Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:19 | Βασίλης Καλογ….

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ….ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ 3-4 ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ???

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

    ΠΧ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ 3 – 4 – 5 ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΑΣΕΠ….

    ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΙς ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 100 ΜΟΡΙΑ ….ΕΤΣΙ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:53 | Argyrios Biris

    Θεωρώ άδικο να μην προσμετρώνται αθροιστικά όχι μόνο τα μεταπτυχιακά, αλλά και τα βασικά πτυχία. Για παράδειγμα, θα ήταν ποτέ δυνατόν να θεωρηθεί ότι ένα άτομο με πτυχίο μόνο στην παιδαγωγική είναι ισότιμο από απόψεως βασικών προσόντων με κάποιο άλλο με πτυχίο στην παιδαγωγική και στην ειδική αγωγή παράλληλα;
    Το αυτό ισχύει και με τα μεταπτυχιακά. Είναι δυνατόν να διαγράφουμε έτη ολόκληρα σπουδών μόνο και μόνο για την παράλογη προσμέτρηση ενός και μοναδικού μεταπτυχιακού; Και εάν κάποιος διαθέτει 2 ή και 3, δεν είναι κατανοητό ότι έχει μία καλύτερη επιστημονική κατάρτιση; Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν δείχνει και ένα πείσμον και ανήσυχο πνεύμα, που δεν πήγε κάπου για να πάρει ένα ακόμη χαρτί, αλλά πάλεψε και ίσως παλεύει ακόμη και κάνει πραγματικότητα αυτό που λέγεται «δια βίου κατάρτιση».

    Παρατήρησα ότι όλες οι ανάλογες δημοσιεύσεις έχουν πάρει πολλές θετικές ψήφους. Εάν κάποιος διαβάζει αυτές, ας λάβει υπόψιν του και αυτό το στοιχείο. Βροντοφωνάζει όλο το βήμα!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:24 | kostas papadopoulos

    Πιστεύω ότι η κατάργηση της μοριοδότησης των επιπλέον του ενός μεταπτυχιακών τίτλων δεν κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Ουσιαστικά προτρέπει έμμεσα πολούς νέους κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων να συνεχίσουν για απόκτηση διδακτορικού παρά να προσπαθήσουν ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Άλλωστε γιατί να μοριοδοτείται τόσο πολύ ένας κάτοχος διδακτορικού, όταν είναι σχεδόν σίγουρο ότι τις γνώσεις που απέκτησε δεν πρόκειται να τις αξιοποιήσει σχεδόν πουθενά στο δημόσιο. Οι περισσότεροι που θέλουν να κάνουν ένα σοβαρό διδακτορικό πηγαίνουν στο εξωτερικό Υποθέτω ότι παγκοσμίως οι περισσότεροι κάτοχοι σοβαρών διδακτορικών δεν εργάζονται ούτε θα ήθελαν να εργαστούν σε μια δημόσια υπηρεσία με 1000 ευρώ μισθό, αλλά σε ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστημία μιας και αυτός είναι ο τομέας που αξιοποιεί τα προσόντα τους.
    Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει δυστυχώς σε σημείο να δίνουμε διδακτορικά με το τσουβάλι, όταν δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες υποδομές έρευνας για την απορρόφηση των διδακτόρων. Άλλωστε η απόκτηση διδακτορικού στην Ελλάδα όχι μόνο διαρκεί πάρα πολλά χρόνια συνήθως πέντε (διότι τα 3 έτη είναι μόνο στα χαρτιά γραμμένα), αλλά και οι συνθήκες διεξαγωγής της έρευνας τις περισσότερες φορές είναι άθλιες. Οι υποτροφίες που δίνει το κράτος δεν αρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες, αλλά και να θες να εργαστείς παράλληλα με το διδακτορικό είναι μάλλον ουτοπία, μιας και τα ερευνητικά προγράμματα είναι ελάχιατα. Θα φτάσουμε σε σημείο οι οικογένεις να τρέφουν και να σπουδάζουν τα παιδιά τους μέχρι 35 ετών για μια θέση στο δημόσιο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:24 | Μαρία

    Ως εχει καλώς εχει τωρα βέβαια αν γινοταν μη αθροιστικη και η γνωση ξενων γλωσσων θα ήταν ευχής εργο στο κατω κατω οταν ζητατε συντηρητη π.χ ζητατε συντηρητη όχι μεταφραστη για να πρεπει να ξερει 10 γλώσσες και να παιρνει 70 μόρια για την καθεμία άσε που πουθενα δεν είναι δωρεαν κι αν κάποιος δεν διαθετει 80 ευρω το μήνα για ξένη γλώσσα; τι είναι λιγότερο ικανός; θα πρότεινα να μετρούσε μόνο η γνώση ξενης γλώσσας γενικα σαν επίπεδο και όχι αθροιστικα πχ. αριστη γνώση αγγλικών ή γαλλικων ή ιταλικων ή ισπανικών ή ρωσικων 70 μόρια νομίζω πως κακώς αυξανεται η μοριοδοτηση του μτχ αλλά ισοσταθμίζεται κάπως από το τεστ και το βαθμο και την καταργηση αθροιστικής αρα καλώς.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:33 | Βασίλης Μπάντης

    Θεωρώ πως θα πρέπει να προβλέπεται και μοριοδότηση δεύτερου πτυχίου σε άλλο αντικείμενο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:33 | antony

    opws fainetai …prepei na moriodotountai me tetio tropo ta metaptuxiaka wste kapios me kalo vasiko titlo na nai antagwnistikos.aliws uparxei taksiko thema sto nomo.ta upoloipa moria se vathmida eep kai oxi pe

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:39 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ

    ερώτηση :δεν είναι κοινωνική αδικία όταν κάποιοι επέλεγαν να έχουν ΑΜΕΣΟ εισόδημα και εγώ πάλευα για να κάνω μεταπτυχιακό και να έχω περιορισμένο εισόδημα απο μερική απασχόληση.
    Βέβαια την επιλογή την έκανα για να δουλεύψω στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως πάει κατα διαόλου στα εργασιακά και μας σπρώχνει στο δημόσιο που προσφέρει ασφάλεια και αξιοπρέπεια και την πιθανότητα μια να βλέπει και καμια ωρά τα παιδιά σου.
    Αποκατάσταση λοιπόν των εργασιάκών σχέσεων και των προοπτικών στο ιδιωτικό τομέα και ΑΜΕΣΑ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:15 | Γιαννης

    θεωρω οτι σωστο τα μεταππτυχιακα και τα διδακτορικα να περνουν μεγαλυτερη μοριοδοτηση γιατι ειναι δικαιο και θεωρω σκοπιμο και σωστο να ισχυει αυτο και για τους γραπτους διαγωνισμους του Ασεπ. Εππισης θεωρω οσον αφορα τους γραπτους διαγωνισμους του Ασεπ να μοριοδοτουνται και οι προηγουμενοι διαγωνισμοι Ασεπ για οσους εχουν περασει τη βαση και οχι μονο του προηγοομενου και δια του δυο αλλα ολοκληρα τα μορια γιατι πολλοι που εχουν διαγωνιστει γραπτα για 3 και 4 φορες αδικουνται. Σχετικα με αυτο θα ηταν και δικαιο να προσμερτωνται αυτα τα μορια και στους πινακες αναπληρωτων και ωρομισθιων εκπαιδευτικων γιατι ειναι αδικια να υπαρχουν εξεταζομενοι η αναπληρωτες οι οοποιοι εχουν χρονια ανεργιας και βρισκονταιι σε μεγαλη ηλικια να χανουν θεσεις να πεφτουν θεσεις στους πινακες αυτους επειδη καποοι αλλοι εγραψαν μια φορα και καλυτερα ενω αυτποι εχουν διαγωνιστει επιτυχως πολλες φορες.Πωσ δηλαδη μετρανε τα μορια προυπηρεσιας κανονικα απο παλια ετη ετσι να γινει και με τα μορια επιτυ χιας σε παλιοτερους διαγωνισμους

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:07 | ΕΖ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΕΑΠ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ?

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:58 | Κώστας – Πειραιάς

    Διαφωνώ κάθετα με την κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης στους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Δεν το θεωρώ δίκαιο για κάποιον που εργάστηκε σκληρά να αποκτήσει ενά δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο, να μην λαμβάνεται υπόψιν ο κόπος του, το διάβασμα του, τα έξοδα που έκανε. Στην τελική, είναι σαν να έρχεται το κράτος και να σου λέει, ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησες μέσα από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δεν αξίζουν τίποτα. Τότε, πού είναι οι υποσχέσεις περί επιλογής των πιο ικανών? όταν δεν λαμβάνονται υπόψιν αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών!

    Γιατί στις ξένες γλώσσες ισχύει η αθροιστική μοριοδότηση? Που σωστά κάνει και ίσχύει! Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

    Αυτό θα πρέπει να αλλάξει εάν θέλουμε να μιλάμε για σύστημα προσλήψεων που θα σέβεται τον κόπο των υποψηφίων και θέλει να διαλέγει τους πιο ικανούς.

    Ευχαριστώ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:50 | ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΝΟΥΠΑΣ

    Το βασικό επιχείρημα για την μη προσμέτρηση του δεύτερου μεταπτυχιακου τίτλου (σε συναφές αντικείμενο) αποτελεί το γεγονός οτι η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου είναι αποτέλεσμα της ακαδημαική κατάρτισης και του επιστημονικού υπόβαθρου του υποψηφίου και όχι των πελατειακών σχέσεων κάποιου βουλευτη.Συνεπώς όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα ή δυο μαστερ δεν αδικούν κανένα συνυποψήφιο τους (όπως γίνοταν με την προσαυξηση) αλλα αντιθέτως αποδικνύουν την επιστημονική τους κατάρτιση.Δεν εγγράφηκαν στο μεταπτυχιακό λόγω του γνωστού τους προσώπου αλλά μετά απο εξέτασεις ή απο δύσκολες συντεέυξεις.Το ίδιο άλλωστε γίνεται με τα πτυχία ξένων γλωσσών.Γιατί γίνονται δεκτά πέραν του ενός πτυχιου ξένης γλωσσας?
    Διαφωνώ ριζικά με την κατάργηση της αθροιστικής βαθμολογίας των μεταπτυχιακών τίτλων(σε συναφή αντικειμένα) καθώς αποτελεί απαξίωση και εκμηδενισμό της ακαδημαικής πορείας όλων εμάς που τα διαθέτουμε. Προτίνω την μοριοδότηση έως δυο τίτλων μεταπτυχιακού επιπεδου για να αποκατασταθεί ο σεβασμός στην ακαδημαική πορεία του οποιοδήποτε!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:37 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ

    τα κριτήρια που βάζουμε στην επιλογή του προσωπικού δίνουν και την κατεύθυνση στις επιλογές των υποψηφίων.θα έχουμε μια αναμενόμενη ζήτηση για τίτλους και φρόντηστήρια για το ΤΕΣΤ δεξιοτήτων.
    είναι προτιμότερο απο προυπηρεσίες που δεν ξέρουμε το περιεχόμενο τους και αποκτώνται σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ παρακαλετό και γλέιψιμο.
    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑ ΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (όλοι το περάσαμε φαντάζομαι) που δεν μπορείς να αποδείξει τίποτα.Πράγματικά είναι σαν να μη υπάρχεις σαν άνθρωπος.
    ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΞΈΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    α και μία ακόμη παρατήρηση προυπηρεσία ζητούσαν στα επαγγέλματα δεξιότητας (μαστορες και τα λοιπά) στα οποία νομίζω θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη στα επαγγέλματα γνώσης όμως???Δεν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στη χώρα αν αξιοποιεί καλό δυναμικό για την εξέλιξη της.
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:53 | ΣΙΔΕΡΗΣ

    ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ Η ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Η ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΚΑΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.
    ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ HARVARD ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΑΝ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ?
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΩΣ ΣΥΝΑΦΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.Η ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:59 | sanatorios

    Εξαιρετικά ευχάριστο το μέτρο,μπορεί να μην είναι δίκαιο για όλους, δίνει όμως κίνητρο στις νέες γενιες ίσως και στις παλιότερες να επιζητούν με μεγαλυτερη θέρμη την επιπλέον μόρφωση τους. Δίνει σωστή κατεύθυνση στους πολίτες να αναζητούν μόρφωση και γνώση και όχι γνωριμίες και βουλευτές.
    Είναι σημαντικο όμως επειδή μια φορά ψηφίζεται να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και σε καμία περίπτωση πρόχειρο, οι δικές μου επισημάνσεις είναι:
    1) ποιοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται? απο ποιά ιδρύματα ? δεν θα έπρεπε να μετράνε τα έτη σπουδών του κάθε μεταπτυχιακού, άλλα ειναι ενος έτους και άλλα δύο,η συνάφεια γιατί καταργείται?
    2)με ποιον τρόπο δίδονται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά , μήπως έτσι μεταβιβάζουμε το προνόμιο του ρουσφετιού στους πανεπιστημιακούς πολλοί εκ των οποιων είναι ούτως η άλλως διαπλεκόμενοι και κομματικοποιημένοι? Τα διδακτορικά εξάλλου στις περισσότερες σχολές τα δίνουν οι καθηγητες σε όποιον και όποτε θέλουν χωρις αντικειμενικά κριτητρια.
    3)τι γινεται με τις σχολές που είναι πάνω απο 4 ετη φοίτησης? θα αναγνωριζονται ως μεταπτυχιακό τα επιπλεόν έτη?
    4)η μοριοδότηση του μεταπτυχιακού είναι λίγη σε σχεση με αυτή του διδακτορικού που πολλές φορές είναι ευκολότερο να πάρει κάνεις με δεδομένο ότι τα περισσότερα δεν απαιτούν παρακολούθηση.
    Σε κάθε περίπτωση το μετρο ειναι θετικο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:00 | Ευδοκία Αχιλλέως

    Τελικά θα μοριοδοτούνται αθροιστικά το μεταπτυχιακό και το Διδακτορικό; Αν ναι τότε αυτό μειώνει και ισοπεδώνει το Διδακτορικό. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (και στις Η.Π.Α.) αυτό που έχει σημασία είναι το Τελικό Πτυχίο και το Πανεπιστήμιο από το οποίο αποκτήθηκε. Έχοντας δηλαδή το Διδακτορικό θεωρείσαι ότι έχεις φτάσει στο ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο του κλάδου σου – και σε καμία περίπτωση δεν αξιολογείται περισσότερο κάποιος επειδή κατέχει και Μεταπτυχιακό στον ίδιο κλάδο. Προσωπικά γνωρίζω άνθρωπο που έγινε δεκτός (και απόκτησε) διδακτορικό από ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου στην επιστήμη του, χωρίς να έχει καν πτυχίο. Αυτός δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;
    Με άλλα λόγια η προσμέτρηση των τίτλων διαφορετικού επιπέδου στον ίδιο κλάδο μοιάζει με την προσμέτρηση κατωτέρων και ανωτέρων πτυχίων στις γλώσσες (π.χ. να προσμετράς το Proficiency και το Lower στα Αγγλικά).
    Ευδοκία Αχιλλέως

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:57 | Γιώργος Χ.

    Γνωρίζοντας πως η αξιοκρατία είναι πρακτικά αδύνατη να επιτευχθεί σε μια κοινωνία, αλλά παράλληλα θεωρώντας το νομοσχέδιο ως το σοβαρότερο και συνάμα σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, έχω να επισημάνω τα κάτωθι:

    – Όταν στα πανεπιστήμια δεν υπήρξε ποτέ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ είναι τουλάχιστον άδικο να υπάρχει μεγάλη διαφορά στη μοριοδότηση με βάση το βαθμό πτυχίου.Σύμφωνοι ότι θα πρέπει να πριμοδοτείται ένας αριστούχος, όμως η πραγματικότητα είναι η εξής…

    Καθηγητές χωρίς αξιολόγηση της διδασκαλίας τους και του τρόπου βαθμολόγησης δεν μπορεί να κρίνουν πολλές φορές αντικειμενικά ή ακόμη και να διδάξουν με κατάλληλο τρόπο.

    Ακόμη παιδιά προερχόμενα από φτωχές οικογένειες πολλές φορές αναγκάζονται να εργαστούν και έτσι δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για την απαιτητικότητα των μαθημάτων με συνέπεια άλλα παιδιά με καλύτερες οικονομικές συνθήκες να ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία.

    Με λίγα λόγια και γνωρίζοντας όλοι μας λίγο πολύ τα κακώς κείμενα του ελληνικού πανεπιστημίου, το νομοσχέδιο θα ήταν ΙΔΑΝΙΚΟ στην περίπτωση που είχαμε ως κράτος επιτύχει την πραγματική ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…

    Μέχρι τότε προτείνω να μικρύνουν οι ψαλίδες της πριμοδότησης με βάση τον βαθμό στους τίτλους σπουδών και πρώτιστο μέλημα να θεωρείται η ύπαρξη του τίτλου αυτού, δηλαδή η ύπαρξη των ελαχίστων προσόντων…

    Γιατί πρώτα θα πρέπει να δίδονται από το κράτος ΑΝΙΣΕΣ ευκαιρίες στους πολίτες με ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ κριτήρια και μετά θα μιλάμε για πραγματική αξιοκρατία.Ας μην πριμοδοτούμε τους ήδη πριμοδοτούμενους οικονομικά αλλά τους πραγματικά ικανότερους…

    Ελπίζω οι προβληματισμοί ενός που πιστεύει στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εισακουστούν…

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:46 | spiros

    Ο ΑΣΕΠ ειναι η μεγαλυτερη απατη μοριοδοτησης της συγχρονης ιστοριας ειναι αποδεδειγμενο απο ερευνες οτι ο βαθμος απολυτηριου δεν ειναι αντικειμενικος συνεπως εμεισ σημερα με ενα μη αντικειμενικο κριτηριο μοριοδοτουμε κ προσλμβανουμε στο δημοσιο.το μοναδικο κριτηριο θα επερεπε να ειναι το τεστ δεξιοτητων και η ξενη γλωσσα.ευχαριστω

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:57 | Αλεξίου Στέλιος

    Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια αναμόρφωσης του συστήματος προσλήψεων με γνώμονα την αξιοκρατεία και την αντικειμενικότητα. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι καλό γιατί η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο.
    Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καταργηθούν όλες αυτές οι ειδικές
    κατηγορίες θέσεων όπως πολυτέκνων, τριτέκνων, παλλινοστούντων, πρώην απολυμένων σε βιομηχανίες κλπ γιατί κατ΄αρχήν είναι άδικο έναντι των υπολοίπων υποψηφίων. Θα είναι πιο δίκαιο, ιδιαίτερα για τους πολύτεκνους, να τους δίνεται ένας αριθμός μορίων που θα είναι όμως ανατρέψιμος από τα μόρια των υπολοίπων τίτλων (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.α.) αν αυτοί περιορίζονται μόνο στο βασικό τίτλο σπουδών. Δεν είναι δυνατόν να διορίζονται κάποιοι μέσω ειδικών κατηγοριών και αυτοί που διαθέτουν δύο και τρία πτυχία να μη μπορούν να διοριστούν.
    Επίσης πρέπει να καταργηθεί η πριμοδότηση της εντοπιότητας διότι σήμερα διορίζονται στα νησιά και στην υπόλοιπη παραμεθόριο, άτομα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τον αριθμό μορίων που έχουν άλλοι συνυποψήφιοι τους βάσει των τίτλων τους αλλά απλά και μόνο επειδή τους δίνονται τα επιπλέον μόρια. Ο θεσμός της εντοπιότητας έχει οδηγήσει τη Δημόσια Διοίκηση να προσλαμβάνει άτομα στην παραμεθόριο με λιγότερα προσόντα με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Ειδικά για τις θέσεις στην παραμεθόριο θα μπορούσε να ισχύει η 15ετής για παράδειγμα υποχρεωτική παραμονή για όλους τους εκεί διοριζόμενους η οποία να τηρείται απαρέγκλιτα και όχι με τη μέθοδο των αποσπάσεων για «υπηρεσιακές ανάγκες» να εξαφανίζονται όλοι από τον πρώτο χρόνο.
    Ελπίζω να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση λαμβάνοντας υπ΄όψη και τις απόψεις των πολιτών.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:12 | ανώνυμος

    Θεωρώ πως η αναλογία απλού μεταπτυχιακού με διδακτορικό είναι χαμηλή. Ουσιαστικά ένα μεταπτυχιακό μάστερ (συχνά ενός έτους) δίνει τα μισά μόρια ενός διδακτορικού, ενώ είναι γνωστό πως ένα διδακτορικό απαιτεί περισσότερη δουλειά, 3-4 έτη και συχνά περισσότερα! Θα πρότεινα οι βαθμοί του μεταπτυχιακού να μειωθούν στο μισό.

    Επίσης, θα μπορούσε η μοριοδότηση να ποικίλει ανάλογα με τις θέσεις. Σε εξειδικευμένες θέσεις το διδακτορικό ίσως να είναι εξαιρετικά χρήσιμο προσόν σε άλλες όμως όχι. Θα μπορούσε ο νόμος να δίνει την κατάλληλη ευελιξία έτσι ώστε (μέσα σε κάποια όρια) να προσδιορίζεται από την προκήρυξη ο τρόπος μοριοδότησης του διδακτορικού (αντί να υπάρχει η λογική ενιαίας αντιμετώπισης).

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:52 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΚΗΣ

    Εκτός από τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά που θα πρέπει να είναι και σχετικά με το αντικείμενο της προκυρησόμενης θέσης θέλω να αναδείξω και μια αδικία που συμβάινει κατά την γνώμη μου στους απόφοιτους γενικού λυκείου με τους απόφοιτους των τεχνικών λυκείων και των επαγγελματικών σχολών γενικά που είναι ισοτιμες με το Λυκειο.
    Η βαθμολόγηση ενός μαθητή γενικού Λυκείου είναι πολύ αυστηρότερη με εκείνη του τεχνικού ή επαγγελματικού Λυκείου γι αυτό βλέπουμε μέχρι σήμερα να έχουμε μια πληθώρα αποφοίτων τεχνικών και επαγγελματικών Λυκείων με βαθμό άριστα οι οποίοι με το βαθμό τους και την βαρήτητα του να προηγούνται στα μόροια σε κάθε προκύρηξη.
    Πρέπει λοιπόν να υπάρξει διαφοροποίηση στην μοροιοδότηση ως προς το βαθμό απολυτηρίου των διάφορων τεχνικών λυκείων με εκείνων των Γενικών Λυκείων.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:01 | ΣΤΑΥΡΟΣ Π.

    Το νεο συστημα μοριοδοτησης εχει επικεντρωθει στις κατηγοριες ΠΕ και ΤΕ, χωρις να μεριμνει αντιστοιχα για τις κατηγοριες ΔΕ. Π.χ. θα επρεπε οπως αυξηθηκε η μοριοδοτηση μεταπτυχιακων και διδακτορικων τιτλων για ΠΕ, ομοιως να υπαρξει αυξηση στην μοριοδοτηση μεταδευτεροβαθμιων τιτλων ΟΕΕΚ και συναφων τιτλων για ΔΕ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:34 | Σ (Θεσσαλονίκη)

    1. Δεν μπορώ να διεκδικήσω θέσεις ΠΕ Διοικητικού, καθώς το πτυχίο μου (Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ) δεν είναι αποδεκτός τίτλος σπουδών…(!) Ποια είναι δηλαδή η διαφορά μου από έναν κοινωνιολόγο ή έναν πτυχιούχο σλαβικών σπουδών; Όλη η φιλοσοφική σχολή γιατί εξαιρείται; Ποιοι ορίζουν ποιος πτυχιούχος είναι ικανός και ποιος όχι; Ποιος με κρίνει ανεπαρκή μετά από τόσα χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί όλοι οι πτυχιούχοι της φιλοσοφικής (ανεξαρτήτως τμήματος) να προοριζόμαστε μόνον για την εκπαίδευση και μάλιστα αδίκως να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο μαζικό τρόπο ως ΠΕ02; Πώς μπορεί να είναι ίδιο το προφίλ της θέσης αυτής για όλους τους φορείς του δημοσίου;
    2. Γιατί ο βαθμός πτυχίου να καθορίζει τα πάντα; Πώς εξηγείται κάποιος με βαθμό 8,80 που μόλις αποφοίτησε από τη σχολή να προηγείται εμού που έχω χρόνια προϋπηρεσίας και άλλα προσόντα, απλά και μόνο γιατί στη σχολή του δεν φείδονταν στη βαθμολόγηση, ενώ εγώ φοίτησα σε σχολή που παραδοσιακά ο βαθμός πτυχίου κυμαίνεται χαμηλά; Γιατί a priori να έχουμε εκατοντάδες μόρια διαφορά; Γιατί να μην κριθούμε επί ίσοις όροις; Η κατοχή και μόνον του πτυχίου να μοριοδοτείται και τίποτε άλλο. Ειδάλλως να πάρω επιπλέον μόρια γιατί απέκτησα Lower με βαθμό Α και όχι Β… Είναι τόσα τα λοιπά κριτήρια (σπουδών/προϋπηρεσίας/κοινωνικά), που χάνουν την αξία τους…
    3. Έχω ένσημα 9 περίπου ετών. Το ΑΣΕΠ αναγνωρίζει μέχρι 5 χρόνια (420 μόρια). Γιατί θεωρείται άκυρη η λοιπή προϋπηρεσία μου; Γιατί να χάσω αυτά τα χρόνια που εργάστηκα; Ξέρετε πόσοι εργαζόμενοι χάνουν προβάδισμα έτσι; Είναι τεράστια η αδικία εις βάρος των πεπειραμένων! Γιατί να ισοβαθμώ με αυτόν που εργάστηκε πέντε χρόνια;
    4. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών τίτλων αποκτάται με την καταβολή υψηλότατου αντιτίμου στα ΑΕΙ «Α.Ε.» Γι’ αυτό και πλέον είναι τόσο σύνηθες προσόν, αφού αν πληρώσεις, το …αγοράζεις. Μάλλον θα πρέπει να επανεξετασθεί η μοριοδότησή του προς τα κάτω.
    5. Δίκαιο θα ήταν να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια σε όλους (έγγαμος, αριθμός παιδιών, διαζευγμένος, επιμέλεια τέκνων, χήρος, κλπ.)
    6. Για τις όποιες ενστάσεις μου σε σχέση με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ(=Ανεξάρτητη Αρχή) σε ποιον να προσφύγω ως πολίτης, αφού ο Συνήγορος του Πολίτη δηλώνει αναρμόδιος;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:38 | nn

    Θεωρώ ότι χρειάζεται μια διαφοροποίηση στους κατόχους μεταπτυχιακών, αυτοί που έχουν μεταπτυχιακο συναφές με το αντικείμενο να μοριοδοτούνται περισσότερο από κάποιον που δεν έχει συναφές. Αλλά σίγουρα να προσμετράτε

    Επίσης διαφωνώ με την άποψη της βαθμολογίας των μεταπτυχιακών γιατί
    1.συνήθως δεν είναι αξιοκρατική η βαθμολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών από τους καθηγητές του Μεταπτυχιακού
    2. οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων πχ από βουλγαρία έχουν καλύτερους βαθμούς από άλλους που ίδρωσαν. Δεν υπάρχει τρόπος να αξιολογηθουν

    Ευχαριστώ για την δυνατότητα σχολίου και ελπίζω να εκμεταλλευτουν όλα τα σχολια που θα γραφτουν εδώ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:16 | NIKOS Β

    Η μη προσαυξηση 2ου μεταπτυχιακου (αν τελικώς ειναι ετσι ) θεωρώ οτι αποτελεί σφάλμα που θα πρέπει να διορθωθει.
    Εφοσον θελουμε συστημα βαση προσοντων (κ εφοσον το 1 μεταπτυχιακο ειναι προσον γιατι το 2ο να μην ειναι?) θα πρεπει να μοριοδοτείται.
    Κατα την γνώμη μου δεν θα πρεπει να υπαρχει καποιο ανω όριο , ας μοριοδοτείται ο καθε υποψηφιος με βαση τους τίτλους που κατεχει.
    Δεδομένου επισης οτι πολλα μεταπτυχιακα ειναι 2 ετους διάρκειας , θα συμφωνησω με προηγουμενο σχολιο οτι η ψαλιδα στην μοριοδοτηση μεταπτυχιακου και διδακτορικού ειναι αρκετα μεγαλη. (200-400 ΕΝΩ ορθοτερο θα ηταν 300-400.)
    Επισης σιγουρα η συναφεια θα πρεπει να πεζει ρολο , δεν μπορουμε να τα βαζουμε ολα στο ιδιο τσουβαλι!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:36 | mesas

    τον Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α) δεν τον έχετε βάλει στη σχετική νομοθεσία

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:56 | ΓΙΑΝΝΗΣ συμβασιουχος εργου

    ειμαι με 8ετησιες συμβασεις σε ειδικοτητα ΥΕ κ δεν θαχω προυπηρεσια???ειστε σοβαροι?αντε την πεταμε ετσι σε ενα βραδυ με ενα χαρτι?δηλ την δικη μου την δουλεια θαρθει κανενας απο την οξφορδη κ απτο χαρβαρντ να την κανει???δεν το νομιζω.ολοι δεν ειχαμε λεφτα να σπουδασουμε,ουτε ειχαμε λεφτα για ψευτικα πτυχια κ διδακτωρικα.εχουμε κ μεις αναγκη να ζησουμε τις οικογενεις μας.κ στην τελικη γιατι αραγε ολοι με τις πτυχιαρες θελουν να μπουν στο δημοσιο με τις τρεις κ 60 που ελεγαν παλια?γιατι δεν διεκδικουν τις δουλειες κ τους μισθους που τους »αξιζουν»???αφηστε την κακια κ την μιζερια σας.τακτοποιηση ολων των συναδελφων που πληρουμε παγιες κ διαρκεις αναγκες.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 00:19 | ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

    Θεωρώ ότι δεν έχει προβλεφθεί το κριτήριο της εμπειρίας/εξειδίκευσης. Η εμπειρία επιβάλλεται να λαμβάνεται περισσότερο υπόψην ειδικότερα όταν απαιτείται εξειδίκευση ( επέκταση μοριοδότησης έως και 10 έτη . Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος και αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες στον πολίτη.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:12 | Μυρτώ Τσιτωνάκη

    Οι τίτλοι σπουδών που τίθενται ως απαραίτητα προσόντα για την κάλυψη θέσεων, θα πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμμένα :

    Είναι γνωστό ότι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ που απονέμει πτυχίο συντηρητού αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης, είναι το ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ.

    Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Πολιτισμού, επιμένει να ζητά στις προκηρύξεις του ( π.χ. Προκήρυξη 6Κ/2009 ) θέσεις ΠΕ . Ο πτυχιούχος ΤΕΙ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ σ’ αυτές τις προκηρύξεις , διότι ως βασικός τίτλος εκλαμβάνεται το πτυχίο ΤΕΙ το οποίο δεν θεωρείται ΠΕ.

    Η εμμονή του Υπουργείου Πολιτισμού στην προκήρυξη θέσεων ΠΕ που αφορούν σε συντηρητές, είναι αδικαιολόγητη και αποτελεί πρακτική που οδηγεί στην απαξίωση της Ελληνικής Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς οι θέσεις αυτές απευθύνονται αποκλειστικά σε πτυχιούχους εξωτερικού.

    Παρακαλώ για τις απαιτούμενες ενέργειες άρσης της άδικης αυτής πρακτικής κι ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:19 | Νικόλαος

    Στην κατηγορία ΔΕ, θα πρέπει να καταργηθεί η διάταξη που δίνει 150 μόρια για δεύτερο τίτλο σπουδών συναφή με το αντικείμενο της θέσης, ή τουλάχιστον να μειωθεί στα 50 μόρια.
    Δεύτερος τίτλος σπουδών σε Θέσεις ΔΕ , κατάργηση 150 μορίων.

    Αν παρακολουθήσετε αποτελέσματα διαγωνισμών, αυτό είναι το εισιτήριο για πάρα πολλούς ώστε να μπουν στην κατηγορία ΔΕ σε μια θέση μέσω ΑΣΕΠ.
    Αλλά, είναι πολύ πιθανόν να μιλάμε για 1 πτυχίο Ενιαίου Λυκείου και ένα πτυχίο ιδιωτικού ΤΕΕ όπου το 20 μπαίνει χωρίς κάποιον έλεγχο από το κράτος. Αυτά είναι 1100+150 μόρια, τόσα μόρια δίνουν μεγάλο πρόκριμα σε κάποιον που αντικειμενικά κρινόμενος μπορεί να είναι πολύ χαμηλών προσόντων.
    Το επίπεδο των σπουδαστών ΙΕΚ, είναι λίγο πολύ γνωστό, πιστεύω πως κάποιος απόφοιτος ενιαίου λυκείου, που είτε παρακολουθεί είτε έχει τελειώσει κάποιο ΑΕΙ και έχει ένα αξιοπρεπές απολυτήριο και θέλει να διεκδικήσει μια ΔΕ θέση, βρίσκεται λόγω των 150 μορίων του δεύτερου τίτλου σπουδών μακριά από έναν τέτοιον στόχο, παρότι ουσιαστικά έχει περισσότερα προσόντα.
    Πρόσφατα διαφήμιση ιδιωτικού ΙΕΚ, ανέφερε στη διαφήμιση του, πως το πτυχίο του προσφέρει 150 μόρια στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Έχω την άποψη πως είναι μεγάλο σφάλμα να δίνονται 150 μόρια, για να αποκτούν πελατεία ιδιωτικοί οργανισμοί.
    Αν κάποιος θα έπρεπε να πριμοδοτηθεί, είναι ο κάτοχος ενός Απολυτηρίου ΕΝΙΑΙΟΥ Λυκείου, που έχει διαγωνιστεί σε θέματα του Υπουργείου Παιδείας σε αρκετά μαθήματα, αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολος ο διαχωρισμός.
    Σε έναν γραπτό διαγωνισμό επί παραδείγματι, δε νομίζω ότι θα μπορούσε ο απόφοιτος 2 σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συναγωνιστεί τόσο εύκολα, απόφοιτο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να τον περάσει 150 μόρια (αναλογικά), σ αυτήν την λογική νομίζω πως πρέπει να καταργηθεί.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:58 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα ήθελα αναφερθώ στο θέμα της μοριοδότησης της εμπειρίας.Είναι άδικο κάποιος όταν έχει μετπτυχιακό τίτλο να λαμβάνει 200 μόρια, με χρόνο κτήσης του πτυχίου τα 2 έτη και για διδακτορικό τίτλο να λαμβάνει 400 μόρια, που ο χρόνος απόκτησής του είναι τουλάχιστον τα τρία έτη και η εμπειρία για 5 έτη να λαμβάνει 408 μόρια!, νομίζω ότι είναι άδικο!Γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να λαμβάνει το πολύ 200 μόρια.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:21 | BILL

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ (ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ) ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:53 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π.

    ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 70 ΜΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΟΑΕΔ.

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΤΟΠΗ. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ? ΙΣΑ ΙΣΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΑΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ. ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΜΟΡΙΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΟ ΜΕΤΡΟ. ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ?

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΑΔΟΙ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΜΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ? ΠΧ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΜΕ ΤΟ Χ40 ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΛΠ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ «ΧΑΛΑΡΟΙ» ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:26 | Μ.Γ.

    Δυστυχώς, θα πρέπει να δυσαρεστήσω πάρα πολύ αυτούς τους ανθρώπους που πήραν μεταπτυχιακά και διδακτορικά.Ακόμα και εμένα.Τα τελευταία 20χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μία ανισότητα και μία αδικία εις βάρος των ανθρώπων της εργασίας στον Ελληνικό Ιδιωτικό Τομέα, εις βάρος όλων αυτών των προφεσόρων που κομίζουν τίτλους.Και εξηγούμε.

    Ενα μέτριο-καλό μεταπτυχιακό στοιχίζει αυτή τη στιγμή 12.000ευρώ κατ’ελάχιστο.Για το διδακτορικό δεν το συζητάμε….
    Εάν υπολογίσεις και το κόστος διαβίωσης σε οποιαδήποτε πόλη καταλαβαίνεις ότι ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό θα πρέπει να στοιχίζουν κατ’ελάχιστο 60.000 ευρώ σήμερα.
    Και ερωτώ (ρητορικώς):
    1.Ποιοί είναι αυτοί που τα τελευταία 20 χρόνια περίπου, αντέχουν το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος ενός μεταπτυχιακού ? Τα παιδιά των φτωχών ανθρώπων που κατάφεραν να πάρουν ένα πτυχίο με χίλιες οικονομικές δυσκολίες ή τα παιδιά κάποιων πλούσιων οικογενειών (σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά μάλλον είναι λίγες) που επωμίστηκαν οι γονείς τους αυτό το κόστος ? Μάλλον οι δεύτεροι.
    Αρα τα παιδιά των πλουσίων, και με έξτρα μόρια μπαίνουν στο Δημόσιο,ΕΣΑΕΙ, και τα παιδιά των πτωχών στον Μπίθουλα ?

    2.Εχει μήπως κάποιος την εντύπωση ότι εάν υπήρχαν ΔΩΡΕΑΝ μεταπτυχιακά προγράμματα από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ οι απόφοιτοι των Ελληνικών Κρατικών Ιδρυμάτων δεν θα τα παρακολουθούσαν για να έχουν και αυτά ίσες ευκαιρίες με παραπάνω μοριοδότηση? Μάλλον η πλειονότητα θα τα παρακολουθούσε.

    3.Γιατί πρέπει να πληρώσει το κόστος των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών το Ελληνικό κράτος ? Με την προσαύξηση έξτρα μισθών στα Οικονομικά του κράτους εννοώ βέβαια.Νομίζετε ότι μας λείπουν υπάλληλοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα ? Μάλλον όχι.Αλλού χωλαίνει η δημόσια Διοίκηση.

    4.Γιατί η αποδεδειγμένη εμπειρία στον Ιδιωτικό Τομέα να αξίζει λιγότερο από ένα Μεταπτυχιακό ? Νομίζει κανείς π.χ ότι κάποιος που έχει ένα μεταπτυχιακό δύο χρόνων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics,Food Supply chain,etc…) θα μάθει περισσότερα στο Μεταπτυχιακό από όταν δουλέψει μόνο ένα ΕΞΑΜΗΝΟ, σε οποιαδήποτε σοβαρή Ελληνική ή Πολυεθνική εταιρεία με συναφή δραστηριότητα ?

    5.Γιατί όλοι αυτοί που έχουν τα Διδακτορικά να θέλουν να ‘βολευτούν’ στον Ελληνικό Κρατικό Μηχανισμό ? Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της Ελλάδας και της Ε.Ε., είναι ανοικτά για να ριχτούν στην πραγματική μάχη με άλλους συνυποψηφίους,εφ όσον έχουν την ‘καψούρα’ της διδασκαλίας και της έρευνας.Τον επί 180 χρόνων ταλανιζόμενο Κρατικό Μηχανισμό, τι τον χρειάζονται ? Για να κάνουν διαλέξεις πανεπιστημιακού επιπέδου ? ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
    Βέβαια υπάρχει και μία Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για όσους το έχουν ξεχάσει…

    6.Εχει την εντύπωση κανείς ότι ο οποιοσδήποτε ο οποίος τελειώνει ένα ΑΕΙ και κάνει και ένα μεταπτυχιακό (και είναι 26-27 χρόνων) έχει καταλάβει και είναι σε θέση να ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ,να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ,να ΑΛΛΑΞΕΙ,διαδικασίες και καταστάσεις στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ? Μπαρμπούτσαλα…. Μόνο αυτός που έχει δώσει ΜΑΧΕΣ στον Ιδιωτικό Τομέα,και τον έχει φάει στην μάπα ξέρει πως θα πάει μπροστά το ΔΗΜΟΣΙΟ.Γιατί στον Ιδιωτικό Τομέα βέβαια, δεν παίζεις τις πιτσικουλιές με λεφτά του φορολογούμενου.Αρκεί ένα λάθος μερικές φορές και ο επιχειρηματίας σε στέλνει για τσάι…

    Και για την πρόσφατη Ιστορία.
    Ο αδούλευτος,(χωρίς ένσημα) κ.Κ.Καραμανλής έχει εάν ενθυμούμε, δύο διδακτορικά.
    Και ήρθε η Πτώχευση.Ωρα πάλι για το TUFTS και το HARVARD για αμπελοσοφίες…
    O ΜΕΓΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ A.ΩΝΑΣΗΣ βλέπετε,δεν είχε την τύχη να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να προσληφθεί στην Ολυμπιακή…Να διοικήσει έναν ΟΣΕ τουλάχιστον,με το διδακτορικό του βρέ αδελφέ.
    Οπως και πολλοί επιτυχημένοι μάνατζερ της Ελλάδος και του Εξωτερικού που έστυψαν το κεφάλι τους και φτιάξαν επιχειρήσεις…

    Ο γράφων σε αυτό το forum είναι 40 Ετών,απόφοιτος ΤΕΙ,κάτοχος Μεταπτυχιακού,με 14 χρόνια προϋπηρεσίας σε μία πολυεθνική και τρείς εγχώριες πολύ μεγάλες εταιρείες.
    Τίποτα δεν έχω μάθει ακόμα στην Ζωή μου αλλά ΕΝΑ είναι σίγουρο.Αυτά που έμαθα στις εταιρείες και στην ‘πιάτσα’ δεν τα έμαθα στα θρανία.Το αντίθετο μάλιστα.Είδα ανθρώπους χωρίς πτυχία να είναι πιό έξυπνοι,πιό εργατικοί και δραστήριοι από πολύφερνους προφέσορες με την βλακώδη συμπεριφορά του παντογνώστη.

    Μειώστε λοιπόν την μοριοδότηση των ΠΤΥΧΙΩΝ.
    Αυξήστε την μοριοδότηση στην ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
    Η εμπειρία πρέπει να μοριοδοτείται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τα Πτυχία χωρίς βέβαια,το τονίζω,να λείπουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα ενός υποψηφίου.Η γνώση ποτέ δεν ήταν στατική.Τα πράγματα τρέχουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα.Αυτός που έχει ένα πτυχίο πληροφορικής του 1996, δεν συγκρίνεται ούτε καν με τους σημερινούς πιτσιρικάδες του Γυμανασίου, εάν δεν έχει δουλέψει στην ζωή του στο αντικείμενο που σπούδασε.
    Αυτοί που παίρνουν τα πτυχία τους πρέπει απαραίτητα να ‘ψηθούν’ στον Ιδιωτικό Τομέα εάν έχουν την δημιουργία μέσα τους και μετά να τους ενδιαφέρει το Κράτος.Η Ελλάδα πρέπει να έχει τους νέους της στις ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ, και όχι στην συνέχιση μίας νοσηρής κατάστασης.
    Το σχόλιο αυτό το έκανα για να απολογηθώ δημόσια για μία αδικία που έγινε σε κάποιον άνθρωπο και να παροσπαθήσω να αποτρέψω μελλοντικές.

    Ευχαριστώ ολόψυχα τον κ.Ραγκούση για την Ελευθερία Λόγου που βιώνουμε στην πατρίδα μας σήμερα.Δεν ξέρω εάν είναι πραγματική αλλά εικονική αλλά τον καλώ θερμά να σκεφτεί τα γραφόμενά μου.

    Ευχαριστώ.
    Μ.Γ.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:32 | Κωστης Κ.

    Πιστεύω ότι όλα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και γίνεται ακόμη πιο δίκαιο το σύστημα προσλήψεων.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:30 | Μηνάς Γεωργίου

    Προς αυτούς τους συγκεκριμένους που λένε ότι τα μεταπτυχιακά δε λένε τίποτα ή τα αποκτάς λόγω χρημάτων και δεν πρέπει να μοριοδοτούνται, έχω να τους πω πως η πλειοψηφία των κατόχων master και διδακτορικών πήραν τα πτυχία τους με κόπο και ιδρώτα (κανένα μεταπτυχιακό δεν χαρίζεται) και φτάνοντας στα 30 είδαν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να είναι άδειος γιατί πολύ απλά επέλεξαν να αφοσιωθούν στην επιστήμη από το να δουλέψουν κάπου και να βγάλουν κάποια χρήματα. Η δια βίου μάθηση, η εξειδίκευση και η απόκτηση επιπλέον προσόντων δεν πρέπει να τιμωρείται.

    Όσοι πιστεύουν ότι είναι εύκολο ας βρουν μια υποτροφία και ας δουν πόσο εύκολο είναι να πάρεις ένα master.

    Για Διδακτορικό δεν το συζητώ. Ο κόπος που θέλει για να το ολοκληρώσεις, ισούται με την κούραση ενός Δημοσίου Υπαλλήλου στο σύνολο του εργασιακού του βίου.

    Μην ξεχνάτε πως εδώ είμαστε για να κρίνουμε την ορθότητα ενός νόμου και όχι για να βολευτούμε οι ίδιοι προτείνοντας μοριοδότηση μόνο εκεί που μας συμφέρει.

    Και το λέω εγώ που με ευνοεί η άδικη μορφή του νέου νόμου, καθώς έχω απλά 1 μαστερ. Ξέρω όμως πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις 2-3 μεταπτυχιακά και πόσο άξιοι είναι οι άνθρωποι που τα κατέχουν.

    Από τη στιγμή που ο Παπανδρέου μίλησε για αξιοκρατία, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ είτε είναι 1 είτε 2 είτε 3.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:25 | KK

    Ο βαθμός Πτυχίου ανά Τμήμα/Πανεπιστήμιο (για το ίδιο ή συγγενές ή αντίστοιχο Πτυχίο) θα πρέπει να σταθμίζεται καθώς έχουν διαπιστωθεί σημαντικές διαφορές. Π.χ. Πτυχία από το Εξωτερικό (Ανατολικές χώρες) είναι σε πολλές περιπτώσεις έχουν πολύ υψηλότερο βαθμό από αντίστοιχα Ελληνικά Ιδρύματα (π.χ. Ιατρική Σχολή,κλπ). Το ίδιο συμβαίνει και σε Ιδρύματα του εσωτερικού.
    Ένα κριτήριο στο οποίο θα μπορούσε να γίνει μία στάθμιση του βαθμού είναι η σειρά αποφοίτησης (ranking) ανά ‘σειρά’ αποφοίτησης (έτος αποφοίτησης).
    Κατ’ αυτό τον τρόπο π.χ. ο απόφοιτος του ΕΜΠ με Μ.Ο. 7,5 (δηλ. στο 5% των καλύτερων αποφοίτων) θα υπερτερούσε από τον απόφοιτο της ‘ταδε’ Σχολής στην Ρουμανία ο οποίος έχει μεν Μ.Ο. 9,0 αλλά ανήκει στο 30% των καλύτερων αποφοίτων.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:50 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

    Άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας μόνο 70 μόρια ?????
    και μέτρια γνώση 0????

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:35 | ΚΟΛΟΚΑ ΜΑΡΙΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ 420 ΜΟΡΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:13 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

    Κάποιοι από εμάς έχουμε κυριολεκτικά φτύσει αίμα για να τελειώσουμε ένα από τα ΑΕΙ με την μακρά παράδοση στη σκληρή βαθμολόγηση (προκειμένου να θεωρηθεί η σχολή δύσκολη και κατά την γνώμη των καθηγητών αξιόλογη…) . Συνεπώς αποφοιτώντας με βαθμό πτυχίου λίγο πάνω από το 5, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε απόφοιτους σχολών της παραμεθορίου όπου οι «ιπτάμενοι» καθηγητές προκειμένου να μην ερημώσουν οι σχολές τους πριμοδοτούσαν τους φοιτητές μοιράζοντας 8, 9 και 10 και φυσικά πτυχίο στα 4 χρόνια.
    Ακόμα και με το νέο σύστημα κάποιος με βαθμό πτυχίου 6 και με μεταπτυχιακό έχει 660+200=860 μόρια,
    ενώ κάποιος με βαθμό 8 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,Θράκης κτλ έχει με μιας 880!

    Μήπως ο βαθμός πτυχίου δεν θα έπρεπε να ενισχυθεί τόσο?

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:58 | Γ. Ζησης

    Δυστυχως φανταζει μεγαλη η διαφορα μοναδων αναμεσα σε Μαστερ και Διδακτορικο.

    Θυμιζω οτι το νομοσχεδιο αφορα θεσεις ΕΡΓΑΣΙΑΣ και οχι ΕΡΕΥΝΑΣ.
    Εξ ορισμου τα Μεταπτυχιακα αποτελουν τιτλους θεωρητικης μεν ειδικευσης με σχεδον απολυτο ομως πεδιο εφαρμογης σε συγκεκριμενες ειδικοτητες της αγορας εργασιας.
    Αντιθετα τα Διδακτορικα Βασικης Ερευνας αποτελουν μια θεωρητικη εξειδικευση ερευνητικης κατευθυνσης με σκοπο την προαγωγη της επιστημης και οχι της πρακτικης εφαρμογης της στην αγορα εργασιας.

    Πρακτικα βλεπω σε φιλους διδακτορες την ροπη τους στον ακαδημαισμο και την απομακρυνση τους απο την γραφειοκρατικη εργασιακη καθημερινοτητα πολυ περισσοτερο απο οτι σε φιλους μαστεραδες που εφαρμοζουν κομματια της ειδικευσης τους στη δουλεια. Για να ειμαι πιο σαφης…. ο διδακτορας που εκανε διατριβη Πληροφορικης στις Οντολογιες δεν προσφερει κατι περισσοτερο απο τον Μαστερα στα Δικτυα που μπορει να ειναι πιο χρησιμος στο Τμημα Πληροφορικης ενος οργανισμου.

    Αναγνωριζω σαφεστατα την πρωτοκαθεδρια του PhD αλλα θεωρω λιγα τα 200 μορια του Master.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:34 | Αθανάσιος Αντωνίου

    Προτείνω να λαμβάνονται υπόψη όλα τα αποκτηθέντα πτυχία καθώς και η εμπειρία πάνω στο αντικείμενο που πρόκειται να εργασθεί ο κάθε υπάλληλος. Δέν μπορεί π.χ να μετρά το διδακτορικό σε άσχετο με την εργασία αντικείμενο και να μήν μετρά η εμπειρία -έστω και ενός χρόνου- κάποιου άλλου στο αντικείμενο αυτό .
    Ας διευρυνθεί ο αριθμός των μορίων για όλους.Να μην αισθάνονται οι νέοι οτι διέθεσαν τόσα χρόνια και τόσα χρήματα για να αποκτήσουν κάποιο εφόδιο και τους είναι αχρηστο.
    Ίσως θα μπορούσε,τα μόρια,να διαχωρισθούν σε γενικά και σε ειδικά.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:12 | ΣΕΡ. ΧΡΗΣΤΟΣ

    Αυξηστε την μοριοδοτηση της εντοπιοτητας, οταν αφορα προκυρηξεις για προσληψη μονιμου προσωπικου σε υπηρεσιες που βρισκονται σε ορεινες και μειονεκτικες περιοχες με την προυποθεση, οτι οι διορισμενοι δε θα δικαιουνται να αποσπαστουν,μετατεθουν , κ.τ.λ. για 15 χρονια απο την ημερα διορισμου τους .

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:03 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ

    ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ? ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΑΙ , ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ.
    ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΕΤΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΗΡΩΤΕΟ.
    ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΥΡΙΕ ΒΕΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΕΧΩ ΔΥΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΑΦΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΩΝ ΑΕΙ , ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΜΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΙΤΛΟ ?
    200 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ?
    ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:34 | Χρήστου Ηλίας

    Θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο να μην προσμετρούνται αθροιστικά οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, δεδομένου ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων επένδυσε πολύ χρόνο και χρήματα για να αποκτήσει ένα δεύτερο μεταπτυχιακό και έτσι να εξισώσει τα μόριά του με αυτά ενός διδακτορικού.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:29 | Δημ. Μουρτζούκος

    Συμφωνώ με τα προαναφερόμενα (alexis 11 Noe.09 21.59 και Γιάννης Γιαννόπουλος 11 Νοε.09 21.42)για την υπερβολική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών, διότι για διαφόρους λόγους πολλά παιδιά δεν μπόρεσαν να κάνουν μεταπτυχιακά.Εξάλου οι περισσότερες θέσεις στο Δημόσιο δεν απαιτούν στην πράξη γνώσεις μεταπτυχιακού, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.
    Μακάρι οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιούσαν το ήμισυ των γνώσεων ενός ΑΕΙ.
    Μια πρόταση θα ήταν να υπάρχει διαχωρισμός στα ποσοστά πρόσληψης, ήτοι
    20% να προσλαμβάνονται με διδακτορικό, 30% σε Master και 50% χωρίς μεταπτυχιακό.
    Καλό είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις με ψυχραιμία, προκειμένου να ικανοποιούνται όλες οι κατηγορίες των σπουδαγμένων παιδιών,και φυσικά ανάλογα με τη θέση πρόσληψης.

    Ευχαριστώ

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:56 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΚΟΥ

    Θα πρότεινα να ληφθούν υπ’ όψη κάποια όρια ηλικίας πέραν των οποίων θα έπρεπε να υπάρξει μία ειδική μοριοδότηση πιθανόν με γεωμετρική κλίμακα.
    Παράδειγμα προσφάτως πριν 2 χρόνια μπήκε η Ιταλική γλώσσα στο εκπαιδευτικό σύστημα αυτή όμως η σχολή λειτουργεί από το 1961, οι πρώτοι απόφοιτοι είναι τώρα συνταξιούχοι με ευθύνη του κράτους και ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να διδάξουν σε σχολείο.
    Θα έπρεπε να μπορούν να διοριστούν κατά προτεραιότητα με ειδική μοριοδότηση τα παλαιότερα πτυχία για να μειωθεί η ανεργία πτυχιούχων 30-35 ετών και πάνω.
    Η παραμονή τόσων ανέργων πτυχιούχων άνω των 30-35 ετών, εκτός της αγοράς εργασίας επηρεάζει και την συνταξιοδότηση αυτών των συμπολιτών μας καθώς και την μηνιαία σύνταξη που θα λαμβάνουν, είναι νομίζω άδικο.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:16 | Πετρόπουλος Γεώργιος

    Αναφορικά με τα προσόντα διορισμού.
    Πιστεύω ότι τα κριτήρια διορισμού θα πρέπει να έχουν σαν στόχο να αξιολογήσουν τα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα του κάθε υποψηφίου. Νομίζω ότι όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι προς αυτή την κατεύθυνση πχ τα μεταπτυχιακά 200 μόρια αντί 150 αλλά και η αύξηση του συντελεστή του τεστ δεξιοτήτων από 3 σε 4 κτλ.

    Ο δικός μου προβληματισμός έχει να κάνει με την προσμέτρηση πάνω από μιας ξένης γλώσσας στη τελική βαθμολογία. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος είναι μηχανικός έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σχετικό με το αντικείμενο του βασικού του πτυχίου και γνωρίζει μια ξένη γλώσσα(Αγγλικά) άριστα σε τι θα τον βοηθούσε στη δουλεία του μια δεύτερη ξένη γλώσσα; Θέλω να πω ότι η γνώση μιας δεύτερης ή τρίτης ξένης γλώσσας δεν είναι κατά την γνώμη μου ούτε ουσιαστικό ούτε τυπικό προσόν εκτός από κάποιους κλάδους όπως διπλωμάτες. Έτσι και αλλιώς όλοι Αγγλικά μιλάνε!

    Μήπως το έχουμε παρακάνει με τις ξένες γλώσσες στην Ελλάδα!

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:58 | Eleni

    Σε κάθε προκήρυξη του ΑΣΕΠ έως σήμερα στους «τίτλους σπουδών που απαιτούνται» για τη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων ΠΕ δεν περιλαμβάνονται τα πτυχία της Φιλοσοφικής Σχολής και ιδιαιτέρως των ξένων φιλολογιών.

    Ότι και αν αλλάξει στην μοριοδότηση, πτυχιούχοι που έχουν ως βασικό πτυχίο, το πτυχίο της Φιλοσοφικής θα αποκλειστούν από τη διαδικασία.
    Το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής υστερεί σε κάτι από τα πτυχία του Παντείου για παράδειγμα;

    Εγώ, για παράδειγμα, έχω πτυχίο Φιλοσοφικής και μεταπτυχιακό από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Για να πάρω όμως την προσαύξηση του μεταπτυχιακού θα πρέπει ο βασικός μου τίτλος να είναι αποδεκτός. Ελπίζω πλέον να έχω την ίδια δυνατότητα μέσω ΑΣΕΠ για θέσεις ΠΕ όπως και οι συνάδελφοί μου από άλλα Πανεπιστήμια

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:26 | Μαρία Σιδηροπούλου

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδόπουλου
    http://www.opengov.gr/ypes/?p=119&cp=1#comment-1823
    διότι αντιθέτως με την άποψη (ευτυχώς) λίγων, η αποκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου αποτελεί αναγκαίο επιπρόσθετο προσόν που αποδεικνύει έμπρακτα τις ικανότητες, γνώσεις και εξειδίκευση του υποψηφίου στον τομέα του. Όπως προσμετρούνται το μόρια για όλα τα πτυχία ξένων γλωσσών με τον ίδιο τρόπο ΠΡΕΠΕΙ να ισχύει η αθροιστική μοριοδότηση μεταπτυχιακών τίτλων (ακόμη και περισσοτέρων από δύο). Μόνο έτσι ο δημόσιος τομέας θα αποκτήσει εργαζόμενους ικανούς κι άξιους, που μπορούν να υπηρετήσουν τον πολίτη αφού διαθέτουν υψηλό επιστημονικό επίπεδο και την απαραίτητη κατάρτιση.

  • 11 Νοεμβρίου 2009, 23:57 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΚΟΥ

    Θα πρότεινα να ληφθεί κάποια μέριμνα για την μοριοδότηση του δεύτερου ΣΥΝΑΦΟΥΣ πτυχίου, πχ 2 ξένων γλωσσών, μιας και προάγει την δια βίου μάθηση. Θα έπρεπε σαφώς να λαμβάνεται υπ’ όψη.
    Αυτός ο άνθρωπος αντί να κάνει ένα μεταπτυχιακό 3 ετών έκανε 4-5 χρόνια ξανά πανεπιστήμιο.
    Με βάση το νέο νομοσχέδιο που θέσατε σε διαβούλευση αυτός ο άνθρωπος θα αξιολογηθεί και στα 2 πτυχία με βάση μόνο τον τίτλο σπουδών για το κάθε πτυχίο και αυτό με χαμηλή μοριοδότηση.
    Θα έπρεπε το δεύτερο συναφές πτυχίο να μετράει τουλάχιστον όσο το μεταπτυχιακό.
    Θα ήθελα επίσης να προτείνω να υπάρξει μία ειδική μέριμνα για να μπορεί να δώσει ένας υποψήφιος ΑΣΕΠ με 2 πτυχία τις εξετάσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες για να μην χάνει επαγγελματικές ευκαιρίες, είναι πολύ σοβαρό διότι εξετάσεις ΑΣΕΠ δεν πραγματοποιούνται κάθε μήνα και τα αποτελέσματα αργούν.