Άρθρο 7 (άρθρο 6 Οδηγίας 2008/56/ΕΚ) Περιφερειακή συνεργασία

1.  Προκειμένου να επιτευχθεί ο συντονισμός που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του παρόντος νόμου, εφόσον είναι εφικτό και σκόπιμο, αξιοποιούνται οι καθιερωμένες περιφερειακές θεσμικές δομές συνεργασίας, μεταξύ των οποίων οι προβλεπόμενες από τις περιφερειακές συμβάσεις για τις θάλασσες στις οποίες υπάγεται η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή.

2.  Με σκοπό τη θέσπιση και εφαρμογή θαλάσσιων στρατηγικών για τη θάλασσα, η αρμόδια αρχή χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα διεθνή πλαίσια, όπως οι μηχανισμοί και οι δομές των περιφερειακών συμβάσεων για τη θάλασσα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε κάθε  θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή, προκειμένου να συντονίζει τις ενέργειές της με τρίτες χώρες που διαθέτουν κυριαρχία ή δικαιοδοσία σε ύδατα της ιδίας θαλάσσιας υποπεριοχής.

Στο εν λόγω πλαίσιο, αξιοποιούνται κατά το δυνατόν προγράμματα και δραστηριότητες που υφίστανται στο πλαίσιο δομών που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, όπως οι περιφερειακές συμβάσεις για τις θάλασσες.

3. Ο συντονισμός και η συνεργασία επεκτείνονται ενδεχομένως σε όλα τα κράτη μέλη στην υδρολογική λεκάνη μιας θαλάσσιας περιοχής ή υποπεριοχής, περιλαμβανομένων των περίκλειστων χωρών, ούτως ώστε τα κράτη μέλη μέσα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους δυνάμει του παρόντος νόμου, όπου κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων του, χρησιμοποιώντας καθιερωμένες δομές συνεργασίας που προβλέπονται στον παρόντα νόμο καθώς και στο Ν.3199/2003 και στο Π.Δ. 51/2007.

  • 29 Δεκεμβρίου 2010, 14:19 | Χρηστοσ Σιμοσ

    Κυρια υπουργε
    Ο αμβρακικοσ κολποσ εχει το ιδιαιτερο χαρακτηριστικο να προσομοιαζει τησ Μεσογειου θαλασσησ και τησ Μαυρησ Θαλασσασ [Ευξεινοσ Ποντοσ]. Ειναι μια μικρογραφια των παραπανω θαλασσιων λεκανων εχοντασ ενα στομιο προσ μεγαλυτερη θαλασσια λεκανη [Ιονιο πελαγοσ] και δεχομενοσ τισ αποληξεισ υδατινων μαζων απο ποταμουσ, πηγεσ, εγγυοβελτικεσ ταφρουσ και ανθροπωγενεισ δραστηριοτητεσ.Αυτη η μορφολογια του Αμβρακικου τον καθιστα ενα χωρο ερευνασ με τεραστια επιστημονικη αλλα και πρακτικη σημασια για την εξαγωγη συμπερασματων και δρασεων προσ την κατευθυνση τησ αναταξησ των αρνητικων εξελιξεων για την Μεσογειο και την Μαυρη Θαλασσα.Προταση μου ειναι ο Αμβρακικοσ Κολποσ να ενταχθει σε νομοθετικη ρυθμιση που να προβλεπει την εξασφαλιση ωσ χωροσ με πανμεσογειακο ενδιαφερον ετσι ωστε να συμπεριληφθει στην στρατηγικη τησ Ευρωπαικησ Ενωσησ σαν εργαστηρι παρατηρησησ και επιστημονικησ ερευνασ.
    Υ.Γ.ΕΑαν η προταση σασ φαινεται ενδιαφερουσα επικοινωνηστε μαζι μου για περισσοτερα στοιχεια.
    Χρηστοσ Σιμοσ Γεωλογοσ Μηχανικοσ Αρτα.

  • 25 Δεκεμβρίου 2010, 10:36 | WWF

    Η παράγραφος 1 “Προκειμένου να επιτευχθεί ο συντονισμός που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του παρόντος νόμου»
    θα πρέπει να παραπέμπει στο άρθρο 6