Άρθρο 11 (άρθρο 11 Οδηγίας 2008/56/ΕΚ) Πρόγραμματα παρακολούθησης

1.  Με βάση την αρχική αξιολόγηση που διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1, η αρμόδια αρχή διαμορφώνει και υλοποιεί συντονισμένα, προγράμματατα παρακολούθησης , για τη συνεχή εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων, με βάση τους ενδεικτικούς καταλόγους στοιχείων που περιέχονται στο Παράρτημα IIΙ και τον κατάλογο του Παραρτήματος V και σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 10.

1.1 Τα πρόγραμματα παρακολούθησης που διενεργούνται μέσα στην περιοχή ή στις υποπεριοχές της Μεσογείου πρέπει να είναι μεταξύ τους συμβατά καθώς επίσης και συμβατά με τις διατάξεις περί αξιολόγησης και παρακολούθησης που έχουν θεσπισθεί από την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και ειδικότερα από την υπ. αριθ. 37338/1807/2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της  άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ,κλπ» (Β΄1495) και την υπ. αριθ. 33318/3028/1998 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» (Β’ 1289), όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 14849/853 /08 (Β’ 645), οι οποίες εκδόθηκαν σε συμμόρφωση με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ,  ή απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες.

2. Όταν μία θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή μοιράζεται με άλλο κράτος μέλος, οι εθνικές αρμόδιες αρχές καταρτίζουν προγράμματα παρακολούθησης σύμφωνα με την παράγραφο 1, και συνεργάζονται, για λόγους συνεκτικότητας και συντονισμού, ώστε να εξασφαλισθεί ότι:

α) Οι μέθοδοι παρακολούθησης είναι ομοιόμορφες σε όλη τη θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή της Μεσογείου, ώστε να εξασφαλίζεται η συγκρισιμότητα των συμπερασμάτων της παρακολούθησης,

β) Λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές διασυνοριακές επιπτώσεις και τα σχετικά διασυνοριακά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

3. Το πρόγραμμα παρακολούθησης γνωστοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός τριών μηνών από την κατάρτισή του.

4. Οι προδιαγραφές και οι τυποποιημένες μέθοδοι παρακολούθησης και αξιολόγησης, καταρτίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 11 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ.

  • 3 Ιανουαρίου 2011, 14:41 | Βασιλική Α.

    Για την υλοποίηση των προγραμμάτων παρακολούθησης θεωρώ επιβεβλημένη τη δημιουργία – στελέχωση διαπιστευμένων εργαστηρίων, ιδιαίτερα στα περιφερειακά κέντρα ή τη δυνατότητα αποστολής δειγμάτων σε αξιόπιστα, συμβεβλημένα με τις δημόσιες υπηρεσίες, κοντινά εργαστήρια. Σε πολλές περιπτώσεις (και δε μιλώ μονάχα για την παρακολούθηση της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων) η δυσκολία στην αποστολή των δειγμάτων από τις περιφερειακές υπηρεσίες στα 2-3 καθορισμένα για το σκοπό αυτό εργαστήρια αποτελεί τροχοπέδη για τη συστηματική παρακολούθηση και την πιστή εφαρμογή των σχεδίων με τα οποία καλούμαστε να εναρμονισθούμε.

  • 25 Δεκεμβρίου 2010, 10:15 | WWF

    Η παράγραφος 4 του άρθρου 11 “Οι προδιαγραφές και οι τυποποιημένες μέθοδοι παρακολούθησης και αξιολόγησης, καταρτίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 11 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ”
    θα πρέπει να παραπέμπει κάπου αλλού, όχι στην ίδια παράγραφο.