Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:48 | Κωνσταντίνος

    Η θέσπιση τεκμαρτού ελάχιστου εισοδήματος θα οδηγήσει πολλές ατομικές επιχειρήσεις σε αύξηση τιμών και σε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:26 | Δικηγόρος

    Είμαι δικηγόρος, όπως και η σύζυγός μου, με δεκαετή άσκηση επαγγέλματος.
    Σε περίπτωση ψήφισης του εν λόγω άρθρου, είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον ο ένας από εμάς θα κλείσει βιβλία. Το πιθανότερο είναι να αναζητήσουμε την τύχη μας εκτός Ελλάδος μαζί με το παιδί μας. Η άσκηση επαγγέλματος καθίσταται πλέον επικίνδυνη να γεμίσουμε με χρέη για εισοδήματα που δεν έχουμε. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν θέλει ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι κρίμα, δεδομένου ότι προσπαθήσαμε εν μέσω κρίσης, covid και τεράστιων πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να έχουμε ποτέ κάποια ουσιαστική αρωγή από το κράτος. Είναι όμως και ντροπή να μιλούν οι κυβερνώντες για brain drain.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:46 | Μιχάλης

    Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει.
    Μένανδρος

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:31 | Παναγιώτα Γιαννακοπούλου

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:15 | Νικος

    Τουλαχιστον λαβετε υπ οψη σας επιχειρησεις που επενδυουν και εχουν αυξημενες αποσβεσεις σε καποιες χρησεις,με αποτελεσμα να εμφανιζουν μειωμενα κερδη.
    Εκτος εαν δεν σας ενδιαφερει η ανπτυξη.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:39 | Κωνσταντίνος

    Το εν λόγω άρθρο κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση και η θέσπιση τεκμαρτού εισοδήματος θα πρέπει να αποσυρθεί. Επιγραμματικά αναφέρομαι στους παρακάτω λόγους:

    -Το νομοσχέδιο παραβλέπει ότι μια ατομική επιχείρηση αποτελεί επιχείρηση και ως εκ τούτου υπόκειται σε επιχειρηματικό κίνδυνο. Άρα το ενδεχόμενο ύπαρξης ζημιών ή περιορισμένων κερδών είναι υπαρκτό και ουδόλως συνάδει με το θεσπιζόμενο τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του τεκμαρτού εισοδήματος κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Με τη λογική του νομοσχεδίου καμία επιχείρηση δεν μπορεί να έχει ζημίες.

    -Ουδόλως δικαιολογείται η διαφορετική αντιμετώπιση ατομικών επιχειρήσεων και εταιριών και η επιβολή τεκμηρίου στην πρώτη περίπτωση.

    -Ο βιοπορισμός κάποιου ελεύθερου επαγγελματία μπορεί να γίνεται συμπληρωματικά ή πρωτίστως από άλλες πηγές εισοδημάτων πχ. είσπραξη μισθωμάτων, τόκων, μερισμάτων κλπ ή και από το εισόδημα του συζύγου. Είναι παράλογο να μην λαμβάνεται κάτι τέτοιο υπόψη από το νομοσχέδιο. Η ρύθμιση θα οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες της κατηγορίας αυτής (χομπίστες) να κλείσουν βιβλία με συνέπεια την απώλεια κρατικών εσόδων.

    -Η εξίσωση μικτών αποδοχών βασικού μισθού (και μάλιστα Χ 14) με καθαρά κέρδη είναι εντελώς παράλογη και αυθαίρετη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δουλεύουν 14 μήνες το χρόνο, ούτε εισπράττουν δώρα εορτών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις πχ δικηγόροι εργάζονται λιγότερο (κλειστά δικαστήρια κατά τη διάρκεια δικαστικών διακοπών ή εκλογών). Περαιτέρω, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ καιεπιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος, κάτι που δεν συμβαίνει με τους μισθωτούς.

    -Η επιβάρυνση λόγω τριετιών δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Ενώ πχ μια επιχείρηση εστίασης μπορεί εντός πέντε ή δέκα ετών να καθιερωθεί στην αγορά, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο έως αδύνατο για έναν επιστήμονα, ο οποίος μπορεί να έχει κάνει τυπικά έναρξη στη ΔΟΥ ενώ παράλληλα σπουδάζει, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ή εργάζεται κάπου ως συνεργάτης για να αποκτήσει εμπειρία και όταν επιχειρήσει να ξεκινήσει ουσιαστικά ατομική επιχείρηση θα θεωρείται ήδη «παλιός».

    -Η καθιέρωση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος είναι αποτρεπτική για την καταχώρηση αποδείξεων δαπανών, ειδικά για όσους έχουν μικρό τζίρο. Τη στιγμή που οι δαπάνες δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ο φορολογούμενος θα κοιτάξει να ωφεληθεί μη λαμβάνοντας αποδείξεις ή τιμολόγια κατά τη διενέργεια των δαπανών, γεγονός που θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα, ουδόλως αποκλείεται, επαγγελματίες με τζίρο χαμηλότερο του τεκμαρτού να εκδώσουν εικονικά παραστατικά σε εταιρίες που θα εμφανίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο χαμηλότερα κέρδη.

    -Η καθιέρωση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος αποτελεί αντικίνητρο για όσους νέους επιθυμούν να ξεκινήσουν ατομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και δη για τους επιστήμονες, οι οποίοι πιθανώς να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός χώρας, ενισχύοντας το brain drain.

    -Η αύξηση του τεκμηρίου με κριτήριο την απασχόληση υπαλλήλων θα οδηγήσει πιθανώς σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και άλλες μορφές απασχόλησης (μπλοκάκια, απασχόληση με μειωμένο ωράριο).

    -Η αύξηση του τεκμαρτού με κριτήριο το τζίρο συγκριτικά με το μέσο όρο ΚΑΔ θα οδηγήσει σε μη έκδοση παραστατικών από όσους ο τζίρος τους υπερβαίνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, φοβούμενοι ότι έτσι θα υπερβούν το μέσο όρο ΚΑΔ.

    -Πολλοί επαγγελματίες θα μπουν στη διαδικασία του tax planning, μεταφέροντας έδρα σε οικισμούς με μικρό πληθυσμό, κλείνοντας την επιχείρηση και ανοίγοντάς την εκ νέου σε άλλο πρόσωπο, σε περίπτωση συζύγων με ίδια δραστηριότητα (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λογιστές) κλείνοντας τα βιβλία ο ένας και εργαζόμενος για λογαριασμό του άλλου αφανώς κλπ.

    -Η μαζική αμφισβήτηση των τεκμηρίων θα οδηγήσει σε ελέγχους που, λόγω του αριθμού τους, θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν, όπως και σε περαιτέρω συμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων, σε περίπτωση δικαστικών προσφυγών.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:38 | Ελπίδα Βρούβα

    Είμαι 60 ετών και έχω ατομική επιχείρηση σε μία μικρή πόλη.Κρατώ το μαγαζί για να πάρω την σύνταξη.Ξεχάσατε πόσο βαριά και απρόσμενα χτυπήθηκε το εμπόριο.Αρχικά με το ΔΝΤ, μετά κλειστές τράπεζες και Κάπιταλ , οικονομική κρίση και επιδημία με καταστήματα κλειστά.Οι συνέπειες όλων αυτών χαμηλοί μισθοί, χαμηλές συντάξεις χαμηλή ψυχολογία καταναλωτή.Σκεφτήκατε την αγωνία μας, την στεναχώρια μας, πόση δύναμη, ψυχραιμία και υπομονή αντλήσαμε για να καταφέρουμε τα βασικά; Σας ρωτώ με τους μισθούς των480€και τις συντάξεις των636€ τι οικονομικό αποτύπωμα θα έχει σε μια μικρή επιχείρηση σε μία μικρή πόλη;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:30 | Marianna Kondili

    Για μια ακόμη φορά φέρνετε προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που υπολείπεται λογικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνταγματικής κατοχύρωσης. Χτυπάτε τους φτωχοδιαβόλους με την κυνικότητα που σας διακατέχει σε όλη την άσκηση της πολιτικής σας και αφήνετε το κεφάλαιο στο απυρόβλητο, με φόρο-απαλλάγες και διάφορα μπόνους δώρα σε σχέση με τις συμβάσεις εργασίας, την αισχροκέρδεια κ.ο.κ.
    Και αν κάποιοι ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, για αυτό το κράτος έχει τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς για να τους εντοπίζει. Αλλά επειδή είστε άχρηστοι – άριστοι επιβάλλετε οριζόντια μέτρα που ακόμη και ο πιο σουρεάλ εξολοθρευτής δεν θα μπορούσε να τα είχε φανταστεί. Αλλά αυτοί είστε. Λυπάμαι μόνο τον ελληνικό λαό, τον καημένο μικρομεσαίο εμποράκο που σας ψήφισε.
    Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Και μην στρέφετε την μια κοινωνική ομάδα ενάντια της άλλης. Είναι μάταιο. Εκπροσωπείτε μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και είστε απέναντι σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία, μισθωτοί, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, δάσκαλοι, γιατροί, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, μαθητές.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:03 | Παναγιώτα Γ

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου
    «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»

    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15 οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν.
    Για το λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο με τον αριθμό 28A, με την 1η παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση, όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία.
    Ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
    Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.
    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι για το λόγο αυτό αντισυνταγματική.
    Δεν λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους.
    Παράδειγμα 1
    Ένα ΚΞΓ έχει ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985 και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως έξοδα παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000.
    Όμως σύμφωνα με το νόμο και τα κριτήρια που θέτει αυτός δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Οπότε αυτός θα διερωτηθεί, γιατί να έχει αυτή την επιχείρηση από την οποία δεν μπορεί να ζήσει και να μην στραφεί σε άλλους τρόπους
    αποκόμισης εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνονται, επιμελώς, στο απυρόβλητο; Καλύτερα δεν είναι να κλείσει την ατομική του επιχείρηση, αντί να φορολογείται για κέρδη που δεν έχει αποκτήσει;
    Παράδειγμα 2
    Έστω ότι μια ατομική επιχείρηση έχει ακαθάριστα έσοδα ευρώ 142.000 και αφαιρουμένων των αποδεκτών εξόδων βάσει των φορολογικών βιβλίων τα πραγματικά κέρδη που απομένουν στον ιδιοκτήτη είναι ευρώ 25.000. Με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ο φόρος που θα πληρώσει δεν είναι 4.000 όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά 13.900.
    Αν από τις 25.000 αφαιρεθεί ο φόρος 13.900 απομένει καθαρό κέρδος 11.100 ευρώ και επομένως ο επιχειρηματίας που εξυπηρετεί εργαζόμενους, εισφορές ασφαλιστικές, μισθούς κλπ πρέπει να συντηρεί μια επιχείρηση που θα έχει ετησίως 142.000 ευρώ τζίρο και από το ποσό αυτό με όλο τον κόπο που θα πραγματοποιήσει με την προσωπική του εργασία, σκέψη και δράση, να περιορισθεί σε 11.900.
    Παράδειγμα 3
    Έστω ότι μια επιχείρηση ΚΞΓ έχει ακαθάριστα έσοδα 92.000 ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρεθούν τα έξοδα απομένει καθαρό κέρδος 19.000 που εισπράττει ο ιδιόκτητης. Ο φόρος που καταβάλλει σήμερα είναι ευρώ 2.880 ενώ με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα καταβάλει φόρο 6.847,95, ήτοι θα απομείνουν σε αυτόν 19.000-6847,95 = 12.152,05 ευρώ.
    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι επίσης αντισυνταγματικά και διαβλητά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ως κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση, ο υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσό του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ. Τα κριτήρια αυτά όμως μπορεί οποτεδήποτε χωρίς κανένα περιορισμό να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να αλλάξει και το ποσό του φόρου, πρόκειται δηλαδή για μια οργανωμένη προσπάθεια εκμηδένισης των ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σε αυτούς σκοπούς.
    Από τα ως άνω παραδείγματα προκύπτει, ότι όπως πάντα το Κράτος βρίσκεται μακράν της πραγματικότητος. Δεν έχει αντιληφθεί το Κράτος, ότι επειδή τα μισθολόγια του προσωπικού ενός ΚΞΓ είναι υψηλά και ο ανταγωνισμός – ιδίως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα μαύρα ιδιαίτερα – οδηγεί τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χαμηλό ύψος, είναι ελάχιστο το καθαρό κέρδος σε σχέση με το φαινομενικά μεγαλύτερο ακαθάριστο εισόδημα. Το αποτέλεσμα αυτού του υπό διαβούλευση νομοθετήματος, εάν ψηφιστεί, θα είναι κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων λόγω της μη βιωσιμότητάς τους, που σημαίνει: α) ζημία του Κράτους ως προς τα φορολογικά έσοδα, β) αύξηση της ανεργίας, γ) αύξηση των μαύρων ιδιαιτέρων μαθημάτων που αποφέρουν μηδενικά έσοδα στο κράτος και δημιουργούν επιπλέον έξοδα, μέσω επιδομάτων, κλπ.
    Με άλλα λόγια, το νομοθέτημα αυτό είναι καταστροφικό και θα επιφέρει συρρίκνωση στον κλάδο ιδιοκτητών ΚΞΓ. Το πιο σημαντικό νομικό επιχείρημα είναι, ότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη οι εγγραφές των φορολογικών βιβλίων, αλλά ο φόρος καθορίζεται όπως θέλει κάθε φορά το Κράτος. Το Κράτος έτσι καθίσταται απολυταρχικό, αδιαφανές και άφυλο για τους πολίτες.

    Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καθηγητών – Ιδιοκτητών
    Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Europalso)

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:53 | ΣΙΓΑΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑ

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:52 | ΜΑΡΙΑ Α.

    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό του καθαρού
    κέρδους είναι αντισυνταγματικά και διαβλητά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ως
    κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση, ο
    υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσό
    του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ. Τα κριτήρια αυτά όμως μπορεί
    οποτεδήποτε, χωρίς κανένα περιορισμό, να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να
    αλλάξει και το ποσό του φόρου, πρόκειται δηλαδή για μια οργανωμένη προσπάθεια
    εκμηδένισης των ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σε αυτούς σκοπούς

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:16 | Στέλλα Σκοκέα-Καλδή

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:16 | ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αγαπητοί κυρίες / κύριοι

    Εν όψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για ό,τι προτείνετε να ψηφιστεί.
    Ως μικρομεσαία επιχείρηση αντιμετωπίζω πληθώρα προβλημάτων βιωσιμότητας και θα ήθελα να λάβετε υπ’ όψιν τα κάτωθι πριν πάρετε μια άδικη απόφαση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    – Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    – Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των 30.000 κατοίκων
    – Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    – Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    – Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    – Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο, εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    – Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ που επιβαρύνει την φορολόγηση
    – Να λάβετε υπ όψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των 10.000€
    – Να λαμβάνετε υπ όψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού

    Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητώ την απόσυρση του νομοσχεδίου .

    Με εκτίμηση

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:15 | Σοφία Κωστέα

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι προφανές πως ο Σύλλογος μας στηρίζει την προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης να εξαλείψει την φοροδιαφυγή, πλην όμως, το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να αφήνει εκτός τους πραγματικούς φοροδιαφεύγοντες και θέτει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μετά κόπων και βασάνων, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, προσπαθούν να επιβιώσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια για την συντήρηση και την επιβίωση τους. Ειδικότερα, με το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του αν δραστηριοποιούνται σε παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών, ενώ η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητας άσκησης των επαγγελμάτων. Η επιλογή του ετήσιου κατώτατου μισθού ως βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σε κάθε περίπτωση λανθασμένη, αφού το Κράτος αντί να αναζητήσει πραγματικά δεδομένα ανά εμπορικό κλάδο, προβαίνει αυθαιρέτως στην ταύτιση δύο εντελώς διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σε ότι αφορά την προσαύξηση του τεκμαρτού κέρδους, βασίζεται η φορολογική υποχρέωση εκάστου ελεύθερου επαγγελματία από το τζίρο των συναδέλφων του, δημιουργώντας έτσι φορολογικά αντικίνητρα, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό τιμωρούνται οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αναφερόμενη δε στο νομοσχέδιο ανατροπή των τεκμηρίων καθίσταται σχεδόν απίθανη, ενώ οι απαλλαγές και τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Εν κατακλείδι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκτιμά πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί αβίαστα σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σύλλογος μας χαρακτηρίζει αναγκαία την λήψη μέτρων για το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ωστόσο αυτά δεν πρέπει να έχουν τη μορφή τιμωρίας, θεωρώντας πως απαιτείται η θέσπιση ενός δίκαιου και ισοβαρή φορολογικού νόμου, όπου θα προωθείται το μοντέλο των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και ουσιαστικών κινήτρων για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:00 | Γεωργία Φ.

    Η πλειοψηφία των ΚΞΓ της επαρχίας είναι αυτοαπασχολούμενοι ή με 1 το πολύ 2 άτομα προσωπικό. Οι συνθήκες εργασίας είναι ήδη δύσκολες όταν αδυνατούμε να εισπράξουμε πολλές φορές τα δίδακτρα από τους μαθητές μας. Ο αριθμός των μαθητών μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο και τα μαύρα ιδιαίτερα πολλαπλασιάζονται. Εμείς πληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας και χωρίς να έχουμε τρελά εισοδήματα καλούμαστε να φορολογηθούμε άδικα και παράνομα. Δραστηριοποιούμε σε χωριό 1500 κατοίκων και πληρώνω φόρο και τέλος επιτηδεύματος κάθε χρόνο!! Δε μπορεί να συγκριθεί η επιχείρηση μου με μια επιχείρηση μεγαλύτερη και ο φόρος που καλούμε να πληρώσω με το νέο νομοσχέδιο είναι εξωπραγματικός για τις δυνατότητες μου. Προβλέπω δυστυχώς το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων!!!
    Το κράτος θέλει να μας οδηγήσει στην εξαθλίωση και αδιαφορεί για τις συνέπειες ενός αντισυνταγματικού νομοσχεδίου!!!!
    Επιτέλους αφουγκραστείτε την κοινωνία και μη ζείτε σε μια φούσκα εικονικής πραγματικότητας!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:44 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΛΩΤΑ

    Η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων και τεκμηρίων σε καμμία περίπτωση δεν ταιριάζει με την ηλεκτρονική εποχή στην οποία ζούμε. Το «μαχητό» του τεκμηρίου πιστεύω όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης….
    Η σημερινή Κυβέρνηση και μπορεί και οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα μέσα ελέγχου και διασταυρώσεων που έχει για να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Η εφαρμογή μέσων όρων στο δικηγορικό χώρο είναι εντελώς εσφαλμένη και εικονική. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αμοιβή για την ίδια δικαστηριακή εργασία διαφέρει από πόλη σε πόλη, από ηλικία σε ηλικία, από το γεγονός αν κάποιος εργάζεται ατομικά και αν κάποιος εργάζεται για δικηγορική εταιρεία, κ.ο.κ. καίτοι η βάση του γραμματίου προείσπραξης είναι κοινή (αν και κάθε σύλλογος επιβάλλει άλλες εισφορές). Άλλωστε το νομοσχέδιο ως έχει δεν προβλέπει τη δυνατότητα ανάλωσης εσόδων προηγουμένων ετών, θεωρώντας ως δεδομένο ότι κάθε έτος το εισόδημα αν δεν ανεβαίνει είναι τουλάχιστον σταθερό, κάτι το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνο με την έννοια του «ελεύθερου επαγγελματία», στοιχείο το οποίο και αυτό παραβλέπεται από την προωθούμενη ρύθμιση, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα. Το αυτό ισχύει και για εισόδημα από άλλες πηγές (δηλαδή ο,τι περιορισμένα επιτρέπεται σε δικηγόρους λόγω ασυμβιβάστου).
    Πέραν όμως των παραπάνω δυνατοτήτων ελέγχου η Κυβέρνηση οφείλει σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει και εκπροσωπεί να βρει πιο ουσιαστικούς τρόπους αποφυγής της φοροδιαφυγής στη βάση της. Για παράδειγμα είναι δεδομένο ότι ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στις δικηγορικές εργασίες συνδράμει στη φοροδιαφυγή. Ακόμα και οι ίδιοι οι εντολείς ζητάνε την μη έκδοση παραστατικών για να αποφύγουν το αυξημένο ΦΠΑ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι δικηγόροι αναγκαζόμαστε να απορροφάμε το ΦΠΑ των αμοιβών μας, παρέχοντας χαμηλότερου κόστους υπηρεσίες στην Κοινωνία, της οποίας αποτελούμε ζωντανό τμήμα και όχι μια απομακρυσμένη ελίτ όπως το νομοσχέδιο μας παρουσιάζει. Μάλιστα, ο κλάδος μας είναι από τους πιο ζημιωμένους και τους λιγότερο αποζημιωμένους από την έναρξη της κρίσης του 2010. Παράλληλα, ένα πιο δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα θα οδηγήσει όλους τους επαγγελματίες (όχι μόνο τους δικηγόρους) να μην έχουν κανένα λόγο να φοροδιαφύγουν (όσοι το κάνουν) αλλά να μπορούν να δηλώνουν άφοβα όλα τα έσοδα και έξοδα τους, γνωρίζοντας ότι θα πληρώσουν το φόρο που πραγματικά τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία. Άλλωστε θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι ως κλάδος αποδίδουμε συνεχώς και καθημερινά (μέσω των γραμματίων προείσπραξης) σημαντικότατα πόσα φόρου και ασφαλιστικών εισφορών και όχι να μας καλεί ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ μέσω του Υφυπουργού Εργασίας να αλλάξουμε επάγγελμα αν δεν βγαίνουμε οικονομικά!
    Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο ότι πολλοί συνάδελφοι αντιπαρέρχονται δύσκολες εργασιακά περιόδους (για παράδειγμα κάθε έτος η περίοδος των δικαστικών διακοπών, η περίοδος της παρατεταμένης κρίσης από το 2010, η φετινή μακροσκελής περίοδος των εκλογών κλπ) με χρήση δανεισμού υπό μορφή είτε προσωπικών δανείων είτε χρήσης πιστωτικών καρτών που εξοφλούνται σε μεγάλο βάθος χρόνου; Ναι αυτού του είδους ο δανεισμός, ο οποίος δεν εμφανίζεται και δεν δικαιολογείται στα ατομικά φορολογικά βιβλία μας (εν αντιθέσει με τον επαγγελματικό δανεισμό δικηγορικών εταιρειών) είναι έντονος και κρίσιμος για πολλούς και δεν λαμβάνεται υπόψιν στα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα.
    Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει ουσιαστική τροποποίηση του εν λόγω νομοσχεδίου ώστε κάθε ένας να αποδίδει ο,τι πραγματικά οφείλει στο κοινωνικό σύνολο και να μην επιβληθούν άδικοι φόροι που θα οδηγήσουν πολλούς συναδέλφους πρακτικά εκτός του χώρου.Θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκεφτούν όχι πως θα «τιμωρήσουν» τους δικηγόρους ,αλλά πως θα διευκολύνουν το έργο τους!
    Γεωργία Πλώτα
    Δικηγόρος Πατρών

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:23 | ΓΡΙΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το
    λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο
    με τον αριθμό 28
    Α
    , με την 1
    η
    παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση,
    όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο
    κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό
    τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:50 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:41 | Μέρσια Τηνιακού

    Η υπαρξη τεκμηριου σε σχεση με το ποσο καθαρου εισοδηματος (κερδος) εκαστου Ελληνος και ειδικοτεραεκαστου ιδιοκτητου ΚΞΓ ειναι αντισυνταγματικη. Δεν λαμβανονταιυποψιν τα τηρουμεναφορολογικα βιβλια, αλλα τιθενται αλλακριτηρια για τον προσδιορισμο του καθαρου κερδους.Για παραδειγμα, ενα ΚΞΓ εχει ακαθαριστα κερδη ευρω 74.985,και εαν αφαιρεθουν τα εξοδα που αναγνωριζονταιωςεξοδα,παραμενουν πραγματικα κερδη ευρω 15.000.Ομως συμφωνα με το σχεδιο νομου και τα κριτηρια που θετει αυτοδεν θα πληρωθει φοροςευρω 2.000 βασει του προγραμματικου κερδους, αλλα φορος ευρω 7.104,20 βασειτων κριτηριωνπου θετειτο υπο διαβουλευσηνομοσχεδιο, δηλαδη περισσοτερος φοροςευρω5.104,20.
    Με βαση τα φορολογικα βιβλια το πραγματικοκερδος ειναι ευρω 15.000 και εαν πληρωθει επιπλεον φορος ευρω 7.104,20 το καθαρο κερδος που θα απομεινειστον επιχειρηματιαειναιευρω 8.000.Διερωτωμαι, λοιπον, γιατι να εχωαυτη την επιχειρηση απο την οποια δεν μπορω να ζησω και να μην στραφωσε αλλους τροπουςαποκομισης εισοδηματων,οπως ειναι ταμαυραιδιαιτερα,πουαφηνετε,επιμελως,στοαπυροβλητο;Καλυτερα δεν ειναι να κλεισωτην ατομικημου επιχειρηση, αντι να φορολογουμαιγια κερδη που δεν εχω αποκτησει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:43 | Αλέξανδρος Τηνιακός

    Η υπαρξη τεκμηριου σε σχεση με το ποσο καθαρου εισοδηματος (κερδος) εκαστου Ελληνος και ειδικοτεραεκαστου ιδιοκτητου ΚΞΓ ειναι αντισυνταγματικη. Δεν λαμβανονταιυποψιν τα τηρουμεναφορολογικα βιβλια, αλλα τιθενται αλλακριτηρια για τον προσδιορισμο του καθαρου κερδους.Για παραδειγμα, ενα ΚΞΓ εχει ακαθαριστα κερδη ευρω 74.985,και εαν αφαιρεθουν τα εξοδα που αναγνωριζονταιωςεξοδα,παραμενουν πραγματικα κερδη ευρω 15.000.Ομως συμφωνα με το σχεδιο νομου και τα κριτηρια που θετει αυτοδεν θα πληρωθει φοροςευρω 2.000 βασει του προγραμματικου κερδους, αλλα φορος ευρω 7.104,20 βασειτων κριτηριωνπου θετειτο υπο διαβουλευσηνομοσχεδιο, δηλαδη περισσοτερος φοροςευρω5.104,20.
    Με βαση τα φορολογικα βιβλια το πραγματικοκερδος ειναι ευρω 15.000 και εαν πληρωθει επιπλεον φορος ευρω 7.104,20 το καθαρο κερδος που θα απομεινειστον επιχειρηματιαειναιευρω 8.000.Διερωτωμαι, λοιπον, γιατι να εχωαυτη την επιχειρηση απο την οποια δεν μπορω να ζησω και να μην στραφωσε αλλους τροπουςαποκομισης εισοδηματων,οπως ειναι ταμαυραιδιαιτερα,πουαφηνετε,επιμελως,στοαπυροβλητο;Καλυτερα δεν ειναι να κλεισωτην ατομικημου επιχειρηση, αντι να φορολογουμαιγια κερδη που δεν εχω αποκτησει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΥΚΙΔΟΥ

    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το
    λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο
    με τον αριθμό 28
    Α
    , με την 1
    η
    παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση,
    όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο
    κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό
    τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:12 | Βασιλική Ζαροκανέλλου, Δικηγόρος Φορολογικού Δικαίου

    Κατωτέρω μια foroLAWgiki ματιά στην υπό διαβούλευση διάταξη του νομοσχεδίου.
    ΣΥΝΤΑΓΜΑ Οι διατάξεις του Συντάγματος που έλκονται σε εφαρμογή, είναι, ιδίως, οι διατάξεις περί φορολογικής ισότητας, επαγγελματικής ελευθερίας, προστασίας της ιδιοκτησίας, παροχής έννομης προστασίας καθώς και η αρχή της αναλογικότητας.
    ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο τομέας της άμεσης φορολογίας δε ρυθμίζεται απευθείας από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη μέλη ασκούν κατά διακριτική ευχέρεια τη σχετική εξουσία τους. Παρά ταύτα, τα κράτη μέλη οφείλουν να ασκούν τις σχετικές με την άμεση φορολογία αρμοδιότητές τους τηρώντας το δίκαιο της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό συμφέρον δεν μπορεί να υπονομεύει την άσκηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, όπως αυτό προστατεύεται από το άρθρο 1 Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ και να παραβιάζει υπέρμετρα το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας κατά το άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ.
    Τα ερωτήματα εκ των οποίων ανακύπτουν τα οικεία νομικά ζητήματα είναι τα ακόλουθα:
    1. Εάν το θεσπιζόμενο τεκμήριο είναι μαχητό: Τα τεκμήρια είναι ένας συνταγματικά ανεκτός τρόπος καθορισμού φορολογητέας ύλης, εφόσον παρέχουν στον φορολογούμενο το δικαίωμα δικαστικής αμφισβήτησής τους. Συνεπώς, οποιοσδήποτε νομοθετικός περιορισμός της δυνατότητας του φορολογούμενου να ανταποδείξει, θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.
    2. Εάν είναι ανεκτή η φορολόγηση πλασματικού εισοδήματος, στον βαθμό που έχει καταστεί απολύτως δυνατή η σύλληψη της πραγματικής φορολογητέας ύλης.
    3. Εάν λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της κοινής πείρας και κατά πόσο ο φορολογούμενος – επιτηδευματίας έχει δυνατότητα ανταπόδειξης: Η θέσπιση τεκμηρίων δεν πρέπει να αντιβαίνει στα δεδομένα της «κοινής πείρας», καθορίζοντας ένα πλασματικό εισόδημα. Στην επίμαχη διάταξη υφίσταται μία προφανής δυσαρμονία με τα δεδομένα της οικονομικής επιστήμης, καθώς οι επιχειρήσεις δεν είναι πάντα κερδοφόρες. Η εφαρμογή της τεκμαρτής μεθόδου βρίσκεται σε ασυμφωνία με την οικονομική πραγματικότητα, αφού παραγνωρίζει την πιθανότητα πραγματοποίησης ζημιών από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, τίθεται ζήτημα σχετικά με τον προσδιορισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων κατόπιν εφαρμογής του γενικού κανόνα έσοδα μείον δαπάνες. Η επί τη βάσει τεκμηρίου αμφισβήτηση των λογιστικών αρχείων του φορολογούμενου-επιτηδευματία γεννά ζητήματα αναφορικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο του δικαιώματος ανταπόδειξης και του συναφούς δικαιώματος παροχής έννομης προστασίας. Δηλαδή, ο φορολογούμενος επωμίζεται ένα υπέρμετρο βάρος να ανταποδείξει ότι τα βιβλία του είναι ειλικρινή και κατά συνέπεια τα δεδομένα της φορολογικής του δήλωσης ακριβή (αντιστροφή βάρους απόδειξης).
    4. Εάν τα θεσπιζόμενα τεκμήρια είναι εν έτει 2023 πρόσφορα να επιτύχουν τον επιδιωκόμενο σκοπό, ήτοι τη σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Ιδίως, ενώ είναι ήδη σε ισχύ διατάξεις άρθρων 15Α, 15Β, 15Γ, 27 ΚΦΔ, 28 ΚΦΕ, η με αρ. 1179/2023 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ και το υπό επεξεργασία ήδη σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξει» και ειδικότερα βλ. άρθρο 46 αυτού.
    Καταληκτικά, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται με την υπό διαβούλευση διάταξη, είναι, εάν και κατά πόσο θα επιτύχει το σκοπό θεσπίσεώς της, αποφέροντας τα πολυπόθητα φορολογικά έσοδα στο κράτος, ή αντιθέτως, αν θα προκαλέσει ένα κύμα αμφισβήτησής της ενώπιον των δικαστηρίων, έχοντας παράλληλα πλήξει το δυναμικό για την ελληνική κοινωνία σώμα των ελεύθερων επαγγελματιών, γεννώντας ταυτόχρονα, ενδεχομένως, νέα ζητήματα διευθετήσεων από την πλευρά τους για την αποφυγή φορολόγησης.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:20 | Αλέξανδρος Αθανασόπουλος

    Τα τεκμήρια θα πρέπει να μπορούν να αντισταθμίζονται με αποδείξεις για προσωπικά έξοδα του φορολογούμενου, ιδιαίτερα δε με αποδείξεις για υπηρεσίες που πληρώνει σε άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι αποδείξεις θα μπορούσαν να καταχωρούνται στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά με παρόμοιους τρόπους που καταχωρούνται τα επαγγελματικά έξοδα. Αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας καταχωρήσει προσωπικό έξοδο (δηλαδή χωρίς επιστροφή ΦΠΑ) 2000 ευρώ σε ταρατσά, αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρείται από τα τεκμήρια που τον βαρύνουν. Η αποδεδειγμένη καλή φορολογική διαγωγή του φορολογούμενου θα πρέπει να αντισταθμίζει την υποτιθέμενη κακή διαγωγή που του φορτώνει το κράτος με τα τεκμήρια. Ο συντελεστής ΦΠΑ 24% είναι υψηλότερος από τον συντελεστή φόρου εισοδήματος του τεκμηρίου των 11,000 ευρώ, επομένως κάθε ευρώ που ξοδεύεται με 24% ΦΠΑ φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος από ένα ευρώ τεκμηρίου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:11 | ΔΟΥΔΟΥΛΑΚΑΚΗ ΤΑΝΙ;

    Στα Κ.Ξ.Γ. ζητούμε το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:29 | Άννα

    Έχει καταλάβει η κυβέρνηση ότι πολλοί κυρίως γυναίκες κρατούν το επάγγελμα τους μόνο για να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές;

    Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης εφόσον συγκρίνεται μία επαγγελματική ομάδα με μια άλλη θα πρέπει να υπάρχουν και οι ίδιοι κανόνες φορολόγησης όπως αφορολόγητο όριο. Καθε τι άλλο είναι καθαρά φοροεισπρακτικό και θα οδηγήσει σε μαύρη εργασία και θα χαθούν ασφαλιστικές εισφορές.

  • Έστω ότι μια επιχείρηση – Κέντρο Ξένων Γλωσσών έχει ακαθάριστα έσοδα 92.000
    ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρεθούν τα έξοδα απομένει καθαρό κέρδος 19.000 που
    εισπράττει ο ιδιόκτητης. Ο φόρος που καταβάλλει σήμερα είναι ευρώ 2.880 ενώ με το
    υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα καταβάλει φόρο 6.847, 95, ήτοι θα απομείνουν σε
    αυτόν 19.000-6847,95= 12.152,05 ευρώ.
    Από το παραπάνω απλό παράδειγμα προκύπτει ότι το νομοθέτημα αυτό είναι
    καταστροφικό και θα επιφέρει συρρίκνωση στον κλάδο ιδιοκτητών ΚΞΓ. Το πιο
    σημαντικό νομικό επιχείρημα είναι, ότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη οι εγγραφές των
    φορολογικών βιβλίων, αλλά ο φόρος καθορίζεται όπως θέλει κάθε φορά το Κράτος. Το
    Κράτος έτσι καθίσταται απολυταρχικό, αδιαφανές και άφυλο για τους πολίτες. Αντί το
    Κράτος να είναι προς την εξυπηρέτηση των πολιτών καθίσταται εχθρός αυτών ένεκα
    των οποίων υπάρχει και είναι βέβαιο, ότι θα καταπέσει, εάν συνεχίσει να σκέφτεται
    αντιλαϊκά.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:26 | Αλέξανδρος Αθανασόπουλος

    Η μείωση της περιουσίας του φορολούμενου θα πρέπει να αντισταθμίζει τα φορολογικά τεκμήρια που τον βαρύνουν, γιατί πολύ απλά η μείωση της περιουσίας του εξηγεί πώς έκανε τα έξοδα που έκανε. Αν ένας φορολογούμενος έχει καταθέσεις στην τράπεζα οι οποίες στο τέλος του χρόνου είναι 15000 ευρώ λιγότερες από την αρχή του χρόνου, αυτή η μείωση θα πρέπει να αφαιρείται από τα τεκμήρια του. Να λαμβάνονται υπόψη και αλλαγές στα ακίνητα του ή άλλη περιουσία (αν π.χ. αγοράζει ή πουλάει ακίνητα ή επενδυτικά προϊόντα και αυτό εξηγεί τις αλλαγές στις καταθέσεις του).

    Ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να έχει μηδενικό ή πολύ λίγο εισόδημα, για διάφορους νόμιμους λόγους, χωρίς να φοροδιαφεύγει. Μπορεί να έκανε μια επένδυση στη δουλειά του, να αγόρασε εξοπλισμό, ή να ξόδεψε το χρόνο του αναπτύσσοντας ένα προϊόν. Στο ερώτημα του πώς ζεί, μια λογική απάντηση είναι οτι ξοδεύει τις αποταμιεύσεις του ή άλλα εισοδήματα (ενοίκια, επενδύσεις) για να πληρώνει τα προσωπικά του έξοδα. Αν ξοδεύει αποταμιεύσεις, η περιουσία του μειώνεται.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:24 | Δικηγορος

    Δυστυχώς δεν έχει νόημα όλο αυτό που συμβαίνει.Μας γράφετε κανονικά.Ο σκοπός σας έγινε αντιληπτός.Εγω πάντως δεν θα το κλείσω το ρημαδι το γραφείο και αν βρείτε κατι να μου πάρετε συγχαρητήρια.Λυπαμαι τους υπόλοιπους.Τα βάζετε με σχολικά κυλικεία, τον καστανα, τον ανθοπωλη, αλλά και τους επιστήμονες που στην χρεοκοπημένη χώρα μας βάζουν και από την τσέπη τους για τους εντολεις τους.Και μόνο πόσοι δικηγοροι έχουν δηλωσει έδρα το σπίτι τους κάτι πρέπει να σας πει.Αλλα είπαμε.ΔΕΝ σας ενδιαφέρει.Ειστε αδίστακτοι και η ιστορία θα σας γράψει με μελανά γράμματα.Κοντος ψαλμός αλληλουια

  • Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:59 | Γιώργος Α.

    Τελικά η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία τιμωρείται ο έντιμος και συνεπής στις υποχρεώσεις του επαγγελματίας. Από την άλλη, όλοι αυτοί που δουλεύουν κάτω από τραπέζι κάνοντας ζημιά στις επιχειρήσεις που πληρώνουν ενοίκια, εφορία, ασφαλιστικές εισφορές και τόσα άλλα, απολαμβάνουν την ανοχή του ανίκανου να τους κυνηγήσει κράτους.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:09 | Σάββας Μαρίνος

    Τα κριτήρια του νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό διαβούλευση, για τον καθορισμό του καθαρού κέρδους, θεωρούνται αντισυνταγματικά και αμφιλεγόμενα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τον τζίρο της επιχείρησης, το προσωπικό της, τον υψηλότερο μισθό εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας και το ποσό του τζίρου σύμφωνα με τον ΚΑΔ. Ωστόσο, το Κράτος διατηρεί το δικαίωμα να τα τροποποιεί χωρίς περιορισμούς, επηρεάζοντας αυτόματα το επιβαλλόμενο φόρο, προκειμένου να επιτύχει σκοπούς που παραμένουν αδιευκρίνιστοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

  • Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:41 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

    Η κυβέρνηση στοχοποιεί με μεγάλη ευκολία τους ελέυθερους επαγγελματίες αλλά κάνει τα στραβά μάτια στην παραοικονομία. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα μέτρο για να προφυλάξει νόμιμες επιχειρήσεις όπως τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών απο τα παράνομα μαύρα ιδιαίτερα και την συστηματική απαξίωση ενός ολόκληρου κλα΄άδου…Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν λαμβάνει καθόλου την παράμετρο οτι ουσιαστικά λειτουργούμε εποχιακά και τα έσοδα είναι λογικό να είναι αναλογικά. Ελπίζω έστω την τελευταία στιγμή να λογικευθούν και για μια φορά να ακουσουν την κοινωνία και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα που απαιτούν λύσεις.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:15 | ΑΛΕΞ. Α

    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το
    λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο
    με τον αριθμό 28
    Α
    , με την 1
    η
    παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση,
    όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο
    κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό
    τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:34 | Μαγδαληνή Κουρλέση

    Η θεσμοθέτηση της ανηθικότητας είναι πλέον ο κανόνας στη λογική που διέπει το φορολογικό νομοσχέδιο! Κανένας σεβασμός στις ατομικές και οικονομικές ελευθερίες, κανένας σεβασμός στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος «…ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Κύριοι, ποια είναι η υπέρτερη Αρχή που υπηρετείτε; Πάντως, όχι το Κράτος Δικαίου, όχι το Ελληνικό Σύνταγμα, ούτε η Δικαιοσύνη! Δυστυχώς, οι συντάκτες του φορολογικού νομοσχεδίου και μάλιστα του άρθρου 13, δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη νομική παιδεία, που εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με εισόδημα κάτω των 50.000,00 €, καταφέραμε να αποκτήσουμε με πολύ κόπο, καθημερινό αγώνα και διαρκή αυτοχρηματοδοτούμενη επιμόρφωση που δεν μας χάρισε ποτέ κανένας! Δεν ξέρω ποιο είναι το τέρας στο οποίο θέλετε να μεταμορφώσετε την Ελληνική Κοινωνία, αλλά σίγουρα ο στόχος σας δεν είναι η λεγόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής! Να μας εκβιάσετε μπορείτε, να σεβαστούμε όμως την ανηθικότητα και την αλαζονεία σας, ποτέ!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:41 | Νικη Φ

    Έστω ότι μια επιχείρηση – Κέντρο Ξένων Γλωσσών έχει ακαθάριστα έσοδα 92.000
    ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρεθούν τα έξοδα απομένει καθαρό κέρδος 19.000 που
    εισπράττει ο ιδιόκτητης. Ο φόρος που καταβάλλει σήμερα είναι ευρώ 2.880 ενώ με το
    υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα καταβάλει φόρο 6.847, 95, ήτοι θα απομείνουν σε
    αυτόν 19.000-6847,95= 12.152,05 ευρώ.
    Από το παραπάνω απλό παράδειγμα προκύπτει ότι το νομοθέτημα αυτό είναι
    καταστροφικό και θα επιφέρει συρρίκνωση στον κλάδο ιδιοκτητών ΚΞΓ. Το πιο
    σημαντικό νομικό επιχείρημα είναι, ότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη οι εγγραφές των
    φορολογικών βιβλίων, αλλά ο φόρος καθορίζεται όπως θέλει κάθε φορά το Κράτος. Το
    Κράτος έτσι καθίσταται απολυταρχικό, αδιαφανές και άφυλο για τους πολίτες. Αντί το
    Κράτος να είναι προς την εξυπηρέτηση των πολιτών καθίσταται εχθρός αυτών ένεκα
    των οποίων υπάρχει και είναι βέβαιο, ότι θα καταπέσει, εάν συνεχίσει να σκέφτεται
    αντιλαϊκά

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:23 | ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΛΑΜΠΙΔΑΚΗΣ

    Ανάρτηση #1
    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το
    λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο
    με τον αριθμό 28
    Α
    , με την 1
    η
    παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση,
    όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο
    κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό
    τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.
    Ανάρτηση #2
    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;
    Ανάρτηση #3
    Έστω ότι μια ατομική επιχείρηση Κέντρου Ξένων Γλωσσών έχει ακαθάριστα έσοδα
    ευρώ 142.000 και αφαιρουμένων των αποδεκτών εξόδων βάσει των φορολογικών
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
    βιβλίων τα πραγματικά κέρδη που απομένουν στον ιδιοκτήτη είναι ευρώ 25.000. Με
    βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ο φόρος που θα πληρώσει δεν είναι 4.000, όπως
    γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά 13.900. Αν από τις 25.000 αφαιρεθεί ο φόρος 13.900 ευρώ
    απομένει καθαρό κέρδος 11.100 ευρώ και επομένως ο επιχειρηματίας που εξυπηρετεί
    εργαζόμενους, εισφορές ασφαλιστικές, μισθούς κλπ πρέπει να συντηρεί μια επιχείρηση
    που θα έχει ετησίως 142.000 ευρώ τζίρο και από το ποσό αυτό με όλο τον κόπο που θα
    πραγματοποιήσει με την προσωπική του εργασία, σκέψη και δράση να περιορισθεί σε
    11.900.
    Από το ως άνω παράδειγμα προκύπτει, ότι όπως πάντα το Κράτος βρίσκεται μακράν
    της πραγματικότητος. Δεν έχει αντιληφθεί το Κράτος, ότι επειδή τα μισθολόγια του
    προσωπικού ενός ΚΞΓ είναι υψηλά και ο ανταγωνισμός – ιδίως ο αθέμιτος
    ανταγωνισμός από τα μαύρα ιδιαίτερα – οδηγεί τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών
    σε χαμηλό ύψος, είναι ελάχιστο το καθαρό κέρδος σε σχέση με το φαινομενικά
    μεγαλύτερο ακαθάριστο εισόδημα. Το αποτέλεσμα αυτού του υπό διαβούλευση
    νομοθετήματος, εάν ψηφιστεί, θα είναι κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων λόγω της
    μη βιωσιμότητάς τους που σημαίνει: α) ζημία του Κράτους ως προς τα φορολογικά
    έσοδα, β) αύξηση της ανεργίας, γ) αύξηση των μαύρων ιδιαιτέρων μαθημάτων που
    αποφέρουν μηδενικά έσοδα στο κράτος και δημιουργούν επιπλέον έξοδα, μέσω
    επιδομάτων, κλπ.
    Ανάρτηση #4
    Έστω ότι μια επιχείρηση – Κέντρο Ξένων Γλωσσών έχει ακαθάριστα έσοδα 92.000
    ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρεθούν τα έξοδα απομένει καθαρό κέρδος 19.000 που
    εισπράττει ο ιδιόκτητης. Ο φόρος που καταβάλλει σήμερα είναι ευρώ 2.880 ενώ με το
    υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα καταβάλει φόρο 6.847, 95, ήτοι θα απομείνουν σε
    αυτόν 19.000-6847,95= 12.152,05 ευρώ.
    Από το παραπάνω απλό παράδειγμα προκύπτει ότι το νομοθέτημα αυτό είναι
    καταστροφικό και θα επιφέρει συρρίκνωση στον κλάδο ιδιοκτητών ΚΞΓ. Το πιο
    σημαντικό νομικό επιχείρημα είναι, ότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη οι εγγραφές των
    φορολογικών βιβλίων, αλλά ο φόρος καθορίζεται όπως θέλει κάθε φορά το Κράτος. Το
    Κράτος έτσι καθίσταται απολυταρχικό, αδιαφανές και άφυλο για τους πολίτες. Αντί το
    Κράτος να είναι προς την εξυπηρέτηση των πολιτών καθίσταται εχθρός αυτών ένεκα
    των οποίων υπάρχει και είναι βέβαιο, ότι θα καταπέσει, εάν συνεχίσει να σκέφτεται
    αντιλαϊκά.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
    Ανάρτηση #5
    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό του καθαρού
    κέρδους είναι αντισυνταγματικά και διαβλητά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ως
    κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση, ο
    υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσό
    του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ. Τα κριτήρια αυτά όμως μπορεί
    οποτεδήποτε, χωρίς κανένα περιορισμό, να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να
    αλλάξει και το ποσό του φόρου, πρόκειται δηλαδή για μια οργανωμένη προσπάθεια
    εκμηδένισης των ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σε αυτούς σκοπούς

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:49 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το
    λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο
    με τον αριθμό 28Α
    , με την 1η παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση,
    όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο
    κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό
    τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:25 | Σταυροπουλου Βασιλικη

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:11 | ΓΙΑΝΝΑ Ρ

    Η πλειοψηφία των ΚΞΓ δουλεύει 9 μήνες, εισπράττει δηλαδή έσοδα για 9 μήνες αλλά πληρώνει έξοδα για 12 μήνες. 3 Μήνες το καλοκαίρι πληρώνουμε δίχως να έχουμε έσοδα. Η φορολόγηση με τεκμήριο είναι ό,τι πιο άδικο. Ας θεσπιστεί προσωρινή διακοπή για όσους είμαστε κλειστοί για να αποδεικνύεται το αυτονόητο. Και, επιτέλους ας γίνει κάτι για τα μαύρα ιδιαίτερα.
    Δεν πρέπει να εφαρμοστεί τεκμήριο σε φροντιστήρια που βρίσκονται σε χωριά ως 3.000 κατοίκους γιατί η αγορά είναι περιορισμένη.
    Να υπάρχει αφορολόγητο και για εμάς κι όχι μόνο για τους μισθωτούς.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:10 | Χρυσούλα Στεργιάνη

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:16 | EFSTATHIA (EFFIE) KONTOU

    Εξ υπαρχής, η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων και τεκμηρίων ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε. Η Κυβέρνηση δύναται και οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα μέσα ελέγχου και διασταυρώσεων που διαθέτει για να ελέγξει, εντοπίσει και τιμωρήσει τη φοροδιαφυγή.
    Δεύτερον, και ίσως το σημαντικότερο διότι υπεισέρχεται στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας η άδικη φορολόγηση που επιχειρείται είναι τόσο τερατώδης που για αυτό το λόγο φέρει την ταμπέλα «πάταξη της φοροδιαφυγής». Ντρέπεται και η ντροπή όταν προκλητικά προβάλλεται αυτή η δικαιολογία περί πάταξης της φοροδιαφυγής προκειμένου να ψηφιστεί η εν λόγω ρύθμιση και αυτό διότι δεν ντρέπονται αυτοί που ξεστομίζουν αυτή την δικαιολογία/ψεύδος. Το θλιβερό είναι ότι γνωρίζουν την αλήθεια και επιμένουν (εμμονικά θα έλεγε κανείς) σε αυτό το ψεύδος χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους εναντίον των ελεύθερων επαγγελματιών κάνοντας λόγο για συνήθη υποζύγια που δήθεν πληρώνουν τα σπασμένα του ελευθέριου επαγγέλματος. ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΒΑΛΑΜΕ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ? Η φορολόγηση του ελεύθερου επαγγελματία είναι ήδη 150% μεγαλύτερη από αυτή του μισθωτού. Και αυτό το ξέρετε πολύ καλά κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης. Σταματήστε επιτέλους να ρίχνετε τη χολή σας στην κοινωνία. Να επιδίδεστε δηλαδή σε μία πολιτική που θέλει και επιδιώκει την ανθρωποφαγία. Άλλως, κάνετε μαθήματα λογιστικής και ελάτε σε έναν ανοιχτό διάλογο να τα συζητήσουμε όλα (πρόσωπο με πρόσωπο). Ταυτόχρονα δεν αγγίζετε τις μεγάλες επιχειρήσεις και προβλέπετε μάλιστα και μείωση φόρων ανά περιπτώσεις. … π.χ. μείωση φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
    Τρίτον, το «μαχητό» του τεκμηρίου πιστεύω όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης (κυρίως από άποψη χρόνου και ενίοτε από άποψη αποτελέσματος). Περαιτέρω, αντιστρέφεται με την πολιτική αυτή το βάρος απόδειξης. Η φορολογική Διοίκηση οφείλει να αποδείξει την τυχόν ανακριβή δήλωση εισοδήματος (να επιβάλει κυρώσεις,πρόστιμα κλπ) και όχι ο φορολογούμενος να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.
    Τέταρτον, γενικά η εφαρμογή μέσων όρων ΚΑΔ είναι προφανώς απαράδεκτη και παράλογη. Ενδεικτικά, στο δικηγορικό κλάδο όλοι γνωρίζουμε ότι η αμοιβή για την ίδια δικαστηριακή εργασία διαφέρει λόγω πλήθους παραγόντων παρά το γεγονός ότι η βάση του γραμματίου προείσπραξης είναι κοινή (αν και κάθε Σύλλογος επιβάλλει διαφορετικές εισφορές) π.χ. από περιοχή σε περιοχή, από το αν κάποιος επαγγελματίας εργάζεται ατομικά ή αν εργάζεται σε δικηγορική εταιρεία, από το αν η υπηρεσία παρέχεται από έναν μεγάλης φήμης δικηγόρο ή έναν νέο δικηγόρο με μικρή εμπειρία και φυσικά από το γεγονός ότι λειτουργούμε σε πλαίσιο ελεύθερης αγοράς κ.ο.κ.
    Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο ως έχει δεν προβλέπει τη δυνατότητα ανάλωσης εσόδων προηγουμένων ετών, θεωρώντας ως δεδομένο ότι κάθε έτος το εισόδημα αυξάνεται ή είναι τουλάχιστον σταθερό, κάτι το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την φύση και έννοια του «ελευθέριου επαγγέλματος» και αυτό παραβλέπεται από την προς ψήφιση ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για τα εισοδήματα από άλλες πηγές, ενδεικτικά στους δικηγόρους επιτρέπεται με αυστηρούς περιορισμούς λόγω του ασυμβίβαστου. Συνεπώς και να θέλαμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να πληρώσουμε αυτή την παράλογη υπερφορολόγηση εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο δεν καθίσταται εφικτό.
    Πέμπτον, θα ήταν έντιμο και δίκαιο θα έλεγα να μας υπερφορολογήσετε ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας ότι επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η μείωση των μικρών και μεσαίων ατομικών επιχειρήσεων (διότι γνωρίζετε ότι πλήθος αυτών δεν θα αντέξουν τη δυσβάσταχτη και άδικη φορολογία και θα κλείσουν) και ΟΧΙ απλά να μας προσβάλλετε άλλοτε ευθέως και άλλοτε εμμέσως. Άλλωστε σχετική δήλωση για την πρόθεση σημαντικής αύξησης της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των ατομικών επιχειρήσεων είχε ήδη γίνει από τον Υφυπουργό Οικονομικών (παραπέμπτω ενδεικτικά στην συνέντευξή του στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής στις 27 Σεπτεμβρίου 2023) πριν ακόμα κλιμακωθεί η συζήτηση αλλά και οι κινητοποιήσεις των επαγγελματικών φορέων για το εν λόγω νομοσχέδιο.
    Οι οικονομικές/φορολογικές/ασφαλιστικές πολιτικές βασίζονται σε οικονομικές θεωρίες. Η τεκμαρτή φορολόγηση που σχεδιάζεται να ψηφιστεί βασίζεται στην λεγόμενη θεωρία του καταλογισμού (διατυπωμένη από τον Carl Menger)και είναι βασισμένη σε μία υπόθεση εργασίας, σε ένα τεκμαιρόμενο εισόδημα. Με απλά λόγια δεν υπάρχει αυτό το εισόδημα αλλά εικάζουμε ότι υπάρχει. Από την άλλη η αγορά στην οποία διαβιούμε και λειτουργούμε ως ελ. Επαγγελματίες είναι βασισμένη στην ακριβώς αντίθετη οικονομική θεωρία, δηλαδή στον γνωστό νόμο της προσφοράς και της ζήτησης του Adam Smith. Μάλιστα, αυτό το συνομολόγησε και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κλείνοντας την συζήτηση στην συνέντευξή του στο Action 24 στις 24 Νοεμβρίου 2023 (αντιπαρέρχομαι προφανώς την συζήτηση περί δικηγόρων και ντελιβεράδων καθώς δεν υπάρχουν λόγια). Μας είπε λοιπόν ο Υφυπουργός να αφήσουμε την αγορά να ρυθμίσει μόνη της ελεύθερα το οικονομικό τοπίο στα πλαίσια της προσφοράς και της ζήτησης.
    Συνεπώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εξής πραγματικότητα: η φορολόγηση των ελ. επαγγελματιών θα γίνεται βασισμένη σε μία θεωρία εικασίας αλλά το πραγματικό οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα παράγεται το όποιο κέρδος (διότι σημειωτέον ζημία δεν επιτρέπεται να υπάρχει στις ατομικές επιχειρήσεις-ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ) θα βασίζεται στα πλαίσια της ακριβώς αντίθετης οικονομικής θεωρίας όπου σε περίπτωση προσφοράς από την μία πλευρά (πχ. παροχή νομικής υπηρεσίας) αλλά μη ζήτησης από την άλλη (π.χ. μείωση πελατείας άρα μικρός ή ελάχιστος κύκλος εργασιών- ο μέσος πολίτης θα προτιμήσει να πάει στο Σούπερ Μάρκετ και όχι στο δικηγορικό γραφείο-) ο ελεύθερος επαγγελματίας (στη λογική του τεκμαιρόμενου εισοδήματος) θα καλείται να έχει κέρδος ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΣΗ!!!!!!!!!!ΑΡΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ. !!!!!!
    ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ???
    ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ.
    Κλείνοντας, το φορολογικό μέτρο που επιδιώκετε να ψηφίσετε (ως έχει τουλάχιστον) εκτός από ισοπεδωτικό και άδικο είναι και αντισυνταγματικό. Εκτός αν επιχειρήσετε να μας πείσετε ότι αυτή η ρύθμιση βασίζεται στην αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη της προσωπικότητας, της εφευρετικότητας, της επιχειρηματικότητας κ.ο.κ. Σε ποιο σημείο λοιπόν αυτής της ρύθμισης αφήνετε περιθώριο οικονομικής ελευθερίας πολλώ δε μάλλον οικονομικής ανάπτυξης ??
    Κατεβείτε επιτέλους από τις καρέκλες σας – στις οποίες κάθεστε αναπαυτικά λαμβάνοντας βουλευτική αποζημίωση (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ)- και επιτέλους συνομιλείστε με την κοινωνία, διότι είναι ολοφάνερο ότι δεν έχετε καμιά επαφή με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας που διοικείτε!!!!!!!!!!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:15 | Κοινή λογική

    Στο τεκμαρτό εισόδημα για τον ελεύθερο επαγγελματία θα πρέπει να συνυπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα . Κάθε τι άλλο είναι προσχηματικό και άδικο.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:58 | Γεωργιος.Σ

    Δεν είδα να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την πάταξη της μαύρης εργασίας
    Αντίθετα υπάρχει μία φόροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι τουλάχιστον έχουν έναρξη ,πληρώνουν φπα ασφάλεια ένσημα εργαζόμενους ενοίκια ρεύμα τηλεφωνο λογιστή τέλος επιτηδευματος και οτι χρήματα κερδίζουν φανερά ή μαύρα σίγουρα τα διαθέτουν στην ελληνική οικονομία και δεν τα εξάγουν στην ελβετία η σε τράπεζες του εξωτερικού όπως κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Δώστε κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους φορολογούμενους για να γίνουν νόμιμες όλες οι συναλλαγές.
    Με το οριζόντιο μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα αδικηθούν βάναυσα και τους αναγκάζεται να αμφισβητήσουν το τεκμήριο με την απειλή του ελέγχου σε ολα τα επίπεδα.
    Αν αυτός ο έλεγχος αποδειχθεί θετικός για το φορολογούμενο θα πρέπει να ορίσετε και ένα πρόστιμο για το κράτος που ζητά λάθος φόρο από τον ελεύθερο επαγγελματία.
    Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσους ανθρώπους θα φέρετε σε απόγνωση και πόσους θα αναγκάσετε να μείνουν εντελώς άνεργοι ή να δουλεύουν μαύρα.
    Αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως αν εφαρμόσετε όσα λέει το νομοσχέδιο θα το βρείτε μπροστά σας.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:29 | Κωνσταντίνος

    Μια παρατηρηση…
    Υπαρχουν πολλα σχολια απο γυκαικες ελ. επαγγελματιες που ειναι μητερες, μεγαλωνουν τα παιδια τους και εργαζεται ο συζυγος.

    Αυτο θα πρέπει να το δει πολυπλευρα η κυβερνηση διοτι τιθεται θεμα συνταγματικοτητας, βασει της ισοτητας των φυλλων.

    Μην ξεχναμε οτι υπαρχουν ουκ ολιγες περιπτωσεις ανδρων ελ. επαγγελματιων που μεγαλωνουν τα παιδια τους και εργαζεται η συζυγος.

  • Ο υπολογισμός επιβολής φορολόγησης με βάση το μικτό κατώτατο εισόδημα παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη φορολόγηση βάσει της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα. Η εξομοίωση του ελ. επαγγελματία με το μισθωτό είναι εξ’ ορισμού εσφαλμένη και αδόκιμη αφού δεν υφίστανται εν προκειμένω όροι εξαρτημένης εργασίας ώστε να εξασφαλίζεται σταθερός μισθός. Επιπλέον το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα που ισοδυναμεί με το φορολογητέο, εσφαλμένα υπολογίζεται επί μεικτών αποδοχών και όχι επί του πραγματικού μισθού που λαμβάνει ετησίως ο μισθωτός, ο οποίος μάλιστα λαμβάνει επιπλέον επιδόματα (14 μισθοί) που δεν λαμβάνει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:54 | ΒΝ

    Άνθρωποι που είχαν ελάχιστη ή μηδενική δραστηριότητα λόγω πραγματοποίησης επιπλέον σπουδών (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) καλούνται με το νομοσχέδιο να πληρώσουν από 2000 μέχρι 3000 ευρώ περίπου φόρο (ανάλογα με τα χρόνια που έχουν στο επάγγελμα), αφού δεν προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσής τους από το τεκμήριο. Έτσι προάγεται η αριστεία; Με τιμώρηση όσων αφοσιώθηκαν σε επιπλέον σπουδές; Με το να φορτωθούν χρέη μέσω φορολόγησης για εισοδήματα που ποτέ δεν απέκτησαν;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 16:33 | Μάριος Σ

    H πιθανή αλλαγή που γράφεται στα ΜΜΕ για τη δυνατότητα αμφισβήτησης με των τεκμηρίων , υπό των όρο της διενέργειας οικονομικού ελέγχου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με μία πολύ σημαντική υποσημείωση όμως. Αν βρεθεί στον έλεγχο ότι το δηλωθέν εισόδημα είναι το πραγματικό, τότε θα πρέπει και ο ελεύθερος επαγγελματίας να φορολογηθεί όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι , δηλαδή χωρίς προσαύξηση τέλους επιτηδεύματος και με την ύπαρξη αφορολόγητου. Διαφορετικά θα έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών και η ισονομία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας θα είναι ένα ψέμα.