ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ Άρθρο 10 Μείωση τέλους επιτηδεύματος – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 31 ν. 3986/2011

Στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος σε επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, η περ. γ) αντικαθίσταται, η περ. ε), περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και το προτελευταίο εδάφιο καταργούνται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:
α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.
β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.
γ) Για τους επιτηδευματίες, και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα σε τριακόσια είκοσι πέντε ευρώ (325 €), εφόσον δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο τεκμαιρόμενο ελάχιστο ετήσιο κέρδος των άρθρων 28Α έως 28Δ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167), και σε τετρακόσια ογδόντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτά (487,50 €), όταν το δηλούμενο εισόδημά τους υπολείπεται του ποσού που προκύπτει από την εφαρμογή των άρθρων 28Α έως 28Δ του Κ.Φ.Ε..
δ) Για κάθε υποκατάστημα σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως.
Ως υποκατάστημα, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), όπως ισχύει.
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα (1) φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, εξακολουθούν να ισχύουν όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012.
Από το οικονομικό έτος 2013 και εφεξής, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%).».

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:47 | Γιάννης

    Πως είναι δυνατόν όταν μπαίνουμε σε κλινικές για επεμβάσεις, ενώ η κλινική δεσμεύει αίθουσα χειρουργείου και παίρνουμε απόδειξη για αυτό, να μην υπάρχει αυτόματα ηλεκτρονική ενημέρωση για ποιόν γιατρό και για ποιόν αναισθησιολογο δεσμεύτηκε; Φυσικά το σύστημα να περιμένει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών και των δυο γιατρών στο όνομα του συγκεκριμένου ασθενούς και μόνο τότε να κλείνει ο φάκελος.
    Πως είναι δυνατόν ενώ οι λογιστές παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες πολίτες και ενώ αυτές αποτυπώνοται, να μην υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος για το αν κόπηκαν και οι απαραίτητος αποδείξεις;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 21:49 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Παραθέτω ΔΥΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το κεφάλαιο Β – άρθρα 10 έως18, στο σχέδιο νόμου “ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ” (παρόλο που δεν έχω μελετήσει ολόκληρο το νομοσχέδιο):
    1) Στους ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ των ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ, δυσπρόσιτων, ακριτικών/παραμεθόριων περιοχών ή των περιοχών με “ταχύτατα φθίνουσα” δημογραφική κατάσταση, τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά, οι συνθήκες και το κόστος ζωής διαφορετικό από των μεγάλων πόλεων (ιδιαίτερα από της περιφέρειας Αττικής), ενώ τα εισοδήματα δέχονται ισχυρές “αρνητικές επιδράσεις” τόσο από τη γειτνίαση με φτωχότερες χώρες όσο και από τον αθηνοκεντρικό (συγκεντρωτικό) υδροκεφαλισμό. Εάν ισχύει το ίδιο κατώτατο εισοδηματικό όριο που καθορίζει το φορολογητέο εισόδημα, εκτός από το ότι είναι ΑΔΙΚΗ η μεταχείριση, οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική εξασθένηση των ανθρώπων και συρρίκνωση/αιμορραγία των περιοχών, με επακόλουθο την ταχύτερη εγκατάλειψη των οικισμών αυτών, την ερήμωση και περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έχουμε πολλά παραδείγματα “μικροεπαγγελματιών” που για λόγους υγείας, οικογενειακούς, συναισθηματικούς. ιδεολογικούς ή άλλους, παραμένουν ή επανέρχονται στους τόπους καταγωγής τους, όπου ζουν με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, δίνοντας πνοή στις φθίνουσες περιοχές και αναπτύσσοντας δραστηριότητες που δημιουργούν προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών και αποσυμφόρησης των πυκνοκατοικημένων (μη βιώσιμων) πόλεων.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ να ληφθούν σοβαρά ΥΠΟΨΗ από τους νομοθέτες, εάν δεν καλύπτονται επαρκώς τέτοιες περιπτώσεις, από το παρόν σχέδιο νόμου. Θα προσέθετα μάλιστα να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΩΝ ΝΕΩΝ στις περιοχές αυτές και γενικότερα στην επαρχία.

    2) Η φοροδιαφυγή και η μη συμμόρφωση πολλών επαγγελματιών στις συναφείς (οικονομικές) νομικές απαιτήσεις, στην οποία εμπλέκονται και οι κάθε μορφής “πελάτες”, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στους ίδιους τους “μη συμμορφούμενους”, π.χ. επιπτώσεις στην ηθική τους υπόσταση, την κοινωνική τους εικόνα, τις κοινωνικές τους σχέσεις, τις εσωτερικές “αξιακές συγκρούσεις”, την “αντιληπτή αβεβαιότητα” από τις “δικαιοδοτικές απειλές”, και τελικά, αρνητικές επιπτώσεις στην ευτυχία των ίδιων και των παιδιών τους. Κατά τη γνώμη μου, αυτό κάνει τους επαγγελματίες πιο πρόθυμους για συμμόρφωση, εάν τα φορολογικά βάρη (ανά μονάδα) γίνουν μικρότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Εκτός λοιπόν από τις εξαναγκαστικές και τιμωρητικές γενικές (οριζόντιες) διατάξεις, χρειάζεται να ευρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για να λύσουν όλοι το ΗΘΙΚΟ και ΝΟΜΙΚΟ τους ΠΡΟΒΛΗΜΑ, καθιστώντας τα πολλαπλά οικονομικά βάρη μικρότερα. Νομίζω ότι λίγοι θα ήταν αυτοί που δεν θα δέχονταν να ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝ την “ρετσινιά του κλέφτη και του φοροφυγά” για λογικά φορολογικά βάρη.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ, εκτός από την ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών εντοπισμού και τιμωρίας της φοροδιαφυγής, να καταρτιστεί ένα ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με βαθμιαίες (φορολογικές) ελαφρύνσεις, συνδεδεμένες με αναλογικά μεγαλύτερη “αύξηση της φορολογητέας ύλης”, ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ των ηθικά συμπεριφερόμενων και νομοταγών πολιτών, ΑΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (με μηδενική χρέωση εκ μέρους των τραπεζών), λαμβάνοντας πρόνοια για τη λειτουργική δυσκολία που θα συναντήσουν λίγες κοινωνικές ομάδες.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:07 | ΜΑΡΙΑ Κ

    Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου .’Oχι στα οριζόντια μέτρα.
    Σύνταξη νέου νομοσχεδίου μετά από συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών σωματείων που θίγονται .

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 20:11 | Λάμπρος Κ.

    Οριζόντιος φόρος σε εισόδημα που δεν αποκτήθηκε δεν είναι νομίζω νόμιμος. Θα πρέπει τουλάχιστον να συνυπολογίζεται με το εισόδημα του/της συζύγου για το αν καλύπτεται το ποσό, να αφαιρεθεί από τον υπολογισμό ο 13ος και 14ος μισθός που ούτως ή άλλως δεν λαμβάνει ο ελεύθερος επαγγελματίας καθώς και να αφαιρεθούν από το τεκμαρτό οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον και τα έξοδα για να προκύπτει το καθαρό -δήθεν- κέρδος από το τεκμαρτό. Επίσης το τεκμήριο να είναι πλήρως μαχητό και να διενεργείται έλεγχος 5ετίας σε λογαριασμούς και περιουσία. Αν δεν προκύψει αποκρυβέντα εισοδήματα, να ισχύει η απαλλαγή από το τεκμήριο για τα επόμενα 5έτη, όσα και τα έτη του ελέγχου. Επίσης δεν θα πρέπει να αυξάνεται με τις 3ετίες το ποσό του τεκμηρίου, καθώς δεν σημαίνει ότι με την πάροδο των ετών απασχόλησης αυξάνεται και το εισόδημα. Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι να έχουμε σταθερό εισόδημα και να περιμένουμε μόνο αυξήσεις και ποτέ μειώσεις! Λάβετε υπόψη σας την 10ετία της κρίσης, την πανδημία (μέσα από την οποία απαραδέκτως αντλούνται παραδείγματα για να καταδείξουν δήθεν την φοροδιαφυγή) τα φοροεισπρακτικά μέτρα παρελθόντων ετών, το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι ο μοναδικός κλάδος που: α) καταβάλλει εισφορές προπληρώνοντας φόρους, φπα κλπ μέσω των γραμματίων προείσπραξης β) δεν μπορεί να προβεί σε καμία νομική ενέργεια χωρίς την έκδοση του γραμματίου, γ) προκαταβάλλει τον φόρο του επόμενου έτους, δ) έχει τέλος επιτηδεύματος, ε) αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και θα αυξηθούν εκ νέου το 2024 κλπ.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:43 | Βιργινια

    Δικηγόροι:για την σύνταξη και κατάθεση δικαιολογητικών στο κτηματολόγιο έδωσα 300 € για τον φάκελλο κατάθεσης και την υποβολή ενστάσεων , χωρίς φυσικά ΑΠΥ. Επίσης έδωσα 1500 € σε τοπογράφους για την έκδοση πέντε τοπογραφικών , επίσης για το Κτηματολόγιο, χωρίς φυσικά ΑΠΥ. Για την σύνταξη και κατάθεση αιτήσεων αντιρρήσεων μετά την ανάρτηση αλλά 700€ σε δικηγόρο χωρίς φυσικά ΑΠΥ. Αλλά 500€ για σύνταξη μελέτης και αίτηση αντίρρησης μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.συνολικα 3000€ σε δικηγόρους και τοπογράφους . Αυτό φυσικά έγινε και από πολλούς άλλους. Γιατί άραγε δεν μπορεί να διασφαλιστεί για την κάθε κατάθεση φακέλου σε δημόσια υπηρεσία να υπάρχει και το αντίστοιχο παραστατικό αμοιβής του; δεν μπορώ να διαννοηθω ότι τα συνολικά τους έσοδα είναι κάτω από 10.000€. το ίδιο ισχύει και για γιατρούς , μηχανικούς, λογιστές κλπ. Η ποιότητα της ζωής τους είναι κατά πολύ ανώτερη από έναν μισθωτό η συνταξιούχο των 1000€ μηνιαίως.Ας μπει επιτέλους τέλος σε αυτήν την κοροϊδία των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν μιλώ για αυτούς που αμοίβονται με μπλοκακι.θα πρότεινα για την υποχρεωτική έκδοση τιμολογίου σε κάθε πράξη για να διασφαλίζετε η εγκυρότητα της πράξης και ταυτόχρονα η απαλλαγή του ΦΠΑ , ώστε να μην αναγκάζεται ο πολίτης να τα δίνει μαύρα. Η αλήθεια κάποτε πρέπει να ειπωθεί.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 18:12 | Ηλίας Νάχμαν – Οικονομολόγος

    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ- ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
    Το Τέλος Επιτηδεύματος θεσπίστηκε για να διευρυνθεί η φορολογική βάση, και να συνεισφέρουν έτσι ακόμη και εκείνοι που μπορούν να αποκρύπτουν φορολογητέα εισοδήματα ένα ελάχιστο ποσό φόρου, εφ’ οσον δηλώνουν πως ασκούν κάποια δραστηριότητα.

    -Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμοίβονται με μπλοκάκι, έχουν σύμβαση με έως τρεις εργοδότες.
    -Οι αμοιβές τους δηλώνονται στην εφορία από τους εργοδότες τους.
    -Δεν έχουν δικαίωμα να αφαιρούν δαπάνες από τα έσοδα τους (αμοιβές).
    -Άρα δεν μπορούν να αποκρύψουν φορολογητέο εισόδημα. Καταβάλουν όμως τέλος επιτηδεύματος 500€ ετησίως.

    Την στιγμή που προβλέπεται μείωση του τέλους επιτηδεύματος στα 325€ για εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα από την επιχειρηματική δραστηριότητα τους ποσό τουλάχιστον ίσο με το τεκμαιρόμενο ελάχιστο ετήσιο κέρδος.

    -Για να υπάρχει αναλογικά ίση και δίκαιη μεταχείριση, θα έπρεπε να μηδενιστεί ή έστω να μειωθεί δραστικά το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλουν οι αμοιβόμενοι με μπλοκάκι οι οποίοι αναγκαστικά δηλώνουν τα παργματικά τους εισοδήματα

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:12 | Τρύφων Γ

    Ένας Ασφαλιστικός Πράκτορας που δηλώνει εκ των πραγμάτων όλα τα εισοδήματα, βάσει των εκκαθαρισεων που εκδίδονται από την εκάστοτε εταιρεία και έχει για επιβεβαιωμένα έσοδα από προμήθειες 8000€, πως και θα φορολογηθεί με το τεκμαρτό? Ούτε να από κρύψει εισοδήματα μπορεί ούτε τίποτα? Μπόρεσε και πούλησε ασφάλειες για εισοδήματα μικρότερα από το τεκμαρτό. Πως θα φορολογηθεί? Με το ζόρι θα έπρεπε να πουλήσει και άλλες ασφάλειες? Αφού τόσες μπορεί. Ξαναπιάστε το λόγο απ την αρχή, κάτι δε πάει καλά.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 17:07 | Σοφια

    Αντισυνταγματικο, φοροεισπρακτικο, ταφοπλακα για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις.
    Αμεση καταργηση του τελους επιτηδευματος και θεσπιση αφορολογητου για τους ε.ε.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 14:51 | ΜΑΡΙΑ Κ.

    Νομοσχέδιο άκρως αντισυνταγματικό με στόχο να διαλύσει τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις που με δυσκολία επιβιώνουν την τελευταία δεκαετία. Καμία μέριμνα για τις μητέρες- ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται αναγκαστικά περιορισμένα, καμία μέριμνα για όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας χωρίς να έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 50/100, καμία μέριμνα για τους μικροεπαγγελματίες εν γένει που δεν απασχολούν προσωπικό και που αποδεδειγμένα (συνεκτιμώντας ακίνητη περιουσία, καταθέσεις κλπ) απλά βιοπορίζονται απο την εργασία τους.
    Άμεση κατάργηση του τέλους επιδεύματος και επαναφορά του αφορολόγητου
    και στους ελεύθερους επαγγελματίες

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 14:03 | ΑΝ

    Υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι που για διάφορους προσωπικούς λόγους ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ αλλά συνεχίζουμε να πληρώνουμε εισφορές στον ΕΦΚΑ μόνο και μόνο για να έχουμε ασφαλισμένα TA TEKNA μας, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΜΑΣΤΕ φυσικά οποιαδήποτε τεκμηρίων!

    Επιπροσθέτως θα επιθυμούσαμε να είναι προαιρετική η επιλογή της επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, ΟΑΕΔ (να δίνεται η δυνατότητα επιλογής όπως δίνεται
    στην επιλογή ασφ. κλάσης)

    ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ θα μας οδηγούσε σε οριστική ΔΙΑΚΟΠΗ της ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ!
    Χαμένος θα βγει και ο ΕΦΚΑ σε αυτή την περίπτωση!

    Καλή συνέχεια.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:23 | Μαριαννα

    Υδραυλικοι ,Ηλεκτρολογοι, Αλουμιναδες, και λοιποι επαγγελματιες να υποχρεουνται (εστω και ενδοτικα )σε εγγραφη προσφορα αξιας υπηρεσιων (εμαιλ, μηνυμα, αποδειξη κλπ) πριν την συμφωνια,

    ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ.

    Αλλως ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗς της ΕΠΙΠΛΕΟΝ αμοιβης τους σε περιπτωση εκ των υστερων προσθηκης του ΦΠΑ.

    Διοτι ΑΥΤΗ η ΠΟΝΗΡΗ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ πρακτικη ειναι που κανει τον καθενα απο εμας να δεχομαστε να μην κοβεται ολοκληρο το ποσο προκειμενου να γλυτωσουμε τον ΦΠΑ και στην πλειοψηφια να μην κοβεται καθολου αποδειξη

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:34 | Ιωάννης Παπουτσάκης

    Το νέο Σ/Ν επιφέρει για ακόμη μία φορά οικονομικά βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες αδιάκριτα και κατά παράβαση του Συντάγματος το οποίο θεσπίζει τα φορολογικά βάρη να διέπονται από την αρχή της αναλογικότητας για κάθε πολίτη σύμφωνα με τα οικονομικά του έσοδα και τη φοροδοτική του ικανότητα όχι αδιάκριτα. Προς τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε ήδη επιβληθεί αδιάκριτα και οριζόντια το πρόσθετο Τέλος Επιτηδεύματος το οποίο και δεν καταργείται κατά ποσοστό 100% ως είχε υποσχεθεί η παρούσα κυβέρνηση αλλά παραμένοντας έρχεται να προστεθεί σε αυτό και ένα ισοπεδωτικό επιπλέον οικονομικό φορολογικό βάρος υπολογιζόμενο βάση ενός βασικού μισθού και μάλιστα επί 14 γεγονός που δεν ισχύει διότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν από πουθενά λαμβάνειν έσοδα επί 14 μήνες. Επιπλέον ο υπολογισμός των 14 βασικών μισθών έχει πραγματοποιηθεί σε ποσοστό Μικτό και όχι επί του Καθαρού ποσού που πραγματικά λαμβάνει ένας εργαζόμενος. Αυτό όμως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το γεγονός ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπολογίζονται επιμεριστικά με συμμετοχή κάποιου εργοδότη – διότι αυτός δεν υφίσταται όπως στους μισθωτούς – αλλά αντιθέτως φέρουν 100% το βάρος αυτών. Ούτε και αυτό όμως έχει ληφθεί υπόψη και έτσι δεν έχει συνυπολογισθεί ώστε τουλάχιστον να εκπίπτει το ποσό εισφοράς προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία από το υπολογιζόμενο τεκμαρτό ετήσιο «εισόδημά» τους. Δεν καθίσταται έτσι η νέα υπολογιστική τεκμαρτή εφαρμογή της φορολογίας σύμφωνη με τις αρχές του Συντάγματος διότι επί ανύπαρκτου ουσιαστικά εισοδήματος έρχεται και επιφέρει οικονομικά βάρη σε ανίσχυρους οικονομικά πολίτες να τα υποστούν παρά την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους. Τέλος, οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ώστε να εκφράσει την αντίθεσή του για κάποιο οικονομικό έτος κατά το οποίο αποδεδειγμένα και αντικειμενικά δεν μπορεί να έχει τα έσοδα που του επιτάσσει το νέο Ν/Σ δεν είναι ορθοί και επαρκείς διότι φυσικά ούτε σε στράτευση βρίσκεται π.χ. μετά από 25 και πλέον χρόνια άσκησης του επαγγέλματός του, ούτε και κρατούμενος μπορεί να είναι κατά ποσοστό 99,9 % των ελεύθερων επαγγελματιών, και φυσικά ούτε και σε λοχεία, π.χ. άντρας, οπότε οι εξαιρέσεις ποιούς θα αφορούν; Μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει π.χ. για κάποιους μήνες για λόγους οικογενειακούς, προσωπικούς, υγείας και δη ψυχολογικούς και όχι μόνο λόγω νοσηλείας, ή προσωπικής αντικειμενικής αδυναμίας για όποιους άλλους λόγους αδυνατίσει να ασκήσει ουσιαστικά το επάγγελμά του πως θα μπορέσει λοιπόν να το επικαλεστεί προς την αρμόδια φορολογική αρχή τους λόγους αυτούς όταν οι λόγοι που τάσσονται στο Σ/Ν είναι περιοριστικά απαριθμούμενοι και όχι ενδεικτικά και δεν δίδεται η δυνατότητα επίκλησης και τυχόν άλλων λόγων; Επίσης αντισυνταγματικά εντελώς εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες από κάποιο υπολογιζόμενο αφορολόγητο όριο όπως τυγχάνουν άλλοι Έλληνες πολίτες και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ των εσόδων τους χωρίς να υφίσταται για αυτούς αφορολόγητο κανένα ποσό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σηκώσει αρκετά οικονομικά βάρη μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί τις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και εν συνεχεία της διετούς πανδημίας και αυτό θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη και όχι να βάλλονται επιπρόσθετα με το νέο Σ/Ν. Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πρώτα οι τασσόμενες Συνταγματικές αρχές όσο αφορά την αναλογική φορολογία των πολιτών σύμφωνα με την φοροδοτική τους ικανότητα και φυσικά και όλα τα παραπάνω που αναφέρονται. Το κράτος πρέπει να έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι να προσθέτει αδιακρίτως ς οικονομικά βάρη στους σε όλους τους πολίτες.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:23 | Αλετρά Ειρήνη

    Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου .
    Σύνταξη νέου μετά από συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών σωματείων που θίγονται .

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αγαπητοι κυριοι υπουργοι,
    Παρακαλω πολυ σκεφτειτε κατι πολυ απλο ουτως ωστε να εξαιρεθει το λιανερμποριο απο αυτο το εκτρωμα των τεκμηριων και τα συν αυτω τερατουργηματα..
    Ειμαι εμπορος αρκετα χρονια με ενα μικρο μαγαζακι σε γειτονια της Αθηνας.
    Εχω ενοικο μαγαζιου – ενοικο σπιτιου προσωπικα εξοδα ταμειο ΕΦΚΑ και να ζησω αν τα καταφερω σαν ανθρωπος και εγω που δεν τα καταφερνω.
    Απλα χρωσταω 3 ενοκια χρωσταω στον ΕΦΚΑ Στην εφορια και δεν μπορω να ζησω αξιοπρεπως.
    Σας ψηφισα και περιμενα απο εσας αν μη τι αλλο τουλαχιστον οχι αυτη τη μεταχειριση ως φορολογουμενος πολιτης,Δηλαδη περιμενα μια φορολογικη δικαιωσυνη τωρα που περιμενω λιγα χρονια να βγω στη συνταξη,αν τη παρω ποτε και αυτην.
    Θελετε να πιασετε τη φοροδιαφυγη??Θα συμφωνησω απολυτα.
    Εχετε το τροπο..Ποιος ειναι??
    Καραμπινατες περιπτωσεις που βλεπουμε καθημερινα οπως καποιος ελευεθρος επαγγελματιας που δεν ελεγχεται ειναι εκτος λιανεμποριου και τοον βλεπουμε να κτιζει σπιτι δυοροφο κτλπ…Βρειτετον και μπορειται με ποθεν εχσχες η οποια αλλη εσεις θωρησετε προσφορη κατα την αποψη σας επιλογη.
    Εγω ουτε χρηματα εχω στη Τραπεζα ουτρε να περασω στην ουσια δεν εχω
    Ειναι κριμα λοιπον να βαζετε τεκμηρια σε ανθρωπους σαν εμενα που ειναι παρα πολοι και να τους βαζετε θηλια στο λαιμο να τους πνιξετε..
    Γιατι??Γιατι ολα αυτα??
    Γινεται ποιο ανθρωπινοι γαιτι ο λαος το Μαιοο στη καλπη θα σας δωσει το αποτελεσμα που δεν θα το πιθστευεται ποτε.
    Ειμαστε ανθρωποι και θελουμε να ζησουμε …Σματηστε και αποσυρεται αυτο το νομσοχεδιο ειναι 100% ΑΔΙΚΟ για οσους ειναι στο λιανεμποριο.
    Σας ευχαριστω πολυ

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:03 | Αργυρώ Μπαράτα

    Το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης το 2013 προκειμένου οι αυτοαπασχολούμενοι να συμβάλλουν με ένα σταθερό φόρο στη βελτίωση των οικονομικών εσόδων της χώρας λόγω της φοροδιαφυγής που παρατηρούνταν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Η λογική του Σ/Ν να διατηρήσει το τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου (έστω και μειωμένα σε κάποιες περιπτώσεις) και να θεσπίσει επιπρόσθετα 3 κριτήρια διαμόρφωσης τεκμαρτού εισοδήματος οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα προσθέτοντας υπέρμετρα φορολογικά βάρη, τα οποία θα επωμιστούν και πάλι οι οικονομικά ασθενέστεροι. Eίναι πλέον επιτακτική η πλήρης κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πολιτισμού.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 11:40 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΕΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗ Η ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    Η αξιοπρεπής άσκηση του επαγγέλματος, απαιτεί μια δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση, ανάλογη με το αντικείμενο του έργου ή της παρεχόμενης επιστημονικής υπηρεσίας με μια ρεαλιστική υγιή φορολογική βάση συνδεδεμένη με το κόστος του έργου και όχι μια ανορθολογική , οριζόντια λύση που προφανώς εξυπηρετεί μόνον όσους διαχειρίζονται μεγάλα έργα και παράλληλα οδηγεί σέ επαγγελματικό κανιβαλισμό.

    Επισημαίνεται ότι για τους Μηχανικούς
    – Δεν υπάρχει αφορολόγητο
    – Καταβάλλεται ΦΕΜ πέραν της προκαταβολής φόρου
    – Καταβάλλεται τέλος επιτηδεύματος
    – Δεν έχουν καθορισθεί εκπιπτόμενες λειτουργικές δαπάνες .

    Η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το δημόσιο συμφέρον , ως προς την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η μνημονιακή απαίτηση για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και η πίεση που δημιούργησε , οδήγησε σε ακραίο ανταγωνισμό ο οποίος ενέχει των κίνδυνο αστοχιών ως προς την πλήρη διασφάλιση όλων των παραμέτρων μελετών και έργων . Η επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών διασφαλίζει δίκαιη και πραγματική φορολογική βάση και το δημόσιο συμφέρον ευρύτερα .

    Είναι πεποίθηση της ΕλΕΜ ότι η ενεργοποίηση διατάξεων που καθορίζουν με έναν ορθολογικό τρόπο την διαμόρφωση του προϋπολογισμού των έργων και σε συνέχεια τον καθορισμό ελάχιστων αμοιβών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως και η θεσμοθέτηση των πραγματικών εξόδων των μηχανικών είναι η ενδεδειγμένη πρόταση για τον κλάδο.

    Αντίθετα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν εισφέρουν σε κανένα από τα παραπάνω πεδία , εξακολουθούν να δημιουργούν χώρο για τους φοροδιαφεύγοντες και είναι κοινωνικά άδικα για τους έντιμους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς .

    Δεδομένου ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι ατελέσφορες και αποτελούν παραδοχή ότι η πολιτεία δεν θέλει ή δεν μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή, είναι αυτονόητη η καταδίκη των προωθούμενων ρυθμίσεων και οι επισημάνσεις μας είναι βάση επίτευξης του επιδιωκόμενου με όρους αξιοπρέπειας, ισότητας και δικαιοσύνης

    ΕλΕΜ

  • Το συγκεκριμένο Σ/Ν αποσκοπεί στη φορολογική δικαιοσύνη θεσπίζοντας μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής. Το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης το 2013 προκειμένου οι αυτοαπασχολούμενοι να συμβάλλουν με ένα σταθερό φόρο στη βελτίωση των οικονομικών εσόδων της χώρας λόγω της φοροδιαφυγής που παρατηρούνταν στη συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων. Η λογική του Σ/Ν να διατηρήσει το τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου (έστω και μειωμένα σε κάποιες περιπτώσεις) και να θεσπίσει επιπρόσθετα 3 κριτήρια διαμόρφωσης τεκμαρτού εισοδήματος οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα προσθέτοντας υπέρμετρα φορολογικά βάρη, τα οποία θα επωμιστούν και πάλι οι οικονομικά ασθενέστεροι. Προτείνεται να υπάρχει μια προσέγγιση για τη διαχείριση του ζητήματος της φοροδιαφυγής και για αυτό είναι πλέον επιτακτική η πλήρης κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πολιτισμού.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 10:18 | Κώστας

    Γιατί ο ελεύθερος επαγγελματίας με 10.900€ πληρώνει φόρο ενώ ο Δημόσιος υπάλληλος με το ίδιο ποσόν ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ? Αυτό είναι Ισονομία?. Αυτό είναι Δικαιοσύνη? Αυτό είναι Ισότητα των πολιτών έναντι του Νόμου όπως ορίζει το Σύνταγμα?

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΤΩΝ 73.ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ,ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ,ΟΣΟ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΛΠ.ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ,ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ.Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ,ΟΠΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΑΚΕΛΛΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:36 | Βασίλης

    Η πρόνοια του νόμου για νέους επιχειρηματίες είναι ανεπαρκής. Στο ξεκίνημά του ο νεος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να χρειαστεί και 5 και 6 χρόνια να παράξει κέρδη. Σε αυτό το διάστημα συνήθως στηρίζεται οικονομικά απο γονείς ή απο παράλληλη μισθωτή εργασία για την οποία φορολογείται κανονικά.

    H αίσθηση οτι το κράτος σε φορολογεί για «εισοδήματα» που δεν έκανες αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα των νέων, στην οποία υποτίθεται οτι θα έπρεπε να βασίζεται ο στόχος μιας σταθερής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

    Παρακαλούμε βελτιώσε την πρόνοια του νόμου για νέους επιχειρηματίες και νέες επιχειρήσεις.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:20 | Χρύσα

    ΑΡΘΡΟ 10
    Το συγκεκριμένο Σ/Ν αποσκοπεί στη φορολογική δικαιοσύνη θεσπίζοντας μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής. Το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης το 2013 προκειμένου οι αυτοαπασχολούμενοι να συμβάλλουν με ένα σταθερό φόρο στη βελτίωση των οικονομικών εσόδων της χώρας λόγω της φοροδιαφυγής που παρατηρούνταν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Η λογική του Σ/Ν να διατηρήσει το τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου (έστω και μειωμένα σε κάποιες περιπτώσεις) και να θεσπίσει επιπρόσθετα 3 κριτήρια διαμόρφωσης τεκμαρτού εισοδήματος οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα προσθέτοντας υπέρμετρα φορολογικά βάρη, τα οποία θα επωμιστούν και πάλι οι οικονομικά ασθενέστεροι. Προτείνεται να υπάρχει μια προσέγγιση για τη διαχείριση του ζητήματος της φοροδιαφυγής και για αυτό είναι πλέον επιτακτική η πλήρης κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πολιτισμού.

  • Θεωρούμε πολύ σημαντική τη ρύθμιση της τελευταίας παραγράφου του άρθρου αυτού, σύμφωνα με την οποία, από το 2013 και εφεξής, θα εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%), αλλά κρίνουμε απαραίτητο, η προαναφερόμενη ρύθμιση να εφαρμοστεί στα πρόσωπα που έχουν αναπηρία από 50% και άνω, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιτροπές του ΚΕΠΑ σε λίγες περιπτώσεις δίνουν τόσο μεγάλα ποσοστά αναπηρίας.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:57 | Κωνσταντίνα

    Δε νοείται να υπολογίζεται τεκμήριο 14 μηνών σε έναν εκπαιδευτικό.Στο δημόσιο ένας Εκπαιδευτικός παίρνει 12 μισθούς.Σε σχολές, φροντιστήρια παίρνει 9 με το ζόρι. Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν εργάζεται όλους τους μήνες του χρόνου αναγκαστικά. Παρακαλω να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι περιπτώσεις των καθηγητών εργαζομένων σε φροντιστήρια ή αυτοαπασχολουμενων, καθώς αποτελούμε πολύ μεγάλο κομμάτι των πολιτών και οι συνθήκες εργασίας και αποδοχών είναι ΗΔΗ εξαιρετικά μη βιώσιμες.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:57 | Ντανιέλα

    Ιδιαίτερα για τους #Εκπαιδευτικούς :
    Δε νοείται να υπολογίζεται #τεκμήριο 14 μηνών σε έναν Εκπαιδευτικό.
    Στο δημόσιο ένας Εκπαιδευτικός παίρνει 12 μισθούς.
    Σε σχολές, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα παίρνει 9 με το ζόρι ή σίγουρα μειώνεται η εργασία στο 80% τους θερινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά .
    Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν εργάζεται όλους τους μήνες του χρόνου αναγκαστικά.

    Τέλος πρέπει να είναι δίκαιο για νέες μητέρες και γενικά μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες , να μπορούν να απέχουν ίσα διαστήματα από την εργασία , όπως οι μητέρες που είναι μισθωτές και να λαμβάνουν ίδια χρήματα με αυτές, ως παροχές από το κράτος, για να μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να μην χρειαστεί να αφήσουν τα βρέφη τους για να επανέλθουν στην εργασία τους τόσο άμεσα καθώς οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις , θα προχωρούν.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:09 | Liz F.

    Οι επαγγελματίες του καλλιτεχνικού κλάδου, π.χ. ζωγράφοι, δεν είναι έμποροι, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Η ωρίμανση του επαγγέλματος είναι μακροβιότερη. Ειδικότερα οι άνω των 45 ετών είστε τόσο σίγουροι οτι σταματήσουν αυτό που μόλις ξεκίνησε να αποδίδει κάτι, με μεγάλες θυσίες, για γίνουν υπάλληλοι σε κάτι εντελώς διαφορετικό ?

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:51 | Μαριέττα

    Γιατί θέλετε να μας αφαιρέσετε το δικαίωμα στο ελεύθερο επάγγελμα; γιατί η κίνηση επαγγελματική επιλογή ενός ανθρώπου για να μπορεί να ζήσει να είναι να γίνει μισθωτος;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 15:49 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η αιτιολόγηση του νομοσχεδίου ξεκινάει με λάθος δεδομένα.
    Η τελευταία διαθέσιμη χρήση για άντληση στατιστικών δεδομένων είναι του 2022. Σε αυτήν όμως μεταφέρθηκαν μαζικά οι ζημίες λόγω covid19 των δύο προηγούμενων ετών.
    Ακόμη ήταν χρονιά αυξημένων εξόδων από συντηρήσεις και ανανεώσεις εξοπλισμού που είχαν αναβληθεί ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία λόγω κρίσης, μνημονίων και covid19. Η απορία του πως γίνεται κάποιοι να δηλώνουν κάθε χρόνο ζημίες απαντιέται από τους δρόμους που έχουν αδειάσει από μικρομάγαζα. Απαντιέται και από τα νοίκια των γραφείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Σχετικά με το πραγματικό ύψος του ελάχιστου (διαθέσιμου) εισοδήματος που εξασφαλίζουν οι ΕΕ θα περίμενα μια στατιστική για το ποσοστό των πτυχιούχων νομικής και πολυτεχνίου που είναι άνεργοι ή απασχολούνται εποχιακοί στον τουρισμό.
    Αν οι πτυχιούχοι δεν εξασφαλίζουν σαν ΕΕ τον βασικό μισθό και ψάχνουν άλλες δουλειές οι υπόλοιπες ειδικότητες μπορεί να βγάζουν ακόμη λιγότερα.

    Δεν μπορεί το νομοσχέδιο να μιλάει για ΕΙΣΟΔΗΜΑ όταν δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα εισοδήματα που δηλώνονται στο Ε1 και φορολογούνται. Όπως το εισόδημα από τα ακίνητα, και από κινητές αξίες. Ούτε μπορεί να μιλάει για ΤΕΚΜΑΡΤΌ αν δεν λαμβάνει υπόψιν του το εισόδημα του άλλου συζύγου και τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

    Το νομοσχέδιο που αφορά φόρους, για λόγους εντυπώσεων, συγκρίνει τα εισοδήματα των ΕΕ και των υπαλλήλων και αποσιωπά ότι για το ίδιο εισόδημα ο ΕΕ πληρώνει πενταπλάσιο φόρο από τον υπάλληλο.

    Η διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων για την εξαπάτηση των πολιτών είναι μνημειώδης. Εκθέτει και την κυβέρνηση και την χώρα.

    Σε μια επιχείρηση φορολογείται το λογιστικό αποτέλεσμα και όχι το εισόδημα του επιχειρηματία. Όταν υπάρχουν αποσβέσεις ή αποθέματα αυτά διαφέρουν.
    Ένας ταβερνιάρης που έκανε ανακαίνιση 50.000 δικαιούται για τα επόμενα 5 χρόνια να παίρνει 10.000 τον χρόνο αφορολόγητα. Είναι οι αποσβέσεις για το κεφάλαιο που είχε βάλει.
    Ένας ξυλουργός (σιδεράς, αλουμινάς κλπ) αν δεν μεταβληθούν τα αποθέματα φορολογείται για τα λειτουργικά του κέρδη. Μπορεί όμως προβλέποντας άνοδο των τιμών, με τα λειτουργικά κέρδη να αγοράζει ξυλεία. Αν στην αρχή της χρήσης είχε 5000 αποθέμα και στο τέλος 15000 η επιχείρηση φορολογείται για 10000 ενώ ο επιχειρηματίας δεν πήρε τίποτα. Σε κάποια επόμενη χρήση .όμως μπορεί να ξαναμειώσει τα αποθέματα και να βάλει στην τσέπη του 10.000 χωρίς να πληρώσει ξανά φόρο.
    Το νομοσχέδιο όχι μόνο τα αποσιωπά όλα αυτά αλλά ορίζει ότι ζημίες προηγούμενων ετών δεν μεταφέρονται.

    Το νομοσχέδιο όταν μιλά για περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι ψευδεπίγραφο.
    Το σύνταγμα επιτάσει φορολόγηση των πολιτών ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Αν δεν βρεθεί το κριτήριο που αποκαλύπτει γιατί στην μια ταβέρνα περιμένουν οι πελάτες ουρά, ενώ η απέναντι είναι άδεια, κάθε απόπειρα φορολόγησης με γενικά κριτήρια είναι αντισυνταγματική. Αντίθετα αποτελεί ομολογία ότι τα άλλα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής είναι άχρηστα. Λογικά θα έπρεπε να περιμένουμε πρώτα την απόδοση των πραγματικών μέτρων περιορισμού της φοροδιαφυγής (myData, ταμειακές ενωμένες με POS, πλήρη καταγραφή περιουσιακών με Ε9 και «παγκόσμιο εισόδημα», απαγόρευση μετρητών για αγορές άνω των €200 και πόθεν έσχες). Το 2023 παραμένει δύσκολη χρονιά λόγω τιμών ενέργειας και τροφίμων που περιορίζουν τις λοιπές δαπάνες των νοικοκυριών. Οριζόντια μέτρα μπορούν να συζητηθούν μόνο αν αποτύχουν όλα τα υπόλοιπα.

    Οι παραλογισμοί αυτοί μαζί με την αναδρομική ισχύ του νόμου για την χρήση του 2023 τρομάζουν κάθε υποψήφιο επενδυτή και φρενάρουν την ανάπτυξη. Όλοι ζητάνε σταθερό οικονομικό περιβάλλον ωστε να μπορούν να προϋπολογίσουν τα αποτελέσματα της επένδυσης και αποφεύγουν τις χώρες που οι κυβερνήσεις συνηθίζουν τις εκπλήξεις.
    Η οικονομία είναι ψυχολογία. Όλοι ελπίζουν σε μειώσεις φόρων και μια φορομπηχτική πολιτική σκοτώνει και την ελπίδα και την οικονομία.
    Οριζόντια μέτρα μπορούν να συζητηθούν μόνο αν αποτύχουν όλα τα υπόλοιπα.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 15:21 | Δημήτρης

    Εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας π.χ. Πολιτικός Μηχανικός με τεχνικό γραφείο είναι παράλληλα και μέτοχος σε τεχνική εταιρία με ίδιο αντικείμενο τότε πως θα φορολογείται;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:49 | Πλακίτσης νικος

    παρακαλώ να ληφθεί υπόψη ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκακι δεν είναι επιχειρηματίες και είναι σε εξαρτημένη σχέση εργασίας και μπορούν να δουλεύουν και λιγότερες ώρες να μην είναι πλήρους απασχόλησης.
    επιπλέον δεδομένου ότι στον τρόπο πληρωμής τους περιλαμβάνεται η προεισπραξη φόρου να εξαιρεθούν πλήρως από την καταβολή τέλους επιτηδεύματα .

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 11:00 | ΝΙΚΟΣ

    Αγαπητοι κυριοι βουλευτες υπουργοι και ολοι οσοι συνταξατε αυτο το νομσχεδιο εκτρωμα σας καλουμε να σκυψετε στα προβληματα μας και να αποσυρρεται το νομσχεδιο αυτο και να κανετε κουβεντα απο την αρχη με ολους τους φορεις της αγορας.Ειναι κυνισμος αυτο το νομσχεδιο,ενω προεκλογικα δεν ειπατε κουβεντα για ολα αυτα,για τη καταστροφη μας δηλαδη.Να μας λετε κλεφτες και φοροκλεφτες συεχως εμας που με ιδρωτα σας πληρωνουμε και ειμαστε χρεωμενοι στο ΕΦΚΑ και στην εφορια χρονια τωρα…
    Σας στηριξαμε με τη ψηφο μας και μας καροιδεψατε αλλα και μας καταστρεφεται..

    Όσοι θεωρούν και με περισσό θράσος αποκαλούν εμάς, τους εμπόρους και επαγγελματίες συλλήβδην κλέφτες και απατεώνες, χωρίς να ασχολούνται με το αποδείξουν την κατηγορία τους ως αληθή

    Όσοι θεωρούν πως η ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι η αγελάδα που τους προικοδότησε ο μπαμπάς τους και μπορούν να την αρμέγουν μέχρι να κατεβάζει αίμα αντί για γάλα

    Όσοι θεωρούν πως ο κόπος και ο ιδρώτας μας τους ανήκει επειδή με ψέματα υφάρπαξαν την ψήφο του σοφού λαού υποσχόμενοι ανάπτυξη και ελευθερία και φέρνουν αφαίμαξη και δουλεία

    Όσοι θεωρούν πως αύριο θα υπογράψουν την θανατική καταδίκη του «εμποράκου» και μετά θα έρθουν να μας σφίξουν το χέρι συλλυπούμενοι που μας εξαφανίσανε

    Όλοι οι παραπάνω και όσοι τους υποστηρίζουν, νομίζοντας πως είναι μακριά η ώρα που ο χαρατζής (ο εισπράκτορας του χαρατσιού) θα απλώσει τα χέρια του και στην δική τους τσέπη, είναι Personae non gratae (μτφ ανεπιθύμητα πρόσωπα). Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στα μαγαζιά μας, στα σπίτια, στις χαρές, στις λύπες μας. Δεν είναι καλεσμένοι στις εκδηλώσεις, συνεστιάσεις, συνεδριάσεις και όπου αλλού είμαστε εμείς. Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο μέρος με εμάς τους κλέφτες, μαυραγορίτες, φοροκλέφτες όπως παλιότερα και οι γραμματείς και οι φαρισαίοι «ίνα μη μιανθώσι» …

    Είτε είναι βουλευτές, είτε υπουργοί, είτε κομματικά στελέχη, εφ’ όσον υποστηρίξουν το έκτρωμα αυτό είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 08:21 | ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΤΣΟΥ

    Η πρόταση είναι ο φορος για το ελαχιστο εισοδημα να μειωθει κατα 50% σε όσους δεν έχουν απλήρωτες υποχρεώσεις ειτε φορολογικά, είτε ασφαλιστικά. Δώστε μια ανταμοιβή σε οσους ειναι τυπικοι και ενα δέλεαρ αλλαγης νοοτροπιας σε οσους μάθανε να μην πληρωνουν. Δωστε στους μικρους μια φοροαπαλλαγή για να δείξετε οτι τους υπολογιζεται. Αλλωστε η μεγαλη φοροδιαφυγη ειναι στους μεγαλους παιχτες της αγορας, οι οποιοι έχουν ήδη σημαντικές φοροαπαλλαγες. Διαφορετικα θα μιλάμε για ενα ακομα φοροεισπρακτικο μετρο, σε μια χωρα που έχει ήδη πολυ υψηλους φόρους, κατι που συζητείται πολυ αρνητικά και σε επαγγελματιες συναδέλφους στο εξωτερικό. Ξερετε εκτος από τις μεγαλες επενδυσεις, υπάρχουν και οι μικρες, οπου επιχειρηματιες θελουν να κάνουν έδρες σε άλλες χώρες εντος ΕΕ. Το φορολογικό καθεστως μαζι με τα μεταφορικά είναι αποτρεπτικά. Το υπάρχον καθεστως επιλέγει να παρει πολλά από λίγους, όταν το υγιές θα ήταν να πάρει λίγα από πολλούς.
    Με το συμπληρωματικο μετρο «εσοδα εξοδα» μπορειτε να βρειτε τις περιπτωσεις οσων δραματικα ξεφευγουν προς τα πάνω από το ελαχιστο εισοδημα και αναλογως ενεργείστε με κανονικους φορους και προστιμα.
    Οσο αφορα το θεμα του «μαχητου» ειναι αμφισβητουμενο μετρο ως προς την αποτελεσματικοτητα του. Παραδειγμα υποθεσης οπου ειχα δικαιωμα σε απαλλαγη απο το τελος επιτηδευματος λογω αυξησης του μονιμου προσωπικου, παλεύω με τον λογιστη μου ποσους μηνες, εστειλα όλα τα δικαιολογητικα εκει που μου ειπατε να στειλω και ακομα κανενας δεν θελει να απαντησει. Τοσους μηνες εμφανιζομαι να εχω λανθασμένα μια οφειλή γιατι ο εργανης ειχε λαθος στοιχεια. Κανεις δεν μπορει να τα διορθωσει μου ειπαν απο την επιθεωρηση εργασιας. Πρωτη φορα σετην ζωη μου εχω εκκρεμμοτητα οφειλης, που προσωπικα και στην εταιρία μου, δεν εχω ποτε απληρωτο λογαριασμο, δεν υπαρχει ουτε συστημικα ουτε απο ανθρωπο να δωσει απαντηση για την τακτοποιηση, μονο στο τηλεφωνο ότι δεν υπαρχουν οδηγιες, δεν μπορουν να παρουν ευθυνη κλπ. Χωρια που για να βρεθεί που οφείλω να υποβαλω τα δικαιολογητικά μου τελικα, ηταν ενας γολγοθας. Γιατι δεν υπαρχει προβλεψη για μια διαδιακασια που πιανει ολες τις περιπτωσεις. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ουτε συστιμικά οπου θα επρεπε να γινει η υποδοχη του αιτηματος, ουτε με ηλεκτρονικο μηνυμα. Φανταστειτε αυτο να γινεται κατ επαναληψη και απο ογκο αιτηματων.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 08:10 | ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΤΣΟΥ

    Η πρόταση είναι ο φορος για το ελαχιστο εισοδημα να μειωθει κατα 50% σε όσους δεν έχουν απλήρωτες υποχρεώσεις ειτε φορολογικά, είτε ασφαλιστικά. Δώστε μια ανταμοιβή σε οσους ειναι τυπικοι και ενα δέλεαρ αλλαγης νοοτροπιας σε οσους μάθανε να μην πληρωνουν. Δωστε στους μικρους μια φοροαπαλλαγή για να δείξετε οτι τους υπολογιζετε. Αλλωστε η μεγαλη φοροδιαφυγη ειναι στους μεγαλους παιχτες της αγορας, οι οποιοι έχουν ήδη σημαντικές φοροαπαλλαγες. Διαφορετικα θα μιλάμε για ενα ακομα αδικο φοροεισπρακτικο μετρο, σε μια χωρα που έχει ήδη πολυ υψηλους φόρους, κατι που συζητείται πολυ αρνητικά και σε επαγγελματιες συναδέλφους στο εξωτερικό. Ξερετε εκτος από τις μεγαλες επενδυσεις, υπάρχουν και οι μικρες, οπου επιχειρηματιες θελουν να κάνουν έδρες σε άλλες χώρες εντος ΕΕ. Το φορολογικό καθεστως μαζι με τα μεταφορικά είναι αποτρεπτικά. Το υπάρχον καθεστως επιλέγει να παρει πολλά από λίγους, όταν το υγιές θα ήταν να πάρει λίγα από πολλούς.
    Με το συμπληρωματικο μετρο «εσοδα εξοδα» μπορειτε να βρειτε τις περιπτωσεις οσων δραματικα ξεφευγουν προς τα πάνω από το ελαχιστο εισοδημα και αναλογως ενεργείστε με κανονικους φορους και προστιμα.
    Οσο αφορα το θεμα του «μαχητου» ειναι αμφισβητουμενο μετρο ως προς την αποτελεσματικοτητα του. Παραδειγμα υποθεσης οπου ειχα δικαιωμα σε απαλλαγη απο το τελος επιτηδευματος λογω αυξησης του μονιμου προσωπικου, παλεύω με τον λογιστη μου ποσους μηνες, εστειλα όλα τα δικαιολογητικα εκει που μου ειπατε να στειλω και ακομα κανενας δεν θελει να απαντησει. Τοσους μηνες εμφανιζομαι να εχω λανθασμένα μια οφειλή γιατι ο εργανης ειχε λαθος στοιχεια. Κανεις δεν μπορει να τα διορθωσει μου ειπαν απο την επιθεωρηση εργασιας. Πρωτη φορα σετην ζωη μου εχω εκκρεμμοτητα οφειλης, που προσωπικα και στην εταιρία μου, δεν εχω ποτε απληρωτο λογαριασμο, δεν υπαρχει ουτε συστημικα ουτε απο ανθρωπο να δωσει απαντηση για την τακτοποιηση, μονο στο τηλεφωνο ότι δεν υπαρχουν οδηγιες, δεν μπορουν να παρουν ευθυνη κλπ. Χωρια που για να βρεθεί που οφείλω να υποβαλω τα δικαιολογητικά μου τελικα, ηταν ενας γολγοθας. Γιατι δεν υπαρχει προβλεψη για μια διαδιακασια που πιανει ολες τις περιπτωσεις. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ουτε συστιμικά οπου θα επρεπε να γινει η υποδοχη του αιτηματος, ουτε με ηλεκτρονικο μηνυμα. Φανταστειτε αυτο να γινεται κατ επαναληψη και απο ογκο αιτηματων.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:25 | Γεώργιος Μάτσος

    Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένας εξ ορισμού άδικος φόρος, επειδή όμως όλοι λίγο πολύ δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποια δομική «μικρή» φοροδιαφυγή των «μικρών» ελευθέρων επαγγελματιών, ο εν λόγω τεκμαρτός φόρος έγινε δεκτός με πολύ λίγες, αναλογικά, διαμαρτυρίες. Πρόκειται για ένα ποσό που δεν είναι λίγο για έναν μικρό επαγγελματία – ακόμη και για κάποιον που φοροδιαφεύγει, το οποίο όμως είναι διαχειρίσιμο, μπορεί τέλος πάντων να το βγάλει και να το δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει την ύπαρξή του.

    Από την πρώτη στιγμή λοιπόν που η παρούσα κυβέρνηση διακήρυξε ότι οι φόροι θα μειωθούν «μόνον όταν μειωθεί πρώτα η φοροδιαφυγή», προσωπικά υποστήριξα (υποψιαζόμενος ίσως αορίστως το τι έρχεται) ότι θα ήταν πολύ εντιμότερο απέναντι στον φορολογούμενο να ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ το τέλος επιτηδεύματος. Όπως και ο φόρος από το πρώτο ευρώ.

    Έτσι όπως διαμορφώθηκε το «ελάχιστο τεκμαιρόμενο εισόδημα» το ύψος του τέλους επιτηδεύματος στην πιο βασική περίπτωση (επαγγελματία άνω της 12ετίας) διαμορφώνεται πλέον σε 2.310,62 ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο «βασικό» φόρο που δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί από πραγματικά πάρα πολλούς επαγγελματίες – και μάλιστα, ασχέτως εάν φοροδιαφεύγουν ή όχι, διότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη φορολογία ετήσιου εισοδήματος 21.180,79 ευρώ μισθωτού με δύο παιδιά – καθαρού φορολογητέου ποσού μετά τις ασφαλιστικές εισφορές. Πόσοι επαγγελματίες βγάζουν αυτό το ποσό ΚΑΘΑΡΑ είτε φοροδιαφεύγουν είτε όχι; Οι περισσότεροι δεν το βγάζουν, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Κρίνουμε ίσως από τον υδραυλικό που έρχεται σπίτι μας, που έχει να πάει σε άλλα δέκα σπίτια την ίδια μέρα, αλλά υπάρχουν πολλοί υδραυλικοί (ή επαγγελματίες του κάθε κλάδου) που ακόμη «ψάχνονται», που δεν έχουν καθιερωθεί και που δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν καθιερωθεί, ακόμη κι αν έχουν περάσει 12 χρόνια μετά που έκαναν πρώτη φορά έναρξη.

    Θα ήταν λοιπόν πολύ καλύτερο, αντί να προσποιείται η κυβέρνηση ότι καταργεί το τέλος επιτηδεύματος, απλώς να πάρει πίσω την προεκλογική της υπόσχεση περί «κατάργησης». Έτσι κι αλλιώς, το παρόν νομοσχέδιο υπολαμβάνεται από τους πληττόμενους επαγγελματίες ως βάναυση καταπάτηση των προεκλογικών υποσχέσεων περί μειώσεων φόρων και λοιπά. Πολιτικά – και φορολογικά – θα ήταν απείρως προτιμότερο να ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση που δεν κράτησε την υπόσχεση κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, παρά να φέρει το νομοσχέδιο «πάταξης της φοροδιαφυγής» που έφερε.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:38 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου, πρέπει να αλλάξει. Αποτελεί αντικίνητρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ωθεί στην απόλυση υπαλλήλων (λόγω αύξησης τεκμηρίων). Επίσης η θέσπιση τεκμηρίων και η μη αναγνώριση δαπανών πχ από άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, ωθεί στην τάση να μην ζητά κανείς απόδειξη. Για ποιο λόγο να ζητά κάποιος αποδείξεις όταν δε θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα λόγω τεκμηρίου. Αντίθετα το μέτρο βοηθά στην ανάπτυξη της φοροδιαφυγής. Θα περίμενα μία σχέση αλγεβρικού αποτελέσματος πχ 30% αναγνώριση των δαπανών από κατηγορίες επαγγελμάτων που δύνανται να φοροδιαφύγουν. Τώρα δεν υπάρχει κίνητρο για έκδοση παραστατικού. Επίσης θα μπορούσατε κάλλιστα να αυξήσετε το όριο από συναλλαγές με κάρτα. Οι κάρτες έχουν βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αντίθετα καταρτίσατε σχέδιο νόμου το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της μαύρης εργασίας και θα οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες απέδιδαν φόρους(έστω και μικρούς) και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης το σχέδιο νόμου είναι σύνθετο και όχι απλό και ειδικά το μέτρο με τις τριετίες είναι ιδιαιτέρως άδικο. Είναι γνωστό η καμπύλη ηλικίας λειτουργεί αντίρροπα σε σχέση με εκείνη της παραγωγικότητας. Τέλος διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τη νομιμότητα και ορθότητα της φορολόγησης κερδών, στα πλαίσια του τεκμηρίου. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

    Ελεύθερος επαγγελματίας με παρουσία 15 ετών στην αγορά, με έσοδα 15.000€ (ήτοι 1250/μηνιαίως)

    Για τη χρήση του 2024 θα πληρώσει:

    φόρο για τεκμήριο 15546€ (γιατί ο κατώτατος το 2024 θα αυξηθεί κι άλλο)

    ΦΟΡΟΣ = 2445€ (9% για τα 10.000€ + 22% για τα επόμενα 5546€ + 1/2 τέλος επιτηδεύματος)
    Λογικά λόγω τεκμηρίου θα έρθει και ο ΕΦΚΑ να τον χρεώσει ως εκκαθάριση 26,9% επί του τεκμαρτού ήτοι 4186€
    ΑΡΑ ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ = 2445+4186=6631€ ή το 44,20% των εσόδων του!!!
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ 100% ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (Η ΔΑΠΑΝΗ ΕΦΚΑ) να μην αναγνωρίζεται κατ’ουσίαν από το συνολικό εισόδημα ???

    Στο ανωτέρω παράδειγμα των 15.000€ εισόδημα μείον τα 4186 ΕΦΚΑ μένουν 10.814. Αυτά σε ένα πιθανό φορολογικό δικαστήριο θα αναγνωριστούν 100%. Πως λοιπόν ενώ μετά την αφαίρεση του ΕΦΚΑ του μένουν 10814 εσείς των φορολογείτε με 15546 ????
    ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΑΠΑΝΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (Όλα ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΗΔΕΝ).

    Επίσης πως γίνεται να μην αναγνωρίζονται οι ζημιές πέραν του έτους ?
    Παράδειγμα ένας αντικρυστής ή επενδυτικός σύμβουλος με παροχής υπηρεσιών. Το 1999 που ήταν χρυσή εποχή για το χρηματιστήριο ένας επαγγελματίας του χώρου ήταν δυνατό να παρουσιάσει κέρδη χρήσης ύψους 200.000€ Αυτός λοιπόν σύμφωνα με το σημερινό σας σχέδιο νόμου θα πλήρωνε φόρο αρκετών χιλιάδων ευρώ (χωρίς να αναφερθώ στην προκαταβολή φόρου). Τις επόμενες χρονιές που ήρθε η πτώση του χρηματιστηρίου, το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς παρουσίαζε ζημίες για 3 συνεχόμενα χρόνια. Αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας που κέρδισε χρήματα που πλήρωσε υψηλούς φόρους, κατά τα πρότυπά σας τα επόμενα 3 χρόνια που το σύνολο της αγοράς «μάτωσε» θα πλήρωνε και φόρους λόγω των τεκμηρίων.

    Συμπερασματικά θεωρώ πως το φορολογικό σας νομοσχέδιο δε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, θα έχει σημαντικές κοινωνικές συνέπειες, θα προκαλέσει μείωση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της διάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή.
    Επίσης το πολιτικό σας κόστος θα είναι τεράστιο και θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ομάδα εργασίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και του Φορείς και να βρεθεί από κοινού μία κοινά αποδεκτή λύση.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 09:49 | ΠΕΔΙΑΔΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΗ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ .
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΜΙΑ .
    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΑΥΤΟ ,ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ . ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ .

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 23:14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ δικηγορος

    ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ
    Με την υπ’ αριθ. 2527/2013 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος δεν παραβιάζει το άρθρο 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος και τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω απόφαση, το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του οικείου σχεδίου νόμου, ως μέτρο αναγκαίο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και, ειδικότερα, προς το σκοπό ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, ενόψει των δημοσιονομικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα, θεσπίσθηκε δε υπό τη μορφή – όπως αναφέρεται στην ως άνω αιτιολογική έκθεση – ενός «ελαχίστου φόρου εισοδήματος» προερχομένου από τη δραστηριότητα εμπορικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών
    Με την ως άνω απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος δεν παραβιάζει το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος καθώς με το άρθρο 31 του ν. 3986/2011 προσδιορίζεται το αντικείμενο του φόρου.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 20:42 | ΟΡΕΣΤΗΣ

    Ο νομοθέτης δυστυχώς δεν έχει γνώση των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε κάθε επάγγελμα.
    Συγκεκριμένα,δεν λαμβάνει υπόψη τα εξής:
    α) Σε όλη την υπάρχουν περίοδοι που οι πωλήσεις είναι χαμηλές και ως εκ τούτου,αυτό επηρεάζει τα δηλωθέντα κέρδη μιας συνεπούς @ για σειρά ετών κερδοφόρας ατομικής επιχείρησης.
    β) Εξισώνει ατομικές επιχειρήσεις, που ο έλεγχος μπορεί να διαπιστώσει ,άνοδο πωλήσεων, δαπανών @ κερδών σε μια περίοδο χρόνων @ ταυτόχρονα ενημερώνει άμεσα MYDATA,είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, με επιχειρήσεις που δηλώνουν μεγάλους τζίρους με μικρά κέρδη ή ζημιές.
    γ) Η λογική του ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν νοείται να παίρνει λιγότερα από τον καλύτερα αμειβόμενο «υπάλληλο» του είναι παράλογη. @ μάλιστα στην περίπτωση που ο «υπάλληλος» είναι συγγενής η σύζυγος. Δηλαδή 2 μέλη της ίδιας οικογένειας παίρνουν τα ίδια λεφτά!!!
    Και εδώ ο νομοθέτης,αν παραβλέψουμε το παράλογο που αναφέρεται πάνω, γιατί αναφέρεται σε μικτές αποδοχές και όχι σε καθαρές του εργαζόμενου;
    δ) Ο νομοθέτης αναφέρεται σε τεκμαρτά κέρδη.Το θέμα είναι ότι με την προσαύξηση λόγω των μικτών αποδοχών,εκτοξεύονται τα τεκμαρτά κέρδη,που αναλογούν σε ανύπαρκτο τζίρο,που σε κανονικές συνθήκες δεν πρόκειται η ατομική επιχείρηση να πιάσει,έστω και να δουλεύει φουλ 12 μήνες!!
    ε) Τα τεκμαρτά κέρδη ,κακώς ο νομοθέτης, τα εξισώνει με τα κέρδη προ φόρων. Κανονικά θα έπρεπε να τα εξισώνει με το μικτό κέρδος ,και ο έλεγχος να δώσει βάση στις δαπάνες που μειώνουν το μικτό κέρδος.
    στ) Ο προηγούμενος εξωλογιστικός τρόπος του καθαρού κέρδους βάσει του συντελεστή κέρδους του επαγγέλματος είναι πιο δίκαιος με τον εξωπραγματικό ,εκτός λογικής και εξοντωτικό τρόπο υπολογισμού που πάει να ψηφιστεί.
    Και καταλήγοντας ,το νομοσχέδιο παραπέμπει σε πατρίκιους και πληβείους. @ οδηγεί στην εξαφάνιση των ιππέων !!

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 18:38 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Η πεθερά μου έχει κατάστημα ψιλικών με άδεια διάθεσης καπνικών προιόντων. Είναι ένα κατάστημα υψηλού τζίρου χαμηλής κεδροφορίας όπως αποτυπώνεται απο όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του υπουργείου που αφορουν τα καπνικά είδη. Τα προιόντα αυτά ειναί αυστηρώς ελεχγόμενα και αποτελουν τα 2/3 του συνολικού ετήσιου τζίρου της. Πρέπει ο νεος νόμος να μεριμνήσει για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 17:45 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΑΝΤΑΣ

    Καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα να μου πείτε αν προτίθεστε να συμπεριλάβετε στα εισοδήματα που θα προσμετρώνται για μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, και τα εισοδήματα από μερίσματα αν ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι και εταίρος σε εταιρεία οποιασδήποτε μορφής.
    Από τη στιγμή που φορολογείται για το εν λόγω μέρισμα, και υπολογίζεται το καθαρό ποσό αυτού στη φορολογική του δήλωση για να καλύψει τεκμήρια, θεωρώ ότι είναι σωστό να υπολογίζεται και για να μειώνεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
    Επίσης, ελεύθερος επαγγελματίας που είναι παντρεμένος, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπολογίζεται και τυχόν εισόδημα της ή του συζύγου του/της, για να μειωθεί αντιστοίχως το ελάχιστο τεκμαρτό του εισόδημα. Δεν μπορεί η Εφορία να λαμβάνει το οικογενειακό εισόδημα σε σωρεία άλλων περιπτώσεων και να μην μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να υπολογίζει το εισόδημα της/του συζύγου, ώστε να μειώσει το ελάχιστο τεκμαρτό του εισόδημα.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 13:49 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Είμαι 59 ετών Μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας παντρεμένος με 35 χρόνια εργασίας. Εχουμε δηλωμένα οικογενειακά εισοδήματα που μας επιτρέπουν να επιβιώνουμε. Για οικογενειακούς λόγους τελευταία δεν μπορώ να δουλεύω πολύ αλλά βγάζω ετησίως περίπου 10.000 € + ΦΠΑ = 12. 400 €
    Πληρώνω τον ΦΠΑ 2.400 €
    Πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές μου κατ 3η μαζί με το επικουρικό ωστε να μπορέσω να βγω στην σύνταξη στα 62 χρόνια 443,4€ Χ 12 μήνες = 5.320 €.
    Πλήρωνα το τέλος επιτηδεύματος 650 € τώρα 487.5 €
    Εχω και βασικά έξοδα τουλάχιστον 100 € Χ 12 μήνες =1.200 €
    (Ευτυχώς δεν πληρώνω νοίκι έχω έδρα το σπίτι μου).
    Αρα από τα 12.400 € που εισπράτω ετησίως μου μένουν για να συνεισφέρω στην οικογένεια 2.992 €.
    Για τα 2.992 € μου ζητάτε να πληρώσω 1.823 € φόρο άρα θα μου μείνουν 1.169 €
    Το θεωρείτε δίκαιο?

  • Αγαπητε κε Υπουργε

    Καλη συνεχεια να εχετε στο εργο σας παντα με υγεια

    Εχω δικο μου μεσιτικο γραφειο και ανεκαθεν σταθερος ψηφοφορος του κομματος της ΝΔ

    Αυτο που θελω να σας ρωτησω ειναι τι θα γινει με περιπτωσεις σαν την δικη μου, και αν και κατα ποσο εχετε μεριμνήσει πως θα φορολογηθουμε εμεις που εχουμε στην κατοχη μας ενα νομιμο μεσιτικο γραφειο, αλλα παραλληλα το συντηρουμε απο τα ενοικια που περνουμε ως εκμισθωτες απο μισθωση ακινητων που εχουμε σε φοιτητες

    Τι θα γινει σε μια τετοια περιπτωση?
    Οριζοντια φορολογηση ως ελευθερος επαγγελματιας ΣΥΝ φορολογηση ξανα για τα δηλωμενα ενοικια ταυτοχρονα για τα οποια ηδη φορολογογουμαστε οικτρά ?

    Κυριε Υπουργε πρεπει να αναλογιστούμε πως υπαρχουν κ επαγγελματιες που βγαζουν την χασουρα της επιχειρησης και απο αλλο τροπο εισοδηματος (δηλωμενα ενοικια) διχως να κλεβουν μη κοβοντας αποδειξεις

    Ο κοσμος σημερα τα αποφευγει τα μεσιτικα γραφεια – δεν ειναι πρωτη του επιλογη

    Θα βαλετε καποια παράγραφο για εμας που εχουμε κ απο αλλου εισοδημα (οπως προανεφερα τα ενοικια)

    ΔΕΙΤΕ το σας παρακαλω πριν το ψηφισετε

    νευροχειρουργοί ειμαστε να κρυβουμε χειρουργεία ?
    Η παιρνουμε φακελακια στην εφημερια Νοσοκομειου?

    Με εκτιμηση
    Κων/νος

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 05:59 | Θανάσης

    Έχω μισώ ταξί θα φορολογιθω ίδια με το ολάκερο;Τα λεφτά αυτά που ζητάτε δεν υπάρχουν.Εγω θα τα παρατήσω και θαφηγω εξωτερικό.Ηεδρα τις επιχειρήσεις είναι σε χωριό καθώς έχω και αγροτικά (σταφίδες)τις πήρε ο διάβολος και αυτές με τις εξυπνάδες του υπουργείου αγροτικής πολιτικής,Και μένω στο πατρικό διότι έχω ένα πατέρα 92 χρονών,και έχω σπίτι στην πόλη 60 τετράγωνικα, γιατί δεν απολασωμε κατά 50 τις εκατό

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 00:03 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα πρέπει να συνυπολογίζονται τα μισθώματα και άλλες πηγές νομίμων εισοδημάτων όπως μερίσματα μετοχών για να μειώνονται τα τεκμήρια. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες συμπληρώνουν τα εισοδήματα τους από άλλες πηγές.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 18:21 | Μανόλης

    Το τέλος επιτηδεύματος νομοθετήθηκε το 2011 εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης με τον νόμο 3986 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και με τον χαρακτηρισμό από τον ίδιο τον νομοθέτη ως «έκτακτου φόρου». Πέρασε το 2015, πέρασε κάποια στιγμή και η ύφεση, τακτοποιήσαμε και τα δημοσιονομικά μας, αλλά το τέλος επιτηδεύματος παραμένει. Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε προεκλογικά την κατάργηση του, πράγμα που αποδείχθηκε ψεύτικη υπόσχεση. Το 2023 επανήλθε και μίλησε για σταδιακή κατάργηση του υπό όρους. Σύμφωνα με την τελευταία εξαγγελία αυτό θα καταργηθεί τελικά το 2027. Πως γίνεται ένας έκτακτος φόρος να διατηρείται για 16 χρόνια; Χάνει η λέξη «έκτακτος» το νόημα της. Είναι κοροϊδία του ελληνικού κράτους προς τους επαγγελματίες και μόνο η άμεση κατάργηση του θα απαλύνει την ήδη μακρόχρονη αδικία.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 17:09 | Ζαντουχος Δημητριος

    Η γυναικα μου εχει πρατηριο αρτου-καφε και εχει και αδεια για τσιγγαρα τα εσοδα απο τα οποια αποτελουν τα δυο τριτα του τζιρου.Θα προσμετρηθουν στον μεσο ορο του κλαδου?Τα τσιγγαρα ως γνωστο εχουν ελαχιστο κερδος, ως εισπρακτορες του κρατους λειτουργουμε,ειναι δικαιο να εναρμονιστουμε φορολογικα με αλλα καταστηματα του κλαδου που δεν πουλανε τσιγγαρα και να φαινεται κακως οτι εχουμε μεγαλυτερο τζιρο?

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:37 | Γεώργιος Βουνίδης

    Ένα μέτρο που θα μπορούσατε να υλοποιήσετε είναι να καταργήσετε το τέλος επιτηδεύματος. Είναι ένα μέτρο που θα ελαφρύνει και τους δικηγόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες εν γένει και επιπλέον δεν έχει νόημα η διατήρησή του αφού από μόνη της η εισαγωγή του τεκμηρίου θεσπίζεται για την αντιμετώπιση της δήλωσης των χαμηλών εισοδημάτων.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:33 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    Τί θα κάνετε τελικά με τις ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΕΣ ΙΚΕ ??
    Μιλάτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που όπως λέτε ίσως φοροδιαφεύγουν αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα για αυτές τις μορφές εταιριών που πάλι ΕΝΑ πρόσωπο «μαγειρεύει» έσοδα-έξοδα και δεν αποδίδει φόρους καθώς έχει συνεχόμενες ζημιές.. ή ελάχιστα κέρδη…
    Εδώ θα κάνετε κάτι ή μόνο οι προσωπικές εταιρίες και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι στο στόχαστρο ???
    Ευχαριστώ

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 23:26 | Τασος Λογιστής

    Το ότι αγνοείτε ένα σωρό ειδικών περιπτώσεων Ε.ε. Το καταλάβαμε οκ και δεν θα αλλάξει. Θα καούν πολλά χλωρά μαζί με τα ξερά. Πάμε τώρα σε πραγματικές περιπτώσεις πελατών μου.
    Κυλικείο κοντά σε μεγάλη δημόσια υπηρεσία, με άνθρωπο ιδιοκτήτη με καπως ειδικές ανάγκες, έχει ανοίξει αυτήν την επιχείρηση και βγάζει ένα υποτυπώδες μεροκάμματο, απασχολώντας κιόλας τον 80 χρόνο πατέρα του. Είναι ανοιχτός 20 χρόνια. Όποτε με την ελάχιστη αμοιβή να φτάνει κοντά στα 17 με 18 χιλιάρικα, Απλα με ενημέρωσε πως θα κλείσει. Τι θα χάσει το δημόσιο? Ένα ΦΠΑ 1000 με 1500 το χρόνο, φόρο γύρω στα 1200 με το τέλος επιτηδεύματος και 240 * 12 εφκα.
    Εκμεταλλευτές ταξι, με δηλωμένα κέρδη κάθε χρονιά γύρω στα 8 με 15 χιλιάδες ευρώ έκαστος, αφού υπολόγισαν το τεκμαρτό εισόδημα που θα πληρώνουν, δήλωσαν πως θα είναι εξαιρετικά πιθανό να μην πάνε καλά οι δουλειές τα επόμενα χρόνια και να δηλώνουν συνεχόμενα ζημιές ηλ ελάχιστα κέρδη. Αναρωτιέμαι πόσο θα είναι η απώλεια ΦΠΑ για το δημόσιο, σε σχέση με τον αυξημένο φόρο που θα λάβει. Σημείωση πως έχουν ήδη αλλά εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και ενοίκια. Που φυσικα Δεν τους μειώνουν την ελάχιστη αμοιβή.
    Με το παρόν νομοσχέδιο δεν έχει αντιληφθεί (?) ο νομοθέτης πως προσπαθώντας να εισπράξει φόρο εισοδήματος, θα χάσει ΦΠΑ και ΕΦΚΑ. Επίσης, δεν έχει καταλάβει πως όλοι θα προσαρμόσουν τα κέρδη τους στην εκαστοτε ελάχιστη αμοιβή. Δεν έχει καταλάβει πως αυτός που θα κλείσει θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, εκτός νόμου και φυσικα με φθηνότερες πλέον υπηρεσίες.
    Αναρωτιέμαι τα εξής: οι Ο.Ε, Ε.Ε, ΙΚΕ που δηλώνουν κατά 63% από 0 έως 10.000 κέρδη (https://www.aade.gr/sites/default/files/2023-07/etisio_stats_nomikwn_forologikou2021.xlsx) δεν φοροδιαφεύγουν?
    Κύριοι, το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ακυρώνει ότι με κόπο έχει χτιστεί με το My Data, την κουλτούρα έκδοσης τιμολογίων, τις τεχνικές ελέγχου, το risk analysis του elenxis κτλ.
    Μόνο με συνεχείς ελέγχους και πρακτικό έλεγχο αύξησης περιουσίας σε όλους (!) θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όχι το κυνήγι μια κοινωνικής ομάδας.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 23:53 | Ελευθέριος Μπριλλάκης

    Ενδεικτικά του άδικου – δικαστικά ελεγκτέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του Σχεδίου Νόμου σε συνδυασμό με το άρ. 69 του ν. 5016/2023 είναι το εξής:
    Με το άρ. 69 του ν. 5016/2023 καταβλήθηκαν (έως και τον Αύγουστο του 2023) τα οφειλόμενα από το ΤΑΧΔΙΚ βάσει του ν. 3226/2004 όσον αφορά τα έτη 2019 έως και 2022.
    Με την εφαρμογή αυτού του άρ. 69 του ν. 5016/2023 λαμβάνει χώρα παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, της αρχής της ισότητας, της αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων (αφού το 2024 ο διοικούμενος πρέπει να φορολογηθεί για τα εισοδήματα του 2023 και όχι για τα εισοδήματα 2019 – 2022 (+τα εισοδήματα του 2023) ήτοι πρέπει να φορολογηθεί βάσει της πραγματικής φοροδοτικής του ικανότητας η οποία επιβάλει την φορολόγηση του καθαρού κέρδους που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, ως προς το προηγούμενο όμως φορολογικό έτος) επειδή η διοίκηση ήτοι εν προκειμένω ως ΤΑΧΔΙΚ ως υπερήμερος οφειλέτης αντί να εξοφλήσει τον διοικούμενο δικηγόρο χωριστά για το κάθε έτος από το 2019 έως και το 2022 προέβη σε ενιαία καταβολή, σε ενιαία εξόφλησή του το 2023, για τους δικηγόρους που επέλεξαν να υπαχθούν στο νόμο 5016/2023, ήτοι στην ουσία εκβιάζοντας τον διοικούμενο δικηγόρο σε υπαγωγή στο νόμο 5016/2023 καθώς σε περίπτωση μη υπαγωγής κάποιος θα έπρεπε να αναμένει την καταβολή των οφειλομένων εκάστου έτους με την υφιστάμενη καθυστέρηση 4 + ετών (ενδεικτικά αναφέρεται πως όσον αφορά το έτος 2019 -οι καταβολές ως προς το οποίο ένεκα εφαρμογής του ν. 5016/2023 έχουν σταματήσει στον Οκτώβριο 2019- αναμένεται επανέναρξη των καταβολών για τους εναπομείναντες μήνες μετά το τέλος απόδοσης κρατήσεων σε εφορία και ΕΦΚΑ κατ΄εφαρμογή του ν. 5016/2023 ήτοι από τον Φεβρουάριο πλέον του 2024 -καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου εκάστου έτους λαμβάνει χώρα παύση ενταλματοποίησης και επανέναρξη αυτής από τον Φεβρουάριο-, όσον αφορά το έτος 2020 θα αρχίσει η ενταλματοποίηση μετά την πλήρη εξόφληση του 2019 ήτοι κατά προσέγγιση από την άνοιξη του 2024, και ούτω καθεξής).
    Σύμφωνα δε με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, βάσει και του νόμου 5016/2013, ο διοικούμενος δικηγόρος φορολογείται βάσει πλασματικού τζίρου (αφού κατ΄εφαρμογή του άρ 69 του νόμου 5016/2023 σε όσους κατά τα ως άνω επέλεξαν την υπαγωγή σε αυτόν, το 2023 καταβλήθηκαν έσοδα αφορώντα τα έτη 2019 έως και 2022) ήτοι βάσει πλασματικής τεκμαρτής φορολόγησης, πλασματικού τεκμηρίου, ο οποίος μάλιστα πλασματικός τζίρος, το πλασματικό τεκμήριο, κατ΄εφαρμογή του σχεδίου νόμου για τη φορολογία δικηγόρων από το 2024 σε περίπτωση που υπερβαίνει κατά 100% τον μέσο ετήσιο τζίρο του ΚΑΔ των δικηγόρων προσαυξάνεται κατά ποσοστό 30%, σε περίπτωση που υπερβαίνει κατά 150% τον μέσο ετήσιο τζίρο του ΚΑΔ προσαυξάνεται κατά ποσοστό 70% και σε περίπτωση που υπερβαίνει κατά 200% τον μέσο ετήσιο τζίρο του ΚΑΔ προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100%
    Ενδεικτικά επίσης του άδικου – δικαστικά ελεγκτέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του Σχεδίου Νόμου είναι επίσης τα εξής: Ο «τζίρος» υπολογίζεται ετήσιος, ομοίως και τα ποσά δαπανών. Έτσι:
    Δικηγόρος 15/ετίας (με μέσο όρο ετήσιων εισοδημάτων του αντίστοιχου ΚΑΔ 15.100 ευρώ) για φόρο, προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος, με «τζίρο» 15.100 ευρώ και έξοδα 6.000 ευρώ, θα έχει τεκμήριο ΚΑΘΑΡΟΥ (φορολογητέου) εισοδήματος 14.534,52 ευρώ και θα οφείλει 3.132,16 ευρώ. Αν δηλώσει μόνο 1 λεπτό (0,01 ευρώ) παραπάνω θα έχει τεκμήριο 19.621,60 ευρώ (κατά 5.087,08 ευρώ μεγαλύτερο) και θα οφείλει 4.559,08 ευρώ (δηλ. 1.426,92 ευρώ περισσότερα).
    Ο ίδιος, με «τζίρο» 30.199,99 ευρώ και έξοδα 15.000 ευρώ θα έχει τεκμήριο ΚΑΘΑΡΟΥ (φορολογητέου) εισοδήματος 24.708,68 ευρώ και θα οφείλει 6.683,10 ευρώ. Αν δηλώσει μόνο 1 λεπτό (0,01 ευρώ) παραπάνω θα έχει τεκμήριο 29.069,04 ευρώ (κατά 4.360,36 ευρώ μεγαλύτερο) και θα οφείλει 8.239,75 ευρώ (δηλ. 1.556,65 ευρώ περισσότερα).
    Με λίγη προσπάθεια, μπορεί κανείς να δημιουργήσει πληθώρα παρόμοιων κραυγαλέων παραδειγμάτων.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 21:14 | Κωνσταντίνος Λιακόπουλος

    Στο εν λόγω άρθρο θα σας πρότεινα να επανεξετάσετε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Εκτός από το γεγονός ότι από μόνη της η εισαγωγή του τεκμηρίου θεσπίζεται για την αντιμετώπιση της δήλωσης των χαμηλών εισοδημάτων, γεγονός που εκ των πραγμάτων αναιρεί πλέον τη διατήρηση του τέλους, επιπλέον με την κατάργησή του μειώνεται η επιβάρυνση για κάθε ελεύθερο επαγγελματία.