Άρθρο 6 Επίλυση διαφορών

1. Για τις υποθέσεις που κατά τον παρόντα νόμο υπάγονται σε δικαστήριο, αποκλειστικά αρμόδιο είναι το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρίας, που κρίνει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, εκτός αν ορίζεται κάτι άλλο.

2. Με το αρχικό καταστατικό μπορούν να υπαχθούν οι υποθέσεις της παραγράφου 1, καθώς και κάθε άλλη διαφορά που ανακύπτει από την εταιρική σχέση μεταξύ εταίρων ή μεταξύ αυτών και της εταιρίας, σε διαιτησία. Ρήτρα διαιτησίας εισαγόμενη με τροποποίηση του καταστατικού ισχύει μόνο αν αποφασίστηκε ομόφωνα.

3. Με το καταστατικό μπορούν να υπαχθούν οι υποθέσεις της παραγράφου 1, καθώς και κάθε άλλη διαφορά που ανακύπτει μεταξύ εταίρων ή μεταξύ αυτών και της εταιρίας, σε διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3898/2010. Η σχετική καταστατική ρήτρα πρέπει να ορίζει το πρόσωπο του διαμεσολαβητή ή το πρόσωπο, πλην των εταίρων και της εταιρίας, που εκάστοτε θα τον ορίζει. Το καταστατικό μπορεί να προβλέπει ότι η διαμεσολάβηση είναι υποχρεωτική πριν αχθεί η υπόθεση στο δικαστήριο ή γίνει προσφυγή σε διαιτησία.

  • 24 Νοεμβρίου 2011, 13:51 | Αθανάσιος Σαμαράς

    Τι γίνεται με πιθανές εργατικές διαφορές, εάν τα αρμόδια δικαστήρια ορίζονται π.χ. τα δικαστήρια της Γενεύης;