Άρθρο 13 (άρθρο 14 Οδηγίας 2008/56/ΕΚ) Εξαιρέσεις

1. Η Αρμόδια Αρχή μπορεί να προσδιορίζει τις περιπτώσεις (τα περιστατικά) στα θαλάσσια ύδατα όπου , για ένα από τους λόγους που απαριθμούνται στα εδάφια α) έως δ), είναι αδύνατο με τη λήψη μέτρων να επιτευχθούν σε όλες τους τις πτυχές οι περιβαλλοντικοί στόχοι ή η καλή περιβαλλοντική κατάσταση, ή να επιτευχθούν εντός του σχετικού χρονοδιαγράμματος, εξαιτίας λόγων που αναφέρονται στο εδάφιο ε). Οι λόγοι αυτοί είναι:
α) η ανάληψη δράσης ή αδράνεια για την οποία το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν είναι
υπεύθυνο
β) οι φυσικές αιτίες
γ) η ανωτέρα βία
δ) τροποποιήσεις ή μεταβολές των φυσικών χαρακτηριστικών των θαλάσσιων υδάτων, λόγω δράσεων που αναλαμβάνονται για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και κρίνονται σημαντικότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και τυχόν διασυνοριακές επιπτώσεις
ε) οι φυσικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν την έγκαιρη βελτίωση της κατάστασης των σχετικών θαλάσσιων υδάτων.
1.1 Η Αρμόδια Αρχή προσδιορίζει με σαφήνεια τις ανωτέρω περιπτώσεις στο Πρόγραμμα Μέτρων και αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αιτιολόγηση της άποψής της. Κατά τον προσδιορισμό, εξετάζονται οι συνέπειες για τα κράτη μέλη στη σχετική θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή.
1.2 Ωστόσο η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα κατάλληλα ad hoc μέτρα για την αδιάλειπτη επιδίωξη των περιβαλλοντικών στόχων, για την πρόληψη περαιτέρω υποβάθμισης της κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων που προσβάλλονται από τα αίτια που προσδιορίζονται στα εδάφια (β), (γ) ή (δ) και για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων στην αντίστοιχη θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή ή στα θαλάσσια ύδατα άλλων κρατών μελών.

2. Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο (δ) της παραγράφου 1, η Αρμόδια Αρχή, μεριμνά ώστε οι τροποποιήσεις ή μεταβολές να μην αποκλείουν οριστικά ή θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στην αντίστοιχη θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή ή στα θαλάσσια ύδατα άλλων κρατών μελών.

3. Τα ad hoc μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1.2, ενσωματώνονται, στο μέτρο του εφικτού, στο Πρόγραμμα Μέτρων.

4. Η Αρμόδια Αρχή αναπτύσσει και εφαρμόζει, όλα τα στοιχεία των θαλάσσιων στρατηγικών που αναφέρονται στο άρθρο 6, παράγραφος 2, αλλά δεν υποχρεούται, παρά μόνο για την αρχική αξιολόγηση που αναφέρεται το άρθρο 8, να λαμβάνει ειδικά μέτρα όταν δεν υφίσταται σημαντικός κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον, ή όπου το κόστος ενδέχεται να είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τους κινδύνους στο θαλάσσιο περιβάλλον, εφόσον όμως δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωσή του. Εάν η αρμόδια αρχή απέχει από τη λήψη μέτρων για οποιονδήποτε από τους ανωτέρω λόγους, αποστέλλει την αναγκαία αιτιολόγηση για την απόφασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φροντίζοντας ώστε να μη γίνει οριστικά αδύνατη η επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης.