ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ Άρθρο 10 Μείωση τέλους επιτηδεύματος – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 31 ν. 3986/2011

Στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος σε επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, η περ. γ) αντικαθίσταται, η περ. ε), περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και το προτελευταίο εδάφιο καταργούνται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:
α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.
β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.
γ) Για τους επιτηδευματίες, και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα σε τριακόσια είκοσι πέντε ευρώ (325 €), εφόσον δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο τεκμαιρόμενο ελάχιστο ετήσιο κέρδος των άρθρων 28Α έως 28Δ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167), και σε τετρακόσια ογδόντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτά (487,50 €), όταν το δηλούμενο εισόδημά τους υπολείπεται του ποσού που προκύπτει από την εφαρμογή των άρθρων 28Α έως 28Δ του Κ.Φ.Ε..
δ) Για κάθε υποκατάστημα σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως.
Ως υποκατάστημα, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), όπως ισχύει.
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα (1) φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, εξακολουθούν να ισχύουν όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012.
Από το οικονομικό έτος 2013 και εφεξής, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%).».

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 19:16 | Μηχανικός Γιώργος

    Ακούμε ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος (Τ.Ε) όταν χτυπηθεί η φοροκλοπή. Σωστό ή τουλάχιστον λογικό.
    Με το αρθρο 10: Δεν καταργείται το Τ.Ε από τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε 1 εργοδότη (πχ μηχανικοί, δικηγόροι σε εταιρείες) που κατά κανόνα φορολογούνται στο σύνολο των εισοδημάτων και αποδίδουν από ένα σημείο και πάνω 44% σε φόρο. Αυτοί εξαιρούνται από τη μείωση έστω του Τ.Ε. Ποιοι την καρπώνονται ? Όσοι δηλώσουν 10.000 αντί για 7.000€! Γιατί ούτε και με αυτήν την κυβέρνηση θα νιώσουμε ότι υπάρχει μια μικρή επιβράβευση έναντι της φοροδοτικής ικανότητας /αναγκαιότητας των σκληρά εργαζόμενων με υψηλές αποδοχές. Το ποσόν των 650€ είναι αστείο μπροστά σε όσα πάνε για φόρο αλλά η εξαίρεση είναι εξοργιστική. Πάντα στην λογική να κλείσουμε τρύπες και προ παντός να μην κοιτάξουμε τους συνεπείς.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 17:31 | αναστασια

    Υπάρχουν πολλοί ελευθεροι επαγγελματιες που εχουν άλλες πηγές εισοδήμάτων οι οποίες φυσικά φορολογούνται . Εισοδήματα απο μισθώματα , τόκους , αποδοσεις χρεογράφων κλπ. ΟΛΑ νόμιμα , εμφανή και ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ . Πως ειναι δυνατόν αυτά να μην λαμβάνονται υπ’ οψιν στην εφαρμογη τεκμηρίου εισοδήματος από εργασία αλλά μόνο οι συντάξεις και οι μισθοι να υπολογίζονται ?? Την στιγμή μάλιστα που συνυπολογίζονται στην κάλυψη των λοπών τεκμηρίων ( αυτοκίνητα κλπ.) και στο πόθεν εσχες αγορών . Ποός σας είπε οτι οι ανθρωποι που δούλεψαν και εχουν πλέον εναν άλλο τρόπο ζωής , ενδεχομένως και ηλικία , ειναι υποχρεομένοι ή εχουν τις σύγχρονες γνώσεις μόνο λόγο της επιστημονικής τους ιδιότητας να εργάζονται εντατικά και να κυνυγούν τα εισοδήματα που εσείς ορίζετε ? ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ αυτό που εσείς κατονομάζετε ελάχιστο εισόδημα γιατί πρέπει να φορολογηθούν προσθετα και ληστρικά .

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 17:44 | ΚΩΣΤΑΣ

    Αν ενας ελευθερος επαγγελματιας που κανει κοινη δηλωση με την συζυγο του εδω και 30 χρονια,εχει κ εισοδηματα απο μισθωματα ακινητων , αυτα τα εισοδηματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εισοδημα προς διαθεση;; δεν μπαινουν κι αυτα στην τσεπη του;; Γιατι δεν τα λαμβανετε υποψη ;; Οταν μαλιστα το συνολο ολων των εισοδηματων υπερβαινουν κατα πολυ το δηθεν προτεινομενο τεκμαρτο;;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 16:33 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ

    ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ

    Πως σας ακούγεται το παρακάτω:– Ένας εργαζόμενος σε μια εταιρεία Α είναι υπάλληλος με χαμηλότατο μισθό (π.χ. 10,000 ευρώ)
    – Παράλληλα έχει φτιάξει εταιρεία μέσω της οποίας εργάζεται κανονικά στην εταιρεία Α ως ‘εξωτερικός’ συνεργάτης (π.χ 70,000 ευρώ). Γίνεται αντιληπτό οτι ουσιαστικά όλη η πραγματική του αμοιβή πραγματοποιείται μέσω της εταιρείας του!!!
    Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν συμβάλει καθόλου στο επιχειρείν!!Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι να πληρώνει ελάχιστο φόρο (22%) σε σχέση με έναν τυπικό υπάλληλο του αντίστοιχου εισοδήματος (70,000+10,000=80,0000 ευρώ) της παραπάνω περίπτωσης.Το παράδειγμα είναι κανονική φοροαποφυγή μέσα από μονοπάτια νομιμότητας!Γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως σε στελέχη μεγάλων Ελληνικών εταιρειών και θεωρώ οτι είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί και να διορθωθεί (π.χ. να έχει μια ΙΚΕ ένα μοναδικό συμβόλαιο με την εταιρεία στην οποία παράλληλα εργάζεται και ως μισθωτός καθώς και να μην έχει κανέναν εργαζόμενο στην εταιρεία του).

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 15:47 | antonis

    Υπάρχει υποψία αντιστρόφως προοδευτικής φορολόγησης, ιδίως στα όρια, σχετικά με τον προτεινόμενο τρόπο μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

    Ειδικότερα,
    – τεκμαιρόμενο εισόδημα 10.919 ευρώ ->
    φόρος εισοδήματος : 1.102 ευρώ + 487,50 (τέλος επιτηδεύματος) = 1.589,50.

    – πραγματικό εισόδημα 10.921 ->
    φόρος εισοδήματος : 1.102 ευρώ + 325 = 1.427 ευρώ

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 14:05 | Ασημίνα

    Αγαπητέ Υπουργέ, παρακαλείσθε να μην «τσουβαλιάζετε» όλους τους αυτοαπασχολούμενους… Γυναίκα, αυτοαπασχολούμενη ως μεταφράστρια με έδρα το σπίτι της από το 2005, διαζευγμένη να παλεύει μόνη της απλο το 2014, με 2 παιδιά που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή, χωρίς γραφείο κ υπαλλήλους δεν μπορεί να έχει τα έσοδα που έχετε υπολογίσει…

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 13:30 | ΕΙΡΗΝΗ

    Ένα σοβαρό φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα αναφερόταν ποτέ σε τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών….
    Ένα σοβαρό φορολογικό νομοσχέδιο θα έπρεπε να λειτουργεί βάσει της γεωγραφικής θέσης πρωτίστως και μετά με άλλα κριτήρια.
    Δεν είναι δυνατόν ότι ισχύει για την κεντρική Ελλάδα να ισχύει και για όλες τις ακριτικές φτωχές περιοχές. Αν πράγματι θέλετε να κάνετε κάτι σωστό, αξιολογήστε τις περιοχές, βάλτε κριτήρια, αλλάξτε φορολογικούς συντελεστές, αποσυμφορήστε τα μεγάλα αστικά κέντρα.
    Τα δεδομένα των επιχειρήσεων, ειδικά με τα mydata, τα έχετε σε πραγματικό χρόνο. Έχετε βάλει σε έξοδα όλες τις επιχειρήσεις ώστε να ανανεώσουν τα λογισμικά τους, τις ΦΗΜ, τους μηχανισμούς σήμανσης, τα pos, να αγοράσουν υπολογιστές και εκτυπωτές για να είναι συμβατοί με τα καινούρια δεδομένα των mydata.
    Μπορείτε βάσει των αγορών και των εξόδων να ελέγξετε τις πωλήσεις, όπως και αν υπάρχουν ζημίες ή κέρδη σε πραγματικό χρόνο. Γιατί λοιπόν θεωρείτε ότι θα πρέπει να ισχύσει και αντικειμενικός προσδιορισμός του εισοδήματος; Θέλετε να κλείσουν οι ατομικές επιχειρήσεις; Θέλετε να μειωθεί το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές γιατί και αυτό προσαυξάνει το εισόδημα; Αυτό το μέτρο, η δική σας κυβέρνηση το είχε καταργήσει και τώρα το επαναφέρετε; Η φοροδιαφυγή δεν μειώνεται με τέτοιους τρόπους και ένα φορολογικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να αλλάζει συνέχεια. Θέλετε επενδύσεις, πως είναι δυνατόν να υπάρξουν επενδύσεις όταν δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει αύριο με τα φορολογικά; Στην ουσία και πάλι γι αυτές τις κατηγορίες είναι τεκμαρτός ο υπολογισμός του φόρου, όταν ακόμη και ζημίες να παρουσιάσει μία ατομική επιχείρηση, το φυσικό πρόσωπο φορολογείται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης και χωρίς να έχει αφορολόγητο όριο. Επομένως και πληρώνει το τέλος επιτηδεύματος αλλά και τη διαφορά που θα προκύψει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης…

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 13:22 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Στην φορολογιση των ελευθερων επαγγελματιών να υπολογίζεται και το εισόδημα της συζύγου όταν είναι δημόσιος υπάλληλος και να αφαιρείται , αν υπάρχει διαφορά να φορολογείται το ποσό της διαφοράς .Διότι σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτεται το τεκμαρτό εισόδημα απο το εισόδημα της συζύγου .Εφόσον κάνουν κοινή φορολογική δήλωση διαφορετικά ειναι αδικία .

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:11 | Νικολαος

    Εκτός των πολλών άλλων που αναφέρονται εκτενώς, Θεωρώ απαράδεκτο να μην λαμβάνονται υπόψιν τα εισοδήματα απο εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας (είσπραξη ενοικίων) για τη μείωση του ελάχιστου (τεκμαρτού) εισοδήματος.Επίσης ανήκουστο είναι να λαμβάνεται υπόψιν ο ΜΕΙΚΤΟΣ μισθός και όχι ο ΚΑΘΑΡΟΣ!!!!!Όλο το σχέδιο νόμου βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων και προχειρότητας.Πρέπει να αποσυρθέι άμεσα και να επανασσεδιαστεί προς τη σωστή κατεύθυνση…

  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση να κάνει, για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Καμία αναμονή μέχρι το 2025. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 06:03 | Χρήστος Μπ.

    Εγώ είμαι ελ. επαγγελματίας (Πολ. Μηχανικός) και είμαι στο άρθρο 39α του ΦΠΑ (απαλλαγή πολύ μικρών επιχειρήσεων – τζίρος <10.000€). Δηλαδή θα έχω απαλλαγή ΦΠΑ από το Κράτος σαν πολύ μικρή επιχείρηση και από την άλλη θα φορολογούμε με τέμκαρτο 14.200€??? Δεν συμβαδίζουν αυτά τα δύο.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 22:39 | Νικος

    Δεν γνωριζω αν διευκρινιζεται στο νομοσχεδιο η εξης περιπτωση.Επιστημονας που είναι γραμμένος στο επιμελητηριο του (πχ Μηχανικός στο ΤΕΕ) και εχει ως κυριο ΚΑΔ τη δραστηριοτητα του ως επιστημονας την οποια όμως εδώ και πολλα χρονια δεν εξασκει και εχει δευτερο ΚΑΔ πχ ένα καταστημα η Ταξι η οτιδηποτε άλλο!Θα φορολογηθεί και για τους δυο ΚΑΔ; Εστω και αν για στον πρωτο δεν εχει καμμια δραστηριοτητα; .Δηλαδη ενας ανενεργός μηχανικος η δικηγορος που αποδεδειγμενα δεν ασκει το επαγγελμα αλλα διατηρει καποια άλλη δραστηριοτητα ανεξαρτητη και ασχετη με το αντικειμενο της επιστημης του με διαφορετικο ΚΑΔ (πχ καφετερια , ταξι κομμωτηριο) θεωρειτε φοροφυγας και πρεπει να μπει στο τεκμηριο για τη δραστηριοτητα που δεν ασκει ;Απλα επειδη ετυχε να σπουδασει και να είναι επιστημονας… Δηλαδή η ιδιοτητα του επιστημονα ανεξαρτητα αν κανεις ασχολείται αποδεδειγμενα με κατι άλλο (διαφορετικος ΚΑΔ με μεγαλο τζιρο) και ανεξαρτητα αν αποδεδειγμενα δεν ασκει το επαγγελμα που εχει να κανει με την επιστημη (δεν εχει εσοδα εδώ και πολλα χρονια ,δεν εχει κανενα παραστατικο) πρεπει να υπόκειται σε τεκμαρτη φορολογιση;
    Ευχαριστω!

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 18:58 | Δημήτρης

    Αλλού ψάξτε να βρείτε λεφτά γιατί από εδώ δεν θα πάρετε τίποτα και αυτό ο όλοι κλέβουν μπορείς να το δείτε από τι αγοράζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τι ζωή κάνουν. Κόψτε τα κεα που δίνεται εδώ και 10 χρόνια στους ίδιους και τους ίδιους αυτοί πως ζούνε με 200 και 300 χωρίς να προσφέρουν τίποτα και πουθενά. Σε 1.5 χρόνο θα τα αλλάξατε αλλά θα είναι αργά

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 15:17 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.Β. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Κύριοι, δικηγόρος είμαι και για να θυμηθούμε κάπως την Ιστορία : η τεκμαρτή φορολόγηση εισοδημάτων ίσχυε με τον προηγούμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ( Ν 2238/1994 ) που διατηρήθηκε σε ισχύ μέχρι 31-12- 2013 όταν και αντικαταστάθηκε με τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν 4172/2013 ) με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φορολογικού συστήματος . Στην αιτολογική έκθεση του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφέρεται.- Με το παρόν νομοσχέδιο εισάγεται ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, με τον οποίο επιδιώκεται η δημιουργία μιας δίκαιης βάσης αναδιανομής του εισοδήματος, μιας σταθερής πηγής χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών και, παράλληλα, η δημιουργία ενός Κώδικα εύληπτου, κατανοητού και προσιτού στον κάθε πολίτη προκειμένου να επαναθεμελιώσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης και σταθερότητας στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και να θέσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η φορολογική διοίκηση να μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πηγή οικονομικής αδικίαςπου είναι η φοροδιαφυγή.-
    Σήμερα, εν μέσω της σφύζουσας τεχνολογικής εξέλιξης και των μέσων που έχει αποκτήσει το Κράτος για τον «έλεγχο» των φορολογουμένων και κατ’επέκταση τον έλεγχο της φοροδιαφυγής μέσα από ένα πλήθος «ηλεκτρονικών εργαλείων» ( ααδε / mydata – πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς – πρόσβαση σε κτηματολόγιο- pos – και τόσα άλλα ) αποφασίζεται η καταφυγή στον αναχρονιστικό τρόπο «σύλληψης» της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φόρου εισοδήματος – Πώς να το χαρακτηρίσει κάποιος αυτό !Η ηλικία, η θέση και η μόρφωσή μου δεν το επιτρέπουν –
    Τελικά, η τρέχουσα Κυβέρνηση επιδιώκει την αντιμετώπιση της φερόμενης ως προερχόμενη από την φοροδιαφυγή οικονομικής αδικίας, επιβάλλοντας μία έτερη “οικονομική αδικία” , αυτή της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει ως σύστημα ελεγκτικού μηχανισμού στο παρελθόν .
    Το Κράτος, σήμερα, έχει και τους τρόπους και τα μέσα για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, το ερώτημα είναι γιατί δεν τους εφαρμόζει και καταφεύγει σε επιλογές, που μόνο κοινωνικές αναταραχές δημιουργούν και απειλούν με τη διαιώνιση προστριβών και αντιπαλότητας μεταξύ των ομάδων του εργαζόμενου πληθυσμού της Χώρας λόγω των οικονομικών ανισοτήτων που ευαγγελίζονται .

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 15:42 | ΒΑΝΑ.Β. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Κύριοι, Δικηγόρος είμαι και για να θυμηθούμε κάπως την Ιστορία : η τεκμαρτή φορολόγηση εισοδημάτων ίσχυε με τον προηγούμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ( Ν 2238/1994 ) που διατηρήθηκε σε ισχύ μέχρι 31-12- 2013 όταν και αντικαταστάθηκε με τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν 4172/2013 ) με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φορολογικού συστήματος . Στην αιτολογική έκθεση του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφέρεται- Με το παρόν νομοσχέδιο εισάγεται ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, με τον οποίο επιδιώκεται η δημιουργία μιας δίκαιης βάσης αναδιανομής του εισοδήματος, μιας σταθερής πηγής χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών και, παράλληλα, η δημιουργία ενός Κώδικα εύληπτου, κατανοητού και προσιτού στον κάθε πολίτη προκειμένου να επαναθεμελιώσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης και σταθερότητας στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και να θέσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η φορολογική διοίκηση να μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πηγή οικονομικής αδικίαςπου είναι η φοροδιαφυγή-
    Σήμερα, εν μέσω της σφύζουσας τεχνολογικής εξέλιξης και των μέσων που έχει αποκτήσει το Κράτος για τον «έλεγχο» των φορολογουμένων και κατ’επέκταση τον έλεγχο της φοροδιαφυγής μέσα από ένα πλήθος «ηλεκτρονικών εργαλείων» ( ααδε / mydata – πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς – πρόσβαση σε κτηματολόγιο- pos – και τόσα άλλα ) αποφασίζεται η καταφυγή στον αναχρονιστικό τρόπο «σύλληψης» της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φόρου εισοδήματος – Πώς να το χαρακτηρίσει κάποιος αυτό !Η ηλικία, η θέση και η μόρφωσή μου δεν μου επιτρέπουν να εκφρασθώ αναλόγως .
    Τελικά, η τρέχουσα Κυβέρνηση επιδιώκει την αντιμετώπιση της προερχόμενης από την φοροδιαφυγή οικονομικής αδικίας, επιβάλλοντας μία έτερη “οικονομική αδικία” , αυτή της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει ως σύστημα ελεγκτικού μηχανισμού στο παρελθόν .
    Το Κράτος, σήμερα, έχει και τους τρόπους και τα μέσα για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, το ερώτημα είναι γιατί δεν τους εφαρμόζει και καταφεύγει σε επιλογές, που μόνο κοινωνικές αναταραχές δημιουργούν και απειλούν με τη διαιώνιση προστριβών και αντιπαλότητας μεταξύ των ομάδων του εργαζόμενου πληθυσμού της Χώρας λόγω των οικονομικών ανισοτήτων που ευαγγελίζονται .

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 15:03 | ΒΑΝΑ.Β – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Κύριοι, Δικηγόρος είμαι και για να θυμηθούμε κάπως την Ιστορία : η τεκμαρτή φορολόγηση εισοδημάτων ίσχυε με τον προηγούμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ( Ν 2238/1994 ) που διατηρήθηκε σε ισχύ μέχρι 31-12- 2013 όταν και αντικαταστάθηκε με τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν 4172/2013 ) με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φορολογικού συστήματος . Στην αιτολογική έκθεση του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφέρεται :<>
    Σήμερα, εν μέσω της σφύζουσας τεχνολογικής εξέλιξης και των μέσων που έχει αποκτήσει το Κράτος για τον «έλεγχο» των φορολογουμένων και κατ’επέκταση τον έλεγχο της φοροδιαφυγής μέσα από ένα πλήθος «ηλεκτρονικών εργαλείων» ( ααδε / mydata – πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς – πρόσβαση σε κτηματολόγιο- pos – και τόσα άλλα ) αποφασίζεται η καταφυγή στον αναχρονιστικό τρόπο «σύλληψης» της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φόρου εισοδήματος – Πώς να το χαρακτηρίσει κάποιος αυτό !Η ηλικία, η θέση και η εκπαίδευσή μου δεν μου επιτρέπουν να εκφρασθώ αναλόγως
    Τελικά, η τρέχουσα Κυβέρνηση επιδιώκει την αντιμετώπιση της φερόμενης ως προερχόμενη από την φοροδιαφυγή οικονομικής αδικίας, επιβάλλοντας μία έτερη “οικονομική αδικία” , αυτή της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει ως σύστημα ελεγκτικού μηχανισμού στο παρελθόν .
    Το Κράτος, σήμερα, έχει και τους τρόπους και τα μέσα για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, το ερώτημα είναι, γιατί δεν τους εφαρμόζει και καταφεύγει σε επιλογές, που μόνο κοινωνικές αναταραχές δημιουργούν και απειλούν με τη διαιώνιση προστριβών και αντιπαλότητας μεταξύ των ομάδων του εργαζόμενου πληθυσμού της Χώρας λόγω των οικονομικών ανισοτήτων που ευαγγελίζονται .

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 14:02 | ΦΑΝΗ

    Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και είναι προφανώς αντίθετο στο Σύνταγμα. Πρόκειται για ένα άδικο φορολογικό σύστημα που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την φοροδοτική ικανότητα των διοικουμένων, αγνοώντας την καθημερινότητα του ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του σε φόρους και εισφορές. Ο σύζυγός μου είναι μισθωτός, έβγαζε και βγάζει ακόμη περισσότερα χρήματα από εμένα και έχει και επιστροφή φόρου. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει όσα ένας μισθωτός, γιατί δεν φορολογείται αντίστοιχα; Πρόκειται για ένα έκτρωμα, το οποίο -πολύ βολικά- δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να εισάγει τέτοια μέτρα.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 14:01 | ΧΑΡΑΛ ΑΝΥΣΗΣ

    Πρέπει και μόνο για λόγους καλής προαίρεσης, να αναγνωριστεί και στους
    Μη Μισθωτούς ένα ποσό αφορολόγητο, όπως στην πράξη ισχύει για τους μισθωτούς / συνταξιούχους.
    Πρόκειται για το ποσό το οποίο έχει δαπανηθεί ετησίως για :
    – ΦΠΑ επί των αγορών του κάθε ιδιώτη (τρόφιμα, έπιπλα κλπ)
    – Φόρος επί καυσίμων / θέρμανσης και κίνησης
    – Δημοτικά Τέλη
    – Φόρους για την ακίνητη περιουσία
    – Λοιπούς έμμεσους Φόρους (ποτών, καπνών κτλ)
    – Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων κλπ
    Στην ουσία οι Μη Μισθωτοί φορολογούνται ακόμα και για τα ποσά που ήδη
    δαπάνησαν για Φόρους.
    (Ενδεχομένως μετά τη θέσπιση αφορολόγητου πλαφόν να φανεί και αύξηση στα
    δηλούμενα Εισοδήματα, άρα και στο ΦΠΑ ! ) Για να γράφομε αλήθειες !

    Δεύτερον πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν η Ελληνική ιδιαιτερότητα να επιμένουν να
    υπάρχουν οι ιδιοκτήτες πολύ μικρών επιχειρήσεων είτε αυτοαπασχολούμενοι,
    ανταγωνιζόμενοι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, μαχόμενοι με κάθε πρόβλημα
    της Ελλάδος που αναγκαστικά τους επηρεάζει , μεγάλο μέρος των οποίων απλώς επιβιώνει και δεν πλουτίζει.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 13:02 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΧΥΤΗΡΗΣ

    Η πρώτη παρατήρηση επί του Νομοσχεδίου, είναι ότι η λογική των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, αντιβαίνει στις αρχές και αξίες ενός φιλελεύθερου κόμματος και κατ’ επέκταση, κράτους, καθ’ όσον ισοπεδώνει τους φορολογούμενους πολίτες, προκειμένου να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκεια της διοίκησης.
    Περαιτέρω, από την στιγμή που χρησιμοποιείται ως (λαϊκίστικο) επιχείρημα για την επιβολή τους, το ζήτημα, πώς μπορούν να επιβιώνουν επαγγελματίες με μικρά κέρδη, είναι απαραίτητο να συνδυαστεί η εφαρμογή τους, με το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνει κάθε φορολογούμενος, γιατί, κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιούν την ιδιότητα του αυταπασχολούμενου, απλώς και μόνον για ν’ ασφαλίζονται (ενόψει επερχόμενης σύντομα, συνταξιοδότησης), ή τα οικογενειακά εισοδήματα να επιτρέπουν την μη ή την λιγότερο ενεργή επαγγελματική δραστηριοποίηση. Η υποκρυπτόμενη εξίσωση : αν επιθυμεί κάποιος να είναι ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει συγκεκριμένο ελάχιστο φόρο (πέραν του τέλους επιτηδεύματος), αποτελεί ΧΑΡΑΤΣΙ, ήτοι κεφαλικό φόρο, πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο σε μια σύγχρονη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία.
    Ειδικότερα, ως προς την ισοπέδωση όλων των επαγγελματιών που επιχειρείται, επισημαίνω, ειδικά για τους ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ότι αυτοί ήδη φορολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια, προκαταβάλλουν φόρους και εισφορές και τα εισοδήματά τους, αποδεικνύονται, απόλυτα, από τις προεισπράξεις που εκδίδουν. Οι φορολογικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους, ανά πάσα στιγμή, ποιες και πόσες είναι οι υποθέσεις που χειρίστηκε κάθε δικηγόρος, διότι, εκ του νόμου, αυτός, δεν μπορεί να διενεργήσει καμμία δικαστική, ή εξωδικαστική ενέργεια χωρίς την έκδοση του απαραίτητου ηλεκτρονικού παραστατικού της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Συνεπώς θα πρέπει η φορολογική αρχή, να αποδείξει, πώς ένας δικηγόρος που έκανε πέντε ή δέκα παραστάσεις, κατ’ έτος σ’ ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο, έκανε εισπράξεις είκοσι και πλέον χιλιάδων που απαιτεί το αντικειμενικό κριτήριο και όχι το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, αν επιθυμείτε μία οριζόντια και αντικειμενική ελάχιστη χρέωση κάθε δικηγορικής ενέργειας να ορίσετε, νομοθετικά το ποσό της, ώστε να μπορούμε να την εισπράττουμε από τους εντολείς μας. Άλλως θα πρέπει να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης, ως άνευ αντικειμένου.
    Τέλος, η προτεινόμενη ρύθμιση, καταργεί στην πράξη την απαλλαγή από τον ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 Ευρώ ή σύμφωνα με την μνημονιακή δέσμευση της χώρας που δεν υλοποιήθηκε ακόμη, των 25.000 Ευρώ.
    Η αποδοκιμασία στην προτεινόμενη ρύθμιση είναι έντονη, όπως και η δυσαρέσκειά μας για την επιβολή ενός ακόμη σε βάρος μας ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 13:06 | ANNA

    Συμφωνώ στο να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αλλά να ξεκινήσετε από τους υπαλλήλους της δικής σας επιχείρησης (δημόσιοι υπάλληλοι).
    Πολλές επιχειρήσεις φυτοζωούν και τα κέρδη που θα βγαίνουν τεκμαρτά, δεν είναι η πραγματικότητα.
    Πάρτε τα κλειδιά, δεν θα αντέξει κανείς.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 11:59 | ΣΟΦΙΑ ΜΑΚΡΗ

    ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΞΟΔΑ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ,ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΦΕΡΡΝΕΤΑΙ
    ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ????
    ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΜΕ 3 ΠΆΙΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΠΟΥ????
    ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΩΣΤΑ??
    ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ??
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
    ΕΦ ΟΣΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΠΕΙΝΑ ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ…
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΜΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΣΕΠΕΣ,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΑΣ
    ΔΕΙΞΤΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ…
    ΔΕΝ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ..

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 11:41 | DIMITRIS

    Αφου χρειαζεστε 600εκ γιατι δεν καταργειτε την καταργηση του τελους επιτηδευματος και να κανετε αυξηση του κατα 50% ?
    Εξυπηρετει στις δηλωσεις των ιθυνοντων να λενε οτι θα καταργηθει ?
    Δινετε 300εκ στους αναξιοπαθουντες εφαπαξ και κοβετε την παραγωγικη δυναμη της κοινωιας με αυτο το νομοσχεδιο βαζοντας τους ολους σε ενα σακι .Τι κοστος θα εχει αυτο στα επομενα χρονια ? Θα βγαλετε 600εκ απο τα οποια τουλαχιστον τα μισα θα ειναι σε ρυθμιση απο τα οποια αρκετα δεν θα ειναι εξυπηρετησιμα και θα κλεισετε χιλιαδες επιχειρησεις που εστω και φοροδιαφευγοντας αφηναν κατι στο ταμειο του κρατους.
    βασει της ΕΛΣΤΑΤ οι ενεργες ατομικες ειναι περιπου 780000 , αυξανοντας το τελ επιτηδευματος κατα 50% ή επιβαλλοντας το και σε νεες αμεσως μαζευετε το ποσο που σας λειπει χωρις να δυναμιτησετε την ραχοκοκκαλια της κοινωνιας.
    Ουτως η αλλως η λογικη του τελους επιτηδευματος ειναι οτι φοροδιαφευγουμε.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 11:03 | Δημητρης Π.

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    1) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ.

    2) ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΖΙΡΟ 12.000 ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ 5.000 ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΖΙΡΟ 80.000 ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ 5.000 ?

    3) ΚΑΠΟΙΟΣ/Α ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Ή ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ? (ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΣΠΑ, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΣΠΙΤΙ!)

    4) ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΠΟΥ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ?

    (Παρεμπιπτόντως το Ελληνικό Κράτος, όσον αφορά τα παιδιά/οικογένεια, νομοθετεί γενικά με το σκεπτικό οτι υπάρχει Γιαγιά και Παππούς, οπότε δεν χρειάζονται οποιαδήποτε είδους βοήθεια οι οικογένειες. Λογική άλλης εποχής. Γι’ αυτό πλέον κάνουν πολλά παιδιά οι Έλληνες !!)

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 11:34 | DIMITRIS

    Κυριοι αυτο ειναι χειροτερο απο το νομοσχεδιο Κατρουγκαλου, θα οδηγησει σε φτωχοποιηση της οικονομιας .Καλουνται οι επαγγελματιες χωρις καμμια προειδοποιηση, διοτι ισχυει αναδρομικα , να πληρωσουν φορους για τεκμαιρομενα κερδη 10000+€ .Ποιος θα ανταπεξελθει σε αυτο το κοστος , ηδη οι περισσοτεροι εχουν ρυθμισεις που με το ζορι αλλα και αξιοπρεπεια τις τηρουνε και το γνωριζετε μια χαρα αυτο, τωρα αν ξαφνικα προκυψει αλλη μια οφειλη μη προγραμματισμενη της ταξεως των 5-6-7 χιλιαδων ευρω πως θα πληρωθει ? Μη πληρωνοντας τη θα χασει και τις υπολοιπες ρυθμισεις , ουσαστικα δηλαδη τον πνιγετε και τον οδηγειτε σε κατασχεσεις κλπ.
    Γιατι μου απαγορευει μια χρονια ή δυο χρονιες να κανω μια επενδυση στην επιχειρηση μου αγοραζοντας καποια παγια κανοντας μια ανακαινιση ή να προσλαβω εναν υπαλληλο , μας τιμωρειτε ?
    Εχουν ολοι την δυνατοιτητα να συστησουν εταιρειες ? Το μαγαζακι της γειτονιας εχει την δυαντοτητα να το κανει ? Ο ωεος δικηγορος που ειναι στην αγορα 5-6 χρονια? Ο νεος λογιστης , μηχανικος , ο συμβουλος κ.α ?
    Πολλοι εχουν κανει εναρξεις και για να εχουν ασφαλιση , εχουν ελαχιστο τζιρο και με αυτον καλυπτουν τις ασφαλιστικες τους εισφορες και αυτοι λοιπον θα οδηγηθουν στην φτωχοποιηση , δεν μπορουν ολοι να προσληφουν καπου.
    Γιατι δεν προβλεπετε να καλυπτει την οποια ζημια του ο επαγγελματιας με τα εισοδηματα του αλλου συζυγου ή με εισοδηματα απο ενοικια κ.α οπως συνεβαινε εως τωρα ?
    Δεν υπαρχει λογικη και δεν θα καταπολεμηθει η φοροδιαφυγη με αυτον τον τροπο.Θα οδηγησετε σε εκρηξη την κοινωνια .
    Το υπαρχον φορολογικο νομοσχεδιο βοηθησε πολυ στην αναπτυξη , δεκαδες νεοι επιχειρηματιες κανανε το βημα , οπως και πολλοι που ειχαν διακοψει λογω νομου Κατρουγκαλου , μην κανετε αυτο το λαθος .

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 09:50 | Γιαννης Βυρ.

    Ανήκω στην κατηγορία του αυτοαπασχολούμενου μικρής ατομικής επιχείρησης λιανεμπορίου. Μετά την δεκαετή περίοδο κρίσης που επέφερε μειώσεις τζίρου και κερδών της τάξεως 70-80% , τα capital control ,την ανασφάλεια στην αγορά , τον διετή εγκλεισμό λόγω κορονοϊού, όσες μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου κατάφεραν να μείνουν ζωντανές ,έρχονται αντιμέτωπες με έναν ακόμα εφιάλτη, αυτόν της υπερφορολόγησης. Οι αυτοαπασχολούμενοι ατομικών επιχειρήσεων λιανεμπορίου ,έχουν εμφανή έξοδα και αγορές που αναλογούν ,σύμφωνα με το ποσοστό κέρδους τους, σε συγκεκριμένους τζίρους και κέρδη.Η πιθανότητα φοροδιαφυγής είναι σχεδόν μηδενική . Εκτός της άρσης του αναποτελεσματικού και αναχρονιστικού μέτρου της τεκμαρτής φορολόγησης θα πρότεινα, οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου αυτοαπασχολούμενων , που έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 € γογονός που αντιστοιχεί σε ποσοστό καθαρού κέρδους 10.000 € το χρόνο(833 € το μήνα) ,να απαλλάσσονται οποιοσδήποτε καταβολής φόρου ή άλλων επιβαρύνσεων και να υποχρεούται μόνο στην απόδοση του Φ.Π.Α.
    Ετσι μειώνεται το λογιστικό κόστος αυτής, αυξάνει ο χρόνος ενασχόλησης του αυτοαπασχολούμενου καθαυτό με τις πώλησες και την αύξηση αυτών και επιπλέον δίνεται το κίνητρο της απόλυτης φορολογικής συμμόρφωσης .
    Με τιμή

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 22:17 | Δικηγόρος

    Αν ο σκοπός είναι η συλλογή φόρων περισσότερων δεν θα επιτευχθεί ο στόχος γιατί θα υπάρξει μαζική ανεργία και έτσι θα χαθούν τεράστια ποσά από ασφαλιστικά ταμεία
    Αν ο σκοπός είναι ο στραγγαλισμος των ελεύθερων επαγγελματιών και η ώθηση τους να κάνουν εταιρεία, πάλι δεν θα επιτευχθεί διότι θα κλείσουν όλοι αυτοί και θα έχετε 200.000 περίπου νέους ανέργους
    Έχετε σκεφτεί τι κοινωνική έκρηξη θα φέρει αυτό;;; Η δε κυβέρνηση δεν θα αντέξει και – φευ – θα καταρρεύσει μετά από τόσο πρόσφατες εκλογές.
    Αν θέλετε να κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες εταιρείες βάλτε κίνητρα και σπρώξτε τους με την καλή φορολόγηση ή έστω με φόρο απαλλαγές για κάθε μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε εταιρεία
    Λύσεις υπάρχουν
    Μην πιάνετε το μαχαίρι και το στρεφετε εναντίον σας
    Είναι κρίμα
    Είδαμε και πάθαμε να βρούμε μια καλή κυβέρνηση και τώρα τα γκρεμίζετε όλα
    Θα σας φύγουν μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι
    Μην αυταπατασθε

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 20:08 | ΤΑΣΟΣ

    Ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση που δηλώνουν εισοδήματα πολύ πάνω από το τεκμήριο πρέπει να λάβουν την μείωση του τέλους επιτηδεύματος που είναι χαράτσι καθώς είναι αυτοί που έτσι θα φορολογούνται περισσότερο από όλους τους άλλους, μιας και θα έχουν τα αρνητικά και των δύο κλάδων.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 18:18 | ΣΠΥΡΟΣ

    Νομοσχέδιο έκτρωμα, που πλήττει τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες όχι μόνο στην τσέπη τους και στο εισόδημα του νοικοκυριού τους, αλλά και στην κοινή λογική τους.
    Εντελώς αυθαίρετα και ενάντια σε κάθε έννοια κράτους δικαίου και επιβολής φόρου ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε φορολογουμένου:
    -τσουβαλιάζονται όλοι με το μεικτό εισόδημα του κατώτατου μισθού του μισθωτού 14 μηνών, ενώ οι ίδιοι δεν παίρνουν δώρα και επιδόματα αδείας και πληρώνουν πλέον του καθαρού εισοδήματός τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές και πιθανές ρυθμίσεις από προηγούμενα έτη.
    – Ο φόρος που καλείται να πληρώσει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ χωρίς το αφορολόγητο του μισθωτού και ενώ εξακολουθεί να επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος, γεγονός που εκτινάσσει τη φορολογική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία σε σχέση με το μισθωτό για τα ίδια εισοδήματα .
    – προσαυξάνεται το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τις τριετίες στο επάγγελμα, χωρίς καμία πρόνοια σχετικά με το γεγονός ότι οι αμοιβές μας δεν προσαυξάνονται ανά τριετία και ότι τα τελευταία 14 χρόνια ασκούμε το επάγγελμα σε συνθήκες μνημονίων και πανδημίας και όχι οικονομικής ευημερίας.
    – λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του τζίρου του ΚΑΔ δραστηριότητας, που κατά το Υπουργείο φοροδιαφεύγει για να αυξηθεί το αντίστοιχο τεκμαρτό εισόδημα μέχρι ποσοστού 100% . Αφού το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων πως είναι δυνατόν να λαμβάνεται ως βάση ο μέσος όρος του τζίρου αυτών που το ίδιο το Υπουργείο θεωρεί ότι »φοροδιαφεύγουν»?
    – θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τεκμαρτά εισοδήματα, πιθανότατα μεγαλύτερα και από το τζίρο τους ατομικές επιχειρήσεις και επιστήμονες επειδή κάποιοι οι οποίοι υποαπασχολούνται ή δεν κυνηγάνε το επάγγελμά τους δεν κάνουν τζίρους και επομένως κατεβάζουν το μέσο όρο της δραστηριότητας του ΚΑΔ. Ποια είναι η λογική κάποιος που κάνει μεγαλύτερους τζίρους και επομένως έχει αποδώσει και μεγαλύτερο ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους να αναγκάζεται να πληρώνει διπλάσιο φόρο για εισοδήματα που δεν έχει στην πραγματικότητα αποκτήσει ?
    – δεν προβλέπεται για τη μείωση του τεκμαρτού, το εισόδημα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, μερίσματα κλπ. αφού δικαιολογητικός λόγος των μέτρων είναι δήθεν ότι δεν μπορεί να ζήσει κάποιος με λιγότερα του τεκμαρτού χρήματα. Αν λοιπόν κάποιος βγάζει αυτά τα χρήματα από άλλες πηγές, που έχουν φορολογηθεί, γιατί να πληρώνει επιπλέον φόρο ?
    – επιχειρείται να νομοθετηθεί ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας απαγορεύεται να έχει μία κακή χρονιά, να έχει χαμηλότερα έσοδα, να πήγε πίσω λόγω κακών χειρισμών ή λόγω της οικονομικής συγκυρίας ή να επενδύει σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό που αυξάνουν τα έξοδα και μειώνουν το εισόδημα αλλά ότι πάντα θα είναι με έσοδα και με μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού με αυξανόμενα έσοδα, όταν αντίστοιχα στις εταιρείες επιτρέπεται να παρουσιάζουν ζημίες.
    – τιμωρούνται οι υψηλοί τζίροι γεγονός που θα συμβάλει στην φοροδιαφυγή αφού όλοι θα επιχειρούν να βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΚΑΔ για να μην αυξηθεί η τεκμαρτή φορολογική υποχρέωση.
    – δαιμονοποιείται η νόμιμη πρόσληψη υπαλλήλου/ων από ελεύθερο επαγγελματία αφού δυνητικά θα μπορεί να προσαυξάνει μέχρι τις 50.000 ευρώ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη.

    Κοινώς το κεντρικό μήνυμα που διακηρύσσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα απευθυνόμενο σε 750.000 περίπου φορολογούμενους και τις οικογένειές τους είναι κόψτε το λαιμό σας και γίνετε υπάλληλοι ή φτιάξτε εταιρείες για να μπορείτε να έχετε ζημίες . Αυτή δεν είναι άσκηση πολιτικής και εμπέδωσης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη, αλλά εκδικητική και συνάμα αντισυνταγματική συμπεριφορά, δηλωτική της στέρησης δικαίων ιδεών και σύγχρονων και προοδευτικών αντιλήψεων, που κατηγοριοποιεί τους φορολογούμενους σε καλά και κακά παιδιά, που στρέφει τη μία μερίδα απασχολουμένων ενάντια στην άλλη, με στόχο την άντληση αδίκων φορολογικών εσόδων.

    Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα γιατί πλήττει στην ουσία τον πυρήνα του κράτους δικαίου και είναι αντίθετο με την αρχή της νομιμότητας και ισότητας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:50 | Δημήτρης

    Οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειάς μου, κατά ένα μεγάλο μέρος, καλύπτονται από το δικό μου ατομικό εισόδημα (υπάλληλος δημοσίου). Η γυναίκα μου δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας μερικές ημέρες ανά εβδομάδα συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.

    Λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να δουλέψει περισσότερες ώρες. Επειδή εξασκεί αρκετά χρόνια το επάγγελμα της η φορολόγηση της με τεκμαρτό τρόπο θα είναι εξωπραγματικά υψηλή και πρακτικά θα την αναγκάσει να σταματήσει να δουλεύει.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά πόσο το οικογενειακό εισόδημα καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης, και δεν απαιτείται η επιβολή επιπλέον (άδικης) τεκμαρτής φορολόγησης.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:36 | Ιωαννης

    Γεια σας. Γι ακομη μια φορα ενα νομοσχεδιο στο ποδι γραμμενο ευνοει και παλι αυτους που συστηματικα αποφευγουν να πληρωσουν φορο. Αληθεια οι κυριοι προισταμενοι των εφοριων δεν μπορουν απλα να κανουν τη δουλεια τους? Πως ειναι δυνατον καποιοι κυριοι »επαγγελματιες» να εχουν εξοχικα,αυτοκινητα, δαπανες καρτων τεραστιες και να δηλωνουν 5000-8000 εισοδημα? Γιατι να μας βαζετε ολους σε ενα σακι? Πληρωνουμε τεραστια λειτουργικα κοστη και τωρα θελετε να μας παρετε κι αλλα! Ζηταμε ενα κεφαλαιο κινησης απο την τραπεζα και για να το παρουμε μας ζητουν 20000 κερδη! Η’ υποθηκη το σπιτι μας! Ειμαι νεος επιχειρηματιας [ 2017 εναρξη] με εισαγωγες ανταλλακτικων κυριως απο Αμερικη αλλα και απο Ευρωπη και αγορες απο Ελλαδα, ολα με νομιμα παραστατικα φυσικα αφου δεν μπορω να αποκρυψω οτιδηποτε, γιατι λοιπον θα πρεπει να »τιμωρηθω» επειδη π.χ εχω μεγαλο τζιρο? Τα ποσοστα κερδων λογω ανταγωνισμου αλλα και τα τεραστια λειτουργικα κοστη δεν αφηνουν περιθωριο για μεγαλα κερδη. Αυτο το νομοσχεδιο στην ουσια »χαιδευει» γι ακομη μια φορα τους »εξυπνους» που δεν πληρωνουν τιποτα! Στηριξαμε την κυβερνηση σας διοτι η προηγουμενη δεν μας βοηθησε πουθενα, τωρα εσεις πατε να το κανετε χειροτερο το σεναριο! Δεν ειμαστε ολοι κλεφτες! Εαν συνεχισετε ετσι, το 41% θα παει στο 25%! Αυτα!

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 20:03 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΜΗΣ

    Ηλικιακά κριτήρια θα υπάρχουν; Είμαι 66 ετών και κρατάω το ΑΦΜ της προσωπικής εταιρείας ανοιχτό για να συμπληρώσω χρόνια ασφάλισης ώστε στα 67 να έχω μια αξιοπρεπή σύνταξη.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 20:03 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΤΣΟΣ

    Η άποψή μου είναι ότι το σχέδιο νόμου, διορθώνει σε ένα βαθμό τα πράγματα, προκαλώντας και διάφορα προβλήματα, όμως ο βαθμός είναι ελάχιστος και όχι ικανός να συλλάβει την φοροδιαφυγή η οποία στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών) ή τεχνικών (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, τεχνητών οικοδομής ή και αγροτών) έχει τεράστιες και ασύλληπτες διαστάσεις.
    Τα προβλήματα τα ξέρετε, ο πολίτης-ιδιώτης δεν έχει κανένα κίνητρο να πληρώσει φπα 24% στο δικηγόρο, γιατρό, μηχανικό, τεχνίτη. Γιατί να το κάνει? Φορολογική και κοινωνική παιδεία δεν υπάρχει, κίνητρο δεν υπάρχει. Ποιό το όφελος στην κοινωνία και στην φορολογική διοίκηση να δηλώνουν όλοι οι ελευθ. επαγγελματίες 10 χιλιάδες περ. ευρώ σαν ελάχιστο ετήσιο εισόδημα όταν αρκετοί από αυτούς ξεπερνούν τις 50, 100 ή 200-300 χιλιάδες ετησίως? Μικρό το όφελος.Αποτέλεσμα: Διατηρούνται υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σε όσους δεν μπορούν να κλέψουν, μισθωτούς ή ελευθ. επαγγ/τιες, επιχειρήσεις. Κατά την άποψή μου η κοινωνία είναι ώριμη και τεχνολογικά ετοιμη να εφαρμόσει την αποκλειστική χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών, με ταυτόχρονο δραστικό περιορισμό της μηνιαίας δυνατότητας ανάληψης μετρητών από την τράπεζα σε 300-500 ευρώ το μήνα στερώντας έτσι την δυνατότητα να διακινείται μαύρο χρήμα, χωρίς κόπο, χωρίς δημοσιονομό κόστος σε ελέγχους και με άμεσο αποτέλεσμα.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 09:14 | Μαρία

    Παρακαλώ στο νομοσχέδιο σας να υπάρξουν οι παρακάτω προβλέψεις
    α/ στον υπολογισμό των εισοδημάτων να λαμβάνονται υπόψη πηγές εσόδων όπως τα ενοίκια ή άλλα έσοδα από νόμιμες πηγές.
    β/ το οικογενειακό εισόδημα αν καλύπτει τον ελεύθερο επαγγελματία
    γ/ το τεκμήριο να είναι μαχητό χωρίς αστερίσκους (μπορώ να πάω στον έφορο και να αποδείξω τα πάντα ακόμα και δικαστικά αφού όλα γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές 2 καρτών).

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 09:36 | Μαρία

    Αγαπητέ Υπουργέ, όλα τα επαγγέλματα δεν είναι ίδια, θα σας αναφέρω λοιπόν τα δεδομένα από το δικό μου επάγγελμα που επέλεξα να ασκώ νόμιμα όταν χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι το ασκούν παράνομα οπότε δεν έχουν και φορολογία.
    Το επάγγελμα της νόμιμης οικοδιδασκαλίας (όχι φροντιστήριο με υπαλλήλους) είναι επάγγελμα που ασκείς στο σπίτι σου (οπότε περιορισμένος αριθμός μαθητών). Το επάγγελμα μου δεν έχει διάρκεια 12μηνη ούτε καν 8μηνη και εξηγώ μερικά πράγματα που ο οποιοσδήποτε γονιός καταλαβαίνει. Δύο 15νθήμερα Χριστούγεννα και Πάσχα οι μαθητές εξαφανίζονται και δεν κάνουν μαθήματα. Από αρχές Ιουνίου (που κλείνουν τα σχολεία οι μαθητές δημοτικού εξαφανίζονται έως και τέλος Σεπτεμβρίου (μέχρι να πάρουν πρόγραμμα από τα σχολεία για το νέο σχολικό έτος). Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου (μέχρι β λυκείου) αλλά πολύ νωρίτερα, από τον Μάιο κόβουν μαθήματα γιατί προετοιμάζονται για εξετάσεις, στη γ λυκείου τα μαθήματα είναι πολύ λιγότερα. Πρακτικά εγώ δουλεύω από Οκτώβριο έως και Μάιο το πολύ. Δηλαδή αν αφαιρέσεις και τα 15νθημερα των γιορτών δουλεύω 6 μήνες τον χρόνο. Εσείς θέλετε να μου επιβάλετε φορολογία 14 μηνών ενώ ξέρετε και εσείς ο ίδιος (αν έχετε παιδιά) ότι α/ κανένας γονιός δεν δίνει δώρα εορτών και καλοκαιριού β/ κανένας γονιός δεν κάνει μαθήματα στο παιδί του στις εορτές και καλοκαίρι ή μέσα σε εξετάσεις. Δεν είναι άδικο αφού δουλεύω 6-7 μήνες να πληρώσω για 14; Επίσης αν είστε γονιός θα ξέρετε ότι οι ακυρώσεις μαθημάτων που σπάνια καλύπτονται σε μεταγενέστερο χρόνο δεν πληρώνονται. Οι ακυρώσεις λόγω πχ ασθένειας είναι πολλές. Το νομοσχέδιο σας δεν μπορεί να ισχύσει για μία επαγγελματική ομάδα όπως η δική μου (οικοδιδασκαλία στο σπίτι) αλλά πρέπει πρώτα ως νόμιμη εργασία να προστατευτεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αυξηθούν τα έσοδα μας το 6μηνο που εργαζόμαστε. Τι εννοώ. Θα πρέπει πριν επιβάλετε την όποια άδικη (το τονίζω) φορολογία να στείλετε τους ελεγκτικούς σας μηχανισμούς τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε βιβλιοπωλεία (κυρίως), αρτοποιεία άλλα μαγαζιά έξω από σχολεία και σε στύλους έξω από φροντιστήρια και σχολεία να μαζέψουν χαρτάκια και επαγγελματικές (!!!) κάρτες ατόμων που ασκούν παράνομα το επάγγελμα και να τους καλέσετε για εξηγήσεις. Αυτοί κάνουν πάνω από το 80% των μαθημάτων χωρίς να υπόκεινται σε καμία φορολόγηση και κάνουν κακό στον νόμιμο επαγγελματία ρίχνοντας και τις τιμές σε επίπεδα των 6-10 ευρώ την ώρα που ο νόμιμος δεν μπορεί να προσφέρει επειδή κόβει απόδειξη. Παρακαλώ λοιπόν πριν μας φορολογήσετε άδικα με 14 (!!!) μισθούς ενώ δουλεύουμε 6 άντε 7 μήνες, να ελέγξετε άμεσα την παράνομη δραστηριότητα των ιδιαίτερων από μη πιστοποιημένους καθηγητές αλλά και φοιτητές και να θεσπίσετε αν θέλετε ένα πολύ χαμηλότερο όριο φορολόγησης που θα αντιστοιχεί στους πραγματικούς μήνες εργασίας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 09:40 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΛΕΓΕΝΗ

    1. Τι πρόβλεψη υπάρχει για τις εποχικές /τουριστικές επιχειρήσεις που πληρώνουν τους υπαλλήλους τους από τον Απρίλιο, δουλεύουν με ζημιά μέχρι τον Ιούλιο και βασίζονται σε δύο μόνο μήνες, Ιούλιο &Αύγουστο για να βγάλουν κέρδος. Σ αυτούς τους δύο μήνες πρέπει οι συνθήκες να είναι ιδανικές, να μην βρέξει, να μην φυσάει πολύ, να μην φύγουν οι υπάλληλοι που «έχουν κουραστεί», να μην έχει κοπεί το νερό, να μην έχει υγρασία και κοπεί το ρεύμα να μην αρρωστήσει κανείς και άλλα πολλά έκτακτα. Και αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με τα χρόνια δραστηριοποίησης του ΕΕ. Είναι εξωγενείς, μην ελεγχόμενοι παράγοντες.
    Σε απλά ελληνικά είναι πανεύκολο να δουλέψεις μία ολόκληρη σεζόν, να πληρώσεις αδρά όλους τους υπαλλήλους σου (είναι εποχικοί και αν δεν πληρώσεις πολύ παραπάνω δεν βρίσκεις) και στο τέλος εσύ να βρεθείς με ζημιές που βέβαια θα υποθηκεύσουν και την επόμενη σεζόν . Αν βέβαια βρείς την ρευστότητα να ανοίξεισ την επόμενη σεζόν με δεδομένο ότι επίσημη χρηματοδότηση για τους ΕΕ δεν υφίσταται
    2. Οι υπάλληλοι της εποχικής επιχειρηματικότητας πληρώνονται με πολύ υψηλότερους μισθούς ακριβώς γιατι δουλεύουν λιγότερους μήνες, πως είναι δυνατόν να εκλαμβάνετε τον εν λόγω μισθό ετησιοποιημένο και να τον μετατρέπετε σε τεκμήριο
    3. Γιατί θα πρέπει να τιμωρήσετε τον ΕΕ που χτυπάει αποδείξεις και μοιραία είναι πάνω απο τον μέσο όρο του κλάδου; Λέτε ότι θέλετε να μειώσετε την φοροδιαφυγή και δίνετε κίνητρα στην αύξησης της.
    4. Γιατί εφαρμόζετε την νόμο για την τρέχουσα οικονομική χρήση , είναι αυτό δείγμα σεβασμού στους πολίτες μία ευνομούμενης πολιτείας η απλά δείγμα «αρπαχτής».
    5. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει να προσφύγεις στα οικονομικά δικαστήρια και να προσπαθήσεις να αποδείξεις ότι δεν είσαι «ελέφαντας», η «κλέφτης» όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί για όλους ανεξαιρέτως τους ΕΕ.
    6. Η φράση του υπουργού ότι αν ο επιχειρηματίας δεν βγάζει αρκετά να πάει να γίνει υπάλληλος είναι η επιτομή της αλαζονείας και η απόλυτη ένδειξη ότι δεν έχει καμία επαφή μετην πραγματικότητα.Αν ρωτήσετε θα μάθετε οτι η πλειονότητα των προσωπικών επιχειρήσεων θέλουν να πουλήσουν και να γίνουν μισθωτοί αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουν «κορόιδα» που να θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες.
    7. Γιατί εξισώνετε τις προσωπικές επιχειρήσεις με τους ΕΕ καιτις διαφοροποιείτε από τις άλλες νομικές μορφές. Γιατί φοροδιαφεύγουν μόνο οι προσωπικές εταιρείες και όχι οι ΟΕ ,ΕΕ, κλπ. Δεν υφίστανται τους ίδιους ελέγχους από τους εποπτικούς φορείς ;
    8. Γιατί ένα τόσο βασικό νομοσχέδιο/πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που αφορά εκατομμύρια πολιτών ( τους ΕΕ και τις οικογένειες σ τους) δεν είχε αναφερθεί ούτε υπονοηθεί προεκλογικά .Είναι αυτό συμφωνία αλήθειας όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός η απλή κουτοπονηριά;
    9. Τέλος, το πιο βασικό απ όλα, πως είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται στο επιχειρείν η περίπτωση της ζημιάς . Και όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται η πιθανότητα της ζημιάς αλλά θεωρείται δεδομενο ότι με την πάροδο των χρόνων γίνεται όλο και πιο κερδοφόρα η επιχείρηση σου. Τι κι αν αυξάνονται τα έξοδα (μισθοδοσίες, ενοίκια, κόστος πρώτων υλών, ενέργεια κλπ), τι κι αν ανοίξουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δίπλα σου και μοιράζεται η πίτα, τι κι αν οι εμπορικότητας των περιοχών δραστηριοποίησης μεταβάλλονται , όλα αυτά δεν μετράνε παρά μονο τα χρόνια δραστηριοποίησης. Σας έχω νέα, οι ΕΕ δεν ειναι ΔΥ , δίνουν εξετάσεις κάθε μέρα κάθε ώρα και αξιολογούνται απ τους πελάτες τους , αν είναι πάντα οι καλύτεροι , απ όλες τις απόψεις, τότε και μόνο τότε αυξάνεται η κερδοφορία τους, ποτέ άλλοτε.

    Μην υποτιμάται την νοημοσύνη μας , έχει αποδειχθεί ότι τελικά ο λαός είναι σοφός.
    Αυτό που διαφοροποιεί τον Πρωθυπουργό από τους προκατόχους του μέχρι τώρα ήταν η αξιοπιστία του, η ενσυναίσθηση και η ευαισθησία του να αναγνωρίζει τα λάθη του και να τα διορθώνει. Τώρα είναι η στιγμή να το κάνει .
    Τον επιλέξαμε γιατι δεν ήταν λαϊκιστής μην μας γυρνάτε εκεί από όπου νομίζαμε ότι είχαμε ξεφύγει. Μην αδικείτε τον εαυτό σας και μην χρεωθείτε την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 20:17 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ

    Ο νόμος pareto ισχύει σ’ όλα τα αριθμητικά δεδομένα κάθε στατιστικής ανάλυσης.
    Η αρχή Pareto (γνωστή επίσης ως κανόνας 80/20, νόμος των ζωτικών λίγων ή η αρχή της ακεραιότητας των παραγόντων)[1][2] δηλώνει ότι για πολλά γεγονότα περίπου το 80% των επιπτώσεων προέρχεται από το 20% των αιτιών.[3] Ο σύμβουλος διαχείρισης Joseph M. Juran πρότεινε την εν λόγω αρχή και της έδωσε το όνομα του Ιταλού οικονομολόγου Vilfredo Pareto, ο οποίος έκανε τον συσχετισμό 80/20 ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης το 1896, όπως δημοσιεύθηκε στην πρώτη του δουλειά, το Cours d’économie politique . Σε αυτό το έργο, ο Pareto έδειξε ότι περίπου το 80% της γης στην Ιταλία ανήκε στο 20% του πληθυσμού.
    Αποτελεί αξίωμα στην διοίκηση επιχειρήσεων ότι «το 80% των πωλήσεων προέρχεται από το 20% των πελατών».[4]
    Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως ο κανόνας 80/20 ακολουθείται κατά προσέγγιση από μια κατανομή νόμου δύναμης (επίσης γνωστή ως κατανομή Pareto ) για ένα συγκεκριμένο σύνολο παραμέτρων, και πολλά φυσικά φαινόμενα έχουν αποδειχθεί εμπειρικά για να επιδείξουν μια τέτοια κατανομή.[5]
    Η αρχή Pareto σχετίζεται εμμέσως με την αποτελεσματικότητα Pareto . Ο Pareto ανέπτυξε και τις δύο έννοιες στο πλαίσιο της κατανομής του εισοδήματος και του πλούτου στον πληθυσμό.
    Η αρχική παρατήρηση ήταν σε σχέση με τον πληθυσμό και τον πλούτο. Ο Pareto παρατήρησε ότι περίπου το 80% της ιταλικής γης ανήκε στο 20% του πληθυσμού.[6] Έπειτα πραγματοποίησε έρευνες σε διάφορες άλλες χώρες και διαπίστωσε με έκπληξη ότι και εκεί υπήρχε παρόμοια κατανομή.
    Ένα διάγραμμα, το οποίο έδωσε στην ανισότητα μια πολύ ορατή και κατανοητή μορφή, το λεγόμενο φαινόμενο «ποτήρι σαμπάνιας», [7] περιέχεται στην Έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών του 1992, η οποία έδειξε ότι η κατανομή του παγκόσμιου εισοδήματος είναι πολύ άνιση με το πλουσιότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού να ελέγχει το 82,7% του παγκόσμιου εισοδήματος.[8] Επίπλέον, ο δείκτης Gini δείχνει ότι τα έθνη έχουν κατανομές πλούτου που διαφέρουν πολύ.

    Και εδώ ο κος υπουργός συγκρίνει το 0,8 των ελευθέρων επαγγελματιών στην ελλάδα με το 1,8 των ελεύθερων επαγγελματιών στο μέσο ευρωπαικό.
    Και εδώ είναι το τραγικό λάθος που κάνει τέτοια οικονομική προσέγγιση, ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΕΘΗ με το μέσο ευρωπαικό και είναι αληθώς ψευδές.
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να βάψεις ένα αυτοκίνητο ή να αλλάξεις λάστιχα
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ φτιάξεις μία οδοντοστοιχία ή ένα σφράγισμα ή μία εξαγωγή.
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να πας σ’ένα δικηγόρο ή συμβολαιογράφο
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να φτιάξεις μία βρύση ή μία αποχέτευση ή να βάψεις ένα διαμέρισμα ή να χτίσεις ένα σπίτι
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να επισκεφτείς ένα γιατρό πέραν του ΕΣΥ ή ένα ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να αλλάξεις αλουμίνια, τζάμια, θερμομόνωση κλπ
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να καθαρίσεις μία πολυκατοικία
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να χρησιμοποιήσεις ένα ταξί.
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πχ να έχεις ένα λογιστή κλπ κλπ κλπ.

    Και παράλληλα
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος διατροφής και διαβίωσης
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος διαμονής
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος εργατικών
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος ωριαίας εργατικής απασχόλησης
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος πληρωμών σε οργανισμούς τλφ-ηλεκτρισμού-νερού-μεταφορικών
    ? ποιο είναι το μέσο κόστος μισθοδοσίας. Κλπ κλπ κλπ

    Εάν τα ανωτέρω κόστη είναι διπλάσια από την Ελλάδα ΤΟΤΕ με μία απλή αριθμητική πράξη των τριών 0,8*2=1,6 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ δεν έχει βάση αριθμητικής ανάλυσης , αξιολόγησης και οικονομικής προσέγγισης.
    Γιατί
    • Οι αποταμιεύσεις αύξήθηκαν , όπως λέει αλλά γιατί όμως και από ποιούς
    • Οι εισαγωγές αυξήθηκαν
    • Ο τουρισμός αυξήθηκε .. συμπεριλαμβάνεται στους λογ/σμούς του ?
    • Οι εταιρείες τλφ από μία έγιναν τουλάχιστον 5
    • Οι εταιρείες ηλεκτρισμού από 1 έγιναν τουλάχιστον 8
    • Οι πολυεθνικές και αυτές
    • Οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν και αυτές
    • Τα super markets αυξήθηκαν
    • Τα πρατήρια βενζίνης αμέτρητα
    • Οι τράπεζες αλλάζουν χέρια και αυξάνονται
    • Ο τζόγος αυξήθηκε
    Από όλα αυτά και μόνο ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ? ΄μήπως και εδώ ισχύει ο νόμος pareto και εάν όχι τότε τι κάνετε ?
    Δηλαδή
    Μία εταιρεία τηλ/νιών στην ελλάδα παράγει μεγαλύτερο ή μικρότερο φόρο με το μέσο ευρωπαικό .
    Μία εταιρεία ηλε/σμού στην ελλάδα παράγει μεγαλύτερο ή μικρότερο φόρο με το μέσο ευρωπαικό .
    Μία εταιρεία super markets ελλάδα παράγει μεγαλύτερο ή μικρότερο φόρο με το μέσο ευρωπαικό . κλπ κλπ κλπ
    Γιατί εδώ μιλάμε για τεράστια ποσά και πολύ πάνω από τα 600 εκατομμύρια που ψάχνετε.

    ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ/ΣΥΓΚΡΙΣΗ και όχι μία γρήγορη πολιτική και πρόχειρη προσέγγιση με λάθος μηνύματα.
    Μπορείτε άνετα, γρήγορα και με ασφάλεια με τα στοιχεία , τα computers και τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν να προσεγγίσετε το πρόβλημα που υπάρχει _εάν υπάρχει.

    Σημείωση : Νομοσχέδια για πάταξη φοροδιαφυγής με 50 άρθρα και 200 παραγράφους δεν είναι νομοσχέδια αλλά νομικές νουβέλες (για δουλειά των δικηγόρων που φωνάζουν και αυτοί ??-κίνημα γραβάτας κλπ κλπ κπ τουλάχιστον να φορολογηθούν για τις πολλές γραβάτες που φοράνε).

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 20:27 | Μαρια

    Μέσα σε ελεύθερους επαγγελματίες είναι και μικρά μαγαζάκια σε χωριά που δεν έχουν τόσα ούτε μικτά δηλαδή αυτοί έχουν τα ίδια έσοδα με ένα που είναι στην Γλυφάδα στο κολονακι και γενικά στης μεγάλες πόλεις όχι και ότι δεν έχει μαγαζιά χωρίς κέρδη για αυτό κλείνουν. Τουλάχιστον η ορίτζιναλ όταν το έκαναν είχα και γεωγραφικά κριτήρια. Σαινια είστε να δούμε πόσα θα μαζέψετε

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 17:23 | Δημητρα

    Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η περίπτωση που ενας ελεύθερος επαγγελματίας αλλάζει καδ, για να «χτίσει» τη νέα πελατεία του και να εξοικειωθει με το νέο αντικείμενο θέλει χρόνο.. δεν είναι δυνατόν να προσμετρώνται τα χρόνια άσκησης του προηγούμενου ελεύθερου επαγγελματος στο νέο. Πρέπει να δοθεί μια περίοδος χάριτος για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα αυτό.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 16:01 | Franjesko_Conscerning Architect

    Είναι εντελώς απαράδεκτο και αντι-συνταγματικό να εφαρμόζεται οποιαδήποτε λογιστικής μορφής προσομοίωση των πραγματικών οικονομικών δυνάμεων του Έλληνα πολίτη – όπως ορίζεται στο άρθρο 4 , παράγραφος 5 του Ελληνικού Συντάγματος.
    Η περίπτωση μου δεν είναι μοναδική παρά μόνο ενδεικτική . Ως αυτοαπασχολούμενος Αρχιτέκτονας Μηχανικός , με έναρξη επαγγέλματος το έτος 1990, μετά το 2009 έπαψα να έχω έστω και την στοιχειώδη επαγγελματική δραστηριότητα, με μηδενικά Έσοδα και Κύκλο Εργασιών, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις υποβληθείσες ετήσιες Φορολογικές Δηλώσεις Εισοδήματος (έντυπα Ε1 – Ε3). Έκτοτε επιβίωνα μέχρι το 2017 με γονική οικονομική υποστήριξης – της τάξης των 400 Ευρω περίπου ανα μήνα, για την οποία όμως ο παραστεκόμενος γονέας μου – ελεύθερος επαγγελματίας , δεν δικαιούταν την παραμικρή Φοροελάφρυνση για τα 5600 Ευρω ετήσια. Μετά δε το 2017, αφού πιστοποιήθηκα – λόγω των μηδενικών εσόδων- ως δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος λαμβάνω συνεχώς τα προβλεπόμενα 200 Ευρω μηνιαία – δηλαδή 2400 Ευρω ετήσια . Ταυτόχρονα όμως λόγω της βεβαρυμμένης σωματικής και ψυχολογικής μου κατάστασης καθώς και του συνδυασμού Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Οξείας Οστεοαρθρίτιδας, κατέστην Άτομο με Αναπηρία – πιστοποιημένη από το Κ.Ε.Β.Α. σε βαθμό 60% .
    Απέναντι σε αυτή την δυσχερέστατη οικονομική πραγματικότητα που μου στερεί τα βασικά αγαθά αλλά και την αποκατάσταση της ίδιας της Υγείας μου, το Ελληνικό Κράτος παραβαίνοντας μια σειρά άρθρων του Συντάγματος , με Υπερφορολογεί καθώς χωρις να εξετάσει με αντικειμενική μέθοδο τις δυνάμεις μου μου επιβάλει :
    – το Τέλος Επιτηδεύματος – των 600 Ευρω ετήσια – χωρίς στην πραγματικότητα να «ασκώ επιτήδευμα»,
    – τον Φόρο Εισοδήματος – 270 Ευρω – με βάση τεκμαρτό υπολογισμό λόγω της κτήσης παλαιού ιδιωτικού οχήματος (Αδεια Κυκλ. προ του 1993) και μικρής ημιτελούς οικίας (Μη ηλεκτροδοτούμενης και Μη κατοικούμενης) 3000 Ευρω ως Κύκλου Εργασιών.
    Με τον δε παρόντα Νόμο, θα επιβαρυνθώ με επιπλέον Φόρο επι τεκμαρτά υπολογιζόμενων ετήσιων Εσόδων της τάξης των 15000 Ευρω (λόγω παρόδου 14ετίας στο επάγγελμα) – δηλαδή 2000 Ευρω. Φυσικά αυτό το ποσό είναι πέραν κάθε δυνατότητας καταβολής εκ μέρους μου αφού αθροιζόμενο και με το Τέλος Ε[ιτηδεύματος υπερβαίνει κατά 200 Ευρω τα πραγματικά ετήσια επιδόματα – που λαμβάνω ως εισόδημα – και που νομότυπα θα έπρεπε να παραμένουν Αφορολόγητα.
    Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μεν αναμενόμενο – ότι δεν έχω εξοφλήσει καμμία φορολογική υποχρέωση μετά το 2009 και έτσι έχω στοχοποιηθεί ως «σημαντικός οφειλέτης», με άμεσο κίνδυνο της ελάχιστης περιουσίας μου αλλά και την απειλή φυλάκισης – αλλά αυτό προφανώς για ένα Κράτος που παρανομεί σε σχέση με τα όσα το ίδιο του το Σύνταγμα επιτάσσει, δεν έχουν καμμία σημασία , ούτε καν ανθρωπιστική και υποστηρικτική !

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:59 | Katerina

    Το βασικό πρόβλημα φοροδιαφυγής προέρχεται από τη μη έκδοση αποδείξεων, πράγμα ζητούμενο και από τον πολίτη ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει και τα έσοδα από τη φορολογία και τα έσοδα από το ΦΠΑ. Θα ήταν ισως αποτελεσματικο να βρεθεί ένας τρόπος μη επιβάρυνσης το πολίτη με την αξία του ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών έτσι ώστε να ζητάμε τις αποδείξεις και να αυξηθεί ο τζίρος και η φορολογία εισοδήματος, διαφορετικά ισχύει η λογική «μετρητά θα πληρώσετε θα σας κάνω καλύτερη τιμή»

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 13:16 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ

    Πως σας ακούγεται το παρακάτω:

    – Ένας εργαζόμενος σε μια εταιρεία Α είναι υπάλληλος με χαμηλότατο μισθό (π.χ. 10,000 ευρώ)
    – Παράλληλα έχει φτιάξει εταιρεία μέσω της οποίας εργάζεται κανονικά στην εταιρεία Α ως ‘εξωτερικός’ συνεργάτης (π.χ 70,000 ευρώ). Γίνεται αντιληπτό οτι ουσιαστικά όλη η πραγματική του αμοιβή πραγματοποιείται μέσω της εταιρείας του!!!
    Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν συμβάλει καθόλου στο επιχειρείν!!

    Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι να πληρώνει ελάχιστο φόρο (22%) σε σχέση με έναν τυπικό υπάλληλο του αντίστοιχου εισοδήματος (70,000+10,000=80,0000 ευρώ) της παραπάνω περίπτωσης.

    Το παράδειγμα είναι κανονική φοροαποφυγή μέσα από μονοπάτια νομιμότητας!

    Γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως σε στελέχη μεγάλων Ελληνικών εταιρειών και θεωρώ οτι είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί και να διορθωθεί (π.χ. να έχει μια ΙΚΕ ένα μοναδικό συμβόλαιο με την εταιρεία στην οποία παράλληλα εργάζεται και ως μισθωτός καθώς και να μην έχει κανέναν εργαζόμενο στην εταιρεία του).

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Όποιος από τους ελεύθερους επαγγελματίες θέλει να αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, θα πρέπει πρώτα να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες για τα εισοδήματα και τα ακίνητα τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών,που είχε στην κατοχή του, να δεχθεί το άνοιγμα των οικογενειακών τραπεζικών λογαριασμών και πιθανόν θυρίδων τραπεζών, ώστε να γίνει αποδεκτή η υποβολή της αμφισβήτησης.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 10:58 | Μανος

    Διαμένω στη Δανία. Η φορολογική διοικηση εδώ έχει κανει κάτι πολυ απλό για να πατάξει τη φοροδιαφυγή για τις κυριότερες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιων.

    Κάθε φορα που θα αγοράσει ένας πολίτης υπηρεσίες από τους επικινδυνους κλάδους όπως υδραυλικους, ηλεκτρολόγους, καθαρίστριες, baby sitters κλπ και πληρωσεις με ηλεκτρονικά μέσα, υποβάλεις τον αριθμό της απόδειξης στο αντιστοίχο taxis net και στο τέλος του χρόνου λαμβάνει με την εκκαθαριση της δήλωσης του το ΦΠΑ πίσω μέσω συμψιφισμού με τον φόρο εισοδηματος.

    Με αυτόν το τρόπο ναι μεν χάνει το κράτος το ΦΠΑ αλλά όλοι εκδιδουν αποδείξεις γιατί τις ζητάμε και τουλάχτιστον οι ελευθεροι επαγγελματίες πλήρωνουν το φόρο εισοδήματος.

    θα μπορούσε να τεθεί ένα ετήσιο όριο μεχρι 2000 ευρώ ανα ΑΦΜ για τη χορήγηση αυτής της επιστροφής ΦΠΑ.

    Αυτό θα μπορούσε να γίνει πλέον στην ελλάδα πολύ εύκολα μιας και οι αποδείξεις έχουν QR code. Με επέκταση των δυνατοτητων της εφαρμογής apodeiksi θα μπορόύσαμε και να ελεγχουμε την εγκυρότητα και αυτόματα να πέρναει στη δήλωση μας για το έτος. Επίσης αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το κλειδωμα της χρήσης της κάθε απόδειξης από ένα ΑΦΜ.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 10:53 | Ανωνυμος

    Η υπό ψήφιση διατάξεις είναι ολοφάνερα άδικες κ αντισυνταγματικες. Από που προκυπτει ότι όλοι φοροδιαφεύγουν? Από που προκυπτει το ελάχιστο εισόδημα? Μισθωτοί ημι απασχόλησης δεν υπάρχουν? Αυτοί πως ζουν? Κλέβουν κ αυτοί οπωσδήποτε με το σκεπτικό του υπουργου? Κ τέλος από που κ ως που διαχωρίζονται οι φορολογία σε ελ. Επαγγελματίες κ όλους τους υπόλοιπους. Από που κ ως που αυτοί δν έχουν αφορολόγητο. Αυτό είναι άκρως αντισυνταγματικό. Μισθωτος με 10000 εισόδημα κ ελ. Επαγγελματίες πληρωνει ο μισθ. 90 ευρώ φόρο κ ο ελ. Επ. 2040. Που είναι η συνταγματική ίση μεταχείριση των πολιτων?

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:52 | Βαγγελης

    ας πουμε οτι ενας επαγγελματίας δηλώνει 0 εισόδημα. πλήρωνε μέχρι τώρα 650€ τέλος επιτηδεύματος. Ο μισθοτός ο συνταξιούχος και ο αγρότης με 9.000€ αφορολόγητο και χωρίς τέλος επιτηδεύματος για να πληρώσει 650€ φόρο θα πρέπει να έχει 12.500€ εισόδημα το χρόνο. Ο Κ Χατζιδάκης λέει ότι δεν νοείτε ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα απο τον κατώτατο μισθό. Μα φορολογείτε είδη σαν να έχει 12.500€ σαν μισθοτός. Ας δοθεί 9.000€ αφορολόγητο και κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και ας μπουν τα τεκμήρια όπως είναι

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:24 | Λαμπρος Κανας

    Πρόκειται για ξεκάθαρη εξαπάτηση μας!
    Βγήκαμε από το παραβάν που ψηφίσαμε και μας ρίξατε στιλέτο.
    Πισώπλατη μαχαιριά!
    Παίρνετε 1 δις από τον κλάδο μας για να δώσετε τα 900 στους Δημοσίους υπαλλήλους αύξηση και τα άλλα 100 στα επιδόματα και μάλιστα μερικών γνωστών ομάδων που τα απομυζούν χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία. Και θέλετε να πιστέψουμε το παραμύθι οτι θα πάνε στην παιδεία και υγεία.
    Έχουμε την χειρότερη εκπαίδευση στον κόσμο με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς. Τους πιο πολλούς αστυνομικούς και δικαστικούς και καμία ασφάλεια και δικαιοσύνη που καθυστερεί τραγικά.
    Πόσο μας κοστίζει η κακοδιοίκηση λοιπόν; Πόσο κοστίζουν οι υπεράριθμοι Δ.Υ;
    Καλό το κόλπο να δέσετε ως στάνταρ ψηφοφόρους σας τους Δ.Υ και τους εσαεί επιδοματίες να σας ψηφίζουν μονοκούκι για να βγαίνετε, αλλά δε θα σας περάσει. Μας βάλατε ξανά στο θυσιαστήριο του δημοσίου για να μεταναστεύσουμε ξανά εμείς.
    Πήρατε στοιχεία του 2020 και του 2021 επί πανδημίας και φτιάξατε αφηγήματα ψεύτικα που όταν τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ του φωνάζατε. Φερατε ό,τι ακριβώς έλεγε ο Κατρούγκαλος και κάνετε ακριβώς τα ίδια.
    Με αυτή την πισώπλατη μαχαιριά κόψατε άπαξ δια παντός τους δεσμούς ημών μεθ’ υμών!
    Που ακούστηκε να φορολογείται κάποιος για φόρο κοντά 200000 τεκμαρτό επειδή απλά είναι πάνω από 9 χρόνια επαγγελματίας. Πώς ξέρετε οτι αυξήθηκε η δουλειά του; Γιατί να μην μειώθηκε αλλά να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο;
    Τι θα πει αύξηση φόρου βάση του μέσου όρου του ΚΑΔ; Δηλαδή αν κάποιος έχει δήλωση μεγαλύτερη από το μέσο όρο του ΚΑΔ γιατί επένδυσε και πήρε δάνεια, γιατί σπούδασε παραπάνω κλπ για να αυξηθέι ο τζίρος του πρέπει να
    τιμωρηθεί;
    Που τα βρήκατε αυτά γραμμένα όποιος επενδύει πιο πολλά λεφτά σε εκπαίδευση στον εαυτό του ή στην επιχείρησή του να γίνει πιο ανταγωνιστικός να πρέπει να τιμωρηθεί;
    Αν βγάζει ο κλάδος τόσα πολλά γιατί πληρώνει το μικρότερο κλιμάκιο ΕΦΚΑ;Δε θέλει να πάρει σύνταξη πάνω από 500 ευρώ στα 70 του;
    Αντί να δώσετε κίνητρα να πληρώσουμε μεγαλύτερο ΕΦΚΑ να πάρουμε αξιoπρεπή σύνταξη που είμαστε χρεωμένοι και εκεί, μας αυξάνετε τα χρέη και στον ΕΦΚΑ και στην εφορεία; Και όλα αυτά για να δέσετε του Δ.Υ ως ψηφοφόρους;
    Πώς θα κάνουμε παιδιά εμείς όταν τα παίρνετε από εμάς να τα δώσετε αύξηση στους Δ.Υ;
    Τέλος σοβαρά τώρα; Θα αυξάνεται κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση ο κατώτατος μισθός και αντίστοιχα θα αυξάνεται το τεκμαρτό μας εισόδημα;
    Πώς ξέρετε οτι πράγματι αυξήθηκε το δικό μου και δε μειώθηκε;
    Ηθικολογείτε με τη φοροδιαφυγή του φτωχού που χρωστά στον ΕΦΚΑ, στην εφορεία, στην τράπεζα και δε νοιάζεστε για τη φοροδιαφυγή των μεγάλων.
    Με τα φακελάκια στους Δ. Υ και στους Δ.Υ γιατρούς των νοσοκομείων όλα καλά;
    Για να το κλείσω: Είδατε τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Κατρούγκαλο; Δεν το πλήρωσε μόνο του 2019 αλλά και στις εκλογές του 2023. Έτσι θα πάθετε κι εσείς.
    Για εμάς Μητσοτάκης γιοκ! Και δεν είμαστε Ερντογάν να το πάρουμε πίσω!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:56 | GEORGE

    Υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν τα βιβλία τους απλά για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη παρόλο που τα εισοδήματά τους από το ελέυθερο επάγγελμα είναι πενιχρά. Διαβιούν μέσω εισοδημάτων από ενοίκια, μερίσματα μετοχών κλπ. Θα έπρεπε στα εισοδήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα να περιέχονται εισοδήματα κάθε προέλευσης και όχι μόνο εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 13:04 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΞΟΔΑ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ,ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΦΕΡΡΝΕΤΑΙ
    ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ????
    ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΜΕ 3 ΠΆΙΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΠΟΥ????
    ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΩΣΤΑ??
    ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ??
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
    ΕΦ ΟΣΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΠΕΙΝΑ ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ…
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΜΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΣΕΠΕΣ,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΑΣ
    ΔΕΙΞΤΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ…

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:40 | Γιάννης Κολιοπάνος

    Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι:
    1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ε.ε.) είναι ο μόνος κλάδος που φορολογείται κατ΄έλαχιστον με 17% από το πρώτο ευρώ (τέλος επιτηδεύματος – φόρος 10% μέχρι τα 10.000€).
    2. Οι ε.ε. είναι ο μόνος κλάδος που εισφέρει μετρητά στο ασφαλιστικό χωρίς να έχει δικαίωμα επιδόματος ανεργίας, λοχείας, πληρωμένης αναρρωτικής άδειας, άδεια κυήσεως κ.λ.π.
    Ας δούμε τώρα μερικές περιπτώσεις <>.
    1. Ζευγάρι, με πολλά υποσχόμενες επαγγελματικές καριέρες και καλές αμοιβές που ξεπερνάν κατά πολύ τις τεκμαρτές δαπάνες. Η σύζυγος ε.ε. (π.χ. δικηγόρος) και ο σύζυγος ιδιωτικός υπάλληλος, ή αντίστροφα. Στα 30-35 αποκτούν δίδυμα. Πρέπει ο ένας από τους δυο να κάνει <> στην καριέρα του για τουλάχιστον 5-6- χρόνια και φυσικα αυτός θα είναι ο ε.ε., διότι αν υποχωρήσει ο ιδιωτικός υπάλληλος πιθανότατα δεν θα <> ποτέ, επιπλέον ο ε.ε. έχει το προνόμιο της <> το οποίο και εκμεταλλεύεται πληρώνοντας πλήρη ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να βγάζει τα έξοδά του, να μην μείνει εκτός αγοράς και όταν τα παιδιά μεγαλώσουν να επανέλθει.
    2. Ο κλάδος μου, μηχανικοί, πολιτικοί – ηλεκτρολόγοι – μηχανολόγοι κ.λ.π. Όσοι από εμάς ασκούν εργοληπτική δραστηριότητα, ιδιωτικών ή δημοσίων έργων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία διατηρούν εταιρείες και όλα τους τα εισοδήματα προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως οι συγκεκριμένες εταιρείες λόγω της τεχνικής τους ιδιαιτερότητας πρέπει να στελεχώνονται από μηχανικούς με ενεργό επάγγελμα. Δηλαδή αναγκάζονται να διατηρούν την ιδιότητα του ε.ε. και τιμολογούν <> την εταιρεία τους. Τι θα κάνουν τώρα? Θα υπερτιμολογούν την εταιρεία τους, πληρώνοντας φόρο 10% και η εταιρεία θα γλιτώνει αντίστοιχο φόρο 24% (φόρος εισοδήματος – διανεμόμενα).
    3. Εισοδηματίες που θέλουν να είναι ασφαλισμένοι και να υποαπασχολούνται χωρίς να απασχολούν προσωπικό, στο ιδιόκτητο γραφείο τους γιατί <>.
    4. <>. Αυτοί δεν θα αλλάξουν ποτέ, θα κλείσουν τα βιβλία τους, θα δουλεύουν <> και το κράτος θα χάσει τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ελάχιστο φόρο που μέχρι σήμερα καταβάλουν, θα σταματήσουν να πληρώνουν λογιστή, θα ξενοικιάσουν το γραφείο – κατάστημα, κ.τ.λ. και θα αρχίσουν να εισπράττουν επιδόματα Ζημιά πάνω από 5.000€ / έτος / πρώην ε.ε.
    Υπάρχουν ε.ε. που φοροδιαφεύγουν? Σίγουρα, όπως και δημόσιοι υπάλληλοί που πληρώνονται και δεν παράγουν έργο, τι να κάνουμε να μειώσουμε οριζόντια τις αμοιβές του δημόσιου τομέα?
    Υπάρχου δημόσιοι υπάλληλοι που φοροδιαφεύγουν δουλεύοντας μαύρα? τι να κάνουμε να αυξήσουμε οριζόντια τον φόρο των δ.υ.?
    Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ πως ένας ε.ε. ζει με λιγότερο από 10.900€?
    Δηλαδή ένας άνεργος, ένας χαμηλοσυνταξιούχος ένα ημιαπασχολούμενος ένας αγρότης, πως ζει με λιγότερα, τι να κάνουμε να τους φορολογήσουμε?
    Αν είναι τόσο μεγάλη η φοροελεγκτική αδυναμία του κράτους ας εφαρμόσει τεκμαρτά εισοδήματα, όσο και αν διαφωνώ με αυτό, αλλά να τα εφαρμόσει στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, αυτό άλλωστε δαπανάται και εν τέλει ισχύουν τα τεκμαρτά εισοδήματα.
    Εμένα προσωπικά, τα εισοδήματα μου είναι αρκετά για να ζήσει η οικογένεια μου αξιοπρεπέστατα, αλλά προέρχονται διάφορες πήγες, ενοίκια, εργασία συζύγου, επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε θέλω, ούτε μπορώ να εξαντλήσω τον χρόνο μου κυνηγώντας τεκμαρτά εισοδήματα από το ε.ε. Τι θα κάνω? θα αρχίσω να φοροδιαφεύγω τιμολογώντας εταιρείες συμφερόντων μου ή φίλων μου, θα πληρώνω 10% και θα κερδίζω 24%.
    Η εφαρμογή της επικείμενης φορολογικής διάταξης όχι μόνο δεν θα μειώσει την φοροδιαφυγή αλλά αντιθέτως θα αυξήσει την φοροαποφυγή με εικονικές τιμολογήσεις και θα αυξήσει δραματικά την εισφοροδιαφυγή.
    Τέλος αν εφαρμοστεί αυτό το αίσχος με επίκληση την ίση αντιμετώπιση μισθωτών – ε.ε. τότε θα πρέπει και οι ε.ε. να έχουν το ίδιο ύψος αφορολογήτου εισοδήματος με τους μισθωτούς και να μην φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:45 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΝΔΥΣΗ,ΠΩς ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 780 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΕΦ ΟΣΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ..
    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΕΣΟΔΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 31,20 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΑΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΦΚΑ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ 14.000 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ??
    ΕΙΣΘΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ??
    ΟΥΤΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΤΕ
    ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ??
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΕΣ ΠΟΥ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ???
    ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΦΚΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ
    ΣΑΣ ΛΕΩ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ..ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ.
    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΔΕΙΞΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ..
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ…