Άρθρο 10 Πληροφορίες τιμολόγησης και κατανάλωσης και κόστος πρόσβασης στα στοιχεία για τη θέρμανση, την ψύξη και το ζεστό νερό οικιακής χρήσης – Προσθήκη άρθρου 12Α στον ν. 4342/2015 (άρθρα 10α και 11α της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ)

Προστίθεται άρθρο 12Α στον ν. 4342/2015 (Α΄143) ως εξής:
«Άρθρο 12Α
Πληροφορίες τιμολόγησης και κατανάλωσης για τη θέρμανση, την ψύξη και το ζεστό νερό οικιακής χρήσης. Κόστος πρόσβασης στη μέτρηση και στις πληροφορίες τιμολόγησης και κατανάλωσης για τη θέρμανση, την ψύξη και το ζεστό νερό οικιακής χρήσης
(άρθρα 10α και 11α της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ)
1. Όπου έχουν εγκατασταθεί μετρητές και κατανεμητές κόστους θέρμανσης, οι προμηθευτές ενέργειας διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες τιμολόγησης και κατανάλωσης είναι αξιόπιστες και ακριβείς και βασίζονται στην πραγματική κατανάλωση ή τις ενδείξεις του κατανεμητή κόστους θέρμανσης, σύμφωνα με τα σημεία 1 και 2 του Παραρτήματος VIΙα για όλους τους τελικούς καταναλωτές.
Για τους τελικούς χρήστες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που κατοικούν σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων που τροφοδοτείται με θέρμανση, ψύξη ή ζεστό νερό οικιακής χρήσης από κεντρική πηγή και δεν έχουν άμεση ή ατομική σύμβαση με τον προμηθευτή ενέργειας, η ανωτέρω πληροφόρηση παρέχεται από το συμβαλλόμενο μέρος έναντι του προμηθευτή ενέργειας του κτιρίου, όπως τον ιδιοκτήτη, την ένωση ιδιοκτητών, τον διαχειριστή του κτιρίου, ή την εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης.
2. Οι προμηθευτές ενέργειας:
α) παρέχουν, μετά από αίτηση του τελικού χρήστη και σε πάροχο ενεργειακών υπηρεσιών τον οποίο αυτός υποδεικνύει, τις πληροφορίες που αφορούν στην ενεργειακή τιμολόγηση και το ιστορικό της κατανάλωσης ή τις ενδείξεις του κατανεμητή κόστους θέρμανσης των τελικών χρηστών,
β) παρέχουν στους τελικούς καταναλωτές πληροφορίες τιμολόγησης και λογαριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο,
γ) συμπεριλαμβάνουν με σαφείς όρους στους λογαριασμούς ή μαζί με αυτούς, στις περιπτώσεις που βασίζονται στην πραγματική κατανάλωση ή στις ενδείξεις του κατανεμητή κόστους θέρμανσης, κατ’ ελάχιστον τις πληροφορίες του σημείου 3 του Παραρτήματος VIIα.
Κατά την εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων των τελικών χρηστών σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, EE L 119/4.05.2016).
3. Οι προμηθευτές ενέργειας παρέχουν στους τελικούς χρήστες δωρεάν όλους τους λογαριασμούς τους και τις πληροφορίες τιμολόγησης της κατανάλωσης ενέργειας και δωρεάν πρόσβαση στα στοιχεία της κατανάλωσής τους.
4. Κατά παρέκκλιση της παρ. 3, η κατανομή του κόστους των πληροφοριών τιμολόγησης για την ατομική κατανάλωση θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού οικιακής χρήσης σε πολυκατοικίες και σε κτίρια πολλαπλών χρήσεων σύμφωνα με τις παρ. 4, 5 και 6 του άρθρου 11, γίνεται σε μη κερδοσκοπική βάση. Το κόστος που προκαλούν η μέτρηση, η κατανομή και ο λογιστικός υπολογισμός της πραγματικής ατομικής κατανάλωσης σε κτίρια αυτού του είδους και προκύπτει από την ανάθεση αυτής της υποχρέωσης σε τρίτο μέρος, όπως σε πάροχο υπηρεσιών ή σε τοπικό προμηθευτή ενέργειας, μπορεί να μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές, υπό τον όρο ότι είναι εύλογο.»