ΜΕΡΟΣ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 25 Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 39Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στο άρθρο 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση: α) αφαιρείται από τον τίτλο, το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 και την παρ. 2 η αναφορά στην οικονομία διαμοιρασμού, β) στην παρ. 1 επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, στο πρώτο εδάφιο τίθεται ως προϋπόθεση, για να θεωρηθεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, η απόκτησή του από βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων και προστίθεται τελευταίο εδάφιο, γ) στην παρ. 2 η φράση «θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία» αφαιρείται, δ) η παρ. 3, περί έναρξης ισχύος, καταργείται, και το άρθρο 39Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 39Α
Εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων
1. Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο (2) ακινήτων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α΄240), είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται το άρθρο 39 και η παρ. 4 του άρθρου 40 του παρόντος, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του παρόντος. Το ίδιο ισχύει και για το εισόδημα που αποκτούν από βραχυχρόνια μίσθωση φυσικά πρόσωπα τα οποία εκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα.
2. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
3. Καταργείται.».

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 12:13 | MARIA PALAMIDOU

    Διάβασα το σχόλιο του κου Λαμπαθιανάκη για παράνομη παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες οικοδεσπότες.
    Ειλικρινά τώρα. Σας διαβεβαιώνω πως οι ιδιώτες οικοδεσπότες δεν ακολουθούν αυτή την τακτική παροχής υπηρεσιών γιατί γνωρίζουμε πως είναι παράνομη βάση της νομοθεσίας και παραβίαση ιδιωτικότητας. Νοικιάζουμε τα σπίτια μας και δεν είμαστε ξενοδοχεία. Οι πελάτες μας επιλέγουν για αυτη τη δυνατότητα ιδιωτικότητας. (έχουμε ζημιές αλλα δεν μπαίνουμε στα σπίτια μας όσο υπάρχουν ένοικοι προσχηματικά)
    Φορολογούμαστε ακόμη και για χρήματα που δεν εισπράτουμε, δηλ την προμήθεια της πλατφόρμας.
    Σε ένα μικρό νησι όπως η Κίμωλος που βρίσκομαι εγώ και ως άνεργη άνω των 55, ειλικρινά με 25 μέρες σεζόν ετησίως.. αλήθεια.. ακόμη κ να είχα επιχείρηση με ένα σπίτι δεν θα είχα ελπίδα βιωσιμότητας.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 11:20 | Κώστας Γκίνης

    Για τους ιδιώτες (εργαζόμενους, συνταξιούχους κ.λ.π) που λειτουργούν μέχρι δύο ακίνητα στη βραχυχρόνια και επομένως δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να καθοριστούν πλήρως οι διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης Φ.Π.Α και τέλους διαμονής παρεπιδημούντων. Το πιο σωστό θα ήταν να μπει ένα ποσοστό κράτησης και για τα δύο και να αποδίδεται στο κράτος μαζί με τη φορολογία εισοδήματος. Και για να μην γίνεται διπλή φορολόγηση να αφαιρείται από το συνολικό δηλωμένο ποσό της βραχυχρόνιας το ποσοστό Φ.Π.Α και τέλους παρεπιδημούντων που θα καταβάλεται ξεχωριστά, και στο υπόλοιπο να επιβάλλεται ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από ακίνητη περιουσία.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 11:13 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Να υπάρξει ενδιάμεση κλίμακα φορολόγησης ανάμεσα στο 15% και 35%.
    Να υπάρξει διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας στη βραχυχρόνια και της ευκαιριακής δραστηριότητας. Υπάρχουν περιοχές κ οικήματα που λειτουργούν λίγες μόνο μέρες το χρόνο.
    Το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει από το 2025 γιατί ήδη υπάρχουν κρατήσεις για το 2024 και δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπλέον φόροι και τα τέλη στις τιμές που ενοικιάστηκαν τα ακίνητα. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θα ισχύσει.
    Το όριο των 2 ακινήτων δεν είναι σωστό κριτήριο. Μπορεί να είναι 2 μικρά διαμερίσματα στην Κοζάνη ή δύο βίλες στη Μύκονο. Όπως και το όριο των 80τμ για επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά ημέρα….πού βρίσκεται αυτό το ακίνητο και πόσες μέρες το χρόνο ενοικιάζεται? Το πιο σωστό μέτρο είναι η φορολόγηση να γίνεται σύμφωνα με το εισόδημα κ όχι σύμφωνα με τα τετραγωνικά.
    Τα νέα τέλη να εισπράττονται μέσω των πλατφορμών γιατί δεν έρχονται όλοι οι ιδιοκτήτες σε επαφή με τους πελάτες.
    Τα ακίνητα των μικρών ιδιοκτητών έχουν ανακαινισθεί με ίδιες δαπάνες που «πονάνε». Καμία βοήθεια δεν έρχεται από το κράτος σε αντίθεση με τους μεγαλοξενοδόχους που έχουν πνιγεί στις επιδοτήσεις. Είναι λίγα τα έσοδα του κράτους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των ιδιωτών?

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 11:46 | Μαρινα Παπαδοπούλου

    Προτείνω ολες αυτές οι επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις να αποδίδονται απ ευθείας στο κράτος από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 10:24 | ΕΛΕΝΗ

    1. Το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει από το 2025 γιατί ήδη υπάρχουν κρατήσεις για το 2024 και δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπλέον φόροι και τα τέλη στις τιμές που ενοικιάστηκαν τα ακίνητα. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θα ισχύσει.
    2. Το όριο των 2 ακινήτων δεν είναι σωστό κριτήριο. Μπορεί να είναι 2 μικρά διαμερίσματα στην Κοζάνη ή δύο βίλες στη Μύκονο. Όπως και το όριο των 80τμ για επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά ημέρα….πού βρίσκεται αυτό το ακίνητο και πόσες μέρες το χρόνο ενοικιάζεται? Το πιο σωστό μέτρο είναι η φορολόγηση να γίνεται σύμφωνα με το εισόδημα κ όχι σύμφωνα με τα τετραγωνικά.
    3. Τα ακίνητα των μικρών ιδιοκτητών έχουν ανακαινισθεί με ίδιες δαπάνες που «πονάνε». Καμία βοήθεια δεν έρχεται από το κράτος σε αντίθεση με τους μεγαλοξενοδόχους που έχουν πνιγεί στις επιδοτήσεις. Είναι λίγα τα έσοδα του κράτους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των ιδιωτών?
    4. Να υπάρξει ενδιάμεση κλίμακα φορολόγησης ανάμεσα στο 15% και 35%.
    5. Τα νέα τέλη να εισπράττονται μέσω των πλατφορμών γιατί δεν έρχονται όλοι οι ιδιοκτήτες σε επαφή με τους πελάτες.
    6. Να υπάρξει διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας στη βραχυχρόνια και της ευκαιριακής δραστηριότητας. Υπάρχουν περιοχές κ οικήματα που λειτουργούν λίγες μόνο μέρες το χρόνο.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 09:28 | Παντελης Αμπρικιδης

    Πρέπει να διευκρινιστεί αν το όριο είναι 2 ΑΜΑ η 2 ΑΤΑΚ. Επίσης άλλο θέμα μια μονοκατοικία στη βορεια Ελλαδα των 80τμ και άλλο θέμα μια μονοκατοικία στη Μυκονο η στη Σαντορίνη . Δεν είναι δίκαιος τρόπος φορολόγησης αυτός. Οι πλατφόρμες να πληρωνουν το φόρο διαμονής απ ευθείας στο κράτος χωρίς την εμπλοκή των ιδιοκτητών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 02:44 | Αθανασιος

    1. Η χρήση και μόνον περισσοτέρων τις μιας πλατφόρμας θα μπορούσε να ξεχωρίσει τον ιδιώτη από τον επαγγελματία. Μπορεί να ειναι δύσκολος ο διαχωρισμός αλλά παντού αναφέρετε μόνο μια επωνυμία ότι δημιουργεί πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό.Αυτό θα ήταν αρκετό για έναν που θέλει να εκμεταλλευτεί τα ακίνητα του να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο μια πλατφορμα.
    2. Να απαγορευτεί η μίσθωση κατοικιών από ιδιώτες σε εταιρείες αλλοδαπής με δικαίωμα υπεκμίσθωσης στο χώρο τις βραχυχρόνιας μίσθωσης και γενικά.
    3. Θα μπορούσατε να προσαρμόσετε το τέλος παρεπιδημούντων ανάλογα με την περιοχή δηλαδή ανάλογα την τιμή του τ.μ στους δήμους. Όχι κάθετα το ίδιο σε όλους. Άλλο ένα κατάλυμα σε ερημικό βουνό και άλλο σε κοσμοπολίτικο νησί.
    4. Σε περίπτωση επιβολής ΦΠΑ να μην υπερβεί το 6% στη διαμονή και το 13% στην διατροφή ώστε να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν και η τιμή σε σχέση με τις γείτονες χώρες

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 23:22 | Αριστείδης

    Ο λεγόμενος «αθέμιτος ανταγωνισμός» στα Ξενοδοχεία προκαλείται από νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν διαμερίσματα ολόκληρων οικοδομών ή πάνω από πέντε διαμερίσματα. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και όχι για τους ιδιώτες που έτσι και αλλιώς περιορίζονται από τον υψηλό συντελεστή Φόρου 35% αν τα έσοδα τους ξεπερνούν τις 12000 Ευρώ.
    Οι συγκεκριμένοι πληρώνουν πλήρως τους φόρους τους και δεν εκπίπτουν οι δαπάνες τους. Η δραστηριότητα τους είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την Εθνική Οικονομία αφού απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό από των Ξενοδοχείων.
    Όσον αφορά την μακροχρόνια μίσθωση ελάχιστα επηρεάζεται από την Βραχυχρόνια, δεδομένου ότι σχετίζεται με τα πολλά κλειστά διαμερίσματα λόγω «περιπετειών» πολλών ιδιοκτητών με αναξιόπιστους και κακοπληρωτές ενοικιαστές.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:03 | Αριστείδης

    Συμφωνώ πλήρως και συνυποβάλλω τα σχόλια του Παναγιώτη από 17/11/2023
    1)Σε όποια χώρα μπήκαν εκ των υστέρων νομικά πρόσωπα στη βραχυχρόνια μίσθωση, που στην αρχή νομοθετήθηκε ορθώς ΜΟΝΟ για τους ιδιώτες, νομικά πρόσωπα που σήμερα έφτασαν να διαχειρίζονται το 60% των ακινήτων που υπάρχουν στη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας,δημιουργήθηκαν πρόβλήματα και την πλήρωσαν οι ιδιώτες, χωρίς να φταίνε, ενώ τα νομικά πρόσωπα με τα χιλιάδες ακίνητα δεν τα πείραξε κανείς. Μπορείτε να τα αποβάλλετε από την βραχυχρόνια μίσθωση, τα νομικά πρόσωπα με τα χιλιάδες ακίνητα δημιουργούν τα προβλήματα ,όχι οι ιδιώτες με τα μέχρι 4 ακίνητα.Συνεπώς απαιτείται εκ νέου νομοθέτηση ως εξής: Η καταχώρηση ακινήτων για κάθε ΑΦΜ δικαιούχου επιτρέπεται μόνο σε φυσικό πρόσωπο, με τον εξής περιορισμό: μέχρι 4 ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου φυσικού προσώπου.Τούτο διότι ιδιώτης στη χώρα μας με 5 ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι φορολογικά συμφέρον να παραμείνει ιδιώτης, αλλά δημιουργεί εταιρία , ΟΕ,ΕΕ, ΙΚΕ, η οποία συμφέρει για εισοδήματα από 30.000-35.000 και πάνω. Η τεράστια πλειοψηφία των ιδιωτών της χώρας διαθέτει από 1 έως 4 ακίνητα, πολλά εκ των οποιων σε σε μέρη με χαμηλή ζήτηση και χαμηλές τιμές ενοικίασης και το συνολικό εισόδημα είναι χαμηλό, πόσο μάλον σε περιοχές με εποχιακή λειτουργία. Οι ιδιώτες τα ακίνητά τους τα δουλεύουν οικογενειακά, βοηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας, και συμπληρώνουν με αυτά το εισόδημά τους. Το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένεια θα πλήξετε με τους περιορισμούς στον αριθμό των ακινήτων μέχρι 2 ακίνητα. Φυσικά ούτε επιχειρηματική δραστηριότητα υποκρύπτεται στα μέχρι 4 ακίνητα των ιδιωτών, ούτε κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος υπάρχει να τα περιορίσετε σε 2 ακίνητα και να αφήσετε να λειτουργούν ανενόχλητα τα νομικά πρόσωπα με τα χιλιάδες ακίνητα.
    2) Επιβάλλεται η έκδοση εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ, με την οποία θα αφαιρεθεί από την φορολόγηση του ποσού της κράτησης στα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωση των φυσικών προσώπων η προμήθεια των ψηφιακών πλατφορμών (booking, airbnb, κτλ.) και η φορολόγηση από το κράτος των ψηφιακών πλατφορμών για την προμήθειά τους.
    Δεν νοείται να φορολογείται ο ιδιώτης για ποσό που δεν εισέπραξε αυτός, αλλά οι ψηφιακές πλατφόρμες, βρείτε τρόπο να τις φορολογήσετε για την προμήθειά τους όπως κάνουν τόσες χώρες.
    3) Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αστική μίσθωση, όπως και η μακροχρόνια, δεν επιτρέπεται να θέσετε οποιουδήποτε είδους περιορισμούς στη βραχυχρόνια, που δεν υπάρχουν στην μακροχρόνια. Να είστε σίγουροι πως θα καταπέσουν αμέσως δικαστικά, όπως κατέπεσαν και σε άλλες χώρες. Τα σπίτια μας νοικιάζουμε είτε μακροχρόνια, είτε βραχυχρόνια, δεν είμαστε τουριστικό κατάλυμα, αλλά σπίτι, αστική μίσθωση είναι. Δεν είναι δυνατόν να σας επιβάλλουν οι συνδικαλιστές μεγαλοξενοδόχοι περιορισμούς, για να εξαφανίσουν τους ιδιώτες και να αυξήσουν κι άλλο τις τιμές στα ξενοδοχεία τους. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοείτε τα εκατομμύρια των Ελλήνων και ξένων που προτιμούν την βραχυχρόνια μίσθωση, που είναι τελείως διαφορετικό προϊόν από τα ξενοδοχεία, δεν υπάρχει δικαίωμα καθαρισμού ,ούτε αλλαγής κλινοσκεπασμάτων, κατά τη διαμονή, δεν υπάρχει πρωινό και πάντα υπάρχει κουζίνα. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοείτε τις πολύ οικονομικότερες τιμές των ιδιωτών της βραχυχρόνιας μίσθωσης από αυτές των ξενοδοχείων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων δεν θα έρθουν σε μια ακριβή χώρα, με μοναδική επιλογή πανάκριβα ξενοδοχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ούτε για επαγγελματικούς λόγους, ούτε για λόγους υγείας, ούτε για λόγους κοινωνικών υποχρεώσεων, πόσο μάλλον για λόγους αναψυχής, με μοναδική επιλογή πανάκριβα ξενοδοχεία. Τα έσοδα του κράτους που θα χαθούν, θα τα μεταθέσετε με έξτρα φόρους σε όλους τους Έλληνες, αλλά δεν αντέχουν ξέρετε.
    4) Τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και του ΚΠολδ με σκοπό τα εξής: α) δημιουργία μητρώου οφειλετών ενοικίων και χρημάτων από φθορές-ζημιές τους στα διαμερίσματα μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης και αδυναμία όσων περιλαμβάνονται στο μητρώο αυτό να μισθώσουν οποιοδήποτε διαμέρισμα μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης, β) κατάργηση της εξαιρετικά δαπανηρής διαδικασίας έξωσης με δικαστικό επιμελητή όσων οφείλουν ενοίκια ή ποσά από φθορές-ζημιές τους στα διαμερίσματα μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης. Νομοθέτηση της δυνατότητας του ιδιοκτήτη, μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής για οφειλόμενα ενοίκια, ή της διαταγής απόδοσης μισθίου για οφειλόμενα ποσά από φθορές-ζημιές , να αλλάζει αμέσως κλειδαριές στο μίσθιο και να αποβάλλει τον μισθωτή μόνο με την υποχρεωτική συνδρομή της αστυνομίας, χωρίς την μεσολάβηση δικαστικού επιμελητή, με την αστυνομία να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του δικαστικού επιμελητή, όπως αυτές προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του ΚΠολδ.Τα χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα των ιδιωτών στη μακροχρόνια μίσθωση οφείλονται στην οικονομική τους αδυναμία να τα ανακαινίσουν, λόγω οφειλών από επαγγελματίες κακοπληρωτές και ζημιάρηδες ενοικιαστές, τους οποίους μάλιστα αρκετοί ιδιώτες ιδιοκτήτες αδυνατούν να τους αποβάλλουν γρήγορα λόγω του υψηλού κόστους της αμοιβής των δικαστικών επιμελητών, και της χρονοβόρας διαδικασίας. Για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο οφειλετών στη μακροχρόνια και στη βραχυχρόνια μίσθωση για λόγους προστασίας των ιδιοκτητών, και να καταστεί υποχρεωτική η προσκόμιση του από τον ενοικιαστή πριν την υπογραφή μισθωτηρίου, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη ,τόσο στη μακροχρόνια, όσο και στη βραχυχρόνια μίσθωση. να αλλάζει αμέσως κλειδαριές στο μίσθιο και να αποβάλλει τον μισθωτή μόνο με την υποχρεωτική συνδρομή της αστυνομίας. Σας ενημερώνω ότι στη βραχυχρόνια μίσθωση ισχύουν σήμερα οι εξαιρετικά κοστοβόρες και χρονοβόρες διατάξεις για την έξωση της μακροχρόνιας, δηλαδή ο ενοικιαστής με συμφωνητικό μένει μέσα μέχρι να τον βγάλει ο δικαστικός επιμελητής, και ο ιδιοκτήτης απεγνωσμένος ψάχνει τρόπο τι θα κάνει με τις κρατήσεις του στις πλατφόρμες , το διάστημα που ο ενοικιαστής παραμένει στο ακίνητο μέχρι την αποβολή του. Η πλατφόρμα βρίσκει άλλο διαθέσιμο ακίνητο, αν υπάρχει, και ο ιδιοκτήτης πληρώνει την όποια διαφορά τιμής. Σε περίπτωση που γίνουν όλες οι παραπάνω τροποποήσεις πάρα πολλοί ιδιώτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως εγώ, θα επιλέξουν την μακροχρόνια μίσθωση.
    5) Νομοθέτηση απαγόρευσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.Τα τελευταία χρόνια όπως και φέτος μεγάλος αριθμών τεράστιων σε έκταση ξενοδοχειακών αλυσίδων εγκαθίσταται στα κέντρα αυτά. Λογικά λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: στο οικόπεδο που εγκαθίσταται μια τέτοια τεράστια ξενοδοχειακή εγκατάσταση πόσες πολυκατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση θα μπορούσαν να χτιστούν. Πάρα πολλές πολυκατοικίες φυσικά, το αγνοείτε όμως και δίνετε συνεχώς άδειες στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονικής για τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα ανενόχλητα τα νομικά πρόσωπα της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα χιλιάδες ακίνητα. Το εύκολο θύμα, αυτό που δεν φταίει σε κάτι, είναι οι ιδιώτες, που τους περιορίζετε στα 2 ακίνητα και τους βάζετε επιπλέον τέλος παρεπιδημούντων και τέλος κλιματικής αλλάγής, που είναι παράνομα, γιατί πρόκειται για αστική μίσθωση, σαν την μακροχρόνια, τα σπίτια μας νοικιάζουμε, και όχι για επιχειρηματική δραστηριότητα, τέλη τα οποία σίγουρα θα καταπέσουν δικαστικά.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:56 | ΞΕΚΟΥΚΟΥΛΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Αρκετά σπίτια στην επαρχεία ανακαινίσθηκαν με υψηλό κόστος, και τώρα τιμορούνται…
    Ένα μικρό σπίτι, με τρία χωριστά υπνοδωμάτια (τρία ΑΜΑ) αλλά ένα ΑΤΑΚ
    πάλι τιμωρείτα.
    Ένα μεγάλο σπίτι πολυτελείας πολα δωμάτια με ένα ΑΜΑ, ένα ΑΤΑΚ επιβραβεύεται…

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:21 | ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ

    Πρεπει να διευκρινιστεί και να ισχύσει οτι ο όρος 2 ακίνητα αφορά 2 διαφορετικά ακίνητα και όχι ενα ακίνητο με 2 ΑΜΑ
    Ειναι Λάθος να μετράνε σαν 2 ακίνητα 2 ΑΜΑ που προκύπτουν απο ενα ΑΤΑΚ

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 21:01 | Χρήστος

    Έχω ένα σπίτι σε νησί της βόρειας Ελλάδας με δύο μήνες σεζόν το οποίο το έκανα με ιδρώτα και στερήσεις και έχω χωρίσει το σπίτι στα 3 νοικιάζοντας το για να βγάλω τα προς το ζην όπως ξέρετε στα νησιά η ζωή είναι πολύ περισσότερο ακριβή από τις πόλεις της επαρχίας βγάζω δέκα χιλιάρικα από αυτά δίνω 1.500 εφορία,+ τα όποια έξοδα και προσπαθώ απλά να ζήσω δεν κλέβω από κανέναν δουλειά γιατί ο τουρισμός είναι περισσότερος από τα hotel που διαθέτει η περιοχή μου, επίσης δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να το νοικιάσω γιατί απλά κανένας δεν θέλει να έρθει να ζήσει το χειμώνα εδώ,τώρα μου λέτε ότι πρέπει να ανοίξω επιχειρήση και να σας δίνω το μισό μου εισόδημα σε εσάς δηλαδή 5 χιλιάρικα η να το κλείσω γενικά δηλαδή να μην έχω να ζήσω την οικογένεια μου ,είστε απλά απαράδεκτοι τουλάχιστον θα έπρεπε να βάλετε εισοδηματικά κριτήρια σε όλο αυτό!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 21:08 | Χρήστος

    Έχω ένα σπίτι σε νησί της βόρειας Ελλάδας με δύο μήνες σεζόν το οποίο το έκανα με ιδρώτα και στερήσεις και έχω χωρίσει το σπίτι στα 3 νοικιάζοντας το για να βγάλω τα προς το ζην όπως ξέρετε στα νησιά η ζωή είναι πολύ περισσότερο ακριβή από τις πόλεις της επαρχίας βγάζω δέκα χιλιάρικα από αυτά δίνω 1.500 εφορία,+ τα όποια έξοδα και προσπαθώ απλά να ζήσω δεν κλέβω από κανέναν δουλειά γιατί ο τουρισμός είναι περισσότερος από τα hotel που διαθέτει η περιοχή μου, επίσης δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να το νοικιάσω γιατί απλά κανένας δεν θέλει να έρθει να ζήσει το χειμώνα εδώ,τώρα μου λέτε ότι πρέπει να ανοίξω επιχειρήση και να σας δίνω το μισό μου εισόδημα σε εσάς δηλαδή 5 χιλιάρικα η να το κλείσω γενικά δηλαδή να μην έχω να ζήσω την οικογένεια μου ,είστε απλά απαράδεκτοι τουλάχιστον θα έπρεπε να βάλετε εισοδηματικά κριτήρια σε όλο αυτό!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 20:38 | Μ. Δημητροπούλου

    Είναι εντελώς παράλογο και άδικο, εξοχικές οικίες σε νησιά/ χωριά να εξισώνονται με μονοκατοικίες σε αστικό περιβάλλον και 5 άστερα ξενοδοχεία και να ζητάτε να καταβάλλεται τέλος κλιματικής αλλαγής 10 ευρώ την ημέρα.
    Επίσης πώς εξισώνεται μια οικία 100 τμ σε ένα χωριό με μια οικία 100 τμ σε Μύκονο/ Σαντορίνη;
    Θεωρώ ότι είναι εντελώς παράλογη και αυθαίρετη η εξίσωση οικιών με βάση μόνο τα τετραγωνικά.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 17:22 | Mariza Syrelli

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 17:24 | ΘΟΔΩΡΟΣ Β.

    Ο κλαδος του airbnb δεν φοροδιαφεύγει, οι κρατήσεις ελέγχονται και διασταυρώνονται μέσα απο τις πλαφόρμες. Αν σκοπός του Ν/Σ είναι η πάταξη στην ελάχιστη φοροδιαφυγή που υπάρχει απο κάποιους είναι εύκολο να εντοπιστούν αυτοί οι κάποιοι που φοροδιαφεύγουν ακόμα και με ένα τηλέφωνο. Δυο ελεγκτές αν προσπαθησουν να κάνουν κρατήσεις εκτός πλατφόρμας, εύκολα θα βρεθούν και αυτοί οι λίγοι παραβάτες. Προφανέστατα λοιπόν δεν είναι η φοροδιαφυγή ο σκοπός αυτού του Ν/Σ.

    Το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει απο το 2025. Κάποιοι έχουν εισπράξει προκαταβολή για το 2024 χωρίς να ξέρουν τη νέα φορολόγηση.

    Η επιβολή ΦΠΑ θα αυξήσει τις τιμές και θα κάνει το ελληνικό τουριστικό προιόν συνολικά λιγότερο ανταγωνιστικό στο εξωτερικό αλλά και πολύ καριβότερο για τον Έλληνα καταναλωτή που θέλει να πάει 4 μέρες διακοπές με την οικογένεια του. Γι αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει καταναλωτή και διαχειριστή του ακινήτου σε φοροαποφυγή άρα σε συμφωνίες εκτός πλατφορμών, άρα χωρίς φορολογικό έσοδο.

    Να διευκρινιστεί ποια ακίνητα υποχρεούνται σε ΦΠΑ. Προφανώς αυτά που θα έχουν κάνει έναρξη λειτουργίας αλλά δεν ειναι σαφές.

    Να διευκρινιστεί πόσα ΑΤΑΚ ή ΑΜΑ εννοεί το Ν/Σ. Κάποιος που έχει 3 ακίνητα των 30τμ δεν θα μπορεί να τα ενοικιάζει ως ιδιώτης ? Αν το Ν/Σ θέλει να ξεχωρίσει την δραστηριότητα μεταξύ μικροιδιοκτητών και εταιρειών ή Φ.Π που έχουν ως επιχειρηματική δραστηριότητα το συγκεκριμένο αντικείμενο με δεκάδες ακίνητα θα πρέπει να μπεί μεγαλύτερο όριο τουλάχισον στα 5 ακίνητα.

    Να εξαιρεθεί το ποσό της προμήθειας των πλατφορμών απο τη φορολόγηση. Σε έναν κλάδο πο δεν αναγνωρίζονται τα έξοδα που κάνει το φορολογικά δικαιο και σωστό είναι να μην φορολογούνται οι διαχειριστές aribnb ακόμη και για τα έσοδα που εισπράττουν οι πλατφόρμες. Να επιδιωχθεί με κεντρικές συμφωνίες η φορολογήση των πλατφορμών για τον τζίρο που επιτυγχάνουν στη χώρα.

    Να μπει και ενδιάμεση κλίμακα φορολόγησης πχ 22% ανάμεσα στο 15% και το 35% πχ και για ποσά έως 25 χιλ.

    Το τέλος παρεπιδημούντων θα πρέπει να εισπράττει κεντρικά το κράτος μέσω των πλατφορμών και να το αποδίδει στους δήμους.

    Το τέλος ανθεκτικότητας δεν μπορεί να είναι 0,5 ευρώ για τα διαμερίσματα και 10 ευρώ για τις μονοκατοικίες. Τέσσερις γκαρσονιέρες ή δυάρια ή τριάρια διαμερίσματα αθροιστικά θα πληρώνουν 2 ευρώ και η μονοκατοικία θα πληρώνει 10 ? Μονοκατοικία είναι και η μονοκατοικία των 2 δωματίων των 35τ.μ αλλά και αυτή των 10 δωματίων των 350τ.μ..

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:34 | michael

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:35 | ΣΤΕΦΑΝΟΥ Α.Ε.

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:43 | Νάσος Γαβαλάς

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 10:18 | Μανώλης Τσοντάκης

    Διερωτώμαι ποιοί είναι οι στόχοι των συγκεκριμένων, εξόφθαλμα άδικων ρυθμίσεων.
    Οι επισκέπτες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν επιθυμούν διαμονή σε ξενοδοχεία, συνεπώς αναφερόμαστε σε άλλο πελατολόγιο. Ιδοκτήτες-διαχειριστές 2, 3 ή και 4 ακινήτων, δεν μπορεί να εξισώνονται με μεγαλο-εταιρείες διαχείρισης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που όντως ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με αθέμιτο ανταγωνισμό σε ξενοδοχεία. Η δυσκολία ανεύρεσης στέγης για (μακροχρόνια) ενοικίαση σε ορισμένες περιοχές, δεν οφείλεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά στα ακίνητα που παραμένουν κλειστά, διότι η ενοικίασή τους είναι ασύμφορη σε σχέση με το ενοίκιο που μπορούν να πληρώσουν οι ενοικιαστές με βάση την ευρύτερη οικονομική κατάσταση. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν ανακαινίσει παλιά αναξιοποίητα ακίνητα, έχουν στηρίξει τον τουρισμό την δύσκολη περίοδο του κορωνοιού και έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση των τουριστών και των εσόδων του κράτους.
    Η πρόταση είναι: 1) Χρόνος βραχυχρόνιας μίσθωσης απεριόριστος παντού 2) Έως 4 ακίνητα (κατοικίες, όχι δωμάτια) ανά ΑΦΜ ή έως συνολικό εισόδημα από μισθώσεις 100,000 Ευρώ

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 09:56 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Καλημέρα σας και συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.
    Ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και επιβάλλοντας ένα τέτοιο μέτρο όπως του ΦΠΑ ,ανεξαρτήτως μορφής λειτουργίας του καταλύματος , θεωρώ ότι είναι καταστροφικό τόσο για την βραχυχρόνια όσα και για τα έσοδα του Κράτους .Βλέποντας πάντα όλα στη ζωή μου με αισιοδοξία , θεωρώ ότι κάτι μας ξεφεύγει και ότι δεν μπορεί εκεί στην Κυβέρνηση να είναι τόσο αδαείς …
    Ακούγοντας τον τελευταίο καιρό και κάποια άλλα δημοσιεύματα για την μείωση τον συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια κατά 50% και θεωρώντας τον ΦΠΑ ως ένα πιο γρήγορο εισπρακτικό μέτρο για τα ταμεία αφού καταβάλλεται κάθε τρίμηνο (χώρια που η μη καταβολή του επισύρει μέχρι και ποινή φυλάκισης ) και άμα αποδίδεται από την πλατφόρμα για εμάς (δεν θα απαιτείται λογιστής)……και άμα υπλογίζεται επί του ποσου αφου κρατηθεί η προμήθεια της πλατφόρμας και κάνοντας κάποιους υπολογισμούς θεωρώ ότι για αυτόν που δεν ξεπερναει τα 12000 ευρω είναι ίσα βάρκα ίσα πανία , ενώ για άνω των 12000 έχω όφελος
    Παράδειγμα για ενοίκα έως 12000 ευρώ
    Καταβληθέν από πελάτη 100 ευρω
    Προμήθεια π.χ 16,4% δηλαδή 16,40
    Επιβολή ΦΠΑ 13% δηλαδη (100-16,4)*13%=10,86
    Με το υπάρχον συντελεστή 15% που επιβάλλεται επί όλου του ποσού που καταβάλλει ο πελάτης στην πλατφόρμα έχουμε συνολική επιβάρυνση 15+16,40=31,40ευρώ
    Με νέο συντελεστή φορολόγησης ενοικίων 7,5% (100-16,4-10,86)*7,5=5,45 και ΦΠΑ 13% έχουμε συνολική επιβάρυνση 16,40+10,86+5,45=32,71 ευρώ

    Παράδειγμα για ενοίκια άνω των 12000 ευρω
    Καταβληθέν πελάτη 100 ευρώ
    Προμήθεια 16,4% δηλαδη 16,40
    Επιβολή ΦΠΑ 13% (100-16,40)*13%= 10,86
    Με τον υπάρχον συντελεστή 35% που επιβάλλεται επί όλου του ποσού που καταβάλλει ο πελάτης στην πλατφόρμα έχουμε συνολική επιβάρυνση 35+16,40=51,40
    Με νέο συντελεστή φορολογίας ενοικίων 17,5% και εάν επιβληθεί αφού αφαιρεθούν οι προμήθειες της πλατφόρμας και το ΦΠΑ (100-16,4-10,86)*17,50=12,72
    Συνολική επιβάρυνση 12,72+10,86+16,4=39,98
    Λαμβάνοντας υπόψη και λειτουργικά έξοδα είτε σαν ιδιώτης είτε σαν επιχείρηση ….Τα συμπεράσματα δικά σας ….
    Λίγο υπομονή όλοι να δούμε τι θα αποφασίσουν οι Σοφοί.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 08:25 | Γιάννης

    Ως προς τον ΦΠΑ, θα πρέπει να μπορώ να υπολογίζω και ΦΠΑ εξόδων. Από το 2024 όλα θα έχουν qr οπότε με ένα σκαναρισμα θα μπορούν να πηγαίνουν στα my data και στο ΦΠΑ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 07:35 | Γεώργιος

    Πρέπει να διευκρινιστεί εάν 3 ακίνητα εννοείτε, 3 διαφορετικά ΑΤΑΚ ή 3 οποιαδήποτε διαφορετικά ΑΜΑ. Ένας ιδιοκτήτης μπορεί να ενοικιάζει τμηματικά 1 ακίνητο (1 ΑΤΑΚ) στο διαθετει 3 δωμάτια προς ενοικίαση (3 διαφορετικά ΑΜΑ).
    Επίσης πρέπει να γίνετε ποιο συγκεκριμένοι σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα όταν αποκτούν εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση και επιβολή ΦΠΑ σε αυτά. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα που μπορεί:
    Να έχουν 1 ιδιόκτητο ακίνητο προς βραχυχρόνια μίσθωση.
    Να έχουν παραπάνω από 2 ιδιόκτητα ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.
    Να υπεκμισθώνουν 1 ή και παραπάνω από 2 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.
    Τέλος με ποιον τρόπο θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ το περιβαλλοντικό τέλος από ιδιώτες ιδιοκτήτες μέχρι 2 ακίνητα?

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 00:35 | Νικόλαος Παπαδόπουλος

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 21:49 | Yuliya

    Με φόρο που πλήρωσα , καθαρίστρια και ζημιά που μου άφησε ο ενοικιαστής στο σπίτι 1400 ευρώ ευδαπ(ενοικασε το σπίτι και έφυγε διακοπές στα νυσια, χωρίς να κλείσει το γενικό διακόπτη ) εμένα μου φάνηκε εντελώς ανόητο να το νοικιάσω πάλι. Βρίσκεσαι σε έναν μπελά για κάτι ψυχούλα που μου έμειναν. Κλειστό και τέλος.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 19:57 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗΣ

    ΔΕΝ λαμβάνεται υπόψη η Τμηματική Μίσθωση ακινήτου (1 ΑΤΑΚ), με συνέπεια να υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον ανώτατο αριθμό «ακινήτων». Π.χ. Οικία με 2 δωμάτια (ένα ΑΤΑΚ) μισθώνεται είτε ολόκληρη (1 ΑΜΑ) είτε ανά δωμάτιο (2 ΑΜΑ, ένα για κάθε δωμάτιο). Έχουμε λοιπόν 1 ΑΤΑΚ και 3 ΑΜΑ, όμως τα 2 ΑΜΑ αφορούν 2 ξεχωριστά δωμάτια και το τρίτο ΑΜΑ ολόκληρη την οικία (δηλαδή και τα 2 δωμάτια μαζί).Τα έσοδα ουσιαστικά προέρχονται από ολόκληρη την οικία (1 ΑΤΑΚ).Τα στοιχεία της τμηματικής μίσθωσης ως διαφοροποίηση με ολόκληρη την οικία δηλώνονται ήδη στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Να λαμβάνουν ξεχωριστά ΑΜΑ όλοι οι χώροι της τμηματικής μίσθωσης (ως στο παράδειγμα 2 ΑΜΑ) και να μην λαμβάνει ξεχωριστό ΑΜΑ και ολόκληρη η οικία (σαν 3ο), αλλά αυτό το 3ο ΑΜΑ να περιγράφεται ως ΑΜΑ 1 + ΑΜΑ 2 (ΧΧΧΧΧ + ΧΧΧΧΧ) και φυσικά να μην θεωρείται 3ο ακίνητο, αφού επί της ουσίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αλλά απλά αποτελεί άθροισμα των 2.

    Στη παραπάνω πρόταση, μπορείτε να προσθέσετε και περιορισμό (π.χ. να απαιτείται ξεχωριστό Α.Μ.Α. ΨΨΨΨΨ για ολόκληρη την οικία και όχι ΧΧΧΧΧ+ΧΧΧΧΧ ΕΦ ΟΣΟΝ ΤΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΤΑΚ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 2.
    Με τον τρόπο αυτό, και τηρείται απόλυτα η πρόταση του νομοσχεδίου για επαγγελματική δραστηριότητα διαχείρισης άνω των 3 ακινήτων και αποφεύγεται το σοβαρό σφάλμα καταμέτρησης του συνόλου 2 τμημάτων ως 3ο διαφορετικό, άλλο ακίνητο.

    Τα παραπάνω, εξυπηρετούν απόλυτα και τον τρόπο καταχώρησης ακινήτων σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες (που δεν είναι ο ίδιος για όλες) που κατέχουν τουλάχιστον το 95% της αγοράς. Επίσης διευκολύνουν πάρα πολύ τους επισκέπτες που επιθυμούν να ενοικιάσουν περισσότερα του ενός δωμάτια μέσα στο ίδιο οίκημα. Τα έσοδα δε για το κράτος, δεν θα διαφοροποιηθούν.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 17:52 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

    Όπως αναφέρουν πολλά σχόλια χρειάζεται διευκρίνιση αν ο περιορισμός των 2 ακινήτων αναφέρεται σε ΑΤΑΚ ή ΑΜΑ

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 17:36 | Yiannis Kotzias

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 16:58 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 15:14 | Ιωάννης Παρασκευόπουλος

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 14:57 | Κώστας Γκίνης

    Τελικά οποίος έχει ένα διαμέρισμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας υπόκειται σε Φ.Π.Α; και εάν ο κάτοχος είναι συνταξιούχος η υπάλληλος δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα πως εισπράττει και πως αποδίδει Φ.Π.Α; Το τέλος παρεπιδημούντων πως θα εισπράττεται και πως θα αποδίδεται; Υπόψη ότι στις βραχυχρόνιες δεν δίνονται POS επειδή οι τράπεζες δεν τις θεωρούν επιχειρηματική δραστηριότητα.Θα εισπράττεται chash; και τι τύπος απόδειξης θα εκδίδεται;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 14:05 | Karopoulos Stathis

    Τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο με ένα ΑΦΜ έχει περισσότερα από ένα ΑΜΑ; Θα ισχύει το ΑΤΑΚ ή το ΑΜΑ ώστε να θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 20:53 | θωμας

    να αποσαφημισθεί ο αριθμος δυο ακινητα ,, δηλαδα 2 ΑΜΑ η δυο ΑΤΑΚ οπως καταχωρουνται στο Ε9 ,, πιστευω οτι νομιμο συμφωνα με τη διαταξη ειναι δυο ακινητα , σε διαφορετικη διευθυνση η σε διαφορετικο οροφο ιδιας οικοδομης ,,Το συστημα ΤΑΧΙς ,,που χορηγει τον ΑΜΑ ,,να εγκρινει η απορριπτει ,,ανάλογα ,
    Επισης ποιο το νοημα των 60 ημερων ,,αφού, καποιος επισκεπτης θα κανει κρατηση για 59 μερες ,, και θα ανανεώνει για αλλες 59 ,,κλπ ,, δεν μπορει να ισχυσει η εν λογω διαταξη ,, η να κανει την κρατηση σε άλλο ονομα επισκεπτη,, ΟΧΙ ΑΛΛΟ νομο με ασάφειες ,,ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ,, οι διαδικασιες , προστιμα κλπ,, ειναι [ ου μπλεξεις με την ΕΦΟΡΙΑ] ,,

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:42 | Μπαχτσεβάνου Ελισάβετ Λαμπρινή

    «Ως ακίνητο νοείται κατά τον Ν. 4446/2016 – Άρθρο 111 τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών». Το παρόν θα αποτελέσει ασύμφορη και άδικη εξέλιξη για τα νοικοκυριά εκείνα που επένδυσαν χρήματα και ελπίδα στον διαχωρισμό ενός ακινήτου τους σε πάνω από δύο μικρά δωμάτια, με σκοπό την εκμετάλλευση τους στην βραχυχρόνια μίσθωση. Σε περιοχές δη που οι τιμές δεν μπορούν να ακουμπήσουν το ικανοποιητικό τιμολογιακό εύρος π.χ. των νησιών μας, και συνυπολογίζοντας τον ανταγωνισμό, η υπόδειξη ενός μονοδρόμου έναρξης επιχείρησης με μοναδικό προϊόν -ουσιαστικά- ένα ακίνητο που χωρίζεται σε 3 ή παραπάνω δωμάτια, θα καταστήσει τα δωμάτια μη ανταγωνιστικά λόγω πρόσθεσης ΦΠΑ και αυξημένης φορολόγησης, την οποία το ακίνητο λόγω κερδών που αποφέρει (μικρότερα από 25.000 € ετησίως) να μην μπορεί πραγματικά να την απορροφήσει. Οδηγούμαστε, λοιπόν, στην αποτυχία. Οδηγούμαστε στην αδυναμία να αποφέρουν καρπούς οι επενδύσεις στις οποίες προχωρήσαμε με μεγάλο κόπο και στερήσεις. Εν κατακλείδι, συνιστάται να χαρακτηρίζεται το ακίνητο βάσει του ΑΤΑΚ και όχι βάσει του ΑΜΑ ή τουλάχιστον να υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο και να επιτρέπεται η διαχείριση από ιδιώτες τριών και άνω ΑΜΑ που βρίσκονται εντός του ίδιου ακινήτου με έσοδα που δεν ξεπερνούν για παράδειγμα τις 30.000 €.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:53 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν θα έλεγα ότι είναι ένας τίτλος που τιμάει κανένα φορολογούμενο που προσπαθεί και με εντιμότητα ακολουθεί τους νόμους. Σκοπός μίας φορολογικής πολιτικής θα έπρεπε να ήταν η ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Τι σημαίνει δίκαιη; Σημαίνει ότι δεν νομοθετώ οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται κάποιες παράμετροι. Πιο συγκεκριμένα ως ακίνητο νοείται κατά το Ν. 4446/2016 – Άρθρο 111 τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
    Μήπως επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσετε το σημείο αυτό διότι πρόκειται για μεγάλη αδικία; Εξισώνονται 2 ακίνητα σε τουριστικά μέρη όπως τα νησιά μας όπου μπορεί η ημερήσια κράτηση να αγγίζει τα 1000 ευρώ με 2 δωμάτια σε ένα ακίνητο σε υποβαθμισμένη περιοχή όπου και καμία άλλη χρήση πιθανός δεν θα μπορούσε να είχε;
    Επίσης στο Άρθρο για την επιβολή ΦΠΑ δεν διαχωρίζει την κατηγορία πάνω από 2 ακίνητα.
    Προτείνετε η αλλαγή του επίμαχου σημείου και να αναγνωρίζεται ακίνητο μόνο από το ΑΤΑΚ. Δηλαδή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ακίνητο με τρία δωμάτια να μπορούν να ενοικιάζονται ξεχωριστά όπως γινόταν και ως σήμερα. Επίσης είναι ένας τρόπος είσπραξης φόρων ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει έλλειμμα διότι δεν συμφέρει σε κανέναν από εμάς να διατηρούμε καταλύματα των 40 ευρώ την βραδιά και να γίνουν προσαυξήσεις 24% ΦΠΑ γιατί πολύ απλά δεν θα ενοικιάζονται. Όπως επίσης η απορρόφηση του ΦΠΑ στην τιμή είναι απαγορευτική διότι πραγματικά τίποτα παραπάνω δεν θα απομένει παρά μόνο κούραση από τον προσωπικό κόπο που βάζουμε.
    Να προστεθεί στο άρθρο ο διαχωρισμός των ακινήτων για την επιβολή ΦΠΑ και να προβλεφθεί εξαίρεση.
    Θέλουμε Δίκαιη Φορολόγηση και ένα λόγο να μας κρατήσει η πατρίδα μας και να μην ψάχνουμε για επιβίωση στο εξωτερικό. Εύχομαι να εισακουστούν οι σκέψεις και να μην προσπεραστεί το κείμενο χωρίς σκέψη. Άλλωστε πρόκειται για διαβούλευση και αυτός είναι ο σκοπός της.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 13:52 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν θα έλεγα ότι είναι ένας τίτλος που τιμάει κανένα φορολογούμενο που προσπαθεί και με εντιμότητα ακολουθεί τους νόμους. Σκοπός μίας φορολογικής πολιτικής θα έπρεπε να ήταν η ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Τι σημαίνει δίκαιη; Σημαίνει ότι δεν νομοθετώ οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται κάποιες παράμετροι. Πιο συγκεκριμένα ως ακίνητο νοείται κατά το Ν. 4446/2016 – Άρθρο 111 τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
    Μήπως επιβάλετε να επαναπροσδιορίσετε το σημείο αυτό διότι πρόκειται για μεγάλη αδικία; Εξισώνονται 2 ακίνητα σε τουριστικά μέρη όπως τα νησιά μας όπου μπορεί η ημερήσια κράτηση να αγγίζει τα 1000 ευρώ με 2 δωμάτια σε ένα ακίνητο σε υποβαθμισμένη περιοχή όπου και καμία άλλη χρήση πιθανός δεν θα μπορούσε να είχε;
    Προτείνετε η αλλαγή του επίμαχου σημείου και να αναγνωρίζεται ακίνητο μόνο από το ΑΤΑΚ. Δηλαδή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ακίνητο με τρία δωμάτια να μπορούν να ενοικιάζονται ξεχωριστά όπως γινόταν και ως σήμερα. Επίσης είναι ένας τρόπος είσπραξης φόρων ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει έλλειμμα διότι δεν συμφέρει σε κανέναν από εμάς να διατηρούμε καταλύματα των 40 ευρώ την βραδιά και να γίνουν προσαυξήσεις 24% ΦΠΑ γιατί πολύ απλά δεν θα ενοικιάζονται. Όπως επίσης η απορρόφηση του ΦΠΑ στην τιμή είναι απαγορευτικό διότι πραγματικά τίποτα παραπάνω δεν θα απομένει παρά μόνο κούραση. Θέλουμε Δίκαιη Φορολόγηση και ένα λόγο να μας κράτηση η πατρίδα μας και να μην ψάχνουμε για επιβίωση στο εξωτερικό. Εύχομαι να εισακουστούν οι σκέψεις άλλωστε πρόκειται για διαβούλευση και να προσπεραστεί το κείμενο χωρίς σκέψη.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 08:00 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να περιοριστεί. Πέραν των παραπάνω μέτρων, πρέπει να υπάρξει και ένας περιορισμός στα διαθέσιμα ακίνητα προς διάθεση στην βραχυχρόνια μίσθωση. Θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτική η ύπαρξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για την διάθεση του ακινήτου στην βραχυχρόνια μίσθωση. Θα μπορούσε να είναι ένα υποχρεωτικό στοιχείο κατά την έκδοση του ΑΜΑ.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 17:41 | ΑΝΝΑ

    Τι γίνεται σε περίπτωση που ένα σπίτι διαθέτει πολλα ΑΜΑ; Δηλαδή ένα σπίτι χωρίζεται σε πολλα σπίτια-δωματια; Αυτό θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα;
    Θα πρέπει κάθε ΑΜΑ να θεωρείται και ακίνητο, όπου πάνω από 2 ΑΜΑ να θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα.
    Σε περίπτωση που ένα ακίνητο διαθέτει site δεν είναι επιχειρηματική δραστηριότητα;;;;
    Επίσης το μεγαλύτερο μέρος των βραχυχρόνιων ακινήτων καθαρίζεται από καθαρίστριες και συνεργεία καθαρισμού τα οποία δουλεύουν παράνομα αλλά και πολλα ακίνητα παρέχουν καθάρισμα ακόμα και πρωινο στη διαμονη παρόλο που δεν επιτρέπεται βάση νόμου.
    Έτσι καταλαβαίνουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτές οι μισθώσεις σίγουρα δεν αποτελούν απλα αστικές αλλά επιχειρηματικές.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:24 | Ανωνυμος

    Ειναι μεγαλο λάθος να διαχωρίζονται τα ακίνητα ανάλογα τον αριθμό κ οχι ανάλογα τα έσοδα. Δλδ τα ίδια βγάζουν 2 ακινητασε έναν τουριστικό προορισμο μικρής εμβέλειας κ 2 βίλες στη Μυκονο? Οχι φυσικά. Με το σκεπτικό σας τα εξισωνετε κ τους βάζετε ιδιες υποχρεωσεις.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 22:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1)Σε όποια χώρα μπήκαν εκ των υστέρων νομικά πρόσωπα στη βραχυχρόνια μίσθωση, που στην αρχή νομοθετήθηκε ορθώς ΜΟΝΟ για τους ιδιώτες, νομικά πρόσωπα που σήμερα έφτασαν να διαχειρίζονται το 60% των ακινήτων που υπάρχουν στη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας,δημιουργήθηκαν πρόβλήματα και την πλήρωσαν οι ιδιώτες, χωρίς να φταίνε, ενώ τα νομικά πρόσωπα με τα χιλιάδες ακίνητα δεν τα πείραξε κανείς. Μπορείτε να τα αποβάλλετε από την βραχυχρόνια μίσθωση, τα νομικά πρόσωπα με τα χιλιάδες ακίνητα δημιουργούν τα προβλήματα ,όχι οι ιδιώτες με τα μέχρι 4 ακίνητα.Συνεπώς απαιτείται εκ νέου νομοθέτηση ως εξής: Η καταχώρηση ακινήτων για κάθε ΑΦΜ δικαιούχου επιτρέπεται μόνο σε φυσικό πρόσωπο, με τον εξής περιορισμό: μέχρι 4 ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου φυσικού προσώπου.Τούτο διότι ιδιώτης στη χώρα μας με 5 ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι φορολογικά συμφέρον να παραμείνει ιδιώτης, αλλά δημιουργεί εταιρία , ΟΕ,ΕΕ, ΙΚΕ, η οποία συμφέρει για εισοδήματα από 30.000-35.000 και πάνω. Η τεράστια πλειοψηφία των ιδιωτών της χώρας διαθέτει από 1 έως 4 ακίνητα, πολλά εκ των οποιων σε σε μέρη με χαμηλή ζήτηση και χαμηλές τιμές ενοικίασης και το συνολικό εισόδημα είναι χαμηλό, πόσο μάλον σε περιοχές με εποχιακή λειτουργία. Οι ιδιώτες τα ακίνητά τους τα δουλεύουν οικογενειακά, βοηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας, και συμπληρώνουν με αυτά το εισόδημά τους. Το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένεια θα πλήξετε με τους περιορισμούς στον αριθμό των ακινήτων μέχρι 2 ακίνητα. Φυσικά ούτε επιχειρηματική δραστηριότητα υποκρύπτεται στα μέχρι 4 ακίνητα των ιδιωτών, ούτε κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος υπάρχει να τα περιορίσετε σε 2 ακίνητα και να αφήσετε να λειτουργούν ανενόχλητα τα νομικά πρόσωπα με τα χιλιάδες ακίνητα.
    2) Επιβάλλεται η έκδοση εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ, με την οποία θα αφαιρεθεί από την φορολόγηση του ποσού της κράτησης στα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωση των φυσικών προσώπων η προμήθεια των ψηφιακών πλατφορμών (booking, airbnb, κτλ.) και η φορολόγηση από το κράτος των ψηφιακών πλατφορμών για την προμήθειά τους.
    Δεν νοείται να φορολογείται ο ιδιώτης για ποσό που δεν εισέπραξε αυτός, αλλά οι ψηφιακές πλατφόρμες, βρείτε τρόπο να τις φορολογήσετε για την προμήθειά τους όπως κάνουν τόσες χώρες.
    3) Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αστική μίσθωση, όπως και η μακροχρόνια, δεν επιτρέπεται να θέσετε οποιουδήποτε είδους περιορισμούς στη βραχυχρόνια, που δεν υπάρχουν στην μακροχρόνια. Να είστε σίγουροι πως θα καταπέσουν αμέσως δικαστικά, όπως κατέπεσαν και σε άλλες χώρες. Τα σπίτια μας νοικιάζουμε είτε μακροχρόνια, είτε βραχυχρόνια, δεν είμαστε τουριστικό κατάλυμα, αλλά σπίτι, αστική μίσθωση είναι. Δεν είναι δυνατόν να σας επιβάλλουν οι συνδικαλιστές μεγαλοξενοδόχοι περιορισμούς, για να εξαφανίσουν τους ιδιώτες και να αυξήσουν κι άλλο τις τιμές στα ξενοδοχεία τους. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοείτε τα εκατομμύρια των Ελλήνων και ξένων που προτιμούν την βραχυχρόνια μίσθωση, που είναι τελείως διαφορετικό προϊόν από τα ξενοδοχεία, δεν υπάρχει δικαίωμα καθαρισμού ,ούτε αλλαγής κλινοσκεπασμάτων, κατά τη διαμονή, δεν υπάρχει πρωινό και πάντα υπάρχει κουζίνα. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοείτε τις πολύ οικονομικότερες τιμές των ιδιωτών της βραχυχρόνιας μίσθωσης από αυτές των ξενοδοχείων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων δεν θα έρθουν σε μια ακριβή χώρα, με μοναδική επιλογή πανάκριβα ξενοδοχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ούτε για επαγγελματικούς λόγους, ούτε για λόγους υγείας, ούτε για λόγους κοινωνικών υποχρεώσεων, πόσο μάλλον για λόγους αναψυχής, με μοναδική επιλογή πανάκριβα ξενοδοχεία. Τα έσοδα του κράτους που θα χαθούν, θα τα μεταθέσετε με έξτρα φόρους σε όλους τους Έλληνες, αλλά δεν αντέχουν ξέρετε.
    4) Τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και του ΚΠολδ με σκοπό τα εξής: α) δημιουργία μητρώου οφειλετών ενοικίων και χρημάτων από φθορές-ζημιές τους στα διαμερίσματα μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης και αδυναμία όσων περιλαμβάνονται στο μητρώο αυτό να μισθώσουν οποιοδήποτε διαμέρισμα μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης, β) κατάργηση της εξαιρετικά δαπανηρής διαδικασίας έξωσης με δικαστικό επιμελητή όσων οφείλουν ενοίκια ή ποσά από φθορές-ζημιές τους στα διαμερίσματα μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης. Νομοθέτηση της δυνατότητας του ιδιοκτήτη, μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής για οφειλόμενα ενοίκια, ή της διαταγής απόδοσης μισθίου για οφειλόμενα ποσά από φθορές-ζημιές , να αλλάζει αμέσως κλειδαριές στο μίσθιο και να αποβάλλει τον μισθωτή μόνο με την υποχρεωτική συνδρομή της αστυνομίας, χωρίς την μεσολάβηση δικαστικού επιμελητή, με την αστυνομία να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του δικαστικού επιμελητή, όπως αυτές προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του ΚΠολδ.Τα χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα των ιδιωτών στη μακροχρόνια μίσθωση οφείλονται στην οικονομική τους αδυναμία να τα ανακαινίσουν, λόγω οφειλών από επαγγελματίες κακοπληρωτές και ζημιάρηδες ενοικιαστές, τους οποίους μάλιστα αρκετοί ιδιώτες ιδιοκτήτες αδυνατούν να τους αποβάλλουν γρήγορα λόγω του υψηλού κόστους της αμοιβής των δικαστικών επιμελητών, και της χρονοβόρας διαδικασίας. Για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο οφειλετών στη μακροχρόνια και στη βραχυχρόνια μίσθωση για λόγους προστασίας των ιδιοκτητών, και να καταστεί υποχρεωτική η προσκόμιση του από τον ενοικιαστή πριν την υπογραφή μισθωτηρίου, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη ,τόσο στη μακροχρόνια, όσο και στη βραχυχρόνια μίσθωση. να αλλάζει αμέσως κλειδαριές στο μίσθιο και να αποβάλλει τον μισθωτή μόνο με την υποχρεωτική συνδρομή της αστυνομίας. Σας ενημερώνω ότι στη βραχυχρόνια μίσθωση ισχύουν σήμερα οι εξαιρετικά κοστοβόρες και χρονοβόρες διατάξεις για την έξωση της μακροχρόνιας, δηλαδή ο ενοικιαστής με συμφωνητικό μένει μέσα μέχρι να τον βγάλει ο δικαστικός επιμελητής, και ο ιδιοκτήτης απεγνωσμένος ψάχνει τρόπο τι θα κάνει με τις κρατήσεις του στις πλατφόρμες , το διάστημα που ο ενοικιαστής παραμένει στο ακίνητο μέχρι την αποβολή του. Η πλατφόρμα βρίσκει άλλο διαθέσιμο ακίνητο, αν υπάρχει, και ο ιδιοκτήτης πληρώνει την όποια διαφορά τιμής. Σε περίπτωση που γίνουν όλες οι παραπάνω τροποποήσεις πάρα πολλοί ιδιώτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως εγώ, θα επιλέξουν την μακροχρόνια μίσθωση.
    5) Νομοθέτηση απαγόρευσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.Τα τελευταία χρόνια όπως και φέτος μεγάλος αριθμών τεράστιων σε έκταση ξενοδοχειακών αλυσίδων εγκαθίσταται στα κέντρα αυτά. Λογικά λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: στο οικόπεδο που εγκαθίσταται μια τέτοια τεράστια ξενοδοχειακή εγκατάσταση πόσες πολυκατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση θα μπορούσαν να χτιστούν. Πάρα πολλές πολυκατοικίες φυσικά, το αγνοείτε όμως και δίνετε συνεχώς άδειες στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονικής για τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα ανενόχλητα τα νομικά πρόσωπα της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα χιλιάδες ακίνητα. Το εύκολο θύμα, αυτό που δεν φταίει σε κάτι, είναι οι ιδιώτες, που τους περιορίζετε στα 2 ακίνητα και τους βάζετε επιπλέον τέλος παρεπιδημούντων και τέλος κλιματικής αλλάγής, που είναι παράνομα, γιατί πρόκειται για αστική μίσθωση, σαν την μακροχρόνια, τα σπίτια μας νοικιάζουμε, και όχι για επιχειρηματική δραστηριότητα, τέλη τα οποία σίγουρα θα καταπέσουν δικαστικά.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:27 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ.

    Με την απαλλαγή από τήρηση βιβλίων / ΦΠΑ των φυσικών προσώπων με έως 2 ακίνητα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επαγγλεματιών και ιδιωτών και δημιουργούνται καταλύμματα «δύο ταχυτήτων».

    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να αποφευχθεί η τεχνητή παράκαμψη του περιορισμού των δύο ακινήτων / ΦΠ με την υπεκμίσθωση ακινήτων σε τρίτους (π.χ. συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα) προκειμένου οι υπομισθωτές να τα εκμεταλλευτούν στο όνομά τους χωρίς τήρηση βιβλίων, π.χ. να επιτρέπεται η υπεκμίσθωση μόνο από υπομισθωτές – νομικά πρόσωπα.

    Θα ήταν δικαιότερο να θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλους που ενεργούν συστηματικά και κατ’ επάγγελμα (π.χ. φυσικό πρόσωπο με ένα μόνο ακίνητο, το οποίο διαθέτει αποκλειστικά σε βραχυχρόνιες μισθώσεις) και ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία μόνο για όσους περιστασιακά διαθέτουν το ακίνητό τους περιορισμένες μέρες τον χρόνο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

    Παραδείγματος χάριν, ένα φυσικό πρόσωπο με δύο διαμερίσματα στο Παγκράτι τα οποία επιλέγει να μην μισθώσει μακροχρόνια αλλά να τα εκμεταλλευτεί ως bnb να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματίας και να υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων και ΦΠΑ, ενώ αν πρόκειται για το εξοχικό του το οποίο χρησιμοποιεί δύο μήνες τον χρόνο και θέλει να εκμετελλευτεί τουριστικά για 60 ή 90 μέρες συνολικά για να έχει ένα επιπλέον εισόδημα να αντιμετωπίζεται ως ιδιώτης.

    Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ομοιομορφία στην φορολόγηση των κατ’επάγγελμα BNB, αρκετά διαμερίσματα θα επιστρέψουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις στα αστικά κέντρα και δεν θα θιγούν όσοι εκμισθώνουν ακίνητα τα οποία παράλληλα ιδιοχρησιμοποιούν και δεν επρόκειτο να διαθέσουν σε τρίτους όλο τον χρόνο.

    Ως προς την καθαριότητα, δεδομένου ότι ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν καθαριστές χωρίς ασφάλιση, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα να εκπίπτει από το εισόδημά τους δαπάνες που καταβάλουν σε καθαριστές με εργόσημο.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 22:17 | Αγγελικη Τ.

    Δεν αναφέρετε τι γινεται σε περίπτωση τμηματικης μίσθωσης. Νοικιάζουμε 3 δωμάτια στο διαμέρισμα μας. Αυτά είναι σε μένα και τον άντρα μου (50% συνιδιοκτησία) αλλά τα διαχειρίζονται οι κόρες μου. Πρέπει να ασκήσουμε πλέον επιχειρηματική δραστηριότητα;

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:13 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ

    Μια πολύ εύκολη λύση είναι η αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων απο την βραχυχρόνια μίσθωση με ξεχωριστό συντελεστή πχ35%.Η ΑΑΔΕ γνωρίζει κάθε μήνα τις κρατήσεις και έχει πλέον ενημέρωση και απο τις πλατφόρμες.
    Η επιλογή αυτή θα λύσει και πάρα πολλά προβλήματα και κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και του κλάδου του τουρισμού .

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:14 | Αλέξανδρος Καραβίτης

    Πρέπει να διασαφηνιστεί αν το όριο είναι τα 2 ΑΜΑ ή τα 2 ΑΤΑΚ.

    Αν είναι τα 2 ΑΜΑ, τότε αποκλείονται περιπτώσεις τμηματικης μίσθωσης ενός σπιτιού ή διαμερισματος ανά δωμάτιο, που είναι πολύ συχνό use case και θα είναι προβληματικό για την αγορά.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 08:09 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

    Μαζι με την συζυγο μου(συνταξιουχοι) διαθετουμε για βραχυχρονια μισθωση 3 ακινητα τα οποια ανηκουν 70% Π.Κ σε εμενα και 30% Π.Κ.στην συζυγο μου πρεπει να κανουμε εναρξη επιχειρηματικης δραστηριοτητας?? Απο την στιγμη που τα 3 ακινητα ανηκουν σε 2 διαφορετικα ΑΦΜ??

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 19:52 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗΣ

    ΣΕ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ 2 ΔΩΜΑΤΙΩΝ Α ΚΑΙ Β, ΣΗΜΕΡΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ 2 Α.Μ.Α., ΕΝΑ Α.Μ.Α. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΩΜΑΤΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΡΙΤΟ Α.Μ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 2 ΩΣ ΑΝΩ ΔΩΜΑΤΙΩΝ Α+Β. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ Α+Β ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΡΙΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 2 ΔΩΜΑΤΙΩΝ Α ΚΑΙ Β. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, Ο Α.Μ.Α. ΠΟΥ ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟ Α+Β ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΜΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ Α ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΙΟΥ Β. π.χ. χχχχχχ/χχχχχχ

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 19:14 | ANARGYROS

    Φορολογείτε τους επαγγελματίες και αφήνετε τους κρυφοεπαγγελματίες αφορολόγητους;Όταν όλοι προσφέρουν παροχές καθαριότητας (χωρίς απόδειξη) είναι ξεκάθαρα επαγγελματίες καταλυμάτων και τους χαιδεύετε. Δεν αποδίδουν ΦΠΑ, δεν τηρούν βιβλία. Τα δύο ακίνητα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ανά οικογένεια,γιατί δύο σύζυγοι θα έχουν 4 ακίνητα και δεν θα θεωρούνται επαγγελματίες.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:47 | ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ Κ.ΠΟΛΥΖΟΣ ΜΟΝ ΙΚΕ ΜΕ ΑΦΜ 997086766 . ΚΩΔ ΚΥΡΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 55201103 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ. ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ“τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση”
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ?? ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΙΣΩΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:28 | Εμμανουήλ Λαμπιθιανάκης

    Είναι πλέον κοινή γνώση ότι στους επισκέπτες βραχυχρόνιας μίσθωσης παρέχονται ενδιάμεσα της διαμονής τους και υπηρεσίες καθαριότητας. Ο καθαρισμός παρέχεται από εταιρείες καθαρισμού ή ιδιώτες χωρίς να αναφέρεται στις καταχωρήσεις στις πλατφόρμες.
    Μάλιστα, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπηρεσίες άμεσης επικοινωνίας με τους επισκέπτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, υποδοχής και 24ωρης εξυπηρέτησης των πελατών, παράδοσης και παραλαβής της ιδιοκτησίας, καθώς και δυνατότητα συνδυασμού ενοικίασης αυτοκινήτων / σκαφών κατά τη διαμονή των επισκεπτών, δηλαδή concierge services.
    Ακόμη, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι τα καταλύματα δεν διαφημίζονται μόνο σε γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb) αλλά σε ιστότοπους επαγγελματικής παροχής τουριστικών υπηρεσιών (π.χ. booking.com, a-hotel.com κ.ά.).
    Συνεπώς ακόμα και η εκμετάλλευση μέχρι δύο (2) ακινήτων αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα.