Άρθρο 7 Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206), μετά το άρθρο 54ΙΒ, προστίθεται άρθρο 54ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 54ΙΓ
Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
1. Σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 15Α παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
α) Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ (250 €) σε ημερήσια βάση και τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) ανά φορολογικό έτος,
β) αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος,
γ) αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου,
δ) αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (500 €) σε ημερήσια βάση και τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) ανά φορολογικό έτος και
ε) αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.
Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης των περ. α), β) και δ) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.
2. Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου της παρ. 1, τα πρόστιμα της παρ. 1 διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια των περ. α), β) και δ) της παρ. 1 ανά φορολογικό έτος. Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των οντοτήτων που, κατά την έννοια του πρώτου εδαφίου, υποτροπιάζουν ως προς την παράβαση της περ. α) της παρ. 1.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή ορίζονται η έναρξη εφαρμογής και οι οντότητες, στις οποίες εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 2.
4. Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων της παρ. 1, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των υπότροπων οντοτήτων της παρ. 2, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 11:56 | Στέλιος

    Καλημέρα σας, το όλο πλαίσιο σχετικά με τα έξοδα και το χαρακτηρισμό τους καθώς και τα πρόστιμα θα πρέπει να εξαλειφθούν. Δε γίνεται χρονικά ακόμα και για οργανωμένα και καλά στελεχωμένα εσωτερικά λογιστήρια να προλαβαίνουν να χαρακτηρίσουν τα έξοδα καθώς και να ανταπεξέρχονται στα διάφορα φορολογικά ζητήματα. Επίσης σε σχέση με τα πρόστιμα είναι αντιδεοντολογικά, γιατί ακόμα και μία μικρομεσαία εταιρεία κόβει ένα άθροισμα τιμολογίων 2500 ανά ημέρα. Θα πρέπει να πληρώσει 250 ευρώ για ένα λάθος – παράλειψη στη διαβίβαση; Πάντα όπου υπάρχει ο άνθρωπος υπάρχει και ο κίνδυνος λάθους , δεν είμαστε μηχανές ώστε να γίνονται όλα άψογα, και προς Θεού αυτά τα πρόστιμα δεν συνάδουν με τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι παράλογα. Πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους για το πείσμα της λειτουργίας της πλατφόρμας, καθώς και των καθημερινών προστίμων. Οπότε εν κατακλείδι το mydata έχει κάποια θετικά στοιχεία για λόγους καθαρά διασταύρωσης αλλά δεν γίνεται να μιλάμε για χαρακτηρισμούς εξόδων καθώς και προστίμων.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 11:53 | Baso

    Η διαβίβαση όμως Των εσόδων είναι οντως ενας τροπος προς την καλύτερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων καιτης πάταξης της φοροδιαφυγής.

    Δεν υπάρχει όμες καμία λογική και καμιά ουσία σχετικά με την διαβίβαση χαρακτηρισμό των εξόδων γιατι η συμφωνία μεταξύ χαρακτηρισμών εξόδων και αποστολή εσόδου από τον αντισυμβαλλόμενο δεν βοηθάει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Σε καμία περίπτωση όμως ο χαρακτηρισμός των εξόδων δεν βοηθάει αφού σε κάθε περίπτωση ένα έξοδο είναι έξοδο της επιχείρησης και για να κριθεί εάν εκπίπτει ή όχι, αυτό γίνεται μόνο στο φορολογικό έλεγχο .

    Γιαυτο θα πρέπει να καταργηθεί η διαβίβαση χαρακτηρισμών εξόδων και να σφραγι σθεί μόνο το σύνολο των εξόδων στο έντυπο Ε3,’ετσι ώστε να μην μπορείς να περάσεις έξοδα πανω απο αυτό .

    Πρόστιμα και κυρώσεις Που αφορούν τον χαρακτηρισμό εξόδων δεν πρέπει να υπαρχουν είναι πολύ μεγάλο λάθος αφού σ’ αυτά δεν έχει καμία σχέση η επιχείρηση και τελικά επηρεάζει αρνητικά το εργασιακό περιβάλλον και την καθημερινότητα του λογιστή .

    Ως ιδιοκτήτης μικρου λογιστικου γραφειου σε τουριστικο νησί, με υπαλληλους μέλη της οικογένειας μου με δικες τους οικογενειες , σας ενημερώνω οτι παρότι προσπάθησα φέτος να στέλνω και να χαρακτηρίζω έξοδα ανα μήνα ,αυτο στάθηκε αδύνατο μετά τον Απρίλιο ,διότι η δουλειά του γραφείου πολλαπλασιαζεται την Θερινη περίοδο , είτε απο το ΕΡΓΑΝΗ στο οποιο η δουλεια διπλασιαστηκε, ειτε απο την εφορια οπου αμεσα χαρακτιρίζεται το 50% των εξόδων (τα υπολοιπα βρισκουν αδυναμια σύνδεσης) και δεν μπορεις παντα να αυξήσεις προσωπικο διότι πρεπει να βρεις ειδικευμενο ,πραγμα δύσκολο σε μικρους τόπους . Και ούτε να μειώσεις πελάτες γιατί θα πεινάσεις καθώς κανείς δεν θα δεχτεί άυξηση 50% λογω των αλλαγων που επιβάλετε .

    Παρακαλω σκεφτείτε την απλοποιηση του mydata ως προς τα εξοδα (αν οχι την κατάργηση του ,οπως θα ηταν το ιδανικο ) και την σύνδεση του με το Ε3 μόνο ως προς τα σύνολα .

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 11:32 | Λογιστής Α’ Τάξης

    Οι υπεύθυνοι που σκέφτηκαν τα πρόστιμα προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με το φαραωνικό έργο των Mydata αλλά και αυτούς που αφορά (αγορά-λογιστικό κλάδο).
    Δεν είναι δύο νούμερα (έσοδα-έξοδα) που πρέπει να διαβιβαστούν δεν είναι τόσο απλό, είναι φόροι, είναι τέλη , είναι εισφορές κτλ. Είναι δεδομένες αδυναμίες του mydata που η ΑΑΔΕ σε καθημερινή βάση προσπαθεί να βελτιώσει, είναι τεχνικές προδιαγραφές πανω στις οποίες οι εταιρείες μηχανογράφησης προσπαθούν να προσαρμοστούν .

    Άρα συμβαίνουν δύο πράγματα, είτε δεν τα γνωρίζετε και νομοθετείτε είτε τα γνωρίζετε και νομοθετείτε . Οπότε στη πρώτη περίπτωση είσαι μη ενημερωμένοι και στη δεύτερη περίπτωση είστε ενημερωμένοι και εσκεμμένως νομοθείτε με σκοπό και μόνο την είσπραξη προστίμων λογο μη ομαλής λειτουργίας του όλου εγχειρήματος.

    Όπως και να έχει δεν μπορεί να εξισώνεται η μη έκδοση παραστατικού με τη μη διαβίβαση.

    Ενημερωθείτε ότι το esend, εφαρμογή της ΑΑΔΕ εδώ και 2 χρόνια δεν είναι σε θέση να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ τα Ζ . Δηλαδή η ίδια η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ.

    Η αγορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί και θα κληθεί να πληρώσει μαζί με τα έξοδα προσαρμογής στο MYDATA (erp προγραμματα, υπολογιστές, εγκαταστάσεις κτλ) και τα πρόστιμα.

    Προφανώς έχετε άγνοια ή δεν σας νοιάζει.

    Πρωτοφανές αυτογκόλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
    Όποιος σκέφτηκε την οριζόντια φορολόγηση και αυτή τη προστιμολαγνεία σκάβει το λάκκο του Πρωθυπουργού.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 11:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ειναι δυνατον μια πλατφορμα κακοστημενη να καταργει την οικονομικη επιστημη?Να καταργει την Λογιστικη ως επιστημη?Και εντελει να καταργει την ΛΟΓΙΚΗ?Δηλαδη εχω εξοδα,δαπανες καθ’ολα νομιμα συμφωνα με το Ν.4173(και καθε νομο) και δεν εκπιπτουν επειδη δεν μπορουν να ανεβουν σε μια πλατφορμα(το πως και το γιατι…μεγαλη κουβεντα και κυριως δικη σας ευθυνη που την κακοστησατε).Καταργηστε τοτε ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ την ΑΣΟΕΕ,την ΑΒΣΠ,ΑΒΣΘ(ετσι τα ηξερα εγω καποτε),και ανοιξτε πλατφορματζιδικα!!!!!Υ.Γ Η αειμνηστη ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ οταν ημουν πρωτοετης στην ΑΣΟΕΕ την δεκαετια του ογδοντα μας ελεγε στα πρωτα βηματα μας”ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ”.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 10:58 | Τιολ@νις

    Η θεσμοθέτηση προστίμων θα ήταν εφικτό να ισχύει αφού περάσει ένα αρκετά σοβαρό χρονικό διάστημα άνω των 5 ετών από την πλήρη λειτουργία του συστήματος (όχι από τον Οκτώβριο του 2021), όπου το my data θα είναι σε πλήρη λειτουργία ( εσόδα & έξοδα ). Επίσης πριν επιβληθούν πρόστιμα θα πρέπει η επιχείρηση να προειδοποιείται ότι δεν διαβιβάζει και επίσης θα πρέπει να αναγνωρίζεται το περιθώριο λάθους, το οποίο όταν διορθώνεται από την επιχείρηση δε θα πρέπει να του επιβάλεται ποινή. Η επιβολή τόσο αυστηρών προστίμων ( προσχέδιο ) δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και σε αυτούς που είναι συνεπείς. Δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλονται πρόστιμα στην διαβίβαση των εξόδων. Αυτοί που δεν στέλνουν έγκαιρα τα έσοδα δημιουργούν θέμα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:33 | Γιωργος

    250 ευρω την ημερα μέγιστο. Δηλαδη για 2500 μεγιστο τιμολόγιο (αφου ειναι το 10% της καθαρής αξίας).

    Δηλαδή την ίδια αντιμετώπιση θα έχει κάποιος με ημερίσιο τιμολογιο 2500 και το ίδιο με ημερίσιο τιμολόγιο 1.000.000 .

    Όπως και να το πεις ακούγεται φορολογικά δίκαιο..

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:02 | ΣΟΦΙΑ Ζ

    Το βάρος των εξόδων πέφτει αποκλειστικά στην πλάτη των λογιστών και είναι και μία ενέργεια άνευ ουσίας. Τα έσοδα ναι να διαβιβάζονται υποχρεωτικά αλλά δεν είναι δυνατόν να έχουν όλες οι επιχειρήσεις Ηλεκτρονική Τιμολόγηση διότι υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι και μίας άλφα ηλικίας που αδυνατούν ακόμη και χειρόγραφα να τα τηρήσουν-εκδώσουν ορθά πόσο μάλλον να τα εκδώσουν μέσω τις οιαδήποτε εφαρμογής, οπότε δεν είναι εφικτό-ορθό η αποστολή αυθημερόν, διότι και αυτό πέφτει στην πλάτη των λογιστών. Θα μπορούσε να απλοποιηθεί η διάταξη και να είναι υποχρεωτική η διαβίβαση το πολύ μέχρι το τέλος εκάστου μήνα ή/και πριν την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α..
    Η διαβίβαση-χαρακτηρισμός εξόδων δεν είναι μόνο άνευ ουσίας αλλά δεν έχει και καμία λογική διότι στον οιονδήποτε έλεγχο μπορούν να βρεθούν εάν είναι σωστά αυτά τα οποία αποτυπώνονται στα βιβλία της επιχείρησης με τα δηλωθέντα στις δηλώσεις τα οποία για να μπορούν να ελεγχθούν θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία της επιχείρησης.
    Επίσης θα συμφωνήσω και με το άσκοπο τις διαβίβασης των Δελτίων Αποστολής.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΟΓΙΑΣ

    Ενα κράτος δικαίου δεν εκφοβίζει με εξοντωτικά πρόστιμα τους πολίτες. Πρώτα απο όλα απλοποιεί το φορολογικό σύστημα, καταργώντας το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων-μπαλώματα και εισάγει ένα κώδικα απλό, συγκεκριμένο και σύντομο. Εμπνέει τη εμπιστοσύνη προσφέροντας συστήματα που λειτουργούν άψογα ως την τελευταία λεπτομέρεια, τα δοκιμάζει σε όλο το πεδίο εφαρμογής και στη συνέχεια μπορεί να έχει την απαίτηση σωστής εφαρμογής. Διαχωρίζει τα παραπτώματα σε σκόπιμα και μή και το πιθανό κέρδος που θα αποκομίσει απο το παράπτωμα ο φορολογούμενος. Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τιμωρείται για μή σκόπιμα λάθη ή για παραλείψεις ή καθυστερήσεις που δεν επιφέρουν απόκρυψη κερδών ή διόγκωση δαπανών.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:46 | ΘΩΜΑΣ

    Προτείνω τα εξής:

    1. Συμβολικά πρόστιμα ΜΟΝΟ στα ΕΣΟΔΑ για όλο το 2024, αφού προηγηθεί email στην επιχείρηση του τύπου «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας φαίνεται να μην έχουν υποβληθεί τα παραστατικά α, β, γ…ή Σύμφωνα με τα στοιχεία μας φαίνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο δεν είχατε έσοδα από την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Αν το παραπάνω δεν ισχύει έχετε 10 εργάσιμες μέρες να υποβάλετε αλλιώς…».
    Υπενθυμίζω, αν σας ενδιαφέρει, ότι ο/η επιχειρηματίας είναι άνθρωποι, μπορεί να αρρωστήσουν, έχουν ανάγκη από ολιγοήμερες διακοπές κατ΄ έτος κλπ.

    2. Μεταφορά των προθεσμιών υποβολής όλων των μη αντικρυζόμενων ΕΞΟΔΩΝ και των παραστατικών οντότητας μέχρι την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος (30.6 επόμενου έτους). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβολή μοναδικού εννιαίου συμβολικού προστίμου για όλα τα ΕΞΟΔΑ που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα.

    3. Ελαστικότητα και ειδική μεταχείρηση των ποινών για τον μήνα Άυγουστο, που θεωρείται μήνας ξεκούρασης, διακοπών και επανένωσης των οικογενειών των Ελλήνων.

    Μην ξεχνάτε ότι τα δεδομένα του myDATA είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και όποιος πρότεινε τα πρόστιμα του άρθρού 7 φαίνεται να κινείται εκτός κοινής λογικής, επιχειρηματικού κόσμου, γνώσης της σύνθεσης και των χαρακτηριστικών των ελληνικών επιχειρήσεων.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:56 | Dimitrios

    Μα πως είναι δυνατόν να επιβάλεται πρόστιμα για τα έξοδα, την συσχέτιση και τον χαρακτηρισμό τους σε ένα σύστημα που υποτείθεται το θεσπίσατε για την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής και τελικά μόνο αυτό δεν κάνει.
    Κύριοι χωρίς ελέγχους αυτός που δεν κόβει, (επομένως δεν διαβιβάζει), θα συνεχίσει να το κάνει…

    Καταργείστε πρώτα την δυνατότητα καταχώρησης αποδείξεων λιανικής στα βιβλία, μόνο τιμολόγια, εκτός από τα καύσιμα όπυ εκδίδονται αυτόματα οι αποδείξεις από τις αντλίες.

    Θεσπίστε υποχρεωτικά το ηλεκτρονικό τιμολόγιο από όλους, χωρίς εξαιρέσεις, να ανιβάζουν όλοι, οπότε και τα έσοδα τους ενός θα είναι τα έξοδα του άλλου.

    Διαβίβαση μόνο των εξόδων μισθοδοσίας, αποσβέσεων, εισφορών, ενοικίων σε ιδιώτες και τακτοποιητικών εγγραφών μέχρι πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

    Καταργείστε επιτέλους την συσχέτιση και τον χαρακτηρισμό των εξόδων, είναι κάτι ανούσιο, χρονοβόρο, ανεφάρμοστο και αποσκοπεί κυρίως στην επιβολή προστίμων, όλοι το έχουμε καταλάβει αυτό…

    Όλα τα έξοδα, που θα είναι ηλεκτρονικά σταλμένα από τους εκδότες τους, να συγκεντ΄ρωνονται σε έναν κωδικό του Ε3, (585_016) και κατά την υποβολή της δήλωσης ο λογιστής να το διανέμει και στους υπόλοιπους κωδικούς, χωρίς φυσικά να μπορεί να αλλάξει το σύνολο τους.

    Κλειδώστε μόνο τα έσοδα στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
    Όσο δεν υπάρχει καθολική και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου είναι παράνομο, καταχρηστικό και εκβιαστικό αυτό που πάτε να κάνετε.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 22:27 | Peter

    Πως είναι δυνατόν να θεσπίζονται πρόστιμα σε μια πλατφόρμα (mydata) που ακόμη δεν λειτουργεί ορθά, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν βρει λύση ειδικά για τα έξοδα και τον χαρακτηρισμό τους. Δεν υπάρχουν επαληθεύσεις λειτουργίες στην πλατφόρμα για συμφωνίες με τα βιβλία, και τον χαρακτηρισμό των εξόδων . Πώς είναι δυνατόν να συμφωνεί ο λογιστής το Ε3 σε μια τέτοια χαοτική κατάσταση και ταυτόχρονα να θεσπίζεις πρόστιμα.

    Να παρατηρήσω ότι το ύψος των προστίμων είναι αδιανόητα υψηλό για τις επιχειρήσεις.
    Επίσης εφόσον εσείς θεωρείτε ότι ο λογιστής είναι υπεύθυνος για το χαρακτηρισμό του κάθε παραστατικού και την αποστολή του εντός προθεσμιών (μέχρι τώρα το κάναμε σε ετήσια βάση για τον υπολογισμό του Ε3) προφανώς θα πρέπει να θεσπιστούν και ελάχιστες αμοιβές προκειμένου αυτές να φτάσουν στο ύψος που πρέπει. Θα το κάνει βέβαια αναγκαστικά η αγορά μια και ο χρόνος (γραφειοκρατικά) για την κάθε επιχείρηση πολλαπλασιάζεται.

    Τελικά το όφελος (ως έσοδο του Κράτους ) που θα προκύψει από την αποστολή των εξόδων και των χαρακτηρισμών στα mydata υπερτερεί άραγε του γραφειοκρατικού κόστους και των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις ; (δεν αναφέρομαι καν στα πρόστιμα).

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 21:21 | AKIS

    στα μηχανογραφικά ,χωρίς ένδειξη διαβίβασης το στοιχείο είναι άκυρο.

    στα χειρόγραφα με πίστωση ,δεν διαβίβασες -δεν πληρώνεσαι. 5% έκπτωση για κάθε μέρα καθυστέρησης.

    στα χειρόγραφα μετρητοίς ,5% πρόστιμο για κάθε μέρα.

    αδυναμία σύνδεσης = χειρόγραφα.

    υποχρεωτικά αναγράφονται μειλ-τηλέφωνο επικοινωνίας για θέματα my data.
    τυχόν διορθώσεις -παραλείψεις θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον γίνεται αναφορά στον αρχικό ΜΑΡΚ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 20:22 | Δημήτρης

    Η αναφορά στο νομοσχέδιο περί προστίμων μοιάζει με ένα εκβιαστικό μέσο να τρέξουν όπως και να ΄χει εφαρμογές ατελείς αλλά και δύσχρηστες my data – e send για τις οποίες δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ελέγχου του τι στέλνεται και πως έχουν αυτά χαρακτηριστεί, χωρίς αναλυτικά βιβλία, χωρίς αναλυτική εικόνα είτε στα έντυπα ΦΠΑ είτε στο έντυπο ε3 το οποίο για άγνωστο λόγο κλείδωσε με την υποβολή της δήλωσης ενώ η υποχρέωση για τις διαβιβάσεις ακόμη τρέχει.
    Ακόμη όμως κι αν όλα ήταν έτοιμα απαιτείται τουλάχιστον ένα έτος προσαρμογής πριν αυτό παραδοθεί έτοιμο στους Ευρωπαίους εταίρους μας προς χρήση.
    Δυστυχώς όμως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά και στη φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων (αλήθεια η φοροδιαφυγή δεν υπάρχει εκεί που τα κέρδη είναι 100.000€ και δηλώνονται 30.000€ ;) φανερώνουν την αποτυχία του εγχειρήματος.
    Το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα κλίμα αδικίας προς ένα μεγάλο μέρος συνεπών φορολογουμένων είτε επιχειρηματιών είτε λογιστών που θα αναγκασθούν να επωμισθούν βάρη που δεν τους αναλογούν.
    Ως κατευθύνσεις γενικά θα υποστήριζα:
    α) την κατάργηση των μετρητών χωρίς επιβάρυνση με αδιανόητα έξοδα – αντίστοιχα τραπεζικά έσοδα – (τα τραπεζικά ιδρύματα χρηματοδοτήθηκαν ήδη δυσανάλογα με την κοινωνική και οικονομική προσφορά τους),
    β) την εφαρμογή, ομολογουμένως δύσκολη, της φορολόγησης και φυσικών προσώπων με έσοδα έξοδα και ενιαίους συντελεστές μέχρι ένα σημαντικό εισόδημα και
    γ) απλοποίηση και διατήρηση σταθερής της φορολογικής νομοθεσίας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 19:05 | ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

    Δεν υπάρχει καμία λογική και καμιά ουσία σχετικά με την διαβίβαση χαρακτηρισμό των εξόδων. Η συμφωνία μεταξύ χαρακτηρισμών εξόδων και αποστολή εσόδου από τον αντισυμβαλλόμενο δεν βοηθάει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η διαβίβαση όμως Των εσόδων είναι πράγματι μία καλή πορεία προς την καλύτερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και κατόπιν της πάταξης της φοροδιαφυγής. Σε καμία περίπτωση όμως ο χαρακτηρισμός των εξόδων δεν βοηθάει αφού σε κάθε περίπτωση ένα έξοδο είναι απλά έξοδο της επιχείρησης και Για να κριθεί εάν εκπίπτει ή όχι, αυτό γίνεται μόνο στο φορολογικό έλεγχο και όχι από το ηλεκτρονικό σύστημα διαβίβασης τιμολογίων. Ως εκτούτου, θα πρέπει να καταργηθεί η διαβίβαση χαρακτηρισμών εξόδων και να απλοποιηθεί η απεικόνιση των εξόδων μιας επιχείρησης στο έντυπο Ε3. Πρόστιμα και κυρώσεις Που αφορούν την διαβίβαση τον χαρακτηρισμό εξόδων είναι πολύ μεγάλο λάθος αφού σ’ αυτά δεν έχει καμία σχέση η επιχείρηση και τελικά επηρεάζει αρνητικά το εργασιακό περιβάλλον και την καθημερινότητα του λογιστή.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:42 | Χρήστος

    Καταρχάς, ο χαρακτηρισμός και η αποστολή των εξόδων είναι ακόμα μία διαδικασία ανούσια, αχρείαστη και κοστοβόρα σε χρόνο και χρήμα για την επιχείρηση. Αυτά με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις στέλνουν on time τα έσοδα τους, το οποίο και είναι σωστό. Η φορολογική αρχή δεν ξέρει τι Εφκα πληρώνει ο καθένας, τί ενοίκιο δίνει ( ηλεκτρονικά μισθωτηρια και διατραπεζική συναλλαγή), το μισθολογικό κόστος ( βλέπε ΑΠΔ και ΦΜΥ)?? Όλα τα γνωρίζουν αλλά σαδιστικά θέλουν να ταλαιπωρούν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και λογιστές. Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα με τα πρόστιμα. Κύριοι του υπουργείου, πρώτα συνδεστε e-send με my data, φτιάξτε την ίδια την εφαρμογή mydata πλήρως εφαρμόσιμη και λειτουργικής, και μετά βάλτε πρόστιμα στα έσοδα. Και μόνο εκεί. Οτιδήποτε άλλο θα έχετε ως στόχο τα πρόστιμα (στην Ελλάδα βέβαια ζούμε) και την εξόντωση των επαγγελματιών και των λογιστών.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:28 | PANAGIOTA P

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σας :
    14 Νοεμβρίου 2023, 17:33 DIMITRIS PIKIONIS
    Πολλοί ελ. επαγγελματίες(οικοδόμοι κτλ) δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό να φέρνουν τα ΤΠΥ να τα καταχωρούνται αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα από την έκδοση. Είναι εύλογο το διάστημα πχ 5 ημερών ώστε να προλαβαίνουν κ οι ίδιοι να τα φέρνουν αλλά κι εμείς να τα καταχωρούμε.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:22 | Κωστής

    Αν είχατε κάποια επαφή με τα οινομικά, θα βλέπατε ότι μόνο η αποστολή των εσόδων θα ήταν αρκετή. Εσείς προσπαθείτε μέσω τον παράλογων προστίμων αρχικά να εξοντόσετε τις επιχειρίσεις και να συγκεντρώσετε χρήμα για να πληρώσετε τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα σε ΡΟΜΑ-ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΤΛ.

    Για να μπούμε στη κουβέντα των προστίμων και μόνο για τα έσοδα, θα έπρεπε το MYDATA να λειτουργεί σωστά. Μόνος ο ΝΤΙΝΟΣ και οι παρατρεχάμενοι του νομίζουν ότι δουλεύει. Στα έσοδα οι εκκαθαρίσεις δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Ρωτήστε κανένα λογιστή γιατί όλοι εσείς οι μεγαλοοικονομολόγοι πετάτε αετό.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:33 | DIMITRIS PIKIONIS

    Μονο αποστολη εσοδων , οχι χαρακτηρισμος εξοδων , ειναι ανευ ουσιας(μονο στατιστικης αξιας) και δημιουργει μεγαλη γραφειοκρατια στα λογιστηρια των εταιρειων.
    Οχι προστιμα για κατι που δεν λειτουργει ακομα σωστα , εχουν σταλλει διαμαρτυριες και απο επαγγελματιες προγραμματιστες .Οταν γινει λειτουργικο τοτε να γινει παλι διαβουλευση για το υψος τους και να αφορουν μονο τα εσοδα
    Να δωσετε ευλογο χρονικο περιθωριο για την διαβιβαση των εσοδων , πχ 5 μερες , που θα δημιουργουσε προβλημα αυτο ?Πολλοι επαγγελματιες δεν εχουν μαθει ακομα και αρκετοι αρνουνται να μαθουν τις διαδικασιες με αποτελεσμα το βαρτος να πεφτει στα λογιστηρια , δεν εχουμε αρνηθει την καταχωρηση εσοδων στο mydata αλλα το αυθημερον δεν μπορει να υλοποιηθει

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:03 | RoXaNi

    Και κάτι τελευταίο, επιθυμήτε να θεσμοθετήσετε πρόστιμα ως προς το Mydata όταν αυτό ακόμη και σήμερα που μιλάμε δεν λειτουργεί στο 100%. Τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και δεν μπορούμε να στείλουμε/χαρακτηρίσουμε τα παραστατικά. Καλό θα ήταν στην ομάδα που έχετε και ασχολείται με αυτό, να έχετε και λογιστές οι οποίοι είναι ΕΝΕΡΓΟΙ στο επάγγελμα και αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τέτοιου είδους θέματα. Και αφού λυθούν όλα αυτά, μετά να μιλήσουμε για πρόστιμα!
    Και στο κάτω κάτω, δεν καταλαβαίνω προς τι τέτοια ποσά;
    Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις το πρόστιμο ήταν 100€. Τώρα πως προέκυψαν τα 100.000€/φορολογικό έτος κλπ; Υπερβολή χωρίς λόγο.
    Αν δεν δώσετε κίνητρα σε όλη την αγορά, δεν θα πάμε μπροστά. Τα ταμεία του Κράτους δεν γίνεται να γεμίζουν μόνο από Πρόστιμα στον Ιδιωτικό Τομέα και από Φόρους.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:49 | PANAGIOTA P

    Να καταργηθεί ο χαρακτηρισμός στα έξοδα. Είναι κάτι ανούσιο. Εφόσον όλοι υποχρεούνται να στέλνουν τα έσοδα τους και αποτυπώνονται στο έντυπο Φ2 για ποιο λόγο να μπουμε στη διαδικασία χαρακτηρισμού εξόδων. Το θεωρώ ακραίο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:00 | Γ.Ρογδάκης

    Τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα.Καλύτερα χαμηλές ποινές με βεβαιότητα συμμόρφωσης
    παρά μεγάλες ποινές που οδηγούν σε αδυναμία είσπραξης.
    Ισως θα έπρεπε να μπουν σταδιακά μόνο στην διαβίβαση των εσόδων και όταν ομαλοποιηθεί το σύστημα απλοποιώντας την διαβίβαση των εξόδων να
    εφαρμοστούν και εκεί.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ντροπή και αίσχος. Κανένας σεβασμός στους πολίτες ( επαγγελματίες και μη ) και δεν χρειάζεται να τεκμηριώσω.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:26 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.

    Είναι παράλογο να συζητάμε για πρόστιμα από την στιγμή που η πλατφόρμα των Mydata παρουσιάζει χίλια δυό τεχνικά προβλήματα. Οι ίδιοι οι προγραμματιστές έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα και στην ουσία έχουν σηκώσει τα χέρια μπροστά σε αυτό το δαιδαλώδες εγχείρημα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:58 | Θεόδωρος

    Διαβίβαση των παραστατικών μόνο από τους εκδότες. Τα πρόστιμα διαβίβασης δεν μπορεί να είναι εξοντωτικά. Ας θεσπιστεί ένα ενιαίο πρόστιμο ανά μήνα ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων και ανεξάρτητα από το πλήθος των παραβάσεων. Και αυτό αφού καταστεί πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:09 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ

    Τα τελευταία 3 χρόνια οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πλατφόρμας MYDATA . Γιά να γίνει αυτό χρειάστηκε οι επιχειρήσεις ακόμα και οι πιό μικρές να δαπανήσουν σημαντικά ποσά γιά αγορά κατάλληλου λογισμικού και εξοπλισμού , οι λογιστές να υποβληθούν στη παρακολούθηση ατελείωτων ωρών σεμιναρίων και επιπλέον εργασίας στη προσαρμογή σε μιά πλατφόρμα που ουσιαστικά ήταν και ΕΙΝΑΙ σε πειραματικό στάδιο .
    Σε μία πλατφόρμα που θα ήταν φιλική στο χρήστη όπως διαφημίστηκε από ΑΑΔΕ και εταιρείες λογισμικού , όπου ο χρήστης καταχωρώντας ένα παραστατικό στα βιβλία της επιχείρησης , θα ενημερωνόταν αυτόματα η πλατφόρμα χωρίς επιπλέον εργασία.
    Αντί αυτού προέκυψε ιδιαίτερα στο σκέλος των εξόδων ένα άκρως γραφειοκρατικό σύστημα που απαιτεί εξαντλητικά πολλές ώρες εργασίας με αβέβαια αποτελέσματα.
    Ετσι φτάνουμε στο σήμερα με την καθιέρωση ιδιαίτερα τιμωρητικών προστίμων αντί να εφαρμοστεί σταδιακά με πρώτο τη διαβίβαση των τιμολογίων εσόδων από τους εκδότες τους , αφού βέβαια το υπουργείο επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα και στη διαβίβαση των εσόδων.Επίσης πρόστιμα επιβάλλονται και στη διαβίβαση δελτίων διακίνησης , δίνοντας την εντύπωση ότι ξεκινάμε ανάποδα δηλ.από το τέλος προς την αρχή .

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:26 | Γιάννης

    Στην Ελλάδα το κράτος θα είναι πάντα εχθρός του πολίτη, επειδή πάντα τον προδίδει.
    Όπως κάνετε και εσείς οι αλαζόνες του πλασματικού 41%. Πάτε να ψηφίσετε πρόστιμα σε κάτι που δεν λειτουργεί. Πάτε να τα φορτώσετε όλα στον κλάδο των λογιστών χωρίς να ενημερώνετε τον επιχειρηματικό κόσμο.
    Οι λογιστές όλοι έχουμε χαλάσει την υγεία μας. Σας εύχομαι ολόψυχα το ίδιο!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:07 | Βαρότσης Παντελής

    Tο μην έχεις φτιάξει ένα άρτια λειτουργικό σύστημα και να μιλάς για πρόστιμα, είναι το άκρων άωτον της προχειρότητας!
    Τρία χρόνια τώρα δεν έχετε καταφέρει να συνδέσετε το σύστημα eSend με τα MyData. Αναγκάσατε τις επιχειρήσεις να αλλάξουν ταμειακές και μέσα σε 2 χρόνια αποδείχθηκε ότι οι ταμειακές που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν είναι συμβατές με τα POS που υπάρχουν! Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως έγινε και με τις ΜΥΦ (2014-2019), μέσα στα 5 πρώτα χρόνια MyData, θα αρχίσετε να βεβαιώνετε τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις και θα είμαστε εμείς (οι λογιστές) στη μέση να απολογούμαστε γιατί έγινε το ένα και όχι το άλλο και άντε να θυμάσαι τι έγινε με την κάθε επιχείρηση πριν 5 χρόνια! Μετά από όλα αυτά τα 5 ΩΡΑΊΑ χρόνια που θα περάσουμε, θα έρθουν κάποιοι άλλοι φωστήρες και θα κάνουν κάποιο άλλο έκτρωμα (ΜΥΦ2 ή MyData2) δεν έχει σημασία το όνομα και θα είμαστε πάλι εμείς, τα γνωστά «πειραματόζωα» που θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να πραγματοποιηθούν τα ανέφικτα!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:00 | Hyperlogistis

    Στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, υπάρχει η υποχρέωση της αυθημερόν διαβίβασης ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΔΩΡΕΕΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ. Το εν λόγω έσοδο είναι ένα έσοδο το οποίο δεν μπορεί αν το διαχειριστεί ο λήπτης, αφού δεν ξέρει πότε θα το λάβει στο λογαριασμό του. Πείτε μας λοιπόν πώς είναι δυνατόν να ζητάτε για αυτά τα έσοδα αυθημερόν διαβίβαση; ή αλλιώς δώστε ένα σαφές χρονικό περιθώριο έκδοσης του σχετικού παραστατικού είσπραξης ώστε να γνωρίζει ο λήπτης ότι έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την έκδοσή του και την εμπρόθεσμη διαβίβασή του εμπρόθεσμα. Αλλιώς βγάλτε τελείως αυτη την υποχρέωση από την αυθημερόν διαβίβαση και βάλτε τη μαζί με αυτή των εξόδων έως την 20η του επόμενου μήνα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:00 | Διονύσης Γιαννόπουλος

    Δελτία Αποστολής, Δελτία Παραγγελίας, και Ταμειακά παραστατικά
    δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο mydata.
    O έλεγχος διακίνησης + Ταμειακός έλεγχος πρέπει να γίνεται
    με άλλο τρόπο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:52 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

    Πάτε να τους κλείσετε όλους ρε άνθρωποι; Με τα γιαούρτια θα σας πάρουμε. Εσείς είστε ανίκανοι να στείλετε τα παραστατικά που στέλνουμε στο ESEND στο MYDATA και θα βάλετε πρόστιμα στους άλλους; Έχετε βγάλει 1000 εγκυκλίους και διορθώσεις και κανείς δεν ξέρει τι ισχύει και περιμένετε να βγάλει άκρη ο κόσμος; Σας πείραξε ο μπακάλης και ο μανάβης και θέλετε να τους κλείσετε; Ντροπή σας.
    Και αφού με το MYDATA περιορίζεται την φοροδιαφυγή όπως λέτε γιατί φορολογείτε και τεκμαρτά τον κόσμο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:39 | DIMPAP

    Άμεση κατάργηση των προστίμων . Άμεση κατάργηση του χαρακτηρισμού των εξόδων . Βελτίωση της πλατφόρμας . Διαβίβαση μόνο των εσόδων απ’ όλους . Παρακαλώ θερμά ακούστε τις θέσεις και τις προτάσεις των λογιστών .

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:38 | Διονύσης Γιαννόπουλος

    Για να μπουν τα πρόστιμα αυτά, πρέπει πρώτα να σχεδιαστεί ένα
    νέο σύστημα που να είναι ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ του.
    Το τρέχον σύστημα απαιτεί πολύ χρόνο που ένα μεγάλο μέρος
    ειδικά απο τους Λογιστές δεν το διαθέτουν?
    Λοιπόν? Αυτοί που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο
    τι θα κάνουν? θα κλείσουν?

    Το μεγαλύτερο το ποιο κρίσιμο, και το ποιό δύσκολο
    μηχανογραφικό κομμάτι πρέπει να το απορροφήσει η ΑΑΔΕ,
    με ειδικά προγράμματα που θα κάνουν
    τους εσωτερικούς συσχετισμούς των δεδομένων με βάση
    τα διαβιβασθέντα δεδομένα απο τις επιχειρήσεις και
    λογιστές.
    Ενα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να είναι π.χ, η συνόψεις
    εσόδων/ εξόδων να περιέχει μόνο εξωλογιστικά στοιχεία
    και να είναι σε μονο-record :
    πχ: ΚΑΘ.ΑΞ. ΦΠΑ24, ΦΠΑ17….. Λοιπά(+), Λοιπά(-), ΤΕΛΙΚΟ.
    Κατόπιν με υποβολή ειδικών Ισοζυγίων, ή συγκεντρωτικών
    Ημερολογίων , θα πρέπει να γίνεται ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ο
    συσχετισμός των Εξωλογιστικών δεδομένων με τα Ισοζύγια.

    Αφου γίνει ένα τέτοιο απλό σύστημα, τότε θα πρέπει
    να επιβληθούν και τα κατάλληλα πρόστιμα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:37 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Στην παράγραφο 1δ ζητάτε τη διαβίβαση των Δελτίων Αποστολής. Τα δελτία Αποστολής έχουν καταργηθεί (ΠΟΛ 1023/20.01.2014 «Με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Α.Σ., όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄) ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, το άρθρο 5 (δελτίο αποστολής) του Κ.Φ.Α.Σ., παύει να ισχύει από την 1.1.2014.» Το δελτίο αποστολής δεν αποτελεί έσοδο για την επιχείρηση, αλλά στοιχείο διακίνησης, κάτι το οποίο δεν απεικονίζεται στα βιβλία των επιχειρήσεων (είτε τηρούν απλογραφικά είτε διπλογραφικά βιβλία). Συνεπώς ποιος ο λόγος να λάβει ΜΑΡΚ και να σταλεί στο mydata?Ως προς την παράγραφο 1ε «αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης», στα απλογραφικά βιβλία δεν τηρούνται οι εισπράξεις και οι πληρωμές καθώς αφορούν ταμειακές* κινήσεις και δεν επηρεάζουν τα βιβλία των επιχειρήσεων.Σε κάθε περίπτωση τήρησης απλογραφικών και διπλογραφικών βιβλίων, το λογιστικό και το φορολογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται από τις παραπάνω πράξεις. Συνεπώς, για ποιο λόγο να αποστείλουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα στη πλατφόρμα εφόσον δεν θα απεικονίζονται σε κάποιο φορολογικό έντυπο;
    Αμεση κατάργηση τουλάχιστον του χαρακτηρισμού των εξόδων που επιβαρύνει με υπέρμετρο όγκο εργασίας τα λογιστήρια.Επιτέλους ακούστε τις προτάσεις του κλάδου που τα δουλεύει καθημερινά και ταλαιπωρειται ανευ λόγου.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:15 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Μερικά προβλήματα που συνεχίζουν να απασχολούν χωρίς να συμπεριλαμβάνονται προβλήματα προγραμματιστών erp και ΑΑΔΕ.

    • Διαβιβάσεις εσόδων μέσω εγγραφών οντότητας (17.3) δεν εμφανίζονται στην περιοδική ΦΠΑ
    • Μη ορθή απεικόνιση συνοπτικού βιβλίου εδώ και 2 χρόνια για να μπορεί να συμφωνηθεί με κάποιο ισοζύγιο εσόδων.
    • Απίστευτες διαφορές στον τρόπο που ο κάθε προμηθευτής μας καταχωρεί το έσοδό του σε επίπεδο γραμμής ή προσθήκης φόρου πχ για χαρτόσημα ή τέλη που εμποδίζουν τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό εξόδων μας.
    Πχ ασφαλιστικές ανεβάζουν χωριστά με προσθήκη φόρου 15% τον φόρο ασφαλίστρων και ενώ εμείς έχουμε συνολικό κόστος ασφαλίστρων 1150 ευρώ οι ασφαλιστικές δηλώνουν τα 1000 ευρώ και τα 150 ευρώ κόστους
    για εμάς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μιάς και έχουν δηλωθεί από αυτούς σε επίπεδο προσθήκης φόρου.
    Φόροι διαμονής,χαρτόσημα,δημοτικά τέλη με ή χωρίς Φπα παρόμοια προβλήματα.
    • Προβλήματα στην ετεροχρονισμένη καταχώρηση χαμένων παραστατικών που οποιοδήποτε ματσάρισμα (χαρακτηρισμός) τροποποιεί παρελθούσες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή εισοδήματος,επειδή κουμπώνει με την ημερομηνία που το έχει στείλει ο
    προμηθευτής μας και όχι με την ημερομηνία που γράφει στα βιβλία μας.
    • Προβλήματα με τις παλιές μη υπόχρεες εταιρείες ύδρευσης,ρεύματος,τηλεπικοινωνιών ,τράπεζες κλπ που άλλες διαβιβάζουν από 1/7 τα έσοδά τους σαν τιμολόγια και άλλες όχι.
    • Αδυναμία εντοπισμού πραγματικών αποκλίσεων μεταξύ αντισυμβαλλόμενων από την μία λόγω διαφορετικού τρόπου καταχωρήσεων και από την άλλη διαφορετικού χρόνου υποβολής του καθενός (πχ εναλλακτικός χρόνος υποβολής εσόδων μέχρι 28/2/24).

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:08 | ΘΑΝΟΣ

    Τί γίνεται κύριοι εφόσον ένα παραστατικό εσόδου δεν ανέβει έγκαιρα λόγω τεχνικής / λογισμικής δυσκολίας; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υφίσταται η λογική του online ανεβάσματος ως προθεσμία. Θα πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων ημερών, ώστε να προλαβαίνουν τα λογιστήρια να ελέγξουν ότι έχουν ανέβει όλα τα έσοδά τους ανά ημέρα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:01 | Κλεοπάτρα Λογίστρια

    Όταν πάτε να θεσμοθετήσετε μέτρα και πρόστιμα για τα mydata, χωρίς να έχει βγει ένας επίσημος οδηγός από το Υπουργείο είναι πραγματικά αδιανόητο! Δεν μπορώ πραγματικά να απαριθμήσω τα προβλήματα του mydata και τις άνευ ουσίας ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι λογιστές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες , θυσιάζοντας πραγματικά τις ζωές τους, τις άδειες τους , την οικογένεια τους ! Από το να ανεβάσουμε τις μισθοδοσίες πχ, ενώ τις έχετε ήδη και από τις μηνιαίες καταστάσεις και από τον ΕΦΚΑ με τις ΑΠΔ, μέχρι του να στείλουμε το αποδειξάκι των 2 ευρώ που έφερε ο επιχειρηματίας γιατί πάρκαρε κάπου το αμάξι του! Τα τηλέφωνα ? Τις τραπεζικές δαπάνες που θα δείτε ότι καμία τράπεζα δεν ανεβάζει τα σωστά? Τα ασφάλιστρα? Να ανεβάσουμε το τέλος επιτηδεύματος ως δάπανη? Και με τη συστέγαση πχ ελεύθερων επαγγελματιών που η ΔΕΗ έρχεται στο όνομα του ενός?? και χιλιάδες ακόμα προβλήματα …. Που τα σκεφτήκατε ότι αυτά όλα μπορούν να λειτουργήσουν?? Σας έπεισαν πραγματικά κάποιες εταιρείες πληροφορικής ότι αυτό το έκτρωμα μπορεί να δουλέψει και αρνείστε όλοι πεισματικά να αποδεχτείτε τη φρίκη του!! Δε ζητήσατε βοήθεια λογιστών και τώρα τους καλείτε να σηκώσουν το σταυρό !! Αξιολύπητο πραγματικά αν προχωρήσει όλο αυτό !! Να έχετε το νου σας ότι πλήττετε τους ψηφοφόρους σας μαζικά, οι οποίοι δεν συγχωρούν τέτοια λάθη!! Μόνο στα έσοδα πρέπει να μείνετε ! Πουθενά αλλού!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:24 | Νικος

    Πρόστιμο στην ΑΑΔΕ που δεν έχει καταφέρει ακόμη την διαδρομή ESEND-MYDATA,θα υπάρξει?

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:59 | Pavlos

    Αμεση κατάργηση τουλάχιστον του χαρακτηρισμού των εξόδων που επιβαρύνει με υπέρμετρο όγκο εργασίας τα λογιστήρια.Επιτέλους ακούστε τις προτάσεις του κλάδου που τα δουλεύει καθημερινά και ταλαιπωρειται ανευ λόγου.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:47 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Σίγουρα χρειάζονται διευκρινήσεις στην παράγραφο 1 στην περίπτωση α.για τα διαβιβασθέντα στοιχεία και το ημερήσιο πλαφόν (250 ευρώ ανα στοιχείο ή συνολικά;).Επίσης στην περίπτωση β.γίνονται αναφορές σε κάποιες κατηγορίες τύπων παραστατικών χωρίς όμως να περιγράφονται οι άλλες πουθενά.(πχ ενοίκια,τόκοι,συμβόλαια,έσοδο χωρίς στοιχείο,επιδοτήσεις).
    Επίσης μεγάλο ερωτηματικό οι πολλοί τύποι παραστατικών εξόδων (εκτός μισθοδοσίας και αποσβέσεων που αναφέρονται) καθώς και οι χαρακτηρισμοί εξόδων για διαβιβάσεις τιμολογίων των αντισυμβαλλόμενων.
    Μπλεγμένη και η παράγραφος 2 περί της υποτροπής μή διαβίβασης και του διπλασιασμού ή τετραπλασιασμού προστίμων.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:14 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Σίγουρα χρειάζονται διευκρινήσεις στην παράγραφο 1 στην περίπτωση α.για τα διαβιβασθέντα στοιχεία και το ημερήσιο πλαφόν (250 ευρώ ανα στοιχείο ή συνολικά;).Επίσης στην περίπτωση β.γίνονται αναφορές σε κάποιες κατηγορίες τύπων παραστατικών χωρίς όμως να περιγράφονται οι άλλες πουθενά.(πχ ενοίκια,τόκοι,συμβόλαια,έσοδο χωρίς στοιχείο,επιδοτήσεις).
    Επίσης μεγάλο ερωτηματικό οι πολλοί τύποι παραστατικών εξόδων (εκτός μισθοδοσίας και αποσβέσεων που αναφέρονται) καθώς και οι χαρακτηρισμοί εξόδων για διαβιβάσεις τιμολογίων των αντισυμβαλλόμενων.
    Μπλεγμένη και η παράγραφος 2 περί της υποτροπής μή διαβίβασης και του διπλασιασμού ή τετραπλασιασμού προστίμων.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Επιλέξατε να υλοποιήσετε ένα έργο χωρίς την συμμετοχή των καθ’ύλην αρμόδιων, των λογιστών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην μπορεί να λειτουργήσει. Έως τώρα δεν μπορούμε να στείλουμε ορισμένες συναλλαγές. Έχετε επιβαρύνει τις εργασίες των λογιστηρίων υπέρμετρα. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Τηρούμε διπλά βιβλία για να υλοποιήσουμε αυτά που έπρεπε η ΑΑΔΕ να τα λαμβάνει χωρίς την δικιά μας εργασία. Εξάλλου η χρησιμότητα του έργο όπως την ευαγγελίζεστε είναι η μείωση της φοροδιαφυγής. Όμως στην ίδιο νομοσχέδιο εισάγετε νέο τρόπο φορολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια γιατί δεν μπορείτε να συλλάβετε την φοροδιαφυγή. Για ποιο λόγο να συνεχίσουν τα Mydata;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:08 | Στέφανος Σήτας

    Μήπως όμως θα πρέπει να παραδώσετε ένα «λειτουργικό και μη προβληματικό» myDATA, πριν αρχίσετε τις κυρώσεις;
    Και αναφέρομαι κυρίως στην έλλειψη επαγγελματικού και σοβαρού documentation – το υπάρχων είναι ελλειπές, ξεπερασμένο, και σε πολλά σημεία λανθασμένο !!!
    Λες και ΔΕΝ υπάρχει καμμιά επαφή ανάμεσα σε αυτούς που το υλοποιούν στην ααδε και στην ομάδα τεκμηρίωσης – αν φυσικά υπάρχει.
    Δεν έχετε παρά να δείτε τα αντίστοιχα project άλλων χωρών στην ΕΕ, για να καταλάβετε τι εννοώ.
    Ανάμεσα στα άλλα δημοσιεύουν τα γνωστά bugs του συστήματος, με αριθμό αναφοράς, τα workarounds, το ποιά εσωτερική ομάδα το χειρίζεται καθώς και τον προβλεπόμενο χρόνο επίλυσης του bug.
    Με τα ψέμματα και τους ερασιτεχνισμούς ΔΕΝ υλοποιούνται τέτοια ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ έργα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:39 | Σπύρος Παρισιαδης

    1. Αν θέλετε να βάλετε πρόστιμα, να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος διαβίβασης παραστατικών εσόδων στην ΑΑΔΕ (τουλάχιστον 10 ημερών), γιατί στην περίπτωση που από λάθος δεν διαβιβαστεί κάποιο τιμολόγιο ή δελτίο αποστολής σε πραγματικό χρόνο, δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης.
    2. Ως προς την περίπτωση 1α, το μέγιστο πρόστιμο για μη διαβίβαση εσόδων είναι 250 Ευρώ ανά ημέρα? Αν είναι έτσι, το μέγιστο ετήσιο πρόστιμο είναι 250 €*365 ημέρες=91.250 €, δεν μπορεί να είναι 100.000 €,
    3. Στην περίπτωση β, το πρόστιμο είναι 250 € για μη διαβίβαση λογιστικού άρθρου μισθοδοσίας ή άρθρο αποσβέσεων ή τακτοποιητικής εγγραφής ή ανά κατηγορία (για εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεις, κτλ)?
    4. Στην περίπτωση γ δεν βγαίνει νόημα….
    5. Ως προς το δ και το ε, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την ΑΑΔΕ, ούτε ο εύλογος χρόνος για τις εταιρείες μηχανογράφησης, για να ξεκινήσει η διαβίβαση από την 1η/1/2024.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:22 | NIKOS

    Για τα εισητήρια θεάτρου και παραστάσεων γενικότερα θα πρέπει να υπάρξει κάποια ενημέρωση. Οι εταιρείες viva και ticket services δεν ανεβάζουν στα my data και δεν μπορούν οι ΑΠΥ αυτές να ανεβαίνουν κατευθείαν από τα λογιστήρια ούτε μία προς μία. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια διευκρίνηση ως προς αυτές τις εταιρείες τι θα κάνουν.

    Σας ευχαριστούμε

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:28 | ΑΡΤΕΜΙΣ

    Επιπλέον, θα πρέπει να προβλέψετε την περίπτωση που λόγω υπαιτιότητας των προγραμμάτων (πχ etimologio) δεν ανεβαίνουν τα τιμολόγια στο mydata. Μέχρι στιγμής 3 τιμολόγιά μου που έχω εκδώσει μέσω της πλατφόρμας e timologio δεν έχουν ανέβει στο Συνοπτικό Βιβλίο και έπειτα από συνομιλία με το taxis μου είπαν να μην τα ανεβάσω η ίδια και να περιμένω… Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για αυτό στα πρόστιμα καθώς δεν είναι από υπαιτιότητα της επιχείρησης.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:08 | ΑΡΤΕΜΙΣ

    Πρόστιμα πρέπει να έχουν μόνο τα έσοδα. Εάν ανεβάζουν όλοι τα έσοδά τους δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο ΦΠΑ ούτε στη φορολογική δήλωση. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός εξόδων πρέπει να γίνεται έως την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:15 | Γιαννης

    Δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με τα έξοδα με την προϋπόθεση ότι όλοι πρέπει να διαβιβάζουν τα έσοδα τους. Ο χαρακτηρισμός τον εξόδων κατά την παραλαβή τους είναι περιττός από την στιγμή που στο Φ2 και στο Ε3 θα μεταφέρονται τα ποσά και θα χαρακτηρίζονται κατά την υποβολή των εντύπων. Χαρακτηρισμός είναι όταν βαζω το συγκεκριμένο ποσό στο πεδίο για τα πάγια του Φ2 , χαρακτηρισμός είναι όταν εξοδοποιώ το ΦΠΑ και δεν το αναγράφω στο Φ2. Ο χαρακτηρισμός των εξόδων κατά την παραλαβή τους εξυπηρετεί μόνο τις εταιρείες λογισμικού και τα υπερκέρδη τους .

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:07 | RoXaNi

    Και κάτι επιπλέον, το μόνο που βλέπω είναι πρόστιμα στις επιχειρήσεις, πρόστιμα στους λογιστές και στους φοροτεχνικούς. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά για πρόστιμα προς της ΕΦΟΡΙΕΣ και στα αντίστοιχα τμήματα, όταν δεν τηρούν χρονικά πλαίσια ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών αιτημάτων που υποβάλλονται. Μήπως ήρθε η ώρα και για αυτό, εφόσον ζητάτε από όλους δικαιοσύνη; Απ’ ότι φαίνεται όμως αφορά μόνο την πλευρά του Ιδιωτικού Τομέα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:21 | Kostas

    Θα πρέπει να διευκρινίσετε ποιός έχει υποχρέωση να κάνει τη διαδικασία της διαβίβασης-χαρακτηρισμών κλπ. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που είναι υποχρέωση του λογιστή να κάνει τη διαδικασία χαρακτηρισμών (είναι κάτι που δεν έχει γνώσεις να κάνει ο επαγγελματίας) πρέπει να το αναφέρετε και να αναγκάσετε με νόμο ή πρόστιμα τους λογιστές να το κάνουν. Δεν είναι δυνατόν από ανευθυνότητα του λογιστή να πάρει το πρόστιμο η επιχείρηση.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:20 | RoXaNi

    Στην παράγραφο 1δ ζητάτε τη διαβίβαση των Δελτίων Αποστολής. Τα δελτία Αποστολής έχουν καταργηθεί (ΠΟΛ 1023/20.01.2014 «Με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Α.Σ., όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄) ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, το άρθρο 5 (δελτίο αποστολής) του Κ.Φ.Α.Σ., παύει να ισχύει από την 1.1.2014.» Το δελτίο αποστολής δεν αποτελεί έσοδο για την επιχείρηση, αλλά στοιχείο διακίνησης, κάτι το οποίο δεν απεικονίζεται στα βιβλία των επιχειρήσεων (είτε τηρούν απλογραφικά είτε διπλογραφικά βιβλία). Συνεπώς ποιος ο λόγος να λάβει ΜΑΡΚ και να σταλεί στο mydata?

    Ως προς την παράγραφο 1ε «αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης», στα απλογραφικά βιβλία δεν τηρούνται οι εισπράξεις και οι πληρωμές καθώς αφορούν ταμειακές* κινήσεις και δεν επηρεάζουν τα βιβλία των επιχειρήσεων.Σε κάθε περίπτωση τήρησης απλογραφικών και διπλογραφικών βιβλίων, το λογιστικό και το φορολογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται από τις παραπάνω πράξεις. Συνεπώς, για ποιο λόγο να αποστείλουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα στη πλατφόρμα εφόσον δεν θα απεικονίζονται σε κάποιο φορολογικό έντυπο;