Άρθρο 21 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζεται Κανονισμός Λειτουργίας Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης, με τον οποίο καθορίζονται η περίοδος εφαρμογής του καθεστώτος επιβολής υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης, ο συνολικός σωρευτικός στόχος του, το μεθοδολογικό πλαίσιο για την επιλογή των υπόχρεων μερών και τον επιμερισμό του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά, η περιοδικότητα σε έτη του επιμερισμού του στόχου, το κόστος συμμόρφωσης, το κόστος εξαγοράς, οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση του καθεστώτος επιβολής, οι τρόποι εκπλήρωσης του σωρευτικού στόχου, η δυνατότητα μεταφοράς πλεονασμάτων από την περίοδο της περ. α΄ της παρ. 1 στην περίοδο της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4342/2015 (Α’ 143), το σύστημα μέτρησης, ελέγχου και επαλήθευσης των μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που εφαρμόζουν τα υπόχρεα μέρη, με βάση το οποίο εξακριβώνεται τουλάχιστον ένα στατιστικά σημαντικό ποσοστό και αντιπροσωπευτικό δείγμα τους και ο φορέας διαχείρισης του καθεστώτος επιβολής.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζονται η μεθοδολογία υπολογισμού και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους Ενεργειακούς Ελεγκτές και στις επιχειρήσεις των παρ. 10 και 11 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015 που δεν συμμορφώνονται με τις σχετικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 5 του άρθρου 10 . Με όμοια απόφαση ορίζονται η μεθοδολογία υπολογισμού και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους διανομείς ενέργειας και στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4342/2015.
  2. α) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται αρμόδιος Φορέας Διακήρυξης για τη διενέργεια της ανταγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 20Α του ν. 4342/2015, την κατακύρωση των αποτελεσμάτων και την υπογραφή της σύμβασης.

β) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι όροι συμμετοχής στις ανταγωνιστικές διαδικασίες του άρθρου 20Α του ν. 4342/2015, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες, η επιλογή των παρεμβάσεων, η μέθοδος ελέγχου και επαλήθευσης της καλής εκτέλεσης της υλοποίησης αυτών, ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης αυτών για τις προσφορές που επιλέγονται, η διαδικασία καθορισμού των εγγυητικών επιστολών της παρ. 5 του άρθρου 20Α του ν. 4342/2015, το τέλος συμμετοχής, οι ρήτρες μη εκπλήρωσης, μη ορθής εκπλήρωσης ή καθυστερημένης εκπλήρωσης, η ανώτατη τιμή προσφοράς που δύναται να υποβληθεί στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας, ο επιμερισμός της οικονομικής ενίσχυσης αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων και ειδικοί όροι για τις πιλοτικές ανταγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Με όμοια απόφαση συστήνονται και συγκροτούνται:

α) Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τον έλεγχο και την παρακολούθηση της διαδικασίας της παρ. 2, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής αξιολόγησης των υποβαλλόμενων αιτήσεων συμμετοχής και

β) Επιτροπή αξιολόγησης Ενστάσεων, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να τροποποιούνται τα απαιτούμενα προσόντα εγγραφής των Ενεργειακών Επιθεωρητών στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών που ορίζονται στο άρθρο 52 του ν. 4409/2016 (Α’ 136), όσα ορίζονται σχετικά με το Μητρώο και το Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρητών του άρθρου 54 του ν. 4409/2016, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, όπως ορίζονται στο άρθρο 55 του ν. 4409/2016 και να τίθενται πρόσθετοι όροι για την άσκηση της δραστηριότητας ενεργειακού επιθεωρητή κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης.