Άρθρο 14: Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων

Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.
Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».

Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές Αποθήκες
2. Βουστάνια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη
8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής).
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Οι υπ.αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας που τις διέπει και υπό την προϋπόθεση ότι βάσει ΜΠΕ η εγκατάστασή τους δεν έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση.

Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Στις ζώνες αυτές διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους και επιτρέπονται οι επιλεγόμενες κατά περίπτωση ιδιαίτερες χρήσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος , ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα σημαντικών έργων τεχνικής, κοινωνικής περιβαλλοντικής και μεταφορικής υποδομής, σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ., καθώς και λοιπές ζώνες χρήσεων γης πού προϋποθέτουν έλεγχο συμβατότητας.
Οι χρήσεις που επιλέγονται δεν πρέπει να αντιστρατεύονται τις παραπάνω υποδομές, κλπ.. Οι ζώνες αυτές δύναται να προβλέπονται και ως περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ).

Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων

Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω,
με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :

1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.

  • 18 Φεβρουαρίου 2012, 10:06 | Χ. Βαρδακας Πολιτ. Μηχ/κος

    Να επιτρέπεται η κατασκευή κατοικίας χωρις τους περιορισμους τού Νομοσχεδίου όπως ισχύει σήμερα.

    Γιά τίς ευαίσθητες περιοχές Νησιά , Παραλίες κλπ νά εκπονηθουν Χωροταξικές Μελέτες (ΖΟΕ , ΓΠΣ , ΣΧΟΟΑΠ, κλπ. ), όπου δέν υπάρχουν άμεσα.

    Δέν υπαρχει λογική νά μήν μπορεί κάποιος σέ περιοχές μακρυά από τά μεγάλα αστικά κέντρα, καί εκτός ΖΟΕ π.χ. στήν Δυτ. Μακεδονια , τήν Ηπειρο ή τήν Πελοπόνησο νά κτίση μιά κατοικία, ή μιά Τουριστική Μονάδα.

    Οι οποιες απαγορεύσεις νά νομοθετουνται μόνο μέσω ΖΟΕ , ΓΠΣ καί Χωροταξικών Μελετών.

    Τα προβλήματα της Αττικής καί τής Μυκόνου ή Πάρου, δέν υπάρχουν στήν Περιφέρεια, στήν μακρυνή Επαρχία που ΕΡΗΜΩΘΗΚΕ εξ αιτίας τής ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , εξ αιτίας του ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2012, 13:06 | ΓΟΥΔΕΛΗΣ .Δ .ΣΠΥΡΟΣ

    κυριε υπουργε με το προεδρικο διαταγμα που κατεβαζετε κοβετε τα ποδια της κοινωνιας των δικων μας και των παιδιων μας.καθως μας αφαιρειτε το δικαιωμα να χτισουμε ενα σπιτι για τα παιδια μας η να μπορεσουν να το εκμεταλλευτουν για τουριστικη εκμεταλλευση. Για να καταργισεις εκτος σχεδιου δομηση πρεπει πρωτα να εχεις φτιαξει πολιοδομηση πραγμα ακατορθωτο. Για το λογο αφτο και για αλλους λογους. Θα ειναι καταστροφη αν η εκτος σχεδιου δομηση τεσσαρων χιλιαδων τετραγωνικων μετρων κανονικα θα επρεπε να γινει αναπτυξη ωσπου να γινει το χωροταξιακο να μπορεις να χτιζεις απο χιλια μετρα κε πανω και να δινεις την αναλογη δομηση.για φανταστειτε στα διαποντια νησια που εχουν γινει νατουρα και αφτη τη στιγμη χτιζουν μονο αφτοι που εχουν 4000 τετραγωνικα μετρα και δεν υπαρχει οικισμος τι θα γινει θα απαγορευσετε στους ομογενεις ελληνες να φερουν τα δολλαρια τους στη χωρα μας με το προεδρικο διαταγμα που κατεβαζετε μας βαζετε ταφοπλακα.ΚΥΡΙΕ υπουργε οπωσδηποτε πρεπει το συντομοτερο να αποσυρεται το προεδρικο διαταγμα για εκτος σχεδιου γιατι ειναι η καταστροφη της χωρας και καταστροφη δικια μας.Εκτιμω οτι θα αποσυρεται το προεδρικο διαταγμα ευχαριστω.

  • 16 Φεβρουαρίου 2012, 12:17 | Αλέξιος Αλεξάκης

    Από το περιεχόμενο του άρθρου, φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια όχι μόνο της υποβάθμισης της αξίας της εκτός σχεδίου γής αλλά και σε συνδυασμό με την υψηλή της φορολόγηση αποκαλύπτεται ένα σχέδιο δημιουργίας φέουδων από ολίγους εκλεκτούς που ήδη με παράνομα μέσα συγκένντρωσαν πλούτο και σκοπέυουν να τον ξεπλύνουν αγοράζοντας φτηνή εκτός σχεδίου γη.
    Θα έπρεπε νομίζω να επαναξεταστούν τα σχέδια πόλεως καθώς ήδη στην ουσία πλήρως αστικές περιοχές ακόμα χαρακτηρίζονται αγροτικές για λόγους σκοπιμότητας, και άλλες περιοχές όπου παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πολιτικοί έχουν συμφέροντα, εντάσσονται αμέσως σε σχέδια πόλης και πολλαπλασιάζεται η αξία τους.
    Μια νέα μέλετη από ανεξάρτητα γραφεία που θα ορίστούν από το υπουργείο και όχι από την τοπική αυτοδιοικηση που αναμφισβήτητα έχει συμφέροντα στις περιοχές θα μπορούσε να φέρει και έσοδα, από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και την ορθή φορολόγηση εμπορικά πλεον εκμεταλλέυσιμων ακινήτων, αλλά και την εισφορά σε γη υπέρ του σχεδίου πόλης.
    Βάλτε σωστά ακίνητα στο σχέδιο, μην πνίξετε για λόγους σκοπιμότητας της μικρές εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, εξευτελίζοντας την αξία τους και παράλληλα φορολογόντας τις. Αν επιμείνετε στο πλάνο να καταστούν αγροτικά ακίνητα μή οικοδομήσιμα, δεν θα σας οφείλουν ούτε ένα σεντ του ευρώ φόρο….

  • 16 Φεβρουαρίου 2012, 12:46 | Μιχάλης Κολουντζάκης

    Το να απαγορεύσεις σε κάποιον να χτίσει νόμιμα ένα σπίτι (σιγά μην απαγορεύσουν τα παράνομα) μακρυά από κατοικημένη περιοχή είναι μια ακατανόητη σκέψη. Αυτοί που είχαν αυτή την ιδέα προφανώς δεν έχουν βγεί από την Αττική και πιστεύουν ότι σε όλη την Ελλάδα ο κόσμος δεν κάνει άλλη δουλειά από το να καίει τα δάση για να φτιάξει βίλλες.

    Ποιον ενοχλεί κάποιος που φτιάχνει ένα σπίτι στη μέση του πουθενά, κοντά στο χωριό του ας πούμε, αν δεν πρόκειται για προστατευμένη περιοχή και αν τηρούνται οι κανόνες δόμησης; Γιατί να μη μπορεί κάποιος να μείνει έξω από ένα χωριό ή από μια πόλη; Θα μπορούσα να καταλάβω π.χ.το να αυξηθεί ο αριθμός των στρεμμάτων που απαιτούνται ή να αυστηροποιηθεί με κάποιο λογικό τρόπο η νομοθεσία, αλλά γιατί η καθολική απαγόρευση; (Και αυτή η εξαίρεση για τους αγρότες τι νόημα έχει; Δηλ. το σπίτι ενός αγρότη δεν υποβιβάζει το περιβάλλον ενώ το σπίτι ενός αστού το υποβιβάζει;)

    Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω σε αυτό το μέτρο είναι ότι το έχουν επιβάλλει άνθρωποι που έχουν μεγάλη ακίνητη αστική περιουσία και αναζητούν τρόπους να ανεβάσουν την τιμή της περιορίζοντας τη δόμηση αλλού. Πρέπει όλοι να στοιβαχτούμε μέσα σε διαμερίσματα για να βγάζουν κάποιοι λεφτά;

    Έχω ζήσει 10 χρόνια στην Αμερική.

    Όταν ζούσα σε μια αστική περιοχή στην Καλιφόρνια έβλεπα ότι ακόμη και μια μικρή επιδιόρθωση να ήθελες να κάνεις στο σπίτι σου έπρεπε να βγάλεις άδεια από το Δήμο, πολλές φορές ιδιαίτερα ακριβή. Γενικά υπήρχαν πολύ αυστηροί περιορισμοί, αλλά και πάλι υπήρχαν πολλά σπίτια «στη μέση του πουθενά», μέσα σε δάση, πάνω στα βουνά, κλπ. Πολλές φορές και πολύ ακριβά σπίτια. Δε μπορώ να φανταστώ τι προβλήματα μπορεί να δημιουργούσαν αυτά. Ούτε κι ο εκεί νομοθέτης μπορούσε γι’ αυτό και ήταν απολύτως νόμιμα. Αργότερα έζησα μερικά χρόνια σε μια μικρή πόλη στο Ιλλινόις, μέσα σε τεράστιες αγροτικές περιοχές. Όταν ρώτησα ένα γνωστό μου που είχε φτιάξει σπίτι σε μια αγροτική έκταση που αγόρασε μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη για τη διαδικασία της άδειας μου είπε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να βγάλει άδεια. Η μόνη του υποχρέωση ήταν να ενημερώσει τον τοπικό Δήμο ότι έφτιαξε ένα σπίτι στο τάδε σημείο για να τον συνδέσουν με νερά κλπ και να του χρεώνουν, φυσικά, τα τέλη ακίνητης περιουσίας.

    Βλέπετε όπου υπάρχει λογική ο κόσμος καταλαβαίνει απόλυτα ότι άλλοι κανόνες χρειάζονται στη δόμηση κοντά σε μεγάλες πόλεις και άλλοι κανόνες για τη δόμηση σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

    Δε με ενδιαφέρει η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Δεν αντιδρώ γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι κανενός δουλειά να μου πει πού θα πάω να φτιάξω το σπίτι μου αν δεν ενοχλώ κανέναν και αν τηρώ τους κανόνες. Όσοι θέλουν να είναι ο ένας πάνω στον άλλο στην Αθήνα, δικαίωμά τους. Δικαίωμά μου πρέπει να είναι κι εμένα να πάω να μείνω μακρυά από κατοικημένες περιοχές.

  • 15 Φεβρουαρίου 2012, 21:10 | Γιώργος Χρίστογλου

    Το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να αλλαχθεί αμέσως. Δεν είναι λογικό η ίδια κυβέρνηση από την μιά να νομιμοποιεί το οποιοδήποτε αυθαίρετο (αυτά που ασχήμυναν την Ελλάδα μας) επειδή χρειάζεται λεφτά και από την άλλη να απαγορεύει την εκτός σχεδίου δόμηση η οποία μέχρι σήμερα γίνεται με οργανωμένο, νόμιμο τρόπο. Δηλαδή πάλι οι παρανομούντες θα δικαιωθούν; Άν η κυβέρνηση θέλει να «προστατεύσει το περιβάλλον» τότε θα έπρεπε να γκρεμίσει τα αυθαίρετα και όχι να τα νομιμοποιήσει!
    Το συγκεκριμένο άρθρο θα δημιουργήσει την τραγελαφική κατάσταση σε ορισμένες περιοχές εκτός σχεδίου να έχει κτιστεί το 90% των αγροτεμαχίων και τα εναπομείναντα να παραμείνουν γιά πάντα χωράφια μέσα σε έναν (ουσιαστικά) οικισμό, τιμορώντας τους άτυχους λίγους ιδιοκτήτες τους.
    Άν θέλουμε να έχουμε πραγματική προστασία του περιβάλλοντος τότε θα έπρεπε να προχωρούσαν γρηγορότερα οι διαδικασίες ένταξης εκτάσεων σε σχέδια πόλης ή σε ΖΟΕ, όχι πρώτα να κτίζεται μιά περιοχή και μετά να τρέχουμε να την συμμαζέψουμε.
    Περιοχές με έντονο οικονομικό/αναπτυξιακό/τουριστικό ενδιαφέρον θα έπρεπε να έχουν θεσμοθετημένους όρους (ή περιορισμούς) δόμησης εδώ και χρόνια, γιά παράδειγμα όλα τα παραθαλάσσια μέρη της Ελλάδας μέχρι 800 μ. από την θάλασσα.
    Τέλος η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί μιά επιλογή για καλύτερη ποιότητα ζωής σε φυσικό περιβάλλον, μακριά από την πυκνοκατοικημένη πόλη. Είναι παράλογο η κυβέρνηση να διαγράφει αυτή την δυνατότητα από τον απλό πολίτη.
    Επιπλέον η εκτός σχεδίου δόμηση έχει την δυνατότητα να αναθερμάνει τον κλάδο της οικοδομής ο οποίος «πνέει τα λοίσθια».
    Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ύποπτη, όπως και η χρονική στιγμή την οποία κατατέθηκε, διότι η κυβέρνηση από την μιά καταστρέφει οικονομικά όλους τους μικροιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων και από την άλλη προφανώς σύντομα θα θεσπίσει «κίνητρα» για να έλθουν οι οικονομικά ισχυροί για να αγοράσουν φθηνά την άχρηστη πλέον αγροτική γή και μετά με «αναπτυξιακούς νόμους» και «ρυθμίσεις» θα τους επιτραπεί να κτίσουν, δηλαδή δρά πάλι προς όφελος των οικονομικά ισχυρών.
    Αυτό το άρθρο δεν θα περάσει!!!

  • 14 Φεβρουαρίου 2012, 13:49 | ΠΑΝΟΣ ΣΙΝΙΟΡΑΚΗΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ Α. στο 11. στις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις θα πρέπει να ανφέρονται και οι ΑΠΕ μηδενικής όχλησης σύμφωνα και με τις προβλέψεις στον νόμο Ν. 3851/2010 (όπως παραγωγή ενέργειας από βιομάζα (αγροτικά υπολείμματα), …. Αν δεν γίνει αυτό θα μπερδέψουμε στον κυκεώνα των διευκρινήσεων.

  • 14 Φεβρουαρίου 2012, 11:19 | ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
    ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
    Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    Αριθ.Απόφασης 4/2012

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
    Πρακτικού από τη Δημόσια ΤΑΚΤΙΚΗ Συνεδρίαση με Αριθμό 1/2012 από 25/1/2012.

    Στο Καρπενήσι σήμερα στις είκοσι πέντε (25) του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου.
    Παρόντος και του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη του Παύλου, διαπιστώθηκε από τον πρόεδρο κ. Ντέκα Χρήστο, πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 27 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 26 μέλη.

    Θέμα 1ο : Επί αιτήσεως μελών Τ.Ε.Ε και Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. σχετικά με το σχέδιο του Π.Δ με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» – «Περιοχές ελέγχου και περιορισμού χρήσεων γης»:

    • O Αντιδήμαρχος κ.Σουλιώτης εισηγούμενος το θέμα έθεσε υπόψη του Δ.Σ. την με Α.Π. 984/19-1-2012 αίτηση Μελών Τ.Ε.Ε. και Μελών Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., σύμφωνα με την οποία τός των άλλων, ζητείτε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση η οποία να ζητά από το ΥΠΕΚΑ να αποσύρει την απαγόρευση της δόμησης κατοικίας, συμπεριλαμβάνοντας την κατοικία στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης χωρίς καμία προϋπόθεση (απασχόληση του ιδιοκτήτη με την κύρια εκμετάλλευση). Την απόφαση του να την δημοσιεύσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ που γίνεται η δημόσια διαβούλευση: http://www.opengov.gr/minenv/?p=3160&cpage=2#comment-11237).

    και κάλεσε το Δ.Σ. να αποφασίσει.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του όλα τα προαναφερόμενα και μετά από διαλογική συζήτηση,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

    Να σταλεί αίτημα στο ΥΠΕΚΑ για να αποσύρει την απαγόρευση της δόμησης κατοικίας, συμπεριλαμβάνοντας την κατοικία στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης χωρίς καμία προϋπόθεση (απασχόληση του ιδιοκτήτη με την κύρια εκμετάλλευση).

    Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ που γίνεται η δημόσια διαβούλευση: http://www.opengov.gr/minenv/?p=3160&cpage=2#comment-11237).

    Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Σερετάκης δήλωσε παρών.

  • 13 Φεβρουαρίου 2012, 23:33 | ΣΑΛΙΑΜΗΣ Ι.

    Ελπίζω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι ισως το τελευταίο στηριγμά μας,(οπως ο ίδιος ισχυρίζεται και εμεις πιστεύουμε), να αντιληφθή το «παιγνίδι» που παίζεται στην πλάτη του ηδη πολλαπλά καταληστευμένου και οικονομικά ανήμπορου μικροιδιοκτήτου γής ,
    να αντιδράση , επιστρέφοντας το αρθρο 14 σαν «πατσαβουρόχαρτο» στον εμπνευστή -συντάκτη , ικανοποιώντας ετσι επι τέλους τους απλούς και φτωχούς ιδιοκτήτες των 4 στρεμμάτων.

  • 13 Φεβρουαρίου 2012, 21:07 | Κοσσιο ολβινο

    Να συντάξεις ένα Προεδρικό Διάταγμα θεωρώ ότι είναι η ανάγκη να δώσεις κάνονες για την σωστή και ορθή ανάπτυξη σε ένα όραμα.
    Να συντάξεις ένα Π.Δ. γιατί σου περισσεύει χρόνος, χωρίς να μελετάς τις ανάγκες τον τόπου, είναι ότι τα τελευταία χρόνια μας έχουν προσφέρει οι διάφοροι Υπουργοί και Υφυπουργοί αυτί και προηγούμενες κυβερνήσεις.
    Σας συμβουλεύω ως πρώτο βήμα, να αναθέσετε σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας να αναλάβουν το Πολεοδομικό Σχέδιο, για να καλύψουν τις αληθινές ανάγκες τον τόπου δημιουργώντας μια βιώσιμη ανάπτυξη.
    Το εκτός τόπου και χρόνου Π.Δ. σας, δίνει την κακή εντύπωση εξυπηρέτησης κρυφών συμφερόντων κάτι που για χρόνια μας έχουν υποδείξει με την συμπεριφορά τους οι διάφορες κυβερνήσεις.
    Θεωρώ ότι σε τόσο δύσκολους καιρούς η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη για άλλα πλήγματα και πάνω από όλα στον κλάδο της οικοδομής που είναι ήδη αρκετά χτυπημένος.

  • 10 Φεβρουαρίου 2012, 12:39 | Δημήτρης Π

    Γύρισα στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια παραμονής μου στο εξωτερικό.
    Θέλησα να επενδύσω τα χρήματά μου σε γή κάνοντας όλους τους σχετικού ελέγχους για να είμαι νόμιμος και συνεπής όπως έχω μάθει να ζω και να εργάζομαι στην ζωή μου.
    Αγόρασα 3 εκτάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές και κληρονόμησα από το πατέρα μου άλλες 3.
    Και ήλθατε εσείς να τα διαλύσετε όλα. Καταστρέφετε ότι μπορεί ακόμη να επιζήσει σε αυτόν τον καταραμένο τόπο που λέγεται Ελλάδα. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου εύχομαι να μην γνωρίζουν το όνομα Ελλάδα.

    Σας εύχομαι ότι σπέρνετε να το θερίσετε! […]

  • 9 Φεβρουαρίου 2012, 22:01 | ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Κατ’ αρχήν καιρός ήταν να αναδιαμορφωθούν τα δεδομένα για την εκτός σχεδίου δόμηση. Πλην όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Για πολλούς καθίσταται προφανής η προσπάθεια εκμηδενισμού της αξίας των μικροιδιοκτητών που άδολα κατέβαλαν μεγάλο τίμημα, που μερικές φορές ανταποκρίνεται στους κόπους μιας ζωής, πλήρωσαν το νόμιμο φόρο με σκοπό στο μέλλον να κατασκευάσουν μια κατοικία. Πολλές φορές αυτή προορίζεται για μοναδική κατοικία. Ναι, προωθείται η φθηνή μεταβίβαση της γής με εξορθολογισμό των τιμών και σκοπό την εκμεττάλευση και την ανάπτυξη, αλλά δεν μπορεί αυτό να ισχύσει καθολικά και να κάνει «τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους» θεσμοθετόντας ουσιαστικά το ξεπούλημα. Γιατί κακά τα ψέμματα όλο και λιγότεροι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν δυνατότητες νέων επενδύσεων. Επιμελώς σιγή ιχθύος για αποζημιώσεις του δικαιώματος δόμησης αμιγούς κατοικίας που ήταν μέχρι σήμερα αξίωμα. Πιστέψτε με, δεν είναι η εκτός σχεδίου δόμηση η τροχοπέδη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Σαν μηχανικοί δεχόμαστε κάθε μέρα την ερώτηση «που ζουν αυτοί που νομοθετούν». Πρόταση: σταδιακή κατάργηση παρεκκλίσεων (ολοκλήρωση ΓΠΣ κλπ). Οριοθέτηση των χώρων διαφόρων χρήσεων (τουριστική περιοχή, βιομηχανικές ζώνες, ζώνες κατοικίας, αγροτικές περιοχές, δάση κλπ). Ας μην έχουμε στο μυαλό μας μόνο τις ακριβές περιοχές της ανατολικής Αττικής αλλά και τα ορεινά της Μεσσηνίας της Ευρυτανίας της Κοζάνης, και επίσης ας σκεφτούμε ότι πολλοί ξένοι επιθυμούν εκτός σχεδίου κατοικίες στην Ελλάδα. Τέλος, αυτό θα είναι ίσως το τελειωτικό χτύπημα στα πάνω από 100 επαγγέλματα που έχουν σχέση με την οικοδομή. Δεν είμαστε σε θέση να αδιαφορούμε για τα έσοδα που δίνει η οικοδομή.

  • 8 Φεβρουαρίου 2012, 21:34 | Άρατος

    Κύριε Υπουργέ,
    η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, αποτελεί κλοπή της περιουσίας χιλιάδων πολιτών. Ένα κράτος δικαίου θα πρέπει να εμπνέει σιγουριά στους πολίτες του, ώστε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας να ζούν και να σχεδιάζουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Η δημιουργία νόμων , ή ακόμα χειρότερα τα προεδρικά διατάγματα, που προκαλούν ξαφνική απαξίωση της περιουσίας χιλιάδων πολιτών αλλάζοντας δεδομένα δεκαετιών, πέραν της αδικίας προς τους ανθρώπους αυτούς, προκαλεί μία γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας, μία εντύπωση ότι δεν ζούμε σε ευνομούμενο κράτος αλλά σε ζούγκλα, όπου οποιαδήποτε στιγμή κάποιος υπουργός μπορεί αλλάξει εν μία νυκτί οτιδήποτε θεωρούσαμε σταθερό. Για ποιό λόγο να μην πιστέψει κάποιος ότι με την ίδια ευκολία κάποιος άλλος υπουργός θα καταργήσει αυτόν τον νόμο και θα επιτρέψει να χτίζονται και τα δάση; ή θα κάνει τα 4 στρέμματα 2 ή 8 ή ότι άλλο φανταστεί;

    Το κράτος αν θέλει να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον ας εφαρμόσει τους ήδη υπάρχοντες νόμους. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να λες σε κάποιον που έχει 4 στρέμματα δίπλα σε μια αστική περιοχή ότι δεν μπορεί να χτίσει, ενώ βλέπει μεζονέτες μέσα στα δάση και στα ρέματα και μαγαζιά σε αιγιαλούς.

    Τέλος θα ήθελα να απαντήσω σε δύο κατηγορίες υποστηρικών του άρθρου 14:
    α) Στους οικολόγους. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό τους για την καταπάτηση των δασών και τον κατακερματισμό των ενιαίων αγροτικών περιοχών (πεδιάδες). Το πρώτο πρόβλημα όμως λύνεται μέσω άλλων νόμων, ενώ το δεύτερο πρέπει να λυθεί ειδικά, αλλά και πάλι με πρόβλεψη και αποζημιώσεις. Αυτή η γενική απαγόρευση εμποδίζει το χτίσιμο σε περιοχές σχεδόν προαστιακές, όπως η ΒΑ Αττική, που εδώ και δεκαετίες στην μεγαλύτερη έκτασή τους έχει εγκαταληφθεί η αγροτική παραγωγή ως μη συμφέρουσα.

    β) Στους συμφεροντολόγους. Μου προκαλεί εντύπωση η άνεση που κάποιοι λένε, «αφού εγώ δεν κληρονόμησα 4 στρέμματα εκτός σχεδίου (ίσως να τα κληρονόμησα στην πόλη), να μην χτίσει κανείς», ή «έχω χτίσει ένα σπίτι στην Αθήνα και θέλω να το πουλήσω, ας ψηφιστεί αυτός ο νόμος να μην μπορούν να χτίσουν και να το πουλήσω ακριβότερα» ή έστω «Δεν θέλω να πληρώνω ακριβούς δρόμους και ΔΕΗ και ΟΤΕ για τα εκτός σχεδίου». Για τις δύο πρώτες θέσεις το μόνο που μπορώ να πω ότι η προστασία του συμφέροντός μας δεν πρέπει να φτάνει στον κανιβαλισμό. Για την τρίτη άποψη, έχω να πω ότι τα εκτός σχεδίου πληρώνουν δημοτικά τέλη και οι παροχές ούτως ή άλλως είναι πολύ κατώτερες των αστικών, όσο για την ΔΕΗ τον ΟΤΕ κ.λ.π. είναι επιχειρήσεις που μπορούν να διαμορφώσουν το τιμολόγιο τους όπως θέλουν ή ας μην παρέχουν τίποτα. Όποιος θέλει να μείνει μακρια από κάποιους τέτοιους πολιτισμένους, και να φτιάξει το σπίτι του στην ερημιά, δεν θα λυπηθεί να πληρώσει ένα τόσο μικρό τίμημα.

  • 6 Φεβρουαρίου 2012, 17:23 | Κώστας Δημητρίου

    Καταλαβαίνω ότι αν το έχετε πάρει απόφαση , θα γίνει! …

    Αλλά περίμενα ότι θα γινόταν με νομοσχέδιο … κι όχι με προεδρικό διάταγμα… , δηλαδή απλά με μια διαβούλευση (έτσι για να γίνει!) και μετά στο ΣΤΕ (όπου δεν υπάρχει πρόβλημα) κι ύστερα υπογραφές και ΦΕΚ…

    Εμένα ο πατέρας κι η μάνα μου δεν είχαν οικόπεδο εντός σχεδίου… Έλπιζα, έστω προ μνημονίου , ότι θα μπορούσα να κτίσω σπίτι εκεί στο εκτός σχεδίου …
    Τώρα πια όνειρα … και βέβαια ίδια όνειρα θα κάνουν και τα παιδιά μου κοκ … ή μάλλον εκείνα θα με βρίζουν (και μαζί με μένα και σας, τους εμπνευστές της διάταξης αυτής) , γιατί δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτιάξουν ένα σπίτι … ή μάλλον θα δουν τη γη να μειώνεται ως αξία κι έτσι κάποια στιγμή μετά από πολλά χρόνια που θα μπει σε σχέδιο πόλης για οικόπεδα, κάποιος άλλος θα την έχει … Εγώ δε θα μπορώ να την έχω…

    κ.κ. έστω και τώρα σεβαστείτε μας … Αν όχι εμάς, τουλάχιστο τους προγόνους σας, αυτούς που δε νομίζω να ‘ταν η γη που σας άφησαν εντός σχεδίου ή οικισμού, αλλά που κάποια στιγμή έτυχε να μπει ή συνέβη (γιατί ήσασταν τυχεροί) να οικοδομηθεί.

    Κι αν πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι, αφήστε τη διάταξη με τα 4 στρέμματα και τις εξαιρέσεις στα εκτός σχεδίου όπως έχει. Ίσως η μόνη και σωστή παρέμβαση θα πρέπει να είναι όροι δόμησης αυστηροί (όχι εκμηδένισης του συντελεστή δόμησης ή του δικαίωματος σε ύψος), αλλά σε θέματα που αφορούν σχέδιο κτίσματος, παράθυρα, μπαλκόνια, στέγες, ενναλακτικές μορφές ενέργειας κα.

    ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΕΙΣΑΚΟΥΣΕΤΕ !
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΤΕ !

  • 6 Φεβρουαρίου 2012, 15:02 | Μάρκος Ποδονίκος

    Είναι αναγκαία η απαγόρευση δόμησης κατοικίας εκτός σχεδίου αφού υπάρχουν άφθονα απούλητα σπίτια και μηδενική ζήτηση.

    Η απαγόρευση δόμησης εκτός σχεδίου κατοικίας θα βοηθήσει να εξορθολογιστεί η κτηματαγορά επιτέλους.

    Σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου:

    Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι υπερτιμημένες από 10% έως 30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.

    Ξεπερνούν τις 200.000 τα απούλητα σπίτια, παλαιά και νεόδμητα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της Εθνικής τράπεζας που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός υπερβαίνει τις 160.000 για τα νεόδμητα και μέχρι πέντε χρόνια σπίτια. Η κάθετη πτώση της ζήτησης κατά 75% δε βοηθά στην απορρόφηση των απούλητων σπιτιών.

    Θα είχε ενδιαφέρον η τοποθέτηση επ’ αυτού των εργολάβων και κατασκευαστών.

    Ένα δεύτερο σημείο το οποίο τεκμηριώνει τον παραλογισμό των αντιδράσεων για καταστροφή της περιουσίας όσων τυγχάνει να έχουν αγροτεμάχια και περιμένουν να χτίσουν σπίτια, είναι η αποστομοτική παρακάτω στατιστική:

    Κατά 34% μειώθηκε ο αριθμός εκδόσεων οικοδομικών αδειών τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής- Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας, εκδόθηκαν σε 2.628 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 409,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.475,7 χιλιάδες m3 όγκου, καταγράφοντας πτώση κατά 52,7% στην επιφάνεια και κατά 51,4 % στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

    Συνεπώς η περιουσία όλων αυτών έχει ήδη απαξιωθεί (για την ανέγερση κατοικίας) όπως θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό.

  • 6 Φεβρουαρίου 2012, 13:42 | Ανώνυμος

    Εγω συμφωνώ με τον περιορισμό της δόμησης στα εκτός σχεδίου και οικισμού. Δεν μπορεί ο καθένας να χτίζει ότι, και όπου θέλει ανεξελεγκτα. Θα γίνει η Ελλάδα πιο όμορφη.

    Φυσικά και οι ιδιοκτήτες που περιορίζονται πρέπει να αποζημιωθούν. Ας δούμε και το άρθρο περι αποζημιώσεων λοιπόν.

  • 5 Φεβρουαρίου 2012, 22:39 | Γρηγοριαδης Γρηγοριος

    κυριε υπουργε
    Δινεται δικαιωματα στους κατεχοντες αυθαίρετα κτισματα απλως και μονο για εισπρακτικους λόγους. Αφήστε τετοιες μςθοδους και Κοιταξτε ως μεσο ανάπτυξης τα εκτος σχεδιου και να δωσετε κατά προτεραιωτητα το δικαιωμα δομησης στους κατεχοντες 2 στρεμματα τουλαχιστον και οχι να απαξιώνεται την γη των προγωνων μας. βαλτε απλες προυποθεσεις : βιοκλιματικα – οικολογικά – ανακυκλωμενες κατοικιες (βλ κατοικιες στις Ην. Πολ. Αμερικης ). Ανοιξτε δρομους και μαθετε να δημιουργειται αναπτυξη.

  • 5 Φεβρουαρίου 2012, 21:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση για την αύξηση της αρτιότητας ή την κατάργηση της οικοδομησιμότητας των ευρισκόμενων εκτός πολεοδομικού σχεδίου γηπέδων να συνοδεύεται από τη θεσμοθέτηση μακράς μεταβατικής περιόδου για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, η οποία θα έχει ως χρόνο εκκίνησης την ημερομηνία απόκτησης του ακινήτου τους.
    Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη θα μπορούσε, ενδεχομένως, να διατυπωθεί ως ακολούθως:
    «Ο ιδιοκτήτης ακινήτου που βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου απολαμβάνει του νομικού καθεστώτος και των όρων και περιορισμών δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο κτήσης της κυριότητας του ακινήτου για εύλογο χρονικό διάστημα που δεν είναι μικρότερο των δέκα ετών, ανεξαρτήτως των μεταβολών που επέρχονται κατά το χρονικό αυτό διάστημα στο νομοθετικό καθεστώς της περιοχής και αφορούν την αρτιότητα, την οικοδομησιμότητα και τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης του ακινήτου του.
    Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας, ο εύλογος χρόνος περιορίζεται για τον καθολικό ή τον ειδικό διάδοχο του αρχικού ιδιοκτήτη στα πέντε έτη από τον χρόνο της μεταβίβασης.
    Όταν το νομοθετικό καθεστώς της περιοχής, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο μεταβάλλεται μετά την πάροδο του ευλόγου χρόνου ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης δεν διατηρεί καμία αξίωση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

    (Για όλα τα παραπάνω Βλ. Ι. Παπαπετρόπουλος, Πολεοδομικοί περιορισμοί της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας και προστατευόμενη εμπιστοσύνη του θιγόμενου ιδιοκτήτη: περιοδικό <> τεύχος 4/2010 σελ 635. εκδόσεις Νομικη Βιβλιοθήκη)

  • 4 Φεβρουαρίου 2012, 23:47 | χρηστος χριστοφορος

    γινομασται ζητιανοι στους ξενους να μας δανειζουν λεφτα κ μας πετανε κατι βομβες οικολογικες δηθεν που σε λιγο εξαιτιας κατι τετοιων θα γινουμαι σαν τους πακιστανους μεταναστες σε αλλα μερη για να ζουμαι γιατι ο κ υπουργος μας βγηκε υπερπροστατης του περιβαλλοντος ετσι κ αλλιως ολους αγροτες θα μας κανουν αφου σταματανε τα παντα οποτε καντε μαντρες κ αποθηκες νομιμα ,αυτοι πεθαναν την ελληνικη οικονομια κ γινεται φανερο τωρα ,ενα βοσκο να του πεις οτι τα κτηματα του καθενος θα ειναι για αυτους τους σκοπους θα σε κοροιδεψει ο ανθρωπος ,εγω παω να κανω παντως ενα κοτετσι να ευχαριστηθουν οι οικολογοι ,ζητω η ευημερια της ελλαδας με μαντρες αναψυκτηρια κ βουστασια Ντουμπαι θα μας κανουν οι αποψεις τους .

  • 3 Φεβρουαρίου 2012, 17:39 | ADONIS ADONAKIS

    Ειμαι ενας Πολιτικος Μηχανικος που εχω ασχοληθει παρα πολλα χρονια,πανω από 40, με το καθεστως της δομησης στη χωρα μας, με όλα τα θετικα και τα αρνητικα του, όπως τα εζησα συμμετεχοντας στη θεσπιση αλλα και στην ερμηνεια τους μεσω του ΤΕΕ που τοτε ηταν ο Τεχνικος Συμβουλος του Κρατους.

    Τωρα συμμετεχοντας συνειδητα και με καλη πιστη στη διαβουλευση που γινεται, θελω να καταθεσω καποια σχολια και σκεψεις μου για το αρθρο 14.
    Το κανω επειδη πιστευω πως μια Διαβουλευση για οποιοδηποτε νομοθετημα
    που θα ρυθμισει για πολλα χρονια τη ζωη μας και τη ζωη των παιδιων μας,
    είναι μια Δημοκρατικη Διαδικασια ουσιωδης και οχι προσχηματικη .

    Επι της ουσιας.

    Με το υπο εκδοση διαταγμα καταργειται αυτοματως και επι τοπου η δυνατοτητα ανεγερσης κατοικιας ακομα και σε αρτια και μεχρι τωρα οικοδομησιμα αγροτεμαχια των 4 στρεμματων εκτος σχεδιου.
    Αυτων που η αρτιοτητα και η οικοδομησιμοτητα τους προβλεπεται μεχρι και τωρα και σημερα, με το διαταγμα του 1923 του Ελευθεριου Βενιζελου.
    Δηλαδη καταργειται ενας κανονας δικαιου που ισχυει εδώ και 89!!! χρονια !!!
    Και είναι ενας καλος και λογικος κανονας δικαιου κατά τη γνωμη μου .

    Για την Ιστορια, προσωπικα πιστευω, χωρις να εχω αποδειξεις βεβαια,
    πως το Διαταγμα του 1923 το θεσπισε ο Βενιζελος μονο και μονο επειδη σκεφτηκε σαν Πολιτικος, και θελοντας και προσπαθωντας να δωσει μετα την Μικρασιατικη Καταστροφη μια διεξοδο και μια ελπιδα στο Εθνος, και όχι βεβαια γιατι τοτε υπηρχε ο οποιοσδηποτε Ελληνας που θα σκεφτοταν και θα μπορουσε να χτισει, αλλα για να πει με αυτόν τον τροπο πως αμα τα καταφερουμε τωρα,
    μετα θα χτισουμε παλι μαζι την Ελλαδα!

    Και για την Ιστορια παλι,αναρωτιεμαι, πως είναι δυνατον σημερα οι Πολιτικοι μας,
    την ωρα της Τροικανης λαιλαπας- αυτό κατι μου θυμιζει από το 1922-,
    που με την δικη τους υπαιτιοτητα την εφεραν εδώ να κανει κουμαντο και να κοβει «οριζοντιως» τη ζωη μας, αναρωτιεμαι πως είναι δυνατον να ζουνε σε έναν αλλο κοσμο και να ασχολουνται ακομα και τωρα «με το αλκαλικο συνημιτονο του διαγραμματου»!! Η την εκτος σχεδιου δομηση !!

    Δεν πρεπει λοιπον τωρα να γινει ο ξαφνικος θανατος για τους φτωχοδιαβολους !
    Με μια απλη εκδοση ενός Π.Δ. !!!!!! Ετσι ξαφνικα !
    Εάν τοχετε παρει αποφαση όμως, χρειαζονται ευλογες μεταβατικες διαταξεις,
    που θα δωσουν τουλαχιστο τον χρονο σε οσους χανουν ότι εχουν και δεν εχουν να αναβαλουν την αυτοκτονια τους.
    Η πιο τιμια λοιπον προσεγγιση γι αυτό είναι,να ρωτησετε το Υπουργειο Οικονομικων,σε ποσα χρονια πιστευει πως θα βγουμε από την κριση.
    Αν σας πει σε 5 χρονια, τοτε για ναμαστε μεσα πρεπει να δωσετε παραταση ισχυος του διαταγματος για 5Χ3=15 χρονια, και παλι εδώ ειμαστε!
    Αλλοιως καλα σαραντα!

  • 2 Φεβρουαρίου 2012, 23:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Να υπάρξει πρόβλεψη για τα αυθαίρετα που είναι εκτός σχεδίου και δόθηκαν από αναδασμό (τα αγροτεμάχια παλαιότερα) να μπορούν να τακτοποιηθούν.
    Ύπάρχουν τέτοια σε εξάδιαιρέτου οικόπεδα που περνάει η ζώνη παραλίας ή ο αιγιαλός από το οικόπεδο.
    Η χάραξη όμως της ζώνης παραλίας είναι παλιά (με νόμο του 40).

    Δεν είναι δυνατόν το κράτος να δίνει από αναδασμό γη (το 1979) και μετά να λέει ότι υπάρχει ζώνη παραλίας και να μην τακτοποιείται το ακίνητο.Το κράτος δεν δίνει αιγιαλό και παραλία από αναδασμό,έτσι δεν είναι?

    Επίσης,να δωθούν κίνητρα με απαραίτητους περιορισμούς στη δόμηση να χτίζονται και οι εκτός σχεδίου περιοχές με ανταποδωτικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

  • 2 Φεβρουαρίου 2012, 21:31 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΡ

    Κύριε υπουργέ
    είναι κρίμα και άδικο μεγάλο σ΄αυτή τη χώρα να μην μπορείς να προγραμματίσεις τη ζωή σου!
    Δεν είναι δυνατόν να ανατρέπεται τόσο απλά το καθεστώς δόμησης εκτός σχεδίου χωρίς καμία προστατευτική δικλείδα για τους ήδη μικροιδιοκτήτες.
    Ένα έτος τουλάχιστον για τη διεκπεραίωση οικοδομικών αδειών, διαφορετικά οι δικαστές δε θα προλαβαίνουν υποθέσεις αποζημιώσεων(το αρθρο 14 είναι αντισυνταγματικό) και οι οικοδομικές εργασίες θα εξαφανιστούν!!!
    Προστατεύστε τους πολίτες και τις μικροπεριουσίες τους!

  • 2 Φεβρουαρίου 2012, 12:24 | Γιώργος Χωρ.

    Πάρα πολύ σωστή η διάταξη της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία.
    Παράλληλα όμως θα πρέπει να τρέξει/χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και η υλοποίηση των πολεοδομικών μελετών-πράξεων εφαρμογής σε περιοχές επεκτάσεων ή που στερούνται σχεδίων.
    Με τη διάταξη καμία περιουσία δεν ακυρώνεται αφού η γη μπορεί να αξιοποιηθεί για ένα πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων.
    Δεν προκύπτει από καμία επιστήμη, τεχνική, θεωρία ή νομολογία ότι κάθε αγροτεμάχιο κουβαλά εξ’ορισμού το δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας.
    Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και μάλιστα στη σημερινή οικονομική συγκυρία να είναι αναγκασμένο το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να προσφέρει ακριβές υποδομές και υπηρεσίες (οδική πρόσβαση, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, ασφάλεια, πυρόσβεση, ενέργεια, τηλέφωνο κλπ) σε όποιον επιλέγει να κατοικήσει ανοργάνωτα εκτός σχεδίου, κατασπαταλώντας οικονομικούς, φυσικούς, ενεργειακούς και ανθρώπινους πόρους. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας τους φόρους και τα τέλη που καταβάλλουν όσοι επέλεξαν να κατοικούν οργανωμένα εντός πόλεων και οικισμών και δεν είχαν την τύχη μιας κληρονομιάς.
    Όσο για τους (πολιτικούς) μηχανικούς ας καταλάβουν ότι δεν σπούδασαν εργολάβοι μεζονέτων και αυθαιρέτων. Όπως και τόσοι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, στη στροφή της οικονομίας, σε νέα πρότυπα παραγωγής και κατοίκησης…εξάλλου τόσα εφόδια έχουν ως μηχανικοί. Η φούσκα της οικοδομής έσπασε και δεν πρόκειται να ξαναγεμίσει αν δε θέλουμε να πάθουμε πάλι τα ίδια.

  • 2 Φεβρουαρίου 2012, 06:53 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΒΔΑΚΗΣ

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ (ΚΡΙΣΗ, ΟΠΩΣ ΠΧ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ «ΠΤΩΜΑ» ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΑΝ ΔΕ ΕΓΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ (ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ….ΓΡΑΦΕΙΑ…..ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ……ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ…….ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΑ……ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ…ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ. ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ…ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ…ΣΠΙΤΙΑ!!!!
    ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΙ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2012, 18:57 | Μπακατσιάς Κ. Πέτρος

    Η εφαρμογή του άρθρου 14 θα αποτελέσει μία αιφνιδιαστική ανατροπή των ισχυόντων όρων και συνθηκών δόμησης αφού είναι ακαριαίο, μιας και δεν προβλέπεται στο Π.Δ καμιά μεταβατική διάταξη που να προστατεύει τους τωρινούς ιδιοκτήτες. Σημειωτέον δε ότι η πλειονότητα των πολιτών πλήρωσε φόρο (είτε κληρονομιάς, είτε μεταβίβασης) στο κράτος και συνέταξε νόμιμα συμβόλαια για να την αποκτήσει.
    Πέραν των γενικών προβλημάτων που θα δημιουργήσει στους πολίτες θα βλάψει και το ίδιο το κράτος, π.χ. θα ζημιωθεί από τα έσοδα που θα είχε από την όποια οικοδομική δραστηριότητα και μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων και θα αυξηθεί η ύφεση. Η αφαίρεση της κατοικίας από τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές θα πλήξει άμεσα στο σύνολο της επικράτειας όπως επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε :
    • Θα εκμηδενίσει την όποια αξία είχε η κατοχή γης, όπου στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά τους πολίτες,
    • Θα πλήξει αμέτρητες ομάδες επαγγελματιών όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, οικοδόμοι, τεχνίτες, δικηγόροι, μεσίτες, έμποροι οικοδομικών υλικών και πολλοί άλλοι, (σύνολο περίπου 180 επαγγέλματα),
    • Θα τερματιστεί η κατασκευή εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών, δραστηριότητα πολλή σημαντική για τις οικονομίες της επαρχίας, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής τους αλλά πολύ περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου για ένα πλήθος επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφέ, χιονοδρομικά κέντρα, περίπτερα κλπ).
    Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εξάλλου δεν γίνεται με αφοριστικές τακτικές ούτε με καθολικές απαγορεύσεις. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν μέσω των εργαλείων που διαθέτουν (π.χ. Γ.Π.Σ.) να καθορίζουν που και με ποιους όρους μπορούν να δομηθούν κατοικίες.

  • 1 Φεβρουαρίου 2012, 18:02 | Μπακατσιάς Πέτρος

    Η εφαρμογή του άρθρου 14 θα αποτελέσει μία αιφνιδιαστική ανατροπή των ισχυόντων όρων και συνθηκών δόμησης αφού είναι ακαριαίο, μιας και δεν προβλέπεται στο Π.Δ καμιά μεταβατική διάταξη που να προστατεύει τους τωρινούς ιδιοκτήτες. Σημειωτέον δε ότι η πλειονότητα των πολιτών πλήρωσε φόρο (είτε κληρονομιάς, είτε μεταβίβασης) στο κράτος και συνέταξε νόμιμα συμβόλαια για να την αποκτήσει.
    Πέραν των γενικών προβλημάτων που θα δημιουργήσει στους πολίτες θα βλάψει και το ίδιο το κράτος, π.χ. θα ζημιωθεί από τα έσοδα που θα είχε από την όποια οικοδομική δραστηριότητα και μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων και θα αυξηθεί η ύφεση. Η αφαίρεση της κατοικίας από τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές θα πλήξει άμεσα στο σύνολο της επικράτειας όπως επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε :
    • Θα εκμηδενίσει την όποια αξία είχε η κατοχή γης, όπου στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά τους πολίτες,
    • Θα πλήξει αμέτρητες ομάδες επαγγελματιών όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, οικοδόμοι, τεχνίτες, δικηγόροι, μεσίτες, έμποροι οικοδομικών υλικών και πολλοί άλλοι, (σύνολο περίπου 180 επαγγέλματα),
    • Θα τερματιστεί η κατασκευή εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών, δραστηριότητα πολλή σημαντική για τις οικονομίες της επαρχίας, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής τους αλλά πολύ περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου για ένα πλήθος επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφέ, χιονοδρομικά κέντρα, περίπτερα κλπ).
    Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εξάλλου δεν γίνεται με αφοριστικές τακτικές ούτε με καθολικές απαγορεύσεις. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν μέσω των εργαλείων που διαθέτουν (π.χ. Γ.Π.Σ.) να καθορίζουν που και με ποιους όρους μπορούν να δομηθούν κατοικίες.

  • 1 Φεβρουαρίου 2012, 16:13 | Βασίλης

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες είναι οι «ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις» που επιτρέπεται να κατασκευαστούν σε εκτός σχεδίου περιοχές (αρθ. 14 περ. Α.11) και αν συμπίπτουν με τις «Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής» του Ν. 2160/1993.

    Επιπρόσθετα, στον «πίνακα εξειδίκευσης περιεχομένου ειδικών κατηγοριών χρήσεων», γίνεται αναφορά σε «λοιπές ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις» οι οποίες επιτρέπονται μόνο εφόσον αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κύριας χρήσης των «κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων», τα οποία όμως δεν προβλέπονται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Εξάλλου η λέξη «λοιπές» υπονοεί και άλλες «ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις, όμως δεν προκύπτει ποιες είναι αυτές.

    Είτε, λοιπόν, η λέξη «ειδικές» θα πρέπει να απαληφθεί, είτε θα πρέπει να εξειδικευθεί περαιτέρω και να αρθεί η υπάρχουσα αντίφαση μεταξύ άρθρου 14 και πίνακα εξειδίκευσης.

  • 1 Φεβρουαρίου 2012, 14:20 | Δημητρης

    Επιτέλους μπράβο και σε ένα νομοσχέδιο που τελειώνει τους μεγαλοτσιφλικάδες της Ελλάδος. Κάποιοι συμπολίτες μας που βρέθηκαν με τεράστιες εκτάσεις στα χαρτιά και την κατοχή τους ζούσαν πουλώντας μέτρο-μέτρο και με την ασπίδα των σημερινών νόμων όριζαν τους κανόνες του παιχνιδιού. Γιατί κύριοι δεν θα υπάρχει ανάπτυξη αν δεν μπορείς να χτίσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές?ΤΡΕΜΕΤΑΙ που θα μικρύνει οικονομικά και μόνο η περιουσία σας?Ποιος αγόραζε πανάκριβα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου περιμένοντας κάποια ρύθμιση ή τροποποίηση για να πάρει αξία η επένδυση του?Ποιος συμφωνεί οτι κάποιος φτωχός συνάνθρωπος με αγροτεμάχιο μισό στρέμμα δεν μπορεί να χτίσει αλλά μπορει αν εχει 4 και πανω?Ποιοι ειναι αυτοι που πουλουσαν σε περιοχες φιλετα τα εκτος για χρυσαφι και τωρα κλαινε?Ποιο ειναι αυτοι που περιμεναν τον γειτονα να προεκτεινει την δομηση και τα ορια του οικισμου ή να πεσει φωτια να μας καψει μπας και αποχαρακτηρισθει?Ξερεται κανεναν βιοπαλεστη να θιγεται?Μηπως επειδη θα αποκτησουν την πραγματικη τους αξια πλεον τα αγροτεμαχια?Ποιοι ξεραν καλυτερα και απο τους συνταγματολογους τα παραθυρακια για να κτισεις σε εκτος σχεδιου?Μηπως συμβολαιογραφοι και πολιτικοι μηχανικοι?Ποιο αγοραζαν τυχαια οικοπεδα λιγα χρονια πριν μπει σε σχεδιο πολης κοψοχρονια?Σε ποια χωρα στον πλανητη χρειαζεται 4 μετρα για εναν αγροτη για να χτισει το φτωχικο του μακρια απο τις μεγαλουπολεις και να παραγει λιγα πραγματα για ναζει ενω στις δυαλυμενες αστικες πολεις ή οικισμους με τον εναν πανω στον αλλο πουλιωταν και αερας με συντελεστες υψηλους.Δηλαδη αχρηστο το αγροτεμαχιο δυο στρεμματα και χρυσαφι τα 4 στρεμματα?Αντε σειρα να παρει το ανοιγμα των επαγγελαματων γιατι ολοι κλαιγοντε γαιτι καποτε φιλησαν κατουρημενες ποδιες για να εχουν χρυσαφι και τωρα που το χανουν και βλεπουν οτι παει χαμενο το φιλημα τρελενονται.

  • 1 Φεβρουαρίου 2012, 10:00 | Γεράσιμος Μωυσής

    Το θέμα είναι ότι μέσα στην ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ αυτού του κράτους, η οποία δημιουργεί ΑΝΟΜΙΑ, προστίθεται ένας ακόμη νόμος χωρίς κανένας να ληφθεί υπόψιν κατά την δημιουργία του και μετά τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, βρίσκοντας εξ`απροόπτου ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες.
    Πως χωρίζεται η γη σε ζώνες βάσει ποιών προυποθέσεων;
    Πως και ποιοι τα μελέτησαν αυτά;
    Ποιοί ερωτήθηκαν; Εμένα δεν με ρώτησε ΚΑΝΕΙΣ!
    Αν δηλαδή έχουν πολλοί πολίτες μεγάλες και μικρές περιουσίες από τους προγόνους τους είτε τις αγόρασαν οι ίδιοι, σε `λάθος` περιοχές τι θα γίνουν αυτοί; Τι θα γίνουν οι περιουσίες;
    Καταπατώνται τα ίσα δικαιώματα των πολιτών.
    ΔΕΝ θα έχουν πια ίσα δικαιώματα.
    ΔΕΝ θα έχουν ίσες ευκαιρίες.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΜΟΥ.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 23:23 | ΣΑΛΙΑΜΗΣ Ι.

    Συγχαρητήρια Κ Σηφουνκη !!!

    Θα ηθελα να μάθω τι και ποιούς «εξυπηρετειτε» ,διοτι τον απλό και φτωχό λαό ( με το αρθρο 14) δεν τον «υπηρετείτε».
    Σας πληροφορώ οτι εχω μια κατοικία και ενα οικόπεδο(ολα κι ολα)
    4 στρέμματα εκτός σχεδίου πολεως.
    Αγρότης δεν ειμαι, ουτε καιεχω επαγγελματική χρηση του οικοπέδου,αρα
    σύμφωνα μετο αρθρο 14 δεν μπορώ να οικοδομησω στο εν λόγω οικόπεδο.
    Ως εκ τουτου με εξωθείτε να το εκποιησω σε ευτελιστική τιμη , διοτι το απαξιώνετε ,η να λειτουργήσω παρανομα εξαπατώντας το «κρατος»
    και τις «πρόθυμες «(!!!!) υπηρεσίες του.
    Θυμιζοντας σας οτι το Σύνταγμα αναφέρει οτι ολοι οι Ελληνες
    ( αγρότες,επαγγελματιες και ολοι οι υπολυποι) ειναι
    ισοι,αναρωτιέμαι ποσοι εκ των Βουλευτών συαναδέλφων σας θα «κανουν σκέψη»να το υπερψηφίσουν, γιατί πρωτύτερα θα πρέπει εχουν βρει που να
    «κρυφτουν» απο το φτωχό και αγανακτισμένο λαο.

    Γιατι να μην μπορώ και εγωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω???????????????

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 23:30 | Ίρις Π.

    Σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης όχι μονο θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στην περιουσία των πολιτών αλλα θα περιορίσει και τα έσοδα του κράτους! Μην ξεχνάμε ότι από κάθε άδεια που βγαίνει το κράτος εισπράττει έσοδα αλλα κινείται και η τοπική οικονομία της περιοχής όπου βρίσκεται το εκτός σχεδίου οικοπεδο. Περιορίζοντας την εκτός σχεδίου δόμηση τόσο δραστικά που ακριβώς θα απασχοληθούν οι άνεργοι μηχανικοί & οικοδόμοι που θα προκύψουν;

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 23:37 | Γρηγορης Β.

    Η καταργηση της εκτος σχεδιου δομησης πληττει το αναπτυξιακο δυναμικο της χωρας και μειωνει την αξια της περιουσιας που διαθετουν οι πολιτες της χωρας. Στην περιοδο που διανυουμε, οι δυο αξονες που ανεφερα ζητουν ενδυναμωση, και οχι αποδυναμωση. Ειναι σιγουρο οτι υπαρχει τροπος να οριοθετηθει η οικιστικη επεκταση με τροπο που θα συμβαλλει στην υγιη αναπτυξη και στην προστασια του περιβαλλοντος ταυτοχρονα, αλλα αυτο το διαταγμα δυστυχως δεν επιτυγχανει αυτο τον στοχο.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 21:43 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΣΣΥΒΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    στην Αττική τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια (συν 4000 m2) ευρίσκονται, ως επί το πλείστον, γύρω από οικισμούς όπου τα τελευταία χρόνια αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες στην προσπάθεια καλύτερης ποιότητας ζωής οικοδόμησαν στα αγροκτήματα αυτά κατοικίες για μόνιμη διαμονή.
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία διαφορετικών επιχειρήσεων (αρτοποιία, mini market κ.λ.π) οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτών των κατοίκων.
    Σήμερα, σε αυτές τις περιοχές κανείς δεν ασχολείται πλέον με αγροτική, κτηνοτροφική ή άλλη παραγωγή και η ύπαρξη αυτού του είδους χρήσεων γης όπως αυτές περιγράφονται στο εν λόγω άρθρο είναι επιεικώς ξεπερασμένη.
    Θεωρώ λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να αλλάξετε τις χρήσεις αυτές ή εν πάσει περιπτώσει να τις συμπληρώσετε με νέες οι οποίες θα αναφέρονται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων αυτών των περιοχών.
    Η εκπαίδευση, επί παραδείγματι, απουσιάζει παντελώς από τις χρήσεις γης του εν λόγω άρθρου. Η δυνατότητα, π.χ ιδρύσεως παιδικών σταθμών ή νηπιαγωγείων θα έδινε την ευκαιρία αφ’ενός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αφ’ ετέρου δε στους κατοίκους να λειτουργούν τοπικά όσον αφορά την φροντίδα των παιδιών τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται μετακινούμενοι αρκετά χιλιόμετρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Πάντως, η με έμμεσο τρόπο κατάργηση της δυνατότητας ανοικοδομήσεως σε αυτά τα αγροτεμάχια απαξιώνει τις περιουσίες χιλιάδων ιδιοκτητών. Η ελληνική πολιτεία όταν νομοθετεί πρέπει να σέβεται σχετικές αποφάσεις όπως αυτές της Ευρωπαικής Ενώσεως (Ε.Δ.Δ.Α αποφάσεις 2007 και 2008).

    Σας ευχαριστώ

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 21:55 | ΠΑΝΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος

    Στο άρθρο 14 το εδάφιο που μας ανησυχεί είναι το: «Α. Ζώνες γεωργικών … και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» όπου επιτρέπεται κατοικία μόνο για τον απασχολούμενο με την εκμετάλλευση. Υποβόσκει ο φόβος των ιδιοκτητών ότι σ’ αυτό το καθεστώς θα υπαχθούν όλες οι εκτός σχεδίου περιοχές. Όμως ρητά αναφέρεται στο άρθρο και είναι φανερό: πρόκειται για κάποιες εκτός σχεδίου Ζώνες που θα επιλεγούν (πχ ΓΓΥΠ) και όχι για το σύνολο των εκτός σχεδίου περιοχών. Να θυμηθούμε πάντως ότι, κατά την παρερμηνεία που διήρκεσε τον περασμένο χρόνο στη Νομολογία ΓΓΥΠ, ούτε καν τις κατοικίες των αγροτών δεν μπορούσαμε να χτίσουμε στα κτήματά τους (!).
    Στο εδάφιο Γ του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι κάποια άλλα τμήματα των εκτός σχεδίου περιοχών, θα οριστούν ως Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων. Ρητά αναφέρεται ότι αυτές, είναι Ζώνες πέριξ των οικισμών και παρατηρούμε ότι επιτρέπεται η οικοδόμηση για πλήθος εμπορικών και άλλων ήπιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την κατοικία του απασχολούμενου (Νο 18). Ό,τι δηλαδή συνηθίζεται και σήμερα, κάτω το μαγαζί και επάνω το σπίτι. Το ερώτημα που εγκυμονείται εδώ είναι, αν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να αποδεικνύει ότι η επιχείρηση του Ισογείου είναι η κύρια, μοναδική και δια βίου απασχόλησή του. Αλλιώς (;) θα οικοδομεί μόνο επαγγελματικής χρήσης κτίριο και ενδέχεται αυτή να είναι η αμάχητη βούληση του Νομοθέτη.
    Εξ άλλης πλευράς γεννάται επίσης το ερώτημα εάν, στις αναφερόμενες «δασικές εκμεταλλεύσεις» θα επιτρέπεται η ανέγερση εγκαταστάσεων και δή κατοικίας πχ του μελισσοτρόφου.
    Πάντως και σε άλλα άρθρα που αναφέρονται σε βαρύτερες (Βιομηχανικές) δραστηριότητες και γι αυτό ίσως δεν μας προκαλούν ισχυρές εντυπώσεις, περιλαμβάνεται η κατοικία μόνον του απασχολούμενου (πρβλ. άρθρο 9/Α1/13, άρθ 9/Β1/15, άρθ 10/13, άρθ 11/14).
    Επανερχόμενοι όμως, το ερώτημα που δικαιολογημένα απασχολεί τους ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου (και όχι μόνον αυτούς) είναι: «… που πήγε», τι γίνεται με την παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία?
    Αυτή περιλαμβάνεται στο άρθρο 6-Περιοχές τουρισμού-αναψυχής-παραθεριστικής (δεύτερης) κατοικίας. Παρατηρούμε δε, ότι περιβάλλεται από σχετικά ήπιες δραστηριότητες και όπως εύστοχα σημειώνεται σε ανηρτημένο σχόλιο, όχι από «οσμίζουσες» κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπως θα μπορούσε να συμβεί με το σημερινό αδιάρθρωτο πλαίσιο. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να θεωρήσουμε ότι το άρθρο αυτό αναφέρεται (αποκλειστικά τουλάχιστον) σε περιοχές εντός των Σχεδίων Πόλης. Δεν περιέχει καμία τέτοια ρητή αναφορά και το περιεχόμενό του δεν συνάδει προς κάτι τέτοιο (πρβλ. άρθρο 6/16. Ελικοδρόμιο (μόνο για εξυπηρέτηση Ξενοδοχείων και λοιπών Τουριστικών εγκαταστάσεων) – 17. Σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων – 18. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων. Πέραν των χώρων – κτιρίων στάθμευσης της παραπάνω παρ. 13, επιτρέπεται και η στάθμευση τουριστικών λεωφορείων). Ενδεχομένως η κατάληξή του « … εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο» προκαλεί συγχύσεις που πρέπει να διαλυθούν (σ.σ προφανώς εννοεί σχέδιο χωρικής οργάνωσης, ΣΧΟΟΑΠ κλπ). Τούτο όπως και το «αποκλειστικά» που αναφέρω πιο πάνω το συνδέω με το εδάφιο 7 του άρθρου 16 των Μεταβατικών Διατάξεων κατά το οποίο, μετά από τεκμηρίωση παρέχεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται οι Δραστηριότητες του άρθρου 6-Τουρισμός-Αναψυχή-Παραθεριστική κατοικία εντός των επιγενόμενων Ρυμοτομικών σχεδίων των οριοθετημένων οικισμών.
    Άρα η δεύτερη κατοικία θα αναπτυχθεί κυρίως σε «εκτός σχεδίου» περιοχές που θα καθοριστούν με τις επιγενόμενες χωρικές μελέτες, και για τις οποίες περιοχές δεν θα προτάσσεται ο γεωργικός (ή άλλος) χαρακτήρας. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να αντιληφθούμε –και κυρίως οι ιδιοκτήτες- ότι η ευχέρεια διάκρισης του χώρου σε κατηγορίες με ειδικό καθεστώς, είναι αμάχητη δικαιοδοσία του Νομοθέτη στο πλαίσιο χωροταξικής οργάνωσης και πολεοδομικού σχεδιασμού (Σύνταγμα και Αποφ. ΣτΕ). Με τις ρυθμίσεις αυτές δεν αίρεται αλλά ρυθμίζεται η οικοδομησιμότητα των οικοπέδων αυτών. Δεν τεκμαίρεται η απαξίωσή τους, κατ’ αναλογία με τις περιπτώσεις όπου μειώνεται ο συντελεστής Δόμησης. Δεν καταλύεται το προσδόκιμο κατοίκησης της ιδιόκτητης γης και δη της αγροτικής.
    Κατά παραδοχή τουλάχιστον, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν υπόκειται μόνο σε τεχνοκρατικά κριτήρια και άνωθεν στρατηγικές επιλογές αλλά, και σε προτεραιότητες που τεκμηριώνουν οι τοπικές κοινωνίες με τους μηχανισμούς τους. Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη «ονομασίας προελεύσεως» με ΒΔ του 1972 (συνεπώς ΓΓΥΠ). Ταυτόχρονα όμως είναι ελκτική και για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας. Μου φαίνεται αδιανόητο πως, κατά την εκπόνηση των τοπικών μελετών ΣΧΟΟΑΠ δεν θα οριστούν ζώνες ανάπτυξης της παραθεριστικής κατοικίας (του άρθρου 6 δηλαδή), αποχαρακτηρίζοντας επιφάνειες εδάφους από Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, με τη διαδικασία που ρητά προβλέπεται από τη νομολογία περί ΓΓΥΠ, το παρόν ΠΔ και άλλα συναφή νομοθετήματα. Εάν όχι τότε, θα πρόκειται για επιλογή της τοπικής κοινωνίας και των μηχανισμών της. Η άποψή μου συναντάται εδώ με το από 29/12/2011 ανάλογο σχόλιο της συναδέλφου Ελένης Μπούτου-Λεμπέση, την οποία τιμώ για την πληρότητα των επισημάνσεών της.
    Τέλος, η προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας δεν είναι καινοφανής υπόθεση. Θεσπίζεται με το εισαγωγικό άρθρο το Ν. 1337/83 και η ειδικότερη νομοθεσία της χρονολογείται από τον Ν.2637/98. Παρέμενε ανενεργή διότι στερείτο των εκτελεστικών Αποφάσεων. Όταν αυτές κυκλοφόρησαν προ έτους περίπου, παρερμηνεύτηκαν από κάποιες Δνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ή Πολεοδομίες και επήλθε το πάγωμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές που παρουσίαζαν κριτήρια ΓΓΥΠ. Φρονώ ότι πρέπει να προφυλαχτούμε από ανάλογο σύνδρομο και στην παρούσα περίπτωση.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 20:24 | ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ – Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ Υ.Π.Ε.Κ.Α.» ΤΗΣ 14-1-2012 .
    Το προτεινόμενο από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) σχέδιο Π.Δ.«Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση από 20/12/2011 μέχρι 29/2/2012.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «Από το 1987 που θεσμοθετήθηκε το ΠΔ για τις «κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης» και το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα, εμφανίστηκαν νέες λειτουργίες και χρήσεις και, συνεπώς, θα πρέπει να διατυπωθούν πιο αναλυτικοί ορισμοί για κάθε χρήση και να υπάρξει μια πιο εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές απαιτήσεις του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού χωρίς ερμηνευτικές αμφιβολίες και ασάφειες. Το νέο σχέδιο ΠΔ για τις χρήσεις γης επιχειρεί τη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.»
    Κατ’ αρχήν συμφωνούμε με τους στόχους αυτούς που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα. Όμως στο κείμενο του Π.Δ. διαπιστώνομε ότι, εκτός από τα θετικά στοιχεία, υπάρχουν καταφανείς παραλείψεις και έχουν διατυπωθεί και απαράδεκτες διατάξεις στο άρθρο 14 που επιχειρούν βίαια να ανατρέψουν το υφιστάμενο καθεστώς στην εκτός σχεδίου δόμηση.
    Στο άρθρο 14 του προς διαβούλευση Π.Δ. προβλέπονται οι εξής ζώνες.
    Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
    Β. Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
    Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων
    Παρακάτω επισημαίνονται τα προβλήματα που εντοπίζονται στο άρθρο 14.
    1. Η κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης κατοικίας από ιδιώτες στην εκτός σχεδίου δόμηση από οποιονδήποτε άλλον εκτός από «τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου». Η δυνατότητα αυτή δίνεται αποκλειστικά και μονοπωλιακά στις «σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις» που περιλαμβάνουν μαζί ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες σε γήπεδα άνω των 150 στρεμμάτων, και πιθανώς σε «ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις» για τις οποίες δεν διευκρινίζεται τι περιλαμβάνουν. Ο όρος «απασχολούμενος με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου» είναι νομικά ασαφής (σε τίνος το όνομα θα βγαίνει η οικοδομική άδεια, αν όχι στο όνομα του ιδιοκτήτη) και εξωθεί σε ψευδείς δηλώσεις. Επιπλέον είναι προβληματικό το πως θα χρησιμοποιείται ή θα μεταβιβάζεται η κατοικία σε περίπτωση αποχώρησης του αρχικού εκμεταλλευτή του γηπέδου.
    2. Η κατάργηση (εφόσον απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά) της δυνατότητας δημιουργίας οικοδομικών συνεταιρισμών.
    3. Η κατάργηση (εφόσον απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά) της δυνατότητας δημιουργίας συγκροτημάτων κατοικιών (μόνιμων ή παραθεριστικών) ή άλλων χρήσεων με τον θεσμό της ιδιωτικής πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο. – Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης) που αναφέρονται στο άρθρο 24 του οικιστικού νόμου 2508/1997.
    4. Δεν προβλέπονται τουριστικές εγκαταστάσεις σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη (υπάρχουσα ή προβλεπόμενη) μακριά από τις πόλεις, παρά μόνο στις Ζώνες Γ (Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων). Οι Ζώνες Γ προφανώς θα χωροθετούνται μόνο κοντά στις πόλεις (δεν πιστεύομε ότι ο νομοθέτης εννοεί την κατάργηση των τουριστικών εγκαταστάσεων εκτός σχεδίου όπως διατυπώνεται στο άρθρο αυτό).
    5. Απουσιάζουν οι ενδιάμεσες Ζώνες όπου θα μπορεί να επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση όπως ισχύει σήμερα, οι τουριστικές εγκαταστάσεις σε μη αστικοποιημένες περιοχές εκτός των ζωνών Γ (Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων), οι περιοχές κατάλληλες για ΠΕΡΠΟ και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1. Να καταργηθεί ο όρος «Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου» σε όλες τις ζώνες και να αντικατασταθεί με τον όρο «κατοικία».
    2. Να δημιουργηθεί κατηγορία «Δ – Ενδιάμεσες ζώνες» όπου θα μπορεί να επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση όπως ισχύει σήμερα, οι τουριστικές εγκαταστάσεις, οι περιοχές κατάλληλες για ΠΕΡΠΟ και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Οι ζώνες αυτές εκτιμούμε ότι θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εκτός σχεδίου περιοχών.
    3. Στις ενδιάμεσες αυτές ζώνες θα μπορούν να τίθενται επί πλέον περιορισμοί που θα κρίνονται κατάλληλοι κατά περίπτωση από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια – Γ.Π.Σ., τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., ή τα Ρυθμιστικά Σχέδια Γ.Π.Σ. (Γενικά Πολεοδομικά σχέδια) ή τις τροποποιήσεις των που εκπονούνται ή θα εκπονηθούν στο μέλλον.
    4. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την θεσμοθέτηση των ζωνών του άρθρου 14 θεωρείται η οριστικοποίηση και να θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών και των χαρτών που θα καθορίζουν την γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας ώστε να είναι σαφές που επιβάλλονται οι σχετικοί περιορισμοί στην δόμηση και να αποφεύγεται η σημερινή χρονοβόρα διαδικασία με τις ενστάσεις και την μεγάλη καθυστέρηση των αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών. Οι καθυστερήσεις αυτές είναι ουσιαστικά απαγορευτικές για την πραγματοποίηση μικρών ή μεγάλων επενδύσεων που χρειάζεται άμεσα η χώρα την σημερινή κρίσιμη περίοδο.

    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 19:00 | ΤΣΙΤΣΑ ΑΛΕΞΙΑ

    Περιορισμοί…Περιορισμοί…Περιορισμοί…Περιορισμοί…
    Μικτές χρήσεις και ποικιλλότητα συνιστούν την ζωντανή και παραγωγική ελληνική κοινωνία, που «αλλάζει» επάγγελμα συχνά, που έχει και αγροτική ασχολία και μικρή επιχείρηση και μαγαζί και το βέβαιον είναι πως θέλει και το σπιτάκι του και ίσως και το εξοχικό του.Αν ήσαστε υπουργός το 1950 ο παππούς μου ίσως να μην είχε καφενείο στο χωριό, ίσως το τσαγκαράδικο του αδερφού του να μην υπήρχε …και αναρωτιέμαι που στο καλό θα είχαν χτίσει σπίτι!

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 19:25 | Κώστας Σκούμας

    Η απαγόρευση της δόμησης για χρήση κατοικίας για τα εκτος σχεδίου άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα θα επετείνει το πολεοδομική αυθαιρεσία,Για πολλούς και διάφορους λόγους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογήμενα οι πολίτες θα παραβιάζουν την σχετική διάταξη.Η διάταξη αυτή οδήγη σε επιδείνωση της ανάπτυξης της χώρας.Γιατί κ Υπουργέ ένας πολίτης να μην μπορεί να φτιάξει την κατοικία του στην εξοχή ,εαν υφίστανται η μεχρι σήμερα προυποθέσεις του νόμου;Για κ Υπουργέ ενας γεωργός -κτηνοτρόφος να μην μπορεί να κτίσει την κατοικία του στην περιοχή της επαγγελματικής του δραστηριότητας;Ποτε επιτέλους σ΄αυτή τηγν χώρα θα νομοθετήσουμε νόμους σύμφωνα με τις πραγματικες καταστάστασεις και συνθήκες ,που θα λύνουν προβλήματα και δεν θα αναγκάζουν τους πολίτες να παραβαίνουν τους νόμους γιατί οι νόμοι δεν ειναι αντικειμενικοι και δίκαιοι.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 19:47 | ΕΡΗ ΕΛΕΝΗ

    […]
    ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ : ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ? ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΚΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ? ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ?

    ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ. ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ?

    ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΣΘΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΣΑΣ, ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ ? ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΒΡΕΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ..ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ …

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 17:27 | Δημήτρης Σοφτάς

    Η Διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια τρέχει τελευταία και καταιδρωμένη, αφού έχουν προηγηθεί οι πολίτες για να καλύψουν στεγαστικές η επαγγελματι-
    κές ανάγκες τους.
    Οι επεκτάσεις σχεδίων πόλης, όπου επιχειρήθηκαν, ολοκληρώθηκαν μετά από 10 τουλάχιστον χρόνια, και αφου έγιναν απίστευτες συναλλαγές μεταξύ παραγόντων της κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κομματικών παραγόντων και παρατρεχάμενων.
    Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να απαγορεύεται γενικά η εκτός σχεδίου δόμηση για κατοικίες, σε οικόπεδα που έχουν τις απαιτούμενες μέχρι σήμερα προυποθέσεις και δεν είναι ούτε δάσος, ούτε αιγιαλός,ούτε αρχαιολογικός χώρος,ούτε καταπατημένη δημόσια γη.ενώ επιτρέπεται η δόμηση για άλλες χρήσεις με σαφώς βαρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
    Εξάλλου οι εκτός σχεδίου παραθεριστικές κατοικίες,με νόμιμα μέτρα και διαμορφωμένο περιβάλλονα χώρο, είναι ένα ελκυστικό εξαγώγιμο προιόν, με πελάτες μεμονωμένους Ευρωπαίους η Αμερικάνους, που αγαπούν την Ελ- λάδα και θα έχουν κάνει μία συνειδητή προσωπική επιλογή.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 16:10 | ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    Αρθρο 14

    Σελ. 14, εδάφιο Α.7: Βλ. σχόλιο για το άρθρο 1, σελ. 3, ενότητα Δ.

    Σελ. 14, ενότητα Α.: Να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της αναφοράς στις υπ’ αρ. 11 και 12 χρήσεις και να συμπληρωθεί η αναφορά στην “προϋπόθεση” με βάση τη θεωρημένη ΜΠΕ και όχι απλά τη ΜΠΕ.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 14:03 | Μαρία Ναδάλη

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ ΕΠΙ ΣΧΕΔΙΟΥ Π.Δ. TOY Υ.Π.Ε.Κ.Α. «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης»
    Κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Ιανουαρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, ΟΜΟΦΩΝΑ εξέδωσε (αρ. απόφασης 1/2012) ψήφισμα σχετικά με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υ.Π.Ε.Κ.Α.Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, κατά τη συζήτηση του θέματος τόνισε τα εξής:
    “Είναι προφανές ότι οι ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση Προεδρικού Διατάγματος, αν τελικά «περάσουν» οι διατάξεις όπως ακριβώς αναφέρονται στο σχέδιο, θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για τους κατοίκους της περιοχής μας και όχι μόνον. Με τη διάταξη αυτή, χιλιάδες περιουσίες σε εκτός σχεδίου περιοχές αχρηστεύονται και απαξιώνονται. Δεν προβλέπεται, μάλιστα, καμία μεταβατική διάταξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους των ακινήτων αυτών να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα τα διαχειριστούν. Η άμεση μείωση της αξίας των γηπέδων αυτών, λόγω της μη οικοδομησιμότητάς τους, θα εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες να τα εκποιήσουν έναντι χαμηλού τιμήματος και θα δώσει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις «αντί πινακίου φακής», προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν.
    Είναι, επίσης, προφανές ότι η ανικανότητα της πολιτείας διαχρονικά να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, η διαπλοκή των ελεγκτικών μηχανισμών με τα μεγάλα ή τα μικρά συμφέροντα, η αδυναμία τους επί σειρά δεκαετιών να προχωρήσουν σε πολεοδόμηση περιοχών, σήμερα τους οδηγεί σε ανόητα σχέδια καθολικών απαγορεύσεων. Παράλληλα, δέχεται το τελειωτικό χτύπημα ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος, αυτός των οικοδομών, ο οποίος ήδη βάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στο νησί μας αλλά και σ’ όλη τη χώρα.”
    Κατόπιν των ανωτέρω και μετά τις επιμέρους τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, στηρίζοντας τους πολίτες του νησιού αλλά και των άλλων νησιών, που έτσι κι αλλιώς βιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα:
    – ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έχει δοθεί προς διαβούλευση από το Υ.Π.Ε.Κ.Α., ειδικότερα στο άρθρο 14 αυτού, με θέμα «Περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης και χρήσεων» και γενικά προς κάθε απόπειρα περαιτέρω περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης στη Σίφνο,
    – ΑΠΑΙΤΕΙ να μην προχωρήσουν τα σχέδια αυτά που απαξιώνουν την περιουσία των δημοτών και καταργούν κάθε δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών του Δήμου μας, εξυπηρετώντας στην ουσία μόνον τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων των αστικών κέντρων, οι οποίοι έβλεπαν τα τελευταία χρόνια τους εν δυνάμει πελάτες τους να εγκαταλείπουν την “κόλαση” των πόλεων και να αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα περίχωρα.
    Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί από το Δήμαρχο Σίφνου κ. Ανδρέα Μπαμπούνη στη συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΗΣ

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 14:34 | ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

    ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου για την εκτός σχεδίου δόμηση»

    Ο παραμένων αμετακίνητος στη θέση του Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης σε μια πρωτοφανή επίδειξη αντιδημοκρατικής, αν όχι φασίζουσας νοοτροπίας, έθεσε σε «δημόσια διαβούλευση» σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο επιχειρεί να απαγορεύσει την ανέγερση κατοικιών σε εκτός σχεδίου περιοχές, παραδίδοντας τα φιλέτα γης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θα σπεύσουν να τα αγοράσουν με εξευτελιστικό τίμημα, για να δημιουργήσουν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις , που με το ίδιο ΠΔ επιτρέπει να ανοικοδομηθούν.
    Η παραπάνω εξωφρενική «ρύθμιση» έχει σαν αποτέλεσμα αφενός μεν την απομείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, δυσβάστακτα και πολλαπλά φορολογουμένης , περιουσίας των Ελλήνων πολιτών προς όφελος των μεγιστάνων του πλούτου, αλλά και την καταβαράθρωση κάθε προσπάθειας παραμονής στο τόπο τους των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας ,στο βαθμό που αυτή συνδυάζεται και με την οικοδομική δραστηριότητα.
    Η Κύθνος έχει ήδη υποστεί τις δραματικές συνέπειες προγενέστερων, αναλόγου περιεχομένου , νομοθετικών ρυθμίσεων , ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, πρωτοβουλιών του ειδικώς προστατευόμενου από τα ΜΜΕ Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Νίκου Σιφουνάκη (χαρακτηρισμός ολόκληρου του νησιού ως περιοχή ιδιαιτέρου κάλους , απαγόρευση δόμησης σε κορυφογραμμές , σε γεωτεμάχια με κλίση άνω του 35% και 40% κλπ) και για το λόγο αυτό, ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ στη επιχειρούμενη ρύθμιση απαγόρευσης δόμησης κατοικιών στις εκτός σχεδίου περιοχές.
    Όταν οι υπάρχοντες οικισμοί έχουν κορεσθεί και η ίδρυση νέων απαγορεύεται με το ΠΔ 931/Δ/2002 , όταν δεν δίδονται πόροι για την επέκταση των υπαρχόντων, όταν δεν έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός , όταν η ακίνητη περιουσία , ιδιαίτερα αυτή που ευρίσκεται σε απόσταση μέχρι 800 μέτρα από τη θάλασσα έχει αγρίως φορολογηθεί , όταν έχουν διατεθεί σημαντικά ποσά για αγορές νομίμως οικοδομήσιμων εκτάσεων, πάει πολύ να έρχεται ο κάθε Υπουργός μιας Κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» , κατά τη ρητή δήλωση του επικεφαλής ενός εκ των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, και να επιχειρεί με τη μέθοδο του Προεδρικού Διατάγματος να θεσμοθετήσει γενική απαγόρευση δόμησης κατοικιών στις εκτός σχεδίου περιοχές.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου έχοντας πικρή εμπειρία από τις δυνατότητες διαλόγου με τον κ. Νίκο Σηφουνάκη, καθώς και των ανακριβειών που χρησιμοποίησε στην Βουλή των Ελλήνων, για να παραπληροφορήσει το σώμα στην συζήτηση της τροπολογίας που αφορούσε το θέμα των κλίσεων, αξιώνει την παρέμβαση του Προέδρου της Κυβέρνησης κου Λουκά Παπαδήμου και των επικεφαλής των κομμάτων που την στηρίζουν, για την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του άρθρου 14 από το προτεινόμενο ΠΔ.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου πληροφορεί τους βουλευτές Κυκλάδων, που ανεξαρτήτως τι λέει ο καθένας στηρίζουν τη Κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ εάν δεν αντιδράσουν, ακόμα και με παραίτηση , στην προτεινόμενη ρύθμιση.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου καλεί όλους τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της νησιωτικής Ελλάδας σε συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίσουμε τουλάχιστον αυτά που έχουμε και αξιώνει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΚΕΔΕ να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή αυτού του αγώνα.
    Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου διακόπτει τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Κύθνου, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και προτρέπει και όλους τους Δήμους να ακολουθήσουν την ενέργεια του.

    Με εκτίμηση,
    Ο Δήμαρχος Κύθνου

    Εμμανουήλ Π. Φίλιππας

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 13:31 | ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

    EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
    ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
    Α ρ ι θ μ. Α π ό φ α σ η ς : 4 / 2012

    Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

    Από το Πρακτικό 1/2012 της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου

    Θ έ μ α: Θέση Δ.Σ. Πάρου επί του σχεδίου Π.Δ. «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης» και ειδικότερα επί του άρθρου 14.
    Στην Πάρο σήμερα 16 Ιανουαρίου 2012 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 18.00΄, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στο δημοτικό κτίριο πρώην Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 358/12-01-2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου Πάρου και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Δημοτικούς Συμβούλους και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) για την συζήτηση και λήψη απόφασης στo παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης.
    Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής διαπιστώθηκε από τον Πρόεδρο, πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 27 μελών παραβρέθηκαν 19 μέλη και ονομαστικά οι:
    Από τους Δημοτικούς Συμβούλους
    Π α ρ ό ν τ ε ς Α π ό ν τ ε ς
    1. Αντιπαριώτης Δημήτριος 1. Ακάλεστος Ευριπίδης
    2. Γαβαλάς Στέφανος 2. Αρκάς Αντώνιος
    3. Ισιγώνης Εμμανουήλ 3. Βελέντζας Φραγκίσκος
    4. Κάγκανη – Κορτιάνου Άννα 4. Μπαφίτης Γεώργιος
    5. Καρατζάς Γεώργιος 5. Πετρόπουλος Βαζαίος (Προσήλθε
    6. Κοντός Λουΐζος κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος
    7. Κουτσουράκης Παναγιώτης Η.Δ. και αποχώρησε κατά τη
    8. Κωβαίος Μάρκος συζήτηση του 6ου θέματος Η.Δ.)
    9. Λουκής Γεώργιος 6. Ραγκούσης Ιωάννης (Προσήλθε
    10. Μοστράτος Χρήστος κατά τη συζήτηση του 2ου θέματος
    11. Ξένος Γεώργιος Η.Δ.)
    12. Πατέλης Άγγελος 7. Ροκονίδας Κων/νος
    13. Πρωτολάτη Γρηγορία 8. Χανιώτη Μαρία

    14. Ραγκούσης Νικόλαος
    15. Ρούσσος Ζαχαρίας
    16. Ρούσσος Παντελής
    17. Τριβυζά – Φραντζή Μαρία
    18. Φραγκούλη Μαρουσώ
    19. Φραγκούλης Στυλιανός
    Από τους Προέδρους των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων
    Παρόντες Απόντες
    1. Καλακώνας Μηνάς 1. Κουταλίδης Ανδρέας
    2. Παντελαίος Απόστολος 2. Μπαρμπαρίγος Γεώργιος
    3. Ρούσσος Γεώργιος 3. Ραγκούσης Αντώνιος
    4. Ρούσσου Ειρήνη

    Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης.
    Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε η υπάλληλος του Δήμου Πάρου κ. Κυριακή Αλιπράντη για την τήρηση των πρακτικών.
    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοντός Λουΐζος ύστερα από την διαπίστωση απαρτίας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και ο Δήμαρχος εισηγήθηκε ως κατωτέρω το θέμα ημερήσιας διάταξης.

    Θέμα 2ο : Η.Δ. Εισηγητής: Δήμαρχος

    Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων στο υπ’ αρίθμ. 650/13-1-2012 έγγραφό του διατυπώνει τις θέσεις του επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» κρίνοντας θετική την προώθηση έκδοσης νέου Π.Δ. καθ’ όσον υπήρχε επιτακτική ανάγκη τροποποίησης του από 23-2-1987 Π.Δ. (Φ.Ε.Κ. 166 Δ΄/6-3-1987) ευελπιστώντας ότι με το υπό έκδοση Π.Δ. θα αρθεί η αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ του προηγούμενου Π.Δ. και του ισχύοντος υγειονομικού κανονισμού κυρίως σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Προτείνει την απάλειψη ολόκληρου του άρθρου 14 καθώς όπως είναι διατυπωμένο φαίνεται να λειτουργεί μόνο στην εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχή και όχι εντός πολεοδομούμενου ή πολεοδομημένου χώρου. Η διατήρησή του δημιουργεί την εντύπωση στους ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων στην εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχή ότι το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να απαξιώσει τις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να αγοραστούν αντί πινακίου φακής από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Να απαλειφθεί από τα επιμέρους άρθρα η προτεινόμενη εκμετάλλευση κατά χρήση καθ’ όσον αυτή καλύπτεται από τα Π.Δ. στα οποία υπάγονται τα γήπεδα (οικόπεδα) των περιοχών αυτών. Ένας ακόμα λόγος που συνηγορεί στην απαλοιφή της προτεινόμενης εκμετάλλευσης είναι ότι για τις χρήσεις αυτές δεν υπάρχει αιτιολογία ούτε προτείνεται από κάποια μελέτη κατά την οποία θα έπρεπε να εξετάζεται και η βιωσιμότητα της επιχείρησης (π.χ. ξενοδοχεία κ.λ.π.). Να ξεκαθαριστεί πλήρως ότι οι διατάξεις του νέου Π.Δ. θα εφαρμοστούν μόνο για τις περιοχές που συντάσσονται νέες πολεοδομικές μελέτες απ’ αρχής ή την τροποποίηση εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης. Επισημαίνει δε ότι δίνεται ακόμα μια φορά το δικαίωμα να αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ νομοθετεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών παρά το γεγονός ότι αυτό επιτάσσεται με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 101 του Συντάγματος της Ελλάδας, συνεχίζει να φαλκιδεύει τους πολίτες με ενέργειες ενώ έχει υποχρέωση να τους προστατεύει και αυτό δεν προκύπτει από το Π.Δ.. Είναι γνωστό τι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο σύνολο σχεδόν των νησιών είναι πάρα πολύ μικρές και δεν προσφέρονται για καλλιέργεια και ως εκ τούτου οι αγοραστές των γεωτεμαχίων αυτών στόχο έχουν την ανέγερση κατοικίας και όχι την καλλιέργεια και φορολογήθηκαν αντίστοιχα επειδή σ’ αυτά ήταν δυνατή η ανέγερση κατοικίας. Από τη δομή ολόκληρου του κειμένου του Προεδρικού Διατάγματος αναδύεται το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές θεσμοθετούνται χρήσεις χωρίς αυτό να προκύπτει από κάποια μελέτη. Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να εξετάζονται κατά κύριο λόγο αφ’ ενός μεν η αντιστοίχιση αυτών με τον υγειονομικό κανονισμό και αφ’ ετέρου η συμβατότητα των προτεινόμενων χρήσεων με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιοχών αυτών. Επειδή το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να προωθεί συνεχώς τη θεσμοθέτηση επαχθέστερων όρων και περιορισμών δόμησης από τους ισχύοντες για την προστασία των συναλλαγών απαιτείται η θέσπιση μεταβατικού χρόνου που αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε (5) ετών από την έκδοση και μετά και όχι αναδρομικά όπως αυτό το συνηθίζει.
    Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι από την στιγμή που αναρτήθηκε το σχέδιο Π.Δ. για διαβούλευση, μέχρι τις 16-1-2012 και μετά δόθηκε παράταση μέχρι τις 31-1-2012, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για το σύνολο του σχεδίου του Π.Δ. όμως αυτό που κυρίως μας αφορά και πρέπει να αντιδράσουμε είναι το άρθρο 14 του Π.Δ. Στις περιοχές εκτός σχεδίου καταργείται η κατοικία, επιτρέπεται στους αγρότες να κάνουν εγκαταστάσεις για τις αγροτικές δραστηριότητες και επιτρέπονται επίσης οι ξενοδοχειακές μονάδες που θα μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και εξοχικές κατοικίες. Είναι αμφίβολο λοιπόν αν θα περιοριστεί η δόμηση, εάν θα προστατευτεί η γεωργική γη. Είναι ένα άρθρο που είναι σαφώς κατά του μικροϊδιοκτήτη και του νοικοκύρη και υπέρ των αετονύχηδων επιχειρηματιών. Για το νησί μας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Στην παρ. 8 του άρθρου 16 «Γενικές και Μεταβατικές Διατάξεις» αναφέρεται ότι «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος η έγκριση ή αναθεώρηση των εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδίων 1ου επιπέδου (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ., Ρυθμιστικά Σχέδια κ.λ.π.) ακολουθεί τις διατάξεις του παρόντος, εκτός να έχει γνωμοδοτήσει το αρμόδιο για έγκριση του σχεδίου ΣΧΟΠ…». Ο Δήμος Πάρου εδώ και δυόμισι χρόνια έχει καταθέσει για έγκριση ένα Γ.Π.Σ. και περιμένει μέχρι σήμερα τα αρμόδια όργανα η Περιφέρεια, ΣΧΟΠ και λοιποί να το εγκρίνουν. Αν εμείς είχαμε εγκεκριμένο ΓΠΣ αυτό το Π.Δ. δε θα μας επηρέαζε. Σήμερα όμως αν ψηφιστεί το Π.Δ. θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω το ΓΠΣ και να το τροποποιήσουμε σύμφωνα με το Π.Δ. που είναι επαχθέστερο από το ΓΠΣ που ομόφωνα είχαμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ερώτηση στον κ. Πολυχρονάκη του ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το τι θα γίνει με το ΓΠΣ που έχει καταθέσει ο Δήμος Πάρου εδώ και δυόμισι χρόνια και τις καθυστερήσεις στην έγκρισή του απάντησε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από παράλειψή του δεν προέβλεψε το αρμόδιο όργανο που θα εγκρίνει το ΓΠΣ και θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος. Παρέλειψε να ορίσει ότι το ΣΧΟΠ Περιφέρειας εγκρίνει το ΓΠΣ. Δεν ξέρουν ποιο θα είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκριση του ΓΠΣ και έχουν στείλει στον αρμόδιο υπουργό ΥΠΕΚΑ να γίνουν οι τροποποιήσεις. Η απάλειψη του άρθρου 14 είναι επιβεβλημένη. Σε μια χώρα που θα έπρεπε να έχει χωροταξικό εδώ και πολλά χρόνια με αποσπασματικές και βεβιασμένες προτάσεις επιδεινώνεται η κατάσταση.
    Η κ. Γρ. Πρωτολάτη είπε ότι με αυτό το σχέδιο Π.Δ. ουσιαστικά καταργείται στο σύνολό της η εκτός σχεδίου δόμηση κατοικιών και γίνεται Π.Δ. χωρίς να έχει γίνει η σχετική διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς. Μία τέτοια εξέλιξη είναι απόλυτα αρνητική για τα νησιά μας και καταστροφική στο σύνολο της χώρας. Στην περιοχή μας δεν έχουν γίνει επεκτάσεις οικισμών εδώ και δεκαετίες και η εκτός σχεδίου νόμιμη δόμηση αποτελούσε μέχρι τώρα τη μοναδική οικιστική διέξοδο. Βεβαίως πρέπει να μπει ένας περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση και μία τάξη η οποία θα έμπαινε με το ΓΠΣ όμως ούτε αυτό έχουμε. Εάν τελικά περάσουν οι διατάξεις όπως ακριβώς αναφέρονται στο σχέδιο του Π.Δ. είναι προφανές ότι θα απαξιώσουν όλη τη γη του νησιού μας, θα ευνοηθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες σε βάρος των μικροϊδιοκτητών οι οποίοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τη γη τους πάρα πολύ φτηνά αφού δε θα μπορεί κανείς να κτίζει. Είναι ένα οριζόντιο μέτρο περιορισμού της άναρχης δόμησης επειδή δεν μπορεί η Πολιτεία να ελέγξει ούτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον περιορισμό του φαινομένου εδώ και δεκαετίες. Δε θα πρέπει να προχωράμε σε οριζόντια μέτρα αλλά σε στοχευμένες δράσεις. Παράλληλα επισήμανε ότι στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε ένας μεγάλος επαγγελματικός κλάδος του νησιού όπως οι οικοδόμοι, οι μηχανικοί πλήττονται από αυτό το μέτρο. Θα πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Εμείς έχουμε ένα παραπάνω λόγο επειδή υπάρχει σε εκκρεμότητα το Γ.Π.Σ. Δεν πρέπει να υπάρχει όλο αυτό το ανεξέλεγκτο, πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός, αλλά να υπάρχει μία ανταποδοτικότητα και όχι σ’ αυτή τη λογική. Αν κανείς διαβάσει τις «επιτρεπόμενες χρήσεις», περιοχές οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί ως α΄ κατοικίας κυρίως από την χρήση τους θα μετατραπούν σε πτηνοτροφεία, γεωργικές αποθήκες, μαντριά βουστάσια, χοιροστάσια, με κατεύθυνση στη γεωργία. Στα νησιά δεν είναι όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα, μιλάμε για μικρή αγροτική γη, το αγροτικό προϊόν είναι μη ανταγωνιστικό και υπάρχει υπερβολικά μεγάλο κόστος στη μετακίνηση των προϊόντων. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η οικονομία των νησιών με αυτό τον τρόπο. Είναι μία λάθος στόχευση. Στοχεύει στην εξυπηρέτηση των μεγαλοσυμφερόντων. Ο Δήμος Πάρου πρώτος απ’ όλους τους Δήμους θα πρέπει να σύρει το χορό των κινητοποιήσεων και να απαιτήσει την απόσυρση του άρθρου 14 διότι θα καταστραφεί η οικονομία της νησιωτικής περιφέρειας.
    Ο κ. Εμμ. Ισιγώνης είπε ότι το Προεδρικό Διάταγμα χρήσης γης είναι απαραίτητο και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς Δήμος και ιδιώτες να ξέρουν που χτίζουν και πως χτίζουν. Θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και εκατό χρόνια και να έχει καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση όπως έχει θεσμοθετημένα γίνει σε χώρες του εξωτερικού που έχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και άχτιστα βουνά. Όμως αυτό γίνεται μετά από προγραμματισμό, πολεοδομικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής. Μέσα στην κρίση αυτή την στιγμή κάποιοι υπουργοί νομοθετούν στα μουλωχτά εκεί που όλοι ασχολούνται με την επιβίωση και πως θα βγάλουν την επόμενη μέρα, 19/12 βγήκε σε διαβούλευση μέσα στις γιορτές. Ο Σηφουνάκης βγάζει τα απωθημένα του. Είναι αυτός που είναι πίσω εδώ και δεκαετίες σε οτιδήποτε ανασούμπαλο γίνεται με την πολεοδομική νομοθεσία. Πριν ένα δύο μήνες άλλαξαν οι όροι δόμησης εντός οικισμού. Όλα τα χωριά του 181 Δ΄ κάτω των 2.000 κατοίκων που στην περιοχή μας είναι Αμπελάς, Πίσω Λιβάδι, Δρυός, Αλυκή, όλοι οι οικισμοί εκτός από τους παραδοσιακούς, ένα οικόπεδο 600 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο που το έχει αγοράσει ή κληρονομήσει κάποιος, νόμιμα έκτιζε 400 τ.μ. τώρα κτίζει 200 τ.μ. δηλ. 50% κάτω. Η κ. Μπιρμπίλη κατάργησε εντελώς αιφνιδιαστικά τις νόμιμες κατατμήσεις του 181 Δ΄ με αποτέλεσμα να έχει γίνει ένας μύλος σε 6.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα όπου πράγματα που έχουν αγοραστεί, κληρονομηθεί, διανεμηθεί νόμιμα, έχουν πληρωθεί φόροι με βάση ότι είναι οικόπεδα και όχι αγροί, σήμερα είναι στον αέρα διότι οι κατατμήσεις αυτές θεωρούνται παράνομες. Το διάταγμα που ανέφερε ο κ. Πολυχρονάκης δεν προέβλεπε ποιος θα υπογράψει τα πολεοδομικά που είναι σε εξέλιξη με αποτέλεσμα να ισχύει η παρ. 8 των μεταβατικών διατάξεων που σημαίνει ότι αν μείνει αυτό ως έχει το ΓΠΣ της Πάρου, το οποίο έχει πληρωθεί, έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, έχει πάρει μία έγκριση ανεξάρτητα εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί περισσότερο ή λιγότερο με αυτό, είναι ένα πρόγραμμα που ο Δήμος έχει πονέσει γι’ αυτό, πάει στον αέρα γιατί όλες οι διατάξεις που είχε το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσει για καλύψεις, ζώνες κ.λ.π. είναι στον αέρα και θα πρέπει να πάει στους μελετητές και να ξαναφτιαχτεί. Δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο που περιορίζει,είναι ένα οριζόντιο μέτρο που μεταφέρει την μικρή ατομική ιδιοκτησία των νησιών στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Αυτή την στιγμή μεταφέρεται η περιουσία του κοσμάκη σε συγκεκριμένα συμφέροντα, στα μεγάλα συμφέροντα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι καταργείται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και θα προσαρτηθεί σαν τμήμα της Γραμματείας Ναυτιλίας για τον περιορισμό των Γενικών Γραμματειών και του προσωπικού που απασχολείται σ’ αυτές. Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε όλον αυτόν τον προγραμματισμό. Η απαξίωση της αξίας της γης γίνεται με πολλούς τρόπους, ένας από αυτούς είναι η οικοδομησιμότητα, ένας άλλος η υποβάθμιση μιας περιοχής όπως στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα μπορεί κάποιος νόμιμα να έχει αγοράσει ή κληρονομήσει ένα κομμάτι γης εκτός σχεδίου, γιατί εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει επεκτάσεις γης, η Παροικιά δεν έχει πολεοδομικό σχέδιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κτίσει κανείς εντός οικισμού, γι’ αυτό κτίζονται περιφερειακά και δεν υπάρχει κανένας προηγούμενος προγραμματισμός. Το κράτος με τέτοιου είδους νομοθετήματα στα μουλωχτά πάει να καταστρέψει την οικονομία του νησιού. Να μας το πουν ξεκάθαρα, φύγετε γιατί δε θέλουμε την Πάρο των 15.000 κατοίκων, αυτής της οικονομικής ανάπτυξης. Η επίθεση που υπάρχει σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα έξω από τις επιδιώξεις τους είναι αρνητική γι’ αυτούς. Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να διεκδικηθεί είναι ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δε θα πρέπει να περνάει με προεδρικό διάταγμα αλλά με νομοθετική ρύθμιση όπως ζητούν 35 βουλευτές γιατί υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να παρέμβασης.
    Ο κ. Στ. Φραγκούλης συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Εμμ. Ισιγώνη. Αυτό το ιστορικό του χωροταξικού στην Ελλάδα έχει τελματώσει. Το 1984-85 είχε οριστεί να γίνει σχέδιο πόλης στην Παροικιά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι φτιάχτηκε ένα σχέδιο με υπόβαθρα λαθεμένα και έφτασε στο σημείο με μια απλή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας να πέσει. Το 1997 έγινε η μελέτη του Διαμαντόπουλου, μία σοβαρή μελέτη που έβαζε τάξη στα δρώμενα της Πάρου, δυστυχώς μπήκε στα συρτάρια των Υπουργείων και παρέμειναν τα πράγματα ως έχουν. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την Πολιτεία να εφαρμοστεί ΓΠΣ. Η προσπάθεια που έκανε πριν δύομισι χρόνια ο Δήμος για ΓΠΣ πρέπει να είναι επαινετή όμως σκόνταψε πάλι στην Πολιτεία που δε θέλει να κάνει απολύτως τίποτα. Θέλει να λειτουργήσει περιστασιακά και να κάνει αυτές τις ιστορίες στα κρυφά. Ένα σχέδιο πόλης ή μία χωροταξική μελέτη θα έπρεπε να είχε γίνει πριν γίνει αυτή η άναρχη δόμηση που κατέκλυσε ολόκληρο το νησί. Αυτή η διασπορά των κατοικιών θα πρέπει να μας προβληματίσει, πως έχουν χτιστεί αυτά τα σπίτια χωρίς αποχέτευση, πολλές γεωτρήσεις, πολλά πηγάδια, πολλές κολώνες της Δ.Ε.Η., κολώνες του Ο.Τ.Ε. Είναι άκρως ακατάλληλη στιγμή σε μία γενικευμένη κρίση που υφίσταται στην Ελλάδα και στο νησί μας να έρχεται ένα τέτοιο Π.Δ. που είναι πασιφανές ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει την παριανή κοινωνία αλλά στα μουλωχτά πάει να εισβάλλει η μεγάλη επένδυση και στο νησί μας όπως και σε άλλα νησιά. Θα πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την τακτική η οποία προσπαθεί να περάσει μέσω Π.Δ. και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει το άρθρο 14 τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
    Ο κ. Β. Πετρόπουλος έθεσε το ερώτημα ποιος θα πληρώσει το λάθος του Υπουργού που υπέγραψε το νόμο που δεν όριζε αρμόδιο όργανο για την έγκριση ΓΠΣ και τα 300.000 € που πλήρωσε ο Παριανός λαός και ποιος θα πληρώσει το κόστος για τη διόρθωση του ΓΠΣ με τα νέα δεδομένα;
    Ο κ. Π. Τζανακόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος, είπε ότι συνοψίζοντας τη μέχρι τώρα συζήτηση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το άρθρο 14 είναι καταστροφικό για τους μικροϊδιοκτήτες και για το νησί μας γενικότερα. Και άλλοι δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του Π.Δ. και το άρθρο 14, όπως και κάποιοι βουλευτές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η φωνή των τοπικών κοινωνιών δε θα είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω, θα εισακουστεί στα ώτα των αρμοδίων και θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Ένας αγρότης θα έχει για παράδειγμα το δικαίωμα σε περιοχή εκτός σχεδίου δόμησης να χτίσει βουστάσια κ.λ.π. και ένα σπίτι για τη διαμονή του, το ερώτημα είναι τα παιδιά του που θα κληρονομήσουν αυτό το σπίτι θα μπορούν να το χρησιμοποιούν εάν δεν είναι αγρότες; Πολύς κόσμος έχει αγοράσει οικόπεδα ή αγροτεμάχια στα οποία θα μπορούσε να χτίσει και έχει πληρώσει ανάλογους φόρους και συμβολαιογραφικά έξοδα, τώρα που θα απαξιωθεί η γη τελείως ποιος θα του επιστρέψει τους φόρους πίσω; Επίσης πολλοί έχουν αγοράσει γη με δάνεια, ποιος θα πληρώνει δάνεια για μία γη τελείως απαξιωμένη; Σε συνεννόηση με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κ. Μπιζά θα ζητήσουν στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα και διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το κλίμα και το πνεύμα της παρούσας συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και την απόφαση που θα ληφθεί την οποία και θα υποστηρίξει.
    Η Λαϊκή Συσπείρωση με επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει ότι θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει με απόφασή του το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. και με κάθε τρόπο να ενημερώσει και να ξεσηκώσει τον παριανό λαό γι’ αυτό που του ετοιμάζουν γιατί είναι φανερό ότι:
    I. Εκμηδενίζει την αξία της μικρής ιδιοκτησίας γης ενώ στο παρελθόν αυτή αγοράστηκε, κληρονομήθηκε ή μεταβιβάστηκε σε υψηλές εμπορικές και αντικειμενικές αξίες και καταβλήθηκαν τα ανάλογα ποσά στο κράτος.
    II. Διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις να βρεθεί συγκεντρωμένη πολύ μεγάλη έκταση γης σε πολύ λίγα χέρια και με εξευτελιστικές τιμές.
    III. Με τις προτεινόμενες ζώνες χρήσης, φροντίζει για την ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» από αυτούς που έχουν ή που θα βρεθούν με μεγάλες εκτάσεις δηλ. το κεφάλαιο.
    IV. Η οικοδομική δραστηριότητα, από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στην οικοδομή.
    Ο κ. Δήμαρχος κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος είπε ότι το δυσάρεστο είναι ότι και αυτό το σχέδιο Π.Δ. εμπεδώνει στον πολίτη τη δυσπιστία που έχει απέναντι στην Πολιτεία διότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι παραμονές Χριστουγέννων έβγαλε ένα Π.Δ. για να προστατεύσει τις εκτός σχεδίου περιοχές με τόση προχειρότητα δηλ. να λύσει παραλείψεις περασμένων εποχών. Είναι φανερό ότι άλλες είναι οι σκοπιμότητες. Σήμερα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να πούμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται, αλλά ενδιαφέρεται για την καταστροφή της δόμησης εκτός οικισμού. Πώς να εξηγήσουμε ότι υπάρχει έγγραφο από το Υπουργείο που λέει ότι όσοι Δήμοι έχουν χρηματοδοτηθεί για Γ.Π.Σ. εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουν την έγκριση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει πίσω τα χρήματα. Ο Δήμος Πάρου έχει πάρει 300.000 €. Στείλαμε επιστολή στον Υπουργό και σε άλλες υπηρεσίες και κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε και δεν απάντησε. Αν δε γίνει κάτι μέχρι τον Ιούνιο ο Δήμος Πάρου θα πρέπει να επιστρέψει τα 300.000 € για κάτι που ήταν υποχρεωμένος να κάνει και που υποτίθεται ότι το Υπουργείο ενδιαφέρεται για την προστασία του. Ακόμη και στις πιο υπανάπτυκτες χώρες ένα συμβόλαιο έχει ισχύ 5-10 χρόνια. Είναι δυνατόν να υπογράφεις ένα συμβόλαιο, να αγοράζεις ένα οικόπεδο, να σου επιτρέπεται η δόμηση και ξαφνικά ένα πρωί να σου λέει ότι δεν μπορείς να χτίσεις; Αυτά δε συμβαίνουν ούτε στις πιο υπανάπτυκτες χώρες, είναι πρωτόγνωρα. Προτείνει να απαλειφθεί το άρθρο 14, αλλά επειδή είμαστε ένας δήμος με ιδιαιτερότητα να συμπεριλάβουμε στην απόφασή μας την εντονότατη διαμαρτυρία για τη μη έγκριση μέχρι σήμερα του Γ.Π.Σ. και με αφορμή αυτό να ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σηφουνάκη για να εξετάσουμε το θέμα.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο

    αφού άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου, έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 65, 67, 69 και 94 του Ν. 3852/2010 του Δ.Κ.Κ., του άρθρου 75 του Ν. 3463/2006, τα στοιχεία του σχετικού φακέλου και μετά από διαλογική συζήτηση,

    Αποφασίζει ομόφωνα,

    1. Ζητάει την κατάργηση του άρθρου 14 του σχεδίου Π.Δ. για τις «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» το οποίο ουσιαστικά:
     Aπαγορεύει την εκτός σχεδίου δόμηση κατοικίας.
     Εκμηδενίζει την αξία της γης και ιδιαίτερα της μικρής ιδιοκτησίας ενώ στο παρελθόν αυτή αγοράστηκε, κληρονομήθηκε ή μεταβιβάστηκε σε υψηλές εμπορικές και αντικειμενικές αξίες και καταβλήθηκαν τα ανάλογα ποσά στο κράτος.
     Διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις να βρεθεί συγκεντρωμένη πολύ μεγάλη έκταση γης σε πολύ λίγα χέρια και με εξευτελιστικές τιμές.
     Καταφέρνει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας, από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στην οικοδομή.
     Αγνοεί τη νησιωτικότητα και δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών όπου κατά το πλείστον οι ιδιοκτησίες είναι μικρές, η γεωργική παραγωγή δεν είναι ανταποδοτική, το κόστος μεταφοράς των προϊόντων είναι υψηλό.
    2. Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την καθυστέρηση της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάρου που έχει κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία εδώ και δυόμισι χρόνια και εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Πάρου για την κατάθεση εξώδικου σε περίπτωση που αυτό δεν εγκριθεί σ’ ένα μήνα από τη λήψη της παρούσας απόφασης και την προστασία των συμφερόντων του Δήμου με κάθε νόμιμο μέσο από τις συνέπειες παραλείψεων των αρμόδιων υπηρεσιών και καθυστέρησης έγκρισης του Γ.Π.Σ.
    3. Να ζητηθεί συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Πάρου με επικεφαλής το Δήμαρχο με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκη για να ενημερωθεί ο Υπουργός για τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί από την υπογραφή του εν λόγω Π.Δ. και την καθυστέρηση έγκρισης του Γ.Π.Σ.

    Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 4/2012.
    Ύστερα από την εξάντληση των θεμάτων λύθηκε η συνεδρίαση.
    Σε επιβεβαίωση των παραπάνω συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως κατωτέρω.
    Ο Δήμαρχος Ο Πρόεδρος Τα μέλη
    (Τ.Υ.) (Τ.Υ.) (Τ.Υ)
    Βλαχογιάννης Χρήστος Κοντός Λουΐζος Αντιπαριώτης Δημήτριος
    Γαβαλάς Στέφανος
    Ισιγώνης Εμμανουήλ
    Κάγκανη-Κορτιάνου ΄Αννα
    Καλακώνας Μηνάς
    Καρατζάς Γεώργιος
    Κουτσουράκης Παναγιώτης
    Κωβαίος Μάρκος
    Λουκής Γεώργιος
    Μοστράτος Χρήστος
    Ξένος Γεώργιος
    Παντελαίος Απόστολος
    Πατέλης Άγγελος
    Πετρόπουλος Βαζαίος
    Πρωτολάτη Γρηγορία
    Ραγκούσης Νικόλαος
    Ρούσσος Γεώργιος
    Ρούσσος Ζαχαρίας
    Ρούσσος Παντελής
    Τριβυζά-Φραντζή Μαρία
    Φραγκούλη Μαρουσώ
    Φραγκούλης Στυλιανός

    Για την ακρίβεια
    Ο Δήμαρχος Ο Πρόεδρος

    Βλαχογιάννης Χρήστος Κοντός Λουΐζος – Παντελεήμων

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 13:28 | ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

    ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου παρουσία όλων των συλλόγων και φορέων του νησιού αποφάσισε ομόφωνα να αιτηθεί την ανάκληση του σχεδίου Π.Δ. «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» και ειδικότερα του άρθρου 14 γιατί είναι άλλο ένα αιφνίδιο μέτρο απαξίωσης της μικρής ιδιοκτησίας συνεχεία των υπόλοιπων μέτρων που έχουν ληφθεί το έτος 2011 χρησιμοποιώντας το προσωπείο της διατήρησης και διαφύλαξης του περιβάλλοντος . Είναι αδιανόητο να επιτρέπονται μια σειρά χρήσεων στην εκτός σχεδίου περιοχή και να απαγορεύεται η δόμηση κατοικίας . Ας μην ξεχνάμε ότι με το Ν. 4002/2011 (Μέρος Β Προώθηση Τουριστικών Επενδύσεων) για ιδιοκτησίες άνω των 150 στρ. δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για παραγωγή και πώληση παραθεριστικής κατοικίας από οργανωμένα τουριστικά συγκροτήματα, κάτι που μέχρι τη θέσπιση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό δεν ήταν δυνατόν για μια τουριστική επένδυση.

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΙΦΟΥ

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ

  • Στο άρθρο 14 στις περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης και χρήσεων, στην περίπτωση Α να επιτρέπονται μαζί με τις ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχειακές για να μπορούν να τις στηρίζουν, αλλά και για να υπάρχει η αναγκαία σύζευξη του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές αποφάσεις για τον όγκο των τουριστικών εγκαταστάσεων θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα του δήμου και της περιφέρειας.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 11:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ.

    Ενα απαράδεκτο άρθρο που καταδεικνύει προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, με την καταπάτηση περιουσιών μικρομεσαίων εισοδημάτων, από μια κυβέρνηση υπηρεσιακού χαρακτήρα… Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις των υπουργών/υφυπουργών που εισηγήθηκαν τώρα το συγκεκριμένο άρθρο…
    Θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απο τη βουλή…

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 11:55 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

    Σωματείο Εργατών Μεταλλευτών και Οικοδόμων Σερίφου
    Το Σωματείο μας με ομόφωνη απόφασή του ζητά την ανάκληση του σχεδίου Π.Δ. «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» και ειδικότερα του άρθρου 14 έως την ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ , καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί μας. Όλες οι εκτάσεις που αγοράστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για ανέγερση κατοικίας, μετατρέπονται σε αδόμητη έκταση και εμείς σε πρόσφυγες άνεργους να αναζητάμε δουλειά σε άλλο τόπο.
    Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Μεταλλευτών και Οικοδόμων Σερίφου
    Παναγιώτης Αντωνάκης

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 10:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.

    ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ).ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΛΟΙΠΟΝ ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΜΙΑ <> ΑΞΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ,ΠΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ Μ Ο Ν Ο Ι Μ Α Σ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ . ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ : ΑΘΡΟΙΣΤΕ (ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ) ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΕΣΜΕΝΗ). ΞΑΝΑΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ . ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΔΑΠΑΝΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ .
    ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ? ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ,ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ , ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ .
    Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ . ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΣΑΣ .ΒΑΛΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ).ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ !
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΑΤΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΟΤΑΝ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΗ?
    ΕΣΕΙΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ .
    ΟΛΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ Π.Δ.
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ? ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΓΕΛΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ (ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΑΜΕ ΣΤΙΣ 5.000€ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ). ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥΛΑΜΕ . ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ?
    ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ!
    ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ .
    ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ:
    Α)ΣΥΡΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
    Β)ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΤΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
    Γ)ΜΗΔΕΝΙΣΑΤΕ ΚΑΘΕ ΑΞΙΑ
    Δ)ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ
    Ε)ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ <> ΚΑΙ <> ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
    Υ.Γ. ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ !
    ΜΟΝΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΦΗΜΕΣ ….

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 00:47 | ΠΑΠΩΤΗΣ ΑΡΗΣ

    Να οριστεί σαφώς ότι για τα ήδη θεσμοθετημένα ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ δεν θα ισχύουν οι διατάξεις του παρόντος Δ/τος

    Επίσης, η έναρξη της ισχύος του παρόντος Δ/τος να γίνει μόνο και αφού θα έχουν γνωμοδοτήσει τα αρμόδια ΣΧΟΠ για την έγκριση όλων των υπό σύνταξη σχεδίων ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ (βλέπε άρθρο 16, παρ. 8 του παρόντος)

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 20:49 | Άκληρος

    Πάρα πολύ σωστή η διάταξη της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία.

    Παράλληλα όμως θα πρέπει να τρέξει η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και η υλοποίηση των πολεοδομικών μελετών-πράξεων εφαρμογής σε περιοχές επεκτάσεων ή που στερούνται σχεδίων.

    Με τη διάταξη καμία περιουσία δεν ακυρώνεται αφού η γη μπορεί να αξιοποιηθεί για ένα πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων.
    Δεν προκύπτει από καμία επιστήμη, τεχνική, θεωρία ή νομολογία ότι κάθε αγροτεμάχιο κουβαλά εξ’ορισμού το δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας.

    Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και μάλιστα στη σημερινή οικονομική συγκυρία να είναι αναγκασμένο το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να προσφέρει ακριβές υποδομές και υπηρεσίες (οδική πρόσβαση, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, ασφάλεια, πυρόσβεση, ενέργεια, τηλέφωνο κλπ) σε όποιον επιλέγει να κατοικήσει ανοργάνωτα εκτός σχεδίου, κατασπαταλώντας οικονομικούς, φυσικούς, ενεργειακούς και ανθρώπινους πόρους. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας τους φόρους και τα τέλη που καταβάλλουν όσοι επέλεξαν να κατοικούν οργανωμένα εντός πόλεων και οικισμών και δεν είχαν την τύχη μιας κληρονομιάς.

    Όσο για τους (πολιτικούς) μηχανικούς που οδύρονται ας καταλάβουν ότι δεν σπούδασαν εργολάβοι μεζονέτων και αυθαιρέτων. Όπως και τόσοι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι θα πρέπει να μάθουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, στη στροφή της οικονομίας, σε νέα πρότυπα παραγωγής και κατοίκησης…εξάλλου τόσα εφόδια έχουν ως μηχανικοί. Η φούσκα της οικοδομής έσπασε και δεν πρόκειται να ξαναγεμίσει αν δε θέλουμε να πάθουμε πάλι τα ίδια.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 20:46 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Τον ευτελισμό των περιουσιών των κατοίκων της υπαίθρου.
    Τον αφανισμό της οικοδομικής δραστηριότητας με συνακόλουθα τον οικονομικό μαρασμό, την αύξηση της ανεργίας και τελικά την εκποίηση γης έναντι ευτελούς τιμήματος σε κερδοσκόπους “επενδυτές”
    Καταργηση του αρθρου 14 ΤΩΡΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!