Άρθρο 18 Εθνική Επιτροπή Θαλάσσιας Στρατηγικής

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εθνική Επιτροπή Θαλάσσιας Στρατηγικής. (εφεξής ΕΕΘΑΣ), η οποία χαράσσει την εθνική πολιτική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και παρακολουθεί, συντονίζει, αξιολογεί και ελέγχει την εφαρμογή της. Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Επιτροπή Θαλάσσιας Στρατηγικής:
α) εγκρίνει, μετά από εισήγηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Θαλάσσιας Στρατηγικής,
β) εγκρίνει τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας, σύμφωνα με τους στόχους του παρόντος νόμου και τη συμβατότητά της με το κοινοτικό κεκτημένο. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται από τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Θαλάσσιας Στρατηγικής, στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

2 Η Εθνική Επιτροπή Θαλάσσιας Στρατηγικής αποτελείται από:
α) τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως Πρόεδρο
β) τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε περίπτωση κολλήματος.
γ) το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών
δ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ε) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών
ε) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
στ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ζ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων
η) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
3. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης , ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της και άλλοι Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς των ίδιων ή άλλων Υπουργείων, εφόσον συζητούνται θέματα αρμοδιότητάς τους.
4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μπορεί να τροποποιείται η σύνθεση της Επιτροπής ως προς τον αριθμό και τις ιδιότητες των μελών της.
5. Στην Επιτροπή μπορεί να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και:
α. εξειδικευμένοι επιστήμονες ή επιστήμονες δημοσίων αρχών για την παροχή προτάσεων και την παρουσίαση και ανάλυση θεμάτων τεχνικής φύσεως
β. εκπρόσωποι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή των συλλογικών οργάνων τους
γ. εκπρόσωποι επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων και επαγγελματικών ενώσεων

6 Η Επιτροπή συγκροτείται σε σώμα με απόφαση του Προέδρου της μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του. Τη γραμματειακή υποστήριξη και τήρηση των πρακτικών παρέχει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

7. Για τη συμμετοχή στην Επιτροπή δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

8 Η Εθνική Επιτροπή Θαλάσσιας Στρατηγικής συνέρχεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τακτικά τουλάχιστον τρεις (3) φορές ετησίως και εκτάκτως ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της. Σε περίπτωση κωλύματος μέλους της να παρευρίσκεται σε κάποια συνεδρίαση μπορεί να ορίζει προς τούτο το νόμιμο εκπρόσωπό του.

  • Προτείνω για τις παραγράφους 5α και 5γ τού άρθρου 18 να γραφεί «η επιλογή των εξειδικευμένων επιστημόνων και εκπροσώπων επιστημονικών ιδρυμάτων να γίνεται με βάση την εμπειρία τους και την αναγνωρισιμοτητά τους σε θέματα έρευνας και διαχείρισης των θαλασσών στην επιστημονική Ευρωπαϊκή κοινότητητα». Οπως είναι γραμμένο στο παρόν σχέδιο είναι πολύ αοριστολογικά και νομιζω οτι δεν βοηθά κανένα.

  • 3 Ιανουαρίου 2011, 23:41 | Ελπίδα Μπεκιάρη, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου

    Στην Εθνική Επιτροπή θα ήταν σκόπιμο να συμμετέχει και το ΓΕΩΤΕΕ, ως επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας

  • Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. λειτουργεί σημαντικό αριθμό Θερμικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην παράκτια ζώνη της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Ένας από τους λόγους αυτής της επιλογής είναι η χρήση του θαλάσσιου ύδατος ως ψυκτικού μέσου των μονάδων – μηχανών των Σταθμών Παραγωγής, που αποτελεί τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική, σύμφωνα με το σχετικό Εγχειρίδιο BREF Industrial Cooling Systems (12.01), της Οδηγίας 2008/1/ΕΚ (IPPC).

    Ως εκ τούτου θεωρούμε απαραίτητη τόσο τη συμμετοχή μόνιμου εκπροσώπου της Επιχείρησης στην Γνωμοδοτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που υποστηρίζει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, άρθρο 19 του Σχεδίου νόμου, όσο και την πρόσκληση εξειδικευμένου επιστήμονα της ΔΕΗ Α.Ε. με τον αναπληρωτή του, κατ’ αντιστοιχία με την εκπροσώπηση της ΔΕΗ Α.Ε. στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων, του Ν. 3199/2003 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000», (ΥΠΕΚΑ, Ειδική Γραμματεία Υδάτων Διεύθυνση Υποστήριξης και Ανάπτυξης, Αριθμ. Πρωτ. 111757/16.07.10) για μόνιμη συμμετοχή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στην Εθνική Επιτροπή Θαλάσσιας Στρατηγικής, άρθρο 18.

  • 28 Δεκεμβρίου 2010, 17:59 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΟΥΣΙΑ

    Χρήσιμο θα ήταν στην Εθνική Επιτροπή Θαλάσσιας Στρατηγικής να μετέχουν και νομικοί εξειδικευμένοι στα γνωστικά αντικείμενα, ναυτικό δίκαιο, δίκαιο θάλασσας, δίκαιο μεταφορών, περιβαλλοντικό δίκαιο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 13:58 | Γουτας Κωνσταντινος

    Οσον αφορα το αρθρο 18 παραγραφος 5γ, μπορουν να συμμετασχουν στην
    επιτροπη εκπροσωποι επαγγελματικων ενωσεων. Οι ερασιτεχνικες ενωσεις
    αποκλειονται. Εδω και πολλα χρονια οι επαγγελματικες ενωσεις αλιειας
    προσπαθουν να μεταφερουν τις ευθυνες τους για την υποβαθμιση του
    θαλασσιου περιβαλλοντος στις πλατες της ερασιτεχνικης αλιειας.
    Η ερασιτεχνικη αλιεια δια μεσου των εκπροσωπων της θα πρεπει να εχει
    και λογο μεσα στην επιτροπη, και αντιλογο απεναντι στις υποκειμενικες
    αποψεις των επαγγελματιων ψαραδων.