Άρθρο 7 Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206), μετά το άρθρο 54ΙΒ, προστίθεται άρθρο 54ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 54ΙΓ
Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
1. Σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 15Α παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
α) Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ (250 €) σε ημερήσια βάση και τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) ανά φορολογικό έτος,
β) αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος,
γ) αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου,
δ) αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (500 €) σε ημερήσια βάση και τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) ανά φορολογικό έτος και
ε) αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.
Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης των περ. α), β) και δ) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.
2. Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου της παρ. 1, τα πρόστιμα της παρ. 1 διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια των περ. α), β) και δ) της παρ. 1 ανά φορολογικό έτος. Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των οντοτήτων που, κατά την έννοια του πρώτου εδαφίου, υποτροπιάζουν ως προς την παράβαση της περ. α) της παρ. 1.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή ορίζονται η έναρξη εφαρμογής και οι οντότητες, στις οποίες εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 2.
4. Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων της παρ. 1, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των υπότροπων οντοτήτων της παρ. 2, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:30 | Διονύσης Γιαννόπουλος, Λογιστής – Προγραμματιστής (ERP)

    Το mydata δεν έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της Λογιστικής
    επιστήμης, αλλα και της Επιστήμης Υπολογιστών.
    ΑΠΟΔΕΙΞΗ:
    Μας πήρε περίπου τέσσερα (4) χρόνια να ολοκληρώσουμε τα Εσοδα.
    ΚΑΝΟΝΙΚΑ, επρεπε να περνάνε ΟΛΑ τα παραστατικά μέσα ΑΒΙΑΣΤΑ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για Φάκελο Εισαγωγών,Ασφαλιστικές Εταιρείες,
    Γραφεία Γενικού Τουρισμού, Εκτελωνιστές, Ξενοδοχεία κλπ.
    Ολα αυτά καταδεικνύουν τον κακό σχεδιασμό του.

    ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ που επίσης καταδεικνύουν τον λάθος σχεδιασμό:

    1) Δεν πρέπει να ενσωματωθούν τα παραστατικά διακίνησης εντός του
    mydata έτσι όπως είναι δομημένο. Πρέπει να πάνε σε ξεχωριστή εφαρμογή.
    ΑΠΟΔΕΙΞΗ:
    Μια εταιρεία καθαρά παροχής υπηρεσιών χωρις αποθήκη φυσικά, λαμβάνει
    ένα ΔΑ απο super market για καθαριστικά, σκούπες, κουβάδες,
    ξεσκονίστρες κλπ , κλπ), όπου και στο τέλος του μήνα της έρχεται και
    το τιμολόγιο.
    ΕΡΩΤΗΣΗ: το ΔΑ που θα το βάλει? Κανονικά έπρεπε να υπάρχει μιά
    διαδυκτιακή εφαρμογή, που να καταχωρούν οι λήπτες τέτοιον εταιρειών
    τα ΔΑ.

    2) Δεν πρέπει να ενσωματωθούν τα παραστατικά είσπραξης (POS/ePOS)
    εντός του mydata έτσι όπως είναι δομημένο. Ο Ταμειακός έλεγχος πρέπει
    να γίνεται με άλλο τρόπο.
    ΑΠΟΔΕΙΞΗ:
    Μια εταιρεία, πωλεί αγαθά στον πελάτη της (Α) αλλα και ταυτόχρονα
    αγοράζει και απο αυτόν αγαθά/υπηρεσίας ίσης αξίας (με τιμολόγιο), άρα
    κλείνει η υποχρέωση του πελάτη και δεν εκδίδεται κάποια απόδειξη
    είσπραξης.
    ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως το Τιμολόγιο πώλησης θα συσχετιστεί με κάποια Απόδειξη
    είσπραξης (βάση Α 1155/2023 Άρθρο 3, 1, παρ γ),τη στιγμή που δεν
    πρόκειται να εκδοθεί Απόδειξη είσπραξης?

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : είναι άδικο να συζητάμε για πρόστιμα, απο την στιγμή
    που το ιδιο το mydata έχει σχεδιαστεί ΛΑΘΟΣ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ : Πρέπει να το παγώσετε στα Εσοδα, να παγώσετε και τα
    πρόστιμα, και να ΣΧΕΔΙΑΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ένα νέο σύστημα που να είναι
    ΑΠΛΟ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, μέσω Δημόσιας Διαβούλευσης.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:35 | Βαλάντης

    Τα πρόστιμα του mydata οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη της παραοικονομίας.

    Υπο το φόβο των προστίμων θα οι πολίτες που θέλουν να προβούν στο επιχειρείν θα το σκέφτονται διπλά και τριπλά με αποτέλεσμα μειωμένη επιχειρηματικότητα, μειωμένα έσοδα ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 10:37 | Λευτέρης Τ.

    H πλατφόρμα MyData δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει όπως έχει σχεδιαστεί. Ένας ορθολογικός σχεδιασμός θα ήταν η στόχευση και το ανέβασμα μόνο των εσόδων για όλους. Σε μεγάλες εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία και χιλιάδες εγγραφές, καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ακόμη και για την ορθή μεταβίβαση των εσόδων σε live χρόνο. Για τα έξοδα αν συλλογιστείτε ότι όλες οι εγγραφές περνάνε μέσα από service centers του εξωτερικού για να μεταπέσουν στα λογιστικά βιβλία, είναι πραγματικά ανέφικτός ο στόχος που ζητάτε.
    Το κλείδωμα των δηλώσεων σε ΦΠΑ και δηλώσεις εισοδήματος, θα δημιουργήσεις χάος στην αγορά, καθώς δεν θα αντικατοπτρίζεται η πραγματική εικόνα των βιβλίων. Κανένα κλείδωμα δηλώσεων και φυσικά κανένα πρόστιμο για το MyData. Οι ελεγκτικές αρχές ας αξιολογούν τα στοιχεία που θα λαμβάνουν και ας στοχεύουν σε κλάδους που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Ο σχεδιασμός του MyData δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ούτε σε εταιρίες με απλογραφικά βιβλία ακόμη και με σχετικά λίγες εγγραφές. Ως λογιστές, το επάγγελμά μας έχει γίνει εξοντωτικό και δεν γίνεται να συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση.

    Με εκτίμηση,

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 09:15 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Επειδή γνωρίζετε καλύτερα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν επιλυθεί, κάνοντας ίσως πως δεν σας αφορούν ή και πως δεν τα βλέπετε, είναι άσκοπο να τα επαναλάβω και εγώ, αφού τα έχουν καλύψει όλοι οι ενδιαφερόμενοι προηγουμένως. Ειλικρινά είναι απορίας άξιο, αν έστω ένας από εσάς έχει τηρήσει ποτέ του στην πράξη τα βιβλία μιας εταιρείας (έστω μίας), η οποία να είναι κανονική και όχι άνευ ουσιαστικών συναλλαγών και να έχει καταφέρει να κάνει τα πάντα με την πλατφόρμα των mydata, έτσι όπως τα αναφέρετε ξανά και ξανά, ως να είμαστε εμείς οι μειωμένης αντίληψης επαγγελματίες και να μην κατανοούμε την απλότητα και την ευκολία που μας παρέχετε με την πληθώρα των αυτοματισμών και των καινοτομιών της. Τελικά με τα πρόστιμα αυτά θα πρέπει η κάθε μικρή και μεγάλη εταιρεία/επιχείρηση να έχει μηχανογράφο/ους, ή θα πρέπει οι λογιστές να πάψουν να ασχολούνται με το λογιστικό/φορολογικό μέρος και να μπαινοβγαίνουν ολημερίς στην πλατφόρμα για να ταΐσουν με δεδομένα την ακόρεστη ανάγκη σας για αυτόματη συμπλήρωση Ε3, Ν και έπειτα των οικονομικών καταστάσεων. Μέχρι τότε βέβαια θα έχει αποδειχθεί η αδυναμία της στόχευσης, ωστόσο οι εργατοώρες και τα πρόστιμα δεν θα γυρίσουν πίσω. Εσείς λογικά, θα συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο και εμείς να πασχίζουμε να αποδείξουμε ότι είστε λάθος.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 09:09 | Grigoris

    θα έπρεπε να μιλάτε για πρόστιμα αφού έχετε καταφέρει να δουλεύει στο 100% η πλατφόρμα mydata. εδώ καλά καλά δε μπορούμε να ανεβάσουμε όλα τα έσοδα μας και ζητάτε και τα έξοδα. αν θέλετε να δουλέψει κάποια στιγμή το Mydata κάντε το βήμα βήμα και ακούστε του λογιστές.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 00:13 | Βασιλική

    Η πλατφόρμα mydata δεν είναι καθόλου μα καθόλου λειτουργική. Χρειάζεται άμεσα επαναπροσδιορισμός.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 22:36 | GIANNIS K

    Εδώ και 2 χρόνια .οι προσπάθειες κάποιων να επιβάλλουν αυτό τον τρόπο σκέψης , λειτουργίας , ελέγχου ή όπως αλλιώς θέλουν να τον ονομάσουν, έχει αποτύχει, και μάλιστα στις πλάτες ενός ολόκληρου κλάδου, ο οποίος πραγματικά προσπάθησε πολλές φορές να καταλάβει τον τρόπο σκέψης του.
    Δυστυχώς θα πρέπει να αποδεχτείται την αποτυχία σας, και να προχωρήσουμε.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 22:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ

    Κοινή Επιστολή 24 συλλόγων Λ/Φ με θέμα «Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονικά βιβλία – Κοινές θέσεις, προτάσεις και αιτήματα Συλλόγων Λ/Φ για αποσαφήνιση και θέσπιση σαφούς πλαισίου»

    3 Δεκέμβριου 2021

    Από:

    1) ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ
    2) ΕΛΦΕΕ ΚΩ
    3) ΣΥΛ.ΛΟΓΙΣΤΩΝ Π.Ε.ΚΑΛΥΜΝΟΥ
    4) ΕΦΕΕ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
    5) ΕΦΕΕ ΞΑΝΘΗΣ
    6) ΣΥΛ.ΛΟΓ.ΦΟΡ/ΚΩΝ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓΓ.Β.ΕΒΡΟΥ
    7) ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝΟΥ
    8) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ
    9) ΣΥΛ.ΑΔΕΙΟΥΧ.ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡ/ΚΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ
    10) ΕΦΕΕ Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ
    11) ΕΦΕΕ ΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
    12) ΕΦΕΕ ΠΕΛΛΑΣ
    13) ΕΑΛΦΕΕ ΣΑΜΟΥ
    14) ΣΕΕΛΦΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    15) ΣΥΛ.ΛΟΓ.ΦΟΡ.ΕΛ.ΕΠΑΓΓ.Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
    16) ΕΛΦΕΕ ΧΙΟΥ
    17) ΣΥΛ.ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘ. ΕΠΑΓ. Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ
    18) ΕΝ.ΦΟΡ.ΕΛΕΥ.ΕΠΑΓΓ.ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
    19) ΕΛΦΕΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    20) ΕΦΕΕ ΛΕΣΒΟΥ
    21) ΣΥΛ.ΛΟΓ.ΦΟΡ/ΚΩΝ ΕΛ.ΕΠΑΓΓ. Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ
    22) ΣΥΛΛ.ΕΠΑΓΓ.ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
    23) ΣΕΕΛΦΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
    24) ΕΛΦΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    Προς:

    Α.Α.Δ.Ε
    Υπ’ όψη Διοικητή
    κ. Γ.Πιτσιλή

    Κοινοποίηση:

    Υπουργό Οικονομικών
    κ. Χρήστο Σταϊκούρα

    Υφυπουργό Οικονομικών
    κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

    Πρόεδρο Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
    κ.Βασίλειο Καμπάνη

    Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ( Ο.Ε.Ε)
    κ. Κωνσταντίνο Κόλλια

    Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
    Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
    Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
    Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος(ΚΕΕΕ)

    Ρόδος, 03/12/2021

    Θέμα: Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονικά βιβλία – Κοινές θέσεις, προτάσεις και αιτήματα Συλλόγων Λ/Φ για αποσαφήνιση και θέσπιση σαφούς πλαισίου.

    Κύριε Διοικητά,

    Με την οικονομία να βρίσκεται στον προθάλαμο του 2022 και κατά τα φαινόμενα έναντι νέων προκλήσεων που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας, ο κλάδος μας επιθυμεί δια της παρούσης να αποτυπώσει την τρέχουσα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η έλευση άλλης μίας πρόκλησης, του συστήματος myData, αλλά και να επιστήσει την προσοχή προς πάσα κατεύθυνση για τους κινδύνους αποτυχίας του.

    – Ξεκινώντας από τα εμφανή, διαπιστώνουμε πως το σύστημα έχει ακόμη σοβαρές ελλείψεις στην υλοποίησή του με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, οι χαρακτηρισμοί εξόδων να μην είναι ακόμη στο πλήρες εύρος τους εφικτοί, σωρεύοντας ήδη με το ξεκίνημα εκκρεμότητες.

    – Συνεχίζοντας, διαπιστώνουμε επίσης πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του συστήματος δεν ξέφυγε της πεπατημένης που ακολουθεί διαχρονικά η κεντρική διοίκηση σε μεταρρυθμίσεις τέτοιου είδους, δηλαδή στη ψηφιοποίηση – μηχανογράφηση της γραφειοκρατίας. Αντί να επιχειρηθεί πρώτα η απλοποίηση του φορολογικού και μετά η όποια προσπάθεια myData, επιχειρείται να ενσωματωθεί η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος μέσα στο σύστημα myData. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η ήδη πολυπληθής περιπτωσιολογία χαρακτηρισμού εγγραφών και αναρωτιέται εύλογα κανείς που θα φτάσει στο μέλλον αυτή, με τόσες και συχνές αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα.

    – Με τη χώρα μας να κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2021, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός σημαντικού μέρους της επιχειρηματικής κοινωνίας αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα εμπόδιο στη μερική υλοποίηση του συστήματος, κατά το μέρος δηλαδή που αφορά στη χρήση λογισμικού ή εφαρμογής για ηλεκτρονική τιμολόγηση.

    – Σε αντίθεση με την περί «μειώσεως του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων» αναφορά της ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της για τα myData, εμείς βλέπουμε αύξηση αυτού, τόσο σε κόστος εξοπλισμού όσο και υπηρεσίες υποστήριξης και αναρωτιόμαστε εάν η αναφορά για τη μείωση αυτή αποτελεί προϊόν οικονομοτεχνικής μελέτης ή απλής εκτίμησης. Η απόκτηση εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η απόκτηση σχετικού εξοπλισμού, ανθρώπινοι πόροι στην υποστήριξη συστημάτων και διαδικασιών και το ακριβότερο ίντερνετ στην Ευρώπη, αναμένεται να προσθέσουν και όχι να αφαιρέσουν κόστος από τις επιχειρήσεις.

    – Εάν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και:

    – Την έλλειψη δυναμικού – αναλυτικού εγχειριδίου που να περιέχει και να ομαδοποιεί όλες τις περιπτώσεις και κατηγορίες διαβίβασης και χαρακτηρισμού εσόδων και εξόδων και το οποίο θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και
    – Την αντικειμενική δυσκολία ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων να μηχανογραφηθούν και να διαβιβάζουν άμεσα τα έσοδά τους (αγρότες, οικοδόμοι, τεχνίτες επισκευών & συντηρήσεων),
    καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το σύστημα myData, στη μορφή που επιχειρείται να υλοποιηθεί, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.

    Κύριε Διοικητά,

    Η χώρα μας συγκαταλέγεται σε μία κατηγορία ανεπτυγμένων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα φοροδιαφυγής και για την αντιμετώπισή τους αναπτύσσουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το σύστημα που επιχειρούμε να υλοποιήσουμε εμείς. Οι χώρες αυτές (πχ Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία) δίνουν έμφαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και αρκούνται στην αποκλειστική ανάρτηση στοιχείων εσόδων και διακίνησης. Αντί να παραδειγματιστούμε από χώρες πιο προηγμένες από εμάς, εμείς προσπαθούμε να καταστούμε μία κατηγορία μόνοι μας επιχειρώντας να πρωτοτυπήσουμε παγκόσμια με την αντιστοίχιση και τον χαρακτηρισμό εξόδων και λοιπών εγγραφών.

    Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό πως οι υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι ακόμη σε θέση να αντεπεξέλθουν πλήρως σε ένα τέτοιο εγχείρημα με αυτό το εύρος. Ο κλάδος μας έχει αποδείξει διαχρονικά πως αποτελεί τον πιο σταθερό και ευπροσάρμοστο παράγοντα στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της κεντρικής διοίκησης, πράγμα που ισχύει και τώρα με το σύστημα myData. Όμως το σύστημα myData, πριν αρχίσει να ταυτίζει τελικές συναλλαγές μεταξύ εκδότη και λήπτη, πρέπει να ταυτίσει τις αρχικές απόψεις δημιουργού και χρήστη. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει μόνο …κατ’ αρχήν θεωρητική συμφωνία.

    Παραθέτουμε λοιπόν μία σειρά προτάσεων και αιτημάτων, η υλοποίηση των οποίων αποσκοπούν στην ομαλή εξέλιξη του συστήματος και στη δημιουργία σαφούς πλαισίου χρήσης του συστήματος:

    Α-Προτάσεις:

    1. Να θεσπιστεί η υποχρεωτική ανάρτηση μόνο των εσόδων και ταυτόχρονα να υλοποιείται τεχνικά και η διαβίβαση των στοιχείων διακίνησης.

    2. Παράλληλα να:
    2.1 Δοθεί έμφαση στην όσο το δυνατόν ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (όπου ηλεκτρονική τιμολόγηση εννοούμε τη μηχανογραφική έκδοση παραστατικών),
    2.2 Παρασχεθούν κίνητρα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό όλων των επιχειρήσεων.
    2.3 Δοθεί επαρκής χρόνος λειτουργίας στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και διαβίβαση μόνο των εσόδων (τουλάχιστον 5 έτη), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος και της πλήρους ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων.

    Β-Με βάση τα ανωτέρω αιτούμεθα τα κάτωθι:

    1. Το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα 4 τουλάχιστον έτη, να αναρτηθούν υποχρεωτικά μόνο τα έσοδα των επιχειρήσεων, σε χρόνο ίδιο με τον χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ της εκάστοτε οντότητας, ανεξάρτητα εάν αυτά αναρτώνται από λογισμικό της οντότητας. Εάν μία οντότητα δεν υπάγεται σε ΦΠΑ, ο χρόνος ανάρτησης να είναι αυτός που αντιστοιχεί στις οντότητες με απλογραφικά βιβλία.

    2. Το φορολογικό έτος 2022 να παραμείνει έτος χωρίς επιβολή κυρώσεων στην εκπρόθεσμη ή/και ανακριβή περιοδική διαβίβαση εσόδων, ως έτος ανοχής, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επιχειρήσεων.

    3. Για την περίοδο προσαρμογής, να διατηρηθεί η δυνατότητα διαβίβασης από το λογισμικό ERP του λογιστή, όλων των εσόδων των πελατών του που πληρούν τις προϋποθέσεις χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης.

    4. Η συμφωνία συναλλαγών εκδότη και λήπτη (πελάτη-προμηθευτή) δίκην ΜΥΦ, να γίνεται μόνο με την από μέρους των ληπτών διαβίβαση των συναλλαγών που δεν ανάρτησαν οι εκδότες, το αργότερο μέχρι τις 28/02 του επόμενου έτους, προκειμένου από 01/03 να μπορεί να εκκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χωρίς εκκρεμότητες σε συναλλαγές Β2Β. Οι υπόλοιπες αντικριζόμενες συναλλαγές να θεωρούνται ως αληθείς, εάν για αυτές δεν εκφράστηκε διαφωνία από τον λήπτη μέχρι τις 28/02 του επόμενου έτους.

    5. Η διαβίβαση του χαρακτηρισμού εξόδων Α1 λήπτη, της σύνοψης και του χαρακτηρισμού εξόδων Β1-Β2 λήπτη και της σύνοψης και του χαρακτηρισμού Γ εγγραφών τακτοποίησης εσόδων-εξόδων να παραμείνει απολύτως προαιρετική, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες των χαρακτηρισμών σε βάθος χρόνου και να αποκτηθεί σαφής γνώμη για την ωφέλεια από την υποχρεωτική προσθήκη τους στο σύστημα.

    Όμως κύριε Διοικητά, για να μην αιθεροβατεί κανείς μας, οφείλουμε να δεχθούμε πως το εφαρμόσιμο και η επιτυχία των ανωτέρω που αφορούν στο σύστημα myData ή όποιων προτάσεων και αιτημάτων, απαιτεί τη θεσμική παρέμβαση της πολιτείας και τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου στον άξονα των κατωτέρω παρεμβάσεων:

    – Πρώτα από όλα απαιτείται η απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος σε βάθος 5ετίας. Όσο διαρκεί δηλαδή η προσαρμογή και εξοικείωση των επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, να απλοποιείται παράλληλα το φορολογικό μας σύστημα εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις και το αχρείαστο πλήθος της περιπτωσιολογίας που το διέπει.

    – Απαιτείται επίσης και η αναγκαία τροποποίηση της παρ.3 του αρθ.6 της απόφασης Α.1138/2020, με τον ορισμό μηδενικών ορίων ακαθαρίστων εσόδων για τους χαρακτηρισμούς των εγγραφών στα ηλεκτρονικά βιβλία (MyData), ακόμη και αν αυτοί είναι στο αρχικό στάδιο προαιρετικοί. Θεωρούμε ότι, η διασφάλιση της επιτυχίας του εγχειρήματος απαιτεί τη συνδρομή και τη θεσμική διαπίστευση του κατά νόμο αδειούχου Λογιστή/Φοροτεχνικού, όπως συμβαίνει για όλες τις δηλωτικές φορολογικές και λογιστικές υποχρεώσεις, που προβλέπουν οι κατά περίπτωση διατάξεις (Ν. 2873/2000, άρθρο 38, Ν. 2515/1997, Ν. 3842/2010, Ν. 4308/2014, Π.Δ. 340/1998, κ.λπ.).

    – Απαιτείται η έκδοση αναλυτικού εγχειρίδιο οδηγιών από την ΑΑΔΕ που θα ομαδοποιεί σταδιακά όλες τις περιπτώσεις διαβίβασης. Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός δυναμικού επιχειρησιακής φύσεως εγχειριδίου για τα πρακτικά θέματα εφαρμογής του συστήματος που θα προφυλάξει από τη λάθος αντιμετώπιση και την κατασπατάληση χαμένων εργατοωρών για την εύρεση του τρόπου ορθής μεταφοράς στα ηλεκτρονικά βιβλία mydata όλων των λογιστικών γεγονότων των επιχειρήσεων.
    Η καθημερινότητα του λογιστή φοροτεχνικού έχει άπειρα παραδείγματα κατασπατάλησης πολύτιμου χρόνου στην διόρθωση μεμονωμένων εγγραφών από αυτοματοποιημένες διαδικασίες μαζικής καταχώρησής τους πχ από γέφυρες εμπορικών προγραμμάτων. Μπορεί για παράδειγμα 5.000 εγγραφές να τακτοποιηθούν σε 30 λεπτά, αλλά μόνο 10 προβληματικές να τακτοποιηθούν σε 90 λεπτά της ώρας. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που επιμένουμε στη σταδιακή εξέλιξη του συστήματος, ξεκινώντας πρώτα από την ηλεκτρονική τιμολόγηση και διαβίβαση μόνο των εσόδων.

    – Πέρα από την έκδοση αναλυτικού εγχειριδίου, απαιτείται και η κωδικοποίηση όλης της σχετικής νομοθεσίας για την εφαρμογή του συστήματος myData, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος (λογιστής , επιχείρηση υπόχρεη σε διαβίβαση, φορολογικός έλεγχος, εταιρεία μηχανογράφησης) να ανατρέχει σε ένα συνεκτικό, περιεκτικό και έγκυρο κείμενο προκειμένου να διευκρινίσει τα όποια ζητήματα. Σήμερα έχουμε την απόφαση Α.1138/2020, η οποία έχει δεχθεί «δίκην μπαλώματος», μια σειρά από τροποποιήσεις, στην ανάγνωση των οποίων ο μη ειδικός (αυτός που δεν είναι νομικός) κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λάθος ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων.

    – Απαιτείται επίσης να συμπληρωθούν – τροποποιηθούν όλοι οι σχετικοί φορολογικοί νόμοι που άπτονται της λειτουργίας της πλατφόρμας myData. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ν 4308/2014 (ΕΛΠ) στο βαθμό που επηρεάζεται ο χρόνος έκδοσης των λογιστικών στοιχείων, από τον χρόνο διαβίβασης ή ο χρόνος ενημέρωσης των λογιστικών αρχείων από τον χρόνο διαβίβασης. Ομοίως και οι διατάξεις του Ν 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) στον βαθμό που ο χρόνος διαβίβασης των δεδομένων επηρεάζει τον διαθέσιμο χρόνο του λογιστή – επιχείρησης για την σύνταξη και υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

    – Πριν την επιβολή οποιονδήποτε κυρώσεων, απαιτείται η πλήρης λειτουργικότητα του όποιου συστήματος διαβίβασης στοιχείων και το κατά τα ανωτέρω πλαίσιο νομοθετικής επάρκειάς του να είναι ήδη θεσπισμένο. Εκτιμούμε δε και ως αναγκαία τη δημιουργία ενός Help Desk για την άμεση υποστήριξη των χρηστών, ειδικότερα στον χρόνο κατά τον οποίο αποφασιστούν τυχόν κυρώσεις.

    – Και επιτέλους, πρέπει κάποια στιγμή να θεσπιστεί σοβαρό πλαίσιο αντιμετώπισης του θέματος που αφορά στην ασθένεια του λογιστή και να σταματήσει η πολιτεία να μας αντιμετωπίζει ως «αναλώσιμους». Ασθένεια λογιστή σημαίνει αποδιοργάνωση επιχείρησης και είναι ανεπίτρεπτο να πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη συνάδελφος που έχασε προθεσμίες επειδή αναγκάστηκε να νοσηλευθεί. Η έλλειψη πλαισίου αποτελεί μέγιστη προσβολή στον νομικό μας πολιτισμό και στη γυναίκα συνάδελφο που αναγκάζεται να προσαρμόσει την εγκυμοσύνη της στα πιθανά κενά των ασφυκτικών προθεσμιών που επιβάλλει η φορολογική διοίκηση. Και σε αυτό, όπως και σε κάθε άλλο θέμα, ο κλάδος μας είναι έτοιμος να καταθέσει προτάσεις σε μία ουσιαστική όμως συζήτηση που θα οδηγήσει στη θέσπιση του ανωτέρω πλαισίου.

    Εν κατακλείδι κύριε Διοικητά,

    Ως επιστήμονες είμαστε υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και έχουμε ήδη αποδείξει ότι, ακόμη και χωρίς τον κατάλληλο σεβασμό που αρμόζει στον κλάδο μας, αντεπεξήλθαμε σε όλες τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές προκλήσεις επιδεικνύοντας παροιμιώδη ετοιμότητα και επίπεδο προσαρμογής.

    Για να προχωρήσει όμως το σύστημα ταχύτερα προς την επιτυχία και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί λήψης κωδικών και αποστολής δεδομένων, θα πρέπει να ακολουθηθεί γράμμα προς γράμμα το αλφαβητάρι της επιτυχίας και όχι η άμεση γεφύρωση του Α με το Ω.

    Άποψή μας λοιπόν είναι πως για να επιτύχει το σύστημα θα πρέπει να κατακτηθεί σταδιακά κάθε γράμμα της Ελληνικής Αλφάβητου, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

    Α) Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος,
    Β) Διεύρυνση μηχανογραφικής έκδοσης παραστατικών,
    Γ) Θέσπιση κανονιστικού πλαισίου και ανάρτηση μόνο των εσόδων,
    Δ) Εξάλειψη στρεβλώσεων,
    Ε) Επαναξιολόγηση και οριστικές αποφάσεις για χαρακτηρισμό εξόδων σε 5 έτη.

    Με εκτίμηση,

    Για τα υπογράφοντα σωματεία Λογιστών-Φοροτεχνικών,

    Για την ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ
    Ο Πρόεδρος
    Παπαγρηγορίου Νικόλαος

    Για την ΕΛΦΕΕ ΚΩ
    Ο Πρόεδρος
    Χρήστος Εψιμος

    Για τον ΣΥΛ.ΛΟΓΙΣΤΩΝ Π.Ε Καλύμνου
    Ο Πρόεδρος
    Κοπανέζος Αντώνιος

    Για την ΕΦΕΕ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Ζυγουλιάνος Στέργιος

    Για την ΕΦΕΕ ΞΑΝΘΗΣ
    Η Πρόεδρος
    Μπατζακίδου Ειρήνη

    Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡ/ΚΩΝ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓΓ.ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
    Ο Πρόεδρος
    Σταυρίδης Απόστολος

    Για τον ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝΟΥ
    Ο Πρόεδρος
    Δαέλης Γεώργιος

    Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ
    Ο Πρόεδρος
    Μπαστούνης Ε.Δημήτριος

    Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡ/ΚΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ
    Ο Πρόεδρος
    Σταυρουλάκης Αρτ.Κων/νος

    Για την ΕΦΕΕ Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ
    Ο Πρόεδρος
    Κιούρκας Κωνσταντίνος

    Για την ΕΦΕΕ ΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Θεοδόσης Γεώργιος

    Για την ΕΦΕΕ ΠΕΛΛΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Σουπιάδης Ιωάννης

    Για την ΕΑΛΦΕΕ ΣΑΜΟΥ
    Ο Πρόεδρος
    Αγγελής Νικόλαος

    Για την ΣΕΕΛΦΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Σταυρίδης Απόστολος

    Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡ.ΕΛ.ΕΠΑΓΓ.Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
    Ο Πρόεδρος
    Ανδρουλιδάκης Νικόλαος

    Για την ΕΛΦΕΕ ΧΙΟΥ
    Η Πρόεδρος
    Βερνιώτου Αννα

    Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓ.Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Λιθοξοίδης Κωνσταντίνος

    Για την ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤ.ΕΛ.ΕΠΑΓΓ.ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ -ΕΦΕΕΚΙ
    Ο Πρόεδρος
    Παπαδάτος Πλάτωνας

    Για την ΕΛΦΕΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    Η Πρόεδρος
    Τσουκαλάς Νίκος

    Για την ΕΦΕΕ ΛΕΣΒΟΥ
    Ο Πρόεδρος
    Τατάκης Παναγιώτης

    Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡ/ΚΩΝ ΕΛ. ΕΠΑΓΓ. Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Μαυρογιάννης Γεώργιος

    Για τον ΣΥΛΛ.ΕΠΑΓΓ.ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Κορφιάτης Φίλιππος

    Για τον ΣΥΛΛ.ΕΛ.ΕΠΑΓΓ.ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Γεώργιος Παπαδημητρίου

    Για την ΕΛΦΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Ο Πρόεδρος
    Κουτσουμπός Κωνσταντίνος

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 15:33 | Γιώργος Χριστοφοράκης

    Προβλήματα ετών για τα οποία τηλεφωνούμε στην AADE, καταχωρούν το αίτημα και μετα από μέρες κάποιος τηλεφωνεί χωρίς να δίνει λύση , αντίθετα μέχρι πρότινος έλεγαν ότι θα απαιτηθούν ίσως και τέασερα χρόνια για πλήρη εφαρμογή mydata.Συνοπτικά , πως είναι δυνατόν να κλειδώνει η εφαρμογή φπα και να παίρνει στοιχεία μόνο απο mydata , όταν στα τουριστικά γραφεία αλλά και σε μία σειρά αλλων επιχειρήσεων τα στοιχεία που εμφανίζονται είναι ανακριβή στην περιοδική δήλωση. Πως είναι δυνατόν να εχει μπεί μέχρι 24/02/2024 προθεσμία για σύνδεση pos με erp προγράμματα όταν οι εταιρίες τεχνικά δεν γνωρίζουν πως θα γίνει αυτή η διασύνδεση , άσχετα αν έχουν δώσει ψεύτικες διαβεβαιώσεις.Πως είναι δυνατόν 17/11/2023 να έχει πέσει η πλατφόρμα mydata και να συζητάμε για πρόστιμα.Ωρες ατελείωτες και απλήρωτες για να γίνει επικοινωνία του λογιστή με παρόχους , τεχνικούς προγραμμάτων erp, τράπεζες , τεχνικούς pos και μια σειρά αλλων που για όλους την τελική ευθύνη πρέπει να έχει ο λογιστής και στην τελική να πληρώνει και πρόστιμα ή να μαλώνει με την επιχείρηση.Ο πραγματικά υπεύθυνος που όπως καυχιέται το σκέφθηκε ένα βράδυ με λίγους φίλους του να αποπεμθεί και σε πρώτη φάση να υπάρχει υποχρέωση μόνο για αποστολή εσόδων σε εύλογο χρονικό διάστημα., χωρίς πρόστιμα.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 15:49 | Γιώργος

    Προβλήματα ετών για τα οποία τηλεφωνούμε στην AADE, καταχωρούν το αίτημα και μετα από μέρες κάποιος τηλεφωνεί χωρίς να δίνει λύση , αντίθετα μέχρι πρότινος έλεγαν ότι θα απαιτηθούν ίσως και τέασερα χρόνια για πλήρη εφαρμογή mydata.Συνοπτικά , πως είναι δυνατόν να κλειδώνει η εφαρμογή φπα και να παίρνει στοιχεία μόνο απο mydata , όταν στα τουριστικά γραφεία αλλά και σε μία σειρά αλλων επιχειρήσεων τα στοιχεία που εμφανίζονται είναι ανακριβή στην περιοδική δήλωση. Πως είναι δυνατόν να εχει μπεί μέχρι 24/02/2024 προθεσμία για σύνδεση pos με erp προγράμματα όταν οι εταιρίες τεχνικά δεν γνωρίζουν πως θα γίνει αυτή η διασύνδεση , άσχετα αν έχουν δώσει ψεύτικες διαβεβαιώσεις.Πως είναι δυνατόν 17/11/2023 να έχει πέσει η πλατφόρμα mydata και να συζητάμε για πρόστιμα.Ωρες ατελείωτες και απλήρωτες για να γίνει επικοινωνία του λογιστή με παρόχους , τεχνικούς προγραμμάτων erp, τράπεζες , τεχνικούς pos και μια σειρά αλλων που για όλους την τελική ευθύνη πρέπει να έχει ο λογιστής και στην τελική να πληρώνει και πρόστιμα ή να μαλώνει με την επιχείρηση.Ο πραγματικά υπεύθυνος που όπως καυχιέται το σκέφθηκε ένα βράδυ με λίγους φίλους του να αποπεμθεί και σε πρώτη φάση να υπάρχει υποχρέωση μόνο για αποστολή εσόδων σε εύλογο χρονικό διάστημα., χωρίς πρόστιμα.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 13:31 | Sotiris P

    Εξοντωτικά πρόστιμα με μόνο σκοπό το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων και κατα συνέπεια των μικρών λογιστικών γραφείων. Παραδέχονται ότι δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις και η λύση που βρήκαν είναι να μείνουν λιγότερες. Το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα είναι το σκέλος των εσόδων και τίποτα άλλο.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 11:59 | Δ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΑΚΟΥΤΕ ΑΗΔΙΑΣΑ ΠΛΕΟΝ

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 09:57 | Δημήτρης Δ.

    Δυστυχώς η πλατφόρμα mydata δεν λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί.
    Πρόθεση της διοίκησης είναι να προσθέσει σε αυτό διαδικασίες χωρίς να είναι λειτουργικό στα έως τώρα ζητούμενα.
    Πλήθος ωρών εργασίας έχουν καταναλωθεί χωρίς αμοιβή κυρίως από τα γνωστά υποζύγια της διοίκησης τους λογιστές φοροτέχνες και οικονομολόγους.
    Σεμινάρια και με την συμμετοχή των υπευθύνων της διοίκησης, δεν λύνουν τα προβλήματα του συστήματος ή στην καλύτερη περίπτωση λύνονται με πολύ αργό ρυθμό.
    Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλλονται πρόστιμα ανά ημέρα διότι θα επιβληθούν σε όλες τις επιχειρήσεις. πχ Τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ διαβιβάζουν λανθασμένα τις πληροφορίες. Θα επιβληθούν πρόστιμα σε αυτές τις εταιρείες; Δεν επιθυμούν να συμμορφωθούν ;
    Οι εταιρείες λογισμικού απαιτούν υπέρογκα ποσά για συντήρηση των προγραμμάτων και για τις ώρες υποστήριξης που φτάνουν ακόμα και στα 60 ευρώ πλέον φπα την ώρα !
    Διαβιβάζονται παραστατικά εσόδων τα οποία λαμβάνουν ΜΑΡΚ και δεν εμφανίζονται στον αντισυμβαλλόμενο και δεν είναι μια η περίπτωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο και θα γίνεται ενδικοφανή προσφυγή ; Υπάρχουν οι πόροι να τις διαχειριστεί η διοίκηση; Είναι αναπτυξιακό για τις επιχειρήσεις;
    Από την στιγμή που διαβιβάζουν online έσοδα, χονδρικής και λιανικής, οι επιχειρήσεις τι εξυπηρετεί ο πάροχος τιμολόγησης και οι ταμειακές μηχανές -φτμ;
    Συνοψίζοντας ΄
    Κανείς δεν είναι αντίθετος με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
    Επανασχεδιασμός με πιο απλές απαιτήσεις που θα αξιοποιηθούν από την διοίκηση και όταν αξιοποιηθούν αναβάθμιση σε επιπλέον πληροφορίες εφόσον έχουν λυθεί τα προβλήματα.
    Κανένα πρόστιμο εφόσον υπάρχει συμμετοχή στην πλατφόρμα, διαφορετικά πρόστιμα και στις εταιρείες πληροφορικής με πλαφόν στις αμοιβές για mydata
    στο μέγιστο 9-10 ευρω την ώρα για κάλυψη του κόστους ενός εργαζόμενου που θα λύνει τα θέματα που προκύπτουν. Εάν δεν λύνονται καταγγελία από τις επιχειρήσεις και πρόστιμο στις εταιρείες πληροφορικής
    Η εφαρμογή των mydata λύνει πιθανόν κάποια θέματα φοροδιαφυγής πλασματικών δαπανών, εφόσον βέβαιά είναι έτοιμη η διοίκηση να τα αξιοποιήσει, που μοιάζει δύσκολο για πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω του κόστους ελέγχου. Δεν λύνει όμως την φοροαποφυγή, την μη έκδοση παραστατικών
    το λαθρεμπόριο κτλ
    Χρήζει επανασχεδιασμού με απλότητα και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Διαφορετικά δεν θα αποδώσει ούτε στα λίγα που μπορεί να προσφέρει και όταν επιβληθούν τα πρόστιμα θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος όγκος ενδικοφανών προσφυγών και προσφυγή στα φορολογικά και όχι μόνο δικαστήρια

    Με τιμή

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 19:12 | Διονύσης

    Το mydata είναι πολύ δύσκολο , και χρονοβόρο, με αποτέλεσμα, άλλοι,
    να μην προλαβαίνουν να καταχωρούν τα Εξοδα, αλλα και όσοι τα
    προλαβαίνουν αναγκαστικά κάνουν λάθη , λόγω του ότι
    δεν είναι αυτοματοποιημένο και εμπλέκει σε μεγάλο βαθμό
    τον ανθρώπινο παράγοντα.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ είναι άδικο να συζητάμε για πρόστιμα.

    ΤΩΡΑ…

    Αν θέλετε ένα σύστημα, που να μην χρειάζεται και διασταύρωση παραστατικών, περιορίστε το mydata στα Εσοδα ΜΟΝΟ, και χωρίς
    αποδείξεις POS, και Παραστατικά διακίνησης.

    Αν θέλετε κάτι ποιό διευρυμένο , πρέπει να το παγώσετε
    στα Εσοδα, να παγώσετε και τα πρόστιμα, και να ΣΧΕΔΙΑΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ
    ένα νέο σύστημα που να είναι ΑΠΛΟ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, μέσω
    Δημόσιας Διαβούλευσης.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 18:22 | Δημητριος Ροντοπουλος

    Τα my data ειναι ένα εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής αλλα τα στενά χρονικά περιθώρια ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ των δεδομένων τα καθιστούν ένα καθημερινό βραχνά και αναίτιο άγχος για τις επιχειρήσεις .Για ποιο λόγο θα πρέπει αποστέλλονται τόσο σύντομα; Δήλωση περιοδικές ΦΠΑ γίνονται καθημερινά; Οι πλατφόρμα δεν λειτουργεί εύρυθμα , άλλαξα τρεις εταιρίες μέχρι να βρεθεί τελικώς λύση, γιατι πολλοί Τεχνικοι δεν γνωρίζουν τη λειτουργία τους . Το ύψος των προστίμων ειναι αναιτιολόγητο. Ακόμη και αν κάποιος καθυστερήσει να αποστείλει θα πρέπει με έχει περαιτέρω προθεσμία γι αυτο όπως υπάρχει αντίστοιχα τροποποιητική ΦΠΑ . Η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται με σχολαστικισμο και αυστηρή γραφειοκρατία. Το σίγουρο ειναι πως σας έχουν παρουσιάσει τη λειτουργία των my data σε demo και όχι σε πραγματική λειτουργία.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 18:40 | Gk

    Στο υπόμνημα του άρθρου αναγράφεται πως νομοθετείται « προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή .»
    Η αποτελεσματική εφαρμογή και η ορθή λειτουργία της πλατφόρμας είναι το ζητούμενο , για όλους όμως τους συμμετέχοντες .

    Τι εχει γίνει όμως εως σήμερα ?

    Η αρχή έγινε με την χρήση 2021 , όμως η εφαρμογή ήταν προβληματική κυρίως από τον αρχικό λάθος σχεδιασμό της και από την καθυστέρηση των εταιρειών Λογισμικού να την υποστηρίξουν .

    Για το ετος 2022 συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση , με συνέχεις διορθώσεις της πλατφόρμας και την συνεπαγόμενη καθυστέρηση και αναμονή των εμπορικών προγραμμάτων .

    Καθώς οι αλλαγές ήταν συνεχείς χάθηκαν χιλιάδες εργατοώρες σε αλλαγές και επανακαταχώρηση παραστατικών , ενώ την μια φορά – μέχρι στιγμής – που ανακοινώθηκε κάποια λήξη προθεσμίας οι εταιρείες λογισμικών ήταν ανήμπορες να διαχειριστούν τον όγκο « κλήσεων » για παροχή τεχνικής βοήθειας , για οποιοδήποτε λόγο βέβαια και όχι μόνο για τα mydata .

    Στο έτος 2023 συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση , και σημάδια βελτίωσης αρχίσαν από τον Σεπτέμβριο 2023 καθως η πλατφόρμα αναβαθμίστηκε με νέες δυνατότητες .

    Που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή ?

    Τα έσοδα διαβιβάζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό ορθά αλλα υπάρχουν αρκετες ιδιαιτερότητες που δεν έχουν λυθεί , αντίθετα το σκέλος των εξόδων σε μεγάλο βαθμό υστερεί .

    Εξακολουθεί όμως να παρουσιάζεται προχειρότητα στον σχεδιασμό που έχει σαν αποτέλεσμα να ξοδεύονται επιπλέον εργατοώρες που πλέον είναι πολύτιμες και κοστίζουν και ακριβά . Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έναρξη διαβίβασης των εσόδων από τον τραπεζικό τομέα και από τις ΔΕΚΟ , στην μεν πρώτη περίπτωση διορθώθηκαν γρήγορα σχετικά τα κραυγαλέα λάθη διαβιβάσεων αλλά ακολουθείται διαφορετική διαδικασία από κάθε τράπεζα,ενώ στη δεύτερη περίπτωση η αντιμετώπιση έγινε με έκδοση νέας απόφασης ,και στις 2 περιπτώσεις προστέθηκε περισσότερος χρόνος καταχωρήσεων στους λήπτες .

    Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση ο βαθμός ενασχόλησης και ο αυξημένος χρόνος καταχωρήσεων και ελέγχου αποτελεί πλέον ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΌ της πλευράς των εξόδων ,σε αντίθεση δλδ με το σκέλος των εσόδων οπού υπάρχει η ευχέρεια αυτόματων χειρισμών και βέβαια όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται σε περίοδο που θεωρείται ουσιαστικά δοκιμαστική και υπάρχει η ανεση χρόνου ,, .

    Όλες αυτές οι επιπτώσεις ανάλογα με την επιλογή λογισμικών προγραμμάτων είτε ελαχιστοποιούνται ή μεγεθύνονται γιατί η αλήθεια είναι πως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ καταφέρει ολες οι εταιρείες πληροφορικής να παρουσιάσουν και να ενσωματώσουν στα προγράμματα , τα κατάλληλα χρηστικά εργαλεία και βοηθήματα για την άνευ εμποδίων και προβλημάτων επαφή των χρηστών με την πλατφόρμα mydata .

    Ακραία παραδείγματα είναι η διασύνδεση πιστωτικών τιμολόγιών από εκδότη που έχουν καταχωρηθεί ως τιμολόγια από τον χρήστη και το ανάποδο χωρίς καμία προειδοποίηση , επίσης η αδυναμία εμφάνισης από τα προγράμματα ορισμένων παραστατικών που ενώ έχουν διαβιβασθεί κανονικά από τους εκδότες στην πλατφόρμα , εχουν παρει Μαρκ κτλπ .. για τους λήπτες καθώς το πρόγραμμα τους ΔΕΝ τα βλέπει είναι ανύπαρκτα ,και σε αυτές τις περιπτώσεις η διαχείριση τους απαιτεί ιδιαίτερα πρόσθετο χρόνο απασχόλησης , αντίθετα εμφανίζονται στους λήπτες ακυρωμένα παραστατικά των εκδοτών κτλπ .

    Καθώς η οποιαδήποτε λογιστική καταχώρηση εξόδου απαιτεί την κατοχή των χειρόγραφων παραστατικών , διαφαίνεται πως σε ορισμένες κατηγορίες εξόδων πχ καύσιμα , η αναζήτηση τους απαιτεί ιδιαίτερα πρόσθετο χρόνο ή και αδυναμία εύρεσης .

    Θα ήθελα να τονίσω πως η πρόοδος για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα αφορά σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες πληροφορικής που στην παρούσα στιγμή ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να προσφέρουν άμεση τεχνική βοήθεια στους χρηστες , ειδικότερα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις ανταπόκρισης και συνεργασίας με τα λογιστήρια για τον προγραμματισμό και διευθέτηση των νέων απαιτήσεων της πλατφόρμας .

    Η επίσημη απόκρυψη των προβλημάτων της πλατφόρμας για το οποία ΔΕΝ εχει δημοσιευθεί καμία λίστα εκκρεμοτήτων και αναμενομένων διορθώσεων δημιουργεί επίσης απορίες που οδηγούν σε αμφισβητήσεις προθέσεων .

    Η από καιρό αναμενόμενη καθιέρωση των προστίμων , δημιουργεί τουλάχιστον απορία καθώς θα καταλάβαινε κάποιος τρίτος πως το νέο εγχείρημα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί απρόσκοπτα , δλδ έχουν λυθεί ΟΛΕΣ οι εκκρεμότητες και οι μελλοντικές , κάτι που τελικα δεν ευσταθεί , και γιαυτό θα έπρεπε να αντικατασταθεί από μια σειρά Νομοθετημένων λύσεων προς την σωστή κατεύθυνση , όπως η υποχρεωτική ενημέρωση των επιχειρήσεων από τους επαγγελματικούς τους φορείς , η διενέργεια στατιστικών μελετών για την πορεία του έργου και των επιπτώσεων , η υποχρέωση των εταιρειών λογισμικού να παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση , η εκδοση συνολικού εγχειριδίου εκπαίδευσης και αντιμετώπισης προβλημάτων με συνεχή ενημέρωση κλτπ

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 14:03 | Νικος

    Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά , το my data δεν προστατεύει το κράτος από την φοροδιαφυγή.

    Κάνω μια απλή ερώτηση; στις λιανικές συναλλαγές ποια υποχρέωση my data θα ανακόψει την μη έκδοση αποδείξεων;

    Μελετήστε μια απλή πρόταση ως παρακάτω.

    Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος απόκρυψης εσόδων είναι στις λιανικές συναλλαγές
    Δώστε γενναίες φοροαπαλλαγές στους λήπτες των λιανικών συναλλαγών για συλλογή αποδείξεων πχ για τρία έτη σε περίπτωση που δεν αντέχει το κράτος τέτοιο μέτρο.

    Αυτόματα θα υπάρξει αύξηση των δηλωθέντων εσόδων στα αντίστοιχα επαγγέλματα.

    Με μια απλή μελέτη στην μετά την τριετία κατάργηση τους θα μπορεί να έλεγχοι ποιοί θα μειώσουν εκ νέου τα εισοδήματα τους και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:46 | ΚΩΣΤΑΣ

    Καλό θα ήταν να καταλάβετε κύριοι τεχνοκράτες ότι δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό
    με τόσες υποχρεώσεις που έχουν πλέον τα λογιστικά γραφεία, που πέρα από τις λογιστικές υπηρεσίες που παρέχουν τα έχετε μετατρέψει και σε ΚΕΠ να εφαρμόσουν αυτά τα οποία προτείνετε.
    Για να σας θυμίσω και την περίοδο covid που αγωνιστήκαμε δίπλα στον πολίτη.
    Για αυτό λοιπόν η μόνη υποχρέωση που πρέπει να υπάρχει στα MYDATA να είναι μόνο στο θέμα των εσόδων και πουθενά αλλού.
    Με τα ψηφιακά εργαλεία που καμαρώνετε ότι έχετε, πλέον είναι εύκολο από το σύστημα να κάνει τις αντιστοιχίσεις μεταξύ εκδότη και λήπτη.
    Φτάνει ποια με την προχειρότητα και την πολυπλοκότητα.
    Μπορείτε να κάνετε απλά τα πράγματα.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:29 | Τσαπουτζόγλου Ιωάννης

    Η πλατφόρμα Mydata μπορεί να αποτελέσει ένα άριστο εργαλείο για την ορθή ενημέρωση των Βιβλίων αλλά και της φορολογικής διοίκησης.
    Αρκεί όμως να γίνεται διαβίβαση εσόδων από τις επιχειρήσεις.

    Ο στόχος της αυτόματης συμπλήρωσης δηλώσεων ΦΠΑ και Ε3 στο σκέλος των δαπανών, δεν πρέπει να αφορά την επιχείρηση και φυσικά ούτε να κινδυνεύει με πρόστιμα λόγω μη ορθής διαβίβασης του ΥΠΟΧΡΕΟΥ ΕΚΔΟΤΗ. Οι όποιες ανακρίβειες εν πρέπει να αφορούν την αποτύπωση ανά κωδικό εντύπου αλλά σε σύνολο αξιών. Είναι παράλογο να πληρωθεί πρόστιμο ανακρίβειας αν μία δαπάνη δεν πήγε π.χ. σε Ε3-586 και πήγε σε Ε3-587. Επίσης δεν πρέπει μία πραγματική δαπάνη να μην αναγνωρίζεται ως προς το ΦΠΑ και το Εισόδημα.

    Άλλωστε κι η πλατφόρμα mydata έχει τα προβλήματα της. Για παράδειγμα σε πολλές εταιρείες (πελάτες ου γραφείου), ενώ οι εκδότες έχουν διαβιβάσει και η εγγραφή τους έχει πάρει ΜΑΡΚ και φαίνεται στην πλατφόρμα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ να γίνουν λήψη από το ERP. Η ΑΑΔΕ δεν απαντά σε ερωτήσεις που έχουμε θέσει για το θέμα

    Επίσης πρέπει να σας αναφέρω ότι οι εταιρείες μηχανογράφησης δεν είναι έτοιμες και τα ERP δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα ορισμένων υπαρκτών καταστάσεων και λογιστικών εγγραφών, με ελλιπές και ανεκπαίδευτο προσωπικό. Επίσης τα ERP είναι ημιτελή και κάθε επιπλέον κίνηση και παραμετροποίηση επιβαρύνει το διοικητικό κόστος των εταιρειών.

    Παραδείγματα ( ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) που δημιουργούν προβλήματα
    * Παραστατικά εκδοτών δε ενημερώνουν τα ERP
    * Τράπεζες και ΔΕΚΟ είναι στο απυρόβλητο, και ή δεν διαβιβάζουν ή διαβιβάζουν λανθασμένα στοιχεία
    * Ο φάκελος κοστολόγησης εισαγωγών δεν έχει ουσιαστικά παραμετροποιηθεί από τις εταιρείες , κυρίως ως προς τον ΦΠΑ τελωνείου, που απαιτείται να γίνει καταχώρηση 2 φορές, μία για λόγους Mydata με το τιμολόγιο εξωτερικού και μία για λόγους ΦΠΑ αφού οφείλεται και καταβάλλεται στο Τελωνείου ή στον εκτελωνιστή.
    Ειδικά η οδηγία που έδωσε στους εκτελωνιστές, 2 επιλογές διαβίβασης δημιουργεί τεράστια προβλήματα ορθής απεικόνισης.
    * Η διαδικασία διόρθωσης λόγω απόκλισης ή λόγω μη διαβίβασης από τον εκδότη, δεν θα έπρεπε να τιμωρείται με κανένα πρόστιμο. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να καταργηθεί ως διαδικασία ή να τακτοποιείται ΜΟΝΟ για τα ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ εως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 10:01 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Έχω λογιστικό γραφείο με έδρα το σπίτι μου,στον 3ο όροφο,χωρίς ταμπέλες,χωρίς καν αναφορά της δραστηριότητάς μου στο κουδούνι.Έχω λιγοστούς πελάτες,γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσω την επιχείρησή μου.Εισπράττω ένα μικρό ενοίκιο για να πληρώνω το δάνειό μου,επίσης είμαι και σχολική τροχονόμος.
    Είμαι διαζευγμένη μητέρα 3 παιδιών.
    Με το νέο σύστημα και θα φορολογηθώ με ένα εισόδημα που δεν βγάζω και θα χάσω το επίδομα τέκνων,που είναι τόσο πολύτιμο για την οικογένειά μου.
    Σας παρακαλώ διευρύνετε τις εξαιρέσεις και για τους επιτηδευματίες με έδρα την οικία τους και λάβετε υπόψιν σας για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και τα ενοίκια.
    Ευχαριστώ θερμά.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 09:52 | ΤΑΣΟΣ

    Τα προβλήματα στα mydata είναι ακόμη πολλά. Πρώτα πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα και μετά να υπάρξουν πρόστιμα. Στην παρούσα φάση τόσο δυσθεώρατα πρόστιμα μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν. Τόσο στην κυβέρνηση, που θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, όσο και στους λογιστές και στις επιχειρήσεις που δεν ξέρουν ακόμη πως να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα των my data. Σε πρώτη φάση βάλτε πρόστιμα στα έσοδα και δώστε μας χρόνο για τα έξοδα… Βγάλτε τελίως τα έξοδα από το άρθρο νόμου..

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 01:16 | ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΝΑ

    Το my data βασικά είναι η επαναφορά του Κ.Β.Σ. σε ψηφιακή μορφή και σε πλήρη αναντιστοιχία με τα ΕΛΠ. Δεν κατανοώ πως ο χαρακτηρισμός των εξόδων. οι διαβιβάσεις αποκλίσεων θα λύσουν το θέμα της φοροδιαφυγής. Δεν θέλω να σας το χαλάσω αλλά αν θέλει κάποιος να φοροδιαφύγει απλά δεν θα εκδώσει παραστατικό, οπόταν ούτε παράλειψη θα υπάρξει , ούτε απόκλιση. Αν στοχεύετε να πιάσετε κάποιον με νοητική υστέρηση που θα εκδώσει και δεν θα διαβιβάσει πάσο. Αυτό που πραγματικά πιστεύω μετά από 30 χρόνια σαν λογίστρια είναι ότι δεν στοχεύετε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ακολουθείτε την πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων της πρόστιμο λαγνείας , των περαιώσεων και των τεκμηρίων που αποφέρει άμεσα έσοδα. Έχετε πνίξει τους λογιστές με πλατφόρμες , υποχρεώσεις .προθεσμίες φροντίζοντας πάντα να συμπίπτουν αυξάνοντας εκθετικά την πιθανότητα του λάθους και κάπου εκεί παραμονεύετε με εξοντωτικά πρόστιμα. Η φορολογική δικαιοσύνη ουδέποτε σας απασχόλησε, γιατί αν σας απασχολούσε θα αντιλαμβανόσαστε ότι ένας μικροεπαγγελματίας που δουλεύει για το μεροκάματο δεν έχει καμία διαφορά από έναν μισθωτό. Ο μισθωτός με 2 παιδιά και εισόδημα 12000 έχει έκπτωση φόρου 1120 και πληρώνει 220 ευρώ φόρο , ο επαγγελματίας με 2 παιδιά και εισόδημα 12000 πληρώνει 1340 ευρώ φόρο και 650 τέλος επιτηδεύματος σύνολο 1990.Σε τι ακριβώς διαφέρουν και φορολογούνται διαφορετικά? Πρόταση: Μαζέψτε το έκτρωμα που αποκαλείτε ψηφιακή αναβάθμιση my data και θεσπίστε ένα αφορολόγητο στα πλαίσια μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Το 41% δεν θα είναι για πάντα.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 00:57 | Σωτήρης Λούρης

    Μιλάτε για πρόστιμα για το my data.
    Απλές και ειλικρινείς προτάσεις:
    1) Να παγώσει (προσωρινά) στα έσοδα μέχρι να σχεδιαστεί ένα νέο σύστημα.
    2) Να μην υπάρχει η υποχρέωση αποστολής στοιχείων από ERP μέσω θυρίδας (API) μόνο από Ιδιώτη Πάροχο, για την έκδοση τιμολογίων προς το Δημόσιο.
    3) Kατά την προσωρινή αυτή περίοδο :
    – να μην είναι υποχρεωτική η χρήση Παρόχου για B2G,B2B και B2C συναλλαγές.
    – αναστολή των Δελτίων Αποστολής.
    – αναστολή της αποστολής των μηδενικών παραστατικών.
    – αναστολή της αποστολής χαρακτηρισμών μέσω φορολογικών μηχανισμών.
    4) Δεδομένου ότι τα έσοδα του Εκδότη αποτελούν έξοδα για τον Λήπτη, ο υπολογισμός του ΦΠΑ αγορών/δαπανών να υπολογίζεται προσωρινά μέσω σχετικού αλγορίθμου, και να βάζει μία δίκαιη «οροφή» στο ΦΠΑ αγορών/δαπανών κατά την
    υποβολή του από τους λογιστές.
    5) Εν τω μεταξύ, το νέο σύστημα που θα σχεδιαστεί πρέπει να είναι :
    – εναρμονισμένο με τις αρχές της Λογιστικής Επιστήμης
    – καλύτερο σχεδιασμένο σε επίπεδο βάσης δεδομένων (database schema) .
    – αξιόπιστο και απλό
    – Να δέχεται χρήση ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Παρόχου δωρεάν.
    – Να μην απαιτεί υποχρεωτική χρήση Παρόχου για B2G, B2B και
    B2C συναλλαγές. (μπορεί να ελεγχθεί μέσω άλλων μηχανισμών απλούστερων).
    – Να συνοδεύεται απο πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες.
    6) Να μην υπάρχουν πρακτικές όπου ξεκάθαρα ευνοούνται
    συγκεκριμένες εταιρείες εις βάρος των υπολοίπων και
    προσβάλλουν το περί δικαίου αίσθημα, ενισχύοντας ταυτόχρονα
    τον αθέμιτο ανταγωνισμό.»

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 23:29 | Mike

    Θα είναι η ταφόπλακα της Εθνικής Οικονομίας και του Χατζηδάκη μαζί που ως γνωστόν έγινε υπουργός του Μητσοτάκη επειδή υπογράφει και σε χαρτοπετσέτα.
    Μην περιμένετε από έναν ανεπάγγελτο να έχει ιδέα για το τι περνούν οι λογιστές , ούτε από τον Πιτσιλή που προσπαθεί να δείξει ότι κάτι έκανε μπας και παραμείνει στην ΑΑΔΕ.
    Το τι θα γίνει το αντιλαμβάνονται προς το παρόν μόνο οι λογιστές αλλά όταν θα σκάνε τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις και θα κλέινουν η μία πίσω από την άλλη ή θα απολύουν κόσμο τότε θα τα ξαναπούμε.

    Την θέλουμε την γραφειοκρατία μας τελικά έστω και ψηφιακά!

    Θα τα πούμε στις επόμενες εκλογές γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 23:39 | Thanos

    Καταπατώντας κάθε αρχή χρηστής Διοίκησης το Υπουργεί Οικονομικών θέλει να θεσπίσει πρόστιμα για μία πλατφόρμα που ούτε δουλεύει σωστά ούτε δημοσιευθεί κάποια έκθεση κόστους οφέλους ώστε να δούμε πως θα οφελήσει το Δημόσιο το όλο εγχείρημα.

    Έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια σε λογισμικά που δεν δουλεύουν και πλατφόρμες που είναι άχρηστες, υπενθυμίζω άλλωστε πως το esend ακόμα και σήμερα δεν στέλνει τα δεδομένα των ταμειακών στο Mydata, για ποια πρόστιμα μιλάμε?

    Από όλο αυτό έχουν θησαυρίσει 2 εταιρείες λογισμικού εξαφανίζοντας όλες τις υπόλοιπες χωρίς όμως να γνωρίζουμε πως θα οφεληθούμε από την όλη αυτή άχρηστη πληροφορία που θέλετε να συσωρεύσετε.

    Θέλετε Mydata απλοποιήστε την πλατφόρμα ,δεν χρειάζονται 500 διαφορετικά είδη παραστατικών, και μόλις αυτή θα είναι πλήρως λειτουργική δώστε επαρκή χρόνο για την εκμάθησή της ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

    Για να καταλάβετε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό που ζητάτε να γίνει μέσω των mydata αρκεί να το εφαρμόσετε και στο Δημόσιο, έτσι κάθε φορά που λαμβάνει ένα υπουργείο ένα παραστατικό να πρέπει να το αποστέλει και στο mydata, εκεί να δείτε γέλια. ¨Εξω απ’ το χωρό πολλά τραγούδια λέμε!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:22 | ΚΥΡΙΑΚΉ

    Εδω και δυο χρόνια που τρέχει η πλατφόρμα τα προβλήματα ειναι άλυτα .Έτρεξαν όλες οι επιχειρήσεις κατόπιν υπόδειξης του κράτους να αλλάξουν ταμειακές για να φεύγουν τα ζ στο e send και τελικά τα ζ τα στέλνουμε οι λογιστές,έξοδα χαρακτηρισμένα που το mydata δεν τα βρίσκει,έξοδα σταλμένα που εχουν πάρει μαρκ και αυτο το μαρκ εχει χαθεί στο παράλληλο σύμπαν των cloud και δεν το βρίσκουν τα mydata.
    Λογιστές κουρασμένοι χωρίς προσωπική ζωή ψάχνοντας να βρουν λύση στα άλυτα.
    Σε ολη αυτη την αδιανόητη κατάσταση θα υπάρξουν και πρόστιμα.
    Τίποτα απο ολα αυτα δεν βοηθάει ούτε την επιχειρηματικότητα ούτε την φοροδιαφυγή.
    Δεν γίνεται σε ενα περιβάλλον παραλογισμού να προσπαθουμε ολοι όσοι τραβάμε το κουπι να συμπεριφερθούμε με λογική.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:51 | Μιχάλης Νοτάριος

    Κύριοι, το συγκεκριμένο σύστημα δεν δουλεύει σωστά, χάνουμε χρόνο απο την δουλειά μας για τα παραστατικά εσόδων και εξόδων. Πληρώνουμε πολλά λεφτα για την μηχανογράφηση. Τροποποιήστε το να στέλνουμε μόνο τα έσοδα. Θέλετε και την μισθοδοσία, αυτή την έχετε απο τις ΑΠΔ που στέλνουμε στον ΕΦΚΑ. Όχι άλλα κόστη στις επιχειρήσεις.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 20:13 | Kostas

    Οι λογιστές όλοι λένε ότι το mydata δεν λειτουργεί σωστά και είναι εύκολο να γίνουν λάθη, να μην γίνει σωστός χαρακτηρισμός σε κάτι. Εμένα ως επαγγελματία ποιός με σώνει από τα πρόστιμα που θα επιβάλετε ενώ οι λογιστές λένε ότι η πλατφόρμα έχει προβλήματα; Είναι παράνομο το κράτος αντί να προστατεύει τους επαγγελματίες, να βγάζει ένα νόμο για να τους καταρρακώσει εξαιτίας λαθών και παραλείψεων των λογιστών και της πλατφόρμας. Να αποσυρθούν αμέσως τα πρόστιμα μέχρι να λυθούν όλα τα προβλήματα της πλατφόρμας ή μέχρι οι λογιστές να είναι σε θέση να κάνουν διαβίβαση-χαρακτηρισμό χωρίς λάθη. Να προβλεφθεί με νόμο η προστασία της επιχείρησης από λάθη του λογιστή.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:59 | Μιχάλης Μιχαηλιδης

    Δυστυχώς αυτά που έχει σκεφτεί το υπουργείο είναι ανεφάρμοστα, τουλάχιστον ως προς τα έξοδα. Και η διαβίβαση των εσόδων δεν μπορεί για όλες τις επιχειρήσεις να είναι άμεση. Υπάρχουν μικροί που εκδίδουν χειρόγραφα τιμολόγια, που δεν μπορούν να διαβιβάσουν άμεσα. Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά, πρακτικά δεν θα εφαρμοστούν. Θυμίζω τα πρόστιμα απώλειας ταμειακών μηχανών που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, και το υπουργείο σε δεύτερο χρόνο τα μάζεψε. Αν ψηφιστούν πρόστιμα που δεν λειτουργήσουν, θα είναι εντελώς γελοίο. Τι έννοια έχει η διαβίβαση μιας μιας απόδειξης λιανικής, εταιρίας που εξαιρείται από χρήση ταμειακής ή πρώην ελεύθερου επαγγελματία που εκδίδει χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής? Τα ΕΛΠ είναι σε πλήρη δυσαρμονία με τα mydata. Με το mydata θα λυθεί η φοροδιαφυγή? Εδώ εταιρίες υποβάλουν δηλώσεις και ΑΠΔ και δεν πληρώνουν τίποτα. Τι κάνει η ΑΑΔΕ. Το πιο αστείο είναι το κλείδωμα της δήλωσης ΦΠΑ, όποιος το σκέφτηκε είναι τουλάχιστον αφελής. Με την πραγματική έννοια του όρου (δεν μπορεί να μπει χέρι στη δήλωση), δεν πρόκειται να γίνει σε ορίζοντα 10-15 ετών. Μαζέψτε το project γιατί θα εκτεθείτε. Η παλιά ΜΥΦ ήταν μια χαρά. Ο Θεός να σας φωτίσει.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:15 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΜΕΝΗΣ

    Το παρόν άρθρο που αναφέρεται στα πρόστιμα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα του mydata, νομοθετείται ενώ:
    α)Δεν έχουν λυθεί όλες οι περιπτώσεις διαβίβασης των δεδομένων από την πλευρά της ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να ζητούνται πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν (πχ η διαβίβαση αρκετών εγγραφών τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού απαιτεί αλλαγή των μέχρι σήμερα πρακτικών αφού οι εν λόγω εταιρείες διαβιβάζουν διακριτά τέλη και χαρτόσημα τα οποία όμως δεν μπορούν να αντιστοιχιστούν). Επιπλέον τα λογιστικά προγράμματα έχουν τόσους πολλούς περιορισμούς σε περιπτώσεις χαρτοσήμων, κρατήσεων κλπ που καθιστούν την αντιστοίχιση εξόδων ανέφικτη αφού αλλιώς διαβιβάζει ο εκδότης και αλλιώς χαρακτηρίζει ο λήπτης. Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία και να μπορεί ο λήπτης να χαρακτηρίσει από μόνος του χωρίς περιορισμούς που δεν έχουν καμμία λογιστική βάση και «εξυπηρετούν» μόνο την ΑΑΔΕ η οποία για μια ακόμη φορά προσπαθεί να παρέμβει μηχανογραφικά σε ¨λογιστικά» – «φορολογικά¨ ζητήματα.
    β)Αρκετές από τις παρεμβάσεις του mydata προκειμένου να υλοποιηθεί η διαβίβαση γίνονται με τρόπο που επανεφέρουν διατάξεις του κατηργημένου ΚΒΣ και ΚΦΑΣ από την ισχύ των ΕΛΠ (πχ διαβίβαση δελτίων αποστολής). Εδώ νομοθετούνται πρόστιμα χωρίς να έχει ακόμη ξεκινήσει η διαβίβαση των Δ.Α.
    γ)Η απαίτηση των άμεσων διαβιβάσεων για κάθε περίπτωση και «οριζόντια», είναι ανεδαφική και ενάντια στην επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί να δημιουργείται «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία και ταυτόχρονα όποιος κάνει «λάθος» να τιμωρείται με εξοντωτικά πρόστιμα. Πώς γίνεται να ταυτίζεται τη διαβίβαση και μάλιστα άμεσα με την μη έκδοση παραστατικού;
    δ)Το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει κοινοποιηθεί από την ΑΑΔΕ ένα εγχειρίδιο για όλες τις περιπτώσεις διαβίβασης με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να καλούμαστε να ερμηνεύσουμε ή να βρούμε τον τρόπο διαβίβασης.

    Η όποια ψήφιση προστίμων δεν νοείται να γίνει πριν από την λύση όλων των προβλημάτων και ειδικότερα του εγχειριδίου για όλες τις περιπτώσεις διαβίβασης εφόσον από την αρχή απαιτείται η καθολική εφαρμογή τους.
    Είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε να εφαρμοστεί ένα καθολικό σύστημα που δεν θα επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και ο καθένας θα μπορούσε να το εφαρμόσει γι αυτό και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην σύνταξη ενός τέτοιου εγχειριδίου που θα αναφέρεται σε κάθε περίπτωση και θα μπορεί ο καθένας να ανατρέχει.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:50 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Θα πρότεινα κι εγώ το MYDATA να επικεντρωθεί στα έσοδα όλων, συνεπώς θα υπάρχουν διαθέσιμες και οι δαπάνες όλων χωρίς τις παρενέργειες υποβολής δαπανών από τους φορολογούμενους. Το σύστημα αυτό μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει στοχευμένους ελέγχους. Η υποβολή Δαπανών πολύ απλά θα έχει μονίμως προβλήματα και ελλείψεις. Σημειώστε ότι η αγορά “τρέχει” πάντα πιο γρήγορα από νομοθετικές παραβάσεις, εγκυκλίους , κωδικοποιήσεις mydata κλπ. Θα τρέχουμε πάντα και θα τρέχει η ΑΑΔΕ να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Αρα κενά θα υπάρχουν πάντα – ας κυνηγάμε τουλάχιστον μόνο τα έσοδα που αντίστοιχα είναι έξοδα για τους υπόλοιπους επιτηδευματίες που τα λαμβάνουν.
    Το κλείδωμα δηλώσεων και η υποβολή δαπανών απλά είναι ουτοπία. Τεχνικά δεν γίνεται, πρέπει κάποιος να μας ακούσει, όλοι οι λογιστές τα ίδια σχόλια κάνουμε.
    Επιτέλους, η επιχειρηματικότητα δεν πάει μπροστά έτσι.

  • → Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας
    → Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου. Καμία επιβολή προστίμου για το Ν. 4557/2018
    → myDATA: Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 16:43 | NELIA

    Είμαστε σε απόγνωση. Δεν πρέπει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. ΘΑ κλείσουμε όλες οι μικρές επιχειρήσεις. Τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα. Μια πρόταση που προτείνω στο Υπουργείο είναι να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να συντηρούμε τις επιχειρήσεις μας

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:34 | XRISTOS M

    Χωρίς πρόστιμα για όλο το 2024.Από 2025 στο 1/2. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βλέπουν τα 250,00€. Είναι μικρό ποσό για τις επιχειρήσεις με τζίρο 100.000,00€ η 200.000,00€;; Προσπαθούν να μηχανογραφήσουν μια χώρα – και μάλιστα σε τόσο σύντομο διάστημα – που το 50% των επιχειρηματιών δεν χειρίζονται τίποτα περισσότερο από μια ταμειακή μηχανή.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:23 | Orestisb

    Ποινικοποιείται η βραδεία διαβίβαση και τα ακούσια λάθη αντί της καταπολέμησης της μη έκδοσης παραστατικών.Δημιουργείται καθεστώς επιβολής προστίμων σε ημερήσια βάση επί τυπικών και όχι ουσιαστικών παραβάσεων ενώ επιπλέον
    η επιχειρηματικότητα πλήττεται από την επιβαλλόμενη ηλεκτρονική γραφειοκρατία .
    Η πλατφόρμα του myData είναι κάκιστη με πολλές ελλείψεις και συνεπώς ακατάλληλη, ανέτοιμη και αναξιόπιστη (δεν εμφανίζει καν τα διαβιβασθέντα ΜΑΡΚ άμεσα) για την εφαρμογή οποιονδήποτε προστίμων.Το προστιμοκεντρικό μοντέλο, είναι οριζόντιο και άδικο, και εν τέλη δεν αντιμετωπίζει το θέμα της φοροδιαφυγής. Τα κόστη που έχει επωμιστεί η αγορά για τις προσαρμογές στο σύνολο των μέτρων του myData, POS κλπ σε λογισμικά, εξοπλισμό και χρονοώρες, είναι δυσανάλογα και δεν δικαιολογούνται από τα ελάχιστα συγκριτικά επιπλέον έσοδα που θα δηλωθούν.Το μέγεθος των προστίμων καθιστούν το χαρακτήρα των προστίμων αυτών περισσότερο φοροεισπρακτικό παρά αποτρεπτικό παράβασης.
    Σύνταγμα: Η ποινικοποίηση χρονικών λαθών διαβίβασης επί εκατομμυρίων καθημερινά συναλλαγών (παράβαση τύπου και όχι ουσίας) πλήττει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και είναι ενάντια στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. Σύνταγμα: Επιπλέον θίγεται η αρχή της αναλογικότητας. Η εν δυνάμει επιβολή προστίμων έως και 100.000€ ετησίως από ακούσια λάθη είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για το σύνολο των πολύ μικρών, μικρών ακόμα και μεσαίων επιχειρήσεων και άρα δυσανάλογο σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:48 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Τα πρόστιμα ειναι εξοντωτικά. Πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση: ΑΛΛΟ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΛΑΘΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΚΟΥΡΑΣΗ ΑΒΛΕΨΙΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Η ΑΓΝΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
    Ο ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΝΑΙ
    ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ
    ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 14:00 | Διονύσης Γιαννόπουλος – προγραμματιστής ERP

    Το mydata έτσι όπως είναι σχεδιασμένο, απαιτεί πολύ μεγάλη παραμετροποίηση
    του λογισμικού, δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί πλήρως, και άρα ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ
    ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ προκειμένου να διενεργηθούν οι ηλεκτρονικές υποβολές.
    Αυτό αναγκαστικά θα οδηγεί ΠΑΝΤΑ σε λάθη και παραλήψεις, και το γεγονός
    ότι είναι και δύσχρηστο , πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να γίνουν λάθη
    και παραλείψεις, οπότε είναι άδικο να επιβάλλονται και πρόστιμα.

    Είναι επιτακτική ανάγκη , να το παγώσετε στα Έσοδα, και να γίνει Άμεσα
    σχεδιασμός ενός νέου συστήματος και μάλιστα με Δημόσια Διαβούλευση,
    μέσω ειδικού forum , όπου θα μπορούν όλοι οι επαγγελματίες πληροφορικοί
    του τομέα των ERP , αλλα και Λογιστές να καταθέτουν τις απόψεις τους,
    και με αυτό τον τρόπο να δημιουργηθεί ένα community που θα χρησιμεύει και σαν
    συμβουλευτικό όργανο της ΑΑΔΕ.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 13:25 | ΠΕΝΝΥ ΠΗΤΤΑ

    Γνωρίζεται πολύ καλά ότι το λειτουργικό MYDATA έχει άπειρα προβλήματα τα οποία δεν έχουν λύθει. Συνεπώς η θεσμοθέτηση προστιμών αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν σκάνδαλο.
    Επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος διαβίβασης και χαρακτηρισμού των έξοδων. Εκτός ότι είναι μια επιπλέον δουλεία το κόστος της οποίας δεν μπορούν να αναλάβουν οι λογιστές αμισθοί είναι και μια δουλειά άνευ ουσίας.
    Η παρούσα παράγραφος του Νόμου είναι απαράδεκτή για όσους έχουν στοιχειώδες γνώσης της λογιστικών και φοροτεχνικών.
    Αν θέλετε να γεμισετε τα ταμειά σας βάλτε ένα κεφαλικό φόρο να τελειώνουμε και σταματήστε να επιβαρυνέται τους κατατρεγμένους λογιστές και τους μικροεπιχειρηματίες.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 13:28 | ΚΑΤΚΟΥΚ

    ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ mY DATA.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥΣ.ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΜΕΣΩ SUPPORT KAI ΜΕΣΩ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΟΤΑΝ Η ΑΑΔΕ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ;
    ΠΩς ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ_MY DATA KAI ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ;;;;
    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΛΠ , ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ!!!!
    Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ!!ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ!!
    ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ, ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ, ΑΑΔΕ ΚΛΠ.
    ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΟΥΠΙ!!!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 13:20 | Γιαννης

    Στα έσοδα να δοθεί η δυνατότητα (όχι με τακτοποιητικές εγγραφές) σωστής απεικόνισης με μία μονο εγγραφή του Πιστωτικού ΤΠΥ λόγω claw back.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:01 | Μπουρνάς Θέμης

    Μπουρνάς Θέμης, Οικονομολόγος, Σύμβουλος ΕΣΠΑ, Λογιστής, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης

    ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ:
    Κάθε τεχνικό πρόβλημα θα επαπειλεί με ΠΡΟΣΤΙΜΟ την επιχείρηση.
    Υπάρχουν εκατοντάδες καθημερινές περιπτώσεις ακούσιων λαθών που θα μετασχηματιστούν σε χρηματικές ποινές .
    Όλες οι επιχείρησεις είναι εκτεθειμένες σε δυσθεώρητα πρόστιμα.
    Το κόστος διαχείρισης για την αποφυγή των προστίμων γίνεται τεράστιο
    Το κόστος από τα λογισμικά πληροφορικής και τα modules των mydata θα γίνει δυσβάσταχτο
    Το κόστος από την απώλεια ατελείωτων χρονοωρών σε διαδικασίες ελέγχου και ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας θα κάνει τις μικρές επιχειρήσεις αναποτελεσματικές.
    Προβλήματα από απώλεια σύνδεσης είτε από ανωτέρα βία, είτε από ακούσια αμέλεια θα καταστήσουν την επιχείρηση υπόλογη σε δυσβάσταχτα πρόστιμα.
    Τα ανωτέρω κόστη και τα λοιπά μέτρα ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας θα καταστήσουν πολλές μικρές επιχειρήσεις μη βιώσιμες!
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ:
    Ποινικοποιείται η βραδεία διαβίβαση και τα ακούσια λάθη αντί της καταπολέμησης της μη έκδοσης παραστατικών.
    Δημιουργείται καθεστώς επιβολής προστίμων σε ημερήσια βάση επί τυπικών και όχι ουσιαστικών παραβάσεων.
    Η επιχειρηματικότητα πλήττεται από την επιβαλλόμενη ηλεκτρονική γραφειοκρατία .
    Η πλατφόρμα του myData είναι κάκιστη με πολλές ελλείψεις και συνεπώς ακατάλληλη, ανέτοιμη και αναξιόπιστη (δεν εμφανίζει καν τα διαβιβασθέντα ΜΑΡΚ άμεσα) για την εφαρμογή οποιονδήποτε προστίμων.
    Το προστιμοκεντρικό μοντέλο, είναι οριζόντιο και άδικο, και εν τέλη δεν αντιμετωπίζει το θέμα της φοροδιαφυγής.
    Τα κόστη που έχει επωμιστεί η αγορά για τις προσαρμογές στο σύνολο των μέτρων του myData, POS κλπ σε λογισμικά, εξοπλισμό και χρονοώρες, είναι δυσανάλογα και δεν δικαιολογούνται από τα ελάχιστα συγκριτικά επιπλέον έσοδα που θα δηλωθούν.
    Το μέγεθος των προστίμων καθιστούν το χαρακτήρα των προστίμων αυτών περισσότερο φοροεισπρακτικό παρά αποτρεπτικό παράβασης.
    Σύνταγμα: Η ποινικοποίηση χρονικών λαθών διαβίβασης επί εκατομμυρίων καθημερινά συναλλαγών (παράβαση τύπου και όχι ουσίας) πλήττει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και είναι ενάντια στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης.
    Σύνταγμα: Επιπλέον θίγεται η αρχή της αναλογικότητας. Η εν δυνάμει επιβολή προστίμων έως και 100.000€ ετησίως από ακούσια λάθη είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για το σύνολο των πολύ μικρών, μικρών ακόμα και μεσαίων επιχειρήσεων και άρα δυσανάλογο σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
    ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ:
    Περιορισμός της πλατφόρμας MyData στα έσοδα. Η πλατφόρμα ως προς το χαρακτηρισμό των εξόδων είναι χαώδης, ανεφάρμοστη και πλήρως προβληματική.
    Ο στόχος του υπουργείου ως προς το ΦΠΑ εξυπηρετείται εκ της διαβίβασης των εσόδων, ενώ η πλήρη ψηφιακή αποτύπωση του Ε3 δεν προσφέρει καμία επιπλέον χρησιμότητα.
    Ωρίμανση και πλήρη απλοποίηση της διαβίβασης των εσόδων στο MyData ως προϋπόθεση για επιβολή κυρώσεων.
    Έκδοση απλού, πλήρους και αναλυτικού οδηγού – εγχειριδίου διαβίβασης Εσόδων.
    Δημιουργία συστήματος βαθμών ποινής πρόκλησης ελέγχου όπου η συστηματική μη διαβίβαση θα προκαλεί ελέγχους. Αυτό και μόνο φτάνει για να διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις ανελλιπώς χωρίς να επαπειλούνται με δυσθεώρητα πρόστιμα .
    Επιβολή προστίμων μόνο στην με δόλο συστηματική μη διαβίβαση εσόδων .
    Στελέχωση της ΑΑΔΕ με στελέχη της αγοράς που θα αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις ανάγκες της.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:22 | Νικος

    Δυστυχώς δεν έχει νόημα ότι και αν γράψουμε εδώ. Σίγουρα επικρατεί η απογοήτευση σε όλους γιατί δεν ήταν ο αρχικός στόχος αυτής της ψηφιακής αναβάθμισης…Τα πρόστιμα….δεν έχετε καταλάβει μάλλον τον αριθμό των προστίμων που θα χρεώνονται κάθε μήνα και τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα πρέπει να πληρώσουν….ή έστω να χρεωθούν γιατί δεν ξέρουμε αν θα πληρωθούν ποτέ. Εαν ποτέ βρεθείτε σε λογιστικό γραφείο με σκοπό να εργαστείτε…θα καταλάβατε τι συμβαίνει στην Πραγματικότητα!Οι στόχοι ομως της πολιτικής αυτής μακροπρόθεσμα σίγουρα είναι άγνωστοι. Η μόνη σοβαρή πρόταση κατ’εμέ επι του άρθρου είναι η απόσυρση των προστίμων ώστε να είναι το σύστημα έτοιμο, χωρίς προβλήματα που μας φέρνουν κάθε μέρα σε αδιέξοδο!

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 10:16 | Νίκος

    Ακόμα και στελέχη της ΑΑΔΕ θα έχουν απογοητευτεί από την συγκεκριμένη έκβαση Και όσον αφορά τα πρόστιμα και το νέο φορολογικό. Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο αρχικός στόχος μιας τέτοιας ψηφιακής αναβάθμισης.! Απογοήτευση… αλλά η πολιτική εξουσία έχεις τους δικούς της στόχους! Κρίμα τα πτυχία των τεχνοκρατών…. έπρεπε όμως να έχουν περισσότερο τσαγανό στις θέσεις τους..Δεν έχουν ομως δουλέψει ποτέ σε ένα λογιστικό γραφείο, έστω για μια εβδομάδα και τότε θα καταλάβαιναν τι σημαίνουν τα 100 ή τα 250 ευρω
    Αλλά αν οι πολιτικοι δεν θέλουν να αλλάξει η ….»φιλοσοφία» του Νόμου, αυτό εδώ που κάνουμε δεν χρησιμεύει.
    Το μόνο σοβαρό σχόλιο πρότασης στο άρθρο είναι να αποσυρθεί ..

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 08:20 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Πάρτε το πίσω ολόκληρο το άρθρο. Καταργήστε τα my data έτσι όπως τα φτιάξατε. Μας φέρατε αιώνες πίσω. Δεν έχετε καταλάβει τίποτα από λογιστική και φορολογική συμμόρφωση. Το σύστημα my data καταργεί και παραβαίνει ολόκληρο και από τη φιλοσοφία του το νόμο των ΕΛΠ. Είναι μία επαναφορά ως ηλεκτρονική πλέον παρωδία του ΚΒΣ. Φτιάχτηκε από ανθρώπους άσχετους με τη λογιστική, τα ΕΛΠ και τα ΔΛΠ αλλά και με τη φορολογική νομοθεσία ΦΠΑ Εισοδήματος κλπ. Εδώ και τρία χρόνια αποδείχθηκε ότι από τη φιλοσοφία του δεν είχε προβλέψει βασικές νόμιμες περιπτώσεις (εισαγωγές – παρακρατούμενοι φόροι – απαλλαγές ΦΠΑ – ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ – εγγραφές τακτοποίησης και πολλά άλλα). Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (πολυεθνικές, τράπεζες, ασφαλιστικές κ.α.) είναι αυτές που πρώτες δυσκολεύτηκαν και αρνήθηκαν την εφαρμογή του. Με τα πρόστιμα αυτά έρχεται να ολοκληρωθεί το έγκλημα κατά της λογιστικής, των επιχειρήσεων, της επιχειρηματικότητας γενικότερα. Ναι, να σας γνωστοποιώ τα έσοδά μου ηλεκτρονικά, ναι, και τα έξοδά μου να σας γνωστοποιώ, με απλό τρόπο όμως και με δικαίωμα διόρθωσης του λογιστικού λάθους όπως παγκοσμίως προβλέπεται.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 23:45 | ΛΙΖΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MY DATA ΕΧΕΙ ΑΠΕΙΡΑ ΛΑΘΗ . ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ. ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΝΕ ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ.
    ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ , ΑΛΛΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΕ ΟΛΑ, ΕΝΩ ΕΙΣΤΕ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΛΥΜΕΝΑ.
    ΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΝΟ , ΑΝ ΣΑΣ ΕΒΑΖΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ MY DATA ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ.
    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ?
    ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕ 300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ?
    ΝΤΡΟΠΗ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ.
    ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΣΑΤΕ ΤΗ ΖΩΗ. ΜΕ ΣΑΣ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ. ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙς ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΟΠΩς ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ, ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΗΠΙΟΥΡΓΟΥΝ ΥΟΑΡΞΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
    ΠΟΟΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ , ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?
    ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ?

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 22:47 | Ιωαννα δρακου

    Τα πρόστιμα που αναφέρετε δε πρέπει να ενεργοποιηθούν διότι στα έξοδα κ στους χαρακτηρισμούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε με τις εισαγωγικές επιχειρήσεις που δε ενημερώνετε η αξία του ΦΠΑ του τελωνείου έχουν σκεφτεί οι πληροφορικοί σας τι θα κάνετε με τους φ αντιπροσώπους που δε είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τιμολόγια στο my data έχετε διανοηθεί πόσες επι πλέον εγγραφές πρέπει να κάνουν τα λογιστήρια για τα έξοδα ενοικίων τραπεζών δεκο τις χρεώσεις ΦΠΑ που δε ανεβαίνουν κ πρέπει να κάνουμε κ τον κατάσκοπο για κάθε επαγγελματία ;;;; Αυτά δε γίνονται ούτε στην Ιταλία που έχει ηλεκτρονική τιμολογηση ελάτε να δουλέψετε σε λογιστήριο κ αν μπορέσετε να κάνετε όλα αυτά που λέτε κ να τα εφαρμόσετε τότε θα γίνω αρχιμανδρίτης να ξέρετε ότι δε μπορεί μια μεσαία επιχείρηση να χαρακτηρίζει κάθε εξοδο για το ε3 θα κλείσουν όλες κ η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι η μεσαία επιχείρηση …

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 20:16 | Ιωάννης

    Πρέπει είναι έτοιμες οι πλατφόρμες για να εφαρμοστούν προστιματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 100 ετών πως είναι δυνατόν να δουλέψει σε 3 χρόνια χωρίς την συμβολή των φοροτεχνικων ; τις πιο πολλές αποφάσεις τις έχουν πάρει πολιτικοί και εταιρίες πληροφορικής! Οι λογιστές που φαίνονται σε αυτό; μόνο για να πληρώνουν προστιματα είναι;

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 20:45 | ThanOs

    Να εφαρμοστεί μόνο για τα έσοδα. Όλα τα έσοδα ηλεκτρονικά. Να μην γίνεται αποδεκτό τιμολόγιο εάν δεν είναι ηλεκτρονικό. Τα έσοδα τα δικά μου είναι έξοδα των πελατών μου. Απλά κ λειτουργικά.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 20:55 | GerorgeK

    Τα προστίματα είναι εξοντωτικά. Αν εφαρμοστούν μιλάμε για κλείσιμο όλων των μικρών λογιστικών γραφείων ( προφανώς και αυτός είναι ο στόχος) και παράλληλα πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
    Έχουμε στείλει μηνύματα στο support aade για υπαρκτά προβλήματα εσόδων ( κωδικός 349 και 310) και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
    Κατά τα άλλα θέλουμε να κλειδώσουμε τις δηλώσεις ΦΠΑ από 01.01.2024.

    Απαιτούμε ως μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες, αφορολόγητο εφόσον μας συγκρίνετε με τους μισθωτούς, έκπτωση από το τεκμαρτό των ασφαλιστικών εισφορών μας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 20:48 | NIKOS.R.

    Είμαι λογιστής και πλέον από ότι διαβάζω και από τους υπόλοιπους συναδέλφους η άποψη όλων είναι ίδια.
    Μιλάτε για πρόστιμα για το my data. Για ποιο λόγο τα ζ των ταμειακών μέσω e send δεν ενημερώνουν τα My data , αν όχι αυθημερόν, έστω με καθυστέρηση κάποιων ημερών?
    Για ποιο λόγο τα έσοδα από πρατήρια υγρών καυσίμων όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις δεν ενημερώνουν τα My data , αν όχι αυθημερόν, έστω με καθυστέρηση κάποιων ημερών?
    Εδώ καλά καλά δεν έχετε λύσει το θέμα εσόδων , και μιλάτε για χαρακτηρισμούς ,αποκλίσεις και παραλείψεις εξόδων.
    Για ποιο λόγο για παράδειγμα όταν ένα εστιατόρο αγοράζει α΄ύλες (π.χ ντομάτα – αγγούρι- κρεμμύδι) για να φτιάξει το τελικό προϊόν που είναι η σαλάτα, και εγώ χαρακτηρίζω σαν λογιστής, α΄ύλη το τιμολόγιο αυτό, ενώ αντίστοιχα ο μανάβης το χαρακτηρίζει πώληση εμπορεύματος, να πρέπει να μπω στο my data για να κάνω το σωστό χαρακτηρισμό , σε παραστατικό που ήδη είναι καταχωρημένο στα βιβλία της επιχείρησης?
    Από την εποχή του covid και μετά , μας έχετε κάνει να αηδιάσουμε με το επάγγελμα μας, που κάναμε σπουδές και μεταπτυχιακά για να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
    Αναπροσαρμόστε τη λογική των προστίμων, γιατί όλο αυτό θα γυρίσει boomerang.
    Σχεδιάστε κάτι πιο λειτουργικό. Δουλεύουμε από 15 – 16 ώρες τη μέρα, ακόμα και τα ΣΚ, και μονίμως η δουλειά δεν τελειώνει…