Άρθρο 15: Τροποποίηση του ν. 3054/2002 όπως ισχύει

1. Στις διατάξεις του ν. 3054/2002 όπως ισχύει, η φράση «Άλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα», αντικαθίσταται από τη φράση «Βιορευστά».

2. Μετά την παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 11 ως ακολούθως:
«11. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και οι ερευνητικοί ή τεχνολογικοί φορείς της ημεδαπής μπορούν να προμηθεύονται τελικά και ημικατεργασμένα πετρελαιοειδή προϊόντα από κατόχους άδειας Διύλισης και τελικά πετρελαιοειδή προϊόντα από κατόχους άδειας Εμπορίας, τα οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις και τηρούνται οι διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.»

3. Οι παρ. 4 έως και 7 του άρθρου 15Α του ν. 3054/2002 όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«4. α) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται κάθε έτος πριν την 30η Ιουνίου, καθορίζεται η προς κατανομή ετήσια ποσότητα αυτούσιου βιο¬ντίζελ για το επόμενο έτος (περίοδος 1ης Ιανουαρίου – 31ης Δεκεμβρίου επόμενου έτους) καθώς και το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης αυτούσιου βιοντίζελ στο μίγμα καυσίμου το οποίο οφείλουν να διασφαλίζουν οι υπόχρεοι της ανάμειξης. Για τον υπολογισμό της ως άνω προς κατανομή ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιο¬ντίζελ λαμβάνονται υπόψη: i) το ανωτέρω ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης αυτούσιου βιοντίζελ στο μίγμα καυσίμου ii) η εκτίμηση κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης για το επόμενο έτος.
Με την ίδια απόφαση πραγματοποιείται η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην κατανομή, συγκροτούνται η Επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου και η Επιτροπή εξέτασης ενστάσεων και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.
β) Η Επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου αποτελείται από δύο εκπροσώπους από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών.
Έργο της Επιτροπής είναι:
i) ο έλεγχος της τυπικής πληρότητας των αιτήσεων συμμετοχής,
ii) η αξιολόγηση όσων προκρίνονται στο επόμενο στάδιο,
iii) ο υπολογισμός της κατανομής σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην απόφαση της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου,
iv) η σύνταξη σχετικού πρακτικού με τις κατανεμόμενες ποσότητες ανά δικαιούχο της κατανομής και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή και η εισήγηση ως προς αυτά, καθώς και
v) η εισήγηση επί ανακατανομών σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος, εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη.
γ) Η Επιτροπή εξέτασης ενστάσεων, αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από τα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έργο της Επιτροπής αυτής είναι η γνωμοδότηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επί τυχόν αιτήσεων θεραπείας σχετικά με την ΚΥΑ κατανομής, ανακατανομής ή τροποποίησης κατανομής του αυτούσιου βιοντίζελ.
5. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στην κατανομή είναι:
ί) προκειμένου για παραγωγούς αυτούσιου βιοντίζελ, η κατοχή άδειας λειτουργίας για Μονάδα Παραγωγής Βιοντίζελ εγκατεστημένη σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή, προκειμένου για εισαγωγείς αυτούσιου βιοντίζελ, η προσκόμιση συμβάσεων αγοράς αυτούσιου βιοντίζελ για το επόμενο έτος από μονάδες παραγωγής αυτούσιου βιοντίζελ εγκατεστημένες σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ii) η ύπαρξη και διαθεσιμότητα των απαιτούμενων αποθηκευτικών χώρων εντός της ελληνικής επικράτειας για το αυτούσιο βιοντίζελ, η ελάχιστη χωρητικότητα των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/100 της αιτούμενης ποσότητας ούτε από 100 κυβικά μέτρα ανά μονάδα παραγωγής ιδιόκτητη ή συμβεβλημένη, για κάθε υποψήφιο στην κατανομή δικαιούχο, καθώς και
ϊϊϊ) το προσφερόμενο αυτούσιο βιοντίζελ να πληροί τα κριτήρια αειφορίας των παραγράφων 2 έως 6 του άρθρου 5 του νόμου … .
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται τα κριτήρια και η μεθοδολογία για την ετήσια κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για συμμετοχή στην πρόσκληση κατανομής της παραγράφου 4 και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
7. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής αξιολόγησης και ελέγχου της παραγράφου 4, καθορίζονται:
i) οι δικαιούχοι της κατανομής της ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ της παραγράφου 4 για το επόμενο έτος και η αντιστοιχούσα σε αυτούς ποσότητα της ετήσιας κατανομής,
ii) το ποσοστό συμμετοχής κάθε δικαιούχου στην ετήσια κατανεμόμενη ποσότητα,
iii) το μηνιαίο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων αυτούσιου βιοντίζελ ανά δικαιούχο προς τους υπόχρεους της ανάμειξης,
iv) ειδικότερα θέματα, ιδίως οι εγγυήσεις και τα πρόσθετα δικαιολογητικά συμμετοχής που οφείλουν να προσκομίσουν οι δικαιούχοι, καθώς και οι σχετικές προθεσμίες για την υποβολή τους,
και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.
β) Οι δικαιούχοι της κατανομής αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διαθέτουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, τις κατανε¬μηθείσες σε αυτούς συνολικές ετήσιες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ, και οι υπόχρεοι ανάμειξης να τις παραλαμβάνουν, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση κατανομής της παρούσας παραγράφου. Ειδικότερες υποχρεώσεις των προσώπων της παραγράφου αυτής, καθώς και ο έλεγχος τήρησης των υποχρεώσεών τους, καθορίζονται με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση κατανομής.
γ) Είναι δυνατή η κατανομή επιπλέον ποσοτήτων αυτούσιου βιοντίζελ στους δικαιούχους κατά το ποσοστό συμμετοχής τους, εφόσον στη διάρκεια του έτους αυξηθεί:
i) το ελάχιστο ποσοστό ανάμειξης που καθορίζεται με την Υπουργική απόφαση της παραγράφου 4 του παρόντος ή
ii) η ζήτηση (κατανάλωση) του πετρελαίου κίνησης ως προς τις σχετικές προβλέψεις της κατανάλωσης της παραγράφου 4, βάσει των οποίων καθορίστηκε η προς κατανομή ετήσια ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ.
Στις περιπτώσεις αυτές οι υπόχρεοι ανάμειξης οφείλουν να παραλαμβάνουν, να αναμειγνύουν και να διαθέτουν στην ελληνική επικράτεια μαζί με το πετρέλαιο κίνησης τις επιπλέον απαιτούμενες ποσότητες από τους δικαιούχους της κατανομής αναλογικά και σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην κατανομή, μέχρι συμπλήρωσης του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού ανάμειξης, όπως αυτό καθορίζεται στην Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 4 του παρόντος.
δ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δυνατή:
i) η ανακατανομή των ποσοτήτων και ο επανακαθορισμός των ποσοστών συμμετοχής σε περίπτωση που αφαιρεθούν για οποιοδήποτε λόγο μέρος ή και το σύνολο της κατανεμηθείσας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ από δικαιούχο της κατανομής.
ii) η μείωση της συνολικής ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ, εφόσον αυτό δικαιολογείται από σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης ως προς τις σχετικές προβλέψεις της παραγράφου 4, η οποία παρατηρείται για εύλογο χρονικό διάστημα και τεκμηριώνεται από στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην περίπτωση αυτή, μειώνεται αναλογικά η ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ ανά δικαιούχο κατά το ποσοστό συμμετοχής του.
ε) Ειδικά για την κατανομή έτους 2011, η περίοδος κατανομής παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ επιπλέον της ισχύουσας κατανομής έτους 2011, οι οποίες απαιτούνται για τους επιπλέον μήνες, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της κατανομής έτους 2010. Οι παραδόσεις αυτές εκτελούνται με τρόπο ώστε:
i) στο τέλος κάθε μήνα οι ποσότητες που παραδόθηκαν από τους δικαιούχους να είναι ανάλογες με τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή και
ii) το ποσοστό ανάμειξης του αυτούσιου βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά να μην είναι ποτέ μικρότερο από 6,5 % κατ’ όγκο.»

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 20:51 | ΣΕΡΓΙΑΔΟΥ ΜΕΡΟΠΗ

    Η παρακάτω πρόταση διαμόρφωσης του άρθρου 15Α, στηρίζεται στο σκεπτικό ότι το μόνο κριτήριο κατανομής που δύναται να αιτιολογήσει παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά είναι αυτό της πρώτης ύλης που προέρχεται από ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες, δεδομένου ότι με αυτό επιχειρείται αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και εδραίωση του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης προτείνεται μεταβατική περίοδος για την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ώστε να δοθεί στους παράγοντες της αγοράς η δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδόμενα που προτείνονται.

    Το άρθρο 15Α του Ν. 3054/2002, όπως είχε τροποποιηθεί δυνάμει του άρθρου 22 του

    Ν. 3769/2009 , αντικαθίσταται ως εξής:

    Βιοκαύσιμα και Βιορευστά
    1. Τα Βιοκαύσιμα και τα Βιορευστά, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 3054/2002, μπορούν να διατίθενται είτε αυτούσια είτε σε μίγμα με προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου, εφόσον πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται με αποφάσεις του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ), σύμφωνα με το εδάφιο δ` της παραγράφου 8 του άρθρου 6 του ν. 4328/1929 (ΦΕΚ 272 Α). Επιτρέπεται η διάθεση μιγμάτων βιοκαυσίμων με προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου με περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα πέραν του ορίου που καθορίζεται στις αποφάσεις του ΑΧΣ, εφόσον οι λοιπές προδιαγραφές των μιγμάτων αυτών βρίσκονται εντός των ορίων των προδιαγραφών, όπως καθορίζονται στις ισχύουσες αποφάσεις του ΑΧΣ για το βιοκαύσιμο ή άλλο ανανεώσιμο καύσιμο και το προϊόν διύλισης αργού πετρελαίου.
    2. Η ανάμειξη των αυτούσιων Βιοκαυσίμων ή Βιορευστών με τα αντίστοιχα συμβατά προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου πραγματοποιείται με ευθύνη των κατόχων Άδειας Διύλισης ή Άδειας Εμπορίας κατηγορίας Α, στις εγκαταστάσεις τους.
    3. Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας και Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων υποχρεούνται να αναρτούν ειδική σήμανση στα σημεία πώλησης των: α) Αυτούσιων Βιοκαυσίμων ή Βιορευστών, β) Βιοντίζελ αναμεμειγμένου με πετρέλαιο κίνησης σε ποσοστό που υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται στις εκάστοτε σχετικές αποφάσεις του ΑΧΣ για τις προδιαγραφές του πετρελαίου κίνησης, γ) Βιοαιθανόλης αναμεμειγμένης με βενζίνη σε ποσοστό που υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται στις εκάστοτε σχετικές αποφάσεις του ΑΧΣ για τις προδιαγραφές της βενζίνης. Τα χαρακτηριστικά της ειδικής σήμανσης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΚΑ.
    4. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών ΥΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος, καθορίζεται η προς κατανομή ετήσια ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ για το επόμενο έτος. Για τον υπολογισμό της ποσότητας αυτής λαμβάνονται υπόψη: i) το μέγιστο όριο ανάμειξης για το πετρέλαιο κίνησης, όπως αυτό καθορίζεται στις εκάστοτε σχετικές αποφάσεις του ΑΧΣ και ii) η εκτίμηση κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης για το επόμενο έτος. Με την ίδια απόφαση πραγματοποιείται η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην κατανομή, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις αιτήσεις συμμετοχής, συγκροτείται η Επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Η απόφαση πρόσκλησης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται την 1η Νοεμβρίου εκάστου έτους και προβλέπει προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Η απόφαση κατανομής εκδίδεται πριν την 30η Δεκεμβρίου.
    β) Η Επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου, η οποία αποτελείται από δύο εκπροσώπους από των Υπουργείων ΥΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προβαίνει στον έλεγχο της τυπικής πληρότητας των αιτήσεων συμμετοχής. και, στη συνέχεια, στην αξιολόγηση όσων προκρίνονται στο επόμενο στάδιο της κατανομής, βάσει των στοιχείων των παραγράφων 5 και 6 του παρόντος άρθρου, και συντάσσει σχετικό πρακτικό με τις κατανεμόμενες ανά εταιρεία ποσότητες.
    Η επιτροπή αξιολόγησης υποχρεούται, κατά το προκριματικό στάδιο της διαδικασίας του ελέγχου της τυπικής πληρότητας του φακέλου εκάστης εταιρείας, να ενημερώνει την συγκεκριμένη εταιρεία για την ημέρα και την ώρα του επικείμενου ελέγχου ,ώστε να παρίσταται εκπρόσωπός της, κατά την αποσφράγιση του φακέλου της, προκειμένου εάν διαπιστωθεί έλλειψη στοιχείων/υποχρεωτικών δικαιολογητικών, για το δικαίωμα συμμετοχής στην κατανομή, να ενημερώνεται ο εκπρόσωπος της εταιρείας αυτόχρημα, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στην εταιρεία να προσκομίσει τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών .
    γ) Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κατανομή είναι: 1. η κατοχή άδειας λειτουργίας για Μονάδα Παραγωγής Βιοντίζελ εγκατεστημένη σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου και του διευθυντού της εγκατάστασης, ότι η μονάδα βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς και η ημερήσια δυναμικότητα της εν λόγω μονάδας και 2. η ύπαρξη και διαθεσιμότητα των απαιτούμενων φορολογικών αποθηκευτικών χώρων εντός της ελληνικής επικράτειας για το αυτούσιο βιοντίζελ, η ελάχιστη χωρητικότητα των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1/100 της συνολικά προς κατανομή ποσότητας. 3. Συμβάσεις με Έλληνες παραγωγούς για ενεργειακές καλλιέργειες.
    5. Για την κατανομή της ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ της προηγούμενης παραγράφου μεταξύ των «Οικονομικών Φορέων», λαμβάνονται υπόψη οι ποσότητες πρώτης ύλης που προέρχονται από Ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες τις οποίες η συμμετέχουσα εταιρεία, τις προμηθεύτηκε από Έλληνες παραγωγούς δυνάμει συμβάσεως αγοραπωλησίας Ελληνικών ελαιούχων σπόρων , όπως η συνημμένη σε υπόδειγμα , για την παραγωγή αυτούσιου βιοντίζελ σε μονάδα παραγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
    Για κάθε 240 κιλά ηλιόσπορου ή κραμβόσπορου, κατανέμονται 0,10 χιλιόλιτρα βιοντίζελ, για κάθε 540 κιλά σογιόσπορου κατανέμονται επίσης 0,10χιλιόλιτρα βιοντίζελ.
    Για να τύχουν κατανομής από ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες οι «Οικονομικοί Φορείς» πρέπει να προσκομίσουν στο ΥΠΕΚΑ ε ή στην προς τούτο εξουσιοδοτημένη υπηρεσία ,συμβάσεις αγοραπωλησίας Ελληνικών ελαιούχων σπόρων για παραγωγή βιοντήζελ, τιμολόγια αγοράς ελαιούχων σπόρων , καθώς και αντίγραφο της δήλωσης Ο.Σ.Δ.Ε. του έλληνα παραγωγού του τρέχοντος έτους το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ως άνω συμβάσεως.
    Οι συμβάσεις θα υπογράφονται το αργότερο μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος .
    Κατά την διαπραγμάτευση της τιμής πώλησης του αυτούσιου βιοντίζελ που προέρχεται από ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες θα λαμβάνεται υπόψη από τους «Οικονομικούς Φορείς» και «Προμηθευτές» το κόστος των εγχώριων πρώτων υλών.
    Οι «Οικονομικοί Φορείς» θα προσφέρουν στους «Προμηθευτές» τιμή πώλησης βιοντήζελ προερχόμενο από τις Ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες. Η τιμή πώλησης θα είναι ενιαία για όλους τους «Οικονομικούς Φορείς» και θα προκύπτει ως μέσος όρος των δύο ( 2) ανατγωνιστικότερων προσφορών.
    Αν διαπιστωθεί ότι οι ποσότητες των Ελληνικών ελαιούχων σπόρων, δεν επαρκούν για να καλυφθεί το σύνολο της κατανεμόμενης ποσότητας τότε ανατίθεται στους «Προμηθευτές» να αγοράσουν βιοντίζελ με ελεύθερη διαπραγμάτευση από τους «Οικονομικούς Φορείς» στην κατανομή την υπόλοιπη ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.
    Ο υπολογισμός της επάρκειας των Ελληνικών πρώτων υλών που προέρχονται από ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες γίνεται μετά την 1η Νοεμβρίου και μέχρι την 30η Νοεμβρίου εκάστου έτους.
    Το βιοντίζελ που παραδίδεται από τους «Οικονομικούς Φορείς» στους «Προμηθευτές» πρέπει να πληρεί τα κριτήρια αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και βιορευστά του άρθρου 5 του παρόντος νόμου.
    6. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου , κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής αξιολόγησης και ελέγχου της παραγράφου 4, καθορίζονται:
    i) οι δικαιούχοι της κατανομής της ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ της παραγράφου 4 για το επόμενο έτος και η αντιστοιχούσα σε αυτούς ποσότητα της ετήσιας κατανομής,
    ii) το ποσοστό συμμετοχής κάθε δικαιούχου στην ετήσια κατανεμόμενη ποσότητα,
    iii) το μηνιαίο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων αυτούσιου βιοντίζελ ανά δικαιούχο προς τους υπόχρεους της ανάμειξης,
    iv) ειδικότερα θέματα, ιδίως οι εγγυήσεις και τα πρόσθετα δικαιολογητικά συμμετοχής που οφείλουν να προσκομίσουν οι δικαιούχοι, καθώς και οι σχετικές προθεσμίες για την υποβολή τους,
    και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    β) Οι δικαιούχοι της κατανομής αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διαθέτουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, τις κατανεμηθείσες σε αυτούς συνολικές ετήσιες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ, και οι υπόχρεοι ανάμειξης να τις παραλαμβάνουν, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση κατανομής της παρούσας παραγράφου. Ειδικότερες υποχρεώσεις των προσώπων της παραγράφου αυτής, καθώς και ο έλεγχος τήρησης των υποχρεώσεών τους, καθορίζονται με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση κατανομής.
    γ) Είναι δυνατή η κατανομή επιπλέον ποσοτήτων αυτούσιου βιοντίζελ στους δικαιούχους κατά το ποσοστό συμμετοχής τους, εφόσον στη διάρκεια του έτους αυξηθεί:
    i) το ελάχιστο ποσοστό ανάμειξης που καθορίζεται με την Υπουργική απόφαση της παραγράφου 4 του παρόντος ή
    ii) η ζήτηση (κατανάλωση) του πετρελαίου κίνησης ως προς τις σχετικές προβλέψεις της κατανάλωσης της παραγράφου 4, βάσει των οποίων καθορίστηκε η προς κατανομή ετήσια ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ.
    Στις περιπτώσεις αυτές οι υπόχρεοι ανάμειξης οφείλουν να παραλαμβάνουν, να αναμειγνύουν και να διαθέτουν στην ελληνική επικράτεια μαζί με το πετρέλαιο κίνησης τις επιπλέον απαιτούμενες ποσότητες από τους δικαιούχους της κατανομής αναλογικά και σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην κατανομή, μέχρι συμπλήρωσης του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού ανάμειξης, όπως αυτό καθορίζεται στην Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 4 του παρόντος.
    δ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δυνατή:
    i) η ανακατανομή των ποσοτήτων και ο επανακαθορισμός των ποσοστών συμμετοχής σε περίπτωση που αφαιρεθούν για οποιοδήποτε λόγο μέρος ή και το σύνολο της κατανεμηθείσας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ από δικαιούχο της κατανομής.
    ii) η μείωση της συνολικής ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ, εφόσον αυτό δικαιολογείται από σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης ως προς τις σχετικές προβλέψεις της παραγράφου 4, η οποία παρατηρείται για εύλογο χρονικό διάστημα και τεκμηριώνεται από στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην περίπτωση αυτή, μειώνεται αναλογικά η ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ ανά δικαιούχο κατά το ποσοστό συμμετοχής του.
    ε) Ειδικά για την πρώτη μεταβατική περίοδο μετά την εισαγωγή του παρόντος διενεργείται κατανομή δεκαοκτάμηνης διάρκειας για το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως 31.12.2013 βάσει των κριτηρίων που ίσχυαν προ της εισαγωγής του παρόντος.
    Η πρόσκληση για την συμμετοχή και η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ κατανομής γίνεται από 1.6.2012 έως 30.6.2012. Πριν την 31.12.2012 γίνεται οριστικοποίηση- ανακατανομή των κατανεμηθέντων ποσοτήτων και αναπροσαρμόζονται με βάση την ποσότητα ελαιούχων σπόρων που έχει παραλάβει ο κάθε δικαιούχος.
    7. Οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που καθορίζονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, οι οποίες προσφέρονται από τους Οικονομικούς Φορείς συμμετέχοντες στην κατανομή και προορίζονται για ανάμειξη με πετρέλαιο κίνησης, παραλαμβάνονται υποχρεωτικά, αναμειγνύονται και διατίθενται στην Ελληνική Επικράτεια από τους «Προμηθευτές». Εφόσον κάποιοι «Προμηθευτές» πραγματοποιούν εισαγωγές πετρελαίου κίνησης. Οι τελευταίοι υποχρεούνται να προμηθεύονται ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ αναλογικά από τους Οικονομικούς Φορείς συμμετέχοντες στην κατανομή που αντιστοιχεί σε ίδιο ποσοστό ανάμειξης με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της ποσότητας που απορροφούν οι » Προμηθευτές». Ειδικότερες υποχρεώσεις των Οικονομικών Φορέων και Προμηθευτών της παραγράφου αυτής, καθώς και ο έλεγχος τήρησης των υποχρεώσεων τους, καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης κατανομής της παραγράφου 6.
    Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης μπορούν να συγκροτούνται μικτά κλιμάκια για τη διενέργεια ελέγχων στους «οικονομικούς Φορείς» και «Προμηθευτές» της κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ και καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
    8. Στους «Οικονομικούς Φορείς» της παραγράφου 6 και στους «Προμηθευτές» της παραγράφου 7, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις τ που ορίζονται στην ΚΥΑ κατανομής.
    Στους δικαιούχους της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να επιβληθούν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή τους και οι ακόλουθες κυρώσεις: α) Μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της παραγράφου 7, β) μερική ή ολική ανάκληση της έγκρισης κατανομής του οικείου έτους, γ) απαγόρευση συμμετοχής σε μελλοντικές διαδικασίες κατανομής, δ) προσωρινή ή οριστική ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων.
    Ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που προκύπτουν κατόπιν της επιβολής των διοικητικών κυρώσεων κατά τα ως άνω, αγοράζονται από τους «Προμηθευτές» από τους υπόλοιπους οικονομικούς φορείς που συμμετέχουν στην κατανομή με ελεύθερη διαπραγμάτευση.

    9. Κατά τη χρονική περίοδο 2013 – 2020 διατίθεται ως καύσιμο κίνησης στην Ελληνική Επικράτεια, αυτούσια, σε μείγμα με βενζίνες ή μέσω μετατροπής της σε συστατικά βενζινών, βιοαιθανόλη παραγόμενη κατά προτεραιότητα από ενεργειακές καλλιέργειες, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η παραγόμενη ποσότητα βιοαιθανόλης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, απορροφάται υποχρεωτικά από: α) κατόχους άδειας διύλισης, β) κατόχους άδειας εμπορίας κατηγορίας Α, εφόσον αυτοί πραγματοποιούν εισαγωγές βενζινών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών ΥΠΕΚΑ, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.
    10. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών ΥΠΕΚΑ, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορούν να καθορίζονται ζητήματα παραγωγής και διάθεσης στην ελληνική επικράτεια, βιοκαυσίμων και βιορευστών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, πλην του βιοντίζελ και της βιοαιθανόλης.
    Σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει λάβει έγκριση κατανομής ποσοτήτων αυτούσιων βιοκαυσίμων και βιορευστών, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέτει αυτές εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
    12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών ΥΠΕΚΑ, Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μεταφορών και Επικοινωνιών θεσπίζεται πλαίσιο για την περαιτέρω προώθηση των βιοκαυσίμων, στην οποία ορίζονται τα προϊόντα αυτούσια ή σε μείγματα, το ποσοστό ανάμειξης, η διαδικασία και τα κίνητρα για την παραγωγή, τη διάθεση και την κατανάλωση τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
    Με ίδια απόφαση, σε ειδικές περιπτώσεις και πέραν της διαδικασίας των παραγράφων 4-9, είναι δυνατόν να καθορίζεται ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης αυτούσιων βιοκαυσίμων και βιορευστών προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου, εφόσον αυτό είναι εντός των ορίων που καθορίζονται στις σχετικές αποφάσεις του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου».

    ΣΕΡΓΙΑΔΟΥ ΜΕΡΟΠΗ
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 16:55 | ΣΕΡΓΙΑΔΟΥ ΜΕΡΟΠΗ

    Η προτεινόμενη με το προσχέδιο νόμου τροποποίηση του άρθρου 15 Α είναι μείζονος σημασίας, αφού στοχεύει στο να διατυπώσει την πολιτική του Ελληνικού Κράτους για την αγορά των βιοκαυσίμων, για τα ερχόμενα χρόνια.

    Η πρόταση τροποποίησης δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη βελτίωσης που κάθε νέα πρόταση νόμου πρέπει να επιφέρει σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθετικά κατάσταση.

    Με το παρόν προσχέδιο του νόμου προτείνεται η διατήρηση του μέχρι σήμερα ισχύοντος συστήματος κατανομής σύμφωνα με το οποίο τα διυλιστήρια υποχρεούνται να αγοράζουν το βιοντήζελ που χρησιμοποιούν ,από συγκεκριμένους προμηθευτές (βιομηχανίες και εμπόρους).

    Η επιλογή των προμηθευτών αυτών καθώς και η ποσότητα που ο καθένας παραγωγός ή έμπορος, θα πωλήσει στα διυλιστήρια αποφασίζονται σε ετήσια βάση με ΚΥΑ βάσει των κριτηρίων που περιέχει ο ισχύον σήμερα νόμος.

    Το παρόν προσχέδιο, ενώ διατηρεί την κατανομή, καταργεί πλήρως τα κριτήρια που περιέχονται στο νόμο και αναθέτει κατ’ έτος στον εκάστοτε Υπουργό την επιλογή των κριτηρίων που θα ισχύουν.

    Το αναμενόμενο σε μία τέτοια πρόταση νόμου δεν είναι η πλήρης κατάργηση των κριτηρίων, αλλά η βελτίωση των ήδη υφισταμένων ,αφού ύστερα από έξι χρόνια λειτουργίας της αγοράς βιοντίζελ έχει προκύψει η γνώση της παθογένειας των σήμερα νομοθετημένων κριτηρίων, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διατυπωθούν νομοθετικά πληρέστερα και ορθολογικότερα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της κατανομής.

    Ο τρόπος κατανομής εμπεριέχεται στην παράγραφο 6 η διατύπωση της οποίας έχει ως ακολούθως:

    ¨ 6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται τα κριτήρια και η μεθοδολογία για την ετήσια κατανομή αυτούσιου βιοντήζελ καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για συμμετοχή στην πρόσκληση κατανομής της παραγράφου 4 και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. ¨

    Από την διατύπωση αυτή συνεπάγεται ότι τα κριτήρια για την κατανομή του βιοντήζελ θα καθορίζονται κάθε χρόνο με κοινή υπουργική απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αβέβαιο ποια κριτήρια θα ισχύουν κάθε χρόνο αφού υπάρχει η δυνατότητα να μεταβάλλονται με κοινή Υπουργική Απόφαση κάθε χρόνο.

    Επί πλέον ο νόμος αφήνει παντελώς κενό το είδος των κριτηρίων και την μεθοδολογία τα οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν του ο Υπουργός.

    Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες παραγωγής βιοντήζελ θα αιφνιδιάζονται κάθε χρόνο και θα πληροφορούνται μόλις 15 μέρες ή ένα μήνα πριν ποια κριτήρια θα ισχύσουν.

    Το νομοθετείν δι’ υπουργικών αποφάσεων είναι γνωστό ότι δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια του Δικαίου .

    Περαιτέρω για την υπό διαβούλευση πρόταση προκύπτει και ένα βασικό ζήτημα αντισυνταγματικότητας του προσχεδίου νόμου γιατί ουδόλως αιτιολογείται ο λόγος για τον οποίο η αγορά του βιοντίζελ αποκλείεται από την ελεύθερη αγορά και υπόκειται στην παρεμβατική αυτή διαδικασία της κατανομής.

    Για να υπάρχει κατανομή, άρα, κατάργηση της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να υπάρχει ειδική , επαρκής και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

    Εφόσον αποφασίζεται παρέμβαση του Κράτους ,προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αποφυγή χαλιναγώγησης υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων τα κριτήρια θα πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια στο νόμο και η διατύπωση τους να λαμβάνει υπ’ όψιν και την ανάγκη λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς ώστε να υπάρχει ελεύθερη ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

    Στα σημεία αυτά δεν ανταποκρίνεται η προτεινόμενη με το σχέδιο νόμου τροποποίηση του άρθρου 15Α.

    Το παρόν προσχέδιο νόμου ενώ αναφέρεται με λεπτομέρεια στον τρόπο συγκρότησης επιτροπής παραλείπει παντελώς να διατυπώσει τα κριτήρια και την μεθοδολογία της κατανομής τα οποία είναι και η ουσία του νόμου και της πολιτικής επί των βιοκαυσίμων που θέλει να διατυπώσει το σχέδιο νόμου. Συνεπώς είναι άκρως σημαντικό να διατυπωθούν τα κριτήρια και να τεθούν σε διαβούλευση.

    Τα κριτήρια που περιέχονται στον νόμο όπως ισχύει σήμερα αποτελούν ένα αμάλγαμα που στο σύνολό τους, σήμερα, μετά από έξι χρόνια λειτουργίας των βιομηχανιών βιοντήζελ στην Ελλάδα, είναι παρωχημένα και δεν έχουν κατορθώσει να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς για τους οποίους έχουν τεθεί. Σαφώς δε χρήζουν βελτίωσης.

    Από τα σχόλια που μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στη διαβούλευση ,γίνεται φανερό και στον μη γνώστη των θεμάτων της συγκεκριμένης διαδικασίας , ότι, λόγω της ύπαρξης βιομηχανίας βιοντίζελ στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μια δυναμική στις ενεργειακές καλλιέργειες, η οποία συμβάλλει στο αγροτικό εισόδημα προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στους αγρότες.

    Για να έχει διάρκεια η “άνοιξη” των ενεργειακών, θα πρέπει να δομηθεί με βάσει τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας. Οι ενεργειακές μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν με μη ορθολογικό τρόπο, αφού λαμβάνεται υπ’ όψιν αρχικά, αλλά στην πράξη και ολοκληρωτικά, μόνο η ύπαρξη σύμβασης της βιομηχανίας με τον παραγωγό για την καλλιέργεια – που είναι ένα στοιχείο μη ελέγξιμο και αβέβαιο αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αν τελικά υλοποιηθεί – και όχι το αν έχει λάβει χώρα η καλλιέργεια , άν έχει παραχθεί ενεργειακό προίον (ηλιόσπορος – κραμβόσπορος) και αν έχει αγοραστεί από την βιομηχανία και έχει παραχθεί βιοντίζελ.

    Βέβαια πάντα εμπεριέχεται διατύπωση για ανακατανομή, η οποία όπως ουδέποτε έχει γίνει εμπρόθεσμα και με τρόπο που να λαμβάνει υπ’ όψιν την πράγματι αγορασθείσα από την βιομηχανία ποσότητα. Συνεπώς είναι απόλυτα αναγκαίο να διατυπωθεί με το σωστό τρόπο το κριτήριο των ενεργειακών για να αποφευχθεί στο μέλλον η ύπαρξη η επανάληψη των ελλείψεων και αδικιών που παρατηρούνται συστηματικά κάθε χρόνο και που αποβαίνουν προς όφελος όχι των αγροτών αλλά των επιτηδείων.

    Από τις σήμερα υφιστάμενες διατάξεις που το παρόν σχέδιο διατηρεί, η μόνη που επιτυγχάνει βελτίωση ως προς την υφιστάμενη κατάσταση είναι αυτή της παραγράφου 5, μόνο ως προς το σημείο που πλέον θέτει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στην κατανομή ,η μονάδα παραγωγής να είναι σε λειτουργία και να μην είναι στο στάδιο της κατασκευής, ενώ μέχρι σήμερα ήταν επιτρεπτή και η συμμετοχή μονάδων που ήταν σε στάδιο έγκρισης κατασκευής.

    Στην ίδια όμως παράγραφο , η διατύπωση του προσχεδίου νόμου ,εξακολουθεί να διατηρεί την αδικία που ο σήμερα ισχύον νόμος έχει εγκαθιδρύσει ,αφού επιφυλάσσει δυσμενέστερη μεταχείριση για τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής σε σχέση με τις βιομηχανίες παραγωγής που είναι εγκατεστημένες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ειδικότερα το προσχέδιο προβλέπει ότι δικαίωμα « αυτοπρόσωπης» συμμετοχής στην κατανομή έχουν τόσο οι ελληνικές όσο και οι κοινοτικές βιομηχανίες παραγωγής βιοντίζελ.

    Περαιτέρω το προσχέδιο προβλέπει ,όσα και μέχρι σήμερα ίσχυαν και είχαν όμως αποτελέσει αίτημα αλλαγής, ότι δηλαδή οι κοινοτικές βιομηχανίες μπορούν να συμμετέχουν επί πλέον στην κατανομή και διαμέσου εισαγωγέων – εμπόρων, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν σύμβαση με αυτές για την προμήθεια βιοντίζελ.

    Με την διατύπωση αυτή δίνεται η δυνατότητα διπλής ή τριπλής συμμετοχής δια μέσου αιτήσεων σε μία κοινοτική βιομηχανία ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα σε ελληνικές βιομηχανίες να συμμετέχουν στην κατανομή και μέσω εμπόρων.

    Ο εξορθολογισμός του συστήματος επιβάλλει ή την κατάργηση συμμετοχής στην κατανομή εισαγωγέων -εμπόρων ή πρόβλεψη ότι οι εισαγωγείς- έμποροι μπορούν να συμμετέχουν και με την προσκόμιση συμβάσεων αγοράς βιοντίζελ που έχουν συνάψει και με εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής βιοντίζελ.

    Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επί ίσοις όροις αντιμετώπιση της συμμετοχής των εγχωρίων και κοινοτικών μονάδων παραγωγής.

    Άλλως οδηγούμαστε στο άτοπον ότι ενώ ελληνικές βιομηχανίες έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν βιοντίζελ στους εμπόρους εισαγωγείς, σε ίδια ή χαμηλότερη τιμή ,από τις κοινοτικές βιομηχανίες, να αποκλείονται δια του νόμου από αυτό το κομμάτι της κατανομής.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2006 που άρχισε να λειτουργεί το σύστημα κατανομής, όλες σχεδόν οι εταιρείες που έχουν πάρει μέρος στις κατ’ έτος γενόμενες κατανομές έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της εκδοθείσας ΚΥΑ.

    Εξι χρόνια μετά την κατάθεση της πρώτης αίτησης ακύρωσης ΚΥΑ κατανομής στο Συμβούλιο Επικρατείας, δεν έχει ακόμα εκδοθεί καμία απόφαση επί των αιτήσεων ακυρώσεως, που βέβαια και να εκδοθεί σήμερα είναι άνευ αντικειμένου αφού έχει παρέλθει ο χρόνος που αυτές οι ΚΥΑ είχαν ισχύ.

    Παρατηρούμε δηλαδή ότι και με την ύπαρξη κριτηρίων στο νόμο αυτά δεν τηρούνται κατά μείζονα λόγο η μη ύπαρξη κριτηρίων στο νόμο θα οδηγήσει σε πλήρη ανασφάλεια δικαίου.

    Συμπερασματικά, η διατύπωση του άρθρου χρήζει εκ νέου επεξεργασίας και συμπλήρωσης γιατί με την κατάργηση των ισχυόντων σήμερα ουσιωδών διατάξεων του, δημιουργείται κενό νόμου που δεν αναπληρώνεται από υπουργικές αποφάσεις.

    Είναι άκρως απαραίτητο η παρούσα διαβούλευση να συνεχιστεί αφού διατυπωθούν και συμπληρωθούν στο προσχέδιο νόμου τα κριτήρια της κατανομής και αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης της κατανομής, εφόσον προτείνεται η συνέχισή της, ώστε τα κριτήρια που θα τεθούν να εξυπηρετούν απόλυτα τους λόγους που επιβάλλουν παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

    Σε χωριστό σχόλιο διατυπώνεται πρόταση του γράφοντος για την διατύπωση του άρθρου στο σύνολο του για την περίπτωση που υιοθετείται τελικά η κατανομή ως διαδικασία έναντι της ελεύθερης αγοράς

    ΣΕΡΓΙΑΔΟΥ ΜΕΡΟΠΗ
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  • ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΥΦΕΣΗΣ. ΟΛΟΙ
    ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΕΝΑΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΛΟΓΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΟΛΕΣ
    ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΥΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΕΦΗΜΕΡΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ,ΟΣΟ ΘΕΩΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ, Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ(ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ) ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ(ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 13:22 | Ελίν Βιοκαύσιμα ΑΕ – Π.Ν. Πέττας ΑΒΕΕ

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Κοινή παρεμβαση των Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε. και Π. Ν. Πέττας Α.Β.Ε.Ε. στην διαβούλευση για το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς τις Οδηγίες 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ και άλλες διατάξεις»

    …τα κριτήρια, οι βαρύτητές τους και το μέγιστο ποσοστό τους να διαμορφωθούν ως εξής:

    Κριτήριο Ποσοστό συμμετοχής Μέγιστο ποσοστό

    Ενεργειακές καλλιέργειες 52,5% 60%
    Τηγανέλαια κλπ 7,5% 15%
    Βαμβακόσπορος – βαμβακέλαιο 5,0% 10%
    Παραδόσεις προηγούμενων ετών 15,0%
    Αιτούμενη ποσότητα 20,0%
    Σύνολο 100,0%

  • Με την ευκαιρία τροποποίησης άρθρων του Ν. 3054/02 για τη διάθεση των βιοκαυσίμων, αλλά και τις σχετικές συζητήσεις που διεξήχθηκαν στο ΥΠΕΚΑ, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

    • Από τεχνικές πληροφορίες από έγκυρους φορείς, τη βιβλιογραφία, αλλά και την καλή πρακτική στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνεται ότι η ανάμειξη βιοκαυσίμων για την παραγωγή μειγμάτων παρουσιάζει μια σειρά από τεχνικά προβλήματα. Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, συνιστάται η ανάμειξη να γίνεται στις εγκαταστάσεις διανομής ή στο γεμιστήριο κατά τη φόρτωση του βυτιοφόρου, ώστε να είναι κοντύτερα στο σημείο πώλησης.
    • Η επικείμενη ενσωμάτωση των οδηγιών 28/2009 και 30/2009 της Ε.Ε. καθιστά τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών υπεύθυνες, τόσο για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, όσο και για τη συμμόρφωση με τα κριτήρια αειφορίας των καυσίμων που διαθέτουν στην αγορά.

    Με βάση τα ανωτέρω, ο Σύνδεσμός μας προτείνει να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του Ν. 3054/02, ώστε όλες οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών -και όχι μόνον όσες πραγματοποιούν εισαγωγές, όπως προβλέπεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο– να έχουν το δικαίωμα ανάμειξης όλων των νομίμως διαθεσίμων βιοκαυσίμων, φέροντας και την σχετική ευθύνη. Σε περίπτωση που κάποιες εταιρίες αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση τεχνικά θέματα ή δεν επιθυμούν να εμπλακούν, θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα Διυλιστήρια.

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι επιβάλλεται να αναθεωρηθούν οι διατάξεις και οι ρυθμίσεις που ορίζουν κατανομές στο βιοντήζελ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην αγορά καυσίμων να λειτουργήσει μέσα σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας και υγιούς ανταγωνισμού.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 12:58 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

    1)ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ(100%) ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ.

    2)ΝΑ ΣΥΝΑΦΘΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

    3)ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ Υ.Π.Α.Α.Τ ΚΑΙ ΥΠ.Ε.ΚΑ

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 11:20 | Σ.ΒΙ.Β.Ε.

    Σχετικά με τα κριτήρια προσδιορισμού ποσοτήτων αυτούσιο βιοντήζελ, έχοντας υπόψη και την ανάγκη εξασφαλισμένου εισοδήματος του Έλληνα αγρότη αλλά και την ανάγκη παραγωγής ενός ανταγωνιστικού σε τιμή προϊόντος, προτείνουμε τα παρακάτω. Οι μικρές αλλαγές αυτές πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσουν και τους δυο παραπάνω σκοπούς με δίκαιο τρόπο.

    • Το κριτήριο της συνέπειας παραδόσεων στα διυλιστήρια να καταργηθεί και η βαρύτητά του να προστεθεί στο κριτήριο των τηγανελαίων.

    • Τα κριτήρια του ISO και των ερευνητικής δραστηριότητας να συνενωθούν και εμπλουτιστούν και με άλλες προϋποθέσεις

    • Το κριτήριο του μέγιστου υπερτιμήματος να καταργηθεί και η βαρύτητά του να προστεθεί στο κριτήριο των ενεργειακών καλλιεργειών.

    Έτσι τα κριτήρια να διαμορφωθούν ως εξής:

    ΒΑΡΥΤΗΤΑ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 35%
    ΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 20%
    ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ 15%
    ISO + ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ + ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ 10%
    ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ 15%
    ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΣ-ΒΑΜΒΑΚΕΛΑΙΟ 5%

    Η παραπάνω πρόταση γίνεται με για τους ακόλουθους λόγους

    • Το κριτήριο της συνέπειας παραδόσεων στα διυλιστήρια να καταργηθεί και η βαρύτητά του να προστεθεί στο κριτήριο των τηγανελαίων. Το κριτήριο της συνέπειας των παραδόσεων δεν εξαρτάται κατά κανένα τρόπο από τους παραγωγούς βιοντήζελ αλλά από τους υπόχρεους. Την περσινή χρονιά η απορρόφηση αυτούσιου βιοντήζελ από την μεριά των διυλιστηρίων ήταν λιγότερη ακόμη και από τις πρώτες ύλες που προαγόρασαν οι παραγωγοί από τις ενεργειακές καλλιέργειες. Οπότε το κριτήριο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της δέσμευσης παραδόσεων των παραγωγών βιοντήζελ για το οποίο σχεδιάστηκε. Μια και οι δεσμεύσεις των παραγωγών είναι πολλαπλές και πολλαπλάσιες σε οικονομικό αντίκτυπο (προαγορά πρώτων υλών μέσω ενεργειακών καλλιεργειών, εγγυητικές επιστολές κλπ) και επειδή το κριτήριο εξαρτάται πλέον από την απορρόφηση και μόνο των διυλιστηρίων προτείνουμε να καταργηθεί το κριτήριο. Η βαρύτητα του κριτηρίου προτείνουμε να προστεθεί στο σε αυτή των τηγανελαίων. Η αυξημένη βαρύτητα θα δώσει ώθηση στην εναλλακτική αυτή πρώτη ύλη που θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και στη νέα γενιά βιοκαυσίμων. Προϋπόθεση είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου της διακίνησης των τηγανελαίων μια και πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα συλλεγμένα τηγανόλαδα που προσμετρώνται στην ποσόστωση, αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή βιοντίζελ. Επίσης πρέπει να αποδεικνύεται η ακρίβεια των ποσοτήτων τηγανελαίων που συλλέγονται ώστε αποδεδειγμένα να είναι πραγματικά τηγανέλαιο και όχι κάτι άλλο που ονομάσθηκε τηγανέλαιο. Η βάση της πρότασης συστήματος ελέγχου αναλύεται παρακάτω:

    Οι παραγωγοί βιοκαυσίμων από τηγανέλαια θα πρέπει να πιστοποιούνται από κρατικό φορέα στην αρχή κάθε χρόνου. Ο έλεγχος πιστοποίησης θα περιλαμβάνει, πέρα από τον έλεγχο των αδειών και θεωρημένων βιβλίων αποθήκης όλων των προμηθευτών Α ύλης για δίπλα υπολογιζόμενα βιοκαύσιμα, αλλά και ένα πλήρες πιστοποιημένο σύστημα ιχνηλασιμότητας και φορολογικών στοιχείων ως το τελικό σημείο. Ο Σύνδεσμος μας μπορεί να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αν ζητηθούν.

    • Τα κριτήρια του ISO και της ερευνητικής δραστηριότητας να συνενωθούν και εμπλουτιστούν και με άλλες προϋποθέσεις. Τα κριτήρια του ISO και της ερευνητικής δραστηριότητας είναι δυο κριτήρια που, αν και σωστά, εύκολα πληρούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και κάποιες εμπορικές εταιρίες που δεν έχουν παρά μόνο ένα τηλέφωνο. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα όλα τα τελευταία χρόνια, όπου μια εταιρία να μην πληρούσε αυτά τα κριτήρια. Προτείνουμε λοιπόν τα δυο αυτά κριτήρια να συνενωθούν και να εμπλουτιστούν με περισσότερες προϋποθέσεις.

    Εμπίπτοντας στις απαιτήσεις εναρμόνισης των οδηγιών 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ, αναγράφεται ρητά για τα καθεστώτα στήριξης και διασφάλισης υφιστάμενων επενδύσεων, με βάση την προώθηση της αειφορίας των βιοκαυσίμων.
    Αποτέλεσμα τα κριτήρια κατανομής γ) και ε) της παραγράφου 5, άρθρο 15Α, του νόμου 3054/2002, συνοψίζονται σε ένα νέο κριτήριο Κ, που θα ονομάζεται εφεξής:
    Διασφάλιση των υφιστάμενων Ελληνικών επενδύσεων του παραγωγικού κλάδου των βιοκαυσίμων, με την αίρεση ότι οι συμμετέχοντες στο κριτήριο θα προσκομίζουν ΙSO σειράς 9000 σχετικά με την παραγωγή βιοντίζελ και συμβάσεις συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα, που να σχετίζονται με την ορθολογική προώθηση της αειφορίας των παραγόμενων βιοκαυσίμων.

    Κάτι τέτοιο διασφαλίζει ελληνικές θέσεις εργασίας σε μία αμιγώς πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα, δημιούργει ένα ελάχιστα ασφαλές περιβάλλον στην μεταβατική περίοδο εναρμόνισης και εφαρμογής του νόμου για όλες τις εγχώριες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις της αειφορίας.

    • Αντίθετα για μια εμπορική εταιρία δεν υπάρχει κόστος διατήρησης λειτουργίας. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες το συγκεκριμένο θέμα το αντιμετωπίζουν με μέτρα μακρόπνοα με ορίζοντα πολυετή. Το μέτρο αυτό έτσι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στο ‘παραθυράκι’ που υπάρχει στο σωστό κατά τα αλλά κριτήριο της αιτούμενης ποσότητας και να αποτελέσει κάποια εξασφάλιση των Ελληνικών επενδύσεων. Το ‘παραθυράκι’ στο οποίο αναφερόμαστε είναι ότι ενώ σωστά οι δυναμικότητες μονάδων εκτός Ελλάδος υπολογίζονται κατά το 25% της ονομαστικής τους (μια και κυρίως εξυπηρετούν την τοπική αγορά), ο νόμος δεν απαγορεύει μια εμπορική εταιρία να καταθέσει 10 (ή και παραπάνω) τέτοιες άδειες και να υπολογιστεί το άθροισμα τους (αντί μόνο η μεγαλύτερη) στο κριτήριο και έτσι να υποσκελίσει όλες τις Ελληνικές παραγωγικές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ με κάποια χαρτιά.

    • Το κριτήριο του μέγιστου υπερτιμήματος να καταργηθεί και η βαρύτητά του να προστεθεί στο κριτήριο των ενεργειακών καλλιεργειών. Το μέγιστο υπερτίμημα προσπαθεί να επιτύχει ένα σωστό στόχο με λάθος τρόπο. Το κριτήριο αυτό δεν μπορεί να δουλέψει στην Ελληνική αγορά για έναν και μόνο λόγο. Οι πλειονότητα των πρώτων υλών στην Ελλάδα έχει σταθερή – προκαθορισμένη τιμή, ενώ το υπερτίμημα βασίζεται σε κυμαινόμενη τιμή. Επιπροσθέτως, στην Κατανομή του 2010 το συγκεκριμένο μέτρο απέτυχε παταγωδώς όταν για 3 μήνες και πλέον το βιοντίζελ που διαθέσαμε βάσει του συγκεκριμένου κριτηρίου ήταν κατά 50 ευρώ / μ3 ακριβότερο από το εγχώρια παραγόμενο. Για το αυτό λόγο προτείνουμε το κριτήριο του μέγιστου υπερτιμήματος να καταργηθεί και η βαρύτητά του να προστεθεί στο κριτήριο των ενεργειακών καλλιεργειών. Με τον ισχύον σύστημα μόνο το κριτήριο των ενεργειακών καλλιεργειών αυξάνεται σε βαρύτητα σε περίπτωση που οι ποσότητες προερχόμενες από συμβάσεις ενεργειακών καλλιεργειών υπερβαίνουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στο συντελεστή βαρύτητας του κριτηρίου. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι απόλυτα σωστή ΜΟΝΟ για αυτή την πρώτη ύλη για πολλούς λόγους:
    o το προβάδισμα που έχουν οι ενεργειακές καλλιέργειες διασφαλίζουν ένα σίγουρο – σταθερό και προκαθορισμένο εισόδημα στον Έλληνα αγρότη, που μπορεί με αυτές τις καλλιέργειες να κάνει έναν προγραμματισμό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
    o Μόνο οι ενεργειακές καλλιέργειες σαν πρώτη ύλη ελέγχονται με ένα πλήρες αδιάβλητο σύστημα ελέγχου μέσω του ΟΣΔΕ. Ο πλήρης ηλεκτρονικός έλεγχος και σε επίπεδο στρεμμάτων αλλά και κιλών διασφαλίζει ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε εταιρία να πάρει προβάδισμα στα κριτήρια με ψευδή στοιχεία. Το ίδιο δεν ισχύει για καμία άλλη πρώτη ύλη βιοντήζελ.
    o Η παραγωγή βιοντήζελ εξασφαλίζει επίσης σαν χρήση το υψηλότερο εισόδημα μόνο για τις πρώτες ύλες από ενεργειακές καλλιέργειες. Αυτό πάλι δεν ισχύει για άλλες πρώτες ύλες. Έτσι, πέρα από την έλλειψη ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου για τις άλλες πρώτες ύλες, μπορεί να υπάρχει και οικονομικό ενδιαφέρον πρώτη ύλη να δηλωθεί για βιοντήζελ και να χρησιμοποιηθεί για άλλη χρήση τελικά.
    o Πιστεύουμε το μέτρο ως έχει – περιορίζοντας την προτεραιότητα αποκλειστικά και μόνο στις ενεργειακές καλλιέργειες δίνει την σωστή ισορροπία μεταξύ ποσοτήτων και τιμής, παράλληλα δίνοντας μια διέξοδο στον Έλληνα αγρότη. Όσο οι συνολικές ποσότητες του βιοντήζελ είναι στα επίπεδα της προϋπολογισμένης κατανάλωσης, οι ενεργειακές καλλιέργειες θα είναι ένα εύλογο ποσοστό. Έτσι και ένας ικανός αριθμός στρεμμάτων θα γίνεται και η τιμή του τελικού προϊόντος θα είναι ανταγωνιστική (μια και θα συμμετάσχουν στο μείγμα όλες οι πρώτες ύλες). Αντίθετα αν παύσει αυτή η προτεραιότητα ή επεκταθεί θα διαταραχθεί η ισορροπία, με αποτέλεσμα και να γίνουν λιγότερα στέμματα και η τιμή του τελικού προϊόντος να μην πέσει.
    o Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση επέκτασης της υφισταμένης κατανομής μέχρι το τέλος του 2012 μόνο οι ενεργειακές καλλιέργειες δεν θα αλλάξουν στον τρόπο υπολογισμού. Μάλιστα η παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπολογίσει εξαρχής και τα σωστά στρέμματα (που γίνεται και σήμερα) αλλά και τα σωστά κιλά (σήμερα γίνεται εκ των υστερών με ανακατανομή). Όμως άλλες πρώτες ύλες όπως ο βαμβακόσπορος και τα τηγανελαια σε περίπτωση παράτασης θα συμπεριλάβουν ποσότητες 18μηνου για κατανομή 12 μηνών. Μάλιστα στην περίπτωση του βαμβακόσπορου θα υπολογιστούν 2 σοδιές ουσιαστικά. Πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της ίσης αντιμετώπισης όλων των πρώτων υλών πρέπει να γίνει μια αντίστοιχη πρόβλεψη.

    Ο Σύνδεσμος μας είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων για να παραθέσει περισσότερα στοιχεία, μελέτες και αποδείξεις που στηρίζουν τις θέσεις του για έναν υγιή και ανταγωνιστικό κλάδο. Τις παραπάνω θέσεις προσυπογράφουν οι παρακάτω εταιρίες :

    1) ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΕΠΕ
    2) MIL OIL
    3) GF ENERGY
    4) ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ
    5) ΜΑΝΟΣ ΑΕ
    6) ΕΛΒΙ ΑΕ

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 11:16 | Ελίν Βιοκαύσιμα ΑΕ – Π.Ν. Πέττας ΑΒΕΕ

    Κοινή παρεμβαση των Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε. και Π. Ν. Πέττας Α.Β.Ε.Ε. στην διαβούλευση για το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς τις Οδηγίες 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ και άλλες διατάξεις»

    Η μέχρι τώρα εμπειρία από τις κατανομές βιοντίζελ έχει αναδείξει τα ακόλουθα σοβαρά προβλήματα – στρεβλώσεις:
    1 Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των ενεργειακών καλλιεργειών που το 2011, λόγω μικρότερης περιόδου αλλά και υποεκτίμησης των ποσοτήτων έφτασε το 88%, έχει σαν συνέπεια να αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό κριτήριο για την κατανομή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει εν τέλει υπερβολικά η τιμή του ελληνικού βιοντίζελ. Παράλληλα προκάλεσε τον εκμηδενισμό των ποσοτήτων από άλλες ελληνικές πρώτες ύλες όπως το βαμβακέλαιο και τα τηγανέλαια. Δεδομένου ότι τα τηγανέλαια είναι η κατ’εξοχήν πρώτη ύλη που προωθούν οι ενσωματούμενες οδηγίες, ο αποκλεισμός τους από την κατανομή, αποτελεί πλην των άλλων και ευθεία παραβίαση των οδηγιών αυτών. Γι’αυτό ζητάμε αφ’ενός μεν να κατανέμονται όλες οι ελληνικές πρώτες ύλες κατά προτεραιότητα, αφ’ετέρου δε, να θεσπισθεί μέγιστη οροφή για το ποσοστό της κάθε πρώτης ύλης.

    Εξ άλλου, πολλά από τα υφιστάμενα κριτήρια δεν έχουν πρακτικό λόγο ύπαρξης:
    • Το κριτήριο της συνέπειας εφαρμόζεται με τρόπο απολύτως σκανδαλώδη, αφού το καρπούνται όσοι έχουν παραδώσει τις προβλεπόμενες ποσότητες, χωρίς να εξετάζεται η αιτία που υπολείπονται οι υπόλοιποι. Έτσι, τιμωρούνται εταιρίες από τις οποίες τα διυλιστήρια προμηθεύονται αυθαίρετα μικρότερες ποσότητες από όσες υποχρεούνται, και επιβραβεύονται άλλες από τις οποίες τα διυλιστήρια προμηθεύονται εξ ίσου αυθαίρετα μεγαλύτερες ποσότητες
    • Τα κριτήρια επιστημονικής έρευνας και ISO, έχουν χάσει εντελώς την αξία τους. Ολοι εμφανίζουν κάποια συνεργασία με επιστημονικό ίδρυμα, η αξία της οποίας αμφισβητείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, χωρίς να έχει η επιτροπή αξιολόγησης την δυνατότητα να απορρίψει ακόμα και τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. Επίσης όλοι εμφανίζουν ένα πιστοποιητικό ISO, επίσης αμφισβητούμενης αξίας.
    • Το κριτήριο της τιμής επίσης δεν έχει νόημα αφού σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν πρακτικά μόνον εισαγωγείς οι οποίοι ανταγωνίζονται αθέμιτα τους Έλληνες παραγωγούς.

    Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να καταργηθούν τα 4 κριτήρια και το ποσοστό τους να προστεθεί στις ενεργειακές καλλιπεργειες.

    Με βάση τα ανωτέρω, προτείνουμε τα κριτήρια, οι βαρύτητές τους και το μέγιστο ποσοστό τους να διαμορφωθούν ως εξής:

    Κριτήριο Ποσοστό συμμετοχής Μέγιστο ποσοστό
    Ενεργειακές καλλιέργειες 52.5% 60%
    Τηγανέλαια κλπ 7.5% 15%
    βαμβακόσπορος – βαμβακέλαιο 5.0% 10%
    παραδόσεις προηγούμενων ετών 15.0%
    Αιτούμενη ποσότητα 20.0%
    Σύνολο 100.00%

    2 Οι δηλώσεις των δικαιούχων δεν ελέγχονται επαρκώς με συνέπεια πολλοί να προσπορίζονται παράνομα μεγαλύτερες ποσότητες κατανομής. Μετά το τέλος δε της περιόδου κατανομής, οι όποιες διαφορές «λησμονούνται».

    Προτείνουμε την παρακάτω προσθήκη στην παράγραφο 9 του άρθρου 15 Α του ν. 3054:

    9. Στους δικαιούχους της παραγράφου 7 και στους υπόχρεους της παραγράφου 8, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 17 του παρόντος νόμου.
    Στους δικαιούχους της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να επιβληθούν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή τους και οι ακόλουθες κυρώσεις:
    α) Μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της παραγράφου 7,
    β) μερική ή ολική ανάκληση της έγκρισης κατανομής του οικείου έτους,
    γ) απαγόρευση συμμετοχής σε μελλοντικές διαδικασίες κατανομής,
    δ) προσωρινή ή οριστική ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων.
    ε) Ειδικότερα, εάν μετά από έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών αποδειχθεί ότι οι δηλωθείσες ποσότητες αγοράς σπόρων, βαμβακελαίου, τηγανελαίων κλπ είναι μεγαλύτερες από εκείνες που πραγματικά προμηθεύτηκε κάποιος δικαιούχος, ανακαλείται από την έγκριση κατανομής ποσότητα βιοντίζελ που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο τριπλάσιο της ποσότητας που κατανεμήθηκε εξ αιτίας των πρώτων υλών που δήλωσε χωρίς να έχει πράγματι προμηθευτεί. Σε περίπτωση που η υπολειπόμενη ποσότητα κατανομής κατά την επιβολή της ανάκλησης είναι μεγαλύτερη από την ανακαλούμενη ποσότητα βιοντίζελ, η διαφορά αφαιρείται από την κατανομή του επόμενου έτους, ή και των επόμενων μέχρι εξαντλήσεώς της.

    3 Αδεια διάθεσης βιοκαυσίμων.

    Πιστεύουμε ότι η έννοια της άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων» είναι εντελώς ασύμβατη τόσο με το ισχύον νομικό πλαίσιο, όσο και με την κοινή λογική. Είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί με μια «άδεια παραγωγής βιοκαυσίμων» η οποία θα παρέχει την δυνατότητα πώλησης βιοκαυσίμων σε κατόχους Άδει¬ας Διύλισης και Αδειας Εμπορίας κατηγορίας Α. Επίσης η υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας στους παραγωγούς βιοντίζελ στερείται λογικής και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη. Η θέση μας για τα παραπάνω τεκμηριώνεται επαρκώς στο συνημμένο αρχείο το οποίο είχαμε υποβάλει στην ΡΑΕ. Ζητάμε τις ακόλουθες αλλαγές στον ν. 3054/2002:

    «Άρθρο 5Α Αδεια Παραγωγής Βιοκαυσίμων
    1. Για την άσκηση της δραστηριότητας της Παραγωγής Βιοκαυσίμων απαιτείται Άδεια Παραγωγής Βιο¬καυ¬σί¬μων. Η άδεια αυτή χορηγείται σε ανώνυμες εταιρείες ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που εδ¬ρεύ¬ουν σε Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Ορ¬γα¬νώ¬σεις (Α.Σ.Ο.), κάθε βαθμού και Συνεταιριστικές Εταιρείες (Σ.Ε.), κατά το ν 2810/2000 (ΦΕΚ 61 Α).
    Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας αυτής είναι η κατοχή άδειας λειτουργίας Μονά¬δας Παραγωγής Βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α)

    2. Ο κάτοχος Άδειας Παραγωγής Βιοκαυσίμων μπορεί να παράγει αυτούσια Βιοκαύσιμα και Άλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα και να διαθέτει αυτά εντός της Ελληνικής Επικράτειας, σε κατόχους Άδει¬ας Διύλισης, Αδειας Εμπορίας κατηγορίας Α

    3. Ο κάτοχος Άδειας Παραγωγής Βιοκαυσίμων υποχρεούται να διαθέτει κατάλληλους αποθηκευτικούς χώ¬ρους με όγκο τουλάχιστον 100 κυβικά μέτρα για την αποθήκευση αυτούσιων Βιοκαυσίμων και Αλλων Ανα¬νεώσιμων Καυσίμων.»

    Άρθρο 11

    «4. Οι κάτοχοι Άδειας Διύλισης, Εμπορίας, Λιανικής Εμπορίας, Μεταφοράς με Αγω¬γό και ….

    «Άρθρο 15Α Βιοκαύσιμα και Αλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα

    3. Οι κάτοχοι Αδειας Λιανικής Εμπορίας υποχρεούνται να αναρτούν ειδική σήμανση στα σημεία πώλησης των…

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Σχόλια πάνω στην γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την συμπλήρωση του κανονισμού Αδειών ως προς την «άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων».

    Η προβλεπόμενη από τον ν. 3054, (όπως ισχύει), «άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων», αποτελεί αφ’εαυτής λογικό εξάμβλωμα και επομένως η όποια γνωμοδότηση εντός του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, οδηγεί μοιραία σε προβληματικές, παράλογες και ανεφάρμοστες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα:

    Ο ν. 3054 προέβλεπε τριών ειδών άδειες για την παραγωγή και διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελληνική αγορά:

    1. Άδεια διύλισης,
    2. Άδεια εμπορίας και
    3. Άδεια λιανικής εμπορίας.

    Εξ άλλου, ο ίδιος νόμος, κατ’επιταγή σχετικής οδηγίας της Ε.Ε., προέβλεπε – και εξακολουθεί να προβλέπει – ότι «Οι εισαγωγές και εξαγωγές Πετρελαίου και Προϊόντων πραγματοποιούνται ελεύθερα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις διατάξεις του άρθρου 12 χωρίς να απαιτείται άδεια του νόμου αυτού.» (άρθρο 15 § 3, Ν. 3054).

    Οι άδειες εμπορίας και λιανικής εμπορίας, όπως και η πρόβλεψη για την ελευθερία εισαγωγών, ισχύουν προφανώς για όλα τα προϊόντα και επομένως και για τα βιοκαύσιμα, τα οποία θεωρούνται πετρελαιοειδή προϊόντα σύμφωνα με το άρθρο 3 §1 του ν. 3054, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3423/2005, ΦΕΚ Α 304/13.12.2005:

    «…Για την εφαρμογή του νόμου αυτού θεωρούνται επίσης πετρελαιοειδή προϊόντα και τα υγρά και αέρια Βιοκαύσιμα και τα άλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα που υποκαθιστούν προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου στις αντίστοιχες κατηγορίες και χρήσεις που αναφέρονται ανωτέρω είτε αυτούσια είτε σε μίγμα με προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου.»

    Δηλαδή, οι άδειες εμπορίας και λιανικής εμπορίας, καλύπτουν το βιοντήζελ και την βιοαιθανόλη, σαν να ήταν πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη αντιστοίχως. Το ίδιο συμβαίνει και με την άδεια διύλισης, όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων αυτών, ενώ είναι προφανές ότι δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά την παραγωγή των βιοκαυσίμων, αφού τα βιοκαύσιμα δεν είναι προϊόντα διύλισης. Προκειμένου επομένως να λειτουργήσει σωστά ο νόμος, θα έπρεπε να είχε θεσπισθεί μια «άδεια παραγωγής βιοκαυσίμων», αντίστοιχη με την άδεια διύλισης που να περιορίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή και να μην περιλαμβάνει και την εμπορία.

    Με την ίδια τροπολογία, (άρθρο 1 του ν. 3423/2005, ΦΕΚ Α 304/13.12.2005), θεσπίζεται η υποχρέωση μείξης βιοκαυσίμων από τα διυλιστήρια και η κατανομή αυτούσιου βιοντήζελ σε δικαιούχους.

    Οι διαδικασίες αυτές, της επιβολής υποχρέωσης ανάμειξης στα διυλιστήρια και της κατανομής δικαιώματος διάθεσης σε παραγωγούς και εισαγωγείς, είναι απολύτως διακριτές από όλο το κύκλωμα διάθεσης των προϊόντων στην Αγορά, που ρυθμίζεται από τις άδειες εμπορίας και λιανικής εμπορίας.

    Αγνοώντας το παραπάνω προφανές, με την τροπολογία του ν. 3054 εφευρέθηκε η έννοια της «διάθεσης βιοκαυσίμων», που με μαγικό τρόπο συνδυάζει επιλεκτικά και άναρχα έννοιες από όλες τις παραπάνω διεργασίες, (παραγωγή, εμπορία, εισαγωγή, διάθεση στην Αγορά), αλλά μόνο για ένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα και για την οποία προβλέπεται μια ενιαία άδεια, παράλληλα και ασύμβατα με τις υπόλοιπες άδειες που προβλέπει ο ν. 3054 με τρόπο απολύτως παράλογο και χαοτικό.

    Εξ άλλου, ο ν. 3054, (άρθρο 1 §4), είχε δημιουργήσει εξ αρχής ένα θολό τοπίο, ορίζοντας ότι υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας έχουν «Οσοι εισάγουν αργό Πετρέλαιo, Πετρελαιοειδή ή ημικατεργασμένα Προϊόντα προς κατανάλωση στην εγχώρια αγορά», ορίζοντας ταυτόχρονα σαν «εισαγωγή» την «εισαγωγή αργού Πετρελαίου ή πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελληνική Επικράτεια από τρίτες χώρες, καθώς και η παραλαβή από κράτη -μέλη της Ε.Ε.».

    Δηλαδή, αντί της ορθής κατά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία έννοιας της εισαγωγής στην «Ελληνική Αγορά», που σημαίνει τον εκτελωνισμό και την διάθεση στην κατανάλωση, ορίζει σαν «εισαγωγή» την είσοδο, (έστω και προσωρινά), στα γεωγραφικά όρια της Χώρας. Έτσι ο ν. 3054 αποφεύγει σκοπίμως να διευκρινίσει ποιος θεωρείται εισαγωγέας πετρελαιοειδών.

    Από όλο αυτό το κομφούζιο, δημιουργούνται τα ακόλουθα προβλήματα και ερωτήματα:

    1. Ο ν. 3054 ορίζει:
    1.1. άρθρο 3, § 20, ότι «Διάθεση Bιοκαυσίμων» είναι «παραγωγή ή εισαγωγή ή η εμπορία εντός της Ελληνικής Επικράτειας, αυτούσιων Βιοκαυσίμων ή Άλλων Ανανεώσιμων Καυσίμων σύμφωνα με το άρθρο 5Α.»
    1.2. άρθρο 5Α, § 1, ότι «Για την άσκηση της δραστηριότητας της Διάθεσης Βιοκαυσίμων απαιτείται Άδεια Διάθεσης Βιο¬καυ¬σί¬μων.»
    1.3. άρθρο 4 § 6, ότι: «Με την προϋπόθεση ότι πληρούνται χωριστά για κάθε άδεια οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται από το νόμο αυτόν και τον Κανονισμό Αδειών, ένα πρόσωπο μπορεί να λαμβάνει περισσότερες από μία Άδειες. Αν το ίδιο πρόσωπο κατέχει περισσότερες από μία Άδειες, υποχρεούται να τηρεί χωριστούς λογαριασμούς για κάθε δραστηριότητα για την οποία χορηγήθηκε άδεια».

    Αυτό σημαίνει προφανώς, ότι οι κάτοχοι άδειας εμπορίας και άδειας διύλισης, πρέπει να αποκτήσουν και άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων προκειμένου να εμπορεύονται αυτούσιο βιοντήζελ. Επίσης, ότι οι παραπάνω υποχρεούνται να τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για τις ποσότητες βιοκαυσίμων που διακινούν.

    2. Όμως μια εταιρία με άδεια εμπορίας δικαιούται σήμερα χωρίς καμιά επί πλέον άδεια να εισάγει πετρελαιοειδή, να τα εκτελωνίζει και να τα διαθέτει στην κατανάλωση. Με ποια λογική για να κάνει ακριβώς το ίδιο με βιοντήζελ απαιτείται «άδεια διάθεσης»;

    3. Για την πώληση όλων των υπολοίπων πετρελαιοειδών προϊόντων χρειάζεται η άδεια εμπορίας, που παρέχει τα εχέγγυα, (κεφάλαια 2 εκατομ. Ευρώ, δεξαμενισμός 13,000 m3, μεταφορικά μέσα κλπ), ότι ο κάτοχός της διαθέτει την αναγκαία υποδομή, αξιοπιστία και σοβαρότητα για να διακινεί καύσιμα, να διαχειρίζεται τους κρατικούς δασμούς, να λειτουργεί φορολογική αποθήκη κλπ αλλά και ορίζει σημαντικές υποχρεώσεις για τον κάτοχό της, (υποχρέωση ομαλού εφοδιασμού κλπ). Πως θα λειτουργήσει η αγορά όταν όλα αυτά θα μπορεί να γίνουν με μια απλή άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων με μοναδική απαίτηση μια νοικιασμένη δεξαμενή 100 m3; Πως θα ελέγχεται ο κάθε κάτοχος τέτοιας άδειας που θα μπορεί ελεύθερα να εισάγει βιοντήζελ – ή πετρέλαιο κίνησης που θα «βαφτίζει» βιοντήζελ – και θα το διακινεί νομότυπα σε απεριόριστες ποσότητες; Πως θα ελέγχεται ο κάθε κάτοχος τέτοιας άδειας, που αποκτά αυτοδικαίως την ιδιότητα του φορολογικού αποθηκευτή, σύμφωνα με πρώτο εδάφιο του άρθρου 2 της ΥΑ υπ΄αρ.Φ.1643/820/2006 (ΦΕΚ Β΄4), όπως ρητά αναφέρεται στην τελευταία παρατήρηση του άρθρου 5 του ν. 3054;

    4. Όταν κάποιος εισάγει βιοντήζελ και το πουλά στα διυλιστήρια, είναι υποχρεωμένος να διατηρεί αποθέματα ασφαλείας; Αν ναι, ποιος ορίζεται σαν «εισαγωγέας»; Το γραφείο εισαγωγών που πουλά transit στα διυλιστήρια, ή τα ίδια τα διυλιστήρια; Αν είναι ο πρώτος, γιατί δεν ισχύει αυτό και στα υπόλοιπα καύσιμα; Δηλαδή όταν ένας εισαγωγέας με έδρα π.χ. την Ιταλία, πουλά βενζίνη στα διυλιστήρια, γιατί δεν υποχρεούται να τηρεί ο ίδιος τα αποθέματα ασφαλείας, ενώ όταν πουλάει βιοντήζελ υποχρεούται;

    5. Γιατί ο εισαγωγέας από την Ιταλία της προηγούμενης παραγράφου χρειάζεται «άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων» για να πωλήσει στα διυλιστήρια 500 M3 βιοντήζελ και δεν χρειάζεται καμιά απολύτως άδεια για να πουλήσει στον ίδιο παραλήπτη π.χ. 500,000 ΜΤ πετρελαίου κίνησης;

    6. Υποχρεούνται οι παραγωγοί να τηρούν αποθέματα ασφαλείας; Αν ναι, από πού προκύπτει αυτή η υποχρέωση και πως συνάδει με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει ότι την υποχρέωση αυτή την έχουν όσοι εφοδιάζουν την εσωτερική αγορά; Είναι δυνατόν να έχει κάποιος υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων επειδή τεκμαίρεται ότι αυτός τον οποίον προμηθεύει, (Διυλιστήρια), σκοπεύει να διοχετεύσει το καύσιμο στην εσωτερική αγορά; Είναι προφανές, ότι ο παραγωγός ούτε εισάγει καύσιμα στην Ελληνική επικράτεια για να έχει υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων κατά τον 3054, ούτε φυσικά εισάγει καύσιμα στην Ελληνική αγορά για να έχει υποχρέωση κατά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού δεν εκτελωνίζει προϊόντα.

    7. Πέραν του παραλογισμού της ανωτέρω παραγράφου, η εφαρμογή παρόμοιας υποχρέωσης είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς το βιοντήζελ δεν μπορεί να διατηρηθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

    8. Είναι λογικό για την άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων να απαιτείται από μεν τους έλληνες παραγωγούς η ύπαρξη και λειτουργία μιάς μεγάλης μονάδας χημικής βιομηχανίας αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ και την ίδια άδεια να την λαμβάνει ένα γραφείο εισαγωγών που διαθέτει απλώς μια τηλεφωνική γραμμή και μια αμφιβόλου ισχύος και γνησιότητας, μη δεσμευτική σύμβαση με «κάποιον» παραγωγό, κάπου στον κόσμο;

    9. Ο ν. 3054 προβλέπει την έκδοση άδειας διύλισης, που μέσω των σχετικών υπουργικών αποφάσεων εξασφαλίζουν ότι ο κάτοχος της άδειας έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για την λειτουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας που εμπορεύεται και παράγει επικίνδυνα και στρατηγικής σημασίας προϊόντα. Είναι προφανές ότι ο παραγωγός βιοκαυσίμων αναλαμβάνει σε μικρότερη κλίμακα μεν αλλά αντίστοιχης σοβαρότητας έργο, αφού λειτουργεί μια μεγάλη χημική βιομηχανία που παράγει επικίνδυνα και στρατηγικής σημασίας προϊόντα και μάλιστα υποκείμενα σε ΕΦΚ. Για όλη αυτή την λειτουργία απαιτείται μόνον μια άδεια λειτουργίας της νομαρχίας, όπως και για οποιαδήποτε βιοτεχνία. Η «άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων» δεν είναι δυνατόν μέσω υπουργικών αποφάσεων να εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο αυτά τα εχέγγυα, δεδομένου ότι είναι κοινή για παραγωγούς και εισαγωγείς.

    10. Κατά τον ν. 3054, (άρθρο 6 § 3), η άδεια εμπορίας ισχύει για όλην την επικράτεια. Ισχύει το ίδιο και για την άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων; Ούτε ο Νόμος, ούτε η πρόταση της ΡΑΕ το διευκρινίζουν, ούτε θέτουν κανενός είδους γεωγραφικό περιορισμό. Είναι λογικό λοιπόν κάποιος που έχει νοικιάσει μια δεξαμενή 100 m3 στον Εύρο, να πουλά ελεύθερα απεριόριστες ποσότητες βιοκασίμων σε καταναλωτές στην Κρήτη χωρίς καμιάν άλλη υποδομή; Και με ποια λογική θα τον εμποδίσει κανείς με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο;

    11. Καθώς δεν γίνεται πουθενά διάκριση για το είδος των βιοκαυσίμων στα οποία αναφέρεται η άδεια, τεκμαίρεται αναγκαστικά ότι ο κάτοχος άδειας διάθεσης μπορεί να πουλά οποιοδήποτε βιοκαύσιμο σε οποιονδήποτε. Επί πλέον, αφού κατά τον ν. 3054, (άρθρο 5Α § 2), ο κάτοχος άδειας διάθεσης μπορεί να διαθέτει χωρίς κανέναν περιορισμό βιοκαύσιμα εντός της Ελληνικής επικράτειας σε καταναλωτές γενικά, σε αντίθεση με τον κάτοχο άδειας εμπορίας (ν. 3054, άρθρο 6 § 2), που μπορεί να τα διαθέτει μόνο σε καταναλωτές με ίδιους αποθηκευτικούς χώρους, (δηλαδή βιομηχανίες βιοτεχνίες κλπ), είναι προφανές ότι με μια νοικιασμένη δεξαμενή 100 M3 κάπου στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να διανέμει βιοντήζελ και βιοαιθανόλη στα σπίτια των καταναλωτών σε όλη την Επικράτεια!

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Αναφέρονται εδώ μερικά μόνον παραδείγματα από τα αδιέξοδα και τους παραλογισμούς που γεννά η ίδια η έννοια της διάθεσης βιοκαυσίμων. Είναι προφανές ότι η έννοια της «άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων» είναι εντελώς ασύμβατη τόσο με το ισχύον νομικό πλαίσιο, όσο και με την κοινή λογική. Είναι επομένως αναγκαίο να αντικατασταθεί με μια «άδεια παραγωγής βιοκαυσίμων» και – αν κριθεί αναγκαίο – μια «άδεια συμμετοχής στην κατανομή αυτούσιου βιοντήζελ» την οποία λογικά θα πρέπει να αποκτούν αυτοδικαίως οι κάτοχοι της άδειας παραγωγής.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 11:06 | ΛΑΠΟΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ BIODIESEL A.E.

    Κρίνεται απόλυτα σωστή η μετάθεση κατανομής των ποσοτήτων βιοντίζελ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των δηλωθέντων από όλους τους παραγωγούς βιοντίζελ στοιχείων ενεργειακών καλλιεργειών καθώς και των τιμολογίων αγοράς των ενεργειακών σπόρων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των στρεμματικών αποδόσεων, των ποσοτήτων των πρώτων υλών που παρέλαβαν και των τελικών ποσοτήτων βιοντίζελ που παρήγαγαν οι βιομηχανίες για να πάψει επιτέλους το αυθαίρετο και ύποπτο σύστημα της εκ των προτέρων κατανομής με βάση ανακριβείς δηλώσεις εκτάσεων ενεργειακών καλλιεργειών και θεωρητικές στρεμματικές αποδόσεις με τα συνεπακόλουθα προβλήματα παρανομιών, παρατυπιών, διοικητικού φορτίου στις υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων και προσφυγών των θιγομένων εταιρειών. Από αυτή την άποψη θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τον έλεγχο όλων των τιμολογίων και την έκδοση της ΚΥΑ κατανομής, διαφορετικά προτείνεται η σχετική ΚΥΑ να εκδίδεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου αντί της αναφερόμενης στο Προσχέδιο Νόμου 31ης Οκτωβρίου.
    Επίσης κρίνεται σωστή η δημιουργία Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων, η οποία όμως θα πρέπει οπωσδήποτε και κατηγορηματικά για το ξεκαθάρισμα του τοπίου και την άρση των στρεβλώσεων του παρελθόντος να γνωμοδοτήσει επί όλων των αιτήσεων θεραπείας για τις κατανομές των προηγούμενων ετών και να εισηγηθεί προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ για τις τελικές ανακατανομές του έτους 2010 και του τρέχοντος έτους 2011 οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα σύμφωνα και με δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ.
    Ερωτήματα και ανασφάλεια μεταξύ των εμπλεκομένων προκαλεί η νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση ΚΥΑ από τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα καθορίζει τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την κατανομή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα κριτήρια κατανομών του ν. 3054/2002 και αν όχι για ποια από αυτά υπάρχει σκέψη κατάργησης ή τροποποίησης;
    Κρίνεται επίσης σωστή η απαίτηση κατοχής άδειας λειτουργίας και όχι απλής άδειας εγκατάστασης ή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σαν προϋπόθεση για την συμμετοχή μονάδας παραγωγής βιοντίζελ στην κατανομή όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Με την ευκαιρία, έχει ελεγχθεί η δηλωθείσα δυναμικότητα παραγωγής των μονάδων παραγωγής βιοντίζελ που συμμετείχαν στις προηγούμενες κατανομές όπως έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ;

    Λαποκωνσταντάκης Νίκος
    Biodiesel Α.Ε.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 11:50 | Σ.ΒΙ.Β.Ε.

    Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΟΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2 ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ

    Κοινή παρέμβαση των συνδέσμων ΕΣΠΑΒ (Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων) και ΣΒΙΒΕ (Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος) στη διαβούλευση για το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς τις Οδηγίες 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ και άλλες διατάξεις»

    Α΄ Κατανομή βιοντήζελ. Προθεσμίες – ποσοστό ανάμειξης.

    Επειδή ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί εγκαίρως η ΚΥΑ κατανομής, με αποτέλεσμα όλες οι μονάδες παραγωγής να παραμένουν κλειστές για 2-3 μήνες, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ότι η εκάστοτε κατανομή παρατείνεται αυτομάτως μέχρι την έκδοση της επομένης. Επίσης, εφόσον η περίοδος κατανομής ξεκινά πλέον την 1η Ιανουαρίου, δεν έχει νόημα να γίνεται κατανομή τον Οκτώβριο και ανακατανομή τον Δεκέμβριο, όταν και οριστικοποιούνται οι πραγματικές ποσότητες αγοράς σπόρου. Είναι αναγκαίο να προβλέπονται ρεαλιστικές ημερομηνίες τόσο για την προκήρυξη και την απόφαση κατανομής, όσο και για την παροχή στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος.

    Εξάλλου, το προβλεπόμενο ελάχιστο ποσοστό 6,5 % δεν δικαιολογείται, αφού η ευρωπαϊκή προδιαγραφή για το πετρέλαιο κίνησης προβλέπει μέγιστο ποσοστό 7 %. Ο ισχυρισμός ότι η διαφορά αυτή του 0,5% είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλισθεί όποιος κάνει την ανάμειξη από τυχόν σφάλμα μέτρησης σε τυχόντα έλεγχο είναι εντελώς ανυπόστατος, καθώς το σχετικό πρότυπο του ΕΛΟΤ για την μέτρηση των μεθυλεστέρων, (βιοντήζελ), στο πετρέλαιο κίνησης προβλέπει ανεκτή απόκλιση 0.5% στην παραπάνω μέτρηση. Με άλλα λόγια, αν μετρηθεί περιεκτικότητα βιοντήζελ σε πετρέλαιο κίνησης 7,5 %, θεωρείται εντός προδιαγραφών. Η παραπάνω θέση επιβεβαιώνεται με απόλυτη σαφήνεια σε σχετικό έγγραφο του ΓΧΚ με αρ. πρωτ. 3006006/308/29.03.2009. Ο δε ισχυρισμός ότι είναι δυνατόν κατά την ανάμειξη να προστεθεί κατά λάθος μεγαλύτερη ποσότητα βιοντήζελ δεν ισχύει, ενώ η απώλεια ποσοτήτων βιοντήζελ από την απόκλιση του 0,5% αγγίζει το 8% της συνολικής κατανεμηθείσας ποσότητας. Είναι προφανές επομένως, ότι τόσο για τις μονάδες παραγωγής που υπολειτουργούν, όσο και για την συμμόρφωση της Χώρας προς τις υποχρεώσεις της είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή του ποσοστού στο 7% όπως όφειλε να είναι εξαρχής.

    Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε:

    1. Το άρθρο 15Α § 3 να αναδιατυπωθεί ως εξής:

    «4. α) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται κάθε έτος το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, καθορίζεται η προς κατανομή ετήσια ποσότητα ….

    2. Στην ίδια παράγραφο 3 του άρθρου 15Α, προστίθεται εδάφιο δ:

    δ) Μέχρι την (διαγράφονται)1η Ιουλίου προκειμένου για τις εαρινές καλλιέργειες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να παραδώσει στους παραγωγούς βιοντήζελ τα επίσημα στοιχεία για τις καταχωρημένες δηλώσεις καλλιέργειας. Το αργότερο από την 15η Αυγούστου ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να θέτει στην διάθεση των παραγωγών βιοντήζελ το πρόγραμμα καταχώρησης παραστατικών αγοράς ενεργειακών σπόρων.

    3. Το άρθρο 15Α §7. α να αναδιατυπωθεί ως εξής:

    α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος εντός 40 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 4.α του παρόντος άρθρου, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής αξιολόγησης ….

    4. Το άρθρο 15Α § 7 ε, να αντικατασταθεί και να προστεθεί εδάφιο στ΄ ως εξής:

    ε) Ειδικά για την κατανομή έτους 2011, η περίοδος κατανομής παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντήζελ επιπλέον της ισχύουσας κατανομής έτους 2011, οι οποίες απαιτούνται για τους επιπλέον μήνες, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της κατανομής έτους 2011. Οι παραδόσεις αυτές εκτελούνται με τρόπο ώστε:
    i) στο τέλος κάθε μήνα οι ποσότητες που παραδόθηκαν από τους δικαιούχους να είναι ανάλογες με τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή και
    ii) το ποσοστό ανάμειξης του αυτούσιου βιοντήζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά να μην είναι ποτέ μικρότερο από 7 % κατ’ όγκο ή το εκάστοτε ισχύον σύμφωνα με την απόφαση της παραγράφου 4.α του παρόντος άρθρου.»
    στ) Εάν για οποιονδήποτε λόγο η εκάστοτε κατανομή δεν έχει εκδοθεί την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, παρατείνεται η ισχύς της προηγούμενης κατανομής μέχρι την έναρξη ισχύος της κανονικής κατανομής του έτους. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης αυτής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντήζελ, οι οποίες απαιτούνται για την περίοδο παράτασης, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της προηγούμενης κατανομής. Οι παραδόσεις αυτές εκτελούνται με τρόπο ώστε:
    i) στο τέλος κάθε μήνα οι ποσότητες που παραδόθηκαν από τους δικαιούχους να είναι ανάλογες με τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή και
    ii) το ποσοστό ανάμειξης του αυτούσιου βιοντήζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά να μην είναι ποτέ μικρότερο από 7%, ή το εκάστοτε ισχύον σύμφωνα με την απόφαση της παραγράφου 4.α του παρόντος άρθρου.
    iii) Μετά την έναρξη ισχύος της κανονικής κατανομής, οι ποσότητες αυτές της παράτασης, συμψηφίζονται με τις ποσότητες της κανονικής κατανομής, έτσι ώστε οι τελικές ποσότητες που διαθέτει ο κάθε δικαιούχος στην κάθε περίοδο κατανομής, να ταυτίζονται με τις προβλεπόμενες στην αντίστοιχη απόφαση.»

    Β΄ Όροι συμμετοχής στην κατανομή.

    Θεωρούμε ότι στην κατανομή πρέπει να συμμετέχουν μόνο παραγωγοί που λειτουργούν στην Ε.Ε., διότι πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των εισαγωγέων αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των παραγωγών, καθώς:

    1. Εταιρίες που λειτουργούν με μοναδικό ουσιαστικό εξοπλισμό ένα τηλέφωνο, ανταγωνίζονται παραγωγικές μονάδες με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και τεράστια λειτουργικά έξοδα.
    2. Οι εισαγωγείς ουδέποτε υφίστανται ουσιαστικό έλεγχο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παραβιάζουν κατάφορα τον Νόμο, εισάγοντας ποσότητες από διαφορετικούς παραγωγούς από εκείνους με τους οποίους είχαν εμφανισθεί να έχουν συμβάσεις προκειμένου να λάβουν τις ποσότητες κατανομής.
    3. Ουδέποτε ελέγχονται στην ουσία αν οι ποσότητες που εισάγουν έχουν παραχθεί στην Ε.Ε. ή έχουν εισαχθεί και μάλιστα από χώρες που επιδοτούν το εκεί παραγόμενο βιοντήζελ.
    4. Ένας εισαγωγέας πού εμφανίζει μόνο μια διεύθυνση κι ένα τηλέφωνο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να παράσχει τα στοιχειώδη εχέγγυα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

    Επίσης προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος και η διαφάνεια, ιδιαίτερα στη διακίνηση ελληνικών πρώτων υλών, είναι αναγκαίο όλοι οι συμμετέχοντες στην κατανομή έλληνες παραγωγοί βιοντήζελ να διαθέτουν θεωρημένα βιβλία αποθήκης. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε το άρθρο 15Α § 5Α. i) και ii) να αναδιατυπωθούν ως εξής:

    ί) H κατοχή άδειας λειτουργίας για Μονάδα Παραγωγής Βιοντήζελ εγκατεστημένη σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
    ii) η ύπαρξη και διαθεσιμότητα των απαιτούμενων αποθηκευτικών χώρων εντός της ελληνικής επικράτειας για το αυτούσιο βιοντήζελ, η ελάχιστη χωρητικότητα των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/100 της αιτούμενης ποσότητας, ούτε από 100 κυβικά μέτρα ανά μονάδα παραγωγής, καθώς και
    ϊιι) το προσφερόμενο αυτούσιο βιοντήζελ να πληροί τα κριτήρια αειφορίας των παραγράφων 2 έως 6 του άρθρου 5 του νόμου … .
    iv) Οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα μονάδες παραγωγής να τηρούν θεωρημένο βιβλίο αποθήκης, ακόμα και αν δεν υποχρεούνται προς τούτο από τις ισχύουσες διατάξεις.

    Γ΄ Καθορισμός κριτηρίων.

    Με το άρθρο 15Α § 6, μετατίθεται η θεσμοθέτηση των κριτηρίων κατανομής από τον ν. 3054/2002 σε ΚΥΑ. Η πρόβλεψη αυτή που υποθέτουμε ότι γίνεται χάριν ευελιξίας, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί:

    1. Η ευελιξία αυτή σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί τα κριτήρια να αλλάζουν και να ανατρέπουν πλήρως τον προγραμματισμό και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο. Πρακτικά φέτος κανείς δεν θα γνωρίζει π.χ. αν πρέπει να κάνει συμβάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, αν πρέπει να συλλέξει τηγανέλαια κλπ.
    2. Η φιλοσοφία αυτή, της παροχής ευελιξίας στους εκάστοτε υπουργούς της κάθε κυβέρνησης να ανατρέπουν πλήρως τις συνθήκες της αγοράς κατά την κρίση τους και μάλιστα αιφνιδιαστικά, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας του Κράτους, αλλά και της απώθησης κάθε σοβαρού επενδυτή από αυτήν τη Χώρα.

    Δ΄ Δημοσίευση στοιχείων – επιβολή κυρώσεων.

    Τα τελευταία 2 χρόνια κυρίως, οι ποσότητες βιοντήζελ που απορροφούνται είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εκάστοτε κατανομές, αλλά και από το 6.5 % της κατανάλωσης βιοντήζελ, ακόμα κι αν συνυπολογιστούν οι περίοδοι που δεν υπήρχε κατανομή. Είναι προφανές ότι σε αυτήν την απόκλιση συμβάλει σημαντικά η μη συμμόρφωση των υπόχρεων στις προβλέψεις του Νόμου. Εξ όσων γνωρίζουμε η παραβίαση αυτή του Νόμου δεν έχει επιφέρει μέχρι σήμερα καμιά συνέπεια στους παρανομούντες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επικαλούνται ως αιτία της ατιμωρησίας την αδυναμία ελέγχου των πραγματικών ποσοτήτων. Προκειμένου να πάψει αυτό το καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας και περιφρόνησης του Νόμου, ζητάμε να προβλεφθεί υποχρέωση διαρκούς δημοσίευσης των σχετικών στοιχείων με την προσθήκη ειδικού άρθρου ως εξής:

    Άρθρο …

    Οι υπόχρεοι ανάμειξης υποχρεούνται να δημοσιεύουν το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα τις συνολικές πωλήσεις πετρελαίου κίνησης που διέθεσαν στην εσωτερική αγορά τον προηγούμενο μήνα, καθώς και τις συνολικές αγορές και τα αποθέματα αρχής και τέλους βιοντήζελ για την ίδια περίοδο. Ομοίως οι δικαιούχοι κατανομής υποχρεούνται να δημοσιεύουν στο ίδιο διάστημα τις συνολικές πωλήσεις τους ανά υπόχρεο για την ίδια περίοδο. Η δημοσίευση θα γίνεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ σε ειδικό πρόγραμμα στο οποίο θα έχουν πρόσβαση υπόχρεοι και δικαιούχοι με ειδικό κωδικό προκειμένου για εισαγωγή στοιχείων, ενώ τα συνολικά στοιχεία ανά υπόχρεο και δικαιούχο θα είναι προσβάσιμα ελεύθερα σε όλους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ οφείλουν να θέσουν σε λειτουργία τη σχετική εφαρμογή το αργότερο δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

    Εξάλλου, το μέγιστο πρόστιμο που προβλέπουν οι κυρώσεις που υπαγορεύονται από το ν. 3054, μπορεί να υπολείπεται του παράνομου οφέλους που μπορεί να προσπορισθεί υπόχρεος που δεν απορροφά τις ποσότητες που υποχρεούται.

    9. Στους δικαιούχους της παραγράφου 7 και στους υπόχρεους της παραγράφου 8, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 17 του παρόντος νόμου που πάντως δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του οφέλους που είχε ο παραβάτης από την μη τήρηση των υποχρεώσεών του, αναπροσαρμοζόμενου αναλόγως του ανωτάτου ορίου που προβλέπεται στο άρθρο 17.
    Στους δικαιούχους της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να επιβληθούν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή τους και οι ακόλουθες κυρώσεις:
    α) Μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της παραγράφου 7,
    β) μερική ή ολική ανάκληση της έγκρισης κατανομής του οικείου έτους,
    γ) απαγόρευση συμμετοχής σε μελλοντικές διαδικασίες κατανομής,
    δ) προσωρινή ή οριστική ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων.

    Ε΄ Ενδιάμεσοι στόχοι.

    Στο άρθρο 4 §1.5, προβλέπεται η δυνατότητα να επιβληθούν ενδιάμεσοι στόχοι το 2014 και το 2017. Όμως η αρμόδια επιτροπή είχε καταλήξει στο να προβλέπονται ενδιάμεσοι στόχοι με το σκεπτικό ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί η μείωση 6% σε 1-2 χρόνια και ότι η μη ύπαρξη ενδιάμεσων στόχων θα καταστήσει πρακτικά αδύνατη την επίτευξη του τελικού στόχου το 2020. Με την άποψη αυτήν είχαν συμφωνήσει όλοι εκτός των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας. Θεωρούμε ότι η ορθότητα της άποψης της πλειοψηφίας της επιτροπής είναι προφανής και ζητάμε την επαναφορά του κειμένου στο προταθέν από αυτήν ως εξής:

    5 Οι Προμηθευτές οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κύκλου ζωής ανά μονάδα ενέργειας από το παρεχόμενο καύσιμο ή ενέργεια κατά τουλάχιστον 6% (τουλάχιστον 2% έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και τουλάχιστον 4% έως την 31η Δεκεμβρίου 2017), και μέχρι 10% έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε σύγκριση με βασικό πρότυπο καυσίμου, το οποίο προκύπτει από μεθοδολογία προσδιοριζόμενη με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κύκλου ζωής ανά μονάδα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα το 2010.
    Η μεθοδολογία υπολογισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κύκλου ζωής από βιοκαύσιμα καθορίζεται στο άρθρο 7 του ν. …/2011.
    Για την επίτευξη …

    ΣΤ΄ Απαλλαγή ΦΠΑ αγορών πρώτων υλών.

    Επειδή το σύνολο των πωλήσεων βιοντήζελ πραγματοποιείται χωρίς χρέωση ΦΠΑ και δεδομένου ότι το κόστος πρώτων υλών αποτελεί το 80% του κόστους παραγωγής, ο σωρευμένος επιστρεπτέος ΦΠΑ των πρώτων υλών είναι δυσανάλογα μεγάλος τόσο σε σχέση με τον τζίρο, όσο και με τα γενικά οικονομικά μεγέθη των παραγωγών βιοντήζελ. Αυτό, σε συνδυασμό με το καθεστώς καθυστέρησης καταβολής των επιστροφών που επικρατεί σήμερα και την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, καθιστά πρακτικά αδύνατη τη συνέχιση της καταβολής του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες. Εξάλλου, στην ουσία ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς βιοντήζελ είναι παρόμοιος με αυτόν των εξαγωγών, αφού το προϊόν πωλείται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής των δασμών και μετά την παραλαβή του από τα διυλιστήρια διαχειρίζεται σαν εισαγόμενο είδος.

    Το πρόβλημα μετριάζεται κάπως σήμερα, καθώς μεγάλο μέρος των αγορών σπόρων γίνεται υπό ειδικό καθεστώς απαλλαγής των αγροτών τιμολογίων από ΦΠΑ. Εάν, όπως φημολογείται το καθεστώς αυτό αλλάξει και χρεώνονται πλέον με ΦΠΑ όλα τα αγροτικά προϊόντα, οι παραγωγοί θα περιέλθουν σε πλήρη αδυναμία πληρωμής του, ενώ και η απόδοσή του στο Κράτος από τους αγρότες θα περιέχει αρκετές επισφάλειες.

    Για τους λόγους αυτούς ζητάμε η αγορά τόσο των ενεργειακών σπόρων όσο και των άλλων πρώτων και βοηθητικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή Βιοντήζελ να γίνεται με απαλλαγή Φ.Π.Α.

    Ζ΄ Φύρα διακίνησης.

    Κατά την διακίνηση πετρελαιοειδών υπό καθεστώς αναστολής πληρωμής ΕΦΚ, το Τελωνείο αναγνωρίζει φύρα, που στην ουσία είναι οι αποκλίσεις στις μετρήσεις μεταξύ σημείων φόρτωσης και εκφόρτωσης. Επειδή στο σχετικό προεδρικό διάταγμα του 1993 δεν αναφέρεται φυσικά το βιοντήζελ, οι παραγωγοί υποχρεούνται να καταβάλλουν στο Τελωνείο τον ΕΦΚ των διαφορών αυτών! Φυσικά, κατά την γνωστή νοοτροπία του ελληνικού Κράτους, ο φόρος επιβάλλεται όταν οι ποσότητες παρουσιάζουν έλλειμμα και δεν πιστώνεται όταν παρουσιάζουν πλεόνασμα!!! Η διαδικασία αυτή, πέραν της απολύτως παράνομης οικονομικής επιβάρυνσης των παραγωγών, αποτελεί και μια γραφειοκρατική διαδικασία υπερβολικά χρονοβόρα και κοστοβόρα, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το ίδιο το Κράτος, καθώς χρειάζεται να γίνονται ατέλειωτες καταστάσεις και διασταυρώσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν τελωνειακά οι μηνιαίες παραδόσεις. Ζητάμε εξομοίωση του βιοντήζελ με το πετρέλαιο κίνησης όσον αφορά την επιτρεπόμενη φύρα, με μια απλή διόρθωση του σχετικού Π.Δ. (434/1993, ΦΕΚ Α 183/7.10.93), με την προσθήκη άρθρου στο παρόν νομοσχέδιο ως ακολούθως:

    Άρθρο …

    Στο τέλος του εισαγωγικού εδαφίου της παραγράφου ΙΙ του άρθρου 1 του Π.Δ. 434/1993, προστίθεται :

    «καθώς και βιοντήζελ της περίπτωσης κστ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001.»

    Σημειώνουμε ότι την αυτονόητη αυτή προσθήκη είχε καθήκον να πραγματοποιήσει το ΥΠΟΙΚ από το 2006.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 11:31 | ΕΣΠΑΒ-ΣΒΙΒΕ

    Κοινή παρέμβαση των συνδέσμων ΕΣΠΑΒ (Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων) και ΣΒΙΒΕ,(Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος) στην διαβούλευση για το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς τις Οδηγίες 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ και άλλες διατάξεις»

    Α’ Κατανομή βιοντίζελ Προθεσμίες – ποσοστό ανάμειξης.

    Επειδή ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί εγκαίρως η ΚΥΑ κατανομής, με αποτέλεσμα όλες οι μονάδες παραγωγής να παραμένουν κλειστές για 2-3 μήνες, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ότι η εκάστοτε κατανομή παρατείνεται αυτομάτως μέχρι την έκδοση της επομένης. Επίσης, εφ’όσον η περίοδος κατανομής ξεκινά πλέον την 1η Ιανουαρίου, δεν έχει νόημα να γίνεται κατανομή τον Οκτώβριο και ανακατανομή τον Δεκέμβριο, όταν οριστικοποιηούνται οι πραγματικές ποσότητες αγοράς σπόρου. Είναι αναγκαίο να προβλέπονται ρεαλιστικές ημερομηνίες τόσο για την προκήρυξη και την απόφαση κατανομής, όσο και για την παροχή στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος.

    Εξ άλλου, το προβλεπόμενο ελάχιστο ποσοστό 6,5 % δεν δικαιολογείται αφού η ευρωπαϊκή προδιαγραφή για το πετρέλαιο κίνησης προβλέπει μέγιστο ποσοστό 7 %. Ο ισχυρισμός ότι η διαφορά αυτή του 0,5% είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλισθεί όποιος κάνει την ανάμειξη από τυχόν σφάλμα μέτρησης σε τυχόντα έλεγχο είναι εντελώς ανυπόστατος καθώς το σχετικό πρότυπο του ΕΛΟΤ για την μέτρηση των μεθυλεστέρων, (βιοντίζελ), στο πετρέλαιο κίνησης προβλέπει ανεκτή απόκλιση 0.5% στην παραπάνω μέτρηση. Με άλλα λόγια, αν μετρηθεί περιεκτικότητα βιοντήζελ σε πετρέλαιο κίνησης 7,5 %, θεωρείται εντός προδιαγραφών. Η παραπάνω θέση επιβεβαιώνεται με απόλυτη σαφήνεια σε σχετικό έγγραφο του ΓΧΚ με αρ. πρωτ. 3006006/308/29.03.2009. Ο δε ισχυρισμός ότι είναι πιθανόν κατά την ανάμειξη να αναμιχθεί κατά λάθος μεγαλύτερη ποσότητα βιοντήζελ, στερείται κάθε σοβαρότητας, καθώς το κόστος ενός τέτοιου λάθους για τον αναμειγνύοντα καθιστά εκ των πραγμάτων αδύνατη την διάπραξη και μη διόρθωσή του. Η διαφορά μεταξύ του 6,5% και του 7% στο βιοντίζελ είναι περίπου 8% μεγαλύτερες ποσότητες βιοντίζελ. Είναι προφανές επομένως, ότι τόσο για τις μονάδες παραγωγής που υπολειτουργούν, όσο και για την συμμόρφωση της Χώρας προς τις υποχρεώσεις της, είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή του ποσοστού στο 7% όπως όφειλε να είναι εξ αρχής.

    Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε:

    1. Το άρθρο 15 Α Α § 3 να αναδιατυπωθεί ως εξής:

    «4. α) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται κάθε έτος το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, καθορίζεται η προς κατανομή ετήσια ποσότητα ….

    2. Στην ίδια παράγραφο 3 του άρθρου 15 Α Α, προστίθεται εδάφιο δ:

    δ) Μέχρι την 1η Ιουλίου προκειμένου για τις εαρινές καλλιέργειες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να παραδώσει στους παραγωγούς βιοντίζελ τα επίσημα στοιχεία για τις καταχωρημένες δηλώσεις καλλιέργειας. Το αργότερο από την 15η Αυγούστου ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να θέτει στην διάθεση των παραγωγών βιοντίζελ το πρόγραμμα καταχώρησης παραστατικών αγοράς ενεργειακών σπόρων.

    3. Το άρθρο 15 Α §7. α να αναδιατυπωθεί ως εξής:

    α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος εντός 40 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 4.α του παρόντος άρθρου, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής αξιολόγησης ….

    4. Το άρθρο 15 Α § 7 ε, να αντικατασταθεί και να προστεθεί εδάφιο στ’ ως εξής:

    ε) Ειδικά για την κατανομή έτους 2011, η περίοδος κατανομής παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ επιπλέον της ισχύουσας κατανομής έτους 2011, οι οποίες απαιτούνται για τους επιπλέον μήνες, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της κατανομής έτους 2011. Οι παραδόσεις αυτές εκτελούνται με τρόπο ώστε:
    i) στο τέλος κάθε μήνα οι ποσότητες που παραδόθηκαν από τους δικαιούχους να είναι ανάλογες με τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή και
    ii) το ποσοστό ανάμειξης του αυτούσιου βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά να μην είναι ποτέ μικρότερο από 7 % κατ’ όγκο ή το εκάστοτε ισχύον σύμφωνα με την απόφαση της παραγράφου 4.α του παρόντος άρθρου.»
    στ) Εάν για οποιονδήποτε λόγο η εκάστοτε κατανομή δεν έχει εκδοθεί την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, παρατείνεται η ισχύς της προηγούμενης κατανομής μέχρι την έναρξη ισχύος της κανονικής κατανομής του έτους. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης αυτής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ οι οποίες απαιτούνται για την περίοδο παράτασης, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της προηγούμενης κατανομής. Οι παραδόσεις αυτές εκτελούνται με τρόπο ώστε:
    i) στο τέλος κάθε μήνα οι ποσότητες που παραδόθηκαν από τους δικαιούχους να είναι ανάλογες με τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή και
    ii) το ποσοστό ανάμειξης του αυτούσιου βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά να μην είναι ποτέ μικρότερο από 7%, ή το εκάστοτε ισχύον σύμφωνα με την απόφαση της παραγράφου 4.α του παρόντος άρθρου.
    iii) Μετά την έναρξη ισχύος της κανονικής κατανομής, οι ποσότητες αυτές της παράτασης, συμψηφίζονται με τις ποσότητες της κανονικής κατανομής, με τρόπο ώστε οι τελικές ποσότητες που διαθέτει ο κάθε δικαιούχος στην εκάστοτε περίοδο κατανομής, να ταυτίζονται με τις προβλεπόμενες στην αντίστοιχη απόφαση.»

    Β’ Οροι συμμετοχής στην κατανομή.

    Θεωρούμε ότι στην κατανομή πρέπει να συμμετέχουν μόνο παραγωγοί που λειτουργούν στην Ε.Ε. διότι πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των εισαγωγέων αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των παραγωγών, καθώς:

    1. Εταιρίες που λειτουργούν με μοναδικό ουσιαστικό εξοπλισμό ένα τηλέφωνο, ανταγωνίζονται παραγωγικές μονάδες με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και τεράστια λειτουργικά έξοδα.
    2. Οι εισαγωγείς ουδέποτε υφίστανται ουσιαστικό έλεγχο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παραβιάζουν κατάφορα τον Νόμο, εισάγοντας ποσότητες από διαφορετικούς παραγωγούς από εκείνους με τους οποίους είχαν εμφανισθεί να έχουν συμβάσεις προκειμένου να λάβουν τις ποσότητες κατανομής.
    3. Ουδέποτε ελέγχονται στην ουσία αν οι ποσότητες που εισάγουν έχουν παραχθεί στην Ε.Ε. ή έχουν εισαχθεί και μάλιστα από χώρες που επιδοτούν το εκεί παραγόμενο βιοντίζελ.
    4. Ενας εισαγωγέας πού εμφανίζει μόνο μια διεύθυνση και ένα τηλέφωνο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να παράσχει τα στοιχειώδη εχέγγυα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

    Επίσης προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος και η διαφάνεια, ιδιαίτερα στην διακίνηση ελληνικών πρώτων υλών, είναι αναγκαίο όλοι οι συμμετέχοντες στην κατανομή έλληνες παραγωγοί βιοντίζελ, να διαθέτουν θεωρημένα βιβλία αποθήκης. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε το άρθρο 15 Α § 5 Α. i) και ii) να αναδιατυπωθούν ως εξής:

    ί) H κατοχή άδειας λειτουργίας για Μονάδα Παραγωγής Βιοντίζελ εγκατεστημένη σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
    ii) η ύπαρξη και διαθεσιμότητα των απαιτούμενων αποθηκευτικών χώρων εντός της ελληνικής επικράτειας για το αυτούσιο βιοντίζελ, η ελάχιστη χωρητικότητα των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/100 της αιτούμενης ποσότητας ούτε από 100 κυβικά μέτρα ανά μονάδα παραγωγής καθώς και
    ϊιι) το προσφερόμενο αυτούσιο βιοντίζελ να πληροί τα κριτήρια αειφορίας των παραγράφων 2 έως 6 του άρθρου 5 του νόμου … .
    iv) Οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα μονάδες παραγωγής να τηρούν θεωρημένο βιβλίο αποθήκης, ακόμα και αν δεν υποχρεούνται προς τούτο από τις ισχύουσες διατάξεις.

    Γ’ Καθορισμός κριτηρίων.

    Με το άρθρο 15 Α § 6, μετατίθεται η θεσμοθέτηση των κριτηρίων κατανομής από τον ν. 3054/2002 σε ΚΥΑ. Οι πρόβλεψη αυτή που υποθέτουμε ότι γίνεται χάριν ευελιξίας, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί:

    1. Η ευελιξία αυτή σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί τα κριτήρια να αλλάζουν και να ανατρέπουν πλήρως τον προγραμματισμό και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο. Πρακτικά φέτος κανείς δεν θα γνωρίζει π.χ. αν πρέπει να κάνει συμβάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, αν πρέπει να συλλέξει τηγανέλαια κλπ.
    2. Η φιλοσοφία αυτή, της παροχής ευελιξίας στους εκάστοτε υπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης να ανατρέπουν πλήρως τις συνθήκες της αγοράς κατά την κρίση τους και μάλιστα αιφνιδιαστικά, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας του Κράτους, αλλά και της απώθησης κάθε σοβαρού επενδυτή από αυτήν τη Χώρα.

  • 12301/30 Ιανουαρίου 2012

    Προς:

    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
    – Πρόεδρο Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής
    Κ. Γ. Κανελλόπουλο
    – Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής

    Κοινοποίηση:
    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
    – Γραφείο Υπουργού, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
    – Γραφείο Υφυπουργού, κ. Ι. Μανιάτη
    – Γραφείο Γενικού Γραμματέα, Καθ. κ. Κ. Μαθιουδάκη
    – Γενική Διεύθυνση Ενέργειας

    Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς τις Οδηγίες 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ και άλλες διατάξεις

    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για την εναρμόνιση στο εθνικό δίκαιο των Οδηγιών 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ, οι κυριότερες παρατηρήσεις μας έχουν ως ακολούθως:

    1. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη θέσπιση ελάχιστου ποσοστού ανάμειξης βιοντήζελ στο ντίζελ κίνησης εφόσον παραμένει σε ισχύ το τρέχον σύστημα που δεν επιτρέπει στα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς να επιλέγουν τους προμηθευτές τους σε βιοντήζελ.

    Θεωρούμε ότι η τυχόν εφαρμογή ελάχιστου ποσοστού θα θέσει σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας με πετρέλαιο κίνησης και θα οδηγήσει σε περεταίρω αύξηση των ήδη υψηλών τιμών βιοντήζελ που ισχύουν στη χώρα.

    Τα επιχειρήματα για τη θέση μας αυτή έχουν ως ακολούθως:

    a. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της «κατανομής» βιοντήζελ στη χώρα τα διυλιστήρια και οι εισαγωγείς ντήζελ κίνησης πρέπει να προμηθεύονται συγκεκριμένες ποσότητες βιοντήζελ από περιορισμένο αριθμό δικαιούχων προμηθευτών. Επομένως, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας ντήζελ κίνησης είναι πλήρως εξαρτημένη από ένα περιορισμένο αριθμό δικαιούχων της κατανομής βιοντήζελ. Σε περίπτωση που ορισμένοι από τους δικαιούχους δεν είναι σε θέση να παραδώσουν κάποιες από τις ποσότητες βιοντήζελ που τους αντιστοιχούν τότε το σύνολο του ντήζελ κίνησης στη χώρα θα είναι εκτός προδιαγραφών και δε θα μπορεί να διατεθεί στην κατανάλωση. Ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση σε περίπτωση που π.χ. όλος ο κλάδος των παραγωγών βιοντήζελ κατέβει σε απεργίες για οποιοδήποτε λόγο.

    b. Επίσης και εξαιτίας των ανωτέρω οι δικαιούχοι της κατανομής βιοντήζελ θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας σε ντήζελ κίνησης και θα μπορούν να επιβάλουν τιμές βιοντήζελ υπερβολικά υψηλές τιμές εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η τυχόν μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με οποιονδήποτε από αυτούς θα οδηγούσε σε ντήζελ κίνησης εκτός προδιαγραφών και συνεπώς μη εμπορεύσιμο.

    Συνεπώς προτείνουμε την διαγραφή των σημείων στο νόμο όπου γίνεται αναφορά σε ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης αυτούσιου βιοντήζελ στο ντίζελ κίνησης:
    Στο άρθρο 15 (άρθρο 15Α παρ. 4 α) ν.3054/2002) όπου αναφέρεται: «Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ … καθορίζεται … καθώς και το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης αυτούσιου βιοντήζελ στο μίγμα καυσίμου το οποίο οφείλουν να διασφαλίζουν οι υπόχρεοι της ανάμειξης». Επίσης στην παρ. 7 γ) i) του ίδιου άρθρου όπου αναφέρεται: «το ελάχιστο ποσοστό ανάμειξης που καθορίζεται με την Υπουργική απόφαση της παραγράφου 4 του παρόντος». Τέλος ειδικά για την κατανομή έτους 2011 στην παρ. 7 ε) ii) του ίδιου άρθρου όπου αναφέρεται: «το ποσοστό ανάμειξης του αυτούσιου βιοντήζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά να μην είναι ποτέ μικρότερο από 6,5% κατ’ όγκο».

    2. Επίσης είμαστε αντίθετοι με τη συνέχιση της ύπαρξης κατανομής βιοντήζελ για τους ακόλουθους λόγους:

    a. Η κατανομή και η υποχρέωση των διυλιστηρίων και των εισαγωγέων ντήζελ κίνησης να αγοράζουν από συγκεκριμένους μόνον προμηθευτές είναι αντίθετη στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που ισχύουν στην ΕΕ.

    b. Η κατανομή καθορίζει υποχρεωτικές αγοραπωλησίες χωρίς όμως να καθορίζεται την τιμή στην οποία θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές αυτές. Είναι επομένως δυνατό να μην υπάρξει εφαρμογή της κατανομής αν δεν υπάρξει συμφωνία στις τιμές.

    c. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι ποσότητες της κατανομής είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να απορροφήσει η αγορά και ότι οι ποσότητες αυτές κατανέμονται λανθασμένα μεταξύ των υπόχρεων.

    d. Τα κριτήρια αειφορίας που αναφέρονται στο άρθρο 5 του νόμου καθώς και οι στόχοι για την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αναφέρονται στο άρθρο 4 του νόμου θεσπίζονται μέσω των Οδηγιών 2009/28 και 2009/30 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς οι αγοραπωλησίες βιοντήζελ (και γενικότερα βιοκαυσίμων) θα πρέπει να αφορούν τουλάχιστον σε επίπεδο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συνεπώς προτείνουμε την κατάργηση της κατανομής και άρα την διαγραφή από τον νόμο των σημείων που γίνεται αναφορά σε αυτή. Επίσης προτείνουμε την κατάργηση των παρ. 4 έως και παρ. 9 του άρθρου 15Α του ν.3054/2002, όπως υπάρχουν τώρα (ΦΕΚ 105Α/1-7-2009) και αναφέρονται στην ετήσια κατανομή βιοντήζελ.

    Εκτός από τα παραπάνω που για μας αποτελούν θέματα ουσίας προτείνουμε και τα ακόλουθα (τεχνικά) σημεία με σκοπό την βελτίωση του νόμου.

    1. Στο άρθρο 6 παρ.2 αναφέρεται: «Ο οικονομικός φορέας είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των πληροφοριών που υποβάλλει για τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης βιοκαυσίμων και βιορευστών στα οποία εμπλέκεται». Επειδή θα πρέπει να διευκρινίζεται σαφώς ότι ο κάθε οικονομικός φορέας είναι υπεύθυνος αποκλειστικά και μόνο για τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης βιοκαυσίμων και βιορευστών στα οποία εμπλέκεται, θα πρέπει να προστεθεί η λέξη μόνο μετά το υποβάλλει. Θα πρέπει δηλαδή η παράγραφος να διατυπωθεί ως εξής: «Ο οικονομικός φορέας είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των πληροφοριών που υποβάλλει μόνο για τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης βιοκαυσίμων και βιορευστών στα οποία εμπλέκεται» όπως ακριβώς υπήρχε στην τελική έκδοση (20.05.2011) του Προσχεδίου Νόμου στο τότε άρθρο 5 παρ. 7.

    2. Στο άρθρο 11 (άρθρο 15Α παρ.3 ν. 3054/2002) αναφέρεται: « Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας υποχρεούνται να αναρτούν ειδική σήμανση στα σημεία πωλήσεων, όταν τα ποσοστά βιοκαυσίμων αναμεμιγμένων με παράγωγα πετρελαιοειδών υπερβαίνουν το 10% κατ’όγκο». Δεν υπάρχουν επίσημα αναγνωρισμένα πρότυπα που να καθορίζουν προδιαγραφές για ποσοστά ανάμειξης βιοκαυσίμων μεγαλύτερων από 10% κ.ο. με παράγωγα πετρελαιοειδών. Το ποσοστό ανάμειξης δεν πρέπει να υπερβαίνει το καθοριζόμενο από τις αποφάσεις ΑΧΣ, δηλαδή το όριο του τεχνικού προτύπου. Συνεπώς προτείνεται η αφαίρεση του άρθρου 11 από τον νόμο:« Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας υποχρεούνται να αναρτούν ειδική σήμανση στα σημεία πωλήσεων, όταν τα ποσοστά βιοκαυσίμων αναμεμιγμένων με παράγωγα πετρελαιοειδών υπερβαίνουν το 10% κατ’όγκο».

    3. Στο άρθρο 15 (άρθρο 15Α παρ. 5 iii) ν. 3054/2002) αναφέρεται: «το προσφερόμενο αυτούσιο βιοντήζελ να πληροί τα κριτήρια αειφορίας των παραγράφων 2 έως 6 του άρθρου 5 του νόμου». Για την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των βιοκαυσίμων που παράγονται εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την αποτροπή κάθε ενδεχομένου να γίνουν αποδεκτές ποσότητες αυτούσιου βιοντήζελ που δεν πληρούν τα κριτήρια αειφορίας και άρα δεν λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ) της παρ. 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, θα πρέπει η παρ. 5 iii) του άρθρου 15 να συμπληρωθεί ως εξής: «το προσφερόμενο αυτούσιο βιοντήζελ να πληροί τα κριτήρια αειφορίας των παραγράφων 2 έως 6 του άρθρου 5 του νόμου ανεξαρτήτως του εάν οι πρώτες ύλες καλλιεργούνται ή / και τα βιοκαύσιμα ή βιορευστά παράγονται εντός ή εκτός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η παραπάνω προϋπόθεση αναφέρεται στο άρθρο 5 παρ.1 του νόμου (όσον αφορά την καλλιέργεια των πρώτων υλών) και στο άρθρο 6 παρ. 5 του νόμου (όσον αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιορευστών), αλλά δεν αναφέρεται στο άρθρο 15 (άρθρο 15Α παρ.5 iii) ν. 3054/2002) που αφορά τις προϋποθέσεις αποδοχής του αυτούσιου βιοντήζελ στην ετήσια κατανομή.

    Με εκτίμηση,

    Κ. Πανάς
    Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού & Εμπορίας Πετρελαιοειδών

  • 28 Ιανουαρίου 2012, 08:58 | Καλλίγερος Σταμάτης

    Το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση των οδηγιών 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ για να εφαρμοστεί απαιτεί πάνω από δέκα (10) Υπουργικές ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τα σημεία:

    • Σελ 7 § 5γ απόφαση
    • Σελ 9 § 2 απόφαση
    • Σελ 9 § 3 αποφάσεις
    • Σελ 10 § 5 απόφαση
    • Σελ 18 § 3 απόφαση
    • Σελ 18 § 4 απόφαση
    • Σελ 24 Άρθρο 10 § 1 απόφαση
    • Σελ 25 § 3 απόφαση
    • Σελ 26 § 6 αποφάσεις

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι λοιπόν η ενσωμάτωση;

    To εν λόγω σχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη της την Απόφαση της Επιτροπής 2010/335/ΕΚ η οποία εκδόθηκε για να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του υπολογισμού των εδαφικών αποθεμάτων άνθρακα για τους σκοπούς του παραρτήματος V της οδηγίας 2009/28/ΕΚ. Η συγκεκριμένη απόφαση εάν και θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί δεν αναφέρεται.

    Παρατήρηση επίσης είναι ότι δεν εισαγάγουμε πιστά την μετάφραση της οδηγίας όπως ανακοινώνεται γιατί οι επιστημονικοί όροι που έχουν αυτές δεν είναι σωστοί.. Παρακαλώ επίσης για την σαφή απόδοση των χημικών ενώσεων.

    Επίσης:
    Σελ 2 § 1ε
    Το Ελληνικό Κράτος σε αυτή την παράγραφο πήρε Απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα. Το ΕΣΥΔ διαπιστεύει μόνο νομικά πρόσωπα.

    Το έχει καταλάβει;

    Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση του Κανονισμού 1221:2009 (EMAS III) όπου εκεί λόγω της δραστηριοποίησης φυσικών προσώπων κυρίως από τη Γερμανία και την Αυστρία, εντάχθηκε στον Κανονισμό ο μηχανισμός της αδειοδότησης φυσικών προσώπων.
    Πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρχει πρόβλεψη και για φυσικά πρόσωπα.

    Σελ 2 § 2
    Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται αγγλικές λέξεις όταν έχουμε μια τόσο πλούσια γλώσσα. Θα μπορούσε να εισαχθεί το περιφραστικό «που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές». Το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί και στην § 3.

    Σελ 3 § 4 σημείο 24
    Σε μια ενσωμάτωση του νόμου πρέπει να εφαρμόζεται και η επιστημονική ορολογία στα αντίστοιχα πεδία. Δεν υπάρχει ο όρος χαμηλή θερμογόνο δύναμη ο όρος που χρησιμοποιείται είναι Κατωτέρα Θερμογόνος Δύναμη (ΚΘΔ). Επιχειρήματα ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την μετάφραση από την Ευρωπαϊκή Εφημερίδα δεν υφίστανται.

    Σελ 4 § 6 σημείο 30
    Πάλι χρησιμοποιείται αγγλικός όρος ενώ θα μπορούσε να προστεθεί η λέξη «οικονομικά» πριν από τα αγαθά.

    Σελ 5 Άρθρο 2Α § 2

    Εδώ αναφέρεται «Σε σταθμούς παραγωγής πολλαπλών καυσίμων (multi fuel plants) που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες και συμβατικές πηγές ενέργειας…»

    Τι σημαίνει εδώ μιλάμε για διυλιστήρια; Μήπως τα έχουμε μπερδέψει; Τι σημαίνει παραγωγή πολλαπλών καυσίμων δηλαδή παράγει και αλκοόλες και Jet Gas από βιομάζα. Είναι βιο-διυλιστήριο;
    Ή μήπως μιλάει για σταθμούς παραγωγής ενέργειας με την χρήση μίγματος καυσίμων;

    Σελ 6 Άρθρο 2Α § 3
    Εδώ αναφέρεται «Σε σταθμούς πολλαπλών καυσίμων …». Αυτοί οι σταθμοί είναι άλλοι από τους προηγούμενους;

    Εάν ναι πως αυτοί αφού δεν κάνουν παραγωγή τι ακριβώς κάνουν;

    Σελ 9 Άρθρο 2Α § 3
    Τι σημαίνει ικανότητα; Για ποια ικανότητα μιλάμε; Την τεχνική ικανότητα; Την επιχειρηματική ικανότητα; Εκτός από την ικανότητα, τι γίνεται η αυτοτέλεια και η αμεροληψία;

    Σήμερα για τη χορήγηση έγκρισης δραστηριοποίησής τους στο σύστημα, οι διαπιστευμένοι φορείς επαλήθευσης υποβάλλουν σχετικό αίτημα σύμφωνα με τις διατάξεις της υπουργικής Απόφασης 3354/2001 (ΦΕΚ 149/Β΄/2001).’’ Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων της υπουργικής απόφασης 3354/2001 (ΦΕΚ 149/Β΄/2001) (όπως αυτή έχει τροποποιηθεί από τις Υ.Α. 12637/1180 (ΦΕΚ 817/Β΄/2005) & 6735/415 (ΦΕΚ 1390/Β΄/2010)) αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Εφόσον δε η παρακολούθηση και ο έλεγχος της τήρησης των υποχρεώσεων των φορέων επαλήθευσης θα είναι ευθύνης του Γραφείου Ελέγχου της Αειφορίας των Βιοκαυσίμων και Βιορευστών, η αναγνώρισή τους θα πρέπει να γίνεται από αυτή την υπηρεσία και πρέπει να προβλεφθεί στον Νόμο ώστε να γίνεται από αυτήν την Υπηρεσία.

    Σελ 10 § 5
    Το θέμα καθορισμού της μεθοδολογίας είναι τόσο αόριστο δεν αναφέρεται καν σε διεθνή πρότυπα και κανονισμούς που ισχύουν.

    Σελ 18 § 1
    «πρότυπα αειφορίας»
    Ποια θα είναι τα πρότυπα αειφορίας;
    Πότε θα δημιουργηθούν αυτά;
    Πόσο χρόνο θέλει για να εφαρμοστούν;
    Έχει υπολογιστεί ο χρόνος της κοινοποίησης;

    Γενικό Σχόλιο: Οι επίσημες ονομασίες των χημικών ενώσεων απαιτούν την σωστή απόδοσή τους.

    Σελ 25 § τελευταία
    «… οι κοινοτικές ή, ελλείψει αυτών, οι διεθνείς διαδικασίες εφόσον αυτές υπάρχουν.»
    Αοριστία Τι σημαίνει ; Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν;

  • 27 Ιανουαρίου 2012, 23:22 | Βουζανίδης Κωνσταντίνος

    Ονομάζομαι Βουζανίδης Κων/νος. Κατοικώ στο Ν.Δραμας, στον Δήμο Δοξάτου και στο Δ.Διαμερισμα Νεροφρακτη. Είμαι αγρότης εδώ και 21 χρόνια και συμφωνα με την 3χρονη εμπειρία μου στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών ,όπως ελαιοκράμβη και ηλιόσπορο έχω παρατητήσει τα εξής: 1) Μου προσφέρει συμβολιακή καλλιέργεια και συνεπώς εξασφάλιση σίγουρης τιμής. 2) Ύπαρξη χαμηλού κόστους καλλιέργειας{π.χ μειωμένης λίπανσης και φυτοφαρμάκων}. 3) Λόγω της ιδιότητάς του ως φυτά αντοχής,δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού . 4) Είναι φιλικά προς τ περιβάλλον { και αυτο το συμπαιρένουμε από τον πληθυσμό πουλιών και μελλισσών κατά και μετέπειτα το στάδιο της ανθοφορίας}. 5) Αποδίδουν ικανοποιητικά κιλά και εχουμε ενα καλό εισόδημα. Ξεφεύγουμε από τις «παραδοσιακές» χρόνιες καλλιέργειες π.χ βαμβάκος,αραβόσιτου,σιτηρών κτλ. 6)Ανανέωση σύστασης του εδάφους και προσθήκη θρεπτικών συστατικών σε αυτό.

  • 27 Ιανουαρίου 2012, 16:26 | ΓΚΟΛΙΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριοι,

    Με μεγάλη μου έκπληξη διαπιστώνω ότι βγάλατε τα κριτήρια κατανομής απ’ τον επόμενο νόμο. Ποιος ο λόγος;

    Ποιον ενοχλεί ένα σταθερό πλαίσιο με προτεραιότητα τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες;

    Ποιον ενοχλεί που το 6,5% του πετρελαίου κίνησης της χώρας μας είναι πλέον δικής μας παραγωγής;

    Ποιον ενοχλεί το γεγονός ότι τα έσοδα απ’ το 6,5% biodiesel τα καρπώνονται χιλιάδες αγρότες, χημικές και μεταφορικές εταιρίες και εργοστάσια με μεγάλο αριθμό εργαζομένων;

    Ποιος τελικά θέλει το 6,5% biodiesel να εισάγεται κι αυτό κι αν όχι να παράγεται από εισαγόμενες πρώτες ύλες;

    Με λύπη μου βλέπω για άλλη μια φορά αυτή τη χώρα που έχει φτάσει πλέον σε αδιέξοδο, να προσπαθεί να διαλύσει και τα τελευταία απομεινάρια υγιούς παραγωγής.

    Γκόλιαρας Χρήστος, καλλιεργητής ενεργειακών φυτών.

  • 27 Ιανουαρίου 2012, 16:59 | ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Θα ήθελα να παραθέσω και τις δικές μου απόψεις για το θέμα. Τα τελευταία 3-4 χρόνια σαν αγρότης έχω κάνει μια μεγάλη επένδυση
    σε γεωργικά μηχανήματα για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών (ηλίανθος-ελαιοκράμβη).

    Τα πλεονεκτήματα αυτών των καλλιεργειών για τους αγρότες και το ελληνικό κράτος γνωρίζετε ότι είναι πολλά:

    •Συμβολαιακή γεωργία
    •Αμειψισπορά- αναβάθμιση εδαφών
    •Λιγότερη χρήση φυτοφαρμάκων (περιβαλλοντολογικό και οικονομικό όφελος)
    •Προσφορά εργασίας σε πολλούς ανθρώπους σε μια χώρα που βάλλεται από την ανεργία
    •Παραγωγή ενέργειας (το 6,5% του πετρελαίου κίνησης είναι ελληνικής παραγωγής)
    •Παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών (μη μεταλλαγμένη κραμβόπιτα και ηλιόπιτα)

    Πιστεύω ότι οι αγρότες είναι από τους λίγους που παράγουν στην Ελλάδα και πρέπει να αισθάνονται μια σιγουριά για το μέλλον τους και να μη ζουν κάθε χρόνο στην αβεβαιότητα για το τι θα σπείρουν τα χωράφια τους.

    Έτσι, απαιτώ τα κριτήρια κατανομής να παραμείνουν στο νόμο με πλήρη προτεραιότητα τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες.

    Με εκτίμηση,
    Αδαμίδης Κωνσταντίνος,
    παραγωγός Νομού Σερρών.

  • 27 Ιανουαρίου 2012, 13:35 | ΕΞΙΟΓΛΟΥ ΟΜΗΡΟΣ

    Αγαπητοί νομοθέτες,

    Θα θέλαμε κατά την επεξεργασία του παραπάνω προσχέδιου
    να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες
    (ηλίανθος – ελαιοκράμβη) τα τρία τελευταία χρόνια
    αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του αγροτικού
    εισοδήματος.

    Πιστεύουμε ότι η χώρα δεν έχει να χάσει κάτι απ’ αυτό,
    διότι δεν πληρωνόμαστε με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού.
    Κατά συνέπεια θα θέλαμε να επιμείνουμε ώστε τα κριτήρια
    κατανομής biodiesel με προτεραιότητα στις ελληνικές
    ενεργειακές καλλιέργειες να παραμείνουν στο νόμο και όχι
    να ζούμε κάθε χρόνο στην αγωνία της επόμενης χρονιάς.

    Με εκτίμηση,
    Εξίογλου Όμηρος,
    καλλιεργητής Νομού Σερρών.

  • 26 Ιανουαρίου 2012, 21:39 | Ζιρίνογλου Μιχαέλα

    Κύριοι,
    Είμαι μία παραγωγός που τα τελευταία τέσσερα χρόνια καλλιεργώ ηλίανθο και ελαιοκράμβη. Έχω ξεφύγει από τη μονοκαλλιέργεια με την οποία είχα συσσωρεύσει μόνο χρέη και με την αλλαγή καλλιέργειας σε ενεργειακά φυτά έχει αλλάξει το οικονομικό μου επίπεδο.
    Γι’ αυτό κύριοι προσέξτε και διατηρήστε αυτό το καθεστώς, επειδή όντως έχει δώσει ζωή στον αγρότη.

    Με τιμή
    Ζιρίνογλου Μιχαέλα
    Αγρότισσα Νέας Μπάφρας του
    Δήμου Αμφίπολεις Σερρών

  • 26 Ιανουαρίου 2012, 21:37 | Καραμπουγιούκας Αλέξανδρος

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Με τις αλλαγές αυτές που προωθούνται και κυρίως με την κατάργηση των κριτηρίων κατανομής, οι καλλιεργητές ενεργειακών φυτών (ηλίανθου και ελαιοκράμβης) ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα.
    Τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μου έχει βρει στήριγμα στις καλλιέργειες του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης. Οι τροποποιήσεις που συζητάτε τσαλακώνουν το στήριγμα αυτό και μας εκθέτουν ξανά στην ανασφάλεια .
    Οι συμβάσεις με τα εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ διασφαλίζουν ικανοποιητική τιμή αγοράς της σοδειά μας και μας θωρακίζουν απέναντι στους κερδοσκόπους. Η ασφαλιστική αυτή δικλείδα ήταν ένας από τους κύριους λόγους του ώθησε εμένα και τους συντοπίτες μου να ασχοληθούμε με τις καλλιέργειες αυτές δίνοντας μία ανάσα στην δική μας οικονομία και του τόπου μας.
    Οι καλλιέργειες αυτές μέσω της αμειψισποράς έχουν αυξήσει σημαντικά το ετήσιο εισόδημα μας. Ασχολούμαι με την παραδοσιακή καλλιέργεια σίτου και ο συνδυασμός της με αυτή του ηλίανθου φέρνει αναβάθμιση του εδάφους με αποτέλεσμα να έχω πιο δυναμικές παραγωγές.
    Έχοντας ως δεδομένη την συμβολαιακή γεωργία (δεν πιστεύουμε πως μπορεί να επιστρέψουμε σε παλιότερες τακτικές), αλλά και ικανοποιημένοι από τις καλλιέργειες ελαιοκράμβης και ηλίανθου πολλοί παραγωγοί επενδύσαμε σε γεωργικό εξοπλισμό και μηχανήματα, τα οποία σταδιακά αποπληρώνουμε. Τώρα ξαφνικά διαβάζουμε πως τα δεδομένα αλλάζουν.
    Δε θα ήταν πιο ωφέλιμο για όλους αν υπήρχε ένα σταθερό πλαίσιο νόμου, ούτως ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε και να μην περιμένουμε κάθε χρόνο την έκδοση μιας νέας ΚΥΑ; Ένας σταθερός νόμος-πλαίσιο, τουλάχιστον για μια πενταετία, θα έδινε τη δυνατότητα στους αγρότες να αισθάνονται πιο ασφαλείς και να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό στις επενδύσεις τους. Με την πάροδο των πέντε ετών θα μπορούσαν να αναθεωρούνται όσα σημεία του νόμου είχαν κάποιο κενό ή που δεν ήταν λειτουργικά.
    Σημαντικό για εμάς τους παραγωγούς ενεργειακών φυτών θα ήταν η σωστή απορρόφηση από τις εταιρίες καυσίμων, το ποσοστό σε βιοκαύσιμο ώστε όταν εμείς χρησιμοποιούμε το δικό τους πετρέλαιο για να παράγουμε το βιοκαύσιμο, θα θέλαμε η πρόσμιξη να είναι ελληνικό βιοντίζελ από τις δικές μας καλλιέργειες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ταυτόχρονα και οι δύο.
    Σας ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνετε μέσω του opengov και ελπίζουμε οι παρατηρήσεις μας να σας φανούν χρήσιμες.
    Με τιμή
    Καραμπουγιούκας Αλέξανδρος
    Πρώην Δήμαρχος Κορμίστας Σερρών

  • 26 Ιανουαρίου 2012, 17:04 | ΠΑΡΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

    TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΥΓΧΑΝΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΙΤΗΡΩΝ)ΗΡΘΕ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΝΕΡΓΡΙΑΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΣΟΥΜΕΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΕΜΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ Α.Τ.Ε.
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ.
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΗ.

    ΜΕ ΤΙΜΗ

    ΠΑΡΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜ. ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

  • 25 Ιανουαρίου 2012, 20:13 | ΠΡΟΚΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Κύριοι,
    Με λύπη μου πληροφορήθηκα από το internet την αλλαγή που πρόκειται να επέλθει στην ΚΥΑ για τα βιοκαύσιμα.
    Εδώ και τρία χρόνια άλλαξα τις καλλιέργειες μου και αγόρασα τα ανάλογα μηχανήματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια ελαιοκράμβης. Παλεύω νύχτα και μέρα καλλιεργώντας ελαιοκράμβη, ένα καινούργιο φυτό, το οποίο αφήνει πολλά θετικά αποτελέσματα σε εμάς, στα χωράφια μας και σε όλους όσους σχετίζονται με την γεωργία και την ύπαιθρο. Έχει δώσει μια ώθηση σε εμένα και στην γεωργική μου επιχείρηση.
    Σε μια χώρα που την έχει τρελάνει η κρίση πιστεύω ότι πρέπει να επικρατήσει επιτέλους μια σταθερότητα, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μου και η επένδυση που έκανα.
    Άλλωστε κι εγώ σ’ αυτούς τους νόμους στηρίχτηκα για να κάνω την επένδυση μου και τώρα με την εξαγωγή των κριτηρίων κατανομής βιοντίζελ από το νόμο, οι ίδιοι οι νόμοι μου δημιουργούν ένα μέλλον αβέβαιο.

    Με εκτίμηση,
    Πρόκλος Θεόδωρος, γεωργός στην περιοχή Ροδολίβος Σερρών

  • 25 Ιανουαρίου 2012, 10:47 | ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Α.Ε.

    ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Α.Ε.

    Στο άρθρο 15, με τίτλο Τροποποίηση του Ν. 3054/2002 όπως ισχύει ,υπό αρίθμηση 7 ,περίπτωση ε), του σε Δημόσια Διαβούλευση προσχεδίου Νόμου με τίτλο «Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς τις Οδηγίες 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ και άλλες διατάξεις»,

    αναγράφεται επί λέξει:

    «ε) Ειδικά για την κατανομή έτους 2011, η περίοδος κατανομής παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ επιπλέον της ισχύουσας κατανομής έτους 2011, οι οποίες απαιτούνται για τους επιπλέον μήνες, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της κατανομής έτους 2010.»

    Είναι προφανές ,όμως ότι από λάθος, αδιαφόρου αιτιολογίας,αναγράφεται στο κείμενο του προσχεδίου, ότι ,στην παράταση της κατανομής του έτους 2011 οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ παραλαμβάνονται εκ των δικαιούχων κατανομής του 2010.

    Η άμεση διόρθωση του λάθους αυτού έχει μ ε γ ί σ τ η σημασία για την εταιρεία μας, καθόσον, όπως είναι γνωστό, αποκλείσθηκε από την κατανομή του 2010 για λόγους μη τυπικής πληρότητος του φακέλου υποβολής και δεν θεωρείται εκ των δικαιούχων του έτους αυτού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται, με την διατήρηση της διατάξεως αυτής ως έχει και από την συμμετοχή της στην κατανομή, για το ήμισυ του 2012, ητοι από τους μήνες Ιούλιο μέχρι και τέλους Δεκεμβρίου 2012.

    Ούτω, η ποινή αποκλεισμού συνεχίζεται ανεπιτρέπτως για άλλους έξι (6) μήνες, με καταστροφικές συνέπειες για την βιωσιμότητα της εταιρείας και όσους εξαρτώνται από την ύπαρξη αυτής.

    Οι δυσμενέστατες αυτές συνέπειες, ευρίσκονται τόσον εκτός του πνεύματος αλλά και του γράμματος του νόμου που επιβάλλει την ποινή αυτή όσο και από την απόφαση της επιβληθείσης και εκτιθείσης ποινής, καθόσον πουθενά δεν διαλαμβάνεται ότι η εταιρεία μας δέον να συνεχίζει να τιμωρείται και πέραν του χρονικού ορίου της κατανομής του 2010.

    Εξ άλλου συνηγορείται η ύπαρξη του λάθους αυτού και από το γεγονός ότι, η εταιρεία μας είναι δικαιούχος κατανομής του 2011, ως ανωτέρω ελέχθη, περίοδος η οποία παρατείνεται (εξ ού ονοματίζεται το χρονικό διάστημα Ιουλίου έως και Δεκεμβρίου 2012 ως παράταση της κατανομής ) ώστε από λογικής ,νομικής και πραγματικής αναγκαιότητος, επιβάλλεται η διατήρηση των δεδομένων της κατανομής του 2011 και στην παράταση αυτής.

    Επιπροσθέτως, εάν ισχύσει το νυν καθεστώς, μέλλει προκηρυχθεί, κατά τα ειωθότα, πρόσκληση για νέα κατανομή (έτους 2012), από την οποία η εταιρεία μας δεν είναι δυνατόν εκ προοιμίου να αποκλεισθεί για το χρονικό διάστημα Ιουλίου–Δεκεμβρίου 2012, ενώ ούτω φέρεται εκ προοιμίου αποκλεισμένη κατά παράβαση, πλέον των άλλων και των αρχών της ισονομίας.

    Αναμένουμε,τάχιστα,την διόρθωση της διατάξεως του άρθρου αυτού, στην ορθή αναγραφή ως ακολούθως: Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ επιπλέον της ισχύουσας κατανομής έτους 2011, οι οποίες απαιτούνται για τους επιπλέον μήνες, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της κατανομής έτους 2011.»

    Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της.

    Αριστείδης Μόκας
    Νομικός Σύμβουλος της
    Βιοενέργεια Παπαντωνίου Α.Ε.

  • 23 Ιανουαρίου 2012, 17:51 | ΕΛΕΝΑ ΛΑΝΑΡΑ – ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε. ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

    ΘΕΜΑ : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3054, ( ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 2009/28/ΕΚ & 2009/30/ΕΚ και ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ)

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΩΣΤΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ.

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ,

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3054 ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

    1) ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 – 2013 ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ.

    ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΙ ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ?

    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ , ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ?

    2) ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΑ & ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ.

    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ Ή ΟΧΙ?

    3) Ο ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΘΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΩΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ? ΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ , ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.

    4) ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ?

    5) ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ EN ISO 9001 : 2008, ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ Ή ΟΧΙ ???

    6) ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΑΣ ΜΠΟΥΝΕ ΙΣΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    7) ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΠΟΝΟΥΣ Ή ΟΧΙ ????

    8) ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ (ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΑ) ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ Ή ΟΧΙ ???

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ, ΕΑΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Ή ΟΧΙ?

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

    ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΩΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ, ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!!!!
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΑΜΟΥΘ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

    ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

    ΕΛΕΝΑ ΛΑΝΑΡΑ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ :

    ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.

    ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

  • 23 Ιανουαρίου 2012, 17:47 | ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ ΧΡΟΝΗΣ/ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ – ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

    ΘΕΜΑ : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3054, ( ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 2009/28/ΕΚ & 2009/30/ΕΚ και ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ)

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΩΣΤΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ.

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ,

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3054 ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

    1) ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 – 2013 ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ.

    ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΙ ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ?

    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ , ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ?

    2) ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΑ & ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ.

    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ Ή ΟΧΙ?

    3) Ο ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΘΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΩΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ? ΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ , ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.

    4) ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ?

    5) ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ EN ISO 9001 : 2008, ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ Ή ΟΧΙ ???

    6) ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΑΣ ΜΠΟΥΝΕ ΙΣΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    7) ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΠΟΝΟΥΣ Ή ΟΧΙ ????

    8) ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ (ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΑ) ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ Ή ΟΧΙ ???

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ, ΕΑΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Ή ΟΧΙ?

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

    ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΩΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ, ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!!!!
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΑΜΟΥΘ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

    ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

    ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ :

    ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ – ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ