Άρθρο 6 (άρθρο 5 Οδηγίας 2008/56/ΕΚ) Θαλάσσιες στρατηγικές

1.  Για κάθε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος, αναπτύσσεται μια θαλάσσια στρατηγική, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που εκτίθεται στα σημεία α) και β) της παραγράφου 2.

2. Όταν μία θαλάσσια υποπεριοχή εκτείνεται στην Ελληνική Επικράτεια και στην Επικράτεια άλλου Κράτους Μέλους, οι εθνικές αρμόδιες αρχές συνεργάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι, εντός κάθε θαλάσσιας υποπεριοχής, πραγματοποιείται συντονισμός των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου, και ιδίως των διαφόρων στοιχείων των θαλάσσιων στρατηγικών που αναφέρονται στα σημεία α) και β), με στόχο τη συνεκτικότητά τους σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη θαλάσσια υποπεριοχή, σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο δράσης επί του οποίου τα ενδιαφερόμενα μέρη επιδιώκουν την επίτευξη κοινής προσέγγισης:

α) Προετοιμασία:

i) Αρχική αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται έως τις 15 Ιουλίου 2012, της περιβαλλοντικής κατάστασης των αντιστοίχων υδάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτά σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος νόμου.

ii) Προσδιορισμός της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των αντιστοίχων υδάτων, που ολοκληρώνεται έως τις 15 Ιουλίου 2012, σύμφωνα με το άρθρο 9 του παρόντος νόμου

iii) Καθορισμός σειράς περιβαλλοντικών στόχων και συναφών δεικτών, έως τις 15 Ιουλίου 2012, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου

iv) Θέσπιση και εφαρμογή έως τις 15 Ιουλίου 2014, προγράμματος παρακολούθησης για τη συνεχή αξιολόγηση και την τακτική αναπροσαρμογή των στόχων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από την  κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

β) Προγράμματα μέτρων:

i) Κατάρτιση Προγραμμάτων Μέτρων, το αργότερο έως το 2015, με στόχο την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος νόμου

ii) Έναρξη λειτουργίας των προαναφερθέντων προγραμμάτων, το αργότερο έως το 2016 σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος νόμου.

3.  Εάν η Ελληνική Επικράτεια έχει σύνορα με άλλο κράτος μέλος μέσα στην  ιδία θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή που εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντα νόμου, στην οποία  η κατάσταση της θάλασσας είναι κρίσιμη σε βαθμό ώστε να απαιτείται επείγουσα δράση, τα ενδιαφερόμενα μέρη εκπονούν  ένα κοινό σχέδιο δράσης, σύμφωνα με την παράγραφο 1.

3.1 Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας των προγραμμάτων μέτρων καθώς και, ενδεχομένως, αυστηρότερα προστατευτικά μέτρα, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα αποτρέπουν την επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης σε κάποια άλλη θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή. Στις περιπτώσεις αυτές τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμά τους και ενεργούν αναλόγως, με στόχο την ένταξη της περιοχής αυτής ή υποπεριοχής σε πιλοτικό σχέδιο, σύμφωνα με την παράγραφο 3 (εδ. β) του άρθρου 5 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ

  • 25 Δεκεμβρίου 2010, 10:25 | WWF

    Μετά την παράγραφο 3.1 εμφανίζονται οι ορισμοί του άρθρου 4