Άρθρο 15 Άλλες μειώσεις του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικές ρυθμίσεις – Προσθήκη άρθρου 28Γ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), μετά το άρθρο 28Β, προστίθεται άρθρο 28Γ ως εξής:
«Άρθρο 28Γ
Λοιπές μειώσεις του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικές ρυθμίσεις
1. Τα άρθρα 28Α και 28Β δεν εφαρμόζονται για τα τρία (3) πρώτα έτη από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 28Α. Για το τέταρτο έτος από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, το τεκμαιρόμενο ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α μειώνεται κατά δύο τρίτα (2/3). Για το πέμπτο έτος από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας το τεκμαιρόμενο ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α μειώνεται κατά ένα τρίτο (1/3).
2. Τα άρθρα 28Α και 28Β δεν εφαρμόζονται σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%).
3. Το ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α μειώνεται κατά το ήμισυ (1/2): για υπόχρεους της παρ. 1 που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ δικηγορος

    Το ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α μειώνεται κατά το ήμισυ (1/2): για υπόχρεους της παρ. 1 που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : ΑΥΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων ΩΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ 2023 ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 19:53 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ δικηγορος

    ΠΡπει να εξαιρεθουν οσοι συνταξοδιοτηθουν στα 62 με 40 ετη ασδαλισης πραγματικα και με εξαγορα εφοσον εκκρεμει αιτηση εξαγορας για την συμπληρωση των 40 ετων ασφαλισης και ηδη ειναι 60 ετων

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:37 | Γεώργιος Μάτσος

    Πρόκειται για τη χειρότερη διάταξη του νομοσχεδίου. Για την ακρίβεια, τη διάταξη που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη επαφής των συντακτών του νομοσχεδίου με τον τρόπο σκέψης των νέων επαγγελματιών.

    Χθες το βράδυ μόλις είδα φίλο μου νέο επαγγελματία που, επειδή δεν έχει λάβει ακόμη το πτυχίο που θα του επιτρέψει να κάνει ο ίδιος έναρξη, διατηρεί την επιχείρησή του στο όνομα του ήδη συνταξιούχου πατέρα του. Πιάσαμε – όπως είναι φυσικό – τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Μου λέει «ευτυχώς έχω το μαγαζί στον πατέρα μου που καλύπτει το τεκμήριο με τη σύνταξή του, εγώ δεν θα κάνω ποτέ έναρξη». Του λέω «λόγω του νομοσχεδίου;» «Ε ναι», μου λέει, «εννοείται λόγω του νομοσχεδίου.

    Αν έτσι σκέφτεται ο νέος επαγγελματίας που έχει ήδη μια στρωμένη οικογενειακή επιχείρηση – ότι δηλαδή δεν θα κάνει ποτέ έναρξη για να μην τον πιάνει το τεκμήριο – πώς θα πρέπει να σκέφετεται ο νέος επαγγελματίας και ιδίως ο νέος επιστήμονας που δεν έχει ακόμη τίποτε: Ούτε στρωμένο γραφείο, ούτε στρωμένη δουλειά, ούτε στρωμένο επαγγελματικό μέλλον. Και ο οποίος δεν θέλει να γίνει υπάλληλος των χιλίων ευρώ. Διότι καλά φαίνεται να θέλει η κυβέρνηση να μας κάνει υπαλλήλους, αλλά δεν σκέφεται ότι οι συνθήκες στον κόσμο των υπαλλήλων δεν είναι καλές μισθολογικά, ούτε φορολογικά-ασφαλιστικά. Και η όποια φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών είναι το φυσιολογικό αντιστάθισμα ενός παραδοσιακά άθλιου φορολογικού καθεστώτος, που δεν έχει συγκεντρώσει ποτέ τη συναίνεση των φορολογουμένων, από ιδρύσεως του ελλαδικού κράτους.

    Τι θα κάνει λοιπόν ο νέος, ειδικά ο επιστήμονας, που στη μισθωτή εργασία αισθάνεται να ασφυκτιά ο δυναμισμός του και να πνίγονται οι ικανότητές του χωρίς ικανοποιητικό αντάλλαγμα, από την άλλη όμως έχει τη φυσιολοιγκή ανασφάλεια της ηλικίας του και καθόλου δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει, αν θα πετύχει να καθιερωθεί στην αγορά, αν θα βρει κι άλλους πελάτες εκτός από τους ένα-δυο που φαίνεται να έχει για αρχή.

    Διότι ο νέος επαγγελματίας, εκτός από τη φυσιολογική ανασφάλεια της ηλικίας του, θα βλέπει και κάτι ακόμη: Θα βλέπει ένα φορολογικό καθεστώς που όσο περνούν τα χρόνια θα τον «σφίγγει» σαν φορολογική αγχόνη. ΔΕΝ γνωρίζει αν θα βγάζει σε πέντε με έξι χρόνια τα εισοδήματα που του υποθέτει το νομοσχέδιο ο επίδοξος νέος επαγγελματίας. Και αυτό θα επιτείνει σημαντικά την αβεβαιότητα που θα αισθάνεται, ως προς τι να κάνει. Και όπως ο νέος επαγγελματίας με τον οποίο συνομίλησα χθες βράδυ, που έλεγε ότι δεν θα κάνει «ποτέ» έναρξη, παρά το ότι είχε στρωμένη πατρική δουλειά, ακριβώς έτσι και ο νέος επίδοξος επαγγελματίας δεν θα θέλει να κάνει ΠΟΤΕ έναρξη.

    Και τι θα κάνει τότε, εάν δεν θέλει να γίνει υπάλληλος των 1.000 ευρώ. Θα σας πω εγώ τι θα κάνει: Θα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ! Ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του σε αυτή χώρα!

    Εμείς οι παλιοί κάτι θα κάνουμε, κάτι θα καταφέρουμε, όσοι μας «πιάνει» το ελάχιστο τεκμαιρόμενο εισόδημα. Έχουμε διαμορφώσει τη ζωή μας, δεν θέλουμε να την αλλάξουμε. Οι νέοι όμως δεν έχουν τίποτε ούτε για να βασιστούν, αλλά ούτε για να κρατήσουν και για να τους κρατήσει, οι νέοι που δεν έχουν διαμορφώσει τη ζωή τους και που δεν θέλουν τις εξευτελιστικές συνθήκες της ελλαδικής υπαλληλίας, πολύ απλά θα σηκωθούν να ΦΥΓΟΥΝ!

    Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που η κυβέρνηση πρόφερε τις λέξεις «brain gain»; Γιατί άλλαξαν όλες αυτές οι ωραίες προτεραιότητες της πρώτης τετραετίας; Το αναφέρω πραγματικά με πόνο. Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να μετρούν με ακρίβεια «λεπτού του ευρώ» (που λέει ο λόγος) τα «606 εκατομμύρια» που θα εισπράξει από το νομοσχέδιο αυτό, μπορεί να καμαρώνει που «επιτέλους» θα μειώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε «ευρωπαϊκά» ποσοστά, όμως η πραγματικότητα είναι «τοίχος» στον οποίο θα χτυπήσει με ορμή αυτοπεποίθηση του οικονομικού επιτελείου.

    Και ο τοίχος αυτός έχει όνομα και λέγεται: Μετανάστευση των νέων επιστημόνων λόγω της επικείμενης, ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από το κεφάλι τους στην Ελλάδα, φορολογικής καταπίεσης!

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 08:26 | Ελένη Φεΐμη

    Ακόμα και οι μισθωτοί φορολογούνται για το καθαρό τους εισόδημα (μικτά – ασφαλιστικές εισφορές). Για ποιόν λόγο να μην ισχύσει κάτι ανάλογο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την στιγμή που τεκμαίρεται πως δεν μπορούν να δηλώνουν εισόδημα κάτω του βασικού μισθού;
    Επίσης υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα που δεν έχουν την δυνατότητα εκ των πραγμάτων να εργασθούν ικανές ώρες με βάση τις οποίες να λάβουν αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες του κατώτατου μισθού.
    Εφόσον δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς να επιλέξουν την ημιαπασχοληση γιατί να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες;
    Εφόσον τους εξισώνετε φορολογικά με τους μισθωτούς, θα πρέπει να ισχύσουν και όλες οι υποπεριπτώσεις της μισθωτής εργασίας.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 23:15 | Σ.Γ.

    ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΙΚΟΣΧΕΔΙΟ!!!
    Ως χρόνος έναρξης της ατομικής επιχείρησης θα πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία έναρξη του επιτηδευματία και όχι να υπολογίζεται μία προγενέστερη έναρξη την οποία έκανε διακοπή πριν χρόνια. Ακόμα δε περισσότερο όταν ο ΚΑΔ της τελευταίας έναρξης δεν έχει καμία σχέση με το ΚΑΔ της παλιάς έναρξης την οποία έχει κάνει διακοπή. Ανήκω σε αυτή την περίπτωση και ξεκίνησα νέα δραστηριότητα με ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων προϊόντων, έχοντας αγοράσει πάγια και μη έχοντας ακόμα αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων και αντίστοιχα κέρδη τον 1ο χρόνο λειτουργίας. Είναι δυνατόν να μου επιβληθεί τεκμαρτό εισόδημα ως συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας για 2 ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρούσα στο παρελθόν και ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΔ?!!! Με ποια λογική μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια επιχειρηματικής δραστηριότητας?

    Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΥΠΟΛΌΓΙΣΕ ΤΟ ΠΟΣΌ ΤΟΥ ΦΌΡΟΥ ΣΕ 7.000!!! ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΑΥΤΆ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΤΑΝ ΈΧΩ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ 2023?? ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΔΙΟΡΘΏΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:01 | Στέλιος Λεριός

    Στο συγκεκριμένο άρθρο θα πρότεινα να θεσπίσετε τη ρητή εξαίρεση από την εφαρμογή του τεκμηρίου για τα μπλοκάκια (28Γ ΚΦΕ). Είναι πολλοί οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με «μπλοκάκι». Έτσι όπως είναι διατυπωμένη μέχρι σήμερα η διάταξη δεν καθίσταται σαφές αν οι συγκεκριμένοι ελέυθεροι επαγγελματίες εξαιρείται από τη ρύθμιση του τεκμαιρόμενου κέρδους ή όχι.

    Με τη ρητή εξαίρεση στο συγκεκριμένο άρθρο θα καταστεί απολύτως σαφές και θα αρθεί οποιαδήποτε αμφιβολία ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία θα εφαρμοστεί πλήρης απαλλαγή του τεκμηρίου.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 09:37 | Κυριακή

    Στην Ελλάδα οι ατομικές επιχειρήσεις λειτουργούν και ως οικογενειακές.
    Ζευγάρι επαγγελματιών που αλληλοσυμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα ,( δεν μπορούν να συγχωνευτούν σε μία επιχείρηση λόγω φύσης επαγγέλματος) , επιβάλλεται το τεκμαρτό και στον έναν και στον άλλο. Το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα της οικογένειας είναι τεράστιο.Πρέπει να υπάρξει κάποια μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος της οικογένειας.
    Οι κοντά στη σύνταξη που δεν έχουν συμπληρωμένα τα έτη ασφάλισης , ή το όριο ηλικίας είναι σε αδιέξοδο. Η κλίμακα που ισχύει για νέους επαγγελματίες, να ισχύσει ανάποδα γι αυτές τις περιπτώσεις.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 21:47 | Κωνσταντίνος Λιακόπουλος

    Επιπλέον, στο συγκεκριμένο άρθρο θα πρότεινα να θεσπίσετε τη ρητή εξαίρεση από την εφαρμογή του τεκμηρίου για τα μπλοκάκια (28Γ ΚΦΕ). Ναι μεν το άρθρο 14 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, όπως είναι διατυπωμένο παραπέμπει στο εισόδημα από μπλοκάκια, ωστόσο μειώνει το τεκμήριο, κατά τον ίδιο τρόπο με το εισόδημα της έμμισθης. Δηλαδή για παράδειγμα, με τεκμήριο 10.000 και εισόδημα από μπλοκάκια 8.000€, το τεκμαρτό θα είναι 2.000€.

    Με τη ρητή εξαίρεση στο συγκεκριμένο άρθρο θα καταστεί απολύτως σαφές ότι αυτή η κατηγορία θα εξαιρεθεί από τη ρύθμιση του τεκμαιρόμενου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 21:48 | Κωνσταντίνος Λιακόπουλος

    Στο εν λόγω άρθρο θα πρότεινα να εξετάσετε την επέκταση του χρόνου απαλλαγής από το τεκμήριο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες (28Γ Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) για τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας (αντί για τρία έτη, που προβλέπει η υπό κατάθεση ρύθμιση) συν δύο έτη μερικής απαλλαγής.

    Σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους, η πενταετία συνιστά ένα χρονικό διάστημα, που τυγχάνει ευνοϊκής φορολογικής και ασφαλιστικής αντιμετώπισης, αν εξετάσετε αναλογικά την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προβλέπει την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος ή την υπαγωγή στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία με μειωμένες εισφορές.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 18:44 | Αντώνιος Μιχελόγγονας – Δικηγόρος

    Θα ήταν δόκιμο να προστεθεί στο παρόν άρθρο ακόμα μια περίπτωση, είτε πλήρους εξαίρεσης από την εφαρμογή του τεκμηρίου, είτε μείωσης αυτού, για περιπτώσεις ζευγαριών ελευθέρων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται από κοινού.

    Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο μεταξύ ζευγαριών να δραστηριοποιείται πιο ενεργά επαγγελματικά ένας/μία εκ των δύο (πιθανόν αναλαμβάνοντας και εργασίες που κανονικά θα έκανε ο/η άλλος/η), ώστε ο/η άλλος/η να μπορεί να αφοσιωθεί περισσότερο στην κοινή οικογενειακή ζωή, στη φροντίδα των παιδιών κοκ.

    Ενδεικτικά, με την υφιστάμενη ρύθμιση αν ένα ανδρόγυνο επαγγελματιών 6ετίας αναλάβουν μαζί εργασίες συνολικής αξίας 25.000 ευρώ, και εξ’ αυτών ο σύζυγος αναλάβει εργασίες που αντιστοιχούν σε 20.000 ευρώ (και δηλώσει τα σχετικά έσοδα) επειδή η σύζυγος θέλησε να αναλάβει λιγότερα και τον συνέστησε, για τη σύζυγο θα εφαρμοστεί το τεκμήριο και αντί για 25.000 € που θα έπρεπε να φορολογηθούν θα φορολογηθούν για περίπου 31.000 €.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 15:52 | Γιαννακοπουλος Παντελη

    Γεια σας . Το προβλημα ειναι οτι οριζομαστε by default φοροφυγαδες ολοι οσοι κανουμε ενα επαγγελμα στο οποιο δεν θελουμε η και δεν μπορουμε να βγαλουμε τα λεφτα που αποφασιστηκαν .
    Απλο παραδειγμα απο προσωπικη εμπειρια συνεργατων μου και εμενα.
    Ειμαστε μπλοκακι σε αδρανεια . Πληρωνουμε εισφορες ΕΦΚΑ για να συμπληρωσουμε συνταξιμα χρονια . Δεν εχουμε συναλλαγες αλλωστε αυτες στην περιπτωση των μηχανικων φαινονται γιατι τιποτα δεν εκδιδεται χωρις ηλεκτρονικη καταχωριση .
    Γιατι με ΜΗΔΕΝΟΙΚΟ EISODHMA πρεπει να πληρωσουμε ? Αυτη η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ περιπτωση δεν εχει προβλεφθει .
    Εμας θα μας βολευε το ν/σ αν επαναφερετε τις ελαχιστες αμοιβες και να φορολογουμαστε με βαση αυτες …

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:42 | Παπαδοπουλος Γεωργιος

    Το λογικό είναι να υπάρχει κλιμάκωση στη μείωση για τους οικισμούς, εκτός δηλαδή του 50% για κάτω από 500 κατοίκους, να υπάρχει τουλάχιστον μία βαθμίδα ακόμα π.χ. 30% για οικισμούς 501-1500 κατοίκων.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 22:35 | Π.Παπαγεωργίου

    Ανεξαρτήτα από την συμφωνία ή όχι με το νομοσχέδιο (δεν είναι αυτός ο στόχος της διαβούλευσης) και χωρίς ανατροπή της συνολικής φιλοσοφίας ας ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν περιπτώσεις επιστημόνων οι οποίοι στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους έκαναν πρώτη έναρξη, δραστηριοποιήθηκαν για αρκετά έτη ως επιτηδευματίες στην συνέχεια έκαναν διακοπή και απασχολήθηκαν για μεγάλη χρονική διάρκεια ως μισθωτοί. Μετά από τυχόν απόλυση και διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας κάνουν επανέναρξη με κύριο κίνητρο την δυνατότητα συνέχισης της ασφάλισης και συμπλήρωση εισοδήματος στον βαθμό που αυτό καταστεί εφικτό.
    Επί της ουσίας πρόκειται για νέα επαγγελματική προσπάθεια και για αυτούς το χρονικό διάστημα ισχύος των μειώσεων του άρθρου 28Γ να άρχεται από την ημερομηνία επανέναρξης (έστω της πρώτης επανέναρξης για αποφυγή καταχρηστικών πρακτικών – σημειώνεται ότι η λήξη της επιδότησης ανεργίας που έπεται πολυετούς μισθωτής απασχόλησης μπορεί να επαληθευτεί με ευχέρεια).

    Τα παραπάνω ας ληφθούν υπόψη ιδιαίτερα για τους άνω των 57 ετών, εξάλλου για την πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων επιστημόνων έδρα δηλώνεται η 1η κατοικία και στην περίπτωση που υπάρξει απασχόληση θα αφορά πιθανότατα σε «μπλοκάκι» άλλως πιθανά να έχουν μηδενικό τζίρο.

    Με το παραπάνω σκεπτικό να προστεθεί παράγραφος 1α ως ακολούθως:

    1α. Τα άρθρα 28Α και 28Β δεν εφαρμόζονται για τα τρία (3) πρώτα έτη από την πρώτη επανέναρξη άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 28Α η οποία συμβαίνει μετά από διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας. Για το τέταρτο έτος από την πρώτη επανέναρξη της άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας η οποία συμβαίνει μετά από διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας, το τεκμαιρόμενο ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α μειώνεται κατά δύο τρίτα (2/3). Για το πέμπτο έτος από την επανέναρξη της άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας η οποία συμβαίνει μετά από διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας το τεκμαιρόμενο ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α μειώνεται κατά ένα τρίτο (1/3).

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 19:27 | Σπύρος

    Ποιός ήταν αυτός που σκέφθηκε να εξαιρούνται από τα τεκμήρια μόνο οι ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80%; Δηλαδή ένας ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% είναι το ίδιο παραγωγικός με τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες; Τραγικές ρυθμίσεις.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 14:32 | ΚΓ

    Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών/αυτοαπασχολουμένων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εξής παράγοντες:
    α) δήλωση της κατοικίας ως έδρας
    β) συνολικά εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως: συμμετοχή σε ΟΕ/ΕΕ, μερίσματα, ενοίκια κλπ.

    Όσον αφορά στην αποτελεσματική δίωξη της φοροδιαφυγής, καθολική εφαρμογή συστήματος ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ για όλους τους φορολογούμενους!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:22 | Σ.Γ.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι αυτονόητο αλλά πρέπει να διευκρινισθεί: Ως χρόνος έναρξης της ατομικής επιχείρησης θα πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία έναρξη του επιτηδευματία και όχι να υπολογίζεται μία προγενέστερη έναρξη την οποία έκανε διακοπή πριν χρόνια. Ακόμα δε περισσότερο όταν ο ΚΑΔ της τελευταίας έναρξης δεν έχει καμμιά σχέση με το ΚΑΔ της παλιάς έναρξης την οποία έχει κάνει διακοπή. Ανήκω σε αυτή την περίπτωση και ξεκίνησα νέα δραστηριότητα με ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων προϊόντων, έχοντας αγοράσει πάγια και μη έχοντας ακόμα αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων και αντίστοιχα κέρδη τον 1ο χρόνο λειτουργίας. Είναι δυνατόν να μου επιβληθεί τεκμαρτό εισόδημα ως συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας για 2 ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρούσα στο παρελθόν και ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΔ?!!! Με ποια λογική μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια επιχειρηματικής δραστηριότητας? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΑΣ!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 23:55 | Α.Τ.

    Θα πρέπει να προστεθεί ειδική διάταξη και να εξαιρεθούν πλήρως και ρητά από το τεκμαρτό εισόδημα οι περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. δικηγόρων, μηχανικών κτλ) οι οποίοι απλώς έχουν ανοικτά βιβλία και δηλώνουν ως έδρα το σπίτι τους χωρίς να ασκούν το επάγγελμα (έχοντας δηλαδή μηδενικούς τζίρους), προκειμένου να διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία με σκοπό να πληρώνουν τις προβλεπόμενες εισφορές στον ΕΦΚΑ για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη και να λάβουν σύνταξη.
    Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. δικηγόροι μηχανικοί κτλ) που έχουν εργαστεί επί πολλά χρόνια ως έμμισθοι (σε εταιρείες κτλ), έχοντας παραλλήλως «ανοικτά βιβλία» («παράλληλη μισθωτή απασχόληση») αλλά για κάποιους λόγους διακόπτουν (για κάποιο διάστημα – μικρότερο ή μεγαλύτερο) την έμμισθη απασχόλησή τους (ενδεχομένως μέχρι να συνάψουν την επόμενη έμμισθη σχέση), αλλά είναι υποχρεωμένοι (αν θέλουν να διατηρήσουν την ιδιότητά τους και να εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ) να έχουν «ανοικτά βιβλία», χωρίς εν τούτοις να ασκούν στην πραγματικότητα το ελεύθερο επάγγελμα (έχοντας μηδενικούς τζίρους).
    Η εξαίρεση των ανωτέρω κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών από το τεκμαρτό εισόδημα πρέπει να είναι ρητή. Η υπαγωγή των περιπτώσεων αυτών στην γενική ρύθμιση της αμφισβήτησης των τεκμηρίων είναι αλυσιτελής και δεν τους προφυλάσσει από την άδικη φορολόγηση επί ανύπαρκτου εισοδήματος με δεδομένο ότι η πείρα έχει αποδείξει ότι η φορολογική διοίκηση είναι γενικώς αρνητική έναντι της αμφισβήτησης τεκμηρίων. Άλλωστε οι ανωτέρω περιπτώσεις είναι αμφίβολο ότι μπορούν να υπαχθούν στην έννοια της «ανωτέρας βίας», σύμφωνα με την διατύπωση της εξαίρεσης (η) της παραγράφου 3 του (νέου) άρθρου 28Α. Θα πρέπει δε να θεωρείται δεδομένο ότι οι παραπάνω κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματικών θα προσφύγουν μαζικά αμφισβητώντας το τεκμήριο φορολογητέου εισοδήματος, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για την ταλαιπωρία των φορολογουμένων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών.
    Θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση μη εισαγωγής ρητής εξαίρεσης από το τεκμήριο που να καλύπτει τις ανωτέρω περιπτώσεις θα οδηγήσει πολλούς στην διακοπή της δραστηριότητάς τους, κάτι που θα έχει ως περαιτέρω αποτέλεσμα (α) το δημόσιο όχι μόνο να μην εισπράξει τους προσδοκώμενους αυξημένους φόρους αλλά ούτε καν το τέλος επιτηδεύματος και (β) ο ΕΦΚΑ να απωλέσει ασφαλιστικές εισφορές.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:46 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Πιστεύω ότι ως χρόνος έναρξης της ατομικής επιχείρησης θα πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία έναρξη του επιτηδευματία και όχι να υπολογίζεται μία προγενέστερη έναρξη πιθανόν και 20 χρόνια πίσω την οποία έκανε διακοπή πριν δέκα χρόνια,(στο τέλος επιτηδεύματος δυστυχώς δεν έχει την απαλλαγή της πενταετίας) εδώ όμως στο παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί ως νέα έναρξη και να έχει την απαλλαγή και τις εκπτώσεις της πενταετίας. Ακόμα δε περισσότερο όταν ο ΚΑΔ της τελευταίας έναρξης δεν έχει καμμιά σχέση με το ΚΑΔ της παλιάς έναρξης την οποία έχει κάνει διακοπή.
    Υπάρχουν ακόμα ατομικές επιχειρήσεις ,στην επαρχία σε μικρά χωριά, κυρίως ανθρώπων που ασχολούνται με το πολύ μικρό λιανεμπόριο (πρατήρια άρτου ,μικρά ψιλικατζίδικα κλπ.) , αλλά και παραδοσιακά καφενεία ,κουρεία και κάποιοι επιτηδευματίες παροχής υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών για όλους αυτούς θα πρέπει να προβλεφθεί από το νέο νομοσχέδιο μια επιπλέον μέριμνα.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 10:39 | παναγιωτης Παπαδημητρίου

    NA ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 28Δ
    ΣΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Είναι γνωστό ότι στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών το εισοδημσ και ο κύκλος εργασιών μειώνεται. Παράλληλα προσπαθούν να παραμείνουν στο επάγγελμα κυρίως για την θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης , που πλέον έχει ως όριο τα 67 έτη με σαράντα έτη ασφάλισης. Οπως ορθά στους νεοεισερχόμνεους στο επάγγελμα προβλέπεται ιδιάιτερο καθεστώς τα πρώτα πέντε έτη, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και σε αυτούς που είναι άνω των 60 ετών και βαινουν προς την σύνταξη.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 18:49 | ΠΑΠΑΔΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ο Δήμος Δωρίδος Ν. Φωκίδας (του οποίου ένα μεγάλο μέρος κατά την νομοθεσία είναι προβληματική περιοχή) είναι μία αραιοκατοικημένη περιοχή, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του εν λόγω Δήμου για την επιβίωση τους ασχολούνται κατα κύριο λόγο με την κτηνοτροφία και οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων χωριών ασκούν κάποια άλλα επαγγέλματα και συμπληρωματικά για την επιβίωση τους ασχολούνται και με αγροτικά επαγγέλματα ούτως ώστε να καταστεί δυνατό να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της επιβίωσης τους. Για τον λόγο αυτό η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει την ασφάλιση των επαγγελματιών στο ΟΓΑ για όσους ασκούν κύρια επαγγελματική (μή αγροτική- μή αλιευτική- μή κτηνοτροφική) δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων.
    Ύστερα από τα παραπάνω προτείνουμε–ζητούμε για τους “επαγγελματίες (μή αγροτικής – μή αλιευτικής- μή κτηνοτροφικής δραστηριότητας)” που υπάγονται σε καθεστώς ασφάλισης «ΟΓΑ για χωριά (περιοχές) κάτω των 2.000 κατοίκων» να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις του άρθρου 15 (παρ.3) του «σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΌ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ», τα ζητηθέντα προτείνονται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:13 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μία ξεκάθαρη παραδοχή του κ. Χατζηδάκη και του κ.Πιτσιλή, ότι έχουν αποτύχει πλήρως στην πάταξη της φοροδιφυγής. Ή μάλλον πρώτα του κ. Πιτσιλή και μετά του κ. Χατζηδάκη αφού όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, η ΑΑΔΕ παίζει το ρυθμό και το Υπουργείο Οικονομικών χορεύει…

    Κρίμα…
    Κρίμα γιατί, το μόνο που θα μπορούσατε να κάνετε ήταν να παραδεχθείτε την αποτυχία σας, όμορφα, έντιμα κι αντρίκια και στη συνέχεια να ζητήσετε ιδέες προς εφαρμογή.
    Αντίθετα, θεωρώντας ότι είστε αλάνθαστοι, συνεχίζετε με τον ίδιο λάθος τρόπο, μην ακούγοντας κανέναν, παρά μόνο τους γλύφτες που έχετε στα γραφεία σας οι οποίοι σας λένε τι ωραία που είναι όλα.

    Ντράπηκε και η ντροπή κύριοι. Άραγε ποιος έχασε την εντιμότητα για να την βρείτε εσείς….

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:04 | Αριάδνη

    Αναρωτηθηκατε σε αυτό το νομοσχέδιο για τις πρόσφατες αυτοαπασχολουμενες μαμάδες;Παρακαλώ πολύ να λάβετε υπόψη στον υπολογισμό τεκμηρίων τόσο την περίοδο εγκυμοσύνης όσο και την περίοδο λοχείας μιας αυτοαπαχολουμενης μάνας που δεν μπορεί να δουλεύει τουλάχιστον για ένα χρόνο.Προτεινω εξαίρεση ή μείωση τεκμηρίων για το οικονομικό έτος της γέννησης και για το επόμενο. Ή εξαίρεση τεκμηρίων για 12 μήνες από τη γέννηση. Αποτελεί ένα μέτρο ανθρώπινο που εξυπακούεται.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:19 | Μιχάλης Μεταξάς

    Ελεύθερο επαγγελματίας που είναι ταυτόχρονα και εταίρος σε Ο.Ε. και δηλώνει σεβαστό εισόδημα από φορολόγηση των κερδών της εταιρείας σημαίνει ότι απασχολείται αρκετό χρόνο με την εταιρεία του.
    Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να συνυπολογίζεται το εισόδημα αυτό (το οποίο φορολογείται με οριζόντιο συντελεστή 22%) στο τεκμαρτό του ελεύθερου επαγγέλματος;

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 13:08 | ΒΑΓΕΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι πολλοί μηχανικοί αν και ασκούν το επάγγελμα και έχουν ανοικτά βιβλία για να είναι ασφαλισμένοι και να έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα πληρώνοντας εισφορές 3730 ευρω και τελος επιτηδεύματος 650 ευρώ το χρονο έχουν κύριους πόρους εισοδήματος άλλες νόμιμες και φορολογητέες πηγές όπως:
    1) ενοίκια,
    2) τόκους καταθέσεων, μερίσματα
    3) περιουσιακά εισοδήματα, πχ από πώληση ακινήτου κλπ.
    Θα έπρεπε όλα τα παραπάνω εισοδήματα να συνυπολογίζονται όπως επίσης να συνυπολογίζεται και το οικογενειακό εισόδημα (εισοδήματα άλλων μελών της οικογένειας).

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 11:09 | Μπίτης Αθανάσιος

    Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που εντάχτηκαν σε προγράμματα προώθησης της αυτοαπασχόλησης μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων μιας και τα εν λόγω προγράμματα υποχρεώνουν τους διακιούχους να διατηρήσουν την όποια επιχειρηματική τους δραστηριότητα για μια πενταετία ανεξάρτητα αν είναι βιώσιμες ή όχι. Κυρίως για αυτές που που ξεκίνησαν την λειτουργία τους με την έναρξη της πανδημίας.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 07:10 | ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΣΚΕΡΛΕΤΗΣ

    Οι Πρόνοια – απαλλαγές που αφορούν το άρθρο 15 παρ.2 του Ν/Σ και αφορά τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να ισχύει για άτομα που παρουσιάζουν ποσοστό από 50% , γιατί τα ποσοστά που δίνουν τα ΚΕΠΑ για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων-ασθενειών είναι αυτής της τάξεως ( καρκίνος στο στήθος , ) .

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 07:53 | ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΣΚΕΡΛΕΤΗΣ

    Οι Πρόνοια – απαλλαγές που αφορούν το άρθρο 15 παρ.2 του Ν/Σ και αφορά τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να ισχύει για άτομα που παρουσιάζουν ποσοστό από 50% , γιατί τα ποσοστά που δίνουν τα ΚΕΠΑ για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων-ασθενειών είναι αυτής της τάξεως ( καρκίνος στο στήθος , )

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 22:19 | Κώστας Λ.

    Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος πλήρους απασχόλησης Τα 9970 καθαρά ανά έτος που παίρνω δεν φτάνουν. Οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω μια μικρή επιχείρηση φωτογραφίας γάμου, για να μπορώ να εργάζομαι και όσα σαββατοκύριακα καταφέρω. Είμαι στο καθεστώς κάτω των 10.000 τζίρου του αρ. 39 ν. 2859/2000 και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Γιατί μου ζητάτε να φορολογηθώ, σαν ελεύθερος επαγγελματίας, για περισσότερα έσοδα που ΔΕΝ έχω; Υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα στον κλάδο, δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά ένα επάγγελμα της σαιζόν Μαίου – Νοεμβρίου. Πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές μου, τον λογιστή μου, τον φόρο εισοδήματος που προέκυπτε και βγάζω και ένα μικρό κέρδος για να καλύψω τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Γιατί σας φαίνεται τόσο τραγικό, για να είναι αληθινό αυτό το σενάριο; Προτιμάτε να κλείσουμε τις μικρές επιχειρήσεις μας, χάνοντας εμείς το μικρό έξτρα εισόδημά μας κι εσείς έσοδα του εφκα και του έστω μικρού φόρου εισοδήματος; Αυτά τα πράγματα γίνονται με ελέγχους και όχι αντιμετωπίζοντας τους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν σαν φτηνά κλεφτρόνια.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 19:47 | Κώστας Παπανικολόπουλος

    Θα πρέπει να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις ατομικές επιχειρήσεις που υπάγονται στο Ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39, οι οποίες έχουν εξ ορισμού κύκλο εργασιών, άρα και κέρδη, μέχρι 10.000€.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:52 | Στέλλα Λ.

    Η πρώτη 3ετία από την έναρξη για την οποία δεν θα έχει εφαρμογή ο νόμος υπολογίζεται με βάση το έτος ή ημερολογικά;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:10 | Άννα Κουγιουμουτζάκη

    Είμαι γυναίκα ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα την οικία μου σε οικισμό με 610 κατοίκους και ετήσιο τζίρο κάτω των 10.000,00€. Συντηρώ το επάγγελμα μου για να πληρώνω τις εισφορές μου και να έχω μια ασφάλεια, προσφέροντας ελάχιστα στο οικογενειακό εισόδημα. Σαφώς και δεν έχω την ίδια πελατεία με αντίστοιχο επαγγελματία του κλάδου μου που έχει έδρα την Αθήνα για παράδειγμα. Θα πρέπει να αυξηθεί το όριο του πληθυσμού, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για αυτούς που έχουν έδρα την οικία τους και για όσους ο τζίρος είναι κάτω των 10.000,00€.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:02 | Κωνσταντινος – Λογιστής

    Θα πρέπει να περιοριστεί το όριο του πληθυσμού των νησιών που λαμβάνουν τη μείωση του 50% από 3.100 σε 500 κατοίκους στο νησί.

    Αλλιώς η διάταξη κανένα νόημα δεν έχει καθώς πλήθος τουριστικών επιχειρήσεων σε τέτοια νησιά φοροδιαφεύγουν, ενώ η απουσία κλιμακίων και ελέγχων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αισθητοί. Παράδειγμα τέτοιων νησιών οι Παξοί.

    Κατά το σύνολο τα νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο καθώς αναιρεί το δικαίωμα ενός επιχειρηματία- επιτηδευματία στη ζημία, στη λήψη μιας λανθασμένης επιχειρηματικής απόφασης για κάποια χρήση, στην μακροχρόνια επένδυση σε εξοπλισμό ή τεχνογνωσία, ενώ αφήνει τέτοια παραθυράκια σε μόνιμα φοροδιαφεύγοντες εκμεταλευόμενοι κάποιες εξαιρέσεις, όπως περιέγραψα παραπάνω.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:37 | Κωστας Ε

    με όση καλή διάθεση και να προσεγγίσει κάποιος το ν/σ, δεν μπορεί να μην δεί ότι ο συντάκτης ή ζεί σε άλλη χώρα ή απλά καίγεται για έσοδα! Εξηγώ:
    1. Στις εξαιρέσεις συλήβδην αφαιρεί νησιά έως 3000 κατοίκους. Βάζει δλδ στην ίδια μοίρα τους Αρκιούς (με μηδενική οικοδομική δραστηριότητα) με τη Τζιά που η οικοδομική δραστηριότητα ειναι στα ύψη, αρα και η πιθανή φοροδιαφυγη. Η το χωριό Μαράσια στον Εβρο με την Αράχωβα η τη Μακρυνίτσα στο Πήλιο.= ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ
    2. Εαν έχω αναπηρία 80% η δεν μπορώ να ασκώ το επάγγελμα η το ασκώ και έχω έσοδα. Πως τεκμαίρεται ότι το να ειμαι ανάπηρος συνεπάγεται ότι δεν έχω το ελάχιστο ποσό. = ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ
    3. Αυθαίρετα και ισοπεδωτικά αποφασίζει ότι ΟΛΟΙ οι επαγγελματίες τα 3 πρώτα χρόνια δεν πειράζει να φοροδιαφεύγουν αλλά απο τον 6ο και μετά ας δίνουν κάτι. =ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:08 | Μουτεσίδης Στάθης

    Το όριο των 500 κατοίκων είναι πάρα πολύ μικρό. Θα πρέπει να επεκταθεί η μείωση σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων. Ένα χωριό με εγγεγραμένους 1000 κατοίκους έχει στην πραγματικότητα λιγότερους από τους μισούς, καθώς οι περισσότεροι κατοικούν σε διπλανές πόλεις όπου και υπάρχουν δουλειές. Δεν είναι δυνατό να εξομοιώνεις ένα μαγαζί σε ένα χωριό με 1.000-2.000 κατοίκους μέ ένα στην πόλη. Ας υπάρξουν κλίμακες.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:11 | Γιώργος Ροβολής

    Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για μητέρες ανηλίκων τέκνων. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μητέρων -κυρίως- που αφοσιώνονται στην ανατροφή των τέκνων τους και ταυτόχρονα προσπαθούν να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα σε στοιχειώδες επίπεδο, με ελάχιστα ή και καθόλου έσοδα, τόσο για να συμβάλλουν κατά τι στο εισόδημα της οικογένειας, όσο, κυρίως, προκειμένου να μην αποκοπούν από την αγορά, ελπίζοντας ότι στο μέλλον, με την ενηλικίωση των τέκνων, θα έχουν την ευκαιρία να επανακάμψουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να φροντίσει η πολιτεία για την ηθική και ψυχολογική στήριξη τέτοιων περιπτώσεων και να μην οδηγήσει τις μητέρες ανηλίκων τέκνων σε οικονομική εξόντωση και εργασιακή απομόνωση.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:39 | Βαγγελης

    Η τιμή ζώνης που βρίσκετε η έδρα του κάθε επαγγελματία θα πρέπει να είναι μέσα στις εξαιρέσεις που να μειώνουν τεκμήριο. Δεν είναι δυνατόν πχ καφενείο στην Αθήνα να έχει τα ίδια κέρδη με καφενείο σε επαρχεία η χωριά. Θα πρέπει η εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και η τιμή ζώνη κάτω απο τα 1.000€ μα μειώνουν το τεκμήριο (δεν λέω να καταργηθεί)

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:53 | Ιωάννης Φούρναρης

    Όπως ήδη έχει προαναφερθεί, θα πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ «Στα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος θα πρέπει να προστεθούν εισοδήματα από ΕΝΟΙΚΙΑ, ΤΟΚΟΥΣ τραπεζικών καταθέσεων και ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ χρηματοοικονομικών προϊόντων». Όλα αυτά συμπληρώνουν το εισόδημα, συνεπώς θα πρέπει όλα αυτά να μπαίνουν στην εξίσωση και όχι μόνο τα έσοδα από την επιχείρηση – ελεύθερο επάγγελμα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:06 | Γιώργος Ροβολής

    Θα πρέπει να γίνει εξαίρεση των εικαστικών καλλιτεχνών – μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος, καθώς αναγνωρίζεται (ΚΥΑ Φ. 10035/ οικ.9242/189/2018)η «ιδιομορφία της εικαστικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητα που δεν αποτελεί επάγγελμα με μόνιμη διάθεση του καλλιτεχνικού έργου και λαμβάνοντας υπόψη της κοινωνικής αξίας και προσφοράς που συνεπάγεται η καλλιτεχνική δραστηριότητα». Για τον λόγο αυτόν εξάλλου «η υπαγωγή των εικαστικών στην κοινωνική ασφάλιση εξακολουθεί να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 71 του ν.2676/1999. Κατά τη διάταξη αυτή, η οποία διατηρείται σε ισχύ, εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) δεν υπάγονται στο ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) για κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκτός αν οι ίδιοι επιθυμούν».

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:17 | Ανδρέας

    Στα όρια μείωσης κατά 50% που προβλέπονται για οικισμούς μέχρι 500 άτομα και νησιά έως 3100 κατοίκους θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση στον πληθυσμό τουλάχιστον στους 3000 κατοίκους για οικισμούς γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές δεν γίνεται να έχουν τα ίδια έσοδα με αυτές που βρίσκονται μέσα στις πόλεις η μεγαλύτερους οικισμούς.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:48 | Αντώνιος Μιχελόγγονας – Δικηγόρος

    Την περίοδο που προηγήθηκε της ανάρτησης του νομοσχεδίου προς διαβούλευση είχε καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους από τον Υπουργό ότι από τη ρύθμιση του ελαχίστου τεκμαιρόμενου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα εξαιρούνταν τα λεγόμενα «μπλοκάκια», δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται σταθερά σε συγκεκριμένο/ους (έως 3) εργοδότη/ες, και έχουν στην πραγματικότητα καθεστώς μισθωτού. Η εξομοίωση αυτή με τους μισθωτούς έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά και για σειρά άλλων ζητημάτων, όπως για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (βλ. άρθρο 12 παρ. 2 Ν. 4172/2013, βάσει του οποίου φορολογούνται ως μισθωτοί) και για το ασφαλιστικό καθεστώς (άρθρο 39 παρ. 9 Ν. 4387/2016, βάσει του οποίου ο εργοδότης τους υπέχει τις ίδιες υποχρεώσεις για τις ασφαλιστικές τους εισφορές ως αν ήταν κανονικοί μισθωτοί).

    Δυστυχώς από το άρθρο όπως είναι γραμμένο η εξαίρεση που είχε προαναγγελθεί δεν προκύπτει. Θα έπρεπε στο συγκεκριμένο άρθρο να αναφέρεται ρητώς ως πλήρως απαλλασόμενη του τεκμηρίου η συγκεκριμένη κατηγορία (όσοι υπάγονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 και στην παράγραφο 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016). Η δε εξαίρεση αυτή είναι και σύμφωνη με τη βασική λογική του νομοσχεδίου (είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κανείς με αυτήν) που είναι ότι δεν έχει νόημα κάποιος να επιλέγει κανείς να είναι ελεύθερος επαγγελματίας αν βγάζει λιγότερα απ’ ό, τι σα μισθωτός, καθότι ειδικά η συγκεκριμένη κατηγορία υποκρύπτει στην πραγματικότητα έμμισθη απασχόληση.

    Προτείνεται η προσθήκη νέου εδαφίου ως εξής:

    4. Τα άρθρα 28Α και 28Β δεν εφαρμόζονται σε πρόσωπα που εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του άρθρου 12 Ν. 4172/2013 και της παραγράφου 9 του άρθρου 39 Ν. 4687/2016.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:50 | Kostas

    Στις εξαιρέσεις, πρέπει να μπουν τα 6 πρώτα χρόνια του επαγγελματία. Επίσης, για επαγγελματίες χωρίς υπαλλήλους, θα πρέπει να αλλάξει το ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος και να μειωθεί. Ένας επαγγελματίας που δουλεύει μόνος του, ναι μπορεί να βγάλει και κάτω από 10 χιλιάδες.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:22 | ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Στα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος θα πρέπει να προστεθούν εισοδήματα από ενοίκια, τόκους τραπεζικών καταθέσεων και μερίσματα χρηματοοικονομικών προϊόντων. Μισθοί και συντάξεις συγγενών ά βαθμού (σύζυγοι,γονείς) θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για τον σχηματισμό του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους. Επίσης, από το τεκμαιρόμενο κέρδος θα πρέπει να εξαιρεθούν πρόσωπα που ασκούν την δραστηριότητα τους με δηλωμένη έδρα την οικία τους, ή με έδρα κάποιο διαμέρισμα στο οποίο τους έχει παραχωρηθεί χώρος από συγγενικό τους πρόσωπο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:27 | Μπάμπης

    Στη χώρα αυτή θα επιζήσει μόνο όποιος είναι κρατικοδίαιτος και ανάπηρος

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:42 | Μπάμπης

    Καλά τους κάνετε…όλοι θέλανε μένουμε σπίτι και να πληρώνονται.. ή ακόμα χειρότερα είχαν μηδενικά εισοδήματα και παρόλα αυτά δεν διαμαρτυρήθηκαν για το lockdown που σημαίνει ότι φοροδιαφεύγουν. Τώρα θα πληρώσουν πίσω όσα πήρανε. Νόμιζαν ότι θα πληρώσουν οι Σουηδοί… Χαχαχαχαχ

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:36 | Γιώργος Αλεξόπουλος

    Επανερχόμενοι στο ζήτημα των συντελεστών που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος:
    1. Δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αθήνα και η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα ή την Πάτρα ή στα νησιά ή σε μία κωμόπολη.
    2. Καμία σχέση δεν έχει ο χρόνος άσκησης μιας δραστηριότητας με το αν «οφείλει να πετύχει» τους στόχους της μια επιχείρηση. Πολλές φορές η άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι απλώς μια εναλλακτική του ταμείου ανεργίας.
    3. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που εργάζεται από τον ιδιωτικό του χώρο ή/και την οικία του προφανώς έχει μειωμένα ή/και μηδενικά έξοδα και μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται για ένα minimum εσόδων. Αυτό δεν έχει λογική να τιμωρείται εκτός αν το ν/σ επιδιώκει να δημιουργήσει στρατιές ανέργων.
    4. Το τεκμαιρόμενο εισόδημα δεν έχει λογική να είναι μεγαλύτερο από τα τεκμήρια διαβίωσης όπως ισχύουν σήμερα και τα οποία λειτουργούν ως εναλλακτικό «πόθεν έσχες» για τους επαγγελματίες.
    5. Σε μία χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ να μειώνεται το τεκμαιρόμενο κέρδος λόγω κύησης.
    6. Αυτονόητα κάποιος που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα δικαιούται να έχει μία ή περισσότερες χρονιές με ζημίες. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και όχι να τεκμαίρεται διαρκώς κέρδος.
    7. Η φορολογία πρέπει είναι δίκαιη για να μπορεί να επιβληθεί. Οι πολλαπλασιαστές τεκμαιρόμενου/τεκμαρτού κέρδους και οι λόγοι μείωσης αυτού, αντίκεινται στα διδάγματα της κοινής πείρας και της κοινής λογικής εν γένει.Θα ήταν καλό να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, να αναγνωριστεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι μία κατηγορία αλλά δεκάδες και να προσαρμοστεί αντίστοιχα ο νόμος με βάση την ισότητα όλων και την ισονομία που διαρκώς επικαλείστε.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:33 | ΚΩΣΤΑΣ

    Δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψιν η περίπτωση των υποαπασχολούμενων γονέων ανήλικων τέκνων κυρίως γυναικών που απλά συμβάλλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν η περίπτωση αυτοαπασχολουμένων κοντά στη συνταξιοδότηση.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:02 | Χρήστος Κωνσταντόπουλος

    Παράγραφος 2. Εξαιρειτε τους αναπήρους με ποσοστο 80% και άνω , και αφήνετε απ’ έξω αυτούς οι οποίοι έχουν ανάπηρο μέλος ως προστατευόμενο με απόφαση ΚΕΠΑ . Φαντάζομαι θα γνωρίζετε πως όταν υπάρχει ανάπηρο προστατευόμενο μέλος με τέτοια ποσοστά (80% και άνω)ο ελευθερος επαγγελματίας και προστάτης αναπήρου, δεν έχει ουτε τον απαραιτητο χρόνο για να εργαστεί παραγωγικά λόγω της φροντίδας που πρέπει να παρέχει , και εξ αυτού δεν είναι καθόλου εύκολο να πιάσει τα τεκμήρια που αναφέρονται.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:19 | RoXaNi

    Παράγραφος 1 : Το χρονικό αυτό πλαίσιο με βάσει ποιους παράγοντες έχει καθοριστεί; Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλαδή χρειάζεται μόνο 5 χρόνια για να αποκτήσει τα κέρδη που θέλετε; Παρακαλώ αιτιολογήστε το χρονικό πλαίσιο που δίνετε.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:32 | Γιώργος

    Θα πρέπει να υπάρχει και μείωση ανάλογα με τον πληθυσμό των πόλεων. Δεν μπορεί μία πόλη των 20.000 κατοίκων να έχει τα ίδια εισοδήματα με την Αθήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ταξί.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:13 | Βαρελάς Παναγιώτης

    Τροποποίηση του Αρθρ. 15 παρ.3 απο (500) σε (2000) κατοίκους.

    Στα χωρία ο πληθυσμός που απογράφεται δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα διότι πολλοί δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, οπότε τα έσοδα των επιχειρήσεων δεν μπορούν να καλύψουν τον επιβαλλόμενο φόρο (ο οποίος μαζί με την προκαταβολή φόρου θα κυμαίνεται στα 4000 ευρώ !!!), οδηγώντας τα καταστήματα σε μαζικά λουκέτα, ολοκληρώνοντας την ερημοποίηση που συντελείται ήδη στην επαρχία.

    Δηλαδή:
    3. Το ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α μειώνεται κατά το ήμισυ (1/2): για υπόχρεους της παρ. 1 που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των δύο χιλιάδων (2000) κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.