Άρθρο 10 (άρθρο 10 Οδηγίας 2008/56/ΕΚ) Καθορισμός περιβαλλοντικών στόχων

1. Με βάση την αρχική αξιολόγηση που διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1, η αρμόδια αρχή καθορίζει για κάθε θαλάσσια  περιοχή ή υποπεριοχή του παραρτήματος ΙΙ,  αναλυτική δέσμη περιβαλλοντικών στόχων και δεικτών για τα θαλάσσια ύδατά τους με στόχο τον προσανατολισμό των δράσεων προς μια καλή περιβαλλοντική κατάσταση στο θαλάσσιο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη τους ενδεικτικούς καταλόγους πιέσεων και επιπτώσεων, του Πίνακα 2 του Παραρτήματος ΙΙΙ, και χαρακτηριστικών του Παραρτήματος ΙV.

2. Κατά τον καθορισμό των ανωτέρω στόχων και δεικτών, λαμβάνεται υπόψη η συνεχιζόμενη εφαρμογή των υφιστάμενων σε εθνικό, κοινοτικό ή διεθνές επίπεδο αντίστοιχων περιβαλλοντικών στόχων όσον αφορά τα εν λόγω θαλάσσια ύδατα, μεριμνώντας ώστε οι στόχοι να συμβαδίζουν προς αλλήλους, καθώς και ότι λαμβάνονται υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, οι σχετικές διασυνοριακές επιπτώσεις και τα διασυνοριακά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

3. Οι προαναφερθέντες περιβαλλοντικοί στόχοι γνωστοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός τριών μηνών από τον καθορισμό τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2010, 23:28 | Χρηστοσ Σιμοσ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ. ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΦΑΛΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟΣ ‘ΑΛΙΟΦΥΛΑΚΑΣ’ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΦΑΛΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕΙΟΥΜΕΝΟΙ.ΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ CO2.Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΤΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ. Ο ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΚΡΑΧΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΑΔΕΙΑ ΑΛΕΙΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΙΘΡΙΝΙ Η ΜΙΑ ΣΟΥΠΙΑ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 07:38 | Κωστής

    Καλημέρα,
    Το σχέδιο νόμου προσπαθεί να βάλει μία τάξη στις θάλασσες και να τις προστατέψει. Νομίζω ότι δεν θίγει ιδιαίτερα τα θέματα αλιείας και ανάπτυξης της από την πλευρά της τουριστικής ψυχαγωγίας/ αίείας. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ έχει δοθεί μεγάλη ώθηση στην τουριστική αλιεία ιδιαίτερα στην περιοχή της Άνατολικής ακτής αλλά και σε άλλες περιοχές.
    Κάθε χρόνο φτάχνονται πολλές δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ξέρες από μή ρυπογόνα υλικά ή ακόμη και υλικά ανακύκλωσης με στόχο την ανάπτυξη και προστασία των αλιευμάτων. Ολες αυτές οι νέες τοποθεσίας δημιουργούν νέα μέρη αναπαραγωγής και προστασίας αλιευμάτων ενώ παράλληλα αυξάνεται κάθε χρόνο η τουριστική αλιεία καθώς μεγαλώνουν με μεγάλο ρυθμό τα αποθέματα ψαριών.
    Δημιουργώντας ξέρες περιορίζονται παράλληλα και τα πεδία δράσης αλιευτικών εργαλείων που καταστρέφουν την θαλάσσια ζωή όπως οι ανεμότράτες, που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Είναι τόσο θετικά τα αποτελέσματα ανάπτυξης των αποθεμάτων και προστασίας της θαλάσσιας ζωής με την δημιουργία ξερών / υφάλων, ώστε εδώ και λίγο καιρό ακόμη και ιδιώτες μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργίας ξερών, πληρώνοντας το κόστος γιά τσιμεντένια μπλόκια με αντιστάθμισμα την τοποθέτηση πλακέτας με το όνομα του δωρητή στο κάθε μπλόκι.
    Περιοχές όπως ο Σαρωνικός, ο Θερμαικός, ο Ευβοικός και άλλα μέρη στην Ελλάδα ίσως να είχαν καλύτερη τύχη στην ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής με τέτοιες ενέργεις.
    Πολλές πληροφορίες θα βρείτε σε περιοδικά όπως Saltwater sportsman, Florida fishing κ.α.,αλλά και σε οργανισμούς όπως η IGFA (International Game Fishing Association)που έχουν σαν αντικείμενο την «αθλητική αλιεία».
    Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία,
    Κωστής Πέτρου