των δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων·
    4. Οριστεί το 2035 ως το έτος κατά το οποίο η χώρα θα μηδενίσει τις εκπομπές της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής·
    5. Τεθούν στόχοι διείσδυσης των ΑΠΕ για τη θέρμανση κτιρίων καθώς και να βελτιωθούν και να συμπληρωθούν οι προβλέψεις για υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια·
    6. Διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν για έργα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με δημόσιους πόρους θα είναι απολύτως συμβατές με τους κανόνες της Πράσινης Ταξινομίας και των σχετικών κατ’εξουσιοδότηση πράξεων·
    7. Ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στις διαβουλεύσεις για ζητήματα κλιματικής πολιτικής (ετήσια έκθεση προόδου και πενταετείς προϋπολογισμοί άνθρακα) και να θεσπιστεί συζήτηση στη Βουλή κάθε χρόνο της ετήσιας έκθεσης που θα υποβάλλει η Επιστημονική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

  • Γενικές παρατηρήσεις

    -Δεν υπάρχει εκτίμηση επιπτώσεων από την εφαρμογή του νόμου (νομοθετική υποχρέωση)
    -Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί ο αριθμός εξειδικευτικών αποφάσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Κλιματικού Νόμου
    -Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα προβλήματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας
    -Δεν λαμβάνονται πουθενά υπόψη οι περιορισμένες δυνατότητες μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεων, άκαμπτα μέτρα, δυσβάσταχτα για τις επιχειρήσεις αυτές

  • 24 Ιανουαρίου 2022, 13:45 | Βαγενάς Δημήτρης

    Διόρθωση Σχολίου & Global Fit

    Διόρθωση Σχολίου: Γιατί δεν θα δούμε ποτέ Rafale και Belharra με καύσιμο υγρό υδρογόνο στις δεξαμενές τους… (Αρθ.12 Εθν. Κλιματικού Νόμου)

    Gravimetric & Volumetric energy density

    Jet fuel:
    12000Wh/kg, 800kg/m3=0,8kg/lt
    12kWh*0,8=9,6 – 10,4 MWh/m3 (αντί 15 MWh/m3)

    Diesel maritime oil:
    45MJ/kg , 45*40/144=12,5 KWh/kg
    860kg/m3
    12,5*0,86 MWh/m3 =10,75 MWh/m3 (αντί 14,535 MWh/m3)

    Συμπέρασμα:

    Αντικατάσταση του EU Fit for 55% με το Global Fit (από Διεθνές Δικαστήριο ή επόμενη COP) όπου ΟΛΟΣ ο πληθυσμός της γης τρέχει με ΑΠΕ-ΕΞΕ & μείωση -2% στην ΕΝΤΑΣΗ Ενέργειας (tn CO2/MWh πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας) και το υπόλοιπο 50% της συνολικής μείωσης γίνεται με τεχνητές καταβόθρες απορρόφησης 16 Gtn CO2 από την ατμόσφαιρα με 16000 μηχανές “συνθετικών δασών” 1 Μt CO2 εκάστης με την ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ότι ο Αιώνας μας είναι Ανθρωπόκαινος που είναι σαθρό (ή όχι στέρεο επιχείρημα) καθώς μεσολαβούν και Παγετώδεις Περίοδοι στο Κλίμα (πριν το 1750 μχ).

  • 1. Ο κλιματικός νόμος αν θέλει να είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την επιστήμη, πρέπει:
    – Να ξεκαθαρίζει ότι εγκαταλείπονται όλα τα σχέδια για έρευνα, εξόρυξη και κατασκευής αγωγών για μεταφορά ορυκτών καυσίμων. Νέα έργα επιτρέπονται μόνο αν αφορούν στην περιβαλλοντική επίδοση υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Το ορυκτό αέριο δεν είναι μεταβατικό καύσιμο και οι επενδύσεις που αφορούν σε νέα έργα επέκτασης δικτύων αερίου ή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο επιτρέπονται μόνο αν υποκαθιστούν παλιότερες μονάδες με χαμηλότερη απόδοση και υψηλότερες εκπομπές CO2. Οι μονάδες λιγνίτη που αποσύρονται αντικαθίστανται από μικρότερες ή μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μόνο, όχι από μονάδες αερίου. H άδεια λειτουργίας όλων των μονάδων ορυκτών καυσίμων ((παλιότερες ή νεότερες) ολοκληρώνεται το 2040. Καμία νέα μονάδα δεν παίρνει άδεια λειτουργίας που ξεπερνάει το 2040.
    – να στοχεύει σε κλιματική ουδετερότητα της χώρας μέχρι το 2040 μια και η περιοχή μας πλήττεται ήδη πολύ σοβαρά από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης και οι υποδομές της δεν αντέχουν τις πιέσεις που πλέον προκύπτουν
    – να προβλέπει ότι η συμμετοχή της χώρας στο φόρουμ αερίου ανατολικής Μεσογείου ή άλλους διακρατικούς θεσμούς που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα επιτρέπεται μόνο για την προώθηση πολιτικών και μέτρων βελτίωσης της περιβαλλοντικής επίδοσης υπαρχόντων έργων, αλλά δεν επιτρέπεται αν προωθούνται νέα έργα και σχέδια για προώθηση ορυκτών καυσίμων
    – η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μετατροπή του Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου σε Φόρουμ Ενεργειακής Μετάβασης και Πράσινης Συμφωνίας Ανατολικής Μεσογείου.
    2. Η πολιτική για το κλίμα πρέπει να έχει συνοχή με την πολιτική για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας, να χαρακτηρίζεται από κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη και να συνδέει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια και στόχους με άμεσα μέτρα απανθρακοποίησης με δίκαιο τρόπο όλων των δραστηριοτήτων και τομέων που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση.
    3. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του κλιματικού νόμου θα πρέπει να είναι η επίτευξη ενεργειακής αποτελεσματικότητας στο 90% των κτιρίων μέχρι το 2030 ώστε να μετατρέπεται κάθε χρόνο τουλάχιστον το 4-5% των κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με έμφαση σε κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια/δημοτικά.
    4. Ο κλιματικός νόμος πρέπει να προωθεί και να προβλέπει μεγιστοποίηση εφαρμογών ανανεώσιμης ενέργειας (με προτεραιότητα την ηλιακή και γεωθερμία) σε κτίρια και τις γειτονιές σε συνδυασμό με προγράμματα αποθήκευσης ανταλλαγής και πώλησης σε επίπεδο τοπικό, γειτονιάς και όπου είναι εφικτό, κατοικίας. Για την προώθηση του στόχου της απανθρακοποίησης τόσο του ηλεκτρισμού όσο και της θέρμανσης/δροσισμού και των μετακινήσεων πρέπει να διατίθεται ένα σημαντικό ποσοστό του δημόσιου προϋπολογισμού, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΛΛΑΔΑ 2.0), του ΕΣΠΑ/ΠΔΠ 2021-2027, των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών, το Πράσινο Ταμείο. Να προβλέπονται φορολογικά κίνητρα και αντικίνητρα για την συμμετοχή των ιδιωτών στην προώθηση της απανθρακοποίησης
    5. Η απανθρακοποίηση στη γεωργία, τις κατασκευές, τις μεταφορές στην ξηρά και στη θάλασσα αφορά όλο τον κύκλο ζωής, όχι μόνο το τελικό στάδιο του προϊόντος ή της υπηρεσίας.
    6. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα χρεώνονται με το χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ τα προϊόντα και οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση επιβαρύνονται με τον μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ (24%). Τα έσοδα από αυτόν τον ΦΠΑ καταλήγουν σε ταμείο που ενισχύει την εξάλειψη της οικονομικής και ενεργειακής φτώχειας με ενεργητικά μέτρα (ενεργειακή αναβάθμιση, αντικατάσταση συσκευών, απανθρακοποίηση μέσω θέρμανσης / δροσισμού)

  • Σχόλιο επί της αρχής

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, τα τελευταία 7 χρόνια ήταν και τα 7 πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ. To 2021 αποτέλεσε το πέμπτο πιο θερμό έτος στην ιστορία καταγράφοντας τεράστιες καταστροφές στην Ευρώπη και την Ελλάδα που χτυπήθηκε από καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Παρόλα αυτά, το 2021 σημειώθηκε η μεγαλύτερη (από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010) ετήσια αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον ενεργειακό τομέα (κατά περισσότερο από 6%), ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και των ανεπαρκών πολιτικών για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
    Κοιτώντας το μέλλον, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι σημαντικότεροι και πιθανότεροι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια συνδέονται κυρίως με την κλιματική κρίση και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Η πρόγνωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που διαθέτουμε και τα οποία συνηγορούν στο ότι εάν δεν υιοθετήσουμε πολύ πιο φιλόδοξη και τολμηρή πολιτική για το κλίμα και τη φύση, κατευθυνόμαστε προς έναν πλανήτη κατά 2,4oC θερμότερο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα.

    H ψήφιση ενός φιλόδοξου και επιστημονικά τεκμηριωμένου κλιματικού νόμου μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική εξέλιξη της χρονιάς για την κλιματική δράση της χώρας, σηματοδοτώντας την περιβαλλοντικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποδοτική μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ωστόσο, ένα τελείως ανεπαρκές βήμα. Απαιτούνται τομές για την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία της φύσης με γενναίους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ως βασική προϋπόθεση για να αποτρέψουμε μία ανεξέλεγκτη κλιματική κατάρρευση.

    Οι οργανώσεις και φορείς οι οποίοι σε συνεργασία με εκατοντάδες πολίτες συνδιαμόρφωσαν την πρώτη πρόταση κλιματικού νόμου, την οποία κατέθεσαν στην κυβέρνηση και τα μέλη του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2021, συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, υποβάλλοντας εκτενή σχόλια. Στόχος τους να συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση του σχεδίου νόμου και να καλέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές βελτιώσεις και να καταθέσει το τελικό κείμενο στη βουλή προς ψήφιση.

    Άρθρο 1 – Σκοπός

    Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας δεν πρέπει να λογίζεται απλά ως ένας πολιτικός στόχος, αλλά ως το πλανητικό όριο, πέρα από το οποίο η ανθρωπότητα δεν είναι ασφαλής. Ως εκ τούτου ο κλιματικός νόμος θα πρέπει να αναφέρει ρητά ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως περιγράφεται στην Συμφωνία του Παρισιού η οποία έχει κυρωθεί με τον Ν.4426/2016, καθώς και το Σύμφωνο για το Κλίμα της Γλασκόβης.

    Είναι επίσης απαραίτητο οι κλιματικοί στόχοι να είναι νομικά δεσμευτικοί ώστε να δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση την αδιαμφισβήτητη βούληση της Πολιτείας να μετασχηματίσει τη χώρα σε μία κλιματικά ουδέτερη κοινωνία και οικονομία και να μην τελούν υπό την αίρεση τυχόν διαφορετικών προβλέψεων στο ΕΣΕΚ (“λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ”) αν αυτές οδηγούν στη μείωση των ποσοτικών στόχων.

    Η ενσωμάτωση ενδιάμεσων ποσοτικών στόχων για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόσο για το 2030, όσο και για το 2040, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αυτού του σχεδίου νόμου. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι οι στόχοι αυτοί είναι σημαντικά προωθημένοι σε σύγκριση με τις σημερινές επιδόσεις της Ελλάδας, αλλά και τους στόχους για το 2030, όπως αυτοί προβλέπονται στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ (42% έως το 2030), δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι και δεν συνυπολογίζουν τη δίκαιη κατανομή που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα ως ανεπτυγμένο κράτος. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει στόχο μείωσης των ακαθάριστων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030 και κατά 95% έως το 2040 και κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2045, επιτυγχάνοντας αρνητικές εκπομπές μετά το 2045.

    Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πιο φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Λίστα κρατών με νομικά δεσμευτικούς στόχους για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας

    Γερμανία (2045) | Σουηδία (2045) | Δανία (2050) | Ηνωμένο Βασίλειο (2050) | Ιρλανδία (2050) | Γαλλία (2050) | Λουξεμβούργο (2050) | Ουγγαρία (2050) | Ισπανία (2050) | Φινλανδία 2035/2050

    Επίσης είναι σημαντικό να προβλεφθούν ενδιάμεσοι, πενταετείς στόχοι τουλάχιστον για το έτος 2035 και συμπληρωματικά για το 2025. Οι ενδιάμεσοι στόχοι επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό της πολιτικής και τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με δεδομένο ότι εξασφαλίζουν ένα εκ των προτέρων γνωστό και σαφές πλαίσιο που αξιολογεί την πρόοδο, λαμβάνει υπόψη τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και τεχνολογικές εξελίξεις και επιτρέπει την ταχύτερη και πιο αποδοτική τροχιά μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η διεθνής κοινότητα. Το Σύμφωνο της Γλασκόβης για το κλίμα ενθαρρύνει τα Μέρη να υποβάλουν έως το 2025 Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές για το 2035, έως το 2030 για το 2040 και ούτω καθεξής για κάθε πενταετία στη συνέχεια. Την προτίμηση αυτή έχει εκφράσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 για τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές που θα κατατεθούν μετά το 2031.

    Συμπληρωματικά επισημαίνεται:

    (α) Η “ασφάλεια δικαίου” – ένας, χωρίς αμφιβολία, σημαντικός στόχος του νόμου- δεν είναι ένα αγαθό που αφορά μόνο τους επενδυτές, αλλά όλους τους πολίτες της χώρας (1 παρ. 1 εδ. β’). Επίσης, η αναφορά σε “σταδιακή μετάβαση της οικονομίας” δεν είναι εύστοχη, διότι αφήνει να εννοηθεί ότι αντικείμενο του νόμου είναι μόνο η οικονομία. Σε άλλα σημεία του νόμου, γίνεται λόγος για “ανθρωπογενή συστήματα” (π.χ., άρθ. 1 παρ. 10), ή “κοινωνικές δραστηριότητες” (άρθ. 5 παρ. 2).

    (β) Από το γράμμα της 2ης παραγράφου, δεν προκύπτει, με την απαραίτητη σαφήνεια, ότι οι ενδιάμεσοι κλιματικοί στόχοι (2030/2040) είναι νομικά δεσμευτικοί. (Η ερμηνεία αυτή ενισχύεται και από το άρθρο 28 παρ. 3 του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρεται σε “νέους” ενδιάμεσους στόχους). Επίσης, δεν προκύπτει, με την απαραίτητη σαφήνεια, η σημασία της επιφύλαξης υπέρ των ρυθμίσεων του ΕΣΕΚ: είναι δυνατόν το ΕΣΕΚ να τροποποιήσει του στόχους αυτούς, και, εάν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

    Αναφορικά με τον σκοπό του κλιματικού νόμου όπως ορίζεται στο άρθρο 1 και αιτιολογείται στο κεφάλαιο 2 της αιτιολογικής έκθεσης επισημαίνουμε ότι ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού δεν απαιτεί μόνο ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Ενεργοβόροι τομείς της οικονομίας με μεγάλη συνεισφορά στις εκπομπές άνθρακα, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν καλύπτονται επαρκώς, αλλά περιορίζονται σε αναφορές σε “κατάλληλα μέτρα και πολιτικές” οι οποίες όμως δεν προσδιορίζονται στα επόμενα άρθρα. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καλύπτονται οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν στη φθηνή και καθαρή ενέργεια (στόχος 7), μηδενική φτώχεια (στόχος 1) και λιγότερες ανισότητες (στόχος 10). Ένας συνεκτικός κλιματικός νόμος δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά σε μέτρα, προβλέψεις και ρυθμίσεις που αφορούν όλους τους παραπάνω στόχους ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Τέλος, ο νομοθέτης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη σημαντική συνεισφορά της βιώσιμης γεωργίας στην εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης που καλύπτει το παρόν σχέδιο νόμου αλλά και τους στόχους που προαναφέραμε.

    Συμμαχία οργανώσεων και φορέων: Γ.Σ.Ε.Ε – Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, MEDASSET, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, Νόμος & Φύση, Γιατροί του Κόσμου, Vouliwatch, Greenpeace, WWF Ελλάς

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 23:53 | Δ .ΜΑΝΤΗΣ

    Παραθέτοντας ακολούθως οι προτάσεις της επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη του ΣΥΒΙΠΥΣ

    ΜΕΡΟΣ Α, προτάσεις για την βιομηχανία

    1. Μέσω ΔΣΙΤ να προχωρήσουν τα υδροηλεκτρικά έργα που έχουν σχεδιαστεί και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ (πχ. φράγμα Μεσοχώρας).

    2. Να μελετηθεί το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα γέφυρας προς την σταδιακή απολιγνιτοποίηση καταργώντας αφενός 4 μονάδες παλαιάς τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε ισχύ την σύγχρονη μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων (DATTELN 4). Πρέπει να τονίσουμε ότι στην χώρα μας ο λιγνίτης έχει χαμηλή θερμοδυναμική ικανότητα, άρα επιβαρύνεται με μεγαλύτερα πρόστιμα η παραγωγή του αλλά έχει το πλεονέκτημα της εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

    3. Στις υφιστάμενες ή και στις υπό δημιουργία ΒΙΠΕ και ΒΙΠΑ να προβλεφθεί η κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από την καύση σκουπιδιών αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση.

    4. Προώθηση εξαγωγής πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης όπως έχει ανακοινωθεί στο έργο WHITE DRAGON στη Δ. Μακεδονια και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, οι οποίες θα έχουν επαρκή ηλιοφάνεια

    ΜΕΡΟΣ Β, προτάσεις για την αστική χρήση

    Με δεδομένο ότι η αστική χρήση επηρεάζει δυσμενώς τη βιομηχανική χρήση παραθέτουμε τις εξής προτάσεις που θα αποσυμφωρήσουν την κατανάλωση ενέργειας προς αμοιβαίο όφελος της βιομηχανίας και των νοικοκυριών:

    1. Επιδότηση μέσω του προγράμματος εξοικονομώ οικιών με φωτοβολταικά πάνελ
    2. Επιδότηση πολυκατοικιών για τη εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης καύσης βιομάζας προς αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου
    3. Ανάπτυξη της γεωθερμίας ιδιαίτερα στα νησιά Μηλο, Νισυρο, Σαντορίνη και της περιοχής των Μεθάνων
    4. Λόγω του υψηλού κόστους διασύνδεσης και των υψηλών απωλειών ενέργειας δεν συνίσταται τη διασύνδεση των νησιωτικών συγκροτημάτων με το κεντρικό σύστημα παροχής και διανομής ενέργειας της ενδοχώρας Αντιπροτείνεται η μαζική εγκατάσταση και χρήση συμβατικών ΑΠΕ (αιολική, κυματική και ηλιακή) και ως ενεργείας σταθερής ροής την ίδρυση μικρών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο (σε μεγαλύτερα νησιά προκρίνεται η παραγωγή ενέργειας από τη καύση σκουπιδιών)

    ΜΕΡΟΣ Γ, προτάσεις χρηματοδότηση

    1. Ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
    2. Απορρόφηση ολόκληρου του ΕΝΦΙΑ στο ΠΔΕ στον κωδικό της ενέργειας
    3. Τα ετήσια κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ από τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου να διατεθούν στον ίδιο κωδικό
    4. Αναδιεύθυνση της επιδότησης του κρατικού προϋπολογισμού από τα ευγενή ταμεία (ΔΕΗ/ΔΕΗ ΟΤΕ) ύψους ενός δις ευρώ ανά έτος προς τον ίδιο κωδικό
    5. Μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ η οποία θα προσφέρει επιπλέον έσοδα στο κρατικό ταμείο. Το ποσοστό. μείωσης θα οριστεί από οικονομετρικές μελέτες που θα διεξάγει το Υπουργείο οικονομικών. Η ελάχιστη μείωση κατά 25 % του ΦΠΑ και 33 % του ΕΦΚ αναμένται να έχει καταλυτική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας και μέρος των επιπρόσθετων εσόδων δύνανται να διατεθούν στον ίδιο κωδικό (ενέργειας ΠΔΕ)

  • 13 Ιανουαρίου 2022, 20:55 | Γαβριηλ Παπασαραντης

    Επί του αρθ.1 παρ.1: Οι κλιματικοί στόχοι δεν πρέπει να συνδέονται με συμβατικές χρονολογίες όπως το 2050, αλλά με ποσότητες που να έχουν φυσικό αντίκρυσμα, δηλ. τέτοιο είναι το carbon budget. Σύμφωνα με την αναφορά του IPCC, η ανθρωπότητα για να πετύχει το στόχο του Παρισιού (2015) για συγκράτηση της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς και κοντά στον 1,5 μπορεί να εκπέμψει από το 2022 600 δις τόνους CO2 πριν μηδενίσει τις εκπομπές. Με τους σημερινούς ρυθμούς (37 δις ετησίως) θα το έχει εξαντλήσει σε 16 χρόνια, δηλ. πολύ νωρίτερα από το 2050. Εδώ ερχόμαστε στις επικοινωνιακές αλχημείες που όμως δεν ξεγελούν την Φύση.Όπως επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής Κέβιν Αντερσον, από το 2015 (Παρίσι) έχουμε την εμφάνιση ενός νέου όρου, δηλ. του »net zero» emissions. Αυτός ο όρος έγινε πολύ »δημοφιλής», γιατί μας επιτρέπει να υπερβαίνουμε τώρα αυτό που θα ήταν ένα ισομοιρασμένο έως το 2050 ετήσιο carbon budget, δηλ. 21,4 δις τόνους και είμαστε στους 37 δις, στηριζόμενοι σε αδικαιολόγητες υποθέσεις ότι στα επόμενα 10-15 χρόνια θα αναπτύξουμε τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών, ώστε να μαζέψουμε ένα μέρος του CO2 που εκπέμπουμε τώρα. Τέτοιες τεχνολογίες δεν υπάρχουν σε εμπορική λειτουργία. Όπως επισήμανε σε σχετική ερώτηση διαδικτυακής του παρουσίας στην Ισπανία ο Vaclav Smil, παγκοσμίως υπάρχει μόνο ένα μικρο εργοστάσιο συλλογής CO2, η »ORCA»στην Ισλανδία που μαζεύει 4.000 τόνους ετησίως, άρα χρειαζόμαστε πανό από 9.000.000 τέτοια εργοστάσια. Το εργοστάσιο αυτό δεν λειτουργεί με αιολικά ή φωτοβολταϊκά που λόγω στοχαστικότητας είναι ακατάλληλα, αλλά με γεωθερμία που αφθονεί εκεί. Άρα το άρθρο μιλάει για μείωση εκπομπών και αύξηση απορροφήσεων χωρίς να στηρίζεται σε χειροπιαστά δεδομένα μεγάλης κλίμακας.
    Επί της παρ 2.: Οι στόχοι που αναφέρονται και συνεχώς αναβαθμίζονται(και στο ΕΣΕΚ)χρήζουν ερμηνείας και κατόπιν αλλαγής μεθόδου. Από την πρώτη έκθεση IPCC το 1990 και την παγκόσμια παραδοχή του προβλήματος με το κλίμα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί πάνω από 60%. Όλες οι διεθνείς συμφωνίες έχουν αποτύχει. Η διαρκής αύξηση των στόχων δεν σηματοδοτεί δυστυχώς μια εμβάθυνση της συνείδησης της σοβαρότητας του προβλήματος αλλά απλώς την αποτυχία επίτευξης των προηγούμενων. Δεν ωφελεί να ανεβάζουμε τον πήχη μη έχοντας αλλάξει τίποτα ουσιαστικό από τότε που αποτύχαμε να τον περάσουμε πιο χαμηλά. Έχει προταθεί από πολιτικούς επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα διεθνών συμφωνιών για το κλίμα, όπως ο David Victor, να μην πηγαίνουμε από αριθμητικό στόχο σε επόμενο αριθμητικό στόχο αλλά από ουσιώδη απολογισμό επίτευξης στόχων σε χάραξη νέων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντικειμενικές συνθήκες.

  • 8 Ιανουαρίου 2022, 13:15 | Βαγενάς Δημήτρης

    Εναλλακτική Λύση για την Κλιματική Αλλαγή : Προσαρμογή*

    energia.gr
    Σαβ, 8 Ιανουαρίου 2022 – 10:39

    Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε επικεντρώνεται κυρίως στην Ευρώπη και είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αδυναμίας των πολιτικών της ΕΕ να πείσουν τις αγορές ότι έχουν σχέδιο εφαρμόσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κύρια κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ είναι η αποτροπή – δηλαδή η απανθρακοποίηση της κοινωνίας.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πολιτικής αυτής είναι ότι η υπόλοιπη υφήλιος, που εκπέμπει το 92% του CO2 και κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες που εκπέμπουν το 65%, διστάζουν να δεσμευθούν. Αυτό καθιστά την πολιτική αποτροπής στην πράξη σχεδόν ουτοπική. Συνεπώς, εκτός από το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο, πρέπει να σκεφτούμε και πως θα προσαρμοστούμε σ’ αυτόν. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και οι πολιτικές αντιμετώπισης της αυτού του είδους, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα:

    Δεν χρειάζεται καταρχάς να βασίζονται σε καμιά υπόθεση σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Είτε είναι ανθρωπογενές είτε είναι φυσικό, θα αναγκαστούμε να το αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που προετοιμαζόμαστε (παραδείγματος χάριν) για τους σεισμούς. Έστω και αν κάποτε πιστεύαμε ότι προκαλούντο από τους Θεούς. Συγχρόνως απαλλασσόμαστε από την ψυχολογική φθορά που προκαλούν οι αλληλοκατηγορίες περί επιστημοσύνης ή θρησκευτικού φανατισμού στις οποίες αρέσκονται οι πνευματικοί μας ηγέτες.

    Είναι σημαντικό ότι οι πολιτικές προσαρμογής είναι ανάλογες με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινωνία και αλλάζουν εύκολα όταν αλλάζει η πιθανότητα και το μέγεθος των επιπτώσεών τους. Ξεκινάμε με μικρές αλλαγές και τις τροποποιούμε καθώς το κλίμα μεταβάλλεται με μικρότερο ή μεγαλύτερο του αναμενομένου ρυθμό.

    Πολύ σημαντικό είναι ότι οι πολιτικές προσαρμογής είναι επικεντρωμένες τοπικά. Αυτό γιατί οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι οι ίδιες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Έχουν δε το πλεονέκτημα ότι αντανακλούν τις προτεραιότητες των τοπικών πληθυσμών πράγμα που τις κάνει πολιτικά πιο εύκολα αποδεκτές. Δεν χρειάζεται να υπάρξει η ομόφωνη συναίνεση σε παγκόσμιο επίπεδο που είναι απαραίτητη για τις πολιτικές αποτροπής.

    Ακόμα καλύτερα, ορισμένες πρωτοβουλίες προσαρμογής μπορούμε βάσιμα να ελπίσουμε ότι θα είναι αυθόρμητες. Δεν θα χρειαστεί καν να τις σχεδιάσουμε με κρατική παρέμβαση. Οι άνθρωποι πάντα έπαιρναν τις συλλογικές πρωτοβουλίες που απαιτούντο για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Οι κάτοικοι της Ολλανδίας για παράδειγμα, χτίζουν εδώ και αιώνες φράγματα για να διεκδικήσουν γη από την Βόρεια θάλασσα.

    Τέλος οι πολιτικές προσαρμογής είναι αποτελεσματικές. Οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν ανθίσει σε περιβάλλοντα από τον αρκτικό κύκλο μέχρι τους τροπικούς. Η προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος βοηθάει στην μείωση των επιπτώσεων σε σχέση με το ποιες θα ήταν χωρίς τις παρεμβάσεις μας. Δεν υπάρχει συλλογική πρόθεση να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα η ιστορία δείχνει ότι έχουμε πετύχει βελτίωση των όρων διαβίωσης των ανθρώπων στον πλανήτη.

    Οι πολιτικές προσαρμογής δεν συζητούνται επαρκώς. Οι πολίτες υφίστανται θυσίες για να σωθεί ο πλανήτης μέσω πολιτικών αποτροπής χωρίς να εξηγηθεί ότι αυτές είναι εντελώς άκαρπες αν δεν υπάρξει ομοφωνία για αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο και μηχανισμός επιβολής της απόφασης. Από την άλλη μεριά αναρωτιούνται για το πόσο καλά προστατεύονται από τους πραγματικούς (πιθανούς) κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Με άλλα λόγια, οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά με αναφορές στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή χωρίς συγχρόνως να πληροφορούνται ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλονται δεν συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή τους.

    Είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η ισορροπία στον δημόσιο διάλογο. Που έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί και πρέπει να γίνει τοπικά εδώ στην Ελλάδα, γιατί τόσο το κόστος όσο και τα οφέλη των εναλλακτικών λύσεων μας αφορούν άμεσα. Μήπως πρέπει να μεταφέρουμε πόρους (που δεν είναι απεριόριστοι!) από πολιτικές αποτροπής σε υποδομές προσαρμογής; Ίσως το ερώτημα πρέπει να τεθεί επειγόντως – πριν οι πολίτες αρχίσουν να αισθάνονται ότι εμπαίζονται.

    * Το παρόν κείμενο είναι ερμηνεία και προσαρμογή στην “ελληνική πραγματικότητα” απόψεων του Steven Koonin όπως αυτές διατυπώνονται στο βιβλίο του “Unsettled – What Climate Science Tells us, What it Doesn’t and Why it Matters”.

    (από allazorevma.gr)

  • 6 Ιανουαρίου 2022, 11:29 | Βαγενάς Δημήτρης

    Γενικές Παρατηρήσεις:

    1) Η ύπαρξη Παγετωνικών Περιόδων στο Κλίμα είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλους καθώς υπάρχει περίσσεια πληροφόρησης μέχρι και στη Wikipedia (timeline of glaciation)!.
    To ερώτημα περί Ανθρωπόκαινου Αιώνα μετασχηματίζεται στο αν θα προλάβουμε την Παγετωνική Περίοδο ή αν θα την αντιμετωπίσουμε/θεραπεύσουμε (απευκταίο).
    Μακάρι ο Αιώνας μας να είναι Ανθρωπόκαινος ώστε να μπορεί ο Άνθρωπος να επέμβει στο «Κλίμα των Άκρων» και να το «επιπεδώσει». Συνεπώς αν ο Αιώνας μας είναι Ανθρωπόκαινος (να προσευχόμαστε να είναι), τα ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητα ως ρυθμιστής αποτροπής Παγετωνικών Περιόδων (CO2,atm.> 300ppm)!

    2) Μήπως η παρατηρούμενη υπερθέρμανση σηματοδοτεί την λήξη του Ολοκαίνου (Μεσοπαγετώδους Περιόδου για 18 χιλιετίες) και την έναρξη μίας Νέας Παγετωνικής Περιόδου ? Ο πλανήτης από τα διαγράμματα δεν δείχνει να μένει για πολλές χιλιετίες σε συνθήκες υπερθέρμανσης (+3 ˚C). Προσωπικά τ’ απεύχομαι διότι τότε βαδίζουμε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή των περισσότερων Πυρηνικών (ή Πυρηνικής Σύντηξης) και λιγότερων ΑΠΕ. Οι Ενεργειακές Ανάγκες της Ανθρωπότητας στον μη Ανθρωπόκαινο Αιώνα είναι πολύ μεγαλύτερες (δυσμενέστερο σενάριο από οικονομικής πλευράς). Στις ακραίες θερμοκρασίες (+3˚C,-8˚C) οι ΑΠΕ δυσλειτουργούν οπότε αν ο Αιώνας μας δεν είναι Ανθρωπόκαινος, το απαραίτητο Απόθεμα Εφεδρικής Ενεργειακής Ισχύος δεν μπορεί να «χτιστεί» από ΑΠΕ ιδίως σε Παγετωνική Περίοδο (κάτι που θα εκτιμήσουν οι χώρες του Βορρά). Σήμερα η πλειοψηφία των επιστημόνων δείχνει να ποντάρει στην κοντή μνήμη των τελευταίων 18 χιλιετηρίδων.

    3) Η Ενεργειακή Μετἀβαση με Υπόθεση Εργασίας τον Ανθρωπόκαινο Αιώνα θα μας κοστίσει 130-170 τρις. δολ. μέχρι το 2050 (capex 95 τρις. δολ. στα «συνθετικά δάση»). Δεν πρέπει να το εξετάσουμε εκτενέστερα ως Θεώρημα και όχι ως Αξίωμα ? Αν ο Αιώνας μας δεν είναι Ανθρωπόκαινος οι επενδύσεις σε συνθετικά δάση πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε πυρηνική σύντηξη.

    4) Χρηματοδότηση του Next Generation EU (800 δις. ευρώ) από
    Α) το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ), 9 δις. /έτος
    Β) ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM), 1 δις. /έτος
    Γ) το 15% των πρόσθετων εσόδων από τη φορολογία εταιρειών που θα λάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ -μετά τη φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ, 2,5-4 δις. /έτος
    Δλδ. δημιουργείται με πληροφόρηση αμφιβόλου επιστημονικής ακεραιότητας το πρόβλημα του Ανθρωπόκαινου Αιώνα , προτείνεται η λύση – υπερφορολογία και παρουσιάζονται Σωτήρες Ταμεία με τροφοδότη αυτήν την υπερφορολόγηση!

    5) Εκτιμήσεις των πλέον έγκυρων διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μέχρι το 2050 περισσότερο από 60% της ενεργειακής ζήτησης θα εξακολουθεί να καλύπτεται από ένα συνδυασμό ορυκτών καυσίμων. (60%=81%*0,99^30. Δλδ. η πραγματική ταχύτητα μετάβασης δεν θα είναι ούτε το επιθυμητό 2% – όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα σχόλια- αλλά 1% μέχρι το 2050. Με αυτούς τους ρυθμούς ο πλανήτης θα φτάσει σε ένα επιθυμητό 20% συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων του ενεργειακού μίγματος σε 139 έτη (20%=81%*0,99^139). Δλδ. το 2020+139=2159 μχ). Στην δε ΕΕ-27, η σχεδιαζόμενη ταχύτητα μετάβασης στο Fit for 55% είναι 4,6% (81%*0,953^30=19,7%) μέχρι το 2050 και εμπροσθοβαρώς 7,7% (0,923^10=44,9%) μέχρι το 2030. Δλδ. το Fit for 55%, μετασχηματίζεται σε (0,98^10=82% , 100%—82%=18%) Fit for 18% για το 2030 (183 kgCO2/MWh, 2030) συνδυασμένη με καταβόθρες CO2 (συνθετικά δάση).

    6) Αν δούμε την πρωτογενή ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας το χρ. διάστημα 1990-2019 ανά καύσιμο στην ΕΕ, παρατηρούμε ότι η ουσιαστική μεταβολή είναι η μείωση της κατανάλωσης στερεών ορυκτών καυσίμων (-50%) με ισόποση (στο περίπου) αύξηση της κατανάλωσης ΑΠΕ (300%) (εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα το 2019, 70%). Το σοφό είναι στην επόμενη 30-ετία (2020-2050) η ΕΕ να επέμβει λελογισμένα στην αντικατάσταση πετρελαιοειδών (36,4%, 2019) και στερεών ορυκτών καυσίμων (11,3% το 2019) με ΑΠΕ, πυρηνική ενέργεια , φυσικό αέριο. Άρα η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο πρέπει να συμπεριληφθούν στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση.

    7) Αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου σε πάνω από 100 mil.bl/d μέχρι τουλάχιστον και το 2026.
    Οι παγκόσμιες δαπάνες για πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 40%, στα 309 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και έχουν ανακάμψει μόνον ελαφρά το 2021. Πρέπει να επιστρέψουν σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα των 525 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για το υπόλοιπο της δεκαετίας για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης International Energy Forum με έδρα στο Ριάντ, αλλά και σύμφωνα με συμβούλους της IHS Markit αλλά και την παραγωγή από όλα τα πετρελαϊκά πεδία τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος σε παραγωγική λειτουργία που μειώνονται με μέσο ρυθμό από 4% έως 8% ετησίως από το 2013.

    8) Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) λογαριάζει χωρίς τον Ξενοδόχο –Κίνα (86% εξάρτηση από Κίνα στα 51 πιο κρίσιμα ορυκτά για πράσινες τεχνολογίες και στην εξόρυξη (upstream) και στην επεξεργασία (downstream) και φυσικά και στις Τιμές τους). Επίσης είναι και αιματοβαμμένη (βλ. Κονγκό). Η ειρήνη στην Ευρώπη (που είναι η γενεσιουργός αιτία ύπαρξης της ΕΕ) διατηρείται μόνο μέσω της ασφαλούς προμήθειας φθηνής ενέργειας και ορυκτών πόρων.

    9) Οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες ΕΦΟΣΟΝ παραχθεί η ενέργεια. Η αποθήκευση ενέργειας όμως από Μπαταρίες έχει ηλεκτροχημικούς και γεωπολιτικούς περιορισμούς.

    10) Η υποχρεωτική προτεραιοποίηση των ΑΠΕ (και ειδικά των αιολικών) έναντι των άλλων πηγών αποσταθεροποιεί το δίκτυο τάσης των 50Hz (τόσο στην έλλειψη όσο και στην υπερφόρτωση) αυξάνοντας τις τιμές του ρεύματος. Η μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την ηλιακή και την αιολική παραγωγή ενέργειας επιβάλλει δαπανηρές προσαρμογές στο υπολειπόμενο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και αυτό το κόστος του συστήματος είναι που παραλείπεται, κατ΄ουσίαν από τις αγορές ηλεκτρισμού.

    11) Λιγνίτη δεν θέλουμε, φυσικό αέριο δεν θέλουμε να εξορύξουμε, εισαγωγές από Βουλγαρία & Ρουμανία θέλουμε από λιγνίτη και πυρηνικά (και αύριο και από Τουρκία), ηλεκτρισμό από Φ/Β μέσω Αιγύπτου & Β. Αφρικής και μπλέ ή πράσινο υδρογόνο από Σαουδική Αραβία. Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία δεν μας θέλουν ανεξάρτητους στο ΦΑ.
    Πράσινη Μετάβαση:
    Κατά τήν πρώτη φάση (2021-2030) θά ἀπαιτηθοῦν ἐτήσιες ἐπενδύσεις ὕψους €8,5 δίς, κυρίως γιά ἀνάπτυξη καί ἀποθήκευση ΑΠΕ, ἀναβάθμιση δικτύων καί βελτίωση ἐνεργειακῆς ἀποδόσεως, ἐνῶ κατά τήν δεύτερη φάση (2030-2050) οἱ ἀνάγκες ἀνεβαίνουν στά €10,6 δίς ἐτησίως, μέ σημαντικό ἀποδέκτη τόν κλάδο τῶν μεταφορῶν. (Greece: 8,5*9+10,6*20=76,5+212= €bn 288,5 , World: 288,5*1,17/0,24%=$tr. 140,6 , EU-27: 288,5/1,22%= €bn23647 ή €bn 788= 1 Next Generation EU ετησίως!) . Από 8/2021-6/2022 η ΕU-27 θα δώσει €bn 350 (μισό περίπου next generation EU) λόγω ενεργειακής κρίσης.! Δεν έχουν άδικο οι Πολωνοί που ζητούν μπλόκο στο «τρελό» πακέτο για το Κλίμα!

    12) Θεωρητικά, με βεβαιότητα 20% πιθανότητα, οι 6 στόχοι τύπου Zohr από τους 30 υποψήφιους, δίνουν 180 Τcf NG ή 5 Τcm NG ή 33 bboe ή 33*1,7 PWh=56,1 PWh ή 56,1PWh/(40KWh/kgH2) ή 40Μtn H2 ή 40/0,321= 125 White Dragons!!! μέσα σε 35 έτη. Ρεαλιστικά, με 25% μετατροπή σε Η2 , 31 White Dragons!!!
    Ανάγκες Ελλάδας σε Πετρέλαιο (2019): 7,2 Mtoe=52,776 Mboe
    Ανάγκες Ελλάδας σε ΦΑ (2019): 5,6 Bcm= 37 Mboe
    (με μέση τιμή τα $ 62,50 το βαρέλι το 2021 σε σχέση με $ 41,70 το 2020) και φυσικού αερίου με μέση τιμή το 2021 τα € 55/MWh συγκριτικά με € 15/MWh το 2020)
    Συνολικό εγχ. ετήσιο κόστος από Πετρέλαιο & ΦΑ = € bn (52,776*41,7/1,17 +15*37*1,7)= € bn (1881+943,5)= € bn 2,825
    Επιπλέον ετήσιο εγχ. Κόστος σε Πετρέλαιο= (62,5-41,7)$/boe*52,776Mboe= $ bn 1,0978= € bn 0,9382
    Επιπλέον ετήσιο εγχ. Κόστος σε ΦΑ = Μ€*(55-15)*37*1,7=€ bn 2,516
    Συνολικό επιπλέον εγχ. ετήσιο κόστος από Πετρέλαιο & ΦΑ = € bn 3,45
    Δλδ. περισσότερο από τα € 3,0 δισεκ. σε επιδοτήσεις που σχεδιάζει να πληρώσει η κυβέρνηση συνολικά μέχρι τέλη Απριλίου 2022 (εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εκταμιεύσει περί τα €1,3 δισεκ.).

    13) Θεωρητικά, 128 km2 επιφάνεια σε Στέγες & Ταρἀτσες στην Ελλάδα σε 4,1M κτήρια δλδ. 31 m2 / κτήριο ή 2 KW ΦΒ/κτήριο ή 8,2 GW ΦΒ στις Στέγες & Ταράτσες. Ρεαλιστικά, με μετατροπή του 66% (2/3) , 5,4 GW ΦΒ στις Στέγες & Ταράτσες στην Ελλάδα μέσα σε 25 έτη με αποθήκευση Ενέργειας από οικιακή φόρτιση Μπαταρίες. Συνδυασμός με μικρές Α/Γ καθέτου άξονα.

    14) Ρυθμιστικός Έλεγχος στο Χρηματιστήριο Ρύπων. Αποθηκευτικοί χώροι σε ΦΑ. Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας. Διεύρυνση του αντικειμένου της ΕΔΕΥ με Γεωθερμία Υψηλής Ενθαλπίας ως λοιπή Γεω-Ενέργεια.

    15) Πλουραλισμός Ενεργειακού Μίγματος (Υ/Η, ΦΑ & Μπλε Υδρογόνο από εγχώριες πηγές , Λιγνίτης με CCUS στην Πτολεμαΐδα, Γεωθερμία Υψηλής Ενθαλπίας Μήλο-Νίσυρο κλπ., ΦΒ & ΦΒ στις Στέγες με Αποθήκευση- Μικρές Α/Γ καθέτου άξονα, Χερσαία Αιολικά , Υπεράκτια Αιολικά, Αποθήκευση Ενέργειας 2 GW (Αντλησιοταμίευση & Μπαταρίες), Θέρμανση στα Κτήρια με Αντλίες Θερμότητας, Λέβητες ΦΑ και Καυστήρες πετρελαίου, Εναλλακτικά Καύσιμα στις Μεταφορές (Ηλεκτροκίνηση, Υδρογονοκίνηση, LNG-ΝΗ3-Μεθανόλη-Βιοντίζελ) & Συνθετικά Καύσιμα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (CO2+H2O+Ανανεώσιμη Ενέργεια-SAF).

    16) Μείωση της Φορολογίας (από το 64% στο 40%-50%) στα υγρά καύσιμα για πάταξη του λαθρεμπορίου. Δεν μπορεί το Ελ. Δημόσιο (ως Αρχι-λαθρέμπορος!) να λαμβάνει τα 2/3 και όλοι αυτοί που διυλίζουν και εμπορεύονται το προϊόν ν’ αρκούνται στο 1/3. Ότι χάσει από φόρο το Ελ. Δημόσιο το κερδίζει από την αύξηση της κατανάλωσης/τζίρου.

    17) Δεν συμπεριλαμβάνονται ισοδύναμα CO2,eq. στις αριθμητικές τιμές. (δλδ. δεν συμπεριλαμβάνονται τ’ άλλα θερμοκηπιακά αέρια CH4, N2O κλπ.)

    Επιπλέον:
    A1) Πολύ μεγάλη ογκομετρική ενεργειακή πυκνότητα βενζίνης – diesel (14,5 – 15 MWh/m3) σε σχέση με τ’ άλλα υγρά καύσιμα (η μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα αυξάνει την χωρητικότητα των αποθηκευτικών χώρων και την συχνότητα ανεφοδιασμού δλδ. το κόστος λειτουργίας)
    Α2) Είναι προτιμότερο για το περιβάλλον του πλανήτη να εφαρμόσουμε και να ΕΞΑΓΟΥΜΕ την τεχνογνωσία CCUS στην λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα αντί να την μετατρέψουμε σε μονάδα ΦΑ.
    A3) Δεν μπορεί ο κλιματικός νόμος να απαγορεύει μία τεχνολογική μορφή ενέργειας (πχ. καυστήρες πετρελαίου). Είναι κατάχρηση εξουσίας καθώς μειώνει τους βαθμούς ελευθερίας. Επίσης γινόμαστε μ’ αυτό τον τρόπο ενεργειακά «γιουσουφάκια» σε χώρες με ανταγωνιστικούς γεωστρατηγικούς στόχους.
    Α4) Σχ.) Διόρθωση στο Σχόλιο: Αντί Μόνιμου Μηχανισμού Ενεργειακών Επιδοτήσεων με ορίζοντα 10ετίας
    ΕΕ-27, Μείωση tn CO2, 2019-1990 : (1-X)^29=1-24,6%, log(1-X)=log(0,754)/29, X= 1- 10^(log(0,754)/29), X=0,97% (αντί του -24,6%/29=-0,85% στο σχόλιο)
    Αύξηση Παγκόσμιων Ανθρωπογενών Εκπομπών CO2, 2019-1990: 60,55%
    (1+X)^29=1+60,55%, log(1+X)=log(1,6055)/29, X= 10^(log(1,6055)/29)-1, X=1,65%
    Αύξηση Παγκόσμιας Πρωτογενούς Κατανάλωσης Ενέργειας, 2019-1990 : 70,62%
    (1+X)^29=1+70,62%, log(1+X)=log(1,7062)/29, X= 10^(log(1,7062)/29)-1, X=1,86%

    Για να μην γίνει ο Κλιματικός Νόμος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!! που θα γυρίσει τον Ευρωπαϊκό/Ελληνικό Λαό πίσω στην Ιστορία.!!!

    WaterGate-DieselGate-SofaGate-CARBON GATE!

    Η σιωπή περί Παγετωνικών Περιόδων στο Κλίμα πριν την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης αφήνει υπόνοιες περί Πολιτικών & Οικονομικών υποκινούμενων Θεωριών.

    Η Ανθρωπότητα γενικότερα και η Ευρώπη ειδικότερα απειλείται με οικονομική συρρίκνωση αντί ανάπτυξης λόγω της έλλειψης οικονομοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας Ενεργειακής Μετάβασης!

    Η υπερεκτίμηση των κινδύνων οδηγεί σε αδικαιολόγητη αύξηση των Φὀρων !!!

    Το ερώτημα αφορά τους πολίτες: Θέλουν άφθονη και σχετικά φθηνή ενέργεια και να πληρώνουν ένα μέσο ασφάλιστρο έναντι των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή; Πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον να μας πουν πιο είναι το ύψος του ασφαλίστρου και το είδος της κάλυψης που μας προσφέρει. Όσο το κρατούν θολό (γιατί δεν ξέρουν ή δεν τολμούν) τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα νέων κλυδωνισμών.

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ, ΜΒΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2022, 16:51 | Ευάγγελος Μπέης

    Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων ανάσχεσης της Κλιματικής Αλλαγής, ήτοι της Κλιματικής Ουδετερότητας έως το 2050 και της μείωσης των καθαρών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) και ογδόντα τοις εκατό (80%), αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του έτους 1990.
    Άρθρο 1 – Σκοπός

    Ως Αέρια του Θερμοκηπίου ορίζονται:
    1. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2),
    2. το μεθάνιο (CH4),
    3. το υποξείδιο του αζώτου (N2O),
    4. οι υδροφθοράνθρακες (HFCs),
    5. οι υπερφθοράνθρακες (PFCs),
    6. το εξαφθοριούχο θείο (SF6) και
    7. άλλα αέρια συστατικά της ατμόσφαιρας, τόσο φυσικά, όσο και ανθρωπογενή, τα οποία απορροφούν και επανεκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία.
    Άρθρο 3 – Ορισμοί

    Δια του Νόμου, θεσπίζονται τομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα πενταετούς διάρκειας στους ακόλουθους τομείς:
    i. παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας,
    ii. μεταφορές,
    iii. βιομηχανία,
    iv. κτίρια,
    v. γεωργία και κτηνοτροφία,
    vi. απόβλητα, και
    vii. δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγή χρήσεων γης και δασοπονίας.

    Οι τομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα συνοδεύονται από εφαρμοστικές ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα μέτρα, τους άξονες δράσεων και τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.), με σκοπό τη διασφάλιση της επίτευξης των τιθέμενων στόχων. Οι πρώτοι τομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα καταρτίζονται το έτος 2023 για την περίοδο 1.1.2026 – 31.12.2030, ενώ ως αφετηρία για τον υπολογισμό της ποσότητας των εκπομπών κάθε πενταετούς περιόδου λαμβάνεται ο μέσος όρος των εκπομπών του τομέα των τριών (3) τελευταίων ετών που προηγούνται του έτους έναρξης ισχύος του εν λόγω προϋπολογισμού.
    Άρθρο 7 – Τομεακοί Προϋπολογισμοί Άνθρακα

    Για την επίτευξη του στόχου ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου ή της δραστηριότητας μπορεί να προβαίνει σε αντιστάθμιση εκπομπών μέσω φυτεύσεων, συμπεριλαμβανομένων δασώσεων, μέσω αναδασώσεων, με την αγορά πράσινων πιστοποιητικών με άλλο εναλλακτικό τρόπο ισοδυνάμου αποτελέσματος. Με την απόφαση της παρ. 10 του άρθρου 28 καθορίζονται:
    i. οι ακριβείς κανόνες υπολογισμού σε ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα της αντιστάθμισης που επιτυγχάνεται μέσω φυτεύσεων, δασώσεων και αναδασώσεων,
    ii. οι εναλλακτικοί τρόποι αντιστάθμισης και η αποτίμησή τους σε ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα, και
    iii. ο τρόπος ελέγχου και επαλήθευσης των εγκαταστάσεων της παρ. 1 που δεν υπάγονται στο Σ.Ε.Δ.Ε. της υπ. αρ. 181478/965/2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών.
    Άρθρο 16 – Μείωση Εκπομπών από Εγκαταστάσεις

    Έως την 31η Μαρτίου 2023, τα νομικά πρόσωπα τους παρ. 2 υποβάλλουν σε δημόσια προσβάσιμη ηλεκτρονική βάση δεδομένων που υλοποιεί και λειτουργεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το έτος αναφοράς 2022. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται εθελοντικοί στόχοι και δράσεις μείωσης των εκπομπών. Ως συντελεστές μετατροπής της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε ισοδύναμους τόνους εκλυόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) χρησιμοποιούνται οι συντελεστές που αναφέρονται στην πλέον πρόσφατη εθνική απογραφή εκπομπών. Η μέθοδος υπολογισμού των εκπομπών μπορεί να τροποποιείται ή να εξειδικεύεται περαιτέρω με την απόφαση της παρ. 12 του άρθρου 28, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη συγκρισιμότητα ανά κλάδο.
    Άρθρο 17 – Μέτρα για την Μείωση των Εκπομπών από Επιχειρήσεις

    Στο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής συνεισφέρουν όχι μόνο τα απαριθμούμενα Αέρια του Θερμοκηπίου αλλά και άλλα ανθρωπογενή αέρια τα οποία απορροφούν και επανεκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία, και όχι μόνο.
    • Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) θεωρούνται η πιο επικίνδυνη μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αυξάνουν την θερμοκρασία του περιβάλλοντος μέσω της απορρόφησης του φωτός.
    • Οι τοξικοί υδρογονάνθρακες (HC) καταστρέφουν το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην δημιουργία στρώσης παθογόνου όζοντος στο επίπεδο του εδάφους.
    • Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) παρότι δεν προκαλεί την αλλαγή του κλίματος άμεσα, επηρεάζει άμεσα με την παρουσία του την αφθονία των αερίων του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

    Τα τρία ανωτέρω στοιχεία αποτελούν την Αιθάλη (Black Carbon) που, ακόμη και όταν δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ανθρωπογενής παράγοντας της Κλιματικής Αλλαγής φέροντας τα δύο τρίτα των κλιματικών επιπτώσεων του διοξειδίου του άνθρακα.

    Οι εναλλακτικοί τρόποι αντιστάθμισης και η αποτίμησή τους σε ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δεν πρέπει να περιορίζονται στην Μείωση Εκπομπών από Εγκαταστάσεις, αλλά να επεκτείνονται σε όλα τα πεδία εφαρμογής του Νόμου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επεκτείνεται η δυνατότητα στην μείωση των εκπομπών από επιχειρήσεις του άρθρου 17 και από επιχειρήσεις του άρθρου 7 που υπόκεινται σε ταμειακό προϋπολογισμό άνθρακα.

    Η εξαίρεση αυτής της δυνατότητας θα δημιουργήσει αδιαφορία έως και αντικίνητρα, ιδιαιτέρως ως προς τους εθελοντικούς στόχους και δράσεις μείωσης των εκπομπών.

    Το υγρό ορυκτό καύσιμο έχει δεδομένο περιεχόμενο άνθρακα και έκαστος κινητήρας θα εκπέμψει προδιαγεγραμμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν οι συντελεστές μετατροπής που αναφέρονται στην εθνική απογραφή εκπομπών. Δεν είναι όμως εξίσου δεδομένη η ποσότητα εκπομπών PM, CO ή/και HC, δηλαδή των στοιχείων που καταλαμβάνουν τα δυο τρίτα των κλιματικών επιπτώσεων του διοξειδίου του άνθρακα, οι δε ισοδύναμοι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την μείωση αυτών των στοιχείων θα ήταν σκόπιμο να τυποποιηθούν και να μην αποτελούν αποτέλεσμα απόφασης παρ. 10 άρθρου 28.

    Τέλος, ως προς τυχόν μη επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών ή υπέρβασης προϋπολογισμού άνθρακα, αντί του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου ίσως να έπρεπε να υιοθετήσουμε εξ’ αρχής την από 15.12.2021 Πρόταση για νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά σε EU ETS κτηρίων και οχημάτων («σημαντικών» επιχειρήσεων).

    https://ec.europa.eu/energy/sites/default/files/proposal-recast-energy-performance-buildings-directive.pdf

  • Η πολιτεία μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανία της ανταγωνιστική παγκοσμίως και καθιστώντας την κοινωνία της οικονομικά και κοινωνικά ευημερούσα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο νόμος για το κλίμα θα πρέπει να προωθεί τόσο τις οριζόντιες πρωτοβουλίες όσο και τη χρήση καθαρών λύσεων όπως των θερμικών ηλιακών, οι οποίες έχουν άμεσα οφέλη για την απαλλαγή των κτιρίων, των βιομηχανιών και των πόλεων από τις ανθρακούχες εκπομπές και παρέχουν άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και υγιέστερο περιβάλλον για τους πολίτες της χώρας.

    Η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι μια αυξανόμενη πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να δώσει λύση σε όλα, και ένα σενάριο βασισμένο σε 100% ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εφικτό ούτε ενδεδειγμένο. Η απαλλαγή του τομέα Θέρμανσης και Ψύξης από τις ανθρακούχες εκπομπές πρέπει πρώτα να βασίζεται σε άμεσες λύσεις θερμότητας, και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο παρέχοντας στήριξη στην έρευνα και καινοτομία καθώς και επαρκή ρύθμιση. Ένα μείγμα όλων των υφιστάμενων τεχνολογιών είναι θεμελιώδες για την επίτευξη μιας δίκαιης και ταχείας ενεργειακής μετάβασης, και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να συμβαδίζει με άλλα σχετικά ζητήματα όπως η ενεργειακή απόδοση.

    Η ηλιακή θέρμανση και ψύξη έχει τεράστιες δυνατότητες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τεχνολογίες γενικής εφαρμογής όπως η θερμική αποθήκευση, και το γεγονός ότι εγκαταστάσεις σημαντικού μεγέθους όπως η ηλιακή τηλεθέρμανση και η ηλιακή θερμότητα για βιομηχανικές διεργασίες γίνονται πραγματικότητα. Όλες οι ρυπογόνες ενεργειακές υποδομές που θα εγκατασταθούν έως το 2030 είναι πιθανό να λειτουργούν (και να παράγουν εκπομπές) το 2050, επομένως η επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή εγκλωβισμού στα ορυκτά καύσιμα. Ο νόμος πρέπει να διευκολύνει την αλλαγή σε μη ρυπογόνες τεχνολογίες για Θέρμανση και Ψύξη αλλά πρέπει να προβλέπει άμεσες δράσεις.

    Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί και οικονομικοί στόχοι η χώρα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω λύσεις για τη θερμότητα των ΑΠΕ και να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία της στις παγκόσμιες αγορές, προστατεύοντάς την από τις διακυμάνσεις ως ευμετάβλητες τιμές ενέργειας που επηρεάζουν την επενδυτική ασφάλεια. Η ενίσχυση των τοπικά παραγόμενων και αποκεντρωμένων πηγών ανανεώσιμης θερμότητας θα σταθεροποιήσει το συνολικό ενεργειακό σύστημα, θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και θα μειώσει την εξάρτησή του από άλλες οικονομίες. Αυτό αποτελεί βασικό σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας και τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της Ελλάδας στην ηλιακή θερμική ενέργεια. Τα ηλιακά θερμικά προϊόντα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι σήμερα.

    Οι ανανεώσιμες και αποδοτικές λύσεις θερμότητας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας από άλλες οικονομίες και να την προστατεύσουν από τις διακυμάνσεις της αγοράς, όπως οι ασταθείς τιμές της ενέργειας που επηρεάζουν την επενδυτική ασφάλεια και τις τιμές καταναλωτή.

    Οι ηλιακές θερμικές λύσεις είναι εύκολο να ενσωματωθούν με άλλα συστήματα, όπως διάφορες τεχνολογίες ανανεώσιμης θερμότητας (όπως αντλίες θερμότητας, βιομάζας, γεωθερμίας), ηλεκτρική ενέργεια ή ακόμη και με λέβητα φυσικού αερίου και πετρελαίου για την προώθηση της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και της δίκαιης μετάβασης σε ενεργειακό μείγμα ουδέτερου άνθρακα.

    Για τους παραπάνω λόγους το νομοσχέδιο πρέπει να συμβάλει ξεκάθαρα στη προώθηση των εφαρμογών των θερμικών ηλιακών συστημάτων σε όλες τις σχετικές διατάξεις και άρθρα (6, 13, 14,16,17,18,22,27).

  • 31 Δεκεμβρίου 2021, 06:42 | Δρ Γιώργος

    Πως ορίζεται και πως θα υπολογίζεται η μείωση των καθαρών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου; Οι στόχοι επιβάλλεται να είναι εφικτοι. Στο παρόν κείμενο δεν φαίνεται να είναι. Επίσης επιβάλλεται να γίνεται συνολικός υπολογισμός εκπομπών άνθρακα για κάθε τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου των εκπομπών για εξόρυξη πρώτων υλών για υλικά που χρησιμοποιούνται.

  • 25 Δεκεμβρίου 2021, 13:45 | ΑΜΥΝΤΑΣ ΜΠΑΣΟΥΛΟΣ

    ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
    Συνέχεια προηγούμενου σχόλιου μου, συγνώμη που δεν είναι σύντομο αλλά θεωρώ εγώ (ασχολούμαι με το θέμα πολλά χρονια )όπως και άλλοι μεγάλοι διεθνής οργανισμοί ότι η σπάταλη και τα απόβλητα τροφίμων συμβάλουν τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή,όπως και όλα τα άλλα που αναφέρει ο κλιματικός νόμος.
    Παρακαλώ να συμπεριληφθεί και αυτή η ενότητα στον νόμο,γιατί η σπάταλη και απόρριψη τρόφιμων στα ΧΥΤΑ είναι πολύ μεγάλη στην Ελλάδα με συντηρητικά νούμερα πετάμε 1 εκατομμύριο τόνους τρόφιμων το χρόνο, ξεκινώντας από την παράγωγη μετά στις αλυσίδες τροφίμων (έχω στοιχεία φωτογραφικό υλικό από κάδους απορριμμάτων έξω από SUPER MARKET να περιέχουν μεγάλο αριθμό από ατόφια τρόφιμα τα περισσότερα να μην είναι ληγμένα να πλησιάζει η ημερομήνια λήξης η να είναι στραπατσαρισμένη η συσκευασία κλπ.) και ο τελικός υπαίτιος είναι ο ανενημέρωτος καταναλωτής.

    Οι διατροφικές μας συνήθειες συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ένα φαινόμενο που απειλεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον πλανήτη. Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) προειδοποιούν ότι η σπατάλη τροφίμων από μόνη της προκαλεί το 10% των αερίων του θερμοκηπίου και μας προτρέπει να αλλάξουμε τη διατροφή μας για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

    Η σπατάλη τροφίμων συμβαίνει σε όλη τη διαδρομή από τη γεωργική παραγωγή έως την τελική κατανάλωση στο σπίτι.

    Έχουμε μετατρέψει τη Γη σε μια αποθήκη χωρίς πάτο από την οποία τρώμε πολύ συχνά περισσότερο από ό,τι χρειαζόμαστε. Οι ειδικοί λένε: η διατροφή μας έχει πάρα πολύ κρέας, ψάρι, επεξεργασμένα τρόφιμα, λίπη, σάκχαρα και γαλακτοκομικά προϊόντα. και δεν περιέχει βασικά συστατικά όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτή η ανισορροπία, μαζί με ένα μη βιώσιμο μοντέλο παραγωγής , αποτελεί απειλή για την υγεία μας και για τον πλανήτη, ο οποίος υπόκειται σε πρωτοφανές διατροφικό στρες.
    ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η ΕΚΘΕΣΗ IPCC
    Όχι μόνο παράγουμε πάρα πολλά, αλλά σπαταλάμε πολύ φαγητό. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων ετησίως – το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής – καταλήγουν ως σκουπίδια πριν καν φτάσουν στο τραπέζι. Εν τω μεταξύ, το 10,5% της ανθρωπότητας υποφέρει από υποσιτισμό , το 26% είναι παχύσαρκοι και τα αέρια θερμοκηπίου (GHG) από τη βιομηχανία τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 25 έως 30% των συνολικών εκπομπών που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κλιματική κρίση.
    Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία εκτιμά ότι η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων προκάλεσε μεταξύ 8 και 10% των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη την περίοδο 2010-2016. Σύμφωνα με αυτή τη διεθνή μελέτη – γνωστή ως Climate Change and Land – οι λόγοι για τη σπατάλη τροφίμων διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και το επίπεδο ανάπτυξής της.
    Για παράδειγμα, το 2018 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αποκάλυψε ότι η σπατάλη τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία συμβαίνει κυρίως κατά τη διανομή και στο ψυγείο του καταναλωτή. Αντίθετα, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, απώλειες συμβαίνουν σχεδόν σε όλους τους κρίκους της τροφικής αλυσίδας, καθώς έχουν γενικά φτωχότερες υποδομές, αρχαϊκές τεχνολογίες και λιγότερους πόρους παραγωγής.
    ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
    Οι αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα της σπατάλης τροφίμων με τη σειρά τους θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητά μας να τρέφουμε τον εαυτό μας, σε ένα είδος φαύλου κύκλου. Υπό αυτή την έννοια, η έκθεση της IPCC υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις τέσσερις αρχές της επισιτιστικής ασφάλειας:

    Διαθεσιμότητα
    Έχοντας επαρκή προμήθεια τροφίμων σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

      Πρόσβαση
    Έχοντας την οικονομική, φυσική ή πολιτιστική ικανότητα να αποκτήσετε τα πιο βασικά τρόφιμα.

      Κατανάλωση
    Αγορά υγιεινών, ποιοτικών τροφίμων που μπορούν να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες.

      Σταθερότητα
    Η ικανότητα αντιμετώπισης κυκλικών ή εποχικών ελλείψεων τροφίμων.
    Ο καθηγητής Priyadarshi Shukla, συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας III της IPCC, δηλώνει ότι τα προβλήματα στο μέλλον που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή — όπως χαμηλότερες αποδόσεις (ειδικά στις τροπικές περιοχές), υψηλότερες τιμές, απώλεια θρεπτικής αξίας και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας — θα αυξάνονται επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια. Τα αποτελέσματα θα διαφέρουν ανά χώρα, αλλά οι συνέπειες θα είναι πιο δραματικές στις χώρες χαμηλού εισοδήματος της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
    Αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της διατροφής μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλει στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αλλάζοντας τι τρώμε ή καλλιεργώντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές καλλιέργειες — εναλλασσόμενες καλλιέργειες, καλλιέργειες κάλυψης, καλλιέργειες χαμηλής συντήρησης, καλλιέργειες διάσπαρτες με βοσκότοπους κ.λπ. — που μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραία ή μεταβλητά καιρικά φαινόμενα.
    Η Δρ. Debra Roberts, συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας II της IPCC, υποστηρίζει ότι μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα όπως τα δευτερεύοντα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ζωικά τρόφιμα που λαμβάνονται με χαμηλές εκπομπές CO 2 έχει περισσότερες πιθανότητες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μείωση των επιπτώσεών του.
    Ως αποτέλεσμα, ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί για μια πιο βιώσιμη παγκόσμια προσέγγιση και την εφαρμογή πρώιμων μέτρων ως στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συνιστά επίσης συμπληρωματικές πολιτικές που προάγουν τη μείωση της δημογραφικής ανάπτυξης και της ανισότητας, καθώς και καλύτερη διατροφή και λιγότερη σπατάλη τροφίμων.

    Έκθεση του UNEP Food Waste Index 2021

    Το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες τροφίμων παράγονται αλλά δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις: περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζεται με τρόφιμα που δεν καταναλώνονται.
    Η μείωση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής, εξυπηρέτησης τροφίμων και νοικοκυριού μπορεί να προσφέρει πολύπλευρα οφέλη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Ωστόσο, η πραγματική κλίμακα της σπατάλης τροφίμων και οι επιπτώσεις της δεν έχουν γίνει καλά κατανοητές μέχρι τώρα. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες που παρέχει η μείωση της σπατάλης τροφίμων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες και υποεκμεταλλευμένες. Εάν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες για τη μέτρηση της σπατάλης τροφίμων και μη βρώσιμων μερών σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή και να παρακολουθούμε τη δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων σε κιλά κατά κεφαλήν σε επίπεδο χώρας. Μόνο με αξιόπιστα δεδομένα, θα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε την πρόοδο στον στόχο 12.3 του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), ο οποίος στοχεύει στη μείωση κατά το ήμισυ της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή και τη μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων απώλειες μετά τη συγκομιδή.
    Η Έκθεση Δείκτης Απορριμμάτων Τροφίμων στοχεύει στην υποστήριξη των στόχων του SDG 12.3. Αυτό το κάνει παρουσιάζοντας την πιο ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων για τα απόβλητα τροφίμων μέχρι σήμερα, την ανάλυση και τη μοντελοποίηση, δημιουργώντας μια νέα εκτίμηση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων. και δημοσίευση μιας μεθοδολογίας για τις χώρες για τη μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, σε επίπεδο νοικοκυριών, υπηρεσιών τροφίμων και λιανικής, για την παρακολούθηση της εθνικής προόδου προς το 2030 και για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους SDG 12.3. Οι χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη μεθοδολογία θα δημιουργήσουν ισχυρά στοιχεία για να καθοδηγήσουν μια εθνική στρατηγική για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία είναι αρκετά ευαίσθητη ώστε να ανιχνεύει τις αλλαγές στη σπατάλη τροφίμων σε διαστήματα δύο ή τεσσάρων ετών και που επιτρέπει ουσιαστικές συγκρίσεις μεταξύ χωρών παγκοσμίως.

  • 23 Δεκεμβρίου 2021, 01:11 | ΑΜΥΝΤΑΣ

    Δεν πρόσεξα πουθενά στον Εθνικό κλιματικό νόμο εκτός και εάν κάνω λάθος,να αναφέρετε για την σπάταλη και απόρριψη τρόφιμων, που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.
    Η ΣΠΑΤΆΛΗ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΈΧΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ…
    Η σπατάλη,απόρριψη τροφίμων έχει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές συνέπειες: σπατάλη το νερού και ενέργειας που χρειάστηκε για την παραγωγή τoυς και παράγει αέρια θερμοκηπίου 10% των παγκόσμιων εκπομπών, όπως το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα και οι χλωροφθοράνθρακες, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τρόφιμα που κάθονται αποσυντιθέμενα σε χώρους υγειονομικής ταφής παράγει επίσης ρύπανση αζώτου, η οποία προκαλεί ανθίσεις φυκών και νεκρές ζώνες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άγριας Ζωής, η παραγωγή των τροφίμων που πετιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες το χρόνο, ισοδυναμεί με τις εκπομπές θερμοκηπίου 37 εκατομμυρίων αυτοκινήτων . Εάν οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο απώλειας τροφίμων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
    Κάτι ανάλογο γίνετε και στην ΕΥΡΩΠΗ Το 1/4 των τροφίμων που παράγονται χάνονται ,σπαταλιούνται και απορρίπτονται , που ισοδυναμεί με 88 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση ενώ ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
    Η Ελλάδα κατατάσσεται 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων αφού σύμφωνα με στοιχεια του ΟΗΕ, κάθε κάτοικος πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο.Αυτή η κακή συνήθεια έχει και τεράστιο κόστος κάπου 1000-1400 ευρώ τον χρόνο από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, υπολογίζοντας ότι κάθε κιλό του στοιχίζει 7 ευρώ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2021, 16:56 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Αντί Μόνιμου Μηχανισμού Ενεργειακών Επιδοτήσεων με ορίζοντα 10-ετίας

    Εν κατακλείδι, αν εφαρμοστούν τα παρακάτω και τροποποιηθεί κατάλληλα ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος θα κοστίσει λιγότερο από τον Σχεδιαζόμενο Μόνιμο Μηχανισμό Ενεργειακών Επιδοτήσεων με ορίζοντα 10-ετίας.

    Για να πάψουμε να είμαστε το ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ (χωρίς εγχώριο ενεργειακό πόρο βάσης πλην Υ/Η, με ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές, χωρίς βαριά βιομηχανία, χωρίς διμερείς συμβάσεις και εξαρτημένοι από spot αγορά, με δυσχερή μακροοικονομικά-δημοσιονομικά μεγέθη κλπ.)

    Άλλοι δύο χειμώνες σαν του 2021-22, και θα αγοράσουμε με τις ενεργειακές επιδοτήσεις πυρηνικό αντιδραστήρα 1,2 GW με κύκλο ζωής 65-85 έτη!. (Αν συνολικά το χειμώνα 2021-2022 στην ΕΕ-27 χρειαστούν με πρόχειρους υπολογισμούς συνολικές ενεργειακές επιδοτήσεις 350 δις. ευρώ, τότε με οικονομική κλείδα Ελλάδας 1,22% στην ΕΕ-27 (2021), έχουμε 350 δις. ευρώ *1,22%= 4,27 δις. ευρώ δλδ. δεν χρειάζεται να έλθει άλλος παρόμοιος χειμώνας για ν’ αγοράσουμε τον πυρηνικό αντιδραστήρα 1,2 GW!, 92,5%*8760h*1,2 GW*75yrs=729,27 TWh.Τώρα με αυτές τις επιδοτήσεις στηρίζονται μόνο 4270/(165 ή 300 €/MWh)=25,9 έως 14,2 ΤWh.) Γενικά ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ σε επενδύσεις (π.χ. γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας, 74,3%*8760h*0,6GW*25yrs=97,6 TWh ακόμη και με Capex= 4270/600=7,1Μ€/MW) και όχι ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ σε «κάψιμο χρημάτων» -επιδοτήσεις.!

    Συνοπτική Ανακεφαλαίωση:

    1) Η Υπόθεση Εργασίας περί Ανθρωπόκαινου Αιώνα να περάσει στο ΚΥΣΕΑ αντί του ΥΠΕΝ ως θέμα Εθνικής Ασφάλειας. Η ύπαρξη Παγετωνικών Περιόδων στο Κλίμα κάνει εξαιρετικά πιο σύνθετο τον Κλιματικό Νόμο απ’ όσο πιστεύει τόσο ο Εθνικός όσο και ο Ευρωπαϊκός Νομοθέτης.

    2) Αλλαγή βάσης αναφοράς στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε kg CO2/MWh Πρωτογενούς Κατανάλωσης Ενέργειας. Το Fit for 55% πρέπει να γίνει Fit for 115 kg CO2/MWh τo 2030 (εμπροσθοβαρής και παγκόσμιος δεσμευτικός στόχος) για να γίνει κοινά αποδεκτός από το σύνολο των χωρών του πλανήτη. Μία ετήσια μείωση CO2 (0,93^11=45%, 2019-2030) 7%, δεν την αντέχει ούτε η ΕΕ-27 (-24,6%/29έτη=-0,85%,1990-2019, 7%/0,85%=823% δλδ. ο ρυθμός ακολουθεί το ποσοστό ακρίβειας των ενεργειακών προϊόντων άνθρακα ΗΕ-ΦΑ!!!). Δλδ. 0,115tnCO2/MWh*170 PWh =19,55 GtCO2 ή 19,55/36,4=53,7% ή μείωση (1-53,7%)=46,3% το 2030 για ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ (ceteris paribus, 2019). Λογικά οι ενεργειακές τιμές θα μειωθούν κατ’ αυτό τον τρόπο κατά 7%/2%=350%.

    3) Αν το ανθρωπογενές CO2 είναι το αίτιο της θερμοκρασιακής μεταβολής, τότε που οφείλονται οι μεταβολές του Κλίματος που έχουν βρεθεί επιστημονικά πριν την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης το 1750 μχ και γιατί αποσιωπούνται? Ηλιακή Ακτινοβολία και Θέση & Κινήσεις της Γης στο Ηλιακό Σύστημα ως συνάρτηση του Χρόνου (περαιτέρω έρευνα στο Horizon).

    4) Παραδοχή της επιστημονικής αλήθειας της ύπαρξης στο Κλίμα Παγετωνικών Περιόδων με περίοδο χιλιάδων ετών. Αν το ανθρωπογενές CO2 είναι ρυθμιστής της θερμοκρασίας (προς τα πάνω) είναι και ρυθμιστής αποτροπής Παγετωνικών Περιόδων (προς τα κάτω). Δλδ. υπάρχει ελάχιστο κατώφλι ανθρωπογενών εκπομπών CO2 για την αποτροπή τους (320-350 ppm CO2, atm.). Η Πρόληψη αυτή θα μειώσει την χρηματιστηριακή τιμή του CO2 (εφόσον έχει και θετική προσφορά-όφελος).
    Όσο η συγκέντρωση CO2, CH4 στην ατμόσφαιρα δεν άλλαξε σημαντικά (CO2, 170ppm-300ppm) τα τελευταία 800.000 έτη (πριν το 1750μχ), σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε μέχρι και παγετώδεις περιόδους.

    Τα θέματα 1) έως και 4) είναι Επιστημονική Αλήθεια. Δεν μπορούν ν’ αμφισβητηθούν.

    To θέμα 5) (θα έπρεπε να) είναι προς διερεύνηση στην Συμμετοχική Δημοκρατία.

    5) Υπάρχουν ενδείξεις που αποσιωπούνται ότι το ανθρωπογενές CO2 ΔΕΝ είναι το αίτιο – ρυθμιστής της θερμοκρασίας. Μπορεί να γίνει συμβιβασμός του ρυθμού ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα με ετήσιο ρυθμό 2% αντί 4,7% όπως προτείνεται (19%=81%*0,953^30, 2050). Η διαφορά 2,7% μπορεί να προέλθει από νέα κεφάλαια και όχι από τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων. Οι ετήσιες επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων είναι 5,8 τρις. δολ. (2020) δλδ. 11 εκ. δολ. /min. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η αυξητική τάση των τιμών (περαιτέρω έρευνα στο Horizon).

    α) Ο Άνθρωπος ως Κέντρο του Κόσμου έχει ήδη αποδειχθεί ψευδής Υπόθεση Εργασίας δύο φορές (Γεωκεντρικό πλανητικό σύστημα για Αιώνες, Νευτώνεια Μηχανική με παρατηρητή των φυσικών φαινομένων τον Άνθρωπο αντί της Θεωρίας της Σχετικότητας με παρατηρητή το Φως για δύο και πλέον Αιώνες).

    β) «Εγκλωβισμένη» ακτινοβολία σε W/m2 ως ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ από τα ανθρωπογενή θερμοκηπιακά αέρια: 2,29 W/m2 (1750μχ-2011μχ). Δλδ. 2,29/235=1% της απορροφούμενης ακτινοβολίας από ατμόσφαιρα και έδαφος. Εκτιμάται αύξηση 0,3 W/m2 ανά 10-ετία λόγω ανθρωπογενούς CO2.

    γ) Τα καταναλωτικά ενεργειακά ποσά του ανθρώπινου γένους (που προκαλούν τις ανθρωπογενείς εκπομπές, 170-171 PWh, 2019) είναι αμελητέα σε σχέση με τα ενεργειακά ποσά που διακινεί η υπόλοιπη Βιόσφαιρα.
    Απορροφούμενη ακτινοβολία από έδαφος και ατμόσφαιρα: 237 W/m2 (φυσική σταθερά από ισοζύγιο Ακτινοβολίας): (προσομοιάζει με πυρηνικό 1 GW)
    237 W/m2 ή πυρηνικό 1GW/4,22km2 ή 1GW*8760h*92,5%=8103GWh/3,9km2 ή 8311GWh/4km2 (ετησίως)
    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΗΣ: 510.072.000 km2 ,
    Πρωτογενής Ετήσια Παγκόσμια Κατανάλωση Ενέργειας από το Ανθρώπινο Γένος (2019): 171.000 ΤWh
    237 W/m2= 120,887 PW (X 8760h/yr), 1058970/171 = 6193 φορές
    8760h/6193 φορές = 1,4h (δλδ. σε λιγότερο από 1½ hr o Ήλιος τροφοδοτεί με τόση ενέργεια όση καταναλώνει (πρωτογενώς) το ανθρώπινο γένος σε ένα έτος !).
    RCP (8.5 W/m2, απαισιόδοξο, 2100μχ): (προσομοιάζει με PV)
    (c.f. 100%), 8,5 W/m2 = 1MW/117,65 στρ. = 8,76 GWh/(117,65 στρ. * έτος)= 75 MWh/(στρ.*έτος) ή 300 GWh/4km2 (ετησίως)
    (c.f. 25%), PV: 1MW/12 στρ. = 1,45 GWh/(12 στρ. * έτος)= 121 MWh/(στρ. * έτος) (ίδια τάξη μεγέθους)
    Δλδ. αν αυξηθεί το ποσοστό ακτινοβολίας κατά 300/8311=3,6% σε 80 έτη (2100 μχ) ή αν προσθέσουμε Φ/Β (μειωμένης απόδοσης κατά 38%) σε όλο το πλανήτη πάνω στα πυρηνικά 1 GW σε κάθε 4 km2 της γήινης επιφάνειας, θα καταστραφούν τα ανώτερα θηλαστικά του πλανήτη!.

    δ) Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς θερμοκρασία εντός της Little Ice Age (1750 μχ). Από το 1900 μέχρι το 2020 η αύξηση είναι 0,89 ˚C ή 0,75 ˚C / αιώνα. Υπάρχει δλδ. μεγαλύτερο θερμοκρασιακό περιθώριο και πέραν του έτους 2050.

    ε) Υπάρχει χρονική υστέρηση (ενός έτους σε ετήσια βάση, 6 μήνες σε μηνιαία) των μεταβολών συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τις μεταβολές της θερμοκρασίας και όχι το αντίθετο. Δλδ. η θερμοκρασία είναι το αίτιο και η συγκέντρωση CO2 το αιτιατό.

    στ) Οι ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων CO2 αν και είναι μόνο το 5% των εκπομπών της υπόλοιπης Βιόσφαιρας, φαίνεται να επιδρούν σημαντικά στο ισοζύγιο άνθρακα τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στους ωκεανούς (οξίνιση). Αν και το έτος της πανδημίας (2020) που μειώθηκαν οι εκπομπές κατά 7% δεν παρατηρείται καμία απόκλιση-μείωση στην αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

    ζ) Δεν αυξάνει η συγκέντρωση των Υδρατμών στην ατμόσφαιρα από την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά αντίθετα τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι μειώνεται. Δλδ. δεν εντείνεται ο υδρολογικός κύκλος. (+0,2 W/m2/decade)

    Radiative Forcing (W/m2) (από 1750μχ – 2005-2011 μχ)
    CO2, RF=1,68
    CH4, RF=0,97
    N2O, RF=0,17
    O3 (τροποσφαιρικό), RF=0,4
    Ο3 (στρατοσφαιρικό), RF=-0,05
    HFCs+PFCs+SF6, RF=0,03
    CFCs+HCFCs, RF=0,33
    H2O, RF=0,12
    Αερολύματα, RF=-0,9
    Σύνολο : 2,75 W/m2 (τελικά, 2,29 W/m2)

    Άρα, ΔΕΝ επηρεάζουν σημαντικά οι ανθρωπογενείς εκπομπές το ισοζύγιο Ακτινοβολίας όσο το ισοζύγιο Άνθρακα.

    Τότε όμως, αν οι Ανθρωπογενείς Εκπομπές δεν είναι ρυθμιστές της θερμοκρασίας, θα πρέπει να συνεχίσουμε την αύξηση των ΑΠΕ-ΕΞΕ (ως απόθεμα εφεδρείας για πρόληψη) για ν’ αντιμετωπίσουμε από τις μέρες μας τυχόν Μελλοντική Παγετώδη Περίοδο με πτώση θερμοκρασίας κατά 6-8 ˚C που κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα επέλθει δίχως να μπορεί η Ανθρωπότητα να το αποτρέψει.

    Ένας τρόπος (αν και αδόκιμος) για να ελεγχθεί η Υπόθεση Εργασίας του Ανθρωπόκαινου Αιώνα είναι ν’ αρχίσει ο Άνθρωπος (με κάποιο τρόπο) να μειώνει βαθμιαία την συγκέντρωση του CO2 στην Ατμόσφαιρα κάτω από τα 300 ppm ώστε να ελεγχθεί η απόκριση της θερμοκρασίας.
    Με ρυθμό ενεργειακής μετάβασης 1%, χρειαζόμαστε 1,01^210=8 φορές τουλάχιστον μεγαλύτερη πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας (Q=mCΔΤ, mC Ceteris Paribus, Q0=171 PWh_2019).Οπότε 2021μχ +70(81%*(1-2%)^70=20%) +210= 2301 μχ περίπου.

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ, ΜΒΑ

  • 18 Δεκεμβρίου 2021, 13:54 | Σάκης Γαλιγάλης

    Άρθρο 1 Σκοπός
    Το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου, στο εξής «Σχέδιο», αναφέρεται ουσιαστικά σε προσπάθεια μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που παράγει η κατανάλωση ενέργειας από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Καλό θα ήταν αυτό να διευκρινισθεί, εξ αρχής. Βεβαίως, αέρια του θερμοκηπίου (π.χ. μεθάνιο) παράγονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες, που δεν έχουν σχέση με κατανάλωση ενέργειας, π.χ. κτηνοτροφία μηρυκαστικών ζώων για κρεατο-ή γαλακτο-παραγωγή. Το κλίμα εξαρτάται πολύ και από την προστασία της φύσης (π.χ. Διαχείριση υδάτων), κάτι που το Σχέδιο αγνοεί.

  • 15 Δεκεμβρίου 2021, 20:10 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Απόθεμα εφεδρείας ΑΠΕ-ΕΞΕ για πρόληψη Παγετώδους Περιόδου με ρυθμό ενεργειακής μετάβασης 2% από το 2021μχ έως το 2191μχ. (συνέχεια)…

    Εναλλακτικά, για να συμβαδίσουμε και με τον χάρτη ενεργειακής μετάβασης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας , θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο λελογισμένη ενεργειακή μετάβαση σε 70 ἐτη (αντί για 30 έτη, 2050, ΙΕΑ) και τότε θα έχουμε: (1-2%)^70*81%=19,7% (μερίδιο ορυκτών καυσίμων (ύπαρξη και χημικής βιομηχανίας) περίπου 20%, 2091μχ). Δλδ. 40 έτη αργότερα (2091μχ-2050μχ) θα επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης με ρυθμό 2% και όχι 4,7% όπως μας επιβάλλεται. Τα υπόλοιπα ως έχουν.

    Προτείνονται (από Κομισιόν) επίσης αυστηροί κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα, για μείωση των εκπομπών σε αυτούς τους τομείς κατά 80% έως το 2030 και για την ανάληψη δράσης για το μεθάνιο εκτός ΕΕ. Δλδ. (0,835^9=19,7%) ετήσια μείωση εκπομπών μεθανίου κατά 16,5% περίπου.

    Δλδ. αγνοώντας επιστημονικές αλήθειες όπως η ύπαρξη Παγετωνικών Περιόδων στο Κλίμα της Γης υπερτιμολογείται ο ρυθμός μετάβασης κατά 4,7%/2%=235%. (κατά 2,35 φορές). Η παραπάνω υπερτιμολόγηση του κλιματικού ζητήματος προκαλεί την εμφανιζόμενη αστάθεια τιμών.

    Αν πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός ενεργειακής μετάβασης (4,7%) το υπόλοιπο 4,7%-2%=2,7% θα πρέπει να επιτευχθεί με νέα κεφάλαια και όχι από τα κεφάλαια της επιδότησης των ορυκτών καυσίμων που αντικαθίστανται με τις πράσινες τεχνολογίες.

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ, ΜΒΑ

  • 13 Δεκεμβρίου 2021, 13:00 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Απόθεμα εφεδρείας ΑΠΕ-ΕΞΕ για πρόληψη Παγετώδους Περιόδου με ρυθμό ενεργειακής μετάβασης 2% από το 2021μχ έως το 2230μχ.

    Τέλος, σύμφωνα με τον χάρτη ενεργειακής μετάβασης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας έως το 2050, το μερίδιο από τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί από σχεδόν 80 τοις εκατό σε περίπου 20 τοις εκατό. Δλδ. (1-4,7%)^29*81%=20%

    Αντί να πάμε σε 20% στο μερίδιο από ορυκτά καύσιμα το 2050 (2050-2021=29 έτη) με ρυθμό ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ-ΕΞΕ= 4,7 % που είναι πολύ μεγάλο και προκαλεί αστάθεια των τιμών, με όσα είπαμε στα προηγούμενα (ούτε το CO2 είναι ρυθμιστής της θερμοκρασίας προς τα πάνω ή προς τα κάτω ούτε ο Αιώνας μας είναι Ανθρωπόκαινος –αν και για την Ανθρωπότητα το τελευταίο θα ήταν προς το οικονομικό συμφέρον της-), θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο λελογισμένη μετάβαση σε 109 έτη (2130 μχ) με ρυθμό αντικατάστασης σε ΑΠΕ-ΕΞΕ = 2 %. Δλδ (1-2%)^109*81%=0,9% (μερίδιο ορυκτών καυσίμων <1%, 2130μχ).

    Αφού το 2130 μχ θα έχουμε απαλλαγεί λελογισμένα από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνεχίσουμε την αύξηση των ΑΠΕ-ΕΞΕ (ως απόθεμα εφεδρείας για πρόληψη) για ν’ αντιμετωπίσουμε τυχόν Παγετώδη Περίοδο με πτώση θερμοκρασίας κατά 6-8 ˚C που κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα επέλθει δίχως να μπορεί η Ανθρωπότητα να το αποτρέψει.
    Ενδεικτικά με αύξηση 2% ΑΠΕ-ΕΞΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, σε 100 έτη (2230μχ) θα έχει προστεθεί απόθεμα εφεδρείας για πρόληψη Παγετώδους Περιόδου, 1,02^100-1=6,25 φορές επιπλέον.

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ, ΜΒΑ

  • 9 Δεκεμβρίου 2021, 10:16 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ανθρωπόκαινος Αιώνας (20-21ος): Σωστό ή Λάθος ; (2)
    (συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο…)
    (Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο HORIZON από το ΚΥΣΕΑ)

    1) Αν ο Αιώνας μας ΔΕΝ είναι Ανθρωπόκαινος,
    τότε αργά ή γρήγορα (θέμα χρόνου) η θερμοκρασία θα πέσει κατά ΔΤ=-6 ως -8 ˚C, T αναφοράς=15˚C) και θα εισέλθει ο πλανήτης σε παγετώδη περίοδο, και το Ανθρώπινο γένος θα χρειαστεί πολλές περισσότερες ΑΠΕ και ΕΞΕ και θα καταναλώνει πρωτογενώς πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει σήμερα (170-171 PWh, 2019) για ν’ ανταπεξέλθει του ψύχους.
    Εφόσον ισχύει, η χρηματιστηριακή τιμή του CO2 είναι δλδ. στις μέρες μας ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ.

    2) Αν πάλι ο Αιώνας μας ΕΙΝΑΙ Ανθρωπόκαινος,
    τότε το CO2 δεν είναι ρυθμιστής της θερμοκρασίας μόνο προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω, και θα χρειαστεί ένα ποσοστό Χ% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (Χ%<83%) για να MHN εισέλθουμε σε παγετώδη περίοδο με τίμημα την ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλεί.
    (Με κατανάλωση ενέργειας κατά 83% προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα , η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για περίπου 7 εκ. πρόωρους θανάτους ετησίως.)
    Πάλι τότε, η χρηματιστηριακή τιμή του CO2 είναι στις μέρες μας ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ (αλλά σε μικρότερο βαθμό από την 1η περίπτωση).

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ, ΜΒΑ

  • Αρθρο 1
    Δεν υπάρχει σαφήνεια σε σχέση με το υφιστάμενο ή το μελλοντικό ΕΣΕΚ και τις προβλέψεις του καθενός. Πιο συγκεκριμένα, θα ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις του υφιστάμενου ΕΣΕΚ για τους ενδιάμεσους στόχους του κλιματικού νόμου ή το υφιστάμενο ΕΣΕΚ θα αναθεωρηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους ενδιάμεσους στόχους που τίθενται για το 2030 και 2040. Χρειάζεται έτσι σαφηνεια όσον αφορά τα σενάρια επάνω στα οποία θα βασιστούν οι στόχοι γιατί βρισκόμαστε σε φάση αρχικής μετάβασης και πρέπει οι στόχοι να είναι εναρμονισμένοι απόλυτα (κλιματικοί και ενεργειακοί).

  • 7 Δεκεμβρίου 2021, 17:55 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ανθρωπόκαινος Αιώνας (20-21ος): Σωστό ή Λάθος ;
    Προβλέψεις από το παρελθόν…

    Έχοντας υπόψη τις κλιματικές μεταβολές από τα 542 Myrs πριν από σήμερα (π.α.σ.) και τα διαγράμματα (κύκλοι του Milankovitch ) καθώς και τα projects ice cores Greenland GISP2 (Alley,2000) , Antarctica Vostok, EPICA DomeC ice cores καθώς και τα διαγράμματα που προκύπτουν από αυτά (Dansgaard-Oeschger cycles, Younger dryas κλπ.), διαπιστώνουμε τα παρακάτω σχετικά με το κλίμα:

    Στο Ολόκαινο εδώ και 10000 έτη ζούμε σε περιοχή υψηλών θερμοκρασιών (μεσοπαγετώδης περίοδος με μικρές διακυμάνσεις) παρόμοιες με αυτές πριν 130000 έτη που κράτησε περίπου 7000 έτη (132kyrs-125kyrs). Από τότε και μέχρι 18000 π.α.σ. μεσολάβησε μία παγετώδης περίοδος(115 kyrs -18 kyrs) που κράτησε δλδ. περίπου 100.000 χιλ. έτη. Επίσης παρατηρούμε από τα διαγράμματα ότι οι μεσοπαγετώδεις περίοδοι διαρκούν λιγότερο (7-10kyrs) απ’ ότι οι παγετώδεις περίοδοι (100 kyrs). Δλδ. περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εισέλθουμε στο εγγύς μέλλον σε παγετώδη περίοδο.
    Πριν από το 18000 π.α.σ. τα παγόβουνα έφταναν στο ύψος της ιβηρικής χερσονήσου και η δενδρώδης βλάστηση ξεκινούσε από τα βόρεια σύνορα της σημερινής Ισπανίας και κάτω. Από αυτό το γεωγραφικό πλάτος και πάνω ήταν permafrost εδάφη και παγετώνες ύψους τουλάχιστον 3 km. (Ισουψή παγετώνων 10000 π.χ. Weichsel- Würm- Glaciation).
    Η παγκόσμια θάλασσα ανέβαζε την στάθμη της λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και τήξης των παγετώνων κατά 140m/(18000-6000 π.α.σ.)=1,16 cm/έτος μ.ο. από το 16000 π.χ. έως το 4000 π.χ.
    Δλδ. το Αιγαίο είχε χαμηλότερη στάθμη υδάτων κατά 125-150m το 16000 π.χ. και το 4000 π.χ. σταθεροποιήθηκε πια το φαινόμενο στα σημερινά επίπεδα υδάτινης στάθμης. Τα γεωλογικά δεδομένα συμφωνούν και με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία διότι σε αυτήν περιγράφονται οι κατακλυσμοί του Δευκαλίωνα (μετά το 11000π.χ.), του Ωγύγου (μεταξύ των ετών 12500π.χ. & 10500π.χ.) και του Δαρδάνου (2 φάσεις) (12500π.χ. & 5600π.χ. αντιστοίχως) όσο και το υδρογεωλογικό φαινόμενο Αχελώου-Εχινάδων (14000 π.χ. – 4000 π.χ). Απόδειξη για την συνέχεια και την παλαιότητα της (προφορικής έστω) Ελληνικής Γλώσσας.
    Α) Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έχει σχέση με τον Κορινθιακό κόλπο και την Θεσσαλία
    Β) Ο κατακλυσμός του Ωγύγου έχει σχέση με την Αττική κυρίως και δευτερευόντως με την Βοιωτία (9.500 π.Χ.(Πλάτων), 2.136 π.Χ. (Βάρρων) και 1.796 π.Χ (Αφρικανός))
    Γ) Ο κατακλυσμός του Δαρδάνου (2 φάσεις) έχει σχέση με την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο (κατακλυσμός της Σαμοθράκης)

    Οι 6 γενιές θεών (Ησίοδος, Θεογονία) συμβαδίζουν με την συγκεκριμένη γεω-υδρολογική περίοδο (16000 π.χ. – 4000 π.χ.). πχ. ο Απόλλων ανήκει στην 6η (νεότερη) γενιά αφού γεννήθηκε στην Δήλο που έγινε όμως νησί γύρω στο 4000 π.χ. (πλήρωση με νερά του αυχένα Μυκόνου).
    Η Τιτανομαχία (η επικράτηση των «καλών Ολύμπιων» έναντι των «σκοτεινών» Τιτάνων-Γιγάντων) πρέπει να συμβολίζει ή την Έναρξη Τήξης των Παγετώνων (16000 π.χ.) ή την Σταθεροποίηση της στάθμης της θάλασσας (4000 π.χ.) (το πιθανότερο) διότι οι δύο αρχαιότεροι μυθικοί βασιλιάδες της Αθήνας (Κέκροπας και Κραναός) ήσαν παρόντες στην φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την Αθήνα και ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα (μετά το 11000 π.χ. και πριν το 5600 π.χ.) έγινε επί βασιλείας Κραναού. Καλλιεργήσιμη ελιά (το δώρο της Αθηνάς) δεν παρουσιάζει απολιθώματα πριν το 5500 π.χ.
    Κατά την ίδια περίοδο ο Άνω Παλαιολιθικός κάτοικος του Αιγαιακού χώρου προσευχόταν στους καλούς θεούς της 4ης γενιάς (Δίας, Ποσειδών κλπ.) να τους βοηθήσει με την άνοδο των νερών (βυθισμένη Αιγηίδα). Μετά την κλιματική σταθεροποίηση γύρω στο 4000 π.χ. , οι «κακοί» θεοί νικήθηκαν από τους «ευεργέτες» θεούς, κυρίως τους Ολύμπιους (4η Γενιά και νεότερες). Από τότε και μετά, ο ανταγωνισμός μεταξύ των Θεών του Ολύμπου αφορά μία «ανακατανομή» της δικαιοδοσίας των Θεών. Στις νέες κλιματικές συνθήκες οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερες βροχοπτώσεις (ξηρές περίοδοι). Ο Δίας αντικαθιστά τον Ποσειδώνα. Η «θεοποιημένη ατμόσφαιρα» αντικαθιστά την «θεοποιημένη υδρόσφαιρα-λιθόσφαιρα».

    Κατά την χρ. περίοδο 2100 π.χ. μέχρι σήμερα το GISP2 ice core project παρουσιάζει 4 περιοχές θερμοκρασιακών μεγίστων (υψἰθερμων)
    1) την Μινωική – Μυκηναϊκή θερμή περίοδο (1600-1200 πχ) (Κλιματικό Optimum 5000πχ-1200πχ)
    2) την Κλασική –Ρωμαϊκή θερμή περίοδο (500πχ – 100 μχ)
    3) την Μεσαιωνική (Medieval) θερμή περίοδο (800-1100 μχ)
    4) την Σύγχρονη (Modern) θερμή περίοδο (1750-2020 μχ).
    1) Στην Μυκηναϊκή θερμή περίοδο γίνονταν κάθε 30 έτη (ο Κρόνος στον Αστερισμό του Ταύρου) το ταξίδι στην Αμερικανική Ήπειρο (Κρόνος-Άτλας-Ωκεανός 2450πχ , Ηρακλής ο Θηβαίος 1300 πχ.) στο New Foundland του Καναδά (στον κόλπο του Αγ. Λαυρεντίου όπως περιγράφει ο Πλούταρχος το 75μχ το ταξίδι μετ’ επιστροφής του Καρχηδόνιου που έλαβε χώρα το 56-58 μχ.). Από την ίδια περίοδο είναι και ο χάρτης του Piri Reis (1513 μχ) που δείχνει χαρτογραφημένο μέρος της ακτής της Ανταρκτικής χωρίς πάγο!. Επίσης χρησιμοποιείται ελαφρύς ρουχισμός.
    2) Στην Κλασική – Ρωμαϊκή θερμή περίοδο είχαμε χλαμύδες και γενικά ελαφρύ ρουχισμό.
    3) Στην Μεσαιωνική (Medieval) θερμή περίοδο είχαμε τα ταξίδια των Vikings στην Αμερικανική Ήπειρο ακολουθώντας παρόμοια με των Μινωιτών διαδρομή.
    4) Στην Σύγχρονη (Modern) θερμή περίοδο έχουμε συνδέσει την Βιομηχανική Επανάσταση και την εν γένει ανθρωπογενή εκπομπή CO2,eq. με την παρατηρούμενη υπερθέρμανση των 1,1 ˚C από το 1750 μχ αγνοώντας όμως την Little Ice Age (1250-1750μχ, -0.5 ˚C), (-0,25 ˚C, 1500-1750μχ). Για να φτάσει το υψίθερμο της μυκηναϊκής περιόδου πρέπει να ανέβει η ατμόσφαιρα της Γροιλανδίας κατά 3,25 ˚C (με βάση αναφοράς το 1750μχ).
    5) Επίσης λαμβάνει χώρα Dark Age (500-750μχ) με πτώση της θερμοκρασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε δύο επιδημίες μαύρης πανώλης στην Dark Age (730μ.χ.) και στην Little Ice Age (1331-1353μ.χ.)

    Προς Έρευνα:

    1. Ποιο είναι στατιστικά το διάστημα εμπιστοσύνης για να αυξηθεί η θερμοκρασία επιμηκύνοντας την μεσοπαγετώδη περίοδο ή να μειωθεί η θερμοκρασία με είσοδο σε νέα παγετώδη περίοδο ?

    2. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΠΑΓΕΤΩΔΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΤΩΝ? (πρόβλεψη GISP2 2700-2800μχ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ HOMO SAPIENS. (μαζική ανθρ. μετανάστευση από τις Αρκτικές και πλησίον Ανταρκτικής περιοχές στον Ισημερινό κλπ.)

    Τελικά το κλιματικό ζήτημα αντιμετωπίζεται ως Αξίωμα αντί για Θεώρημα.

    Ειδικά στην Ελλάδα, δεν έχουμε καμία αίσθηση του χώρου και του χρόνου!.
    Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ (ΦΥΣΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ) ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΙΓΑΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ & ΑΝΩ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ – ΜΕΣΟΛΙΘΙΚΗ – ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ & ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!!!
    Συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε πέσει σε τούτο τον ΤΟΠΟ (τον ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ) με αλεξίπτωτο στις απαρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης (1750μχ)!
    ΤΕΛΟΣ, ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΑΠ΄ΟΣΟ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΘΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ & ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΕΤΩΔΗ ΠΕΡΙΟΔΟ!!!

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές)

  • 7 Δεκεμβρίου 2021, 01:46 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ

    Ανοησίες περιβαλλοντικής νεοθρησκοληψιας, οριστικής αποβιομηχανοποιησης, κυβερνητικο οικογενειοκρατικο deal εισαγωγης γερμανίκης σαβούρας, ενώ έχουμε κλείσει προ πολλου τις Ελληνικές βιομηχανίες.

  • 4 Δεκεμβρίου 2021, 11:07 | Βασιλης

    Μπράβο

  • 3 Δεκεμβρίου 2021, 13:45 | Χρίστος Τσαντήλας

    Μερικές εισαγωγικές παρατηρήσεις στο κείμενο της Αιτιολογικής Έκθεσης:

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Κεφ. 2. «Γιατί αποτελεί πρόβλημα»
    …Ο στόχος αυτός απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, η Ελλάδα λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα και πολιτικές για την προσαρμογή στην αναπόφευκτη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα αποκτήσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και αναμένεται να πετύχει τη μετάβαση με μικρότερο κόστος και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη πρόσβαση σε διεθνείς χρηματοδοτικούς πόρους….
    Στην παράγραφο αυτή μνημονεύεται μόνο η απαίτηση για αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και τα υπόλοιπα καλύπτονται από το αόριστο «με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές…»
    Εδώ πρέπει να γίνει σαφής αναφορά στους τομείς που σχετίζονται στενά με την ισορροπία των αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) και ιδιαιτέρως με τη Γεωργία, η οποία (ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής και μέχρι την κατανάλωση) συμβάλλει στο 50% των εκπομπών ΑτΘ, εισάγοντας από το σημείο αυτό έννοιες όπως η «Γεωργία άνθρακα» .

    Κεφ.7 «Σημειώστε ποιοι από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκονται με την αξιολογούμενη ρύθμιση»
    Λείπουν οι στόχοι: 1-Μηδενική φτώχεια και 7-Φτηνή και καθαρή ενέργεια, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τη υιοθέτηση του μοντέλου της βιώσιμης γεωργίας που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα (Γεωργία άνθρακα-carbon farming).

  • 1 Δεκεμβρίου 2021, 14:41 | Ελευθέριος

    Θα έπρεπε αρχικά η αυτοκινητοβιομηχανία να καταφέρει αυτονομία των ηλεκτροκίνητων αντίστοιχη με τα βενζινο/πετρελαοκίνητα και στη συνέχεια να δοθούν κίνητρα αντικατάστασης των παλιάς τεχνολογίας οχημάτων…και όχι η κατάργηση όπως επιδιώκεται!!!!

    Επίσης τα οχήματα που έχουν κινητήρα προδιαγραφών Euro6 θα πρέπει να εξαιρεθούν.

    Τα οχήματα πολυτέκνων >7θέσεων είναι συνήθως υψηλού κυβισμού και στην παρούσα χρονική στιγμή τα αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα δεν παρέχουν αυτονομία μεγαλύτερη των 300-350χλμ (σε ιδανικές συνθήκες – εργοστασιακές δοκιμές)και το κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από 30.000,00€ – 50.000,00€ (8-θέσια & 9-θέσια)

  • 1 Δεκεμβρίου 2021, 10:34 | Ηρακλής

    Νομίζεται ότι ο μέσος Έλληνας μπορεί να αγοράσει καινούργιο αμάξι και δη ηλεκτρικό; Εδώ ελπίζουμε να μπούμε στο εξοικονομώ μπας και αλλάξουμε κουφώματα για να μην κρυώνουν τα παιδιά μας.

  • 29 Νοεμβρίου 2021, 12:22 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ενεργειακή μετάβαση: Πιο γρήγορα ή πιο αργά;

    1. Η κρίση οφείλεται στην Αβεβαιότητα για το αν ο Αιώνας μας είναι Ανθρωπόκαινος ή όχι και πόσο (και όχι στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα).

    2. Όσο η Αβεβαιότητα (και όχι η εξάρτηση) αυτή διαιωνίζεται, θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις.

    3. Η μόνιμη λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποθήκευση ενέργειας (και η πυρηνική σύντηξη), διότι παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένες στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων.

    4. H Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) (άρα και ο παρόν Κλιματικός Νόμος) έχει ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί εμπροσθοβαρώς για όλους μέχρι το 2030. Από παγκόσμια ένταση ενέργειας 239 Kg CO2/MWh (1990) (πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας) σε 225 Kg CO2/MWh (2019), σε 115 Kg CO2/MWh (2030) και σε 85 Kg CO2/MWh (2050). (Fit for 115, 2030). Η ανθρώπινη εκπνοή λειτουργεί ως ελκυστής με 263 Kg CO2/MWh.
    Χώρα Πρότυπο στα παραπάνω αποτελεί η Νορβηγία που και παράγει 4 εκ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και καταφέρνει να παρουσιάζει (μέσα στις 5 καλύτερες χώρες του δυτικού κόσμου από άποψη έντασης ενέργειας) ένταση ενέργειας μικρότερη από 85 kg CO2/MWh και το 1990 και το 2019.

    5. Αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε για την ενεργειακή μετάβαση
    ετησίως το 2% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ (Gross World Product, 87,4 trillion USD__2019) (Γιουβάλ Νόα Χαράρι, Ισραηλινός φιλόσοφος-στοχαστής) δλδ. 1,75 trillion USD ετησίως δλδ. οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων – ενεργειακής μετάβασης πρέπει να έχουν αναλογία 70%-30% αντιστοίχως. Συνεπώς στην Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση αντιστοιχεί σε 4,2 δις. δολ. ετησίως.

    Παρατηρήσεις:

    Α) Αν αποδειχθεί όμως ότι ο Αιώνας μας δεν είναι Ανθρωπόκαινος θ’ αναζητηθούν ΠΟΙΝΙΚΕΣ ευθύνες από τους εμπλεκομένους για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ.
    Για να μην γίνουμε «ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» της Ιστορίας προπαγανδίζοντας εν αγνοία μας τον ενδεχόμενο δόλο των λίγων με οικονομικό έπαθλο τις ετήσιες επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων για τρεις δεκαετίες…
    Δεν μπορούμε να φορολογούμαστε πόσο μάλλον να υπερφορολογούμαστε επειδή «υποπτευόμαστε» ότι η εξάλειψη των Ανθρωπογενών Εκπομπών Ρύπων είναι η Λύση στο πρόβλημα της παρατηρούμενης Υπερθέρμανσης.

    Β) ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟΣ (ή ΜΗ) 21ος ΑΙΩΝΑΣ είναι θέμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΚΥΣΕΑ).
    (Δεν μπορεί να ξεκινά η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή – CLIMPACT τα forum Διαλόγου με την Γεωργία, Τουρισμό, Πλημμύρες αντιστοίχως και όχι με τον Ανθρωπόκαινο (ή μη) Αιώνα. Αυτό δείχνει βαρύτητα στην καταπολέμηση του προβλήματος και όχι στην αναζήτηση των αιτιών του και άρα προχειρότητα και βιασύνη στην εκπόνηση του κλιματικού νόμου. Δλδ. τον Κλιματικό Νόμο δεν τον εισηγήθηκε η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή αλλά είναι τυφλή υιοθέτηση του Green Deal. Χώρια που οι προβολές στο youtube κανάλι είναι μόνο 200 προβολές κάθε φορά δλδ. μικρή συμμετοχή.)

    O Ελληνισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για ν’ αφανιστεί προς χάριν της Εδέμ της Κλιματικής Ουδετερότητας.

    Γενικά, προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί!

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), XM , MBA

  • 29 Νοεμβρίου 2021, 12:09 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κλιματικές κακοτοπιές…

    1) Η εκδίκηση του βενζινο-ντιζελο-κινητήρα:
    Ογκομετρική ενεργειακή πυκνότητα: 14,5 MWh/m3
    Τι θα γίνει με την ηλεκτροκίνηση σε ακραίες καταστάσεις (χιονιάς, καύσωνας, ανηφόρες και κακοτοπιές σε κακοτράχαλα βουνά) ? Ποια η συμπεριφορά και οι αντοχές της ηλεκτρικής μπαταρίας σε τέτοιες καταστάσεις ?
    Πολύ φοβάμαι ότι ορισμένοι οδηγοί θα μάθουν το παραπάνω νούμερο με τον σκληρό τρόπο και κατόπιν εορτής… στον παράδεισο.

    2) Δεν μπορεί ο κλιματικός νόμος να απαγορεύει μία μορφή ενέργειας (πχ. καυστήρες πετρελαίου). Είναι κατάχρηση εξουσίας καθώς μειώνει τους βαθμούς ελευθερίας. Μπορεί όμως να φορολογήσει τους ρύπους κάθε μορφής ενέργειας. Με την ίδια λογική θα πρέπει να επιτρέπονται και τα υβριδικά αυτοκίνητα και μετά το 2030.

    3) Carbon Capture Utilization & Storage στην Πτολεμαΐδα. Μήπως θα ήταν προτιμότερο για το περιβάλλον και την οικονομία μας να εξάγουμε την τεχνογνωσία αυτή και να μην κλείσουμε το εργοστάσιο? Δλδ. μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερους ρύπους για τον πλανήτη εξάγοντας την τεχνογνωσία CCUS παρά βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο λιγνίτη.

    4) Αν το 2100 μχ, RCP=8,5 W/m2 (απαισιόδοξο σενάριο) και T=2,1 ˚C , τότε για το χρονικό διάστημα 2020μχ-2100μχ ισχύει: (8,5W/m2)/(2,1˚C-1,2˚C)=9,45 W/(m2*˚C)
    Για προσπίπτουσα ηλιακή ισχύ στο έδαφος (παγκόσμια σταθερά) 237 W/m2, ισχύει: 237/9,45= 25,1˚C (Κανονικές Συνθήκες)

    Βάση (παγκόσμια σταθερά): Προσπίπτουσα ηλιακή ισχύ στο έδαφος 237 W/m2 =
    1 GW/4,22 km2 (πυρηνικό εργοστάσιο 1 GW με capacity factor=92,5% κάθε 3,9 km2)
    Επιπλέον: RCP (Representative Concentration Pathways) (2100 μχ)= 8,5 W/m2 (απαισιόδοξο σενάριο)
    (c.f. 100%), 8,5 W/m2 = 1MW/117,65 στρ. = 8,76 GWh/(117,65 στρ. * έτος)= 75 MWh/(στρ.*έτος)
    (c.f. 25%), PV: 1MW/15 στρ. = 1,45 GWh/(15 στρ. * έτος)= 97 MWh/(στρ. * έτος) (ίδια τάξη μεγέθους)
    Δλδ. θεωρητικά αν προσθέσουμε επιπλέον PVs σε όλο τον πλανήτη θα καταστραφούν τα ανώτερα θηλαστικά ενώ όταν υπάρχει ως βάση ένα πυρηνικό εργοστάσιο 1GW κάθε 4 km2 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχει κοινή λογική ?
    Ακόμα, πόσο εγκλωβίστηκε η ηλιακή ακτινοβολία μέχρι σήμερα σε W/m2 ?

    5) Οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες εφόσον παραχθεί η ενέργεια. Άρα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την πιθανότητα να παραχθεί η ενέργεια (κόστος στοχαστικότητας ).
    PV: capacity factor: 25%
    Τιμή δημοπρασίας /(MWh*25%) = 4 * τιμή δημοπρασίας /MWh (χωρίς αποθήκευση)
    Χερσαία Αιολικά: capacity factor: 33%
    Τιμή δημοπρασίας /(MWh*33%) = 3 * τιμή δημοπρασίας /MWh (χωρίς αποθήκευση)
    Στην αποθήκευση της ανανεώσιμης ενέργειας c.f.=100%

    6) 413 μέρη στο εκατομμύριο (ppm) CO2 στην ατμόσφαιρα δεν μοιάζει τόσο μεγάλη συγκέντρωση ώστε να δρά ως «κουρτίνα εγκλωβισμού» της ηλιακής ακτινοβολίας.

    7) Και αν η υπερθέρμανση δεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Άνθρωπο (το 1ο ερώτημα που πρέπει ν’ απαντηθεί ), που οφείλεται ? (το 3ο ερώτημα που πρέπει ν’ απαντηθεί και το πλέον δύσκολο)
    Πως θα γίνει η Ανθρώπινη Προσαρμογή στην παρατηρούμενη Υπερθέρμανση ? (το 2ο ερώτημα που πρέπει ν’ απαντηθεί)

    Πολύ φοβάμαι ότι ο Ανθρωπόκαινος Αιώνας είναι μία καλοστημένη προωθούμενη πολιτική και οικονομική agenda (ίσως πηγάζει από το δόλο μερικών εκμεταλλευόμενων την άγνοια των πολλών) προκειμένου τα 11 εκ. δολ./ min των επιχορηγήσεων σε ορυκτά καύσιμα (5,8 τρις. δολ./έτος) να αντικατασταθούν από τα 10,8 εκ. δολ./min (170 τρις. δολ. στο χρ. διάστημα 2020-2050) των ΑΠΕ-Εξ.Εν. όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Υπάρχει δλδ. διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό έπαλθο (follow the money).

    Δλδ. η συζήτηση ενδέχεται να αφορά σε πρώτο βαθμό τον οικονομικό καταμερισμό της Ενεργειακής Μετάβασης και σε δεύτερο βαθμό τον τρόπο Ανθρώπινης προσαρμογής στην παρατηρούμενη Υπερθέρμανση και στα αρνητικά που αυτή επιφέρει.

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ ,ΜΒΑ

  • 29 Νοεμβρίου 2021, 12:48 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ο Εγωισμός και η Αφέλεια περί Ανθρωπόκαινου Αιώνα και η Νέο-Πτολεμαική Αντίληψη…

    Αναζητούνται δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ με μεγάλο αναγνωστικό κοινό σχετικές με
    Α) το πώς μεταβάλλεται χρονικά το ισοζύγιο Ηλιακής Ακτινοβολίας (σε W/m2) στην τροπόσφαιρα κατά το παρελθόν (πριν το 2021) σε απόλυτες τιμές ή ποσοστιαίες μεταβολές.
    Β) τις συγκεντρώσεις ισοτόπων άνθρακα στην ατμόσφαιρα και το πώς μεταβάλλονται χρονικά κατά το παρελθόν διότι υπάρχουν μεγαλύτερες πηγές άνθρακα από τον Άνθρωπο στην Βιόσφαιρα).
    Δεν φαίνεται ν’ απασχολεί πολλούς το πόσο «στέρεη» είναι η υπόθεση ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων είναι υπεύθυνες και σε ποιο ποσοστό για την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου από το 1750 μχ. και μετά.
    Κατά το ισοζύγιο άνθρακα (2020), οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 απορροφώνται περίπου κατά 44% , 30% , 22% από ατμόσφαιρα, ξηρά, ωκεανούς αντίστοιχα.
    Το Κλίμα δεν περίμενε τον Άνθρωπο και τις εκπομπές του για ν’ αλλάξει μετά το 1750μχ. (οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φορούσαν χλαμύδα, οι Βαβυλώνιοι οι Αιγύπτιοι απεικονίζονται με λιγοστά ρούχα, η Γροιλανδία εποικίστηκε από Νορβηγούς-Δανούς μόλις πρασίνισε από την αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 800-1300μχ κλπ.)
    Ο Εγωισμός και η Αφέλεια περί Ανθρωπόκαινου Αιώνα και η Νέο-Πτολεμαική Αντίληψη του Ανθρώπου ως «κέντρου της Βιόσφαιρας», έχει κάνει το βασικό αγαθό της Ενέργειας είδος πολυτελείας.

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ ,ΜΒΑ

  • 29 Νοεμβρίου 2021, 11:44 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Βιόσφαιρα – Ανθρώπινος Εγωισμός: 2-1 ή 3-0 ?

    Την εποχή των Πτολεμαίων ο Άνθρωπος και για Αιώνες πίστευε ότι το πλανητικό σύστημα ήταν γεωκεντρικό μέχρι ν’ αποδειχθεί ότι ήταν ηλιοκεντρικό (1-0).
    Τον 18ο Αιώνα και για να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα είχε ως βάση αναφοράς τον Άνθρωπο-παρατηρητή (μηχανική του Νεύτωνα) μέχρι να έρθει τον 20ο Αιώνα ο Einstein με την Θεωρία (Ειδική & Γενική) της Σχετικότητας να αποδείξει ότι η Φύση προτιμά ως βάση αναφοράς το Φως (2-0).
    Τον 21ο Αιώνα ισχυριζόμαστε ότι ο Αιώνας μας είναι Ανθρωπόκαινος ότι δλδ. ο Άνθρωπος με τις ρυπογόνες Εκπομπές του επηρεάζει κατά το μεγαλύτερο βαθμό το Κλίμα.
    Ο Κόσμος έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:
    H Δύση με το μικρότερο σημερινό μερίδιο εκπομπών ρύπων (σωρευτικά το μεγαλύτερο από το 1750 μχ) στοιχηματίζει ότι το σκορ θα γίνει 2-1.
    Οι αναπτυσσόμενες & αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου με το μεγαλύτερο σημερινό μερίδιο εκπομπών ρύπων (σωρευτικά το μικρότερο από το 1750 μχ) στοιχηματίζουν ότι το σκορ θα γίνει 3-0.
    Είτε το σκορ τελικά γίνει 3-0 ή 2-1, μέχρι ν’ απαντήσουμε επιστημονικά ορθά στην παραπάνω υπόθεση εργασίας εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν….(είτε δλδ. εξαιτίας κλιματικών μεταβολών είτε ενεργειακής / επισιτιστικής φτώχειας).
    Προσωπικά από τις ενδείξεις που έχω, θα στοιχημάτιζα ότι το σκορ θα γίνει 3-0.
    Όταν κατεβαίνεις σε μία αναμέτρηση έχοντας ηττηθεί στις δύο προηγούμενες, μάλλον είσαι το αουτσάιντερ και όχι το φαβορί…

    Μήπως το Κλιματικό Χρέος είναι μικρότερο απ’ όσο νομίζουμε στην ΕΕ ? Θα φορολογηθεί η κλιματική τρίχα ως τριχιά ?
    Ο Χρόνος πιέζει αντίστροφα την Επιστήμη να δώσει την σωστή Απάντηση…

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ ,ΜΒΑ

  • 29 Νοεμβρίου 2021, 11:40 | Δημήτρης

    Γιατί ειδικά για την Ελλάδα η Υπόθεση Εργασίας περί Ανθρωπόκαινου ή «Βιοσφαιρικού» 21ου Αιὠνα είναι θέμα Εθνικής Ασφαλείας

    1) Εγχώριος Ορυκτός φυσικός πλούτος : To βασικό σενάριο (όχι το αισιόδοξο) είναι ότι η Ελλάς διαθέτει 5 τρις. κ.μ. ΦΑ στην επικράτειά της που μπορεί να αντληθεί μέσα σε 35 έτη. Αξία περί το 1 τρις. δολ.
    2) Οι γείτονές μας τον επιβουλεύονται
    3) Οι γείτονές μας διαχειρίζονται παρόμοιας αξίας ορυκτό φυσικό πλούτο. Έτσι αν πχ. μας πάρουν το μισό, τότε η αναλογία γίνεται 1,5/0,5=3/1 υπέρ τους.
    Αν μας «φινλανδοποιήσουν» πχ. 80-20, η αναλογία γίνεται 1,8/0,2= 9/1 υπέρ τους.
    Δλδ. «ανοίγει η ψαλίδα» επικίνδυνα.
    4) Έχουν διαφορετική υπόθεση εργασίας περί «Βιοσφαιρικού» Αιώνα ότι δλδ. οι Ανθρωπογενείς Εκπομπές δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το Κλίμα σε αντίθεση με εμάς που ομιλούμε περί Ανθρωπόκαινου Αιώνα. Την ίδια άποψη (πιστεύω) έχουν και άλλες χώρες (πχ. Ρωσία, Κίνα).
    5) Διαρροή άνθρακα (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, παραγωγή αλουμινίου κλπ.)
    Επειδή προσωπικά έχω 5-6 ενδείξεις (όχι αποδείξεις) υπέρ του «Βιοσφαιρικού» Αιώνα, θα ήταν συνετό να γίνει μία εκτενής διαβούλευση (ΚΥΣΕΑ, ΥΠΕΝ, Επιστημονική Επιτροπή CLIMPACT, cluster Defkalion κλπ.) αν θέλουμε να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε μετά.

    Γενικά μιλώντας,
    μήπως η Προστιθέμενη Αξία των Ρύπων είναι υπερτιμολογημένη ?
    H υπερτιμολόγηση οδηγεί με την σειρά της σε υπερφορολόγηση.
    Μήπως η ενεργειακή κρίση/ανασφάλεια που βιώνουμε εξαρτάται από την λάθος στάση μας στην ως άνω υπόθεση εργασίας ?
    Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα αυτό είναι περισσότερο αρμοδιότητα του ΚΥΣΕΑ παρά του φαινομενικά αρμόδιου ΥΠΕΝ.

  • 29 Νοεμβρίου 2021, 11:51 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κλιματική Προσαρμογή : Πως η λανθασμένη αντίληψη περί Κλίματος απειλεί γεωπολιτικά την ΕΕ-27

    Λανθασμένη Υπόθεση Εργασίας:
    Αυξάνεται η συγκέντρωση των αερίων του Θερμοκηπίου (413ppm-278ppm=135 ppm)
    Αυξάνεται η θερμοκρασία κατά 1,1 ˚C στην ατμόσφαιρα (από 1750 μχ)
    Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο Πλανήτης είναι Θερμοκήπιο από την αύξηση των αέριων ρύπων.

    Αποδεικνύεται, ότι οι Ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου δεν είναι υπεύθυνες για την παρατηρούμενη άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,1 ˚C (από 1750 μχ) και μικρή επίδραση έχουν στο Κλίμα. Οι Ανθρωπογενείς ρύποι μειώνονται διότι μπορεί ο Άνθρωπος να το κάνει (είναι στον ΑΜΕΣΟ έλεγχό του) και δεν μπορεί να καταναλώνει μη ανανεώσιμους πόρους επ’ αόριστον.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ενεργειακή Μετάβαση και η Απανθρακοποίηση δεν είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της μείωσης της Ρύπανσης του Περιβάλλοντος. Πρέπει να παρουσιάζει όμως οικονομικά βιώσιμους χρονικούς ρυθμούς ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα.
    1. Οι Υδρατμοί είναι το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου λόγω της υψηλής συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα. Δεν αυξάνει η συγκέντρωση των Υδρατμών στην ατμόσφαιρα από την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά αντίθετα τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι μειώνεται. Δλδ. δεν εντείνεται ο υδρολογικός κύκλος.

    2. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων CO2 είναι μόνο το 5% των εκπομπών της υπόλοιπης Βιόσφαιρας. Γι’ αυτό το λόγο το έτος της πανδημίας (2020) που μειώθηκαν οι εκπομπές κατά 7% δεν παρατηρείται καμία απόκλιση-μείωση στην αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

    3. Υπάρχει χρονική υστέρηση των μεταβολών συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τις μεταβολές της θερμοκρασίας και όχι το αντίθετο. Δλδ. η θερμοκρασία είναι το αίτιο και η συγκέντρωση CO2 το αιτιατό.

    4. Τα καταναλωτικά ενεργειακά ποσά του ανθρώπινου γένους (που προκαλούν τις ανθρωπογενείς εκπομπές) είναι αμελητέα σε σχέση με τα ενεργειακά ποσά που διακινεί η υπόλοιπη Βιόσφαιρα.

    π.χ. Στο υποτιθέμενο Θερμοκήπιο στην Γη ο Υπεύθυνος θα πρέπει να είναι η «εγκλωβισμένη» Ηλιακή Ακτινοβολία και όχι τα αέρια του θερμοκηπίου που είναι το «μέσο»/ υπόστρωμα.
    Ισχύς ηλιακής ακτινοβολίας στην Γη: 174PW*70%=122 PW
    Ισχύς ηλίου στην Γη: 237 W/m2 (παγκόσμια σταθερά)
    (σαν σε όλη την επιφάνεια της Γης να υπήρχε ένα πυρηνικό εργοστάσιο 1 GW κάθε 4,2 km2!)
    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΗΣ: 510.072.000 km2 , 122 PW * 8760h = 1068720 PWh (: 239 W/m2)
    Πρωτογενής Ετήσια Παγκόσμια Κατανάλωση Ενέργειας από το Ανθρώπινο Γένος (2019): 171.000 ΤWh
    1068720/171 = 6250 φορές
    8760h/6250 φορές = 1,4h (δλδ. σε λιγότερο από 1½ hr o Ήλιος τροφοδοτεί με τόση ενέργεια όση καταναλώνει (πρωτογενώς) το ανθρώπινο γένος σε ένα έτος !).
    Αλλά παρόλα αυτά όλοι μιλάνε για την ενέργεια που καταναλώνει ο άνθρωπος αλλά κανείς σχεδόν δεν μιλά για την ηλιακή ενέργεια.
    Ένας ηλιακός δορυφόρος πρέπει να μετρήσει το ισοζύγιο Ηλιακής ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (με βάση αναφοράς τα 237 W/m2) από την γραμμή karman (100 km) μέχρι την επιφάνεια του εδάφους για να ελεγχθεί πόσο θερμοκήπιο είναι το θερμοκήπιο και πόσο «εγκλωβισμένη» είναι τελικά η ηλιακή ακτινοβολία..

    Λανθασμένο Όραμα στην Ευρώπη:
    Το όραμα της «Πράσινης Συμφωνίας» είναι λανθασμένο.
    Τι είδους όραμα είναι να θέλεις να είσαι ο Πρώτος στο 8% του «προβλήματος» ?.

    Λύση:
    Θέλουμε ένα Kλιματικό Nόμο που θα είναι ανεκτός ΚΑΙ από το υπόλοιπο 92% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών.
    Δλδ. το μέγεθος παρακολούθησης των ανθρωπογενών εκπομπών θα πρέπει να είναι ΑΝΗΓΜΕΝΟ (ή ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ). Οι απόλυτες τιμές του CO2 (tn CO2) είναι λανθασμένη βάση αναφοράς.
    Παρατήρηση: Όσες χώρες δεν έχουν βάση αναφοράς το έτος 1990 για την επίτευξη των στόχων μείωσης των ρύπων, έχουν το έτος με τους μέγιστους ρύπους ώστε και να φαίνονται ότι έχουν ονομαστικά μεγάλη μείωση και η απόσταση που έχουν να καλύψουν να είναι μικρότερη (πχ. USA με έτος αναφοράς το 2005, 50% μείωση ρύπων)

    Αν σταματήσουμε την ετήσια επιδότηση των 5,9 τρισ. δολ. στα ορυκτά καύσιμα (2020), τότε το ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου (boe) θα αυξηθεί προσεγγιστικά τουλάχιστον κατά 69 δολ. μέσα σε ένα έτος: 85%*171.000 TWh/1,7 MWh*69 δολ. / bbl =5,9 τρις. δολ.
    Το κάρβουνο έκανε 250 έτη για να φτάσει στο 27% του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος. Οι ΑΠΕ στην ΕΕ έκαναν 40 έτη για να φτάσουν στο 20% του ενεργειακού ισοζυγίου.
    Με 3 τρις. δολ. αναγκαίες ετήσιες επενδύσεις σε ΑΠΕ και με τα FDI’s (Foreign Direct Investments) μόνο γύρω στο 1 τρις. δολ., η ΙΕΑ ζητά μείωση πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας κατά 33% μέχρι το 2050. Πως θα γίνει αυτό όταν η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 72% από 1990-2019 και οι εκπομπές CO2 το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 60,5% ?
    Από την “καθόλου” Ενέργεια ή την «Βρώμικη» Ενέργεια όλοι οι άνθρωποι στον Κόσμο προτιμούν την «Βρώμικη» Ενέργεια διότι η απουσία της σκοτώνει γρηγορότερα από το CO2. Το πετρέλαιο και το κάρβουνο είναι τα ενεργειακά καύσιμα των χαμηλών εισοδημάτων που σήμερα δαιμονοποιούνται.
    Όσοι βγάζουν το ψωμί τους από τις ΑΠΕ , θα κοιμούνται ήσυχα το βράδυ όταν η έλλειψη της «Δαιμονοποιημένης» Ενέργειας των ορυκτών καυσίμων (λόγω των υψηλών τιμών) θα σκοτώνει περισσότερους απ’ όσες ζωές γλιτώνει η μείωση της ρύπανσης του Περιβάλλοντος ?
    Γενικά η ταχύτητα/ο ρυθμός της Ενεργειακής Μετάβασης είναι αφρόνως ιλιγγιώδης ειδικά στην ΕΕ και κυρίως για τα χαμηλά/μεσαία εισοδήματα, παρουσιάζει δλδ. ταξικά χαρακτηριστικά και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες …
    Τελικά, σε ένα μεγάλο ποσοστό (μένει να ποσοτικοποιηθεί),
    Κλιματικά Ουδέτερο το Ανθρώπινο Γένος ήταν ανέκαθεν!
    «Κλιματικά προσαρμοσμένο» δεν είναι.!
    Το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει ο αλαζονικός Εγωισμός του Ανθρώπου που ‘βαυκαλίζεται’ με Ανθρωπόκαινους Αιώνες!
    Καλό θα ήταν να επενδύσουν (πχ. σε ηλιακούς δορυφόρους) όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την Ενέργεια στο παραπάνω ερώτημα ώστε να ληφθούν οι σωστές επενδυτικές αποφάσεις.

    Ελ. Επαγ/τίας, Μελετητής (Ενεργειακές & Βιομηχανικές), ΧΜ ,ΜΒΑ

  • 25 Νοεμβρίου 2021, 13:08 | Ιορδάνης

    Θα μπει μέσα και η θυροφυλακη?? για χρηματοδοτήσεις, αυτοκινήτων, εξόδων, προσωπικού και άλλων.
    Αντίστοιχα στις θαλάσσιες περιοχές θα εμφανιστούν οι ΜΚΟ και τα Foundation για να αντλήσουν κεφάλαια και θέση ισχύος αφου οι κρατικοί θεσμοί είναι επιεικώς ακατάλληλοι για χρήση κεφαλαίων με παραγωγή έργου.
    Το Κράτος δεν εμπιστεύεται το ίδιο του τον εαυτό.
    Ενώ την ΜΚΟ…. Αύριο την αλλάζει, εύκολα.
    Ξυπνήστε…..
    Η ανίκανη πολιτεία/Κράτος αντιμετωπίζει την ανίκανη εκάστοτε πολιτική ηγεσία ΓΙΑ Ριζικές ΑΛΛΑΓΕΣ, με τις ΜΚΟ εις βάρος των πολιτών και των δικαιωμάτων που έχουμε ως κάτοικοι αυτής της θαυμάσιας χώρας. Μιας χώρας που ορίζεται απο σύνορα και όρια ενώ οι ΜΚΟ δεν έχουν. Όπου υπάρχει χρηματοδότηση υπάρχουν και αυτές.