Άρθρο 5 (άρθρο 4 Οδηγίας 2008/56/ΕΚ) Θαλάσσιες περιοχές και υποπεριοχές

  1. Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο λαμβάνεται δεόντως υπόψη ότι τα θαλάσσια ύδατα που υπάγονται στην κυριαρχία ή στην εθνική δικαιοδοσία αποτελούν συστατικό στοιχείο της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου Θάλασσας.
  2. Η αρμόδια αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάποιας συγκεκριμένης περιοχής,  μπορεί να εφαρμόζει τον παρόντα νόμο στις υποδιαιρέσεις αναλόγου επιπέδου των θαλάσσιων υδάτων της παραγράφου 1, Η οριοθέτηση των εν λόγω υποδιαιρέσεων συμφωνεί προς τις κατωτέρω θαλάσσιες υποπεριοχές της Μεσογείου Θαλάσσης:

α) τη Δυτική Μεσόγειο,

β) την Αδριατική,

γ) το Ιόνιο Πέλαγος και την Κεντρική Μεσόγειο,

δ) το Αιγαίο Πέλαγος – Ανατολική Μεσόγειο.

  1. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε υποδιαίρεση εντός της  προθεσμίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 26 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ αλλά, μπορεί να επανεξετάζει τις υποδιαιρέσεις αυτές μετά την ολοκλήρωση της αρχικής αξιολόγησης που προβλέπεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο i). Στην περίπτωση αυτή ο επαναπροσδιορισμός των εν λόγω υποδιαιρέσεων γίνεται με απόφαση του  Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 22:51 | Πετρος Έξαρχος

    Για ποιές περιοχές μιλάμε ακριβώς?

    Υπάρχει ένας ξεκάθαρος χάρτης (GIS) που να δείχνει τα όρια των υπο εξέταση περιοχών?