Άρθρο 26 Διάρκεια και φορολογική αντιμετώπιση βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 111 ν. 4446/2016

Στο άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240), περί ρυθμίσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση: α) το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η περ. α) της παρ. 3, περί εισοδήματος που απαλλάσσεται του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, καταργείται, γ) η περ. α) της παρ. 5 αντικαθίσταται, δ) από το τελευταίο εδάφιο της ανωτέρω περίπτωσης αφαιρείται η φράση «και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο», ε) προστίθεται παρ. 5Α, και το άρθρο 111 διαμορφώνονται ως εξής:
«Άρθρο 111
Ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού
1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως ακίνητο νοείται:
α) το διαμέρισμα,
β) η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,
γ) οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια,
δ) τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
Ως οικονομία του διαμοιρασμού ορίζεται κάθε μοντέλο, όπου οι ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες.
Ως ψηφιακές πλατφόρμες ορίζονται οι ηλεκτρονικές, διμερείς ή πολυμερείς αγορές, όπου δύο ή περισσότερες ομάδες χρηστών επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με τη μεσολάβηση του διαχειριστή της πλατφόρμας προκειμένου να διευκολυνθεί μία συναλλαγή μεταξύ τους.
Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και ανεξάρτητα αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης (στο εξής «διαχειριστής ακινήτου») ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει την διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής ακινήτου δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.
2. Προβλέπεται δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Ο διαχειριστής ακινήτου να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
β. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
γ. Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 4 του ν. 4276/2014 (Α΄155) και της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4179/2013 (Α΄175), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
3. α. Καταργείται.
β. Ο διαχειριστής ακινήτου που δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από την Α.Α.Δ.Ε. και δεν υποβάλλει Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Στην ίδια υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής υπόκεινται και τα πρόσωπα της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4179/2013.
4.α. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο τη διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής του ακινήτου.
β. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
γ. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. α) Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων των παρ. 2 και 8, επιβάλλεται στους διαχειριστές ακινήτων αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%), των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €). Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. από την Α.Α.Δ.Ε.. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου προϋποθέσεων των παραγράφων 2 και 8, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
β. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
γ. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ. Το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
δ. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., κατά την παράγραφο 7 επιβάλλονται τα πρόστιμα των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).
5Α. Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (Α΄ 136).
6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
7. Η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να ζητεί από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων, καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.
10. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την έναρξη ισχύος και τη λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και για τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, τη διενέργεια του ελέγχου, τα όργανα επιβολής των κυρώσεων της παραγράφου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.».

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:22 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΥΓΟΥΡΑΣ

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση θα ήταν σοφό και δίκαιο να σταθεί δίπλα στους «πολλούς» πολίτες και τις οικογένειες αυτών που μέσα στη βαθιά κρίση διέθεσαν τα ακίνητα τους, τον προσωπικό χρόνο τους αλλά και χρήματα προκειμένου να τα ανακαινίσουν και μέσω της εκμετάλλευσης τους στη βραχυχρόνια μίσθωση κάλυψαν υπέρογκους φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ), συνέβαλαν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, κράτησαν ζωντανές και αναβίωσαν περιοχές που στην βαθιά κρίση βάλτωναν.

    Εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση θα ακούσει τις παρατηρήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων και τελικά δεν θα τους θέσει απέναντί της.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:07 | Δήμητρα Αργιαντζή

    Η παράγραφος 8 του άρθρου 111του ν.4446/2016 δεν έχει διαγραφεί, εξακολουθεί να υπάρχει παρ ότι αναφέρει διατάξεις που δεν εφαρμόζονται και μπερδεύει πολλούς ,ακόμη και λογιστές. .
    Είναι λάθος να υπάρχει με την προοπτική ότι κάποτε ίσως εφαρμοστεί.Αν νομίζετε ότι ο περιορισμός θα προσθέσει ακίνητα στην μακροχρόνια είναι ελάχιστο το ποσοστό που θα επιτευχθεί. Άλλων κατευθύνσεων μέτρα, πρέπει να εφαρμοστούν για να υπάρχουν περισσότερα ακίνητα για να λυθεί το στεγαστικό. Αλλά και αν πιστεύει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος ότι είμαστε ανταγωνιστικό προϊόν για αυτούς αυτό δεν ισχύει.Η πρώτη επιλογή των επισκεπτών είναι ξεκάθαρη για το ποιός θέλει τις ξενοδοχειακές παροχές, και το ποιος ψάχνει ακίνητα βραχυχρόνιας. Αν κάποτε ισχύσει σε κάποια περιοχή κάποιος περιορισμός λόγω υπερκορισμού, να είναι βάσει προτάσεων ομάδας επιστημόνων σχετικών με το αντικείμενο .

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:52 | Στέφανος Καλοπίσης

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών νοικιάζουν τις εξοχικές τους κατοικίες . Κατορθώσαμε μέσα στη κρίση συντηρήσαμε ακίνητα, ζωντανέψαμε τις γειτονιές , δημιουργήσαμε δουλειές και πληρώσαμε φόρους. Όσοι έχουν ακίνητα σε αστικά κέντρα , κατά τη διάρκεια της κρίσης είτε δεν είχαμε έσοδα (άρα το κράτος δεν εισέπραξε φόρους) , είτε μας άφησαν χρέη οι ενοικιαστές . Το υπερπροστατευτικό πλαίσιο για τους ενοικιαστές , η χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία απόδοσης ακινήτου , είναι ο κυριότερος παράγοντας που μας ώθησε στη βραχυχρόνια, γιατί ακόμη και αν εισπράτουμε λιγότερα , δεν υπάρχει το άγχος ότι θα χάσουμε το έσοδό μας, ούτε η ψυχική φθορά αν θα τύχουμε σε κακόβουλο ενοικιαστή.

    Οι πλατφόρμες δίνουν όλα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι φορολογούμαστε με υψηλούς συντελεστές , χωρίς δικαίωμα έκπτωσης δαπανών.
    Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν αριθμό μητρώου και η συνεισφορά μας στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι αδιαμφισβήτητη

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:19 | Μαριάννα Νέμτσογλου

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:59 | Μίλτος Γερμανός

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:59 | Μίλτος Γερμανός

    1) Στην ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της 19 Σεπτεμβρίου 2023 γίνεται αναφορά στη δημιουργία νέου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας ειδικά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση.
    Θα υπάρξει τελικά ξεχωριστός ΚΑΔ;

    2) Το τέλος παρεπιδημούντων θα πρέπει να το εισπράττει κεντρικά το κράτος και να το αποδίδει στους δήμους. Ήδη οι πλατφόρμες έχουν πεδίο και θα μπορούσαν να το αποδίδουν απευθείας στο κράτος , όπως γίνεται και σε άλλες χώρες , μαζί με το τέλος ανθεκτικότητας.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:55 | Γιάννης Καλοπίσης

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών νοικιάζουν τις εξοχικές τους κατοικίες. Κατορθώσαμε μέσα στη κρίση συντηρήσαμε ακίνητα, ζωντανέψαμε τις γειτονιές, δημιουργήσαμε δουλειές και πληρώσαμε φόρους. Όσοι έχουν ακίνητα σε αστικά κέντρα , κατά τη διάρκεια της κρίσης είτε δεν είχαμε έσοδα (άρα το κράτος δεν εισέπραξε φόρους), είτε μας άφησαν χρέη οι ενοικιαστές. Το υπερπροστατευτικό πλαίσιο για τους ενοικιαστές, η χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία απόδοσης ακινήτου, είναι ο κυριότερος παράγοντας που μας ώθησε στη βραχυχρόνια, γιατί ακόμη και αν εισπράτουμε λιγότερα, δεν υπάρχει το άγχος ότι θα χάσουμε το έσοδό μας, ούτε η ψυχική φθορά αν θα τύχουμε σε κακόβουλο ενοικιαστή.

    Οι πλατφόρμες δίνουν όλα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι φορολογούμαστε με υψηλούς συντελεστές, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης δαπανών.
    Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν αριθμό μητρώου και η συνεισφορά μας στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι αδιαμφισβήτητη

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:33 | Αλεξάνδρα Παύλου

    Σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο προβλέπεται στο παρόν σχέδιο νόμου:
    1) Το ύψος του τέλους αυτού πρέπει να παραμείνει για όλους στα 1,5 ευρώ, όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά, διότι είναι άδικο μια μονοκατοικία άνω των 80τμ, που μπορεί να μην πληροί κανένα κριτήριο για να χαρακτηριστεί πολυτελής, να εξισώνεται με τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και να υποχρεούται στην καταβολή 10 ευρώ τους θερινούς μήνες ή 4 ευρώ τους χειμερινούς μήνες.
    2) Αν το εν λόγω τέλος δεν οριστεί στο ύψος των 1,5 ευρώ για όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως προβλεπόταν αρχικά, η αρμόδια αρχή δεν θα μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τις εκάστοτε πλατφόρμες διαμοιρασμού για απευθείας είσπραξη και απόδοση του τέλους, όπως είχε επίσης σωστά εξαγγελθεί και θα διευκόλυνε τόσο τους συμμετέχοντες στη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και τις αρχές.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:39 | ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΟΣΑ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝΤΕΣ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ
    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΩΣ ΠΕΛΑΤΗΣ, (Π.Χ ΓΑΛΛΙΑ)ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ, ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ 50% ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΩΣ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΠΛΟΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ Π.Χ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ, ΝΕΡΟ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Κ.Λ.Π.
    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΟΚΤHΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ANTIBES:
    ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Παρακάτω παρέχεται απόσπασμα κειμένου στα Αγγλικά από την παρουσίαση της φορολόγησης καταλυμάτων στην Γαλλία στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι επίσημη προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας ως τουριστικό κατάλυμα από την αρμόδια αρχή του Γαλλικού κράτους.

    This guide has been prepared by an independent third-party accounting firm December 2018

    Two options of taxation are possible (which are not linked to the length of the rental but rather the level of rental income):

    1. Régime Micro

    The «régime micro» applies to a lessor whose annual income, adjusted in proportion to the operating time during the calendar year, does not exceed a certain threshold:

    ● Regarding non-classified tourism accommodation – €70,000 with a standard abatement representative of expenses of 50%.

    ● Regarding tourism accommodation* – €170,000. A standard abatement representative of expenses of 71% will be applicable to determine the taxable.

    Ιncome. Note*: The special regime (underlined above) which allow a standard abatement representative of expenses of 71% with a limit amounting to €170,000, does not concern all the tourism accommodation but only the classified one according to the tourism Code Article L324-1. That classification decision is taken by an appointed body following a visit. The accommodation must meet a certain number of criteria, and the request have to be made by the lessor.

    Non-classified tourism accommodation will benefit of the standard abatement representative of expenses of 50%, as outlined above with a limit amounting to €70,000.

    2. Régime Réel

    In accordance with the provisions of the Code Général des Impôts and article 39 of the CGI, the net taxable profit is determined under common law conditions by listing all the income and expenses that originate from operations of any kind carried out by a company or you as an individual.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:16 | Αλεξάνδρα Παύλου

    Ο ορισμός του ακινήτου στο σχέδιο νόμου είναι λανθασμένος και θα πρέπει να αλλάξει. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην κατηγορία «Δωμάτιο», που έχει συμπεριληφθεί στον ορισμό του ακινήτου. Αν η συγκεκριμένη διάταξη παραμείνει ως έχει, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις, δηλαδή ότι η έννοια του ακινήτου αντιστοιχεί σε έναν και μόνο ΑΤΑΚ, ασχέτως από το πλήθος των ΑΜΑ, οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος, οι οποίοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους προχωρούν σε τμηματική μίσθωση ενός ή περισσοτέρων δωματίων του ακινήτου που είναι συγχρόνως και η κύρια δική τους κατοικία, θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ο νόμος θα αντιμετωπίζει και τους ιδιοκτήτες περισσοτέρων του ενός ακινήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάποιος που θα διαθέτει 3 δωμάτια της οικίας του για τμηματική βραχυχρόνια μίσθωση κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «επαγγελματίας», δηλαδή να αναγκαστεί να κάνει έναρξη δραστηριότητας.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:44 | ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    1. μετά από έρευνα που έκανα και σε προσωπικό επίπεδο με ξένους ιδιοκτήτες που ασχολούνται με την βραχυχρόνια μίσθωση
    σε διάφορες χώρες της νότιας Ευρώπης, διαπίστωσα ότι εδώ στη χώρα μας το κράτος δεν μας αναγνωρίζει τίποτα από τα έξοδα που κάνουμε για να μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε.
    Αποτέλεσμα αυτού είναι π.χ. να πληρώνουμε χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ΕΝΦΙΑ, φόρο πολυτελείας
    πισίνας, τηλέφωνα, Wi-Fi, κ.λ.π, με την αντίστοιχη πληρωμή του Φ.Π.Α που αντιστοιχεί στα ποσά αυτά, και να
    είμαστε μετά υποχρεωμένοι να πληρώσουμε ξανά φόρο για αυτά.
    Παρακάτω παρέχεται απόσπασμα κειμένου στα Αγγλικά από την παρουσίαση της φορολόγησης καταλυμάτων στην Γαλλία στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι επίσημη προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας ως τουριστικό κατάλυμα από την αρμόδια αρχή του Γαλλικού κράτους. Το τμήμα του κειμένου που αφορά την περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι αυτό με το θαλασσί υπόβαθρο.

    This guide has been prepared by an independent third-party accounting firm December 2018

    Two options of taxation are possible (which are not linked to the length of the rental but rather the level of rental income):

    1. Régime Micro

    The «régime micro» applies to a lessor whose annual income, adjusted in proportion to the operating time during the calendar year, does not exceed a certain threshold:

    ● Regarding non-classified tourism accommodation – €70,000 with a standard abatement representative of expenses of 50%.

    ● Regarding tourism accommodation* – €170,000. A standard abatement representative of expenses of 71% will be applicable to determine the taxable.

    Ιncome. Note*: The special regime (underlined above) which allow a standard abatement representative of expenses of 71% with a limit amounting to €170,000, does not concern all the tourism accommodation but only the classified one according to the tourism Code Article L324-1. That classification decision is taken by an appointed body following a visit. The accommodation must meet a certain number of criteria, and the request have to be made by the lessor.

    Non-classified tourism accommodation will benefit of the standard abatement representative of expenses of 50%, as outlined above with a limit amounting to €70,000.

    2. Régime Réel

    In accordance with the provisions of the Code Général des Impôts and article 39 of the CGI, the net taxable profit is determined under common law conditions by listing all the income and expenses that originate from operations of any kind carried out by a company or you as an individual.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:18 | ΕΛΕΝΑ ΣΤΡΑΝΗ

    Για τους ιδιώτες που νοικιάζουν έως δύο ακίνητα δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέλη και περιορισμοί (τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, τέλος διαμονής, περιορισμός ημερών ή επιβολή ΦΠΑ). Για τις περιπτώσεις αυτές, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να θεωρούνται αστικές μισθώσεις που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις μακροχρόνιες.

    Για τον προσδιορισμό του ακινήτου, κριτήριο να είναι το διαφορετικό ΑΤΑΚ και όχι το ΑΜΑ. Τα δωμάτια μέσα στο ίδιο διαμέρισμα δεν μπορεί να θεωρούνται διαφορετικά ακίνητα.

    Το 3.α («Το εισόδημα που αποκτάται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 39Α του ν. 4172/2013 (Α΄167) απαλλάσσεται του ΦΠΑ.») δεν πρέπει να καταργηθεί για όλες τις περιπτώσεις, αλλά να διατηρηθεί για το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα, εφόσον εκμισθώνουν έως δύο ακίνητα και τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

    Να γίνει ειδική και ξεκάθαρη αναφορά σε ολόκληρα κτήρια ή πολυκατοικίες που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη ή διαχειριστή και ενοικιάζονται βραχυχρόνια, ότι θεωρούνται ξενοδοχεία και ισχύουν για αυτά οι νόμοι, εγκύκλιοι και κανονισμοί που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 02:18 | Αργιαντζή Δήμητρα

    Στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είχε διακηρύξει ότι στην περίπτωση που κτίρια όπου ο ιδιοκτήτης όλα τα διαμερίσματα του ενοικιάζονται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πρέπει να αδειοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις και κανόνες των τουριστικών καταλυμάτων.
    Το σχέδιο νόμου που έχει έρθει για διαβούλευση δεν υπάρχει αυτή η διάταξη.Για πιο λογο έχει παραληφθεί από την στιγμή που έχει διακυρηχθει?

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 23:19 | Αλεξάνδρα Παύλου

    Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υπάρχει η από τον πρωθυπουργό προαναγγελθείσα διάταξη που αφορούσε το καθεστώς των ολόκληρων κτιρίων μίας ιδιοκτησίας, που σήμερα αντιμετωπίζονται από τον νόμο ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με τα όσα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, τα ολόκληρα κτίρια μίας ιδιοκτησίας, στα οποία όλα τα διαμερίσματα ενοικιάζονται στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα υπάγονταν σε νέα διάταξη και θα λειτουργούσαν ως τουριστικά καταλύματα. Η διάταξη αυτή ήταν από τις σημαντικότερες διατάξεις περί βραχυχρόνιας μίσθωσης που είχαν εξαγγελθεί και η απουσία της από το σχέδιο νόμου είναι σοβαρότατη, καθώς αυτού του είδους τα καταλύματα/ολόκληρα κτίρια ουδεμία σχέση έχουν με την «Βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού».

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:35 | Ειρήνη

    1. Να μην ισχύσει το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (παρ.5Α, αρθρου 111), για εισοδήματα που αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων.
    2. Nα εξαιρεθούν από την έννοια του υπολογισμού ως ακινήτου , τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών της περίπτωσης δ) της παραγ. 1 του άρθρου 111.
    3. Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και την ανακοίνωση του υπουργείου που προανήγγειλε τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση, στον νόμο θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία τα κτίρια-ολόκληρες οικοδομές στα οποία ΟΛΑ τα διαμερίσματα ενοικιάζονται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης (και προσθέτω εγώ: είναι επίσης μίας και μόνης ιδιοκτησίας η νομής) θα πρέπει να αδειοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις και τους κανόνες των καταλυμάτων του κύριου η του μη κύριου τουριστικού τομέα. Στο Σχέδιο Νόμου τέτοια διάταξη δεν υπάρχει. Είτε πρέπει να περιληφθεί, είτε εάν κρίθηκε ότι δεν αφορά σχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών, να έρθει προς ψήφιση από το αρμόδιο υπουργείο.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:08 | Ειρήνη

    Στη παράγραφο 6 του άρθρου 111 αναφερεται ότι: “ Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.”
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μίσθωση και να αντικατασταθεί με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων? !!!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:01 | Ειρήνη

    Στη παράγραφο 8 ,σχετικά με τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών, θα πρέπει να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από θεσμοθετημένες επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων.
    Πολλές φορές διαπιστώνουμε οτι ακόμα και υπουργοί υιοθετούν στοιχεία που περίτεχνα τους προσφέρουν οι ξενοδόχοι, στηριζόμενα σε αμφίβολες έρευνες, απλά και μόνο για να δείξουν πλασματικά στοιχεία εις βάρος της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
    Πολλές φορές πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων αναφέρουν οτι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πάνω απο το 50% σε κάθε πόλη. Ο σύλλογός μας απέδειξε με στοιχεία απο την Στατιστική Υπηρεσία και τις Online Πλατφόρμες οτι το ποσοστό των ακινήτων στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι κατά μέσο όρο 1,8 – 2,5 %. Στην Αθήνα είναι μόλις το 2,1% επι του συνόλου των διαθέσιμων για ενοικίαση διαμερισμάτων.
    Προτείνουμε να δημιουργηθούν επιτροπές συμβουλευτικού χαρακτήρα σε κάθε πόλη αποτελούμενες απο επιστήμονες (πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, Περιβαλοντολόγοι, Αρχιτέκτονες, Επιμελητήρια κ.λ.π.) οι οποίοι αφού ολοκληρώνουν επίσημες μελέτες και με αληθινά στοιχεία, να παραδίδουν στον εκάστοτε Δήμο τις προτάσεις τους.
    Με αυτό τον τρόπο ο κάθε Δήμος θα γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη του.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:19 | Ειρήνη

    Ενα ολόκληρο κτήριο/πολυκατοικία ή και ενα συγκρότημα κατοικιών που ανήκουν όμως στον ίδιο ιδιοκτήτη /διαχειριστή και ενοικιάζονται βραχυχρόνια, να θεωρούνται Ξενοδοχεία, να υπάγονται στο Υπουργείο Τουρισμού και να διέπονται από τους αντίστοιχους νόμους, εγκυκλίους και κανονισμούς που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.
    Η μή υπαγωγή σε αυτή τη ρύθμιση, είναι προφανώς άδικαη και σε βάρος των καταλυμάτων βραχ/νιας μισθωσης, επιτείνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη στρέβλωση της ομοιομορφίας που το νομοσχέδιο θέλει να φέρει…

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 19:19 | Αλεξάνδρα Τσιωκου

    1. Το τέλος της κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίος όλο το χρόνο
    2. Το τέλος της κλιματικής αλλαγής να μην φορολογείται δεν αποτελεί εισόδημα, να μπει σε ειδικό Πεδίο και να αποδίδεται από τις πλατφόρμες όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες
    3.να γίνουν 150τμ και όχι 80τμ για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος.
    4. Το τέλος για τις βίλες να γίνει 5€ και να αποδίδεται από τις πλατφόρμες
    5. Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 18:07 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΛΙΚΗ

    1)Εκτιμώ ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το τέλος κλιματικής αλλαγής καθώς φαίνεται πολύ άδικο. Δεν είναι δυνατό το ποσό να καθορίζεται με κριτήριο ΜΟΝΟ το μέγεθος του ακινήτου. Πρέπει να είναι συνδυασμός. Π.χ. Η τοποθεσία του , η κατασκευή του, η τιμη που διατίθεται στις πλατφόρμες κ.Λ.π.
    Επίσης δεν θα πρέπει να φορολογείται αφού αποδίδεται στο κράτος.. Μια πρόταση είναι να εισπράττεται απευθείας από τις πλατφόρμες και να αποδίδεται στο κράτος χωρίς να μεσολαβούν οι διαχειριστές των ακινήτων…
    2) θα πρέπει να παραλειφθούν οι περιορισμοί των 90 ημερών (60 για τα νησιά κρατών των 10.000 κατοίκων)

  • Ενα ολόκληρο κτήριο/πολυκατοικία ή και ενα συγκρότημα κατοικιών που ανήκουν όμως στον ίδιο ιδιοκτήτη /διαχειριστή και ενοικιάζονται βραχυχρόνια, να θεωρούνται Ξενοδοχεία, να υπάγονται στο Υπουργείο Τουρισμού και να διέπονται από τους αντίστοιχους νόμους, εγκυκλίους και κανονισμούς που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.
    Η μή υπαγωγή σε αυτή τη ρύθμιση, είναι προφανώς άδικαη και σε βάρος των καταλυμάτων βραχ/νιας μισθωσης, επιτείνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη στρέβλωση της ομοιομορφίας που το νομοσχέδιο θέλει να φέρει…

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 16:05 | Νίκος Κονιδάρης

    Άρθρο 26

    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 130 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

  • Nα εξαιρεθούν από την έννοια του υπολογισμού ως ακινήτου , τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών της περίπτωσης δ) της παραγ. 1 του άρθρου 111.
    Ως άλλο ακίνητο να θεωρείται αυτό με διαφορετικό ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, οπως νόμιμα προβλέπεται η έκδοση πολλών ΑΜΑ κάτω από ένα ΑΤΑΚ, μέσω της τμηματικής μίσθωσης ενός ακινήτου.

  • 1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 250 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Ο δημοτικός φόρος να παρά κρατάτε αυτόματα
    6) δεν αντέχουμε επιπλέον γραφειοκρατία
    7) τα κτίρια που έχουν γίνει εξ’ ολοκλήρου Airbnb να θεωρούνται ξενοδοχεία

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:19 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Κύριοι ,
    Ενοικιάζω βραχυχρόνια 3 δωμάτια στην κυρία κατοικία μου , όπου διαμένω και ο ίδιος .
    Όσον αφορά το όριο των 12000 ευρώ για επέκταση των 90 ημερών , είναι από προσωπική μου πείρα αρκετά χαμηλό για να καλύψει τα έξοδα συντήρησης , φόρους , προμήθειες και λογαριασμούς .
    Αυτός ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκα να ενοικιασω και την δική μου κρεβατοκαμαρα και να μετατρεψω την τραπεζαρία σε δωμάτιο μου .
    Για περιπτώσεις σαν τη δική μου η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η μόνη λύση , λόγω ηλικιας , υγείας και οικονομικής κατάστασης .

    Μετά τιμης

    Κωνσταντίνος Περογιαννακης .

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:41 | Βασίλειος Γογγολίδης

    Ορισμένες ιδιοκτησίες αποκτήθηκαν μέσω κληρονομιάς/γονικής παροχής από γονείς και βρίσκονται σε απομακρυσμένες ή μη τουριστικές περιοχές. Σε αρκετές περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα έξοδα μετακίνησης, δεν υπάρχει η δυνατότητα και ίσως η επιθυμία παραθερισμού σε αυτές. Η βραχυχρόνια μίοθωση αποτελεί μια διεξοδο για την αξιοποίηση αυτών των ιδιοκτησιών και την συντήρησή τους ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα υπήρχε εγκατάλειψη, παράπονα από τους γείτονες και ίσως επικινδυνότητα. Για τον λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να επιβάλλεται μέγιστη διάρκεια μίσθωσης, δεδομένου ότι με τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:20 | Δημήτριος Φώλιας

    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:54 | Στέφανος μανουσακης

    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

    Μπαίνουμε και σχολιάζουμε επώνυμα , όχι ανώνυμα

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:23 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΡΗΓΟΥ

    3 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    Εάν συμφωνείτε αντιγράψτε και επικολήστε ως σχόλιο στη διαβούλευση το παρακάτω κείμενο . Αλλιώς αναρτήστε την δικιά σας άποψη …όμως ας μπούμε μαζικά να σχολιάσουμε
    Μείωση της γραφειοκρατείας
    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

    Μπαίνουμε και σχολιάζουμε επώνυμα , όχι ανώνυμα

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:21 | Αλέξιος Κ.

    Παρακαλώ εξετάστε όλα αυτά τα θέματα πιο προσεκτικά και συζητήστε τα και με αρμόδιους φορείς και αντιπροσώπους της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς το νέο έτος πλησιάζει και ο χρόνος που απομένει δεν θα είναι αρκετός ώστε να προσαρμοστούν όλοι στα νέα μέτρα.
    1) Σε μονοκατοικία άνω των 80 τ.μ. νοικιάζει κάποιος (3) επιμέρους δωμάτια με τιμή 40-50 ευρώ έκαστο. Θα πρέπει δηλαδή να καταργήσει το ένα από αυτά λόγω του ότι θεωρούνται 3 ακίνητα (ένα όμως ΑΤΑΚ) και θα πρέπει παράλληλα να εισπράττει από τον πελάτη 10 ευρώ επιπλέον ανά διανυκτέρευση για κάθε δωμάτιο? Σε πολυτελείς μονοκατοικίες με υψηλό μίσθιο είναι κατανοητό αλλά σε δωμάτια με χαμηλό μίσθιο τα οποία τυγχάνει να βρίσκονται εντός μονοκατοικίας είναι παράλογο και θα υπάρχουν και αντιδράσεις και από τους επισκέπτες. Το τέλος αυτό θα πρέπει να είναι ανάλογο της τιμής ενοικίασης που είναι πιο αντικειμενικό παρά τον ορισμό των 80 τετραγωνικών μονοκατοικίας που είναι πολύ σχετικό.
    Επίσης, θα πρέπει το τέλος αυτό να εισπράττεται από τις πλατφόρμες και να αποδίδεται αυτόματα. Ο όγκος εργασίας για τους χιλιάδες μισθωτές βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι μεγάλος και μπορεί να γίνονται και λάθη τα οποία στοιχίζουν πολύ ακριβά, ενώ και η συνδρομή λογιστή επιφέρει επιπλέον κόστος στα ήδη πολλά έξοδα τα οποία βαρύνουν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες.
    2) Ιδιοκτήτες που είναι συνταξιούχοι και διαθέτουν πάνω από 2 δωμάτια σε ένα ακίνητο θα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγέλματος?
    3) Σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει ήδη κρατήσεις για την επομένη χρονιά σε δωμάτια τα οποία θα πρέπει να καταργηθούν λόγω του περιορισμού των 2 ακινήτων. Τι θα γίνει με αυτές τις κρατήσεις? Πως θα πραγματοποιηθούν και πώς θα δηλωθούν?
    4) Τέλος, ο περιορισμός των 60 ή 90 ημερών δεν βοηθάει τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις καθώς μετά την συμπλήρωση αυτών των ημερών, οι οποίες είναι διάσπαρτες μέσα στο έτος, τα καταλύματα θα παραμένουν κλειστά αφού δεν είναι εφικτό να μισθωθούν για τις υπόλοιπες ημέρες μακροπρόθεσμα.
    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έβαλαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακαίνιση των κατοικιών τους τα οποία βάρυναν αποκλειστικά αυτούς χωρίς να πάρουν επιδοτήσεις. Πληρώνουν 15-35% φόρο για τα εισοδήματα που αποκομίζουν και όλα τα έξοδα χρήσης τους βαραίνουν αποκλειστικά.
    Σε μια αγορά που έχει ομαλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και λειτουργεί σύννομα με διασταυρώσεις που γίνονται και με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού είναι κρίμα να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα τα οποία δεν είναι σωστά υπολογισμένα και χτυπούν άδικα χιλιάδες πολίτες που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με αυτό τον τρόπο ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης που μαστίζει όλο τον κόσμο.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 11:40 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΣ

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών νοικιάζουν τις εξοχικές τους κατοικίες . Κατορθώσαμε μέσα στη κρίση συντηρήσαμε ακίνητα, ζωντανέψαμε τις γειτονιές , δημιουργήσαμε δουλειές και πληρώσαμε φόρους. Όσοι έχουν ακίνητα σε αστικά κέντρα , κατά τη διάρκεια της κρίσης είτε δεν είχαμε έσοδα (άρα το κράτος δεν εισέπραξε φόρους) , είτε μας άφησαν χρέη οι ενοικιαστές . Το υπερπροστατευτικό πλαίσιο για τους ενοικιαστές , η χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία απόδοσης ακινήτου , είναι ο κυριότερος παράγοντας που μας ώθησε στη βραχυχρόνια, γιατί ακόμη και αν εισπράτουμε λιγότερα , δεν υπάρχει το άγχος ότι θα χάσουμε το έσοδό μας, ούτε η ψυχική φθορά αν θα τύχουμε σε κακόβουλο ενοικιαστή.

    Οι πλατφόρμες δίνουν όλα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι φορολογούμαστε με υψηλούς συντελεστές , χωρίς δικαίωμα έκπτωσης δαπανών.
    Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν αριθμό μητρώου και η συνεισφορά μας στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι αδιαμφισβήτητη

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 10:03 | Παναγιώτης Σώκος

    Η έννοια του ακινήτου πρέπει να συνδέεται με τον ΑΤΑΚ και όχι με τον ΑΜΑ γιατί αυτό θα σημαίνει πρακτικά ότι κάποιος με δύο δωμάτια ενός διαμερίσματος θα πρέπει να γίνει » επαγγελματίας» κάτι που στερείται λογικής.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 00:26 | Κωνσταντίνος Κωστοπουλος

    Οι προσωπικές μου θέσεις για την διαβούλευση είναι οι ακόλουθες:

    1. Ο ορισμός της έννοιας του «ακινήτου» στο προς διαβούλευση και ψήφιση νομοσχέδιο είναι λανθασμένος και κατά συνέπεια προβληματικός. Στην έννοια του «ακινήτου» έχει συμπεριληφθεί η κατηγορία «δωμάτιο». Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος οι οποίοι μοιράζονται την κατοικία τους με φιλοξενούμενους, ενοικιάζοντας βραχυχρόνια 1,2,3 δωμάτια από αυτήν. Ακολουθώντας τις οδηγίες των φορολογικών αρχών προχωρούν σε τμηματική μίσθωση, λαμβάνοντας ΑΜΑ για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο και αναρτούν ξεχωριστές καταχωρήσεις για αυτά τα δωμάτια στις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Οι ΑΜΑ οι οποίοι έχουν εκδοθεί αντιστοιχούν σε έναν και μόνον ΑΤΑΚ (δηλαδή ακίνητο). Με την προβληματική αυτή διατύπωση της έννοιας του «ακινήτου» αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι αποκομίζουν ένα κυριολεκτικά συμπληρωματικό εισόδημα από την συμβίωση με φιλοξενούμενους στην κατοικία τους, κινδυνεύουν με βάση τις διατάξεις του Ν/Σ να χαρακτηριστούν «επαγγελματίες» (ως έχοντες εντός βραχυχρόνιας 2+ ΑΜΑ) και να απαιτηθεί από αυτούς έναρξη δραστηριότητας. Ο ορισμός αυτός πρέπει να αλλάξει. Πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί ότι η έννοια του «ακινήτου» αντιστοιχεί μόνον στον ΑΤΑΚ και αποσυνδέεται πλήρως από το πλήθος των ΑΜΑ που νομίμως εκδίδονται για τμηματική μίσθωση.

    2. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι, όλοι όσοι μετέχουν στην βραχυχρόνια μίσθωση προσφέροντας ένα η περισσότερα ακίνητα έχουν υποχρέωση να εισπράττουν από τους διαμένοντες βραχυχρόνια στα καταλύματά τους και να αποδίδουν στο κράτος το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος αυτό είχε οριστεί προ της κατάθεσης του Ν/Σ από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών σε 1,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής, ακριβώς όσο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων η τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Στο παρόν Ν/Σ ορίζεται πως ειδικότερα τα καταλύματα που υπερβαίνουν τα 80 τ.μ. και ταυτόχρονα είναι μονοκατοικίες θα εισπράττουν και θα αποδίδουν στις φορολογικές αρχές, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ύψους 10 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης και 4 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης κατά το χειμερινό τετράμηνο. Όσα δηλαδή και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Είναι απολύτως προφανές ότι η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων (μονοκατοικία+80 τ.μ. και πλέον) δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την διαφορά ποιότητας μεταξύ των καταλυμάτων και δεν είναι δίκαιη. Μία πολυτελής βίλα 79 τ.μ. θα υποχρεούται σε είσπραξη 1,5 ευρώ ημερησίως και μία παλαιά μονοκατοικία 80 τ.μ. σε ορεινό χωριό η μία αντίστοιχη μονοκατοικία σε πόλη θα υποχρεούται σε είσπραξη και απόδοση 10 ευρώ ημερησίως. Θεωρώ ότι στα καταλύματα που ενοικιάζονται βραχυχρόνια είναι εντελώς απίθανο να μπορέσει να προσδιοριστεί με τις σημερινές προυποθέσεις ένα δίκαιο σύστημα κατάταξης και προσδιορισμού «κατηγορίας». Είναι ένα θέμα που χρειάζεται σημαντική και διεξοδική μελέτη και συνδέεται με πάρα πολλές παραμέτρους. Κατά συνέπεια πρέπει για την ώρα να επανέλθει και να περιληφθεί στον νόμο η αρχική πρόταση του υπουργείου οικονομικών για flat τέλος 1,5 ευρώ ημερησίως σε όλα τα βραχυχρονίως ενοικιαζόμενα καταλύματα ώστε να αποφευχθεί μία εντελώς άδικη και μη αναλογική κατάταξη-φορολόγηση.

    3. Οι σκέψεις για άλλη μία ειδική πλατφόρμα η κάτι ανάλογο για την υποβολή και κυρίως για την απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι προβληματικές και γραφειοκρατικές και θα οδηγήσουν χιλιάδες συμμετέχοντες στην βραχυχρόνια (κυρίως ιδιώτες) σε σοβαρά λάθη και άσκοπη απασχόληση. Εφόσον το τέλος «επανέλθει» στην αρχική πρόβλεψη (1,5 ευρώ ανά ημέρα), η αρμόδια αρχή έχει όλες τις προυποθέσεις να συμφωνήσει με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού για απευθείας είσπραξη και απόδοση στις αρχές ενός flat τέλους.

    4. Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και την ανακοίνωση του υπουργείου που προανήγγειλε τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση, στον νόμο θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία τα κτίρια-ολόκληρες οικοδομές στα οποία ΟΛΑ τα διαμερίσματα ενοικιάζονται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης (και προσθέτω εγώ: είναι επίσης μίας και μόνης ιδιοκτησίας η νομής) θα πρέπει να αδειοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις και τους κανόνες των καταλυμάτων του κύριου η του μη κύριου τουριστικού τομέα. Στο Σχέδιο Νόμου τέτοια διάταξη δεν υπάρχει. Είτε πρέπει να περιληφθεί, είτε εάν κρίθηκε ότι δεν αφορά σχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών, να έρθει προς ψήφιση από το αρμόδιο υπουργείο.

    5. Στο παρόν σχέδιο νόμου επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη του προηγούμενου νόμου ότι:
    “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.”
    Η διάταξη αυτή πρέπει να απαλειφθεί πλήρως για τους παρακάτω λόγους:
    α) Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και άλλων ανεξάρτητων καταλυμάτων είναι πλέον εκ των πραγμάτων ισχυρός βραχίονας του τουριστικού προιόντος της χώρας. Δεν αποτελεί κατά βάση ανταγωνιστική δραστηριότητα προς τον κύριο ξενοδοχειακό τομέα καθώς προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό προιόν, είτε πρόκειται για πλήρως λειτουργικό διαμέρισμα, είτε για άλλο χώρο εναλλακτικής παραμονής (αγρόκτημα, παραδοσιακό σπίτι) είτε πρόκειται για εξοχικό σπίτι διακοπών. Η βραχυχρόνια μίσθωση εξυπηρετεί άλλες, απολύτως διακριτές ανάγκες, η ικανοποίηση των οποίων εφόσον αυτή δεν λειτουργούσε, θα μείωνε με δραματικό τρόπο τις δυνατότητες του Ελληνικού τουρισμού και θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία. Δεν μπορεί επομένως να είναι από αυτή την άποψη αποδεκτή μία θέση ότι μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και να αναπτυχθεί επιτελώντας τον ρόλο της, εάν και εφόσον υπάρχει επ άπειρον μία δυνατότητα χρονικών η εισοδηματικών περιορισμών στην λειτουργία της. Πολύ περισσότερο όταν είναι πλήρως αναπόδεικτο και εξωπραγματικό ότι έχει κύρια επίδραση, ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, στην άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για την προστασία της κατοικίας τους.
    β) Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είχε και δεν έχει παρά μόνο πολύ μικρή επίδραση είτε στην αριθμητική επάρκεια της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης, είτε στην συνεπακόλουθη τάση των ενοικίων να αυξάνονται. β1) Καταρχάς διότι πάνω από το 50% των προσφερόμενων πανελλαδικά βραχυχρόνιων καταλυμάτων, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, δεν αποτελούσαν ποτέ μέρος του οικιστικού προς ενοικίαση αποθέματος αλλά ήταν και είναι δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά. Καμία επίδραση δεν έχει στο «δικαίωμα στην στέγη» αν θα κατοικεί κάποιος το εξοχικό του σε μία σαιζόν διακοπών η θα το διαθέτει στην ίδια περίοδο βραχυχρόνια.β2) Δεύτερον, και ειδικότερα για τις μεγάλες πόλεις, ας αναφερθεί ως απολύτως αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ο οποίος είναι και ο μόνος δήμος στην Αττική με μεγάλη συγκέντρωση βραχυχρόνιων καταλυμάτων. Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν περίπου 12.000 βραχυχρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος τους (πάνω από 35-40%) ουδέποτε ανήκε στο προσφερόμενο προς ενοικίαση οικιστικό δυναμικό. Απεναντίας, έχουν προκύψει από μεταβολή χρήσης και προήλθαν από παρηκμασμένες εμπορικές χρήσεις (γραφεία, επαγγελματικοί και βιοτεχνικοί χώροι). Μία ματιά στο εμπορικό τρίγωνο αρκεί. Από οικονομική άποψη οι χρήσεις αυτές παρήκμασαν για δεκάδες άλλους λόγους στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται με την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η βραχυχρόνια ακολούθησε. β3) Πολλές από αυτές τις 12.000 κατοικίες του δήμου, πριν αξιοποιηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση ήταν κλειστές και κατέρρεαν διότι η ανακαίνισή τους δεν θα ήταν ποτέ δυνατή παρά μόνον με την συνδρομή ενός κάπως αυξημένου εισοδήματος που θα προέκυπτε από την βραχυχρόνια χρήση τους. Με βάση μόνον αυτό το στοιχείο οι ιδιοκτήτες τους πήραν το ρίσκο να δανειστούν και με προσωπική εργασία να τις ανακαινίσουν. β4). Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 750.000 ακίνητα σε όλη την χώρα (χωρίς καθόλου να υπολογιστούν οι δευτερεύουσες κατοικίες και τα εξοχικά) παραμένουν «ανενεργές». Ειδικότερα στον Δήμο Αθηναίων σχεδόν 150.000 διαμερίσματα- κατοικίες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η αναλογία σε σχέση με τα «απασχολούμενα» ακίνητα στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι περίπου 1 προς 13. Οι βασικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την ενοικίαση (κακή συνεργασία με ενοικιαστές, κακοπληρωτές, ανάγκες συντήρησης κ.τ.λ.) ή ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους. Επίσης, πολλά από τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να ενοικιαστούν επειδή βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν ή δεν θέλουν να επενδύσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη συντήρηση ή την επισκευή τους. Αλλά βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν σχετίζονται με καμία «πίεση» από την βραχυχρόνια μίσθωση. β5) Σε όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τουλάχιστον έως το 2020 ο ρυθμός νέας οικοδόμησης πλησίασε το μηδέν με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στην ανανέωση-ανακαίνιση των παλαιών κατοικιών προέκυψε επιπλέον κενό προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση. β6) Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση περιορίζει ασφυκτικά σε σχέση με το παρελθόν την δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού για την αγορά κατοικίας. Έτσι, η πίεση προς ενοικίαση υπό τις συνθήκες που παραπάνω αναφέρθηκαν μεγαλώνει.
    Συμπερασματικά, η βραχυχρόνια μίσθωση και η ανάπτυξή της, ελάχιστα σχετίζεται με ό,τι το νομοσχέδιο θεωρεί «πιθανή» εξ αιτίας της επίδραση στο δικαίωμα στην κατοικία το οποίο αναφέρει μεν αλλά δεν προστατεύει. Η προστασία του δικαιώματος στην στέγη απαιτεί άλλα μέσα και άλλα μέτρα για τα οποία ελάχιστη συζήτηση γίνεται σε σχέση με την σημασία της.
    Αυτό που πραγματικά ισχύει (και έχει σχέση με το δικαίωμα στην στέγη και την προστασία του) δεν εμπλέκει ειδικά την βραχυχρόνια μίσθωση στο πρόβλημα, αλλά το σύνολο του τουριστικού τομέα της χώρας καθώς σχετίζεται με υπερτουριστική συγκέντρωση είτε σε μεγάλες πόλεις, είτε σε άλλους προορισμούς.
    Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο τους παρόντος νομοσχεδίου. Είτε αφορά μία συγκροτημένη και ενιαία παρέμβαση με πραγματικά σοβαρή μελέτη για την «φέρουσα ικανότητα» κάθε περιοχής σε τουριστική αξιοποίηση (όπου θα μετρούνται συγκεκριμένα ανάλογα με το ποσοστό της ζήτησής τους όλα τα τουριστικά καταλύματα και θα μπαίνουν συνολικά όρια), είτε αφορά στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους, των περιφερειών και των δήμων για την στέγαση

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 21:33 | Παναγιώτης Γ.

    Άρθρο 6. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Σχόλιο
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων. Τελευταία τοποθέτηση της υπουργού τουρισμού στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος & του Travel.gr σχετικά με την Βραχυχρόνια Μίσθωση παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κου Χατζηδάκη. Η Βραχυχρόνια Μίσθωση ανήκει ή δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μλισθωση ή να προστεθεί η έκφραση εκτός της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
    ==========================================================

    Άρθρο 8 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

    Σχόλιο
    Να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων. O ρόλος του κάθε Δήμου (ΟΤΑ) θα αφορά την παροχή δεδομένων προς εξέταση και δεν θα μπορέσει να ασκεί μικροπολιτική πάνω στις περιουσίες πολιτών που πληρώνουν ήδη φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ) και τέλη παρεπιδημούντων πλέον από 1/1/24. Σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ όταν η εγγραφή στο Ευρωπαϊκό μητρώο γίνει νόμος του κράτους.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 20:01 | Vasso Prepa

    Μείωση της γραφειοκρατείας
    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

  • 1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 20:57 | Κατσουλακης Εμμανουηλ

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ώστε να είναι δίκαιο προς όλους και να έχει ουσία.
    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο
    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας) Διαφορετικά ,πως θα εισπράττεται χωρίς να φορολογείται και να υπάρχει επιπλέον χρέωση προμήθειας από τις πλατφόρμες;
    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος . Ένα σπίτι 80 τ.μ. ή 100 τ.μ. απέχει πολύ από το να θεωρείται πολυτελείας .
    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας
    Σας ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 20:54 | Αναστασία Βογιατζή

    1) Η διάρκεια της βραχυχρόνιας θα πρέπει να παραμείνει στον 1 χρόνο ή σίγουρα πάνω απο 6 μήνες αφού είναι πολλές οι περιπτώσεις που ενοικιάζονται μέσω πλατφορμών για τέτοια χρονικά διαστήματα καταλύματα σε φοιτητές με erasmus, φοιτητές με ανταλλαγή, αναπληρωτές καθηγητές, φοιτητές ειδικών σχολών, παραθεριστικων κατοικιών κλπ.

    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)

    3) Η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας να αφορά 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ (γιατί μπορεί να νοικιάζεται δωματιο ή δωμάτια σε σπίτι ή κ ολόκληρο το σπίτι με διαφορετικά ΑΜΑ παροτι αφορα 1 ΑΤΑΚ δηλ το ίδιο ακίνητο)

    4) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 19:18 | Ειρήνη

    1) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)
    2) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος
    3) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€
    4) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

  • Θα πρέπει να προστεθεί ρύθμιση σχετικά με ολόκληρες πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης (apart. hotels)

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 19:48 | Ανδρέας Χίου

    Στη παράγραφο 8 ,σχετικά με τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών, θα πρέπει να προστεθεί εδάφιο ότι εάν και εφόσον υπάρξουν ασφαλή στοιχεία και δεδομένα επεξεργασμένα από θεσμοθετημένες επιστημονικές ομάδες που θα διασφαλίζουν τη σωστή λήψη αποφάσεων.
    Πολλές φορές διαπιστώνουμε οτι ακόμα και υπουργοί υιοθετούν στοιχεία που περίτεχνα τους προσφέρουν οι ξενοδόχοι, στηριζόμενα σε αμφίβολες έρευνες, απλά και μόνο για να δείξουν πλασματικά στοιχεία εις βάρος της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
    Πολλές φορές πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων αναφέρουν οτι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πάνω απο το 50% σε κάθε πόλη. Ο σύλλογός μας απέδειξε με στοιχεία απο την Στατιστική Υπηρεσία και τις Online Πλατφόρμες οτι το ποσοστό των ακινήτων στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι κατά μέσο όρο 1,8 – 2,5 %. Στην Αθήνα είναι μόλις το 2,1% επι του συνόλου των διαθέσιμων για ενοικίαση διαμερισμάτων.
    Προτείνουμε να δημιουργηθούν επιτροπές συμβουλευτικού χαρακτήρα σε κάθε πόλη αποτελούμενες απο επιστήμονες (πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, Περιβαλοντολόγοι, Αρχιτέκτονες, Επιμελητήρια κ.λ.π.) οι οποίοι αφού ολοκληρώνουν επίσημες μελέτες και με αληθινά στοιχεία, να παραδίδουν στον εκάστοτε Δήμο τις προτάσεις τους.
    Με αυτό τον τρόπο ο κάθε Δήμος θα γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη του.

  • Στη παράγραφο 6 του άρθρου 111 αναφερεται ότι: “ Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.”
    Η Βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Είναι και φορολογείται ώς επιχειρηματική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στο ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
    Προτείνουμε να αφαιρεθεί το Υπουργείο Τουρισμού ως αρμόδιο υπουργείο ελέγχων στη βραχυχρόνια μίσθωση και να αντικατασταθεί με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
    Πως και για ποιό λόγο η βραχυχρόνια μίσθωση θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού το όποιο είναι κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη της και ζητά περιορισμούς ημερών ταυτίζοντας τη θέση του με τη θέση των ξενοδόχων;
    ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
    Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων

  • Να μην ισχύσει το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (παρ.5Α, αρθρου 111), για εισοδήματα που αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων.
    ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
    Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 19:22 | Ανδρέας Χίου

    Nα εξαιρεθούν από την έννοια του υπολογισμού ως ακινήτου , τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών της περίπτωσης δ) της παραγ. 1 του άρθρου 111.
    ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
    Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 18:05 | Δημήτρης Μουσούρης

    1)Το τέλος κλιματικής αλλαγής να είναι ενιαίο για όλο το χρόνο

    2) Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)

    3) Να γίνουν 150 τμ και όχι 80 τα μέτρα για μονοκατοικία για να θεωρηθεί βίλα που θα επιβάλλεται το αυξημένο τέλος

    4) Το τέλος για τις Βίλες να γίνει 5€

    5) Να αφορά από 3 ΑΤΑΚ και όχι ΑΜΑ, η υποχρέωση για ίδρυση εταιρείας

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 18:54 | Στάθης Μαρουδής

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για τος βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ήταν καλό να ληφθούν υπόψιν τα εξής:

    Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι, όλοι όσοι μετέχουν στην βραχυχρόνια μίσθωση προσφέροντας ένα η περισσότερα ακίνητα έχουν υποχρέωση να εισπράττουν από τους διαμένοντες βραχυχρόνια στα καταλύματά τους και να αποδίδουν στο κράτος το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος αυτό είχε οριστεί προ της κατάθεσης του Ν/Σ από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών σε 1,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής, ακριβώς όσο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων η τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Στο παρόν Ν/Σ ορίζεται πως ειδικότερα τα καταλύματα που υπερβαίνουν τα 80 τ.μ. και ταυτόχρονα είναι μονοκατοικίες θα εισπράττουν και θα αποδίδουν στις φορολογικές αρχές, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ύψους 10 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης και 4 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης κατά το χειμερινό τετράμηνο. Όσα δηλαδή και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Είναι απολύτως προφανές ότι η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων (μονοκατοικία+80 τ.μ. και πλέον) δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την διαφορά ποιότητας μεταξύ των καταλυμάτων και δεν είναι δίκαιη. Μία πολυτελής βίλα 79 τ.μ. θα υποχρεούται σε είσπραξη 1,5 ευρώ ημερησίως και μία παλαιά μονοκατοικία 80 τ.μ. σε ορεινό χωριό η μία αντίστοιχη μονοκατοικία σε πόλη θα υποχρεούται σε είσπραξη και απόδοση 10 ευρώ ημερησίως. Θεωρώ ότι στα καταλύματα που ενοικιάζονται βραχυχρόνια είναι εντελώς απίθανο να μπορέσει να προσδιοριστεί με τις σημερινές προυποθέσεις ένα δίκαιο σύστημα κατάταξης και προσδιορισμού «κατηγορίας». Είναι ένα θέμα που χρειάζεται σημαντική και διεξοδική μελέτη και συνδέεται με πάρα πολλές παραμέτρους. Κατά συνέπεια πρέπει για την ώρα να επανέλθει και να περιληφθεί στον νόμο η αρχική πρόταση του υπουργείου οικονομικών για flat τέλος 1,5 ευρώ ημερησίως σε όλα τα βραχυχρονίως ενοικιαζόμενα καταλύματα ώστε να αποφευχθεί μία εντελώς άδικη και μη αναλογική κατάταξη-φορολόγηση.

    Το τέλος κλιματικής αλλαγής , να μην φορολογείται, να μπει σε ειδικό πεδίο και να αποδίδεται αυτόματα από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ (σε άλλες χώρες , υπάρχει ειδικό πεδίο επιπλέον της τιμής και αποδίδεται απευθείας)

    Στο παρόν σχέδιο νόμου επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη του προηγούμενου νόμου ότι:
    “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.”

    Η διάταξη αυτή πρέπει να απαλειφθεί πλήρως για τους παρακάτω λόγους:

    α) Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και άλλων ανεξάρτητων καταλυμάτων είναι πλέον εκ των πραγμάτων ισχυρός βραχίονας του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Δεν αποτελεί κατά βάση ανταγωνιστική δραστηριότητα προς τον κύριο ξενοδοχειακό τομέα καθώς προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό προϊόν. Επίσης, όπως είναι γνωστό υπάρχει ελευθερία και μπορεί ο εκάστοτε τουρίστας – πελάτης να επιλέξει το είδος του καταλύματος για για την διαμονή του. Δεν το υποχρεώνει κανένας να επιλέξει κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    β) Πολλά ακίνητα ανακαινίστηκαν λόγω των εισοδημάτων που προέκυψαν από την βραχυχρόνια μίσθωσή και δούλεψαν άνθρωποι της γειτονίας (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ.). Επίσης γειτονίες αναπτύχθηκαν ή ακόμα άλλαξαν προς το καλύτερο (πχ Κυψέλη). Τοπικά μικρά μαγαζιά είδαν τα έσοδα τους να αυξάνονται γιατί οι πελάτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πανε στον τοπικό φούρνο, στον μινι μαρκετ.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 18:33 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΙΚΗΣ

    Στο παρόν σχέδιο νόμου επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη του προηγούμενου νόμου ότι:
    “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.”
    Η διάταξη αυτή πρέπει να απαλειφθεί πλήρως για τους παρακάτω λόγους:
    α) Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και άλλων ανεξάρτητων καταλυμάτων είναι πλέον εκ των πραγμάτων ισχυρός βραχίονας του τουριστικού προιόντος της χώρας. Δεν αποτελεί κατά βάση ανταγωνιστική δραστηριότητα προς τον κύριο ξενοδοχειακό τομέα καθώς προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό προιόν, είτε πρόκειται για πλήρως λειτουργικό διαμέρισμα, είτε για άλλο χώρο εναλλακτικής παραμονής (αγρόκτημα, παραδοσιακό σπίτι) είτε πρόκειται για εξοχικό σπίτι διακοπών. Η βραχυχρόνια μίσθωση εξυπηρετεί άλλες, απολύτως διακριτές ανάγκες, η ικανοποίηση των οποίων εφόσον αυτή δεν λειτουργούσε, θα μείωνε με δραματικό τρόπο τις δυνατότητες του Ελληνικού τουρισμού και θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία. Δεν μπορεί επομένως να είναι από αυτή την άποψη αποδεκτή μία θέση ότι μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και να αναπτυχθεί επιτελώντας τον ρόλο της, εάν και εφόσον υπάρχει επ άπειρον μία δυνατότητα χρονικών η εισοδηματικών περιορισμών στην λειτουργία της. Πολύ περισσότερο όταν είναι πλήρως αναπόδεικτο και εξωπραγματικό ότι έχει κύρια επίδραση, ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, στην άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για την προστασία της κατοικίας τους.
    β) Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είχε και δεν έχει παρά μόνο πολύ μικρή επίδραση είτε στην αριθμητική επάρκεια της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης, είτε στην συνεπακόλουθη τάση των ενοικίων να αυξάνονται. β1) Καταρχάς διότι πάνω από το 50% των προσφερόμενων πανελλαδικά βραχυχρόνιων καταλυμάτων, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, δεν αποτελούσαν ποτέ μέρος του οικιστικού προς ενοικίαση αποθέματος αλλά ήταν και είναι δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά. Καμία επίδραση δεν έχει στο «δικαίωμα στην στέγη» αν θα κατοικεί κάποιος το εξοχικό του σε μία σαιζόν διακοπών η θα το διαθέτει στην ίδια περίοδο βραχυχρόνια.β2) Δεύτερον, και ειδικότερα για τις μεγάλες πόλεις, ας αναφερθεί ως απολύτως αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ο οποίος είναι και ο μόνος δήμος στην Αττική με μεγάλη συγκέντρωση βραχυχρόνιων καταλυμάτων. Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν περίπου 12.000 βραχυχρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος τους (πάνω από 35-40%) ουδέποτε ανήκε στο προσφερόμενο προς ενοικίαση οικιστικό δυναμικό. Απεναντίας, έχουν προκύψει από μεταβολή χρήσης και προήλθαν από παρηκμασμένες εμπορικές χρήσεις (γραφεία, επαγγελματικοί και βιοτεχνικοί χώροι). Μία ματιά στο εμπορικό τρίγωνο αρκεί. Από οικονομική άποψη οι χρήσεις αυτές παρήκμασαν για δεκάδες άλλους λόγους στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται με την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η βραχυχρόνια ακολούθησε. β3) Πολλές από αυτές τις 12.000 κατοικίες του δήμου, πριν αξιοποιηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση ήταν κλειστές και κατέρρεαν διότι η ανακαίνισή τους δεν θα ήταν ποτέ δυνατή παρά μόνον με την συνδρομή ενός κάπως αυξημένου εισοδήματος που θα προέκυπτε από την βραχυχρόνια χρήση τους. Με βάση μόνον αυτό το στοιχείο οι ιδιοκτήτες τους πήραν το ρίσκο να δανειστούν και με προσωπική εργασία να τις ανακαινίσουν. β4). Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 750.000 ακίνητα σε όλη την χώρα (χωρίς καθόλου να υπολογιστούν οι δευτερεύουσες κατοικίες και τα εξοχικά) παραμένουν «ανενεργές». Ειδικότερα στον Δήμο Αθηναίων σχεδόν 150.000 διαμερίσματα- κατοικίες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η αναλογία σε σχέση με τα «απασχολούμενα» ακίνητα στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι περίπου 1 προς 13. Οι βασικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την ενοικίαση (κακή συνεργασία με ενοικιαστές, κακοπληρωτές, ανάγκες συντήρησης κ.τ.λ.) ή ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους. Επίσης, πολλά από τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να ενοικιαστούν επειδή βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν ή δεν θέλουν να επενδύσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη συντήρηση ή την επισκευή τους. Αλλά βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν σχετίζονται με καμία «πίεση» από την βραχυχρόνια μίσθωση. β5) Σε όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τουλάχιστον έως το 2020 ο ρυθμός νέας οικοδόμησης πλησίασε το μηδέν με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στην ανανέωση-ανακαίνιση των παλαιών κατοικιών προέκυψε επιπλέον κενό προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση. β6) Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση περιορίζει ασφυκτικά σε σχέση με το παρελθόν την δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού για την αγορά κατοικίας. Έτσι, η πίεση προς ενοικίαση υπό τις συνθήκες που παραπάνω αναφέρθηκαν μεγαλώνει.
    Συμπερασματικά, η βραχυχρόνια μίσθωση και η ανάπτυξή της, ελάχιστα σχετίζεται με ό,τι το νομοσχέδιο θεωρεί «πιθανή» εξ αιτίας της επίδραση στο δικαίωμα στην κατοικία το οποίο αναφέρει μεν αλλά δεν προστατεύει. Η προστασία του δικαιώματος στην στέγη απαιτεί άλλα μέσα και άλλα μέτρα για τα οποία ελάχιστη συζήτηση γίνεται σε σχέση με την σημασία της.
    Αυτό που πραγματικά ισχύει (και έχει σχέση με το δικαίωμα στην στέγη και την προστασία του) δεν εμπλέκει ειδικά την βραχυχρόνια μίσθωση στο πρόβλημα, αλλά το σύνολο του τουριστικού τομέα της χώρας καθώς σχετίζεται με υπερτουριστική συγκέντρωση είτε σε μεγάλες πόλεις, είτε σε άλλους προορισμούς.
    Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο τους παρόντος νομοσχεδίου. Είτε αφορά μία συγκροτημένη και ενιαία παρέμβαση με πραγματικά σοβαρή μελέτη για την «φέρουσα ικανότητα» κάθε περιοχής σε τουριστική αξιοποίηση (όπου θα μετρούνται συγκεκριμένα ανάλογα με το ποσοστό της ζήτησής τους όλα τα τουριστικά καταλύματα και θα μπαίνουν συνολικά όρια), είτε αφορά στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους, των περιφερειών και των δήμων για την στέγαση των λειτουργών τους.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 18:31 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΙΚΗΣ

    Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και την ανακοίνωση του υπουργείου που προανήγγειλε τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση, στον νόμο θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία τα κτίρια-ολόκληρες οικοδομές στα οποία ΟΛΑ τα διαμερίσματα ενοικιάζονται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης (και προσθέτω εγώ: είναι επίσης μίας και μόνης ιδιοκτησίας η νομής) θα πρέπει να αδειοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις και τους κανόνες των καταλυμάτων του κύριου η του μη κύριου τουριστικού τομέα. Στο Σχέδιο Νόμου τέτοια διάταξη δεν υπάρχει. Είτε πρέπει να περιληφθεί, είτε εάν κρίθηκε ότι δεν αφορά σχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών, να έρθει προς ψήφιση από το αρμόδιο υπουργείο.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 18:50 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΙΚΗΣ

    Οι σκέψεις για άλλη μία ειδική πλατφόρμα η κάτι ανάλογο για την υποβολή και κυρίως για την απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι προβληματικές και γραφειοκρατικές και θα οδηγήσουν χιλιάδες συμμετέχοντες στην βραχυχρόνια (κυρίως ιδιώτες) σε σοβαρά λάθη και άσκοπη απασχόληση. Εφόσον το τέλος «επανέλθει» στην αρχική πρόβλεψη (1,5 ευρώ ανά ημέρα), η αρμόδια αρχή έχει όλες τις προυποθέσεις να συμφωνήσει με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού για απευθείας είσπραξη και απόδοση στις αρχές ενός flat τέλους.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 17:50 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΙΚΗΣ

    Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι, όλοι όσοι μετέχουν στην βραχυχρόνια μίσθωση προσφέροντας ένα η περισσότερα ακίνητα έχουν υποχρέωση να εισπράττουν από τους διαμένοντες βραχυχρόνια στα καταλύματά τους και να αποδίδουν στο κράτος το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος αυτό είχε οριστεί προ της κατάθεσης του Ν/Σ από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών σε 1,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής, ακριβώς όσο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων η τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Στο παρόν Ν/Σ ορίζεται πως ειδικότερα τα καταλύματα που υπερβαίνουν τα 80 τ.μ. και ταυτόχρονα είναι μονοκατοικίες θα εισπράττουν και θα αποδίδουν στις φορολογικές αρχές, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ύψους 10 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης και 4 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης κατά το χειμερινό τετράμηνο. Όσα δηλαδή και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Είναι απολύτως προφανές ότι η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων (μονοκατοικία+80 τ.μ. και πλέον) δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την διαφορά ποιότητας μεταξύ των καταλυμάτων και δεν είναι δίκαιη. Μία πολυτελής βίλα 79 τ.μ. θα υποχρεούται σε είσπραξη 1,5 ευρώ ημερησίως και μία παλαιά μονοκατοικία 80 τ.μ. σε ορεινό χωριό η μία αντίστοιχη μονοκατοικία σε πόλη θα υποχρεούται σε είσπραξη και απόδοση 10 ευρώ ημερησίως. Θεωρώ ότι στα καταλύματα που ενοικιάζονται βραχυχρόνια είναι εντελώς απίθανο να μπορέσει να προσδιοριστεί με τις σημερινές προυποθέσεις ένα δίκαιο σύστημα κατάταξης και προσδιορισμού «κατηγορίας». Είναι ένα θέμα που χρειάζεται σημαντική και διεξοδική μελέτη και συνδέεται με πάρα πολλές παραμέτρους. Κατά συνέπεια πρέπει για την ώρα να επανέλθει και να περιληφθεί στον νόμο η αρχική πρόταση του υπουργείου οικονομικών για flat τέλος 1,5 ευρώ ημερησίως σε όλα τα βραχυχρονίως ενοικιαζόμενα καταλύματα ώστε να αποφευχθεί μία εντελώς άδικη και μη αναλογική κατάταξη-φορολόγηση.