Άρθρο 11 Ενημέρωση των καταναλωτών και πρόγραμμα ενθάρρυνσης – Αντικατάσταση άρθρου 13 του ν. 4342/2015 (άρθρο 12 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ)

Το άρθρο 13 του ν. 4342/2015 (Α’ 143) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 13
Ενημέρωση των καταναλωτών και πρόγραμμα ενθάρρυνσης
(άρθρο 12 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ)
1. Η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την ευθύνη να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση και τη διευκόλυνση της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας από μικρούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών.
2. Τα μέτρα της παρ. 1 περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
α) μέσα και πολιτικές για την υποστήριξη της αλλαγής συμπεριφορών, όπως:
αα) φορολογικά κίνητρα, με την επιφύλαξη των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων,
ββ) πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δάνεια ή επιδοτήσεις, με την επιφύλαξη των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων,
γγ) παροχή πληροφοριών,
δδ) υποδειγματικά έργα βέλτιστων πρακτικών,
εε) δράσεις στον χώρο εργασίας,
β) τρόπους και μέσα για τη συμμετοχή των καταναλωτών και των οργανώσεων των καταναλωτών στην ανάπτυξη έξυπνων μετρητών, μέσω της γνωστοποίησης:
αα) οικονομικώς αποδοτικών αλλαγών εύκολης εφαρμογής στη χρήση της ενέργειας,
ββ) πληροφοριών για τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.».

  • 13 Δεκεμβρίου 2020, 18:22 | Κατερίνα Σπίνουλα

    Με το μέτρο μείωσης 40% ενοικίων που επέβαλε η κυβέρνηση το 2020 δεν θα είναι εφικτή η ανακαίνιση μισθωμένων υφισταμένων βάση Green Deal και των προγραμμάτων Εξοικονομώ στην Ελλάδα ώστε να πιάσει η χώρα μας τους στόχους του 2030 και 2050 για ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων λόγω αδυναμίας επενδύσεων από τη σοβαρή ζημία στο εισόδημα των ιδιοκτητών.
    Αρα,
    Δεν θα είναι εφικτή και η μείωση ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις των μισθωτών.

    Όπως αναφέρει το σχέδιο Νόμου και στο Μέρος III ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΞΗ σημείο 8. :i) η ανάλυση κόστους-οφέλους πρέπει να περιλαμβάνει οικονομική ανάλυση που λαμβάνει υπόψη κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες για την αξιολόγηση των έργων από την πλευρά των επενδυτών.

    Στην περίπτωση των εκμισθωτών ακινήτων που έχασαν και θα χάσουν εισόδημα 40% βάσει αποφάσεων Υπουργείων Οικονομικών, ΥΠΕΝ και Εργασίας τα έτη 2020-2021 λόγω covid θα πρέπει ληφθεί ειδική πρόνοια και να ισχύσουν ειδικά μέτρα, όπως φορολογικά κίνητρα και χρηματοδοτήσεις στα προγράμματα ενθάρρυνσης.

    Στο Άρθρο 11 Ενημέρωση των καταναλωτών και πρόγραμμα ενθάρρυνσης
    Σημείο 2. να γίνει ειδική μνεία για

    αα) : απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ στους εκμισθωτές ακινήτων ύψους 50% της δαπάνης που θα πραγματοποιηθεί για ενεργειακή αναβάθμιση μέχρι το 2030 με ίδια κεφάλαια

    ββ) πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δάνεια ή επιδοτήσεις, με κάλυψη 100% :
    ποσού επιδότησης, επιτοκίου και ποσοστού συμμετοχής κόστους δαπάνης που πρόκειται να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη εκμισθωμένου ακινήτου σε περίπτωση δανείου ή χρηματοδότησης