Άρθρο 18 Διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 20Α στο ν. 4342/2015

 

Προστίθεται άρθρο 20Α στον ν. 4342/2015 (Α΄ 143) ως εξής:

«Άρθρο 20Α

Διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

  1. Θεσπίζεται ανταγωνιστική διαδικασία για την προώθηση δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Ως κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας ορίζεται η χαμηλότερη οικονομική ενίσχυση ανά εξοικονομούμενη μονάδα ενέργειας, εκπεφρασμένη σε ευρώ ανά Τόνο Ισοδυνάμου Πετρελαίου (€/ΤΙΠ). Μετά την επιλογή της προσφοράς του στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας, ο δικαιούχος λαμβάνει οικονομική ενίσχυση για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνει, βάσει της προσφοράς του στην ανταγωνιστική διαδικασία.
  2. Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών προκηρύσσεται με απόφαση του αρμόδιου Φορέα Διακήρυξης, στην οποία περιγράφονται οι όροι της ανταγωνιστικής διαδικασίας, η ημερομηνία διεξαγωγής της, τα κριτήρια συμμετοχής και αξιολόγησης, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών και η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης. Ο Φορέας Διακήρυξης προκηρύσσει πιλοτικές ανταγωνιστικές διαδικασίες, στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί όροι που καθορίζονται με την απόφαση της παρ. 4.

Για την έγκριση χρηματοδότησης κάθε ανταγωνιστικής διαδικασίας ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 21.

  1. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση της υλοποίησης των παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης από τους επιλεγόμενους συμμετέχοντες, ως αρμόδιος φορέας ορίζεται το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
  2. Στην προκήρυξη της ανταγωνιστικής διαδικασίας από τον Φορέα Διακήρυξης δύναται να ορίζεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών η καταβολή τέλους συμμετοχής υπέρ του Φορέα Διακήρυξης, το ύψος του οποίου καθορίζεται με την απόφαση της περ. β της παρ. 3 του άρθρου 21.
  3. Οι συμμετέχοντες στην ανταγωνιστική διαδικασία προσκομίζουν τις ακόλουθες απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές, το ύψος των οποίων υπολογίζεται με τον τρόπο που καθορίζεται με την απόφαση της περ. β΄της παρ. 4 του άρθρου 21:

α) για τη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και

β) για την εγγύηση καλής εκτέλεσης των ανωτέρω παρεμβάσεων, εφόσον η προσφορά τους επιλεγεί προς υλοποίηση.

Οι ως άνω εγγυητικές επιστολές καταπίπτουν υπέρ του Λογαριασμού «Πράσινο Ταμείο-Ταμείο Διαχείρισης Ενεργειακής Απόδοσης» της παρ. 2 του άρθρου 21.».