Άρθρο 26 Διάρκεια και φορολογική αντιμετώπιση βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 111 ν. 4446/2016

Στο άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240), περί ρυθμίσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση: α) το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η περ. α) της παρ. 3, περί εισοδήματος που απαλλάσσεται του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, καταργείται, γ) η περ. α) της παρ. 5 αντικαθίσταται, δ) από το τελευταίο εδάφιο της ανωτέρω περίπτωσης αφαιρείται η φράση «και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο», ε) προστίθεται παρ. 5Α, και το άρθρο 111 διαμορφώνονται ως εξής:
«Άρθρο 111
Ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού
1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως ακίνητο νοείται:
α) το διαμέρισμα,
β) η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,
γ) οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια,
δ) τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
Ως οικονομία του διαμοιρασμού ορίζεται κάθε μοντέλο, όπου οι ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες.
Ως ψηφιακές πλατφόρμες ορίζονται οι ηλεκτρονικές, διμερείς ή πολυμερείς αγορές, όπου δύο ή περισσότερες ομάδες χρηστών επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με τη μεσολάβηση του διαχειριστή της πλατφόρμας προκειμένου να διευκολυνθεί μία συναλλαγή μεταξύ τους.
Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και ανεξάρτητα αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης (στο εξής «διαχειριστής ακινήτου») ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει την διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής ακινήτου δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.
2. Προβλέπεται δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Ο διαχειριστής ακινήτου να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
β. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
γ. Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 4 του ν. 4276/2014 (Α΄155) και της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4179/2013 (Α΄175), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
3. α. Καταργείται.
β. Ο διαχειριστής ακινήτου που δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από την Α.Α.Δ.Ε. και δεν υποβάλλει Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Στην ίδια υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής υπόκεινται και τα πρόσωπα της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4179/2013.
4.α. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο τη διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής του ακινήτου.
β. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
γ. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. α) Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων των παρ. 2 και 8, επιβάλλεται στους διαχειριστές ακινήτων αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%), των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €). Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. από την Α.Α.Δ.Ε.. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου προϋποθέσεων των παραγράφων 2 και 8, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
β. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
γ. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ. Το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
δ. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., κατά την παράγραφο 7 επιβάλλονται τα πρόστιμα των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).
5Α. Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (Α΄ 136).
6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
7. Η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να ζητεί από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων, καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.
10. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την έναρξη ισχύος και τη λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και για τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, τη διενέργεια του ελέγχου, τα όργανα επιβολής των κυρώσεων της παραγράφου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.».

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 17:56 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΙΚΗΣ

    Ο ορισμός της έννοιας του «ακινήτου» στο προς διαβούλευση και ψήφιση νομοσχέδιο είναι λανθασμένος και κατά συνέπεια προβληματικός. Στην έννοια του «ακινήτου» έχει συμπεριληφθεί η κατηγορία «δωμάτιο». Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος οι οποίοι μοιράζονται την κατοικία τους με φιλοξενούμενους, ενοικιάζοντας βραχυχρόνια 1,2,3 δωμάτια από αυτήν. Ακολουθώντας τις οδηγίες των φορολογικών αρχών προχωρούν σε τμηματική μίσθωση, λαμβάνοντας ΑΜΑ για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο και αναρτούν ξεχωριστές καταχωρήσεις για αυτά τα δωμάτια στις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Οι ΑΜΑ οι οποίοι έχουν εκδοθεί αντιστοιχούν σε έναν και μόνον ΑΤΑΚ (δηλαδή ακίνητο). Με την προβληματική αυτή διατύπωση της έννοιας του «ακινήτου» αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι αποκομίζουν ένα κυριολεκτικά συμπληρωματικό εισόδημα από την συμβίωση με φιλοξενούμενους στην κατοικία τους, κινδυνεύουν με βάση τις διατάξεις του Ν/Σ να χαρακτηριστούν «επαγγελματίες» (ως έχοντες εντός βραχυχρόνιας 2+ ΑΜΑ) και να απαιτηθεί από αυτούς έναρξη δραστηριότητας. Ο ορισμός αυτός πρέπει να αλλάξει. Πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί ότι η έννοια του «ακινήτου» αντιστοιχεί μόνον στον ΑΤΑΚ και αποσυνδέεται πλήρως από το πλήθος των ΑΜΑ που νομίμως εκδίδονται για τμηματική μίσθωση.

  • Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;
    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 13:40 | ΣΟΦΙΑ

    Κατοικώ σε μια νεοδμητη μικρή πολυκατοικια 6 διαμερισμάτων με το παιδακι μου και φοβαμαι να εισελθω και να εξελθω απο την οικία μου λόγω ενός ασυνειδητου ιδιοκτήτη που αποφάσισε να μετατρεψει το διαμερισμα του σε airbnb παροτι όλοι οι υπολοιποι ιδιοκτήτες είναι αντίθετοι.
    Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονος ότι για να αλλάξει το καταστατικό και να απαγορευθει η βραχυχρόνια μίσθωση απαιτείται 100% ποσοστό ενώ σε εμας υπάρχεί το 90%.
    Η πολίτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τη προστασία των ιδιοκτητών και των περιουσιακών τους στοιχείων θεσπίζοντας την αρχή της πλεοψηφίας, αρρηκτο στοιχείο μιας Δημοκρατικής κοινωνίας.
    Η χρήση των κοινόχρηστων χώρων μας είναι καθημερινή και μεγαλύτερη από των μόνιμων κατοίκων καθώς αφήνουν ολά τα κοινοχρηστα φώτα αναμμένα, μπαινοβγαίνουν καθημερινα πολλές φορες (τεραστια χρήση ανελκυστήρα και φθορά ηλεκτρικής κλειδαριας που είχαμε βάλει για την ασφαλεια μας) κτλ…
    Δεν είναι λοιπον άδικο αυτό να μην αντανακλάται στα κοινόχρηστα??
    Οι βραχυχρόνιοι ενοικιαστές δε σέβονται καθόλου τους κοινοχρηστους χώρους με αποτέλεσμα παρκινγκ, κηπος να ειναι γεματοι σκουπιδια, τσιγάρα και να μην μπορουν τα παιδακια μας να παιξουν σε ενα καθαρό και ασφαλες περιβαλλον.Κάνουν απιστευτη φασαρία ακομή και πολύ αργα τη νυχτα με αποτέλεσμα να μη μπορουμε να βρούμε ησυχία στα σπίτια που με τόσο κόπο αποκτήσαμε. Μένουν 8 άτομα σε ένα δυάρι για να πλουτίσει ο απερίσκεπτος ιδιοκτήτης.
    ΕΚΛΙΠΑΡΩ για τη κρατική μεριμνα των απροστάτευτων ιδιοκτητών!!!

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 13:00 | Χαράλαμπος Λουβερδής

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 13:46 | Ειρήνη

    1. Δεν μπορεί τα δωμάτια ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας να θεωρούνται ακίνητα. Από ένα δωμάτιο κάποιος εισπράττει πολύ λιγότερα χρήματα από ότι κάποιος που νοικιάζει 1-2 ακίνητα ολόκληρα.
    2. Το όριο των 60 ή 90 ημερών δεν έχει νόημα από τη στιγμή που ένας εκπαιδευτικός πχ πρέπει να μείνει στον τόπο μετάθεσής του τουλάχιστον 9 μήνες. Οι περισσότεροι ιδιώτες που έχουν διαθέσει το-α ακίνητά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση, εκτός σεζόν, τα ενοικιάζουν σε εκπαιδευτικούς. Η εύρεση κατοικίας σε αυτούς τους ανθρώπους που μετατίθενται κάθε χρόνο, θα έπρεπε να είναι μέριμνα του κράτους και όχι του κάθε ιδιοκτήτη.
    3. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε το διαχωρισμό των ιδιωτών (έως 2 ακίνητα) από τους επαγγελματίες στη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι μεν ιδιώτες έχουν βαριά φορολογία επί των εσόδων τους και δεν εκπίπτουν έξοδα ενώ οι επαγγελματίες αφαιρούν τα έξοδά τους από τον τζίρο τους. Ποιος είναι ο σκοπός της ίδιας αντιμετώπισής τους? Να εξαφανιστούν οι ιδιώτες? Και υποθέτουμε ότι εξαφανίστηκαν. Νομίζετε ότι θα διαθέσουν τα 1-2 σπιτάκια τους στη μακροχρόνια χωρίς καμία εγγύηση είσπραξης των ενοικίων και με πιθανές καταστροφές από τη χρήση τους? Και νομίζετε ότι με το να επικρατήσουν τα ξενοδοχεία θα εισπράττει το κράτος αυτά που θα χάσει από τους ιδιώτες?
    4. Γιατί δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση σε ολόκληρες πολυκατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης (apart hotels)?

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 12:45 | Ειρήνη

    1.Η βραχυχρόνια μίσθωση σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία , αποτελεί το 15 – 20% του τουριστικού προϊόντος στη χώρα και υπεραποδίδει σε φόρους καθώς οι ιδιώτες φορολογούνται στο ΤΖΙΡΟ (και επί της προμήθειας της πλατφόρμας), με υψηλότατους συντελεστές και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου είναι ο κλάδος της οικονομίας με ίσως την υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση. Σε μια χώρα με υψηλότατο χρέος, είναι ακατανόητη η εχθρικότητα που αντιμετωπίζεται από ορισμένους δημόσιους φορείς. Όπως αποδείχτηκε υπάρχει χώρος για όλους. Ο κάθε τομέας απευθύνεται σε διαφορετικές ανάγκες. Άλλες ανάγκες καλύπτει το All inclusive , άλλες τα πολυτελή resort , άλλες η βραχυχρόνια.
    2.Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η άνοδος των ενοικίων είναι πρόσφατη και κυρίως ευθύνονται οι κλειστές κατοικίες και η ψυχολογία του πληθωρισμού. Η κοινωνική ειρήνη θα διαταραχθεί ασκόπως ,αν αρχίσουν, περιφέρειες, δήμοι, συνελεύσεις πολυκατοικιών να αποφασίζουν για το δικαίωμα των ιδοκτητών στη διάθεση της περιουσίας τους και να ερίζουν για την σκοπιμότητα της βραχυχρόνιας.
    3. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό η προσφορά των Ξενοδοχειακών κλινών χωρίς να πέσει η πληρότητα . Ακόμη μια απόδειξη ότι η βραχυχρόνια είναι συμπληρωματική και δεν αφαιρεί επισκέπτες από τα ξενοδοχεία. Οι μελέτες θα πρέπει να αφορούν όλο τον κλάδο. Δεν είναι δυνατόν να μεροληπτούμε και να λέμε ότι δεν χρειάζονται άλλα βραχυχρόνια διαμερίσματα ενώ ταυτόχρονα εκδίδονται νέες άδειες και προστίθενται χιλιάδες νέες κλίνες

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 12:20 | Σπύρος Κ

    Τα 2 ακίνητα να είναι βάση ΑΤΑΚ ανά ΑΦΜ και όχι ΑΜΑ. Το ΑΤΑΚ καθορίζει το ακίνητο και όχι τα ΑΜΑ. Διαφορετικά η διάταξη πνίγει την ίδια την φιλοσοφία της κατ οίκον φιλοξενίας με την παραχώρηση κάποιων δωματίων ενός ακινήτου στο οποίο διαμένει ο ιδιοκτήτης. Ο σκοπός του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις κάποιοι που εκμισθώνουν πολλά ακίνητα (με διαφορετικά ΑΤΑΚ) και όχι ο ιδιώτης που έχει ένα πιο μεγάλο σπίτι και μπορεί κάποιους μήνες κατ επιλογή του να φιλοξενεί σε κάποιους χώρους του ίδιου του ακινήτου για συμπλήρωμα των εισοδημάτων του. Ο υπολογισμός του αριθμού των ακινήτων ανά ΑΜΑ θα βγάλει τεράστιο αριθμό ιδιωτών από την βραχυχρόνια μίσθωση με τεράστιες συνέπειες για τις εισπράξεις του κράτους (γιατί κανέναν που δίνει δωμάτια από το σπίτι του δεν τον συμφέρει να ανοίξει εταιρεία) αλλά ούτε θα σώσει το θέμα της στέγασης γιατί κανείς δεν θα πάει σε μακροχρόνια μίσθωση δωματίων ή χώρων της οικίας του. Δείτε το με πολύ προσοχή και έξυπνα το παραπάνω θέμα γιατί αν πάει ανά ΑΜΑ η μόνη συνέπεια θα είναι η μεγάλη μείωση των κρατικών εσόδων.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 11:13 | Αλέξανδρος Π

    1. παρακαλώ πολύ όπως διευκρινιστεί πως θα υπολογίζεται ο αριθμός των ακινήτων. Με βάση τον ΑΤΑΚ, το ΑΜΑ, το ΑΦΜ, των καταχωρήσεων ?

    2. Επιπλέον και σχετικά με τα 10 ευρώ/ημέρα σε μονοκατοικίες μεγαλύτερες των 80τ.μ.: 
    – Ένα αυτόνομο οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 45τ.μ. σε διπλοκατοικία συνολικού εμβαδού 87τ.μ. (τμηματική μίσθωση ακινήτου) πόσα ευρώ ανά ημέρα θα πρέπει να αποδίδει? Τα 80τ.μ. που θα καθορίζουν το φόρο θα λαμβάνονται υπόψη με βάση τον ΑΤΑΚ, το ΑΜΑ, το ΑΦΜ, την καταχωρήση?
    – Αν το ανωτέρω διαμέρισμα 45τ.μ. σε μονοκατοικία 87τ.μ. είναι σε τουριστικό προορισμό με χαμηλή ζήτηση και μικρή τουριστική περίοδο θα αποδίδει τον ίδιο φόρο 10ευρώ / ημέρα, με ένα παρόμοιο σπίτι σε προορισμό με μεγάλη ζήτηση και και μακρά τουριστική περίοδο? 

    3. Προσωπικά με το ανωτέρω ακίνητο των 87τμ πλήρωσα στο κράτος περίπου 2.100ευρώ φόρο για κάθε ένα από τα φορολογικά έτη 2021 και 2022.  Απορροφώντας το κόστος των νέων μέτρων στις τιμές διανυκτέρευσης, το προϊόν που θα παρέχω θα είναι πολύ ακριβό για την αγορά, με αποτέλεσμα να μην έχω τις ίδιες κρατήσεις / έσοδα και επομένως ο φόρος που θα αποδιδω θα είναι σαφέστατα χαμηλότερος. Αν γίνει η σχετική αναγωγή στο σύνολο των πολιτών / ιδιωτών της περίπτωσης μου η απώλεια εσόδων για το κράτος θα είναι μεγάλη.  Να διευκρινίσω ότι το ακίνητο αυτό δεν είναι δυνατόν να ενοικιαστεί μακροχρόνια.  

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 10:05 | Χρυσούλα Συρέλλη

    Η ραγδαία άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης προκύπτει από ένα πιο συνδεδεμένο και κινητό κόσμο. Η μέχρι τώρα συζήτηση παραβλέπει το γεγονός ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν αφορά μόνο στους τουρίστες. Η επιχείρησή μου έχει φιλοξενήσει κυρίως κόσμο που χρειάστηκε στέγη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, συχνά για μήνες. Ενδεικτικά είχαμε στελέχη επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών, ψηφιακούς νομάδες, φοιτητές, οικογένειες που ανακαίνιζαν τα σπίτια τους, πρόσφυγες, συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονταν για μακροχρόνια θεραπεία σε νοσοκομεία, Έλληνες του εξωτερικού, αθλητές, χωρισμένους που έψαχναν νέο σπίτι, ναυτικούς και πολλές άλλες διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να περιοριστούν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αλλά χρειάζονται πλυντήριο ρούχων, κουζίνα και άλλες ανέσεις που ένα πλήρως εξοπλισμένο κατάλυμα προσφέρει. Πάντα θα υπάρχει κόσμος που θέλει να μείνει σε ένα χώρο για μερικές εβδομάδες ή μήνες χωρίς να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα, χωρίς να τον επιπλώσει, χωρίς να μετακομίσει ολόκληρο το νοικοκυριό του ή χωρίς να βάλει όλους τους λογαριασμούς στο όνομά του. Αυτή την ανάγκη καλύπτει η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεσματικά. Τι θα συμβεί όταν η βραχυχρόνια μίσθωση ορισθεί ως μίσθωση μέχρι 60 ημερών; Παραπάνω από 60 μέρες αλλά λιγότερο από χρόνο τι θα θεωρείται και πώς θα φορολογείται; Υπάρχει νομοθετικό κενό.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 07:32 | Αθανάσιος Κ

    5Α. Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (Α΄ 136).

    Πρέπει να διευκρινιστεί ότι διατηρείται ο χαρακτήρας του τέλους παρεπιδημούντων που σήμερα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις και ότι δεν εμπίπτουν σε αυτό βραχυχρόνιες μισθώσεις κάτω των 3 διαμερισμάτων ανά άτομο που δεν νοούνται ως ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:13 | ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΘΩΜΑΙΣ

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:24 | θωμαισ αυγερινου

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 20:42 | Γιάννης Κ.

    Μια ακόμη διάταξη καθ’ υπαγόρευση του λόμπι των ξενοδόχων, οι οποίοι σε όλο τον κόσμο κάνουν ότι μπορούν να σκοτώσουν αυτή τη δραστηριότητα, δήθεν γιατί νοιάζονται για την προστασία της κατοικίας και του κοινωνικού ιστού!
    Αν το κράτος θεωρεί ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στη βραχυχρόνια μίσθωση, ας καθιερώσει για τους ιδιώτες έως 2 ακινήτων την παρακράτηση και απόδοση του φόρου από τις πλατφόρμες, με ταυτόχρονη αναγνώριση των πάσης φύσεως δαπανών (γιατί αλλιώς φορολογεί ανύπαρκτο εισόδημα). Ούτε φοροδιαφυγή, ούτε ΑΑΔΕ, ούτε εφαρμογές, ούτε φοροέλεγχοι, ούτε λογιστές. Απλά και δίκαια πράγματα για ανθρώπους που έχουν και άλλες δουλειές να κάνουν από το να συμπληρώνουν κουτάκια και ζεστό χρήμα για το κράτος εδώ και τώρα.
    Τολμάει αυτή η (υποτίθεται φιλελεύθερη) κυβέρνηση να το κάνει ή ο στόχος της διάταξης είναι άλλος; Ιδού η Ρόδος.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 19:08 | KONSTANTINOS ZOTOS

    Χέρι που μας ταίζει δεν το δαγκώνουμε – Λαική σοφή ρήση. Με εξαντλητικές φορολογίες, υπέρογκα πρόστιμα και μετατροπή ενός κλάδου σε φορο-εισπρακτικού και φορο-αποδοτικού, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε το αντίθετο, του επιδιωκόμενου, αποτέλεσμα. Να θυμήσω ότι ο κλάδος της βραχυχρόνιας είναι ένας κλάδος με πολύ περιορισμένη φοροδιαφυγή και μεγάλη συνεισφορά σε φόρους (ειδικά αν λάβουμε υπόψη την φοροδιαφυγή των αμιγώς ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την επί σειρά ετών ευνοική φορολογική μεταχείριση τους μέσω αναπτυξιακών νόμων κτλπ). Η βραχυχρόνια «κίνησε» ένα μεγάλο μέρος της αγοράς οπού ήταν βαλτωμένο επί χρόνια και συνεχίζει συνεισφέροντας στις τοπικές κοινωνίες περισσότερα από όσα πιθανόν στερεί. Από ποιον νομίζετε ότι εισπράττουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα; Από τις κρουαζιέρες ή από τα all inclusive; Φυσικά και η βραχυχρόνια είναι αυτή οπου κινεί την αγορά. Αν υπάρχει πρόβλημα στέγασης αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί κάνοντας πολιτική με την ιδιωτική περιουσία του πολίτη. Γνωρίζετε πόσα ακίνητα καταρρέουν τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και ανήκουν στο δημόσιο, στην εκκλησία, σε οργανισμούς κτλπ; Με αυτά να λύσετε το πρόβλημα της στέγασης καθώς και με τα κλειστά ακίνητα δίνοντας κίνητρο (φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές ΕΝΦΙΑ, κτλ) στον κοσμάκη να τα ανοίξει εκ νέου προς διάθεση – φυσικά προστατεύοντας παράλληλα και τον ιδιοκτήτη απέναντι στον αφερέγγυο ενοικιαστή. Μικροπολιτική με την ιδωτική περιουσίας μας τέλος

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 17:23 | Mariza Syrelli

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
    Πώς και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;
    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:26 | Michael

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:47 | ΣΤΕΦΑΝΟΥ Α.Ε.

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:14 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Κύριοι ,
    Εκμισθώνω βραχυχρόνια 3 δωμάτια στην κύρια κατοικία μου , ένα διαμέρισμα , όπου διαμένω και ο ίδιος .
    Εχουν καταχωρηθεί σε πλατφόρμα με 3 διαφορετικούς αριθμούς μητρώου στο ίδιο ΑΤΑΚ .
    Νομίζω ότι δεν θεωρούνται 3 ακίνητα .
    Παρακαλώ να διευκρινιστεί.

    Το διαμέρισμα δεν μπορώ να το ενοικιάσω σε μόνιμη βάση γιατί μένω ο ίδιος .
    Επομένως δεν στερώ από την αγορά ακινήτων .

    Μετά τιμής Κ.Περογιαννάκης

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:03 | Πάνος

    Σε μία μικρή πολυκατοικία, με ιδιόκτητα διαμερίσματα, πώς είναι δυνατόν (πέραν του καταστατικού) να είναι νομικά καλυμμένος ο ιδιοκτήτης που αποφασίζει να μετατρέψει το διαμέρισμά του σε ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb), και ο νόμος να μην καλύπτει όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες οι οποίοι εναντιώνονται με τη συγκεκριμένη απόφαση? Η αποδεδειγμένη όχληση, η μη ορθή χρήση της κοινόχρηστης περιουσίας (πισίνα, ασανσέρ, πάρκινγκ, γκαζόν, κ.λπ.), τα θέματα ασφάλειας, γιατί να αποτελούν προβλήματα όλων των υπολοίπων ιδιοκτητών, και να μην επηρεάζουν στο παραμικρό τον ένα και μοναδικό ιδιοκτήτη που πήρε την απόφαση να βγάλει κέρδος μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας? Γιατί να καλούνται, δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες να μπαίνουν στη διαδικασία της επιτήρησης και της αστυνόμευσης όταν δημιουργούνται τα διάφορα συμβάντα? Γιατί να επιβαρύνονται εξίσου τα κόστη κοινοχρήστων που είναι συνεχώς αυξανόμενα, λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης?
    Από τη μία λοιπόν πλευρά υπάρχει το φορολογικό που εξετάζεται, από την άλλη όμως θα πρέπει να υπάρξουν και ουσιαστικές παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση και δίκαιη μεταχείριση για το σύνολο των ιδιοκτητών. Δυστυχώς, η λογική της αλλαγής ενός καταστατικού, δεν λειτουργεί υπέρ της πλειοψηφίας, καθώς ένας και μόνο ιδιοκτήτης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής όλων των υπολοίπων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση να υπάρχει η δυνατότητα πλειοψηφικού συστήματος, κατά το οποίο όταν οι ιδιοκτήτες που αντιτίθενται στη χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, τότε αυτόματα να παύει η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:37 | Νάσος Γαβαλάς

    «Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.»

    ΣΧΟΛΙΟ
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:49 | Νάσος Γαβαλάς

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μίσθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

  • Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Δεν δύναται να εφαρμοστεί οποιουδήποτε είδους περιορισμός, χωρίς να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 01:08 | Σπυρος Μ.

    Τα μισα [7] διαμερισματα της πολυκατοικιας μας ενοικιαζονται ως airbnb. Οι μονιμως κατοικουντες ζουν τον εφιαλτη τους και η πολυκατοικια υποφερει απο τουσ εφημερους και ανευθυνους προσωρινους ενοικιαστες.Εχουμε γινει «ξενο-΄»δοχειο». Η πολιτεια να σκεφτει και τους ιδιοκατοικουντες θετοντας περιορισμενο οριο διανυκτερευσεων. [60-70]. Ευχαριστω.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 00:37 | Νικόλαος Παπαδόπουλος

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 21:38 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΔΙΑΜΟΝΗ»

    Για τις παραγράφους που αναφέρουν «Ειδικό Σήμα Λειτουργίας»: Υπενθυμίζουμε την κατάργηση της χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στα τουριστικά καταλύματα που ισχύει από 1η Οκτωβρίου του 2017 και την υπαγωγή τους σε καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 18:11 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

    1) Θα υπάρξει ξεχωριστός ΚΑΔ για τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης;

    2) Το τέλος παρεπιδημούντων θα πρέπει να εισπράττει κεντρικά το κράτος και να το αποδίδει στους δήμους. Ήδη οι πλατφόρμες έχουν πεδίο και θα μπορούσαν να το αποδίδουν απευθείας στο κράτος , όπως γίνεται και σε άλλες χώρες , μαζί με το τέλος ανθεκτικότητας.

    3)Η βραχυχρόνια μίσθωση σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία , αποτελεί το 15 – 20% του τουριστικού προϊόντος στη χώρα και υπεραποδίδει σε φόρους καθώς οι ιδιώτες φορολογούνται στο ΤΖΙΡΟ (και επι της προμήθεια της πλατφόρμας), με υψηλότατους συντελεστές και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου είναι ο κλαδος της οικονομίας με ίσως την υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση. Σε μια χώρα με υψηλότατο χρεός , είναι ακατανόητη η εχθρικότητα που αντιμετωπίζεται από ορισμένους δημόσιους φορείς. Όπως αποδείχτηκε υπάρχει χώρος για όλους. Ο κάθε τομέας απευθύνεται σε διαφορετικές ανάγκες. Αλλες ανάγκες καλύπτει το All inclusive , άλλες τα πολυτελή resort , άλλες η βραχυχρόνια

    4)Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η άνοδος των ενοικίων είναι πρόσφατη και κυρίως ευθύνονται οι κλειστές κατοικίες και η ψυχολογία του πληθωρισμού. Η κοινωνική ειρήνη θα διαταραχθεί ασκόπως ,αν αρχίσουν, περιφέρειες, δήμοι, συνελεύσεις πολυκατοικιών να αποφασίζουν για το δικαίωμα των ιδοκτητών στη διάθεση της περιουσίας τους και να ερίζουν για την σκοπιμότητα της βραχυχρόνιας

    5) Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό η προσφορά των Ξενοδοχειακών κλινών καθώς και η το μέσο ημερήσιο έσοδο , χωρίς να πέσει η πληρότητα . Ακόμη μια απόδειξη ότι η βραχυχρονια είναι συμπληρωματική και δεν αφαιρεί επισκεπτες από τα Ξενοδοχεία. Οι μελέτες φέρουσας ικανότητας θα πρέπει να αφορούν όλο τον κλάδο. Δεν είναι δυνατόν να μεροληπτούμε και να λέμε ότι δεν χρειάζονται άλλα βραχυχρόνια διαμερίσματα ενώ ταυτόχρονα εκδίδονται νέες άδειες και προστίθενται χιλιάδες νέες κλίνες

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 17:47 | Yiannis Kotzias

    Aρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 16:44 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 15:09 | Ιωάννης Παρασκευόπουλος

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 14:33 | Karopoulos Stathis

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 21:57 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΟΣ

    Η σύσταση εταιρείας κρίνεται βάσει τον αριθμό των δωματίων και όχι βάσει εσόδων. Γιατί ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη νομοθετική πράξη και κάποιος που αποκομίζει έσοδα βασικού μισθού να οδηγηθεί σε αναγκαστική αύξηση φορολόγησης και τελικά τα δωμάτια του να μην είναι πλέον ανταγωνιστικά; Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι εισοδηματικά και όχι ποσοτικά. Επίσης, μεγάλη αδικία αποτελεί το γεγονός ότι άνθρωποι που επένδυσαν τα χρήματα τους για να χωρίσουν το ακίνητο τους σε μικρά δωμάτια, αναγκάζονται να ανοίξουν εταιρεία με ένα μοναδικό ακίνητο. Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται τα δωμάτια ως μοναδικά ακίνητα. Αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου που αποφέρει πολλά στην πολιτεία και χαρακτηρίζεται από διαφάνεια.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:06 | tvkal

    Ο κλάδος του airbnb ΔΕΝ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ αντιθέτως έχει αναδειχθεί σε έναν απο τους πιο δυναμικούς της οκονομίας και του τουρισμού και πρόσφερε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ στην ανάπτυξη του τουρισμού και του χειμερινού τουρισμού (αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός οτι η Αθήνα πήρε ζωή και το χειμώνα) καθώς η ενοικίαση για μια οικογένεια σε ξενοδοχείο (πχ τουλάχιστον 2 δίκλινα) στοιχίζει τα τριπλάσια απ ότι σε ένα airbnb. Φανταστείτε μια τετραμελή οικογένεια από τη Γαλλία με δυό παιδιά 8-10 χρονών, εκτός των εισητηρίων τι θα έπρεπε να πληρώσουν για τη διαμονή τους για να έρθουν Ελλάδα. Προφανώς και αν το κόστος διπλασιαστεί απλά ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ και θα χάσει και ο τουρισμός. Με το airbnb κινητοποιήθηκε και ο οικοδομικός κλάδος, φτιάχθηκαν και ωραιοποιήθηκαν και άνοιξαν σπίτια κλειστά, έδωσαν ζωή σε γειτονιές ολόκληρες και τώρα ανοίγουν δίπλα τους και μινιμάρκετ, καφέ, εστιατόρια κλπ που δουλεύει κόσμος. Σκεφτείτε οτι ο κλάδος αυτός προσέφερε ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΣ ΕΣΟΔΑ άμεσα επι των ενοικιάσεων και έμμεσα πολύ περισσότερα από την φορολογηση των παράπλευρων εργασιών (Καθαριστήρια, Εταιρείες καθαρισμού, Εστιατόρια, Ταξί, Αεροδρόμια, Ντελίβερυ, Οικοδομικές εργασίες για ανακαινήσεις, Σουπερμάρκετ για αναλώσιμα, εταιρείες ενέργειας κλπ. Και επιπλέον σε αντίθεση με αλλους κλάδους ο κλάδος αυτός ελάχιστη φοροδιαφυγή μπορεί να επιτύχει καθώς οι κρατήσεις γίνονται μέσω των πλατφορμών airbnb, booking κλπ. και ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ και φορολογούνται. Ας δεχτούμε οτι στις 10 κρατήσεις μπορεί να υπάρξει και μια ενός περαστικού ταξιδιώτη που δεν δηλώθηκε. Ομως ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ??? Η απάντηση είναι ΟΧΙ αφού όλο το Ν/Σ ειναι δομημένο και σχεδιασμένο να φορολογεί ή να περιορίζει με κάθε τρόπο τις μισθώσεις επι των δηλωθέντων και όχι επι των αδήλωτων !Περιορίζει μέρες, περιορίζει έσοδα ! Αρα λοιπόν ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ και είναι γνωστο σε όλους μας οτι το θέμα το υποκινούν οι ξενοδόχοι με τους μαντρωμένους τουρίστες με τα βραχιολάκια που δεν προσφέρουν στις τοπικές οικονομίες, με τις επιδοτήσεις, τη μαύρη εργασία, την εργασία σε συνθήκες γαλλέρας των νεαρών «πρακτικάριων» των σχολών τουρισμού, τα γνωστά απλήρωτα θαλασσοδάνεια, τους ειδικούς όρους δόμησης, τους αναπτυξιακούς νόμους με τις επιδοτήσεις 70%, τη μηδενική φορολογία με τις τάχα ζημιογόνες χρήσεις, την απόκρυψη δήλωσης των διανυκτερεύσεων μέσω των τουριστικών γραφείων εσωτερικού και εξωτερικού όπου πολλές φορές τη διαχείρηση των ξενοδοχείων την έχουν εταιρείες εκτός Ελλάδας και πολλά άλλα. ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ στο Ελληνικό Κράτος και όχι ο νοικοκύρης-ιδιοκτήτης με το δικό του ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ που επενδύει τα δικά του λεφτά για να βελτιώσει τη ζωή της οικογένειας του με ένα συμπληρωματικό εισόδημα και το οποίο φορολογείται μέχρι το τελευταίο ευρώ. Γι αυτό και πιστεύω οτι το Ν/Σ αυτό έχει εντελώς λαθος στόχευση και τελικά θα φέρει περιορισμό των φορολογικών εσόδων, περισσότερες αδήλωτες διανυκτερεύσεις αναγκαστικά αφού επιβάλλει χρονικό περιορισμό στην άσκηση της δραστηριότητας (πρωτοφανές σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας !) αλλά θέτει και τα έσοδα (άρα συνεπώς και τα φορολογικά έσοδα) ως κριτήριο. Είναι κρίμα να καταστρέφεται αυτος ο κλάδος που μόνο καλό έχει κάνει στην εθνική οικονομία.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:22 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν θα έλεγα ότι είναι ένας τίτλος που τιμάει κανένα φορολογούμενο που προσπαθεί και με εντιμότητα ακολουθεί τους νόμους. Σκοπός μίας φορολογικής πολιτικής θα έπρεπε να ήταν η ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Τι σημαίνει δίκαιη; Σημαίνει ότι δεν νομοθετώ οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται κάποιες παράμετροι. Πιο συγκεκριμένα ως ακίνητο νοείται κατά το Ν. 4446/2016 – Άρθρο 111 τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
    Μήπως επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσετε το σημείο αυτό διότι πρόκειται για μεγάλη αδικία; Εξισώνονται 2 ακίνητα σε τουριστικά μέρη όπως τα νησιά μας όπου μπορεί η ημερήσια κράτηση να αγγίζει τα 1000 ευρώ με 2 δωμάτια σε ένα ακίνητο σε υποβαθμισμένη περιοχή όπου και καμία άλλη χρήση πιθανός δεν θα μπορούσε να είχε;
    Επίσης στο Άρθρο για την επιβολή ΦΠΑ δεν διαχωρίζει την κατηγορία πάνω από 2 ακίνητα.
    Προτείνετε η αλλαγή του επίμαχου σημείου και να αναγνωρίζεται ακίνητο μόνο από το ΑΤΑΚ. Δηλαδή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ακίνητο με τρία δωμάτια να μπορούν να ενοικιάζονται ξεχωριστά όπως γινόταν και ως σήμερα. Επίσης είναι ένας τρόπος είσπραξης φόρων ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει έλλειμμα διότι δεν συμφέρει σε κανέναν από εμάς να διατηρούμε καταλύματα των 40 ευρώ την βραδιά και να γίνουν προσαυξήσεις 24% ΦΠΑ γιατί πολύ απλά δεν θα ενοικιάζονται. Όπως επίσης η απορρόφηση του ΦΠΑ στην τιμή είναι απαγορευτική διότι πραγματικά τίποτα παραπάνω δεν θα απομένει παρά μόνο κούραση από τον προσωπικό κόπο που βάζουμε.
    Να προστεθεί στο άρθρο ο διαχωρισμός των ακινήτων για την επιβολή ΦΠΑ και να προβλεφθεί εξαίρεση.
    Θέλουμε Δίκαιη Φορολόγηση και ένα λόγο να μας κρατήσει η πατρίδα μας και να μην ψάχνουμε για επιβίωση στο εξωτερικό. Εύχομαι να εισακουστούν οι σκέψεις και να μην προσπεραστεί το κείμενο χωρίς σκέψη. Άλλωστε πρόκειται για διαβούλευση και αυτός είναι ο σκοπός της.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 13:25 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν θα έλεγα ότι είναι ένας τίτλος που τιμάει κανένα φορολογούμενο που προσπαθεί και με εντιμότητα ακολουθεί τους νόμους. Σκοπός μίας φορολογικής πολιτικής θα έπρεπε να ήταν η ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Τι σημαίνει δίκαιη; Σημαίνει ότι δεν νομοθετώ οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται κάποιες παράμετροι. Πιο συγκεκριμένα ως ακίνητο νοείται κατά το Ν. 4446/2016 – Άρθρο 111 τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
    Μήπως επιβάλετε να επαναπροσδιορίσετε το σημείο αυτό διότι πρόκειται για μεγάλη αδικία; Εξισώνονται 2 ακίνητα σε τουριστικά μέρη όπως τα νησιά μας όπου μπορεί η ημερήσια κράτηση να αγγίζει τα 1000 ευρώ με 2 δωμάτια σε ένα ακίνητο σε υποβαθμισμένη περιοχή όπου και καμία άλλη χρήση πιθανός δεν θα μπορούσε να είχε;
    Προτείνετε η αλλαγή του επίμαχου σημείου και να αναγνωρίζεται ακίνητο μόνο από το ΑΤΑΚ. Δηλαδή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ακίνητο με τρία δωμάτια να μπορούν να ενοικιάζονται ξεχωριστά όπως γινόταν και ως σήμερα. Επίσης είναι ένας τρόπος είσπραξης φόρων ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει έλλειμμα διότι δεν συμφέρει σε κανέναν από εμάς να διατηρούμε καταλύματα των 40 ευρώ την βραδιά και να γίνουν προσαυξήσεις 24% ΦΠΑ γιατί πολύ απλά δεν θα ενοικιάζονται. Όπως επίσης η απορρόφηση του ΦΠΑ στην τιμή είναι απαγορευτικό διότι πραγματικά τίποτα παραπάνω δεν θα απομένει παρά μόνο κούραση. Θέλουμε Δίκαιη Φορολόγηση και ένα λόγο να μας κράτηση η πατρίδα μας και να μην ψάχνουμε για επιβίωση στο εξωτερικό. Εύχομαι να εισακουστούν οι σκέψεις άλλωστε πρόκειται για διαβούλευση και να προσπεραστεί το κείμενο χωρίς σκέψη.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 00:17 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Όσο για την κοινη υπουργική απόφαση με την οποία μπορούν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές να μπουν περιορισμοί μέχρι δύο ακίνητα ανα ΑΦΜ και 90 μέρες λειτουργίας πρόκειται για επανάληψη παλιότερου νόμου, ο οποίος με τη σειρά του είχε αντιγράψει ακόμα παλιότερο νόμο που υπήρχε τότε εναντίον των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων με σήμα ΕΟΤ.Τότε οι συνδικαλιστές μεγαλοξενοδόχοι ήθελαν να εξαφανίσουν αυτούς με τα δωμάτια με σήμα ΕΟΤ ,για να είναι μόνοι τους στο χώρο με πανάκριβες τιμές,τώρα θέλουν να εξαφανίσουν εμάς.’Ετσι είναι αν ανοίγεις και ανακαινίζεις ξενοδοχείο με κρατικές επιδοτήσεις και χίλιες δυό φοροαπαλλαγές,αν παίρνεις εκατομύρια ευρώ αποζημίωση λόγω κόβιντ, ενώ είσαι κλειστός,αν φουσκώνεις ψεύτικα τα έξοδά σου και παρουσιάζεσαι για χρόνια δήθεν ζημιογόνος, αν δεν σε ελεγχουν για κατάφορες παραβιάσεις εργατικής,ασφαλιστικής νομοθεσίας κι αν χρωστάς μεγάλα ποσά σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και δεν σου κάνουν τίποτε. Αισθάνεσαι ισχυρός και θέλεις να κλεισεις τους πάντες για να είσαι μόνος σου στην αγορά με πανάκριβές τιμές, νομίζοντας ότι έχουν οι ξένοι κι οι Έλληνες πολλά λεφτά να πληρώσουν τις πανάκριβες τιμές σου,μην καταλαβαίνοντας ότι αυτός που έχει λίγα χρήματα δεν θα σε προτιμήσει ποτέ, απλά δεν θα ταξιδεύσει από το εξωτερικό στη χώρα, ούτε θα ταξιδεύσει μέσα στη χώρα.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 23:13 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Tο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (Α΄ 136) αν διαβάσετε τον νόμο θα δείτε ότι επιβάλλεται σε επιχερηματικές δραστηριότητες. Όταν εσείς οι ίδιοι με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ως αστική τη βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτών, έστω και μέχρι 2 ακίνητα όπως θέλετε να μας τα μειώσετε, και όχι ως επιχειρηματική δραστηριότητα, με ποιά λογική και ποιό νόμο βάζετε τέλος που επιβάλλεται μόνο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τέλος στη μίσθωση του σπιτιού μου, σε μια αστική μίσθωση, όπως είναι τόσο η βραχυχρόνια, όσο και η μακροχρόνια, είναι παράνομο και θα καταπέσει δικαστικά.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:06 | Λάμπρος Ν.

    Καλησπέρα σας,

    θα ήθελα απλώς να επισημάνω ως ένα σχόλιο ότι η λειτουργία της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης δείχνει ξεκάθαρα με βάση τα νούμερα ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη και άμεσα και έμμεσα και για τα φορολογικά έσοδα και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα αυξάνει το τουριστικό προϊόν όπως βεβαίως και τα έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό καθώς αυξάνει στην οικονομία την διαθεσιμότητα των χώρων διαμονής και επιτρέπει έτσι σε περισσότερους ξένους επισκέπτες να επισκεφθούν την χώρα μας κάτι που αυξάνει τα έσοδα όπως βεβαίως και τα φορολογικά έσοδα από τις μεταφορές, από τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα (ΦΠΑ) που καταναλώνουν οι ξένοι επισκέπτες – τουρίστες στην χώρα μας και άλλα με θετικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και την ελληνική οικονομία συνολικά.

    Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε όλοι ότι η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μια σημαντική αγορά που αξίζει γενικά να προστατευθεί ως προς την λειτουργία της έτσι ώστε να μπορεί να αποδίδει τα αναμενόμενα. Βεβαίως είναι λογικό να γίνονται και οι όποιες πρόσθετες ρυθμίσεις της έχουν ως σκοπό τους να ενισχύουν την καλή και ορθή λειτουργία της και όχι βεβαίως να την δυσχεραίνουν. Στο πλαίσιο αυτό αντί της πρόθεσης που αναφέρθηκε για τους τυχόν περιορισμούς των 90 ή των 60 ημερών, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο και για την αξιοποίηση της ως κατοικία βραχυχρόνιας διάρκειας (δηλαδή έως ενός έτους χρονική διάρκεια) να δίνονται αντίθετα φορολογικά κίνητρα ή και άλλα κίνητρα (πχ κάποια επιδότηση μισθωμάτων κλπ) για περιπτώσεις κρατήσεων ντόπιων ή ξένων πολιτών που αφορούν κρατήσεις για βραχυχρόνιας διαμονής κατοικίες από 1 έως 12 μήνες.

    Κλείνοντας να πούμε ότι η αγορά των κλασσικών μισθώσεων κατοικίας αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα καθώς το θεσμικό πλαίσιο δείχνει να μην προστατεύει ουσιαστικά ούτε τα εύλογα δικαιώματα των ιδιοκτητών από κάποιους ασυνεπείς μισθωτές, αλλά ούτε και των μισθωτών από μη συνεργάσιμους ιδιοκτήτες, όπου σε περιπτώσεις που προκύπτουν δυσλειτουργίες στην μισθωτική σχέση μεταξύ των δύο μερών οι όποιες λύσεις για να προέλθουν είναι και δύσκολες, και χρονοβόρες και δαπανηρές και σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς δεν προκύπτουν και καθόλου όπου απλά υφίστανται ζημιές. Ίσως σε αυτές τις αιτίες θα μπορούσε να ερμηνευθεί όπως τα στοιχεία το δείχνουν γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αδιάθετων και κλειστών κατοικιών, που είναι κατά πολύ μεγάλυτερος από τον πολύ μικρότερο αριθμό κατοικιών που παρέχονται στην βραχυχρόνια μίσθωση.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:13 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Τα διαμερίσματα που προσφέρονται στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν χρησιμοποιούνται 365 μέρες το χρόνο. Επίσης χρησιμοποιούνται κατά βάση από τουρίστες οι οποίοι τουλάχιστον στην Αθήνα που μιλάμε για πολυκατοικίες, περνούν ελάχιστο χρόνο στο διαμέρισμα. Συνεπώς η χρήση των κοινόχρηστων χώρων είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με την χρήση από μόνιμους ενοίκους.
    Η παρατήρηση αυτή αφορά τις γνώμες που ζητούν αύξηση κοινοχρήστων αν και προφανώς αυτά ορίζονται από τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και όπως ένα διαμέρισμα που δεν έχει νοικιαστεί πληρώνει κανονικά την επιβάρυνση του σε ανελκυστήρα ή καθαριότητα έτσι και η μεγαλύτερη ή μικρότερη χρήση των κοινοχρήστων δεν μπορούν να μπουν σε ζυγαριά.
    Επίσης και για τους «βραχυχρόνιους ενοικιαστές» ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και κανονισμοί που ισχύουν για όλους. Για οποιαδήποτε όχληση που μπορεί να προκαλέσουν, είναι υπόλογοι και οι ώρες κοινής ησυχίας ισχύουν και γι αυτούς όπως και για όλους τους άλλους. Και ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση η όχληση είναι πρόσκαιρη. Αν όμως η βαρύκοη γιαγιά (πραγματικό περιστατικό), έχει την τηλεόραση όλη την ημέρα στη μέγιστη ένταση ήχου στο διπλανό διαμέρισμα αυτό είναι μόνιμο και πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:01 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Εχω ενα πολυ παλιο ακινιτο στην παλια πολη με 4 ξεχωριστα δωματια με εξωτερικες τουαλετες και στο ενα διαμενω εγω ο ιδιος, επομενως εχω βγαλει 3 Α.Μ.Α. για τα 3 δωματια στο σπιτι μου, πως ισοβαθμιζομαι με καποιους που διαθετουν 3 Α.Μ.Α. εχωντας π.χ. 3 βιλες με χρεωση 1000$ τη βραδυα? Το οριο θα πρεπει να ειναι στα ακινητα και οχι στο δωματιο που μπορει να νοικιαζει καποιος, επισης ο τουρισμος φευγει απο τα ξενοδοχεια τα τελευταια χρονια και ψαχνει κατι διαφορετικο, απο την στιγμη που το κρατος περνει τους φορους του απο τις διαμονες για ποιο λογο να το υπονομευσουμε και αυτο το καλο?

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:15 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    1. ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ/ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ 1 ΑΤΑΚ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ 2,3,4…ΑΜΑ . ΑΥΤΟ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ?
    ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ 1 ΑΚΙΝΗΤΟ Ή ΠΟΛΛΑ?
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ 5 ΚΑΙ 6 ΔΩΜΑΤΙΑ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΜΑ Ή Η ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ.
    2.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΥΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ AIRBNB. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΚΑΘΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ(ΑΣΑΝΣΕΡ,ΦΩΤΑ,ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ-ΒΑΛΙΤΣΩΝ ΜΕΣΩ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ) ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 12:56 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ

    Βραχυχρόνια μισθωση για εκμισθωτή με 3+ ακίνητα. Στο νέο μοντέλο θα πρέπει να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για απόσβεση παγίων για έξοδα που έχουν γίνει ήδη.

    Ο εκμισθωτής έχει κάνει επένδυση που πρέπει να ληφθεί υπόψη για λόγους ισοτιμίας και δίκαιης εκκίνησης. Για να υπάρχει ισοτιμία Ξενοδοχείων-Βραχυχρόνιας Μίσθωσης στην εκκίνηση των μέτρων.

    Το ποσό των παγίων μπορεί να είναι κατ’ εκτίμηση βάσει τ.μ., δωματίων, κλινών, κλπ. ή βάσει αποδείξεων (πληρωμές με κάρτες).

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 12:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ

    Φορολογία Βραχυχρόνια Μίσθωσης-Διπλή Φορολόγηση ίδιου Ποσού

    Να μην συμπεριλαμβάνεται, να μην δηλώνεται και να μην φορολογείται η προμήθεια της ψηφιακής Πλατφόρμας (που τώρα επιβαρύνει τον εκμισθωτή) , λόγω Διπλής Φορολόγησης της, ιδιαίτερα εντός ΕΕ.

    a. Ο εκμισθωτής δηλώνει και φορολογείται για την προμήθεια υπηρεσιών κάθε ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb (3%) και Booking.com (15-20%). Όμως το ποσό της προμήθειας φορολογείται επίσης ως έσοδο της κάθε Πλατφόρμας. Έχουμε λοιπόν διπλή φορολόγηση του ίδιου ποσού, ιδιαίτερα για το booking.com που είναι εταιρία με έδρα στην ΕΕ.

    b. Το ύψος της διπλής φορολόγησης διαφοροποιείται στις πλατφόρμες για τεχνικούς λόγους. Η μεν Airbnb επιμερίζει την προμήθεια της μεταξύ εκμισθωτή (3%) και μισθωτή (14,5%). Επομένως η διπλή φορολόγηση εκμισθωτή αφορά μόνο το 3%. Η booking.com όμως εισπράττει όλη την προμήθεια των υπηρεσιών της από τον εκμισθωτή. Επομένως ο εκμισθωτής δηλώνει και φορολογείται για την προμήθεια επειδή θεωρούνται «έξοδα του» και συνεπώς δεν αφαιρούνται. Όμως η booking.com εκδίδει τιμολόγιο της προμήθειας της προς τον εκμισθωτή, είναι έσοδό της, στο οποίο φυσικά φορολογείται. Έχουμε λοιπόν Διπλή Φορολόγηση του ίδιου ποσού από διαφορετικούς φορείς, ιδιαίτερα της booking.com που έχει έδρα στην ΕΕ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 11:55 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ

    Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ούτε ορίζεται ούτε λαμβάνεται υπόψη η Τμηματική Μίσθωση ακινήτου, με συνέπεια να υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον ανώτατο αριθμό «ακινήτων» για παραμονή στο ισχύον καθεστώς.

    Π.χ. Σπίτι μισθώνεται είτε ολόκληρο είτε μοιρασμένο σε 2 ανεξάρτητους χώρους. Έχουμε 1 ΑΤΑΚ και 3 ΑΜΑ, όμως για τα 2 ΑΜΑ αφορούν ξεχωριστούς χώρους και το τρίτο ΑΜΑ τους δύο μαζί (ολόκληρο).

    Τα έσοδα προέρχονται από το όλον και η τμηματική μίσθωση δεν προσφέρει επιπλέον παροχές διαμονής (δωμάτια, κρεβάτια, κλπ.), απλά βοηθάει διαχειριστικά.

    Τα στοιχεία της τμηματικής μίσθωσης και η διαφοροποίηση με το όλον δηλώνονται ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η πληροφορία υπάρχει.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Στον αριθμό «ακινήτων» να προσμετράται το ΑΚΊΝΗΤΟ με βάση το ΑΤΑΚ (από την δήλωση ΕΝΦΙΑ) και όχι αθροιστικά το κάθε δωμάτιο ή χώρος τμηματικής μίσθωσης (ΑΜΑ).

    Επικουρικά. Αν στον νέο νόμο προσμετρηθούν τα επιμέρους δωμάτια της τμηματικής μίσθωσης (ως ΑΜΑ) να μην προστίθεται και το όλον, γιατί δεν προσθέτει επιπλέον παροχές διαμονής (δωμάτια, κρεβάτια, κλπ.). Στο ανωτέρω παράδειγμα να προσμετρώνται μόνο τα 2 επιμέρους ΑΜΑ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 08:18 | Δημητρης Δημητριαδης

    Είναι προφανές, απο την ένταξη των διατάξεων για την βραχυχρόνια μίσθωση στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοραδιαφυγής, οτι κυριο μελημα της πολιτικης ηγεσιας ειναι φορολογικης φυσης.
    Όμως η ενασχόληση με την βραχυχρόνια μίσθωση αφήνει ελάχιστα κενά αποφυγής φορολόγισης ούτως ή άλλως ειδικά σε σχέση με παρεμφερή τουριστικούς κλάδους, αλλά κ τις περισότερες δραστηριότητες των ΚΑΔ, εντός κ εκτός του κλάδου των ακινήτων.
    Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, είτε ώς επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ώς προσωπικό αστικό δικαίωμα εκμετάλευσης αστικής μίσθωσης έχει σοβαρότερα θέματα να επικεντρωθεί, όπως ασφάλεια τουριστικού προιόντος, ευθύνη για καθαριότητα, ησυχία, ζημιές και προπαντώς ώς τουριστικό προιόν εξασφάλιση μίας βασικής αλλά απαραίτητης ποιότητας παροχής διαμονής.
    Αυτά τα θέματα κανείς θεσμικός φορέας δεν τα αγγίζει, ούτε κρατικός, ουτε ιδωτικός.
    Αντί λοιπόν να λέμε παροχή διαμονής χωρίς άλλες υπηρεσίες, μπορεί κάλιστα ο ΚΑΔ της βραχυχρόνιας να επιβάλει ελάχιστες υπηρεσίες όπως καθαρισμός, μεταφορά, γεύματα, ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστήρες κλπ υπηρεσίες ώστε να παρέχεται το τουριστικό προιόν με κάποιους βασικούς ποιοτικούς κανόνες παροχής. Όλα αυτά τα έξοδα αφού φορολογικά αναγνωρίζονται πλέον θα φέρουν και ανάλογα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
    Ο παραλογισμός να υπάρχουν χρονικοί κ εισοδηματικοί περιορισμοί σε ένα ΚΑΔ εκτός του ότι εκπίπτει ώς αντισυνταγματικός και καταχρηστικός μιάς και θα μπορούμε να συζητάμε πλεον για περιορισμούς πχ στα καταστήμτα εστίασης ή στα φαρμακεία ή ακόμα κ στις νομικές ή ιατρικές υπηρεσίες ή οποιασδήποτε ελέυθερης άσκισης δραστηριότητας εν γένει, τελικά προφανώς και αποτυγχάνει να φέρει και τα ευελπιστούμενα επιπλέον έσοδα στα κρτατικά ταμεία.
    Μα καλά, εκτός του ότι τόσοι κ τόσοι νομοι τελικά κρίνονται αντισυνταγματικοί δέν σας προβληματίζει; Απλά τουλάχιστον διορθώστε διατάξεις πριν γίνουμε κ πάλι ρεζίλι με την νομοθετική εξουσία σε αυτή τη χώρα.
    Ο πιο απλός τρόπος όπως πολύ καλά γνωρίζετε για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι να αναγνωρίζονται όλα τα έξοδα και να επιτρέπεται χωρίς ασχετους περιορισμους μία δραστηριότητα. Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι τόσο καλά ψηφιακά ρυθμισμένη ήδη που προφανώς δδνε σας ξεφευγουν απο εκεί έσοδα γιατα δημόσια ταμεία αλλά στους συγγενείς κλαδους. Όποιοι περιορισμοί στην όχι τόσο ελευθερη οικονομία τελικά, ανοίγουν μεγαλυτερα κανάλια αποφυγής μακρία απο την ευελπιστούμενη ρυθμιση. Αλλού σας γλιστράνε έσοδα. Η βραχυχρόνια μίσθωση πρεπει να ρυθμιστεί ποιοτικά γιατί φοροδοτικά ειναι ήδη σε σχέση με τις λοιπές δραστηριότητες της οικονομίας, παρα πολύ σφιχτά ελέγξιμη.
    Τελος, μιας και αδιαφορείται για το ποσα έσοδα έχει ήδη φέρει η βραχυχρόνια με την ανακαίνιση δεκάδων χιλιάδων διαμερισμάτων που στην πλειονότητά τους ήταν υποβαθμισμένα και ανεπιθύμητα, τουλάχιστον βρείτε επιτελους γιατί παραμένουν ακόμα κλειστα εκτοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα χωρίς να χρησιμοποιούνται και δεν θα υπάρχεί θέμα ακριβής στέγης μίσθωσης και για την τοπική και εγώρια μακροχρόνια μίσθωση. Τα αναβαθμισμένα, ανακαινισμένα, επιπλωμένα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα δέν εξυπηρετουν το αφήγημα σας γιατί δεν ανταποκρίνονται στην τοπικη ζητηση αστικής μακροχρόνιας μίσθωσης.
    Τα θέματα που τελικά προσπαθεί η εν λόγω ρύθμιση να επιλύσει μάλλον πολιτική αυτοκτονία για μία φιλελευθερη πολιτική βούληση μοιάζουν.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 08:39 | Δημητρης Δημητριαδης

    Είναι προφανές, απο την ένταξη των διατάξεων για την βραχυχρόνια μίσθωση στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοραδιαφυγής, οτι κυριο μελημα της πολιτικης ηγεσιας ειναι φορολογικης φυσης.
    Όμως η ενασχόληση με την βραχυχρόνια μίσθωση αφήνει ελάχιστα κενά αποφυγής φορολόγισης ούτως ή άλλως ειδικά σε σχέση με παρεμφερή τουριστικούς κλάδους, αλλά κ τις περισότερες δραστηριότητες των ΚΑΔ, εντός κ εκτός του κλάδου των ακινήτων.
    Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, είτε ώς επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ώς προσωπικό αστικό δικαίωμα εκμετάλευσης αστικής μίσθωσης έχει σοβαρότερα θέματα να επικεντρωθεί, όπως ασφάλεια τουριστικού προιόντος, ευθύνη για καθαριότητα, ησυχία, ζημιές και προπαντώς ώς τουριστικό προιόν εξασφάλιση μίας βασικής αλλά απαραίτητης ποιότητας παροχής διαμονής.
    Αυτά τα θέματα κανείς θεσμικός φορέας δεν τα αγγίζει, ούτε κρατικός, ουτε ιδωτικός.
    Αντί λοιπόν να λέμε παροχή διαμονής χωρίς άλλες υπηρεσίες, μπορεί κάλιστα ο ΚΑΔ της βραχυχρόνιας να επιβάλει ελάχιστες υπηρεσίες όπως καθαρισμός, μεταφορά, γεύματα, ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστήρες κλπ υπηρεσίες ώστε να παρέχεται το τουριστικό προιόν με κάποιους βασικούς ποιοτικούς κανόνες παροχής. Όλα αυτά τα έξοδα αφού φορολογικά αναγνωρίζονται πλέον θα φέρουν και ανάλογα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
    Ο παραλογισμός να υπάρχουν χρονικοί κ εισοδηματικοί περιορισμοί σε ένα ΚΑΔ εκτός του ότι εκπίπτει ώς αντισυνταγματικός και καταχρηστικός μιάς και θα μπορούμε να συζητάμε πλεον για περιορισμούς πχ στα καταστήμτα εστίασης ή στα φαρμακεία ή ακόμα κ στις νομικές ή ιατρικές υπηρεσίες ή οποιασδήποτε ελέυθερης άσκισης δραστηριότητας εν γένει, τελικά προφανώς και αποτυγχάνει να φέρει και τα ευελπιστούμενα επιπλέον έσοδα στα κρτατικά ταμεία.
    Μα καλά, εκτός του ότι τόσοι κ τόσοι νομοι τελικά κρίνονται αντισυνταγματικοί δέν σας προβληματίζει; Απλά τουλάχιστον διορθώστε διατάξεις πριν γίνουμε κ πάλι ρεζίλι με την νομοθετική εξουσία σε αυτή τη χώρα.
    Ο πιο απλός τρόπος όπως πολύ καλά γνωρίζετε για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι να αναγνωρίζονται όλα τα έξοδα και να επιτρέπεται χωρίς ασχετους περιορισμους μία δραστηριότητα. Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι τόσο καλά ψηφιακά ρυθμισμένη ήδη που προφανώς δδνε σας ξεφευγουν απο εκεί έσοδα γιατα δημόσια ταμεία αλλά στους συγγενείς κλαδους. Όποιοι περιορισμοί στην όχι τόσο ελευθερη οικονομία τελικά, ανοίγουν μεγαλυτερα κανάλια αποφυγής μακρία απο την ευελπιστούμενη ρυθμιση. Αλλού σας γλιστράνε έσοδα. Η βραχυχρόνια μίσθωση πρεπει να ρυθμιστεί ποιοτικά γιατί φοροδοτικά ειναι ήδη σε σχέση με τις λοιπές δραστηριότητες της οικονομίας, παρα πολύ σφιχτά ελέγξιμη.
    Τελος, μιας και αδιαφορείται για το ποσα έσοδα έχει ήδη φέρει η βραχυχρόνια με την ανακαίνιση δεκάδων χιλιάδων διαμερισμάτων που στην πλειονότητά τους ήταν υποβαθμισμένα και ανεπιθύμητα, τουλάχιστον βρείτε επιτελους γιατί παραμένουν ακόμα κλειστα εκτοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα χωρίς να χρησιμοποιούνται και δεν θα υπάρχεί θέμα ακριβής στέγης μίσθωσης και για την τοπική και εγχώρια μακροχρόνια μίσθωση. Τα αναβαθμισμένα, ανακαινισμένα, επιπλωμένα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα δέν εξυπηρετουν το αφήγημα σας γιατί δεν ανταποκρίνονται στην τοπικη ζητηση αστικής μακροχρόνιας μίσθωσης.
    Τα θέματα που τελικά προσπαθεί η εν λόγω ρύθμιση να επιλύσει μάλλον πολιτική αυτοκτονία για μία φιλελευθερη πολιτική βούληση μοιάζουν.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:28 | Κωστας Ε

    ΓΕΓΟΝΟΣ: Μετά από χρόνια που το εισόδημα απο βραχυχρόνια μίσθωση ήταν «κατάμαυρο», κατάφεραν οι προκάτοχοί σας με σωστές κινήσεις να το φορολογήσουν και διαπιστώσατε ότι σας απέφερε 600εκ έσοδα φέτος.
    ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Με τα νέα μέτρα για να κάνετε λίγο το χατήρι των ξενοδόχων και λίγο το «λαικισμό της στέγης», όχι μόνο δεν αυξάνετε τα έσοδα αλλά ξαναμαυρίζετε μεγάλο μέρος αυτού του εισοδήματος με το ζόρι διότι άν υποχρεώσετε τον ιδιοκτήτη να νοικιάζει μόνο 90 η 60ημέρες πιστεύω ότι πολύ περισσότερες ημέρες θα είναι μαύρες.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΤΥΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΡΟΣ ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΗ:Ας δεχθούμε ότι ολοι θα είναι σύννομοι και όλα τα έσοδα θα φαίνονται, Ας πούμε ότι νοικιάζει κάποιος 4 ακίνητα για 120ημ προς 100Ε και βγάζει 12χιλ ανα ακινητο=48000. Σήμερα φορολογείται (ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ) στα 48000χ0,95=45600 ενω έχει έξοδα (προμηθειες, καθαριότητα, ρευματα, νερα, ιντερνετ, καλωδιακες, βλάβες, επισκευες,απόσβεση παγίων, κλπ) 35-40% δλδ 16.800 ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ αλλα φορολογείται στο 95% δλδ 45600. Τώρα τον υποχρεώνετε σε επιπλέον έξοδα για λογιστη,ΦΠΑ κλπ (Σημ: εκπίπτουν οι ΦΠΑ εξόδων από ΦΠΑ εσόδων).
    12000Χ15%=1800,+ 23000Χ35%=8050 + 10600Χ45%=4770 ΣΥΝ.14620 (Ακόμα και αν τα βάλουμε σε 2 συνιδιοκτήτες να το μοιράζονται το σύνολο του φόρου που θα πληρωθεί σήμερα θα είναι 6840).
    Αν γίνει ατομ.επιχειρηση ΘΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ δλδ 48000-16800= 31800 δλδ 10000Χ9%=900 10000Χ22%=2200 10000Χ28%=2800 1600Χ36%=576 ΣΥΝ 6476Ε.
    Του χαρίζετε από 8000 έως και μερικά ευρώ και εφόσον διογκώσει και τα έξοδα πράγμα ιδιαίτερα εύκολο όπως παραδέχεστε στο παρόν ν/σ με τους ελ. επαγγελματίας που κηνυγάτε, κερδίζει ακόμη περισσότερα.(Πάντως το κράτος δεν θα πάρει περισσότερα) Εν κατακλείδι είχατε ένα πεντακάθαρο κομμάτι εισπράξεων που παρά την υπέρογκη φορολόγηση απέδιδε και τώρα μεγάλο κομμάτι του το στέλενετε ΞΑΝΑ στην κατηγορία οσων κηνυγάτε για φοροδιαφυγη με το παρόν ν/σ. Και βέβαια με αυτά τα δεδομένα ΔΕΝ ΘΑ περάσει σε μακροχρόνια μίσθωση ούτε ένα ακίνητο. Μάλλον άνθρακες ο θησαυρός!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:47 | ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Αφού πλέον μιλάμε για νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα (άνω των 2 ακινήτων) γιατί μπαίνει όριο μίσθωσης 90 ημερών?
    Η διάταξη δεν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ?
    Αυτό πρέπει να αναληφθεί από το νομοσχέδιο

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:05 | Διονυσιος ζε

    Αφού πλέον μιλάμε για νόμιμη επιχειρήματική δραστηριότητα (άνω των 2 ακινήτων) γιατί μπαίνει όριο μίσθωσης 90 ημερών?
    Η διάταξη δεν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ?

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:04 | Εμμανουήλ Λαμπιθιανάκης

    Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σας ότι πολλά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες έχουν αγοραστεί επειδή ο Κανονισμός αναφέρει ότι οι ιδιοκτησίες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν κατοικίες, απαγορευμένης κάθε άλλης χρήσης. Με την αιτιολογία ότι η βραχυχρόνια μίσθωση θεωρείται από κάποιους ως προσφορά κατοικίας (αστική μίσθωση), μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών έχει βρεθεί να στεγάζει την οικογένειά του σε… δωμάτιο ξενοδοχείου, ενώ κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες εκτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
    Καταρχάς θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα προσαύξησης τουλάχιστον κατά 25% των κοινοχρήστων δαπανών σε ό,τι αφορά σε πολυκατοικίες όπου τα κοινόχρηστα πράγματα είναι ο ανελκυστήρας, το κλιμακοστάσιο, κάποιοι διάδρομοι και, ίσως, ο χώρος στάθμευσης. Σε περιπτώσεις πολυτελών συγκροτημάτων κατοικιών, όπου συχνά λειτουργεί πισίνα (με αυξημένα κόστη συντήρησης και φθορές πέραν του φυσιολογικού σε ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους κλπ.) η προσαύξηση αυτή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Ακόμα θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η προσαύξηση θα αφορά σε όλο το ημερολογιακό έτος, άσχετα αν το ακίνητο εκμισθώθηκε βραχυχρόνια για την καλοκαιρινή περίοδο μόνο.
    Ακόμα, η βραχυχρόνια μίσθωση κάποιων διαμερισμάτων (και όχι του συνόλου της πολυκατοικίας) απαιτεί τροποποίηση του Κανονισμού της πολυκατοικίας. Ως γνωστόν, ο Κανονισμός του κτιρίου είναι μια συμβολαιογραφική πράξη, όπως είναι και η πράξη σύστασης της οροφοκτησίας. Η δε τροποποίηση του Κανονισμού γίνεται με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών, η οποία πρέπει να περιβληθεί τον συμβολαιογραφικό τύπο και να μεταγραφεί, σύμφωνα με τα άρθρα 4 παρ. 1, 13 παρ. 1 ν. 3741/1929.
    Σε περίπτωση δε που δεν υπάρχει Κανονισμός ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 9 ν. 1562/1985 (πλειοψηφία του 65% των ψήφων, τουλάχιστον).