Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:12 | Χαρίλαος

    Υπάρχουν επαγγέλματα όπως για παράδειγμα οι Ασφαλιστικοί Πράκτορες και οι Πράκτορες ΟΠΑΠ που είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να φοροδιαφύγουν γιατί τα κέρδη τους είναι οι αντίστοιχες προμήθειες. Παρακαλώ πολύ να εξαιρεθούν οι εν λόγω επαγγελματίες από την οριζόντια φορολόγηση που τους αδικεί κατάφωρα.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:43 | ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Τολμηρή, αλλά αναγκαία μεταρρύθμιση, ώστε επιτέλους να συμμαζευτεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής των ελ. επαγγελματιών, μια κατάσταση που δεν ταιριάζει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και βλάπτει το επιχειρηματικό κλίμα της.

    Πίσω από τη συναισθηματική φόρτιση περί «δικηγόρων ντελιβεράδων» κρύβεται ένα μείζον παράδοξο, το οποίο κανείς από τους πολέμιους της φορολόγησης των ελ. επαγγελματιών δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Αν μετά από 5 χρόνια άσκησης επιστημονικού ή γενικότερα ελ. επαγγέλματος, κερδίζεις λιγότερα από έναν εντελώς ανειδίκευτο και άπειρο πρωτοαπασχολούμενο εργάτη, τότε είτε φοροδιαφεύγεις είτε κάνεις κάτι πολύ λάθος. Σαφώς, κάποιοι όντως αδικούνται από το μέτρο. Όμως είναι μικρή μειοψηφία, σε σχέση με τα μέσα εισοδήματα των σχετικών επιστημονικών κλάδων.

    Και για τους αδικούμενους, αφενός θα υπενθυμίσω ότι το τεκμήριο, σύμφωνα και με την ΕΣΔΑ είναι μαχητό και κάλλιστα, οποιοσδήποτε που δεν ασκεί ή ασκεί ελάχιστη δραστηριότητα μπορεί όντως να το αποδείξει. Αφετέρου, αν όντως επιθυμείς να διατηρείς έναν επαγγελματικό τίτλο, χωρίς να ασκείς το επάγγελμα για δικούς σου λόγο, δεν είναι υπέρμετρη η υποχρέωση για ανάλογη κοινωνική συνεισφορά.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει στις κινήσεις για την καταπολέμηση και αναστροφή του φαινομένου brain gain, οι λύσεις στα προβλήματα των ελ. επαγγελματιών και ιδίως των νεότερων δεν μπορούν να βασιστούν στη διαιώνιση παθογενειών, όπως η φοροδιαφυγή, που δεν συνιστούν παρά ένα παυσίπονο στα συνεχιζόμενα θεσμικά προβλήματα.

    Είναι επιτακτική ανάγκη οι ελ. επαγγελματίες να αναβαθμίσουν το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και να αποφασίσουν να πληρώνονται ανάλογα με αυτό, δηλαδή να αυξήσουν τις αμοιβές τους και να επιτύχουν εισοδήματα αξιοπρεπή και αντίστοιχα του επαγγέλματός τους. Και όχι να συντηρούν ένα παρωχημένο μοντέλο «πολέμου τιμών» και «φθηνών» τόσο σε τιμή, όσο και σε ποιότητα υπηρεσιών, που όμως αναγκάζουν τους επιστήμονες σε φοροδιαφυγή ως μέσο επιβίωσης και έτσι το κόστος των υπηρεσιών τους μετακυλίεται έμμεσα στο κοινωνικό σύνολο.

    Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνω 2 πρόσθετες ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων του νομοσχεδίου, αυξάνοντας μάλιστα τη θετική κοινωνική επίπτωση και με έμφαση στη νέα γενιά και ιδίως τον εμπλουτισμό του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας, με τη διευκόλυνση των πραγματικά άξιων παιδιών της που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό.

    1. Την εξαίρεση για 5 έτη από την επιβολή της παραπάνω τεκμαρτής φορολόγησης κάθε επιστήμονα που επαναπατριζεται μετά από άσκηση του επαγγέλματός του σε ξένη χώρα, στην Ελλάδα, είτε για να δραστηριοποιηθεί ως ελ. επαγγελματίας είτε για να δραστηριοποιηθεί ως μονοπρόσωπη επιχείρηση είτε ως υποκατάστημα αλλοδαπής μονοπρόσωπης επιχείρησης. Και τη για το ίδιο διάστημα εξαίρεσή του από το καθεστώς φορολόγησης ελ. επαγγελματιών και φορολόγησή του καθαρού εισοδήματος του, με τα προνόμια του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, ήτοι απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου και φορολόγηση με το αφορολόγητο και τις κλίμακες των μισθωτών. Για λόγους αποφυγής καταχρήσεων, ως επαναπατριζόμενος επιστήμονας μπορεί να θεωρείται όποιος συμπλήρωσε 3 έτη εργασίας στο εξωτερικό είτε ως ελ. επαγγελματίας είτε ως μισθωτός στην ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με την οποία θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

    2. Την, προς το σκοπό αυξημένης αποτελεσματικότητας του νέου πλαισίου πάταξης φοροδιαφυγής, απαγόρευση πληρωμών μέσω Instant Pay και ανάλογων εργαλείων μεταφοράς και δυνατότητας ανώνυμης ανάληψης μετρητών (που ως γνωστόν συνιστούν μέσα διευκόλυνσης της φοροδιαφυγής), προς ελ. επαγγελματίες και πρόσωπα που διατηρούν βιβλία ως ελ. επαγγελματίες, από οποιονδήποτε πλην στενών συγγενών τους. Για την εφαρμογή της πρόβλεψης αυτής, μπορεί να ζητείται από τον παραλήπτη των χρημάτων να συμπληρώνει τον ΑΔΤ ή το ΑΦΜ του στο ΑΤΜ της είσπραξης ή να ζητείται από τον αποστολέα να συμπληρώνει το κινητό τηλέφωνο του παραλήπτη, ώστε να επιβεβαιώνει αυτός την ταυτότητά του μέσω SMS, στα πρότυπα λειτουργίας του gov.gr και ανάλογων εφαρμογών είτε απλούστερα, να υποχρεούνται οι αποστολείς χρημάτων μέσω Instant Pay, από το τραπεζικό τους ίδρυμα, να δηλώνουν τους παραλήπτες των αποστελλόμενων από αυτούς χρημάτων.
    Και φυσικά, η παραβίαση της απαγόρευσης να τιμωρείται διοικητικά με σοβαρό πρόστιμο, όπως πχ το 5πλάσιο της συναλλαγής, τόσο για τον αποστολέα των χρημάτων, όσο και για τον ελ. επαγγελματία-παραλήπτη.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:11 | LAKKA ARISTEA

    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό του καθαρού
    κέρδους είναι αντισυνταγματικά και διαβλητά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ως
    κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση, ο
    υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσό
    του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ. Τα κριτήρια αυτά όμως μπορεί
    οποτεδήποτε, χωρίς κανένα περιορισμό, να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να
    αλλάξει και το ποσό του φόρου, πρόκειται δηλαδή για μια οργανωμένη προσπάθεια
    εκμηδένισης των ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σε αυτούς σκοπούς.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:06 | Γεράσιμος Jerry Γιαννουλάτος

    Η μία και μοναδική πρόταση σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο για την ώρα είναι μία και ξεκάθαρη: ΑΠΟΣΥΡΣΗ

    Δε νοείται καμία διαβούλευση με προτάσεις στην παρούσα φάση και εννοείται ότι μετά από την ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ πρέπει να ξεκινήσει διεξοδικός διάλογος από μηδενική βάση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να δοθούν λύσεις με βάθος χρόνου όπως αρμόζει σε κάθε ευνομούμενο κράτος.

    Είναι αυτονόητο ότι όταν ένα φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των επαγγελματιών και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, και όταν μετά από ειλικρινή διαβούλευση θα γίνει κοινός τόπος ότι δεν είναι μόνο ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ αλλά ότι διαπραγματεύεται λύσεις για να εμπεδωθεί κοινωνική ειρήνη, τα προσδοκόμενα αποτελέσματα θα μεγιστοποιηθούν.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:20 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Έχουμε το πρωτοφανές και ανήθικο φαινόμενο: να συζητάμε για ένα φορολογικό Ν/Σ, το οποίο θα ισχύσει και για τα εισοδήματα της χρήσης 2023. Η επιβολή των μέτρων από τη χρήση του τρέχοντος έτους 2023 είναι ενάντια στην αρχή της βεβαιότητας του φόρου, σύμφωνα με την οποία ο φόρος πρέπει να είναι γνωστός εκ των προτέρων, τόσο ως προς την ύπαρξή του και τον τρόπο επιβολής του, όσο και ως προς το ύψος και το μέγεθός του (παραβιάζεται η αρχή της ασφάλειας των συναλλαγών και το νόμο περί πρακτικών καλής νομοθέτησης).
    Βεβαίως η φοροδιαφυγή είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του κοινωνικού συνόλου και η Πολιτεία οφείλει να την πατάξει με ελεγκτικούς μηχανισμούς και τρόπους εντοπισμού αυτής και όχι με οριζόντια μέτρα, επί δικαίων και αδίκων
    Εν έτει 2023 και ενώ οι νέες τεχνολογίες δίνουν λύσεις, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά, επιστρέφουμε σε μοντέλα τεκμαρτής φορολογίας που έχουν καταργηθεί προ πολλού, γιατί αποδείχθηκε, ότι όχι μόνο δεν απέδιδαν, αλλά εν τέλει και συνολικά βοηθούσαν τους φοροδιαφεύγοντες
    Επιστρέφουμε σε εκείνα τα αλήστου μνήμης έντυπα «Ε10» και «Ε11″
    Αυτός ο τρόπος φορολόγησης, δηλαδή ο τεκμαρτός, δηλώνει την αδυναμία προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης και την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής ή έστω τον περιορισμό αυτής, με το Ν/Σ αυτό, η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει και ομολογεί ότι έχει αποτύχει πλήρως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κατηγορεί εμμέσως τους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για αναποτελεσματικότητα
    Λειτουργεί ισοπεδωτικά, εξισώνοντας τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους με τους επιτήδειους της φοροδιαφυγής. Το νέο φορολογικό Ν/Σ, αντί να χτυπήσει την φοροδιαφυγή, καθιστά το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων, των εμπόρων και γενικά των ατομικών επιχειρήσεων «ένοχο», μιας δήθεν συλλογικής ευθύνης, που μας γυρνά χρόνια πίσω.
    Επιβάλλει αύξηση των φόρων σε 480.000 εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, την σημερινή εποχή, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, μετά από την υγειονομική κρίση λόγω covid-19 αλλά και την κρίση της ακρίβειας , τιμωρούνται όσοι απασχολούν προσωπικό στις επιχειρήσεις τους, αντί να επιβραβεύονται με κίνητρα, μείωσης φορολογίας η προσαύξηση φορολογίας με το κόστος της μισθοδοσίας, θα συμβάλλει και στην μείωση των θέσεων εργασίας.
    Με το Ν/Σ αυτό θα φορολογούνται οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα αντικειμενικά κριτήρια, στην ουσία με πλασματικό εισόδημα
    Το Ν/Σ το μόνο που υπηρετεί, είναι η συμπίεση και η καταστροφή των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής οικονομίας, αυτών που μέχρι τώρα λέμε «μεσαία τάξη», με τελικό αποτέλεσμα, το κλείσιμο όλων αυτών των επιχειρήσεων.
    Αμεση απόσυρση του συγκεκριμένου Ν/Σ με παράλληλη λήψη σοβαρών μέτρων για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και της συστηματικής φοροαποφυγής, αλλά και της εισφοροδιαφυγής, που θα γίνει πράξη μόνο με την εντατικοποίηση των ελέγχων και τον εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού, μέσα από συζήτηση σε νέα βάση με τους θεσμοθετημένους φορείς και δίνοντας κίνητρα φορολογικής συμμόρφωσης σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες: – καθιέρωση αφορολόγητου σε όλους τους φορολογούμενους και για το σύνολο των εισοδημάτων προσδιορισμός εισοδήματος των αυτοαπασχουλομένων με βάση τα «Εσοδα – Εξοδα»

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:51 | ΖΩΗ’ ΜΙΖΈ΄ΛΗ

    Συνεισφεροντας στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ του παροντος Ν/Σ.
    1.Η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης δεν είναι ολοκληρωμένη και έχει πάρα πολλά κενά που δεν έχουν επεξεργαστεί. Παράδειγμα στην περίπτωση 5)1 : Είναι φανερό ότι επειδή δεν υπάρχει εξουσιοδότηση Νόμου, έτσι εισάγεται το άρθρο εδώ 13 εμβόλιμα και αντιεπιστημονικά για το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τον κατώτατο μισθό από εξαρτημένη εργασία !, που ορθά επιστημονικά και με καλή Νομοθέτηση θα έπρεπε να εισαγόταν με έναν ξεχωριστό τυπικό Νόμο από την Βουλή. (επιπλέον τεκμηρίωση για αντισυνταγματικότητα άρθρου 13 του παρόντος Ν/Σ). Αλλωστε, έχει κριθεί παγίως από τη Νομολογία ότι εξαρτημένη και ανεξάρτητη εργασία (αυτοαπασχολούμενων) δεν είναι της ίδιας κοινωνικοοικονομικής και νομικής φύσης. Παραβλέφθηκε να γίνει σύγκριση και συσχέτιση συμβατότητας ή αντιφατικότητας στην αξιολόγηση και με τους υπόλοιπους στόχους των Ηνωμ. Εθνών.
    2. Αρθρο 13 Ν/Σ (τεκμαρτο εισοδημα ελευθ. Επαγγελμ ίσο με τον κατώτατο μισθό εξαρτημένης εργασίας) : ευθεως αντιθετο με τα αρθρα του Συνταγματος 78 (φοροδοτικη ικανοτητα), 4&5, 2&1 (αξιοπρεπη διαβιωση). Δηλαδη, αντισυνταγματικο και παντελως αναχρονιστικο, αυθαιρετο, με λογικη «τσουβαλιασματος» και ισοπεδωσης, ωστε να καταληγει naive ευφευρημα δημιουργικής αλγοριθμικης ψευδολογιστικης, με «Προκρουστεια φιλοσοφια» . Το Ν/Σ στην πραξη εξυπηρετεί μονο τον Αλγοριθμο-robot που θα «τσιμπαει» σαρωτικα μονοδιαστατα, αρα, εξυπηρετει τον λογισμικογραφο contextς ευκολως (‘πάρε από εδώ και δώσ’ τα εκεί σκέτο’). Εισαγωγή point system στην ανθρώπινη εργασία. Επισης, δεν ειναι τυχαιο οτι συγχρονως εξαγγελθηκαν τα περι ξεπαγωματος των τριετιων, της μειωσης της προσωπικης διαφορας σε συνταξιουχους κοκ, υπέρ άλλων επαγγελματικών κατηγοριών πολιτων, επιπλεον, των υπο Διαβουλευση παροχων στο νεο Ν/Σ του Υπουργειου Εργασιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ειναι αναρτημενο προς Διαβουλευση εως την 06 Δεκεμβριου 2024. Με την σύμπτωση αυτή «αντιλογιζονται» και σταθμιζονται τα αφηγηματα για Αναπτυξη και Πρόνοια,— αφου αριθμητικα οι αυτοαπασχολουμενοι (και στα ορια της φτωχειας βεβαιως την τελευταία δεκαετία), στην πραγματικοτητα με ενεργους η’ ανενεργους ΚΑΔ, ειναι λιγότεροι εν συγκρισει με το αθροισμα των υπολοιπων κοινωνικων ταξεων που θα λάβουν παροχες (μισθους, επιδοματα, προνοια) απο το νεο ετος 2024! , ενω, οπως λεγεται ότι στο Δημοσιονομικο κοστος (φαινομενικα) δεν προκυπτει επιβαρυνση, με αποτελεσμα, οι εν δυναμει τελευταιοι ψηφοφοροι να ειναι μια μεγαλυτερη δεξαμενη απο τους πρωτους, που ουτως η’ αλλως, παραδοσιακα και Ιστορικα, με πιο ιδεολογικοπολιτικους ορους, οι πρωτοι ψηφιζουν συνηθως πιο κεντρωες προοδευτικες πολιτικες Παραταξεις, ενω πολλοι απο τους δεύτερους επιλεγουν πιο συντηρητικες Παραταξεις. (αρκει να εξασφαλιζεται ενας σταθερος μισθος και πολλοί δεν επιθυμουν να ρισκαρουν με την ευθύνη και τις δαπάνες οργανωσης, ούτε και να εμπλακουν με Διοικηση των Πορων στο εμπορικό, επιστημονικο και δημιουργικο επιχειρειν). Συνεπώς, έχει και ψηφοθηρικό χαρακτήρα και γι αυτό παντελώς αντιεπιστημονικό Ν/Σ/, χωρίς Εισηγητική Εκθεση και λοιπές Γνωμοδοτήσεις. Γι αυτο το Ν/Σ δεν προεκυψε με βαση επαληθευμενες κοινωνικοοικονομικες επιστημονικές θεωριες και νομικες Αρχες Δικαιου ισοτητας, αναλογικης ισοτητας, προστασιας του επιχειρειν, προστασιας του θεμελιώδους δικαιωματος της εργασίας με σκοπο και την αξιοπρεπη διαβιωση για ολους τους ανθρωπους κοκ (ιδετε παραπανω περι αντισυνταγματικοτητας), αλλα, επιλεκτικα, «τεχνοκρατικα» αμοραλιστικα και κυνικα, στο αλγεβρικο ζυγι, δηλαδη, που’ συμφερει να δωσουμε και απο που’ συμφερει να τα παρουμε, αφου ούτως η’ αλλως, δεν υπαρχει ουσιαστικη Ανάπτυξη από νεα παραγωγή πλουτου στη χωρα, τετοια ως ικανοποιητικη για καθολικες παροχες και αυξησεις μισθων και προνοιας, οποτε το 2024 πρεπει να παρουσιασθούν ενα αναβαθμισμένο success story, καθώς και ενα μιγμα Κρατους-Προνοιας & Αναπτυξης. Γι αυτο δεν ληφθηκαν υπ’ οψιν τα διαφορετικα ποιοτικα στοιχεία της εξαρτημενης εργασίας απο τη μη εξαρτημενη εργασία, αφενος μεταξυ των δυο ειδων εργασίας, αλλα και εντος της ιδιας της μη εξαρτημενης (κατ’ αρχην, ιδίως, επιστημονες, εμπειροτεχνιτες, χειρωνακτες, εργοδοτες, αυτοαπασχολουμενοι-μη εργοδότες κοκ). Εδω η «αρχιτεκτονικη» του Ν/Σ ειναι η εσωτερικη ανακυκλωση με «αναδιανομη» των ανακυκλουμενων εσοδων παλι! απο διχασμό ανάμεσα στις κοινωνικες εργασιακες περιπτωσεις/ταξεις. Η οριζοντια μεταχειριση με την εισαγωγη τετοιων νόθων πλασματικών δήθεν τεκμηρίων, —αφου προηγουμενως γινεται επικληση στην εξισωση (εξωμοιωση) εξαρτημενης και μη εξαρτημενης εργασιας σαν ιδιας απολυτως φυσης εργασιακης καταστασης—, ως αυτή η ‘’λογική’’ αυτή καθεαυτή είναι το δογματικο θεμελιο για την τεκμηριωση της αναγκης εισαγωγης ψευδοπλασματικων τεκμηριων κατα των ελευθερων επαγγελματιων, κρίνεται εν τελει η πιο ακραια μορφη αντισυνταγματικοτητας. Ηδη η νομολογία αυτο το εχει επισημανει ξεκαθαρα. Συνεπώς, θεωρείται απίθανο και αδιανόητο να μην υπάρξει πάλι ομοφωνη δικαστική απόφαση ακύρωσης (και με Παρεπιπτοντα ζητήματα στο Σκεπτικό) του άρθρου 13. Δηλαδή, η μη ανάληψη πολιτικού κόστους για το αληθινό ‘ύψος’ του success story μετατίθεται πάλι στη Δικαστικη Εξουσία. Επιπλέον, και εντος της μη εξαρτημενης εργασιας γινεται «τσουβαλιασμα», οτι ολοι οι ελευθεροι επαγγελματιες εξομοιώνονται. Γι αυτο και στο υπο Διαβουλευση Ν/Σ χρησιμοποιειται ο γενικος ορος «ελευθερος επαγγελματιας», ενω στα ηδη κατα καιρους ψηφισθεντα νομοθετικα κειμενα και στην Επιστήμη, υπαρχουν διαφορετικοι οροι, οπως, εισοδημα απο ελευθερια επαγγελματα, επιστημονες αυτοαπασχολουμενοι, εμπειροτεχνιτες αυτοαπασχολουμενοι, διοργανωτες εκδηλωσεων, με ατομικη επιχειρηση, εργοδοτης, αυτοαπασχολουμενος-μη εργοδότης κλπ. Τοτε γιατι να υπαρχουν και τοσο διαφορετικοι Κ.Α.Δ.?Και με υποκατηγοριοποιηση Κ.Α.Δ.?Εχει ο εργοδότης και ο αυτοαπασχολουμενος την ιδια ακριβως νομικοοικομομικη και κοινωνικη φυση? Δεν ειναι παράλογο και ανεδαφικο να εξωμοιονονται οσοι δεν απασχολουν εξαρτημενο εργαζομενο με τον αυτοαπασχολουμενο – – εργοδότη? Γιατί δεν εξαιρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι-μη εργοδότες από αυτήν την ‘’τεκμαρτητοποίηση’’ ?Το μόνο ορθο, δικαιο «τεκμηριο» που θα μπορουσε να στοιχειοθετηθει, θα ηταν ότι ένας εργοδότης δεν θα μπορούσε να δηλώνει έσοδα κατώτερα από τους πλήρως καταβαλλόμενους επί αποδείξει μισθούς/ωρομίσθια κλπ που καταβάλει ετησίως. Ετσι, το άρθρο 13 εδω εισαγει μια επαυξημενη πραγματικοτητα (VR), με χρηση ενιαιου τεκμηριου κατα βαση, και συγχρονως, χρηση αντιστροφης της πραγματικοτητας και με αντιστροφή του βάρους Αποδείξεως, ότι όλοι «κλέβουν, ας αποδείξουν οι αθώοι ότι δεν κλέβουν!», χωρίς να συνυπολογίζονται τα κόστη απόδειξης για την αθωότητα στο Ν/Σ/, παραβλέπονται. (συλλογή εγγράφων, νομικές/λογιστικές συμβουλές, χαμένες εργατοώρες, στρες κλπ), Δηλαδή, εμφανίζονται πάντα οι ελευθεροι επαγγελματίες σαν αδικαιολογήτως πλουτίσαντες εις βάρος των υπόλοιπων τάξεων!
    3.Πω’ς ειναι δυνατον το 71% να δηλωνει εσοδα μικροτερα απο τον κατωτατο μισθο του εξαρτημενου εργαζομενου (μισθωτου), τον οποιο και μολις νομοθετηθηκε, κατά ‘διαολική’ σύμπτωση!. Τι καταλαβαινουμε ολοι? Ότι δήθεν όλοι είναι το ίδιο απο τους ελευθερους επαγγελματιες, χωρις τη διευκρινηση, εαν ειναι Φυσικά Προσωπα ή ομόρυθμα μέλη, ή με ατομικη επιχειρηση η’ σε εταιρικη συμμετοχη, εαν κερδοσκοπικη η’ μη, αρα, δεν σκοπευουν στην κερδοφορια και στην επενδυση κεφαλαιου, οπως οι Δικηγοροι, όπως μικρα εκπαιδευτικα κέντρα ξενων γλωσσων, οι μηχανικοι που δεν αναλαμβανουν εργολαβιες, κλπ, εαν απασχολουν εργαζομενο και ποσους, κλπ. Ετσι, ο Προυπολογισμός του Νοεμβρίου θα εμφανιστεί ισοσκελισμένος ισοδυναμα απλά, χωρίς τους όρους δίκαιο και άδικο, επιστημονικά ορθό και αληθινό ή μη.
    4.Εχουμε καταχρηστική εργαλειοποιηση των νομικών ορισμών στις εργασιακες εννομες σχεσεις, που εναρμονισμενα και κωδικοποιημένα αληθώς στη βασικη τους ratio ειναι 3 ειδων : α1) ο ανεξαρτητος εργαζομενος ιδιωτικου Δικαιου με ρυθμισμενη η’ απορρυθμισμενη η’ προσδιορισμενη την ευθυνη του, όπως κάθε φορά ψηφίζεται από τον Νομοθέτη, δικαίως ή αδίκως, αληθινά ή μη , α2) ως φυσικο και ως νομικο προσωπο, πχ Ο.Ε., ΙΚΕ ΕΠΕ, β) ο εξαρτημενος εργαζομενος ιδιωτικου Δικαιου ως φυσικο προσωπο, που του ασκειται το Διευθυντικο δικαιωμα του εργοδοτη, γ) ο εργαζομενος Δημοσιου Δικαιου (δημοσιος υπαλληλος), που του ασκειται ιεραρχικος η’ εποπτικος ελεγχος, ως φυσικο προσωπο. Οι δυο τελευταιες περιπτωσεις αμειβονται απο τον πλούτο (έσοδα) που παραγει η πρωτη (διπλή) περίπτωση, κατα κανονα, απο τον εκαστοτε τροπο/ετησιο συστημα φορολογησης.
    Στην α1,2) περίπτωση , όμως, και εντός αυτής της περίπτωσης υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές από τον τρόπο και το ύψος οργανωσης των μέσων παραγωγής, από τον τρόπο και το ύψος πρόσβασης στα κανάλια διανομής , μάρκετινγκ (διαφήμιση, προβολή ), όπως είναι ήδη νομοθετημένα. Παράδειγμα, μέχρι πρότεινος , ήταν απαγορευμένη κάθε προβολή και διαφήμιση στον Δικηγόρο και ακόμη υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, υπάρχει νομοθετικά συρρίκνωση στα ελεύθερα Ακροατήρια, ποσοστόσεις στις (μη) απαρτίες των Γενικών Συνελεύσεων Δικηγορικών Συλλόγων, Αρα, αντικειμενικά, αυτοί υστερούν στην εξεύρεση (θεμιτής) ‘άγρας’ πελατών, ιίδως, όταν δεν είναι Δικηγόροι-εργοδότες, αλλά ατομικά αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, χωρίς πάγιες αντιμισθίες.
    5. Άλλες περιπτώσεις εμπορίας ή αυτοαπασχόλησης Επιστημόνων, που μπορεί ουδέποτε να μην ενυπάρχει και η κερδοσκοπία για επένδυση κεφαλαίου στην επιλογή πρόθεσης του Επιτηδευματία, αλλά μόνο η αυτοαπασχόληση του για αξιοπρεπή διαβίωση, επειδή δεν επιθυμεί να υπόκειται στο (καλό ή καταχρηστικό ή αυταρχικό) Διευθυντικό Δικαίωμα κάποιου άλλου ανθρώπου χαμηλότερων δεξιοτήτων ή ‘ηθικής’, γι αυτό αυτός δεν θα γίνει ποτέ μισθωτός εξαρτημένης εργασίας, ακόμη και εάν κερδίζει μηδέν ή λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό εργαζόμενο εξαρτημένης εργασίας. Ηδη στο φετινό forum του 27οου Συνεδριου του Economist τέθηκε ζωντανά το διακύβευμα της συμμετοχής των ‘εξαρτώμενων’ εργαζομένων στη Διοίκηση μίας Εκμετάλλευσης (Εταιρίας) (από την εδώ Αξιωματική Αντιπολίτευση). Ή και ατομικής Επιχείρησης-εργοδότη. Αυτό δεν λήφθηκε υπ’ όψιν ούτε στην περιβόητη ‘Εκθεση Πισσαρίδη’ ως στοιχείο ύπαρξης μικρών και μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα , ούτε στους θεσμικούς Φορείς ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων διεθνώς, διότι, όταν λέγεται ‘ότι η Οικονομία είναι ψυχολογία’, περί αυτού πρόκειται. Με άλλα λόγια , ‘’Διοίκηση’’ και Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, είτε στην επιλογή της αυτοαπασχόλησης ακόμη και εάν το μαγαζί ή το γραφείο έχει ζημιές ή έσοδα κάτω από τον κατώτατο μισθό , είτε με εργοδοτικό σχήμα 1-3 εργαζομένων μόνο, για να καλύπτονται οι άδειες και τα ρεπό κατ’ ελάχιστον (για τα προς το ζην) . Διότι η κακής και καταχρηστικής ποιότητας άσκησης Διευθυντικού Δικαιώματος του εκάστοτε Εργοδότη (προς τον εξαρτημένης εργασίας ή με σύμβαση Εργου (κάποιες φορές)) εργαζόμενο , όπως διαχρονικά έχει νομοθετηθεί άμεσα ή έμμεσα, ακόμη αυτή καθεαυετή ύπαρξη του διευθυντικού δικαιώματος (πχ απόλυση μόνο με ανάρτηση ενός εξωδίκου στο Εργάνη μονομερώς!) εδράζεται στην ανάπτυξη πολλών μικρομεσαίων γραφείων και καταστημάτων/μαγαζιών. Γι αυτό κάποιοι επιλέγουν την αυτοαπασχόληση, γιατί διοικούν μόνοι τους τον ανθρώπινο πόρο τους, ακόμη και εάν αποκλείονται από κάθε επιδότηση ή χρηματοδότηση . ( πχ Σχεση Προμηθειας, Αντιπροσωπευσης, Εντολης (Δικηγοροι), Πρακτορευσης, Μεσιτιας, Πωλησης, Εργολαβιας, αμμισθης Λειτουργιας, Μαθητειας, Επιχειρηματικη, Εμποριας, Κερδοσκοπική – μη Κερδοσκοπική κοκ. Η Νομολογία (ακόμη και του Ευρωπαικού Δικαστηρίου), δυστυχώς, παραμένει σε αυτό το σημείο ακόμη αναχρονιστική, εσφαλμένη κάποιες φορές, δεν παρακολουθεί διεπιστημονικά τα νέα δεδομένα (Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων), αφού κατ’ αρχήν έχει αποδεχτεί τη «λογική του τεκμαρτού εισοδήματος, αρκεί να μην είναι αμάχητα». Αλλωστε, οι εφαρμοστές του Δικαίου να μην λησμονούμε ότι δεν είναι και βιωματικά αυτοπασχολούμενοι, αλλά είναι εξαρτημένης εργασίας Δημοσιου Δικαίου.
    6. Ενώ έχει ψηφισθεί και η δυνατότητα Πτώχευσης φυσικών Προσώπων (απαράδεκτα και αντισυνταγματικά), όμως με αντίστροφη τότε ‘’λογική’’, θα πρέπει να ισχύει ότι και ο ατομικά αυτοπασχολούμενος ή εργοδότης των 1-2 εργαζομένων λόγω συνεχούς πυράς 3 βαρδιων Επιχειρησης/γραφείου, είναι διττής φύσης, δηλαδή, και φυσικό πρόσωπο με ζωτικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, άνθρωπος όπως και ο εξαρτημένης εργασίας, αλλά και ως διττά εργαζόμενος που Διοικεί , Οργανώνει, Προωθεί και Διανέμει το Προιόν/Υπηρεσία από την Εκμετάλλευσή του, συνεπώς, πρέπει να του αναγνωρίζεται αφορολόγητο όριο μηνιαίως και ετησίως και ανά πενταετία προοδευτικά (γιατί όχι) τουλάχιστον όσο των εξαρτημένης εργασίας, πλέον αφορολόγητο για την αξιοπρεπή διαβίωση της επαγγελματικής του δραστηριότητας (προσοχή, να γίνει κατανοητό), πλέον αφορολόγητο Λογαριασμού αποταμίευσης και επαγγελματικού Λογαριασμού, πλέον δαπανών αναβάθμισης, κατάρτισης, αναψυχής κλπ, δηλαδή, ένα δίκαιο περιγραφικό σύστημα Δήλωσης εσόδων εξόδων αλήθειας και όχι τεκμαρτού, όπου , εάν υπάρξει περιθώριο θα εφαρμοστεί φορολογηση.
    7. Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει συγκεντρωμένη πληροφόρηση για τα παραπάνω διακυβεύματα
    https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1531810/ypoik-16-erotiseis-apantiseis-gia-to-nomoschedio-kata-tis-forodiafygis/
    8. Για εισαγωγή ψηφιακών-ηλεκτρονικών μέτρων δήλωσης εισοδήματος (στοιχείων υγείας και γενικά ευαίσθητων προσωπικων/ δημοσίου δικαίου δεδομένων) και ηλεκτρονικών εν γένει συναλλαγών και αποτύπωσης τους , θα ήταν θεσμικά σκόπιμο και λυσιτελές, αυτονοήτως, να δημιουργούνταν ψηφιακές πλατφόρμες με αμιγώς ιδιόκτητο κρατικό (δημόσιο) λογισμικό Διοίκησης και Διαχείρισης σε ιδιόκτητα 100% hardware και software , ώστε την κυριότητα να έχει αμιγώς ΝΠΔΔ, το ελληνικό Δημόσιο, που δεν υπέχει και πτωχευτική ικανότητα, αποφυγής ούτε εμμέσως ψαρέματος, σπαμ, διαφημίσεων, εξόρυξης δεδομένων από τρίτους κοκ, διότι η επιβάρυνση για χρήση ιδιωτικών ηλεκτρονικών εξυπηρετητών στο όνομα της διαφάνειας, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της ταχύτητας κοκ, διότι εν τέλει θα μετακυληθεί αυξητικά στους τελικούς χρήστες πάσης φύσεως από την συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και οργάνωσης και διοίκησης σε 3-4 παγκόσμια Ολιγοπώλια ιδιωτικού Δικαίου με κερδοσκοπικό χαρακτήρα πολύ υψηλής έντασης Κεφαλαίου (που διαθέτουν και πτωχευτική ικανότητα άλλωστε) , για να μην υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις πάλι Μνημονιακής Πολιτικής για τα περί ψηφιακής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης (όπως με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος). Τα διακυβεύματα θα είναι πρωτογνώρα. Συνεπώς, οι διαφορες προμήθειες σε pos, pall, πλατφόρμες, αγορά data , αγορά hardware κοκ παραμένουν ακόμη παντελώς νομοθετικά αρρύθμιστες, παρά καλείται κάθε φορά ο πολίτης να εγγράφεται σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες, χωρίς να γνωρίζει ούτε τη δομή και τη φιλοσοφία των αλγορίθμων που τις διέπουν, ούτε τον ιδιοκτήτη και τις συμβάσεις των εννόμων σχέσεων που τις διέπουν για να ‘συμβάλλεται’ με ένα κλικ. Αυτό ως γενική παρατήρηση για τα κόστη μετακύλησης στους τελικούς χρήστες-πολίτες
    9. Ο αυτοααπασχολούμενος δικαιούται να λάβει από ‘τον εαυτό του’ άδεια άνευ αποδοχών επίσης ή να παραμείνει σε σιωπηρή αναστολή, αφού ένας μισθωτός λαμβάνει Ταμείο Ανεργίας και έχει συμφέρον να πάψει να εργάζεται επιβιώνοντας με πολύ λίγα χρήματα
    10. Περιπτώσεις που ένας Δικηγόρος ή Μηχανικός αναλαμβάνει υπηρεσία-έργο για τον εαυτό του, οικογένειά του, στενό φιλικό κύκλο του από ιδιαίτερη ηθική υποχρέωση έχει σαφώς ατέλεια (Κωδικας Δικηγόρων).Περίπτωση Δικηγόρου 15 ετους δικαστικής διαμάχης αντιδικιών για διατροφές, διαζυγια, κληρονομικά, εξυβρίσεις κοκ, κάθε μήνα 2-3 Δικαστήρια, μηχανικός χτίζει πολυκατοικία για 4-5 χρόνια ιδιόκτητη/οικογενειακή , αυτό δεν προβλέπεται στις εξαιρέσεις, θα έπρεπε,
    Ζωή Μιζέλη-Δικηγόρος- Ειδικός Τουριστικου Πρακτορείου-Διοίκηση και Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών

    Υ.Γ. δεν υπάρχει ένδειξη ότι το σχόλιο υποβλήθηκε επιτυχώς (μέχρι να δημοσιευτεί), γι αυτό υποβάλλεται ξανά και συμπληρώνεται

  • Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά τους τρόπους και τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, εν έτει 2023, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή δίκαιης φορολογίας στις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Παρ’ όλα αυτά επιλέγει το αναχρονιστικό μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης, θεσπίζοντας “Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας”, αν και υπάρχει ήδη τεκμήριο διαβίωσης για τους/τις ελεύθερους/ες επαγγελματίες όπως και για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Εξάλλου, γνωρίζει πολύ καλά ότι, ήδη, έχει αφαιρέσει το δικαίωμα δήλωσης μηδενικού κέρδους ή ζημίας από τους/τις ελεύθερους/ες επαγγελματίες αφού τους/τις φορολογεί από το πρώτο ευρώ, εν αντιθέσει με τους/τις υπόλοιπους/ες εργαζόμενους/ες. Δηλαδή, αντί να καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης και να επαναφέρει το αφορολόγητο για όλα τα φυσικά πρόσωπα, προσθέτει νέο τεκμήριο αυτή τη φορά στα κέρδη των πολύ μικρών επιχειρήσεων εξαιρώντας τις εταιρείες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται τις τελευταίες κυριολεκτικά ημέρες του έτους να νομοθετήσει φορολογικά μέτρα τα οποία αφορούν όλο το οικονομικό έτος που πέρασε! Δηλαδή, βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους/ες να πληρώσουν φόρο για τη χρονιά που διανύθηκε ήδη, χωρίς να τους/τις δώσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική ή ακόμα χειρότερα να μελετήσουν τις υφιστάμενες συνθήκες προκειμένου να αξιολογήσουν τις δυνατότητες παραμονής τους στην αγορά.

    Όσον αφορά το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου ως έχει, άποψη μας είναι ότι δε χρήζει βελτίωσης παρά μόνο απόσυρσης. Ειδικά οι διατάξεις του εδαφίου γ που συνδέουν το τεκμαιρόμενο κέρδος με τον ετήσιο κύκλο εργασιών σε συνάφεια με το μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ των υψηλότερων εσόδων, εκτός του ότι θα οδηγήσει σε πονοκέφαλο τους/τις φοροτέχνες και τους/τις φορολογούμενους/ες μετά τις εκατοντάδες ΠΟΛ που θα πρέπει να εκδώσετε για την ορθή εφαρμογή τους, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ασφυξία και τις τελευταίες ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους/ες που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.

    Παράλληλα η σύνδεση του τεκμαιρόμενου κέρδους με το μισθολογικό κόστος, θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε μειώσεις, είτε πραγματικές, είτε εικονικές, των αποδοχών των μισθωτών και στη χειρότερη σε απολύσεις και μαύρη εργασία.

    Τέλος, οι δηλώσεις περί μαχητότητας του τεκμηρίου είναι εκτός πραγματικότητας.

    Αυτό το νομοσχέδιο ΕΚΤΡΩΜΑ πρέπει να αποσυρθεί άμεσα! Στη περίπτωση που δεν το κάνετε θα είστε υπόλογοι για τη διάλυση των μικρών επιχειρήσεων της χώρας.

    Απαιτούμε:
    1) Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο και να υποβληθεί νέο δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο μετά από διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων. Προτείνουμε αυτό να επιτευχθεί με θετικά μέτρα, δηλαδή δίνοντας κίνητρο σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έτσι ώστε να καταστεί μη συμφέρουσα η φοροδιαφυγή.
    2) Να προβλεφθεί ενιαίο αφορολόγητο ποσό με αντικειμενικά κριτήρια για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (ιδιωτικών υπαλλήλων, δημοσίων υπαλλήλων, ημερομισθίων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.)
    3) Να καταργηθεί άμεσα το τέλος επιτηδεύματος.
    4) Να καταργηθεί άμεσα η προκαταβολή φόρου και στη θέση της να προβλεφθεί παρακράτηση φόρου όπως, ήδη ισχύει, σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών.

    Το ΔΣ
    Αννέτα Τσελεπή, Πρόεδρος
    Μαρίνος Ψωμάς, Αντιπρόεδρος
    Μανόλης Μπλάντζας, Γενικός Γραμματέας
    Δημήτριος Φώτης, Ταμίας
    Χρήστος Ουζούνης, Μέλος

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:13 | ΖΩΗ’ ΜΙΖΈ΄ΛΗ

    Συνεισφεροντας στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ του παροντος Ν/Σ.
    1.Η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης δεν είναι ολοκληρωμένη και έχει πάρα πολλά κενά που δεν έχουν επεξεργαστεί. Παράδειγμα στην περίπτωση 5)1 : Είναι φανερό ότι επειδή δεν υπάρχει εξουσιοδότηση Νόμου, έτσι εισάγεται το άρθρο εδώ 13 εμβόλιμα και αντιεπιστημονικά για το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τον κατώτατο μισθό από εξαρτημένη εργασία !, που ορθά επιστημονικά και με καλή Νομοθέτηση θα έπρεπε να εισαγόταν με έναν ξεχωριστό τυπικό Νόμο από την Βουλή. (επιπλέον τεκμηρίωση για αντισυνταγματικότητα άρθρου 13 του παρόντος Ν/Σ). Αλλωστε, έχει κριθεί παγίως από τη Νομολογία ότι εξαρτημένη και ανεξάρτητη εργασία (αυτοαπασχολούμενων) δεν είναι της ίδιας κοινωνικοοικονομικής και νομικής φύσης. Παραβλέφθηκε να γίνει σύγκριση και συσχέτιση συμβατότητας ή αντιφατικότητας στην αξιολόγηση και με τους υπόλοιπους στόχους των Ηνωμ. Εθνών.
    2. Αρθρο 13 Ν/Σ (τεκμαρτο εισοδημα ελευθ. Επαγγελμ ίσο με τον κατώτατο μισθό εξαρτημένης εργασίας) : ευθεως αντιθετο με τα αρθρα του Συνταγματος 78 (φοροδοτικη ικανοτητα), 4&5, 2&1 (αξιοπρεπη διαβιωση). Δηλαδη, αντισυνταγματικο και παντελως αναχρονιστικο, αυθαιρετο, με λογικη «τσουβαλιασματος» και ισοπεδωσης, ωστε να καταληγει naive ευφευρημα δημιουργικής αλγοριθμικης ψευδολογιστικης, με «Προκρουστεια φιλοσοφια» . Το Ν/Σ στην πραξη εξυπηρετεί μονο τον Αλγοριθμο-robot που θα «τσιμπαει» σαρωτικα μονοδιαστατα, αρα, εξυπηρετει τον λογισμικογραφο contextς ευκολως (‘πάρε από εδώ και δώσ’ τα εκεί σκέτο’). Εισαγωγή point system στην ανθρώπινη εργασία. Επισης, δεν ειναι τυχαιο οτι συγχρονως εξαγγελθηκαν τα περι ξεπαγωματος των τριετιων, της μειωσης της προσωπικης διαφορας σε συνταξιουχους κοκ, υπέρ άλλων επαγγελματικών κατηγοριών πολιτων, επιπλεον, των υπο Διαβουλευση παροχων στο νεο Ν/Σ του Υπουργειου Εργασιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ειναι αναρτημενο προς Διαβουλευση εως την 06 Δεκεμβριου 2024. Με την σύμπτωση αυτή «αντιλογιζονται» και σταθμιζονται τα αφηγηματα για Αναπτυξη και Πρόνοια,— αφου αριθμητικα οι αυτοαπασχολουμενοι (και στα ορια της φτωχειας βεβαιως την τελευταία δεκαετία), στην πραγματικοτητα με ενεργους η’ ανενεργους ΚΑΔ, ειναι λιγότεροι εν συγκρισει με το αθροισμα των υπολοιπων κοινωνικων ταξεων που θα λάβουν παροχες (μισθους, επιδοματα, προνοια) απο το νεο ετος 2024! , ενω, οπως λεγεται ότι στο Δημοσιονομικο κοστος (φαινομενικα) δεν προκυπτει επιβαρυνση, με αποτελεσμα, οι εν δυναμει τελευταιοι ψηφοφοροι να ειναι μια μεγαλυτερη δεξαμενη απο τους πρωτους, που ουτως η’ αλλως, παραδοσιακα και Ιστορικα, με πιο ιδεολογικοπολιτικους ορους, οι πρωτοι ψηφιζουν συνηθως πιο κεντρωες προοδευτικες πολιτικες Παραταξεις, ενω πολλοι απο τους δεύτερους επιλεγουν πιο συντηρητικες Παραταξεις. (αρκει να εξασφαλιζεται ενας σταθερος μισθος και πολλοί δεν επιθυμουν να ρισκαρουν με την ευθύνη και τις δαπάνες οργανωσης, ούτε και να εμπλακουν με Διοικηση των Πορων στο εμπορικό, επιστημονικο και δημιουργικο επιχειρειν). Συνεπώς, έχει και ψηφοθηρικό χαρακτήρα και γι αυτό παντελώς αντιεπιστημονικό Ν/Σ/, χωρίς Εισηγητική Εκθεση και λοιπές Γνωμοδοτήσεις. Γι αυτο το Ν/Σ δεν προεκυψε με βαση επαληθευμενες κοινωνικοοικονομικες επιστημονικές θεωριες και νομικες Αρχες Δικαιου ισοτητας, αναλογικης ισοτητας, προστασιας του επιχειρειν, προστασιας του θεμελιώδους δικαιωματος της εργασίας με σκοπο και την αξιοπρεπη διαβιωση για ολους τους ανθρωπους κοκ (ιδετε παραπανω περι αντισυνταγματικοτητας), αλλα, επιλεκτικα, «τεχνοκρατικα» αμοραλιστικα και κυνικα, στο αλγεβρικο ζυγι, δηλαδη, που’ συμφερει να δωσουμε και απο που’ συμφερει να τα παρουμε, αφου ούτως η’ αλλως, δεν υπαρχει ουσιαστικη Ανάπτυξη από νεα παραγωγή πλουτου στη χωρα, τετοια ως ικανοποιητικη για καθολικες παροχες και αυξησεις μισθων και προνοιας, οποτε το 2024 πρεπει να παρουσιασθούν ενα αναβαθμισμένο success story, καθώς και ενα μιγμα Κρατους-Προνοιας & Αναπτυξης. Γι αυτο δεν ληφθηκαν υπ’ οψιν τα διαφορετικα ποιοτικα στοιχεία της εξαρτημενης εργασίας απο τη μη εξαρτημενη εργασία, αφενος μεταξυ των δυο ειδων εργασίας, αλλα και εντος της ιδιας της μη εξαρτημενης (κατ’ αρχην, ιδίως, επιστημονες, εμπειροτεχνιτες, χειρωνακτες, εργοδοτες, αυτοαπασχολουμενοι-μη εργοδότες κοκ). Εδω η «αρχιτεκτονικη» του Ν/Σ ειναι η εσωτερικη ανακυκλωση με «αναδιανομη» των ανακυκλουμενων εσοδων παλι! απο διχασμό ανάμεσα στις κοινωνικες εργασιακες περιπτωσεις/ταξεις. Η οριζοντια μεταχειριση με την εισαγωγη τετοιων νόθων πλασματικών δήθεν τεκμηρίων, —αφου προηγουμενως γινεται επικληση στην εξισωση (εξωμοιωση) εξαρτημενης και μη εξαρτημενης εργασιας σαν ιδιας απολυτως φυσης εργασιακης καταστασης—, ως αυτή η ‘’λογική’’ αυτή καθεαυτή είναι το δογματικο θεμελιο για την τεκμηριωση της αναγκης εισαγωγης ψευδοπλασματικων τεκμηριων κατα των ελευθερων επαγγελματιων, κρίνεται εν τελει η πιο ακραια μορφη αντισυνταγματικοτητας. Ηδη η νομολογία αυτο το εχει επισημανει ξεκαθαρα. Συνεπώς, θεωρείται απίθανο και αδιανόητο να μην υπάρξει πάλι ομοφωνη δικαστική απόφαση ακύρωσης (και με Παρεπιπτοντα ζητήματα στο Σκεπτικό) του άρθρου 13. Δηλαδή, η μη ανάληψη πολιτικού κόστους για το αληθινό ‘ύψος’ του success story μετατίθεται πάλι στη Δικαστικη Εξουσία. Επιπλέον, και εντος της μη εξαρτημενης εργασιας γινεται «τσουβαλιασμα», οτι ολοι οι ελευθεροι επαγγελματιες εξομοιώνονται. Γι αυτο και στο υπο Διαβουλευση Ν/Σ χρησιμοποιειται ο γενικος ορος «ελευθερος επαγγελματιας», ενω στα ηδη κατα καιρους ψηφισθεντα νομοθετικα κειμενα και στην Επιστήμη, υπαρχουν διαφορετικοι οροι, οπως, εισοδημα απο ελευθερια επαγγελματα, επιστημονες αυτοαπασχολουμενοι, εμπειροτεχνιτες αυτοαπασχολουμενοι, διοργανωτες εκδηλωσεων, με ατομικη επιχειρηση, εργοδοτης, αυτοαπασχολουμενος-μη εργοδότης κλπ. Τοτε γιατι να υπαρχουν και τοσο διαφορετικοι Κ.Α.Δ.?Και με υποκατηγοριοποιηση Κ.Α.Δ.?Εχει ο εργοδότης και ο αυτοαπασχολουμενος την ιδια ακριβως νομικοοικομομικη και κοινωνικη φυση? Δεν ειναι παράλογο και ανεδαφικο να εξωμοιονονται οσοι δεν απασχολουν εξαρτημενο εργαζομενο με τον αυτοαπασχολουμενο – – εργοδότη? Γιατί δεν εξαιρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι-μη εργοδότες από αυτήν την ‘’τεκμαρτητοποίηση’’ ?Το μόνο ορθο, δικαιο «τεκμηριο» που θα μπορουσε να στοιχειοθετηθει, θα ηταν ότι ένας εργοδότης δεν θα μπορούσε να δηλώνει έσοδα κατώτερα από τους πλήρως καταβαλλόμενους επί αποδείξει μισθούς/ωρομίσθια κλπ που καταβάλει ετησίως. Ετσι, το άρθρο 13 εδω εισαγει μια επαυξημενη πραγματικοτητα (VR), με χρηση ενιαιου τεκμηριου κατα βαση, και συγχρονως, χρηση αντιστροφης της πραγματικοτητας και με αντιστροφή του βάρους Αποδείξεως, ότι όλοι «κλέβουν, ας αποδείξουν οι αθώοι ότι δεν κλέβουν!», χωρίς να συνυπολογίζονται τα κόστη απόδειξης για την αθωότητα στο Ν/Σ/, παραβλέπονται. (συλλογή εγγράφων, νομικές/λογιστικές συμβουλές, χαμένες εργατοώρες, στρες κλπ), Δηλαδή, εμφανίζονται πάντα οι ελευθεροι επαγγελματίες σαν αδικαιολογήτως πλουτίσαντες εις βάρος των υπόλοιπων τάξεων!
    3.Πω’ς ειναι δυνατον το 71% να δηλωνει εσοδα μικροτερα απο τον κατωτατο μισθο του εξαρτημενου εργαζομενου (μισθωτου), τον οποιο και μολις νομοθετηθηκε, κατά ‘διαολική’ σύμπτωση!. Τι καταλαβαινουμε ολοι? Ότι δήθεν όλοι είναι το ίδιο απο τους ελευθερους επαγγελματιες, χωρις τη διευκρινηση, εαν ειναι Φυσικά Προσωπα ή ομόρυθμα μέλη, ή με ατομικη επιχειρηση η’ σε εταιρικη συμμετοχη, εαν κερδοσκοπικη η’ μη, αρα, δεν σκοπευουν στην κερδοφορια και στην επενδυση κεφαλαιου, οπως οι Δικηγοροι, όπως μικρα εκπαιδευτικα κέντρα ξενων γλωσσων, οι μηχανικοι που δεν αναλαμβανουν εργολαβιες, κλπ, εαν απασχολουν εργαζομενο και ποσους, κλπ. Ετσι, ο Προυπολογισμός του Νοεμβρίου θα εμφανιστεί ισοσκελισμένος ισοδυναμα απλά, χωρίς τους όρους δίκαιο και άδικο, επιστημονικά ορθό και αληθινό ή μη.
    4.Εχουμε καταχρηστική εργαλειοποιηση των νομικών ορισμών στις εργασιακες εννομες σχεσεις, που εναρμονισμενα και κωδικοποιημένα αληθώς στη βασικη τους ratio ειναι 3 ειδων : α1) ο ανεξαρτητος εργαζομενος ιδιωτικου Δικαιου με ρυθμισμενη η’ απορρυθμισμενη η’ προσδιορισμενη την ευθυνη του, όπως κάθε φορά ψηφίζεται από τον Νομοθέτη, δικαίως ή αδίκως, αληθινά ή μη , α2) ως φυσικο και ως νομικο προσωπο, πχ Ο.Ε., ΙΚΕ ΕΠΕ, β) ο εξαρτημενος εργαζομενος ιδιωτικου Δικαιου ως φυσικο προσωπο, που του ασκειται το Διευθυντικο δικαιωμα του εργοδοτη, γ) ο εργαζομενος Δημοσιου Δικαιου (δημοσιος υπαλληλος), που του ασκειται ιεραρχικος η’ εποπτικος ελεγχος, ως φυσικο προσωπο. Οι δυο τελευταιες περιπτωσεις αμειβονται απο τον πλούτο (έσοδα) που παραγει η πρωτη (διπλή) περίπτωση, κατα κανονα, απο τον εκαστοτε τροπο/ετησιο συστημα φορολογησης.
    Στην α1,2) περίπτωση , όμως, και εντός αυτής της περίπτωσης υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές από τον τρόπο και το ύψος οργανωσης των μέσων παραγωγής, από τον τρόπο και το ύψος πρόσβασης στα κανάλια διανομής , μάρκετινγκ (διαφήμιση, προβολή ), όπως είναι ήδη νομοθετημένα. Παράδειγμα, μέχρι πρότεινος , ήταν απαγορευμένη κάθε προβολή και διαφήμιση στον Δικηγόρο και ακόμη υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, υπάρχει νομοθετικά συρρίκνωση στα ελεύθερα Ακροατήρια, ποσοστόσεις στις (μη) απαρτίες των Γενικών Συνελεύσεων Δικηγορικών Συλλόγων, Αρα, αντικειμενικά, αυτοί υστερούν στην εξεύρεση (θεμιτής) ‘άγρας’ πελατών, ιίδως, όταν δεν είναι Δικηγόροι-εργοδότες, αλλά ατομικά αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, χωρίς πάγιες αντιμισθίες.
    5. Άλλες περιπτώσεις εμπορίας ή αυτοαπασχόλησης Επιστημόνων, που μπορεί ουδέποτε να μην ενυπάρχει και η κερδοσκοπία για επένδυση κεφαλαίου στην επιλογή πρόθεσης του Επιτηδευματία, αλλά μόνο η αυτοαπασχόληση του για αξιοπρεπή διαβίωση, επειδή δεν επιθυμεί να υπόκειται στο (καλό ή καταχρηστικό ή αυταρχικό) Διευθυντικό Δικαίωμα κάποιου άλλου ανθρώπου χαμηλότερων δεξιοτήτων ή ‘ηθικής’, γι αυτό αυτός δεν θα γίνει ποτέ μισθωτός εξαρτημένης εργασίας, ακόμη και εάν κερδίζει μηδέν ή λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό εργαζόμενο εξαρτημένης εργασίας. Ηδη στο φετινό forum του 27οου Συνεδριου του Economist τέθηκε ζωντανά το διακύβευμα της συμμετοχής των ‘εξαρτώμενων’ εργαζομένων στη Διοίκηση μίας Εκμετάλλευσης (Εταιρίας) (από την εδώ Αξιωματική Αντιπολίτευση). Ή και ατομικής Επιχείρησης-εργοδότη. Αυτό δεν λήφθηκε υπ’ όψιν ούτε στην περιβόητη ‘Εκθεση Πισσαρίδη’ ως στοιχείο ύπαρξης μικρών και μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα , ούτε στους θεσμικούς Φορείς ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων διεθνώς, διότι, όταν λέγεται ‘ότι η Οικονομία είναι ψυχολογία’, περί αυτού πρόκειται. Με άλλα λόγια , ‘’Διοίκηση’’ και Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, είτε στην επιλογή της αυτοαπασχόλησης ακόμη και εάν το μαγαζί ή το γραφείο έχει ζημιές ή έσοδα κάτω από τον κατώτατο μισθό , είτε με εργοδοτικό σχήμα 1-3 εργαζομένων μόνο, για να καλύπτονται οι άδειες και τα ρεπό κατ’ ελάχιστον (για τα προς το ζην) . Διότι η κακής και καταχρηστικής ποιότητας άσκησης Διευθυντικού Δικαιώματος του εκάστοτε Εργοδότη (προς τον εξαρτημένης εργασίας ή με σύμβαση Εργου (κάποιες φορές)) εργαζόμενο , όπως διαχρονικά έχει νομοθετηθεί άμεσα ή έμμεσα, ακόμη αυτή καθεαυετή ύπαρξη του διευθυντικού δικαιώματος (πχ απόλυση μόνο με ανάρτηση ενός εξωδίκου στο Εργάνη μονομερώς!) εδράζεται στην ανάπτυξη πολλών μικρομεσαίων γραφείων και καταστημάτων/μαγαζιών. Γι αυτό κάποιοι επιλέγουν την αυτοαπασχόληση, γιατί διοικούν μόνοι τους τον ανθρώπινο πόρο τους, ακόμη και εάν αποκλείονται από κάθε επιδότηση ή χρηματοδότηση . ( πχ Σχεση Προμηθειας, Αντιπροσωπευσης, Εντολης (Δικηγοροι), Πρακτορευσης, Μεσιτιας, Πωλησης, Εργολαβιας, αμμισθης Λειτουργιας, Μαθητειας, Επιχειρηματικη, Εμποριας, Κερδοσκοπική – μη Κερδοσκοπική κοκ. Η Νομολογία (ακόμη και του Ευρωπαικού Δικαστηρίου), δυστυχώς, παραμένει σε αυτό το σημείο ακόμη αναχρονιστική, εσφαλμένη κάποιες φορές, δεν παρακολουθεί διεπιστημονικά τα νέα δεδομένα (Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων), αφού κατ’ αρχήν έχει αποδεχτεί τη «λογική του τεκμαρτού εισοδήματος, αρκεί να μην είναι αμάχητα». Αλλωστε, οι εφαρμοστές του Δικαίου να μην λησμονούμε ότι δεν είναι και βιωματικά αυτοπασχολούμενοι, αλλά είναι εξαρτημένης εργασίας Δημοσιου Δικαίου.
    6. Ενώ έχει ψηφισθεί και η δυνατότητα Πτώχευσης φυσικών Προσώπων (απαράδεκτα και αντισυνταγματικά), όμως με αντίστροφη τότε ‘’λογική’’, θα πρέπει να ισχύει ότι και ο ατομικά αυτοπασχολούμενος ή εργοδότης των 1-2 εργαζομένων λόγω συνεχούς πυράς 3 βαρδιων Επιχειρησης/γραφείου, είναι διττής φύσης, δηλαδή, και φυσικό πρόσωπο με ζωτικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, άνθρωπος όπως και ο εξαρτημένης εργασίας, αλλά και ως διττά εργαζόμενος που Διοικεί , Οργανώνει, Προωθεί και Διανέμει το Προιόν/Υπηρεσία από την Εκμετάλλευσή του, συνεπώς, πρέπει να του αναγνωρίζεται αφορολόγητο όριο μηνιαίως και ετησίως και ανά πενταετία προοδευτικά (γιατί όχι) τουλάχιστον όσο των εξαρτημένης εργασίας, πλέον αφορολόγητο για την αξιοπρεπή διαβίωση της επαγγελματικής του δραστηριότητας (προσοχή, να γίνει κατανοητό), πλέον αφορολόγητο Λογαριασμού αποταμίευσης και επαγγελματικού Λογαριασμού, πλέον δαπανών αναβάθμισης, κατάρτισης, αναψυχής κλπ, δηλαδή, ένα δίκαιο περιγραφικό σύστημα Δήλωσης εσόδων εξόδων αλήθειας και όχι τεκμαρτού, όπου , εάν υπάρξει περιθώριο θα εφαρμοστεί φορολογηση.
    7. Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει συγκεντρωμένη πληροφόρηση για τα παραπάνω διακυβεύματα
    https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1531810/ypoik-16-erotiseis-apantiseis-gia-to-nomoschedio-kata-tis-forodiafygis/
    8. Για εισαγωγή ψηφιακών-ηλεκτρονικών μέτρων δήλωσης εισοδήματος (στοιχείων υγείας και γενικά ευαίσθητων προσωπικων/ δημοσίου δικαίου δεδομένων) και ηλεκτρονικών εν γένει συναλλαγών και αποτύπωσης τους , θα ήταν θεσμικά σκόπιμο και λυσιτελές, αυτονοήτως, να δημιουργούνταν ψηφιακές πλατφόρμες με αμιγώς ιδιόκτητο κρατικό (δημόσιο) λογισμικό Διοίκησης και Διαχείρισης σε ιδιόκτητα 100% hardware και software , ώστε την κυριότητα να έχει αμιγώς ΝΠΔΔ, το ελληνικό Δημόσιο, που δεν υπέχει και πτωχευτική ικανότητα, αποφυγής ούτε εμμέσως ψαρέματος, σπαμ, διαφημίσεων, εξόρυξης δεδομένων από τρίτους κοκ, διότι η επιβάρυνση για χρήση ιδιωτικών ηλεκτρονικών εξυπηρετητών στο όνομα της διαφάνειας, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της ταχύτητας κοκ, διότι εν τέλει θα μετακυληθεί αυξητικά στους τελικούς χρήστες πάσης φύσεως από την συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και οργάνωσης και διοίκησης σε 3-4 παγκόσμια Ολιγοπώλια ιδιωτικού Δικαίου με κερδοσκοπικό χαρακτήρα πολύ υψηλής έντασης Κεφαλαίου (που διαθέτουν και πτωχευτική ικανότητα άλλωστε) , για να μην υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις πάλι Μνημονιακής Πολιτικής για τα περί ψηφιακής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης (όπως με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος). Τα διακυβεύματα θα είναι πρωτογνώρα. Συνεπώς, οι διαφορες προμήθειες σε pos, pall, πλατφόρμες, αγορά data , αγορά hardware κοκ παραμένουν ακόμη παντελώς νομοθετικά αρρύθμιστες, παρά καλείται κάθε φορά ο πολίτης να εγγράφεται σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες, χωρίς να γνωρίζει ούτε τη δομή και τη φιλοσοφία των αλγορίθμων που τις διέπουν, ούτε τον ιδιοκτήτη και τις συμβάσεις των εννόμων σχέσεων που τις διέπουν για να ‘συμβάλλεται’ με ένα κλικ. Αυτό ως γενική παρατήρηση για τα κόστη μετακύλησης στους τελικούς χρήστες-πολίτες
    Ζωή Μιζέλη
    Δικηγόρος – Ειδικός Τουριστικού Πρακτορείου- Διοίκηση & Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:57 | Α

    Με το μέτρο αυτό θα περάσετε στην ιστορία ως οι υπαίτιοι για τον θάνατο του εμποράκου και οι υποστηρικτές των μεγάλων καρχαριών

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:00 | Α

    Με το μέτρο αυτό θα περάσετε στην ιστορία ως οι υπαίτιοι για τον θάνατο του εμποράκου και οι υποστηρικτές των μεγάλων καρχαριών…

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:48 | ΝΙΚΟΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους είναι αντισυνταγματικά και διαβλητά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ως κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση,ο υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσό του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ. Τα κριτήρια αυτά όμως μπορεί οποτεδήποτε, χωρις κανένα περιορισμό,να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να αλλάξει και το ποσό του φόρου, πρόκειται δηλαδή για μια οργανωμένη προσπάθεια εκμηδένισης των ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σε αυτούς σκοπούς.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:05 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Λάβετε υπ’ όψιν σας:
    1) οι διατάξεις είναι αντίθετες με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες.
    2) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση (απολύσεις) του προσωπικού.
    3) η αναδρομική εφαρμογή δεν είναι έντιμη. Πως θα πείτε στους φορολογούμενους ότι θα έπρεπε να είχαν μαζέψει αποδείξεις για να μην έχουν πέναλτι; και
    4) το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε στη χώρα μας πριν 30 χρόνια (περίπου). Και απέτυχε. Τότε ζητούσατε «συνάφεια» και περαίωση». Πάλι πίσω θα μας πάτε;

  • Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15,οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών υποχρεούμαστε να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι αποκτήσαμε, ανεξαρτήτως εάν το αποκτήσαμε. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.
    Έχω ήδη αντέξει μία οικονομική κρίση, ένα covid, πέρυσι χρειάστηκε να δανειστώ για να περάσω το καλοκαίρι, κάνω χρήση άλλων εισοδημάτων για να κρατήσω την επιχείρηση, δίνω εργασία σε 4 υπαλλήλους και φέτος έχασα ένα 10% των μαθητών μου από μαύρα ιδιαίτερα. Όσο κι αν αγαπάω το λειτούργημά μου, αν περάσει το νομοσχέδιο, η επιχείρηση θα κλείσει και θα στραφώ στα ιδιαίτερα, στις κουζίνες και τα σαλόνια των σπιτιών και τότε τα διαφυγόντα κέρδη θα είναι τεράστια.

    Είμαι σίγουρη ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία, αν η εκάστοτε κυβέρνηση θελήσει πραγματικά να πατάξει τη φοροδιαφυγή, μπορεί χωρίς να παίρνει οριζόντια μέτρα.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:37 | ΒΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΕΝΩ ΑΠΟΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΩΤΟ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΝΑΡΚΟΠΕΔΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΔΗΛΩΝΑΤΕ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΦΟΣΟΝ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:23 | Χριστίνα

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι προφανές πως ο Σύλλογος μας στηρίζει την προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης να εξαλείψει την φοροδιαφυγή, πλην όμως, το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να αφήνει εκτός τους πραγματικούς φοροδιαφεύγοντες και θέτει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μετά κόπων και βασάνων, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, προσπαθούν να επιβιώσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια για την συντήρηση και την επιβίωση τους. Ειδικότερα, με το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του αν δραστηριοποιούνται σε παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών, ενώ η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητας άσκησης των επαγγελμάτων. Η επιλογή του ετήσιου κατώτατου μισθού ως βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σε κάθε περίπτωση λανθασμένη, αφού το Κράτος αντί να αναζητήσει πραγματικά δεδομένα ανά εμπορικό κλάδο, προβαίνει αυθαιρέτως στην ταύτιση δύο εντελώς διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σε ότι αφορά την προσαύξηση του τεκμαρτού κέρδους, βασίζεται η φορολογική υποχρέωση εκάστου ελεύθερου επαγγελματία από το τζίρο των συναδέλφων του, δημιουργώντας έτσι φορολογικά αντικίνητρα, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό τιμωρούνται οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αναφερόμενη δε στο νομοσχέδιο ανατροπή των τεκμηρίων καθίσταται σχεδόν απίθανη, ενώ οι απαλλαγές και τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Εν κατακλείδι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκτιμά πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί αβίαστα σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σύλλογος μας χαρακτηρίζει αναγκαία την λήψη μέτρων για το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ωστόσο αυτά δεν πρέπει να έχουν τη μορφή τιμωρίας, θεωρώντας πως απαιτείται η θέσπιση ενός δίκαιου και ισοβαρή φορολογικού νόμου, όπου θα προωθείται το μοντέλο των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και ουσιαστικών κινήτρων για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.

  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    ΘΕΜΑ: Υπόμνημα σχετικά με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

    Κατερίνη, 27-11-2023.

    ΜΕΡΟΣ Α: Αποτύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου:
    Γενική Παρατήρηση: το φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε υφιστάμενες κατά την ψήφιση του νόμου ατομικές επιχειρήσεις (επιτηδευματίες – ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους) και όχι σε υφιστάμενες εταιρίες (οποιασδήποτε μορφής εταιρίες, ακόμη και μονοπρόσωπες π.χ. Μονοπρόσωπες ΑΕ, Μονοπρόσωπες ΕΠΕ και Μονοπρόσωπες ΙΚΕ κλπ.).
    Οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρόκειται να εφαρμοστούν αναδρομικά από 1-1-2023 και πρόκειται συνεπώς να ισχύσουν αναδρομικά από το φορολογικό έτος 2023 (χρήση 1-1-2023 ως 31-12-2023).

    Άρθρο 10. Μείωση τέλους επιτηδεύματος.
    Αν δηλώνεται φορολογητέο εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό, τότε το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στο μισό (325 € από 650 €).
    Αν δηλώνεται φορολογητέο εισόδημα κάτω από το τεκμαρτό, τότε το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 25 % (487,50 € από 650 €).

    Άρθρο 11. Μεταφορά ζημιών από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
    Δεν αναγνωρίζονται ζημίες, ούτε και υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ζημιών από προηγούμενες χρήσεις. Υπάρχει μαχητό τεκμήριο φορολογητέου εισοδήματος (κέρδους). Συνεπώς, σε κάθε χρήση προκύπτει μόνο κέρδος και ποτέ ζημία.

    Άρθρο 12. Χρήση έμμεσων τεχνικών για τον προσδιορισμό εισοδήματος.

    Άρθρο 13. Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
    Επισημαίνω και πάλι ότι ισχύει μόνο για τις ατομικές επιχειρήσεις και όχι για τις εταιρίες (οποιασδήποτε μορφής).
    Προβλέπεται ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορεί να φτάσει μέχρι 50.000 € κατ’ ανώτατο όριο. Ειδικότερα:
    Α) Τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα (κέρδος) μέχρι 30.000 € που προκύπτει από το μεγαλύτερο μεταξύ των:
    αα) ετήσιο ποσό μικτού κατώτατου μισθού (σήμερα 10.920 €, που αναλύεται 780 € ελάχιστος μηνιαίος κατώτατος μισθός Χ 14 μήνες = 10.920 €).
    Το ανωτέρω, αυξάνεται στο ποσό των 12.012 € για τον 7ο, 8ο, 9ο χρόνο της επαγγελματικής δραστηριότητας (ανάλυση: προσαύξηση 10 % για τα 3 έτη που έπονται της 2ης 3ετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας).
    Στη συνέχεια το ανωτέρω, αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 13.213,20 € για τον 10ο, 11ο, 12ο χρόνο της επαγγελματικής δραστηριότητας (ανάλυση: προσαύξηση 10 % για τα 3 έτη που έπονται της 3ης 3ετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας).
    Τέλος, το ανωτέρω, αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 14.534,52 € για τον 13ο και ως τον τελευταίο χρόνο της επαγγελματικής δραστηριότητας (ανάλυση: προσαύξηση 10 % για τα επόμενα έτη που έπονται της 4ης 3ετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας).
    ββ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμοιβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον ασκούντα ατομική επιχείρηση, αναγόμενες σε ετήσια βάση για πλήρη απασχόληση. (συνεπώς, αν ο επαγγελματίας απασχολεί υπάλληλο, τότε αν ο μισθός του υπαλλήλου υπερβαίνει τα ανωτέρω (υπό αα) ποσά, τότε κριτήριο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος (κέρδους) θα είναι αυτός ο μισθός.
    Επιπλέον:
    Β) ποσό ως 15.000 €, που ισούται με το 10 % του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος επαγγελματίας για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί.
    Επιπλέον:
    Γ) ποσοστό του ποσού της περ. Α, που ανέρχεται σε:
    γα) 35 % για αυτούς των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ, στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. [Σημειώνεται ότι για τους δικηγόρους ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών είναι 15.100 € με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει ο ΔΣΑ (πανελλαδικά για τους δικηγόρους)].
    γβ) 70 % για αυτούς των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 150 % (από 151 % ως 200 %) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ, στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
    γγ) 100 % για αυτούς των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 200 % (201 % και άνω) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ, στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
    Για τον προσδιορισμό του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών δεν υπολογίζονται οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών. (Αντίθετα, σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στους επαγγελματίες που δηλώνουν κάτω από 5.000 € κέρδη περιλαμβάνονται και αυτοί. Δηλαδή σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου στο 71 % των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 € περιλαμβάνονται και αυτοί που έχουν μηδενικό τζίρο, δηλαδή είναι στην ουσία ανενεργοί επαγγελματικά, πρόκειται δηλαδή για ανενεργά ΑΦΜ επαγγελματιών που στην ουσία δεν ασκούν το επάγγελμα ή το ασκούν εντελώς ευκαιριακά ή το ασκούν εντελώς παράνομα, χωρίς δηλαδή την έκδοση κανενός φορολογικού παραστατικού).

    Άρθρο 14. Εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
    Υπολογίζονται μόνο τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή σύνταξη ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατά το αντίστοιχο ποσό μειώνεται το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

    Άρθρο 15. Άλλες περιπτώσεις μείωσης του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικές ρυθμίσεις.
    Τα τεκμήρια δεν εφαρμόζονται για τα 3 πρώτα έτη από την πρώτη έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας.
    Στο 4ο έτος το τεκμήριο μειώνεται κατά τα 2/3. (Ελάχιστο Φορολογητέο εισόδημα 3.640 €).
    Για το 5ο έτος το τεκμήριο μειώνεται κατά το 1/3 (Ελάχιστο Φορολογητέο εισόδημα 7.280 €).
    Τα τεκμήρια δεν εφαρμόζονται σε πρόσωπα με αναπηρία 80 % και άνω.
    Το ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 13 του νομοσχεδίου) μειώνεται στο ½ για όσους έχουν δραστηριότητα και κύρια κατοικία σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

    Άρθρο 16. Διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας.
    Η διακοπή δραστηριότητας δεν υπολογίζεται στους χρόνους των ετών άσκησης δραστηριότητας. (Η διακοπή της δραστηριότητας προϋποθέτει υποβολή σχετικής δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ και δεν αρκεί η απλή «αδράνεια» της επιχείρησης.

    Άρθρο 17. Φορολόγηση επί του τεκμαιρόμενου ελάχιστου κέρδους για φυσικά πρόσωπα που έπαυσαν την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητά τους και έχουν συστήσει μονοπρόσωπη εταιρία.
    Περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα συστήσουν μονοπρόσωπη εταιρία μετά την ψήφιση του νόμου. Στις περιπτώσεις αυτές η μονοπρόσωπη αυτή εταιρία θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν που είχε η προηγούμενη ατομική επιχείρηση που είχε το ίδιο φυσικό πρόσωπο, αν το φορολογητέο εισόδημα προκύπτει ότι είναι μικρότερο στη μονοπρόσωπη εταιρία από ότι στην ατομική επιχείρηση που είχε το φυσικό πρόσωπο.

    Άρθρο 18. Προκαταβολή φόρου (Μεταβατική διάταξη για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024 και αφορούν τη χρήση του 2023).
    Αν τα κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας φορολογικού έτους 2023 προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 13 και τα άρθρα 14, 15 και 16 του νομοσχεδίου (άρθρα 28Α έως 28Δ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), το ποσό προκαταβολής φόρου (του άρθρου 69) επί του ποσού κατά το οποίο το τεκμαρτώς προσδιορισθέν κέρδος υπερβαίνει το δηλωθέν, μειώνεται για το έτος 2024 κατά το ήμισυ.
    Αντίθετα, αν η φορολόγηση στο σύνολό της γίνεται με βάση το δηλούμενο εισόδημα, δηλαδή αν ο φορολογούμενος δηλώνει φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από το τεκμαρτό, τότε η προκαταβολή φόρου παραμένει όπως ήταν πριν (55 % επί του προκύπτοντος φόρου). Και συνεπώς, ο φορολογούμενος που δηλώνει φορολογητέα εισοδήματα μεγαλύτερα από τα τεκμαρτά ουσιαστικά τιμωρείται και πάλι γιατί πληρώνει μεγαλύτερη προκαταβολή φόρου (σε σχέση με αυτόν που φορολογείται κατά το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης). Συνεπώς, ο επαγγελματίας αυτός φορολογείται στην ουσία ακόμη περισσότερο, αφού δεν μειώνεται η προκαταβολή φόρου που πληρώνει.

    ΜΕΡΟΣ Β: ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Όλες οι δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών χαρακτηρίζονται πρακτικά ανειλικρινείς, εφόσον το αποτέλεσμά τους (έσοδα – έξοδα) είναι μικρότερο του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπεται στο νόμο.
    Στην πράξη, όταν το δηλούμενο φορολογητέο εισόδημα είναι μικρότερο του τεκμαρτού, δεν αναγνωρίζονται τα βιβλία εσόδων – εξόδων και περαιτέρω στην ουσία δεν αναγνωρίζεται ζημία σε καμία χρήση. (Αν π.χ. σε μια επιχείρηση ένας πελάτης ή κάποιος εργαζόμενος πάθει κάποιο σοβαρό ατύχημα και ζητήσει αποζημίωση και δικαιωθεί, και ο επαγγελματίας πληρώσει αποζημίωση που υπερβαίνει τα έσοδα ή τα κέρδη του, τότε κατά το νόμο δεν αναγνωρίζεται ζημία αυτή).
    Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών (δηλαδή ο τζίρος) της επιχείρησης ή και ακόμη μεγαλύτερο ποσό μετατρέπεται σε τεκμαρτό φορολογητέο έσοδο – κέρδος και επ’ αυτού υπολογίζεται ο φόρος.
    Δεν λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του ποσού του τεκμηρίου, ούτε τυχόν έσοδα από ακίνητη περιουσία, τόκους, μερίσματα κλπ.
    Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες όπου και οι 2 σύζυγοι είναι επαγγελματίες και ιδίως όταν έχουν ανήλικα τέκνα. Τα ανήλικα τέκνα θέλουν φροντίδα και να αφιερώνουν χρόνο σε αυτά οι γονείς για να μεγαλώνουν και να ανατρέφονται σωστά και να προοδεύουν στο σχολείο. Το σπίτι και το νοικοκυριό θέλουν επίσης χρόνο και φροντίδα. Συνεπώς, είναι προφανές ότι και οι 2 επαγγελματίες ή έστω ο ένας από αυτούς θα πρέπει να ασχολούνται / ασχολείται λιγότερο χρόνο με το επάγγελμα και να αφιερώνουν / αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους / του στα παιδιά και στο νοικοκυριό. Επομένως, το οικογενειακό εισόδημα δίνει την απάντηση στο πως ζει ο ελεύθερος επαγγελματίας και πως ζει η οικογένειά του.
    Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στις μονογονεϊκές οικογένειες, αφού ο μοναδικός γονέας εκτός από τις αντικειμενικές αντιξοότητες που έχει στο να κρατήσει σπίτι και να μεγαλώσει και να αναθρέψει παιδί ή παιδιά και να ασκήσει μόνος του το ελεύθερο επάγγελμα χωρίς να έχει βοήθεια από άλλο πρόσωπο, έχει και τα επιβαλλόμενα τεκμήρια για τεκμαιρόμενα φορολογητέα έσοδα που πολλές φορές δεν αγγίζουν ούτε καν το σύνολο του τζίρου του.

    Δημιουργείται πρόβλημα στην αγορά εργασίας και κίνδυνος να αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, αφού υπάρχει αντικίνητρο πλέον να προσλάβει κάποιος έναν υπάλληλο, αφού η μισθοδοσία του υπαλλήλου προσαυξάνει το τεκμαιρόμενο φορολογητέο εισόδημα. Επίσης, θεμελιώνεται αντικίνητρο ο επαγγελματίας να καταβάλλει μισθό σε εργαζόμενό του άνω του βασικού μισθού, γιατί η όποια τυχόν επιπλέον του βασικού μισθού παροχή προς τον εργαζόμενο προσαυξάνει το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα του επαγγελματία.
    Δεν απαντάται το ερώτημα: τι γίνεται όταν ο επαγγελματίας έχει προσλάβει υπάλληλο μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ (νυν Δ.ΥΠ.Α.) ή όταν η απασχόληση του υπαλλήλου από τον επιτηδευματία γίνεται μέσω προγράμματος ένταξης στην αγορά εργασίας ή κοινωφελούς εργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές είναι προφανές ότι ο επαγγελματίας δεν καταβάλλει το σύνολο ή πολλές φορές δεν συμμετέχει καθόλου στη μισθοδοσία και στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου που απασχολεί.

    Επίσης, το νομοσχέδιο τιμωρεί τους επαγγελματίες που έχουν κύκλο εργασιών άνω του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ (για τους δικηγόρους τζίρος 15.100 € σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει ο ΔΣΑ) με επιπλέον τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξημένο κατά 35 %, 70 % ως 100 %.

    Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις εταιρίες, ακόμη και τις ατομικές που υφίστανται μέχρι σήμερα (π.χ. μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ και ΑΕ), αφού όλες οι εταιρίες φορολογούνται με το λογιστικό σύστημα και όχι εξωλογιστικά και δεν υπάρχουν τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα για αυτές. Επιπλέον, οι εταιρίες φορολογούνται με σταθερό φορολογικό συντελεστή 22 % ανεξαρτήτως του ύψους του τζίρου τους, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις με σημαντικούς τζίρους οδηγούνται σε αδικαιολόγητα αυξημένη φορολογία για τα τεκμαρτά φορολογητέα έσοδά τους, αφού εντάσσονται σε ανώτερη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων.

    Το νομοσχέδιο παραβιάζει βασικές αρχές του φορολογικού δικαίου, όπως την αρχή της αναλογικότητας του φόρου, την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας, την αρχή της ισότητας και τίθενται ξεκάθαρα θέματα αντισυνταγματικότητας.

    Γίνεται μια αυθαίρετη προσαρμογή των ελάχιστων μικτών μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη απασχόληση στους επαγγελματίες και τους έχοντες ατομικές επιχειρήσεις. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή οι μισθωτοί αυτοί φορολογούνται για το πραγματικό φορολογητέο εισόδημά τους (μικτός μισθός μείον κρατήσεις), τις κρατήσεις τους για τις ασφαλιστικές και τις ιατροφορμακευτικές τους εισφορές και για την τυχόν επικουρική τους ασφάλιση τις παρακρατεί και τις αποδίδει ο εργοδότης τους σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ κλπ, έχουν αφορολόγητο στις 10.000 € με την προσκόμιση αποδείξεων 3.000 € με ηλεκτρονικές ή τραπεζικές συναλλαγές, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν αν το επιθυμούν με μερική απασχόληση και με μειωμένο ωράριο (το μειωμένο ωράριο υποχρεωτικά προβλεπόμενο από το νόμο σε ορισμένες περιπτώσεις), έχουν εργασιακά δικαιώματα (επιπλέον αμοιβή για υπερεργασία και υπερωρία, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας, άδεια αναψυχής, άδεια για λόγους υγείας, άδεια λοχείας και άδεια ανατροφής τέκνων). Αντίθετα, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους έχοντες ατομικές επιχειρήσεις διαμορφώνεται στις μεικτές αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και μάλιστα επί 14 μήνες, δεν τους αναγνωρίζονται άδειες και επιδόματα, πολλοί από αυτούς έχουν εισοδήματα για 11 μήνες (αφαιρούνται διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπές) για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για 12 μήνες το χρόνο. Οι έχοντες ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν αμοιβές επί 14 μήνες το χρόνο. Κυρίως, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα στη μερική απασχόληση, όπως στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού ανεξαρτήτως του χρόνου που πραγματικά αφιερώνουν ή θέλουν ή μπορούν να αφιερώνουν στο επάγγελμά τους και στην επιχείρησή τους φορολογούνται με τεκμαρτό εισόδημα ίσο τουλάχιστον με τις μικτές αποδοχές επί 14 μήνες των εργαζόμενων με πλήρη απασχόληση του ιδιωτικού τομέα που αμοίβονται τουλάχιστον με τον ελάχιστο βασικό μισθό. Πως είναι δυνατόν να προβλέπεται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όχι και στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αφού το νομοσχέδιο τους βάζει στο ίδιο τουλάχιστον μέτρο σύγκρισης; Και όλα αυτά ανεξαρτήτως του αν οι επαγγελματίες ή οι επιτηδευματίες αυτοί έχουν κάποια προβλήματα υγείας που δεν τους επιτρέπουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο ή αν είναι κάποιας ηλικίας και κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ή αν έχουν ανήλικα τέκνα ή τέκνα με προβλήματα υγείας – ίσως και χρόνια – ή γονείς ή αδέρφια ή συγγενείς που είναι υπερήλικες ή ανάπηροι και τους οποίους φροντίζουν και περιθάλπουν ή στο τέλος τέλος αν είναι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες που δεν έχουν άλλη επιλογή ή έχουν αποφασίσει να έχουν προσωρινά την ιδιότητα αυτή και κάνουν φροντιστήρια για να δώσουν εξετάσεις και διαγωνισμούς για να περάσουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου και να καταλάβουν θέσεις στο δημόσιο ή διατηρούν την ιδιότητα αυτή για να μοριοδοτηθούν ως φερόμενοι έχοντες εμπειρία επαγγελματική σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στο δημόσιο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πλέον πολλοί επαγγελματίες μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους στο σπίτι τους ώστε να μειώσουν τα έξοδά τους.

    Ακόμη η ρύθμιση αυτή σε κάθε περίπτωση αποτελεί φορολογικό αιφνιδιασμό και αντιβαίνει στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της φανερής δράσης της δημόσιας διοίκησης καθόσον έρχεται ως ρύθμιση στα τέλη του 2023 και προβλέπεται να εφαρμοστεί ουσιαστικά αναδρομικά για το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2023, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους επαγγελματίες και τους κοινωνικούς φορείς, χωρίς καμία μεταβατική διάταξη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και χωρίς καμία δυνατότητα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

    Ακόμη, με τις υπάρχουσες προβλέψεις του νομοσχεδίου θα αυξηθεί η ανεργία και θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας αφού η πρόσληψη μισθωτού από τον επιτηδευματία ή τον επαγγελματία θα σημαίνει και αυτόματη αύξηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος. Και άρα θα καθίσταται πλέον ασύμφορη για τον επαγγελματία ή τον επιτηδευματία η πρόσληψη υπαλλήλου.

    Επιπλέον, τίθεται και ζήτημα τυχόν αναδρομικής υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με κύκλο εργασιών στο τρέχον έτος κάτω των 10.000 €, οι οποίοι με το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα που θα διαμορφωθεί άνω των 10.000 € θα πρέπει τυχόν αναδρομικά να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ και να πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ. Και μάλιστα, να είναι τυχόν εκπρόθεσμοι στην καταβολή του ΦΠΑ με την επιβολή σε βάρος τους κυρώσεων και προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και εκπρόθεσμης καταβολής ΦΠΑ.

    Τέλος, επειδή το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα μειώνεται κατά το ½ για όσους έχουν δραστηριότητα και κύρια κατοικία σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, δημιουργείται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εικονικές έδρες επαγγελματικές και η πραγματική δραστηριότητα του επαγγελματία να ασκείται ουσιαστικά αλλού ώστε να μειώνεται το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά του.

    Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κανένα πρόβλημα δεν θα λύσουν. Το αντίθετο, θα δημιουργήσουν τρομερές στρεβλώσεις στην αγορά, θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και απογοήτευσης στους αδύναμους. Τελικά θα οδηγήσουν σε βίαιη και απότομη έξοδο από το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία και του επιτηδευματία και στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους, και κυρίως νέους, που σήμερα αγωνίζονται να επιβιώσουν και να παραμείνουν στο επάγγελμά που επέλεξαν και για το οποίο έχουν αναλώσει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους χρόνο και χρήμα για σπουδές και προετοιμασία.

    Τέλος, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περί τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος έρχονται σε αντίθεση με όσα ορίζουν τα Διεθνή και τα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Τα Διεθνή και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα αναγνωρίζουν μόνο λογιστικό και όχι εξωλογιστικό – τεκμαρτό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

    ΜΕΡΟΣ Γ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    I) Παραδείγματα (γενικά και ίσως οριακά):
    Α). Κάποιος με πραγματικό κέρδος 100.000 € και δηλούμενο κέρδος 5.000 €. Με βάση το νομοσχέδιο φορολογητέο εισόδημα (τεκμαρτό) 11.920 € ως 50.000 € μέγιστο. Από που προκύπτει ότι με το νομοσχέδιο αυτό καταπολεμάται η φοροδιαφυγή; Μήπως αυτός θα είναι ικανοποιημένος με φορολογητέο εισόδημα τα 11.900 ή έστω τα 50.000 €, αφού τα υπόλοιπα θα είναι αφορολόγητα;

    Β). Νέος επαγγελματίας, που είναι φορολογικά ενεργός στο επάγγελμα επί 6 έτη. Πραγματικός Τζίρος 5.000 €. Έξοδα για ΕΦΚΑ τουλάχιστον 2.500 € ετησίως. Έξοδα τουλάχιστον 1.500 € από την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, οπότε καθαρό φορολογητέο εισόδημα 1.000 €. Αυτός θα είχε φόρο 90 € + 487,50 € τέλος επιτηδεύματος = 577,50 € συνολική φορολογική επιβάρυνση.
    Το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα με βάση το νομοσχέδιο ανέρχεται σε 10.920 €. Ο φόρος εισοδήματος σε 1.102,40 €, το τέλος επιτηδεύματος σε 487,50 € και η προκαταβολή φόρου σε 327,91 €. Το συνολικό πληρωτέο ποσό φόρου σε 1.917,81 €. Άρα, ο επαγγελματίας αυτός όχι μόνο δεν θα έχει καθόλου εναπομένον εισόδημα, αλλά θα βρεθεί και επιπλέον χρεωμένος με 917,81 € στην Εφορία. Και για ποιο λόγο αυτός ο άνθρωπος να προσπαθήσει και την επόμενη χρονιά να δουλέψει; Για να χρεωθεί άλλα τόσα;
    Και συνεπώς, ο νέος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να επενδύει σε χρόνο και κόπο και μόχθο και να αναμένει ένα καλύτερο μέλλον, ούτε θα μπορεί να κάνει υπομονή για καλύτερες μέρες, γιατί μετά την 6ετία, ανά 3ετία θα πρέπει να αγωνίζεται να ανταποκριθεί στο ανά 3ετία αυξανόμενο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα και άρα συνεχώς θα αγκομαχά για το αν τελικά θα μπορεί να πληρώνει στο διηνεκές φόρους για εισόδημα που ίσως ποτέ να μην αποκτήσει πραγματικά.

    Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πάντα κέρδη και μάλιστα πάντα αυξανόμενα, αλλά μπορεί και να έχουν και ζημίες είτε για λόγους προσωπικούς, είτε για λόγους αντικειμενικούς. Επίσης, μπορεί ένας επαγγελματίας να έχει αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις του και άρα να επιβαρυνθεί για πολλά χρόνια με ζημιογόνες χρήσεις. Αυτά όλα πως αντιμετωπίζονται;

    II) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (με δεδομένο το μέσο όρο κύκλου εργασιών του ΚΑΔ τους πανελλαδικά στο ποσό των 15.100 €, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει ο ΔΣΑ) (πηγή: tax.mysolon.gr).

    Α) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, ακόμη και αν ο κύκλος εργασιών του (τζίρος του) είναι μηδενικός, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 14.534,52 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 2.906,93 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 1).

    Β) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και στον 6ο χρόνο της δικηγορίας με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 5.000 € και έξοδα 4.000 € και κέρδη 1.000 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 10.920,00 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 1.917,81 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 2).

    Γ) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 10.000 € και έξοδα 5.000 € και κέρδη 5.000 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 14.534,52 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 3.030,68 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 3).

    Δ) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 15.000 € και έξοδα 5.000 € και κέρδη 10.000 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 14.534,52 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 3.154,43 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 4).

    Ε) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 15.500 € (μεγαλύτερος μόλις κατά 400 € από τον ΚΑΔ των 15.100 € των δικηγόρων) και έξοδα 5.000 € και κέρδη 10.500 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 19.621,60 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 4.611,61 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 5).
    Δηλαδή συγκρίνοντας τα παραδείγματα Δ και Ε παρατηρούμε ότι για μόλις 400 € παραπάνω στο δηλούμενο τζίρο και για μόλις 500 € επιπλέον δηλούμενο κέρδος μεταξύ των δύο δικηγόρων, ο μεν πρώτος που είναι κάτω από το όριο των 15.100 € (κατά μόλις 100 €) θα καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 3.154,43 € φόρο, ενώ ο δεύτερος που είναι πάνω από το όριο των 15.100 € (κατά μόλις 400 €) θα καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 4.611,61 € φόρο. Δηλαδή η μεταξύ τους διαφορά στον πληρωτέο φόρο θα είναι σχεδόν 1.450 € για μεταξύ τους διαφορά στο τζίρο 500 € και διαφορά μεταξύ τους στα δηλούμενα κέρδη 500 €.

    ΣΤ) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 20.000 € και έξοδα 7.000 € και κέρδη 13.000 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 19.621,60 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 4.762,86 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 6).

    Ζ) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 25.000 € και έξοδα 8.000 € και κέρδη 17.000 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 24.708,68 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 6.792,00 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 7).

    Θ) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 30.000 € και έξοδα 10.000 € και κέρδη 20.000 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 24.708,68 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 6.973,50 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 8).

    Ι) Δικηγόρος με έναρξη ως δικηγόρος και συμπληρωμένα έτη δικηγορίας από 13 έτη και άνω, με δηλούμενο κύκλο εργασιών (τζίρο) 35.000 € και έξοδα 12.000 € και κέρδη 23.000 €, θεωρείται ότι έχει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 29.069,04 € και καλείται να καταβάλλει συνολικό πληρωτέο 8.761,15 € (συμπεριλαμβανομένων: του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. (σχετικό 9).

    Στα παραδείγματα – περιπτώσεις 1 ως 3 το φορολογητέο εισόδημα είναι μεγαλύτερο και αυτού ακόμη του τζίρου του επαγγελματία.
    Στο παράδειγμα 4 το φορολογητέο εισόδημα είναι λίγο μεγαλύτερο του τζίρου, στο παράδειγμα 5 το φορολογητέο εισόδημα είναι σχεδόν κατά 30 % μεγαλύτερο του τζίρου.
    Στα παραδείγματα 6 και 7 ο τζίρος καθίσταται ουσιαστικά και φορολογητέο εισόδημα.
    Στα παραδείγματα 8 και 9 από δηλούμενα κέρδη 20.000 € και 23.000 € αντίστοιχα το συνολικό πληρωτέο είναι 6.973,50 € και 8.761,15 € αντίστοιχα και το τελικό εναπομένον καθαρό κέρδος μετά φόρων (δηλαδή το εναπομένον καθαρό εισόδημα για να ζήσει ο επαγγελματίας είναι σχεδόν 13.000 € και σχεδόν 14.000 € αντίστοιχα).

    Και όλα αυτά (σε όλα τα παραδείγματα) με την αυστηρά προσωπική εργασία και την προσωπική παροχή υπηρεσιών, με ατελείωτο άγχος και εργασιακό στρές, με πολλές ευθύνες και με εργασία νυχθημερόν και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

    ΜΕΡΟΣ Δ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΙΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    Απόσυρση της διάταξης περί τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος και φορολόγηση με βάση το λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος δηλαδή με βάση τα βιβλία εσόδων και εξόδων των επαγγελματικών – επιτηδευματιών.
    Υπολογισμός όλων των τεκμηρίων ως προς τον προσδιορισμό του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος (π.χ. τεκμήρια ιδιοκατοίκησης, αυτοκινήτου – αυτοκινήτων, τέκνων, πολυτελούς διαβίωσης, σκαφών, πισινών κλπ.).
    Υπολογισμός ως ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος του ποσού των ευλόγων δαπανών διαβίωσης, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί αντικειμενικά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή).
    Υπολογισμός σε κάθε περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος σχετικά με το πώς διαβιώνει μια οικογένεια.
    Υπολογισμός των δαπανών κατανάλωσης του ρεύματος, των ενοικίων, των κοινοχρήστων, της τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής) και του internet, και της δαπάνης της ύδρευσης και αποχέτευσης, δαπανών με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών των νοικοκυριών.
    Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χρήση POS σε όλους τους επαγγελματίες (με σοβαρή μείωση των τραπεζικών προμηθειών, ώστε να μη μηδενίζονται τα μικτά κέρδη των επαγγελματιών).
    Προσδιορισμός του εισοδήματος με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, όπως πλήρης χρήση των mydata (ηλεκτρονικής τιμολόγησης), συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών κλπ.
    Να δρομολογηθεί κάποια ρύθμιση, ώστε να μπορέσει να γίνει διακοπή δραστηριότητας από όλους τους ουσιαστικά ανενεργούς (τυπικά φορολογικά ενεργούς) επιτηδευματίες και επαγγελματίες ώστε να μην προκύπτουν ανακριβή στατιστικά δεδομένα και να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
    Να παραμείνει η δυνατότητα στους ασκούντες ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα ή επιτήδευμα, να εξακολουθήσουν να φορολογούνται με βάση τα βιβλία εσόδων – εξόδων και το λογιστικό σύστημα, όπως και οι εταιρίες.
    Και επιπλέον:
    1) αύξηση της ονομαστικής αξίας των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων ως προς την ελάχιστη αμοιβή
    2) Διεύρυνση των περιπτώσεων και υποθέσεων (ιδίως των εξωδικαστικών και κυρίως της συμμετοχής των δικηγόρων σε ψηφιακές πλατφόρμες για υποθέσεις των πελατών τους) όπου θα πρέπει ο δικηγόρος να προσκομίζει γραμμάτιο προείσπραξης της δικηγορικής του αμοιβής
    3) Υποχρέωση των δικηγόρων να προσκομίζουν ένα ελάχιστο γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για αιτήσεις που υποβάλλουν για λογαριασμό πελατών τους σε δημόσιες υπηρεσίες, διοικητικές αρχές αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς και γενικότερα όπου εκπροσωπούν τους πελάτες τους.
    (Στις περιπτώσεις αυτές, πέραν των αυξημένων φορολογικών εσόδων και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών σε ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και επικουρική ασφάλιση, θα προκύπτουν και επιπλέον έσοδα για τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους).

    Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ως συνημμένα:
    Α) Τις σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου (άρθρα 10 ως 18)
    Β) παραδείγματα 1 ως 9 (πηγή tax.mysolon.gr).

    https://www.dskaterinis.gr/2023/11/27/%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4-%cf%83-%ce%ba-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80%cf%8c-%cf%88%ce%ae%cf%86/

    Κατερίνη, 27-11-2023
    Με Τιμή
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:06 | Ελενη Φαλιδα

    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό
    εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το
    λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο
    με τον αριθμό 28
    Α
    , με την 1
    η
    παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση,
    όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο
    κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό
    τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι
    αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει
    στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια
    βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου
    Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής
    στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:21 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ.

    Θα ήθελα να επισημάνω, ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ληθεί μέριμνα για την εξαίρεση από την οριζόντια εφαρμογή τεκμηρίου ως προς τον προσδιορισμού καθαρού εισοδήματος (κέρδους) των αυτοαπασχολούμενων με γενικευμένα κριτήρια, και ως προς την άδικη οριζόντια προσαύξηση του τεκμαρτού με βάση τις τριετίες, ιδίως για τους αυτοαπασχολούμενους μεγάλης ηλικίας σε ορισμένες επαγγελματικές ειδικότητες/δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες εκ των πραγμάτων παρέχονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις (Β2Β), και όχι στο ευρύ κοινό (λιανική) όπως για παράδειγμα οι γραφίστες, οι σκιτσογράφοι, οι συγγραφείς, οι κειμενογράφοι, οι φωτογράφοι διαφημίσεων, οι εικαστικοί κλπ που δεν διαθέτουν οργανωμένη επιχειρηματική εγκατάσταση, και ουσιαστικά βιοπορίζονται οριακά σαν μπλοκάκια, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν δυνατότητες φοροδιαφυγής αφού εργάζονται αποκλειστικά για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων, αλλά ωστόσο έχουν περισσότερους από τρείς πελάτες που ορίζει ο νόμος, και πάντως λιγότερους από δέκα πελάτες ετησίως, από τους οποίους, ο τζίρος που πραγματοποιούν αθροιστικά δεν συχνά δεν υπερβαίνει τα 6.000 – 8.000 ευρώ ετησίως!!! καλούνται με αυτόν τον ισοπεδωτικό και άδικο φορολογικό νόμο να καταβάλουν φόρους για τεκμαρτά κέρδη που ξεπερνούν το διπλάσιο του τζίρου τους!!! Αυτό ιδίως λόγω της προσαύξησης των τριετιών, θα δώσει τη χαριστική βολή στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένου, που ήδη παραπέουν και μετά βίας βιοπορίζονται στους κλάδους αυτούς, καθώς η αγορά εργασίας εδώ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και οι επιχειρήσεις προτιμούν και επιλέγουν να συνεργάζονται με νεότερα σε ηλικία άτομα.

    Αυτή η οριζόντια εφαρμογή του τεκμηρίου, ιδίως βάσει τριετιών είναι υπερφίαλη και αντισυνταγματική, και καταστροφική καθώς δεν καταμερίζει τα φορολογικά βάρη με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του αυτοαπασχολούμενου, ενώ συγχρόνως χωρίς κανένα άλλο αντικειμενικό κριτήριο, π.χ. με βάση τη δραστηριότητα, εξομειώνει ένα απλό γραφίστα που μετά βίας εισπράττει τον κόπο του από τον επιχειρηματία, με τον μεγαλογιατρό ή τον μεγαλοδικηγόρο, ή τον μεγαλομεσίτη χωρίς καν να του αφαιρεί ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει, ούτε τις τυχόν αποσβέσεις π.χ. για την απόκτηση εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού απαραίτητου για τη συνέχιση της δραστηριότητάς του!!!

    Αν δεν ληφθεί μέριμνα για την εξαίρεση από τις τριετίες για τις παραπάνω κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων που δεν διαθέτουν οργανωμένη επαγγελματική εγκατάσταση και προσωπικό, και οι οποίοι παλεύουν σε μια δύσκολη αγορά εργασίας, θα τους εξαναγκάσει στη δημιουργία χρεών προς την εφορία, και στη διακοπή της δραστηριότητάς τους χωρίς τη δυνατότητα να εξεύρουν εύκολα εργασίας που και ως τι?? στην εστίαση και στον τουρισμό?? ως σερβιτόροι, ως λαντζιέρηδες ??? Επομένως, θα οδηγήσει στην ένδεια στην περαιτέρω εξόντωση μία μερίδα αυτοαπασχολούμενων που ανήκουν ήδη σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς οι ηλικίες που πλήττονται από την προσαύξηση του τεκμαρτού με βάση τις τριετίες, είναι τα άτομα άνω των 55 ετών, και ιδίως αυτών που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, λόγω 40ετίας ή λόγω ορίου ηλικίας!!!

    Eγώ προσωπικά δεν έχω δραστηριότητα, είμαι απλά συνταξιούχος, αλλά ωστόσο βλέπω την αδικία που επιτελείται σε βάρος πρώην συναδέλφων μου, που ανήκουν στις κατηγορίες δραστηριότητας που προανέφερα, οι οποίες επιπλέον δεν αντιπροσωπεύονται ούτε από σωματεία ή άλλους οργανισμούς που να τους υπερασπίζονται και οδηγούνται αμείλικτα σε οικονομικό αδιέξοδο και αφανισμό με αυτό το νομοσχέδιο.

  • Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά τους τρόπους και τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, εν έτει 2023, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή δίκαιης φορολογίας στις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Παρ’ όλα αυτά επιλέγει το αναχρονιστικό μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης, θεσπίζοντας “Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας”, αν και υπάρχει ήδη τεκμήριο διαβίωσης για τους/τις ελεύθερους/ες επαγγελματίες όπως και για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Εξάλλου, γνωρίζει πολύ καλά ότι, ήδη, έχει αφαιρέσει το δικαίωμα δήλωσης μηδενικού κέρδους ή ζημίας από τους/τις ελεύθερους/ες επαγγελματίες αφού τους/τις φορολογεί από το πρώτο ευρώ, εν αντιθέσει με τους/τις υπόλοιπους/ες εργαζόμενους/ες. Δηλαδή, αντί να καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης και να επαναφέρει το αφορολόγητο για όλα τα φυσικά πρόσωπα, προσθέτει νέο τεκμήριο αυτή τη φορά στα κέρδη των πολύ μικρών επιχειρήσεων εξαιρώντας τις εταιρείες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται τις τελευταίες κυριολεκτικά ημέρες του έτους να νομοθετήσει φορολογικά μέτρα τα οποία αφορούν όλο το οικονομικό έτος που πέρασε! Δηλαδή, βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους/ες να πληρώσουν φόρο για τη χρονιά που διανύθηκε ήδη, χωρίς να τους/τις δώσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική ή ακόμα χειρότερα να μελετήσουν τις υφιστάμενες συνθήκες προκειμένου να αξιολογήσουν τις δυνατότητες παραμονής τους στην αγορά.
    Όσον αφορά το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου ως έχει, άποψη μας είναι ότι δε χρήζει βελτίωσης παρά μόνο απόσυρσης. Ειδικά οι διατάξεις του εδαφίου γ που συνδέουν το τεκμαιρόμενο κέρδος με τον ετήσιο κύκλο εργασιών σε συνάφεια με το μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ των υψηλότερων εσόδων, εκτός του ότι θα οδηγήσει σε πονοκέφαλο τους/τις φοροτέχνες και τους/τις φορολογούμενους/ες μετά τις εκατοντάδες ΠΟΛ που θα πρέπει να εκδώσετε για την ορθή εφαρμογή τους, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ασφυξία και τις τελευταίες ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους/ες που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.
    Παράλληλα η σύνδεση του τεκμαιρόμενου κέρδους με το μισθολογικό κόστος, θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε μειώσεις, είτε πραγματικές, είτε εικονικές, των αποδοχών των μισθωτών και στη χειρότερη σε απολύσεις και μαύρη εργασία.
    Τέλος, οι δηλώσεις περί μαχητότητας του τεκμηρίου είναι εκτός πραγματικότητας.
    Αυτό το νομοσχέδιο ΕΚΤΡΩΜΑ πρέπει να αποσυρθεί άμεσα! Στη περίπτωση που δεν το κάνετε θα είστε υπόλογοι για τη διάλυση των μικρών επιχειρήσεων της χώρας.
    Απαιτούμε:
    1) Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο και να υποβληθεί νέο δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο μετά από διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων. Προτείνουμε αυτό να επιτευχθεί με θετικά μέτρα, δηλαδή δίνοντας κίνητρο σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έτσι ώστε να καταστεί μη συμφέρουσα η φοροδιαφυγή.
    2) Να προβλεφθεί ενιαίο αφορολόγητο ποσό με αντικειμενικά κριτήρια για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (ιδιωτικών υπαλλήλων, δημοσίων υπαλλήλων, ημερομισθίων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.)
    3) Να καταργηθεί άμεσα το τέλος επιτηδεύματος.
    4) Να καταργηθεί άμεσα η προκαταβολή φόρου και στη θέση της να προβλεφθεί παρακράτηση φόρου όπως, ήδη ισχύει, σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:18 | Α. Κιούση

    Το οικογενειακό εισόδημα πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίζεται για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος . Το ίδιο και τα εισοδήματα από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα από ενοίκια . Γιατί αγνοείτε το γεγονός πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας- επιστήμονας εχει εισοδήματα από ενοίκια ή το ότι το οικογενειακό του εισόδημα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να επιβιώνει ;;;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:34 | ΣΤΑΘΗΣ

    Εφόσον θέλετε να εξομοιώσετε τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, εφαρμόζοντας τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων τους για να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη όπως ισχυρίζεσθε, τότε εφαρμόστε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα προνόμια της φορολογίας των μισθωτών (ποσό αφορολόγητου που ισχύει για τους μισθωτούς, μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος, μη καταβολή προκαταβολής φόρου επομένου έτους).

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:29 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους είναι αντισυνταγματικά και διαβλητά. Xρησιμοποιείται ως κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό της, ο υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της και το ποσό του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ. Τα κριτήρια αυτά μπορεί, ανά πάσα στιγμή και δίχως κανένα περιορισμό, να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να αλλάξει και το ποσό του φόρου. Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια εκμηδένισης των μικρών επιχειρηματιών – ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σκοπούς. Γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση από την οποία παλεύω να ζήσω εγώ και η οικογένειά μου όλο αυτά τα χρόνια, είτε από αθέμιτο ανταγωνισμό των συναδέλφων-μεγαλο επιχειρήματιών, είτε από κακοπληρωτές πελάτες (χρήματα που δεν εισπράχθηκαν όμως φορολογήθηκαν), είτε από μαύρη εργασία που οργιάζει στον τομέα της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης και το ξέρετε γιατί βλέπετε μέχρι και τις διαφημίσεις τους ξεδιάντροπα στο διαδίκτυο. Με τις ρυθμίσεις που θέλετε να φέρετε, δεν θα μπορώ να ζήσω και να σταθώ νόμιμα ως επιχείρηση. Γιατί λοιπόν να μην στραφώ και εγώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης εισοδημάτων, τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο; Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:27 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο πάσχει όσον αφορά τη συμβατότητά του με τις Συνταγματικές διατάξεις, όχι μόνο λόγω της θέσπισης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος αλλά κυρίως λόγω της ασάφειας ως προς τη διαδικασία αμφισβήτησής του. Συγκεκριμένα, προβλέπονται μεν ενδεικτικά αναφερόμενοι λόγοι (και ορθώς διότι δυνητικά μπορούν να προκύψουν και άλλοι λόγοι αμφισβήτησης) όμως η πρακτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αποδείξει οτι τουλάχιστον σε επίπεδο διοικητκών αρχών (ΔΟΥ,ειδικές επιτροπές κλπ) οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα όσα αναφέρει ο νόμος και παρά την ενδεικτική απαρίθμηση, αρνούνται πεισματικά να εξετάσουν και άλλους προτεινόμενους απο τον διοικούμενο λόγους. Ακόμη, το νομοθέτημα-ως έχει-φαίνεται στους λόγους εξαίρεσης από το τεκμήριο να περιλαμβάνει κυρίως περιπτώσεις αδυναμίας άσκησης της δραστηριότητας (εγκυμοσύνη, νοσηλεία κλπ). Ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για επαγγελματίες που δηλώνουν επαρκές εισόδημα από άλλη πηγή και φορολογούνται γι αυτό ( π.χ μηχανικός που έχει εισόδημα από μισθώματα ή δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση κ.ο.κ) και απλώς διατηρούν και την επαγγελματική δραστηριότητά τους.Δεν έχει ακόμη, αναλυθεί η διαδικασία της αμφισβήτησης , εαν δηλαδή θα λαμβάνει χώρα ενώπιον των δικαστικών ή των διοικητικών αρχών. Ειδικότερα για τον κλάδο των δικηγόρων, Ο δικηγόρος για κάθε πράξη ( κατάθεση αγωγής, προτάσεις, υπόμνημα, παράσταση σε ποινικό κ.ο.κ ) «κόβει» διπλότυπο, το οποίο και προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο, αλλιώς δεν μπορεί να παρασταθεί.Συνεπώς, η ΑΑΔΕ μπορεί πολύ εύκολα να λαμβάνει τα στοιχεία απο τα διπλότυπα και να βλέπει τον αριθμό των παραστάσεων στο έτος. Ακόμη, για τους νέους δικηγόρους η πρώτη τριετία εξαίρεσης είναι ελάχιστος χρόνος, καθώς οι περισσότεροι ολοκληρώνουν τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές τους σπουδές, απουσιάζουν συχνά από την έδρα τους και δεν έχουν ικανό αριθμό πελατείας ή υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκρυσμα.Τέλος,επειδή στις τελευταίες προτεινόμενες βελτιώσεις προτείνεται η μερική απαλλαγή επαγγελμάτων που δεν έχουν 12μηνη δραστηριότητα ( πχ ΚΞΓ, εποχικά επαγγέλματα κ.α ) πρέπει η βελτιωτική ρύθμιση να συμπεριλάβει και τους δικηγόρους οι οποίοι επι ένα σχεδόν τρίμηνο δεν εργαζόμαστε λόγω δικαστικών διακοπών.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:52 | Γιάννης

    όταν πηγαίνετε να συζητήσετε για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και ερωτηθείτε για το φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, τι τους απαντάτε; Ότι είναι απλό, σαφές και αν μη τι άλλο σταθερό; Εδώ πέραν του όλου τραγικού του θέματος, αποφασίζετε για τη φορολόγηση της χρήσης που διανύεται, το Δεκέμβριο της ίδιας χρήσης( τώρα αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά είναι ένα δείγμα γραφής) και ότι νομοθετείται εξωπραγματικά πρόστιμα και παρακώλυση εφαρμογών, απαραίτητες για τη λειτουργία κάθε επιχείρησης για μια φορολογική φόρμα που ακόμα δεν είναι πλήρως λειτουργική (mydata);

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:25 | Ευαγγελία Παπαδοπουλου

    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους είναι αντισυνταγματικά και διαβλητά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ως κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση, ο υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσό του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ. Τα κριτήρια αυτά όμως μπορεί οποτεδήποτε, χωρίς κανένα περιορισμό, να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να αλλάξει και το ποσό του φόρου, πρόκειται δηλαδή για μια οργανωμένη προσπάθεια εκμηδένισης των ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σε αυτούς σκοπούς.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:44 | ΜΑΡΙΑ Κ

    Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου .’Oχι στα οριζόντια μέτρα.
    Σύνταξη νέου νομοσχεδίου μετά από συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών σωματείων που θίγονται .

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:33 | Ραμπότας Σωτήρης

    Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ισχύει μέρος του τεκμηρίου αναλόγως πληθυσμού, όχι μόνο ως 500 άτομα μισό τεκμήριο. Πεθαίνει η επαρχία..

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:52 | ΑΝΝΑ

    Χθές κοιτούσαμε καποια περιποιημένα μαγαζάκια σε προάστιο Αθήνας, τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση, και σκεφτήκαμε: ποιός θα τολμήσει να σκεφτεί να νοικιάσει ένα μαγαζάκι και να κάνει με όνειρα, φιλοδοξίες, στερήσεις και περισσή δουλειά την επιχειρησούλα του, όπως παλιά, με την ελπίδα να βιοποριστεί αυτός και η οικογένειά του?
    Κανείς τρελλός δεν θα βάλει το κεφάλι του στη γκιλοτίνα οικειοθελώς.
    Τέρμα τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των απλών πλήν τίμιων εργατικών που θέλουν να επιβιώσουν ή και να μεταβούν ενδεχομένως και σε μια ανώτερα οικονομικά τάξη, αν πάνε καλά οι δουλειές.
    Τέρμα και στο εισόδημα από μισθώματα, που προσδοκά να εισπράξει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού από τον μισθωτή του.
    Στην εποχή μας επιμελούνται κάποιοι ώστε να περνάνε καλά και να απολαμβάνουν σεβασμού μόνο οι κρατικοδίαιτοι και οι ελάχιστοι ολιγάρχες.

    Χίλια Μπράβο για τις αλλαγές που προωθείτε!!!!!

    Σας ευχαριστούμε ρυθμιστές των ζωών μας!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:30 | Γρηγόριος Γεωργούδης

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο; Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • Με το άρθρο αυτό προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους με βάση την παλαιότητα του επιχειρηματία, το μισθοδοτικό του κόστος και τον τζίρο του.
    Το μέτρο αυτό εξισώνει όλους τους κλάδους, δεν λαμβάνει υπόψιν διαφορετικά περιθώρια κέρδους (τα οποία είναι εύκολο να οριστούν εκ νέου μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει η ΑΑΔΕ) καθώς και πληθυσμιακά κριτήρια. Αντί αυτού, δημιουργείται μια εύκολη λύση ενός οριζόντιου μέτρου που ευνοεί επιχειρηματίες που λειτουργούν με μεγάλα περιθώρια κέρδους και αδικεί κατάφορα τους λοιπούς οι οποίοι είναι και περισσότεροι.
    Επιπλέον, είναι απαράδεκτος ο τρόπος σύνδεσης του μισθοδοτικού κόστους με τον προσδιορισμό του κέρδους. Οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν (ή θα έχουν κίνητρο) να μειώσουν το κόστος αυτό με απολύσεις ή μείωση των ωρών εργασίας ώστε να έχουν καλύτερη φορολόγηση. Αυτό οδηγεί σε λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές για το Κράτος αλλά και έρχεται αντίθετα σε ένα βασικό στόχο της Κυβέρνησης που είναι η μείωση της ανεργίας.
    Όσο αφορά τον τρόπο σύνδεσης τζίρου και εισοδήματος, θεωρούμε λάθος τον τρόπο εφαρμογής αυτού, αφού καμία επιχείρηση – ούτε λογιστής – έχει γνώση για το ποιος είναι ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) και συνεπώς δεν δύναται να ξέρει πως θα διαμορφωθεί το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος. Ορθό και πρέπον, θα ήταν να υπάρξει πρώτα μια λίστα ανά ΚΑΔ από το Υπουργείο ώστε όλοι οι επιτηδευματίες να γνωρίζουν με ακρίβεια τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, από την στιγμή που πρόκειται και για αναδρομικό μέτρο, αυτό έρχεται ενάντια στην αρχή βεβαιότητας του φόρου.
    Η παράγραφος 3 του άρθρου αναφέρει περιπτώσεις με τις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος. Η Κυβέρνηση με την παρουσίαση του νομοσχεδίου είχε εξαγγείλει ότι το ελάχιστο κέρδος θα είναι «μαχητό» αλλά σε αυτό το σημείο ορίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις που μπορεί ο επιτηδευματίας να απευθυνθεί στην Φορολογική Διοίκηση και ουσιαστικά αποθαρρύνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Έπρεπε να προστεθούν περιπτώσεις όπως η εποχικότητα καθώς και να οριστεί συγκεκριμένη διαδικασία για όλους τους φορολογούμενους που αμφισβητούν το τεκμαρτό κέρδος να προσφεύγουν προς απόδειξη της πραγματικότητας.
    Η παράγραφος 4 αναφέρει «Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.». Εδώ δημιουργείται η εξής απορία. Αυτό θα ισχύει μόνο για να κοπούν ή να μειωθούν επιδόματα και λοιπές παροχές ή θα το λάβουν υπόψιν και Τράπεζες για τυχόν δανεισμό; Η απάντηση ίσως πρέπει να δοθεί από τα Τραπεζικά ιδρύματα αλλά καλό θα ήταν από την στιγμή που πρόκειται για νόμο του Κράτους να υπάρχει περισσότερη σαφήνεια και πρόβλεψη.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:29 | κατερινα

    Ο σύζυγός μου εργάζεται ως μισθωτός ιδιωτικού τομέα .Εγώ διατηρώ ατομική επιχείρηση . Η επιχείρησή λόγω εγκυμοσύνης και μεταγενέστερα λόγω γέννας ουσιαστικά παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστή .
    Πλέον προσπαθούμε να βρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς με 3 παιδιά ηλικίας 8 , 3 και 1 χρονών .
    Απ’ όσο διαβάζω από το προσχέδιο νόμου ο σύζυγός μου δεν θα μπορεί από την εργασία του να καλύψει το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης το δικό μου αν και γενικότερα τα τεκμήρια διαβίωσης μας είναι πολύ λιγότερα από τα εισοδήματα που λαμβάνει ο σύζυγός μου από την εργασία του αλλά από την άλλη θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον φόρο δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την διαβίωση μιας τρίτεκνης οικογένειας .
    Γιατί λοιπόν κάποιος μισθωτός έγγαμος να μην μπορεί να καλύψει το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης της συζύγου του ελεύθερου επαγγελματία αλλά ζητάτε επιπλέον φόρο φορολογώντας για δεύτερη φορά ήδη φορολογημένα εισοδήματα?

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:29 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

    Αγνοεί το νομοσχέδιο ότι κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, πλην της επαγγελματικής τους δραστηριότητας π.χ. ενοίκια. Έτσι δύνανται να επιβιώνουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως επιστήμονες κάποιοι από αυτούς. Είναι δίκαιο λοιπόν τα έσοδα από άλλες πηγές (πχ ενοίκια) να συνυπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:27 | Παναγιώτης Ξανθάκος

    Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14, 15, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ως πραγματικό εισόδημα αυτό που τεκμαίρεται ότι απέκτησαν, ανεξαρτήτως εάν το απέκτησαν. Για το λόγο αυτό στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, προστίθεται άρθρο με τον αριθμό 28Α, με την 1η παράγραφο του οποίου όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση, όπως είναι η επιχείρηση γλωσσομάθειας ΚΞΓ, πρέπει να δηλώνουν ελάχιστο ετήσιο κέρδος αυτό που προκύπτει από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι το πραγματικό τους, που προκύπτει από τα φορολογικά βιβλία. Ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός, διότι είναι αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει στην παράγραφο 5 ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός της ικανότητας εκάστου Έλληνος σε σχέση με την οικονομική του δυνατότητα και η δυνατότητα συμμετοχής στα δημόσια βάρη προκύπτει από φορολογικά βιβλία.

    Τα μικρά Κέντρα Αγγλικών δουλεύουν 9 μήνες τον χρόνο. Και έχουμε και τα πάγια που πληρώνουμε το καλοκαίρι. Θα μας φορολογήσετε και από πάνω? Απαράδεκτοι. Είμαι πολύ εξοργισμένος και απογοητευμένος.

    Θα ήθελα επίσης να επισημάνω πως εφαρμόζεται η συνταγματική ισότητα όταν για το ίδιο ατομικό εισόδημα 3 διαφορετικά πρόσωπα φορολογούνται διαφορετικά. Ένας μισθωτός, ένας ελεύθερος επαγγελματίας και ένας βουλευτής. Και το ξαναλέω για το ΙΔΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Τελικά έχουμε σύνταγμα ή όχι?

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:49 | Λάμπρος

    Το λιγότερο, θα πρέπει από το τεκμαρτό να αφαιρείται ο 12ος και 13ος μισθός που δεν δικαούμαστε, να αφαιρεθούν τουλάχιστον οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπεται να ξανααυξηθούν καθώς και τα έξοδα, να μην αυξάνεται με βάση τα έτη απασχόλησης αλλά να είναι σταθερό, να είναι πλήρως μαχητό και να διενεργείται έλεγχος κατ΄επιλογή του φορολογούμενο για αντίστοιχα έτη απαλλαγής, δηλαδή έλεγχος για 2 προηγούμενα έτη και αντίστοιχα απαλλαγή για τα επόμενα 2 φορολογικά έτη και ούτω κάθε εξής. Σημαντικότατο: Να συνυπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το τεκμαιρόμενο ποσό καλύπτεται από τις αποδοχές του/της συζύγου και να φορολογείται το εναπομείναν με ένα ενιαίο ποσοστό της τάξεως του 10%. Το ίδιο να ισχύσει και στα πολύ μεγάλα εισοδήματα και στις εταιρίες και να μην υπάρχει για αυτές ανώτατο όριο και φοροαπαλλαγές!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:17 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΥΦΤΟΝΙΚΟΛΟΥ

    Το μέτρο αυτό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος έχει ως αποτέλεσμα:
    – η υφιστάμενη φοροδιαφυγή να αποδίδεται αποκλειστικά στους αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες, όταν ζητήματα όπως το παραεμπόριο, τα αθέμιτα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα, η αδήλωτη μαύρη εργασία και πολλά άλλα δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά
    – να μην αναγνωρίζεται από την πολιτεία ότι σε πλείστες περιπτώσεις τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι πραγματικά, ακόμη και αν είναι κατώτερα από τις κατώτατες αμοιβές μισθωτής εργασίας
    – να μην αναγνωρίζονται επαγγελματικά έξοδα που έχουν πραγματοποιηθεί
    – την «προτροπή» σε μείωση θέσεων εργασίας λόγω της προσαύξησης της ελάχιστης απαιτητής αμοιβής με το κόστος της μισθοδοσίας
    – να επανερχόμαστε σε παραλλαγή των «αντικειμενικών κριτηρίων» και κατά συνέπεια σε σωρεία προσφυγών και αντεγκλήσεων καθώς η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι «μαχητά» είναι προσχηματική καθώς αφορά μόνο ελάχιστες περιπτώσεις (πχ. εγκυμοσύνης, ασθένειας, στρατιωτικής θητείας κλπ.
    – η «ατομική» άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας να «απαγορεύεται» να είναι ζημιογόνα
    – δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με την γυναικεία απασχόληση καθώς πολλές γυναίκες λόγω της ανατροφής των παιδιών τους επιλέγουν να δουλεύουν λιγότερες ώρες με αποτέλεσμα να λαμβάνουν και λιγότερα εισοδήματα και να λειτουργούν επικουρικά στο οικογενειακό τους εισόδημα. Πολλές από αυτές θα στραφούν στη μη δηλωμένη –παράνομη εργασία με αποτέλεσμα και φορολογικές απώλειες και απώλειες από ασφαλιστικές εισφορών
    -δεν δίνεται στους αυτοαπασχολούμενους το δικαίωμα της μερικής απασχόλησης
    -επιβάλλεται αναδρομικά
    -δεν ήταν στις προεκλογικές σας εξαγγελίες και πολλοί από εμάς νιώθουμε εξαπατημένοι ήδη.
    ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να συναντηθούμε να συζητήσουμε μαζί σας τρόπους αντιμετώπισης της όντως υπάρχουσας φοροδιαφυγής.
    Αν παρόλα αυτά κατατεθεί θα θέλαμε
    • Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    • Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των 30.000 κατοίκων
    • Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    • Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    • Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    • Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο, εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    • Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ που επιβαρύνει την φορολόγηση
    • Να λάβετε υπόψη ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των 10.000€
    • Να λαμβάνετε υπόψη ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
    • Θεσμοθέτηση αφορολόγητου εισοδήματος όπως ισχύει για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους σε όλες τις χώρες της ΕΕ»

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:05 | Αριστουλα Αραμπατζη Κομμωτρια . Σερρες

    Είμαι κομμώτρια 57 ετών δεν θα υπεισέλθω σε πολλές λογιστικές θεωρίες για το πόσες ατέλειες, παρενέργειες, και πόσο μεγάλο τερατούργημα είναι αυτό το νομοσχέδιο που θα αφανίσει όλους τους μικρομεσαίους
    δουλεύω για πάνω από 28 χρόνια σε αυτή την δουλειά με πολλά προβλήματα υγείας από ορθοστασία μέσης τενοντίτιδες καρπιαίους σωλήνες κλιπ κρατάω ένα μαγαζί με νύχια και με δόντια 5 μέρες την βδομάδα ίσα ίσα να πληρώνω έξοδα ρεύματα υλικά, εφορία, τέλος επιτηδεύματος και το βασικότερο τον ΕΦΚΑ -τεβε , και αν με μείνει κάνα χαρτζιλίκι , ίσα να μη ζητάω από τον σύζυγο και να παίρνω κάνα δωράκι στα εγγόνια , απώτερος σκοπός και βασικότερος που το κρατάω να βγάλω μια κάπως αξιοπρεπή σύνταξη , υπάρχει και κάποιο εισόδημα από ενοίκια, ο δε σύζυγος είναι μισθωτός.

    1) Και ρωτώ λοιπόν εσείς που βγάλατε αυτό το έκτρωμα δουλέψατε μια μέρα στην ζωή σας ??? ξέρετε τι γίνετε έξω στην αγορα ειδικότερα στην επαρχία έχετε ιδέα !! στοχεύετε στην εξόντωση την δική μας και των οικογενειών μας, ποιον ζημιώνω εγώ κρατώντας ίσα βάρκα ίσα νερά το μαγαζί πληρώνοντας όλα τα παραπάνω εφόσον έχω και εισόδημα και από αλλού ??
    θέλετε να βγω έξω με το βαλιτσάκι στα μαύρα όπως κάνουν πολλοί στον κλάδο μας και όχι μόνο ,
    θέλετε να σας παρακαλάμε για να μας ταΐζετε με κουπόνια και με ταμείο ανεργίας ?? να ξέρετε υπάρχουν χιλιάδες σε αυτήν την κατάσταση και σε πολλά επαγγέλματα θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε και θα χάσετε άλλα τόσα ..
    Και να σας διαβεβαιώσω και κάτι για τα επιδόματα σας, τα βαουτσερ, και τα φρεε πας… σας μας τα «κουδουνίσατε δεν θέλουμε πάρτε το χαμπάρι μας κάνατε επαίτες και ακόμα χειρότερα. Την αξιοπρέπεια !!! μας θέλουμε αυτό που δεν έχετε εσείς

    2) Άλλα λέγατε πριν τις εκλογές και άλλα κάνετε μετά ?? `»εμείς δεν βάζουμε φόρους άλλοι βάζουν, εμείς κατεβάζουμε φόρους (Η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους https://www.youtube.com/watch?v=3OiT0KDvESY » στο χωριό μου αυτό κάπως το λένε , και μας κατηγορείτε εμάς από το πρωί μέχρι το βράδυ για απατεώνες !! ??? αλήθεια γ`ιαυτα δεν υπάρχει εισαγγελέας.
    Δυο Μήνες πριν τελειώσει η χρονιά αναδρομικά τα θέλετε κιόλας, μην προλάβει να κλείσει κανείς και δεν προλάβετε να τον ξυρίσετε, για τέτοιο μένος και μίσος μιλάμε , και όλα αυτά σε μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα που δεν έχασε μόνο μισθούς στα μνημόνια αλλά και ζωές ,, μια επαγγελματική ομάδα που δεν δούλευε από το σπίτι με τις πιτζάμες και με άδειες εποχή κοβιτ ,,, άλλοι αποταμίευαν και άλλοι αγωνιούσαν πως θα ταΐσουν τις οικογένειες τους, μια επαγγελματική ομάδα που δεν έχει αφορολόγητο, ούτε 14 μισθούς όπως ισχυρίζεστε , που μοχθεί και κρίνετε κάθε μέρα Χριστούγεννα, Πάσχα χειμώνα καλοκαίρι ,,
    Μια επαγγελματική ομάδα τέλος που σας στήριξε γιατί πίστεψε ότι κάτι θα αλλάξει ενώ έχετε όλα τα μέσα ηλεκτρονικά ΠΟΣ, κάρτες ον λαιν ,ράμπο , κομάντο τεχνικές νοημοσύνες κλπ και μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία από παντού για να κάνετε κάτι ποιο δικαίο για όλους. Κανένας δεν θέλει να είναι κλέφτης δώστε κίνητρα μπορείτε ,, η Ρουμανία και η Βουλγαρία σας δείχνουν τον δρόμο . Αλήθεια Δεν σας ενοχλεί σαν Έλληνες που όλες η επιχειρήσεις έχουν πάει εκεί ??? , δεν σας ενοχλεί σαν Έλληνες που τα παιδιά μας οι επιστήμονες μας φεύγουν έξω !!! με αυτά τα νομοσχέδια θα τους φέρετε πίσω?? ντροπή σας !!!!
    Μας γυρίσατε 30χρονια πίσω το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να αποτελειώσετε όσους μικρομεσαίους έμειναν και επίσης θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση κ καταστροφή στον κοινωνικό ιστό μετά τον κοβιτ το αποτέλειωμα για αρκετές χιλιάδες Έλληνες και οικογένειες , αυτό δεν θα περάσει έτσι .

    3) Και τέλος τέλος άντε και το κλείνουμε αφού αυτός είναι ο σκοπός σας μια που με το στανιό σύμφωνα με τα σοφά μυαλά σας στην Ελλάδα πρέπει να βγάζει κάποιος μικροεπαγγελματίας πάνω από δέκα χιλιάδες αλλιώς να πάει να βρει δουλειά ??!!!! ποιος θα μας πάρει εμάς έχετε ιδέα τι γίνετε στη επαρχία έχετε ιδέα πόσα μαγαζιά επιχειρήσεις γραφεία , έχουν κλείσει ,, από τα μνημόνια , κοβιτ, και την ενεργειακή κρίση τελευταία , πως θα συμπληρώσουμε τα συντάξιμα εμείς οι μεγάλοι που θα βρουν δουλειά οι νέοι , συγκρίνετε όπου σας συμφέρει με Ευρώπη μακάρι να ήμασταν Γερμανία Ολλανδία θα βρίσκαμε δουλειά κάπου ,, εδώ είμαστε Ευρώπη μόνο σε ακρίβεια, και μισθοί και όλα τ άλλα Μπαγκλαντές ..!!
    Βγαίνετε και πανηγυρίζετε για ένα δίκαιο φορολογικό όπως λέτε , και ερωτώ έχει την ίδια φορολογική ικανότητα ένας μικροεπαγγελματίας σε Άρτα , Γρεβενά στα σύνορα Σιδηρόκαστρο Σερρών βυρώνεια Πετρίτσι οπού είμαστε εμεις ?? με ένα επαγγελματία σε Αθηνά Κρήτη Βούλα Βάρη Κηφισιά και μας βαζετε σε ένα τσουβάλι όλους , ποιος μπορεί εδώ να δίνει 2500 και 3000 φόρο ? Ένας νομός όπως ο Σερρών τελευταίος σε κατά κεφαλή εισόδημα και τελευταίος σε ανάπτυξη στην Ελλάδα .
    Είμαι πολύ θυμωμένη και οργισμένη μαζί πρώτη φορά είπα τα παιδιά μου να φύγουν από εδώ να πάνε εξωτερικό να γλιτώσουν . τόσο ψέμα, τόση υποκρισία, τόσος φαρισαϊσμός ……
    θα ήταν πιο τίμιο να λέγατε να βάλουμε πλάτη σε ένα ποσό όλοι η Έλληνες λόγο και τις ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού με τις καταστροφές τις πατρίδας μας τελευταία , να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και να ειστε σίγουρη θα το κάναμε με πολύ χαρά όπως βοηθήσαμε κιόλας από το υστέρημα μας παρά αυτό το πογκρόμ κατά τον μικρών,
    θΑ ΕΠΡΕΠΕ ΧΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ !!
    Δεν το ελπίζω όμως και δεν σας έχω για τόσο ικανούς , είστε κάτι περισσότερο και επικίνδυνοι μαζί .!! ελπίζω τουλάχιστον να μην το ψηφίσουν οι Σερραίοι βουλευτές αλλιώς να κρυφτείτε όλοι !!! θα μας βρείτε μπροστά σας , θα είναι η ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους δεν θα μείνει καφενεδάκι και μαγαζάκι ανοιχτό σε όλη την επαρχία, και τον νομό Σερρών
    Στην Πόλη τα μισά καταστήματα και γραφεία είναι κλειστά , δείτε πόσο είναι χρεωμένη όλοι οι επαγγελματίες, ακόμα πληρώνουμε επιστρεπτέες, αναρωτηθήκατε γιατί πληρώνουν οι περισσότεροι την κατώτερη και φθηνή ασφαλιστική κατηγορία που εν γνώση τους θα πάρουν ψίχουλα σύνταξη γιατί δεν μπορούν παραπάνω .
    Δεν περισσεύει κανένα μαγαζάκι κανένας επαγγελματίας δεν είμαστε υπέρ τις φοροδιαφυγής είμαστε κατά του εκτρώματος που μας ετοιμάσατε κάντε ένα δίκαιο φορολογικό μια δίκαιη κατανομή βαρών και θα είμαστε μαζί σας.!!
    ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ Η ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ !!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:03 | Γεωργιος.Σ

    Εάν θέλετε να φορολογήσετε χωριστά και αθροιστικά κάθε εγκατάσταση – υποκατάστημα τον ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχει ο κίνδυνος της εξοντωτικής φορολόγησης με άμεσα αποτέλεσμα του κλείσιμο των επιχειρήσεων.
    Συνήθως ένας ελεύθερος επαγγελματίας που ανοίγει υποκατάστημα ασχολείται με αυτό και κρατάει τις άλλες του δραστηριότητες χωρίς πραγματικό τζίρο.
    Για παράδειγμα μηχανικός ο οποίος μπορεί να ανοίξει ένα εμπορικό κατάστημα σαν δεύτερη εγκατάσταση-υποκατάστημα.
    Δεν είναι σωστό να του απαγορεύσετε να κρατησει τη δραστηριότητα του μηχανικού λόγω της φορολόγησης του με τεκμαρτό τρόπο ενώ κρατάει τη δραστηριότητα κυρίως για την υπογραφή.
    Μην αδικήσετε τους ελεύθερους επαγγελματίες προς όφελος των ομόρρυθμων και ανώνυμων εταιρειών.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:20 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ

    Καταρχάς έχω την άποψη ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πρέπει να συνταχθεί εξ αρχής σε συνεργασία με τους άμεσα θιγόμενους φορείς που μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην κατεύθυνση της μείωσης της φοροδιαφυγής, αν αυτός είναι πράγματι ο σκοπός σας, κάτι για το οποίο δεν μπορείτε να πείσετε πολύ κόσμο.

    Αυτό που σε πρώτη φάση θα καταφέρετε είναι να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων της χώρας μας και σε δεύτερη φάση να αυξήσετε τα «μαύρα» και την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία.
    Επιπλέον αρκετοί νέοι θα αναζητήσουν την τύχη τους πάλι στο εξωτερικό.

    Δεν είναι δυνατόν να μην προβλέπονται μειώσεις του τεκμαρτού εισοδήματος για νέους, φοιτητές που διατηρούν ατομική επιχείρηση με έδρα το σπίτι τους, παράλληλα με τις σπουδές τους και φιλοξενούνται από τους γονείς τους. Σκοπός τους είναι να βγάζουν κάποια από τα έξοδά τους με ευέλικτο ως προς τις σπουδές τους τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να προσδοκάτε να έχουν τα εισοδήματα έστω και του χαμηλόμισθου μισθωτού πλήρους απασχόλησης.

    Τέλος συνιστά άνιση μεταχείριση πολιτών η μη ύπαρξη αφορολόγητου ποσού αντίστοιχου με αυτού των μισθωτών, στην περίπτωση που εμμένετε στην τεκμαρτή φορολόγηση, τη στιγμή μάλιστα που επιβαρύνετε τους αυτοαπασχολούμενους, επιπρόσθετα, με τέλος επιτηδεύματος και προπληρωμή σημαντικού τμήματος του φόρου του επομένου έτους.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:53 | Σ.Γεωργιος

    Κάντε μία βόλτα στους κεντρικούς δρόμους του Ηράκλειου Κρήτης και θα δείτε πόσα μαγαζιά είναι κλειστά και τα ανοιχτά τι κίνηση έχουν. Αμέσως καταλαβαίνει κανείς τα κέρδη που έχουν όλες αυτές οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Μπορούμε να τους δώσουμε και τη χαριστική βολή έτσι ώστε να αναλάβουν τα ηνία της αγοράς οι μεγάλες εταιρείες.
    Ακόμα την καλοκαιρινή περίοδο κάντε μία βόλτα στις τουριστικές περιοχές να δείτε πόσο έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των τουριστών και πώς τα βγάζουν πέρα τα τουριστικά καταστήματα που δουλεύουν λίγους μήνες το χρόνο με τεράστια έξοδα που τρέχουν για όλο το χρόνο.
    Δώστε και σε αυτούς τη χαριστική βολή έτσι ώστε να σταματήσει να εισπράττετε και το λιγοστό συνάλλαγμα από τους τουρίστες.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:23 | Πετρος Γκικας

    Αναρωτιεμαι για ποιο λογο θα πρεπει εγω πχ που εχω πρακτορειο ΟΠΑΠ και τα εσοδα μου φαινονται ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ CENT γιατι θα πρεπει να φορολογουμαι με τεκμαιρομενα εισοδηματα. ισα ισα που αν θελησω οπως μου ζηταει η εταιρια να κανω ανακαινηση για να μη φορολογηθω για χρηματα που ΔΕΝ θα εχω θα πρεπει 1)να βρω αδηλωτους εργατες για να γλιτωσω το φπα της ανακαινησης αφου δεν θα αναγνωριζετε τα επιπλεον εξοδα 2) να μην την κανω με συνεπεια να με κλεισει η εταιρια αφου δε θα συμβαδιζω με τα στανταρ της. Στην περιπτωση ν1 θα χασετε σιγουρα το φπα 24% και τα εισοδηματα των εργατων που θα πληρωσω ενω στην περιπτωση που κλεισω θα χασετε περιπου 11,000 το χρονο που ειναι το εφκα μου το ικα του εργαζομενου μου τα 3500 εφορια που πληρωνω ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ αφου ειμαι στην ατυχη πλευρα του ΕΕ που δεν μπορω να κρυψω τιποτα. Και ολα αυτα γιατι?μηπως μου παρετε σε καποιες χρονιες που θα ειμαι ατυχος και δεν καταφερω να καλυψω τα τεκμηρια σας 200-300 ευρω παραπανω. Αφηστε που το τελος επιτηδευματος ΚΑΝΟΝΙΚΑ για εμας ΔΕΝ θα επρπε να ισχυει ΑΦΟΥ δεν μπορουμε να κρυψουμε!!!!Ντραπηκατε καθολου?

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:18 | Δημήτριος Χουλιάρας

    Σας παραθέτω ένα παράδειγμα επιχείρησης με λογικά αποτελέσματα που αδικείται κατάφορα από τον παραλογισμό του άρθρου 13:

    Η ατομική επιχείρηση ΑΒΓ λειτουργεί 14 έτη & έχει κέρδη 26.000 €. Απασχολεί δύο υπαλλήλους με ετήσιο κόστος 26.000 και 27.000 Ο τζίρος της ανέρχεται σε 153.000 € και προέρχεται από έναν ΚΑΔ μόνο, ο μέσος όρος του οποίου είναι 152.999,99 €.

    Υπολογισμοί:
    10.920 * 1,3 (βάση υπολογισμού + 3 τριετίες): 14.196,00 €
    Πλεόνασμα από την αμοιβή του ακριβότερου υπαλλήλου: 12.804,00 €
    Προσαύξηση 10% επί του κόστους μισθοδοσίας: 5.300,00 €
    Προσαύξηση 35% λόγω υπέρβασης μέσου όρου ΚΑΔ. 9.450,00 €
    Σύνολο Τεκμαιρόμενου Κέρδους: 41.750,00 €
    Ελαχιστός φόρος βάσει κερδών 2.220,00 €
    Ελάχιστος φόρος βάσει Ν.Φ. 5.449,76 €
    Επιπρόσθετος Φόρος: 3.229,76 €

    Η επιχείρηση αν κάνετε τις πράξεις λειτουργεί με περιθώριο κέρδους ως προς το συνολικό κόστος 20,4%, θεωρείτε ότι αυτός ο επιχειρηματίας είναι φοροφυγάς και πρέπει να πληρώσει 3.230 ευρώ περισσότερο φόρο;
    Χωρίς να προσμετράτε η επιπλέον προκαταβολή φόρου η οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα που δεν θα μπορέσει να μαζέψει.

    Αναρωτιέμαι, τρέξατε κάποια case study πριν την δημοσίευση των διατάξεων να δείτε αν στέκουν τα μαθηματικά που προκύπτουν από τις διατάξεις του άρθρου;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:10 | ΧΟΝΔΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΕΚΜΗΡΊΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ. ΕΑΝ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟς ΣΕ ΜΙΑ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

  • Έστω ότι μια επιχείρηση – Κέντρο Ξένων Γλωσσών έχει ακαθάριστα έσοδα 92.000 ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρεθούν τα έξοδα απομένει καθαρό κέρδος 19.000 που εισπράττει ο ιδιόκτητης. Ο φόρος που καταβάλλει σήμερα είναι ευρώ 2.880 ενώ με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα καταβάλει φόρο 6.847, 95, ήτοι θα απομείνουν σε αυτόν 19.000-6847,95= 12.152,05 ευρώ.
    Από το παραπάνω απλό παράδειγμα προκύπτει ότι το νομοθέτημα αυτό είναι καταστροφικό και θα επιφέρει συρρίκνωση στον κλάδο ιδιοκτητών ΚΞΓ. Το πιο σημαντικό νομικό επιχείρημα είναι, ότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη οι εγγραφές των φορολογικών βιβλίων, αλλά ο φόρος καθορίζεται όπως θέλει κάθε φορά το Κράτος. Το Κράτος έτσι καθίσταται απολυταρχικό, αδιαφανές και άφυλο για τους πολίτες. Αντί το Κράτος να είναι προς την εξυπηρέτηση των πολιτών καθίσταται εχθρός αυτών ένεκα των οποίων υπάρχει και είναι βέβαιο, ότι θα καταπέσει, εάν συνεχίσει να σκέφτεται αντιλαϊκά.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:39 | Παναγιώτης Παμαγιωτακόπουλος

    Ποιος σας είπε ότι οι δικηγόροι εργάζονται δεκατέσσερις μήνες το χρόνο με δικαστήρια κλειστά τον Αύγουστο και σε εκλογικές περιόδους και υπολειτουργούντα Ιούλιο, πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες το Πάσχα; Ποιος σας είπε ότι ένας δικηγόρος είναι υποχρεωμάνος να έχει κέρδος σε κάθε χρήση; Γιατί δεν συναρτάτε τουλάχιστον το τεκμήριο με τις παραστάσεις ενός δικηγόρου στα δικαστήρια, με μία έστω προοδευτική μείωση του τεκμηρίου ανάλογα με τον αριθμό των παραστάσεων; Οι οποίες παραστάσεις ανευρίσκονται ευκολότατα για έκαστο των δικηγόρων από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του PORTAL της Ομομέλειας. Γιατί συνδέετε την καταβολή των όποιων επιδομάτων πείνας με το τεκμαρτό εισόδημα και όχι με το πραγματικό, αποκλείοντας έτσι από επιδόματα τέκνων, ΚΟΤ κλπ το σύνολο σχεδόν των ΕΕ και αυτοαπασχολούμενων; Καταλαβαίνετε ότι για έναν ΕΕ ο συνδυασμός της φορολόγησης του τεκμαρτού εισοδήματος και της απώλειας επιδομάτων σημαίνει ετήσια οικονομική επιβάρυνση ίσως και πάνω από 4.000 ευρώ; Γιατί τουλάχιστον δεν καταργείτε άμεσα το τέλος επιτηδεύματος το οποίο υπήρξε και κεντρική προεκλογική σας εξαγγελία ήδη απότις εκλογές του 2019;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:50 | Nick Syrigos

    Τα κριτήρια του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό του καθαρού
    κέρδους είναι αντισυνταγματικά και διαβλητά.

    Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ως
    κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση, ο
    υψηλότερος μισθός του εργαζομένου, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσό του τζίρου που αναφέρεται ως αναμενόμενο στον ΚΑΔ.

    Τα κριτήρια αυτά όμως μπορεί οποτεδήποτε, χωρίς κανένα περιορισμό, να τα αλλάξει το Κράτος και αυτομάτως να αλλάξει και το ποσό του φόρου, πρόκειται δηλαδή για μια οργανωμένη προσπάθεια εκμηδένισης των ελεύθερων επαγγελματιών για αγνώστους σε αυτούς σκοπούς.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:25 | Κοζεβερου Μαρία

    Τα μικρά φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα οποία είναι σε φτωχογειτονιές τα οποία δουλεύουν 9 μήνες με το ζόρι διότι υπάρχουν και αυτοί που δεν πληρώνουν με το ζόρι δουλεύουν πως θα τα βγάλουν πέρα υπόψιν ότι υπάρχουν δάνεια άνθρωποι με αρρώστιες σοβαρές μέσα στις οικογένειες των φροντιστηρίων πως θα τα βγάλουν πέρα.Ενοικια στον Θεό τράπεζες που συνεχώς ζητούν αύξηση επιτοκίων έλεος.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:48 | ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΤΑΛΑΒΕΡΙΔΗΣ

    Η ύπαρξη τεκμηρίου σε σχέση με το ποσό καθαρού εισοδήματος (κέρδος) εκάστου
    Έλληνος και ειδικότερα εκάστου ιδιοκτήτου ΚΞΓ είναι αντισυνταγματική. Δεν
    λαμβάνονται υπόψιν τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία, αλλά τίθενται άλλα κριτήρια
    για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους. Για παράδειγμα, ένα ΚΞΓ έχει
    ακαθάριστα κέρδη ευρώ 74.985, και εάν αφαιρεθούν τα έξοδα που αναγνωρίζονται ως
    έξοδα, παραμένουν πραγματικά κέρδη ευρώ 15.000. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο
    νόμου και τα κριτήρια που θέτει αυτό δεν θα πληρωθεί φόρος ευρώ 2.000 βάσει του
    προγραμματικού κέρδους, αλλά φόρος ευρώ 7.104,20 βάσει των κριτηρίων που θέτει
    το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δηλαδή περισσότερος φόρος ευρώ 5.104,20.
    Με βάση τα φορολογικά βιβλία το πραγματικό κέρδος είναι ευρώ 15.000 και εάν
    πληρωθεί επιπλέον φόρος ευρώ 7.104,20 το καθαρό κέρδος που θα απομείνει στον
    επιχειρηματία είναι ευρώ 8.000. Διερωτώμαι, λοιπόν, γιατί να έχω αυτή την επιχείρηση
    από την οποία δεν μπορώ να ζήσω και να μην στραφώ σε άλλους τρόπους αποκόμισης
    εισοδημάτων, όπως είναι τα μαύρα ιδιαίτερα, που αφήνετε, επιμελώς, στο απυρόβλητο;
    Καλύτερα δεν είναι να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση, αντί να φορολογούμαι για
    κέρδη που δεν έχω αποκτήσει;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:38 | Γυναίκα επιχειρεί στην Ελλάδα

    Ως γυναίκα που διατηρώ κατάστημα έμεινα έγκυος. Για να μην κλείσω το κατάστημά μου και για να μπορέσω να γεννήσω, προσέλαβα ένα άτομο μερικής απασχόλησης, το οποίο διατηρώ ακόμα ευελπιστώντας αφενός να έχω ένα χέρι βοηθείας και άν χρειαστεί να είμαι κοντά στο παιδί μου, και αφετέρου με την ελπίδα ότι σιγά σιγά 2 άνθρωποι μαζί θα καταφέρουμε περισσότερα. Ο τζίρος μου όμως είναι ίδιος. Η δυναμική, το μερίδιο αγοράς, η αγοραστική δύναμη παραμένουν ίδια. Προτιμώ να μειώσω το εισόδημα μου για να είμαι κοντά στο παιδί μου (1 έτους) και να μη χάσω τη δουλειά μου και αντ’ αυτού μου λέτε ότι τώρα τεκμαίρεται ότι βγάζω περισσότερα! Απόγνωση, απογοήτευση, εξαθλίωση, οργή.
    Σας παρακαλώ μην μας στραγγαλίζετε άλλο.
    Έχουμε περάσει από αλλεπάλληλες κρίσεις και εκ θαύματος έχουμε μείνει ζωντανοί (όποιοι επιβιώσαμε) μην μας αποτελειώνετε τώρα και μην μας υποτιμάτε.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:06 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΧΤΣΙΔΟΥ

    Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) συνεχίζουν να εργάζονται γιατί έχουν ανάγκη συμπλήρωσης της πενιχρής τους σύνταξης και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται συγχρόνως με το παρόν νομοσχέδιο σε διαβούλευση αφαιρείται η «ποινή» του 30% της σύνταξης και αντικαθίσταται με επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημά τους.
    Με την επιβολή του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας το εισόδημα τους μειώνεται και πάλι και μάλιστα δραστικά οπότε από τις αντιφατικές ρυθμίσεις των δύο υπουργείων το τελικο αποτέλεσμα για τους συνεχίζοντες να εργάζονται συνταξιούχους είναι ΜΕΙΩΣΗ του εισοδήματος και αποτροπή συνέχισης της εργασίας. Στο σύνολο της δηλαδή η κυβερνητική πρωτοβουλία δύο υπουργείων εμφανίζει εικόνα εμπαιγμού.
    Επομένως πρέπει να προβλεφθεί ΕΞΑΙΡΕΣΗ της κατηγορίας ασκούντων ατομική επιχείρηση (συνάμα συνταξιούχων) από τη φορολόγηση βάσει ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:11 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

    Το τσουβάλιασμα δικαίων και αδίκων με βάση αυθαίρετα οριζόμενα τεκμήρια είναι απαράδεκτο !
    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ένας ΕΕ μπορεί ένα χρονο να έχει πολύ μικρό κέρδος ή ακόμα και ζημιά!
    Οι λόγοι μπορεί να είναι παρα πολλοί πχ έγινε μια ζημιά στην επιχείρηση, έκανε μια επένδυση που θα αποδώσει αργότερα, ασθένησε και απείχε για κάποιο διάστημα, άλλαξε η αγορά και δεν προσαρμόστηκε ακόμα, έγινε μια φυσική καταστροφή κλπ
    Μπορεί ακόμα να αποφάσισε να μην εργαστεί για κάποιο διάστημα για λόγους οικογενειακούς, σπουδών ή επιμόρφωσης ή άλλους που ο ίδιος έκρινε ισχυρότερους από τη μείωση του εισοδήματός του.
    Σε όλο αυτό το διάστημα του μειωμένου ή μηδενικού εισοδήματος μπορεί κάλλιστα να ζήσει αναλώνοντας κέρδη προηγούμενων ετών, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας εισοδήματα απο άλλες πηγές (μερίσματα, τοκοι, ενοικια κλπ) ή αλλά οικογενειακά εισοδήματα.
    Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος